Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ελεύθερο κάμπινγκ

Η ελευθερία για μας είναι μια ωραία γυναίκα. Κι επίσης, η συνείδηση της αναγκαιότητας. Αλλά τότε τι μπορεί να είναι το ελεύθερο κάμπινγκ; Μπορεί κι αυτό να περιέχει μια ή και περισσότερες ωραίες γυναίκες, ιδίως σε απομονωμένες παραλίες, όπου κάνουν γυμνισμό, και για αυτό τις σημαδεύουνε τα λιγούρια, αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Είναι αναγκαίο όμως να υπάρχει συνείδηση, ευθύνη για το χώρο στον οποίο βρίσκεσαι, και φυσικά οργάνωση.



Κάποιοι γκρούβαλοι αντιπαραθέτουν αντιδιαλεκτικά την ελευθερία και την οργάνωση κι αντιλαμβάνονται μονοδιάστατα το κάμπινγκ ως ελευθερία να κάνουν ό,τι τους καπνίσει, χωρίς κανένα πάνω από το κεφάλι τους. Το θέμα βέβαια είναι να έχεις κάτι μέσα στο κεφάλι σου, και όχι από πάνω του. Γιατί αλλιώς αυτές οι εκτονωτικές αποδράσεις από την αστική (με τη χωρική και με την ταξική έννοια) καθημερινότητα, την πίεση, το μποτιλιάρισμα, τη δικτατορία της οθόνης, κτλ, καταλήγουν να κουβαλάν συνήθως πολλά από τα κουσούρια της, πχ ένα μεγάλο όγκο σκουπιδιών από τα προϊόντα που καταναλώθηκαν. Κάτι που είχε εξοργίσει μια φορά τους νικαριώτες και τους οδήγησε σε μαζικό, συλλογικό ντου (πάντα με συλλογικές διαδικασίες), για να πάρουν παραμάζωμα τους γκρούβαλους που μόλυναν το ποτάμι τους.

Στην πραγματικότητα, το ελεύθερο κάμπινγκ είναι μια ελευθερία με την έννοια ότι σπας (έστω εν μέρει ή προσωρινά) τα δεσμά της αλλοτρίωσης των πόλεων κι αποκαθιστάς την επαφή με το φυσικό περιβάλλον, τις μυρωδιές του, τους ρυθμούς του, και με τη γαλήνη που μπορεί να σου δώσει –άλλο ζήτημα πόσοι σύγχρονοι άνθρωποι των πόλεων μπορούν να αντέξουν τόση γαλήνη. Κι αυτή η επαφή απαιτεί καλή οργάνωση, για να αντεπεξέλθεις στις προκλήσεις της, κι υψηλό βαθμό συνειδητότητας.

Αυτό καταδεικνύει, νομίζω, το σαθρό (ως ένα βαθμό) διαχωρισμό μεταξύ οργανωμένου κι ελεύθερου κάμπινγκ (ο κατάλληλος συνδυασμός τους δίνει ίσως το καλύτερο αποτέλεσμα), ο οποίος αντανακλά σε κάποιες περιπτώσεις το βαθύ μίσος για κάθε τι οργανωμένο (μίσος-μίσος ταξικό, που λέει και ένα σύνθημα, αν και εδώ η συγκεκριμένη ταξική ανάλυση, θα το έβαζε μάλλον στην αντίπερα όχθη). Και έτσι ερμηνεύονται κάποια ειρωνικά χάχανα, πχ για τη σοβιετική πείρα και τις οργανωμένες διακοπές στο σοσιαλισμό, που καταπατούν τη μικροαστική αίσθηση ελευθερίας και βασικά την «ελευθερία» να κάνεις από ελάχιστες ως καθόλου διακοπές –γιατί έτσι μεταφράζονται οι πιο πολλές ελευθερίες στον καπιταλισμό (και δεν ξέρω από αυτή την άποψη πόσο αστεία ή χαχανούλικη μπορεί να φαντάζει πχ η πρωτοβουλία του Πελετίδη στην Πάτρα με τις δωρεάν κατασκηνώσεις του δήμου για όσα παιδιά έχουν ανάγκη (αλλά όχι και τη δυνατότητα) για διακοπές.

Χώρια η υποτίμηση του παράγοντα πως κάποιος κόσμος δεν επιλέγει το ελεύθερο κάμπινγκ από άποψη,  ως φιλοσοφία ζωής ή τρέχα γύρευε, αλλά από ανάγκη κι έλλειψη χρημάτων. Κάτι το οποίο, παρεμπιπτόντως, καθιστά ακόμα πιο ανάλγητα ταξική τη στάση της (θεωρητικά φιλελευθεριάζουσας  και πρακτική νεοφιλελεύθερης) κυβέρνησης με το κυνηγητό των αστυνομικών αρχών ενάντια στους ελεύθερους κατασκηνωτές.

Φαντάσου λοιπόν το βραχυκύκλωμα αυτών των γκρούβαλων ψυχών με την πρόσφατη επερώτηση του κουκουέ στη βουλή για αυτό το σαφάρι και τα αντίστοιχα κρούσματα που αυξήθηκαν αισθητά το τελευταίο διάστημα. Ούτε αυτό δε θα αλλάξει άραγε η «πρώτη φορά αριστερά»;


Υγ: υπάρχει βέβαια κι αυτή η ανακοίνωση του δήμου Ικαρίας, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει κάποια αρνητικά φαινόμενα. Ανάθεμα βέβαια αν υπάρχει ελεύθερος κατασκηνωτής που να έχει ενοχληθεί στην Ικαρία –εκτός πια κι αν εννοούμε εκείνη την αυτοδικία των κατοίκων ενάντια στους γκρούβαλους.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πήγα στην Ικαρία για διακοπές πριν λίγα χρόνια. Από το κείμενο καταλαβαίνω ότι και ο συντάκτης την ξέρει από πρώτο χέρι. Κατ΄αρχήν μιλάμε για τις παραλίες του νησιού που δεν είναι γενικά μεγάλες σε μήκος και πλάτος. Επεδή όμως γίνεται συζήτηση για τους "γκρούβαλους", γενικά κάθε δηθενιά ψεφτοελευθεροφρονα, να καταγράψω και εγώ τις εντυπώσεις μου από την Ικαρία και το δήθεν "ελευθερο κάμπινγκ". Αυτό που κατά κύριο λόγο είδα, ήταν στην πανέμορφη παραλία του Να. Μια μιικρή παραλία στις εκβολές του φαραγγιου και του μικρού ρέματος που το διασχίζει. Ένα πανέμορφο φαράγγι, που είναι προσιτο σε ανάβαση,λόγω του φράγματος στην κορυφή του βουνού που συγκρατεί τα νερά. Τι είδα; Μια αηδιαστική κατάσταση. Εξατοντάδες σκηνές μέσα στα πλατάνια και στην κοίτη του ρέματος. Παντού σκουπίδια και αντικείμενα σε σημείο να δυσκολεύεσαι να περπατήσεις. Και στην παραλία; Εκατοντάδες κόσμος, ο ένας πάνω στον άλλο. Ο κάθε περίεργος να κάνει γυμνισμό και εγώ να μην ξέρω που να κάτσω με τα παιδιά μου...Δίπλα στον γυμνό από αριστερά μου με το χέρι μου να κινδυνεύει να πιάσει το π..λί του ή μπροστά από την γυμνή με τα μούτρα μου στον πισινό της;
Ειλικρινά, τέτοια αηδία δν έχω ξανανείωσει σε διακοπές. Και μιλάμε για πανέμορφο μέρος.
Φυσικά η απαγορεύση και τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο αφορούν γενικά το ελευθερο κάμπινγκ σε όλη την Ελλάδα. Σε καμία των περιπτώσεων δεν ψηφίστηκε για να προστατέψει το περιβάλλον, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα γύρω από τον τουρισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τον κατήργησε, αλλά ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Να τον χαίρονται οι γκρούβαλοι που τον ψήφισαν και τον στηρίζουν!
kk-1

Cos είπε...

Τελικά είμαστε υπέρ ή κατά του ελεύθερου κάμπινγκ; Το κόμμα είναι υπέρ, ο δήμος Ικαρίας κατά. Αν είμαστε υπέρ του "ελεύθερου οργανωμένου κάμπινγκ", ποιος το οργανώνει;
Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ανάγκη. Αν δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες "αυτο- οργάνωσης" από τους κατασκηνωτές, δεν φταίει για αυτό το ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά το επίπεδο των κατασκηνωτών, το οποίο βέβαια είναι δεδομένο και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε (τουλάχιστον όχι ακόμα).

Κάτι άσχετο: καλά όλα και ωραία στην Πάτρα, αλλά και εμείς "τοπικιστές" και "εθνικά υπερήφανοι";
http://www.902.gr/eidisi/politiki/72879/toys-patrinoys-tis-ethnikis-efivon-tima-o-dimos-patreon

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει ιδιαίτερη σχέση με το μπάσκετ στην Πάτρα.Είναι κ αντιδήμαρχος ο αδερφός του Πετρόπουλου που είναι επίσης προπονητής.Κ έτσι κ αλλιώς μιλάμε για 18χρονα παιδιά,γιατί να μην τους συγχαρεί;

mariori

Ανώνυμος είπε...

@ Cos
"Τελικά είμαστε υπέρ ή κατά του ελεύθερου κάμπινγκ; Το κόμμα είναι υπέρ, ο δήμος Ικαρίας κατά".
Προσλαμβάνω το συγκεκριμένο σχόλιο σαν προσπάθεια χιουμορ. Ο φετιχισμός τελικά καταλήγει πάντα σε ψευτοδιλήμματα. Αλλώστε ένα οργανωμένο κάμπινγκ, είναι στην πραγματικότητα πιο "ελεύθερο" από το χύμα.
Αλλά από που προκύπτει αντίθεση του Δήμου Ικαρίας γενικά με το ελευθερο καμπινγκ; Ο Δήμος Ικαρίας προσπαθεί να προστατέψει τις παραλίες από τις αθλιότητες και τις χυδαιότητες συγκεκριμένων ομάδων που με το πρόσχημα του "ελευθερου κάμπινγκ" καταλαμβάνουν ολόκληρες περιοχές αποκλείωντας στην πράξη τον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτό αντιτίθεται ο Δήμος Ικαρίας. Ούτε φυσικά ασκησε ποινικές διώξεις γενικά κατ΄εφαρμογή του νόμου.
Έχω κάνει πιο νέος ελευθερο κάμπινγκ σε διαφορες περιοχές της Πελοποννήσου, που διέθεταν αρκετό χώρο για όλους. Υπήρχε από όλους σεβασμός,χώρος και προστασία του περιβάλλοντος. Οικογένειες ολόκληρες. Αυτή την αθλιότητα που είδα στην Ικαρία από τους λεγόμενους γκρουβαλους δεν την έχω ξαναδεί! Και αν δεν αλλάζει το "επίπεδο" των συγκεκριμένων κατασκηνωτών, έχουν δικαίωμα οι κάτοικοι να προστατεψουν το χώρο τους για να διατηρείται όμορφος και πραγματικά δημόσιος-ελεύθερος για όλους!
Υ.Γ. Καλά για την Πάτρα, τίποτα σοβαρότερο δεν είχες να μας πείς;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανακοίνωση του Δήμου Ικαρίας. Τη διάβασα προσεκτικά. Πουθενά δεν γράφει ότι απαγορεύεται γενικά το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ικαρία. Ούτε εκδηλώνει τέτοια διάθεση.
Και όμως! Κάθε είδους οπορτονιστές, κάθε είδους εκφυλισμενοι αναρχοφιλελευθεροι και αντικομμουνιστές ΣΥΡΙΖΑοι φρόντισαν να συκοφαντήσουν τη δημοτική αρχή με δημοσιουματα που αναφέρουν ότι ο Δήμος Ικαρίας δήθεν απαγορεύει το ελεύθερο κάμπινγκ. Οι ίδιοι δεν κατήγγειλαν ποτέ την προηγούμενη κυβέρνηση που ψήφισε σε σχετικό νόμο την απαγόρευση του ελεύθερου καμπινγκ,ούτε τη σημερινή κυβέρνηση που τον διατηρεί! Μπράβο τους!!!!!
kk-1

modesto είπε...

σαφεστατα υπερ του ελευθερου!
ειναι δυνατον να εισαι υπερ του "ελευθερου" που σημαινει βρωμιζω οτι υπαρχει γυρω μου; προφανως και εκει θα παρεις μετρα.
δεν μπορεις ρε φιλε να κανεις ελευθερο και να λουζεις τα μαλακια σου μεσα στο ποταμι!!!! (δεν μιλαω στον "Cos", γενικα αναφερομαι). εκτος απο την ικαρια το ιδιο γινεται και σαμοθρακη και κρητη στο κεδροδασος.
βρωμα και δυσοδια, περπατας και σου ερχετε το κωλοχαρτο στη μουρη, γιατι τους ειναι πολυ κοπος να παρουν την σακουλα με τα σκουπιδια και να την αφησουν στο καδο

Giannis Pit. είπε...

Καλησπέρα και από εμένα. Έχω και εγώ ταξιδέψει στην Ικαρία το 2008 και μάλιστα έμεινα κοντά στην πανέμορφη παραλία του Να.
Δεν ξέρω για ποιο λόγο εκείνη τη χρονική περίοδο η περιοχή δεν φιλοξενούσε ελεύθερους κατασκηνωτές.
Προσωπικά σέβομαι το ελεύθερο camping ως άποψη και τρόπο ζωής, έχω οικογένεια μεσήλικας ων αλλά θα σταθώ σε αυτό που λέει παραπάνω ο cos.
Στο ελεύθερο camping απαιτούνται σαφείς όροι ζωής και αυτο-οργάνωσης. Αν ο καθένας παριστάνει τον "δήθεν" ελεύθερο λειτουργώντας σοδιμιστικά στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον γύρω του, να το ...βράσω το ελεύθερο camping και φυσικά δεν γίνεται να λειτουργεί έτσι.
Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω και με τις θέσεις πολλών για την ...δήθεν στάση και αγανάκτηση των ...ντεμέκ αριστερών υπασπιστών του ελεύθερου camping και τις καταγγελίες τους κατά των Δημάρχων Ικαρίας.
Καλό Μήνα

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Αν "Ελευθερια" σημαινει "κανω οτι γουσταρω",τοτε η οποια προσπαθεια σου να με αποτρεψει να κανω σλαλομ αναμεσα στις σκηνες σας με την enduro μου με το βγαλμενο σιλανσιε ,ή να αφοδευσω διπλα στην πατηλια που εχεις την σκηνη σου γιατι με εμπνεει (η πατηλια) ,σημαινει οτι εισαι μονολιθικος ,ανελευθερος και φασιστας ΤΕΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Η ανακοίνωση του Δήμου Ικαρίας λέει ξεκάθαρα ότι το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο σ όλη την Ελλάδα.. Τελευταία φορά που κοίταξα τον χάρτη και η Ικαρία ήταν ακόμα τμήμα της Ελλάδας οπότε φαντάζομαι ισχύει και γι αυτήν.. Δε λέει πουθενά ότι θα κυνηγήσει τους καμπερς αλλά αυτό έλειπε.. Τεσπα.. Το θέμα λογικά εκεί είναι με τους γκρουβαλους στον Να.. Αδιάφορα πράγματα αλλά μην λέμε κι ο, τι να ναι.. Προειδοποιεί ξεκάθαρα.. Οπότε ελεύθερο κάμπινγκ παντού εκτός από Ικαρία! Εμένα δε με χαλάει ιδιαίτερα.. Με τόσο κόσμο που μαζεύει η Ικαρία το καλοκαίρι, γκρουβαλους και μη, μόνο ελκυστικό προορισμό δεν τον λέω εγώ.. Μικρές Κυκλάδες κουφαλες! Μόνο αγάπη και καλό σας καλοκαίρι..

Anorymous

Ανώνυμος είπε...

cos
Εντελώς άστοχος όπως πάντα! @Αφού δεν το κατέχεις, τι ασχολείσαι;

Η ίδια κατάσταση και στη Σαμοθράκη.Ο ένας κολυμπούσε στο χείμαρρο κι ο άλλος πιο πάνω έπλενε την κατσαρόλα με τη μακαρονάδα.ΖΩΑ!

rednready2

λαθραναγνώστης είπε...

Χμμμ, όπου να 'ναι θα βγει ο Κουρουμπλής και θα δηλώσει ότι οι αρρώστιες που μπορεί να κολλήσει κανείς στο ελεύθερο κάμπινγκ, δεν θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω την ειρωνείω κάποιων σχολίων... Πάντως διώξεις και με μαζικό τρόπο από την αστυνομία, μόνο στην Κρήτη καταγγέλλονται, όχι στην Ικαρία! Η ανακοίνωση του Δήμου Ικαρίας κατ΄αρχήν ενημερώνει ότι "κάνει γνωστό ότι προς το παρόν δεν διατίθεται εγκατάσταση camping (ή χώρου προσωρινής παραμονής) στην Ικαρία, ενώ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση". Αυτό δεν είναι απαγόρευση, αλλά ενημέρωση! Ή μήπως δεν γνωρίζουν όλοι ότι οι νόμοι ψηφίζονται από τις κυβερνήσεις και την Βουλή και αφορούν όλη την Ελλάδα. Ότι μπορεί ο καθένας να καταγγείλλει στην αστυνομία για την τήρηση των νόμων ή να κάνει μύνηση.
Πιο κάτω:"Ο Δήμος Ικαρίας θεωρεί υποχρέωσή του να υπερασπιστεί το δικαίωμα πρόσβασης-χρήσης των παραλιών για όλους... Αφού η επιλογή του ελευθέρου camping από ένα μέρος των επισκεπτών, δεν μπορεί να στερεί το δικαίωμα της πρόσβασης-χρήσης των παραλιών από όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες και κάτοικους του νησιού". Κάνει σαφές για το που αναφέρεται και σε ποια περίπτωση και τι επιδιώκει. Δεν λέει πουθενά ότι δεν επιτρέπει και στρέφεται γενικά ενάντια στο ελεύθερο camping. Πιθανά θα ήταν καλύτερο να φτιαχτούν εγκατάτασεις για camping, αλλά αυτό κοστίζει και όπως γνωρίζουμε οι κυβερνησεις δεν δίνουν δεκάρα στο Δήμο!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι ότι το θέμα του camping είχε "ανάψει τα αίματα" και στο παρελθόν σε μια σχετική ανάρτηση (θυμάμαι τον Σεχτάρ υπέρμαχο του ελεύθερου-εγώ ήμουν στο αντίθετο στρατόπεδο). Εντάξει ας μη μαλώσουμε και γι' αυτό το ζήτημα και ας μη το χρησιμοποιήσουμε ως αφορμή για τυχόν άλλες μας μεγαλύτερες ή μικρότερες διαφωνίες μας. Προσωπικά κανένα κάμπινγκ (ούτε "ελεύθερο" ούτε "οργανωμένο") δε με συγκίνησε ποτέ. Ούτε όταν ήμουν σε μικρότερη ηλικία, ούτε βεβαίως τώρα (για την ακρίβεια μου έμοιαζε και μου μοιάζει περισσότερο για εφιάλτης). Αναγνωρίζω βέβαια, και καταλαβαίνω, ότι είναι πραγματικά γοητευτικό σε αρκετούς. Δεν ξέρω αν θα το προχωρούσα τόσο ώστε να χαρακτηρίσω το "ελεύθερο" ως ανάγκη αλλά σίγουρα καταλαβαίνω ότι κάποιοι το προτιμούν. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα που λένε. Και βεβαίως κατανοώ ότι σε κάποιους (όλο και περισσότερους σε σχέση με το κοντινό παρελθόν-που τότε ήταν μάλλον άλλοθι) δεν είναι πλέον επιλογή αλλά η μόνη διέξοδος για διακοπές. Σεβαστό απολύτως λοιπόν αλλά από την άλλη δε μπορούν να γίνονται, με αυτό σαν άλλοθι, συμπεριφορές-μάστιγα διάφορων "κατασκηνωτών" απέναντι στους συνανθρώπους τους και στο φυσικό περιβάλλον. Οπότε κάτι πρέπει να γίνει. Το τι θα είναι αυτό δεν το έχω σκεφτεί σε βάθος. Σημειώνω πάντως ότι ακόμη στις ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι δυνατό να κατασκηνώσεις ελεύθερα (νομίζω ότι ο όρος που χρησιμοποιούν είναι το dispersed camping) και να είσαι νόμιμος. Όταν λοιπόν στις ΗΠΑ υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορεί και στην Ελλάδα να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο (με την απαραίτητη-καλώς ή κακώς-επίβλεψη για την αυστηρή εφαρμογή και τήρησή του από τους κατασκηνωτές) που να επιτρέπει την επιλογή του ελεύθερου κάμπινγκ από κάποιους χωρίς το ρίσκο να φάνε πρόστιμο.

Από ένα πολύ γρήγορο ψάξιμο στο τι συμβαίνει στις ΗΠΑ σχετικά με το dispersed camping βρήκα τα ακόλουθα links:

http://www.fs.usda.gov/Internet/FSE_DOCUMENTS/stelprdb5270139.pdf
http://www.fs.usda.gov/Internet/FSE_DOCUMENTS/stelprdb5160997.pdf
http://www.fs.usda.gov/detailfull/fishlake/recreation/?cid=stelprdb5121831
http://camping.about.com/od/campingadviceandtips/a/dispersedcamping.htm
http://www.fs.usda.gov/detail/coconino/home/?cid=stelprdb5313448

ρα

Ανώνυμος είπε...

το θέμα του ελεύθερου κάμπινγκ και του περιβάλλοντος είναι πολύ πιο πολύπλοκο από κάποια σκουπίδια που πετιούνται στις άκρες και γίνονται αντιαισθητικά. Καταρχάς υπάρχουν ορισμένες περιοχές που είναι πολύ ευαίσθητες περιβαντολογικα για να παρελαύνει ενα τσούρμο άνθρωποι κάθε καλοκαίρι. Παραδείγματος χάρη να δεχόμαστε να γίνονται κάμπινγκ σε μία προστατευόμενη περιοχή όπως το ελαφονήσι; και τον υψηλότερο βαθμό συνείδησης να έχει ο κόσμος που περνάει από ένα ευαίσθητο περιβαντολογικα χώρο μόνο και μόνο το ποδοπάτημα που θα γίνει είναι αρκετό για να διαλύσει ή τουλάχιστον να υποβαθμίσει αισθητά ένα περιβάλλον όπως το ελαφονήσι. (το ελαφονήσι είναι απλώς ένα παράδειγμα που δε γίνεται camping και είναι περιφραγμένος αρκετές έκτασης που δεν επιτρέπεται να πατούν οι τουρίστες ) Πέρα από συγκεκριμένα είδη που μπορούμε να συναντήσουμε σε μία η συγκεκριμένη περιοχή και το οποίο δεν θα άντεχαν τη ανθρώπινη παρέμβαση πιστεύω ότι τίθεται επίσης θέμα φυσικής αναγέννησης τών υπολοιπων περιοχων. Ιδιαίτερα το ποδοπάτημα σε ακραίες περιβαντολογικες περιοχές μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλη υποβαθμιση του περιβαλλιντος. Και αυτό μόνο και μόνο από άποψη φυτών πολλές περιοχές μποραν χορός αναπαραγωγής διαφόρων ειδών όπως τις καρετας καρετας κ με την παρουσία του ο άνθρωπος πολλές φορές ακόμα και με απλό φωτισμό να διαταράσσει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.
Σε γενικές γραμμές ειμαι υπερ του ελεύθερου camping αλλά πιστεύω ότι πρέπει να τεθούν σοβαροι κανόνες στο ποτέ η κάθε πότε επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ σε κάποιες περιοχές μετά από κάποιο περιβαντολογικη έρευνα.
Χαμογελο

Ανώνυμος είπε...

Τελείως άσχετο με το θέμα του κειμένου, αλλά νομίζω είναι πιο ενδιαφέρον απο τα κωλόχαρτα στο Να.

https://theconversation.com/open-letter-we-must-stop-killer-robots-before-they-are-built-44577




Nanananabatman

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω προσωπική άποψη για το ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά θέλω να επισημάνω ότι στην Ικαρία εκκρεμούν ακόμη διώξεις εις βάρος μελών της ΛαΣυ από το 10 για το ακόμη πιο σημαντικό θέμα της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των παραλιών του νησιού:

http://lasvaigaiou.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html

Πολύ θα ήθελα να μάθω ποιά ήταν η στάση επ'αυτού του ζητήματος της προηγούμενης δημοτικής αρχής που στηριζόταν από σύσσωμο το "συνταγματικό τόξο" όπως και από τις ουρές του -- ανταρσυα και δεν συμμαζεύεται. Κι αυτό το λέω γιατί από εκεί ανακινείται αυτό το ζήτημα του κάμπινγκ στα πλαίσια του να μπει το κκε στο τσουβάλι της "συστημικής" αριστεράς.

Γιατί στην "αντισυστημική" ευδοκιμούν άλλα φρούτα. Δείτε εδώ και ξεράστε:

https://twitter.com/N0nServ1am/status/628606330362855424

Το κκε δεν έχει θέσεις κι επιχειρήματα για την καπιταλιστική δραχμή, έχει η ανταριζα (θα έχουμε προϋποθέσεις για ρήξη κτλ, όπως είχαμε με την "αριστερή" κυβέρνηση κτλ), που φτιάχνει λαϊκά μέτωπα με τους σελέμπριτις της ακαδημίας, που ξεπλένει τον πιλαφ, και τώρα πάει να ξεπλύνει και τον καζάκη που δεν γράφει στην Ελ. Ώρα, αλλά απλώς αναδημοσιεύουν τα άρθρα του -- εν αγνοία του προφανώς...

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@ Cos

Που είδες "τοπικιστές"? Που είδες "εθνικά υπερήφανους"?
Ούτε την παραμικρή τέτοια υπόνοια δεν αφήνει η ανακοίνωση του δημάρχου Πατρέων.
Αλλά έπρεπε να γράψεις κάτι.
Ντροπή σου, αυτό σου λέω μόνο.

ARGIE

Unknown είπε...

Να μοιραστώ κι εγώ μι σκέψη. Στη Νέα Ζηλανδία, επιτρέπεται η κατασκήνωση σε 340 σημεία, δλδ σχεδόν ΠΑΝΤΟΥ, εκτός όταν υπάρχει σήμανση για το αντίθετο (π.χ. σε προστατευόμενες περιοχές). Υπάρχουν επίσημες κρατικές ιστοσελίδες, ακόμα και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, για να βρει κανείς πληροφορίες για τις τοποθεσίες αυτές.

http://www.campermate.co.nz/locations/campsites/free-campsites

Σε πολυσύχναστα μέρη υπάρχουν και τουαλέτες και κάδοι απορριμάτων ειδικά για τους κατασκηνωτές. Αντιθέτως, τιμωρούνται δια ροπάλου το πέταγμα σκουπιδιών και η ανοικτή φωτιά. Απαγορεύεται να βάλεις φωτιά ακόμα και στην αυλή σου για ψήσιμο.
Λειτουργεί το σύστημα; Ναι. Λειτουργεί τέλεια. Αποτελεί μάλιστα πόλο έλξης για κόσμο που προτιμάει τέτοιου είδους τουρισμό.

Εγώ μόλιες επέστρεψα από ελεύθερο στη Σαμοθράκη και μου ερχόταν να στείλω τους γκρούβαλους σε καταναγκαστικά έργα, να μαζεύουν κωλόχαρτα και σκουπίδια. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει.

Μι άλλη ιδέα: άδεια ή πιστοποιητικό ελεύθερης κατασκήνωσης (όπως π.χ. άδεια ψαρέματος), η οποία θα πιστοποιεί την γνώση και τήρηση βασικών κανόνων. Μόνο με τέτοια άδεια (η οποία χορηγείται δωρεάν μετά από εξετάσεις) θα επιτρέπεται το "ελεύθερο" και ταυτόχρονα ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη της περιοχής που διαμένει, για σκουπίδια, φωτιές και σκατά.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...




Ως υπέρμαχος του "ελεύθερου" κάμπινγκ, πρέπει να υπογραμμίσω ότι συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τις θέσεις του δήμου Ικαρίας. Είχα την τύχη να επισκεφτώ το Να προ αμνημονεύτων χρόνων και δε διανοήθηκα, παρότι είχα την δυνατότητα, ότι θα ήταν σωστό να κατασκηνώσω σε αυτόν τον τόπο, όπως τον γνώρισα τότε: Μια κατάφυτη ρεματιά ανείπωτου φυσικού κάλλους, φράγμα δεν υπήρχε τότε, ένα ποτάμι, να τρέχει νερό το κατακαλόκαιρο, με υδρόβια ζωή, νεροφίδες και χέλια, στη μέση του πουθενά, μέσα στο ξερικό Αιγαίο, δεν το χώραγε ο νούς αυτό το θαύμα, και στην εκβολή ένας αρχαιολογικός χώρος. Μια χαρά είχαμε κατασκηνώσει, μαζί με εκατοντάδες συνομηλίκους μας στην παραλία του Αρμενιστή (Γυαλισκάρι), και από κεί εξορμούσαμε στην παρθένα (για μάς) ενδοχώρα των Ραχών και στις τριγύρω παραλίες. Ψαρεύαμε και πηγαίναμε τα ψάρια στα ταβερνάκια του μώλου του Αρμενιστή (πέντε-έξι ήταν όλα κι όλα), όπου οι ταβερνιάρηδες με χαρά μας τα έψηναν, χρεώνοντάς μας μόνο το κουβέρ και τα ποτά, σαλάτες, κλπ.. Νοιώθαμε κάπως ένοχοι, πως εκμεταλλευόμασταν την καλωσύνη τους, κι αφήναμε μπόλικο μπουρμπουάρ. Ηταν μαγικά χρόνια, το κέρδος δεν είχε κυριεύσει ακόμη τη ζωή των Ικαριωτών.
Στην παρέα είχαμε συνειδητοποιήσει πως ο "ελεύθερος" κατασκηνωτής στην πραγματικότητα ήταν ένας ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ, και προσπαθούσαμε, με καλά αποτελέσματα, να προξενούμε την μικρότερη ζημιά στον ξένο τόπο, που μας φιλοξενούσε: Οταν φεύγαμε δεν αφήναμε σχεδόν κανένα ίχνος, εκτός από ...πατημασιές(!), που να προδίδει πως κάποιος πέρασε από εκεί. Τα σκουπίδια μας τα παίρναμε μαζί μας, και δεν προκαλούσαμε ποτέ τους ντόπιους με τα πρωτευουσιάνικα χούγια μας, προκλητική αμφίεση, ξεγυμνώματα, φασαρίες κλπ. Προσπαθούσαμε να προσεγγίσουμε τους ντόπιους σαν ξένοι, να μάθουμε για αυτούς και από αυτούς, με σεβασμό και συνείδηση ότι εισβάλαμε κάπως απρόσκλητοι στην ζωή τους, και συνήθως αντιμετωπίζαμε κατανόηση και αυτό, που λέμε "φιλοξενία", παρότι άγνωστοι και ουρανοκατέβατοι. Θυμάμαι στην Ανάφη, συμφωνήσαμε όλοι να δηλώνουμε αρραβωνιασμένοι (δεν ήταν και πολύ ψέμα....) με τις κοπέλλες μας, για να μην προκαλούμε τα δικά τους ήθη, που δεν κατανούσαν την προσυζυγική σχέση τότε. Για τις ...βέρες λέγαμε πως δεν τις πήραμε μαζί για να μην τις ...χάσουμε!
Δεν μπορώ να ξεχάσω, ότι σε κάποιο αλλό νησί, στην Κάρπαθο, ένα πρωϊ ήρθε από πίσω μου ένα παιδάκι και μου είπε "α, να χαθείς, παληοτουρίστα!", κι ...έφυγε τρέχοντας!
Στον ξένο τόπο πας σαν προσκυνητής και σαν ικέτης, δεν πας σαν ....βάφεν SS!
Εχουν δίκηο ο Ρα, το Χαμόγελο και ο Zafer Odličanović, όμως δε νομίζω, πως στην δική μας πραγματικότητα μπορούν να λειτουργήσουν πιστοποιήσεις και τέτοια.
Oι γκρούβαλοι θέλουν κράξιμο και ...ξύλο!
Οι τοπικές κοινωίες έχουν δικαίωμα να ελέγχουν την προσέλευση των αγνώστων "ελεύθερων" κατασκηνωτών, και αυτό, πρέπει να το αποδεχτούν και οι ίδιοι, εφόσον δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος για την εκ των προτέρων διάκριση από τους γκρούβαλους.
Και βέβαια οι όποιοι και αναπόφευκτοι έλεγχοι δεν μπορούν να υποκατασταθούν με την αντισυνταγματική απαγόρευση της "ελεύθερης", δηλ. μη οργανωμένης, κατασκήνωσης.
Αλλιώς θα πρέπει να συλληφθούν και οι χιλιάδες άστεγοι των δρόμων της ευτυχισμένης κοινωνίας μας, γιατί και αυτοί ..."ελεύθεροι" κατασκηνωτές είναι!!!
Η, μήπως κατά κει πάμε;










ς

Ανώνυμος είπε...


Αλλο ενα δειγμα απο την ικαρια και την κατασταση με τους ελεγχους:

http://www.ribandsea.com/campers/texnika-themata/1973-ypo-diogmon-ta-campers-stin-ikaria-eks-aitias-tis-agnoias-nomou

Κατερίνα

Ανώνυμος είπε...

@Κατερίνα,
Δεν ξέρω με ποιά λογική κάνεις αυτή την παραπομπή. Πάντως το κείμενο που παραπέμπεις, μόνο διώξεις με ευθύνη του Δήμου Ικαρίας δεν επιβεβαιώνει. Ούτε φανερώνει μαζικές και εκτεταμένες διώξεις. Δεν ισχυρίζομαι ότι υποννοείς κάτι τέτοιο.Αλλά επειδή γίνεται μεγάλη και στοχευμένη σπέκουλα το σημειώνω. Ούτε οι "μαύροι" οι αστυνομικοί δεν έδειχναν και τόσο προθυμία...
kk-1

Ανώνυμος είπε...

kk1, η παραπομπη ειναι ακομη ενα δειγμα οτι ο δημος του νησιου δεν αφηνει τις παραλιες και τα τοπια στην τυχη τους και στις ορεξεις καποιων ασυνειδητων. Υπαρχει προστασια και γινονται συχνα ελεγχοι και νομιζω σε αυτο καταληγει και το κειμενο παρολες τις επιφυλαξεις, οτι αν τηρεις τον νομο δεν εχεις προβλημα. Η΄θα υπαρχει μεριμνα ή γινεται ολο το νησι σκουπιδαριο, δεν υπαρχει μεση λυση και ας πειραζει μερικους που εχουν μπερδεψει την "ελευθεριοτητα" με την ασυδοσια.

Κατερίνα