Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Τι περιμένεις;

Περιμένοντας το αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης, τον γκοντώ και το τρένο της ανάπτυξης που θα ‘ρθει να μας πατήσει… Περιμένοντας το σωτήρα πάνω στο άσπρο άλογο να διώξει την τρόικα και τα μνημόνια, σα μασκοφόρος εκδικητής· και τις συνθήκες να ωριμάσουν, ενώ εμείς παίζουμε με τις τάπες των βαρελιών… ο λαός μας οφείλει να σκεφτεί το βασικό ερώτημα που του απευθύνει το κκε με το σποτάκι του, όχι επειδή έτσι τον στριμώχνουμε και του κουνάμε επιτιμητικά το δάχτυλο, αλλά να το απαντήσει πρωτίστως στον εαυτό του. Τι περιμένει στα αλήθεια από αυτές τις εκλογές;

Να αλλάξει κάτι, θα μου πεις. Μα αν μπορούσαν να αλλάξουν με τις εκλογές ριζικά τα πράγματα και να αποσταθεροποιηθεί όντως το αστικό πολιτικό σύστημα, όπως υπονοούσαν αρχικά, για να φτάσουν να το βροντοφωνάζουν σχεδόν τις τελευταίες μέρες τα κανάλια, θα τις είχαν κηρύξει παράνομες προ πολλού. Περιμένεις να βγούμε από το τούνελ στο ξέφωτο των αγορών, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα μες στα επόμενα χρόνια; Μα αφού το τρένο της ανάπτυξης έρχεται από την άλλη πλευρά κατά πάνω μας και θα ισοπεδώσει μαζί μας μισθούς κι εργατικά δικαιώματα, αν δεν οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην τάξη που το οδηγεί. Μήπως περιμένεις πως, βγαίνοντας από τη στενωπό της κρίσης, θα επιστρέψουμε στα δεδομένα του 09’, χωρίς άλλες δυσάρεστες συνέπειες; Μα αυτό ισοδυναμεί με την αυταπάτη του μικροαστού, που σατιρίζει κάπου η ρόζα λούξεμπουργξ, πως ο βράχος θα μείνει στη μέση της πλαγιάς ακίνητος, χωρίς να κατρακυλήσει στον πάτο, ή θα επιστρέψει από μόνος του προς τα πάνω, χωρίς να ματώσουμε εμείς, σαν τον σίσσυφο, να τον σπρώξουμε, απλά και μόνο αλλάζοντας την κυβέρνηση. Περιμένεις να ανεβάσει τα ποσοστά του το κουκουέ, για να δεις σε αυτό μια ελπίδα επιτέλους και να συστρατευτείς μαζί του; Μα αυτό ακριβώς σου εξηγούν οι κομμουνιστές, πως ούτε μια κυβέρνηση κουκουέ και κανενός άλλου πολιτικού κόμματος ή μετώπου, με όποιο πρόσημο κι αν αυτοπροσδιορίζεται, δε μπορεί να κάνει τη διαφορά, χωρίς τη δύναμη και την οργάνωση του λαϊκού παράγοντα σε ρόλο πρωταγωνιστή κι όχι παθητικό.

Περιμένεις να σε σώσουν αυτοί που σε φλόμωσαν ψέματα και μας έφεραν ως εδώ; Να ανανεωθεί το πολιτικό σύστημα με την αναπαλαίωση των ίδιων σάπιων υλικών που το συναποτελούν και τώρα; Να αλλάξει χαρακτήρα η ευρωπαϊκή ένωση και να γίνει από λυκοσυμμαχία και λάκκος των λεόντων για τους λαούς, το μικρό σπίτι στο λιβάδι για τα προβατάκια που προορίζονται για σφαγή;

Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος του λαού μας δεν έχει πια καμία προσδοκία, δεν ψηφίζει με οδηγό την ελπίδα, αλλά το φόβο και τα διλήμματα, με την απελπισία και τη λογική του μικρότερου κακού, που περιμένει να αποδειχτεί (το μη χείρον) βέλτιστο. Και για αυτό καταλήγει σχεδόν πάντα, με μαθηματική ακρίβεια να παθαίνει αυτό ακριβώς που θεωρητικά προσπαθεί να αποφύγει.

Τι περιμένεις λοιπόν; Το ερώτημα αποκτά και μια άλλη σημασία, που μπαίνει επιτακτικά μπροστά μας και ζητάει απάντηση. Γιατί περιμένεις, αφού καταλαβαίνεις πως ο (ευρωμονό)δρομος αυτός μας οδηγεί σε αδιέξοδο; Τι περιμένεις να πάρεις στα χέρια σου την κατάσταση και να ψάξεις να βρεις μια λύση έξω από τα όρια του συστήματος; Τι περιμένεις να αλλάξει, αν δεν το αλλάξουμε εμείς μόνοι μας; Να πάρει πρώτα η ατλέτικο τσάμπιονς λιγκ;

Οι κομμουνιστές είναι οι μόνοι που δε σου τάζουν λαγούς με πετραχήλια, για να υφαρπάξουν την ψήφο σου και να καταλάβουν κυβερνητικά οφίτσια. Είναι οι μόνοι που δε σου είπαν ψέματα και σε προειδοποίησαν έγκαιρα για τη θύελλα που ερχόταν κι όσα συνέβησαν. Και είναι η μόνη δύναμη που έθεσε στην προεκλογική περίοδο το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών: όχι ποιος φεύγει και ποιος θα μείνει, αν είναι σταθερή ή αν τρίζει η καρέκλα του σαμαρά, αλλά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της εε, που σήμερα φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ και σημαίνει μνημόνια διαρκείας για τους λαούς. Είπε να σπάσουμε τα δεσμά της εε και να πάμε το βράχο του σίσσυφου μέχρι τέλους, με διαγραφή χρέους, αποδέσμευση και κοινωνικοποίηση μονοπωλίων, χωρίς ημίμετρα και ενδιάμεσους σταθμούς για τη διακόσμηση, το νόμισμα και το ρηχό ευρωσκεπτικισμό που έχουν στην καλύτερη ως πρόταση άλλες δυνάμεις.

Αλλά πριν φτάσουμε στο τέλος, ας αντιστρέψουμε το ερώτημα. Τι περιμένουμε εμείς απ’ τις εκλογές;
Ας το δούμε πρώτα σε γενικό επίπεδο. Περιμένω λοιπόν ένα αποτέλεσμα, που θα δείξει την πρόοδο στη συνείδηση του κόσμου, που δεν έχει νοημοσύνη πεντάχρονου (ηλικία στην οποία απευθύνεται η χοντροκομμένη προπαγάνδα των δελτίων ειδήσεων κι οι μαγειρεμένες δημοσκοπήσεις, με το κλίμα που προσπάθησαν να διαμορφώσουν την τελευταία εβδομάδα, με αποκορύφωμα την παρασκευή. Κι ότι μια μερίδα αρνείται να υποκύψει στο φτηνό εκβιασμό της.. χρήσιμης ψήφου για να φύγει η δεξιά. Ότι παίρνει υπόψη του την εικόνα του κινήματος ως κριτήριο και θα δει πόσο βοήθησε σε αυτήν την κατεύθυνση το αυξημένο ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα χαμηλά ποσοστά του κκε την τελευταία διετία. Και πως θα φέρει κάποτε κάθε κόμμα στο επίπεδο της δυναμικής που δείχνει η κάλπη των δρόμων και του κινήματος, ή ακόμα και των προεκλογικών του συγκεντρώσεων, αν θέλετε

Περιμένω ένα καλό ποσοστό, για να αναθαρρήσει πρωτίστως ο δικός μας κόσμος, από τους πλέον ατσαλωμένους που ξεποδαριάζονται καθημερινά και το αξίζουν ως μια μικρή αναγνώριση των κόπων τους, μέχρι τις πιο χαλαρές επιρροές, με τις ταλαντεύσεις και τα πισωγυρίσματα. Γιατί οι εκλογές μπορεί να είναι ξεπερασμένες για τη δική μας συνείδηση (που κι αυτό παίζεται καμιά φορά), πάντως σίγουρα επιδρούν μέχρι ενός σημείου στο ηθικό των συντρόφων.

Περιμένω να πέσουν οι κυβερνητικοί εταίροι σε ποσοστά, αλλά όχι απαραίτητα ως κυβέρνηση. Να μην ανέβουν οι φασίστες σε διψήφια ποσοστά. Να καταρρεύσει η γάγγραινα του πασοκ, όπως και αν εμφανίζεται στις… κάλτσες, και να ξεφουσκώσει το σιγανό ποταμάκι του συστήματος. Περιμένω να είναι μπροστά οι συριζόκοι, όπως τους λέει ένας φίλος και να μας ασκήσουν ποικιλοτρόπως πίεση, αλλά δεν είχαν μπροστά τους αρκετές μέρες από την πρώτη κυριακή, για να την κορυφώσουν και να φτάσουν στα επίπεδα της εκλογικής λεηλασίας του 12’. Κι ότι οι ψηφοφόροι της ανταρσύα θα φανούν πιο ευάλωτοι σε αυτή την πίεση, ρίχνοντας τα ποσοστά της κοντά στη μονάδα ίσως.

Δεν μπορώ να κάνω ακριβείς υπολογισμούς, γιατί η κάλπη είναι γκαστρωμένη κι έχει αστάθμητους παράγοντες, από την αποχή και τον καιρό που θα κάνει, μέχρι τον αέρα και το εκλογικό ρεύμα των τελευταίων ημερών. Προσμετρώ όμως το κλίμα που επιχείρησαν να φτιάξουν οι δημο(σ)κόποι την παρασκευή και νομίζω πως ο πήχης μπαίνει κοντά στο 6%, ενώ οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από 7% (αν επιβεβαιωθούν οιπιο αισιόδοξες εκτιμήσεις) θα συνιστά σημαντική επιτυχία. Το πιο σημαντικό όμως είναι να κρατήσουμε το δεύτερο ευρωβουλευτή. Κι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τα ποσοστά που συγκεντρώνει το κάθε κόμμα και τους μαθηματικούς υπολογισμούς με τα υπόλοιπα, αλλά κι από την τελική θέση του κόμματος, δηλ από το πόσους αντίπαλους θα ξεπεράσει. Μπορεί να είμαστε 4οι με 6,5% και να εκλέγουμε δεύτερο ευρωβουλευτή (κι αν προσέξατε και ο κουτσούμπας σε όλη την προεκλογική περίοδο πληθυντικό αριθμό έβαζε: οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξει το κκε) ή από την άλλη να είμαστε 5οι με μεγαλύτερο ποσοστό και να μη μας ευνοήσουν τα υπόλοιπα.

Θα αποτολμήσω μια πρόβλεψη στους δήμους, όπου είναι συγκεκριμένα τα πράγματα και καθαρό το τοπίο.
Εκτιμώ πως η λασυ θα επικρατήσει στο δήμο της ικαρίας, όπου έχει προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων από τον πρώτο γύρο και στην πάτρα, ειδικά αν φανούνε συνεπείς διάφοροι υποψήφιοι του πρώτου γύρου που δήλωσαν πως θα στηρίξουν τον πελετίδη στο δεύτερο –αν και δεν μπορούμε να βασιστούμε στο λόγο τους.
Από τους δύο δήμους της δυτικής αθήνας (χαϊδάρι και πετρούπολη), θεωρώ πως θα πάρουμε τελικά τον ένα· κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο, με επανεκλογή της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ενώ στο χαϊδάρι τα πράγματα φαίνονται πιο δύσκολα –αλλά μακάρι να διαψευστώ.


Το βράδυ θα δούμε τελικά πόσο ψάρωσε ο κόσμος στα διλήμματα, τι ψάρια έπιασε το κάθε αστικό κόμμα και πόσα κατάφεραν να ξεφύγουν από τα δίχτυα τους και πώς θα προσπαθήσουν οι διάφοροι ψαράδες να παρουσιάσουν τη δική τους ψαριά ως τη μεγαλύτερη ψαρούκλα απ’ όλες. Κυριακή κοντή γιορτή..

65 σχόλια:

NM είπε...

Απολίθωμα πιστεύεις ότι το κόμμα του Στέφανου Τζουμάκα μπορεί να κάνει την έκπληξη στις ευρωεκλογές;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Άμα είναι να λέμε κανά χωρατό για να περνάει η ώρα, και πρώτο κόμμα μπορεί να βγει.
Το σίγουρο είναι πως λόγω των πολλών ψηφοδελτίων, μπορεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά ψήφων, αντίστοιχη ίσως με αυτή που υπήρχε το μάη του 12', όπου όσοι έμεναν εκτός βουλής συγκέντρωναν ένα καλό διψήφιο νούμερο κι αθροιστικά πρέπει να έβγαιναν πρώτο κόμμα αν θυμάμαι καλά (όχι σε τέτοιο βαθμό τώρα, αλλά νομίζω θα αποτυπωθεί στην κάλπη ως τάση).

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον αναποδα τα λες για χαιδαρι και πετρουπολη.Εγω παντως πιστευω 4/4 δημους σημερα.

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Τα έλεγα την προηγούμενη βδομάδα και μου λέγανε είναι αυτοδιοίκηση και και ψηφίζουν πρόσωπα και είναι ανεξάρτητοι και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Το πασοκ είναι εδώ ενωμένο δυνατό και βάζω και ένα πρόχειρο στοίχημα πως θα είναι μέσα και στην επόμενη κυβέρνηση.

Enas είπε...

"ένα πρόχειρο στοίχημα πως θα είναι μέσα και στην επόμενη κυβέρνηση"

Που αυτη η κυβερνηση θα ειναι του ΣΥΡΙΖΑ!
Εαν συνεργαστει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ θα εχει προδοσει την εργατικη ταξη;
Με το ΚΚΕ δεν συνεργαζεται γιατι σωστα το ΚΚΕ το απορριπτει, αλλα και γιατι δεν φτανουν οι εδρες.
Να δεις που αυτο που προσπαθουσαν να αποφυγουν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ απο την αρχη τις δημιουργιας τους μετα την αποτυχια διαλυσης του ΚΚΕ αρχες του 90 τελικα θα το παθουν. ;)
Η Αριστερα πρεπει να πεθανει για νικησει το σφυροδρεπανο

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Παιδιά, τώχουμε ξαναπεί: Το Πασοκ δεν είναι πολιτικό κόμμα, είναι κοινωνική τάξη. Οι κοινωνικές τάξεις δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε ακόμη και σε εποχές κατάρρευσης, όπως η τρέχουσα. Το χούϊ βγαίνει τελευταίο άλλωστε, και όταν μιλάμε για κόμματα είναι σαφές ότι αναφερόμαστε στο χούϊ, και όχι στο κοινωνικό υπόβαθρο, που προηγείται στην κίνηση του ιστορικού γίγνεσθαι. Η γνώμη μου, ίσως λίγο ισοπεδωτική στις λεπτομέρειες χάριν της ουσίας, είναι πως όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, μέχρι τώρα ήταν "Πασοκ", μαζί και η καημένη η νουδού. Το καινούργιο το 2012 ήταν η είσοδος των αυγών στην πολιτική, που σήμερα 2014, ολοκληρώνεται με τους Μαρινάκη, Μπέο, "Παναθηναϊκό κίνημα" κλπ., σηματοδοτόντας την άμεση-αδιαμεσολάβητη παρέμβαση της μεγαλοαστικής τάξης στην πολιτική, και ταυτίζεται με την γενική τάση φασιστικοποίησης του αστικού πολιτικού εποικοδομήματος.

Η μόνη χαραμάδα ελπίδας σε ένα πολύ μάβρο τοπίο, είναι η διαγραφόμενη επιβίωση του ΚΚΕ.
"Γιατί, αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα".....

Ανώνυμος είπε...

Τι περιμένεις για να πας Πάτρα.Νίκη του κυρ Κώστα που λέει κι ο κυρ Βασίλης.

mariori

Κώστας είπε...

Μεγάλη επιτυχία του ΚΚΕ στη Πάτρα! Μπράβο!

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Πες τα μαριορι είμαστε για μαζική μετανάστευση, πάμε στον κυρ Κώστα που είναι και καλός άνθρωπος. Enas το θέμα είναι πως για να πεθάνει η "αριστερά", θα την σκοτώσουν οι νεοναζί και μαζί με την αριστερά θα την πληρώσουμε και μεις και ο λαός γενικότερα.

Enas είπε...

Επίσης πρέπει να τονίσουμε και έναν άλλον elephant in the room. Για να κερδίσει οποιοδήποτε σύνολο έναντι αντιπάλων πρέπει να έχει ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ όργανωση. Και οι σημερινές εκλογές μαρτυρούν την αναγκαιότητα διάλυσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όσοι θεωρούν εαυτούς κομμουνιστές να στρατευθούν με το ΚΚΕ όσοι αριστερούς-σοσιαλιστές να πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Περιμένω να ακούσω τα βιτριολικά σχόλια των αριστεριστών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την συντριβή του μετώπου-κομματός τους.

Ανώνυμος είπε...

Στην Ικαρία ο Σύριζα αποκήρυξε τον Σταυρινάδη ως μνημονιακό αλλά τώρα φαίνεται θυμήθηκε ότι με αυτόν έχει κονέ και στήριξε. Αν ήταν ο Δημαράς στο β' γύρο στην Πάτρα κι εκεί Δημαρά θα στήριζε.

Ο Συριζα συνεχίζει να έχει ξεψυχισμένα ποσοστά, ούτε να νικήσει μπορεί ούτε να χάσει, σ' όλα του άχρηστος. Άντα να δούμε αν θα νικήσει ποτέ να επιβραβευτεί και η "αντιδεξιά ψήφος" όπως της αξίζει μπας και πάμε πολιτικά παρακάτω.

ΓΜ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ο Ανταρσύα δεν εμφανίζεται στα συγκεντρωτικά του ypes ....
Κάτω και από .80%!
Αυτά έχει ο οπορτουνισμός.
Οσοι πιστεύουν στον κομμουνισμό εκεί μέσα, ας σκεφτούν!

Ανώνυμος είπε...

Ως πρωτες εντυπωσεις. Ηθελα παραπανω αλλα κι αυτο καλο αποτελεσμα ειναι. Η εικονα που εχω απο το μικρο περιγυρο ειναι οτι στην επαρχια υπηρξε μεγαλη αποχη γενικα αλλα κ φιλων του κομματος ειδικα (λογω οικονομικης στενοτητας). Εχω την αισθηση οτι οι απωλειες προς συριζα ειναι πολυ μικροτερες απο τις απωλειες (σε σχεση με τις περιφερειακες) λογω της αποχης. Ομολογω οτι επεσα τελειως απο τα συννεφα σχετικα με την αντοχη της ανταρσυα. Τη περιμενα μεγαλυτερη. Εδω επαναληφτηκε το 2012. Ισως το σεπουκου να ειναι η πιο αξιοπρεπης λυση στη περιπτωση τους. Πιστευα οτι οι εισροες στο Συριζα θα ηταν απο τα δεξια αλλα ουσιαστικα μιλαμε για ενσωματωση των μισων ανελ. Το πασοκ συνεχιζει να υπαρχει δυστυχως. Απιστευτο το ποσοστο καρατζαφερη.

ρα

ΥΓ. Πρεπει νομιζω να κηρυχτει μια πανστρατια για να στηριχτει ο πελετιδης στο εργο του στη Πατρα.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι μια μερας χαρας για το ΚΚΕ. αυτη η ανοδος ειναι πολυ σημαντικη μεσα σε αυτη την κοσμοχαλασια ειμαστε εδω και συνεχιζουμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Εγω διαφωνω με μερικες απο τις παραπανω εκτιμησεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απορροφησε τους ΑΝΕΛ,ισα ισα ειναι λιγο πιο κατω απο το '12.Τους ΑΝΕΛ τους καταπιε η ΧΑ απ'οτι φαινεται,και την ΔΗΜΑΡ το Ποταμι.

Το ΚΚΕ κρατηθηκε ζωντανο,το αποτελεσμα ειναι απλως καλο,καπου εκει την περιμενα,οπως εχω ξαναπει το σημαντικο ειναι να μεινουμε πανω απο το 3% μεχρι να περασει η μπορα ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγαλη (ασχημη) εκπληξη το 3% σχεδον του Καρατζαφερη και εννοειται μεγαλη ξεφτιλα το 9,5% των αυγων.Να συνυπολογιστουν στις αναλυσεις και η τεραστια αποχη και το μεγαλο σχετικα ποσοστο των ακυρων και λευκων.

Ανώνυμος είπε...

Παπουτσωμένε Γάτε τον Ιούνιο του 2012 οι ΑΝΕΛ είχαν πάρει 7,5% ενώ η ΧΑ 7%. Τώρα η ΧΑ 9,3% (+2,3%) και οι ΑΝΕΛ 3,3% (-4,2%). Ακόμα κι αν υποθέσουμε-με αρκετή δόση μπακαλικής- ότι η ΝΔ δεν είχε απώλειες προς ΧΑ και ότι τις απώλειες προς τα εκεί τις είχαν μόνο οι ΑΝΕΛ (που δεν το νομίζω) τότε οι μισές από τις απώλειες των ΑΝΕΛ εξακολουθούν να αγνοούνται. Και βρίσκω πιο πιθανή κατεύθυνση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ

ρα

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Π.Γ., το αποτέλεσμα του ΚΚΕ είναι κάτι περισσότερο από απλώς καλό. Θυμίζω ότι αντιμετώπισε ακόμη και εσωκομματικό πόλεμο. Ενάντια σε θεούς και δαίμονες κέρδισε αυτό το 6%, την ώρα, που εχθροί και "φίλοι" μιλάγανε για <3% και "το διαλύσατε το κόμμα".
Αλλά δεν ταιριάζει σε κομμουνιστές η θριαμβολογία, μπροστά σε αυτή την τεράστια ήττα του Λαού. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει στον Λαό από αύριο, και να αρχίσει ο τιτανικός αγώνας για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του λαϊκού και εργατικού κινήματος.
Ηταν πολύ καλή η δήλωση του Κουτσούμπα, που μόλις άκουσα.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ρα

Καμια φορα τα ποσοστα ειναι παραπλανητικα,και πρεπει να δεις απολυτο αριθμο ψηφων για να πεις ποιος κερδισε και απο που.Με βαση τα ποσοστα καθαρα,κανενα απο τα 2 πρωτα κομματα δεν φαινεται να πηρε απο καπου.

Πιο πιθανο βρισκω οι ΑΝΕΛ,περα απο την ΧΑ,να διασπαστηκαν προς ΛΑΟΣ,που ειχε 1,5 μοναδα ανοδο,και προς το κομμα του Πολυδωρα που πηρε γυρω στο 1%.

@Σεχταρ

Ειμαι απλως αισιοδοξος που κρατησαμε δυναμεις,και μερος του κοσμου που εφυγε,ξαναγυρισε.Μεχρι εκει ομως,εχουμε πολυ δρομο ακομα.

Με θλιβει να βλεπω τους φασιστες και τους νεκροζωντανους σ/δ της Ελιας και του Ποταμιου να παιρνουν περισσοτερο απο το Κομμα της ΕΤ.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

ΙΚΑΡΙΑ!!!
Στο 94' λεπτό, και να πονάει!

2010 2014 Διαφορά

Σταυρινάδης 3449 3010 -439
Σταμούλος 3017 3113 +96

Η ΛΑΣΥ κέρδισε!!!!
Ετσι!
Αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.

Ανώνυμος είπε...

Λένε κάποιοι για ανταρσυα. Κατ' αρχήν είναι άκομψο να συμβουλεύουμε οι απ' έξω τι να κάνει με τα εσωτερικά του ένα άλλο κόμμα.

Δεύτερον, η ανταρσυα αποτελείται εν πολλοίς από τμήματα διεθνών οργανώσεων. Δηλαδή δεν μπορεί το ΣΕΚ να πει "πάω στο ΚΚΕ". Εξαίρεση είναι νομίζω το ΝΑΡ που είναι ελληνικό φαινόμενο.

Και τρίτο και σημαντικότερο, η ανταρσύα έχει απολύτως συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, επικυρωμένη από τη βάση (έστω και αν οι διαδικασίες "μπάζουν" και είναι αραιές και που) και η μόνη ταλάντευση που υπάρχει είναι αν θα πρέπει να μπει στην άκρη η ρήξη με την ΕΕ για να γίνει η πολυπόθητη συνεργασία με τον Αλαβάνο (του 0,2%)

Δηλαδή αριθμητικά πόσοι κομμουνιστές υπάρχουν στην ανταρσύα; Ένας; Δύο; Υπάρχουν παραπάνω; Και τι κάνουν εκεί; Η συζήτηση θα θυμίσει τους παραπλανημένους χρυσαυγίτες. Κάποιος είναι στην ανταρσύα γιατί θέλει να είναι στην ανταρσύα και να αγωνιστεί για να πληρώνει το ελληνικό κεφάλαιο σε δραχμές. Δικαίωμα του αλλά ούτε μας αφορά, ούτε μπορούμε να προσβλέπουμε σε συμμάχους από κει με μεγαλύτερη αισιοδοξία απ' ότι μπορούμε να το κάνουμε για την Ελιά, το Συριζα, τις Γέφυρες και για όποιο άλλο κόμμα στηρίζεται, έστω από σπόντα, από εργάτες.


ΓΜ

Ιστρολλικός είπε...

Προσυπογράφω τα σχόλια του Σεχτάρ.

Η άμεση παρέμβαση του μεγάλου κεφαλαίου στην πολιτική καθώς και η δημιουργία προσωπικών στρατών στη βάση οπαδικών συνδέσμων (βλ. και ανάλογες διεργασίες στο χώρο της ΑΕΚ γύρω από το θέμα του γηπέδου) είναι από τις πιο βρώμικες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, αλλά το αποτέλεσμα του Κόμματος είναι εμψυχωτικό.

Ανώνυμος είπε...

Ένα τελευταίο σχόλιο και συγγνώμη αν καταχρώμαι τη φιλοξενία του μπλογκ σπαμάροντας.

Πρώτα ορμώμενος από την Ικαρία για την οποία ο 902 ενημερώνει το υπουργείο, έχουμε 4/4 και Ηθική Δικαίωση. Νωρίτερα απόψε σκεφτόμουν ότι μετά την επανάσταση θα πρέπει να ορίσουμε ισόβιο διοικητή στην Ικαρία και να πα να πνιγούν τα σοβιέτ, έτσι για το γαμώτο, για να μη χάνεται ποτέ.

Τέλος νομίζω καλό είναι να ψαχτούμε λίγο πόσοι είμαστε, πόσοι είμαστε επιρροές, πόσοι είμαστε ευκαιριακές ψήφοι. Πόσοι από το 6% δεν ψήφισαν σε τοπικές το μικρότερο κακό. Πόσοι από το 9% της προηγούμενης Κυριακής ήρθαν για να φύγουν και πόσοι ήρθαν αλλά ξαναέφυγαν "μπας και".

Αναρωτιέμαι τι μπορεί να εννοούμε επιρροή του ΚΚΕ σήμερα. Το μη-μέλος που έχει συλλάβει απόλυτα την πολιτική του κόμματος; Ή ακόμα και αυτόν που ταλαντεύεται μεταξύ συριζα και κκε ή μεταξύ κκε και άλλων σχηματισμών;


ΓΜ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ιστρόλλ, Π.Γ. κ.α.
Ψυχή βαθειά!
Καληνύχτα σε όλους.
Ηταν μια ενδιαφέρουσα βραδιά.

Unknown είπε...

το *ποσοστό* του κόμματος είναι καλό όχι για κάποιο άλλο λόγο αλλά γιατί θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο. Η πέμπτη θέση προφανώς δεν ικανοποιεί κανέναν. Έχει παγιοποιηθεί η ισχνή παρουσία του ΚΚΕ σε παραδοσιακές λαϊκες-εργατικές περιοχές, το οποίο είναι φυσικά σοβαρό πρόβλημα.

Θεωρώ ότι η σύγκριση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου με τις ...βουλευτικές εκλογές του 2012 ήταν άστοχή. Πρώτον, γιατί με τί θα συγκριθει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Με το αποτελέσματος της ΛΑΣΥ της πρώτης Κυριακής ή άλλες αυθαίρετες αναγωγές;
Αυτό ενισχύεται και από την διαφαινόμενη μεγάλη διαφορά ψήφων προς το ΚΚΕ (ΛΑΣΥ(την πρώτη και το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ την δεύτερη Κυριακή.
Τί άλλαξε; Μα προφανώς ο χαρακτήρας των εκλογών.

zoot horn rollo είπε...

Να τα βάψουμε μαύρα δηλαδή, Φιδοπιάστη. Πήραμε και τους 4 δήμους στο Β' γύρο, οπότε πάμε να κλάψουμε.

Κάνε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2009, ένα μόνο θα υπενθυμίσω: Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πήγαιναν γκανιάν για κυβέρνηση, δε σου βάζω τ'άλλα. Ούτε κάνει το κόμμα αυθαίρετες προσθαφαιρέσεις και ποσοστολογεί, άλλων χαρακτηριστικά είναι αυτά.
Δε πανηγύρισε κανείς πάντως, αν δε το κατάλαβες,σ'ευχαριστούμε για το "γόνιμό" προβληματισμό. Νωρίς νωρίς πιάσατε δουλειά. Έτοιμα τα έχετε.

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
anonymous anonymous είπε...

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, μια πρώτη αποτίμηση υπάρχει στη δήλωση του σ. Κουτσούμπα. Προσωπικά, με καλύπτει απόλυτα. Πάντως είναι σίγουρο ότι θα εμπλουτιστεί πάραπερα από την ΚΕ.

zoot horn rollo είπε...

Φοβάται λέει... Αφού θα το παλέψεις φιλότιμα για να πάρει το ΚΚΕ κάτω από 4,5, από τους στόχους του κόμματός σου είναι. Μη σε πιάνουν και 'σένα "στεναχώριες" σα τον άλλο πιο πάνω.

Μιας και το θυμήθηκα,ποιός ήταν που έκανε τη πρόβλεψη ότι το ΚΚΕ οριακά θα έβγαζε έναν (1) ευρωβουλευτή; Νομίζω ότι κάπου εδώ γράφτηκε.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Σεχταρ

Να εισαι καλα,και συγχαρητηρια σε σενα και ολα τα μελη του κομματος για τις σολες που λιωσατε ολο αυτο το διαστημα,και τα ατσαλινα νευρα.

@Νικος Σαραντακος

Λες για τις δημοτικες και την σταση του ΚΚΕ απεναντι στους δικους σας υποψηφιους.Οι δικοι σας οι ψηφοφοροι,ψηφισαν τους υποψηφιους του ΣΥΡΙΖΑ?

Γιατι εγω βλεπω οτι ο Σακ. στην Αθηνα με 27% ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθ.,να παιρνει 20% στον πρωτο γυρο,και ο Καμινης με ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ στο 8%,να παιρνει 21%.Το 7% του ΣΥΡΙΖΑ,περα απο μια μοναδα που μαλλον πηρε ο Σοφιανος,που πηγε?
Λογικα στον Καμινη.

Αντιστοιχα στον Πειραια,ο Δριτσας πηρε 17% ενω ο Μωραλης πηρε 33%,που σημαινει οτι εκεινο το 10% που λειπει πηγε κυριως στον Μωραλη.

Φυσικα τα ξερεις ολα αυτα,αλλα προσπαθεις και εσυ και ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργησεις εντυπωσεις.Δεν τα γραφω για σενα τοσο,οσο για καποιον που μπορει να μας διαβαζει και να μην ξερει καλα τα ποσοστα.Πολυ απλα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ''τραβαει'',ο,τι ηταν να παρει απο την γενικοτερη ''αριστερα'' το πηρε και μεσα σε 2 χρονια,οχι μονο δεν κερδισε αλλα υπεστη και μια μικρη φθορα.Δεν του φταιει το ΚΚΕ ουτε κανενας αλλος.

Οι παλιοι ΠΑΣΟΚοι κατα ενα μεγαλο μερος συνεχιζουν να προτιμουν το οριτζιναλ κομμα και το μπομπολεικο γενοσημο του,παρα τον ΣΥΡΙΖΑ,ενω το 1/3 των ψηφοφορων σας στις περιφερειακες ψηφισε τους ΠΑΣΟΚους.Δεν βγαινουν οι αριθμοι αλλιως και την μεγαλη νικη δεν ξερω που την βλεπεις.Περισσοτερο ηττα της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ ηταν,και νικη του φασισμου και του ΠΑΣΟΚ.

Οι δε ΑΝΕΛ που ηταν ο μονος σιγουρος συμμαχος σας,καταποντιστηκαν,και κυβερνηση μπορειτε να σχηματισετε μονο με ΠΑΣΟΚ και Το Ποταμι.

''Για πρωτη φορα στην Ελλαδα Αριστερα'',ποσο πιο γελοιο θα ακουγεται αυτο,μετα τις επομενες εθνικες

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όντως ανάποδα τα είπα για χαϊδάρι και πετρούπολη. Δεν είχα 'εσωτερική ενημέρωση' και φανταζόμουν πως ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα ξεκινώντας με το 19% της πρώτης κυριακής ως βάση. Αλλά σε όλα τα άλλα, μέσα πέσαμε λίγο-πολύ.

Έχεις δίκιο ρα για την πανστρατιά. Και στην πάτρα και στους υπόλοιπους κόκκινους δήμους.

Όχι ΓΜ, ούτε καταχράσαι τίποτα, ούτε σπαμάρεις, μείνε ήσυχος.

ΝΣ, ευτυχώς τα γραπτά μένουν και λένε πως θα θεωρούσες επιτυχία του κκε ένα ποσοστό πάνω από 6%. Σήμερα ξεκινά μια άλλη πολιτική μέρα, οπότε μπορείς να αλλάξεις και γνώμη για ό,τι έλεγες πριν. Η συνέπεια προϋποθέτει και πολιτική αξιοπρέπεια, αλλά στο σύριζα την έχετε χάσει προ πολλού για να σας απασχολήσει αυτό τώρα.
Πράγματι μεγάλη επιτυχία για το σύριζα ότι άντεξε στην πόλωση και έπεσε λίγο σε σχέση με τον ιούνη, ενώ είναι ο ένας από τους πόλους που θα έπρεπε να κερδίζουν. Ό,τι πεις. Κρίμα που έχασε την ικαρία όμως και δε συνέχισε το έργο του ο σταυρινιάδης.
Στο φέισμπουκ είσαι μια κατηγορία μόνος σου. Εκνευρίζεις μέχρι και τους δικούς σας πλέον, κανονικούς ανθρώπους, που θάλεγε και ο φίλος σου (τι άλλο θα ακούσουμε), με τη θερμή και άκριτη υπεράσπιση κάθε επιλογής του ηγετικού πυρήνα (τι, μόνο στο κκε θα έχουμε αυτόν τον διαχωρισμό;).
Κι έχει δίκο ο ζουτ, πιάσατε πάλι δουλειά από νωρίς σήμερα χωρίς να αφήσετε να περάσει ούτε ώρα, με το κεφάλι στραμμένο από τώρα στην επόμενη κάλπη.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το "μια συριζα και μια κκε" παμε να σπασουμε κι εμεις, σε κοσμο που ναι (για να απαντησω σε καποιον πιο πανω), τους θεωρουμε επιρροη, να δειξουμε δηλαδη στον ψηφοφορο-κανονικο ανθρωπο οτι το να ψηφιζει συριζα για να φυγει η δεξια ειναι πολυ χοντρικα ενας φαυλος κυκλος απο τον οποιο δεν θα φυγει ποτε κανενας. Το οτι αυτο δεν εχει και μεγαλη απηχηση, οφειλεται αφενος στο οτι οι μη απλοι ψηφοφοροι του κκε δεν ειμαστε κανονικοι ανθρωποι με οτι αυτο συνεπαγεται, αφ ετερου στο οτι αυτη η λογικη δουλευει απο μονη της, αυθορμητα και αρα απολυτα συστημικα, υπερ του συριζα. Ακομα κι αν εσεις δεν λεγατε τιποτε, ακομα κι αν καθοσασταν σε ενα γραφειο και κουνουσατε περα δωθε τα δαχτυλα των ποδιων σας, αυτη η λογικη του μικροτερου κακου υπαρχει και την καρπωνεστε εσεις. Το μονο που μενει να μας πει ο συριζα ειναι το πώς νιωθει ως μικροτερο κακο, το οποιο δεν εχει καν κυβερνησει ακομα.

Κατα τα αλλα κι εγω περιμενα το κκε να παρει 0.5% παραπανω, αν και οτιδηποτε πανω απο 6% το θεωρω καλο. Επισης περιμενα να περασουμε τελικα το ποταμι, κυριως επειδη οι χιπστερς του θα "σοβαρευονταν" και θα ψηφιζαν συριζα, ο οποιος τελικα αποδεικνυεται ανικανος να καρπωθει το οτιδηποτε. Επισης η ελια ειναι δω, ενωμενο δυνατο κι οσον αφορα την ανταρσυα, νομιζω πρεπει να προσλαβουν εναν κκε (απο τους μη κανονικους) να τους μαθει τι σημαινει "παιρνω εικονα απο τον κοσμο", γιατι για μια ακομα φορα πετουσαν βλακωδως στα συννεφα.

sniper

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Εγω ειμαι της γνωμης για να ευχαρα στησουμε την ΣΥΜΜΟΡΙΑ να κανουμε την συγκριση με τα ποσοστα της ΕΔΑ ειναι πιο δικαιο ρε παιδια δειξτε λιγο κατανοηση για τον ΒΟΘΡΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

makis είπε...

ζουρλομανδύα συνέχεια...πως είναι δυνατό ο συριζαίος να λέει ότι νίκησε έχοντας ΧΑΣΕΙ 160.000 ψήφους?(τα "για πρώτη φορά αριστερά" είναι για αυτούς που ψήνονται)

πως έχασε η ανταρσύα παίρνοντας τις διπλάσιες ψήφους απ το 2012?

60.000 ψήφους παραπάνω από το '12 το ΚΚΕ είναι μεγάλη επιτυχία και κάτι που προσωπικά δε το περίμενα

είμαι δυνατό κάποιος να λέει ότι ο σύριζας πήρε έστω και μία ψήφο από τους ανελ?(αφού όχι μόνο δεν πήρε από πουθενά αλλά έχασε κιόλας?)

Ανώνυμος είπε...

Τα αποτελεσματα εφοσον ειχαμε 3 μαχες πρεπει να αναλυθουν συνδιαστικα. Καταρχην το οτι το ΚΚΕ πηρε 4/4 δημους στο 2ο γυρο δειχνει το κυρος του ΚΚΕ και την εκτιμηση στο κομμα κοσμου πολυ ευρυτερου ακομα και απο το ταβανι της μεγιστης εκλογικης δυναμης που ηταν το 2007 στις 580.000 ψηφους (σε αλλες συνθηκες βεβαια) δεν ειναι τυχαιο οτι και οι 4 αντιπαλοι μας υπερτονιζαν δηθεν αυτοδιοικητικες, ανεξαρτητες και ακομματιστες αρλουμπες. Σε αντιθεση με τους δικους μας δημαρχους πλεον που με τιμη και καμαρι πορευθηκαν ως ΚΚΕ. Τα οσα λεει ο Σαραντακος ειναι για γελια. Και στους 4 δημους ο επισημος ΣΥΡΙΖΑ μεσω των υποψηφιων του στα δημοτικα ψηφοδελτια του μας πολεμησε υπουλα και ατιμα. Στην Πατρα απο φιλους εχω ακουσει για απιστευτα υπονομευτικη δουλεια. Στην Ικαρια το οριακο αποτελεσμα αλλα και οι "ανταποκρισεις" κατοικων ή ετεροδημοτων Ικαριωτων μιλανε για μεγαλη νικη απεναντι στο ιδιο μονομπλοκ Σταυριναδη-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-λοιπον ακροδεξιων-εφοπλιστων. Τι προκυπτει απο αυτο? Οτι αυτο που λεει ο Σαραντακος ισχυει απο την αναποδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ εχεις ψηφοφορους,φιλους και αρκετα αποστασιοποιημενα ή μη ενεργα μελη που σκεφτονται ακομα , βγαζουν συμπερασματα , καταλαβαινουν τι λεει το ΚΚΕ και γιατι αλλα ειναι δυστυχως ακομα ευαλωτοι στα εκβιαστικα διλημματα , στη λυση εδω και τωρα με αναθεση, σε κυβερνητικες αυταπατες που τις ακολουθουν ιδεολογηματα περι ενοτητας μιας αριστερας της οποιας αν τους πεις να την περιγραψουν ως πολιτικη διαπιστωνουν οτι μονο το ΚΚΕ την εκφραζει. Με λιγα λογια το ΚΚΕ ειδικα αν δει κανεις τα λευκα - ακυρα στην Αττικη θα δει οτι το ΚΚΕ σε ενα σημαντικο κομματι κοσμου που το ακολουθει εχει μπολιασει σε σημαντικο βαθμο την πολιτικη του. Ασφαλως και υπηρχε κοσμος που ψηφισε Παφιλη αλλα τωρα λυγισε και εριξε Δουρου-ΣΥΡΙΖΑ οπως και πιο πολλοι που εριξαν Παφιλη-ΚΚΕ αλλα εριξαν με βαρια καρδια και Δουρου. Προσωπικα ενας φιλος μου πηγε στους Συριζαιους με το ψ/δ του ΚΚΕ στο χερι και ζητησε ψ/δ της Δουρου λεγοντας τους καταμουτρα οτι δεν τους παει μια αλλα αυτο το ατιμο μικροτερο κακο, που συντομα θα το επαληθευσει και η Δουρου, ειναι πληγη δεκαετιων. Αντιθετα ο ΣΥΡΙΖΑ οτι δηλωση και να κανει ο Τσιπρας, οτι και να πουν οι τοπικες του, με δυσκολια καθοδηγει εστω τα μελη του. Για κατευθυνση στασης σε ευρυτερο κοσμο ουτε λογος. Εξαλλουο ΣΥΡΙΖΑ οσον αφορα τη μαζικοτητα και τη μαχητικοτητα των οργανωσεων του ειναι σκετη καρικατουρα του ΠΑΣΟΚ και καμια σχεση δεν εχει με τις δυνατοτητες που ειχε το ΠΑΣΟΚ σε μαζικο επιππεδο.
Τελος για τις ευρωεκλογες. Η δηλωση Κουτσουμπα με καλυπτει 100%. Θεωρω οτι και σε εθνικες εκλογες το ΚΚΕ θα αντεξει οσο και να πολωθει το κλιμα. Αυτο βεβαια θα ειναι συναρτηση με το πως θα παει το κινημα. Γι'αυτο το λογο αυτο το 6,1% πρεπει να μιλιθει,να ενταχθει σε σωματεια και συλλογους , να αποβαθει την οποια λογικη αναθεσης, να παρει ευθυνες στο κινημα και να ψηθει στο καμινι της ταξικης παλης. Ετσι αυτη η ανοδος στις ευρωεκλογες θα εχει πολλαπλη σημασια και θα πολλαπλασιασει τη δυναμη της λαικης αντιστασης. Σημερα αρχιζουμε εμεις οι κκεδες οργανωμενοι και μη. Αυτα τα 2 χρονια ηταν διδακτικα. Καθε ψηφος παραπανω ηταν ατελειωτες κουβεντες, μαχες,τρεξιμο και συγκρουσεις καθε ειδους απο πισω. Ετσι προχωραει μονο το ΚΚΕ. Τα ευκολα λογια , οι ψηφοι αναθεσης, οι ψηφοι μετα απο ταξιματα κλπ ειναι για τους αλλους. Το ΚΚΕ ιδρωνει για να αλλαξει συνειδησεις οχι ψηφοδελτιο στο φακελο .

ratm

Ανώνυμος είπε...

Συνεχεια
Αυτο που με προβληματιζει ειναι το ποσο συμπαγες ειναι το εκλογικο σωμα των ναζι. Βεβαια απο τη σταυροδοσια φαινεται οτι ειναι 2 κομματια. Ενα με σχεσεις με τις οργανωμενες δυναμεις της που ακολουθουν πιστα τη "γραμμη" σταυροδοσιας και ενα μεγαλυτερο που ειναι απλα φασιστες του καναπε και εριχναν χωρις σταυρο ή σταυρωναν οτι να ναι συνηθως τους 4 πρωτους του ψηφοδελτιου.

Υγ.
"Το ΚΚΕ ξερει οτι δεν προκειται να βγαλει ουτε 1 ευρωβουλευτη και προετοιμαζει το εδαφος για τους οπαδους του και γι'αυτο επιτιθεται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατι φοβαται αποντη δυναμικη της" αυτο ειχε γραφτει απο ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
"Ειλικρινα πιστευετε οτι υπαρχει περιπτωση το ΚΚΕ να παρει εστω και μια ψηφο παραπανω απο το 2012?"
Αυτο το ειχε γραψει τρολ του ΜΑ εδω.
"Το ΚΚΕ θα πατωσει στις ευρωεκλογες, δεν θα βγαλει ευρωβουλευτη, θα πατωσει στις περιφερειες, δεν θα διεκδικησει ουτε 1 μεγαλο δημο" αυτα γραφτηκαν πολλακις στην Ισκρα.
Ευσεβης ποθοι που οσοι ειμαστε μεσα,πλαι,περιξ του ΚΚΕ θα κανουμε οτι περνα απο το χερι μας για να μενουν τετοιοι και να γελοιοποιουν τους φορεις τους.
Και ομως το βαρελι δεν εχει πατο.
"Σε βουλευτικες εκλογες το ΚΚΕ θα πεσει κατω απο 4,5%" Σαραντακος
"Το ΚΚΕ θα διαλυθει","θα γινει εξοκοινοβουλευτικη δυναμη" κλπ απο ολους τους αντικομμουνιστες ολων των αποχρωσεων απο "αναρχικους" , Ανταρσυριζα μεχρι ΝΔΠΑΣΟΚΟΥΣ και φασιστες.
Απλα ετοιμαστειτε να χασετε ακομα ενα στοιχημα απο το κομμα του Τατακη. Ιδεα δεν εχετε παρα τις "ιστορικες γνωσεις" σας με πιο κομμα τα εχετε βαλει.

ratm

dionperd είπε...

Καλημέρα στους αγαπημένους μου ταλιμπάν.

Ας πω κι εγώ την εξυπνάδα μου για τα αποτελέσματα των εκλογών: http://dionperd.blogspot.de/2014/05/blog-post_26.html

Αναυδος είπε...

συγγνωμη το ΠΑΣΟΚ το 1981 που ελεγε εξω απο την εοκ το νατο οι βασεις στις 18 σοσιαλισμος δεν ηταν αριστερα ?

Unknown είπε...

Υπάρχει μια μανία από κάποιους είτε να επιβεβαιώσουν πάση θυσία την ορθότητα της γραμμής και για το λόγο αυτό κάνουν αυθαίρετες αναγωγές του κερατά, και κάποιων άλλων που προσπαθούν να μηδενίσουν τα πάντα.

Η αλήθεια δεν βρίσκεται "κάπου στη μέση" όπως λέμε συνήθως αλλά στην πραγματική ζωή. Ο μπαρμπα-Κώστας ο Πελετίδης είναι πρώτα από όλα καλός άνθρωπος και έχει πολλαπλάσιο ποσοστό αποδοχής απο το ίδιο το ΚΚΕ στην Πάτρα, και μακάρι να βρεθεί και ψηλότερα ακόμα.
Τον ψήφισαν και ΝΔκράτες και Συριζαίοι (στηρίχτηκε επίσημα αν δεν κάνω λάθος) και ανένταχτοι, χωρίς να συμφωνούν αναγκαστικά με τις θέσεις του ΚΚΕ και χωρίς να το ψηφίζουν στις ευρωεκλογές. (Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα φίλων).

Αυτό δεν το λέω για να μειώσω τη δουλειά που έχει γίνει στην Πάτρα. Όμως αυτός είναι ο χαρακτήρας των τοπικών εκλογών όσο και αν η ΛΑ.ΣΥ. είναι ένα πανελλαδικό αυτοδιοικητικό σχήμα του ΚΚΕ.
Άρα δεν μπορούμε να βάζουμε όλες τις εκλογές σε ένα τσουβάλι επειδή έτσι μας συμφέρει ή δεν συμφέρει τους άλλους.
Καλό λοιπόν είναι να συγκρίνουμε ομοειδή πράγματα, και αν αυτό δεν είναι εφικτό (συμπυκνωμένος πολιτικός χρόνος κτλ) να στεκόμαστε στα ποιοτικά στοιχεία.

Κάθε εκλογική διαδικασία έχει το δικό της δίλημμα. Οι επαναληπτικές εκλογές του Ιουνη 2012 ήταν εξαιρετικά σκληρές γιατί για πρώτη φορά τέθηκε ρεαλιστικά το ζήτημα της "αριστερής διακυβέρνησης" μετά από μια πρώτη καλή εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έφερε το 4.5$ στο ΚΚΕ.
Εκείνες οι εκλογές δεν μπορούν καν να συγκριθούν με τις τωρινές ευρωεκλογές ακόμα περισσότερο με τις τοπικές. Οι ευρωεκλογές γενικά έχουν πιο χαλαρό χαρακτήρα καθώς δεν τίθεται ούτε έμμεσα η αλλαγή διακυβέρνησης. Το "δίλημμα Τσίπρα" είναι περισσότερο ρητορικό και αυτό το κατάλαβε ο κόσμος που δεν έδωσε "αυτοδυναμία" στον Συριζα.

Δεν ξέρω αν οι 34κάτι χιλιάδες ψήφοι στο ΚΚΕ είναι λίγες ή πολλές. Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία για μια πιο σφαιρική εκτίμηση:

1)Η διατήρηση της επιρροής του ΚΚΕ σε παραδοσιακές εργατικές-λαϊκές περιοχές, πληθυσμιακές ομάδες (πχ πόντιοι, παλιότερα πρόσφυγες) και γενικά τα αστικά κέντρα. Εκεί υπάρχει πρόβλημα που αποτυπώνεται εκλογικά ήδη από τον Μάη του 2012

2)Ο συσχετισμός ανάμεσα σε εκλογική δύναμη και εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις. Αυτό διαμορφώνει και την δυναμική των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Παράδειγμα οι ευρωεκλογές του 1999 που συνδέθηκαν άμεσα με τις κινητοποιήσεις για το γιουγκοσλαβικό.

3)Ο συσχετισμός εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα. Προφανώς η 6η θέση δεν είναι ικανοποιητική, όταν μάλιστα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυναμική προς το παρόν

4)Η διατήρηση των αυταπατών για αλλαγή διακυβέρνησης με κέντρο τον Συριζα, δηλαδή για να το πω ανοιχτά, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί τις πιέσεις προς τα "αριστερά" του.

5)Η επικράτηση των αυταπατών για "ανάπτυξη και ανάκαμψη" που εμμέσως καλλιέργησε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κουτσούμπας.

6)Πολύ σημαντικό: Ο βαθμός "συσπείρωσης". Δηλαδή αν το αυτοδιοικητικό σχήμα γίνεται το όχημα για την διατήρηση ή επέκταση των γενικών δυνάμεων του κόμματος. Για παράδειγμα, η ΛΑΣΥ απέσπασε αρκετά περισσότερους ψήφους από τις ευρωεκλογές. Αυτό δεν είναι πάντα κακό, ίσως μάλιστα να είναι και θετικό αφού δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δείχνει αξιοσημείωτη συσπείρωση αφού αυτοδιοικητικά και πανελλαδικά διατηρήθηκε σε ποσοστά και ψήφους. Αυτό όμως δείχνει και το "ταβάνι" της.




Ανώνυμος είπε...

Ειναι η 2η εκλογικη μαχη που οσοι ψηφισανε ΚΚΕ ξερανε πεντακαθαρα οτι σε κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου δεν προκειται να μπουμε.Εναι κατανοητη η πικρα του ΑΝΤΑΡΙΖΑ και του ΒΟΘΡΟΥ γιατι ο αντικειμενικος τους στοχος για διαλυση του ΚΚΕ απετυχε και σημερα εχουμε σημαντικη ανοδο. ο σ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ βγηκε δημαρχος με το ΚΚΕ χωρις καμμια ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και τα κολπα δεν πιανουνε. Η στρατηγικη του ΚΚΕ εχει απηχηση στο λαο και μεσα στους αγωνες. οταν η αστικη ταξη εχει φτιαξει 40 κομματα προκαλει γελιο να θεωρειτε αποτυχια η 6η θεση. οσο για την πικρα που εχουνε τα τσιρακια του καπιταλισμου ας προσεχανε ΞΥΔΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ιάσωνα, με κάτι τέτοια προβοκατόρικα αλλά διατυπωμένα με το γάντι σχόλια (του στιλ αυταπάτες που καλλιέργησε και ο γγ, για να μείνω ενδεικτικά σε ένα μόνο σημείο), βρίσκεσαι αρκετά κοντά στην πόρτα της εξόδου. Μπορεί να τσιμπάει και να απαντάει ο (ΞΥΔΙ) παναγιώτης αλλά το έχουμε δει πολλές φορές το έργο, για να μας ενδιαφέρει η συνέχεια. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεισφορά στη συζήτηση και ως εδώ.

Unknown είπε...

Τί να κάνω απολίθωμα όταν πιστεύω ότι ο Κουτσούμπας έκανε λάθος; Να μην το πω;
Όταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναγνωρίζεις ότι η κυβέρνηση "πέτυχε τους στόχους της", σε τελική ανάλυση αυτό θα στραφεί εναντίον σου διευρύνοντας τις αυταπάτες ότι "υπομονή, θα πάμε καλύτερα".

dionperd είπε...

Δεν καταλαβαίνω τί κακό έκανε ο Ιάσονας.

Ισχύει ή όχι ότι το ΚΚΕ εκτιμά ότι δεν είναι απίθανο σύντομα να δούμε μια ανεμική ανάκαμψη στην Ελλάδα;

Συμφωνώ κι εγώ ότι η ύφεση δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ωστόσο, στην Ελλάδα κρατά πολύ περισσότερο από τις άλλες χώρες λόγω της εξαρτημένης της θέσης και ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών (τερράστιο χρέος, μνημόνια κοκ). Δεν είναι απίθανο η ύφεση να συνεχιστεί και το 2014 ή και το 2015.

Το κακό είναι ότι ο κόσμος ακούει ανάπτυξη και πιστεύει ότι ίσως να αρχίζει σιγά-σιγά η αντιστροφή της κατάστασης. Το να το λέει ο Σαμαράς, καταλαβαίνουμε το γιατί.

Αλλά να το λέει το ΚΚΕ, χωρίς μάλιστα κάποια σχετικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, δεν είναι σωστό. Εκτός και αν εννοεί ότι κάποια στιγμή, στο άγνωστο μέλλον, θα έρθει η ανάκαμψη...

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ μιλά για αναιμική ανάκαμψη των αριθμών και μόνιμη πτώχευση του λαού.Αυτό ακριβώς απαντά και στις ψευδαισθήσεις που μπορεί να δημιουργεί η λέξη ανάπτυξη.
Οι αριθμοί με τις αλχημείες τους και εν όψει εκλογών που λογικά δε θα αργήσουν,μπορεί να ευημερούν. Δεν πρέπει να κάνεις την αντιπαράθεση με την κατάσταση που ζει και θα συνεχίσει να ζει ο λαός;

mariori

dionperd είπε...

Mariori,

Γενικά είναι σωστό αυτό που λες αλλά:

1. Ο λαός γενικά περνάει χειρότερα στην ύφεση από ότι στην ανάπτυξη, Στη δεύτερη φάση συνήθως η θέση του χειροτερεύει σχετικά (δηλ. στη μοιρασιά του πλούτου που παράγεται), ενώ στην πρώτη χειροτερεύει και απόλυτα. Επομένως, ο λαός δεν μπορεί να είναι αδιάφορος για το αν έχουμε ανάπτυξη ή ύφεση, ακόμη και εντος του καπιταλισμού. Αν η πολιτική του Σαμαρά παρουσιαστεί ότι "φέρνει ανάπτυξη" αυτό είναι πρόβλημα, έστω και αν ο λαός αναγνωρίζει ότι μόνο ψίχουλα θα γευτεί από αυτήν την ανάπτυξη.

2. Στο προπαγανδιστικό επίπεδο πρέπει να λειτουργείς και αναγνωρίζοντας τί καταλαβαίνει ο λαός από αυτό που λες. Μπορεί εσύ να μιλάς για τη φτωχοποίηση του λαού, αλλά αν για μεγάλο του κομμάτι η ανάπτυξη έχει ταυτιστεί με καλύτερες μέρες στη συνείδησή του, πετυχαίνεις άλλο σκοπό από αυτόν που θέλεις...


Εν τέλει παραμένει πραγματικότητα, ότι δεν προβλέπεται ανάπτυξη, ούτε αναιμική ούτε με φτωχοποίηση του λαού, για τους επόμενους μήνες ή 1-2 χρόνια. Επομένως, σε τί αποσκοπεί αυτή η συζήτηση και γιατί επιμένει τόσο πολύ το ΚΚΕ στο δημόσιο λόγο του σε αυτό το ζήτημα;

Ανώνυμος είπε...

Η όποια ανάπτυξη με τα σημερινά δεδομένα και τα μέτρα (κυρίως τα εργασιακά) που έχουν έρθει για να μείνουν καμία βελτίωση δε θα φέρουν.
Αυτό το βλέπεις και στο πως περνάει ο λαός και στους βασικούς ανταγωνιστές: Κίνα,Ινδία,Βαλκάνια κλπ.
Επίσης, το τεράστιο ποσοστό της ανεργίας είναι εδώ και θα μείνει για χρόνια οπότε ο πλούτος που μπορεί να υπάρχει δεν πρόκειται να μοιραστεί με κανέναν από τους παλιούς τρόπους.

mariori

Αναυδος είπε...

ειλικρινα απορω με την υπομονη που καποιοι απαντουν σε ψυχοπαθολογικες περιπτωσεις

ακομη κι αν βηξει ο Κουτσουμπας οι εργατοσποριτες θα πουν οτι φτυνει το λαο και ειναι μερος μιας (νεο) τροτσκιστικης συνομωσιας να γεμισει με μικροβια την εργατικη ταξη

δεν θα υπαρξει αναπτυξη το ΑΕΠ θα μηδενιστει και ο Γκοτζιλα θα εξαφανισει την Ελλαδα απο τον χαρτη (το ειπε ο καζακης και το επιβεβαιωσε ο πετροπουλος)

ανθρωποι σαν τον περδικη τον φιδιοπαστη κλπ εαπαιξαν το ρολο τους αυτα τα 2 χρονια για να αποδυναμωθει το ΚΚΕ. Τα πονηματα του βοθρου τους κοσμουν την Ισκρα του Λαφαζανη και χρησιμοποιουνται απο τους οργανωμενους του Συριζα στην προπαγανδα τους εναντια στο κομμα

Ανώνυμος είπε...

ολα τα μετρα που πηρε η Ε.Ε για το ξηλωμα των εργατικων δικαιωματων ειναι τα ιδια σε ολες της χωρες ανεξαρτητα απο μνημονια σκοπος τους ειναι η ανταγωνιστηκοτητα και κερδοφορια του κεφαλαιου πραγματι θα υπαρξει αναπτυξη προς οφελος του κεφαλαιου μεχρι την επομενη κριση το οτι αυτο χαλαει το παιχνιδακι για τους οπορτουνιστες και θα ερθει με την σημερινη κυβερνηση αυτο δεν αφορα το ΚΚΕ το οποιο πολυ σωστα περιγραφει την κατασταση χωρις να κοιταει ποιος ειναι ο διαχειρηστης του καπιταλι σμου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΔΠ, δεν είναι θέμα καλού ή κακού. Κάνει τη δουλειά του και εγώ τη δική μου. Λέει κάτι (που απλώς το ξεχώρισα μεταξύ άλλων) που φανερά δεν ισχύει (ότι το κκε καλλιεργεί αυταπάτες περί ανάπτυξης) για τους λόγους που λέει και η μαριορή, περιμένοντας κάποιον να τσιμπήσει για να συνεχιστεί αυτό το βιολί εσαεί. Και εμένα δική μου δουλειά είναι να το σταματήσω γιατί το έχω ξαναδεί το έργο αρκετές φορές.
Αν θες να προσθέσεις κάτι ακόμα, έχει καλώς, και αυτό θα είναι το τελευταίο σχόλιο που δημοσιεύεται για το συγκεκριμένο ζήτημα (που το ξεχώρισα απλώς ως παράδειγμα). Για ό,τι άλλο, η κουβέντα παραμένει ανοιχτή.

dionperd είπε...

Γενικά δεν έχω να προσθέσω κάτι σπουδαίο, αν και δεν καταλαβαίνω την ευαισθησία σου στο ζήτημα. Εγώ δεν έχω ξαναδεί συζήτηση γι' αυτό το θέμα εδώ πέρα, αλλά ούτε είμαι και θαμώνας για να ξέρω τι έχει προηγηθεί. Γενικά δε μου αρέσει μια τέτοιου είδους λογοκρισία, από τη στιγμή που ο διάλογος είναι "κόσμιος".

Επίσης, γενικά συμφωνώ ότι προφανώς η ανάπτυξη αυτή δε θα είναι όπως πριν, και επίσης συμφωνώ ότι προφανώς το ΚΚΕ δεν εννοεί αυτά που λέει για πιθανή ανάκαμψη με τον ίδιο τρόπο που τα εννοεί ο Σαμαράς. Δε θέλω να προβοκάρω κανέναν.

Αλλά ούτε καταλαβαίνω γιατί τόση πρεμούρα να πείσουμε ότι και με την ανάπτυξη δε θα ζει καλά ο λαός. Αυτή τη στιγμή είναι ένα πραγματικό πρόβλημα η συνεχιζόμενη ύφεση, το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους, είτε έχουμε καπιταλισμό, είτε σοσιαλισμό.

Είναι άλλο σε μια αποστροφή του λόγου του να πει ο Κουτσούμπας ότι και όταν έρθει η ανάπτυξη δε θα περνάς καλά εργάτη, και άλλο να μιλάει με τρόπο σαν να περιμένει ότι σχετικά σύντομα και τα μνημόνια θα τελειώσουν και η έστω αναιμική ανάκαμψη θα ξεκινήσει. Αυτή η εκτίμηση φαίνεται να είναι λάθος, και αντικειμενικά στο προπαγανδιστικό επίπεδο ευνοεί την κυβέρνηση.

Επίσης, διαφωνώ με τον Μαριορή μόνο στο ότι και στην Κίνα και στην Ινδία και στη Βραζιλία κτλ, ζούνε χειρότερα όταν έχουν ύφεση. Συμφωνώ βέβαια ότι η όποια ανάπτυξη δε θα οδηγήσει σε μια νέα δεκαετία του '50 για τον καπιταλισμό, διότι δεν έχει προηγηθεί τέτοια μεγάλη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων όπως τότε με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, εδώ και αρκετά χρόνια παρουσιάζονται φαινόμενα στασιμότητας στην ανάπτυξη και απόλυτης εξαθλίωσης της ε.α. ακόμη και εκτός περιόδων κρίσης.

Άρα σωστά όλα αυτά αλλά όχι τόσο ώστε να αδιαφορήσει ο λαός για το αν υπάρχει ανάπτυξη, έστω και στον καπιταλισμό. Ειλικρινά δε γράφω κάτι άλλο γι' αυτό.

Προσωπικά είμαι πολύ προβληματισμένος με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με αυτά στη Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία κτλ, παίζει να αρχίσουν πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ που θα αγγίξουν και την Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα ο συσχετισμός ο πολιτικός και το λαΪκό κίνημα θα είναι πολύ αδύνατα για τα στρέψουν σε θετική κατεύθυνση...


Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ειναι πραγματικο συγκινητικο το εν διαφερον που δειχνουνε μερικοι μη τυχον και χασει δυναμη το ΚΚΕ σε βουλευτικες εκλογες.Πρεπει να τραβα νε μεγαλο ζορι για να προσπαθουνε να κανουνε ψυχολογικα παιχνιδια. Για να αναγκαζονται να γελιοποιου νται σημαινει οτι τα αφεντικα τους εχουνε βαλει χερι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ρε Περδικη μας κανεις πλακα? Η ελληνικη καπιταλιστικη οικονομια εχει μπει σε φαση σταθεροποιησης. Η υφεση φετος θα ειναι μικροτερη απο το 2013. Πιθανον αρφα ή γρηγορα η κσπιταλιστικη οικονομια να εχεξ μια αναιμικη ανακαμψη που θα στηριχθει στη μονιμοποιηση και εξαθλιωση των λαικων στρωματων. Αυτο δεν χρειαζεται να εισαι κανενας φοβερος μαρξιστης για να το προβλεψεις. Εξαλλου για το ενδεχομενο αναιμικης αναπτυξης και νεου κυκλου κρισης μιλα το ΚΚΕ απο το 2012 τουλαχιστον οχι τωρα.

ratm

Ιστρολλικός είπε...

"
Προσωπικά είμαι πολύ προβληματισμένος με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με αυτά στη Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία κτλ, παίζει να αρχίσουν πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ που θα αγγίξουν και την Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα ο συσχετισμός ο πολιτικός και το λαΪκό κίνημα θα είναι πολύ αδύνατα για τα στρέψουν σε θετική κατεύθυνση..."

Με ποια χώρα γίνεται αυτή η αρνητική σύγκριση; Σε ποιά χώρα της Ευρώπης, του κόσμου μάλλον, με εξαίρεση την Νότιο Αμερική και το... Νεπάλ, είναι καλύτερος ο πολιτικός σχηματισμός και πιο ισχυρό το λαϊκό κίνημα; Στο ΗΒ του UKIP όπου οι Πράσινοι είναι η ριζοσπαστική επιλογή; Στη Γαλλία της Λε Πεν και του αλλεργικού στο σφυροδρέπανο ΚΚ;
Για να ξέρουμε δηλαδή πόσο να απογοητευτούμε με το "απλώς καλό" αποτέλεσμα του ΚΚΕ που λένε κάποιοι.

Ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός. Σε αυτές τις συνθήκες, την ώρα που ο φασισμός ενισχύεται και οι ΠΑΕ γίνονται κόμματα, την ώρα που ο Τζήμερος έχει την ίδια προβολή με το Κόμμα από τα ΜΜΕ και η απάντηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι να καλέσει τον κόσμο σε ψήφο πριν το μπάνιο, ένα πραγματικό ΚΚ χωρίς να χαιδεύει αυτιά και να υπόσχεται εύκολες και γρήγορες λύσεις (26 είναι σήμερα, φύγανε ή ακόμα;) κέρδισε 4 δήμους, κράτησε την παρουσία του στην ευρωβουλή και επανασυσπείρωσε κάποιον κόσμο. Δεδομένων λοιπόν των συνθηκών, όχι των ελληνικών, αλλά των παγκόσμιων, το χτεσινό αποτέλεσμα είναι μία νίκη. Όχι ανατροπή, αλλά νίκη. Όσοι λένε ότι απογοητεύτηκαν, ή δεν πολυπροσέχουν τι γίνεται στη χώρα και τον κόσμο ή αυτό που τους ενόχλησε δεν ήταν το χαμηλό αλλά το υψηλό του αποτελέσματος. Οι πρώτοι, τα μάτια ανοιχτά, οι δεύτεροι, ξυδάκι.

dionperd είπε...

ratm,

Κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάκαμψη, πιθανότατα αναιμική, και χωρίς να ευνοηθεί ιδιαίτερα ο λαός. Σε αυτά συμφωνούμε.

Πού διαφωνούμε;
1. Ποιά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η ανάκαμψη πλησιάζει; Κατά τη γνώμη μου κανένα.
2. Γιατί αναφέρεται τόσο συχνά το ΚΚΕ σε αυτήν τη μελλοντική ανάκαμψη παρόλο που αυτό ευνοεί την κυβέρνηση και τη δημιουργία κλίματος αναμονής στον κόσμο; Κι αυτό συμβαίνει άσχετα από το γεγονός ότι το ΚΚΕ συμπληρώνει ότι ο λαός δε θα επωφεληθεί από αυτήν την ανάκαμψη, όπως είπα παραπάνω.


Ιστρολλικός,

δε συμφωνώ να προσπαθούμε να βρούμε νίκες εκεί που δεν υπάρχουν...

Δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις χώρες που ανέφερα, αλλά υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις.
Εξηγούμαι:
Σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, υπάρχουν σχετικά ισχυρά μονοπώλια που θίγονται από τη συνταγή εξόδου από την κρίση και από την οικονομική ηγεμονία του γερμανικού μπλοκ εντός της ΕΕ. Αυτές οι μερίδες της μονοπωλιακής αστικής τάξης των χωρών αυτών, συγκεντρώνοντας και γύρω τους στρώματα λαϊκά, αναδεικνύουν "ευρωσκεπτικιστικά" κόμματα που ίσως προσπαθήσουν μια συνολική αναδιαπραγμάτευση, διατηρώντας πιθανόν ως επιλογή και την έξοδο από Ευρώ ή και ΕΕ, ή και τη διάλυσή της με τη σημερινή μορφή.

Τυχόν πίεση αυτών των χωρών/κομμάτων προς τη Γερμανία, και τυχόν όξυνση των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θα έχουν τις συνέπειες τους και στην κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι λυπηρό που με τον παρών πολιτικό συσχετισμό, το λαϊκό κίνημα δε θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τυχόν ρήγματα αυτού του είδους.

Τέλος, είναι αλήθεια ότι θεωρώ την Ελλάδα αδύναμο κρίκο αυτή τη στιγμή. Οπότε, ναι, η πολιτική κατάσταση είναι καλύτερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ωστόσο είναι πολύ χειρότερη από τις ανάγκες και τις δυνατότητες...

Και μόνο οι στόχοι που βάζουν κόμματα όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές δείχνουν ότι είναι μακρυά από το να μπορούν να ηγηθούν του λαϊκού κινήματος και μπορέσουν να προκαλέσουν φιλολαϊκές εξελίξεις τους επόμενους μήνες ή και 1-2 χρόνια...


Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ πολυ καλα κανει και μιλαει για την καπιταλιστικη αναπτυξη που θα ερθει και θα ειναι αναιμικη. Αυ τη η θεση του κομματος δεν δημιου ργει καμμια αυταπατη ειναι πεντακα θαρη. Αντιθετα δημιουργει πολυ μεγα λο προβλημα στους οπορτουνιστες στο να σπειρουνε αυταπατες στον λαο οτι το προβλημα ειναι απλα μια αλλαγη ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ αρα εφοσον χαλαμε τα σχεδια του οπορτουνισμου ειναι ολα καλα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Περδίκη, γιατί το ποσοστό στο Βερολίνο είναι το πιο χαμηλό;Τι ξέρεις γι αυτό; :)
http://www.koutipandoras.gr/article/114608/proto-kke-stis-ekloges-ton-ellinon-tis-germanias

mariori

Ανώνυμος είπε...

"Γιατί αναφέρεται τόσο συχνά το ΚΚΕ σε αυτήν τη μελλοντική ανάκαμψη παρόλο που αυτό ευνοεί την κυβέρνηση και τη δημιουργία κλίματος αναμονής στον κόσμο; Κι αυτό συμβαίνει άσχετα από το γεγονός ότι το ΚΚΕ συμπληρώνει ότι ο λαός δε θα επωφεληθεί από αυτήν την ανάκαμψη, όπως είπα παραπάνω."

Τωρα αυτο ειναι λογικη? Δηλαδη κατσε το ΚΚΕ λεει οχι στην ιδιωτικοποηση του νερου, αυτο το λεει και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν συνθημα και στα ψεματα αλλα το λεει και ειναι μαλιστα και προταση οχι προβλεψη οπως η φαση ανακαμψης της καπιταλιστικης οικονομιας , τι σημαινει αυτο οτι το ΚΚΕ ευνοειβτον ΣΥΡΙΖΑ? Και πως του δημιουργει προσμονη για κατι καλο οταν του λεει οτι αυτη η οποια αναιμικη αναπτυξη θα στηριχθει στα ερειπια των δικαιοματων και στην παραπερα εξαθλιωση και θα την διαδεχθει νεα φαση κρισης?
Απλα ο ΣΥΡΙΖΑ εκνευρζεται με την αναλυση του ΚΚΕ γιατι ταυτιζει την καπιταλιστικη αναπτυξη με την ευημερια του λαου οπως και η ΝΔ.
Τωρα για το ποια στοιχεια δειχνουν αυτη την ταση μπορεις να κοιταξεις την πορεια της υφεσης που μειωθηκε το 2013 και πιθανα θα μειωθειβκαι αλλο το 2014.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε μπλέξει με ατάλαντα αρρωστημένα τρολ.
Γράφουν κατεβατά για να διαστρεβλώσουν μια φράση του Κουτσούμπα λες και ενδιαφέρουν κάποιον οι μαλακίες τους πέρα από τους λαφαζάνηδες του ιστολογίου του Λαφαζάνη.
ozu

dionperd είπε...

ratm,

μάλλον δε θέλεις να καταλάβεις τί σου λέω.

1. Μείωση της ύφεσης δε σημαίνει ανάπτυξη... Εδώ θα είμαστε να δούμε τί θα γίνει τελικά... Προς το παρόν μειώνονται οι βιομηχανική παραγωγή, εξαγωγές, ακούγεται ότι οι τράπεζες είναι σε κακό χάλι και δεν πρόκειται να ρίξουν χρήμα στην αγορά, το χρέος μεγαλώνει, το πλεόνασμα είναι έλλειμμα κοκ...

2. Είτε το "κάποια στιγμή θα έρθει η ανάπτυξη" είναι αυταπόδεικτο και επομένως δε χρειάζεται να το λέμε και τόσο συχνά και εμφανώς, είτε εκτιμάμε ότι θα έρθει σύντομα, κάτι που όμως δεν είναι σωστό. Εγώ ρωτάω ποιά η σκοπιμότητα του να λέμε κάτι που είτε είναι αυταπόδεικτο είτε λάθος...

3. Το ΚΚΕ μπορεί να νοιάζεται να δείξει ότι και στην ανάνπτυξη όταν και όποτε έρθει ο λαός θα υποφέρει, αλλά ο λαός από την εμπειρία του ξέρει ότι στη φάση της ανάπτυξης θα υποφέρει λιγότερο από ότι τώρα. Αντικειμενικά λοιπόν του δημιουργεί αίσθημα αναμονής ως προς την πολιτική της κυβέρνησης.

Δεν επανέρχομαι ξανά για τα αυτονόητα...


Mariori,

κι εγώ ψάχνω να δω πώς και το κόμμα βγάζει τόσο μεγάλο ποσοστό στη Γερμανία. Η μόνη απάντηση που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα η αποχή είναι πολύ μεγάλη, δηλ. λίγοι κάνουν τον κόπο να κάνουν τα χαρτιά τους και να πάνε να ψηφίσουν. Αυτό δείχνει και την κατάσταση διάλυσης στην οποία βρίσκονται οι κομματικοί μηχανισμοί πλην του ΚΚΕ και ίσως κάποιων καινούριων της πλάκας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπαρχει κανενα αισθημα αναμονης στον λαο απο την θεση του ΚΚΕ οτι θα υπαρξει καπιταλιστικη αναπτυξη. Αντι θετα ξεκαθαριζουμε στο μυαλο του λαου οτι αυτο ειναι νομοτελεια ανεξαρτητα απο τον διαχειρηστη Αν αυτο τωρα χαλαει το παιχνιδακι του οπορτουνισμου το προβλημα ειναι δικο του και οχι του ΚΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Δεν καταλαβαινω τι συζηταμε τοση ωρα.Απο ποτε θεωρειται απο τους κομμουνιστες η καπιταλιστικη αναπτυξη ως κατι καλο?

Σιγουρα ο κοσμος την θεωρει ως κατι καλο,αλλα το ΚΚΕ την θετει στους πραγματικους της ορους,προσπαθωντας να καταστρεψει τις αυταπατες και να δειξει τα αδιεξοδα του καπιταλισμου.

Αντιθετα,οι αλλες δυναμεις,ακομα και οι ''αριστερες'' ειναι αυτες που πλασαραν το ιδεολογημα οτι αναπτυξη=ευημερια για ολους,οχι το ΚΚ.

Τωρα αν θα ερθει η αναπτυξη απο φετος,ή απο του χρονου ή του παραχρονου,μικρη ουσια εχει.

Unknown είπε...

Οφείλω να εξηγηθώ κατ' αρχάς.
Δεν υπονόησα ποτέ ότι ο Κουτσούμπας εννοεί με τον ίδιο τρόπο την ανάπτυξη με τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα. Αν δεν το διατύπωσα σωστά είναι δικό μου λάθος.

Η διατύπωση είναι η εξής:

"Το πραγματικό γεγονός στην οικονομία, είναι ότι το 2014 θα είναι χρονιά σχετικής σταθεροποίησης της οικονομίας, μετά από μια πενταετή -και πλέον- βαθιά οικονομική κρίση. Όμως και αυτή η χρονιά της «στασιμότητας», εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασταθής, αφού θα εξαρτηθεί από πολλούς εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς παράγοντες" (συνέντευξη Κουτσ. στην ελευθεροτυπία)

Ανεξάρτητα όμως απο ερμηνείες, η δουλειά ενός ΓΓ του ΚΚΕ δεν είναι ακριβώς να κάνει οικονομικές αναλύσεις, τουλάχιστον χωρίς επεξεργασίες και στοιχεία από την πραγματική ζωή και όχι από τα δελτία της ΤτΕ, της alpha bank και της ελστατ του Γεωργίου.
Επίσης είναι εντελώς λανθασμένη και αντιμαρξιστική η αντίληψη ότι μετά από έναν κύκλο ύφεσης θα έχουμε υποχρεωτικά ανάκαμψη. Και μάλιστα ότι είναι νομοτέλεια αυτό! Αντίθετα ο Μάρξ είπε και απέδειξε ότι κάθε κρίση προετοιμάζει την επόμενη.

Διότι εκτός από την ανάκαμψη υπάρχει και το φαινόμενο του στασιμοπληθρωρισμού, αλλά και του ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ, που παρατηρείται εδώ και πάνω από ένα χρόνο στην Ελλάδα. Αποπληθωρισμός ή αρνητικός πληθωρισμός σημαίνει τερματική κατάληξη για μια οικονομία. Κοινώς η οικονομία πάει για σκράπ. Αυτή την οδυνηρή και μή αναστρέψιμη κατάσταση για την ελληνική οικονομία, παραδέχονται ανοιχτά ακόμα και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Ανώνυμος είπε...

Παντα μετα απο καπιταλιστικη κριση ερχεται αναπτυξη απο την στιγμη που εχουνε καταστραφει παραγωγικες δυναμεις και εχει στρωθει το εδαφος για επενδυσεις. η κοινωνια ειναι χωρισμενη σε ταξεις και τα συμφεροντα δεν ειναι ενιαια. οι δηλωσεις του σ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ειναι απολυτα ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΕΣ. αντιμαρξιστικο ειναι με αλχημειες να διαστρεβλωνεις τον ΜΑΡΞ ωστε να παραμυθιασεις τον λαο οτι με μια αλλη αστικη διαχειρηση με αριστερο προσωπειο μπορει ο λαος να εχει οφελος. Η μοναδικη λυση ειναι η αλλαγη ταξης στην εξουσια με κοινω νικοποιηση των μεσων παραγωγης. ολα τα υπολοιπα ειναι παραμυθακια για μετωπα με το ΑΝΤΑΡΙΖΑ με σκοπο να εχουμε για παντα καπιταλισμο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''Επίσης είναι εντελώς λανθασμένη και αντιμαρξιστική η αντίληψη ότι μετά από έναν κύκλο ύφεσης θα έχουμε υποχρεωτικά ανάκαμψη. Και μάλιστα ότι είναι νομοτέλεια αυτό! Αντίθετα ο Μάρξ είπε και απέδειξε ότι κάθε κρίση προετοιμάζει την επόμενη.''

Δεν ειπε αυτο ο Μαρξ.Ο Μαρξ ειπε οτι μετα απο καθε κριση,αρχιζει παλι η αναπτυξη,η οποια αναπτυξη με την σειρα της περιεχει το σπερμα της επομενης κρισης.

Και οταν λες απο κατω οτι η οικονομια παει για σκραπ,τι εννοεις?Οτι μονο θα πεφτει το ΑΕΠ απο δω και περα,και καποια στιγμη μπορει να φτασει και στο μηδεν?

Που τα εχετε δει αυτα ρε σεις,ελεος.