Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ανασχηματισμός

Μα τι μας λες τώρα για ανασχηματισμό Σφυροδρέπανε, αφού πηγαίνουμε για εκλογές; Αν το καλοσκεφτείς βέβαια, σφε αναγνώστη, βρισκόμαστε σε εκλογές (και συνεπώς εκ των πραγμάτων νέα κυβερνητικά σχήματα) διαρκείας, οπότε δεν απέχει και τόσο από την πραγματιότητα. Παράλληλα όμως, σε αυτές τις εκλογές συντελείται ένας άλλος, παράδοξος «ανασχηματισμός», που αφορά τα κλισέ επιχειρήματα και τις πλευρές-παρατάξεις στις οποίες απευθύνονται.

Φαντάζεσαι δηλ να ρωτάνε οι δημοσιογράφοι το Λαφαζάνη και τους πανελίστες του γιατί δε συνεργάζονται με το Σύριζα, αν αποκλείουν μετεκλογικά μια κυβερνητική συνεργασία μαζί του και μήπως φοβούνται να κυβερνήσουν; Κι ώσπου να τα απαντήσουν όλα αυτά, να τους ζητάνε να βάλουν μια τελεία (γκλέτσου), ένα κόμμα (νέου τύπου), μια παρένθεση (αριστερή), αλλά εντός εισαγωγικών (εφόσον πρόκειται για το Σύριζα), για να προχωρήσουν στον επόμενο. Αν είναι να σε θεωρούν Κουκουέ (που θα ‘θελες, αλλά δεν είσαι), ας αρχίσουν τουλάχιστον να σου φέρονται και στα πάνελ ως τέτοιο. Προς το παρόν όμως τα κανάλια καλούν τους Λαφαζανικούς μόνους τους, χωρίς αντίλογο, ενώ οι επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον τους μάλλον καλό τους κάνουν παρά τους ζημιώνουν εκλογικά.

Θα μπορούσε επίσης ο Σύριζα να επιτεθεί στους Λαφαζανικούς με το κλασικό ερώτημα που στρεφόταν εναντίον του στις εκλογές του Γενάρη: πού θα βρείτε τα λεφτά, για να τα κάνετε όλα αυτά; Και να προσθέτουν με νόημα: μήπως στο νομισματοκοπείο-οοο... (με παρατεταμένο το «ο», για να το πιάσουν όλοι το υπονοούμενο-οοο...).

Η πιο εντυπωσιακή αντιμετάθεση ωστόσο πάντως συντελείται αυτόν τον καιρό στο μυαλό του μέσου Ναρίτη. Ο Μπιτσάκης –που είχε γράψει το 89’ το βιβλίο «ρήξη ή ενσωμάτωση», αλλά στην πορεία μάλλον άλλαξε γνώμη και δε δίνει πια την ίδια απάντηση- έδρασε πρωτοπόρα, σαν τροχιοδεικτική βολή, αλλά δεν είναι μόνος του. Και δεν το συντροφεύει μόνο ο Πι-Πι, για τον οποίο οι κακές γλώσσες λένε πως βρίσκεται πίσω από τη συγγραφή των θέσεων της ΛαΕ, χωρίς να έχει πάψει (επισήμως τουλάχιστον) να είναι μέλος του Ναρ και της Ανταρσυα.

Τα αποτυπώνει όλα αυτά πολύ καλά ένας από τους θρυλικούς 7 (που αποχώρησαν πριν 9 χρόνια από το Ναρ), γράφοντας σε ένα σχόλιό του στο φου-βου.

Έφυγες από το τιμημένο ΚΚΕ το 1989 γιατί διαφωνούσες (και σωστά): 1. Στη συγκρότηση Παναριστεράς σε μίνιμουμ πρόγραμμα, 2. Στη συμμετοχή/στήριξη σε αστικές κυβερνήσεις, 3. Στην τοποθέτηση της Επανάστασης στις Καλένδες... Μετά από 25 χρόνια αγωνιστικής πορείας καταλήγεις να εκλιπαρείς τα απόσκατα της σοσιαλδημοκρατίας για: 1. Συγκρότηση Παναριστεράς σε μίνιμουμ πρόγραμμα, 2. Συμμετοχή/στήριξη σε αστικές κυβερνήσεις, 3. Στην τοποθέτηση της Επανάστασης στις Καλένδες... ΝΑΡίτη, ο κύκλος του ’89 έκλεισε. Κράτα το κούτελο σου καθαρό. Το χρωστάς στους αγώνες χρόνων. Μη γίνεις ουρά των αστών. Επίστρεψε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Αυτό μπορεί να μη λέει τίποτα στους «μεταλλαγμένους Κνίτες» δεύτερης γενιάς, χωρίς τη σωτήρια Κουκουέ μόρφωση, ή σε όσους θεωρητικοποίησαν εκείνο το ρήγμα και δέθηκαν τόσο πολύ συναισθηματικά μαζί του, που δυσκολεύονται τώρα να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό ετεροπροσδιορισμό τους, ως βασικό κριτήριο, γι’ αυτό και δεν περιμένω ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όσοι έχουν καταλάβει τα παραπάνω, έχουν ήδη επιστρέψει και προσεγγίσει το Κόμμα. Προσωπικά λοιπόν θα επαναδιατύπωνα το ανοιχτό ερώτημα ως εξής.

Φίλε Ναρίτη, σκέψου τους σφους σαν το Λαϊκό Στρώμα, που σου έχει κάνει και αφιέρωμα και παλεύει σε διάφορες Κνιτοπαρέες να εξηγήσει πως δεν είσαστε Πασόκοι (5/10 σας είχε βάλει στο Πασοκόμετρο), να αναλύσει το προτσές, να υπερασπιστεί κριτικά το «δε θα υπακούσω» του Γράψα, κτλ. Σκέψου τη συζήτηση που θα ανοίξει σε λίγο καιρό για τον τρίτο τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, το 89’ και το βασικό ερμηνευτικό σχήμα των δύο οπορτουνιστικών κέντρων (δεξιό και «αριστερό») που χτυπούσαν το Κόμμα και αλληλοτροφοδοτούνταν. Ας πούμε ότι γίνεται σύσκεψη με φίλους κι οπαδούς, για να το συζητήσουν κι εγώ αρνούμαι να τσουβαλιάσω όσους έφυγαν εκείνη τη διετία, θεωρώντας τον «αριστερισμό» ως τιμωρία του κόμματος για τα δεξιά του λάθη και παραστρατήματα εκείνη την εποχή. Καταλαβαίνεις όμως τη δυσκολία να το υποστηρίξω αυτό με βάση τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Γιατί ουσιαστικά η σύμπραξη αυτή δεν είναι κάτι άλλο παρά η συνεργασία κι επανασυγκόλληση των πολιτικών απογόνων εκείνων των δύο κέντρων, του Αριστερού Ρεύματος στο Σύριζα και του Νέου Αριστερού Ρεύματος, που βρήκαν πως στην παρούσα συγκυρία δεν τους χωρίζει τίποτα, παρά μόνο το «νέο». Και μετά τη συνάντησή τους μπορεί να υπήρχε στο τραπέζι της συζήτησης χαραγμένο: 89+91=LF.E (à Λαφαζανική Ενότητα).

Κι αυτός είναι ο πολλοστός κρίκος στην αλυσίδα που δείχνει πως όταν το Κόμμα κάνει κάποια εκτίμηση (πχ πως η Ανταρσυα θα εξελιχθεί στο νέο Σύριζα), μπορεί σε κάποιους να φαίνεται κάπως ακραία και τραβηγμένη αλλά δεν αργεί να επιβεβαιωθεί απ’ τις εξελίξεις, όσο προβλέψιμο κι αν είναι αυτό το σενάριο κι η κατάληξή του.

Με το καλό να μπουν τα παιδιά στη Βουλή και τους ευχόμαστε κι εις ανώτερα, γιατί όχι και σε μια κυβέρνηση (εργατική, αντικαπιταλιστική ή ό,τι άλλο). Ίσως στον επόμενο ανασχηματισμό, για να ανασχηματιστούν και τα επιχειρήματα για το 89’...

Βρε λες;

12 σχόλια:

Αναυδος είπε...

Διαψευδει ο υπάλληλος του αλαφουζου ότι συνεγραψε το προγραμμα της λαεν γιατι ελειπε σε διακοπες.
Βεβαια δικαιολογει το συντακτη ότι ισως αναφερεται στη συμβολη που ειχε εντελως προσφατα στις ζυμωσεις για την προγραμματικη βαση ενδεχομενης ευρυτερης συνεργασιας της ριζοσπαστικης αριστερας (ΕφΣυν 24/8)

Προσθετω εγω ο καχυποπτος ότι από αυτή τη προγραμματικη βαση δανειστηκε ο πιλαφ το προγραμμα της λαεν

TRASH είπε...

Πάει κ το '89. Είναι απλά "πολιτική επιλογή που μπορεί να αμφισβητηθεί" πλέον, τουλάχιστον όσον αφορά τον Πι-Λαφ και την παρέα του.
http://mao.gr/allons-enfants/
Ο χορός των εφτά πέπλων συνεχίζεται...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

αν σε ολα αυτα προσθεσουμε και το οτι "δεν υπαρχει αστικη ταξη στην Ελλαδα" πλεον ,αναρρωτιεμαι μηπως θα επρεπε οι κουκουεδες να ξαναδουμε το ζητημα της δυαδικης εξουσιας ...
Οχι τιποτα αλλο αλλα ενδεχεται να ειμαστε εν δυναμει κυβερνηση εδω και καιρο και να μην το εχουμε συνειδητοποιησει ... να την πατησουμε δλδ

Ανώνυμος είπε...

Ένα τροτσκιστικής (γιατί με το Λένιν το έχουν σχεδόν εξαντλήσει το θέμα) έμπνευσης επιχείρημα για το ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις διάφορες μορφές(λερναία ύδρα ο οπορτουνισμός) του ΟΧΙ, θα μπορούσε να είναι το αδύνατο οικοδόμησης ανθρώπινου καπιταλισμού σε μία μόνο χώρα(πρέπει να συμβεί ταυτόχρονα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τουλάχιστον). Εδώ που τα λέμε, αυτό είναι και το ρεζουμέ της κόντρας τους. Για τους αντάρτες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν θέλουν τον Παναή, θα μπορούσαμε απλά να τους τρολάρουμε και να τους αποκαλούμε σεχταριστές που διασπούν την ενότητα του κινήματος. Και να γίνονταν όλη η φασαρία λόγο κάποιας επιστροφής στην πραγματικότητα, να τα στηρίζαμε τα παιδιά.Άλλα κάτι μου λέει ότι η δουλειά γίνεται μόνο για τα οφίτσια. Κατά τα άλλα ζούμε την απόλυτη πολιτική τόλμη και γοητεία των τελευταίων χρόνων. Με ίντριγκες, σφοδρούς έρωτες, παράνομα ζευγαράκια και πισώπλατα μαχαιρώματα. Με ψωνισμένους απόλυτους σταρ σε πρώτους και δεύτερους ρόλους, φιλικές συμμετοχές και το λαό σε θέση κομπάρσου. Κακοπληρωμένο και πάντα στην αφάνεια. Η εξαθλίωση του έχει μετατραπεί σε ευκαιρία πολιτικής καριέρας για τον οπορτουνιστή. Ο πολιτικός αμοραλισμός έχει γίνει σημαία ριζοσπαστισμού και η προάσπιση της αστικοδημοκρατίας στρατηγικός στόχος επανάστασης. Τελικά ο αριθμός των εφεδρειών της αστικής τάξης είναι πεπερασμένος ή προσεγγίζει το άπειρο; Κατά την προσωπική μου άποψη αν τους αντιμετωπίζεις ξεχωριστά θα είναι πάντα άπειρος. Δεν μπορείς παρά να τους αντιμετωπίσεις όλους ως ένα. Ως εχθρούς της εργατικής τάξης. Αστούς, οπορτουνιστές και φασίστες.

Β.Δ.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ρε, σεις, ο Γιάννης ο Μπαλάφας, τι έγινε, ρε;
Τον κατάπιε η γή;

ΚΑΛΗ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ είπε...

Ορέ, παπατζήδες και νταβατζήδες εκπόρνευσης της λαϊκής συνείδησης είναι. Τίποτα λιγότερο!
Ε, ρε πίσσα και πούπουλα που τους χρειάζονται...

λαθραναγνώστης είπε...

@ Β.Δ.
Κατά τη γνώμη μου, ο αριθμός των εφεδρειών της Α.Τ, μειώνεται ασυμπτωτικά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πως τους αντιμετωπίζουμε εμείς, όλους μαζί ή χωριστά, αλλά και πως προσλαμβάνει τα μυνήματά τους η βάση - η Ε.Τ.
Από την άλλη,ο ρυθμός με τον οποίο "καίγονται" αυτές οι εφεδρείες, έχει αυξηθεί τρομερά τα τελευταία 5 χρόνια. Η Α.Τ, έχει ρίξει όλες της τις δυνάμεις στην ανάσχεση του "υποκειμενικού παράγοντα", γνωρίζοντας προφανώς, ότι ο υποκειμενικός παράγοντας για επαναστατική μετατροπή, είναι ήδη ώριμος.

Ανώνυμος είπε...

Εκτιθεσαι και οι εξελιξεις θα σε διαψευσουν... θοδωρης

Ανώνυμος είπε...

Εν τω μεταξυ κυκλοφορησε αυτο, για να γελασουμε και λιγο...

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/s720x720/11902245_405068059697511_6650655079559602498_n.jpg?oh=c13112ad0a8e26c0399d48704b2d9acf&oe=567C7BD4

sniper

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Το ΝΑΡ γιατι θεωρουνταν πιο αριστερο απο το ΚΚΕ?Το προλαβα το 09 οταν ηδη ειχε γινει αριστερη ουρα του ΣΥΡΙΖΑ,οποτε δεν ξερω τι παιζοταν πιο παλια.

λαθραναγνώστης είπε...

Σεχτάρ, που ρώταγες για τον Μπαλάφα:
http://www.enikos.gr/politics/335899,Mpalafas-Me-ton-SYRIZA-prwto-komma-h-monh-eggyhsh-gia-sta8erh-kyvernhsh.html

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σε τι ακριβώς εκτίθεμαι και θα διαψευστώ ρε Θοδωρή; Είναι ψέματα ότι υπάρχει φλερτ; Θα διαψευστώ και θα εκτεθώ αν δεν ευοδωθεί μες στο μήνα; Ε ντάξει, και το σεκ και τον αλέκο με τη δεύτερη τους δεχτήκατε, για να ωριμάσει πρώτα το πράγμα. Κι αν δηλ δεν ευοδωθεί σε πρώτη φάση, αλλά περιμένετε λίγο ακόμα, εσύ θα νιώσεις δικαιωμένος (και μη εκτεθειμένος); Δηλ δεν εκθέτουν την Ανταρσυα και το Ναρ συλλογικά κείμενα που ζητάνε αντιμνημονιακό μέτωπο επί της ουσίας; Τι να πω, με ό,τι βρίσκει παρηγοριά ο καθένας...