Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ο σεξισμός δεν έρχεται απ' το μέλλον

Ο σεξισμός δεν έρχεται απ' το μέλλον, καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει. Κι είναι βέβαιο πως πατάει πάνω στην ανεμελιά μας, φωλιάζει σε δήθεν αθώα αστεία κι αναπαράγεται με τη δύναμη του στερεότυπου. Κι υπάρχει δυστυχώς και στις καλύτερες οικογένειες ή τις οργανώσεις, που συμπυκνώνουν στη λειτουργία τους τα καλύτερα και τα χειρότερα χαρακτηριστικά των πρώτων (απ' τη συντροφική θαλπωρή μέχρι την οικογενειοκρατία, σε κάποιες νοσηρές περιπτώσεις). Αυτό φαίνεται άλλωστε και στη σύνθεση των οργάνων, που όσο πιο ψηλά βρίσκονται, ιεραρχικά, τόσο λιγότερες γυναίκες περιλαμβάνουν, αποδεικνύοντας πως η αφηρημένη ισότητα δεν έχει σπάσει το φράγμα της πραγματικότητας.

Ο αντισεξισμός όμως έρχεται από το μέλλον ή απλώς ετεροκαθορίζεται από το παρελθόν; Εξαρτάται, αν χάνει τα ταξικά γυαλιά του -όπως ακριβώς κι ο αντιφασισμός. Εξαρτάται δηλ από τη θεωρητική του αφετηρία και τη ανάλυση που κάνει, για να εντοπίσει τις αιτίες που γεννούν και γιγαντώνουν τον αντίπαλό του. Δεν μπορεί να νοείται αφηρημένος αντισεξισμός (ή αντιφασισμός) γενικά κι αόριστα, κι όταν μπαίνει έτσι από κάποιους χώρους, αυτό οφείλει να μας υποψιάσει για τις προθέσεις τους.

Υπάρχει λοιπόν ένα είδος αντισεξισμού -ενίοτε με "μαρξίζον" πασπάλισμα- που αντιλαμβάνεται το ζήτημα ως μάχη των φύλων -κατά προέκταση της πάλης των τάξεων- κι ως βασικό εχθρό την πατριαρχία και τη φαλλοκρατία (ή κατω-κεφαλοκρατία) κι όχι την κεφαλαιοκρατία. Ένα σεξισμό που αγγίζει τα όρια του γλωσσικού φετιχισμού και της τυπολατρίας κι εξαντλείται πολλές φορές στα παπάκια (@) στις καταλήξεις αντωνυμιών και ονομάτων -πχ κάποι@ φίλ@- "υπερβαίνοντας" τα γένη και τους ασφυκτικούς κανόνες της γραμματικής.

(Αλλά όχι τα κατάλοιπα της πατριαρχίας στη γλώσσα μας, όπως πχ το ρήμα παντρεύομαι --> υπανδρεύομαι --> μπαίνω κάτω από τη φτερούγα του άνδρα, το οποίο σήμερα όμως έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται και για τους άνδρες, που δεν υπανδρεύονται, αλλά νυμφεύονται.
Ούτε και την παραδοσιακή αντίληψη για τη μάνα γη, που είναι θηλυκή σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, γιατί την οργώνουμε και μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της).

Τουλάχιστον αποφεύγουν τους αφόρητους διπλούς τύπους, κάποιος-κάποια, όσοι-όσες, σύντροφοι-συντρόφισσες, που θυμίζουν μια κλασική σκηνή από τη "ζωή του Μπράιαν" (Mody Python) με τη Λορέτα.



Υπάρχει, πλάι στα άλλα, ένα γελοίο είδος (ακόμα πιο) αλλοτριωμένου φεμινισμού, που ξεκινώντας από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος (sic) θεωρεί πως η γυναίκα μπορεί να το εκδίδει και να προσφέρει ερωτικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής, χωρίς αυτό να την υποβιβάζει και να την καθιστά κατώτερη.

Υπάρχει στον αντίποδα ο "μαχητικός αντισεξισμός της ομάδας "μοβ" (αν δεν απατώμαι, έχει σχέση με το Σύριζα) που είχε κάνει πριν μερικές βδομάδες πορεία στην πλατεία Εξαρχείων (αυτό σημαίνει παρέμβαση στις μάζες), την ημέρα κατά της σεξουαλικής καταπίεσης των γυναικών, φωνάζοντας συνθήματα του τύπου "δεν είναι η κρίση, δεν είναι η ανεργία, το χέρι (σ.σ.: του άνδρα) το σηκώνει η πατριαρχία"...

Κι υπάρχουν απόψεις, που επικοινωνούν ευθέως -αν δεν έχουν οργανική σχέση- με την παραπάνω λογική, ακόμα κι αν πλασάρονται με διαφορετικό περιτύλιγμα. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή η συλλογική τοποθέτηση, στον προσυνεδριακό διάλογο της νΚΑ, που πραγματοποιεί το 4ο συνέδριό της σε λίγες μέρες.

(Ανοίγει παρένθεση επί της διαδικασίας. Στην οποία μπορεί να διαβάσει κανείς -ή απλά να δει το μέγεθος και να αποθαρρυνθεί- τοποθετήσεις που πλησιάζουν ακόμα και τις τριάντα σελίδες -!- χωρίς καμία συναίσθηση "οικονομίας" κι αυτού που λέμε "να το μαζεύουμε σύντροφοι". Από την άλλη, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν και στο δικό μας διάλογο -που είχε "εγκαίνια" το Σάββατο με τη δημοσίευση των πρώτων επιστολών στο Ρίζο. Πχ η αξιοποίηση του διαδικτύου, όπου σε αντίθεση με το έντυπο, ο χώρος δεν κοστίζει τίποτα, καθώς κι η δημοσίευση των ονομάτων με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει σαφής ταυτοποίηση, χωρίς όμως να τα πιάνουν οι μηχανές αναζήτησης (πχ της google) που γίνονται τρομερό όπλο και βασικά "ρουφ" στα χέρια ενός εργοδότη, που εξετάζει τους υποψήφιους υπαλλήλους του. Κλείνει η παρένθεση).

Δεν είναι ότι λείπουν οι σωστές κι εύστοχες επισημάνσεις από την παρέμβασή τους, ούτε υποτιμώ χαζοχαρούμενα το θέμα που θίγει. Το πρόβλημα όμως έγκειται στην ανάδειξη της πατριαρχίας ως της ρίζας του προβλήματος δίπλα (και στην καλύτερη περίπτωση μαζί, αλλά βασικά πέρα από) -σ-τον καπιταλισμό. Ενώ μαζί με τη θεωρία του κοινωνικού φύλου, τίθεται ως στόχος η ελεύθερη επιλογή του από τον καθένα, αν όχι (άρρητα) η κατάργησή τους στην κοινωνία του μέλλοντος, μαζί με την κατάργηση των κοινωνικών τάξεων και του κράτους.

Πολύ σωστά επισημαίνεται σε ένα άλλο σημείο του κειμένου η "ΚΚΕδίστικη λογική" για την "πάλη για τα δικαιώματα της γυναίκας", που πρέπει να αφήσει πίσω της η οργάνωσή τους. Με την οποία προφανώς κι έρχονται σε ρήξη, αποδεικνύοντας έτσι: α) τη διάστασή τους με τη μαρξιστική (κι όχι με την κουκουέδικη) θεώρηση -που ούτως ή άλλως τη βγάζουν λανθασμένη σε κάποια σημεία της, και β) το μεταμοντέρνο, "πολυσυλλεκτικό" χαρακτήρα του χώρου τους, που μπορεί οσονούπω να (ανα)βαπτιστεί σε κομμουνιστικό, αλλά εξακολουθεί να βασίζει την επαναθεμελίωσή του σε παρδαλά υλικά.
(Εδώ πάντως μπορείτε να διαβάσετε και μια παρέμβαση που απαντά στην προηγούμενη, κι επιχειρεί να το πιάσει από μαρξιστική σκοπιά).

Όσο για την "κουκουέδικη αντίληψη", η κριτική που θα μπορούσε να γίνει, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ διαφορετική  (πέρα από κάποιους όρους του διαλόγου, που δίνουν πάτημα σε κάποι@ υπονόμους του διαδικτύου να ξεσπαθώσουν) και συνίσταται σε δύο άξονες.

α) τι κάνουν πρακτικά τα μέλη για να βοηθήσουν μια συντρόφισσα ή μια συναγωνίστρια στο κίνημα με τη μητρότητά της, και αν, ακόμα και σε ζευγάρια σφων, η γυναίκα μένει πίσω και θυσιάζεται για να συνεχίσει τη δράση του ο άνδρας.
β) γιατί δε γίνεται κάποια αναφορά στο κείμενο των Θέσεων, για τη θέση του κόμματος ενάντια στις διακρίσεις με βάση τις σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων (και όχι μόνο) σε σχέση με τα κληρονομικά κι άλλα παρεμφερή ζητήματα.

Αλλά αυτό είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο -που το έχουμε πιάσει κι από εδώ.

120 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μωβ σχετίζεται με τον συριζα; Πιο πολύ μου κάνει για χώρος που συσπειρώνεται στην λεγόμενη αντιεξουσία παρά για κυβερνώσα.

Η ακριβής ταυτοποίηση χωρίς ρουφιανιλίκι είναι αυτή στην οποία φαίνεται σχεδόν όλο το επώνυμο και ο χώρος δράσης; Γιατί σαν να μπάζει και αυτό κάπως στην αναζήτηση του google. Δηλαδη όσο ο ρουφ (καθηγητής λογικά στην προκείμενη γιατί για το ναρ μιλάμε) πιθανά θα ψάξει το όνομα άλλο τόσο θα ψάξει το χώρο και θα τους βρει.

Ο.Χ.Ε.Π.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΟΧΕΠ, δεν τα ξέρω καλά της αναρχίας. Ρώτησα, μου είπαν, και λέω έχει σχέση, αν δεν απατώμαι. Αλλά μπορεί να απατώμαι, το ίδιο κι η "πηγή" μου.

Για το δεύτερο, γράφω συγκεκριμένο παράδειγμα: αν γκουγκλάρει το όνομά σου ένας υποψήφιος εργοδότης, τι ακριβώς βρίσκει; Δε νομίζω ότι θα βρει τη σύντμηση.
Αν δε μιλάμε για εργοδότες, αλλά για ασφάλεια, κτλ, αυτή αφενός μας έχει όλους φακελωμενους, αφετέρου αυτούς δέκα φορές παραπάνω, γιατί από το ΦΒ του ενός, μπορείς να βρεις σχεδόν όλη την οργανωτική τους.

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα η αλήθεια τώρα που το λες είναι ότι βλέποντας κάποιες ανακοινώσεις σαν να κυβερνίζουν ολίγο. Καπου κάτω κάτω στην αρχική εμφανίστηκε ένας μουζάλας αθώα και ύπουλα.
http://tomov.gr/2016/12/30/το-φαινόμενο-ασυνόδευτες-νύφες/

Αναφερόμουν σε φοιτητές, καθηγητή και τα νέα κόλπα με τα ηλεκτρονικά συστήματα που κρατάνε έτσι και αλλιώς τα πρώτα γράμματα του επωνύμου. Μια απλή περίπτωση "καθηγητικής αυθαιρεσίας" δηλαδή επειδή είδα και φοιτήτριες μέσα. Τώρα άμα λες ότι τους έχουν φακελωμένους από αλλού πάσο. Και σίγουρα σε μία άλλη περίπτωση στα καθ'ημάς καταλαβαίνω καλύτερα τι λες.

Ο.Χ.Ε.Π.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ο ''φεμινισμος''/αντισεξισμος των οπορτουνων και αναρχικων απευθυνεται σε 2 κατηγοριες

α)σε γυναικες που νομιζουν οτι φεμινισμος=ο,τι και αν κανει μια γυναικα εχει δικιο

β)σε διαφορους περιεργους τυπους με περιεργα γουστα και βιτσια που λογω οικονομικης καταστασης νομιζουν ή μπορουν οντως να πιεσουν το κρατος να νομοθετησει τα γουστα τους

Ανώνυμος είπε...

Πάντως οι θέσεις (σε μι προγραμματικό συνέδριο) επικαιροποιούν τους στόχους που θέτονται από συνέδριο σε συνέδριο βάση προβλέψεων, και κάνουν ανάλυση και εκτίμηση της παρούσας κατάστασης, και της προηγούμενης δράσης.
Άρα από ότι φαίνεται, το Κόμμα σε πρώτη φάση, δεν βάζει κάποιο στόχο σχετικό με τις διακρίσεις με βάση τις σεξουαλικές προτιμήσεις για τα επόμενα 4 χρόνια.

Η άποψη του από την άλλη είναι καταγεγραμμένη καλά, και όπως είδαμε, τουλάχιστον στο πρώτο κείμενο δεν υπήρξε η αναγκαιότητα να ειπωθεί κάτι νέο. Υπάρχει βέβαια η αναφορά της αναγκαιότητας διαχωρισμού εκκλησίας - κράτους, και άρα της διεύρυνσης σχετικών δικαιωμάτων που συνδέονται μέχρι τώρα με την θρησκεία (όπως ο γάμος, η κληρονομιά κλπ.), απλά σωστά για εμένα δεν γίνεται αναφορά σε σεξουαλικότητα κλπ.
Γενικά δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να γραφτεί κάτι παραπάνω σχετικά με αυτό το θέμα.
Αλλά οκ, 2μιση μήνες μένουν και πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι να ψηφιστεί το τελικό κείμενο.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Έχουνε ένα ενδιαφέρον τα ζητήματα που θέτουν οι ναρίτες, πιο πολύ σαν ερωτήματα παρά σαν απαντήσεις που προσφέρουν και είναι ζητήματα που και το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να απασχολήσουν. Αλλά εμένα το μάτι μου χτύπησε αυτό:

"Αν ανάγουμε τον σεξισμό απλά στην «πρωτεύουσα» αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας είναι σαν να αγνοούμε την ύπαρξη σεξισμού σε προ-καπιταλιστικές κοινωνίες."

Χρειάστηκαν τέσσερις ναρίτες για να δουλέψουν ένα κείμενο και να καταλήξει να λέει ΑΥΤΟ. Με τέτοιο μαρξισμό πως να μη καταλήξεις στο μεταμοντέρνο;


Σ.

skatopsyxos είπε...

Ο (νεο)φεμινισμός έχει αποδειχθεί πως κάνει το καλύτερο ξέπλυμα στον καπιταλισμό.
Όπως και οι "δικαιωματικοί αριστεροί".

Όσον αφορά τα περιουσιακά των ομοφυλοφίλων-αν θυμάμαι καλά-τοποθέτηση το Κόμμα έχει επ'αυτού.Τώρα για τα οικογενειακά και τα της υιοθεσίας,συμφωνώ πως ακόμα μένει μια πιο επικαιροποιημένη/επεξεργασμένη/επεξηγηματική θέση να εμφανιστεί.Αν και επειδή με έπιασε χθες το βράδι κάτι και μου ρθε στο ξεκούδουνο,κατέληξα μετά από κάμποση ώρα πως το να μιλάς για οικογένεια ομοφυλοφίλων με παιδιά στο σήμερα είναι σαν να μιλάς για ενοποιημένη Ευρώπη με καπιταλισμό.Και μην μου πει κανείς πως ο παραλληλισμός μου κρύβει ομοφοβία προτού βάλει το μυαλό σε λειτουργία.

Υ.Γ.:Αν σας πονάει το μυαλό από τον αντισεξισμό των οππορτουνιστών θα καραφλιάσετε από τον αντισεξισμό των λεγόμενων και SJW(social justice warriors).

fentagin είπε...

ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΑΠΟΥΤΣΟΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ

ΕΓΩ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ Ο ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΦΑΛΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΕΞΙΣΜΟ ΤΟ ΘΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ...

ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΣΑΝΤΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ...ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΓΑΜΙΚΟΥΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Η διάκριση έχει να κανει με την διπλή εκμετάλευση της γυναίκας ως εργάτριας σε σχέση με ένα άντρα (αλλά και γενικά στις ταξικές κοινωνίες ως καταπιεζόμενη) και τις ειδικές ανάγκες λόγω μητρότητας. Βέβαια οι φεμινίστριες του σεξισμού κλπ. ποτέ δεν θα μιλήσουν για την γυναίκα ως εργάτρια. Θα μιλήσουν για την γυναίκα γενικά που καταπιέζεται φυλετικά και όχι ταξικά. Δεν θα δεις όμως την γιάννα αγγελοπούλου καταπιεζόμενη από άντρα. Ισα ίσα ο ίδιος ο άντρας πρωθυπουργός της χώρας της έκανε υποκλίσεις. Την κοπελίτσα που θα μείνει έγγυος και θα την απολύσουν όμως;

Και όχι το πρόβλημα των ομοφυλόφιλων δεν είναι θέμα πολυγαμίας. Ενασχόληση υπάρχει και ίσως υπερ του δέοντος με τις μαλακίες της κύβερνησης. Από ότι φαίνεται κανένας δεν προβληματίζεται για το γεγονός ότι μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να έρθει ρήξη ούτε με τον άνθιμο (όχι ότι αυτό είναι το πρόβλημα, αλλά είναι κάπως πιο εύκολο από το να μην πεινά και κρυώνει ο κόσμος) έχει κάνει σημαία τα σύμφωνα συμβίωσης και την υιοθεσία. Κανένας δεν προβληματίζεται ότι έρχονται με οδηγία απο ΕΕ. Κανείς δεν προβληματίζεται με την στάση των κλασικών θεωρητικών του μαρξισμού στο θέμα. Κανείς δεν προβληματίζεται στο ότι ένας νόμος που θα απαγόρευε τις απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση θα κάλυπτε και αυτούς. Ποια είναι εν τέλει η έλλειψη με τις υιοθεσίες; Να μην βάζει η κοινωνία κάποια όρια για το ποιος υιοθετεί; Να περιλαμβάνουν τα όρια και τους ομοφυλόφιλους επειδή το λένε κάποιες από τις έρευνες των αστικών πανεπιστημίων; Γιατί υπάρχουν και έρευνες που μιλάνε για τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα από απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Με βάση ποιες έρευνες και πως θα θεωρείται κάτι αντικειμενικό; Αλήθεια πως το κόμμα σε συνθήκες καπιταλισμού θα μπορούσε να κάνει δικιές του ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες;

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Μαθετε μπαλίτσα:

https://autonomia71.wordpress.com/ii-%CE%BC%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%B4%CE%B1/%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B5%CF%82/afisa-gynaikologos-small/

https://autonomia71.files.wordpress.com/2012/02/ceb1cf86ceb9cf83ceb1-ceb3ceb5cebdcebdceb11.jpg

https://autonomia71.files.wordpress.com/2014/06/afisa-omorfia.jpg

https://autonomia71.files.wordpress.com/2012/02/afisaxanthi-january2013b1.jpg

Μανουήλ

Unknown είπε...

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Συμφώνου Συμβίωσης Ομόφυλων Ζευγαριών. Συγκεκριμένα το ΚΚΕ έρχεται δεύτερο με ποσοστό υποστήριξης 77%, μετά το Ποτάμι 80%. Τελευταία είναι φυσικά η ΧΑ με ποσοστό 23% υπέρ.

Για να προλάβω τον αντίλογο, θεωρώ ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμο εργαλείο όταν γίνονται χωρίς δόλο. Πράγματι υπάρχουν στημένες δημοσκοπήσεις, αλλά θα στηθεί μια δημοσκόπηση για να δώσει αέρα νίκης σε ένα κόμμα και να βγουν τα πρωτοσέλιδα σαρώνει ο τάδε. Δεν νομίζω ότι θα ασχοληθεί κάποιος να στήσει μια δημοσκόπηση ως το προς το ποιο ποσοστό ψηφοφόρων του Α ή Β κόμματος είναι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης π.χ., καθώς ελάχιστοι θα ασχοληθούν με αυτό το νούμερο. Η δημοσκόπηση αναφέρει δείγμα 1039 ατόμων, οπότε χοντρικά πρέπει να βρήκε 50 ψηφοφόρους του ΚΚΕ, συνεπώς θεωρώ το δείγμα στατιστικά αξιόπιστο. Και μπορεί φυσικά να έχει πέσει έξω λίγο και το πραγματικό ποσοστό να είναι 70% ή 60%, όχι όμως τόσο πολύ ώστε η πραγματικότητα να είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ το απορρίπτουν σε ποσοστά παραπλήσια της ΧΑ.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι εντυπωσιακή η αναντιστοιχία μεταξύ της άποψης της κομματικής ηγεσίας και των οπαδών.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Urtica Rubra...δεν αφήνεις τα κολπάκια λέω γώ. Για τις θέσεις έχεις να πείς τίποτα ουσιαστικό;;; Τις ίδιες παπατζες λέγατε και το 2015 για το δημοψήφισμα!!!! Πάντως για ΣΥΡΙΖΑιικο τρολ καλά το πάς!
Εδώ ο κόσμος καίγεται και το μ...νί χτενίζεται, που λέει και ο λαός μας!
kk-1

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"Στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι εντυπωσιακή η αναντιστοιχία μεταξύ της άποψης της κομματικής ηγεσίας και των οπαδών."!!
Tώρα εσύ, τι λές;
Δεν άξιζε μια "δημοσκόπηση" (και) αυτό το "προχώ" "συμπέρασμα", από τους προηγμένους μηχανισμούς χειραγώγησης και μαριονετοποίησης;
Η δική σου εμπειρία τι λέει σχετικά με αυτό;
Μερικοί είναι σαν προρρυθμισμένοι για το σανό. Πρόθυμοι να αντικαταστήσουν ακόμη και τα μάτια τους με "μοντέρνα" ...βιονικά, που δε θα βλέπουν ό,τι υπάρχει αλλά ότι είναι ..."in"!

Ανώνυμος είπε...

Οι δημοσκοπήσεις που σε βγάζουν 10 μονάδες πίσω από τον κούλη είναι στημένες, ενώ αυτές που η ηγεσία και η βάση του κκε διαφωνούν είναι τίμιες και δεν εξυπηρετούν σκοπιμότητα. Ντάξει το λάβαμε το μήνυμα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Καλα εμενα δεν μου κανει εντυπωση,ειναι δεδομενο οτι ο ψηφοφορος δεν συμφωνει σε ολα με το ΚΚΕ.

Kim είπε...

Εγώ είμαι εναντίον στο σύμφωνο συμβίωσης και θα έλεγα ότι σε αυτό το ζήτημα μάλλον 50-50 είναι στους ψηφοφόρους στην Αττική που ζω ενώ στα μέλη μπακαλίστικα βλέπω ένα 25 υπέρ 75 κατά αυτό το 70-80 υπέρ δεν παίζει

Ανώνυμος είπε...

@ skatopsyxos
"Αν και επειδή με έπιασε χθες το βράδι κάτι και μου ρθε στο ξεκούδουνο,κατέληξα μετά από κάμποση ώρα πως το να μιλάς για οικογένεια ομοφυλοφίλων με παιδιά στο σήμερα είναι σαν να μιλάς για ενοποιημένη Ευρώπη με καπιταλισμό.Και μην μου πει κανείς πως ο παραλληλισμός μου κρύβει ομοφοβία"

Περισσότερο κρύβει κατανάλωση ναρκωτικών θα έλεγα.

@Ο.Χ.Ε.Π
"Από ότι φαίνεται κανένας δεν προβληματίζεται για το γεγονός ότι μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να έρθει ρήξη ούτε με τον άνθιμο (όχι ότι αυτό είναι το πρόβλημα, αλλά είναι κάπως πιο εύκολο από το να μην πεινά και κρυώνει ο κόσμος) έχει κάνει σημαία τα σύμφωνα συμβίωσης και την υιοθεσία. Κανένας δεν προβληματίζεται ότι έρχονται με οδηγία απο ΕΕ."

Γιατί είναι αιτία προβληματισμού στοιχειώδεις αστικοί εκσυγχρονισμοί να γίνονται από αστικά καθεστώτα; Αιτία προβληματισμού είναι το να μη γίνονται ούτε καν αυτοί, όπως με την εκκλησία, επειδή μπαίνουν στη μέση η οικονομική επιφάνεια και το "ποιμνίο".

Δηλαδή αν γινόταν διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας όπως έχει γίνει σε άλλες καπιταλιστικές χώρες μήπως θα έπρεπε να είμαστε εναντίον γιατί θα τον έκανε αστική κυβέρνηση;

Δε βλέπω πώς αντέχουν σε κριτική αυτές οι ενστάσεις.

ΓΜ

zoot horn rollo είπε...

Κανα σιγουράκι για "ταμείο" παίζει;

gg είπε...

@Σκατοψυχε πολυ σωστος ο παραλληλισμος σου. Και οσο για το ξεπλυμα του καπιταλισμου απο τους δικαιωματικους αριστερους ακομα πιο σωστος.

@Κιμ ο λογος που εισαι εναντια ποιος ειναι?

Ανώνυμος είπε...

Α καλά ορισμένοι έχετε ξεφύγει. Πάει μπροστά το κοινωνικό προτσές η κυβέρνηση του συριζα.

Σοβαρότητα πάνω από όλα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που επισημαίνει ο ΟΧΕΠ είναι την αντίφαση του να προβάλλεις διαρκώς το σύμφωνο συμβίωσης κτλ (ως σημαίες προοδευτικότητας), ενώ από την άλλη δεν κουνιέσαι στο παραμικρό σε έναν από τους μεγαλύτερους φορείς υπέρ της ομοφοβίας στην χώρα. Οπότε το πρόβλημα δεν είναι ότι αστικές κυβερνήσεις κάνουν αστικούς εκσυγχρονισμούς (καλά κρασιά), αλλά το ότι κάνουν μόνο συγκεκριμένους αστικούς εκσυγχρονισμούς.

Η ερώτηση-παγίδα (ντεμέκ αλλά τέλος πάντων) για τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους δεν ξέρω από πού προκύπτει, και την απλή αναλογική να φέρει αστική κυβέρνηση θα την ψηφίσει το κόμμα όπως έχει πει πολλάκις. Το σύμφωνο συμβίωσης το καταψήφισε με συγκεκριμένο σκεπτικό (ότι θα ανοίξει το θέμα της υιοθεσίας έτσι). Προσωπικά διαφωνώ, αν και δέχομαι ότι το ζήτημα της υιοθεσίας πρέπει να μπει σε ευρεία συζήτηση, εκτός κι να θεωρούμε ότι οι μεϊμαράκηδες (σε αφθονία στην ελληνική κοινωνία) άλλαξαν άρδην επειδή τους ήρθε ραβασάκι από την εε.

Ijon Tichy

Kim είπε...

Θρησκευτικός

Ανώνυμος είπε...

Οι SJWs περισσότερο σκιάχτρο που έχουν φτιάξει οι υπερσυντηρητικοί δυτικοί είναι παρά συγκροτημένος χώρος. Έχουν τα πατήματά τους βέβαια, καθώς πλέον στην δύση οι αστοί προσπαθούν να πείσουν ότι φενιμισμός είναι οι χολυγουντιανές ταινίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες (που παίρνουν όσα εκατομμύρια και οι άντρες συνάδελφοί τους), οι εταιρείες με γυναίκες CEOs κτλ. Το βασικό βήμα για την δημιουργία τέτοιων τεράτων βέβαια είναι το να αποδίδονται στο φενιμιστικό κίνημα υπερταξικά χαρακτηριστικά, κάτι προς το οποίο κλίνει και ο οπορτουνιστικός χώρος.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=_zLv4FqMTHM


Σ.

Ονειρμός είπε...

Κολοκύθια τούμπανα αγαπητέ μου.

Καταφέρνεις να γράψεις ένα κείμενο χωρίς μια γραμμή κριτική.

Η συγκεκριμένη ανάρτησή σου απλά κράζει. Αναγνωρίζω ότι το κράξιμο στην blogόσφαιρα μπορεί να εξασφαλίσει αρκετά click, εξάπτοντας έτοιμα αντανακλαστικά των αναγνωστών που έχουν αρκετή επιθετικότητα και κάπου πρέπει να την διοχευτεύσουν.

Για τον Ένγκελς υπάρχει μια μεταβατική κατάσταση ανάμεσα στην κοινοτική ιδιοκτησία και την ατομική, κατά την οποία υπάρχει πατριαρχία πριν την κυριαρχία της ατομικής ιδιοκτησίας και την γένεση των τάξεων. Πώς το εξηγείς αυτό? Επανέρχομαι με απόσπασμα αν χρειαστεί. Επίσης, πώς εξηγείς ότι στον ''ασιατικό τρόπο'' παραγωγής, με κυριαρχία κρατικής (και όχι ατομικής) ιδιοκτησίας, που χαρακτηρίζει τη πρώτη εμφάνιση του Κράτους, υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση με την πατριαρχία;

Επίσης, πώς ορίζεις το ''μεταμοντέρνο''?

https://bestimmung.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html

Αυτά για αρχή.


Konstantinos K είπε...

Δεν ξέρουμε μέχρι τώρα τίποτα για το πώς και πότε πέρασαν τα κοπάδια από την κοινή ιδιοκτησία της φυλής ή του γένους στην ιδιοκτησία των ξεχωριστών αρχηγών των οικογενειών. Πρέπει όμως βασικά να έγινε σ' αυτή τη βαθμίδα. Με τα κοπάδια και τα υπόλοιπα νέα πλούτη έγινε μια επανάσταση στην οικογένεια. Ο βιοπορισμός ήταν πάντα υπόθεση του άντρα, τα μέσα για το βιοπορισμό παράγονταν από τον ίδιο και ήταν ιδιοκτησία του. Τα κοπάδια ήταν τα καινούργια μέσα βιοπορισμού, δουλειά του ήταν πρώτα να τα δαμάζει και κατόπιν να τα περιποιείται. Γι' αυτό, στον άντρα ανήκανε τα ζώα, σ' αυτόν και τα εμπορεύματα και οι δούλοι που έπαιρνε σαν αντάλλαγμα για τα ζώα. Όλο το περίσσευμα που έδινε τώρα ο βιοπορισμός έπεφτε στον άντρα. Η γυναίκα έπαιρνε μέρος στην κατανάλωση του, δεν είχε όμως μερίδιο στην ιδιοκτησία. Ο «άγριος» πολεμιστής και κυνηγός ήταν ευχαριστημένος να έχει στο σπίτι τη δεύτερη θέση, ύστερα από τη γυναίκα. Ο «ηπιότερος» βοσκός, κομπάζοντας για τα πλούτη του, προωθήθηκε στην πρώτη θέση και απώθησε τη γυναίκα στη δεύτερη. Και η γυναίκα δεν μπορούσε να παραπονεθεί. Ο καταμερισμός της εργασίας στην οικογένεια ρύθμισε τον καταμερισμό της ιδιοκτησίας ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα. Ο καταμερισμός είχε μείνει ο ίδιος, κι όμως αναποδογύριζε τώρα τις ως τότε οικιακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε αλλάξει ο καταμερισμός της εργασίας έξω από την οικογένεια. Η ίδια αιτία, που πρώτα εξασφάλιζε στη γυναίκα την κυριαρχία στο σπίτι, ο περιορισμός της στις δουλειές του σπιτιού, η ίδια αυτή αιτία εξασφάλιζε τώρα την κυριαρχία του άντρα στο σπίτι. Η σπιτική δουλειά της γυναίκας έχασε τώρα τη σημασία της σε σύγκριση με τη βιοποριστική δουλειά του άντρα. Η δεύτερη ήταν το παν, η πρώτη ένα ασήμαντο συμπλήρωμα της.
Φρίντριχ Ένγκελς, Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους, εκδ. Σύγχρονη Εποχή

Η υποβάθμιση του ρόλου της γυναίκας σε σχέση με αυτόν του άντρα και η επιβολή του άντρα σε όλες στην οικιακή όπως και στην κοινωνική σφαίρα, έγινε ακριβώς μαζί με την εμφάνιση της ατομικής ιδιοκτησίας.

prolet

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις:
"Η συγκεκριμένη ανάρτησή σου απλά κράζει. Αναγνωρίζω ότι το κράξιμο στην blogόσφαιρα μπορεί να εξασφαλίσει αρκετά click, εξάπτοντας έτοιμα αντανακλαστικά των αναγνωστών που έχουν αρκετή επιθετικότητα και κάπου πρέπει να την διοχευτεύσουν. "

Εδώ απαντάς μόνος σου, να θυμίσω λίγο "Κολοκύθια τούμπανα αγαπητέ μου. Καταφέρνεις να γράψεις ένα κείμενο χωρίς μια γραμμή κριτική." Δεν σε μέμφομαι γι' αυτό, όλοι μας λιγότερο ή περισσότερο καταφεύγουμε στον εντυπωσιασμό, απλά το βρίσκω λίγο υποκριτικό να το χρεώνουμε αυτό μόνο στους άλλους.

"Για τον Ένγκελς υπάρχει μια μεταβατική κατάσταση ανάμεσα στην κοινοτική ιδιοκτησία και την ατομική, κατά την οποία υπάρχει πατριαρχία πριν την κυριαρχία της ατομικής ιδιοκτησίας και την γένεση των τάξεων. Πώς το εξηγείς αυτό? "

Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι πρωτόγονες κομμουνιστικές κοινωνίες είναι πρωτόγονες ακριβώς γιατί η κοινοκτησία έρχεται σαν απόρροια του κυρίαρχου αντικειμενικού παράγοντα. Ουσιαστικά μιλάμε για δικτατορία της φύσης. Η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι για να σκοτώσουν ένα μεγαλύτερο ζώο και να αποκτήσουν μεγαλύτερο πλεόνασμα τροφής, πρέπει να συνεργαστούν. Για να βγούνε δέκα άτομα για κυνήγι πρέπει άλλα δέκα να μείνουν πίσω για να φυλάνε και ούτω το καθεξής.Από την άλλη ο υποκειμενικός παράγοντας (συνείδηση) βρίσκεται σε πολύ ανώριμο επίπεδο. Ισχύει για παράδειγμα ο καταμερισμός εργασίας με βάση το φύλο την ηλικία και γενικότερα τη δυνατότητα και ικανότητα του ατόμου να συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία. Με βάση αυτό μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ποια θα μπορούσε να είναι η θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή. Απόδειξη του βαθμού ανωριμότητας της συνείδησης αποτελεί το γεγονός ότι η αμέσως επόμενος κοινωνικός και οικονομικός μετασχηματισμός είναι η δουλοκτησία.

"Επίσης, πώς εξηγείς ότι στον ''ασιατικό τρόπο'' παραγωγής, με κυριαρχία κρατικής (και όχι ατομικής) ιδιοκτησίας, που χαρακτηρίζει τη πρώτη εμφάνιση του Κράτους, υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση με την πατριαρχία;"

Δεν νομίζω ότι ο όρος "κρατική" μπορεί να εκφράσει τις συνθήκες εκείνης της εποχής. Η σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Κίνα δεν ξεπέρασε ποτέ την πρώιμη φάση με αποτέλεσμα να μην γύρει ποτέ η πλάστιγγα υπέρ της κοινωνικής ιδιοκτησίας. Εδώ λέμε ότι ακόμα και σε μια προχωρημένη σοσιαλιστική οικοδόμηση με κοινωνική ιδιοκτησία συνεχίζουν να υπάρχουν κατάλοιπα της καπιταλιστικής (και όχι μόνο) περιόδου, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την Κίνα.

"Επίσης, πώς ορίζεις το ''μεταμοντέρνο''? "

Μια απέλπιδα προσπάθεια αγνωστικισμού, που προσπαθεί να παντρέψει το διαλεκτικό υλισμό με τον ιδεαλισμό, υποβιβάζοντας έτσι την επιστήμη του κομμουνισμού σε κίνημα "Ρομπέν των δασών". Αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων, γιατί στην χειρότερη απλά βουτυρώνει το ψωμί του αστού, που θέλει οι λαϊκές διεκδικήσεις να περιστρέφονται γύρω από θέματα αστικοδημοκρατικών εκσυγχρονισμών, προκειμένου να μην φτάσουν ποτέ στην υπέρβαση να περιστρέφονται γύρω από το τέλος της εποχής των αστών.


Υ.Γ. Είναι νομίζω προφανές ότι δεν κάνω το συνήγορο και ότι δεν απαντώ για λογαριασμό σου σφυροδρέπανε. Την δική μου άποψη διατυπώνω. Το λέω γιατί καμιά φορά και τα προφανή....

Β.Δ.



Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι αναγκαία η επιθετικότητα Ονειρμέ για το φεμινιστικό ζήτημα απέναντι σε έναν χώρο που από τις πολύ ματσό δράσεις στα πανεπιστήμια (παρακαταθήκη τα ξύλα -- φτιάχθηκαν συνειδήσεις έτσι λέμε), το "ο εθνάρχης ήταν μια παλιαδερφή" και τα κολλητιλίκια με επαμίτες, αλαβάνους, καμμένους κτλ πήγε ντουγρού στο μεταμοντέρνο με μακροσκελείς αναλύσεις που βασίζονται κάθε άλλο παρά στην πραγματικότητα (εμ πρέπει να έχεις και κάποιες υπαρκτές σχέσεις με γυναίκες στους χώρους δουλειάς, όχι μόνο στα αμφιθέατρα, αλλιώς δεν θα γράφατε όσα γράφατε για την οικονομική και εργασιακή πτυχή του θέματος) αλλά αποκλειστικά και μόνο σε θέσεις υπερπροβαλλόμενες από τα αστικά μμε. Μια σύγκριση με τον αστικό φεμινισμό αρκεί.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@Ονειρμός
"Για τον Ένγκελς υπάρχει μια μεταβατική κατάσταση ανάμεσα στην κοινοτική ιδιοκτησία και την ατομική, κατά την οποία υπάρχει πατριαρχία πριν την κυριαρχία της ατομικής ιδιοκτησίας και την γένεση των τάξεων".
Αν είχες διαβάσει όλο το εργο "Η Καταγωγή της οικογένειας της ιδιοκτησίας και του κράτους", αν το είχες διαβάσει προσεχτικά, δεν θα έθετες κάν τέτοιο ηλίθιο ερώτημα. Θα είχες βρεί μόνο σου την απάντηση. Σου συνιστώ επίσης να διαβάσεις τη νέα έκδοση της ΣΕ με κείμενα των Μαρξ-Ενγκελς για τους προκαπιταλιστικούς σχηματισμούς.
Αλλά τι γράφω....Με πλήρη την απουσία σοβαρών επιχειρημάτων δεν κάνετε τίποτα άλλο από το αναπαράγετε τσιτάτα, παρμένα από άχετες εργασίες, ούτε καν από τα πρωτότυπα.
Υ.Γ. Εσύ τίποτα σοβαρό πάνω στις θέσεις για το συνέδριο του ΚΚΕ έχεις να μας πείς;;;;
kk-1

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ονειρμέ, αν καταλαβαίνεις ότι αυτό το κείμενο απλώς κράζει, για να μαζέψει κλικ και να εγείρει εξαρτημένα αντανακλαστικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε και κακώς σχολίασες -εκτός κι αν ψάχνεις για δημοσιότητα, με βάση το δικό σου σκεπτικό.

Για αρχή, το μεταμοντέρνο για μια οργάνωση είναι πολυσυλλεκτικά θραύσματα, ατάκτως ενωμένα, όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω και φτιάχνω μια σούπα: λίγο τρότσκι, λίγο κλιφ, λίγο αναρχία για την εσσδ, λίγο βαζιούλιν, λίγο κοινωνικό φύλο, λίγο μαρξ, λίγο ντελέζ, γκοταρί γιατί δεν έχουμε θεωρία υποκειμένου και πρέπει να απαντήσουμε στους άλλους, αλλά κατά βάθος μάλλον τους αποδεχόμαστε. Έλα τώρα, εσύ ειδικά το μεταμοντέρνο το (ανα)γνωρίζεις πολύ καλύτερα από μένα, έτσι δεν είναι;

Για τα υπόλοιπα μπορείς να γράψεις-απαντήσεις ό,τι θες. Προσωπικά προτιμώ να αποφεύγω τους μακροσκελείς διαλόγους στο διαδίκτυο, και να γράφω κάτι "εισηγητικά" αν κι εφόσον το θεωρώ σκόπιμο, ώριμο, κτλ. Δεν το λέω απαξιωτικά για το συνομιλητή, απλώς εξηγώ το σκεπτικό μου.

skatopsyxos είπε...

@ΓΜ

Δεν τα χρειάζομαι τα ντρόγκια,είμαι κι από μόνος μου γιουχου.Να φανταστώ πως δεν το έβαλες να δουλέψει πάντως για καταλάβεις τι εννοώ.Ξα σου.Και βαριέμαι να κάτσω να αναλύσω με χαρτί και με μολύβι(ή έστω με οθόνη και keyboard)την σκέψη μου τώρα.Ίσως άλλη φορά που θα με ξαναπιάσει ο οίστρος.

Αναυδος είπε...

συμφωνα με τον ΓΜ οι αστικοι εκσυγχρονισμοι γινονται γι το καλο της εργατικης ταξης ακομη και στον 21ο αιωνα και οχι για να θωρακισουν την αστικη δικτατορια
η αστικη ταξη επαψε να ειναι προοδευτικη εδω και 200 χρονια περιπου αλλα τα νεα δεν εφτασαν ακομη στον ΓΜ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ Αναυδος

Μια μεταρρυθμιση μπορεί να έχει άμεσα θετικά αποτελεσματα στη ζώη του λαού αλλά μπορεί ταυτόχρονα και να λειτουργήσει ως παράγοντας ενσωμάτωσης.

Δεν αποκλείει το ενα το άλλο,μιλάμε για διαλεκτική ενότητα εδώ δυο αντιθέτων.

Οι οπορτουνιστες ενσυνείδητα τονίζουν τη θετική πλευρα των μεταρρυθμισεων, το να τονίζουμε εμείς την αρνητικη και μονο, μας κανει εξίσου λανθασμενους.

Ανώνυμος είπε...

Οχι δεν κατάλαβες. Η πλειοψήφια της α.τ. και ο κύριος πολιτικός της εκφραστής (η κυβέρνηση) έχει προοδευτικό έργο στα σύμφωνα συμβίωσης και αντιδραστική στο θέμα του μεγαλύτερου πολέμιου των ομοφυλοφίλων στην εκκλησία. Και αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει εμάς, αφού είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να κάνει προοδευτικές μεταρυθμίσεις στο θέμα (έστω και αστικές) και να πάει μπροστά την κοινωνία, απλώς η ρήξη με την εκκλησία δεν έκατσε λόγω της οικονομικής και πολιτικής της δύναμης της στην τωρινή συγκυρία. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τα μνημόνια, το ασφαλιστικό, την απογυμνωμένη πολιτική προστασία, το προσφυγικό, την απλή αναλογική, τους φόρους στο πετρέλαιο, τον ενφια, την ανεργία, τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα στην απεργία, τις τηλεοπτικές συχνότητες και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Κατά τα άλλα μια χαρά. Φταίει το κκε που δεν στηρίζει τα φιλολαϊκά νομοθετήματα που μπορεί να κατέβουν κάποια στιγμή κάπου ανάμεσα στις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, στους ασφυκτικούς προϋπολογισμούς και στα ταξίδια με την ΧΑ για να τρομάξει ο Ερντογάν.

Ευτυχώς κανείς δεν θυμάται την προηγούμενη συζήτηση μου με τον ΓΜ (που άρχισε τα βρισίδια με δικαιολογία ότι τάχα μου διαστρεβλώνω τα όσα λέει ο Ενγκελς για τους ομοφυλόφιλους στην καταγωγή της οικογένειας και έσκασαν 3-4 πρωτοεμφανιζόμενα τρολ να του κάνουν τις δεύτερες φωνές) για το θέμα και έτσι η τωρινή ντροπαλή κυβερνοφιλία του τώρα δεν βαζει κανένα καλόπιστο σε σκέψεις.

Ο.Χ.Ε.Π.

Φώντας Φ. είπε...

Καλησπερίζω την ωραία συζήτηση σας και απορώ πως δεν την πήρε το μάτι μου, λοιπόν θέλω πολύ να αναφερθώ σε μερικά σχόλια αναγνωστών του μπλογκ τα οποία θεωρώ φρικτά το λιγότερο εκτός αν προέρχονται από ανθρώπους άνω των 50 που τους δίνω πολλά ελαφρυντικά (ε δε θα πω στη μάνα μου για τον όρο κουιρ προφανώς έτσι;). Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δε θα ήταν γόνιμο άρα θα μείνω σε σχόλια επί της ανάρτησης.

@Σωστή η αναλογία αντισεξισμού-αντιφασισμου κρίνω ή έστω χρήσιμη. Βεβαίως ο φασισμός είναι ένα πολύ νεωτερικό φαινόμενο ενώ η καταπίεση της γυναίκας (ας ξεκινήσουμε από εκεί) είναι κάπως πιο...παλιά ιστορία. Σε κάθε περίπτωση αντισεξισμός χωρίς κομμουνισμό είναι αστικός φιλελευθερισμός στην καλύτερη [ που όμως ξεκάθαρα τον αναγνωρίζω ως πολύ πιο προτιμητέο από τις επιθέσεις σε ομοφυλόφιλους, τρανς κλπ ] αλλά απ' την άλλη, σε όλο τον 20ο αιώνα και κυρίως το διάστημα του Β παγκοσμίου, τα εργατικά κομματα, όσα τουλάχιστον είχαν επαναστατική κατεύθυνση καταλάβαιναν ότι ναι μεν αντιφασισμός χωρίς κομμουνισμό δε γίνεται αλλά και πως ο αντιφασισμός είναι μια ιδιαίτερη ανάγκη της εποχής που η σημασία του και ως αυτόνομου αγώνα -δηλαδή χωρίς άμεση σοσιαλιστική προοπτική- δεν μειώνεται.

@Η πατριαρχία έχει οργανικές σχέσεις με τον καπιταλισμό, οικονομικές πρώτα απ' όλα. Όσο για το "@" μολονότι και εγώ κυρίως ειρωνικά το χρησιμοποιώ, άρα αναγνωρίζω κάποια ποιντς στο συντάκτη, έχει το εξής ξεκάθαρο νόημα, να εκφράσει όποιον δεν εκφράζεται από το αρσενικός (αυτός) ή από το θηλυκό (αυτή). Είναι θέμα γλωσσολογικό επίσης γιατί η ελληνική είναι μια ιδιότροπη γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι εκείνοι, που βρίσκονται εκτός του κυρίαρχου αρσενικού και κυρίαρχου θηλυκού προτυπου προσπαθούν να κάνουν ορατή την παρουσία τους και με την υιοθέτηση μιας γλώσσας που μπορεί να εκφράσει αυτή την ανάγκη. Δεν είναι τίποτα το κακό. Δεν μπορώ να προσποιηθώ πως με εκφράζει ή πως το καταλαβαίνω πλήρως αλλά δεν βρίσκω το λόγο εναντίωσης σε μια τέτοια πρακτική.

@αυτό με τη μάνα γη είναι πολύ σωστό

@Θα διαφωνίσω τελειως με το σχολιασμό για τις εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ. Γενικά εδώ χωράει ολόκληρη συζητηση για το τι είναι τελικά αυτή η πουτάνα (Pun intended) η αλλοτρίωση αλλά θα το αποφύγω. Πολύ απλά, άνδρες και γυναίκες ανά τον κόσμο επιλέγουν το συγκεκριμένο επάγγελμα ή το πολύ συγγενές του πορνοστάρ με τη θέληση τους. Σίγουρα όλοι όσοι το κάνουν από εξαθλίωση ή από εξαναγκασμό(τράφικινγκ) θα σταμάταγαν αμα τους δινοταν η ευκαιρία (βασικό σοσιαλιστικό αίτημα η απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων) αλλά υπάρχουν και άλλοι και άλλες το επέλεξαν συνειδητά. Θεωρώ ιδεαλιστική την οπτική που λέει οτι μια γυναίκα που εργάζεται σε εργοστάσιο χημικών πουλάει λιγότερο ή πιο αξιοπρεπώς το κορμί της απ' ότι μια συνοδός ή μια επαγγελματίας πορνοστάρ. Επιπλέον ο θεσμός της πορνείας έχει βοηθησει και κόσμο με χρόνιες ψυχικές ασθένειες, σοβαρές αναπηρίες, μεγάλη ηλικία να έχει σεξουαλική ζωή κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο αλλιώς. Ακόμα κι αν δε συμφωνίσουμε όμως σε αυτό, σίγουρα θα συμφωνήσουμε ή πρέπει να συμφωνήσουμε, πως υπάρχουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον κλάδο του sex working παγκοσμίως τους οποίους πρέπει αν ακούσουμε και τα αιτήματα τους για καλύτερη ζωή να στηρίξουμε, ακόμα κι αν επιλέξουν αυτή η καλύτερη ζωή να είναι εντός που επαγγέλματος τους.

Φώντας Φ. είπε...

part 2
@ Η ανεργία και γενικότερα "τα σκατά που ζούμε" επιδράνε πάνω στην βία ανθρώπου ενάντια σε άνθρωπο στην οικογένεια, στο στρατό, στο σχολείο παντού. Λάθος λοιπόν εδώ το μοβ κατ' εμέ αλλά απ' την άλλη, είναι η γυναίκα που θα μπει με ένα κοντό φορεμα στο λεωφορείο και είναι ο άντρας που θα σχολιάσει "τώρα φταίει ο βιαστής δηλαδη;".

@Η θέση του κκε είναι χρήσιμη αλλά ξεπερασμένη, βλέπει μονάχα την εργάτρια χωρίς να βλέπει τη γυναίκα και καλύπτει την αναχρονικότητα της θέσης αυτής με το επιχείρημα ότι και η άλλη πλευρά βλέπει μόνο τη γυναίκα και όχι την εργάτρια. Κοινώς χρησιμοποιεί τον αστικό φιλελεύθερο φεμινισμό για να δικαιολογήσει την κατ' εμέ, πολύ περιορισμένη θέση του για το φεμινιστικό κίνημα.

@ Εκτός απ' τη βοήθεια της γυναίκας στο να γίνει μητέρα αν τυχόν το επιλέξει, εξίσσου σημαντικό είναι να βοηθηθούν οι γυναίκες που δεν θέλουν να γίνουν μητέρες -για διάφορους λόγους που δεν μας αφορούν- στο να μην περιθωριοποιούνται, να μην θεωρούνται εγωίστριες,"λίγες", "αποτυχημένες" κλπ και γενικότερα πέρα από την καλυτέρευση της ζωής της γυναίκας ως μητέρα ακόμα σημαντικότερο είναι να τονιστεί ότι δεν είναι ένας υποχρεωτικός ρόλος ποο σώνει και ντε πρέπει να παίξουν όλες οι γυναίκες η μητρότητα. Πιο απλά η γυναίκα είναι ένας άνθρωπος, όχι μητέρα και σύζυγος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι σύζυγοι και οι μητέρες δεν πρέπει να έχουν την αλληλεγγύη μας.

Διον είπε...

Το ΚΚΕ θα επρεπε να εχει προταση για την καταργηση του γαμου ως αστικού θεσμου, διαφορετικα η άρνησή του να ψηφισει το συμφωνο δεν δικαιολογείται απο "αριστερη" οπτική.
Πριν με προκαταλαβει κανεις δηλωνω οτι στηριζω το ΚΚΕ οσο μπορω τεσπαντων αφου ειναι ετη φωτός πιο μπροστα απο αλλα εξωκοιν.κομματα σε θεματα οργανωσης της εργ.ταξης

Ανώνυμος είπε...

@Fodas Fondue,
Διαφωνώ κάθετα και οριζοντίως με ό,τι γράφεις. Ωστόσο χαίρομαι και σε συγχαίρω γιατί είσαι από τους λίγους που κάνουν πραγματική προσπάθεια να επιχειρηματολογήσουν για τις θέσεις τους. Δεν θα μπώ στην ουσία γιατί μέσω σχολίων δεν γίνεται αναλυτική συζήτηση. Ωστόσο έμεινα σε κάτι στο κείμενο σου και θέλω να το σχολιάσω. Γράφεις: "Πιο απλά η γυναίκα είναι ένας άνθρωπος, όχι μητέρα και σύζυγος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι σύζυγοι και οι μητέρες δεν πρέπει να έχουν την αλληλεγγύη μας". Καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι έμμεσα τοποθέτεις την μητρότητα σαν αιτία και παράγοντα καταπίεσης της γυναίκας, μη αναγνωρίζοντας τον ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής κοινωνίας. Να σου πώ όμως την αλήθεια εντυπωσιάζομαι, αφού ως γνωστό το ρεύμα που εκφράζεις όταν μιλά για θέματα σεξουαλικών σχέσεων στηρίζει τις απόψεις του στην φυσική επιλογή και στις βιολογικές ανάγκες της ανθρώπισνης φύσης. Κάτι που προφανώς δεν αναγνωρίζει στην περίπτωση της μητρότητας!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@dionysis e
Ως γνωστόν το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και γενικότερα για την αταξική κομμουνιστική κοινωνία. Αυτό προσδίδει και οποιαδήποτε "αριστερή οπτική" σε οποιαδηποτε τοποθέτηση του. Ο γάμος υπήρχε σε όλους τους κοινωνικούς σχηματισμούς. Σε κάθε ιστορική βαθμίδα έπαιρνε τη μορφή και το περιεχόμενο των κοινωνικών σχέσεων που αντιστοιχούσαν στον εκάστοτε τρόπο παραγωγής. Εντάσσεται στη σφαίρα του εποικοδομήματος.
Το να θέτεις γενικά ένα αίτημα "κατάργηση του γάμου" (προφανώς εννοείς τις τυπικές και νομικές πλευρές) και μάλιστα χωρίς να έχουν καταργηθεί οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και ο ταξικός διαχωρισμός της κοινωνιάς που γεννούν την αναγκαιότητα δικαίου, μόνο σαν μπουμερανγκ θα καταντήσει. Θυμίζει τη συζήτηση για την απονέκρωση του κράτους.
Πάντως η "κατάργηση του γάμου" στα πλαίσια του καπιταλισμού μόνο σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας μπορεί να λειτουργήσει, θα εντείνει τις ανισότιμη θέση της. Τελικά καταντά ένα ακόμα αστικό αίτημα που κοιτά την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω! Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα σε βοηθούσε να διαβασεις πιο προσεκτικά την "Καταγωγή της Οικογένειας".
Το ΚΚΕ "ειναι ετη φωτός πιο μπροστα απο αλλα εξωκοιν.κομματα σε θεματα οργανωσης της εργ.ταξης" γιατί ακριβώς έχει επαναστατικό πρόγραμμα για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό και όχι για τη διαχείρισση του καπιταλισμού.
Υ.Γ. Καλό θα είναι να μας απασχολήσουν οι Θέσεις για το συνέδριο του ΚΚΕ γιατί θέτουν πολύ πιο σοβαρά θέματα που αφορούν τις εξελίξεις.
kk-1

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Fodas Fondue

''Θεωρώ ιδεαλιστική την οπτική που λέει οτι μια γυναίκα που εργάζεται σε εργοστάσιο χημικών πουλάει λιγότερο ή πιο αξιοπρεπώς το κορμί της απ' ότι μια συνοδός ή μια επαγγελματίας πορνοστάρ''

''λοιπόν θέλω πολύ να αναφερθώ σε μερικά σχόλια αναγνωστών του μπλογκ τα οποία θεωρώ φρικτά το λιγότερο εκτός αν προέρχονται από ανθρώπους άνω των 50 που τους δίνω πολλά ελαφρυντικά ''

Προσωπικα,δε σε κοβω πανω απο 15 με τετοια επιχειρηματα.

Ανώνυμος είπε...

Αν το κκε είναι ειλικρινές με το θέμα του κομμουνισμού θα έπρεπε να ζητήσει κατάργηση του κράτους στις απαρχές της σοσιαλιστικής επανάστασης. Αλλιώς η άρνηση συμμετοχής του σε αστική κυβέρνηση δεν δικαιολογείται από "αριστερή" οπτική. Τι εννοείς υπάρχει ο σοσιαλισμός μέχρι να ωριμάσουν οι παραγωγικές δυνάμεις;

Το πρόβλημα με τον υπαρκτό σοσιαλισμό είναι ότι κοιτούσε μόνο τον εργάτη και όχι τον άνθρωπο. Ναι εντάξει εκεί ο εργάτης ζούσε αξιοπρεπή ζωή, αλλά μπορούσε αν ήθελε να διαχειρίζεται το σώμα του όπως θέλει; Να μην είναι παραγωγικό μέλος της κοινωνίας, να παίρνει ναρκωτικά, να εκπορνεύεται. Τι πάει να πεί "γιατί να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο"; Θες να πεις ότι υπάρχουν κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις και όχι φυσική προδιάθεση που σε οδηγεί σε αυτές; Τι εννοείς ότι οι γυναίκες δεν είναι υποχρεωμένες να κάνουν παιδιά; Τι εννοείς οτί πιο πολλές φορές είναι αναγκασμένες να μην κάνουν παιδιά παρά να κάνουν σήμερα για αυτό όλη η δυτική ευρώπη έχει υπογεννητικότητα; Τι εννοείς ότι θεσμοί όπως το προξενιό και η προίκα καταργήθηκαν με μπροστάρηδες του κομμουνιστές εδώ και δεκαετίες, οπότε στην τελική ή κάπου χάθηκε η διαλεκτική στην θέση του κκε ή δεν χάθηκε ποτέ και απλώς δεν την βλέπω;

Συγχωρέστε με για την ειρωνεία. Σίγουρα ο τρόπος μου είναι ο χειρότερος για να πείσω άνθρωπο. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως άτομα που αντιλαμβάνονται και 5 πράγματα (αριστεροί, κομμουνιστές ακόμα και αναρχικοί) την πατάνε σαν πρωτάρηδες με τόσο τετριμμένη αστική προπαγάνδα, επειδή μπαίνει στο θέμα παιχνίδι ένα ακόμα θέμα (των ομοφυλόφιλων). Είναι λες και πέφτει μαζική τύφλωση και δεν μπορούν να κανουν την προφανή αναλογία ενός κεκτημένου από το κεντρικό πολιτικό στο ειδικό του σεξισμού. Ισως τελικά να υπάρχει έλλειψη θεωρητικής ενασχόλησης και βιβλιογραφίας, γιατί μόνο έτσι εξηγείται αυτό. Η αυτό ή έχει μπει όλος ο συριζα και τρολάρει.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@ Άναυδος
"συμφωνα με τον ΓΜ οι αστικοι εκσυγχρονισμοι γινονται γι το καλο της εργατικης ταξης"

Δε νομίζω να αναφέρθηκα γενικά.

"η αστικη ταξη επαψε να ειναι προοδευτικη εδω και 200 χρονια περιπου αλλα τα νεα δεν εφτασαν ακομη στον ΓΜ"

Μια χαρά έφτασαν γι' αυτό και στηρίζω ΚΚΕ και θέλω σκληρό σοσιαλισμό χτες. Τα ευκολάκια να ρίχνετε την μπάλα στην εξέδρα αλλάζοντας το θέμα στους συριζαίους που απλά ψάχνουν άλλοθι.

Μ' αυτά που λέτε πολλοί θα έπρεπε να συμπεράνει κανείς ότι και το κράτος με την εκκλησία θα πρέπει να είναι ένα και ότι με τους Εβραίους πρέπει να είμαστε πονηρεμένοι γιατί το Χολυγουντ έχει βγάλει ένα σκασμό ταινίες για το Ολοκαύτωμα κτλ.

Μόνο που δίπλα στους δικαιωματικούς αριστερούς και το εναλλακτικό χόλυγουντ υπάρχει και η άλλη αστική πλευρά που πουλάει παράδοση. Δίπλα στην ΗΠΑ που είναι εντάξει με τους γκέι και επιδιώκει τους αστικούς εκσυγχρονισμούς υπάρχει η απολύτως αστική Ρωσία που θεωρεί τους γκέι ανώμαλους και ανάγει την Εκκλησία ξανά σε βαρυσήμαντο πολιτικό φορέα.

Γιατί τέτοια μονόπλευρη αντίδραση παιδιά; Ευτυχώς που το Κόμμα απομακρύνεται ταχέως από τέτοιους ρηχούς αντικαπιταλισμούς της πλάκας, απομεινάρια της παλιάς σκουριάς, και γίνεται φορέας καθαρής επαναστατικής σκέψης.


@ Ο.Χ.Ε.Π
"Ευτυχώς κανείς δεν θυμάται την προηγούμενη συζήτηση μου με τον ΓΜ (που άρχισε τα βρισίδια με δικαιολογία ότι τάχα μου διαστρεβλώνω τα όσα λέει ο Ενγκελς για τους ομοφυλόφιλους στην καταγωγή της οικογένειας και έσκασαν 3-4 πρωτοεμφανιζόμενα τρολ να του κάνουν τις δεύτερες φωνές) για το θέμα και έτσι η τωρινή ντροπαλή κυβερνοφιλία του τώρα δεν βαζει κανένα καλόπιστο σε σκέψεις."

Θα ήταν πολύ θετικό για σένα να μην θυμάται κανείς την προηγούμενη σχετική συζήτηση και τα τέρατα που λέγατε αρκετοί. Κάποιοι καταλογίσατε κυβερνοφιλία στο ΚΚΕ όταν ψήφισε έστω κι εκείνο το επίδομα πείνας στους συνταξιούχους; Ή απλά ανοίγετε τον αριστερίστικο δρόμο στην ομοφοβία;



ΓΜ

Ένας Παλιός είπε...

@ Fodas Fondue (2)

Να κάνω και εγώ τώρα ένα προβοκατόρικο σχόλιο; Τι πα να πει "μια γυναίκα δε θέλει να γίνει μάνα"? και μάλιστα να μην το ανάγουμε αυτό σε εγωισμούς κτλ? Εξηγούμαι:

Στο σοσιαλισμό θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα πιο εύκολα για να γίνει μια γυναίκα μάνα ή όχι; Από το να της χορηγείται μεγάλη άδεια, επίδομα, απόσπαση από την τυχόν βαριά εργασία, αντίστοιχο σπίτι και επιπλεόν: Να είναι το διαζύγιο αποσυνδεδεμένο από την οικονομική του πλευρά, η κοινωνία να έχει και να διατηρεί μέσω της σχεδιομετρίας εκείνες τις δομές που να εκμηδενίζουν την εξάρτησή της ως μάνα από την ανάγκη για "εγκλεισμό" στο σπίτι κ.ο.κ.
Αν όλα αυτά συμβούν το αίτιο της μη τεκνοποίησης τόσο για τοθυς άντρες όσο και για τις γυναίκες δεν θα πρέπει να εξετάζεται με κοινωνικούς όρους και όχι με όρους ατομικής επιλογής;

Στο σήμερα. Με όλα , σχεδόν, τα παραπάνω να λείπουν, τί λέμε στις γυναίκες στα πλαίσια του γυναικείου ζητήματος; Είναι ατομική επιλογή σας να μην βλέπετε τον εαυτό σας ως μάνες ή είναι κοινωνική επιλογή του κράτους στον καπιταλισμό να σας κλείνει σπίτι, να σας αναγκάζει στην εξάρτηση από τον άντρα, την πρόνοια κ.ο.κ. σε περίπτωση που θελήσετε, έτσι ώστε να αναπαράγεται η ε.τ. με τους όρους της καταπιεσμένης τάξης (ρόλος της οικογένειας);

Και στο δια ταύτα: είστε να παλέψουμε να το αλλάξουμε αυτό ή να τους λέμε φυσικά και δεν πρέπει όλες σας να θέλετε να γίνετε μάνες, είναι ατομική επιλογή σας, είναι φυσικό να μη θέλετε κ.ο.κ.

Κατά τη γνώμη μου το πρώτο πρέπει να παλεύουμε.

Και η ερώτηση των 100.000 Ευρώ: Στο σοσιαλισμό δεν πρέπει να καθοδηγούνται προς την τεκνοποίηση τα ζευγάρια; δεν είναι αυτή απαραίτητη συνθήκη αναπαραγωγής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης;

Ανώνυμος είπε...

Χαρακτηρισμοί, επιλεκτικές παραθέσεις και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο τίποτα. Το ξαναλέω μπας και πιάσει τόπο. Είμαι... "αριστεριστής", επειδή δεν βλέπω ότι η κυβέρνηση, η ΕΕ και τα υπόλοιπα "φιλανθρωπικά" ιδρύματα προσπαθούν στο θέμα της ομοφοβίας, αλλά δεν βολεύουν οι συσχετισμοί στην επιρροή της εκκλησίας. Αίσχος και ντροπή μου! Ευτύχως υπάρχουν και άνθρωποι να την στηρίξουν μπόλικοι...

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Αλλο πράγμα η ταξική θέση, άλλο πράγμα η ψήφος. Αν στην θέση του κκε κατάλαβες μόνο όσα ψήφισε πάσο. Τσάμπα τύπωσε και το ριζοσπάστη με πιο ολοκληρωμένη θέση. Με αυτήν την λογική που του πιστώνεις είναι απορίας άξιο γιατί δεν έψαξε το κκε πολιτικές συμμαχίες με την "αγιστεγά" όταν δεν ήταν μνημονιακή.

Αλλά έστω και έτσι τουλάχιστον το βοήθημα προσφέρει μια εύκολα προφανή προσωρινή ανακούφιση. Το θέμα των υιοθεσιών μέχρι και σε αυτό το πολύ βραχοπρόθεσμο χωράει την ίδια συζήτηση που χωρά και στο μακρυπρόθεσμο.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως, την αντίληψη οτι οι γυναίκες είναι μηχανές αναπαραγωγής που έχουν την ηθική υποχρέωση να γίνονται μανάδες και που όλη τους η ζωή πρέπει να περιστρέφεται γύρω απο αυτό, οι φασίστες την είχαν. Αντίθετα η κομμουνιστική αντίληψη μιλάει για μια γυναίκα ισότιμο μέλος στην κοινωνία, όχι "μάνα και κουζίνα".

http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/29722/hrysaygitisses




Σ.

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετίζω την συζήτηση και το μπλοκ γενικότερα,σχολιάζοντας για πρώτη φορά,έπειτα από αρκετά χρόνια σταθερής ανάγνωσης.
Στην κουβεντούλα που άνοιξε για τους αστικούς εκσυγχρονισμούς,αφού δηλώσω πρώτα την απόλυτη συμφωνία μου με τον ΓΜ,θέλω να προσθέσω τα εξής:
1)Θεωρώ αυτονόητο πως το Κόμμα πρέπει να αποκρίνεται θετικά σε μέτρα που βάζουν ένα φρένο στην ρατσιστική αντιμετώπιση κάποιων ανθρώπων.Φυσικά,αυτά τα μέτρα ούτε θέλουν,αλλά ούτε και μπορούν να καταργήσουν αυτή την ρατσιστική αντιμετώπιση,αλλά τουλάχιστον της βάζουν ένα φρένο,κάνοντας τους δέκτες της πιο αποδεκτούς στην κοινωνία.Η -σαφέστατα βελτιωμένη,σε σχέση με την δεκαετία του 1950- σημερινή ζωή των Μαύρων στις ΗΠΑ είναι ενδεικτική.Γιατί φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουμε πως οι αγώνες των μαύρων δεν είχαν ούτε ως διακύβευμα,ούτε ως αποτέλεσμα μόνο την προεδρεία Ομπάμα.
2)Θέλουμε να κάτσουμε να αναλύσουμε ποιες ήταν οι -αστικότατες- κυβερνήσεις που έχουν κάνει ορισμένους από τους πιο προωθημένους αστικούς εκσυγχρονισμούς,που το κομμουνιστικό κίνημα ορθώς στήριξε;Να μιλήσουμε για τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας στην Γαλλία,που κατοχυρώθηκε επίσημα το 1958 από τον -άκρως συντηρητικό και φανατικότατο αντικομμουνιστή- Σαρλ ντε Γκωλ;Ή μήπως να μιλήσουμε για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στην Ελλάδα, που κατοχυρώθηκε το 1952 από την κυβέρνηση Πλαστήρα,δηλαδή τους φονιάδες του Μπελογιάννη;Αυτά για να μην χρησιμοποιείται σαν κάλυμμα της ομοφοβίας ορισμένων το αστείο επιχείρημα "ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι είναι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης,άρα όποιος το στηρίζει τους αθωώνει".
3)Βέβαια,για να είμαστε ειλικρινείς, το Κόμμα δεν έχει δείξει ποτέ τέτοια στάση απέναντι στους αστικούς εκσυγχρονισμούς.Αντιθέτως,όχι απλά τους στήριξε,αλλά πολλούς από αυτούς (δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες,διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας) τους είχε στο πρόγραμμά του.Επομένως πιστεύω πως η -άκρως λάνθασμένη- στάση στο ΣΣ δεν είναι θέμα γενικά αντιμετώπισης των αστικών εκσυγχρονισμών,αλλά απορρέει από την γενικότερη αρνητική στάση του Κόμματος απέναντι στους ομοφυλόφιλους.Μια αρνητική στάση,για την οποία δεν φταίει κανένας "Στάλιν" και καμιά "κακιά ηγεσία".Φταίει το γεγονός πως,ακόμα και σήμερα,εν έτει 2017,το Κόμμα αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα ως ταμπού.

Conolly

Ανώνυμος είπε...

1)Χαιρετίζεις την πρωτοβουλία που εν τέλει δεν κάνει τίποτα. Νταξ ότι θες δικηγόρε του ΓΜ.

2)Για την ιστορία οι γυναίκες πρώτη φορά ψήφισαν το 44' στην Ελλάδα και το σύνθημα "τι πλαστήρας τι παπαγος" τα λέει όλα για τον πρώτο. Και το σύνταγμα του 58' δεν ψηφίστηκε από το ΓΚΚ για πολλούς λόγους, ένας από αυτούς είναι ότι αποτέλεσε την πολιτική του ταφόπλακα ως κόμμα του 30%. Διαχωρισμός έγινε πολύ νωρίτερα (έκαναν ξέρω γω τρεις αστικές επαναστασεις τον 19ο αιώνα, άλλες τόσες δημεύσεις περιουσιών της εκκλησίας και μία κομμούνα). Δεν ισχύει κανένας ετεροκαθορισμός. Το θέμα της καταπίεσης των ομοφυλόφιλων και η δύναμη της εκκλησίας είναι άμεσα συνδεδεμένα θέματα. Οποιος νομίζει ότι θα προσκυνά τον μεγαλύτερο ομοφοβικό στην Ελλάδα (τον Ανθιμο) και μετά θα μας πασάρει τα κοινωνικά φύλα της ΕΕ ως φιλολαϊκά για να βγάλει το κκε ομοφοβικό είναι γελασμένος.

3)Αστικοί εκσυγχρονισμοί είναι και τα μνημόνια. Και τα λένε και πανεπιστήμια... Θέλει λίγο πιο ταξική τοποθέτηση το θέμα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Η διαστρέβλωση πάει σύννεφο βλέπω.

Είπε κανείς αγαπητέ Σ. ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι "μηχανές αναπαραγωγής" και "μάνα και κουζίνα"; Γιατί αν διαβάσαμε τα ίδια σχόλια - και εν προκειμένω αυτό του Ενός Παλιού - εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι στη σοσιαλιστική κοινωνία, θέλουμε να έχει αποσυνδεθεί τόσο πολύ το μεγάλωμα των παιδιών από το "κάτσε στο σπίτι και στην κουζίνα", που πλέον τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της γυναίκας απέναντι στο παιδί και την κοινωνία θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του άντρα. Δηλαδή και οι δύο θα εργάζονται, και οι δύο θα συμμετέχουν στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

Και Conolly αφού λες ότι το Κόμμα (φαντάζομαι εννοείται ότι είσαι ψηφοφόρος/οπαδός του ΚΚΕ) έχει δείξει πολύ σωστή στάση απέναντι στους αστικούς εκσυγχρονισμούς, και γενικά φαίνεται να συμφωνείς με το ΚΚΕ σε όλα εκτός από το θέμα του συμφώνου συμβίωσης, μήπως βιάζεσαι να χαρακτηρίσεις άκρως λανθασμένη τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα; Μήπως το ΚΚΕ ξέρει καλύτερα; Στο κάτω κάτω το κόμμα δεν είναι ο συλλογικός διανοούμενος;

prolet

ΥΓ1: Για ποιο λόγο θεωρούμε ότι το σύμφωνο συμβίωσης βάζει φρένο στη ρατσιστική αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων κάνοντας τους δέκτες της πιο αποδεκτούς στην κοινωνία;

ΥΓ2: Εγώ δε διάβασα πουθενά το αστείο επιχείρημα ότι "ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι είναι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, άρα όποιος το στηρίζει τους αθωώνει". Αντίθετα, ότι είναι ένα φτηνό ψευτο-προοδευτικό μέτρο, το οποίο από τη μία γίνεται δούρειος ίππος για να έρθουν αυτά που προβλέπει το κόμμα, και από την άλλη γίνεται παντιέρα επαναστατικότητας από τους Συριζαίους και τους συν αυτοίς και μέτρο προοδευτικότητας.

Αναυδος είπε...

οχεπ
κανεις ενα σοβαροτατο λαθος
το ιεαρατειο ειναι το κατεξοχην καταφυγιο των δεξιων ομοφιλοφιλων οποτε το να μην προχωρα σε διαχωρισμο κρατους εξουσιας ο συριζα εξυπηρετει τα συμφεροντα τους οχι σαν ιερατειου αλλα σαν ομοφιλοφιλων :)

Αναυδος είπε...

με τη λογικη του φοντα τα βαπορακια κι αυτα δουλια κανουν και κοσμκο βοηθουν το αυτο ισχυει για διαρρηκτες, μπραβους κλπ

Ανώνυμος είπε...

@Σ.
Ακόμα πιο φασιστική και σάπια είναι η αντίληψη που αποκτηνώνει τη γυναίκα και της αρνείται ή της εμποδίζει να κάνει παιδί. Ακόμα χειρότερα όταν πασάρεται ως προσωπική επιλογή. Σε ένα σύστημα που σε εξαναγκάζει σε απαράδεκτα φρικτά διλήμματα όπως "παιδί ή δουλειά".
Όταν κάνεις σημαία σου την κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την υπεράσπιση ενός σαπιου συστήματος όπως ο καπιταλισμός είναι πολύ ευκολο να καταλήγεις σε απόψεις του τύπου "αντίληψη οτι οι γυναίκες είναι μηχανές αναπαραγωγής που έχουν την ηθική υποχρέωση να γίνονται μανάδες και που όλη τους η ζωή πρέπει να περιστρέφεται γύρω απο αυτό"!
Για σκέψου έ...όταν θέλουν να υπερασπιστούν την ελευθεριότητα στις σεξουαλικές σχέσεις, τους μικροαστισμούς τους για τις σχέσιες με το άλλο φύλο...τότε δεν μιλούν για γυναίκες-μηχανές του σεξ, αλλά για φυσική ελευθερία. Ναι, ναι...η παρτούζα είανι φυσική ελευθερία...και χωρίς προφυκακτικό!!!! Όταν μπαίνει το ζήτημα υπεράσπισης της μητρότητας αρχίζουν οι παρλαπίπες για γυναίκες-μηχανές αναπαραγωγής (εκείείναι απαραίτητο το προφυλακτικό). Λές και δεν είναι στη φυσιολογία της γυναίκας να γεννά νέους ανθρώπους. Λές και ένα παιδί δεν είναι το ομορφότερο επιστέγασμα μια ομόρφης ερωτικής σχέσης (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι). Λες και η κοινωνική αναπραγωγή δεν προϋποθετει μεταξύ άλλων και τη βιολογική αναπραγωγή.
Ωραίοι εισαστε ρε μάγκες...θα καταντήσετε να αναγορεύετε σε "φασισμό" την υπεράσπιση του δικαιώματος της μητρότητας και όλα τα μέτρα κοινωνικής προστασίας των νέων μητέρων. Κατά τα άλλα σας μάρανε το "δικαίωμα" ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν παιδιά. Ωραίοι είστε...για τη γυναίκα η μητρότητα είναι καταπίεση, για τα ομόφυλα ζευγάρια (δεν το θέτω ενάντια τους, αλλά για να κατανοηθει η γελοιότητα των επιχειρημάτων σαν του Σ.) είναι "ανθρώπινο δικαιώμα". Ανερμάτιστοι μέχρι τέλους!!!!!
kk-1

Unknown είπε...

@Ο.Χ.Ε.Π.

Δεν θα σχολιάσω αυτά περί "δικηγόρου του ΓΜ" και θα μπω κατευθείαν στο θέμα.

Την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες την ανέφερα ως έναν προωθημένο αστικό εκσυγχρονισμό (τον οποίον το Κόμμα υποστήριζε με πάθος),που στην Ελλάδα τον κατοχύρωσε μια κυβέρνηση που έβαψε τα χέρια της με κομμουνιστικό αίμα.Και όχι,σε αυτό δεν έπαιξε κανέναν ρόλο η ψήφος των γυναικών το 1944. Εκτός αν νομίζεις πως το ελληνικό αστικό μετεμφυλιακό κράτος είχε κάποια αγάπη για τους θεσμούς του ΕΑΜ...

"Το θέμα της καταπίεσης των ομοφυλόφιλων και η δύναμη της εκκλησίας είναι άμεσα συνδεδεμένα θέματα. Οποιος νομίζει ότι θα προσκυνά τον μεγαλύτερο ομοφοβικό στην Ελλάδα (τον Ανθιμο) και μετά θα μας πασάρει τα κοινωνικά φύλα της ΕΕ ως φιλολαϊκά για να βγάλει το κκε ομοφοβικό είναι γελασμένος."
Συμφωνώ με αυτό που έγραψες,απλά δεν καταλαβαίνω πως από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι κομμουνιστές πρέπει να είναι ενάντια στα δικαιώματα των ΛΟΑΔ.

Και τέλος,ένας άνθρωπος με στοιχειώδη νόηση καταλαβαίνει πως άλλου είδους αστικός εκσυγχρονισμός τα μνημόνια,άλλου είδους αστικός εκσυγχρονισμός το ΣΣ.Ο παραλληλισμός ανάμεσα στα δύο οδηγεί είτε στην στήριξη των μνημονίων,είτε στην ομοφοβία με δήθεν "αντισυστημικό" μανδύα.Το πρώτο το κάνουν οι φιλελεύθεροι αστοί.Λέω να μην σου υπενθυμίσω ποιος πολιτικός χώρος κάνει το δεύτερο...

Conolly

Ανώνυμος είπε...

Conolly
Ισχύει και για εσένα το ερώτημα:έχεις να ασχολήθείς με τίποτα σοβαρότερο σε σχέση με αυτά που απασχολούν τις πολιτικές εξελίξεις και τη ζωή της εργατικής τάξης; Έχεις να μας πέις τίποτα ουσιαστικό για τις θέσεις για το συνέδριο του ΚΚΕ;;;;
Μάλλον σε χαροποιούν οι αστικοί εκσυγχρονισμοί περισσότερο. Δηλαδή το πως θα δυναμώσει η καπιταλιστική εκμετάλλευση...
Υ.Γ. Σωστοτατος ο prolet!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

"Την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες την ανέφερα ως έναν προωθημένο αστικό εκσυγχρονισμό"
Συνεχίζεις να μπερδεύεσαι! Η "ψήφος στη γυναίκα" δεν αποτέλεσε κάπιον "αστικό εκσυγχρονισμό" όπως γράφεις, αλλά κοινωνικό δικαίωμα το οποίο κατάκτήθηκε με σκληρούς αγώνες. Αποδόθηκε σε μια σειρά χώρές μετά την νίκη της οκτωβριανής σοσιαλιστικής επανάστασης που έδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία δικαίωμα ψήφου στην γυναίκα. Δηλαδή και για την εφαρμογή αυτού του απλού δικαιώματος η σοσιαλιστική επανάσταση άνοιξε το δρόμο. Εσύ μπερδέυεσαι με τις σουφραζέτες...
Άλλο περιέχομένο είχε το αίτημα για το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες παό την εργατική τάξη και το κόμμα της το ΚΚ, άλλο για την αστική τάξη. Στις καπιταλιστικές χώρες δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες (που φυσικά δεν αποτέλεσε και κάποια επανάσταση) προσαρμόζοντας το στις ανάγκες της καπιταλιστικής αναπραγωγής. κατά τά άλλα οι εργαζόμενες γυναίκες εξακολουθούν στην πράξη να μην μπορούν να ασχοληθούν με την πολιτική!!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@Prolet

Το τι διαφωνίες έχω με το ΚΚΕ,το ξέρουν αυτοί που πρέπει (η οργάνωση με την οποία έχω επαφές) και αυτό αρκεί.

Εγώ θα περιοριστώ να σου πω πως,σε όλα αυτά τα χρόνια που έχω επαφή με το Κόμμα,έχουν εμφανιστεί διάφορα ζητήματα που αρχικά δεν με κάλυψε ιδιαίτερα η θέση του.Σε κάποια αργότερα υιοθέτησα τελικά την θέση του,σε κάποια άλλα όχι.Το θέμα με το ΣΣ είναι πως είναι το μοναδικό ζήτημα που βρίσκω την θέση του τόσο εύκολα αποδομήσιμη και σε τόσο λανθασμένη βάση.Και λογικές του τύπου "το Κόμμα ξέρει,το Κόμμα είναι σοφό" τις θεωρώ καταστροφικές.Μέσα στους λόγους για τους οποίους στηρίζω το Κόμμα,σίγουρα δεν είναι το ότι το θεωρώ... "ευλογημένο".Δεν πιστεύω ότι βρίσκει τις θέσεις του στο όρος Σινά,που βρήκε ο Μωυσής τις 10 εντολές.Όλες οι θέσεις του (και οι σωστές και οι λανθασμένες),είναι αποτέλεσμα των επεξεργασιών που έχει -ή δεν έχει- κάνει.

Όσον αφορά το "ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι είναι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, άρα όποιος το στηρίζει τους αθωώνει", η τοποθέτηση του ανώνυμου στις 5.26μμ είναι χαρακτηριστικό δείγμα.

Conolly

Ανώνυμος είπε...

kk-1 δε μπαίνω στη διαδικασία συζήτησης με άτομα σαν εσένα γιατί δε με απασχολεί καν η άποψη σου ή και η ύπαρξη σου εν γένει. Είσαι ταλιμπάν που καταφεύγεις στο να κάνεις ad hominem επιθέσεις σε όποιον τολμήσει να πει μια άποψη που δε σου καλαρέσει και κάθε συζήτηση με άτομα σαν εσένα είναι σπατάλη ενέργειας και χρόνου.

Το μόνο που θα απαιτήσω είναι να μη βάζεις λόγια στο στόμα μου, όσον αφορά τη πρώτη σου πρόταση. Το οτι είσαι ελληναράς και θες τη γυναίκα κουνέλα να σου αφήνει τους απογόνους δε σημαίνει οτι όποιος δε το βλέπει έτσι είναι ενάντιος στο δικαίωμα στη μητρότητα ή οτι ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ για να κοπούν τα επιδόματα μητρότητας. Και τουλάχιστον, αν σε ενοχλούν οι θέσεις που παρέθεσα στο κείμενο του 902, να το πεις ανοιχτά οτι είσαι ενάντια στις θέσεις του κόμματος και οτι προτιμάς αυτές του φασίστα: απαγόρευση εκτρώσεων, οι γυναίκες στη κουζίνα τους κτλ. Αφου αυτά θες, πες το ανοιχτά, όχι να το παίζεις φιλοκκε και να χτυπάς τη θέση του κόμματος. Αυτά είναι για τους εργατοσπορίτες.



Σ.

Ανώνυμος είπε...

"Συμφωνώ με αυτό που έγραψες,απλά δεν καταλαβαίνω πως από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι κομμουνιστές πρέπει να είναι ενάντια στα δικαιώματα των Λοαδ"

Από την στιγμή που μιλάμε για τις θέσεις του κκε το θέμα πάει στενά στις υιοθεσίες και το συμφωνο συμβίωσης, δηλαδή στην δημιουργία οικογένειας που δεν μπορεί να θεωρείται ότι έχει λήξει επιστημονικά, καθώς και στην ρίζα της ομοφυλοφιλίας που θεωρεί κοινωνική όπως και οι κλασικοί μαρξιστές. Τα υπόλοιπα διόλου κατοχυρωμένα δικαιώματα από το αστικό κράτος ποτέ δεν αμφισβήτηθηκαν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι κομμουνιστές αποδείχθηκαν πρωτοπόροι στο θέμα, απέναντι σε ρατσιστικές επιθέσεις, στους εργασιακούς φραγμούς ήδη από την εποχή του σοσιαλιστικού μπλοκ παρά την χυδαία προπαγάνδα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επειδή είναι πολλά τα σχόλια, ίσως κάποιο στην πορεία να χάθηκε και να μη βρήκε το δρόμο για δημοσίευση.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο με το δικό σου σφε αναγνώστη-σχολιαστή, κάνε έναν κόπο να το ξαναγράψεις

Ανώνυμος είπε...

@Conolly

Το αν στηρίζεις ή όχι το ΚΚΕ, φαίνεται από τις συγκρίσεις ανάμεσα σε πολιτικούς χώρους που κάνεις. Άλλο είναι να διαφωνείς με κάποιες θέσεις και άλλο να εξισώνεις - έστω και για ένα μόνο ζήτημα - ναζί και κομμουνιστές. Ευτυχώς το νόημα της λέξης "στηρίζω" δεν έχει αλλάξει ακόμα.

Δεν υποστήριξα ότι το κόμμα είναι αλάνθαστο, πάνσοφο κτλ. Αλλά οι θέσεις και οι αποφάσεις του κόμματος - και θα έπρεπε να το ξέρεις αυτό εφόσον έχεις επαφή με κάποια ΚΟΒ - δεν έρχονται ως φιρμάνια από τον ΓΓ και την ΚΕ αλλά διαμορφώνονται μετά από μελέτη που πραγματοποιείται από πολλά στελέχη ανώτερων και κατώτερων οργάνων. Ακόμα και όταν έρχεται απόφαση από την ΚΕ "πατάει" πάνω στις επεξεργασίες που έχουν προηγηθεί και δεν είναι αποτέλεσμα της "γενικότερης αρνητικής στάσης του Κόμματος απέναντι στους ομοφυλόφιλους".

prolet

Φώντας Φ. είπε...

Part 1

Θα παρακαλούσα πάντως να μην αναπαράγουμε το επιχείρημα του τι καλύτερο έχουμε να κάνουμε για το συνέδριο απ' το να γράφουμε εδώ. Θα γράψουμε και στο συνέδριο φυσικά και είναι λάθος να νομίζουν μερικοί αναγνώστες-συνομιλητές ότι για να σε απασχολεί το ζήτημα του σεξισμού και της αντιμετώπισης του από το κόμμα προυποθέτει ότι δεν σε ενδιαφέρουν άλλα θέματα. Η ανάρτηση έθιξε το σεξισμό και ανέφερε μερικά πράγματα πάνω σε αυτό και πάνω σε αυτήν την ανάρτηση τοποθετούμαστε και συζητάμε.

Απαντάω σε μερικά σχόλια:

@kk-1
Θενκ γιου για την κατανόηση  Δε θεωρώ ότι οι γυναίκες καταπιέζονται απ’ τη μητρότητα (με την οποία εννοώ όχι την κύηση αλλά την κηδεμονία-ανατροφή των παιδιών) αλλά από το ότι ολόκληρες κοινωνίες ή σε άλλες περιπτώσεις μεγάλα τμήματα κοινωνιών, θεωρούν το ρόλο της μητέρας υποχρέωση και κάτι το αυτονόητο για μια γυναίκα, ενώ όποια δεν τον επιλέγει συνειδητά στιγματίζεται.

Επιπλέον για παρακάτω σχόλιο σου, κανείς δε θα πει ποτέ ότι η μητρότητα είναι κάτι κακό, φασιστικό ή λάθος ή τουλάχιστον κανένας που σέβεται τις γυναίκες και δε τις εργάτριες. Τουναντίον υπεράσπιση της μητρότητας με κάθε μέσο όταν αυτή όμως είναι επιλογή και όχι κοινωνική προσταγή απ’ τον περίγυρο.

@άναυδος. Ακόμα κι αν δεχτούμε πως η πλειοψηφία των εργαζόμενων στη βιομηχανία του σεξ δε θα θέλανε να είναι εκεί –κάτι που μάλλον ισχύει- αυτό δε σημαίνει πως αυτό που κάνουν ταυτίζεται με την πώληση παράνομων επικίνδυνων ουσιών, με την άσκηση βίας ενός ληστή ή με την ιδιότητα του κλέφτη. Δεν είναι αντικοινωνική η εργασία τους, με την έννοια του ότι η επιβίωση τους δεν συνεπάγεται ζημιά για τις κατώτερες τάξεις και γενικότερα

Φώντας Φ. είπε...

Part 2:

@Ένας Παλιός
Με έχουν προβληματίσει και εμένα τα όσα θέτεις, δε τα βρίσκω προβοκατόρικα αν και σίγουρα δεν ξέρω πως θα ακουγόντουσαν σε μια κάπως νέα γυναίκα. Σου απαντάω.
Πρώτα απ’ όλα εσύ αναφέρεσαι στην τεκνοποίηση, εγώ μιλάω για το πιο σοβαρό και λιγότερο σωματικό, κομμάτι της ανατροφής, για τη μάνα που ορίζεται όχι απ’ την κύηση και τη γέννα αλλά από αυτό που έρχεται μετά. Απ’ το ρόλο του κηδεμόνα.

Στο σοσιαλισμό φυσικά και πρέπει να εξαλειφθούν όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που θέλει να κάνει οικογένεια. Ο σοσιαλισμός όμως στοχεύει και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απελευθέρωση του ανθρώπου, όχι απ’ την κοινωνία και εναντίον της αλλά μέσα σε αυτή. Η αυτοπραγμάτωση του ατόμου, όχι με την ιδεαλιστική, ατομικιστική της έννοια αλλά με την υλιστική-κοινωνική είναι ένας αυτονόητος στόχος. Αυτή η ξεδίπλωση της ανθρώπινης δημιουργικότητας (δείγματα της είδαμε στην ΕΣΣΔ) πάει παράλληλα με κάποιες ελευθερίες. Όχι ελευθερίες τύπου «Δεν θέλω να δουλεύω αλλά θέλω να με ταΐζετε» αλλά με τις πιο “ευγενείς” τύπου «Επιλέγω τι θέλω να σπουδάσω και σε ποιον τομέα θέλω να εργαστώ». Στα πλαίσια αυτά νομίζω πως η διαπαιδαγώγηση των κοριτσιών πρέπει να αλλάξει σε βαθμό που να μην τους προβάλλεται η μητρότητα ως μέγιστη αρετή-ρόλος που πρέπει να πετύχουν αλλά ένας απ’ τους πολλούς. Άλλοι στόχοι μπορεί να είναι μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη, στην έρευνα, στη σκληρή δουλειά, στον αθλητισμό. Επίσης η ανατροφή των παιδιών είναι κάτι το αρκετά περίπλοκο και ιδιαίτερο (δε θα πω δύσκολο για να μην φανεί ευτελές) και ίσως να υπάρχει κόσμος που να μη μπορεί να τα βγάλει πέρα, για διάφορους όχι μόνο οικονομικούς λόγους και να μην θέλει. Αυτός ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενος όπως παλιότερα εκείνες που αν και έμεναν για χρόνια με τον ίδιο σύντροφο δεν παντρεύονταν.
Όσο για τις ανάγκες της μελλοντικής κοινωνίας σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα εξαρτηθεί κι από το εύρος, την εποχή και τη δυναμική των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Σε γενικές γραμμές βρίσκω κάπως “ανήθικη” τη λογική του να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι στον σοσιαλισμό και δε από κομμουνιστές ως workforce ή manpower, ως ανθρώπινο δυναμικό ελληνιστί. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως πρώτη ύλη στα εκμεταλλευτικά συστήματα, ως σκλάβος, κολίγος, εργάτης και παράλληλα/εναλλακτικά στρατιώτης, ερευνητής, δάσκαλος, παπάς αλλά ο κομμουνισμός, ώριμος ή όχι οφείλει να δείξει ένα σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή που χωρίς να έχει το άτομο στο κέντρο του, θα αναγνωρίζει την μοναδικότητα και το δικαίωμα του ανθρώπου να είναι κάτι παραπάνω από κάτι που πρέπει να αυξηθεί τόσο τις εκατό ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του πεντάχρονου πλάνου (δεν ειρωνεύομαι ούτε επιτίθεμαι στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής στο σοβιετικό κράτος).

Πάντως δεν είμαι απόλυτος, αναγνωρίζω ότι, όση δουλειά κι αν βγάζουν για μας οι μηχανές στον σοσιαλισμό (ελπίζω μπόλικη) θα υπάρχει ανάγκη για ανθρώπους. Αν το θέμα λοιπόν είναι να εξασφαλιστεί ένας αριθμός γεννήσεων που θα εγγυάται την αναπαραγωγή της κοινωνίας και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά τότε υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Δεν ξέρουμε σε τι επίπεδο θα είναι τότε οι αναπαραγωγικές τεχνολογίες αλλά, αν δεχτούμε ως βάση τις σημερινές δυνατότητες, θα μπορούσαν κάποιες γυναίκες, εθελοντικά σε πρώτη φάση, να τεκνοποιήσουν με σπέρμα συντρόφου τους ή δότη. Ωστόσο απ’ την στιγμή που μεγαλώσει κάπως το βρέφος και δεν θα εξαρτάται η επιβίωση του από τη μάνα, η φροντίδα του, εκεί που είναι και η ουσία της μητρότητας, θα πρέπει να περνάει στην ευθύνη του κράτους αν η γυναίκα δεν επιθυμεί να το μεγαλώσει. Μια σοσιαλιστική κοινωνία δεν θα έχει ιδρύματα σαν τα σημερινά, ούτε θα τσιγκουνεύεται το προσωπικό (από καθαρίστριες και δασκάλους μέχρι ψυχολόγους και παιδαγωγούς) και πρέπει να παρέχει το δικαίωμα στους πολίτες της να μην γίνουν κηδεμόνες-γονείς αν δεν το επιθυμούν.

Η άνευ όρων υπεράσπιση της οικογένειας ως πυρήνα της κοινωνίας πάντως δεν μου φαίνεται ιδανικός στόχος για το σοσιαλισμό.

Ανώνυμος είπε...

@prolet

Δεν είδα κάπου να εξισώνω ναζί και κομμουνιστές και όποιος διέκρινε κάτι τέτοιο στην παρέμβασή μου,δυσκολεύομαι να πιστέψω πως δεν είχε προβοκατόρικη διάθεση.Εγώ αυτό που είπα είναι πως θεωρώ άκρως αντιδραστική την αντίληψη "Τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ είναι εχθρικά προς την εργατική τάξη",κυρίως επειδή στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει στην αντίληψη "Οι ΛΟΑΔ είναι εχθροί της εργατικής τάξης (και πρέπει να τους συμπεριφερθούμε ανάλογα,θα μπορούσε να συμπληρώσει κάποιος)".Κι αυτήν την αντίληψη δεν την χρεώνω τόσο στο Κόμμα (όσο κι αν διαφωνώ με την στάση του στο εν λόγω θέμα),όσο σε ορισμένους σχολιαστές εδώ,που θεωρούν αδιανόητο κάποιος να υποστηρίζει το ΣΣ και παράλληλα να στηρίζει και τους αγώνες της εργατικής τάξης,πόσο μάλλον να συμμετέχει σε αυτούς.

Για την δεύτερη παράγραφό σου,δεν μπορώ να καταλάβω που κολλάνε ο ΓΓ και η ΚΕ.Πρώτος απέρριψα τις βλακείες περί "κακιάς ηγεσίας".Για όλες τις θέσεις του (είτε συμφωνώ,είτε όχι),θεωρώ πως ευθύνη έχει το Κόμμα συνολικά. Ως "γενικότερη αρνητική στάση του Κόμματος απέναντι στους ομοφυλόφιλους",εννοώ ακριβώς το γεγονός πως το Κόμμα δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα και,στην καλύτερη περίπτωση,το βρίσκει ασήμαντο (προσωπικά πιστεύω λόγω του γεγονότος ότι το θεωρεί ακόμα ταμπού) και,από την στιγμή που δεν έχει χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του,αντικειμενικά η θέση του δεν πατάει σε σωστή βάση.

Conolly

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Kαλά, μερικούς δε σας προβληματίζουν οι "τζάμπα-επεναστάσεις", που σας σερβίρει η "προοδευτική αστική τάξη", (που, κατά τα λεγόμενά σας έχει ακόμη θετικούς "εκσυγχρονισμούς"(!) στο παλ-μαρέ της);
Ενάντια σε ποιούς είναι "επανάσταση", άντε "εκσυγχρονισμός" το Σ.Σ.;
Στον ...Ανθιμο;
Ρε, πάτε καλά; Είστε σίγουροι ότι ο Ανθιμος είναι κατά(;) των γκέτσηδων; Και των ..."διαφορετικών";
Θάπρεπε να αφορίσει όλη την Ιερά Σύνοδο, και τον εαυτό του μαζί.
Οσο και οι αστοί πολιτικοί είναι ..."κατά του μνημονίου", η υπέρ της "ενιαίας Κύπρου"....
Τίποτε δε μάθατε από την φαρισαϊκή υποκρισία και την πανουργία των εκμεταλλευτών;
Ολοι αυτοί θα "απελευθερώσουν" του "διαφορετικούς" όσο και οι αστοί ...."απελευθέρωσαν"(;!;!) την γυναίκα. Και τον άνδρα!
Σα να ζείτε σε ένα παράλληλο σύμπαν: Το καπιταλιστικό ειδέναι....

Ακου εκεί, λέει..."να υποστηρίξει" το ΚΚΕ....
Το ΚΚΕ γεννήθηκε για να ξεσκεπάζει και να δείχνει καινούργιους δρόμους.
Οχι "να υποστηρίζει".

----------------------------
(Με τις συγγνώμες μου για το παραληρηματικό ύφος, αλλά εδώ και ~30 χρόνια έχω σιχαθεί οποιαδήποτε αντιδραστική μούχλα σερβίρεται σαν "εκσυγχρονισμός". Αμάν, όχι άλλο!)

Ανώνυμος είπε...

@ Ο.Χ.Ε.Π
"Είμαι... "αριστεριστής", επειδή δεν βλέπω ότι η κυβέρνηση, η ΕΕ και τα υπόλοιπα "φιλανθρωπικά" ιδρύματα προσπαθούν στο θέμα της ομοφοβίας"

Δεν απάντησες, είναι η Ρωσία φιλανθρωπικό ίδρυμα; Είναι λιγότερο αστική από την ΕΕ;

Δεν θες ν' απαντήσεις στο ίδιο το ζήτημα και πετάς το σκιάχτρο "Μ' αυτά τα λέει η ΕΕ!" 1) @@ τα λέει η ΕΕ. ΕΕ είναι και ο Ορμπάν και η Λεπέν και η καθολική Εκκλησία και 2) Αν θες να το πάμε έτσι, αυτά που λες εσύ τα λέει ο Πούτιν, ο Νο 1 βιαστής του σοσιαλισμού. Γιατί συμμαχείς με τον Πούτιν; Σου μοιάζει για κομμουνιστής μήπως;

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

@ prolet
"μήπως βιάζεσαι να χαρακτηρίσεις άκρως λανθασμένη τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα; Μήπως το ΚΚΕ ξέρει καλύτερα; Στο κάτω κάτω το κόμμα δεν είναι ο συλλογικός διανοούμενος;"

Ακριβώς επειδή το ΚΚΕ έχει ιδεολογία τον διαλεκτικό υλισμό και όχι το τι πίστευε ο παππούς μου και ο δικός του παππούς, γι' αυτό και μπορούμε όλοι να είμαστε βέβαιοι ότι πολύ γρήγορα θα διορθωθεί η λάθος θέση για τους ομοφυλόφιλους, όπως διορθώθηκαν και οι υπόλοιπες.

Και τότε βέβαια θα λυπηθούν πολλοί που τον διαλεκτικό υλισμό τον ξέρουν μόνο φατσικά αλλά ελπίζω να μην αποτελέσει αυτό αιτία να αναζητήσουν πολιτική στέγη δίπλα σε "τρου κομμονιστές" τύπου Καζάκη που θα "έχουν σωστές θέσεις για τις αδερφές και τα άλλα κόλπα του ιμπεριαλισμού".

@ kk-1
"Ωραίοι εισαστε ρε μάγκες...θα καταντήσετε να αναγορεύετε σε "φασισμό" την υπεράσπιση του δικαιώματος της μητρότητας και όλα τα μέτρα κοινωνικής προστασίας των νέων μητέρων. Κατά τα άλλα σας μάρανε το "δικαίωμα" ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν παιδιά. Ωραίοι είστε...για τη γυναίκα η μητρότητα είναι καταπίεση, για τα ομόφυλα ζευγάρια (δεν το θέτω ενάντια τους, αλλά για να κατανοηθει η γελοιότητα των επιχειρημάτων σαν του Σ.) είναι "ανθρώπινο δικαιώμα". Ανερμάτιστοι μέχρι τέλους!!!!!"

Δεν καταλαβαίνω, ίσως οι αφροί από το στόμα πέφτουν στην οθόνη και δε διαβάζεις καλά.
Δεν είπε κάποιος -και σίγουρα όχι εδώ- να απαγορευθεί στις γυναίκες να κάνουν παιδιά, ούτε είπε να μην αυξηθούν τα μέτρα διευκόλυνσης με άδειες, επιδόματα κτλ.

Αντιθέτως υπάρχουν κάποιοι -κι εσύ είσαι ένας- που λένε ότι θα πρέπει να απαγορευθεί στους γκέι να μεγαλώνουν παιδιά, για λόγους που εσείς ξέρετε.

Αυτό το φαινόμενο, να παίρνεις ένα αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα σου και να το αποδίδεις σε άλλους λέγεται προβολή και είναι ένας κλασικός τρόπος να "αντιμετωπίζεις" ελαττώματα όταν δεν μπορείς να τα υπερβείς. Θα σου συνιστούσα να διαβάσεις σχετικά.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Συμμαχώ με την Ρωσία; Πέρα ότι είναι κλασική παπάντζα που πετάνε στο κίνημα οι συνδικαλιστικοί μηχανισμοί του συριζα όταν θέλουν να δικαιολογήσουν τα κομπρεμί με εε και νατο τους τελευταίους δύο μήνες (μετά τον ομπάμα), είναι και τελείως άσχετο με αυτό που συζήτουσαμε.

Εντάξει πολύ ασχολήθηκα. Αμε στο καλό να τρολάρεις κανένα άλλο.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ
"Kαλά, μερικούς δε σας προβληματίζουν οι "τζάμπα-επεναστάσεις", που σας σερβίρει η "προοδευτική αστική τάξη","

Όπως είπα, να μη ξεχνάμε και τις τόσες ταινίες για το Ολοκαύτωμα. Πονηρευτείτε σύντροφοι, οι εβραίοι καραδοκούν. Και το Ρογκ ουάν ακόμη είχε γυναίκα πρωταγωνίστρια και όλοι οι Λευκοί Γαλανομάτηδες Άντρες ήταν κακοί. Γιατί ρωτάω; Τι φοβούνται οι αστοί; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

"Ολοι αυτοί θα "απελευθερώσουν" του "διαφορετικούς" όσο και οι αστοί ...."απελευθέρωσαν"(;!;!) την γυναίκα. Και τον άνδρα!"

Ακριβώς γι' αυτό θα πρέπει το ΚΚΕ να προωθήσει ένα ρηξικέλευθο πρόγραμμα που να απελευθερώνει ουσιαστικά γυναίκες, ομοφυλόφιλους και κάθε ομάδα που οδηγείται στο περιθώριο, στα πλαίσια της συνολικής απελευθέρωσης από τον καπιταλιστικό ζυγό.

Βέβαια δεν προτείνετε αυτό, προτείνετε να αδιαφορούμε στην καλύτερη επειδή αλλιώς παίζουμε τα παιχνίδια των αστών και καλά.

ΓΜ

Αναυδος είπε...

@φοντα
Δηλαδη η βιομηχανια του σεξ κανει καλο και στους εργαζομενους σε αυτή και στους πελατες της ??? Καλο κανει μονο στα ταμεια των ιδιοκτητων και νταβατζηδων στους μεν εργαζομενους προκαλει σοβαροτατες αναπηριες σωματικες και ψυχικες στους δε πελατες κυριως ψυχικες Το να συμβιβαζομαστε και να εξορθολογιζουμε τη σαπιλα του καπιταλισμου είναι πολύ επικυνδινο

@γμ
Η βιομηχανια του ολοκαυτωματος εξυπηρετει πρωτιστως το σιωνισμο αλλα και την αποκρυψη ότι ο Β’ΠΠ ειχε πολλα αλλα θυματα που ηταν κομμουνιστες αντιφασιστες κλπ και όχι εβραιοι. Δεν είναι αθωες ουτε οι ταινιες ουτε η αποψη να περιοριζεται η ναζιστικη θηριωδια μονο στους εβραιους

@κονολυ
Υπαρχουν λοαδ εργατες και λοαδ αστοι. Το ΣΣ πιο πολύ εξυπηρετει τους δευτερους και μοιαζει με την αναδειξη της κουνεβα σε αυρωβουλευτη από ένα κομμα που υπηρετει τα αφεντικα

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...


Στη Γερμανία του νεοφασισμού, του pegida της μπατσολαγνίας και του οπορτουνισμού ο πληθυσμός είναι 50% υπέρ του Σ.Σ.!
Σκίζει το aristero κούνημα κολλημένοι κουκουέδες.
Στη Γερμανία ο αγώνας με το Σ.Σ., τα ξεβρακώματα στο μετρό(!!), τις πούσι-τέτοιες (.."μουνιά" τις λέει ο καθυστερημένος φαλλοκράτης ελλ. Λαός, νομίζω αυτή είναι και η κατά λέξη μετάφραση-γιατί άραγε κρυβόμαστε πίσω από το οπισθοδρομικά και φυγομαχικά ξενόηχο "pussy"; ) και τους ...swingers (!!!, ρε τι μαθαίνουμε...) ο Λαός ...σπάει τα ...αντιδραστικά ταμπού και ανοίγει ...νέους δρόμους για τον ταξικό αγώνα. Στο κρεβάτι, που είναι το νέο προνομιακό πεδίο ταξικής πάλης για τα .."νέα υποκείμενα"! Και ...πιο ...κρεβάτι; Κι αυτό μούχλα και καθυστέρηση μου θυμίζει. Στα όρθια, ρε, πάνω στο γραφείο, δίπλα στον πάγκο της λαϊκής, στο τραπέζι της ...πρέσσας (προσοχή μόνο μη μπατήσει κανας μαλάκας το κουμπί πριν από την κορύφωση), η στην κουζίνα, να μαθαίνει και το "άφυλο" παιδάκι με τους δύο μπαμπάδες η μαμάδες, ξερωγώ, κ.ο.κ.

Ποιές ..."Θέσεις για το 20ο Συνέδριο" και μ@λ@κίες, μου λέτε;

.....Λαλείστε, συντήρες!

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ
"Στη Γερμανία του νεοφασισμού, του pegida της μπατσολαγνίας και του οπορτουνισμού ο πληθυσμός είναι 50% υπέρ του Σ.Σ.!"

Και 50% κατά δηλαδή. Στη Ρωσία του νεοπλουτισμού, της απάθειας και της ανατροπής του σοσιαλισμού είναι 90% κατά. Σκίζει η λαϊκή αφύπνιση.

@ Άναυδος

"Η βιομηχανια του ολοκαυτωματος εξυπηρετει πρωτιστως το σιωνισμο αλλα και την αποκρυψη ότι ο Β’ΠΠ ειχε πολλα αλλα θυματα που ηταν κομμουνιστες αντιφασιστες κλπ και όχι εβραιοι. Δεν είναι αθωες ουτε οι ταινιες ουτε η αποψη να περιοριζεται η ναζιστικη θηριωδια μονο στους εβραιους"

Για ναζιστικές θηριωδίες μας λένε και οι ταινίες του Χόλυγουντ. Αυτά να τα πεις αλλού λοιπόν, παπαγαλάκι του συστήματος, συριζαίε.


Τέλος Ο.Χ.Ε.Π., βλέπω τουμπεκί για την ομοφοβική μαμά Ρωσία. Φοβάσαι μη θίξεις τον ομοφοβικό αστό Πούτιν ή τους δισεκατομμυριούχους ρώσους αστούς που εκπροσωπεί; Θα σου έλεγα να πας στη Λαφαζανική Ενότητα όπου έχει πολλούς ομοϊδεάτες σου αλλά ποιος μου λέει ότι δεν είσαι ήδη εκεί, με τη χρέωση να παριστάνεις τον ομοφοβικό κομμουνιστή στο διαδίκτυο, ε;


ΓΜ



Ανώνυμος είπε...

ΓΜ Δηλαδή εσύ συγκρίνεις την προσπάθεια της κινηματογραφικής βιομηχανίας των αστών:
1) Να αποσιωπήσουν ότι οι Ναζί δεν σκότωναν και βασάνιζαν μόνο Εβραίους, αλλά και κομμουνιστές, αντιφασίστες και όποιον είχε επαφές μαζί τους.
2) Να αποσυνδέσουν το ναζισμό από τον καπιταλισμό παρουσιάζοντας τη Γερμανία όχι μόνο ως κάτι διαφορετικό από τις "δημοκρατικές" χώρες, αλλά ως κάτι όμοιο με την ΕΣΣΔ για να προβάλουν την αντικομμουνιστική θεωρία των δύο άκρων.
3) Να αποσιωπήσουν τα εγκλήματα των δημοκρατικών αφού πουθενά δεν αναφέρονται έστω οι ατομικές βόμβες.
με την ψήφιση ενός αντιδραστικού ουσιαστικά πλαισίου που βαφτίστηκε προοδευτικό με σκοπό να ξεπλύνει μία κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις που ψήφισαν μνημόνια και άλλα αντιλαϊκά μέτρα και να διχάσει και να αποπροσανατολίσει (που από ότι βλέπω το πέτυχε) το κίνημα;
Δε φαίνεται ότι είναι για διαφορετικούς σκοπούς αυτά τα δύο που προωθούνται από αστικούς θεσμούς ,όμως και από τα δύο ωφελούνται οι αστοί, τα κόμματά τους και η ιδεολογία τους;
Εμένα πάντως μου θυμίζει αντιρατσιστικό νόμο αυτή η υπόθεση όπου υποτίθεται θα σταματούσαμε το ρατσισμό και τις διακρίσεις με νομοσχέδια. Αμ δε σταματάει έτσι. Το ίδιο και με τα ομόφυλα ζευγάρια. Ούτε αυτά θα έχουν πιο "δημοκρατική" αντιμετώπιση τώρα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο.
Το ΚΚΕ πάντως έχει επεξεργαστεί αρκετά αυτή τη θέση και υπάρχει σχετικό άρθρο στο Τεύχος 1/2016 της ΚομΕπ που πιστεύω δεν το έχεις διαβάσει γιατί αλλιώς κάποια πράγματα θα τα είχες πιο ξεκάθαρα -σε σχέση με το πώς σκέφτεται το Κόμμα τουλάχιστον-.

Σοσιαλφιλελεύθερος

Ανώνυμος είπε...

@ Σοσιαλφιλελεύθερος
"Εμένα πάντως μου θυμίζει αντιρατσιστικό νόμο αυτή η υπόθεση όπου υποτίθεται θα σταματούσαμε το ρατσισμό και τις διακρίσεις με νομοσχέδια."

Το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο γενικά σε αντιρατσιστικούς νόμους αλλά σε νόμους που ενσωματώνουν οδηγίες της ΕΕ που είναι κατά και "ταξικών διακρίσεων". Η ΕΣΣΔ είχε αντιρατσιστική νομοθεσία.

"Ούτε αυτά θα έχουν πιο "δημοκρατική" αντιμετώπιση τώρα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο."

Συμφωνώ, δεν εμποδίζει σε τίποτα το νομοσχέδιο κάτι λαφαζανικούς θαυμαστές του Πούτιν και των πολιτικών του να κατακεραυνώνουν τις "αδελφές". Γι' αυτό πρέπει το κόμμα και το κίνημα να βγουν μπροστά.


ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Καλείς το κκε να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης συριζα εναρμονισμένο με τις οδηγίες της ΕΕ δανειζόμενος το αφήγημα της πρώτης (ότι κάνει θετικά βήματα όπου υπάρχουν συσχετισμοί). Οταν με το κακό σε καλέσω εγώ να στηρίξεις τον Πούτιν, την λαε, τον πείξε, τον δείξε κλπ. έλα να με κράξεις ανάλογα. Μέχρι τότε πάνε βρες την ψυχραιμία που έχασες γιατί δεν σου βγήκε το τρολάρισμα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Φώντας Φ. είπε...

Δυστυχώς κρίνω πως δεν τσουλάει και πολύ η συζήτηση μέχρι στιγμής ούτε υπάρχει γόνιμη αλληλεπίδραση. Θα μου πεις φταίει το μέσο, σωστά. Ελπίζω τουλάχιστον από κοντά ο φίλτατος Σαχτάρ που τόσο έχει κουραστεί να ακούει αηδίες , να μην έλεγε σε έναν ομοφυλόφιλο «Έλα μωρέ, μην κοιτάς που η εκκλησία με το ζόρι δεν προπαγανδίζει ότι είστε εκτρώματα και προσωποποίηση του διαβόλου, δικοί σας είναι και αυτοί». Τον συμβουλεύω επίσης να μελέτησει την επιρροή των συντηρητικών χριστιανών στην κοινωνική και πολιτική ζωή των ΗΠΑ.
Πάμε παρακάτω.

@άναυδος

Αφενός η πορνεία μόνο καπιταλιστικό φαινόμενο δεν είναι, άσε που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Επιπλέον εσύ αναφέρεσαι ή σε περιπτώσεις ξεκάθαρου τραφικινγκ όπου η άλλη είναι υπο την απειλή βίας-εκτέλεσης στο μπουρδέλο σκλάβα ή σε πιο έμεσες περιπτώσεις τράφινγκ που δεν είναι με το ζόρι μεν αλλά δεν μπορεί και να αποχωρήσει λόγω μαφίας κλπ. Αυτά τα καταδικάζεις και πολύ καλά κάνεις. Άλλωστε πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην εν λόγω βιομηχανία αγωνίζονται για να αποτινάξουν τους μεσάζοντες και τους καταπιεστές τους. Εγώ ισχυρίζομαι ότι υπάρχει πορνεία, που γίνεται με τη θέληση του ιερόδουλου/ης, που αμοίβεται αρκετά καλά και που η κοπέλα/άντρας που παρέχει τις υπηρεσίες έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους πελάτες του/της καθώς και το τι είναι διαθεμένος να κάνει μαζί τους. Παράλληλα λέω ότι αν πληρούνται αυτά τα κριτήρια (και πληρούνται στην πλειοψηφία των studio και των συνοδών πολυτελείας) υπάρχει χώρος και για θεραπευτική χρήση της πορνείας σε άτομα που για σοβαρούς ιατρικούς λόγους δεν μπορούν εύκολα να βρουν ερωτικό σύντροφο. Αυτή, την κοινωνική πλευρά της πορνείας, την θεωρώ υπηρεσία σημαντικότατη που χωράει στο σοσιαλισμό υπό αυστηρούς όρους και προυποθέσεις.

Αλλά εμένα δεν με νοιάζει τόσο να συμφωνίσουμε σε αυτό, στον αντιδραστικό ή θετικό μόνο υπό όρους ρόλο της πορνείας όσο το να είμαστε ξεκάθαρα, ως κομμουνιστές πλάι στο κάθε εκπορνευόμενο άτομο που τρώει ξύλο, δε θέλει νταβατζή, δεν θέλει να το βρίζουν απ’ όπου περνάει και που γενικότερα θέλει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα είτε εντός είτε εκτός της πορνείας. Ταυτόχρονα θέλει να είναι νόμιμος, να έχει χαρτιά και να μην είναι στο έλεος του κάθε μαφιόζου.

Φώντας Φ. είπε...

part 2

@Σεχτάρ πάλι.
Θα το εκτιμούσα πολύ, στο ζητάω ως χάρη αγνώστου σε άγνωστο αλλά στα πλαίσια φιλοξενίας και δημόσιου σχολιασμού σε συντροφικό μέσο να μετριάσεις τον τόνο σου. Καταλαβαίνω ότι αν αντιπαρατίθεσαι συνέχεια στην κοινωνία ή πιο απλά στην καθημερινή σου πολιτική ζωή με φθηνά φιλελεύθερα, υποκριτικά αριστερά και εκτός τόπου και χρόνου αναρχικά επιχειρήματα να θεωρείς πως η όποια κριτική δέχεσαι προέρχεται από εκεί, ασπάζεται αυτές τις απόψεις και σου κάνει πολεμική από εκείνο το μετερίζι. Είμαστε όμως και κάποιοι –που σε διαβεβαιώνω υπάρχουμε και εκτός μπλογκόσφαιρας- καταθέτουμε απόψεις και κριτικές στα πλαίσια και με στόχο όχι να χτυπήσουμε το κομμουνιστικό κίνημα αλλά να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε πράγματα που βλέπουμε λάθος με τα όσα λίγα μέσα έχουμε όσοι δεν είμαστε οργανωμένοι.

Πάμε σε αυτά που λες όμως.

Πρώτα πρώτα επιλέγεις μερικά πράγματα που δεν σου αρέσουν (και στα περισσότερα καλά κάνεις) και φτιάχνεις ένα κολάζ με αυτά λες και έχουνε σχέσεις αιτίου αιτιατού μεταξύ τους. Παράλληλα αναφέρεις και 1-2 κατηγορίες σεξουαλικών ταυτοτήτων που χωρίς να σε ενοχλούν σε κάτι τις ταυτίζεις με την αντίδραση.

Οι πούσι ράιοτ επίσης είναι μια θλιβερή μειοψηφία της μειοψηφίας αντιδραστικών ψυχοπαθολογικών και φιλοφασιστικών τρελών μέσα στο φεμινιστικό κίνημα. Μια στις τόσες, όποτε η δύση θέλει λίγο αντιρωσσική προπαγάνδα τις βάζει να κάνουν κάποιο σόου-τσίρκο ενάντια στον πούτιν και στους λοιπούς. Είναι αλήθεια φυσικά ότι οι ομοφυλόφιλοι και άλλες ομάδες ζούνε μια κόλαση στη Ρωσία και αντιμετωπίζονται από το επίσημο κράτος ως εχθροί και μιάσματα. Ταυτόχρονα οι δολοφονίες τρανς ατόμων έχουν αυξηθεί. Μαύρη κατάμαυρη αντίδραση λοιπόν οι πούσι ράιοτ άλλα κάποια απ’ τα θέματα στα οποία αναφέρονται έχουν βάση.

Όσο για την αναφορά σου στον ελληνικό λαό. Ναι η ελληνική κοινωνία είναι ένας βόθρος σεξιστικών και πατριαρχικών αντιλήψεων –και μιλάω για πιο σοβαρά θέματα απ’ τη συμφωνία ή όχι με το Σ.Σ.- οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν και κυριαρχούν πολλές φορές στην εργατική τάξη. Κι άλλες αντιδραστικές ιδέες έχουν κατά καιρούς ριζώσει σε αυτή την έρμη την τάξη. Δεν θα ψάξουμε άλλο επαναστατικό υποκείμενο εξισώνοντας στην ίδια θέση τον ομοφυλόφιλο την γυναίκα και τον εργάτη ως ταυτότητες όπως ζητάει ας πούμε ο φίλτατος Ονειρμός, που λογικά θα τράβηξε τα μαλλιά του με αυτά που είδε να γράφονται στα σχόλια και όχι άδικα, αλλά θα αγωνιστούμε για να εξαλείψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις αντιλήψεις απ’ την τάξη μας. Ο μέσος εργάτης στην ελλάδα πιστεύει ακόμα ότι η θέση της γυναίκας είναι σπίτι με τα πόδια κλειστά μέχρι αυτός να τη θελήσει, πιστεύει στην ανατροφή του αγοριού με ελευθερία και επιθετικότητα και στου κοριτσιού με περιστολή και ταπεινοφροσύνη, τον αηδιάζουν οι γκέι (άσχετα αν είναι συνάδερφοι του οι περισσότεροι και έχουν κοινά συμφέροντα) και θεωρεί μάγκα και «γαμιά» την προεδράρα τον Μαρινάκη (εκτός απ’ τους φανατικούς αντιολυμπιακούς φυσικα!). Πιστεύει σε συνωμοσίες. Σε εβραίους. Σε γερμανικές κατοχές. Στην ομοιοπαθητική κλπ. Αλλά ότι και να πιστεύει, όσο πίσω και αν είναι το μυαλό του πολλές φορές, ο εργάτης στον ελλαδικό χώρο είναι αυτός που κινεί την παραγωγή. Έχει επαναστατικό καθήκον. Άρα δεν τον απορρίπτεις αλλά ταυτόχρονα κάνεις…αντισεξισμό προφανώς.

Φώντας Φ. είπε...

part 3 and last

@σεχταρ

Όσο για το που και πως θα πηδιούνται ή πηδιούνται οι εργάτες και ο λαός γενικότερα. Μια χαρά θα είχε αρχίσει, χωρίς να περιμένει εσένα και τις χριστιανικού τύπου ενστάσεις και ειρωνείες σου, να απελευθερώνει τη σεξουαλικότητα του, στην πράξη. Άμα δεν ήταν το πρόβλημα του ότι σκοτώνεται όλη μέρα για έναν σκατά μισθό και αυτός άμα προκύψει, αλλιώς ΟΑΕΔ. Η εργατική τάξη δεν είναι «συντηρητική», την κρατάνε συντηρητική υποβιβάζοντας το βιοτικό της επίπεδο, την πρόσβαση της σε γνώση και μειώνοντας διαρκώς τον ελεύθερο της χρόνο. Τι μένει λοιπόν; Κανά γήπεδο και μετά στα μπουρδέλα με τα φιλαράκια και μετά τσακωμός με την έφηβη κόρη για το ότι έχει αγόρι ή με το γιο για να αποδείξει από νωρίς ότι είναι άντρας. Αλλά αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος.

Τέλος η ειρωνεία σε ολόκληρες ομάδες που δεν υιοθετούν τις κοινά αποδεχτές σεξουαλικές και έμφυλες ταυτότητες μα που περιλαμβάνουν ανθρώπους σαν εσένα και μένα, από τις κατώτερες τάξεις με κοινά προβλήματα, είναι χυδαία και προσβλητική. Πρόσεξε γιατί από το «Χαχαχαχα κοίτα αυτούς τους χαζοχαρούμενους γκέι τι πλάκα έχουν» πας πιο εύκολα απ’ ότι νομίζεις στο «Οι πουστάρες θεωρούν λογικά να μας προβάλουν την ανωμαλία τους, κρεμάλα ρεεεεεε»

Ανώνυμος είπε...

"Αφενός η πορνεία μόνο καπιταλιστικό φαινόμενο δεν είναι"

Ναι, είναι και φεουδαρχικό, δουλοκτητικό και στοιχείο των ταξικών κοινωνιών γενικά, αλλά με τις υπάρχουσες παραγωγικές δυνάμεις επιβιώνει μόνο λόγω καπιταλισμού, τα άλλα συστήματα δεν μπορούν να υπάρξουν με αυτές. Οπως και στην ύπαρξη του κράτους, του χρήματος ή του πολέμου καταλήγει ως φταίχτης ο καπιταλισμός παρόλο υπήρχαν και άλλα συστήματα με αυτά τα τρία, έτσι και για την πορνεία. Και όπως στην μ-λ μεθοδολογία πιθανώς να μην εξαλειφθούν κατευθείαν με την επικράτηση σοσιαλιστικής επανάστασης αλλά σε βάθος χρόνου και ως ώριμος καρπός της ανάπτυξης του νέου συστήματος.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με φόντα ότι η συζήτηση δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμη,για αυτό θα κάνω ένα τελευταίο σχόλιο,θέλοντας να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα:

1)Κανένας εδώ πέρα δεν είπε (και σίγουρα όχι εγώ) πως το ΣΣ είναι το υπέρτατο επαναστατικό μέτρο,που μας ανοίγει δρόμο προς τον σοσιαλισμό,ούτε και πιστεύω πως κανείς βγήκε να χορέψει στο Σύνταγμα όταν ψηφίστηκε.Είναι ένα αστικοδημοκρατικό δικαίωμα,που,ως τέτοιο,είναι απόλυτα λογικό να συγκινεί -για άλλους λόγους,βέβαια- και το φιλελεύθερο κομμάτι της αστικής τάξης.

2)Το ΣΣ έθεσε το τραπέζι ένα θέμα:την αναγνώριση ενός ομόφυλου ζευγαριού από το κράτος και την πολιτεία,καθώς και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν την αναγνώριση (τα οποία απολαμβάνουν κανονικά τα ετερόφυλα ζευγάρια).Διαφωνεί το Κόμμα με το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε;Θεωρεί πως ανοίγει δρόμος για την υιοθεσία,για την οποία έχει προβληματισμούς;Τότε έπρεπε να προτείνει κάτι άλλο στην θέση του,που θα εξασφαλίζει το κυρίως θέμα.Όμως ΔΕΝ το έκανε.Δεν αναγνώρισε καν ότι υπήρχε τέτοιο θέμα,που έπρεπε κάπως να λυθεί.Δεν είναι πρόταση τα... ιδιωτικά συμφωνητικά!Και μην δω κανένα σχόλιο ότι προτείνω λύσεις εντός των τειχών.Λες και τα ιδιωτικά συμφωνητικά είναι κανένας λαογέννητος θεσμός...

3)Η αναγνώριση ενός ομόφυλου ζευγαριού από το κράτος και την πολιτεία αντικειμενικά βάζει ένα φρένο στην ρατσιστική αντιμετώπιση εναντίον τους.Επαναλαμβάνω,δεν την εξαφανίζει,απλά την μειώνει.Το θέμα είναι πως το Κόμμα δείχνει να μην αναγνωρίζει πως υπάρχει καν αυτή η ρατσιστική αντιμετώπιση.Ή ακόμα χειρότερα,την θεωρεί ίδιον κάποιων περιθωριακών ομάδων,πέρα κι έξω από την κοινωνία.Και όλα αυτά,όταν ο πιο σκληρός εκφραστής αυτής της ρατσιστικής αντιμετώπισης των ομοφυλόφιλων είναι ένα κόμμα που εκλογικά του ρίχνει δύο ποσοστιαίες μονάδες.

4)Τέλος,θέλω να πω κάτι για τους σχολιαστές εδώ,που "προφυλάσσουν" το Κόμμα από τους "μεταμοντέρνους υπηρέτες του Καπιταλισμού",σαν και του λόγου μου,που δεν βλέπουμε πως σύσσωμη η αστική τάξη στηρίζει ΣΣ."Καλείς το κκε να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης συριζα εναρμονισμένο με τις οδηγίες της ΕΕ" μας λέει ο ΟΧΕΠ."Στη Γερμανία του νεοφασισμού, του pegida της μπατσολαγνίας και του οπορτουνισμού ο πληθυσμός είναι 50% υπέρ του Σ.Σ.!" μας λέει ο Σεχτάρ.Τι ακριβώς θέλουν να μας πουν;Ότι η καταψήφισή του ΣΣ είναι de facto αντισυστημική;Ότι η ΝΔ και η ΑΝΕΛ αντιτάχθηκαν στα κελεύσματα της ΕΕ;Ότι οι ΛΟΑΔ είναι "από την φύση τους" σύμμαχοι και "χαϊδεμένα παιδιά" των Ιμπεριαλιστών (διάχυτη άποψη στο Κόμμα,δυστυχώς);

5)Δεν κάνω εξισώσεις με την ΧΑ.Όσο κι αν διαφωνώ με την άποψή σας κι όσο αντιδραστική κι αν την βρίσκω,σε καμία περίπτωση δεν την θεωρώ όμοια με τα μεσαιωνικά των ναζί (κάτι που ισχύει σε πολλαπλάσιο βαθμό με την άποψη του Kόμματος).Το μόνο για το οποίο -δυστυχώς- έχω αμφιβολίες είναι αυτό:θεωρείτε πως η στάση της ΧΑ στο συγκεκριμένο θέμα εκφράζει μερίδα της αστικής τάξης;Γιατί αυτό θέλει απάντηση.Άσχετα,λοιπόν,αν τους θεωρείτε φασίστες,απάνθρωπους ή οτιδήποτε άλλο,πιστεύετε ότι η θέση τους σε αυτό το θέμα εκφράζει μερίδα της αστικής τάξης,ναι ή όχι;

Conolly

Αναυδος είπε...

τα εχουμε ξανασυζητησει την εποχη που ψηφιζοταν το ΣΣ

εμπράγματες σχέσεις μπορούν εύκολα να λυθούν χωρίς ΣΣ ενώ τα περι ασφαλιστικής κάλυψης κλπ έλεος είμαστε υπερ του να μην είναι κανείς ανασφάλιστος gay ή straight σε σχέση, σε γάμο, μόνος κλπ Το κυρίαρχο συνεπώς πίσω από το ΣΣ είναι η υιοθεσία

ασφαλιστικα/συνταξιοδοτικα δικαιωματα μπορουν να αποκτησουν οι ομοφυλοφιλοι οπως και οι υπολοιποι χωρις αναγκαστικα να δεσμευονται με ενα ΣΣ. Ασφαλιση για όλους συνταξη για ολους κλπ Το ΚΚΕ παλευει καθημερινα για τα συγκεκριμενα καλυπτοντας ολους περα κι εξω απο σεξουαλικο προσανατολισμο, αν ειναι σε σχεση κλπ ειναι συκοφαντικο να λεγεται οτι αδιαφορει Η προταση του ΚΚΕ καλυπτει μεγαλυτερο κοινο από οτι το ΣΣ

μια απορια οι αμφιφιλοφυλοι τι ειδους ΣΣ θα εχουν ?

Ανώνυμος είπε...

"Καλείς το κκε να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης συριζα"

Δείξε μου πού έκανα κάτι τέτοιο, Λαφαζανικέ.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

"...Θεωρεί πως ανοίγει δρόμος για την υιοθεσία,για την οποία έχει προβληματισμούς;Τότε έπρεπε να προτείνει κάτι άλλο στην θέση του,που θα εξασφαλίζει το κυρίως θέμα.Όμως ΔΕΝ το έκανε..."

Κι εγώ διαφωνώ με την στάση του κόμματος απέναντι στο ΣΣ και στο θέμα της υιοθεσίας, ωστόσο δεν νομίζω πως μπορεί να κατηγορείται για το ότι δεν έφερε εναλλακτικό νομοσχέδιο καθώς αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι για το θέμα της υιοθεσίας απαιτείται διάλογος και προετοιμασία στην ίδια την ελληνική κοινωνία (κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου παράλογο, καθώς η ελληνική κοινωνία παραμένει ομοφοβική ως το μεδούλι, από τους αστούς υπέρμαχους του ΣΣ που ξερνάνε ματσό βαρβατίλα όπου βρεθούν, ως τον οπορτουνιστικό χώρο, τον πρωταθλητή της τεστοστερόνης που πρόσφατα άρχισε να βολοδέρνει και στις μεταμοντέρνες γειτονιές της θεωρίας -- είπαμε το πρότυπο ήταν ο κλεισμένος στην βιβλιοθήκη Λένιν όπως έγραφε παλιότερα ο Ονειρμός, το ότι κάποια στιγμή βρήκε τον δρόμο προς την έξοδο είναι μάλλον αδιάφορο). Εδώ απ'την άλλη μπορεί να υπάρξει κριτική για το πώς μπορεί να τεθεί ένα τέτοιο θέμα στην κοινωνία και για το ότι δεν πρότεινε τίποτα συγκεκριμένο.

Πάντως το θέμα της ανάρτησης είναι ο σεξισμός κι όχι το ΣΣ...

Ijon Tichy

ΥΓ1: Το νομοσχέδιο εν συνόλω περιείχε και αντιδραστικές διατάξεις. Παρ'αυτά μπορούσε να ψηφίσει τις συγκεκριμένες διατάξεις που ήταν στην σωστή κατεύθυνση (όπως είχε γίνει με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια όπου εκεί το κόμμα δεν το ψήφισε εν συνόλω καθώς περιείχε και ρατσιστικότατες διατάξεις στα εργασιακά ειδικά, αλλά ψήφισε τις θετικές διατάξεις).
ΥΓ2: Η Ρωσία κι ο Λαφαζάνης δεν έχω ιδέα πώς μπήκαν στην συζήτηση...

Kim είπε...

Όσοι έχουν το ΣΣ σημαία τους ας τραβήξουν για αλλού που το έχουν και πραγματική πολύχρωμη σημαία εμείς έχουμε σημαία μας την κόκκινη βαμμένη από το αίμα του λαού ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και θρησκείας.Τα περί ομοφοβίας και ρατσισμού αλλού.

Το θέμα έχει λήξει για τώρα τουλάχιστον.Έχουμε συνέδριο μπροστά και τα περισσότερα σχόλια τα έχει και πάλι το ΣΣ έλεος δηλαδή φτάνει πια

Ανώνυμος είπε...

@ Ijon Tichy

"ΥΓ2: Η Ρωσία κι ο Λαφαζάνης δεν έχω ιδέα πώς μπήκαν στην συζήτηση..."

Ακριβώς όπως μπήκαν η ΕΕ, το Χόλυγουντ και ο ...συνδικαλιστικός βραχίονας του συριζα. Αφού κάποιοι νομίζουν ότι ξεμπερδεύουν με γελοίες κατηγορίες και πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, γιατί να τους χαλάμε χατίρι;

ΓΜ

Φώντας Φ. είπε...

Δηλαδή για να καταλάβω Κιμ

Εμ συμπαιραίνεις από μόνος σου ότι έχουμε τη σημαία του Pride για ιδεολογική μας σημαία, που κανείς απ' όσο γνωρίζω δε το έχει αναφέρει στη συζήτηση, εμ θεωρείς ότι όλη η συζήτηση γίνεται για το σύμφωνο συμβίωσης, κάτι που δεν ισχύει, η στάση του ΚΚΕ στο σύμφωνο συμβίωσης είναι σύμπτωμα και ούτε το σημαντικότερο ούτε το πιο λανθασμένο στις αναλύσεις του για το γυναικείο ζήτημα και στα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας γενικότερα εμ θεωρείς τον αγώνα για τα βασικά δικαιώματα μειονοτήτων ασυμβίβαστο και αντίθετο με τον κομμουνιστικό αγώνα. Αλλά η οκτωβριανή επανάσταση έδωσε δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους, προστάτευσε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, πολέμησε το θρησκευτικό φανατισμό χωρίς να κυνηγήσει ποτέ κανέναν μόνο και μόνο για το που πίστευε παρά μόνο αν ήταν ανοιχτά εχθρός του σοσιαλιστικού κράτους. Την ίδια ώρα που από αμερική και βρετανία μέχρι όλη την ηπειρωτική ευρώπη βράζαν απ' τον αντισημητισμό και τα πογκρόμ ενάντια στους εβραίους, η σοβιετική ένωση -και άλλες σοσιαλιστικές χώρες μεταπολεμικά- τιμωρούσαν πολλές φορές με θάνατο ή εν πάσει περιπτώσει καταστέλαν ενεργά κάθε ρατσιστική και εθνικιστική προπαγάνδα.

Α όλα αυτά ξεκίνησαν να γίνονται 100 χρόνια πριν και παρόλο τα πισωγυρίσματα, τα πιο αντιδραστικά, συντηρητικά τμήματα των κοινωνιών της σοβιετικη΄ς ένωσης και των συμμάχων της μεταπολεμικά, ακόμα και όπου δεν μπορούσαν να εξαλειφθούν, βγάζαν πρακτικά το σκασμό. Μια εικόνα στις σημερινές κοινωνίες της ανατολικής ευρώπης πείθει για τον βαθιά προοδευτικό χαρακτήρα -με όλες τις αντιφάσεις- του υπαρκτού σοσιαλισμού που μια χαρά συμβαδίζει με αυτά που γράφουμε ορισμένοι εδώ και με την απαξίωση και ειρωνία ορισμένων.

Και κάτι ενδιαφέρον, πάρα πολλους νεκρούς και άλλους που υποφέρανε και υποφέρουν ακόμα τόσο στην ευρώπη όσο και -περισσότερο μάλλον- στον υπόλοιπο κόσμο έχουν και οι σεξουαλικές μειονότητες. Ίσως δε το γνωρίζεις αλλά η ζωή ενός ομοφυλοφιλου που δεν άνηκε καθαρά στην αστική τάξη και τίποτα λιγότερο από αυτήν ήταν, στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο, μέχρι τα 70ς τουλάχιστον, ένα συνεχές δράμα, με διώξεις, δολοφονίες, καταπίεση, οι αμερικάνοι χριστιανοί τους στέλναν να "γινουν καλά" στη θρησκευτικά στρατιωτικά camps εκπαίδευσης (το κάνουν ακόμα), στην ελλάδα μέχρι μια εποχή τους στέλναν στη Λέρο ως άρρωστους. Στις ΗΠΑ κατηγορήθηκαν ανοιχτά για το HIV και στους θρησκευτικούς κύκλους, το έιτζ χαρακτηρίστηκε ως μια μορφή τιμωρίας του θεού για την ύπαρξη ομοφυλόφιλων. Αντιμετώπισαν, και αντιμετωπίζουν ακόμα, και όχι μόνο στη σαουδική αραβία παιδιά, αυτές οι μειονότητες όχι απλά προβλήματα για το αν θα υιοθετούν παιδιά ή όχι αλλά για το αν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν δημόσια και να έχουν κοινωνικές σχέσεις χωρίς να κρύβουν την ταυτότητα τους, αν δεν θα τους επιτίθονται φασίστες, αν δεν θα τους θεωρούν μιάσματα οι περισσότερες θρησκευτικές οργανώσεις.

Ο σοσιαλισμός λοιπόν όχι απλά δεν αγνοεί τον αγώνα ενάντια στην ομοφοβία και τον ρατσισμό, που σνομπάρεις περήφανα κι όλας Kim, αλλά τους περιλαμβάνει υπό την κομμουνιστική οπτική. Γιατί μπορεί εσύ και ο Σαχτάρ και άλλοι να βλέπετε παρδαλούς χαζοχαρούμενους κουνιστούς πράκτορες του σύριζα και της ΕΕ αλλά και εμείς βλέπουμε τις δολοφονίες τρανς στην Ελλάδα, την απαγόρευση δημοσίευσης απόψεων που καλλιεργούν την ανοχή στην ομοφυλοφιλία στην Ρωσσία, τη Λεπέν, τις επιθέσεις χρυσαυγιτών σε ομοφυλόφιλους, τη ρητορική του Τραμπ στις ΗΠΑ, και φυσικά την καταδίκη σε θάνατο για ομοφυλοφιλία σε πολλές ισλαμικές χώρες (Ιραν, Σαουδική αραβία κλπ).

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΕ μπήκε πολύ λογικά στην συζήτηση λόγω του ότι τέθηκε το θέμα των αστικών εκσυγχρονισμών γενικώς και αορίστως. Όσον αφορά το θέμα του ΣΣ η ΕΕ σίγουρα έπαιξε τον ρόλο της για την στήριξη που είχε αυτό από διάφορες αστικές δυνάμεις που έχουν τεράστιο ιστορικό ομοφοβίας, και οι οποίες πιστεύω πως υπό άλλες συνθήκες θα το καταψήφιζαν (αυτό φυσικά είναι άσχετο με την στάση που πρέπει να έχουν οι κομμουνιστές στο ΣΣ).

Για το χόλυγουντ γνωρίζω την αναφορά που έκανα ο ίδιος για το πώς παρουσιάζεται το φεμινιστικό κίνημα από την δική του σκοπιά, όπου ως κινήσεις φεμινισμού παρουσιάζονται οι ταινίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες, το πόσα εκατομμύρια παίρνουν αυτές κτλ. Το ίδιο το φεμινιστικό κίνημα παρουσιάζεται ως υπερταξικό από αστούς και οπορτουνιστές και αυτή εδώ είναι η πιο χυδαία εκδοχή του. Από κει και πέρα διαβάζω διάφορα για εβραίους κτλ που δεν μου βγάζουν και πολύ νόημα.

Για τους συνδικαλιστές του συριζα δεν ξέρω πού κολλάνε, αλλά και η ρωσία στην οποία αναφέρεσαι εσύ πάλι δεν ξέρω πού κολλάει...

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Στον "πολιτισμένο δυτικό κόσμο" (δεν ξέρω αν θέλετε και τα γράφετε μερικοί ή απλώς σας "ξεφεύγουν") οι ομοφυλόφιλοι που ανήκουν στην εργατική τάξη βιώνουν καθημερινά τον ρατσισμό στην χειρότερή του μορφή. Όσοι δεν έχετε ιδέα για αυτό μείνετε στην κριτική στον Τραμπ, στην Λεπέν, στην Ρωσία, στην Σαουδική Αραβία και σε λοιπούς "απολίτιστους".

Ijon Tichy

Unknown είπε...

Ποιος είναι ο αριθμός της οδηγίας της ΕΕ για την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης που αναφέρουν διάφοροι συνομιλητές;

Με βάση τη wikipedia το ΣΣ έχει καθιερωθεί σε 22 από τις 28 χώρες της ΕΕ. Στις 6 (Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Βουλγαρία) που δεν το έχουν υιοθετήσει δεν έχει ισχύ η οδηγία της ΕΕ;

Από αυτές τις 6 χώρες σε Λετονία, Λιθουανία είναι απαγορευμένα ακόμα και τα κομμουνιστικά σύμβολα, στην Πολωνία η σχετική απαγόρευση ανατράπηκε από το συνταγματικό δικαστήριο το 2011 αλλά παραμένει παράνομη η διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών, στη Ρουμανία με βάση το νόμο 51/1991, η διάδοση κομμουνιστικών ιδεών είναι απειλή προς την εθνική ασφάλεια ενώ το Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμο κόμμα, στη Σλοβακία διώκεται ποινικά και θα τιμωρείται με έξι μήνες ως τρία χρόνια φυλάκιση «όποιος αρνείται να δεχτεί ή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος που βασίζονται στην κομμουνιστική ιδεολογία» (βλέπε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ) και στη Βουλγαρία πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος για την απαγόρευση της χρήσης κομμουνιστικών συμβόλων (βλέπε σχετικό άρθρο του Ριζοσπάστη).

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Για τους "οργισμένους": Στην κοινωνία που προγραμματίζει με τα ντοκουμέντα του το ΚΚΕ δεν έχουν καμιά θέση οι απάνθρωπες συμπεριφορές σε κανένα μέλος της κοινωνίας ανεξάρτητα από προσωπικές επιλογές, ιδιότητες, δοξασίες κλπ. Εκτός από τους λοαδ υπάρχουν κι άλλοι καταπιεζόμενοι, με κοινό παρονομαστή (η τελική αιτία αν θέλετε) την ταξική θέση, και δεν είναι σκόπιμο να διακρίνεται καμιά ειδική κατηγορία: "Προλετάριοι όλου του κόσμου..." κλπ.
Από εκεί και πέρα οι ανάγκες της ταξικής πάλης επιβάλλουν μέτωπο απέναντι στις προσπάθειες διεμβολισμού του εργατικού κινήματος από την Αντίδραση αξιοποιώντας τα προβλήματα και τις "μειονότητες", που η ίδια διαχρονικά δημιούργησε, με προβοκατόρικο τρόπο.
Το κομμ. κόμμα της πατρίδας μας είχε στις γραμμές του και λοαδ, και μάλιστα με τεράστια συνεισφορά και ενίοτε και με ηρωική κατάληξη. Ούτε οι ίδιοι, ούτε το Κόμμα επέλεξαν να προβάλλουν την "λοαδ" ιδιότητά τους υποβαθμίζοντας την ουσία της ύπαρξης και δράσης τους. Δε βλέπω να σας εμπνέουν αυτές οι στάσεις. Εμπρός, λοιπόν, "διορθώστε" τους κι αυτούς!
Για την ..Ρωσία(!): Ατυχές το επιχείρημα παραλληλισμού της με την καπιταλιστική "Δύση", από όπου μας έρχονται όλα αυτά τα "φρούτα". Εχει ορισμένες διαφορές η ρωσσική κοινωνία, ο ρωσσικός Λαός, από τις παραδοσιακές καπιταλιστικές. Είναι ο μόνος Λαός στον κόσμο αυτή τη στιγμή, που υπάρχει πλατύς λαϊκός αντιφασισμός, και επίσης ο μόνος Λαός, όπου η ανάμνηση του σοσιαλισμού (καθώς και των ηγετών του, (Λένιν, Στάλιν), είναι θετική. Σε αυτά συγκαταλέγω εγώ και την στάση του απέναντι στις προσπάθειες "εισαγωγής" αντιδραστικών "κινημάτων" και "νεωτερισμών" από την Δύση. Το ότι η αντιδραστική τάξη, που τούκατσε στο σβέρκο, υποκρίνεται διάφορα για να σταθεροποιήσει την επισφαλή θέση της, όπως και η δική μας εδώ άλλωστε, όπως υποκρίνεται(*) επίσηςκαι το ίδιο το εισαγόμενο-προβοκατόρικο "κίνημα των λοαδ" παντού, δεν θα μου αλλιώσει τα κριτήρια.
-------------------------------------
(*) Το πιο απλό παράδειγμα το υπαινίχθηκα σε προηγούμενο σχόλιο: Δεν τολμάνε, π.χ. να κατονομάσουν εδώ τις "pussy-riots" ακριβώς όπως λέγονται στις χώρες προέλευσής τους: "μουνο-ταραξίες". Γιατί απλά δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς τους, που δεν είναι οι δηλωμένοι.
------------------------------------
Αυτά και τέρμα με τις προβοκάτσιες. Τώρα έχουμε Συνέδριο και θα ασχοληθούμε με ό,τι συλλογικά έχουμε βάλει στην ημερησία διάταξη.

Ανώνυμος είπε...

Στην αρχή της συζύτησης αναφέρθηκε ότι υπάρχει διάσταση ηγεσίας/οπαδών για το σύμφωνο συμβίωσης.Μπα σύντροφοι την ίδια μπαρμπαγιωργικη ομοφοβία έχετε και η βάση και η ηγεσία


''Κουνιστός πράκτορας της εβραιο μασωνικο σιωνικης λεσχης μιντελμπεργκ''

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αφού μας λες μπαρμπαγιώργους, δικαιούμαστε να σε πούμε κι εμείς Καραγκιόζη, έτσι δεν είναι;
Αν όχι για άλλο λόγο, τουλάχιστον γιατί δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις (μια συζήτηση, όπου διαφωνούν άτομα που κινούνται στον ίδιο πολιτικό χώρο) κι έχεις έτοιμο, ακλόνητο συμπέρασμα από πριν, που δεν πρόκειται να στο αλλάξουν τα γεγονότα. Σιγά τώρα..

Ανώνυμος είπε...

Αφήνω στην άκρη αυτήν την άθλια συσχέτιση μεταξύ ΣΣ και απαγόρευσης κομμουνιστικών ιδεών που παραπέμπει σε λογικές ολοκληρωτισμού και όχι ταξικής ανάλυσης. Αυτές σε χαρακτηρίζουν. Υπάρχει ψηφισμένο αντικομμουνιστικό μνημόνιο κεντρικά από την ΕΕ. Υπάρχουν αντίστοιχοι νόμοι σε χώρες με ΣΣ όπως η τσεχία, η ουγγαρία. Και αυτά τα κάνει η αστική τάξη ανάλογα με το πόσο ασφαλής νιώθει απέναντι στις διαθέσεις της εργατικής τάξης και όχι κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι που απλώς αντιδραστικοποιούν την ΕΕ.

Θα σε παρακαλούσα την επόμενη φορά να γκουγκλάρεις μόνος σου. Εχω βαρεθεί να ποστάρω κάθε φορά οδηγίες και νομοθεσίες. Μια όταν υπεράσπιζες την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του συριζα που δεν ψήφιζε αντιλαικά μέτρα, μια με το ΣΣ. Εχει καταντήσει αηδία.

Συγκεκριμένα, η ψήφιση του νόμου του δεκέμβρη του 15' (4356/15) έγινε όχι μόνο νομικού πλαισίου αλλά ύστερα από πρόστιμο, ύστερα δηλαδή από καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 13' απέναντι στην Ελλάδα.
Το σκεπτικό της απόφασης και οι αναφορές στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ υπάρχουν σε γενικές γραμμές σε αυτό το δημοσίευμα: http://www.akous.gr/post.asp?uid=20759

Κάθε φορά που ασχολούμαι με το θέμα θα πρέπει να αποδείξω εγώ τι λέει ο Ενγκελς, η ΕΕ, οι κυβερνησεις της ανατολικής Ευρώπης παρότι λίγο πολύ μπορείτε απλώς να τα γκουγκλάρετε. Εγώ ένα απλό ερώτημα έθεσα και απάντηση δεν πήρα για το ρόλο της κυβέρνησης στο θέμα. Αυτό τα λέει όλα. Και μια χαρά κολλά ο συριζα. Οι γελοίες κατηγορίες για πουτινισμό ήταν κλασική παπάτζα για να φύγει η μπάλα στην εξέδρα μόλις ακούγονται τα κομπρεμί του συριζα με εε,νατο στο κίνημα.

Ο.Χ.Ε.Π.

AGIS είπε...

Το μόνο ουσιαστικό ερέθισμα που αρχικά είχα για να συμμετέχω σ' αυτή την κουβέντα βρίσκεται στο σχόλιο του ΒΔ (12 Ιανουαρίου 2017 - 10:19 π.μ), με το οποίο γενικά συμφωνώ, αλλά το οποίο αφήνει μια κάποια δυνατότητα ν' αποδοθεί η δουλοκτησία σε "ανωριμότητα της συνείδησης". Και πάνω σε αυτό ήθελα να σχολιάσω, ότι καμιά φορά ξεχνάμε - σχετικά με τον πρωτόγονο κομμουνισμό - ότι ήταν ένας κοινωνικός σχηματισμός στενά φυλογενετικός κι ότι έξω από τα φυλογενετικά όρια υπήρχε ένας ανθρώπινος κόσμος το λιγότερο ξένος και το περισσότερο εχθρικός. Δηλαδή ένας κόσμος σύγκρουσης ανάμεσα σε εχθρικά "κομμουνιστικά" γένη-φυλές. Και ότι σ' αυτό το πλαίσιο, η εμφάνιση της δουλοκτησίας μπορεί να οφείλεται όχι σε ανωριμότητα της συνείδησης, αλλά αντίθετα σε ωριμότητα της συνείδησης συμβαδίζουσα με την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και της παραγωγικότητας της εργασίας. Δηλ. όσο η δουλειά ενός ανθρώπου δεν έφτανε για να θρέψει ούτε τον ίδιο, η τύχη του αλλόφυλου αιχμάλωτου δε μπορούσε παρά νά 'ναι η θανάτωσή του. Ενώ όταν η δουλειά ενός ανθρώπου μπορούσε να θρέψει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και άλλους, τότε είχαν ήδη δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την προοδευτική - από αυτή την άποψη - εμφάνιση της δουλοκτησίας. Υποθέτω δεν έμενε παρά το ωρίμασμα της συνείδησης, ώστε το έθιμο της θανάτωσης του αιχμάλωτου εχθρού να δώσει τη θέση του στο "έθιμο" της υποδούλωσής του. Σχηματικά μιλώντας, η κοινότητα μ' αυτό τον τρόπο έκανε ένα βήμα πίσω, αλλά η ανθρωπότητα έκανε ένα βήμα μπροστά. Οι σχέσεις θανάτου γίνονταν σχέσεις υποδούλωσης, κι ακόμα υπήρχε πολύς δρόμος εωσότου αυτές οι αμοιβαίες κοινοτικές δουλοκτητικές σχέσεις δώσουν τη θέση τους στον δουλοκτητικό ιμπεριαλισμό και μαζί μ' αυτόν στη γενική αποσύνθεση των δουλοκτητικών σχέσεων... Φυσικά δεν αμφισβητώ ότι σε "απόλυτες" ιστορικές τιμές η συνείδηση ήταν "ανώριμη", απλά αυτό το απόλυτο μόνο εκ των υστέρων (πρωθύστερα)μπορεί να θεωρηθεί σαν τέτοιο, πχ σήμερα όπου το κομμουνιστικό πρόταγμα, σε αντιστοιχία με τη σύγχρονη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, είναι διεθνικό, πανανθρώπινο, και με αυτή την έννοια βρίσκεται στο προσκήνιο σαν μετάβαση από την προϊστορία στην ιστορία της ανθρωπότητας.

*

Κατά τ' άλλα δε βλέπω, από την πλευρά μου, κανένα λόγο να επαναλάβω, ουσιαστικά αυτούσια, μια συζήτηση που έχω ξανακάνει.
Περιορίζομαι στο ότι καθόλου δεν αντιλαμβάνομαι, και δεν νομίζω ότι πρόκειται να αντιληφθώ, τον λόγο για τον οποίο απέναντι σε αποκρουστικά αντιδραστικά φαινόμενα, όπως τις "δολοφονίες τρανς στην Ελλάδα, την απαγόρευση δημοσίευσης απόψεων που καλλιεργούν την ανοχή στην ομοφυλοφιλία στην Ρωσσία, τη Λεπέν, τις επιθέσεις χρυσαυγιτών σε ομοφυλόφιλους, τη ρητορική του Τραμπ στις ΗΠΑ, και φυσικά την καταδίκη σε θάνατο για ομοφυλοφιλία σε πολλές ισλαμικές χώρες (Ιραν, Σαουδική αραβία κλπ)", όπως τουλάχιστον περιγράφονται, πρέπει να γίνει αποδεκτή η "ουτοπία" της κοινωνικής θεσμοθέτησης του "ομόφυλου γάμου", της "υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια" καθώς και διάφορες άλλες νεωτερικές "θετικές" φιλοσοφικές κατευθύνσεις περί "κοινωνικής επιλογής φύλου" κ.ο.κ. (Τα οποία στο σύνολό τους είναι αντιδραστικά όσο αντιδραστικός είναι ο ιμπεριαλισμός που, ενώ "έρχεται απ' το μέλλον", - τεχνολογικά κ.ά. -, ιστορικά αποτελεί αντίδραση σε όλη τη γραμμή).
Προτιμάω δεμένος στο κατάρτι παρά σ' αυτή τη "συζήτηση".

Ανώνυμος είπε...

@Ijon Tichy

Ποια ειναι η διαφωνία σου με τη σταση του Κομματος στο ζητημα;
Και αν εχεις διαβασει το αρθρο της ΚομΕπ για το θεμα και τις τοποθετησεις των βουλευτων του στη Βουλη μπορεις να μου πεις πως απο το συλλογισμο του Κομματος βγαινει αλλη σταση απεναντι στο ΣΣ;
Δηλαδη υπαρχει θεωρητικο λαθος που οδηγει σε αλλο συμπερασμα η αναντιστοιχια της θεωριας με την πραξη;

Σοσιαλφιλελευθερος

AGIS είπε...

Σχετικά με πρωτόγονο κομμουνισμό και δουλοκτησία προτείνω την ταινία (ίσως γνωστή σε αρκετούς) "Ο άνθρωπος που τον έλεγαν άλογο".
https://www.youtube.com/watch?v=YTRcQrC1H58&t=14s
Σ' αυτό το λινκ δυστυχώς χωρίς υπότιτλους.
Υποτίθεται ότι η ταινία βασίζεται σε αληθινά δεδομένα. Στο βαθμό που αυτό ισχύει, είναι ιστορικά αποκαλυπτική γύρω από το όλο θέμα, περιλαμβανομένου και του ζητήματος της θέσης της γυναίκας, αφού αυτή η θέση δρα στην ταινία σαν καταλύτης σε πολλά επίπεδα.

Unknown είπε...

@Ο.Χ.Ε.Π.
Γνώριζα τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άλλο αυτό όμως και άλλο ευρωπαϊκή οδηγία. Συνεπώς το αρχικό ερώτημα ισχύει.

Για την Τσεχία όπου το ΚΚ παίρνει 15% δεν νομίζω ότι ισχύει, αλλά για την οικονομία της συζήτησης ας δεχτούμε ότι υπάρχει απαγόρευση των κομμουνιστικών ιδεών. Οπότε 6/6 χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει το σύμφωνο συμβίωσης απαγορεύουν τη διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών και συμβόλων και από τις χώρες που το έχουν υιοθετήσει τις απαγορεύουν 2/22 (Ουγγαρία, Τσεχία(;)).

Φώντας Φ. είπε...

@Ijon Tichy
Αν το λες για μένα. Πρώτον η Λεπέν αν και ευρωσκεπτρίστρια είναι γέννημα θρέμμα του ιδεώδους του ευρωπαϊκού ρατσισμού-εθνικισμού (να υπερασπιστούμε την ευρώπη απ’ τις μουσουλμανικές ορδές κλπ), ο τραμπ επίσης υποτίθεται είναι ηγέτης του δυτικού κόσμου. Τα άλλα για σαουδικές αραβίες + Ρωσία είναι γεγονότα.

@Agis
Εγώ διαφωνώ ότι είναι αντιδραστική η θεωρία περί κοινωνικού φύλου ή μη συμβατή δημιουργικά με τον μαρξισμό. Όσο για την μη αναγκαιότητα του αντισεξιστικου αγώνα η γνώμη μου είναι πως όπως θα αντιπαρατεθείς για το ρατσισμό που βιώνουν οι μη-έλληνες στη χώρα, όχι απλά λέγοντας ότι «Και αυτοί εργάτες είναι» αλλά ζητώντας να έχουν χαρτιά, ασφάλεια κλπ. Διαφωνώ και με την υπεράσπιση της πυρηνικής στρειτ οικογένειας ως το μόνο πυρήνα-μοντέλο της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Φώντας Φ. είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός

Γενικά ναι, είναι φυσιολογικό να αντιδράει κάποιος αρνητικά σε αυτά που γράφεις. Πέραν αυτού όμως, προφανώς και η ταξική θέση μπορεί είτε να σε καταδικάσει είτε να σε σώσει, δεν έχει κανείς αυταπάτες πως ένας πλούσιος ομοφυλόφιλος κινδυνεύει στο οτιδήποτε (νομίζω το γράφω κιόλας) αλλά, ακριβώς όπως ένας μετανάστης-πρόσφυγας (αντίθετα από έναν ξενο μεγαλοεπενδυτή) αντιμετωπίζεται χειρότερα από έναν «ντόπιο» εργάτη, πέραν δηλαδή της οικονομικής εκμετάλλευσης, παλεύει με καχυποψία, εχθρότητα και απέχθεια λόγω του ρατσισμού που βιώνει για την εθνικότητα του, έτσι και ένας ομοφυλόφιλος εργάτης δεν καταπιέζεται μόνο ταξικά αλλά αντιμετωπίζει πολλές φορές διάχυτη εχθρότητα και επιθέσεις, από την παιδική του ηλικία, πριν μπει στην παραγωγή δηλαδή, μπορεί να απολυθεί ή να μην βρει δουλειά αν διαρρεύσει η ταυτότητα του. Επίσης ελπίζω να γνωρίζεις τα περιστατικά βίας ενάντια σε ομοφυλόφιλους κλπ από φασίστες στο σήμερα όσο και το ότι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί ήταν μαζί κομμουνιστές και ομοφυλόφιλοι.

Όσο για τους λοαδ που υπήρχαν (και υπάρχουν) στο ΚΚΕ, πολύ σωστά κάναν, τίποτα δεν έχω να διορθώσω. Αν ήμουν ομοφυλόφιλος με ταξική συνείδηση θα επέλεγα να στηρίξω το ΚΚΕ αλλά ταυτόχρονα θα ήθελα διόρθωση των θέσεων του σε αυτό το ζήτημα. Δε βρίσκω γιατί είναι ασυμβίβαστος ο ταξικός αγώνας με τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον θρησκευτικό φανατισμό και την ομοφοβία. Τώρα αν εσύ στην σημερινή κοινωνία βλέπεις ΜΟΝΟ έναν ηρωικό λαό με αντιφασιστική συνείδηση και δε βλέπεις τις φασιστικές ημιστρατιωτικές ομάδες, την δύναμη της εκκλησίας, την προσπάθεια να κλαπούν τα σοβιετικά σύμβολα για να στηριχθεί ο ρωσικός εθνικισμός, οκεί δεν μπορώ να κάνω κάτι. Το λόαδ κίνημα είναι μεν εισαγόμενο (καλά και ο μαρξισμός-λενινισμός είναι εισαγόμενος στην ελλάδα) αλλά δε σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεται σε υπαρκτές καταπιέσεις λοαδ ατόμων στην ελλάδα. Ας πούμε ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό στους μαύρους στις ΗΠΑ είναι κάτι που δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιο στα ελληνικά δεδομένα, αλλά οι καταπιέσεις των ομοφυλόφιλων είναι γεγονός και στις δύο χώρες. Επίσης τι θέμα έχεις με τα εισαγόμενα; Σοσιαλισμό με ελληνικά χαρακτηριστικά στηρίζουμε;

Για τις πούσι ράιοτς σου απάντησα. Για το ότι είναι προβοκατόρικο το κίνημα των λοαδ, είναι δυνάμει, στο βαθμό που κυριαρχούν σε αυτό φιλελεύθερες κλπ ιδέες. Ζήτημα παρέμβασης των κομμουνιστών είναι.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Γκαστρώνετε γάϊδαρο στην ανηφόρα ρε παιδιά, πιάνεστε από οξείες, λόγω εμμονής.
Το "εισαγόμενος" αφορά εισαγόμενος από την Αντίδραση, και με τα (υπέρτερα) μέσα της Αντίδρασης. Τον μαρξισμό στην ελλάδα δεν τον εισήγαγε ο ..ΔΟΛ, ούτε η Ιντέλλιτζενς σέρβις. Για το κίνημα λοαδ, ο καθένας βλέπει και κρίνει - δε θα επιμείνω.
Τέλος πάντων, είναι σαφής η άποψη μου νομίζω, δε σκοπεύω να αλλάξω τις απόψεις κανενός, γι αυτό ακριβώς θεωρώ πάντα τις συζητήσεις γόνιμες, αλλά κάποια στιγμή εξαντλούνται, όταν εκατέρωθεν έχουν γίνει κατανοητές οι διαφορές, πάντα κατά την κρίση καθενός και όχι του ...απέναντι.

Ανώνυμος είπε...

Καλά κρασιά αγαπητέ Φώντα.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Για την απαγόρευση της ΚΝ στην Τσεχία δεν ξέρεις; Μιας που μας πόσταρες ριζοσπάστη. Αυτός έχει τουλαχιστον 2 αναφορές για το θέμα. Αλλά είπαμε εσύ βρίσκεις ότι σε βολεύει μόνο.

Η απόφαση του δικαστήριου στήριζεται σε κάποιες οδηγίες. Ασε το καλαματιανό. Που τάχα μου ήξερες την απόφαση και το πρόστιμο, αλλά δεν ήξερες ότι για να παρθεί στηρίζεται σε ντιρεκτίβες της ΕΕ προς την Ελλάδα.

Είπα δύο παραδείγματα. Αν θεωρείς ότι οι υπόλοιπες 20 είναι προοδευτικές και δημοκρατικές, επειδή δεν τις ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο ή επειδή επιτρέπουν τυπικά το κκ να το πεις να μην σε παίρνει κανένας στα σοβαρά. Και σου είπα η απαγόρευση ή όχι έχει να κάνει με τους στόχους της εγχώριας αστικής τάξης εκείνη την στιγμή. Οχι με τον συντηρητισμό της. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί καπιταλιστές που θέλουν ή δεν θέλουν ΣΣ ανάλογα με τις ευαισθησίες τους. Αυτές οι μαλακίες ξεφτιλίστηκαν μαζί με την κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια.

Ο.Χ.Ε.Π.

Τ.Σ. είπε...

Το κκε ειναι ενα κομμουνιστικο κομμα που εχει σαν κοσμοθεωρια τον επιστημονικο σοσιαλισμο. Η δραση του κκε ειναι η πολιτικη εφαρμογη της μαρξιστικης φιλοσοφιας η οποια δημιουργει την επιστημονικη σκεψη. Πανω στην εννοια της ταξικης παλης γεννημα της μαρξιστικης φιλοσοφιας, εχει θεμελιωθει η δραση και ο στοχος του.
Τα δημοκρατικα αιτηματα (δωρεαν παιδεια, υγεια, ασφαλιση) κατω απο αυτο το πρισμα, ειναι υποβοηθητικα της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ με στοχο μια νεα κοινωνια.

Το ζητημα των δικαιωματων των σεξουαλικων μειονοτητων, εχει μπει απο τα ιδια τα μελη τους, σαν ζητημα ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ. Τα μειονοτικα-εθνοτικα-θρησκευτικα-φυλετικα δικαιωματα (κατεξοχην ζητηματα που γεννουνται απο τον αυτοπροσδιορισμο) εχουν αναλυθει απο τον Μαρξ στο Βιβλιο ''το εβραικο ζητημα''. Θα ελεγα λοιπον σε οσους ενδιαφερονται για το κκε και τις θεσεις που εχει ή δεν εχει, να διαβασουν λιγο, και να εμβαθυνουν.

Τα δικαιωματα των σεξουαλικων μειονοτητων που ειναι κατι παρομοιο με τα θρησκευτικα, πρεπει να αναλυθουν με βαση την μαρξιστικη φιλοσοφια. Αυτο απ'οσο (δεν) ξερω, δεν ειναι κατι που εχει δρομολογηθει. Αυτο σημαινει οτι οι θεσεις του κκε ειναι μοιραια, ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ και υποκειμενες στις ιδιες δυσειδαιμονιες μαζι με ολη την ελληνικη κοινωνια.

Απο την αλλη, οταν το κκε λεει οτι το νομοσχεδιο ηταν 'του σατανα' δεν εχω λογο να το αμφιζβητησω, ουτε να καταλογισω δολο σε αυτο.

Υ.Γ.
Σεχταρ εσυ καλα τα λες,
προβλημα σου δεν ειναι,
προβλημα τους-αυτοι ειναι @@.
Τι λεει η παλαια διαθηκη; Στηλη αλατος.

zoot horn rollo είπε...

Μου έλειψαν οι θρησκευτικές αναφορές..."συγκίνηση"...

Τ.Σ. είπε...

Το φαινομενο της διεκδικησης (δεν μιλαω για κινημα) ελευθεριας αυτοκαθορισμου της σεξουαλικης ταυτοτητας ειναι ενα αντικειμενο μελετης; pisteyv πως oxi ή τελος παντον μονο εμπειρικα και αποσπασματικα. Νομιζω οτι δεν εχει μελετηθει απο μαρξιστες φιλοσοφους. (υπαρχουν);
To οτι αυτο χρησιμοπποιηται απο το συστημα για να 'ξεπλενει' ειναι φανερο. Λεω κατι αλλλο. ΠΟΙΑ ειναι η θεμελιωση της σεξουαλικης απελευθερωσης; Ο Μαρκξ στο εβραικο ζητημα ανετρεψε την ιδεαλιστικη υπερασπιση της αστικης δημοκρατιας του Μπαουερ, αποκαλυπτοντας την ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΟΥΣΙΑ του εβραισμου. Κατι αντιστοιχο πρεπει να γινει εδω. Σε ποιο αξιακο συστημα εδραζεται ο ηδονισμος; Oxi na γυρναμε την πλατη οπως ο Λωτ για να μην δουμε τους αμαρτωλους Αυτο ειπα.

Unknown είπε...

@Ο.Χ.Ε.Π.
Το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι όργανο όχι της ΕΕ αλλά του συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχουν 47 χώρες (μεταξύ των οποίων π.χ. Ρωσία, Τουρκία). Δεν δικάζει με βάση τις οδηγίες της ΕΕ. Οπότε επιμένω, ποιος είναι ο αριθμός της οδηγίας της ΕΕ για το σύμφωνο συμβίωσης;

Η ΚΝ Τσεχίας είχε απαγορευτεί από το 2006 ως το 2010. Σήμερα είναι νόμιμη. Δες και εδώ στον Οδηγητή δύο συνεντεύξεις από νεολαίους από Τσεχία, Ουγγαρία όπου φαίνεται καθαρά πως η κατάσταση στη δεύτερη είναι πολύ χειρότερη. Δεν νομίζω ότι η κατάσταση στην Τσεχία είναι ίδια με τις υπόλοιπες χώρες που αναφέρουμε. Για την οικονομία της συζήτησης ωστόσο το δέχτηκα, δεν αλλάζει κάτι άλλωστε αν μιλάμε για 1/22 ή 2/22 χώρες. Δεν σκοπεύω να επανέλθω γιατί θα πλατιάσει η συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Να σε ρωτήσω ρε Ουρτίκα, μέχρι το σημείο που γίνεται αναφορά στο European Court of Justice και την σχέση του με το European Court of Human Rights δεν κατάφερες να φτάσεις στο άρθρο του γουίκι; ¨Η διάβασες μόνο για την εξαίρεση που έγινε σε μία περίπτωση;

Ντάξει ωραίο το νομικίστικο παιχνιδάκι για να βγουν γνήσιοι υπέρμαχοι του ΣΣ οι απανταχού δένδιες (όχι, δεν γράφω μεϊμαράκηδες γιατί ήταν "απών" στην ψηφοφορία), έχει αρκετή πλάκα, υπάρχει και συνέχεια με τα άλλα θαυμαστά σου σχόλια όπου σου έδειχναν αντεργατικό μέτρο που ψήφισε η κούνεβα στο ΕΚ και έλεγες "εντάξει, ας μην την κρίνουμε πολιτικά με βάση αυτά που ψηφίζει ως ευρωβουλευτής, και κάτι τσέχοι κομμουνιστές το ψήφισαν, ποιός ξέρει τι είναι κτλ".

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Ακρίβως ήταν παράνομη μέχρι πολύ πρόσφατα. Και η (ημι)νομιμότητα της κερδήθηκε με αγώνες και όχι από την καλή την καρδιά κανενός. Διάβασες καθόλου τι λέει στον οδηγητή ο Τσέχος ή απλά ποστάρεις για να ποστάρεις; Τι πάει να πει καλύτερα και χειρότερα; Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε κομμουνιστές και άτομα με κομμουνιστικό παρελθόν λέει για την Τσεχία. Αυτό είναι το καλύτερα; Εσύ που κορδώνεσαι και μας παριστάνεις τον "προοδευτικό" νιώθεις άνετα να ονομάζεις "καλύτερα" μια χώρα που αποκλείει κομμουνιστές από την πολιτική ζωή έστω και έμμεσα; Αυτή η πρεμούρα να τους υπερασπιστείς μόνο και μόνο επειδή έχουν ΣΣ είναι που θα έπρεπε να βάζει σκέψη στους καλόπιστους. Πιασμένοι από ένα ζήτημα για τους ομοφυλόφιλους έχεις φτάσει να εξωραϊζεις καταστάσεις ανοιχτά εχθρικές προς την ίδια την εργατική τάξη.

Το να προσπαθείς να διαχωρίσεις την ΕΕ από το συμβούλιο είναι σαν να προσπαθείς να διαχωρίσεις εταιρίες, ανάλογα με την μετοχική τους σύνθεση. Νομίζεις ότι το θέμα με την ΕΕ είναι η ύπαρξη του κάθε ιμπεριαλιστή μέσα σε αυτή; Το αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο της μίας διαπερνά την άλλη και ας το πουν και "δικαστήριο για την διάσωση της καρέτα-καρέτα".

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα: de facto το εν λόγω δικαστήριο θεωρείται από την ΕΕ ως μέρος του νομικού της συστήματος, επειδή ολες οι χώρες της ΕΕ συμμετέχουν σε αυτό. Τόσο ανεξάρτητο και διαφορετικό που δεν έχει ούτε καν άλλη σημαία από την ΕΕ.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Στην Τσεχία σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας κάνει την μια εμετική δήλωση μετά την άλλη για τους πρόσφυγες, ξερνώντας φασισμό όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, αλλά το ΣΣ μας μάρανε...

Ijon Tichy

Unknown είπε...

Η Wikipedia λέει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔ) ακολουθεί (πλην μίας εξαίρεσης) τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Δεν λέει ότι το ΕΔΑΔ ακολουθεί τις αποφάσεις του ΕΔ. Το ΕΔΑΔ δικάζει με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι τις οδηγίες της ΕΕ. Εν πάση περιπτώσει ποιος είναι ο αριθμός της οδηγίας της ΕΕ που αφορά το ΣΣ, μπορούμε να τον μάθουμε;

Αν η πρόταση «Η Κούνεβα είναι εχθρός της εργατικής τάξης επειδή ψήφισε την οδηγία για τις λιμενικές υπηρεσίες» είναι ορθή, τότε και η πρόταση «Οι Τσέχοι κομμουνιστές είναι εχθροί της εργατικής τάξης επειδή ψήφισαν την οδηγία για τις λιμενικές υπηρεσίες» είναι ορθή. Απλή άσκηση λογικής.

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra,
Έχουμε καταλάβει την αδυναμία σου να μας γράψεις κάτι σοβαρό. Δηλαδή η Κούνεβα καθόρισε τη στάση της από τη στάση του ΚΚ Τσεχίας;;; Στην προκειμένη περίπτωση δεν ξέρω τι έκανε το συγκεκριμένο κόμμα,αλλά σε κάθε περίπτωση το ίδιο καταδικαστέα είναι η ψήφος του. Όπως το ίδιο καταδικαστέα είναι η απόφασή του να συμμετέχει στην ίδια ευρωομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κούνεβα, όπως και η απόφαση του να στηρίξει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση....Άμα είσαι στην ίδια ομάδα με τον Κούλογλου και τον Παπαδημούλη, σκέψου τι κατάντια έχει το κόμμα αυτό. Τι να κάνουμε, όταν κυριαρχει ο οπορτουνισμός, σε παίρνει η κάτω βόλτα και καταντάς να έχεις πολιτική επιπεδου Urtica Rubra!!!!
Τίποτα επί της ουσίας έχιες να γράψεις;;;; Πέρα από τις γνωστές ΣΥΡΙΖΑικές προβοκάτσιες που συνεχώς αναπαράγεις. Και κοίταξε, τέτοιου είδους σαχλαμαρίτσες σαν αυτές που γράφεις, είναι για το επίπεδο νοημοσύνης μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για σοβαρούς ανθρώπους!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Και η πρόταση με τον μπάτσο και το μπουζούκι σωστή είναι. Απλή άσκηση λογικής. Τα άλλα για το ΕΔΑΔ είναι ακόμη καλύτερες ασκήσεις λογικής, όπως και το κυνήγι του αριθμού της οδηγίας...

Α ρε Δένδια, σύμβολο του ΛΟΑΤ κινήματος.

Ijon Tichy

Ονειρμός είπε...

Είχα ξεχάσει την κουβέντα και σήμερα το θυμήθηκα.

Ωπ παιδιά κοιτάξτε τί ανακάλυψα

'''Η πατριαρχική οικιακή συντροφιά με κοινή ιδιοκτησία και κοινή καλλιέργεια αποκτάει μια σημασία ολότελα διαφορετική απ'ό,τι είχε προηγούμενα. Δεν μπορούμε πια να αμφιβάλλουμε περισσότερο για το σπουδαίο μεταβατικό ρόλο που έπαιξε στους πολιτισμένους και μερικούς άλλους λαούς του παλιού κόσμου, στην περίοδο ανάμεσα στην οικογένεια του μητρικού δικαίου και τη μονογαμική οικογένεια''

Ένγκελς, Καταγωγή Οικογένειας, Σύγχρονη Εποχή, σελ 73.

Ο φίλος που μου έστειλε τα αποσπάσματα Ένγκελς, να διαβάσει αυτός όντως όλο το βιβλίο. Με παπαγαλισμούς δεν πάμε μπροστά.

Επίσης, μελετείστε πολιτική και κοινωνική ανθρωπολογία, π.χ

http://www.biblionet.gr/book/24100/Godelier,_Maurice/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF_%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1

Και τον ''ασιατικό τρόπο παραγωγής''.

Η πατριαρχία είναι πολυπαραγοντική, και έχει εμφανιστεί και ΠΡΙΝ την ατομική ιδιοκτησία.

Πολεμική να γίνει; Πολεμική. Τώρα ΕΑΑΚ, ΚΝΕ, που ανέφερα κάποιος, και αναρχία, μια χαρά επιθετικός σεξισμός εμφανίζεται παντού. Λίγη Λόρα Μάρξ χρειάζεται.

Ανώνυμος είπε...

@Ονειρμός

Καλά 10 χρονών είσαι; Ποιος θα πιστέψει ότι ξέχασες τάχαμ τη συζήτηση και τώρα σε έπιασε ο πόνος. Πήγες και "ξανα"διάβασες το βιβλίο μπας και βρεις κανά τσιτάτο ξεκομμένο να δικαιολογήσεις τις μπαρούφες που έγραψες και το οποίο δεν αποδεικνύει και τίποτα.

Το με παπαγαλισμούς δεν πάμε μπροστά μόνο ως αυτοσαρκασμός μπορεί να λογηθεί.

ΚΝΕ-ΕΑΑΚ
πουλάν αντισεξισμό
μόνο του Ονειρμού
είν'αληθινός(true)

Σοσιαλιστής της αγοράς

Konstantinos K είπε...

Κολοκύθια τούμπανα αγαπητέ!

Άλλος είναι αυτός που τσιτάρει χωρίς να έχει διαβάσει όλο το βιβλίο η απλά δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει.

Στο σημείο λοιπόν που αντέγραψες μιλάει για “οικιακή συντροφιά με κοινή γαιοκτησία και κοινή καλλιέργεια”. Σημαίνει αυτό ότι δεν έχουμε περάσει στην ατομική ιδιοκτησία; Αυτό κατάλαβες;

Αυτό το απόσπασμα βρίσκεται στο κομμάτι του βιβλίου που αφορά στην ανάλυση από τον Ένγκελς των διαφόρων σταδίων από τα οποία πέρασε η οικογένεια για να φτάσει στη σύγχρονη οικογένεια, και γι’ αυτό δεν εξηγεί πώς έγινε το πέρασμα από τη μητριαρχία στην πατριαρχία.

Λέει όμως 4 σελίδες πριν, στη σελίδα 69: “Η ανατροπή της μητριαρχίας ήταν η κοσμοϊστορική ήττα του γυναικείου φύλου. Ο άντρας πήρε το πηδάλιο και στο σπίτι, η γυναίκα ταπεινώθηκε, υποδουλώθηκε, έγινε σκλάβα των ορέξεων του και απλό εργαλείο για την παραγωγή παιδιών. [...] Η πρώτη επίδραση της μονοκρατορίας των αντρών, που είχε πια θεμελιωθεί, φαίνεται στην ενδιάμεση μορφή της πατριαρχικής οικογένειας που εμφανίζεται τώρα. [...] σκοπός όλης της οργάνωσης είναι το φύλαγμα των κοπαδιών σε μια καθορισμένη περιοχή.
Φρίντριχ Ένγκελς, Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, σελ 69

Ποιων κοπαδιών; Των κοπαδιών της οικογένειας. Έχουμε περάσει δηλαδή ήδη στην ατομική ιδιοκτησία, και μάλιστα το απόσπασμα μιλάει για κοπάδια όπως το αντίστοιχο που αντέγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου, το οποίο προέρχεται από το σημείο του βιβλίου που αναλύει ακριβώς το πέρασμα από την πρωτόγονη κομουνιστική κοινότητα στην πρώτη ταξική δουλοκτητική κοινωνία.

Το ξαναβάζω:
Δεν ξέρουμε μέχρι τώρα τίποτα για το πώς και πότε πέρασαν τα κοπάδια από την κοινή ιδιοκτησία της φυλής ή του γένους στην ιδιοκτησία των ξεχωριστών αρχηγών των οικογενειών. Πρέπει όμως βασικά να έγινε σ' αυτή τη βαθμίδα. Με τα κοπάδια και τα υπόλοιπα νέα πλούτη έγινε μια επανάσταση στην οικογένεια. Ο βιοπορισμός ήταν πάντα υπόθεση του άντρα, τα μέσα για το βιοπορισμό παράγονταν από τον ίδιο και ήταν ιδιοκτησία του. Τα κοπάδια ήταν τα καινούργια μέσα βιοπορισμού, δουλειά του ήταν πρώτα να τα δαμάζει και κατόπιν να τα περιποιείται. Γι' αυτό, στον άντρα ανήκανε τα ζώα, σ' αυτόν και τα εμπορεύματα και οι δούλοι που έπαιρνε σαν αντάλλαγμα για τα ζώα. Όλο το περίσσευμα που έδινε τώρα ο βιοπορισμός έπεφτε στον άντρα. Η γυναίκα έπαιρνε μέρος στην κατανάλωση του, δεν είχε όμως μερίδιο στην ιδιοκτησία. Ο «άγριος» πολεμιστής και κυνηγός ήταν ευχαριστημένος να έχει στο σπίτι τη δεύτερη θέση, ύστερα από τη γυναίκα. Ο «ηπιότερος» βοσκός, κομπάζοντας για τα πλούτη του, προωθήθηκε στην πρώτη θέση και απώθησε τη γυναίκα στη δεύτερη. Και η γυναίκα δεν μπορούσε να παραπονεθεί. Ο καταμερισμός της εργασίας στην οικογένεια ρύθμισε τον καταμερισμό της ιδιοκτησίας ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα. Ο καταμερισμός είχε μείνει ο ίδιος, κι όμως αναποδογύριζε τώρα τις ως τότε οικιακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε αλλάξει ο καταμερισμός της εργασίας έξω από την οικογένεια. Η ίδια αιτία, που πρώτα εξασφάλιζε στη γυναίκα την κυριαρχία στο σπίτι, ο περιορισμός της στις δουλειές του σπιτιού, η ίδια αυτή αιτία εξασφάλιζε τώρα την κυριαρχία του άντρα στο σπίτι.
Φρίντριχ Ένγκελς, Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, σελ. 199-200

Η διαλεκτική υλιστική ανάλυση λέει ότι οι αλλαγές στη συνείδηση, στο εποικοδόμημα, αντανακλούν τις αλλαγές που γίνονται στην ύλη, στη βάση. Πρώτα λοιπόν εμφανίστηκε το πλεόνασμα με την εξημέρωση κοπαδιών, η ιδιοκτησία πέρασε από την κοινότητα στις χωριστές οικογένειες δημιουργώντας την ανάγκη να κληροδοτείται στα παιδιά της οικογένειας, και αυτό οδήγησε στο πέρασμα από την μητριαρχία στην πατριαρχία. Το να πιστεύει κάποιος ότι το πέρασμα από την μητριαρχία στην πατριαρχία έγινε χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή στην υλική βάση της οργάνωσης της κοινωνίας είναι ιδεαλισμός. Το να το παρουσιάζει από πάνω σαν μαρξισμό είναι διαστρέβλωση του μαρξισμού.

prolet

Ονειρμός είπε...

Προς Σοσιαλιστή της Αγοράς

Έχω ξανακάνει την κουβέντα και έχω έτοιμα τα αποσπάσματα, γιατί έχω διαβάσει προσεκτικά τον Ένγκελς, και όχι σαν τον ηλίθιο και πανέξυπνο που σχολίασε παραπάνω τσιτάροντας Ένγκελς. Όντως ξέχασα την κουβέντα, και επανήλθα.

Ονειρμός είπε...

@prolet

1. Πουθενά στα αποσπάσματα που έστειλες δεν μιλά για κυριαρχία της ατομικής ιδιοκτησίας και της ταξικής κοινωνίας, για αυτή τη μεταβατική μορφή πατριαρχίας που περιγράφει ο Engels. Μιλάμε για κοινή οικογενειακή ιδιοκτησία με καταμερισμό εργασίας, αλλά ΚΟΙΝΗ, αλλά και με ΑΡΧΗΓΟ, με άνισα ιδιοκτησιακά δικαιώματα πάνω σε διαφορετικά πράγματα (βλ. κινητή και ακίνητη περιουσία πχ.). Οι ξεχωριστές οικογένειες στο εσωτερικό τους έχουν κοινή αλλά διαβαθμισμένη ιδιοκτησία. Για αυτό σε αυτό που έστειλες μιλά σε κάποια σημεία για ΜΕΡΙΔΙΟ ιδιοκτησίας και ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΌ ιδιοκτησίας. Ατομική ιδιοκτησία έχουν τα Άτομα, η συγγενειακά οργανωμένη ιδιοκτησία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Για αυτό και η ατομική ιδιοκτησία και η οικογενειακή ιδιοκτησία είναι διαφορετικό πράγμα. Επίσης, το ''φύλαγμα κοπαδιών'' που προβάλλεται ως ο εξωοικογενειακός λόγος στο απόσπασμα που έστειλες, το ΦΥΛΑΓΜΑ, δεν είναι ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, είναι διευθυντικός ρόλος.

2. O καταμερισμός εργασίας υπάρχει πριν τις τάξεις. Ο υποδουλωτικός καταμερισμός εργασίας υπάρχει με τις τάξεις. Με μια ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ εξαιρεση. Λέγεται ''ασιατικός τρόπος παραγωγής'' (Ενγκελς Αντιντύρινγκ, Μάρξ Grundrisse κλπ). Δεν θα τον βρεις στην Καταγωγή της Οικογένειας, που επικεντρώνεται στον ειδικά ευρωπαικό δρόμο προς την υποδούλωση. Στον ασιατικότρόπο παραγωγής έχουμε κρατική ιδιοκτησία, όχι ατομική κυρίαρχη, με ΑΡΧΗΓΟ. Πρόκειται για πατριαρχικές κρατικές κοινωνίες χωρίς τάξεις αλλά με κάστες. Είναι το μακρο-μοντέλο για να συλλάβεις πατριαρχία χωρίς τάξεις μέσα στην οικογένεια.

3. Εξηγησέ μου με απλά λόγια. Γιατί οι αλλαγές στον καταμερισμό εργασίας υποδούλωσαν τη γυναίκα, και όχι τον άντρα; Δεν εξηγείται μόνο οικονομικά αυτό. Επίσης μιλάω για διάφορους υλικούς παράγοντες που γεννούν την πατριαρχία, όχι ιδεαλιστικούς, αλλά δεν είναι, όπως νομίζετε, η ΑΤΟΜΙΚΗ ιδιοκτησία ο μόνος παράγοντας. Για αυτό καταλήγετε σε αντιμαρξιστικούς αναγωγισμούς.

4. Προτείνω για ανάγνωση, πέρα από τον ασιατικό τρόπο παραγωγής σε Μάρξ Ένγκελς (που πρέπει να τον τιμήσεις οπωσδήποτε). α) Goedelier, μαρξιστικοί ορίζοντες στην κοινωνική ανθρωπολογία β) ''κοινωνίες του μοιράσματος''http://www.biblionet.gr/book/142179/%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82 , για να δεις πώς το Πλεόνασμα είναι αναγκαία ΑΛΛΑ ΟΧΙ επαρκής συνθήκη
Επίσης δεν ισχύει ανθρωπολογικά ότι ο ''βιοπορισμός ήταν πάντα υπόθεση του άντρα'' όπως λέει ο Ένγκελς. Επίσης σύμφωνα με τον Murdock και τον ανθρωπολογικό άτλαντά του, στατιστικά η πατριαρχία σχετίζεται με την ανάδυση των πρώτων κρατών, αλλά δεν ισχύει πάντα.

Επίσης υπάρχουν έννοιες όπως μητροτοπικός, πατροτοπικός. Επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο Ένγκελς έχει και ιστορικά όρια, αν και δεν καταλήγει σε αυτά που λέτε.

Το πρόβλημά σας είναι ότι νομίζετε πως έχετε επιστημονική απάντηση για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να ερευνάτε σε όλη σας τη ζωή. Ξερολισμός που δεν μπορεί να υποστηριχθεί.

Πράκτορας της αντεπανάστασης είπε...

Το ζήτημα του σεξισμού, της πατριαρχίας και των έμφυλων ρόλων, δεν είναι ζητήματα που θα σταματήσουν να υφίστανται αυτόματα με το πέρας σε μια κομμουνιστική κοινωνία, με το μαγικό ραβδί κάποιας κεντρικής επιτροπής. Τα ζητήματα αυτά, εκτείνονται πέραν των ορίων της καπιταλιστικής οικονομίας - παραγωγής, και προς τα μπρος και προς τα πίσω. Δεν αρκεί γενικά και αφηρημένα ο κομμουνιστικός τρόπος παραγωγής ώστε ως δια μαγείας, π.χ. το ταμπου της γυναικείας σεξουαλικότητας, να εξαφανιστεί. Η θλιβερή προσπάθεια ορισμένων κομμουνιστών να μας πουν ότι για κάθε πρόβλημα η λύση του θα έρθει με το πέρασμα στον κομμουνιστικό τρόπο παραγωγής, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Ας θυμηθούμε σύντροφοι, πως στον υπαρκτό σοσιαλισμό, πέραν της αρχής του, η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικοποιημένη. Αυτό το ζήτημα, που δήθεν θα πρέπει να το βλέπουμε μόνο μέσα στο πρίσμα του καπιταλισμού και της κομμουνιστικής επανάστασης, δε λύθηκε "αυτόματα" κατά την σοσιαλιστική οικοδόμηση, ούτε φυσικά και τα ζητήματα του σεξισμού, της πατριαρχίας και των έμφυλων ρόλων.

zoot horn rollo είπε...

Θλιβερά είναι τα "summer trolls",βασικά.

Ανώνυμος είπε...

1) Δεν ήταν ποινικοιποιημένη νεο-φιλελεύθερε. Απλά δεν ήταν σε στυλ "πράιντ" και "cross dressing" για να το γράψουμε στην αμερικάνικη γλώσσα που μάλλον καταλαβαίνεις. Υπάρχουν βιβλία για την καθημερινή ζωή στην Σοβιετική ένωση από έλληνες που έζησαν σπούδασαν εκεί. Ένα από αυτά στην Σύγχρονη Εποχή.

2) Μιας και θέλεις να μας πεις για πέρα του Κομμουνισμού ζητήματα, από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με λογής λογής "κινήματα" και "δικαιώματα" ξεχωριστά όμως από το πλαίσιο της ταξικής πάλης ήταν ο Νεοφιλελεύθερος Φρίντμαν(μία δικτατορία στη Χιλή πρωτοεφαρμοσε την θεωρία του), και ο για χρόνια σύμβουλος Μπρεζίνσκι.

3)Με τις τελευταίες εξελίξεις έχετε έρθει σε αμηχανία. Και φαίνεται. Προσπαθείτε αν πιαστείτε πολιτικά από κάπου αλλά δεν

Αναμασήματα λοιπόν σε Βίλα Κανέλη που δεν της ανήκει, "βίλα" με ανύπαρκτες πισίνες Πελετίδη, ρόλεξ των 10 ευρώ Κουτσούμπα, φανταστικά κότερα Χαρίλαου και ότι άλλο σας "πασάρει" το πνεύμα του "Αυριανισμού" και οι ακροδεξιοί.

Τόσο καιρό δίπλα σε "πλατείες", "δημοψηφίσματα", "κινήματα" στυλ "δεν πληρώνω" και συγκυβερνήσεις φαίνεται να έχει γίνει σε αρκετά θέματα όσμωση "ιδεών και απόψεων" ιδιαίτερα εναντίον του ΚΚΕ και του Κομμουνισμού

4) όπως γράφτηκε και στο

http://www.in.gr/2018/07/24/apopsi/ntropi-sas-meirakia-tis-aristeras-sas-ekseytelise-aleka/

"..Μια γνώριμη φιγούρα δακρυσμένη, πνιγμένη στους καπνούς αλλά επίμονη εκεί. Να συμπαραστέκεται στους απαρηγόρητους κατοίκους των καμένων σπιτιών, να ρωτά, να δίνει κουράγιο, να προσπαθεί με όση δύναμη έχει να βοηθήσει. Ηταν η Αλέκα Παπαρήγα, η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ η οποία έχει σπίτι στην περιοχή και από το πρωί ήταν στην πρώτη γραμμή. Όχι με κάμερες και μπράβους μαζί της. Όχι με φανφάρες και κομματικούς ή κρατικοδίαιτους υπαλλήλους να της κρατούν τη βεντάλια και να της κάνουν αέρα..."

"...ΚΚΕ δεν είμαι, δεν είχα ποτέ σχέση με την κυρία Παπαρήγα. Αλλά όταν μια κυρία σχετικά μεγάλης ηλικίας εξευτελίζει με τέτοιο τρόπο τα μειράκια της Αριστεράς, τα κουτσαβάκια της κυβέρνησης, τότε πρέπει να το γράφουμε. Γιατί οι αγωνιστές της ζωής είναι εντελώς διαφορετικοί από τους αγωνιστές της… πλατείας που έκαναν καριέρες πουλώντας ψέμα, τσαμπουκά και αναίδεια. .."

17-57