Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Κινηματόβραδο

Όχι με θερινό κινηματόγραφο, όπως το λένε ακόμα καμιά φορά οι παλιότεροι, αλλά με μια βραδινή συγκέντρωση μες στην καρδιά του καλοκαιριού και της Αθήνας, που θα ήταν σχεδόν ευχάριστη, εάν δε μιλούσαμε για αυτή τη συγκυρία και την ψήφιση ενός μνημονίου που θα υποθηκεύσει τις ζωές μας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Το γενικό προσκλητήριο στην Ομόνοια έδωσε σαφώς λιγότερους παρόντες από τις δύο προηγούμενες συγκεντρώσεις του Ιουλίου, όπου υπήρχαν για παράδειγμα πολύ περισσότεροι φοιτητές στα μπλοκ του ΜΑΣ, αλλά ένα σαφώς ικανοποιητικό νούμερο για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είναι βέβαια αυτό που θα περίμενε κανείς για τη μέρα ψήφισης ενός τέτοιου, αντιλαϊκού μνημονίου, αλλά ας όψεται η κάψα της κυβέρνησης να φέρει μες στην κάψα του Αυγούστου, με εξπρές διαδικασίες, χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια για καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία.

Οι ομιλητές εκπροσωπούσαν όλα τα μέρη της λαϊκής, κοινωνικής συμμαχίας, με τον αειθαλή Μπούτα της Πασυ να κάνει την αρχή για τους αγρότες, που δέχονται τη χαριστική βολή και δεν τους μένει ούτε καν το δικαίωμα σε έναν αργό θάνατο.

Πολλά συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν καινούρια και μπέρδεψαν λίγο τον κόσμο που έχει συνηθίσει να τα επαναλαμβάνει μηχανικά. Αλλά η βασική καινοτομία ήταν η αλλαγή του εκφωνητή στο θρυλικό άσπρο φορτηγάκι, κι ο άντρας που αντικατέστησε την κλασική, χαρακτηριστική (κι όχι ιδιαίτερα χρωματισμένη) φωνή της εξειδικευμένης σφισσας.

Η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα και μπήκε στην πλατεία από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας, όπου για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία –και κάποιες σφισσες έπιασαν μετά κουβέντα με τον υπάλληλο επί της υποδοχής (ως αντιπερισπασμό για τους σφους που γέμιζαν υπογείως με εκρηκτικά τα θεμέλια). Οι κλούβες των ΜΑΤ όμως έσπευσαν να κλείσουν το δρόμο μπροστά στα λουλουδάδικα, όπου κατευθύνθηκε αιφνιδιαστικά η κεφαλή της διαδήλωσης.

Εκεί συναντήσαμε και τη γραφική Λουκά να φωνάζει «έξω οι Γερμανοί», κυνηγώντας τις κάμερες και να λέει πως το ΠΑΜΕ είναι του σατανά, τα κομμούνια δεν είναι Έλληνες και πως δε θα χρειαστεί να πάνε ξανά στη Μακρόνησο, γιατί θα εξοριστούν εκτός ελληνικής επικράτειας. Ναι αλλά δεν τα λέει αυτά και στον Αποστόλη της Ελληνοφρένειας, όταν βγαίνει στο τηλέφωνο, για να γελάσουμε.

Παρόλα αυτά το πιο φαιδρό στοιχείο της βραδιάς (για να γελάς και να κλαις μαζί) δεν ήταν η παρουσία της Λουκά, αλλά η απουσία κόσμου από τη συγκέντρωση της Αδεδυ και της Ανταρσυα, που δεν έκλεισε καν το δρόμο μπροστά στη Βουλή. Ίσως κάποιοι νομίζουν πως αυτά λέγονται καθ’ υπερβολή και κάπως καταχρηστικά, σε στιλ «τίποτα δεν είχαν από κόσμο», όπου προφανώς αυτό το τίποτα δεν είναι κυριολεκτικό. Μόνο που δεν είναι αυτή η περίπτωση. Αυτή η συγκέντρωση ήταν το κάτι άλλο. Δεν υπήρχε –στην κυριολεξία! Υπήρχαν μόνο λίγες δεκάδες άτομα, που δεν ξεπερνούσαν τα εκατό (και βασικά δεν ξεπερνούσαν το πλήθος που περιμένει πχ στη στάση των λεωφορείων του Ευαγγελισμού σε ώρα αιχμής), μερικά κρεμασμένα πανό (εκ των οποίων το ένα ξεκινούσε με «ουαί, γραμματείς και φαρισαίοι») κι ένα μεγάφωνο, που έκλεισε με το παρήγορο κι ελπιδοφόρο μήνυμα πως την επόμενη φορά θα είναι εκατονταπλάσιοι –και έτσι ίσως ξεπεράσουν τις πέντε χιλιάδες. Ενώ ενδιάμεσα έπαιζε Ξυλούρη «του προδότη που έκανε το έγκλημα αυτό ζητώ την τιμωρία», με ωραία υπονοούμενα για τους κυβερνώντες.
Η πλάκα θα ήταν να φεύγαμε πάντως λίγο νωρίτερα απ’ αυτούς και να μας φωνάζανε, όπως τότε επί αγανακτισμένων: «που πάτε-εεε… προδότε-εεες», και παρατεταμένο «ε» για μεγαλύτερη θεατρικότητα.

Είναι πραγματικά απίστευτο, πέρα από κάθε προσδοκία. Αυτό το «όχι μέχρι τέλους» -που από σήμερα βρίσκει κι επίσημη πολιτική στέγη, όπου χίλιοι καλοί χωράνε, άλλο αν δεν κατεβαίνουν και στο δρόμο- πετάει από νίκη σε νίκη, καταφέρνοντας να πείσει τον κόσμο, να μην του καλλιεργήσει αυταπάτες, οδηγώντας τον στην απογοήτευση και βασικά σπίτι του. Το κίνημα έχει πάρει φτερά!

Και δεν ξέρω πόσοι το έχουν καταλάβει, αλλά εάν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ σήμερα, θα περνούσε το τρίτο μνημόνιο, όχι απλά χωρίς απεργία (αφού η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε διακοπές διαρκείας) αλλά ούτε καν μια κινητοποίηση-διαδήλωση. Κι αυτό είναι το τραγικό αποτέλεσμα της καταστροφικής, διαλυτικής επίδρασης του οπορτουνισμού και των πολλαπλών του εκφράσεων.

Το μόνο θετικό που προκύπτει είναι πως με τα νέα μεταμεσονύχτια χρονοδιαγράμματα της Βουλής, που εξελίσσεται σε ξενυχτάδικο, δίνεται λύση σε ένα κλασικό, διαχρονικό δίλημμα των διαδηλωτών: να πάνε μετά την πορεία για αγωνιστικά τσίπ’ρα και να χάσουν το κοινοβουλευτικό σόου ή να πάνε σπίτι και να χάσουν την ανθρώπινη συντροφική επαφή; Τώρα όμως κανένα πρόβλημα. Προλαβαίνεις να τα κάνεις και τα δύο. Ίσα-ίσα, που επιβάλλεται να μείνεις έξω μέχρι αργά, για να αντέξεις μετά ως το τέλος.


Κι άντε να δούμε τι ώρα θα έρθει αυτό το τέλος…

15 σχόλια:

Vangelis είπε...

Καλή περιγραφή και γλαφυρή! Υπάρχει κάποιος που ανησυχεί μήπως πάρουν αυτές οι πορείες του παμε εθημοτυπικο χαρακτήρα; Πόσους μπορεί να εμπνευσουν; Μπορούμε να ενεργοποιησουμε την φαντασία μας για κάτι διαφορετικό; (χωρίς να χαθεί ο ταξικος προσανατολισμος)

Red Star είπε...

@vagelis

Το σύνθημα Ανυπακοή και απειθαρχία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία, θα μπορούσε να συνοδευτεί με συμβολικό κάψιμο μεγάλης σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης , επίσης ωραίο θα ήταν και ένα γιγαντοπανό με ένα μεγάλο ΟΧΙ και τα σύμβολα του ΠΑΜΕ,ΠΑΣΥ,ΜΑΣ,ΠΑΣΕΒΕΣ κλπ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Οσο δε θεωρείται εθυμοτυπικό να καίγεται το Πασόκ(n) και αμέσως να στήνεται το Πασόκ(n+1) είναι μάλλον παράλογο να θεωρούμε εθιμοτυπική την έκφραση της μονότονης αντίθεσης του Λαού. Οσο η εκμετάλλευση θάναι ρουτίνα, ρουτίνα θάναι και η αντίθεση των λίγων. Αυτοί δυστυχώς είναι ο Λαός. Οι "άλλοι", που είναι και οι πιό πολλοί, δεν είναι Λαός, είναι υποταγμένα (η και εξαγορασμένα) λιγούρια, που θα γίνουν κι αυτοί Λαός, όταν βαρεθούν η δεν θα αντέχουν πια το ραγιαδιλίκι.
Χωρίς να υποτιμώ την φαντασία/εφευρετικότητα στην πάλη, δυσκολεύομαι να εντοπίσω εκεί τον πυρήνα του προβλήματος. Αλλά και δε θα ήμουνα αρνητικός σε σχετικές νεωτεριστικές προτάσεις. Ομως το κάρο θα αργήσει να ξεκολλήσει και φοβάμαι πως αυτό δε θα γίνει χωρίς βαρειές θυσίες της μακαριότητας των υποταγμένων.

anticap είπε...

Red star, το ΟΧΙ ανηκει στους συριζα,ανταρσυα,αλαβανο,καζακη κτλ μεχρι και στους κασιδιαριδες. Περιορισου σε ενα γιγαντοπανο που να γραφει ΑΚΥΡΟ καλυτερα. Γιατι δε μπορει να θες και την πιτα ολοκληρη και τον σκυλο χορτατο, και να καλεις σε γραμμη κατα του δημοψηφισματος και στο τελος,εκ των υστερων να διεκδικεις το 61%,ετσι δεν ειναι;
Ειχαμε τον Τσιπρα να κανει Ναι το Οχι, τωρα εχουμε και τον γγ να κανει το ακυρο του Οχι. Δηλαδη εμεις που σηριξαμε στις πλατειες το Οχι θα βγουμε και χαμενοι απο πανω;

Ανώνυμος είπε...

"...Δηλαδη εμεις που σηριξαμε στις πλατειες το Οχι θα βγουμε και χαμενοι απο πανω;"

'Ασ΄το τώρα το τι ακριβώς στήριξες στις πλατείες που μιλάγε ο Τσίπρας κι είχε από πίσω καβάτζα τον Καμμένο. Αφού ζητάς να περιοριστεί το κκε στο γιγαντοπανό του "άκυρου", περιορίσου κι εσύ στην μούγκα τώρα γιατί είναι πολλά που έχουν μαζευτεί.

Ijon Tichy

Red Star είπε...

Σεχτάρ σε καμιά περίπτωση δεν είναι ο πυρήνας του προβλήματος, εξάλλου μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ η εφευρετικότητα και η φαντασία. Αν και πιστεύω ότι ο αγαπητός μπλόγκερ του Σφυροδρέπανου έχει δημιουργική και ταξικά προσανατολισμένη φαντασία και μπορεί να δώσει κάποιες ιδέες.

Τώρα για το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ,anticap , προσωπικά δεν κάλεσα σε άκυρο ,έριξα όχι καλώς ή κακώς. Επίσης έχω αποχωρήσει από το kk4ever αν αναφέρεσαι στις θέσεις του, που δεν μνε εκφράζουν πλέον.

Αλλά τέλος πάντων το ΟΧΙ δεν ανήκει σε κανέναν ή μάλλον αν ανήκε σε κάποιο κόμμα αυτό ιστορικά θα έπρεπε να είναι το ΚΚΕ. Έχει πει τόσα ΌΧΙ σχεδόν μόνο του από το Σκοπιανό και τις ευρωσυνθήκες μέχρι το σχέδιο Ανάν.

Τελικά μετά από 3 μνημόνια στη μάπα εσείς του Ανταρσύα έχετε πρόβλημα με το ΚΚΕ, κατάντια φίλε να το ψάξετε λίγο πριν διαλυθείτε σε 2 κομμάτια τώρα με τον Λαφαζάνη.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@anticap
ΑΚΥΡΟ μας το βγαλατε ! ΤΡΙΠΛΟ ΟΧΙ ριξαμε εμεις ....και μη "μεθερμηνευόμενο"
ΣΑΦΗ ,ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και τα ΤΡΙΑ ..
η μεγαλη η πλακα με εσας ξερεις ποια ειναι ? Οτι εγω το δικο μου ψηφοδελτιο ΜΠΟΡΕΙ και να το βρω αν ψαξουμε στις σακκουλες των ψηφοδελτιων του Υπ.Εσ. !
Το δικο σου να δουμε ΠΩΣ θα το ξεχωρισεις απο του κλανιδιαρη και του τσιπρα

Ανώνυμος είπε...

"το ΟΧΙ ανηκει στους συριζα,ανταρσυα,αλαβανο,καζακη κτλ μεχρι και στους κασιδιαριδες."
"το ΟΧΙ ανηκει στους συριζα,ανταρσυα,αλαβανο,καζακη κτλ μεχρι και στους κασιδιαριδες."
"το ΟΧΙ ανηκει στους συριζα,ανταρσυα,αλαβανο,καζακη κτλ μεχρι και στους κασιδιαριδες."
"το ΟΧΙ ανηκει στους συριζα,ανταρσυα,αλαβανο,καζακη κτλ μεχρι και στους κασιδιαριδες."
"το ΟΧΙ ανηκει στους συριζα,ανταρσυα,αλαβανο,καζακη κτλ μεχρι και στους κασιδιαριδες."
"το ΟΧΙ ανηκει στους συριζα,ανταρσυα,αλαβανο,καζακη κτλ μεχρι και στους κασιδιαριδες."



Τέλος.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

E, πάει πολύ στους συνεργάτες-συνομιλητές του σύγχρονου Μαρκεζίνη, να μας το παίζουν και ....αντιστασιακοί!
Οι εξ αυτών πονηρούληδες παίζουν με τις λέξεις και τις έννοιες συγχέοντας το σημαίνον "ΟΧΙ" με το σημαινόμενο "ΟΧΙ-στην κάλπη" της 7/7!
Το ...τάχατες "ΟΧΙ" τους οι οχι-ές* μόνοι τους, σκόπιμα και συνειδητά το εγκλώβισαν στην κάλπη του σύγχρονου Μαρκεζίνη, που άλλωστε είχε σπεύσει, προφανώς καθ' υπαγόρευση των αφεντικών του, να ξεκαθαρίσει ότι απλά θα είναι κι αυτό ένα άλλο "ΝΑΙ". Κι ό,τι έγινε την επομένη προκάλεσε την "έκπληξη" μόνο των υποκριτών, και δυστυχώς έρριξε από τα σύννεφα τους ελάχιστους αφελείς, που τους πίστευαν.
Το "ΟΧΙ-στην-κάλπη" σας, anticap, είναι το ξεβράκωμα των "αντικαπιταλιστών" ηγετών σας και η αποκάλυψη του διαβρωτικού/συμβιβαστικού τους ρόλου μέσα στο λαϊκό κίνημα. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ. Ηταν αναγκαία κίνηση, συνειδητή κι επιβαλλόμενη από τον ρόλο αυτό. Και ιδού, που το συνεχίζουν, αξιοποιώντας το σαν τάχαμου "ΟΧΙ-μέχρι-το τέλος" για να στήσουν αυτό, που εγώ αποκαλώ "Πασόκ-3". Να σώσουν για άλλη μια φορά τον Καπιταλισμό. (Και τον εαυτό τους, βεβαίως-βεβαίως).

Το ΚΚΕ, με τον τσαμπουκά του, έχωσε κοντά διακόσιες χιλιάδες ΑΚΥΡΑ στην κάλπη των αστών, που είναι αναγνωρίσιμα και δεν επιδέχονται "ερμηνείες", ενώ παράλληλα διευκρίνησε, πως και η συνειδητή αποχή η λευκό, που επέλεξαν άλλες δυνάμεις και μεμονωμένοι, εξέφραζαν επίσης αληθινό ΟΧΙ, το ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σε ό,τι έρχεται. Σε αντίθεση με το κάλπικο(!) "ΟΧΙ-στην-κάλπη", που ακριβώς άνοιξε τον δρόμο σε ό,τι έρχεται.
To δημιοψήφισμα της 7/7 ξεχώρισε την ήρα από το στάρι στο ελληνικό πολιτικό τοπίο: Από την μια οι συνεργάτες του σύγχρονου Μαρκεζίνη, από την άλλη οι, λίγοι προς το παρόν, "λακεδαιμόνιοι".

-----------------------------
(*) Για να προλάβω πάλι, φωνές και κατάρες, διευκρινίζω ότι λέγοντας "οχι-ές" χαρακτηρίζω αυτά τα πουλημένα τομάρια, που από ηγετικές θέσεις πριμοδότησαν τον σύγχρονο Μαρκεζίνη. Και μαζί με τους πιλάφηδες κλπ. ετοιμάζουν και την συνέχεια. Αν η Βάρκιζα είχε και κάποιες (σοβαρότατες) δικαιολογίες, αυτή η προδοσία, την αφήνει πολύ πίσω. Μέχρι να πεθάνω δεν θα πάψω να τους αποκαλώ οχιές.
Για τους άλλους καλοπροαίρετους η αφελείς η παρασυρμένους, αγωνιστές η μη, που για χ-λόγους βρέθηκαν να συμπαρατάσσονται με οχιές, ας αναλογιστούν τι έκαναν, βλέποντας αυτό, που έρχεται. Και μόνο μην τα ρίξουν στο ....ΚΚΕ, γιατί αν δεν πέρναγε το ΑΚΥΡΟ και είχαμε πνιγεί όλοι στον χυλό του "ΟΧΙ-στην-κάλπη", σήμερα δεν θα υπήρχε ούτε ΚΚΕ ούτε και φώς στο τούνελ.
--------------------
Υ.Γ. Το σχόλιο στον ιστότοπο του εισαγωγικού λινκ, που παρέθεσα είναι δικό μου.

Ανώνυμος είπε...

Τι μας λες ρε Σεχταρ; Δε καταλαβαίνεις ρε παιδί μου; Το ΟΧΙ ανήκει στους χρυσαυγίτες, τους Καζάκηδες και τον ΣΥΡΙΖΑ(και αριστερά δεκανίκια). Στο είπε ο άνθρωπος. Αν αυτονών είναι το Οχι, μια παρέα, δε στο δίνουν, εγώ λέω χαλάλι τους.Το ΚΚΕ με τα δικά του, αυτοί με τη φάση τους. Όμοιος στον όμοιο λένε. Αφου δε ντρέπονται να το παραδεχτούν έτσι ανοιχτά, έχει τερματίσει το κοντέρ της ξεφτίλας.

anticap είπε...

Ανωνυμε 3.32, δε νομιζω οτι πειθεις κανεναν με το να πουλας τρελα. Αυτο που εγραψα και ξερει ο καθενας ειναι οτι το ΟΧΙ  το υποστηριξαν πολλα σχηματα και κομματα με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ αφετηρίες και λογικες. Αυτοι που εκαναν αγωνα να βγει το ΟΧΙ κατω απο τις απειλες της ΕΕ, την τρομοκρατια των ΜΜΕ, τα capital controls ειναι αυτοι που εχουν δικαιωμα να εκμεταλλευτούν το 61% υπερ τους, ακομα και εαν δεν τους ανηκει συνολικα  το ποσοστο και ακομα και εαν αυτοι το ερμηνευουν αυθαίρετα οπως θελουν. Ειναι αυτονοητο λοιπον οτι το ΟΧΙ δεν ανηκει σε καμια περιπτωση σε αυτους που ηθελαν να βγει το ναι,το ακυρο το λευκο. Ο καθε καζακης,ο καθε κασιδιαρης, οσο και εαν δεν μας αρεσει, εχουν το δικαιωμα να υποστηριζουν οτι το 61% ανηκει πιο πολυ σε αυτους, παρα στους Ακυρους ή τους Ναινεκους. Αν αυτο δεν σαρεσει, αν αυτο στην δινει, αν αυτο σε κανει εξω φρενων, τοτε ο ΓΓ θα επρεπε να δωσει γραμμη για μαζικη ψηφο στο ΟΧΙ ωστε να εχει δικαίωμα και αυτος να διεκδικει το 61% και μαλιστα να εχει ηγεμονικη υπεροχη για αυτο το ποσοστο.Ποιος θα μπορουσε τοτε να του αμφισβητήσει το δικαιωμα να διεκδικεί το Οχι του λαου; Αντιθετα τωρα παει πολυ να εχει δωσει γραμμη για ακυρο (θεση που αντικειμενικα προμοταρει το Ναι των ευρωλαγνων) και εκ των υστερων να θελει να καπηλευτει τα ποσοστα του Οχι. Αυτο εγραψα για οσους θελουν να καταλαβουν.

Σεχταρ, σταματησα να διαβαζω το σχολιο σου οτσν εφτασα σε αυτο το σημειο: ...Το ΚΚΕ, με τον τσαμπουκά του, έχωσε κοντά διακόσιες χιλιάδες ΑΚΥΡΑ....Προσπερνω τα 200.000 που εχεις την σιγουρια οτι εγιναν απο κομμουνιστες μονο.Για ποιον τσαμπουκα μιλας; Πιστευεις πραγματικα οτι η γραμμη για ακυρο εγινε για λογους τσαμπουκα ή γιατι φοβηθηκε η ηγεσια οτι με το να ψηφισει το πολιτικα ορθο Οχι θα μπορουσε να κατηγορηθει για σύρσιμο στην ουρα της κυβερνησης; Προτιμησε δηλαδη την ξερα του Ακυρου παρα να ανοιξει τα πανια του με τον αερα του Οχι, απο φοβο και μονο του Τσιπρα.

Αναυδος είπε...

θα ανοιγαμε πανια υποκυπτωντας στους εκβιασμους και τα παιχνιδια του Τσιπρα και των συριζο-ανελ
Η κατασταση ορισμενων ειναι απελπιδη επεσαν στη παγιδα του τσιπρα και αντι να κανουν μια ελαχιστη εστω αυτοκριτικη επαναλαμβανουν τις ιδες ψευτοηρωικες αυταπατες (ηγεμονικη υπεροχη !!!)

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

anticap Παριστανεις την μεθυσμενη γερμανιδα καμπαρετζου ? Ρε αμα σου φερω ενα ψηφοδελτιο του ΟΧΙ σας ( του τσιπρεικου ...) και σου πω οτι ειναι το δικο σου ...ΠΩΣ διαολο θα το ξεχωρισεις απο του τσιπρα και του κλανιδιαρη ?

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ναι, anticap!
Kαι το μακρινό για σας '73, πάλι το "πολιτικά ορθό" ήταν ο ...διάλογος και η συμμετοχή στην "φιλελευθεροποίηση" του ...Μαρκεζίνη!
Αλλά τότε δεν πέρασε.
Σήμερα, μερικοί αετοί του '73, σέρνονται σαν κοτούλες μέσα στο βρακί του σύγχρονου Μαρκεζίνη. Δυστυχώς.
Τα άκυρα του ΚΚΕ ήταν τυπωμένα και αποτελούσαν την συντριπτική πλειοψηφία των ακύρων.
Και ασφαλώς το κίνητρο δεν ήταν ο τσαμπουκάς αλλά η πασίγνωστη συνεδριακή πολιτική γραμμή "Λαϊκή Συμμαχία για την Λαϊκή Εξουσία". [Και όχι "αν θα γίνει (η δε γίνει) ουρά του Τσίπρα" - δεν ετεροκαθορίζεται ένα επαναστατικό κόμμα.] Ομως και η επαναστατική (..."μη πολιτικά ορθή", χε!) γραμμή, θέλει "τσαμπουκά", δηλαδή θάρρος και μαχητικότητα για να υλοποιηθεί. Χαμένος στο γράμμα, χάνεις τις έννοιες και την ουσία....
Το δικό σου "ΟΧΙ" πως διακρίνεται από το ευρωλιγούρικο, όπως το προσδιόρισε ο σύγχρονος Μαρκεζίνης; Κι αυτό το "ηγεμονική υπεροχή στο 61%", τι τώθελες, έρμε! Ποιός σου είπε ότι ο Κουτσούμπας ήθελε/θέλει να καπελλώσει τρία εκατομμύρια κόσμο, που ζεί ακόμη με την αυταπάτη του Καπιταλισμού και της ΕΕ; Αυτή την φτωχοπροδρομική λογική την αφήνει στις μικροαστικές γκρούπες και αστικά κόμματα. Που αντί να πείσουν τα τρία εκατομμύρια να απορρίψουν τις αυταπάτες (="όχι" στον Γιουνκέρ, "ναι" στην ΕΕ, αυτό ήταν το "ΟΧΙ"-μέσα -στην-κάλπη) στηριγμένοι στις εμπειρίες τους, τρέχουν να προσεταιριστούν ...τις αυταπάτες τους (..."όχι μέχρι το τέλος"!), ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; Το γιατί θα το δείς σύντομα, υπό μορφήν ....κόμματος, του "Πασόκ-3".
Η επαναστατική πολιτική δουλειά, anticap, θέλει καθαρές κουβέντες και όχι μασημένα λόγια. Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται. Αυτοί, που περπατάνε στα τέσσαρα δεν έχουν διαθέσιμο χέρι.
Αλλά η εποχή μας τρέχει. Κι ο καθένας θα εισπράξει σύντομα τα επίχειρα της στάσης του.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Βαγγέλη, είναι αργοπορημένη η απάντηση και μάλλον δε θα τη δεις, αλλά ας έχει.

Τι πράγμα ακριβώς να γίνει εθιμοτυπικό; Οι πορείες κατά του μνημονίου; Ε από το να μη γίνονται καλύτερα έτσι. Το πρόβλημα είναι ότι γίνανε έθιμο τα μνημόνια και τα μικρά πραξικοπηματάκια για να περάσουν, όχι οι πορείες.

Αν μιλάμε γενικά για τις πορείες, υπάρχουν πολλά στα οποία μπορεί να προβληματιστεί κανείς, αλλά και ένας μεγάλος κατήφορος στον οποίο μπορεί να γλιστρήσει και να καταλήξει στο βούρκο της αντίδρασης. Εν πάση περιπτώσει, αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι συγκεκριμένο, μπορεί να το καταθέσει για να το κρίνουμε.