Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Κοινές αξίες

Κοινές αξίες με Ομπάμα, κοινές αξίες με την Κούβα του Κάστρο...
Μήπως τότε τα προς τρίτων ίσα, και μεταξύ τους ίσα; Όχι ακριβώς. Γιατί ο ένας είναι... "αμφιλεγόμενη προσωπικότητα", ενώ τον Ομπάμα τον έγλειφαν πατόκορφα μια βδομάδα πριν έρθει και μία μετά. Κι η Κούβα μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη ιατρική σχολή στον κόσμο, θεραπεύοντας ακόμα και την πάθηση ενός από τους δολοφόνους του Γκεβάρα, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με το περιβόητο Obamacare και το πεντάευρο εισιτήριο για τα νοσοκομεία που κατάργησε η ΔΦΑ.

Κοινές αξίες... Το βασικό κοινό που μοιράζονται όλες οι αστικές κυβερνήσεις είναι ότι πασχίζουν να μειώσουν στα όρια της εξαθλίωσης την ανταλλακτική αξία του εμπορεύματος "εργατική δύναμη", διασφαλίζοντας έτσι τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Οι ίδιες έχουν μικρή ανταλλακτική αξία, για να ξεπουληθούν (αν υποτεθεί δηλ πως δεν ήταν πάντα από την άλλη ταξική μεριά) και να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία ευκολότερα. Κι έχουν συγκεκριμένη αξία χρήσης, με ημερομηνία λήξης, για να πεταχτούν ύστερα σα στυμμένες λεμονόκουπες στο σκουπιδοτενεκέ (χρονοντούλαπο) της ιστορίας.

Τι κοινές αξίες μπορεί να μοιράζεται ο Τσίπρας με τον Κάστρο όμως;
Ας δούμε μερικά σημεία που θα μπορούσε να προσθέσει στον επικήδειο λόγο του.

-Εσείς κρατάτε 57 χρόνια τώρα μια επανάσταση. Εμείς κρατήσαμε 17 ώρες μια διαπραγμάτευση και τα προσχήματα. Δεν είναι μεγάλη η απόσταση. Μια ένοπλη εξέγερση, ένας έρπης κι ένα πούρο Αβάνας δρόμος.

-Εσείς είχατε την κρίση των πυραύλων με τους Σοβιετικούς. Εμείς στείλαμε το Λαφαζάνη στους Ρώσους για δανεικά, αλλά γύρισε άπραγος. Κι έχουμε και το Φεστιβάλ Σπούτνικ.

-Υποδεχτήκαμε με θριαμβευτικά πρωτοσέλιδα (Αυγή) την εκλογή Ομπάμα και με κόκκινο χαλί τον ίδιο, στο τελευταίο του ταξίδι, όπου σημειώσαμε τις κοινές μας αξίες και μας έκανε διάλεξη περί δημοκρατίας. Στο ενδιάμεσο τον υποδεχτήκατε και εσείς με κόκκινες σημαίες στην Αβάνα, όπου ο Φιντέλ αρνήθηκε να παραστεί κι ο Ραούλ να τον αγκαλιάσει.

-ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι το ίδιο συνδικάτο. Κι εμείς στηρίζουμε τα συνδικάτα. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ιδέας και της ΕΕ που σας επέβαλε σκληρό εμπάργκο. Αλλά εμείς θέλουμε να την αλλάξουμε. Σύριζα-Podemos-Venceremos.

-Στηρίζουμε εκείνα τα συνδικάτα που έχουν γραφειοκρατικές ηγεσίες και την Πρωτομαγιά μαζεύονται καμιά χιλιάρα άτομα, όλοι μαζί. Μόλις τρία μηδενικά λιγότερα από το ένα εκατομμύριο κόσμου στην Αβάνα.

-Ψηφίζουμε λευκό (αντί να καταδικάσουμε) σε εναντίον σας ψηφίσματα και αφήνουμε βρόμικα υπονοούμενα για την υποχρεωτική παρουσία του λαού σας σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως εδώ σήμερα, με τους εκατομμύρια Κουβανούς και τους οπλισμένους στρατιώτες που τους απειλούν.

-Εσείς κάνετε επανάσταση τη δεκαετία του 50', κι εμείς δικάζουμε ένα μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας με ένα νόμο (περί διατάραξης κοινωνικής ειρήνης...) από την ίδια δεκαετία και το νομικό οπλοστάσιο της μετεμφυλιακής περιόδου.

-Εσείς έχετε ιστορικό σημείο αναφοράς την 26η Ιούλη και το κίνημά της. Εμείς έχουμε την περυσινή 5η Ιούλη (το σημαντικότερο λαϊκό αγώνα της μεταπολίτευσης, όπως το βαφτίσαμε) με το περήφανο ΟΧΙ και το ξεπούλημά του.

-Κάνουμε συμβιβασμούς, όπως κι εσείς, γιατί ο δρόμος προς το σοσιαλισμό είναι δύσκολος. Και σας χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα, όταν μας τελειώνουν τα επιχειρήματα για το Μπρεστ Λιτόφσκ και την μπροσούρα του Λένιν για τον αριστερισμό.

Έχουμε κι εμείς τον τουρισμό ως βαριά βιομηχανία.
Εσείς παράγετε ζάχαρη κι εμείς (Πάνο) Ζάχαρη* και πολλά παχιά λόγια (τα λίγα μέλι και τα καθόλου ζάχαρη).

-Θέλουμε απομείωση του δημόσιου χρέους, για την οποία πιέζει κι ο Ομπάμα, στα χνάρια των θέσεων του Φιντέλ για το ρόλο του χρέους στη μεταφορά υπεραξίας προς τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

-Έχουμε ομοφοβικά στελέχη στην κυβέρνησή μας. Αλλά προερχόμαστε και στηριζόμαστε σε ένα αριστεροχώρι που πιστεύει ακράδαντα πως στην Κούβα καταπιέζονται οι ομοφυλόφιλοι.

-Και μην ξεχνάτε. "Τιμούμε" κι "επισκεπτόμαστε" (αντλώντας πολιτική υπεραξία μάλλον παρά διδάγματα) είτε νεκρούς που δεν μπορούν να μιλήσουν, να σηκωθούν και να μας κυνηγήσουν, όπως στο Σκοπευτήριο, είτε ζωντανούς, που έχουν μισό αιώνα τώρα το πιστόλι στον κρόταφο και δε μιλάνε (εναντίον μας) γιατί ψάχνουν εναγώνια μια χαραμάδα στο τείχος του εμπάργκο -που κι εμείς συμβάλαμε να υπάρχει.

Του (Πάνου) Ζάχαρη
*Θα έλεγα -και σας λέω δηλαδή- να έρθετε στη σημερινή παρουσίαση του άλμπουμ του Πάνου Ζάχαρη στο Art Polis Cafe. Αλλά να ξέρετε πως είναι μικρό το γήπεδο. Θα γεμίσει ασφυκτικά και δεν έχει πια τόσο καλό καιρό, για να μείνει κανείς απέξω. Οπότε ελάτε καλύτερα από νωρίς, για να πιάσετε θέση ή μια γωνιά να σταθείτε.


-Αντί επιλόγου, μερικά πρωτοσέλιδα από την εποχή ακόμα που η κουβανική επανάσταση δεν είχε κηρύξει επίσημα το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της και τα αστικά μέσα αμφιταλαντεύονταν ή είχαν πιο φιλική διάθεση απέναντί της.
Ευχαριστώ θερμά το σφο που μου τα έστειλε (δεν αναφέρω το όνομά του δημόσια, γιατί δεν ξέρω αν θα το επιθυμούσε).

Γ.Σ του ΟΗΕ, με τον Κάτρο να μένει στο Χάρλεμ, να
αποθεώνεται από τον αφροαμερικάνικο πληθυσμό
και να συναντά το Νικήτα

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις μέσα σελίδες

Και μια γελοιογραφία του Μποστ με το Φιντέλ

73 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω από τα καλύτερα κείμενα σου πρόσφατα!
Θα συμπλήρωνα και εγώ ένα: Η Κούβα έχει το καλύτερο σύστημα υγείας σχεδόν μιας ολόκληρης ηπείρου, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπουργό υγείας τον Πολάκη.
Μπορεί να μην είναι τόσο καλό όσο τα δικά σου, αλλά νομίζω βγάζει νόημα.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Ομιλία του Κάστρο στο Χάρλεμ το 1995
Fidel Castro Speaks to Harlem
https://www.youtube.com/watch?v=eNW9ibGXhEk

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Ολοι οσοι πηγαν στην κηδεια του Φιδελ, ειναι αποφασισμενοι να υπερασπιστουν, αν οχι το ονομα τουλαχιστον τις κατακτησεις του κρατους προνοιας -ή του πρωιμου σοσιαλισμου οπως θες πεστο; To γραφω αυτο εχοντας υποψη τα προηγουμενα σε εσσδ και το γεγονος οτι απο θεωρητικης αποψης το ανοιγμα που κανουν στο κεφαλαιο ειναι απ οσο ξερω, μια κινηση απογνωσης. Ομως οταν δεν εξηγεις στο λαο οτι η οικονομικη στασιμοτητα δεν οφειλεται στο εμπαργκο και τα αλλα σαμποταζ του συστηματος, τοτε καλλιεργεις την παθητικοτητα, στρωνεις και ιδεολογικα το εδαφος για την πληρη παλινορθωση του καπιταλισμου με σοσιαλιστικο μανδυα αλα Κινα. Δηλαδη μια ΝΕΠ χωρις τελος, και χωρις αντιμετρα. Μια ΝΕΠ χωρις την σκεψη του Λενιν και σε συνθηκες συγκρουσης με την αστικη ιδεολογια δεν κανεις τον κοπο να ενισχυσεις το ιδεολογικο σου οπλοστασιο. Ο αλλος δικτατωρ (ο Σταλιν) το ειχε πει οσο πιο απλα γινεται: σε συνθηκες μεταβασης στον σοσιαλισμο, η ταξικη παλη οξυνεται (και χρησιμοποιει και ολα τα οπλα της και μεσα στο κομμα εφοσον δεν λειτουργουν αλλα κομματα). Η ΝΕΠ χωρις αντιμετρα, χωρις σαφες σχεδιο αντιμετωπισης των εχθρικων δυναμεων που σηκωνει, δεν ειναι τιποτα αλλο παρα ο δρομος προς την κολαση (στρωμενος με ροδοπεταλα), ο βασιλικος δρομος προς την καπιταλιστικη παλινορθωση.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μια χαρά νόημα βγάζει Ιβάν Τζόνι και σε ευχαριστώ για τη συμπλήρωση

Ωραίο και το από κάτω βίντεο, αλλά μην κάνετε ανώνυμα σχόλια, γιατί καμιά φορά μπορεί να μην το δείτε δημοσιευμένο.

Ανώνυμος είπε...

@Τακτικος σχολιαστης

Από παλαιό γράμμα του Γκεβάρα προς μία θεία του:

«Περνώντας από τις απέραντες εκτάσεις της United Fruit, πείστηκα για μία ακόμα φορά για το πόσο τρομερά είναι αυτά τα πλοκάμια του Καπιταλισμού. Ορκίστηκα μπροστά στην εικόνα του ΠΑΛΙΟΥ και ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΣΤΑΛΙΝ [που είχε πεθάνει στις 5 Μαρτίου εκείνου του χρόνου] πως θα ησυχάσω μόνο όταν τα δω να εξαφανίζονται»

Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα. Γράμμα προς την θεία του Μπεατρίς από το Σαν Χοσέ, πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα το 1953.
Πηγή: Ερνέστο Τσε Γκεβάρα του Κάρλο Μπάτα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Έννιο ντι Νόλο - Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας, Μασσιμιλιάνο Γκουδέρζο - Πανεπιστήμιο Ούρμπινο και Λεοπόλδο Νούτι - Πανεπιστήμιο της Ρώμης

Στα Ελληνικά: Εκδόσεις Καστανιώτη

Σταλινικός ο Τσε. Όσοι λατρεύουν τον ΤΣΕ λατρεύουν έναν Σταλινικό. Άρα φιλο-Τσε, θαυμαστής του ΤΣΕ, και Αντι -Σταλιν δεν συμβιβάζονται.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

@Ανωνυμο, εκανες copy paste απο ενα αποσπασμα που αυτες τς μερες κυκλοφοραει σε ολα τα φιλικα blogια. Δεν ξερω τι προσφερεις και πως μου απαντας. Η μιση ελλαδα κι ολη η κουβα ειναι σταλινικια. Το θεμα ειναι να μπορεις να αποδεικνυεις τον ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟ (ή και τον Τροτσκισμο σου αν διαθετεις) με τον τροπο του Τσε. Δηλαδη να αντεχεις ακομα και εναντια σε ολες τις αντικειμενικες συνθηκες να πονταρεις στον παραγοντα ανθρωπος παιζοντας οτι εχεις. Επειδη με την παρεμβαση σου πηγαμε λιγο μακρυα τωρα απο τα σημερινα προβληματα, για να επανελθω, στην ουσια, η Κουβα δεν αντεχει αλλο να 'πολεμαει' ουσιαστικα μονη της με τον καπιταλισμο. Εχουν ηδη προπολλου εισαγει ξενο κεφαλαιο για να αναπτυξουν τις στασιμες παραγωγικες δυναμεις. Ελπιζω οτι ξερουν τι κανουν. Αν και νομιζω πως ολα αυτα εχουν (ηδη) την επιδραση τους μεσα στο κομμα και οχι προς την σταλινικη ή τροτσκιστικη κατευθυνση. Και οτι προοικονομουν την μετατροπη της Κουβας σε καπιταλιστικη με πατριωτικες νοτες. Ετσι θα αποδειχθει οτι κανεις μετα τον Φιδελ και τον Τσε δεν ξερουν να λυνουν αδυνατες εξισωσεις. Και οτι σοσιαλισμος σε μια μονο χωρα...δυσκολο. Και οι προσωπικοτητες εχουν σχετικη αξια, αν δεν μπορουν να υποκαταστησουν αλλες προυποθεσεις, δεν μπορει εσαει να υποκαταστησουν το κομμα συλλογικο-εγκεφαλο, ουτε τις συνθηκες. Η κατασταση στην Κουβα ειναι στασιμη χρονια τωρα, αλλα αυτο που θα ακολουθησει θα ειναι μια οπιστοδρομηση, εμεις πεταμε κανενα σχολιο απο την κερκιδα, τι αλλο να κανουμε, μελεταμε την προδομενη επανασταση, τα ζητηματα σταλινισμου, τον κυριουλη κτλ.
Να λοιπον τι μπορει να σημαινει σταλινισμος για την Κουβα, να χρησιμοποιησει το ξενο κεφαλαιο για τον σκοπο της αναπτυξης των σοσιαλιστικων παραγ,δυναμεων (μεσω της φορολογιας και της τεχνογνωσιας). Χωρις να επιτρεψει στο ξενο κεφαλαιο να επιδρασει στο κομμα (αντιδιαλεκτικο αυτο).
Μηπως τελικα η στασιμοτητα οφειλεται ακριβως στην επιδραση του ξενου κεφαλαιου στην Κουβα οπως εξαλλου και στην εσσδ.
http://www.komep.gr/2007-teyxos-6/h-deyterh-oikonomia#_ftn3

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Μερικες περικοπες απο το αρθρο των 2 σταλινικων καθηγητων στην κομεπ:
'Με τον όρο δεύτερη οικονομία εννοούμε την οικονομική δραστηριότητα για ιδιωτικό όφελος, είτε νόμιμη είτε παράνομη. Υπάρχουν δύο καλοί λόγοι για να συμπεριλάβουμε τόσο τη νόμιμη όσο και την παράνομη ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Πρώτα απ’ όλα, αυτός είναι ο ορισμός που χρησιμοποιείται από τον Γκρέγκορι Γκρόσμαν και άλλους ερευνητές της δεύτερης οικονομίας και επομένως η χρήση ενός κοινού ορισμού θα περιορίσει τυχόν συγχύσεις όταν αναφερόμαστε στις μελέτες τους.[5] Κατά δεύτερον, η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα εκκολάπτει σχέσεις, αξίες και ιδέες διαφορετικές από τη συλλογική οικονομική δραστηριότητα. Ως τέτοια δύναται να αποτελέσει απειλή για το σοσιαλισμό. '
Οι Σοβιετικοί αναγνώρισαν αυτό τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της περιόδου της ΝΕΠ, όπως συνέβη και με τους Κουβανούς αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις και την ιδιωτική δραστηριότητα που επετράπη κατά τη λεγόμενη Ειδική Περίοδο. Γι’ αυτό το λόγο η εκτενής ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, είτε νόμιμη είτε παράνομη, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο σοσιαλισμό.'
(...)
'ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, εν μέρει ως αποτέλεσμα των πολιτικών του Γκορμπατσόφ και των οικονομικών δυσκολιών, «όλοι» δραστηριοποιούνταν στη δεύτερη οικονομία, η οποία είχε γίνει «η κυρίαρχη δύναμη στην κατανομή αγαθών και υπηρεσιών».'
Πόσο μεγάλη ήταν η δεύτερη οικονομία; (΄...)Ωστόσο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι για πάνω από 30 χρόνια η δεύτερη οικονομία αναπτυσσόταν με αυξανόμενο ρυθμό. Οι Βλαντιμίρ Γκ. Τρεμλ και Μίχαελ Αλεξέεφ ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ του νόμιμου εισοδήματος από τη μία και των χρημάτων που ξοδεύτηκαν σε αγαθά και υπηρεσίες ή αποταμιεύθηκαν από την άλλη, σε μια σειρά περιοχών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ανακάλυψαν ότι μεταξύ του 1965 και 1989 η αντιστοιχία εισοδήματος και εξόδων - αποταμιεύσεων αδυνάτιζε όλο και περισσότερο μέχρι που εξαφανίστηκε. Με άλλα λόγια, το σύνολο των χρημάτων που ξοδεύτηκαν ή αποταμιεύθηκαν σταδιακά ξεπέρασε το νόμιμα κερδισμένο εισόδημα. Υπέθεσαν ότι το παράνομο εισόδημα ήταν υπεύθυνο για τη διαφορά.

Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι ως τη δεκαετία του 1980 η δεύτερη οικονομία είχε τρυπώσει σε κάθε γωνιά της κοινωνίας επηρεάζοντας σχεδόν όλους. Αναφερόμενος στην ιδιωτική κερδοσκοπία ο ίδιος ο Μπρέζνιεφ υπογράμμισε πως «κανείς δε ζει αποκλειστικά από τους μισθούς»[39]. Αυτό όμως που ήταν σημαντικό δεν ήταν η μικροκλεψιά ή η αγορά προϊόντων από τη μαύρη αγορά, αλλά η ανάδειξη ενός στρώματος ανθρώπων που εξαρτιόταν από την ιδιωτική δραστηριότητα για το σύνολο ή για ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. Ορισμένα άτομα έγιναν ιδιαίτερα πλούσιοι και έλαβαν το όνομα «οι νεόπλουτοι του Μπρέζνιεφ»[40]. Τέτοιοι άνθρωποι θα μπορούσαν σωστά να θεωρηθούν ως μια αναδυόμενη τάξη μικροαστών.'(...)τα σοβιετικά οικονομικά εγχειρίδια παρέβλεπαν τη δεύτερη οικονομία.'(...)η δεύτερη οικονομία ζημίωσε την πρώτη οικονομία.'(....)Αν μια επιχείρηση αντιστάθμιζε τη λανθασμένη (σ.μ υπόγεια) κατανομή των πόρων καταφεύγοντας σε ανεπίσημες αγορές ή εμπορικές πράξεις, οι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό δεν είχαν λόγο να διορθώσουν την εν λόγω κατανομή για το μέλλον. Αδυνατίζοντας ή καταστρέφοντας τον μηχανισμό πληροφόρησης, η δεύτερη οικονομία ανάγκασε τους υπεύθυνους για το σχεδιασμό να «διευθύνουν τη σοβιετική οικονομία βάσει ενός ιδιαίτερα αλλοιωμένου χάρτη αναφορικά με την οικονομική κατάσταση»'

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

@Τακτικος σχολιαστης (4 Δεκεμβρίου 2016 - 10:44 μ.μ)
Μια επιμέρους παρατήρηση.
"Αν μια επιχείρηση αντιστάθμιζε τη λανθασμένη (σ.μ υπόγεια) κατανομή των πόρων καταφεύγοντας σε ανεπίσημες αγορές ή εμπορικές πράξεις..."
Νομίζω, πως ο μεταφραστής κάνει λάθος. Η λανθασμένη κατανομή των πόρων ήταν η επίσημη και όχι η "υπόγεια". Οι ανεπίσημες οικονομικές πράξεις βρίσκανε έδαφος, η δικαιολογία, στα λάθη/ανεπάρκειες του κρατικού σχεδιασμού. Παράδειγμα: Ενα μηχανουργικό εργοστάσιο για να δουλέψει έπαιρνε π.χ. από το κράτος τις αναγκαίες ποσότητες της βασικής πρώτης ύλης, π.χ. χάλυβα αλλά δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα κοπτικά εργαλεία των εργαλειομηχανών η τουλάχιστον για όλα τα απαιτούμενα είδη. Η διεύθυνση θάπρεπε να τα πάρει από την "υπόγεια" αγορά, που μπορούσε κάλλιστα να ήταν αδήλωτες πωλήσεις από ένα άλλο κρατικό εργοστάσιο παραγωγής αυτών των ειδών. Η συναλλαγή γινόταν ελκυστική ακόμη και για τα μή-λαμόγια, δηλαδή ανθρώπους, που δεν σκόπευαν σε "μίζες", γιατί διεκπεραιωνόταν πολύ γρήγορα, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες του Γκοσπλάν. Κάπως έτσι στήθηκαν οι "παράλληλες δομές". Αυτά τα προβλήματα δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν οι κομμουνιστές στην ΕΣΣΔ και αφέθηκαν να παραδοθούν (αν και όχι αμαχητί) στους λεγόμενους "αγοραίους", που είχαν πάντα στο μυαλό τους την παλινόρθωση.

Ανώνυμος είπε...

To πολιτικο σκεπτικο των Μαοικων ειναι γνωστο δε θα το μαθουμε τωρα αλλα η επικληση στις παρατηρησεις του Τσε εκεινη την εποχη, που και εγω θεωρω οτι ηταν σε σωστη κατευθυνση, για να συκοφαντηθει η προσπαθεια της οικοδομησης στην Κουβα αποτελει τουλαχιστον λαθροχειρια...
Ειναι αλλο η κριτικη και αλλο η συκοφαντια και η επιθεση. Ο Τσε παρολες τις ενστασεις του που ξαναλεω θεωρω οτι ηταν σωστες κατ'εμε ουδεποτε υοθετησε τον ορο σοσιαλιμπεριαλισμος για την ΕΣΣΔ ή την Κουβα. Πολυ περισσοτερο ουδεποτε τις ταυτισε με αυτο το χυδαιο τροπο με τις ΗΠΑ και τον ιμπεριαλισμο. Ο Τσε ηταν κομμουνιστης και σαν τετοιος ειχε φυσικα απαιτησεις απο τα ΚΚ ειδικα απο αυτα που οικοδομουσαν σοσιαλισμο. Ανησυχουσε και προβληματιζοταν με παρεκλισεις που εβλεπε να γινονται ή με αδυναμιες που δεν αντιμετωπιζονταν σωστα αλλα ποτε δεν περασε απεναντι.

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/27447.Η-επανάσταση-είχε-πεθάνει-πολύ-πριν-τον-Κάστρο

ratm

Ανώνυμος είπε...

Όποιος έχει αμφιβολία για το μέρος του γράμματος που ο Τσε γράφει πως ορκίστηκε στην εικόνα του Συντρόφου Στάλιν , δεν έχει παρά να πάει στις Εκδόσεις Καστανιώτη στο κέντρο της Αθήνας και να ζητήσει το βιβλίο " Ερνέστο Τσε Γκεβάρα" του Κάρλο Μπάτα. Το απόσπασμα είναι στις σελίδες 18-19.

Αν ο Στάλιν ήταν "δικτάτορας", τότε ο Τσε ήταν ένας θερμός υποστηρικτής που ορκίστηκε στην εικόνα ενός "δικτάτορα".

Αν ο Φιντέλ ήταν "δικτάτορας", τότε ο Τσε ως υπουργός βιομηχανίας και επικεφαλής της Τράπεζας της Αβάνας ήταν μέρος της "δικτατορίας" του Φιντέλ. Άρα και αυτός "δικτάτορας"

Απλά μαθήματα λογικής

Μονά-ζυγά δικά σας δεν γίνεται. Και επαναστάτης ο Τσε, και "δικτάτορας" ή "φιλοδικτάτορας". Κάπου "μπάζει" (όπως πάντα) η λογική σας.

Ανώνυμος είπε...

" Και οτι σοσιαλισμος σε μια μονο χωρα...δυσκολο"

Μαρξ (Κριτική του Προγράμματος της Γκότα) και Λένιν(Για το ζήτημα των ηνωμένων πολιτειών της Ευρώπης- ιμπεριαλισμός), έχουν αντίθετη γνώμη.

Ανώνυμος είπε...

Λέγεται πως οι δικτάτορες γινόντουσαν δικτάτορες για να τα οικονομήσουν και να μείνουν στην όποια εξουσία. άρα μάλλον για δικτάτορας δεν φαίνεται ο Κάστρο γιατί στην Αγροτική Μεταρρύθμιση τα πρώτα κτήματα που μοίρασε στους ακτήμονες ήταν της οικογένειάς του! Όπως επίσης δεν είναι γνωστοί δικτάτορες που παραιτούνται των αξιωμάτων τους όπως π.χ. ο Φιντέλ από το πρωθυπουργικό αξίωμα στις 17/7/1959

"Το μυαλό του Κάστρο" Ο Τσε Γκεβάρα εξώφυλλο στο περιοδικό Τάιμ το 1960

Ανώνυμος είπε...

Η Κούβα βέβαια έχει μια τεράστια φαρμακευτική ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (μεγάλωσε 8-10 φορές από το 1990) που στηρίζεται (αντίθετα με την "βιομηχανία" γενοσήμων π.χ. της Ινδίας που στηρίζεται σε διάφορες ληγμένες πατέντες) σε πραγματική επένδυση σε ΕΡΕΥΝΑ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και επίσης αντικατοπτρίζει το ψηλό επίπεδο της Παιδείας και Εκπαίδευσης στην χώρα.

Μια επιδημία Μηνιγγίτιδας Β που απείλησε να εκτροχιάσει το πρόγραμμα θνησιμότητας και τους στόχους του, τέλη 1970 οδήγησε στο πρώτο εμβόλιο του είδους του ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ το 1985 και άρχισε έτσι η ανάπτυξη αυτού του τομέα (https://nacla.org/article/cuba%E2%80%99s-pharmaceutical-advantage).

"Πεθαίνουν τα παιδιά μας από Μηνιγγγίτιδα => αναπτύσσουμε Φαρμακοβιομηχανία" αν αυτό είναι δείγμα "κράτους πρόνοιας" (παπαντρεϊκού!) που έχει "σκλάβους" τους πολίτες του τότε δεν ξέρουμε τι λέμε πια - μακάρι να υπήρχε εμβόλιο και για αυτή την αρρώστια.

Στην Ινδία (που δήθεν έχει ανάπτυξη η Φαρμ./Βιομ. σύμφωνα με τα κριτήρια των καπιταλιστών φυσικά) το επίπεδο "έρευνας και τεχνολογίας" (R&D) είναι πολύ χαμηλό, δεν αναπτύσσουν δηλαδή δικά τους φάρμακα (σε σχέση με το μέγεθος και τις ανάγκες της χώρας) αλλά οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες χρησιμοποιούν τις υποδομές εκεί (που αναπτύχθηκαν όταν αντίγραφαν πατενταρισμένα) για να παράγουν τα δικά τους προιόντα αφού τώρα η "μόδα" είναι το outsourcing:

"Most [India's entrepreneurial pharmaceutical manufacturers] will be unable to develop the financial muscle necessary to embark on R&D for innovative new products, but their scientific, technical and manufacturing skills, developed under the country's 25-year process patent system, perfectly match the requirements of global drug manufacturers that are increasingly seeking to offshore many research and manufacturing activities previously performed in-house."
(από report της KPMG - 2006 : https://www.in.kpmg.com/pdf/Indian%20Pharma%20Outlook.pdf)

Σύγκρινε αυτά με τα φάρμακα που ανακαλύπτονται - κατόπιν επιστημονικής έρευνας - στην Κούβα (με τελευταίο το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα CIMAvax, δες http://www.cbc.ca/news/health/lung-cancer-vaccine-cuba-1.3611326) και επίσης ότι αυτά τα φάρμακα (η έρευνα για το CIMAvax έχει φυσικά κοστίσει πολύ) χρησιμοποιούνται ΚΑΙ από τον Κουβανικό λαό (δωρεάν) σε αντίθεση με τους Ινδούς που δεν νομίζω πολλοί από αυτούς να έχουν δεί ούτε με το κυάλι μια ασπιρίνη από τις "φαρμακοβιομηχανίες" τους.

Από την άλλη μεριά, έχω δικά μου ερωτηματικά για την χαμηλή ή ανύπαρκτη ανάπτυξη της "συμβατικής" βιομηχανίας στην Κούβα ειδικά για απλό εξοπλισμό που θα ήταν χρήσιμος: γεωργικά μηχανήματα αυτοματισμού (συλλογής, ψεκαστήρες κτλ.), αντλίες, γεννήτριες. Εδώ από ότι διαβάζω οι Κουβανοί υστερούν σημαντικά: όχι μόνο εισάγουν harvesters από την Βραζιλία αλλά εισάγουν και το 80% του φαγητού τους (φυσικά οφείλεται και στο ότι πολλή γη χρησιμοποιείται για ζάχαρη που εξάγεται κτλ.).

Στην Κίνα οι (super πετυχεμένες) μηχανές Honda OHV έχουν αντιγραφεί πλήρως και σε πρώτο στάδιο χρησιμοποιούνταν για την αγροτική παραγωγή. Σήμερα έχουν κατακλύσει τον κόσμο με φτηνές γεννήτριες. Δες Chonda (chinese honda)!

Συμπέρασμα μου: μόνο δογματικά απολιθώματα θα μπορούσαν να κάνουν μια τόσο αντι-επιστημονική ανάλυση και να βγάλουν το συμπέρασμα ότι η Κούβα δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα παπαντρεϊκό κράτος πρόνοιας βασισμένο στην ανθρώπινη σκλαβιά.

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

φυσικά αναφέρομαι στο άρθρο που αναφέρεται πιο πάνω:

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/27447.Η-επανάσταση-είχε-πεθάνει-πολύ-πριν-τον-Κάστρο


ΑΧΠ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

ratm, ΑΧΠ, το είδα κι εγώ. Ανεκδιήγητοι. Ο θάνατος του Κάστρο ξεμπρόστιασε όλοι την αντιδραστική χορωδία, από τον Χατζηνικολάου και την ΕΡΤ, μέχρι τους τροτσκομαοϊκούς.

ΑΧΠ, τα ίδια "δογματικά απολιθώματα" έχουν κριτικάρει κι εδώ την ΕΣΣΔ γιατί δεν ...επέβαλε στην Κούβα να αναπτύξει βαρειά μηχανουργική βιομηχανία, η ξερωγώ βιομηχανία παραγωγής μέσων παραγωγής (τομέας Α)! Κάποια τεχνική υποστηρικτική βάση, λογικό είναι να επιδιώκει κάθε οικονομία να διαθέτει κι εδώ ίσως χωράει έρευνα και ενδεχομένως κριτική. Αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι να κατηγορούν την Κούβα γιατί δεν έχει ....οικονομική αυτάρκεια(!) σε είδη βαρειάς βιομηχανίας(!) και μάλιστα να το καταλογίζουν αυτό σαν ..ρεβιζιονισμό(!), ε, αυτό δε δείχνει απλό δογματισμό αλλά μάλλον βαρύτατη πασοκίαση. Οι λάβροι πασόκοι στα μεγάλα τους ντουζένια, γύρω στα τέλη των '70 τα διατυμπάνιζαν αυτά, αντιγράφοντας τους μαοϊκούς των σίξτις: "Κάθε πόλη και μηχανουργικό κομπινάτ, κάθε χωργιό και ...χαλυβουργείο", κι όλα εννοείται ....αυτοδιαχειριζόμενα-"αποκεντρωμένα"! Τέτοια λάθη έκανε κι ο Χότζας στην Αλβανία για να θωρακίσει την μικροαστική του αυτάρκεια απέναντι στον Σοσιαλιστικό Καταμερισμό του ΣΟΑ - έφαγε κι αυτός τα μούτρα του. Κανείς σήμερα δεν έχει "αυτάρκεια" και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει "κλειστή" οικονομία πουθενά. Η ανάπτυξη των δυνάμεων παραγωγής είναι, που έχει πια επιβάλλει τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, και η μικρή Κούβα έχει τις λιγότερες δυνατότητες να πάει κόντρα σε αυτή τη νομοτέλεια. Οι λαοί πρέπει να παλέψουν άμεσα για να πάψουν οι οικονομικοί καταναγκασμοί των αστών με τα διάφορα "εμπάργκα", σαν μέρος του αντιϊμπεριαλιστικού-αντικαπιταλιστικού αγώνα μέσα κι έξω από τα σύνορα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.athensvoice.gr/politiki/oi-mpoyrdes-gia-ton-kastro

αφου ολοι εχουν μια αποψη για τον fidel να μην εχει και ο βουλαρινος?

kabamaru

Ανώνυμος είπε...

στο άρθρο από το athens voice που παραθέτει ο/η kabamaru εκτός από τις διάφορες μπούρδες υπάρχει και μια ανακρίβεια, ότι το εμπάργκο κατά της κούβας έγινε λόγω της "κρίσης των πυραύλων" (οκτ. 1962). Η αλήθεια είνια ότι το εμπάργκο των ΗΠΑ ξεκίνησε τον οκτ. του 1960 και έγινε πιό αυστηρό τον φεβ. του 1962. Κύρια αιτία από ότι ξέρω ήταν η απαλλοτρίωση γης και περιουσίας αμερικανών και αμερικανικών εταιρειών στην Κούβα.

ΑΧΠ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Tα 67 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης, οι επιτυχίες στους τομείς της υγείας, φαρμάκου, παιδείας, το υψηλότατο προσδόκιμο ζωής, τα εκατομμύρια των κουβανών στις διαδηλώσεις, κι όλα αυτά κόντρα στο πιο ασφυκτικό εμπάργκο της ιστορίας, θα υποχρέωναν τους διαφόρους "βουλαρινούς" η να στήσουν μια virtual reality, που να ερμηνεύει όλο αυτό, η να ...αυτοκτονήσουν!
Ας τους συμπονέσουμε!
Παιδιά, μην ψαρώνετε! Από τα εκατομμύρια, που βγήκαν στην κηδεία του Κομαντάντε, οι μισοί ήταν ....χαφιέδες(!), που ...επιτηρούσαν τους άλλους μισούς, αν χειροκροτάνε, αν ...κλαίνε επαρκώς κλπ. Βέβαια, τέτοιο ...μαζικό κίνημα χαφιέδων, πάλι είναι ένα πρόβλημα σε μια χώρα, με τέτοια έλλειψη συναλλάγματος, αλλά μην αφήνουμε κάποιες γκρίζες λεπτομέρειες να μας χαλάνε μιαν ωραία εικόνα....

λαθραναγνώστης είπε...

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, (ακόμα μια φορά) έχει "ξεφύγει".
Στη φετεινή τους αφίσα για την πορεία για τον Γρηγορόπουλο, κάνουν αναφορές στον Κάστρο και την κουβανική επανάσταση!
.......και με μια πρέζα σφυροδρέπανο.......
http://www.pandiera.gr/uploads/uploads/2016/12/nKA-Decembre-2016.jpg

Ανώνυμος είπε...

ποια ΝΕΠ ρε τακτικε σχολιαστά; Εδω ετοιμαζονται να κανουν εκχωρήσεις όπου οι ιμπεριαλιστικοι κολοσσοι θα ελέγχουν πλήρως τα μεροκάματα, καθως και την διάθεση των εμπορευμάτων (που προφανως θα προορίζονται για εξαγωγές, αλλιως ποιος μαλακας καπιταλιστης θα κανει επένδυση στη Κούβα;). Το κράτος θα κερδίζει μονο απο ...τη φορολογία ! Αν στη Κούβα ο μισθος του εργάτη ειναι 20 δολάρια το μήνα , καταλαβαίνετε τι εχει να γινει απο την την υπερεκμετάλλευση του κουβανου εργάτη. Aυτα btw τα κανει η Κίνα. Εξαγωγή κεφαλαίου στη...σοσιαλιστική... κούβα.... Αστεια πράγματα! το αστειο παει..στο χαρακτηρισμο σοσιαλιστική

Οι ιδεοληπτικες κατασκευές καταρρεουν σαν τραπουλόχαρτα αρκει να ξύσεις την επιφάνειά τους. Η κούβα δεν εχει κανένα σοσιαλισμο. Οσο για τις δήθεν σουπερ πατέντες τις φαρμακευτικες και το κράτος πρόνοιας, κρατήστε μικρο καλάθι. Εγώ θυμαμαι οτι 500.000 δημοσιοι εργάτες/εργαζόμενοι πήραν ποδι απο το Ραούλ . Εγιναν... μικροεπαγγελματίες (ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΟΟΟΟΟΟΣ ΡΕΕΕΕΕ) και οι αποζημιώσεις (λόγω απόλυσης) ήταν κατι δάνεια για start-up (αντι δηλαδή να αποζημιωθούν οι απολυμένοι, χρωστάνε κι απο πάνω). Ετσι δεν ειναι; Τι ασφάλιση εχουν όλοι αυτοι τώρα; Τους στηρίζει το κράτος; Σε τι επίπεδο;

Τι ακριβως ειναι αυτα τα σουπερ νοσοκομεια της Κούβας; Ειστε σίγουροι οτι κάθε εργάτης απολαμβάνει τις υπηρεσίες που απολαμβάνει ενας έλληνας εργάτης με ΙΚΑ στην Ελλαδα ακομη και επί εποχή μνημονίου; ή μπας και έρχονται τιποτα καλοστεκούμενοι (σε φράγκα) απο την Ν. Αμερική για σανατόριο-φαση, πελάτες και τα ακουμπάνε;

Αμα εχεις δηλαδη να αντιμετωπισεις βαρβάτα χειρουργεία, στη Κούβα καλύπτεσαι αμέσως και ολα ρολόι; Με 20 δολάρια μισθο ; Δεν το νομίζω. Εκτος αν ξεχάσουμε και τα βασικα στα μαθηματικα και στη πολιτική οικονομία. Ξέρετε πόσο κοστίζουν τα μηχανήματα στα νοσοκομεία της Ελλάδας; Τα περισσότερα ερχονται με εισαγωγές. Στη Κούβα κάνουν καλύτερες τιμές οι εξαγωγείς;; Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; μα ο φορολογούμενος. Στη κούβα με μισθούς 20 δολάρια μπορούν να καλύψουν τα μηχανήματα των νοσοκομείων της Ελλάδας;

μπας και εχουν ανακαλύψει χαπάκια που τα παίρνεις και αποφεύγεις χειρουργεία και εξετάσεις; Εχετε δει μια ταινια στο παλιο Star Trek που γυρίζει το enterprise πίσω στο χρονο και αντιμετωπιζουν μια περίπτωση με νοσοκομείο;Εκει λοιπόν ενας που δεν εχει νεφρό παιρνει ενα χαπάκι απο τον γιατρο του enterprise και αποκτά νεφρο...

Εκτος αν και το ΑΚΕΛ παλεύει για το σοσιαλισμο στη Κύπρο...:-0

Ο,τι να ναι δηλαδή.
Τα απολιθώματα του ρεβιζιονισμού ...
μας μιλάνε για κουβανέζικο...σοσιαλισμο....

αμα κυριοι σας φαινομαι προκληκτικος απο αυτα που γραφω, μαλλον ο κομμουνισμος σας ειναι αντιστοιχος της Κίνας. αλλιως ρίξτε λιγο νεράκι στα μούτρα σας , να συνέλθετε

el quinto regimiento

zoot horn rollo είπε...

Είπα κι εγώ...

Ανώνυμος είπε...

1+1=2
αν ειναι μάγκας καποιος, ας μου αντικρούσει τους συλλογισμούς μου.
θέλω πολύ να ξέρω πως με 20 δολάρια μισθο ΤΟ ΜΗΝΑ εχεις μια κοινωνία με νοσοκομεια της προκοπής, φάρμακα της προκοπής, και βέβαια ...σχολεια, πανεπιστήμια κτλ... Και τα στάνταρτς μου ας ειναι και η ελλάδα του μνημονίου. Αυτοι οι κουβανοι απο που κανουν σοσιαλιστική...συσώρευση και εχουν αποθέματα για ολα αυτα; Εγω ηξερα οτι οι αξιες των μηχανημάτων αντιστοιχουν σε εναν μεσο κοινωνικο αναγκαιο χρονο εργασίας. Τι παραγωγικότητα εργασίας έχει η κούβα σε σχέση με τις χώρες των εισαγωγέων της;

στατιστικες για προσδόκιμο ζωής... δεν με ενδιαφέρουν. Δεν με ενδιαφερει να μου λένε χοντρα ψέματα στα μούτρα μου. Oσοι γουστάρουν το παραμύθιασμα να ρωτήσουν τους γηραιότερους τι ψέματα αράδιαζαν για τη γκορμπατσοφιάδα. Εκαναν ποτε την αυτοκριτική τους; Μπα! Ηταν το...καθήκον... τους! Ε, πάλι τα ίδια κάνουν...

Εκτος αν στη Κούβα οι ανθρωποι δεν αντιμετωπιζουν ασθένειες που αντιμετωπίζουμε σε ολο τον υπόλοιπο πλανήτη, λόγω..προληπτικής...ιατρικής ;-)

el quinto regimiento

λαθραναγνώστης είπε...

Regimiento, ξέρω πολύ καλά πόσο κοστίζουν τα μηχανήματα στα νοσοκομεία της Ελλάδας όπου και οι γάτες σε λίγο, θα αρχίσουν να γεννάνε με καισαρική.
Πιο ακριβά από τα ίδια μηχανήματα στα νοσοκομεία της Γερμανίας.
Δεν ξέρω αν οι μίζες είναι κάποιου είδους υπεραξία, αλλά τα κόστη, τα τινάζουν στα ύψη. Εξ ου και τα "βαρβάτα" χειρουργεία. Που βαρβατεύουν περισσότερο, από τις αμοιβές των γιατρών, τις υπερκοστολογήσεις αναλωσίμων, φαρμάκων και υπηρεσιών. Τα χειρουργεία φίλε, είναι βαρβάτα στον καπιταλισμό. Άμα κάνεις εξορθολογισμό δαπανών, τα κόστη πέφτουν δραματικά!

Λιγουλάκι απλοϊκό αυτό το "500.000 δημόσιοι εργάτες/εργαζόμενοι πήραν πόδι από το Ραούλ...", αλλά για τις ανάγκες της προπαγάνδας κάνουμε και απλοποιήσεις άμα λάχει.

"Οι ιδεοληπτικες κατασκευές καταρρεουν σαν τραπουλόχαρτα αρκει να ξύσεις την επιφάνειά τους."
Συμφωνώ!: "Η κούβα δεν εχει κανένα σοσιαλισμο".
Τάδε έφη ρεγγιμιέντο!..... χωρίς ιδεοληψίες!
Ξέχασες να μας πεις για τις πουτάνες........

Ανώνυμος είπε...

η απάντηση:
______
....Δεν ξέρω αν οι μίζες είναι κάποιου είδους υπεραξία, αλλά τα κόστη, τα τινάζουν στα ύψη. Εξ ου και τα "βαρβάτα" χειρουργεία. Που βαρβατεύουν περισσότερο, από τις αμοιβές των γιατρών, τις υπερκοστολογήσεις αναλωσίμων, φαρμάκων και υπηρεσιών. Τα χειρουργεία φίλε, είναι βαρβάτα στον καπιταλισμό. Άμα κάνεις εξορθολογισμό δαπανών, τα κόστη πέφτουν δραματικά!....
____________
στη κούβα γινεται... εξορθολογισμος, οπότε δεν υπάρχει θέμα!!!! Σορρυ ρε φιλε, αλλα ειπαμε 1+1=2 οχι 16 ούτε 0.1

Αμα τα μηχανήματα στην ελλαδα οι γερμανοι τα πουλάνε πανάκριβα, το ίδιο τα πουλάνε και στη Κούβα και πιο ακριβά, αφουν δεν ειναι στην ενιαία αγορά. Δεν απάντησες λοιπόν. Αμα το κράτος το κουβανικο που σε πληθυσμο πανω-κάτω ειναι η Ελλάδα, αγοράζει τον αντίστοιχο εξοπλισμο που αναλογει στους έλληνες εργαζομενους-ασθενεις, τότε θα πρέπει να καταβάλλει τα αντιστοιχα ΧΡΗΜΑΤΑ. Αυτα απο κάπου πρέπει να τα βγάζει.

γιατι ως γνωστόν το Χρήμα εχει κι αυτο...αξια , ετσι έλεγε ο Μαρξ.

Ποσο είπαμε ειναι το ΑΕΠ της Κούβας σε σύγκριση με το ΑΕΠ της Ελλάδας; Δυο φορές κάτω;

Προσεξε μεγάλε, επειδη με κατηγορεις για προπαγπάνδα, ειναι ψέματα οτι οι 500.000 μικροεπαγγελματίες ειναι οι 500.000 πρωην δημόσιοι υπάλληλοι; Ξέρεις τι σοι μικροεπαγγελματίες είναι; Μιλάμε για αυτοσχέδιες "βιοτεχνίες" σπιτικά εργαστήρια που παράγουν τουριστικα αξεουσουάρ και μπιχλιμπίδια.
ειναι ψέματα οτι ο μεσος μισθος ειναι περίπου 20 δολάρια στη Κούβα; Προσεξε...

zoot μη νομιζεις το σκεφτομουνα να γραψω, αλλα ξερω οτι το διάβασαν πολυ το συγκεκριμενο κειμενο που ανέβασε ο ratm , γι αυτο ...;-)


el quinto regimiento

υγ: η πορνεια ο γερο-εγκελς έλεγε οτι δεν θα εξαλειφθει ούτε στο σοσιαλισμο[ τη πρώτη βαθμίδα του κομμουνισμού], εφοσον υπάρχει ακομη...η οικονομικη ανάγκη στη σχέση των δυο φύλων. Αλλα δεν πρόκειται γι αυτο και το ξέρετε καλά. Ο σεξοτουρισμος ειναι τμήμα του κοινωνικού εισοδήματος στη Κούβα. Οποιος λέει το αντιθετο, ΨΕΥΔΕΤΑΙ. Στη κούβα τις παλιες εποχές, προ μνημονίου πήγαιναν ελληνες μη κομμουνιστες, καλοστεκούμενοι για ολες τις ομορφιές της Καραϊβικής. Στην ελλάδα την εποχή του μνημονίου ο σεξοτουρισμος....ειναι μπιζνα
ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Η Κούβα δεν ακολουθει διαφορετικο δρόμο...γιατι απλουστατα ειναι
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ...

zoot horn rollo είπε...

Κοντράρα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολλοί οι μπάμπηδες που κάνουν απλούς συλλογισμούς τελικά.Γντουπ

Ανώνυμος είπε...

Οι ΗΠΑ ξοδεύουν 1.5 με 2.5 φορές περισσότερα για την υγεία τους (9400$/κάτοικο) από 12 άλλες αναπτυγμένες χώρες (π.χ. Ιαπωνία=4000$ - πρώτη σε προσδόκιμο ζωής -, Γαλλία=4400$, Γερμανία=5200$, Βρετανία=4000$). Όμως κατά μέσο όρο οι ΗΠΑ προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες, μόνο σε προνομιούχους και έχουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχιών σε κλινκές περιπτώσεις που άλλες χώρες τα έχουν ξεπεράσει προ πολλού - π.χ. θάνατοι από άσθμα στις ηλικίες 5-39 ή ακρωτηριασμοί διαβητικών.
(από http://www.modernhealthcare.com/article/20120503/NEWS/305039978 και στατιστικά εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_health_expenditure_per_capita )

Στις ΗΠΑ ο μέσος όρος ζωής είναι ο ίδιος με της Κούβας στα 79 (Ελλάδα 81, Ιαπωνία 84), η παιδική θνησιμότητα χειρότερη της Κούβας.

Φυσικά δεν είναι το πόσο ξοδεύεις (φυσικά πρέπει να ξοδέψεις) αλλά πώς το διαχειρίζεσαι. Στον καπιταλισμό, όπως εξηγεί και ο Λαθραναγνώστης, υπάρχει το Κέρδος, οι μίζες, τα καρτέλ. Στις ΗΠΑ έχουν επίσης και το Κέρδος των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών που τους έχουν χιμήξει σαν όρνια σε πτώμα.

Σίγουρα το MRI είναι απαραίτητο (και πρέπει να το πληρώσεις) αλλά δεν σημαίνει ότι βάζοντας ένα σε κάθε σπίτι θα ζούμε 1000 χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα στις δικές μας χώρες τα MRI δεν δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα λόγω εργατικών. Σε άλλες περιπτώσεις, για να στέλλουν στον ιδιωτικό τομέα για να βγαίνει και το κέρδος και η μίζα.

Δεν έχω πάει στην Κούβα για αυτό μιλάω με τους αριθμούς που βλέπω και διαβάζωντας για τις πολιτικές που ακολουθούνται εκεί. Γιατί και το κράτος πρόνοιας έχει τις μίζες του και το Κέρδος για τον Καπιταλιστή. Δηλαδή ο κάθε Παπαντρέου θα δημιουργήσει ολόκληρη βιομηχανία βιοτεχνολογίας για να παράγει εμβόλια για την Μηνιγγίτιδα που σκοτώνει παιδάκια και να βγάλει το εμβόλιο σε 15 χρόνια ή να βγάλει εμβόλιο για τον καρκίνο - εδώ που οι άλλοι ξοδεύουν δισεκατομύρρια για δήθεν έρευνα (που βάζει πάλι το κέρδος εκεί που πρέπει);

Αυτό που θα κάνει ο κάθε παπαντρέου είναι να δημιουργήσει με τα παρεάκια του ένα σύστημα (και έρευνας και υποδομών και περίθαλψης και ... θαψίματος άμα λάχει) για να μπουν λεφτά στις τσέπες αυτών που πρέπει.

Η Κούβα όμως το έκανε και το πέτυχε και αυτό μου λέει ότι είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα "παπαντρεϊκό κράτος πρόνοιας που βασίζεται στην ανθρώπινη σκλαβιά" - η διαφορά δεν είναι ποσοτική αλλά ποιοτική.

Τώρα αν η Κούβα έχει Σοσιαλισμό και τι τύπου και για πόσο ακόμα ειλικρινά δεν γνωρίζω αλλά ας μην τους θάψουμε και ζωντανούς τώρα :)


ΑΧΠ

λαθραναγνώστης είπε...

Ναι γίνεται εξορθολογισμός στη Κούβα!
Οι Γερμανοί πουλάνε τα μηχανήματα πανάκριβα στην Ελλάδα, διότι πάνω στήν κανονική τους τιμή, βάζουν και τη μίζα. Εξ άλλου, δεν χρειάζεται να αγοράσεις το τελευταίο μοντελάκι υπερήχων που βγάζει και έγχρωμο DVD, (για την πρώτη φωτο του μωρού στο άλμπουμ του!), ούτε να κάνεις εγχειρήσεις εκεί που δεν χρειάζεται, ούτε να δίνεις αντιβιοτικά χωρίς λόγο κλπ κλπ.
1+1, λοιπόν,=2
Οι 500000, μπορεί να ήταν πρώην. Το ότι δεν είναι πια δημ υπάλληλοι, δεν σημαίνει ότι πεινάνε. Ένα κουρείο, ένα ραφτάδικο, ένα τσαγκάρικο, ένα μανάβικο, ένα μαγαζί τουριστικό, δεν χρειάζεται να είναι κρατικά...
Και εν τάξει, ο μέσος μισθός, μπορεί να είναι 20 δολάρια, αλλά πόσος είναι ο "κοινωνικός μισθός" και ποιό είναι το κόστος των διαφόρων αγαθών που δεν παρέχονται δωρεάν?
Τέλος πάντων.....δεν νομίζω ότι θα βγάλουμε άκρη.
Πρόκειται σαφώς, περί σύγκρουσης της ιδεοληψίας μου, με τη δική σου αντικειμενικότητα.
1-0!

Vankas είπε...

Ρε κουιντο γιατί δε μας λες πως με 20 ευρώ μισθό ΤΟ ΜΗΝΑ είναι η Κούβα καπιταλιστική αν είσαι μάγκας; Και πως έχει νοσοκομεία, πανεπιστημια και βιομηχανία με είκοσι ευρώ μισθό το μήνα; Γιατί στον καπιταλισμό ισχύει σίγουρα ο νόμος της αξίας. Για πες μας πως παράγεται η υπεραξία στην κουβα και ποιος την καρπώνεται; Για πες μας ποια τάξη έχει την εξουσία στην Κούβα; Και αντε εμείς όλοι είμαστε ηλίθιοι που λέμε ότι η Κούβα έχει σοσιαλισμό. Τα αφεντικά σου τότε Ομπάμα, CIA, Τραμπ, Πούτιν,Μέρκελ μαλάκες είναι; Άντε αποδείξτε κάτι και εσείς βρε θεωρητικοί της πλάκας. Έτσι για να γελάσουμε λίγο.Με το ζόρι μέχρι το "ανάστημα" του Τονι. Νάνοι..

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα το άρθρο της κοντρας, μέχρι το σημείο που αναφέρεται στις επισκέψεις θρησκευτικών ηγετών και τις σχέσεις που σναψε με κάποιους απ αυτούς ή
Κουβα.

Δεν ξέρω που ακριβώς το πάει ο αρθρογράφος , και σε ποια συμπεράσματα καταλήγει παρακάτω, αλλά εγώ θα θελα να θέσω το εξής ερώτημα:
Ο Στάλιν δεν συναντήθηκε με τον Χιτλερ, ο Μολότωφ δεν συναντήθηκε με τον Ριμπεντροπ, ή Σοβιετική Ένωση δεν συναψε σύμφωνο μη επίθεσης με την Γερμανιας;

Μαρτυρούν όλα αυτά κάτι για τον χαρακτήρα της Σοβιετικής Ένωσης;

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Φοβερά επιχειρήματα από τον γκωμμμουνησταρρά. Η Κούβα δεν έχει σοσιαλισμό γιατί ο μισθός είναι 20 ευρώ τον μήνα (με βάση αυτό το τρομερό κριτήριο φαντάζομαι ότι η χώρα που είναι πιο κοντά στον σοσιαλισμό είναι το Μονακό), γιατί όλα όσα λέγονται για το σύστημα υγείας της Κούβας είναι σίγουρα μούφα (τον εκπρόσωπο τύπου του ΜακΚέιν τον ρωτήσαμε; αυτός πχ είναι έμπιστος), γιατί έχει μεγάλο σεξοτουρισμό (επειδή του το είπαν οι πασόκοι φίλοι του), γιατί συναντήθηκαν οι Κάστρο με τον Πάπα κτλ. Και μετά μας πέφτει βαρύς ο βουλαρίνος που στην τελική δηλώνει κι ακροδεξιός...

Πάντως δεν ξέρω αν έχει και τόσο καλό παπαντρεϊκό κράτος πρόνοιας. Πχ δεν έχω ακούσει ιστορίες για κουβανούς φοιτήτες που τους έχουν βγάλει οι καθηγητές μπαμπάδες τους πτυχίο+μεταπτυχικό+διδακτορικό (έστω με ορίζοντα 20ετίας, αν ο "μπαλλαδόρος" σου δεν κάνει ούτε για τον ναυπακτιακό τι να κάνεις δλδ;), οπότε κάποιοι επαναστάταροι από εδώ ίσως μπορούν να πάνε εκεί να τους δώσουν λίγη ζωζυαληστηκή τεχνογνωσία.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

20 ευρώ=20 δολάρια (με τις σημερινες ισοτιμίες). Μη μου πάτε να ανεβάσετε το μεροκάματο ;-) με φτηνιάρικα κολπα

για να δουμε ομως,τα νούμερα. Ο μισθος 20 ευρω το μηνα ειναι μια τάξη μεγέθους κάτω απο το κατώτερο μισθο εδω στη καπιταλιστική Ελλαδα...400 ευρώ. ΔΗΛΑΔΗ 10 ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΩ.

το ΑΕΠ της Κούβας, που έχει τον ίδιο πληθυσμο με την Ελλάδα, ειναι δυο φορές κάτω απο αυτο της Ελλάδας...
OXI 10

οπότε
κατι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας-Κούβας, δεν νομίζετε;

Η Κούβα θα έπρεπε να εχει μισθους Βουλγαρίας 200 ευρώ,

οχι 20...

που πάνε ορέ υπερασπιστές του καστρικου καθεστώς τα 180 ευρώ ; ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ στη Κούβα;

η απάντηση μπορει να ειναι MONO H ΕΞΗΣ:

1) στους καπιταλιστές της κούβας και τη αντίστοιχη νομενκλατούρα που νέμεται αυτο το υπερκέρδος
2) στους πλιατσικολόγους ιμπεριαλιστες που ήδη νέμονται με πολλους τρόπους το κουβανικό εθνικο εισόδημα, και ο βασικότερος ειναι οι εξαγωγές μηχανημάτων και βασικών εμπορευμάτων στο νησί.

αφήστε λοιπόν τις μπούρδες, γιατι οι καπιταλιστές στην Ελλαδα θα αρχισουν να ζητάνε κι αυτοι μισθούς ...κούβας και πλέον δεν θα μιλάμε για κινεζοποίηση αλλα κουβανοποίηση.

η υπεραξία που νέμονται οι κουβανεζοι/ξενοι καπιταλιστές προς το μεταβλητό κεφάλαιο της Κούβας, δηλαδή ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργασίας ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ και απλησίαστος σε σχέση με αυτον της Ελλάδας.

για να στο πω αλλιως: υ1, μ1, Ελλαδας, η αντιστοιχη στη Κούβα ειναι χοντρικα υ1/2, μ1/10.
τότε εχουμε στη Κούβα βαθμό εκμετάλλευσης 5 υ1/μ1!!!! 5 φορές το βαθμό εκμετάλλευσης της ΕΛΛΑΔΑΣ!!!! ΑΠΙΘΑΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ..."ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ" ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΤΕ, ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!


el quinto regimiento

λαθραναγνώστης είπε...

Σου έγραψά κάτι πιο πριν για "κοινωνικό μισθό" αλλά εσύ κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Ένα αυτό....
Δεύτερο:Ναι,φυσικά και ένα μεγάλο μέρος του εθνικού εισοδήματος πηγαίνει αναγκαστικά στους "πλιατσικολόγους ιμπεριαλιστές" για την αγορά εισαγόμενων ειδών που απαιτούνται για τη λειτουργία της οικοινομίας της χώρας.
Φυσικά και το εμπάργκο και η απομόνωση της χώρας έχουν σαν κατάληξη να επιβαρύνουν τους εργαζόμενους της χώρας, επιπλέον σε σχέση με αν δεν υπήρχε εμπάργκο.
Αλλά τι σημαίνει αυτό? Ότι η Κούβα δεν είναι σοσιαλιστική?

Ανώνυμος είπε...

Ιτζον τιτσυ. Μπορεις να συνεχισεις με οσες προσωπικες επιθέσεις θες [για οσους δεν το καταλαβαν, γραφει με καλυμενο τρόπο, και καλά θα με στριμώξει]. Εχω δεν εχω να φοβηθώ τίποτα, εσυ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑΓΕΛΑΣΤΟΣ γιατι κανεις προσωπικες επιθεσεις-λασπούλες φορώντας μασκούλα, OTAN ΖΟΡΙΣΕΣΑΙ ΑΓΟΡΙΝΑ ΜΟΥ, οπως τοτε στη σχολή μας. ΜΙΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και μη ξεχνάς και εσυ πληροφορικάριος πτυχιούχος εισαι, δεν εισαι εργάτης. Ετσι δεν ειναι;

ακου λοιπόν να μαθαινεις γιατι εγω δεν εχω να κρυψω κατι, στη σχολή μας πέρασα με 19.1 στις πανελλαδικες με το σπαθι μου (η πλειοψηφία γονων καθηγητών περνούσε χαριστικα απ' αλλη σχολή, αλλης πολης με μεταγραφές), πτυχίο πήρα 7.96, μεταπτυχιακο 7.25, στο διδακτορικο μου εχω δυο δημοσιευσεις-journals στην ΙΕΕΕ και ενα βραβειο καλύτερης δημοσιευσης στο ΙΕΕΕ-ISWCS (συγκρουση με γερμανούς στο final round). Αυτα δεν μου τα προσέφερε κανένας μπαμπάς μου. ΟΚ; Αντε μαζέψου.

Δεν δήλωσα ποτέ εργάτης σε αντιθεση με πολλους απο σας που γράφετε ψεματάκια ασύστολα. Οσοι ομως δεν ειναι εργάτες, δεν σημαινει οτι τους ταϊζει ο μπαμπάς τους. Για να στο πω κι αλλιως μαλλον εχω περισσότερα ενσημα απο εσένα , συνετίσου λοιπόν .

για να επανέλθουμε στο θέμα μας, στη Κούβα σου ειμαι 100% σίγουρος οτι το 90% και βάλε της διοίκησης, των μηχανικών, γιατρών κτλ.. ειναι γονοι της διανόησης και οχι της εργατικής τάξης των 20 ευρώ.

Ξυδάκι...

el quinto regimiento

Ένας Παλιός είπε...

Μπορεί να έχεις και PhD στην αστροφυσική αλλά από πολιτική οικονομία λίγα πράγματα...
Ο Βαθμός εκμετάλλευσης στον οποίο αναφέρεσαι συνάγεται από το μέσο μισθό μιας χώρας; Δηλαδή ο βαθμός εκμετάλλευσης ας πούμε στις τράπεζες και στη βιομηχανία είναι ίδιος;

Δεν υπάρχουν αγαθά (και όχι εμπορεύματα) που διανέμονται σύμφωνα με τις ανάγκες ισόποσα στον κουβανικό λαό;

Το ότι κάποιος παίρνει 20 Ευρώ χρηματική αποζημίωση και ταυτόχρονα λαμβάνει δωρεάν τις υπηρεσίες υγείας, δωρεάν τις υπηρεσίες παιδείας (για να μη χρειάζεται κανείς να κοκορεύεται ότι σπούδασε με το σπαθί του και όχι με τα λεφτά του μπαμπά του...) δωρεάν το ρεύμα, το νερό, τη θέρμανση και το σπίτι το ίδιο που μένει, δωρεάν τον πολιτισμό, δωρεάν με το σύστημα της libreta, τα μισά περίπου για οικιακές δαπάνες, δωρεάν μεταφορές, δωρεάν διακοπές κ.ο.κ δεν λέει σε κανένα τίποτα;

Ξέρει κανείς πόση ήταν η χρηματική αποζημίωση στην ΕΣΣΔ του 1936; Κανείς δεν μπορεί να την υπολογίσει γιατί οι σοβιετικοί εργάτες αμοίβονταν με το κομμάτι. Μετά το 1936 και την ανακοίνωση της εξάλειψης της μισθωτής εργασίας εισήχθη η χρηματική αποζημίωση για τα αγαθά που δεν μπορούσαν να διανεμηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες, καθώς και αυτά για τα οποία ίσχυε ο "νόμος της αξίας" σύμφωνα πάντα με τα ντοκουμέντα της ΕΣΣΔ.

Στα σοβαρά τώρα: Υποστηρίζει ο οποιοσδήποτε στη συζήτηση ότι η ΕΣΣΔ δεν είχε σοσιαλισμό μέχρι το 1936;

Για προσπαθείστε να κάνετε τον υπολογισμό του ποσοστού εκμετάλλευσης του σοβιετικού εργάτη παίρνοντας μόνο ως απόδειξη το μέσο εργατικό μισθό...

Το αν και σε ποιό βαθμό έχει κάνει η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΥΒΑ πισωγύρισμα είναι προς συζήτηση. Το αν είχε σοσιαλισμό (ή τελοσπάντων αν ο οποισοδήποτε είχε σοσιαλσιμό μετά το 1976) μάλλον θα πρέπει να ερευνηθεί στας γραφάς της κόντρας ή της οακκε...

zoot horn rollo είπε...

Καποιος να σκουπισει τα ξερατα.

Ανώνυμος είπε...

O ΚΟΝΤΡΑΙΟΣ Ο ΚΟΝΤΡΑΙΟΣ

ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΥΔΑΙΟΣ!!

ΜΑ ΟΜΩΣ ΕΤΥΧΩΣ

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!!

ΧΑΧΑ

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Τακτικος σχολιαστης είπε...

ρε quinto, μηπως λεω μηπως καπου εχεις ξεφυγει, βαζοντας ως δεδομενο αυτο που πρεπει να αποδειξεις; Mηπως πρεπει να αφησεις τις Τονυκλιφιες και να προσκομισεις και αποδειξεις για αυτα που λες, οταν μαλιστα εισαι και σε ενα πεδιο, της πολιτικης οικονομιας, που δε σηκωνει και πολυ μπλα μπλα αν δεν ποσοτικοποιεις τα δεδομενα. Ας πουμε ποσο κοστιζει το ψωμι, ή οτι τρωνε εκει στην Κουβα, φρουτα, ξερογω, παεγιες, ποσο κοστιζει το νοικι, ο καφες, τα τσιγαρα, το κρεας, το ψαρι, οι διακοπες; Για υγεια, παιδεια δεν λεω γιατι φοβαμαι οτι θα εκτεθουμε ολοι. Απο την σχεση της τιμης των βασικων ειδων με το μισθο βγαινει το επιπεδο ζωης. Ασε που, καποιοι παλια λεγαν (ειχα ακουσει) οτι ειναι και ψιλο-χαλαρα στον κρατικο τομεα απο πλευρας εργασιας μιλωντας. Αλλα ας μη γινομαστε και Βοριδηδες. Περιμενω στοιχεια και οχι ντριπλες..

Και για να μην το ξεχασω, οταν λες 'κρατικο καπιταλισμο'
ETSI ΔΕΝ ΛΕΤΕ εκει στην οργανωση σου; πως τον εννοεις ακριβως;
XΩΡΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ; ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ;
TONIKΛIΦIKOΣ; Να ξερεις οτι η λογοκλοπη τιμωρειται απο το νομο. (χαχα)

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Καλά, κουϊντάκο, η ..αριθμητική ανάλυση του εθνικού εισοδήματος της Κούβας, στο (Δεκεμβρίου 2016 - 1:03 μ.μ.) ...έχει ήδη κερδίσει τη θέση της στην ιστορία του blogging!

Τι δε μάθαμε!
1. Καλά, να δεχτώ ότι εκεί στην "Κόντρα" ξέρετε πως "ένα κι ένα κάνουν δύο, και πως τα φωνήεντα είναι επτά", πούλεγε κι ο Ζαγοραίος.
Αλλά διαίρεση δε σας μάθανε;
Αυτό το 400/20 = 10(!) ντάξει, δεν το είχε ο Ζαγοραίος στο δίσκο του. Ενας απόφοιτος Φυσικού, άντε και με διδακτορικό(!), (...δηλαδή μειωμένων προσόντων, χα, χα!), δε βρέθηκε να σας κάνει τη διαίρεση, εκεί στο κοντραίϊκο;
2. Ποιός σούπε, βρε χάνο*, πως οι κατώτατοι μισθοί, ακόμη και σε χώρες, όχι απλά του ίδιου κοινωνικού συστήματος, αλλά ακόμη και παρεμφερούς οικονομικής διάρθρωσης, είναι ανάλογοι του Εθν. Εισοδήματος, άντε και κατά κεφαλήν; Τι σχέση έχει η Βουλγαρία με την Κούβα σε αυτή τη βάση, που μούβγαλες και αναλογίες, τσαρλατάνε; Και μόνο ότι και οι "ψαλλίδες" (σε δυο ομοειδείς χώρες, όχι στην Κούβα) πιθανώτατα είναι διαφορετικές, δε σου λέω για τα άλλα, δε σου πέρασε από το μυαλουδάκι κοκοβιέ;
3. Ποιός σού είπε βρε ανεκδιήγητε μαθητευόμενε μάγε και της λογιστικής (εκτός της ...αριθμητικής μέχρι το ...400!), ότι ο προϋπολογισμός της Κούβας υπόκειται σε ...συνθήκες τύπου Μάαστριχτ και έχει περιορισμούς στις ..."κοινωνικές δαπάνες"; Τα 180 η 380 που σου λείπουνε εσένα, (ή όσα πράγματι είναι, λέω εγώ, γιατί πιθανώτατα είναι περισσότερα) είναι ο κοινός πλούτος που παράγουν οι Κουβανοί με την σοσιαλιστική τους οικονομία και επιστρέφει σε αυτούς με τις ολόπλευρες παροχές του σοσιαλιστικού κράτους σε όλους τους πολίτες του, όπως προσπάθησε να σου πεί και ο Λαθραναγνώστης.
4. Εχεις πληροφορηθεί από μελέτες σοβαρών μαρξιστών (η έστω, έχει πάρει κάτι το αυτί σου) για το πόσο δύσκολο είναι στις καπιταλιστικές οικονομίες να προσεγγιστούν ποσοτικά τα αφηρημένα αξιακά μεγέθη, αξία, υπεραξία κλπ., που μούβγαλες στο πίτσι-φυτίλι και ...νούμερα(!), απατεωνάκο;!;!
5. Oλοι εσείς οι καραγκιόζηδες, που μιλάτε για "εκμετάλλευση", "καπιταλισμό" και "υπεραξία" στις σοσιαλιστικές οικονομίες, καταλαβαίνετε, πως είσαστε κοινοί βιαστές και λαθρέμποροι των μαρξιστικών εννοιών; Οι μαρξιστικοί όροι ανάλυσης της πολιτικής οικονομίας του Καπιταλισμού δεν έχουν εφαρμογή, βρε απατεώνες, σε μη αγοραίες οικονομίες. Για να εξηγήσετε τις παλαβωμάρες σας, πρέπει πρώτα να θεμελιώσετε τα βασικά χαρακτηριστικά του του "Καπιταλισμού των σοσιαλιστικών Χωρών" η των "ανδρεϊκών κρατών προνοίας" η ό,τι άλλο έχετε στο σκατένιο μυαλό σας, ζαγάρια!
..............
(*)Τι μου φταίει κι αυτό το χαριτωμένο και πανέξυπνο ψαράκι!

----------------------
Κουϊντάκο,
Αυτά: βρε χάνο
τσαρλατάνε
κοκοβιέ
ανεκδιήγητε μαθητευόμενε μάγε
απατεωνάκο
κοινοί βιαστές και λαθρέμποροι
βρε απατεώνες
σκατένιο μυαλό σας
ζαγάρια

κανονικά δε θα σου άξιζαν - δε μπορεί να είσαι ...τόσο χάλια!
ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΣΤΟΝ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΪΚΑ ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΣΜΟ, ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΕΡΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ "ΚΟΝΤΡΑ" και στα πέριξ...
Aυτό το σχόλιο, που έκανες, θα σε κυνηγάει, έρμε!

Ανώνυμος είπε...

Απασφάλισε ο μουρλός...
Εμ, πολύ θέλει ο άνθρωπος;

Λέων

Ανώνυμος είπε...

χμ... εσύ κατάλαβες τώρα ότι εκανα... λαθος στη διαίρεση στο 400/20. Μάλιστα! Μιλησα για αλλη τάξη μεγέθους. Και το κατάλαβαν ολοι, εκτος απο σένα, που μάταια προσπαθεις να πάρεις τη ρεβανς με αυτα που έγραφες για το fiat money και τον ιμπεριαλισμο. Πάλι θα την πατήσεις.

Κατα τα άλλα, πολλα εχουν ακουσει τα αυτια μου, αλλα το βασικο ειναι η ένα: η εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο. βασικο κριτήριο για μένα.

Αν οι αναλογίες λοιπόν στη σοσιαλιστική σου Κούβα, στο τμήμα του εθνικού εισοδήματος ως προς το συνολικο εθνικο προϊόν (παίρνοντας ως μέγεθος για το τελευταίο το ΑΕΠ ΣΕ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΙΔΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΕΚΤΑΡ) ήταν προς οφελος των εργατών και όχι των κουβανών καπιταλιστών, πάλι τα 20...δεν βγαινουν,
θα έπρεπε να βγουν 250 :-), κατι τελοσπάντων 10 φορές πάνω απο το 20.Ετσι δεν ειναι σεκταρ; Ετσι ειναι , ρεβιζιονιστή παραμυθά

προφανως ολοι αυτοι ειναι χονδροειδέστατοι υπολογισμοι, μπακάλικοι. Αμάρτησα! ναι αμάρτησα στο μπλογκ του σφυροδρέπανου, ολοι οι υπόλοιποι γράφετε πάντα αυστηρά νούμερα κατόπιν αυστηρού υπολογισμού. Το θέμα ομως ειναι οτι εσεις δεν βλέπετε το απλούστερο και μας λέτε ότι επειδη ειναι λίγο πιο δύσκολοι οι υπολογισμοι της προκοπής, τότε σημαινει οτι η Κούβα ειναι...σοσιαλιστική. Μεγάλη εξυπνάδα!

οχι βρε πουλάκια μου ξεχνάτε κατι. 400 ευρω ειναι τα καθαρά στην Ελλάδα, ακομη και εδώ το κράτος σου προσφέρει δωρεάν παιδεία (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και πανεπιστήμιο, εχει αραγε η κουβα ανοιχτη προσβαση στη τριτοβάθμια, δεν το νομίζω), ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (στους ασφαλισμένους) και αλλα αγαθα με την εγγύηση της κρατικης επιδότησης που θέλουν βεβαια να τα ιδιωτικοποιήσουν εν μερει, πλήρως κτλ.. (ρευμα, νερο ). σου προσφέρει ενα μινιμουμ εξαθλίωσης τελοσπάντων, ανώτερο της Κούβας.


συνεχίστε λοιπον το απολαμβάνω

el quinto regimiento

εσας σας κυνηγάνε τα φαντάσματα του ανύπαρκτου, υπερασπιστες του σοσιαλιμπεριαλισμού
και του ρεβιζιονισμού. Κάποτε μπήκατε και σε κυβέρνηση στην Ελλαδα, αστική, εξωραίζοντας και την ΕΕ. Θα μιλήσετε εσεις για απατεώνες.
χα χα!
και το κλεινω δω, αντε πείστε καναν χάνο οτι με 20 ευρω μισθο εχεις σοσιαλισμο

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ μου δεν υποστήριξα ότι είμαι εργάτης, ούτε καν κομμουνιστής (από θέση ταξική, σε αντίθεση με εσένα). Έχω πλήρη συνείδηση της ταξικής μου θέσης, σε αντίθεση με εσένα.

Το ποιός είσαι και το τι έχεις κάνει το γνωρίζει όλη η πληροφορική, τα παραμυθάκια σου για τους βαθμούς σου και τις δημοσιεύσεις σου αλλού τσαρλατάνε, σε κανέναν που δεν γνωρίζει. Πασοκ είσαι από την κορφή ως τα νύχια, και στις πολιτικές σου θέσεις, και στην -- πενταβρώμικη -- προσωπική σου σταδιοδρομία -- μια σταδιοδρομία μέγιστη προσβολή προς την πλειοψηφία των φοιτητών της σχολής--, που ναι, λέει πάρα πολλά για εσένα όταν μοδανικό σου όπλο παντού είναι το τεράστιο εγώ σου. Σκούξε όσο θες για λάσπη, αλλά δυστυχώς για σένα αυτή είναι η πραγματικότητα, δεξιέ χαλβά, που ήρθες να μας πεις ότι η Κούβα είναι περισσότερη καπιταλιστική από την αγαπημένη πασοκοελλαδίτσα. Χαιρετισμούς στον μπαμπάκα.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

παλιος:
¨"Ξέρει κανείς πόση ήταν η χρηματική αποζημίωση στην ΕΣΣΔ του 1936; Κανείς δεν μπορεί να την υπολογίσει γιατί οι σοβιετικοί εργάτες αμοίβονταν με το κομμάτι. "

ισα, ισα επειδη ακριβως πληρώνονταν με το κομματι, ο μισθος μπορούσε να υπολογιστει ευκολα. Γι αυτο ακριβως υπήρξε η καθιέρωση της αμοιβής με το κομμάτι. Για να υπάρχει ακριβής αντιστοίχηση μεταξύ δαπάνης εργασίας, παραγωγικότητας της εργασίας και μισθού.

Το πρόβλημα στις στατιστικές ήταν άλλο. Ηταν οτι οι μισθοι ειχαν διαφορες σε διαφορετικες περιοχες της αχανους ΕΣΣΔ, γιατι απλούστατα το "κοστος ζωής" ήταν διαφορετικο εντος Μόσχας και εντος π.χ. Τασκένδης. Με άλλα λογια η αξια της εργατικης δύναμης σε αυτή την περίπτωση ειναι διαφορετική, π.χ. η τιμη του ενοικίου ήταν μεγαλύτερη στη Μόσχα, αρα ο μοσχοβίτης έπρεπε να έχει μεγαλύτερο μισθο. ΚΑΙ ΕΙΧΕ

Τέτοιες διαφοροποιήσεις λοιπόν στους μισθούς σε ενα αχανες κρατος με διαφορετική βιομηχανική συγκρότηση ανα περιοχή ήταν αναμενόμενη. KAI OΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ , ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ εφοσον η αξια της εργατικης δυναμης μεταβαλλοταν απο περιοχή σε περιοχή/

Εδω ομως δε συζητάμε αυτό:
ο συνολικος μισθος παντού δεν ειναι μονο τα καθαρά που παίρνεις στο χέρι, ειναι η καταβολή της ασφάλισης και η καταβολή κονδυλίων για περιθαλψη, για στεγαση (ενοικιο), παιδεια κτλ.. Αφήνω εδω μερος του υπερ-προϊόντος που προορίζεται για την ανάπτυξη της παραγωγής, στο σκέλος της συσσώρευσης.

Ο Μαρξ στην αξια της εργατικής δύναμης τα συμπεριλαμβάνει αυτά.

Στην ΕΣΣΔ του 36 και του 50 ο καθαρος μισθος δεν ήταν 1/10 σε σύγκριση με τον καθαρό μισθο των εργατών στις ιμπεριαλιστικές χώρες. μπορει να ήταν 1/2. μεχρι εκει. Οπότε το επιχείρημα που μου κοπανάτε στεκει προφανως στην ΕΣΣΔ. Υπάρχουν στοιχεια για εκτιμήσεις μεσου μισθού, θα τα βρεις στα συνέδρια σε λόγους του Στάλιν. Με απλή αντιστοίχηση ρουβλιου-δολαριού σε ισοτιμιες της εποχής, διαπιστώνει του λόγου το αληθές.

εδω ομως τα μεγέθη ειναι διαφορετικά. Και δεν μπορειτε γράφετε ό,τι σας κατεβάζει η κούτρα.
Δεν υπαρχει ο όρος "κοινωνικος μισθος" για το σοσιαλισμο. υπάρχε αυτο που έγραψα παραπάνω.


el quinto regimiento


Ανώνυμος είπε...

Ιτζον Τίτσι, μια ζωη λασπουλα ξερεις να ριχνεις, αλλα εμενα δεν με πιάνει. Ειπαμε, εγω ειμαι καθαρος και δεν κρύβομαι. Και μονο ο τρόπος που γραφεις επι προσωπικου αποδεικνύει οτι δεν εισαι κομμουνιστής. Δεν θα με κατηγορεις απο τη μια οτι ο,τι εκανα στη ζωή μου τα εκανα με τις πλάτες του πατέρα μου και οταν σου αποδεικνύω το αντιθετο θα λες οτι κοκορεύομαι.

Διδακτορικο καρντάσι πήρα στο ΕΜΠ. Στη πληροφορική κανεις δεν μου έδινε τη δυνατότητα να συνεχίσω παροτι ειχα 7.96 πτυχίο. Ξέρεις γιατι; Γιατι ήμουν σταμπαρισμενος απο το κινημα . Μαζέψου λοιπόν λασπολογε της κακιας ώρας. ΚΙΤΡΙΝΙΣΤΗ

αναμασας τη κάθε ψευτια που έβγαζε σε βάρος μου στη πληροφορική ο κάθε στρατευμένος δαπιτάκος . Απο κει καταλαβαινει ο καθενας τι εισαι. Αυτα τα χρεώνεται να υποθέσω η ΚΝΕ Πληροφορικής ή ενεργεις αυτόβουλα; Ετσι σας εχουν μάθει οι καθοδηγητάδες σας;

el quinto regimiento

αυτο το χαιρετισμους στο πατέρα μου τι ειναι, βρε; Πάνε να τους δώσεις εσύ. Αμα σου βαστάει, ελα να χαιρετίσεις εμένα που με ξέρεις.

zoot horn rollo είπε...

Τζημερόπραμα μας προέκυψε.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

θα επιμεινω λιγο, δωσε τωρα λινκ απο προυπολογισμο, αλλοιως, σωπησε.
εναλλακτικα δωσε στοιχεια για :ατομικες περιουσιες μελων της διαχειρησης ή του κομματος, καταθεσεις, σαμποταζ στην κρατικη περιουσια.

Σε δυσκολευω, ε; Kοιταξε, αν δεν βρεις τιποτε, υπαρχει και η τελευταια λυση. Απεδειξε οτι ο Raoul ειναι τροτσκιστης και κρυφος πρακτορας της cia ή οτι ο Φιδελ ζει και τα πινει με γκομενες στο Μαιαμι και τελειωσες.
.
..
...
....
.....
......

Α ρε quinto, ΜΙΑ χωρα στον πλανητη εχει ΠΕΤΥΧΕΙ να κανει (σχεδον) αναιμακτα ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ επανασταση (αυτα δηλαδη που προεβλεψε το 6ο συνεδριο της διεθνους. Και να εχει πετυχει να μην φτιαξει νεα αστικη ταξη ευτυχως. Με την Κουβα ρε φιλε πηγες να τα βαλεις; Ποσο κατω πια.

zoot horn rollo είπε...

Αλληλεγγύη στον σταμπαρισμένο κοντραίο.
Κάψε μας κι άλλο "κετουμπλοκ".

Ανώνυμος είπε...

ρε μεγάλε 500.000 τους απόλυσε ο Ραουλ σου ΝΑΙ ή ΟΥ; Πριν καποιος εξυπνάκιας πήγε να με βγάλει ψεύτη, μετά τον διόρθωσε αλλος, που ειπε οΚ, έγιναν οντως μικροεπαγγελματίες... και τι έγινε (!!!)

Ποιος ειναι τζημερος λοιπόν;
να σωπάσετε εσεις που στηρίζετε την εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο και τη βαπτίζετε σοσιαλισμο.

.

τακτικέ σχολιαστά που την ειδες την (σχεδόν) αναίμακτη επανασταση; Εσυ καθε φορά γραφεις ο,τι θες. στη Κούβα εγινε κανονικότατη ΛΑΪΚΗ επανασταση ΠΟΥ ΣΠΑΣΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΤΖΑΜΙΑ και δεν ήτανε καθόλου αναίμακτη. Η πρώτη φουρνιά ανταρτών ΣΧΕΔΟΝ αποδεκατίστηκε.

Μαλλον δεν ξέρεις καν την ιστορία της Κούβας. Μέχρι να προωθηθούν οι αντάρτες στη πρωτεύουσα εδωσαν πόλεμο θέσεων (να θυμηθούμε και τον Γκράμσι) καταβάλλοντας βαρύ φόρο αίματος για τη λευτεριά σε κάθε οχυρό.

Το θέμα ειναι τι έγινε μετά. Ειπαμε το μελλον της Κούβας (ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ) το προέβλεψε μια χαρά ο Τσε στο Αλγέρι και μετά παραιτήθηκε απο υπουργος βιομηχανίας. σε λίγο θα μας πειτε ρε οτι η Συρία του Ασαντ, η Αίγυπτος του Νάσερ, το Ιράκ του Κάσεμ , η Αλγερία του Μπεν Μπελα ειχαν...σοσιαλισμο, επειδή οι βασικές μεγάλες εταιρίες ήταν κρατικές.

Γράφει πουθενα το 6ο Συνέδιο ή το 7ο για ...αναίμακτες επαναστάσεις; Μαλλον σε εχει μπερδέψει η ρεβιζιονιστικη θολούρα και ο τροτσκιστικος εισοδισμος. Ελα τωρα ο ιδιος το εχεις παραδεχτει... :-) εδω μέσα. ειχες γραψεις: "εμεις που ειμεθα τροτσκισται..."

el quinto regimiento

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Οι κοινωνικες παροχες ειναι αυτο που το κεφαλαιο εδωσε απο τα υπερκερδη της ιμπεριαλιστικης εκμεταλλευσης ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΒΟΛΟΝΤΑΡΙΣΤΙΚΑ (οχι αναγκαστικα απο καποιο νομο της αναπαραγωγης του κεφαλαιου)ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ.

Αυτο στο σοσιαλισμο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΩΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ; ANAΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΩΣ ΦΥΣΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΞΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ (και φυσικα μην εχοντας ανταλλακτικη αξια). Το αντιστοιχο ΠΟΣΟΝ (που δεν υπολογιζεται οπως η ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΙΓΚΡΙΘΟΥΝ ΤΙΜΕΣ ΚΟΥΒΑΣ-ΔΥΣΗΣ) το λεμε προιοντα και υπηρεσιες που ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΞΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ.

ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ (κατα τα αλλα ΦΙΛΕ ) QUINTO για αξια της εργατικης δυναμης στην κουβα

ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΣΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΧΑΝΟΦΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ ΦΕΡ ΕΙΠΕΙΝ*,

ΔΙΟΤΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (δεν υπαρχει ανεργια σαν ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓ,ΔΥΝΑΜΗ) θα ελεγα μαλιστα οτι η χαμηλη τιμη του μισθου ειναι ενδειξη οτι μεγαλο μερος των προιοντων ειναι πλεον εμπορευματα μονο τυπικα και συνεπως η ττιμη τους δεν αντιστοιχει σε καποια ανταλλακτικη αξια αλλα ειναι συμβολικη. Και αυτο ειναι ενδειξη (οπως πολυ καλα γνωριζεις απο την περιοδο 44-53 στην εσσδ) οτι ο κομμουνιστικος τροπος παραγωγης ωριμαζει σε μεγαλο βαθμο.

Kαταλαβαινεις τι ισχυριζεσαι quinto; H Kουβα εχει υψηλοτερο επιπεδο διαβιωσης ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ απο την μεγαλυτερη ιμπεριαλιστικη δυναμη (ΗΠΑ) που εχει τη δυνατοτητα να διανειμει μερος απο τα υπερκερδη που βγαζει απο την εκμεταλλευση των υποαναπτυκτων (μεταφορα υπεραξιας). Το να λες οτι αυτες οι παροχες ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ειναι 'η αξια της εργατικης δυναμης' ειναι ΧΑΖΟ.

Η Ελλαδα ειχε κρατος προνοιας γιατι ηταν ιμπεριαλιστικη. Η Κουβα (ειχε βεβαια την Αγκολα, ετσι quinto) ειναι ιμπεριαλιστικη; Oχι. Τοτε πως εχει κρατος προνοιας; ΔEN EXEI KΡATOΣ ΠΡONOIAΣ, ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ και ιδεολογικα και οικονομικα. Δεν ειναι κομμουνιστικο κρατος και εχει οικονομικα προβληματα λογω του ΄πολεμου΄ απο την δυση τα οποια δεν επιτρεπουν να κανει αλματα. Και βεβαια το καθεστως δεν παιρνει δανεια απο τα ευαγη ιδρυματα της δυσης για να το βαλουν στο χερι. Μηπως αυτο ειναι το εγκλημα των Κουβανων; Για αυτο τους καταδιωκεις quinto; Δεν μιλας , εε;

*Αληθεια, στην Κουβα ποτε δεν υπηρξε σταχανοβισμος, Γιατι; Eιναι μηπως μια παρεκκλιση; Aξιζει μια μελετη πανω σε αυτο. Οφειλεται στην ιδιοσυγκρασια του λαου; Mηπως προτιμανε λιγοτερα αλλα καλυτερα; Mηπως το αξιακο επιπεδο ενος φτωχου αγροτικου λαου ειναι πιο κοντα στον σοσιαλισμο, απο το αξιακο επιπεδο λαων πιο αστικοποιημενων (με αστοποιημενες εργατικες ταξεις);

Ανώνυμος είπε...

αυτο ειναι οντως το τελευταίο, σας το φύλαγα για έκπληξη:

Συγχαρητήρια Ραούλ στον Τραμπ...για την εκλογή του

Army General Raúl Castro Ruz, President of Cuba's Councils of State and Ministers, yesterday November 9, sent President-elect Donald Trump a message saying, "On the occasion of your election as President of the United States of America, I send you congratulations."

http://en.granma.cu/mundo/2016-11-10/raul-sends-message-of-congratulations-to-president-elect-trump

el quinto regimiento

λαθραναγνώστης είπε...

Quinto, You are the top!
https://www.youtube.com/watch?v=X0oKUpIqwek

zoot horn rollo είπε...

Καψίματος συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

α, ρε τακτικε ολα στο μπλεντερ...

στο σοσιαλισμο ο νομος της αξιας δεν παίζει ρυθμιστικό ρολο στη παραγωγή, οχι οτι δεν παιζει ρολο καθολου. Ενα εμπορευμα και στο σοσιαλισμο εξαρτάται απο το μεσο κοινωνικα αναγκαίο χρόνο εργασίας που δαπανάται για να παραχθει. Αυτο ειναι τμήμα της σφαίρας επιδρασης του νομου της αξίας. Στο κομμουνισμο αυτο δεν θα συμβαινει, γιατι θα εχει τοσο πολύ αυξηθει η παραγωγικότητα της εργασίας, θα υπάρχει τέτοια υπερληθώρα εμπορευμάτων ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ της χώρας που πρακτικά θα εχουμε λυσει ολα τα προβλήματα απο άποψη ΑΝΑΓΚΗΣ. ο χρονος παραγωγής τους θα ειναι ασήμαντος μπροστά στις υπόλοιπες δραστηριότητές μας σε ολη τη ζωή μας. Αυτο δεν μπορει να συμβει στο καπιταλισμό, γιατι κινητήριά του δύναμη ειναι το μέγιστο κέρδος που δημιουργεί συνεχώς εμποδια στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων κ.ο.κ. με κρισεις, πολέμους κτλ..

Ο ρυθμιστικος ρόλος στην επίδραση του νομου της αξιας, εχει να κάνει με το πως διοχετεύεται η εργασία και τα κονδύλια στη παραγωγή. Σύμφωνα με το νομο της αξιας, όπως σου χα ξαναγράψει δεν εχουν ολοι οι παραγωγικοι κλάδοι τα ίδια περιθώρια κέρδους. χαρακτηριστικο παράδειγμα π.χ. στο καπιταλισμο η αγροτική παραγωγή που υστερεί πάντα σημαντικα έναντι της βιομηχανίας, ακομη και στις ιμπεριαλιστικές χώρες. Το αναφέρει σαν παράδειγμα και ο Λένιν στον ιμπεριαλισμό. Λεει οτι η ανισομετρη ανάπτυξη που προκαλει η καπιταλιστική συσσώρευση, οδηγεί στην δημιουργία τεράστιων πλεονασμάτων-κερδών που ειναι ασύμφορο να επαναπενδυθούν εντος χώρας σε κλάδους που υστερούν, γιατι η εξαγωγή τους, τοποθέτηση τους σε υποανάπτυκτες χώρες αποδιδει μεγαλύτερα κερδη.

Στην ΕΣΣΔ του Στάλιν οι βιομηχανιες μέσων παραγωγής δεν ειχαν περιθώρια κέρδους μεγάλα. ΔΕν ειχαν βάσει του νόμου της αξίας. Παρόλα αυτά κοντρα στο νομο αυτό, επειδη ακριβώς διευρύνονταν οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, και ο αποκτούσε ισχύ νόμος της ισόμετρης αναλογικής ανάπτυξης (κοντρα στην ανισόμετρη του καπιταλισμου), η ΕΣΣΔ προοριζε πορους, εργασία, κονδύλια απο ολη την υπόλοιπη οικονομία συνεχώς στη βιομηχανία μέσων παραγωγής. Ετσι χτίστηκε ο σοσιαλισμος το 36.

Αυτα στη Κούβα δεν έγιναν ούτε για πλάκα. Ο Γκεβάρα ως υπουργος αυτα οραματιζόταν, την αυτοματοποίηση της βιομηχανίας της κούβας, τη δημιουργία βαριάς βιομηχανίας στη Κούβα. ΑΥτα δεν τα επέτρεψαν οι σοσισαλιμπεριαλιστές που μετέτρεψαν τη Κούβα σε μια αποικια ζάχαρης. Eχω ανεβάσει εδω πέρα τα κειμενα του Γκεβάρα στα οποία λέει οτι η αυτοδιαχείρηση που πρότειναν οι σοβιετικοι στην εποχή του ήταν καπιταλισμος απο το παράθυρο, οτι οι ανατολικές χώρες εχουν πολύ μικρότερη παραγωγικότητα της εργασίας απο τις ιμπεριαλιστικές χώρες, ότι τα κολχοζ ξεπατώνονται και χιλια δυο.

Και συ τώρα μας λες για τη Κούβα του 2016 οτι ειναι...σοσιαλιστική...


el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

Πού ήσουνα σταμπαρισμένος βρε γελοίε που ήσουν αιώνιος μεταπτυχιακός στην πληροφορική (εγώ όπως και πολλοί άλλοι πήρα το πτυχίο μου και έφυγα, δεν άρχισα να πηδάω από καρέκλα σε καρέκλα εντός του τμήματος και των γειτονικών όπως κάτι άλλοι "άριστοι" του κώλου); Που ήσουν σε όλα τα της σχολής μπλεγμένος; Που σε γνώριζαν μέχρι και τα ντουβάρια για το τι καπνό φουμάρεις και είχες μόνιμη ασυλία για ό,τι μαλακία έκανες; Οι αποδείξεις της "καθαρότητάς" σου (και της "αριστείας" σου που είναι πιο γελοία και από αυτήν του Κούλη -- πιστεύω ότι μπορούσε να φτάσει το 8 ο μπαμπάκας, δεν ξέρω γιατί σε περιόρισε, ήταν μπόλικο το κράξιμο βέβαια) είναι εφάμιλλες των "αποδείξεων" που δίνεις στους πολιτικούς σου ισχυρισμούς: για τα σκουπίδια και ικανές να πείσουν μόνο τον εαυτούλη σου.

Το ξεμπρόστιασμα του κάθε λαμόγιου δεν είναι "λάσπη", είναι καθήκον, πασοκοκουράδα, που σου πέφτει καπιταλιστική η Κούβα γιατί δεν είδε Αντρέα.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

http://en.granma.cu/cuba/2016-04-18/the-development-of-the-national-economy-along-with-the-struggle-for-peace-and-our-ideological-resolve-constitute-the-partys-principal-missions
και για να μην ξεχνάμε.... 18 Μάη 2016
λ
Κινητικότητα και εκ νεου απολύσεις παιδια...
στο τομέα της υγείας

A program to renovate facilities and equipment is currently underway in education.

In the national Public Health system, a series of measures designed to reorganize, rationalize and regionalize services is being carried out, with the aim of improving the health of the population, the quality of patient care and satisfaction, and the efficiency and sustainability of the sector, while also ensuring its continued development.

The perfecting of management structures and adjustments to staff rosters led to a reduction of 152,000 positions and over 20,000 doctors reallocated. These decisions, in addition to others geared toward ensuring a more rational use of resources, saw the Health budget decrease by more than two billion pesos.

και εδω κατι που δεν το πολυκαταλαβαίνω

Meanwhile, problems have been identified in regards to pharmacy supplies of imported and nationally produced medicines, while the existence of hygienic-sanitary conditions which contribute to the spread of infectious diseases such as cholera, dengue, chikungunya and most recently the Zika virus, continue to persist. An action plan is currently being carried out to combat illnesses transmitted by the Aedes mosquito which must not be regarded as simply another health campaign, but must be sustainable over time.

παρακάτω το καλύτερο, για τις σχεσεις παραγωγής (εχει κι αλλα, αλλα εστιάζω εδω)
One of the novel aspects that has attracted the most attention and even some controversy, is the question of property relations, and logically so, as depending on the predominance of one form of ownership over another, a country’s social system is determined.

In socialist and sovereign Cuba, the ownership of the basic means of production by all the people is and will continue to be the main form of the national economy and the socio-economic system and therefore constitutes the basis of the actual power of workers.

The recognition of the existence of private property has generated more than a few honest concerns from participants in the discussions prior to the Congress, who expressed concerns that on doing so we would be taking the first steps towards the restoration of capitalism in Cuba . In my role as First Secretary of the Central Committee of the Party, I have the duty to assert that this is not, in the least, the purpose of this conceptual idea.

This is precisely about, compañeras and compañeros, calling things by their name and not hiding behind illogical euphemisms to mask reality. The increase in self-employment and the authorization to contract a workforce has led in practice to the existence of medium, small and micro private enterprises which today operate without proper legal status and are regulated under the law by a regulatory framework designed for individuals engaged in small business conducted by the worker and his/her family.

και καπου αλλού νομος της αξιας με ρυθμιστο ρολο στη παραγωγή, φέροντας ως θετικο παράδειγμα την...Κίνα και το...Βιετναμ

The introduction of the rules of supply and demand is not at odds with the principle of planning. Both concepts can coexist and complement each other for the benefit of the country, as has been successfully shown by China’s reform process and the renovation process in Vietnam, as they call it. We have used the term updating to describe our process as we are not changing the fundamental objectives of the Revolution.

ε τα γραψαμε ολα

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

ENΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.

ΧΑΧΑ

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Πασοκος ο μπαμπάς ε;
Σε μεγάλωσε με αρχές βλέπω...
ΒΧ

λαθραναγνώστης είπε...

Και μια και το φερε η συζήτηση, επαγγελματικώς, μου έτυχε πριν από χρόνια, η περίπτωση που πατέρας καθηγητής ΠΑΣΟΚος, πληροφορικάριος αν κατάλαβα καλά τότε, "έσπρωχνε" το γιο του να πάρει το διδακτορικό του. Μου τον έφερε ο τότε διευθυντής μου, καραΠΑΣΟΚΟς - κλίκα του Τσοχατζόπουλου και μου έσωσε εντολή, να του δώσω ότι πληροφορία ζητήσει,....... ο κος καθηγητής!
Ο κος καθηγητής, μου ζήτησε να του στείλω στο γραφείο του στο πανεπιστήμιο, δεν λέω ποιό, μια ανάλυση προβλημάτων της παραγωγής.....και τη λύση τους! Έτσι στη ψύχρα και με τουπέ!
Κοινώς, μου ζήτησε να του γράψω στο χαρτί, όλη την επαγγελματική μου γνώση και εμπειρία και να του την στείλω και στο γραφείο του. Πάλι καλά που δεν μου ξεκαθάρισε ότι υην θέλει και ενυπόγραφη για να έχω την ευθύνη τυχόν λάθους ή παράλειψης.
Φυσικά, τον έστειλα στο διάολο. Το πλήρωσα πολύ ακριβά, αλλά η φάτσα και μόνο του καθηγητή που του έλεγα "παρακαλώ περάστε έξω" ήταν σκέτη απόλαυση.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

@quinto ενδιαφεροντα οσα αναφερεις αλλα

Ισχυει μονο ο σταλινικος κανονας ποσοτητα σταθερου ''κεφαλαιου''. του τομεα Α>=σταθερο+ μεταβλητο του τομεα Β αν το θυμαμαι καλα.
Οπου υπαρχει πλανο δεν υπαρχει νομος της αξιας και ταναμπαλιν

Το προβλημα στην λογιστικη του μορφη αποκαλυπτεται ως αδυναμια ποσοτικοποιησης των αξιων (ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ) που δεν ειναι πλεον εμπορευματα οπως η εργατικη δυναμη (ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΡΗΣΗΣ).

Στον καπιταλισμο η εργ,δυναμη αποκτα αξια με την μετατροπη της σε ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Η αξια αυτη παιρνει τιμη οταν γινει εμπορευμα και ανταλλαγει με χρημα. Ολα αυτα στο σοσιαλισμο δεν υπαρχουν.
Ουτε αγορα για την εργατικη δυναμη ουτε κεφαλαιο. Και εμπορευματα δεν ειναι ουτε το σπιτι, ουτε η συσκοινωνια, ουτε τα βασικα τροφημα ουτε η υγεια, ο πολιτισμος, οι διακοπες η εκπαιδευση. Πως λοιπον η αμοιβη της εργασιας (και οχι της εργατικης δυναμης) θα ποσοτικοποιηθει; Ο μισθος με το κομματι ειναι ενας τιμιος τροπος. Ετσι μαθαινουμε ποιοι εργατες ειναι παραγωγικοι και ποιοι οχι. Πως ομως μαθαινουμε ποιες παραγωγικες μοναδες ειναι σπαταλες και ποιες νοικοκυρικες; Eδω σε θελω. Σε αυτα τα πλαισια μαλλον πρεπει να μπει η εισηγηση Raoul.

Το προβλημα στο πλανο του σοσιαλισμου ειναι απλο. Ειναι η παραπανω εξισωση. Δεν χρειαζεται να μπερδευεσαι αλλο.

Το προβλημα της Κουβας ειναι οτι δεν μπορει να εξοικονομησει συναλλαγμα για να αγορασει πρωτες υλες για να παραγει μεσα παραγωγης. Δεν μπορει να ξεφυγει απο το φαυλο κυκλο της 'απλης αναπαραγωγης'. Πως θα λυσει το προβλημα; Mε ξενες επενδυσεις; Με αυξηση της παραγωγικοτητας των εργατων; Mε αυξηση στις εξαγωγες απο τα κρατικα αγροκτηματα; Οι μπολσεβικοι πως το λυσανε; Tα πραγματα λοιπον ειναι απλα και κακως τα μπερδευεις.

Κατα βαθος,
Το ατομικο κινητρο ειναι το βασικο προβλημα σε ολες τις χωρες που εχουν σοσιαλιστικη οικονομια. Και η σχετικη ασαφεια του πλανου. Για αυτο επιτρεπουν τις ατομικες επιχειρησεις (ν0μιζω δηλαδη) Δεν πιστευω να ανοιξει ο ασκος του αιολου απο αυτες. Περισσοτερο επιφοβες ειναι οι ξενες επιχειρησεις και η διαφθορα ευρειας κλιμακας που πιθανοτατα θα προκαλεσουν στο κρατος (δες και το ζητημα με το μονοπωλιο σιτηρων στην ΝΕΠ -τα εχω γραψει).

Ανώνυμος είπε...

Καλά δηλαδή εδώ έχουν δώσει ρέστα αρκετοί. Θα ξεχωρίσω δύο μαργαριτάρια.

Το ένα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει σοσιαλισμός με ονομαστικό "μισθό" 20€. Γνωστό άλλωστε ότι έτσι κρίνεται σε ποιον ανήκει η οικονομία. Δεν μας είπε όμως από ποιο μισθό και πάνω έχουν σοσιαλισμό και από ποιο μισθό και κάτω καπιταλισμό. Υποθέτω όμως ότι σίγουρα θα καταλήξει στην σοσιαλιστική φύση της... ελβετίας και του μονακό και στην καπιταλιστική της λενινιστικής εσσδ με αυτή την λογική. Επίσης υποκλίνομαι στον δωρεάν χαρακτήρα της ελληνικής δημόσιας παιδείας και υγείας που ανακάλυψες.

Το άλλο ότι τα ανοίγματα της Κούβας στην οικονομία είναι για να αποκτήσει οικονομικό συνάλαγμα για επενδύσεις στην κατασκευή μέσων παραγωγής. Εδώ δεν επενδύουν το συνάλαγμα που ήδη έχουν εκεί, θα πάρουν και συνάλαγμα από αλλού; Και γιατί δεν το επενδύουν κατευθείαν μέσω ΕΟΖ στο τομέα αυτό, αλλά το πάνε μέσω... τουρισμού; Για να κάνουν την ζωή τους δύσκολη; Γενικά όποιος περιμένει να πάρει τα λεφτά των καπιταλιστών με αγοραία παιχνίδια τρώει τα μούτρα του.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

B.X. μην ακολουθεις τη τακτική του κλάψα, γιατι θα γελοιοποιηθεις και εσύ. Οσο πασοκος ήταν ο πατέρας σου (ασχετο, ουτε καν τον γνωρίζω και αδιαφορώ πλήρως), αλλο τοσο ειναι και ο δικος μου. Το θέμα ειναι οτι καποιοι συντροφοι σου ξεπέφτουν σε τακτικες λασπολουτρου, οταν στριμώχνονται. Συνεχίστε λοιπόν τη γελοιοτητα. Btw κι αν ήταν πασοκος [που δεν ειναι], τι έγινε;

Ο πατέρας μου ήταν [συνταξιοδοτήθηκε] ένας απλος καθηγήτης [αναπληρωτής έφτασε] στη σχολή μας. Ούτε καμια δυναμη ειχε, ουτε κυνηγούσε...αξιώματα, ουτε ειχε προγραμματα . Ο μέντοράς του (ο παλιος καθηγητης που τον έπεισε να ασχοληθει με την ερευνα και μετα ακαδημαϊκα) να φανταστείς ειναι γνωστος κουκουές στη σχολή, παλιος ΕΠΟΝΙΤΗΣ.

Ο συντροφάκος σου ο Τίτσι απλώς ριχνει λάσπη σα κοινος γκεμπελισκος και ΕΓΩ ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ γιατι μ' αρέσει να ξεφτιλιζονται οσοι παριστάνουν τους κομμουνιστές, ενω ειναι koinoi ΠΑΣΟΚΟΙ ΣΤΗ ΨΥΧΗ και στη ΠΡΑΞΗ. Α, απ' οσο θυμάμαι (και καλά θυμάμαι) ούτε ποτε υπέγραψε ο πατήρ μυο κανα κωλοχορτο ενάντια στις κινητοποιήσεις. Αλλα ειπαμε ο Τιτσάκος χρησιμοποιεί αλήτικες μεθόδους λάσπης.

και που σε Τσιτάκοι, πτυχιο πήρα σε 5 χρονια. Μεταπτυχιακο αργησα λιγάκι (3) γιατι εγιναν κατι καταλήψεις στο ενδιάμεσαο και χώθηκα με τα μπούνια στο κινημα τότε. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΣΕ ΠΟΝΕΣΕ. Βλέπεις το οτι συγκρουόμουν στα ισα με τους καθηγητάδες, το θεωρείς.... ΜΑΛΑΚΙΑ, και το γεγονός ότι το έκανα σημαινει οτι ειχα...ΑΣΥΛΙΑ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΟΥ ΤΙΤΣΑΚΟ, κοινο ρουφιανιλίκι. ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΑΡΑ, χαιρομαι που σε πόνεσε ο,τι εκανα εκεινο το διάστημα.

Το 3ο χρονο τον έφαγα στη διπλωματική μου (του μεταπτυχιακού μου).

οκ; για να μην πετάει λασπη το κάθε κακιασμένο...
ξυδάκι

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

1ον

αφού λύσαμε το ζήτημα λοιπόν της παπάτζας του πασοκου Τιτσι, συνεχίζω στο θέμα μας. [ αν τολμήσει ας συνεχίσει, θα τον ξεφτιλίσω κι αλλο, κι αμα ειναι μάγκας ας μιλήσει επώνυμα]

ακου τακτικέ σχολιαστά η εργατική δύναμη στο σοσιαλισμο επηρεάζεται απο το νομο της αξιας, γιατι απλούστατα για να αναπληρώσει την εργατική του δύναμη ο εργάτης, θα πρέπει να αγοράσει εμπορεύματα αγροτικά στα οποία ο νομος της αξίας παίζει σημαντικό ρολο. Η πόλη με την ύπαιθρο στο σοσιαλισμο θα συνδέεται μεσω του εμπορίου. Το κράτος μπορει να αντισταθμίσει τη σημαντική αυτή επίδραση, μονο αν εχει αποθεμα εμπορευμάτων τοσο σημαντικό ώστε να το ριχνει στην αγορά και να επηρεάζει σημαντικά την τιμή των εμπορευμάτων. Αυτο γινόταν στην ΕΣΣΔ μετά το 36, επιβάλλοντας τιμές συγκεκριμένες σε ποσοστό της εμπορεύσιμης παραγωγη των κολχοζ. Τμήμα της παραγωγής δινόταν στο κράτος με κρατικες τιμές και ανταλλασσόταν με εμπορεύματα που πρόσφερε το κράτος απο τη βιομηχανία.

Παρακάτω, με εγκαλεις οτι παίρνω σα δεδομένο το ζητούμενο. Ισα, ισα αυτο κανετε εσείς. Εσεις μου λέτε η κούβα εχει σοσιαλισμο, αρα δεν ισχύει το ένα και το άλλο.
Οχι, η Κούβα δεν εχει σοσιαλισμο ΚΑΙ ΕΞΗΓΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ.

Αν ειχε σοσιαλισμο θα ειχε δική της βιομηχανία μέσων παραγωγής, για να ισχύει και ο τύπος της σοσιαλιστικής συσσώρευσης που βεβαια ειναι του Λένιν. Ο στάλιν απλως τον αναφέρει αποδιδοντάς τον στον Λένιν. Το βασικο ομως να θυμάσαι ειναι οτι στο σοσιαλισμο πρέπει συνεχώς να αυξάνεται και να βελτιώνεται η βιομηχανια μέσων παραγωγής γρηγορότερα απο το απο τη βιομηχανία ειδών κατανάλωσης. Γιατι ετσι αποκτά ο κοσμος συνέχεια δουλειά, ανοιγουν εργοστάσια παντού, η πόλη συνδέεται καλύτερα με την ύπαιθρο , γινεται εκμηχανιση της τελευταίας κτλ... κτλ.. Αυτο για να γίνεται θα πρέπει να ΜΗ ΣΕ ΚΑΙΕΙ Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΑ της βιομηχανίας (ισοδύναμα στο καπιταλισμο: ποσοστο κερδους). ΣΤην αρχή μπορει να εχεις και χασούρες, θα πρέπει να τις καλύψει η υπόλοιπη οικονομία, αργότερα μικρότερη αποδοτικότητα κτλ.... Στο καπιταλισμο δεν συμβαινει αυτο. Στο καπιταλισμο μαζεύονται πρώτα λεφτά απο τις πιστώσεις και το εμπόριο στη Β υποδιαίρεση και μετά απο χρόνια αφού εχουν αποσβεστει οι επενδύσεις σε πάγιο/σταθερό στη Α υποδιαίρεση, τότε γίνεται σημαντική επένδυση στην Α υποδιαίρεση. γιατι μόνο τότε συγκεντρώνονται τεράστια κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν σε νέες τεχνολογίες ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.


el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

2ον

Αποδεικνύω εδω πέρα ότι ο Ραούλ έχει πρότυπο τη Κίνα στο βασικότατο ζήτημα της ρύμθισης της παραγωγής. Οταν λέει ο Ραούλ ότι :" The introduction of the rules of supply and demand is not at odds with the principle of planning. Both concepts can coexist and complement each other for the benefit of the country, as has been successfully shown by China’s reform process and the renovation process in Vietnam, as they call it. We have used the term updating to describe our process as we are not changing the fundamental objectives of the Revolution¨"

Τότε ο νομος της αξιας παίζει ρυθμιστικό ρόλο στη παραγωγή, τότε τελειώσαμε, εχουμε καπιταλισμο, ολες τις κατηγορίες να εμφανιζονται.

Πλεον η Κούβα έχει ετσι κι αλλιως ιδιωτικο κεφάλαιο. Διαβάστε ολοκληρο το λόγο του Ραούλ, δεν ειναι μόνο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις των πρώην απολυμένων μικρο-επαγγελματιών, 500.000!!!!. Mάλιστα ο Ραούλ λέει οτι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν τη συναλλαγματική τους ισοτιμία στις εξαγωγές/εισαγωγές τους, σε αντιθεση με τις κρατικές ....επιχειρήσεις!!

Παρακάτω, ενας απο τους βασικούς αιμοδότες του συναλλάγματός της Κούβας πέραν απο τον τουρισμό ειναι και οι ιατρικες υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται σε ξενους καλοστεκούμενους (μεσαία στρώματα) ή καπιταλιστές της Ν. Αμερικης. Ξεκάθαρα πράγματα τα γραφει ο Ραούλ στο λινκ που σας ανέβασα. Μιλάει για τεράστια προσφορά στο συνάλλαγμα. Ο,τι σας ειχα πει και πριν χωρις καν να εχω διαβάσει τα επισημα κειμενα.

Τελος πριν καποιος μίλησε για το μνημονο, σύμφωνο σταθερότητας στην Ελλάδα. Η ΚΟΥΒΑ έχει μεγαλύτερο βραχνά. Ειναι εξαρτημένη στα βασικά εμπορεύματα και τις μηχανές ΄πολύ χειρότερα απο μας. Ο,τι ισχύει σε μας μια φορά δυσμενώς στο ισοζύγιο πληρωμών έναντι της Γερμανίας και αλλων ιμπεριαλιστικών χωρών, στη Κούβα ισχύει 10.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

3ον

Η ΕΣΣΔ κατάφερε μέχρι το 50 να κάνει άλματα στην παραγωγή με την παραγωγικότητα της εργασίας να αυξάνει πολύ πιο γρήγορα απο την αντίστοιχη των καπιταλιστικών χωρών. Δεν κατόρθωσε ομως εως 53 να ξεπεράσει τους καπιταλστές στη παραγωγικότητα της εργασίας. ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΑΣΕΙ. Αυτο αποδεικνύεται εύκολα ως εξής: στο 18ο Συνέδριο ο ΣΤάλιν εξηγει αναλυτικα οτι σε σχετικά μεγέθη μαζα εμπορευμάτων/κατοικο η ΕΣΣΔ υστερει των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών. Αν θυμάμαι καλά η σύγκριση με την Αγγλία ήταν 1/2. Δεν ειμαι σίγουγος.

Μεσολάβησε ενας πόλεμος. 48 με 50 η ΕΣΣΔ ξεπέρασε τα επίπεδα της προπολεμικής παραγωγής. Ομως, πάλι το πρόβλημα παρέμενε. Σε αυτο το έδαφος λοιπόν εμφανίστηκε η δεξια παρέκκλιση, ο ρεβιζιονισμος, ο οποιος μετά το θάνατο του ΣΤάλιν επικράτησε. Σχηματικα: το σταλινικο πρόγραμμα ήταν ως εξης, χρειαζόμαστε κι άλλες θυσιες, να εξοικονομήσουμε απο όλη τη λαϊκή οικονομία πόρους και να τους ρίξουμε ταχύτατα στη βαριά βιομηχανία, πρέπει να επιταχύνουμε την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Αυτο το σχέδιο ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΘΥΣΙΕΣ ΕΚ ΝΕΟΥ. Ο οπορτουνισμος ως γνωστόν εμφανίζεται εκει που ειναι τα δύσκολα. Εκει λοιπόν ξεμύτισε ο ρεβιζιονισμος. Η ΕΣΣΔ ήταν μια μεγάλη χώρα με μεγάλη βιομηχανία, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ εκμεταλλευτικά , χρησιμοποιώντας απλά το νομο της αξίας στις συναλλαγές. Αυτο που την κατηγορούσε ο ΤΣΕ. Αυτο εκαναν οι ρεβιζιονιστές. Παράληλα πούλησαν τους ΜΤΣ στα κολχόζ και διεύρυναν τη σφαίρα επιρροής του νόμου της αξίας στο εμπορευμα πια - εργατική δύναμη. Η χαριστική βολή ήταν οι μεταρρυθμισεις Κοσσίγκιν μετά το 60. Εκει πλέον κάθε επιχείρησε πουλούσε και αγόραζε μέσα παραγωγής, ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ, δηλαδή το ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ, με λιγα λογια ενω νωρίτερα καθοριζόταν χαμηλή αποδοτικότητα στις βιομηχανίες μέσων παραγωγής, τώρα τα πάντα στα πλάνα καθορίζονταν βάσει του κέρδους. Ετσι η ΕΣΣΔ έπαψε να ειναι ΕΣΣΔ και ακολουθούσε το καπιταλιστικό δρόμο της καπιταλιστικής συσσώρευσης.

Οι ιμπεριαλιστικές χώρες ομως ειχαν το ατού, ότι προηγούνταν στη παραγωγικότητα της εργασίας. Ετσι λοιπόν τέλη 50, αρχές 60 κατάφεραν να βάλουν ταχύτατα νέες τεχνολογίες στη παραγωγής, ξεπερνώντας την ΕΣΣΔ για πλάκα. Ειναι η λεγόμενη επιστημονικοτεχνική επανάσταση. Απο κει και έπειτα το ζήτημα ήταν ανταγωνισμος για αγορές και σφαίρες επιρροής. Οι αμερικανοι είχαν το προβάδισμα και νίκησαν. Η ΕΣΣΔ ειχε στρατιωτικοποιηθει σε απιστευτο βαθμό για να μπορέσει να αντέξει στον ανταγωνισμο και κατέρρευσε, γιατι η βιομηχανια της πλέον ήταν για τα μπάζα σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ. Πρώτα ομως ειχαν καταρρεύσει οι ανατολικες χώρες. Ο Τσε το εξηγει αυτο αναλυτικα για χώρες σα τη Ρουμανια και αλλες χώρες. Τα κολχοζ ξεπατώνονται, η λεγόμενη αυτοδιαχείριση των επιχειρήσεων εφαρμοζόταν παντου.


el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

για το συνάλλαγμα:
Ραυλ:
"The export of medical services and tourism continue to expand, contributing more than half of the hard currency earnings of the country, while the influence of traditional exports, hit by falling prices, is reduced."

_________________________________________________________

παρακάτω εγραψα κατι ακατονητο πριν για την ισοτιμια, ξανα λοιπόν.
Ραούλ:
Τoday is a fitting occasion to ratify, once again, the decision to protect bank accounts in international currencies, in Cuban Convertible Pesos (CUC) and Cuban National Pesos (CUP), as well as cash held by the population and national and foreign incorporated entities.

The state enterprise system, which constitutes the main management mode in the national economy, finds itself in at a disadvantage when compared to the growing non-state sector which benefits from working in monetary system with an exchange rate of one CUC to 25 CUP, while the state system operates on a basis of one CUC to one CUP . This serious distortion must be resolved as soon as possible and a single currency reestablished
_____________________________________________________________________

εδώ τώρα αρχίζει ο καπιταλιστικος σουρεαλισμος. Ο Ραουλ παραδέχεται ευθαρσώς οτι υπάρχουν δυο συστήματα συναλλαγών με τον εξω κοσμο. Στο ένα το κράτος ευθυγραμμίζει το εθνικο νόμισμα με τις ισοτιμιες αλλων συναλλαγμάτων, σύμφωνα προφανως με το ισοζύγιο πληρωμών της Κούβας (τι πληρωμες κάνει σε καθε χώρα, και τι εισπράττει). Ελα μου ομως που την ίδια στιγμή ο ιδιωτικος τομέας καταφέρνει καλύτερη ισοτιμία... Οπως καταλβαινετε δεν υπάρχει έλεγχος ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του εξωτερικου εμποριου απο το κράτος...

για ποιο σοσιαλισμο μιλάτε....

και κατι ακομη ο Ραούλ παραδέχεται ΕΥΘΑΡΣΩΣ οτι περιορίζονται οι κρατικες επιδοτήσεις ΒΑΣΙΚΩΝ εμπορευμάτων/αγαθών για μια οικογένια. Απλώς λέει οτι ποτέ δεν θα ακολουθηθει η νεοφιλελεύθερη στρατηγική να ξεπουληθούν ταχύτατα υγεια, παιδεια, αθλητισμος κτλ...

Despite the reduction or elimination of certain subsidized basic family goods, that is, from the famous ration book, which are now available in the unregulated market at non-subsidized prices, a high number of basic products and services continue to be subsidized.
[ΤΙ ΛΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ, δεν ειναι εμπόρευμα η εργατική δύναμη στη Κούβα;]

παρακάτω:
Neoliberal policies which encourage the accelerated privatization of state property and social services, such as health, education and social security, will never be applied under Cuba’s socialist model. Even with its current economic limitations, Cuba has preserved and perfected social services for the population in the spheres of Education, Health, Culture, Sports and Social Security. However, we must continue to stress the importance of progressively improving the quality of these services.

_____

καλα 20 ευρω μεροκάματο και ο "κοινωνικος μισθος" που μας λέγατε παει περίπατο. Ο Ραούλ αν διαβάσετε το κειμενο προωθει...ήπια προσαρμογή στο κόψιμο των πάντων. ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ;

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

Καλά μιλάμε για τρελές αποδείξεις σε όλα τα παραπάνω (αυτό με τον Ραούλ και την Κίνα καλύτερο από όλα, μεγάλος "μπαλλαδόρος" λέμε). Ο "7.96" Κούλης του di, ήρθε να μας πει ότι στο μεταπτυχιακό κωλοβάραγε για χρόνια (όταν άλλοι φεύγαν με τις κλωτσιές με συνοπτικές διαδικασίες -- και μετά από αυτήν την φοβερή πορεία στο μεταπτυχιακό βρήκε και διδακτορικό όταν άλλοι φτύνουν αίμα κι ούτε θέση παραβοηθούν σε εργαστήριο δεν βρίσκουν) επειδή τους μαϊιούνηδες του 06-07 δούλευε νυχθημερόν ώστε να ξεφτιλιστεί πλήρως η διαδικασία της γσ με τις δίωρες ομιλίες του (τις οποίες όλοι μα όλοι μα όλοι είχαν γραμμένες στα αρχίδια τους κανονικότατα και έτσι δημιουργούταν θέμα συμμετοχής στην συνέλευση καθώς μιλούσε πρώτος) ωθώντας μάλιστα στο να βγει με συντριπτικό ποσοστό ειδική αλλαγή μπας και μαζευτεί. Μπόνους επαναστατιλίκι η θλιβερή περιφορά του στις πορείες ως στρατηγός χωρίς στρατό, που μάλιστα περηφανευόταν ότι συγκρουόταν με ματάδες κτλ, όταν απλώς έκοβε βόλτες δεξιά αριστερά με την τσαντούλα στην πλάτη (ενώ δίπλα του κόσμος έτρωγε κανονικό ξύλο -- κόσμος που τα άκουγε από αυτόν ότι κωλώνει να συγκρουστεί), κάτι που γνώριζαν κι οι πέτρες. Ως έξτρα σε όλα αυτά βάλτε και τις προβοκάτσιες του στις καταλήψεις όταν και ξεσήκωνε κόσμο να αφήσει την κατάληψη της σχολής να πάει στο μαθηματικό, στο βιολογικό κτλ "όπου την έπεφταν δαπίτες", ενώ στην πραγματικότητα δεν κουνιόταν φύλλο, κι έτσι να δίνεται πάτημα (σε συνδυασμό και με άλλα πράγματα) να λένε διάφοροι ότι στην κατάληψη δεν είναι κανείς.

Αφήνω εκτός το ότι είχε τραμπουκίσει αμέτρητο κόσμο από διαφορετικές παρατάξεις στην σχολή για ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι, και μονίμως την σκαπούλαρε (κατά τ'άλλα ο μπαμπάκας -- ένας ανύπαρκτος ερευνητικά καθηγητής -- που του έβγαλε 3 πτυχία δεν έκανε τίποτα λέμε).

Οι πράξεις σου υπάρχουν καταγεγραμμένες παντού πασοκοκουράδα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις τον σκασμό, ως ελάχιστο σεβασμό που όλα αυτά τα χρόνια κάνεις την ζωούλα σου εις βάρος άλλων όπως όλοι οι λαμογοπασόκοι της φάρας σου που έχουν συκοφαντήσει χίλια δυο πράγματα στην ελληνική κοινωνία, μεταξύ αυτών και το ελληνικό πανεπιστήμιο στο οποίο χέζουν τακτικά για προσωπικό όφελος.

Άντε γεια, και άντε και γαμήσου.

Ijon Tichy

Τακτικος σχολιαστης είπε...

''Πριν από την Επανάσταση'*

*Προσοχη, δεν ειναι ταινια:

http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/362096,8elete-na-ginoyme-Koyva.html

''Πριν από την Επανάσταση στην Κούβα, στο καπιταλιστικό κράτος υπό την φασιστική δεσποτεία του δικτάτορα Μπατίστα, η εικόνα ήταν η εξής:

Πληθυσμός: 6,5 εκατομμύρια. Προσδόκιμο ζωής 54 χρόνια. Παιδική θνησιμότητα στο 66 τοις χιλίοις, δηλαδή 66 παιδιά στα χίλια μέχρι δώδεκα ετών.
Οικονομία: Το 100/% της γης ανήκε σε φεουδάρχες. Το 90/% της παραγωγής ζαχαροκάλαμου στην εταιρεία «Μπακάρντι». Το 90% της παραγωγής,φρούτων και λαχανικών στην «Γιουνάιτεντ Φρούιτ Κόμπανι».
Το πετρέλαιο, η ενέργεια, το ηλεκτρικό και το χρωμονικέλιο στις «ΕΣΣΟ», «ΙΤΤ», «ΕΛΚΕΥ» και Αμερικάνικες εταιρείες.
Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα μέσα μεταφοράς και οι τράπεζες επίσης ανήκαν σε αμερικάνικες εταιρείες.
Οι άνεργοι πάνω από 1 εκατομμύριο, οι άστεγοι ή οι στεγασμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες χωρίς νερό, ρεύμα και αποχέτευση ήταν το 70% του πληθυσμού, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Η χώρα ήταν μια τεράστια τενεκεδούπολη.
Οι ασθένειες, όπως φυματίωση, δάγκειος πυρετός, μηνιγγίτιδα, πολιομυελίτιδα, θέριζαν κυρίως τις μικρές ηλικίες. Πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν υπήρχε παρά μόνο σε αυτούς που μπορούσαν να πληρώσουν .
Ένας μόνο εργάτης στους 10 μπορούσε να αγοράσει γάλα, μόνο το 4% μπορούσε να αγοράσει κρέας, τα 3/5 όσων εργάζονταν αμείβονταν με μισθούς 4 φορές κάτω από το κόστος διαβίωσης.

Την εικόνα στην προεπαναστατική Κούβα είχε περιγράψει ο Φιντέλ Κάστρο στην απολογία του μετά την αποτυχημένη επίθεση των επαναστατών το 1953 στο στρατόπεδο Μονκάδα:

«Αδιανόητο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε ενώ υπάρχει γη να σπείρουν. Αδιανόητο είναι ότι υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη. Αδιανόητο είναι ότι το 30% των αγροτών μας δεν ξέρουν να βάλουν ούτε την υπογραφή τους και το 99% δεν ξέρουν την ιστορία της Κούβας. Αδιανόητο είναι ότι οι οικογένειες στην ύπαιθρο ζουν σε χειρότερες συνθήκες από ότι οι Ινδιάνοι που συνάντησε ο Κολόμβος (…). Το 90% των παιδιών στην ύπαιθρο υποφέρει από παράσιτα της γης που εισχωρούν από τα νύχια των ποδιών τους γιατί περιπατάνε ξυπόλυτα» (Κώστας Λουλουδάκης ο.π.) Η Επανάσταση


(dont go away)

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Μετά την Επανάσταση η καπιταλιστική και φεουδαρχική ιδιοκτησία οργανώθηκε σε συνεταιρισμούς σοσιαλιστικής βάσης. Οργανώθηκε ένας τεράστιος έρανος σε όλη τη χώρα όπου συνεισέφεραν όσοι είχαν, για την εξαφάνιση των παραγκουπόλεωνκαι το κτίσιμο νέων σύγχρονων για την εποχή πολυκατοικιών για να μην μείνει κανείς άστεγος. Έτσι εξάλειψαν μια για πάντα τις παράγκες από την χώρα.

Το ίδιο διάστημα επιτεύχθηκε ο στόχος για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες οι νέοι σπουδαστές, φοιτητές και δάσκαλοι δίδαξαν γραφή και ανάγνωση σε πάνω από 2.000.000 αναλφάβητους.

Παρότι οι εξελίξεις του ’90 επέφεραν μια δεκαετία μεγάλων θυσιών για τον λαό της, σήμερα η Κούβα, σε σύγκριση με την προ Επανάστασης περίοδο έχει καταφέρει:

Να διπλασιάσει τον πληθυσμό της. Το προσδόκιμο ζωής έχει ανέλθει στα 78 χρόνια. Η παιδική θνησιμότητα έχε κατρακυλήσει στο 4,3 τοις χιλίοις, κάτω ακόμη και από τα όρια της ΕΕ.
Το 90% των αναγκών τους σε φάρμακα και εμβόλια οι Κουβανοί τα παράγουν οι ίδιοι. Παιδικές ασθένειες και ασθένειες που στοιχειώνουν ακόμη τον Τρίτο Κόσμο, έχουν εξαφανιστεί.
Το αγαθό της υγείας με υπερσύγχρονες υποδομές και διαγνωστικά μηχανήματα προσφέρεται εντελώς δωρεάν στους Κουβανούς πολίτες. Η Κούβα είναι στις πρώτες θέσεις στον κόσμο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, της καρδιολογίας, των μεταμοσχεύσεων οργάνων και της νεφρολογίας.
Η Παιδεία είναι έτσι οργανωμένη σε όλες τις βαθμίδες όπου ο γονιός δεν σπαταλάει ούτε ένα σεντς για την μόρφωση των παιδιών του. Η κατώτερη και η μέση βαθμίδα είναι ολοήμερη στην Κούβα, στο σχολείο τα παιδιά θα πάρουν το πρωί το γάλα που πρέπει, το δεκατιανό τους και το μεσημεριανό τους. Στο ολοήμερο σχολείο θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό, την μουσική τον χορό, τις ξένες γλώσσες. Η μεταφορά τους γίνεται δωρεάν με τα σχολικά λεωφορεία. Η Κούβα είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής με τον υψηλότερο δείκτη στην Ανάπτυξη της Εκπαίδευσης (IDE).
Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση της UNESCO «Εκπαίδευση για όλους», ο δείκτης της Κούβας ήταν 0,983, ανώτερος ακόμα και από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ. Η έκθεση της Unesco αναγνώρισε το 2011 ότι η Κούβα κατέχει το πιο υψηλό μορφωτικό επίπεδο της Καραϊβικής και την κατατάσσει 14η στον κόσμο.''
----------------------------------------------------------
Aυτα quinto τα επιτευγματα εσυ τα χρεωνεις σε καποιο υποτιθεμενο ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.;!!! που υπαρχει μονο στο μυαλο σας.
---------------------------------------------------------
ΡΕ quinto ελεος πια. Κοφτε το παραμυθι. Μα καλα κλεψατε τον Τονυ Κλιφ ΕΝΑ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗ ή 'τροτσκιστη' (καπιταλισμος χωρις αστικη ταξη κεφαλαιο μονοπωλιο στα μεσα παραγωγης και ανεργια). Και κατι χειροτερο, φορεσατε αυτο το ιδεαλιστικο σχημα που; ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ !!!! Αυτο ειναι ΣΟΥΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Τακτικος σχολιαστης είπε...

''Το εμπάργκο μέχρι το 2013 υπολογιζόταν ότι οι ζημιές που έχει προκαλέσει στην κουβανέζικη οικονομία ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το εμπάργκο διαρκεί πάνω από 50 χρόνια με ένα και μόνο στόχο: Την καταστροφή του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που έχει επιλέξει ο κουβανικός λαός ασκώντας το δικαίωμά του για αυτοδιάθεση και κυριαρχία.
Ο χαρακτήρας του εμπάργκο είναι δολοφονικός. Φτάνει μέχρι την απαγόρευση εισαγωγής στην Κούβα ιατρικών αναλώσιμων και υλικών, φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές παθήσεις, σε ειδική διατροφή με θρεπτικές ουσίες για τα πρόωρα νεογέννητα βρέφη, σε σκευάσματα για τη θεραπεία παιδιών που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, σε φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, σε τρόφιμα, σε υλικοτεχική υποδομή για την Παιδείακαι φυσικά εξαπλώθηκε σε όλους τομείς της οικονομίας, από την κατασκευαστική βιομηχανία και το εμπόριο μέχρι τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Κούβας.''

http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/362096,8elete-na-ginoyme-Koyva.html

H τιμη της ζαχαρης υποτριπλασιαστικε τελευταια, ενω ως το 90 η εσσδ την αγοραζε σε ανωτερες τιμες απο τις αγοραιες, (και πουλαγε αλλα ειδη σε χαμηλοτερες τιμες)
Ο τουρισμος και οι ιατρικες υπηρεσιες αντισταθμιζουν αυτη την απωλεια. ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΠΩΣ το αντισταθμιζεις; Ο Λενιν σκευτηκε την ΝΕΠ. Οι κουβανοι πρεπει να γινουν και αυτοι Λενιν (να αυτοσχεδιασουν).

Για βοηθα ρε quinto λιγο, θυσιες ζηταγε ο Σταλιν, θυσιες ζηταει ο Ραουλ, ποια η διαφορα;
Αμα δεν ηταν κρατικο-καπιταλιστης ο Σηφης, πως ειναι ο Raoul;
Eπειδη το βεβαιωνετε εσεις;

Σου ζητησα να εξηγησεις πως η Κουβα εγινε καπιταλιστικη και μου λες οτι με τα νεα μετρα ΘΑ γινει γιατι η εργατικη δυναμη θα γινει παλι εμπορευμα; Οταν θα παψει να απολαμβανει αγαθα σε αγοραιες τιμες.
Εκτος απο την ελλειψη αγορας για τα βασικα ειδη συντηρησης και τις βασικες υπηρεσιες, εχουμε και την χαμηλη ανεργια που σημαινει οτι και παλι δεν υπαρχει η δυνατοτητα απο τον εργοδοτη να καθοριζει τον μισθο οπως γινεται στον καπιταλισμο. Γιατι οπως καταλαβαινεις, οταν η ανεργια τεινει στο μηδεν, ο εργοδοτης δεν μπορει να καθοριζει το μισθο, αλλα αντιστροφα, ο εργατης επιβαλλει το μισθο που θα παρει στον εργοδοτη του, αναλογα με τις δυνατοτητες και την εξειδικευση του (και αυτο θυμιζει σοσιαλισμο και εσσδ).

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Για να εχουμε καπιταλισμο πρεπει να εχουμε ΚΕΦΑΛΑΙΟ -για αυτο το θεμα ξεχασες να πεις. Και πρεπει να υπαρχουν ταξεις που ωφελουνται απο το κεφαλαιο αυτο κατεχοντας το και βαζοντας το σε λειτουργια. Και πρεπει να υπαρχει συναλλαγμα για αγορες ειδων πολυτελειας για την υποθετικη νομενκλατουρα ή να υπαρχει διαφθορα και ιδιωτικες περιουσιες, αποθησαυρισεις κτλ. Υπαρχουν αυτα; Oχι, αρα δεν υπαρχει καπιταλισμος, ειναι απλο. Εξαλλου αν αυτα ηδη υπηρχαν, για πιο λογο να εισαγον νεο κεφαλαιο απο το εξωτερικο (xaxa);

Απο την αλλη θεωρω δεδομενο οτι οπου υπαρχει ιδιωτικο κεφαλαιο (ειδικες ζωνες, τουρισμος, ) θα υπαρξει αφθωρει και παραχρει διαφθορα στους κρατικους υπαλληλους που σχετιζονται με αυτο. Αυτο πρεπει να προσεχθει και να μην αφεθει να εκφραστει ΜΕΣΑ στο κομμα. Δεν λεω να αρχησουν τις εκτελεσεις, αλλα να βελτιωνουν αναλογα τον εργατικο ελεγχο και την αμεση δημοκρατια οσο χρειαζεται για να αντισταθμιζει την διαφθορα.

Για τις απολυσεις, ξερεις οτι προδιδουν μια αναγκη εξοικονομισης αλλα οχι για την αρχουσα ταξη (που δεν υπαρχει συνεπως δεν προκειται για υπεραξια), αλλα για να μπουν σε λειτουργεια νεες υποδομες, συντηρηση των υπαρχοντων κτλ. Το γεγονος οτι γινεται τοσο μεγαλος αριθμος απολυσεων χωρις να θιγεται η λειτουργια των κρατικων υποδομων, σημαινει οτι ειχε ΗΔΗ επιτευχθει μια υψηλη παραγωγικοτητα η οποια ευνοει την εξοικονομηση εργατοωρων. Αν ομως εχεις περισσεια εργατοωρων, αλλα σου λειπουν πρωτες υλες, συναλλαγμα κτλ, για να βαλεις σε λειτουργια νεες παραγωγικες μοναδες, τι κανεις με το πλεοναζον προσωπικο μεχρι να τις βρεις; Η στελνεις το προσωπικο να κανει αλλες δουλειες πληρωνοντας το κανονικα (αυτο γινοταν ως τωρα) ή μειωνεις τις ωρες εργασιας σε ολους, ή μειωνεις τις τιμες των προιοντων που αυτες οι επιχειρησεις παραγουν. Οι κουβανοι διαλεξανε να τους στειλουν σε ατομικες επιχειρησεις. Αυτο δειχνει μια ηττα του πλανου.
Το πως και το γιατι ειναι μεγαλη κουβεντα και θελει μελετη. Προφανως σημαινει οτι το πλανο δεν εφαρμοζεται οπως πρεπει ή οτι δεν σχεδιαζεται σωστα και δεν πρεπει σε καμμια περιπτωση να βγουν συμπερασματα εναντια στην απολυτη αξια του πλανου. Μονο το πλανο εξασφαλιζει την κυριαρχια του σοσιαλισμου. ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ=)ΠΛΑΝΟ. Η εισαγωγη των αγοραιων μεθοδων για τον καθορισμο των τιμων, θα οδηγησει στον καπιταλισμο.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

http://knowledge.wharton.upenn.edu/article/foreign-investment-in-cuba-will-serious-changes-open-a-floodgate/

http://www.reuters.com/article/us-cuba-investment-idUSBRE98M12H20130923

http://www.cnbc.com/2015/07/20/four-ways-to-invest-in-cuba-now-commentary.html

http://www.cubadiplomatica.cu/LinkClick.aspx?fileticket=IsdG-CVp5To%3D&tabid=21894

http://lawstreetmedia.com/issues/business-and-economics/new-cuba-investing-island/

http://www.granma.cu/file/sp/cartera-de-oportunidades-de-inversion-extranjera-23/datos/documentos/Cuba_guia-del-inversionista_ENG.pdf

H Kούβα ελπιζει οτι η ελευθερη ζωνη (ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ -ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ στο νεο νεο λιμανι στο Μariel bay συνολικη επενδυση Βραζιλιας, Σιγκαπουρης κοντα στα 1 δισ$) θα αυξησει τις εξαγωγες, οι οποιες θα αντικαταστησουν (θα εξισορροπησουν;) τις εισαγωγες, θα εκκινησουν τα προτζεκτ στις νεες τεχνολογιες και τα τοπικα αναπτυξιακα πλανα (sic) καθως επισις θα συνεισφερουν στην δημιουργια νεων θεσεων εργασιας.

Προτεραιοτητα στην αναπτυξη τομεων: βιοτεχνολογια-φαρμακευτικη, ανανεωσιμες, αγροτιτος-επισιτιστικος, τουριστικος και realestate, συσκευασιας, επικοινωνιων-πληροφορικης, και υποδομων.

Activities and sectors prioritized in the MSDZ:
Biotechnology and pharmaceutical industry
Renewable energy
Agro-food industry
Tourism and real estate development
Canning and packaging industry
Agriculture.
Telecommunications and informatics
Investment in infrastructure

Foreign investments in the Republic of Cuba are oriented towards the diversification and expansion of export markets, access to
advanced technologies and substitution of imports, particularly food
imports. Likewise, they are also oriented towards obtaining foreign financing,
creating new sources of employment and harnessing new managerial methods while
linking them to the development of productive chains, and changing the country’s energy matrix through the use of renewable sources of energy.
Cuba hopes the zone, and others it plans for the future, will "increase exports, the effective substitution of imports, (spur) high-technology and local development projects, as well as contribute to the creation of new jobs," according to reform plans issued by the ruling Communist Party in 2011.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

H αληθεια quinto ειναι οτι στην Κουβα επενδυουν μονο Βενεζουελα και Κινα. Οι αλλοι ΗΠΑ, ευρωπαιοι δεν δελεαζονται γιατι τα αντιμετρα απο τις ΗΠΑ (ΕΠΑ-συγνωμη) αντισταθμιζουν τα οποια κερδη. Και οι Κουβανοι δεν εχουν προβλημα να συνεργαστουν με Κινα, αφου δεν ειχαν προβλημα ουτε με τους γιανκις, οι οποιοι ομως δεν πανε γιατι τους κυνηγα η κυβερνηση τους. (ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ-Ο ΚΡΑΤΙΚΟΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΞΕΙ ΧΑΧΑ)

Συμφωνα με το νομο ν118 Οι πρωτες υλες θα εχουν χαμηλο φορο εισαγωγης και τα προιοντα θα εχουν χαμηλο φορο εξαγωγης. Οι μισθοι θα πληρωνονται σε συναλλαγμα στην κρατικη εταιρια και η ετερια αυτη θα πληρωνει τους ντοπιους εργατες σε μη ανταλλαξιμο πεσο. Αυτο μερικοι το κανατε σημαια.
----------------------------------------------
Στην πραγματικοτητα προκειται για μια διαδικασια σκληρων διαπραγματευσεων που αποδιδουν πχ οι ηπα επετρεψαν εισαγωγες τροφιμων και ηδη στο 15 ειχαν εισαγωγες αξιας 265 εκατ.$.
Το εμπαργκο σπαει. ΚΑΚΩΣ;
-------------------------------------------------

U.S. companies are allowed to export food to Cuba – last year it amounted to $265 million.

All equipment and materials brought in to set up shop will be duty free, with low import and export rates for material brought in to produce for export.

However, one of the main complaints of foreign investors in Cuba has not changed: that they must hire and fire through a state-run labor company which pays employees in near worthless pesos while investors pay the company in hard currency.

Aξιοσημειωτο οτι ο στρατηγικος τομες των τηλεπικοινωνιων, εχει ειδικη μεταχειρηση. Η αμερικανικη ΑΤ&Τ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΕ να κανει εργα υποδομης αλλα οι κουβανοι αρνηθηκαν και συνεργαζονται με κινεζους οπως τον κολοσσο Hauweii (κινητα, Internet, οπτικες ινες). Κινεζοι και στον τουρισμο (κατασκευαστικες), αγγλοι στα 2 γηπεδα γκολφ.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Το πρωτο μερος δεν το βλεπω και ετσι το ξαναστελνω:

http://www.cnbc.com/2015/07/20/four-ways-to-invest-in-cuba-now-commentary.html

http://www.cubadiplomatica.cu/LinkClick.aspx?fileticket=IsdG-CVp5To%3D&tabid=21894

http://lawstreetmedia.com/issues/business-and-economics/new-cuba-investing-island/

http://www.granma.cu/file/sp/cartera-de-oportunidades-de-inversion-extranjera-23/datos/documentos/Cuba_guia-del-inversionista_ENG.pdf

H Kούβα ελπιζει οτι η ελευθερη ζωνη (ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ -ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ στο νεο νεο λιμανι στο Μariel bay συνολικη επενδυση Βραζιλιας, Σιγκαπουρης κοντα στα 1 δισ$) θα αυξησει τις εξαγωγες, οι οποιες θα αντικαταστησουν (θα εξισορροπησουν;) τις εισαγωγες, θα εκκινησουν τα προτζεκτ στις νεες τεχνολογιες και τα τοπικα αναπτυξιακα πλανα (sic) καθως επισις θα συνεισφερουν στην δημιουργια νεων θεσεων εργασιας.

Προτεραιοτητα στην αναπτυξη τομεων: βιοτεχνολογια-φαρμακευτικη, ανανεωσιμες, αγροτικος-επισιτιστικος, τουριστικος και realestate, συσκευασιας, επικοινωνιων-πληροφορικης, και υποδομων.

Activities and sectors prioritized in the MSDZ:
Biotechnology and pharmaceutical industry
Renewable energy
Agro-food industry
Tourism and real estate development
Canning and packaging industry
Agriculture.
Telecommunications and informatics
Investment in infrastructure

Foreign investments in the Republic of Cuba are oriented towards the diversification and expansion of export markets, access to
advanced technologies and substitution of imports, particularly food
imports. Likewise, they are also oriented towards obtaining foreign financing,
creating new sources of employment and harnessing new managerial methods while
linking them to the development of productive chains, and changing the country’s energy matrix through the use of renewable sources of energy.
Cuba hopes the zone, and others it plans for the future, will "increase exports, the effective substitution of imports, (spur) high-technology and local development projects, as well as contribute to the creation of new jobs," according to reform plans issued by the ruling Communist Party in 2011.