Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Ματ σε τρεις κινήσεις

Σημειώσεις για το τούρκικο δημοψήφισμα

Ένα αστικό δημοψήφισμα που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να έχει ένα βασικό ψευτοδίλημμα και πόλωση γύρω απ' αυτό, που να ενισχύει και τα  δύο σκέλη του ερωτήματος, εις βάρος κάποιας τρίτης εναλλακτικής. Πρέπει να έχει λίγη νοθεία, για να κλειδώσει το αποτέλεσμα, αλλά και θριάμβους της (αστικής) δημοκρατίας, που καταλήγουν να ενισχύουν την αστική δικτατορία, γιατί δεν την αφήνουν γυμνή, χωρίς φύλλα συκής και την απαραίτητη "δημοκρατική νομιμοποίηση".
Η δημοκρατία τους όντως νίκησε, πετυχαίνει διαρκώς νίκες εις βάρος μας, και μάλιστα άνευ αγώνα, όσο λογίζουμε τους εαυτούς μας στο στρατόπεδο των νικητών και βαυκαλιζόμαστε για την εφαρμογή της αμεσοδημοκρατίας με δημοψηφίσματα.

Παρεμπιπτόντως, η μεγάλη επιτυχία της αστικής τάξης στο ελληνικό δημοψήφισμα του 15' δεν ήταν το "ναι" με το οποίο συντάχθηκε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά η χειραγώγηση του "όχι" και η τρομακτική ευκολία με την οποία ενσωμάτωσε αυτό το 'αποφασισμένο' εκλογικό σώμα, που πνίγηκε στην απογοήτευση και τις αυταπάτες του. Αυτά δε σημειώνονται προφανώς χαιρέκακα, με τη γεύση της πικρής δικαίωσης στα χείλη της Κασσάνδρας (που ήταν η πρώτη σας-τα-λεγάκιας στην ιστορία), αλλά ως αντικειμενικές διαπιστώσεις, για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και σε τι βάσεις πατάμε.

-Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του τουρκικού δημοψηφίσματος -παρά την όποια νοθεία υπήρξε- δίνει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, καθώς ο Ερντογάν αποδοκιμάζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας: Άγκυρα, Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε διατελέσει δήμαρχος, στη δεκαετία του 90' (και με συντριπτικό ποσοστό στην περιοχή του Μπεσίκτας, που είχε πολύ ενεργό ρόλο στην πρόσφατη εξέγερση της πλατείας Ταξίμ). Ισοφαρίζει όμως αυτό το μειονέκτημα στην επαρχία και την τουρκική ενδοχώρα.

Ο εκλογικός χάρτης του δημοψηφίσματος εμφανίζει μια διαιρεμένη χώρα, με τη σαφή αποδοκιμασία της κυβέρνησης στα δυτικά παράλια και τις νοτιοανατολικές επαρχίες των Κούρδων, και μια εικόνα που θυμίζει αρκετά τον αντίστοιχο εκλογικό χάρτη των ΗΠΑ, και την αντίθεση που παρουσιάζουν οι δύο ακτές, σε Ατλαντικό κι Ειρηνικό, με την ακραιφνώς συντηρητική ενδοχώρα.

Το χτεσινό δημοψήφισμα αναδεικνύει δύο διαφορετικούς κόσμους, δύο διαφορετικές Τουρκίες, που ζουν και σκέφτονται διαφορετικά. Συσκοτίζει όμως τη βασική ταξική αντίθεση στη γείτονα χώρα, τις δύο Τουρκίες -των πλουτοκρατών και του εργαζόμενου λαού- που μπαίνουν στο ίδιο εθνικό τσουβάλι.

-Οι εξελίξεις στο άμεσο μέλλον είναι αμφίρροπες. Ο Ερντογάν μοιάζει να έχει ημερομηνία λήξης και να μένει χωρίς στρατηγικούς συμμάχους (οι Ρώσοι μπορούν να τον "δώσουν" ανά πάσα στιγμή, για τα δικά τους συμφέροντα), αλλά είναι επικίνδυνος σαν πληγωμένο θηρίο, διατηρεί λαϊκό έρεισμα και δείχνει τα δόντια του, όταν μπορεί. Διαμορφώνεται μια ισορροπία τρόμου, όπου ούτε ο ίδιος μπορεί να προχωρήσει με λυμένα χέρια σε όσες κινήσεις θα ήθελε -αφού ένα μεγάλο ποσοστό εναντιώνεται στα σχέδιά του- ούτε οι αντίπαλοί του όμως μπορούν να τον εκπαραθυρώσουν εύκολα -τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα όσο πίστευαν αρχικά.

Περιττό να σημειωθεί πως και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το λογαριασμό θα κληθεί να τον πληρώσει ο τουρκικός λαός (αυτό για κάποιους που παίζουν στα δάχτυλα τη "διαλεκτική", τόσο που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την ίδια εκτίμηση περί επιδείνωσης σε άλλα συμφραζόμενα, πχ για το νόμισμα. Επ' αυτού όμως, περισσότερα σε άλλο νήμα).

-Οι σύντροφοι του ΤΚΡ στην Τουρκία βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση, δρουν κατ' ουσίαν σχεδόν σε συνθήκες παρανομίας, και έχουν τεθεί υπό διωγμό από το νέο "σουλτάνο". Παρόλα αυτά είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και των λαϊκών διαμαρτυριών σε πολλές πόλεις στην Τουρκία, όπως μπορείτε να δείτε σε αυτόν το σύνδεσμο. Μπορείτε επίσης, για πιο άμεση ενημέρωση, να ακολουθείτε τον αγγλόφωνο λογαριασμό των τούρκων συντρόφων στο τουίτερ (για όσο ακόμα είναι ενεργός και δεν τον κατεβάζουν), που έχει συνεχή ροή πληροφοριών, ειδήσεων κι ανακοινώσεων.

Αυτό για το οποίο δεν έχω προσωπικά καθαρή εικόνα είναι αν εξακολουθεί να υφίσταται το σχίσμα μεταξύ των δύο μερίδων του ΤΚΡ -που διασπάστηκαν το 14', υποσχέθηκαν να μη χρησιμοποιήσουν την ιστορική ονομασία του κόμματος, αλλά υιοθέτησαν το καθένα μια άλλη πανομοιότυπη, με σαφή παραπομπή σε αυτήν. Ή αν ενώθηκαν στις αρχές του χρόνου, όπως αναφέρεται στο λήμμα της -όχι ιδιαίτερα αξιόπιστης- wikipedia.


Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί σε κάποιους να μοιάζουν κοινότοπες ή εκτός πραγματικότητας οι επισημάνσεις-στοχεύσεις των κομμουνιστών, ότι ο τουρκικός λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του τις δικές του τύχες, να σταματήσει να αγωνίζεται κάτω από ξένες σημαίες, κοκ. Γίνεται όμως φανερό ότι ο περιβόητος εκδημοκρατισμός της Τουρκίας δεν πρόκειται ποτέ να προκύψει πχ στα πλαίσια της (ενδοαστικής) αντίθεσης μεταξύ Ισλαμιστών-Κεμαλιστών, ή της ιμπεριαλιστικής διελκυστίνδας των συμφερόντων που συγκρούονται στην ευρύτερη περιοχή.

-Αν η υδρόγειος μετατρέπεται σε σκακιέρα για αυτά τα συμφέροντα, οι λαοί είναι που θυσιάζονται, για να σώσουν το βασιλιά.
Σκέψου να 'ταν το πάτωμα ασπρόμαυρο και να 'σουν το πιόνι,
όπως λέει ένας στίχος στο "πριν το τέλος" (πως μοιάζει η σιωπή με αγάπη μεγάλη).

Αλλά πριν τον πόλεμο, η σιωπή είναι εγκληματική απάθεια.
Ο πόλεμος βρίσκεται δυο κινήσεις μακριά μας, από τη Συρία, στη γειτονική Τουρκία, που συνδέεται με τους Κούρδους, με το Κυπριακό, με το Αιγαίο, την Ελλάδα...
Καμία απάθεια δε δικαιολογείται. Η παθητική αντίδραση που παραπέμπει σε πτώματα, μπροστά στον επικείμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κι όσο συσσωρεύονται τα σύννεφα στην περιοχή μας, δεν μπορεί παρά να προδικάζει εκατόμβες πραγματικών πτωμάτων, που θα έχουν σκάψει μόνα τον τάφο τους...

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον έχουν νομίζω και τα αποτελέσματα στο εξωτερικό. Στη Wikipedia (με την επιφύλαξη της εγκυρότητας) δίνουν:
Γερμανία: Το ΝΑΙ 63.07%
Γαλλία: Το ΝΑΙ 64.85%
Βέλγιο: Το ΝΑΙ 74.98%
Αυστρία: Το ΝΑΙ 73.23%
Δανία: Το ΝΑΙ 60.63%
Οι Τούρκοι ψηφοφόροι που διαβιούν στην ΕΕ ψήφισαν πιο μαζικά υπέρ Ερντογάν από ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι που ζουν στην Τουρκία. Αν και δεν ξέρω τη διαδικασία της ψηφοφορίας, υποθέτω ότι οι δυνατότητες "βίας και νοθείας" από τον Ερντογάν, θα ήταν πιο μικρές εκεί συγκριτικά με το εσωτερικό της Τουρκίας.
Αντιθέτως, στην Ελβετία που είναι εκτός ΕΕ και έχει μια σχετικά μεγαλη συγκέντρωση Τούρκων, το ΟΧΙ βγήκε πρώτο παίρνοντας 61.92%.
Το ΟΧΙ βγήκε επίσης πρώτο και με μεγάλη διαφορά από το ΝΑΙ σε Μ. Βρετανία και ΗΠΑ οι οποίες όμως δεν έχουν πολύ υψηλή συγκέντρωση ψήφων (79.79% και 83.80% αντίστοιχα). Στην κατεχόμενη ζώνη της Κύπρου, νικητής βγήκε επίσης το ΟΧΙ με 54.82%.
Τα παράλια όπου κέρδισε το ΟΧΙ είναι αυτά που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από τη πτώση του τουρισμού. Ίσως αυτό να μέτρησε περισσότερο.
Το αποτέλεσμα είναι μεν οριακό αλλά το στρατόπεδο του ΟΧΙ είναι πολύ λιγότερο ενιαίο από ότι οι δυνάμεις του Ερντογάν.
Η οικονομία μάλλον έχει να προκαλέσει μεγαλύτερες σκοτούρες στον Ερντογάν από ότι η μικρή διαφορά από τους αντιπάλους του στο δημοψήφισμα.
ρα

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Θα συμφωνούσα κι εγώ, ρα, πως το "50-50", δεν είναι και για να ...πανηγυρίζουν οι απανταχού κομμουνιστές/συνοδοιπόροι και οι άλλοι εργαζόμενοι.
Με τα σύννεφα τόσο στην Τουρκία όσο και τριγύρω, αλλά και διεθνώς, να πυκνώνουν, οι "διαιρεμένη" τουρκική αστική τάξη αποκτάει συγκεντρωτική διοίκηση, που σε τέτοιες συνθήκες βοηθάει την εκάστοτε κυρίαρχη τάξη να επιβάλει δια πυρός και σιδήρου τις δικές της λύσεις. "Περιττό να σημειωθεί πως και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το λογαριασμό θα κληθεί να τον πληρώσει ο τουρκικός λαός....", όπως σωστά επισημαίνει ο εισηγητής, και από αυτή την άποψη λίγη σημασία θα είχε αν πέρναγε του Ερντοκαν η κάποιου αντι-Ερντοκάν, Γκιουλέν-ξέρω-γω.
Νομίζω πως η "συνταγματική μεταρρύθμιση" είναι απλά η τουρκική μορφή της γενικότερης παγκόσμιας αυταρχικής στροφής, μην το πω εκφασισμού, και με πιάσουν διάφοροι από το αυτί. Ο ίδιος ο Ερντοκάν μπορεί απλά να αποδειχτεί ένα χρήσιμο όχημα για την τουρκική αστική τάξη, που κατ' εμένα, "κεμαλική" η "ισλαμική", οχι μόνο παραμένει αλλά γίνεται όλο και πιο αστική, αντιδραστική και ιμπεριαλιστική.
Tο σίγουρο, για μένα, συμπέρασμα από τα γεγονότα στην Τουρκία είναι πως τα περιθώρια για "θετικές δημοκρατικές εξελίξεις" (τι αγαπημένο κλισέ, άλλων εποχών!) στενεύουν, τι "στενεύουν" μηδενίζονται παντού, κι αυτό επιβάλλει κάποιες προσαρμογές, τακτικές ΚΑΙ οργανωτικές, στην πάλη των κομμουνιστών.
Παγκοσμίως.

Ανώνυμος είπε...

Η ταχριρ είναι στο κάιρο
Η ταξιμ στην κωνσταντινουπολη
Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Α. Δηλαδή ο αυταρχικός Ερντογάν θέλει να επιβάλει ενα σύστημα σαν της Δημοκρατίας της Κύπρου. ..

Β. Ναι επανενώθηκαν και γι αυτό χρησιμοποιείται το όνομα ΤΚΡ. Οι ιστοσελίδες των δύο κομμάτων που προέκυψαν (KP και Hkp) παραπέμπουν ενιαία στο TKP.

Βλαντλεν

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Βλάντεν. Από όσα γνωρίζω έχουν επανενωθεί σε ένα κοινό κόμμα στις αρχές του χρόνου με την κεντρική επιτροπή του παλιού KP να αναλαμβάνει χρέη ενιαίου καθοδηγητικού κέντρου και με συνέδριο μέσα στο 17' (μακάρι να τους το επιτρέψουν οι συνθήκες, αν και δεν τους φοβάμαι), όλα αυτά ύστερα από μια πολύ μαζική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη για τα δεδομένα τους φαίνεται ότι κατέληξαν σε συμφωνία και άρχισαν ξανά να χρησιμοποιούν το όνομα. Είχε μία εκτενή ανταπόκριση ο Ρ για την εκδήλωση και 34 ΚΚ στάθηκαν δίπλα τους στην κίνηση αυτή.

https://www.google.gr/amp/www.rizospastis.gr/storyAmp.do%3Fid=9211550

Ο.Χ.Ε.Π.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Έχεις δίκιο Γιώργο, έκανα χοντράδα πάνω στη βιασύνη μου, ευχαριστώ για τη διόρθωση.

Όντως φαίνεται πως υπήρξε επανένωση, απλά μου κάνει εντύπωση που έγινε πολύ πιο σιωπηλά σε σχέση με τη σχετικά πρόσφατη διάσπαση.
Έχει πολύ ψωμί μια αναλυτική συζήτηση για το κομμουνιστικό κίνημα στην Τουρκία, αλλά δεν είμαι γνώστης του θέματος για να γράψω κάτι εισηγητικά.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Κι επειδής πολύ κουβέντα γίνεται για το πρόσωπο του Ερντοκάν, νέος Σουλτάνος κι έτσι, αν το 2019 γίνουν οι εκλογές και αναδειχτεί Σουλτάνος ο ...κεμαλικός υποψήφιος, τι θα λέμε; Πως ....νίκησε η ...Δημοκρατία;

Unknown είπε...

Έριξα μια ματιά στο αγγλόφωνο twitter του TKP όπου υπάρχουν φωτογραφίες των τούρκων κομμουνιστών να κάνουν εκστρατεία υπέρ του Όχι. Μα γιατί δεν κάλεσαν το λαό να ρίξει άκυρο ψηφοδέλτιο με κείμενο «Όχι στο νέο σύνταγμα με λαϊκή εξουσία»; Δεν καταλαβαίνουν ότι είτε εγκρινόταν το νέο σύνταγμα είτε όχι πάλι καπιταλισμό θα είχε η Τουρκία; Γιατί μπήκαν στο ψευτοδίλημμα τασσόμενοι αντικειμενικά με το μέρος τμημάτων της αστικής τάξης; Δεύτερο κρούσμα τον τελευταίο χρόνο μετά τη στάση των βρετανών κομμουνιστών στο δημοψήφισμα για την ΕΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ παγκοσμίως καταφέρνει να αντιστέκεται στα ψευτοδιλήμματα;

Ανώνυμος είπε...

Πόσο μα πόσο προβλεψιμος μπορεις να εισαι ρε UR? Πραγματικα επρεπε να παιξω στοιχημα το σχολιο σου.
Και που το ΚΚΕ υποστηριξε δικο ψηφοδελτιο στο δημοψηφισμα, τι εγινε? Δε βγηκε το οχι που υποστηριζατε? Δεν το κανατε ΝΑΙ? Θα συγκρινεις καθε δημοψηφισμα και σταση καθε ΚΚ για να υποστηριξεις τα ανυποστηριχτα?
αντε καλημερες

kabamarou

Ανώνυμος είπε...

@Rubra

Γίνεσαι φτηνός.
Αλλιώς δεν θα έκανες πως ξεχνάς ότι το ΚΚΕ επέλεξε την λύση του ψηφοδελτίου οταν οι φίλοι ΣΟΥ του σύριζα (ολοι μαζι, κλαμένες χήρες, Ζωίτσα, Λαφαζάνηδες κτλ, αυτοί που έθαψαν το σχέδιο νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση μνημονίου) απέρριψαν πρόταση του ΚΚΕ να αυμπεριληφθεί στο ερώτημα και η ντροπιαστική θέση της συριζαικής κλίκας (ναι ντε, των φίλων ΣΟΥ) των "47 σελίδων" κατέστησαν το δημοψήφισμα κενό κάθε περιεχομένου. Άντε στις τρύπες σας, τυφλοποντικες.

Βλαντλεν

zoot horn rollo είπε...

Γιατί παίζει να είσαι ο πιο απάλευτος παγκοσμίως;

zoot horn rollo είπε...

Και για πόσο θα δικαιολογείς το μνημόνιο που σε έβαλαν να ψηφίσεις...

Ανώνυμος είπε...

@Rubra
Επίσης το ΤΚΚ έκανε εκστρατεία νε κύριο σύνθημα "μην υποτάσσεσαι", αντί "Όχι" και ξεκαθάρισε πως "το οχι δεν είναι αρκετό".

Βλαντλεν

Αναυδος είπε...

Αν και η βλακεια είναι αηττητη (δεν ειναι χαρακτηρισμος για τον ρουμπρικα διαπιστωση ειναι αφου κοιματε και ξυπνα για να σχολιαζει υπερ του οχι σε διαφορα δημοψηφισματα)

Δεν υπαρχει θεμα αρχης για το αν οι κομμουνιστες θα ψηφιζουν ακυρο/λευκο σε κάθε δημοψηφισμα Αυτό κρινεται από τη συγκυρια και το διακυβευμα
Στο δημοψηφισμα οπου η κυβερνηση Συιρζα/ανελ εθεσε το διλλημα η ενδεδειγμενη σταση ηταν το ακυρο λευκο Όχι σημαινε συριζα, απατη μνημονιο ναι σημαινε υποστηριξη μνημονου αρα η ορθη λυση ηταν ένα μεγαλο αντε γαμ@#$%

λαθραναγνώστης είπε...

"Γιατί μόνο το ΚΚΕ παγκοσμίως καταφέρνει να αντιστέκεται στα ψευτοδιλήμματα;"
Καθαρή νοοτροπία γραικύλου! Του είναι αδύνατον να χωνέψει ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίγραφο κάποιου "διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου" αλλά είναι πρότυπο από μόνο του.

Ανώνυμος είπε...

Η κατάσταση με τον UR, είναι ότι έχουμε μια συζήτηση στην μέση που αν αλλάξεις την χώρα από Τουρκία σε Βενεζουέλα λέει τα ίδια με αυτήν (φυσικά άλλα θέλει να υποστηρίξει) και ότι το συγκεκριμένο ερώτημα το έχει επαναφέρει για πέντε χώρες. Στην τελευταία ξεκίνησε από τις ίδιες σαθρές θέσεις ντεμέκ "υποστήριξης" του ΚΚ και λίγο κόντεψε να καταλήξει στο ότι πρέπει να βγει παράνομο για χάρη του "αντιιμπεριαλισμού". Λογικά στην περίπτωση του TKP θα καταλήξει ότι για το καλό του λαού πρέπει να στήριξουμε τις προσπάθειες Ερντογάν για προσέγγιση με το "μπλοκ της Ρωσίας, Κίνας που προκαλεί ρωγμές στην παντοδυναμία των Αμερικάνων" και ότι οι κομμουνιστές πρέπει να καταλήξουν σε καμία τούρκικη φυλακή να κάνουν κύκλους γύρω από την κολώνα σαν τον εξπρές του μεσονυχτίου.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Το Ελληνικό δημοψήφισμα δεν είχε (και δεν έχει) καμία μα καμία σχέση με αυτό που έγινε στην Τουρκία!
Στη Τουρκία έλεγες ναι ή όχι, κατά βάση στο αν θα πάρει υπερεξουσίες ο πρόεδρος.
Εδώ έλεγες ναι στο ένα μνημόνιο ή όχι στο ένα μνημόνιο και ναι στο άλλο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, που το είχε έτοιμο από πριν γίνει το δημοψήφισμα. Γκέγκε;
Σωστά το είπε και ο Βλαντλεν. Το ΚΚΤ δεν έσπειρε αυταπάτες όπως έκανε με φανατισμό η παρεούλα - ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, με το "ΟΧΙ μέχρι τέλους"...

Ιβάν Τζόνι

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Σας ξεφτυλισε το ΚΚΕ πριμαντονες του εξωκοινοβολιου με το δημοψηφισμα ,σας εβαλε να ψαχνετε το ΟΧΙ σας στα μαρμαρενια αλωνια ,το φυσατε και δεν κρυωνει οτι στηριξατε μνημονιο Τσιπρα .σας εστειλε να ψαχνετε διαφορα απο τα ψηφοδελτια των κλανιδιαρηδων ΝΑΖΙ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Iβαν Τζονι

'' Το Ελληνικό δημοψήφισμα δεν είχε (και δεν έχει) καμία μα καμία σχέση με αυτό που έγινε στην Τουρκία!
Στη Τουρκία έλεγες ναι ή όχι, κατά βάση στο αν θα πάρει υπερεξουσίες ο πρόεδρος. ''

Και εκει θα μπορουσε να υπαρξει ο αντιλογος να ψηφιστει παλι ακυρο, με την λογικη οτι η αστικη εξουσια θα παραμεινει αντιδραστικη και δεν θα αλλαξει ειτε εχει υπερεξουσιες ο προεδρος ειτε οχι, και το σημαντικο πρεπει να ειναι η ανατροπη αυτη της εξουσιας.

Γενικοτερα, τοσο το οχι, οσο και το ακυρο, ηταν σωστο και στις δυο περιπτωσεις. Πολυ κακο για το τιποτα ολη αυτη η συζητηση.

Η γενικοτερη προπαγανδα που κανει ενα κομμα ειναι που εχει σημασια, οχι ενα ξερο ''οχι'' ή ενα ξερο ακυρο.

Ανώνυμος είπε...

Ναι το ΚΚΕ όμως ποτέ δεν είπε ότι ρίχνουμε άκυρο, επειδή και με "ναι" και με "όχι" θα έχουμε πάλι καπιταλισμό!
Το θέμα ήταν ότι το δημοψήφισμα εδώ, χρησιμοποιήθηκε απλά για να "νομιμοποιηθεί" το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, για να απογοητευτεί ο κόσμος με αυταπάτες περί εκλογών και για να το παίξει η κυβέρνηση ότι έχει λαϊκό έρεισμα. Δεν υπήρχε πραγματική επιλογή, έστω και με τον καπιταλισμό ως δεδομένο, όπως υπήρχε στη Τουρκία.
Συμφωνώ ότι η γενικότερη πολιτική θέση έχει το νόημα.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Η ανακοίνωση και μόνο ενός Δημοψηφίσματος, σε οποιαδήποτε χώρα, τονίζει την πόλωση μεταξύ συμφερόντων της αστικής τάξης, την αδυναμία “ευθυγράμμισης ”της, και την προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.

Ένα τραγουδάκι για τους "φτηνούς" των 47 + 8 σελίδες σκληρών διαπραγματεύσεων με αρκετά “γιαβόλ”, “γιες μεν”, “μάλιστα κύριε εφοπλιστή, βιομήχανε, μεγαλέμπορε, μεγαλοξενοδόχε”
https://www.youtube.com/watch?v=whQQpwwvSh4

Ανώνυμος είπε...

Θαύμα- Θαύμα!
http://laikhexousia.blogspot.gr/2017/04/2.html
Ή είναι απάλευτη η εγκυρότητα των Δυτικών ΜΜΕ όπως π.χ.οι New York Times και το Reuters ή ο Κιμ ανασταίνει και νεκρούς! Διαλέγετε και παίρνετε

Ανώνυμος είπε...

Η Σουηδία είναι χώρα της ΕΕ. Έχει εθνικό νόμισμα, “άμεση δημοκρατία” με δημοψηφίσματα και καπιταλισμό με “κοινωνικό” κράτος.

"Σουηδική εταιρεία εμφυτεύει μικροτσίπ με σύριγγα στους εργαζόμενους"
http://www.gkordis.com/2017/04/blog-post_96.html

Ανώνυμος είπε...

Μια επισήμανση να κάνω, με μεγάλη πιθανότητα να κάνω λάθος:
Δεν ξέρω από που προκύπτει η πληροφόρηση ότι η επανάκτηση του ονόματος Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΤΚΡ) ήταν συνέπεια της ενοποίησης των δύο μερίδων που δασπάστηκαν. Από την Τουρκική έκδοση του wikipedia, που μπήκα για να το επιβεβαιώσω, με την αυτόματη μετάφραση που κάνει το ίδιο, δεν κατάλαβα να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Ούτε από το δημοσιεύμα του "Ρ" προκύπτει κάτι τέτοιο... Όλα βέβαια για μένα είναι θολά και δεν έχουμε πρόσβαση σε ασφαλή πληροφόρηση.
kk-1

Αναυδος είπε...

συγγνωμη αλλα αν αναστηθηκαν οι προσφατως εκτελεσθεντες βοριοκορεατες στρατηγοι υπαρχει μεγα θεμα με το Πασχα και το ποιος ειναι εντελει ο θεος σε αυτη την πλαση Δεν πρεπει να περασει ετσι αυτο

Ανώνυμος είπε...

http://haber.sol.org.tr/toplum/video-binlerce-tkplinin-halic-bulusmasindan-goruntuler-183160

και μετάφραση google αρκεί

Βλαντλεν

Ανώνυμος είπε...

Επίσης οι ιστοσελίδες των δύο κομμάτων που ειχαν προκύψει έπαψαν να ενημερώνονται μετά την ανακοίνωση περί ενιαίου TKP

Βλαντλεν

Ανώνυμος είπε...

@Βλαντλεν,
Εγώ πάντως μπήκα σε αυτό:
https://news.sol.org.tr/communist-party-turkey-comes-back-political-scene-171498.
Πάλι δεν μου προκύπτει αυτό που αναφέρεις. Επιπλέον από τους ηγέτες του HKPT (των διασπαστών δηλαδή) που αναφέρονται στο wikipedia, δεν είδα να εμφανίζεται κάποιος να τοποθετείται στην συγκέντρωση.
Σημειώνω πάλι ότι μπορεί να κάνω λάθος και ότι έχω ελάχιστη πληροφόρηση!
Είναι πιθανό τμήματα του Τουρκικού ΚΚ που μετά την διάσπαση ακολούθησαν την ηγεσία των διασπαστών, να επανήλθαν στο ΚΚ Τουρκίας (υπόθεση εργασίας)!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

http://www.enikos.gr/politics/510924/dkammenos-kalytera-na-pairnei-ta-lefta-to-kratos-apo-ton-pappou-p


Μετάφραση δηλώσεων Καμμένου: Απο το να έχει η εργατική τάξη ελεύθερο χρόνο(τον οποίο υποτιμάω βαφτίζοντας τον "πίνει φραπέ") καλύτερα να πληρώνει για να δουλεύει για το Κεφάλαιο.

Απάντηση κομμουνιστών: Ζω για να δουλεύω ή δουλεύω για να ζω;

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=15/4/2017&id=16611&pageNo=9




Σ.

Ανώνυμος είπε...


Ολοκληρωμένη απάντηση του Λιόνη.
https://www.youtube.com/watch?v=rgQdx6JFT2o

Δυο τρεις ενστάσεις από το video του Λιόνη(και όχι μόνο στο Λίονη)
όχι στο τι λέει αλλά κυρίως στον τρόπο που τα λέει

1) Ομιλία πάνω από 45ΛΕΠΤΟ καταντάει κουραστική. 1ωρα και ένα τέταρτο είναι πάρα πολύ
2) Αλλαγές στην ένταση της ομιλίας ανάλογα με την επικέντρωση

Ωραία η σύνδεση Γενικού-Μερικού και Θεωρίας-Πράξης.
Πολύ ωραία τα παραδείγματα. Χρειάζονται περισσότερα.

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση από το ΠΑΜΕ στις δηλώσεις Καμμένου

http://www.pamehellas.gr/index.php/2012-10-02-15-07-48/7894-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85

«.. ότι από το να έχει τη σύνταξη ο παππούς και να του παίρνει ένα 100αρικο το μήνα ο εγγονός, να πίνει φραπέ και να παίζει τάβλι, προτιμώ να του πάρω εγώ σαν κράτος, εφόσον είμαι σοβαρό, το 100αρικο και να το κάνω εργοδοτική εισφορά, να πάω να βρω δουλειά στο παιδί για να μην πίνει φραπέ..»

Όσο κι αν η παραπάνω δήλωση εμφανίζεται να είναι ενός καμμένου τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται το περιεχόμενο των μέτρων που είναι στα σκαριά. Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη των εργαζόμενων, της νεολαίας για την προετοιμασία απάντησης με γενική απεργία, με πανεργατικό ξεσηκωμό.



Απάντηση από το Κεντρικό Συμβουλίο της ΚΝΕ στις δηλώσεις Καμμένου
http://e-oikodomos.blogspot.gr/2017/04/blog-post_19.html

«Οι δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, που προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τη στήριξη της μεγαλοεργοδοσίας με φθηνό εργατικό δυναμικό στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, τους οποίους χαρακτηρίζει ουσιαστικά "τεμπέληδες", είναι προκλητικές, κυνικές και δείχνουν το πραγματικό αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο βουλευτής κρύβει ότι σήμερα πολλοί νέοι δουλεύουν σε συνθήκες σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, με τον υποκατώτατο μισθό, τις ελαστικές σχέσεις και την απλήρωτη μαθητεία, ότι η ανεργία στους νέους φτάνει το 40%. Αυτούς τους νέους στηρίζουν οι πενιχρές και πετσοκομμένες συντάξεις.

Για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνησή του, 2 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν έχει καταργήσει κανέναν από τους αντιλαϊκούς νόμους, αλλά έχει προσθέσει και νέους στις πλάτες του λαού, καταφεύγει ουσιαστικά σε επιχειρήματα τύπου "Πάγκαλου", "Ντάισελμπλουμ" κ.ά., που στόχο έχουν να κρύψουν τις αιτίες της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων θεωρώντας υπεύθυνους τους ίδιους τους λαούς.

Η νέα πρόκληση απέναντι στη νέα γενιά θα πάρει απάντηση με τη συμμετοχή της νεολαίας στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, το σύστημα που σήμερα καταδικάζει τη νεολαία στην ανεργία και σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα».

Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ