Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

Πρώτη φορά Αγιέντε

Όπως θα έλεγε και το λαϊκό στρώμα (που δεν αξιώνεται να ενημερώσει το ανενεργό μπλοκ του και γράφει πλέον μόνο στο τουίτα), η συγκυρία επιβάλλει και προσφέρεται για ευρεία κατανάλωση πιτσών σε μεγαλοποσότητες, και μπόλικο αστικό πατατάκι, που αυτή τη χρονιά ειδικά μετά το ποπ δεν έχει στοπ. Αυτό πια δεν είναι απλό αστικό πατατάκι αλλά ολάκερο κίνημα της πατάτας, αστικής και καυτής, που καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατήσει στα χέρια της για πολύ και σίγουρα όχι για μια τετραετία, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες.

Ποιες διαδικασίες δηλ, που το (εκλογικό) προτσές εκτυλίσσεται ταχύτατα κι ο προεκλογικός πυρετός ανεβαίνει χωρίς να έχει καν οριστεί πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές. Που αν ήταν στο χέρι του Τσίπρα, θα τις έκανε και μες στον Αύγουστο, που λέει ο λόγος, να ξεμπερδεύει, γιατί η υπερβολική εξάρτηση από τη δημοκρατία βλάπτει κι η «πρώτη φορά αριστερά» είναι αποφασισμένη να χτυπήσει όλα τα εξαρτησιακά πλέγματα, πχ από τους δανειστές. Ενώ αν ήταν στο χέρι της Ζωής, θα τηρούσε σχολαστικά τον κανονισμό (για τις διερευνητικές, τη διάλυση της Βουλής, ακόμα και για το συνέδριο του Σύριζα) και σε καμιά τριετία-τετραετία το πολύ, θα πηγαίναμε τελικά σε πρόωρες κι εσπευσμένες εκλογές. Τώρα γιατί το Σαρτζετάκη τον έλεγαν τελευταίο βυζαντινό αυτοκράτορα για τη γραφικότητα και τη σχολαστικότητά του, ενώ με τη Ζωή παθαίνουν την πλάκα τους, αυτό προσωπικά με ξεπερνάει, σφε αναγνώστη.

Πάνος Ζάχαρης, από το Ποντίκι
Η βασική είδηση της χτεσινής μέρας πάντως ήταν η επίσημη συγκρότηση και τα βαφτίσια της Λα(φαζαν)ικής ενότητας. Που προέκυψε βασικά από μια διάσπαση, και χωρίς κανένα λαϊκό έρεισμα (εκτός και αν θεωρούμε τέτοιο τους δέκα διαδηλωτές του ΜΕΤΑ της 13ης Αυγούστου ή τους χίλιους του Πανελλήνιου, στην εκδήλωση της Ίσκρα) και μοιάζει με ανέκδοτο βγαλμένο κατευθείαν από κόμικς ή έστω από κόμικ-σανς, σαν τη γραμματοσειρά στην ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησής τους.

Η πλατφόρμα διάλεξε ένα όνομα που να υπενθυμίζει τη μακρινή της καταγωγή από το Κουκουέ, οι βαθιοί δεσμοί του οποίου με το λαό αποτυπώνονται κατά καιρούς σε μια σειρά ονόματα σχετικά με τον πολιτικό λόγο και τους προγραμματικούς του στόχους: λαϊκή εξουσία, λαϊκό μέτωπο, λαϊκή συμμαχία, λαϊκή συσπείρωση, λαϊκό στρώμα, κοκ. Παρόλα αυτά «λαϊκό κόμμα» είχε βαφτιστεί στο μεσοπόλεμο η παράταξη της (ντεμέκ λαϊκής) δεξιάς. Ενώ πιο πρόσφατα είχαμε το φαιοπράσινο λαϊκισμό της Αλλαγής του Πασόκ και το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, που άνοιξε το δρόμο σε ρόλο λαγού για τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Για να έρθει τώρα η Λα(φαζαν)ική Ενότητα να θυμίσει την πικρή αλήθεια της Unidad Popular (της Λαϊκής Ενότητας) του Αγιέντε στη Χιλή.
Αχ η δύναμη βγαίνει απ’ τις γροθιές, κι όχι από πρόσωπα καλοσυνάτα
Από στόμια βγαίνει η δύναμη κι όχι από τα στόματα.
Ή παραφρασμένο και προσαρμοσμένο στη συγκυρία
Από σαλπίσματα αγώνα βγαίνει η δύναμη κι όχι από καλπίσματα
Κι αυτή είναι η πολύτιμη, πικρή αλήθεια της Unidad Popular.

Ποιος την πήρε υπόψη του όμως, για να βγάλει διδάγματα; Τι κατάλαβε ο Λαφαζάνης από το παραμύθι της αριστερής διακυβέρνησης που θα έσκιζε τα μνημόνια και το δράκο της ΕΕ που δε μεταρρυθμίζεται τελικά, ώστε να βγάζει κολόνια αντί για φωτιές από τα ρουθούνια του (για να μην πάμε πολύ μακριά, το 73’ στη Χιλή); Κι από πού κι ως πού μπορεί να σταθεί στο ίδιο ύψος με τον ηρωικό ιδεαλιστή Αγιέντε, όπως τον είχε χαρακτηρίσει σε ένα Φεστιβάλ η Αλέκα (α-αχ! πάει το Φεστιβάλ), που υπερασπίστηκε με το όπλο στο χέρι την κυβέρνησή του από τη δικτατορία του Πινοσέτ και θυσίασε τη ζωή του;

Ο Λαφαζάνης δεν κατάφερε δυστυχώς να μας χαρίσει ούτε καν μια διασκεδαστική διάσπαση στο Σύριζα κι ένα ακόμα σεμινάριο, αλά 91’, για το πώς να χάσετε μέσα από τα χέρια σας το κόμμα και τους συσχετισμούς. Αλλά θα μας αποζημιώσει με παρασκηνιακές ζυμώσεις και ωραίες, συντροφικές στιγμές στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, για τη μοιρασιά των θέσεων (οι περισσότερες συμμετοχές έκλεισαν χτες, εκτός από τη Ζωή που δεν μπορεί να στοιχηθεί με την πλέμπα και ίσως ανακοινωθεί σήμερα, με τιμές αρχηγού κράτους). Φαντάσου να έρθει δηλ και το εξωκοινοβούλιο, σαν έτοιμο από καιρό για τη συνεργασία και τη μεγάλη έφοδο στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Οι διεργασίες είναι στο κόκκινο, όπως φαίνεται κι από αυτό το συλλογικό κείμενο που ανέβηκε χτες στο διαδίκτυο. Πλέον δε μιλάμε για το Μαρς ή για ένα κομμάτι της Ανταρσυα, γενικά και αόριστα, αλλά για το ίδιο το Ναρ –ως η μεγαλύτερη και πάλαι ποτέ «σοβαρή συνιστώσα» της. Να δεις τι σου ‘χω για μετά…

Και τι έχουμε να ακούσουμε. Μοναδικές ατάκες, όπως στη χτεσινή συνέντευξη τύπου του Λαφάζα, όπου είπε πως μπορούμε να πετύχουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (και όχι του συνόλου βεβαίως-βεβαίως) αν το πιστέψουμε (κι αν προσευχηθούμε μπορώ να σου πω). Ή σαν αυτή του Αλαβάνου σε μια πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση στο Σκάι, όπου εκφράζει την αγάπη του για το ευρωπαϊκό εγχείρημα (δηλ την ΕΕ) από την πείρα του ως ευρωβουλευτής! (Δείτε το πολύ εύγλωττο απόσπασμα τη συνέντευξης σε αυτό το σύνδεσμο, περίπου στο 14.20. Και έχει και άλλα μαργαριτάρια, πχ για το ρόλο της ιδιωτικής οικονομίας, κτλ).
Αγαπώ την ΕΕ, αγαπώ αυτόν τον άνδρα. Να δεις τι σου έχω για μετά…

Το αυτό, με την παραπάνω λεζάντα
Αντί επιλόγου, μια μικρή υποσημείωση από την πλευρά μου. Το νέο ανάχωμα που στήθηκε δεν είναι ένα παιχνίδι για να περνάει ευχάριστα η ώρα μας και ο φοιτητάμπουρας συνδικαλιστής που επιβιώνει μέσα μας, αλλά ο κίνδυνος της παγίδας που πρέπει να αποφευχθεί. Κι αυτό, όπως δείχνει άλλωστε κι η πρόσφατη πείρα, δεν περνάει πρωτίστως μέσα απ’ την ποσότητα (κειμένων, σχολίων, διαδικτυακών σημειώσεων-ατακών, κτλ) αλλά από την ποιότητα και την ευστοχία των επιχειρημάτων, τον πειστικό και ουσιαστικό, ζωντανό λόγο.

18 σχόλια:

Unknown είπε...

Η τελευταία παράγραφος είναι "όλα τα λεφτά"

aristonikos85 είπε...

Εγω παντως αδυνατω να καταλαβω γιατι πρεπει να ακυρωθει το κεντρικο φεστιβαλ; Ποιος καλυτερος τροπος να προπαγανδισεις την ψηφο στο κομμα; Ας γινει εστω και μια μερα. Που θα βρεις τοσο κοσμο και νεολαια μαζεμενη να τους πεισεις να σε ψηφισουν;

Poe είπε...

"Και τι έχουμε να ακούσουμε. Μοναδικές ατάκες, όπως στη χτεσινή συνέντευξη τύπου του Λαφάζα, όπου είπε πως μπορούμε να πετύχουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (και όχι του συνόλου βεβαίως-βεβαίως) αν το πιστέψουμε (κι αν προσευχηθούμε μπορώ να σου πω)"

Αυτα τα εχει πει ο κοελιο εδω και δεκαετιες, αμα κατι το θελεις πολυ ολο το συμπαν συνομωτει για να το πετυχεις.

Poe είπε...

Και απο λογαριασμο φιλης στο facebook

"Γιατι δεν συνεργάζεται ο Λαφαζάν με τον Τσίπρα? μημπως δε θέλει να κυβερνήσει??"

Αναυδος είπε...

εντυπωση μου εκανε η ανακοινωση και δημιουργια του νεου μορφωματος μονο με τους αποσκιρτισαντες βουλευτες βαση, κοσμος ουτε για δειγμα (η αναθεση ξεκινησε απο την ιδρυση)

λαθραναγνώστης είπε...

Ο Μίκης, επιμένει πατριωτικά......!
"Για να φύγει η ξένη ακρίδα
Για να φύγει ο ξανθός βάρβαρος
Που σκλαβώνουν τη δόλια πατρίδα
Σηκωθείτε αδέλφια, καιρός."

http://www.902.gr/eidisi/politiki/73688/paremvasi-toy-miki-theodoraki-gia-tis-politikes-exelixeis

Τελικά, όπως παλιότερα λέγαμε με τον Σεχτάρ, όλοι οι ΕΑΜογενείς, έχουν στην ιδεολογία τους, το πατριωτικό στοιχείο περισσότερο αναπτυγμένο από το ταξικό. Και όπως είναι φυσικό, στην ηλικία που βρίσκονται όλοι οι εναπομείναντες ΕΑΜογενείς, αυτή η ισορροπία δεν μπορεί να αλλάξει.

λαθραναγνώστης είπε...

......και ο ταξικός συνδικαλισμός, υποστηρίζει Λαφαζάνη!

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21796:fotopoulos-stirizw-lafazani&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Ανώνυμος είπε...

(η αναθεση ξεκινησε απο την ιδρυση)


Και πως αλλιώς θα γινόταν ρε Αναυδε; Εχουν κάνει ποτέ κινήσεις για να συσπειρώσουν κινηματικά και οργανωτικά κόσμο; Να τον μορφώσουν πολιτικά και να του δώσουν φωνή; Θέλουν λες ενεργό πολιτικό λαό να παράγει πολιτική για τον εαυτό του ή χλωμούς ψηφοφόρους καναπεδάκηδες; Κατα τα άλλα, οι παπάτζες για δημοκρατίες είναι για να έχουν να πείθουν μικροαστικά χάπατα και εαακίτες που ξαφνικά απο κει που ήντουσαν μια ζωή στα μυαλά τους οι χαρντκορ κομμουνισταράδες, βρίσκονται να πιάνονται αλυσίδα με τον Φωτόπουλο και τη Μακρή. Αηδία σκέτη.

Πμ

λαθραναγνώστης είπε...

Δεν ξέρω τι παίζει με τη δήλωση του Θεοδωράκη στην ΙΣΚΡΑ. Την ανέβασαν για λίγο και την κατέβασαν αμέσως.

Ανώνυμος είπε...

http://antarsya.gr/node/3226

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

22 Αυγούστου 2015 - 11:28 μ.μ.
Ποιές κουφάλες συμμετείχαν από την Ανταρσύα;
Μετά το κάζο με κείνη τη φωτογραφία τότε με την "διερευνητική" του Τσίπρα το 2012, ...μάθανε να φυλάγονται;!;!
Τότε, να μια φωτογραφιάρα με τα άσπρα πουκάμισα και τα πλατειά χαμόγελα!
Τώρα ούτε καν τα ονόματα των "αντιπροσώπων";!;!
Βαθειά παρανομία οι ....σύντροφοι;!;!
Κι είν' αλήθεια πως ο Πίπης (Ανταρσύα;) έφτιαχνε το μανιφέστο της "ΛΑ"Ε μαζί με τον Λαπαβίτσα από τις αρχές Αυγούστου;
Πολύ σικέ το παιχνίδι.
Δεν παίζω!

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

...και είναι τόσο πυκνή η διαδοχή των γεγονότων - που να τα προλάβεις..
Αιφνις, (τώγραψα καλά Σαραντάκο;) ο Πιλάφης κάνει σημαία του "ΛΑ"Ε το "υπερήφανο και σαρωτικό" "ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ".
Αν δεν κάνω λάθος οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις (ανταρσυοι-πλανοβητάδες-μικροαστικοαγωνιστές κλπ., κλπ) είχαν μαζέψει εφτακόσιες-τόσες υπογραφές για τον ....αγώνα μέχρι το τέλος!
Τι θα γίνει τώρα αυτό το μεγαλειώδες λαϊκό κίνημα, που ξεκίνησε σα αφρισμένο ποτάμι παφλάζοντας στις όχθες της Αστυπαλαίας και της Αμοργού; (Μη μου χαλάσετε μιαν επική εικόνα με ηλίθιες μικρονοϊκές γεωγραφικές παρατηρήσεις, ότι τα νησιά έχουν ακτές και όχι όχθες.)
Θα υπαχθεί αυτοδικαίως στην κυριαρχία του Πιλάφη;
Θα συμπαραταχτεί κριτικά;
Η απλώς θα το φάει η μαρμάγκα, όπως τόσα και τόσα άλλα αυθόρμητα και ορμητικά λαϊκά κινήματα, αυτοοργανωμένα αμεσοδημοκρατικά από τα κάτω και τα αριστερά;
Αειντε, γιατί καμιά ώρα, θα μαζευτούμε όλα τα ορφανά των κινημάτων αυτών (γένοβα, μπλόγκερς-πλατείες 2007, "Δεκέμβρης-Κούνεβα", πλατείες 2010, πλατείες 2011, κ.ο.κ., "πατάτες", "ντομάτες", "αρακάς" κλπ. κλπ.) και θα κάνουμε κανά απονενοημένο διάβημα - ξέρετε ποιό....

Ανώνυμος είπε...

Αποχη και ψηφος-χαβαλες η παπατζα αυτη τη φορα?

http://pitsirikos.net/2015/08/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5/

εμ

λαθραναγνώστης είπε...

Ο βόθρος του "Εργατικού Αγώνα", αναδίδει (ακόμα μία φορά) τη βρώμα των καιρών:

http://ergatikosagwnas.gr/new/ea/index.php/xthesis/apopsis-anagnoston/644-gramma-pros-to-kke

Το συγκεκριμένο "άρθρο", έχει τον τίτλο "Γράμμα προς το ΚΚΕ".
Εγώ πάντως, πρώτη φορά διαβάζω γράμμα προς κάποιον, που να είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο.

Αναυδος είπε...

@λαθρα
κορυφαιο ειναι ενα αλλο αρθρο που ανακλαυψε οτι πλεον δεν υπαρχει αστικη ταξη στην ελλαδα !!!
ειναι αλλη μια αποδειξη οτι ο πειραματισμος με ουσιες βλαπτει σοβαρα τη φαια ουσια

Ανώνυμος είπε...

Ετσι για να υπαρχει τωρα που ο Καζακης τα βρηκε με τον "Λαλιωτη"

http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/05/blog-post_5.html

Γιαννης

Νικολάι Ίλ είπε...

Με τη Λαϊκή Ενότητα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, συμπαρατάσσεται ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, όπως δηλώνει με άρθρο του στο iskra.gr

Τι άλλη απόδειξη θέλει ο λαός ότι το ΠΑΣΟΚ 3 είναι τα ίδια σκατά με τα άλλα δύο ; Η Ελπίδα έρχεται χαμαιλέοντες της αριστεράς , είναι Κόκκινη σαν το αίμα του λαού και λέγεται ΚΚΕ ,γκέγκε ;

Και επιτέλους κάποιος να κλείσει στο Δαφνί το βρωμιάρη τον Λεβέντη που συνεχίζει να χτυπά το ΚΚΕ.Ο μισότρελος κρυφοπασόκος πριμοδοτείται από τη διαδικτυακή αλητεία του φείσμπουκ

zoot horn rollo είπε...

Νικολάι, για το Λεβέντη μην ανησυχείς, τον έχω πετύχει στο ΣΚΑΪ 2 φορές σε μια βδομάδα, κάτι απ'ευθείας μεταδόσεις "πλατειών" το '11 μου θυμίζει.
Θα τον πάνε (μη πω πως) για να μπει στη βουλή.
Με αυτά και με άλλα διατηρούν τους συσχετισμούς παρόλο που στερεύουν από νέα πρόσωπα.