Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Για τη στρατηγική και το διαδικτυακό φραξιονισμό



Σήμερα η κε του μπλοκ αντιγράφει και δημοσιεύει ένα ακόμα απόσπασμα από την μπροσούρα της ιε της κετουκε «κόμμα παντός καιρού», από το εισαγωγικό υποκεφάλαιο και τις σελίδες 17-24, που αναφέρονται στον «ηλεκτρονικό φραξιονισμό» και τις γνωστές ιστοσελίδες, που έκαναν την εμφάνισή τους την τελευταία τριετία.


Στη διάρκεια της προσυνεδριακής περιόδου ξεκίνησε –και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα- από την πλευρά του οπορτουνισμού μια συστηματική επίθεση κατά του Κόμματος με επίκεντρο το πρόγραμμα και το καταστατικό του. Πρόκειται για επίθεση ύπουλη κι επεξεργασμένη καθώς οι φορείς της δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ωμά, προκλητικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο του ’90-’91, όταν πίστεψαν ότι η νίκη της αντεπανάστασης ήταν η χρυσή ευκαιρία να «ξεφορτωθεί» το κομμουνιστικό κίνημα το μαρξισμό-λενινισμό ή να διατηρήσει κάποιες μαρξιστικές ιδέες απαλλαγμένες από τον αντικαπιταλιστικό επαναστατικό τους χαρακτήρα.

Διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι μέλη ή πρώην μέλη και φίλοι του Κόμματος, αξιοποιώντας την ανωνυμία του διαδικτύου και στοχεύοντας στη δημιουργία συγχύσεων στο κομματικό δυναμικό και τον κύκλο επιρροής του Κόμματος συγκρότησαν αυτό που συνοπτικά αποκαλούμε «διαδικτυακό φραξιονισμό». Με στόχο να αντιπαρατεθούν στο Κόμμα επέλεξαν ως βασικό τους «όπλο» τη στενοχώρια και την ανησυχία για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και την απότομη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδίωξαν να δώσουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, με τις «ταλαντεύσεις» και την αναξιοπιστία του, προβάλλοντας μια φραστική καταδίκη των κοινοβουλευτικών αυταπατών και «καταγγέλλοντας» την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του μπορούσε να φρενάρει την αντιλαϊκή επίθεση. Άσκησαν και ασκούν πολεμική στο Κόμμα, προφασιζόμενοι πως αυτό δε γίνεται από θέση αμφισβήτησης συνολικά της στρατηγικής για την επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας αλλά της τακτικής στην προώθησή της. Με αυτόν τον τρόπο ο «ηλεκτρονικός φραξιονισμός» βάζει από το «παράθυρο» τη γραμμή συνεργασίας κορυφών με σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, μεταρρυθμίσεων και εξόδου από την Ευρωζώνη μέσω μιας κυβέρνησης «αριστερών» πολιτικών δυνάμεων. Προσπαθούν να χρεώσουν στην πολιτική του Κόμματος την έλλειψη τέτοιας γραμμής συσπείρωσης, σε μια περίοδο που το Κόμμα όντως κατέγραψε σοβαρές απώλειες που έχουν πολιτικό ιδεολογικό χαρακτήρα. Θέλουν να προβάλλει λαθραία την ανορθολογική και κυρίως αντιεπιστημονική αντίληψη, ότι η στρατηγική καθορίζεται από το συσχετισμό των δυνάμεων και όχι από το γεγονός ότι αντικειμενικά και ανεξάρτητα από το συσχετισμό αυτό ζούμε στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Η πίεση των κοινοβουλευτικών αυταπατών είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα από το οποίο ένα μεγάλο μέρος του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος δεν κατάφερε να απαλλαγεί, ανεξάρτητα αν στο πρόγραμμα και το καταστατικό των ΚΚ μιλούσαν υπέρ του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Η μεταπολεμική περίοδος με την κυριαρχία της λεγόμενης κεϊνσιανής διαχείρισης, με μεγαλύτερη ευελιξία σε παραχωρήσεις –τόσο ως απόρροια της ταχύτατης μεταπολεμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης όσο και της άμυνας απέναντι στις σοσιαλιστικές χώρες και το εργατικό κίνημα- συνδυάστηκε στην καπιταλιστική Ευρώπη και ιδιαίτερα στις πιο ισχυρές χώρες με την ανάπτυξη της αστικής δημοκρατίας και την κοινοβουλευτική ενίσχυση ορισμένων κομμουνιστικών κομμάτων. Σε αυτές τις συνθήκες, η παλιά οπορτουνιστική γραμμή των μεταρρυθμίσεων, μέσω των οποίων θα προσεγγιζόταν ο σοσιαλισμός (γραμμή Μπερνστάιν), που διάβρωσε και αστικοποίησε τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, κέρδισε έδαφος σε Κομμουνιστικά Κόμματα σε βάρος της ταξικής πάλης, της επαναστατικής στρατηγικής.

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε ότι ο οπορτουνισμός γεννιέται ως τάση ενσωμάτωσης μέσα στο εργατικό κίνημα στους κόλπους του καπιταλισμού, ενώ στην ανώτατη βαθμίδα του, τον ιμπεριαλισμό, αποκτά και μια σταθερή, αν και μεταβλητή αριθμητικά, κοινωνική βάση ανάπτυξης. Η βάση αυτή δημιουργείται από τη διεύρυνση της εργατικής τάξης με τμήματα που προέρχονται από μεσαία στρώματα και η διεύρυνση της εργατικής αριστοκρατίας, ενός τμήματος δηλ των εργαζομένων εξαγορασμένο είτε από τα υπερκέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων είτε από το αστικό κράτος και τις επιχειρήσεις του. Αυτό το τμήμα διαμορφώνει σταθερά καλύτερους όρους ζωής συνδέοντας αυτή τη σχετική προσωπική του ευημερία με τη μακροημέρευση του καπιταλισμού

Πάνω σ’ αυτή την κοινωνική βάση διαμορφώνεται η τάση συμβιβασμού με τον ταξικό αντίπαλο, η αναζήτηση πολιτικών λύσεων «εντός των τειχών» του καπιταλιστικού συστήματος, εμφανίζεται ο οπορτουνισμός μέσα στο ίδιο το εργατικό κίνημα, μέσα στο Κόμμα της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό η πάλη με τον οπορτουνισμό είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση του επαναστατικού εργατικού χαρακτήρα του Κόμματος, σε κάθε περίοδο και σε κάθε φάση της ταξικής πάλης και του συσχετισμού δυνάμεων. Απ’ αυτή την πάλη, από την ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική της συνέπεια και επάρκεια εξαρτάται η αποτροπή της αποκομμουνιστικοποίησης κομμουνιστικών κομμάτων. Ο ευρωκομμουνισμός αποτέλεσε βασικό αγωγό, μέσα από τον οποίο ο δυτικοευρωπαϊκός καπιταλισμός κατάφερε με βασικό όπλο τη σοσιαλδημοκρατία σοβαρά χτυπήματα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με αποτέλεσμα τη σταδιακή υποχώρησή του, ακόμα και τον εκφυλισμό του. Αγώνες έγιναν, όμως αυτοί δεν μπόρεσαν να διαφοροποιήσουν θετικά το συσχετισμό δυνάμεων.

Οι σύγχρονοι οπορτουνιστές είχαν και έχουν το θράσος τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, να φορέσουν τη μάσα του μαρξιστή-λενινιστή για να επαναφέρουν το ΚΚΕ στη γραμμή του μαρξισμού-λενινισμού από την οποία υποτίθεται ότι έχει απομακρυνθεί. Δε δίστασαν να κάνουν τις γνωστές οπορτουνιστικές αλχημείες, στις οποίες μας είχε συνηθίσει το παλαιό «ΚΚΕ-Εσωτερικού» αλλά και η ομάδα των στελεχών που εγκατέλειψε το Κόμμα στις αρχές της 10ετίας του ’90, προβάλλοντας επιλεκτικά ορισμένες θέσεις των Μαρξ-Ένγκελς σχετικές με τη στάση του εργατικού κινήματος κατά τη διάρκεια της περιόδου που η αστική τάξη πάλευε να κερδίσει την εξουσία από τους φεουδάρχες, σα να έχουν την ίδια ισχύ στις συνθήκες του αναπτυγμένου μονοπωλιακού καπιταλισμού και της συγκροτημένης εδώ και δεκαετίες αστικής εξουσίας. Είχαμε αρκετά χρόνια να ζήσουμε την αντιπαράθεση του νέου κόντρα στον ώριμο Μαρξ, την υπεράσπιση για τις σημερινές συνθήκες της στρατηγικής που επεξεργάστηκε ο Λένιν με την προεργασία για το έργο του Κράτος και Επανάσταση και την κωδικοποίησε με τις Θέσεις του Απρίλη, στρατηγική που επιβεβαιώθηκε στην πράξη με τη νίκη της μεγάλης Οκτωβριανής σοσιαλιστικής επανάστασης.

Η λεγόμενη κομμουνιστική αντιπολίτευση επανέφερε, με τη βοήθεια της δημόσιας προβολής των θέσεών της από τις «φιλόξενες» σελίδες μερίδας του αστικού Τύπου, τη διαπάλη ανάμεσα στον μπολσεβικισμό και το μεσεβικισμό, την αντιπαράθεση της κομμουνιστικής στρατηγικής με τη δεξιά οπορτουνιστική ή κεντριστική κατεύθυνση στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος την περίοδο του Μεσοπολέμου. Πρόκειται για την περίοδο στην οποία τη νίκη της Οκτωβριανής επανάστασης τη διαδέχτηκαν οι ήττες της γερμανικής και ουγγρικής επανάστασης, με αποτέλεσμα την υποχώρηση του αρχικού επαναστατικού κύματος και τη σχετική σταθεροποίηση του καπιταλισμού.

Βασικός στόχος της παραπάνω οπορτουνιστικής επιχειρηματολογίας είναι η επαναφορά «από την πίσω πόρτα» της λεγόμενης λογικής των «επαναστατικών σταδίων», που ποτέ και σε καμία χώρα δεν επιβεβαιώθηκε, της γραμμής του μίνιμουμ προγράμματος το οποίο –σε αντίθεση με το πρόγραμμα που προϋποθέτει την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας- μπορεί να υλοποιηθεί στο έδαφος του καπιταλισμού κυρίως μέσω της συμμετοχή ή στήριξης αστικών κυβερνήσεων. Η επιδίωξη αυτού του μίνιμουμ προγράμματος μέσα στα πλαίσια της διαχείρισης του καπιταλισμού και η ουσιαστική ανάθεση του λεγόμενου μάξιμουμ προγράμματος, δηλαδή της κατάκτησης της εργατικής εξουσίας στη «Δευτέρα Παρουσία», αιτιολογείται ως αναγκαίος συμβιβασμός σε συνθήκες όπου «δεν υπάρχει συσχετισμός δυνάμεων που να ευνοεί την πάλη για το σοσιαλισμό» ή με το σαθρό επιχείρημα ότι μια κυβέρνηση με συμμετοχή του ΚΚΕ που θα προκύψει μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα στηρίζεται στο εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να συμβάλει στο πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό χωρίς τη σοσιαλιστική επανάσταση είτε ότι η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση της επαναστατικής κατάστασης η οποία όμως έχει αντικειμενικό χαρακτήρα και δεν εξαρτάται από τη θέληση της μιας ή της άλλης τάξης, του ενός ή του άλλου κόμματος, της μίας ή της άλλης κυβέρνησης. Η πείρα στην καπιταλιστική Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, έχει δείξει ότι όταν ένα ΚΚ αποφασίζει να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση διαχείρισης στο όνομα μιας μεταβατικής επιλογής, έχει ήδη δέσει από μόνο του τα χέρια του, ακόμα και όταν δε δεσμεύεται με επίσημη συμφωνία ή έχει διακηρύξει τη διατήρηση της αυτοτέλειάς του. Στην προκειμένη περίπτωση δεν παίζει κανένα ρόλο αν υπάρχουν γραπτές ή όχι δεσμεύσεις, οι νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς δεν εξαρτώνται από τις πολιτικές συμφωνίες.

Η αλήθεια είναι ότι το Κόμμα μας δεν είχε προετοιμάσει έγκαιρα, σε έκταση και βάθος, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις κοινωνικές δυνάμεις που απευθυνόμαστε, για τη στάση του απέναντι σε μια «αριστερή», «προοδευτική» -με ή χωρίς εισαγωγικά- κυβέρνηση στις συνθήκες του καπιταλισμού, αν και το ζήτημα αυτό είχε ανακύψει σε μια σειρά χώρες και πρόσφατα, όπως στη Γαλλία και στην Ιταλία. Το γεγονός αυτό δείχνει έλλειψη πρόγνωσης, είναι μάθημα και δίδαγμα ότι δεν πρέπει η προβολή του Προγράμματός μας να περιορίζεται στα σημεία εκείνα που προβάλλει η τρέχουσα επικαιρότητα στην χώρα μας, αλλά να λαμβάνει υπόψη και τις κυοφορούμενες τάσεις, οι οποίες συχνά γίνονται πιο εύκολα διακριτές από την παρακολούθηση της διεθνούς καπιταλιστικής πραγματικότητας.

Σε αυτή την πολεμική του οπορτουνισμού αξιοποιήθηκε και ένα σημείο που περιείχε το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου, το οποίο αναφερόταν σε κάποιο ενδεχόμενο-πιθανότητα κοινοβουλευτικής ανάδειξης κυβέρνησης αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, χωρίς βεβαίως να γίνεται λόγος για συμμετοχή του ΚΚΕ σε αυτήν και χωρίς προβάλλεται ως στάδιο ή μεταβατική φάση προς το σοσιαλισμό, όπως ερμήνευσε αυτή τη διατύπωση ο οπορτουνισμός. Το συμπέρασμα που αποτελεί και δίδαγμα είναι ότι τα ντοκουμέντα δεν πρέπει να δίνουν λαβές και αφορμές που καθιστούν δυνατή την πλαστογράφηση και παρερμηνεία των θέσεών τους.

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι το Κόμμα δεν πρέπει να επαναπαύεται από τη συμφωνία συναγωνιστών και συναγωνιστριών με αιτήματα και προτάσεις που προβάλλει για την απόκρουση της επίθεσης και τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Είναι απόλυτα απαραίτητο να εντάσσει την πάλη για τα οξυμένα προβλήματα του λαού σε ένα ευρύτερο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο που ανεβάζει την πολιτική συνείδηση και την οργάνωση –συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων στην ταξική πάλη.

Αυτό όμως απαιτεί ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να γνωρίζουμε την εσωτερική σχέση του κάθε μεγάλου και οξυμένου προβλήματος με τη στρατηγική του κεφαλαίου, με την καπιταλιστική οικονομία και το πολιτικό της σύστημα, να ερμηνεύουμε δηλαδή τις εξελίξεις στη βάση της σχέσης οικονομίας και πολιτικής. Απαιτείται και σε ατομικό επίπεδο να έχουμε ένα ευρύ πεδίο γνώσεων, επιχειρημάτων, στοιχείων, ώστε να γίνεται εύστοχη και ζωντανή η προπαγάνδα μας, να αναπτύσσουμε κριτήριο τι από όλα πρέπει να πούμε, πού επικεντρώνουμε.

Αν δεν έχουμε κατακτήσει να σκεφτόμαστε, να κρίνουμε με άξονα τη σχέση οικονομίας και πολιτικής κάθε κοινωνικό πρόβλημα, κάθε οικονομικό και πολιτικό φαινόμενο, πχ την εμφάνιση ενός σκανδάλου, ενός νέου κόμματος κλπ, τότε γίνεται ένας διαχωρισμός ανάμεσα στο πρόβλημα και στην αναγκαιότητα πάλης κατά του καπιταλισμού, που θολώνει την πραγματικότητα και αποπροσανατολίζει την εργατική τάξη.

61 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν ξέρω αν η ανάρτηση ανέβηκε σήμερα συμπτωματικά, αλλά εχθές ανέβηκε ανοικτή επιστολή στήριξης του Κόμματος από τη σελίδα της Νέας Σποράς όπου επωνύμως κι όχι ανωνύμως ασκείται κριτική και μάλιστα κάποια από τα ονόματα των υπογραφόντων είναι "τρανταχτά", με όρους κομματικής προσφοράς και ιδεολογικής κατάρτισης. Μιας και αφορά το ζήτημα του διαδικτυακού φραξιονισμού, θα ήθελα την άποψή σου για το περιεχόμενο της δήλωσης αλλά και για το γεγονός ότι πλέον βγαίνουν επωνύμως ορισμένοι και ασκούν κριτική στην πολιτική του Κόμματος.

Ανώνυμος είπε...

'' Σε αυτή την πολεμική του οπορτουνισμού αξιοποιήθηκε και ένα σημείο που περιείχε το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου, το οποίο αναφερόταν σε κάποιο ενδεχόμενο-πιθανότητα κοινοβουλευτικής ανάδειξης κυβέρνησης αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, χωρίς βεβαίως να γίνεται λόγος για συμμετοχή του ΚΚΕ σε αυτήν και χωρίς προβάλλεται ως στάδιο ή μεταβατική φάση προς το σοσιαλισμό, όπως ερμήνευσε αυτή τη διατύπωση ο οπορτουνισμός. Το συμπέρασμα που αποτελεί και δίδαγμα είναι ότι τα ντοκουμέντα δεν πρέπει να δίνουν λαβές και αφορμές που καθιστούν δυνατή την πλαστογράφηση και παρερμηνεία των θέσεών τους.''

Αυτη η θεση του παλιου προγραμματος δεν εδωσε απλως λαβες στους κακοπροαιρετους,εμπαζε απο μονη της.Αρκετα πριν αρχισει η μοδα των νεοσποριτων και των σταυροφορων του 15ου συνεδριου,ειχε πεσει το ματι μου σε αυτην την θεση,και μου ειχε κανει εντυπωση ποσο εξοφθαλμα αντιθετη ηταν σε σχεση με την τωρινη γραμμη του ΚΚΕ.

Πιστευω οτι ηταν προβληματικη θεση,οπως και η ολη θεση περι ΑΑΔΜ,καταλοιπο των αμαρτιων των 80s,ασχετα αν το Κομμα δεν το παραδεχεται ανοιχτα,για αυτο και εγκαταληφθηκε.Ηταν μια προταση κυβερνησης αριστερου μετωπου,με διαφορετικα λογια απο αυτα που χρησιμοποιει ο ΣΥΡΙΖΑ απλως.

Παπουτσωμενος Γατος

Ανώνυμος είπε...

10.38 αυτο που αναρτηθηκε απο τους προβοκατορες δεν ειναι κειμενο στηριξεις του ΚΚΕ. Ειναι προσπαθεια υπονομευσης της στρατηγικης του κομματος προσπαθωντας να το εγκλωβισουνε σε κυβερνηση με τους καπιταλιστες στην εξουσια. Το 15ο συνεδριο 4 χρονια με τα την ολοκληρωση των ανατροπων καταργησε την θεωρια των ΜΕΤΩΠΩΝ που ειχε επιβληθη στο ΚΚΕ απο το 20ο συνε δριο και την 6η ολομελεια δεν μπορουσε με τιποτα ομως να αφαιρεσει αυτοματα ολη την οπορτου νιστικη σκουρια και της ιδεολογικες παρεκλισεις 40 χρονων. Ετσι απο το 1996 εθετε ΑΑΔΜετωπα παλης μεσα στο κινημα και οχι πολιτικα μετωπα και ειχε και μια μικρη παραγραφο που εγραφε. οταν τα κομματα του δικομμα τισμου και οι συμμαχοι τους εχουνε αδυνατισει στο επακρο οι συσχετι σμοι στο συνδικαλιστικο κινημα και η ταξικη παλη εχουνε αλλαξει ριζικα τοτε ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΑΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗ ΤΑ μια κυβερνηση ΑΑΔΜ απο τον αγωνι ζομενο λαο που δεν θα αποτελει ΕΝ ΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΔΙΟ και δεν θα εχει σχε ση με ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. αυτη τη παραγραφο διαστρεβλωσαν ολοι οι ΠΡΟ ΒΟΚΑΤΟΡΕΣ μαζι με το συριζα με σκο πο να συρουνε το ΚΚΕ σε αστικη δια χειρηση πιστευοντας οτι θα μας στριμωξουνε απο το φοβο οτι θα χανα με ψηφους απο της αυταπατες που ειχανε καλλιεργηθη στο κομμα πριν το 1991 και για δεκαετιες.Και αφου δεν το πετυχαν ερχονται παλι σημερα ταχα με την προβια του φιλου πρα γματικα ομως σαν ασφαλιτες για να ανακοψουνε ανοδο του κομματος. απανταω λοιπον στους ασφαλιτες. μονομερη διαγραφη του χρεους εξοδος απο την Ε.Ε κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης κεντρικος σχεδια σμος. ολα τα υπολοιπα που λενε οι αθλιοι προβοκατορες ειναι για να συνεχισουμε να εχουμε καπιταλισμο για παντα. ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ της ΧΙΛΗΣ 1973 ΕΛΛΑΔΑ 1944 ΚΥΠΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΚΕΛ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ δειχνουνε που οδηγουνε αυτες οι αθλιες προτασεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Φίλε Παναγιώτη, μπορείς να μου υποδείξεις που ακριβώς στην επιστολή γίνεται λόγος για κυβέρνηση αστικής διαχείρισης; Εγώ δε βρίσκω τέτοιο εδάφιο.

demis είπε...

Πολύ εμπεριστατωμένο και διαφωτιστικό κείμενο. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι οι κριτικές αναφορές στο διαδίκτυο δεν έγιναν -τουλάχιστον όλες- εκ του πονηρού, με βάση κάποιο οργανωμένο και κακόβουλο σχέδιο. Οι τάξεις του Κόμματος θα δυναμώσουν με το κάλεσμα: "κι ας μη συμφωνούμε σε όλα". Κι ας μην είναι αυτοσκοπός το εκλογικό ποσοστό. Το ζήτημα είναι -όταν θα ξανάρθουν κάλπες- η ευχάριστη "έκπληξη" να έχει πια αποκρυσταλλωμένο ταξικό χαρακτήρα.

Ανώνυμος είπε...

7.02 Μιλαει οτι το ΚΚΕ επρεπε να κα νει πολιτικες συμμαχιες και οτι επρεπε να κανουμε προταση για διακυβερνηση επειδη ειχανε αδυνατισει τα κομματα του ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ και επειδη ο λαος δεν ειναι ετοιμος για σοσιαλισμο. Τετοιο πραγμα το 15ο συνεδριο δεν ελεγε και ασφαλως ολοι καταλαβαινουμε οτι εκεινη την δευτε ρα το πρω ι που θα γινοτανε αυτο οι καπιταλιστες θα ειχανε τα μεσα παραγωγης στα χερια τους. και ανα φερω και 4 περιπτωσεις που εγινε αυτο που λενε αλλα σοσιαλισμος δεν εγινε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

@ Παπουτσωμένος Γάτος: Ειλικρινά μου έκανε μεγάλη εντύπωση το απόσπασμα που παραθέτεις και ψάχνοντας στο Ριζοσπάστη βρήκα ένα άρθρο του Λουκά που λέει ακριβώς το ίδιο, ότι δηλαδή το ΚΚΕ δε θα συμμετείχε σε μία κυβέρνηση ΑΑΔΜ.
Θα ρωτήσω και πάλι λοιπόν, σε ποιά απόφαση του Κόμματος υπάρχει τέτοια εκτίμηση; Και επειδή μου φαίνεται εξαιρετικά παράλογο, είναι δυνατόν το ΚΚΕ να πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός ΑΑΔΜ κι αν αυτό φτάσει να γίνει κυβέρνηση, το ΚΚΕ να απέχει; Δηλαδή απέναντι στο δημιούργημά του, το ΚΚΕ τι θα κάνει; Την αντιπολίτευση; Στέκει λογικά κάτι τέτοιο;

Unknown είπε...

Παναγιώτη, το πλήρες κείμενο είναι αυτό:
Απέφυγε συστηματικά να καταθέσει πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, με βάση τις επεξεργασίες του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος, όταν τεράστιες λαϊκές μάζες μετακινούνταν και εγκατέλειπαν τα κόμματα του παραδοσιακού δικομματισμού επιφέροντας ένα αποφασιστικό χτύπημα στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν ήταν σε θέση ακόμη να υιοθετήσουν την πρόταση για Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία, για το Σοσιαλισμό.

Αντιλαμβάνομαι και διόρθωσέ με αν καταλαβαίνω λάθος, ότι τονίζεις τη φράση "παραδοσιακό δικομματισμό", υπονοώντας πως παραπέμπει σε συγκυβέρνηση του Κόμματος με το ΣΥΡΙΖΑ. Αν λες κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να ξαναδιαβάσεις ακριβώς από πάνω τι "σέρνει" στον ΣΥΡΙΖΑ και πόσο σαφώς τον βγάζει από το πλάνο μιας οποιασδήποτε συγκυβέρνησης στο πλαίσιο μίας "κυβέρνησης της Αριστεράς".
Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, αυτό για το οποίο κρίνουν την ηγεσία του Κόμματος, είναι για την απουσία μίας χειροπιαστής πρότασης διεξόδου από την κρίση, σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο ένα τεράστιο τμήμα του λαού μετακινήθηκε από τα κόμματα του παραδοσιακού δικομματισμού, στο πλαίσιο μίας τεράστιας καπιταλιστικής κρίσης και με αιχμή την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, αιτήματα που σήμερα είναι ωριμότερα από ποτέ στη λαϊκή συνείδηση και μπορούν να γίνουν στόχος πάλης στο πλαίσιο ενός μετώπου που θα διεκδικεί την εξουσία (άρα θα δίνει επιλογή και στις εκλογές, σε αντίθεση με το Κόμμα που αρνείται κάθε συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμα και σε κυβέρνηση ενός ΑΑΔΜ, όπως εύστοχα παρατήρησε ο Παπουτσωμένος Γάτος παραπάνω) αλλά και αφορμή για την ωρίμανση του λαού στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού.
Λάβε επίσης υπόψη, ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι διακόπτης να τον γυρίσεις και μονομιάς να φύγεις από τον καπιταλισμό. Είναι μακρόχρονη και δύσκολη διαδικασία οικοδόμησης. Εκτός αν π.χ. εκτιμάς ότι την επομένη της επίθεσης στα θερινά ανάκτορα, η ΕΣΣΔ είχε σοσιαλισμό.

Εν κατακλείδει, για να μη ξεφύγουμε από το θέμα της ανάρτησης, εγώ εντοπίζω μία ουσιώδη ποιοτική διαφορά ανάμεσα στις θέσεις της Νέας Σποράς και του Εργατικού Αγώνα, ιστοσελίδων που κατά κύριο λόγο φέρουν την ευθύνη του διαδικτυακού φραξιονισμού. Η μεν Νέα Σπορά στηρίζει το ΚΚΕ, πλέον και επωνύμως, άρα καταρρέει η ρητορική περί χαφιέδων της Ασφάλειας, ενώ ο Εργατικός Αγώνας έχει πλέον οριστικά αποκοπεί από το ΚΚΕ και μάλιστα, βρίσκεται σε τροχιά συμπόρευσης με αριστερίστικα σχήματα, την ίδια στιγμή μάλιστα που κατηγορεί το ΚΚΕ για αριστερισμό!
Από αυτή την άποψη, πλέον κατά τη γνώμη μου ο Εργατικός Αγώνας δε μπορεί να θεωρείται ως φραξιονιστική σελίδα γιατί έχει ήδη τεθεί οικειοθελώς εκτός του Κόμματος.

Ανώνυμος είπε...

@Ηλιας Σουλιωτης

Δεν ξερω τι εννοει το ΚΚΕ με εκεινη την διατυπωση,ουτε εχω διαβασει το αρθρο που λες.Πιθανον εννοει οτι θα την στηριζει με τους βουλευτες του,χωρις να εχει μελη στο υπουργικο συμβουλιο.Δεν εχει σημασια ομως πλεον,ηταν μια προβληματικη θεση που εγκαταληφθηκε κατα την γνωμη μου.

''(άρα θα δίνει επιλογή και στις εκλογές, σε αντίθεση με το Κόμμα που αρνείται κάθε συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμα και σε κυβέρνηση ενός ΑΑΔΜ, όπως εύστοχα παρατήρησε ο Παπουτσωμένος Γάτος παραπάνω)''

Δεν αναφερθηκα καν σε αυτο,εγω απλως χαρακτηρισα το κονσεπτ του ΑΑΔΜ λανθασμενο,δεν εθιξα το θεμα της κυβερνησης.

''Λάβε επίσης υπόψη, ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι διακόπτης να τον γυρίσεις και μονομιάς να φύγεις από τον καπιταλισμό. Είναι μακρόχρονη και δύσκολη διαδικασία οικοδόμησης. Εκτός αν π.χ. εκτιμάς ότι την επομένη της επίθεσης στα θερινά ανάκτορα, η ΕΣΣΔ είχε σοσιαλισμό.''

Ειναι οντως μακροχρονη διαδικασια οικοδομησης,αλλα για να γινει η οικοδομηση αυτη,πρεπει πρωτα να εχει κατακτησει την εξουσια η εργατικη ταξη.Και εξουσια δεν ειναι η κυβερνηση,αλλα ο ελεγχος του κρατικου μηχανισμου στο συνολο του (αφου τσακιστει ο παλιος αστικος μηχανισμος) και της οικονομιας.
Οποτε πρωτη προυποθεση ειναι η επανασταση.Στα πλαισια καπιταλιστικης οικονομιας και αστικης εξουσιας,δεν νοειται σοσιαλιστικη οικοδομηση.
Η φυση της σοσ. οικονομιας ειναι τετοια που δεν επιτρεπει την αναπτυξη της πλαι στον καπιταλισμο,σε αντιθεση με την φεουδαρχια που αφηνε μικρα περιθωρια στον καπιταλισμο,για αυτο και οι αστικες επαναστασεις ηρθαν μετα την αρχη της αναπτυξης της καπιταλιστικης οικονομιας καθ εαυτης.

Παπουτσωμενος Γατος

Ανώνυμος είπε...

8.48 το διαβασα ολο το κειμενο πριν γραψω το πρωτο μου σχολιο. Το προγραμμα του 1996 ξεκαθαρα αναφερει κοινωνικα μετωπα και η μικρη παραγραφος δεν μιλαγε για κυβερνηση που την επιδιωκουμε αλλα οτι μπορει να προκυψει αλλωστε πανω σε αυτη τη διαστρεβλωση πατησε ο τσιπρας για να στησει την γνωστη προκατσια το 2012. Αν παραβια ζοντας το προγραμμα βαζαμε θεμα κυβερνησης ο συριζα θα δεχοτανε οτι και να λεγαμε και απο εκεινη την στιγμη θα ειχαμε γκρεμισει οτι χτισαμε απο το 1991. Εξοδος απο την Ε.Ε χωρις αλλαγη ταξης στην εξουσια δεν εχει να προσφερει τιποτα στο λαο παρα μονο σε τμηματα της αστικης ταξης που εχουνε αλλου συ μφεροντα. Και βεβαια ο σοσιαλισμος δεν γινετε με το γυρισμα του διακο πτη αλλα υπαρχει μια διαφορα τερα στια. οταν ανετρεψαν τον ΤΣΑΡΟ τον φλεβαρη του 1917 και ανελαβε η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ Ο ΛΕΝΙΝ με τις θεσεις του απριλη ειπε οτι με την φεουδαρχια τελειωσαμε και παμε για σοσιαλισμο. Στην κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ δεν μπηκε ποτε απο τα σο βιετ φυγανε τον ιουλιο και τον οκτωβρη τον ανετρεψαν. ασφαλως στην πορεια υπαρχουνε ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙ ΓΜΕΣ αφου ομως εχει ξεκινηση η επα ναστατικη διαδικασια. και οι δυο ομαδες που ανεφερες εχουνε τον ιδιο ρολο και βεβαια για να σταθει ο επι στημονικος αντικομμουνισμος χρεια ζετε να κανει οτι διαφωνει με τον συριζα. Συμπερασμα Ο ΛΕΝΙΝ μας δει χνη τον δρομο και πουθενα μα πουθε να δεν δικαιωθηκε ο δρομος που λες ΕΑΜ 1944 ΧΙΛΗ 1973 ΑΚΕΛ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Αν εσυ ξερεις κατι αλλο που δεν ξερω θα το ακουσω ευχαριστως ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

άσχετο - σχετικό. με τη "σεχταριστική" γραμμή η Πανσπουδαστική, το ψηφοδέλτιο του ΜΑΣ αναδεινύεται κατά πως φαίνεται σε 2η στα ΤΕΙ,ενώ δεν αποκλείεται και στα ΑΕΙ με σημαντική άνοδο ψήφων. Να δω τώρα την δημιουργική λογιστική του Μικροαστικού Αγώνα για να αποδείξει ότι είμαστε απομονωμένοι. Πρόταση: να συγκρίνουν τα ποσοστά με τα αντίστοιχα της δεκαετίας του '70 για να αποδείξουν πτώση!

ΡΓ

ΥΓ. προφανώς και οι ψήφοι δεν αποτελούν κριτήριο ορθότητας μιας πολιτικής. Αλλά αυτοί δεν είναι που τις ανάγουν στο απόλυτο κριτήριο με συνδικαλιάρικο τρόπο και χωρίς ποιοτική μελέτη;
ΥΓ2. Που πήγε το 27%; και την ΕΑΑΚ να προσθέσεις δεν βγαίνει... :-)

Ανώνυμος είπε...

Όντως ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα.Πρωτιά στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,πρωτιά στην Πάτρα,φυσικά,παιδαγωγικά κλπ.Για να δούμε αν σημαίνει κάτι για τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές.

mariori

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Γνωρίζει κανείς τι ακριβώς έγινε στην Πάτρα, πέραν της πρωτιάς;

Ανώνυμος είπε...

Προσοχη σ/φοι οι συριζαιοι ψηφιζουν ΠΚΣ προσπαθουν να μπουν στις γραμμες !!!!

Κοκκινος :::

Ανώνυμος είπε...

Χωρις βεβαια οι καλπες να ειναι το βασικο κριτηριο για τους κομμουνι στες αφιερωνω τα αποτελεσματα των φοιτητικων εκλογων στους προβοκατο ρες του ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ και συμφωνω με την προταση του Ρ.Γ για την συγκριση με την δεκαετια του 70 ΑΡΕ ΓΕΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Τα αποτελεσματα φαινονται ενθαρρυντικα,αλλα ας μη βιαστουμε,ας καταμετρηθουν ολες οι σχολες πρωτα,γιατι οσο περναει η ωρα,βλεπω η διαφορα κατα της ΠΚΣ να ανεβαινει δυστυχως.

Μεχρι στιγμης φαινεται η ΠΚΣ να ανεβαινει 6 μοναδες στα ΤΕΙ,και 3 στα ΑΕΙ,κατι που σιγουρα ειναι θετικο.

Παπουτσωμενος Γατος

Ανώνυμος είπε...

Λέει ηλεκτρονικό φραξιονισμό.
Είναι έκφραση που διαφωνώ. Φραξιονισμό κάνει κάποιος που είναι μέλος. Αν έχει ονόματα γιατί δεν τα δίνει. Εκτός και αν έχει πει και δεν τα έχω δει, οπότε το πέρνω πίσω το σχόλιο.
ΣΟΥΛΙΩΤΗ
Για τη ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ δεν είναι μόνο αυτοί. Αν παρακολουθήσεις τον τελευταίο προσυνεδριακό και τα παραλληλήσεις με τα κείμενα καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν και άλλοι εκτός από αυτά τα ονόματα.
Παπουτσωμένε
Η κυβέρνηση δεν συνιστά αλλαγή τάξης στην εξουσία συμφωνώ. Αυτό θα γίνει μόνο με επανάσταση. Μια κυβέρνηση όμως δεν μπορεί να πιέση προς αυτή τη κατεύθυνση; Είτε με την βία να την ρίξει το αστικό κράτος οπότε θα λυθεί άμεσα και βίαι (επανάσταση) το ζήτημα της εξουσίας, είτε θα καταφέρει να κερδίσει κόσμο προς αυτή τη κατεύθυνση. Και σου ξαναλέω για να μην παρεξηγηθώ η κυβέρνηση δεν συνιστά εξουσία. Μόνο με επανάσταση αλλάζει η εξουσία.

Ανώνυμος είπε...

"και μάλιστα κάποια από τα ονόματα των υπογραφόντων είναι "τρανταχτά", με όρους κομματικής προσφοράς και ιδεολογικής κατάρτισης."
Δεν ξέρω αν υπάρχουν και άλλες υπογραφές πάντως εγώ 17 ονόματα είδα και κανένα δεν ήταν τρανταχτό.
Η δημιουργία εντυπωσεων δεν κάνει καλό.

Partydog

Ανώνυμος είπε...

3.34 Εσυ τωρα ζητας πολλα. Αφου σου λεει τρανταχτα ο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ απλα θελει να πει με προσφορα στον φραξιονισμο και ιδε ολογικη καταρτιση στον ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@Ζαχαριας

Δεν μπορει μια 'κομμουνιστικη κυβερνηση' να πιεσει καπως παραπανω.Αν το ΚΚΕ εχει το 42% του λαου με το μερος του(τοσο θελει περιπου ωστε να σχηματισει αυτοδυναμη κυβερνηση μονο του),κανονικα θα πρεπει να ξεσηκωσει τον λαο πολυ πριν τις εκλογες.

Παπουτσωμενος Γατος

Αναυδος είπε...

@σουλιωτη
Για τα τρανταχτα ονοματα σε ρωτησαν αλλοι ελπιζω να απαντησεις και να μας εκπληξεις συνεπως το προσπερνω

Για τη χαφιεδικη τακτικη που κατηγορουνται τοσο η νεα σπορα οσο και ο εα η εμφανιση καποιων ονοματων δεν νομιζω ότι αποδεικνυει κατι σε κάθε περιπτωση ανωνυμη δημοσια κριτικη στο κομμα μονο χαφιεδικη μπορει να ονομαστει. Αν είναι χαφιεδες η φερονται σαν χαφιεδες λιγη σημασια εχει.

Από κει και περα και αυτοι μας προεκυψαν αγραμματοι (περι μαρξισμου) ποια είναι η εξοδος από την καπιταλιστικη κριση στα πλαισια του καπιταλισμου που είναι σε οφελος των εργαζομενων ? Τετοια εξοδος δεν υπαρχει είναι ουτοπια οποτε από το να φραξιονιζουν ή να επιλεγουν την αποστολη και δημοσιευση της επιστολης τους σε ένα χαφιεδοσαιτ καλο θα ηταν οι 17 φανταστικοι να διαβασουν λιγο το κεφαλαιο εστω και σε κομικς και να αφησουν τη βαρετη και επαναλαμβανομενη αντιμαρξιστικη κριτικη στις θεσεις του ΚΚΕ

Η προταση του ΚΚΕ για εξοδο από την κριση είναι απλη και απευθυνεται σε ολους τους εργαζομενους και τους αυτοαπασχολουμενους

Διαγραφη του χρεους, αποδεσμευση από την ΕΕ με λαικη εξουσια

Ανώνυμος είπε...

Ζαχαρια ειναι φραξιονισμος γιατι οι ιδιοι μεσα απο το διαδικτιο ζυμωναν νεα ιδεολογικη πλατφορμα και προγραμμα υπογραφοντας ως μελη και στελεχη του ΚΚΕ. Αυτο ειναι ο ορισμος του φραξιονισμου. Το ΚΚΕ μετα απο 95 χρονια και 2 μεγαλες διασπασεις εχει εμπειρια στο να ξεβρακωσει ηθικα και πολιτικα φραξιονιστικα στοιχεια. Νομιζω οτι η ιδια η πραγματικοτητα των τελευταιων ετων το εδειξε αυτο.

Απο κει και περα η ΝΣ και ο ΜΑ εχουν μια παγια πασοκοαυνδικαλιαρικη τακτικη. Ξεκινανε ενα κειμενο και λενε πανω πανω "εμεις συμφωνουμε με τη στρατηγικη"' "εμεις δεν μιλαμε για τη θεωρια των σταδιων" "εμεις δεν μιλαμε για κυβερνηση με το ΣΥΡΙΖΑ" "εμεις δεν μιλαμε για κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου". Εκει βαζουν μια τελεια και ολο το υπολοιπο κειμενο, τα επιχειρηματα, τα αποκομενα τσιτατα, η συλογιστικη του ειναι ακριβως αυτο που με μια προταση στην αρχη , για τα ματια του κοσμου, αρνηθηκαν. Αυτο δειχνει οτι δουλευουν την φρασεολογια και την επιχειρηματολια τους για να απευθυνθουν αυστηρα στα μελη και φιλους του ΚΚΕ και πουθενα αλλου. Οποτε αφου πολλοι απο αυτους ηταν μεχρι προσφατα μελη του ΚΚΕ και ξερουν φον αντιλογο θεωρουν οτι με μια προταση εχουν αποφυγει την κριτικη σε ολο το ζουμι της ιδεολογικης πλατφορμας τους. Δεν ειναι τυχαιο οτι οταν απαντας στις θεσεις τους 1 προς 1 και καταληγεις να τους κριτικαρεις για την ουσια που ειναι η συμμετοχη σε αστικη κυβερνηση, η συνεργασια με κομματα αστικα με εκλογικη λογικη, η συνεργασια ουσιαστικα με τμημα της αστικης ταξης τοτε ερχονται οι εξυπνακηδες και σε παραπεμπουν στην αρχικη προταση " εμεις δεν μιλαμε για σταδια" κλπ. ! Δηλαδη απλα οι τυποι μας τρολαρουν θεωρωντας οτι μιλαν σε χαζους. Δεν ειναι κατι καινουργιο αυτο. Ουσιαστικα ολες οι γκρουπες της εξοκοινοβουλευτικης αριστερας ετσι δουλευαν. Επιχειρηματολογια και τσιτατα που κατανοουνται και απευθυνονται στις οργανωμενες δυναμεις του ΚΚΕ και στο στενο περιγυρο. Αφου προφανως ειναι τοσο σεχταριστες και πολιτικα ανικανοι για οποιαδηποτε μαζικη δουλεια μεσα στο λαο που μπορει να συναντησεις τα παντα και πρεπει να μιλισεις για την ζωη που ζει ο εργατης σε πρωτη φαση και οχι για εξεζητημενα ζητηματα της μαρξιστικης φιλοσσοφιας. Θα ειχε εστω ενδιαφερον να το επιχειρουσαν να δουμε τελος παντων αυτο το προγραμμα "για το σημερα" που προτεινουν, αυτη η φοβερη τακτικη τους που θα συσπειρωσει τις μαζες. Η μονη διαφορα των φραξιονιστων αυτων με το ΝΑΡ πχ ειναι οτι ως γνωστες του ΚΚΕ απο μεσα ειναι προσεκτικοι σε πραγματα που ενεργοποιουν αντανακλαστικα και παιζουν με πραγματα που ενεργοποιουν το συναισθημα πχ Χαριλαος,ΕΑΜ , Λενιν κλπ που τα ευνουχιζουν και τα διαστρεβλωνουν φερνοντας τα στο μποι τους. Βεβαια το κυριο συστατικο πρωτα απο ολα στην επιχειρηματολογια τους ειναι η μπουρδολογια, οι θεωριες συνομωσιας, οι συκοφαντια, το ψεμα, το κουτσομπολιο, οι προσωπικες επιθεσεις και η χυδαια διαστρεβλωση καθε πραγματικοτητας ακομα και των απλων μαθηματικων. Δειγμα ασφαλως και του ηθους τους.

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ναι ηλία, ανέβηκε συμπτωματικά. Τη νέα σπορά τη διαβάζω πια λιγότερο συχνά και από τον εργατικό αγώνα μπορώ να πω. Με το περιεχόμενο της δήλωσης έχω βασικές διαφωνίες. Θεωρώ πιο ενδιαφέρον ότι βγαίνουν για πρώτη φορά κάποια ονόματα που συνδέονται ανοιχτά με την ιστοσελίδα (αν και θα μου πεις ότι δεν προκύπτει απαραίτητα οργανική σύνδεση από την επιλογή τους να τη δημοσιεύσουν εκεί. Και πάλι όμως, πόσο τυχαίο μπορεί να είναι;) Δεν ξέρω αν έχει βγει στα χρονικά άλλη στήριξη που να βγαίνει αλλού εκτός από το ρίζο ή άλλο κομματικό μέσο.

Τα φοιτητικά τα αναλύουμε και πιο πάνω.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Είναι επίσης παρήγορο ότι παρόλα όσα κάποιοι διαχειρίζονται διαφορετικά και πιο έντιμα τη διαφωνία τους με το κόμμα και το νέο του πρόγραμμα. Αν και χωράει πολλή συζήτηση το βήμα που επέλεξαν και αν διέθεταν άλλη επιλογή.

Ντέμη φωτογραφίζει συγκεκριμένες σελίδες, δε νομίζω ότι τσουβαλιάζει συλλήβδην.

Unknown είπε...

Η μόνη στήριξη που ξέρω, και θεωρητικά δεν θα υπάρχει άλλη, ήταν της "Κίνηση Κριτικής Υποστήριξης του ΚΚΕ" (http://kappakappaypsilon.blogspot.gr/) που βέβαια, θεωρώ, δεν είχε καμιά σχέση και ίδια στόχευση με τις γνώστες σελίδες...

Ανώνυμος είπε...

Παπουτσομένε
Η λογική λέει ότι όσο ανεβαίνει το ποσοστό του Κόμματος, ανεβαίνει και η διάθεση του κόσμου για ουσιαστική αλλαγή(σοσσιαλισμό).Συμφωνώ. Αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε υπόψιν, αν και θεωρώ απίθανο, να μην αυξάνονται αναλογικά αυτές οι δύο πλευρές. Όταν όμως δεν έχεις δυνάμεις για την επανάσταση κάτι πρέπει να κάνεις. Και εκεί είναι που υπάρχει κενό στη Λ.Σ.
ratm
Ο Φραξιονισμός είναι πολιτικός όρος προερχόμενος από τη ρωσική λέξη "φράξια" που σημαίνει επιμέρους ομάδα, ή κοινοβουλευτική ομάδα. Η χρήση όμως του όρου αυτού από τους κομμουνιστές αποδίδεται περισσότερο με την έννοια της ύπαρξης και δράσης εσωκομματικής διασπαστικής ομάδας, τα μέλη της οποίας και καλούνται εξ αυτής "φραξιονιστές".
Η δράση αυτών χαρακτηρίζεται γενικά "φραξιονιστική πάλη" ή "φραξιονισμός" με την έννοια των εσωκομματικών συγκρούσεων.
Το κείμενο είναι αντιγραφή απο wikipedia, που μέσες άκρες νομίζω συμφωνούμε. Εκεί που στέκομαι είναι στο οργανωμένες. Αν το Κόμμα γνωρίζει ότι είναι οργανωμένοι ας μας πει ποιοί είναι. Αν όχι δεν μπορεί έτσι να βγαίνει και να μοιράζει τίτλους.Περισσότερο στο συναισθηματιό τομέα χτυπάει επιδιώκοντας να δημιουργήσει αντανακλαστικά σε μέλη και φίλους. Για αυτό λέω δεν συμφωνώ. Αν τους ξέρει ας τους πει.

Ανώνυμος είπε...

Μα οι ιδιοι ισχυριζονται και υπογραφουν ως οργανωμενα μελη. Τουλαχιστον ως τετοια εμφανιζονταν αρχικα και η ΝΣ και ο ΜΑ. Για καποιους που μετα τη διαγραφη τους βγηκαν και επωνυμα ειναι αυταποδεικτο οτι ως μελη εκαναν φραξιονιστικη δουλεια.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. οταν δεν εχεις δυναμεις για να παρεις την εξουσια αυτο που πρεπει να γινετε ειναι να προετειμα ζεις τον λαο να συνειδητοποιηση το τη πρεπει να κανει. Και σε καμμια περιπτωση αυτο δεν μπορει να γινει μεσα απο κυβερνηση. το αντιθετο μαλι στα συμβαινει αν μπεις ακυρωνεις τα παντα. Η επιστολη ειναι υπονομευσης και οχι στηριξης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Oι νεοσποριτες,αν δεν ειναι προβοκατορες,τοτε ειναι μαρξιστικα αγραμματοι.

Ξεκινησα να διαβαζω ενα κειμενο τους για την σταση του ΚΚΕ στην Ουκρανια.Γραφουν πως θα επρεπε να εκμεταλευτει το ΚΚ Ουκρανιας τις ενδοιμπεριαλιστικες αντιθεσεις,συμμαχωντας με την Ρωσια,οπως ο Λενιν το 17 συνθηκολογησε με την Γερμανια.

Οι αγραμματοι της ΝΣ ξεχνουν οτι οταν το εκανε αυτο ο Λενιν ειχε ΗΔΗ παρει την εξουσια απο τους αστους,και δεν εκανε απλως αντιπολιτευση.

Καπου εκει σταματησα να διαβαζω τις υπολοιπες παπαριες τους,και δεν καταλαβαινω γιατι ασχολουμαστε τοσο καιρο με μερικους γραφικους ή/και βαλτους,χωρις καμια επαφη με τον λαο.

Παπουτσωμενος Γατος

Ανώνυμος είπε...

ratm
Τί πάει να πει το ισχυρίζονται. Ισχυρίζονται ότι θα ψηφίσουν το Κόμμα αλλά εκεί δεν τους πιστεύεις. Όταν βγαίνουμε και λέμε κάτι πρέπει να μπορούμε και να το αποδείξουμε.
Παναγιώτη
Ξεχνάς ότι είμαι προβοκάτορας, οπότε δεν θα έπρεπε να μου απευθύνεις τον λόγο. Χαλάς το image σου και χάνεις τον χρόνο σου.
Παπουτσωμένε
Η ΝΣ μόνο αγράμματοι δεν θα έλεγα ότι είναι. Οι αναρτήσεις τους είναι πολύ προσεγμένες και με πολλά στοιχεία. Το κρίνω άσχετα από το τι υποστηρίζουν. Αλλα σε σχέση με τον ΕΑ είναι πολύ πιο προσεγμένες οι αναρτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. Δεν χανω καθολου τον χρο νο μου. Αυτο δεν ειναι καθολου κει μενο στηριξεις ειναι κειμενο υπονο μευσης της στρατηγικης του κομματος με ασφαλιτικο τροπο.Το προβοκατορας στο ειπα συγκεκριμενα και μονο οταν επικαλεστηκες τον ΛΕΝΙΝ για συμμετο χη σε αστικη κυβερνηση και σε καμμια αλλη περιπτωση ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

@Άναυδος
Επίτρεψέ μου να κάνω ένα λογοπαίγνιο με το ψευδώνυμό σου και να πω ότι μένω άναυδος που με ρωτάς. Έχω την εντύπωση ότι δεν είσαι τυχαίος blogger και ότι γνωρίζεις πρόσωπα και πράγματα στο Κόμμα, ίσως να κάνω λάθος όμως. Μέχρι πρώην μέλος της ΚΕ υπάρχει στις υπογραφές και μάλιστα όχι "όποιο κι όποιο".

Ανώνυμη κριτική κάνουμε σχεδόν όλοι στο ίντερνετ, αντιλαμβάνεσαι ότι προσδίδοντας το χαρακτηρισμό του χαφιέ σε όποιον εκφέρει άποψη υπογράφοντας ανώνυμα αυτή την άποψη, προσβάλλεις περίπου όλους τους χρήστες του ίντερνετ;
Νομίζω ότι πρέπει να κάνεις ένα ποιοτικό διαχωρισμό. Μία χαφιεδοσελίδα μπορεί να γράφει ανώνυμα, αλλά δεν ισχύει το αντίστροφο απαραίτητα.

Εκτός, αν ως χαφιεδοσελίδες χαρακτηρίζονται όσες κριτικάρουν την τακτική του Κόμματος.

Αν και δεν είναι αντικείμενο του θέματος και δε θέλω να καταχραστώ τη φιλοξενία του σφυροδρέπανου, επιτρέψτε μου μία επισήμανση αναφορικά με την κριτική του Άναυδου και του Παπουτσωμένου Γάτου.

Το ίδιο το Κόμμα λέει ότι την έξοδο από την ΕΕ θα την κάνουμε στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας. Δηλαδή μεταθέτει την έξοδο για μετά την επανάσταση. Συνεπώς, θα έχουμε την πρωτοτυπία να είμαστε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος που αποχωρεί από την ΕΕ. Κάνω λάθος;
Η κριτική της ΝΣ αναφέρεται στους σταθμούς της διαδρομής προς την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Και βάζει χρονικά πρώτα την αποδέσμευση, ως στόχο ώριμο στη συλλογική συνείδηση και μετά, στη βάση της ρήξης με την ΕΕ, τη μετάβαση στο σοσιαλισμό.
Το Κόμμα κάνει το ακριβώς αντίθετο. Ζητάει από το λαό να συμμαχήσει για τον σοσιαλισμό ώστε αφού κάνει επανάσταση, να βγει από την ΕΕ.

Ερώτημα πρώτο: Είναι λανθασμένη αυτή η περιγραφή της τακτικής του ΚΚΕ και της ΝΖ;
Ερώτημα δεύτερο: Είναι δείγμα χαφιεδισμού η άσκηση αυτής της κριτικής;

Πάω τώρα στον Παπουτσωμένο Γάτο:

Ο Λένιν έλεγε στον Αριστερισμό πως

“Μπορείς να νικήσεις έναν πιο ισχυρό αντίπαλο, μόνο εντείνοντας στο έπακρο τις δυνάμεις και χρησιμοποιώντας υποχρεωτικά, με την πιο μεγάλη επιμέλεια, φροντίδα, προσοχή και επιδεξιότητα κάθε, έστω και την ελάχιστη, «ρωγμή» ανάμεσά στους εχθρούς, κάθε αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα στην αστική τάξη των διαφόρων χωρών, ανάμεσα στις διάφορες ομάδες ή κατηγορίες της αστικής τάξης στο εσωτερικό της κάθε χώρας –όπως και κάθε, έστω και την ελάχιστη, δυνατότητα να αποκτήσεις μαζικό σύμμαχο, έστω και προσωρινό, ταλαντευόμενο, ασταθή, αβέβαιο και συμβατικό. Όποιος δεν το κατάλαβε αυτό, δεν κατάλαβε ούτε κόκκο από το μαρξισμό και από τον επιστημονικό, σύγχρονο, σοσιαλισμό γενικά.

Η άποψη πως ο Λένιν είχε την εξουσία στα χέρια του ενώ το προλεταριάτο στην Ουκρανία δεν την έχει, παραπέμπει σε αναχωρητισμό και παραίτηση από τον αγώνα.

Unknown είπε...

Διόρθωση: Εκ παραδρομής έγραψα "πρώην μέλος της ΚΕ". Το σωστό είναι "πρώην υπεύθυνος τμήματος της ΚΕ".
Ζητώ συγγνώμη αν προκάλεσα σύγχυση.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη
Το κοκορίκο το έχεις κάνει μάλλον επάγγελμα γιατί δεν μπαίνεις στην ουσία. Τις ανακοινώσεις της ΚΕ ξέρω και εγώ να τις κάνω copy paste. Σου παρέθεσα λόγια του Λένιν, σου είπα τόμο, σελίδα ακόμα και για ποιό λόγο έγραφε. Αλλά η μούγκα μάλλον θα είναι συνήθειο για εσένα. Αν έχεις να απαντήσεις κάτι συγκεκριμένο ευχαρίστως. Το χούι που είχατε οι 50άρηδες να λέτε ότι όποιος λέει άσχημα λόγια για την ΕΣΣΔ είναι αντικομμουνιστής μάλλον σου έχει μέινει κατάλυπο. Ήρθε ο Γκορμπι και σας την φόρεσε, οπότε θα έπρεπε να είχες μάθει να μην βιάζεσαι και να μην αποδίδεις εύκολα τίτλους.

Ανώνυμος είπε...

Ζαχαρια οταν καποιος ηταν μελος μεχρι το 19ο συνεδριο και ξαφνικα την επομενη της διαγραφης του αρχιζει να υπογραφει κειμενα στον ΜΑ και μαλιστα εμετικα για το μεχρι πριν λιγο καιρο κομμα του τοτε πως να τον πω κατι αλλο εκτος απο πρωην φραξιονιστη (οσο ηταν στο κομμα)? Δηλαδη τι διαφορετικο καναν αυτοι απο τους φραξιονιστες του "ΚΚΕ"εσωτερικου ή τον Ανδρουλακη , Λαφαζανη κλπ? Συγνωμη αλλα καλοπιστος εχω μαθει να ειμαι με τους εργατες που παρα τις διαφωνιες τους, τους διακρινει ντομπροσυνη και ειλικρινια και τετοιους δεν εχω δει ουτε στον ΜΑ ουτε ατην ΝΣ.
Σουλιωτης μελος της ΚΕ ηταν και ο Δραγασακης και παρολιγο ΓΓ και τωρα με δυακολια τον ξεχωριζεις απο το Στουρναρα. Και ο Καζακης ηταν κσι τωρα σφιχταγγαλιαζεται με φασιστες. Οσο για τον ταλαιπωρο τον
"Αριστερισμο" που εχει κοπτοραφθει,βιαστει και μεταλαχθει σε φαρμακο για καθε νοσο και μαλακια απλα ελεος. Ο Λενιν κριτικαρει και μιλα για συγκεκριμενη εποχη, για συγκεκριμενο προβλημα , για συγκεκριμενες χωρες και κομματα που καμια σχεση με το σημερα δεν εχουν. Βεβαια και εσυ και η ΝΣ και ολοι οσοι τσιταρουν δεν μας λες ποιος ειναι αυτος ο μαζικος και ταλαντευομενος συμμαχος που το ΚΚΕ σημερα τον διωχνει?
Οσο για το θεμα της αποδεσμευσης αυτο που λες ειναι ψεμα. Η αποδεσμευση θα γινει με τη νικητης επαναστασης και μονο ετσι εκτος και αν μιλας για εξοδο απο την ΕΕ και προσχωρηση σε αλλη ιμπεριαλιστικη ενωση. Αν ομως θελεις κατι τετοιο πες το και ανοιχτα. Να κριτικαρει ανεξοδα κανεις τις θεσεις του ΚΚΕ ειναι απλο και συνηθες , προβαλει δικες του πιο επεξεργασμενες ειναι το δυσκολο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. Το κοκορικο δεν ειναι δι κο μου επαγγελμα.Εγω λεω ξεκαθαρα οτι ο ΛΕΝΙΝ ουτε στην πραξη ουτε στα λογια ειπε ποτε για συμμετοχη σε κυβερνηση με τους καπιταλιστες στην εξουσια. Οσο για την πλαστογραφηση της ιστοριας μετα το 1956 για να δικαιολογησουνε την οπορτουνιστι κη στροφη και να χρεωσουνε στον ΛΕΝΙΝ τα λα ικα μετωπα αυτο ειναι ξεκαθαρο. Τη διαφορετικη γνωμη την σεβομαι την πλαστογραφηση οχι. Εδω εχουνε πλα στογραφηθη τα αρχεια για το ΚΑΤΙΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

12.27 χαφιεδες ειναι αυτοι που απο το τελος του 2011 αν και ητανε στο κομμα γραφανε ανωνυμα σχολια προσ παθωντας να χτυπησουνε το κομμα πισωπλατα την ωρα που η αστικη ταξη επαιζε το χαρτι του συριζα. ο ΛΕΝΙΝ Τα λεει πολυ καλα στον ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟ με την μονη διαφορα ειναι αλλο να εχεις την εξουσια και αλλο να μην την εχεις οποιος δεν το βλεπει αυτο ειναι ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΗΣ συνειδητα εχθρος της εργατικης ταξης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zoot horn rollo είπε...

Ο Λένιν έχει γράψει άλλα βιβλία εκτός από τον "Αριστερισμό";

Αναυδος είπε...

Σουλιωτη

Κατανοω την αγωνια σου να πεταξεις εσυ και οι ομοιοι σου την κατηγορια του χαφιε αλλα δεν αλλαζει ότι η δημοσια κριτικη στο κομμα από μελη του ανηκει στις καλυτερες παραδοσεις του μανιαδακη. Ένα συγχρονο παραδειγμα ηταν τη δεκαετια του 70 ο Ζ ελεσταιν (ΚΚ Γαλλιας) που εβγαινε με μασκα !!! και εδινε συνεντευξεις βριζοντας το κομμα και την ΕΣΣΔ Αυτος ελεγε ότι φοβοταν την KGB εσεις τη φοβηθηκατε την ΟΠΛΑ ?

Το να κρυβεστε πισω από κουκουλες δειχνει δυο πραγματατα
- δεν θελατε να μαθευτει το ονοματακι σας γιατι η κλωτσια από το κομμα θα ηταν όχι μονο δεδομενη αλλα και δικαιολογημενη στα ματια ολων
- αφηνετε να αιωρητε η αισθηση ότι ειστε πολλοι όταν και από τα αποτελεσματα των ψηφοφοριων για τις θεσεις οσο και από τα ονοματα που παραθετεις φαινεται μαλλον ανθρακας ο θησαυρος η βαση στηριζει την ηγεσια και η ηγεσια στηριζεται στη βαση

Συνεπως διαλεξε αμισθος η εμμισθος ρουφιανος (λιγη σημασια εχει)

Τα ονοματα δεν είναι λαμπερα τι να κανουμε ενας πρωην μιας επιτροπης τι λες ρε παιδι μου εδώ ο εα εχει τους μισους πρωην δημοσιογραφους του ριζοσπαστη


Υγ1. Δηλαδη εσυ πιστευεις ότι υπαρχει αστικη κυβερνηση που θα μας βγαλει από την ΕΕ ? Αν ναι ακριβως αυτό δεν θελουμε εμεις

Υγ2. Στηριξη του ΚΚΕ με δηλωση που το 50% αφιερωνεται σε κατηγοριες για την τακτικη και στρατηγικη του μοιαζει με τη στηριξη πουλιοπουλου στην ΕΣΣΔ που ζητουσε να ριξουν τον Σταλιν και να τα βαλουν με τους ναζι

Unknown είπε...

Άναυδε, ευχαριστώ πολύ για τους χαρακτηρισμούς σου. Δε βλέπω λόγο να συνεχίσω το διάλογο με κάποιον που με προσβάλλει, αλλά αν είναι αυτός ένας τρόπος για να ξεχωρίζουν οι κομμουνιστές από τους "κομμουνιστές", με βγάζεις κι από τη βάσανο της επιχειρηματολογίας.
Καλή συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

RATM
Θα στο πω απλά. Έχεις στοιχεία για φραξιονισμό; Αν όχι-που μάλλον δεν έχεις-μην τους κατηγορείς. Γίνεσαι συκοφάντης. Αν έχεις βγάλτα στη φόρα. Λές επίσης στον Σουλιώτη για τον σύμμαχο. Αντιγράφο από το υπάρχον πρόγραμμα «Η Λαϊκή Συμμαχία είναι σε συμφωνία με τη θέση που προτείνει το ΚΚΕ για συσπείρωση των αντιμονοπωλιακών αντικαπιταλιστικών κοινωνικών δυνάμεων, με έκβαση του αγώνα προς την εργατική - λαϊκή εξουσία» (θ.62) Άρα η ΛΣ συμφωνεί με την πρόταση του Κόμματος. Κάλούμε αυτούς που συμφωνούν με το Κόμμα οπότε να συμπορευθούν μαζί μας αλλά δεν είναι οργανωμένοι με το Κόμμα. Ωραίοι σμύμαχοι...
Η αποδέσμευση θα γίνει με τη νίκη της επανάστασης και μόνο έτσι. Και το λές αυτό μαρξιστικό; Ειδικά σήμερα που αστικές φυλλάδες βγαίνουν και λένε ότι το 55% της νεολαίας δεν υποστηρίζει την ΕΕ.
Παναγιώτη
Αν έχεις κάτι ΣΥΓΚΕΡΚΙΜΕΝΟ να πεις ευχαρίστως. Ελπίζω αυτή τη φορά να το κάνεις.
Άναυδε
λες ¨εδώ ο εα εχει τους μισους πρωην δημοσιογραφους του ριζοσπαστη ¨. Εμένα με προβληματίζει αυτό. Εσένα; Ποιός τους προσέλαβε; Τόσα χρόνια ήταν καλοί και τώρα αλλάξανε; Με ποια κριτήρια πήγαν εκεί; Πήγαν από τα πάνω ή με βάση τη δουλειά τους;

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ εχω απαντηση πολυ συγκεκριμενα απλα κανεις οτι δεν καταλαβαινεις. ο ΛΕΝΙΝ Δεν μιλαει πουθενα για συμμετοχη σε κυβερνηση με τους καπιταλιστες στην εξουσια. Μετα το 20ο συνεδριο οταν επικρατησαν αυτες οι θεωριες διαστρεβλωσανε και το εργο του ΛΕΝΙΝ Για να εχουνε αληθοφανεια αυτες τις διαστρεβλωσεις επικαλεισαι για αυτο και σε ειπα προβοκατορα ολοι αυτοι που αρθρο γραφουσανε ανωνυμα μετα την διαγρα φη τους εμφανιστηκαν με ονομα αυτο λεγετε ασφαλιτικος φραξιονισμος το οτι δουλευανε στο ριζοσπαστη το μο νο που μου λεει ειναι οτι απεναντι στην γαγγραινα του οπορτουνισμου δεν χρειαζετε καμμια χαλαρωση και μου αρεση που τους ξεριζωσανε Το προγραμμα ειναι ξεκαθαρο και δεν σηκωνει καμμια παρερμηνεια η εξοδος απο την Ε.Ε θα γινει μονο οταν παρουμε την εξουσια οτιδηποτε αλλο για τον λαο ειναι καταστροφη Για οποιον διαφωνη με την στρατη γικη υπαρχει και η ανταριζα τα υπολοιπα ολα ειναι για να χτυπηθη το ΚΚΕ και ειναι εκ του πονηρου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

σουλιωτη

εσυ και οι ομοιοι σου αποφασισατε να παρετε το ρολο του τυριμου και του μανωλεα οποτε μην περιμενεις καλυτερη αντιμετωπιση

ακομη βεβαια δεν εχεις απαντηση προς τι η ανωνυμια αλλα που να σκεφτεςι καμμια κομουνιστοφανη δικαιολογια

Ανώνυμος είπε...


Το κείμενο προσπαθεί να μιλήσει "απο καθερδας" (ο Κυριλλος), λες και μιλάει στους "πιστούς"!,...

Ας μιλήσει πρώτα για το τι ειναι μεροκαματο, σωματειο, αφεντικο, προϊσταμενος, αγώνας, απεργια, κλπ.. που δεν εχει ΠΟΤΕ του "γευτεί".

Θα πρέπει να μαθουν κάποιοι και ιδιως οι εδω εντρυφούντες ότι δεν γραφουν εργασια στο πανεπιστημιο, ουτε εκθεση ιδεων.

Το κειμενο εκφράζει έναν ακατασχετο βολονταρισμό που επικρατεί προσπαθώντας να παρουσιασει πολλά πράγματα όπως τα θελει ο συγγραφεας του.

ΕΡΩΤΩ:
Όταν η εργατικη ταξη της χωρας μας συντριβεται, γιατι το Κόμμα της δεν μπόρεσε να προβαλλει αντίσταση;.
Εχετε εσεις , ή, το Κόμμα κάτι να απαντησετε σε αυτό;.

Γιατι, ενώ συμβαίνουν όλα αυτα, καλειται σε επανασταση ο λαός και προτείνεινεται η δικτατορια του προλεταριατου ως απαντηση στο ξεκληρισμα της ταξης που εκπροσωπεί, ενω ΞΕΡΕΙ οτι αυτο που προτείνει ειναι ανεφικτο;

Αυτο που κάνει ΠΟΙΟΝ ΒΟΗΘΑΕΙ;
ΤΟ ΛΑΟ
Η
ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ;.

Η πολιτικη του ΚΚ που βοηθαει την αστικη ταξη λέγεται με μιά λέξη: ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ!

Και ο οπορτουνισμός δεν ειναι μόνο αυτόν που δειχνετε στρέφοντας τα ματια στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ειναι και ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ, που φαινεται αν ΚΟΙΤΑΧΤΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ!!

Για ποιο φραξιονισμό μιλάτε;
Για αυτον που μεθοδικα εφάρμοσαν οσοι ειναι σημερα στο ΠΓ του ΚΚΕ;

Μηπως εννοείτε αυτους που παραμονες της ανατροπής στην ΕΣΣΔ βράβευαν τον Γορμπατσωφ, η αυτους που εβγαζαν ομιλίες υμνους υπερ της περεστροικας;.

Μηπως εννοείτε αυτους που ενώ διαφωνούσαν με το ΑΑΔΜ το ψηφιζαν γιατι δεν ειχαν ακομα καταφερει να εχουν τις απαραιτητες πλειοψηφίες στα οργανα και στην συνεχεια το υπονόμευαν;.

Μηπως εννοείτε αυτους που καθορισαν με την μεθοδο του «ορισμου» τους αντιπροσωπους στο συνεδριο και μετα βγηκαν να πουν οτι το συνεδριο αποφάσισε ομοφωνα, οταν στον προσυνεδριακο κατακλύστηκε ο «Ρ» από επιστολες διαφωνούντων;.

Ποια είναι η «επιστημονικη επιβεβαιωση» των θεσεων του 19ου;.
Πότε επιστημονικη έρευνα κατεδειξε ότι η πρόταση του σοσιαλισμού σε μια χωρα όπως την Ελλάδα είναι ωριμη και πραγματοποιησιμη;, μηπως από την «θεωρια» της ιμπεριαλιστικης πυραμιδας και της «αλληλεξαρτησης» όπου η Κυπρος και η Γερμανια είναι ιμπεριαλιστικες δυναμεις;.

Μηπως νομιζετε ότι με την επικληση της κομματικης «πίστης» θα κοροϊδευετε ακομα τα μελη και τους οπαδους;.

Ποτε θα πάρετε επιτελους την ευθυνη για το ότι ΣΥΝΤΡΙΦΤΗΚΕ η Εργατικη Ταξη και τα λαικα στρωματα στην χώρα μας;

Πότε θα δωσετε λόγο στην εργατική ταξη και στο λαό;
Jakob sverdlov

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη
(1)στο γράμμα του Λένιν προς την Κλάρα έχεις να απαντήσεις κάτι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ. Περιμένω.....
(2)Ποιοί αρθρογραφούσανε ανώνυμα και ήταν μέλοι του Κόμματος και μετά επώνυμα. Έχεις ονόματα; Δώσε όνομα και μίλα συγκεκριμένα.
(3)Το μέλος της ΚΕ που έδωσε έγκριση για να προσληφθούν οι οπορτουνιστές δημοσιογράφοι, που είναι τώρα. Του επιβλήθηκε καμία κύρωση από το Κόμμα ή θα του επιβληθεί στη συνέχεια για τα οπορτούνια;
(4) Με έχεις αποκαλέσει προβοκάτορα και για πολοστή φορά μου λες να πάω στον αντάρυζα.Μαζέψου.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ιάκωβε, αν θυμάμαι καλά, είχες γράψει πως δε θα σχολίαζες ξανά στο μπλοκ, δε θα το ξαναδιάβαζες και θα προέτρεπες και άλλους να κάνουν το ίδιο. Ωστόσο δε φάνηκες συνεπής με τα δικά σου λεγόμενα. Όπως φαίνεται, έχεις πάψει πια να παρακολουθείς και τα τεκταινόμενα στο κόμμα. Ο κύριλλος εδώ και καιρό είναι διευθυντής του ρίζου. Υπεύθυνος στην ιε της κετουκε είναι ο μάκης παπαδόπουλος.
Από το υπόλοιπο παραλήρημα δε βρίσκω κάτι ενδιαφέρον να σταθώ και να σχολιάσω. Ας έχεις πάντως υπ' όψιν ότι αυτό είναι μόνο ένα απόσπασμα της μπροσούρας που έχει εκατό και πλέον σελίδες. Αυτό και μόνο είναι αρκετό πιστεύω για να μη σταθεί κανείς περαιτέρω στη.. γόνιμη κριτική σου.

zoot horn rollo είπε...

Γιατί να μη ξαναγράψει και ξανασχολιάσει το παιδί; Καλή ευκαιρία τέτοιες μέρες, εκλογές έρχονται, ήρθε κι αυτός, όπως και μερικοί ακόμα, να "φτιάξει" κλίμα, "τίμια" και "γόνιμα" πράγματα...

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑ. τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα Ο ΛΕΝΙΝ με τις θεσεις του ΑΠΡΙΛΗ δεν μπηκε στην αριστερη κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ τον ιουλη φυγανε απο τα ΣΟΒΙΕΤ και τον οκτωβρη τους ανατρε ψανε. Τα αντιφασιστικα μετωπα κατα ληξανε σε ξεπλυμα του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ μεσα απο τους ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ και πουθενα η εργατικη ταξη δεν πηρε την εξουσια με αυτον τον τροπο. Οσο θα διαστρεβλωνεις τον ΛΕΝΙΝ εγω θα λεω ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ.Για την πλαστογραφηση στα αρχεια του ΚΚΣΕ Μετα το 1956 το ειπα ξεκαθαρα.Και ειμαι σιγουρος οτι δεν εισαι με το ΚΚΕ. Τα υπολοιπα για την συμμορια οπως τα ειπα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...


Αυτα θα τα σχολιάζω, αν επιτρέπεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΑΤΕ ΑΛΛΟΥς ΓΙΑ ΦΡΑΞΙΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΤΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΙ ΦΡΑΞΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ.

Γιά αυτό δεν εχεις να πεις τιποτα, τι να απαντησεις!,

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ!.

jakob Sverdlov

Ανώνυμος είπε...

1.09 Στο σπιτι του κρεμασμενου δεν μιλανε για ΣΧΟΙΝΙ. Με τετοια εμπει ρια απο το 1968 και το 1991 και πιστευες φουκαρα μου οτι θα διαλυσε τε το ΚΚΕ. αν τωρα σου ειναι δυσκολο στη χωνεψη ΞΥΔΙ ΚΑΙ ΧΟΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Προβλεπω το παρεακι, που παλεψε να κανει το ΚΚΕ - ΠΑΣΟΚ , το ΛΕΝΙΝ - ΚΑΟΥΤΣΚΙ και τον ΜΑΡΞ - ΜΠΕΡΝΣΤΑΙΝ , να καταληγει συντομα στο Δαφνι με νευρικους κλωνισμους...
Ειναι 3-4 που καθε 3 αναρτησεις μας ζαλιζουν τον ερωτα με τα ιδια και τα ιδια.
Ρε αρχοντες φτιαξτε ενα κομμα, απευθυνθειτε στο λαο και αφηστε μας εμας. Αφου ειστε μετρ της τακτικης και φοβεροι Λενινιστες τι φοβαστε?
Καντε πολιτικη και οχι κατινοκουτσομπολιο για το ΚΚΕ.
Ιδου η ροδος κυριοι.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Παναγιωτάκι
Το γράμμα του Λένιν προς την Κλάρα αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή του ΚΚΓ προς άλλα ¨αριστερά κόμματα¨ και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δεν μιλάει για κυβέρνηση. Εγώ είπα ότι στον τόμο 52 που μπορεί κάποιος να βρεί αυτό το γράμμα έχει και ζητήματα για την κυβέρνηση που λέει ο Λένιν. Δεν ξέρω αν αυτά που γράφεις τα θεωρείς απάντηση. Είσαι και με τη βούλα ¨αγράμματος¨ όπως είχε πει και η Αλέκα. Θα έκανες καλή δουλειά στο Ξεκίνημα. Έχουν κάτι τύπους σαν και εσένα. θα νιώσεις άνετα.
Σφυροδρέπανε
Δεν ξέρω τι έχει γίνει με τον Jakob αλλά είναι θέμα ότι δεν υπάρχει πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση στο τελευταίο συνέδριο για τις θέσεις και το πρόγραμμα, αλλά μόνο επιμέρους στοιχεία.

zoot horn rollo είπε...

Δεν τον νοιάζει τον Jakob αν υπάρχει ή όχι επιστημονική τεκηρίωση, αν θέλετε τη γνώμη μου, ήρθε να κάνει "μπάχαλο", εκλογές έρχονται είπαμε...
Αφου κάποιοι θεωρούν πως κατέχουν καλά τα ζητήματα,ας στήσουν το "true" ΚΚΕ που θέλουν πολιτικά-οργανωτικά από την αρχή,ειλικρινά δεν έχει άδικο σ'αυτό ο ratm. 'Οχι απ'τα "έτοιμα" όμως,ε;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Άμα άρχισες και τα κεφαλαία ιάκωβε, πα να πει σε πνίγει το δίκιο, καλά τα πάμε.

Εμένα λοιπόν θα μου επιτρέψεις να μη σχολιάζω ό,τι βρίσκω φαιδρό κι ανάξιο λόγου, πόσο μάλλον όταν επανεμφανίζεσαι εντελώς τυχαία πριν από τις εκλογές. Και να σε βοηθήσω να κρατήσεις εφεξής την αρχική σου δέσμευση -αφού δυσκολεύεσαι να το κάνεις μόνος σου- να μη σχολιάζεις σε τέτοια.. φραξιονιστικά μπλοκ -εφόσον εμείς είμαστε η φράξια, όπως λες. Άντε στο καλό και να μη μας γράφεις

Υγ: διαβάζω και ξαναδιαβάζω εν τω μεταξύ αυτή τη φράση και προσπαθώ να δω αν καταλαβαίνω κάτι λάθος ή μου διαφεύγει κάτι.

"Πότε επιστημονικη έρευνα κατεδειξε ότι η πρόταση του σοσιαλισμού σε μια χωρα όπως την Ελλάδα είναι ωριμη και πραγματοποιησιμη;"

Τι εννοεί ο ποιητής; Κρίμα που δε θα'χει εδώ την ευκαιρία να μας το εξηγήσει.

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. Μια χαρα ανετα νιωθω και δεν εχω κανενα απολυτος προβλημα οσοι εχουνε μπορουνε ανετα να φτιαξουνε κομμα και μετα κανουνε και ενα μετωπο με την ΑΝΤΑΡΙΖΑ.Για τον ΛΕΝΙΝ τα ειπαμε οποιος διαστρε βλωνη το θεμα της αστικης κυβερνη σης ειναι ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ. αυτο με την επιστημονικη ενημερωση για ανεκδοτο μου αρεσε πολυ αυτο σας μαρανε. Εδω τα ΜΕΤΩΠΑ αποδειχτηκανε τραγωδια απο την ιδια τη ζωη και εσεις το τυρι κου μπαρε Αυτα και ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ωραια ατμοσφαιρα,θυμιζει παλιες μερες του μπλογκ.Να σου πω την αληθεια μπρεζνιεφ,το προτιμω λιγο να γινεται νταβαντουρι,εχει αλλη χαρη.

Οσο για την ερωτηση που εκανες,ειναι προφανες τι εννοει ο ποιητης.Η επιστημη λεει πως σοσιαλισμος στην ελλαδα δεν ειναι εφικτος.Παραλογο,αρα λογικο που ελεγε και ο σταθης πιο παλια...

ζαμ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιωτάκη
είναι πραγματικά ένα προνόμιο να σε βλέπω να απαντάς. Αξία ανεκτίμητη.
Ζαμ
Επιστημονική τεκμηρίωση χρειάζεται όχι για να πεις μόνο αν χρειάζεται σοσσιαλισμός μια χώρα. Αλλά για μια σειρά ζητήματα, όπως της εξάρτησης, ή για να δεις το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό μιας χώρας και πολλα πολλά άλλα. Σοσσιαλιστική επανάσταση χρειάζονται σήμερα όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Δεν ξέρω τί εννοούσε ο Jakob, αλλά άμα εννοούσε αυτό είναι άκυρος εντελός.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Η πολιτική συμμαχιών και μερικά τυπικά θέματα Ι

Τα λαϊκά μέτωπα δεν είναι εξ ορισμού μηχανισμοί ενσωμάτωσης ενός ΚΚ στο αστικό πολιτικό σύστημα, μπορεί να είναι και ακριβώς το αντίθετο, μηχανισμός ανατροπής του καπιταλισμού. Μπορείτε να δείτε εκτός από την Γαλλία και την Βουλγαρία και να πείτε στον Δημητρώφ ότι με το λαϊκό μέτωπο της Βουλγαρίας… ενσωματώθηκε στον καπιταλισμό.

Το Παλλαϊκό (και το αντιφασιστικό) Μέτωπο στην Ελλάδα που πρότεινε το 1934 το ΚΚΕ, πουθενά δεν λέει ότι είναι για λογαριασμό κάποιας αστικής διακυβέρνησης. Είναι, και το λέει παντού, για την προώθηση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ας μην κατεβάζω τα επίσημα κείμενα… Είναι δηλαδή μια μεταβατική κατάσταση όπου το νέο δεν ήρθε και το παλιό δεν μένει. Αν τώρα κάποιος, μια μεταβατική κατάσταση την κάνει «στάδιο» ή γέφυρα ενσωμάτωσης στον καπιταλισμό, είναι άλλο πράγμα αλλά δεν φταίει η φιλοσοφία του μετώπου, φταίει η ερμηνεία του.

Τα εκ των υστέρων λάθη που φορτώθηκαν στο λαϊκό μέτωπο και στο ΕΑΜ δεν είναι παρά φύλο συκής για τα λάθη της ηγεσίας, η οποία, αντί να το ερμηνεύσει ως εφαλτήριο για την ταξική εξουσία της εργατικής τάξης, το ερμήνευσε ως παράδοσή της.

Εκ των υστέρων μπορούμε εύκολα να τσουβαλιάζουμε κάθε μέτωπο (και το σημερινό του ΚΚΕ αύριο) ως μέσω άρνησης της δικτατορίας του προλεταριάτου με αφορμή κάποια λάθη που σίγουρα θα γίνουν.

Ουδείς αλάνθαστος, ούτε η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ, ούτε η χθεσινή ούτε η προχθεσινή. Η κριτική των λαθών όμως με όρους προδοσίας δεν αποτελεί μαρξιστική κριτική. Αποτελεί μικροαστική κριτική που καταλήγει στο τέλος να βάζει τις επόμενες ηγεσίες να συμμαζεύουν τα ασυμμάζευτα και να αποκαθιστούν τον Πλουμπίδη, τον Ζαχαριάδη, τον Άρη…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Η πολιτική συμμαχιών και μερικά τυπικά θέματα ΙΙ


Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 διδασκόμουν ότι «η σημερινή σωστή πολιτική του κόμματος…» αποκατέστησε τη δημοκρατία στο κόμμα, τις δημοκρατικές συμμαχίες (λες και επί Ζαχαριάδη δεν δημιουργήθηκε η ΕΔΑ) και εξάλειψε την προσωπολατρία και τον δογματισμό… δεν έλεγαν ότι το… πέτυχαν διαλύοντας το κόμμα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 διδασκόμουν ότι «η σημερινή σωστή πολιτική του κόμματος…» αποκατέστησε τη λενινιστική αρχή για τις οργανώσεις βάσης του κόμματος… επέκτεινε την πολιτική συμμαχιών….

Στο 10ο συνέδριο διδασκόμασταν ότι «η σημερινή σωστή πολιτική του κόμματος…» θέτει τα θεμέλια του αντιμονοπωλιακού – αντιιμπεριαλιστικού μετώπου για να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία της εργατικής τάξης δλδ της δικτατορίας του προλεταριάτου…

Το ίδιο έργο με τη «σωστή γραμμή του κόμματος…» επαναλήφθηκε πολλές φορές από τότε και κάθε φορά που ανατρέπονταν η προηγούμενη πολιτική…

Πάντα όμως κάποιοι «περισσότερο κομμουνιστές» και από τις ηγεσίες, ερμήνευαν τις μεταβολές, όχι στη βάση της μεταβολής των πολιτικών και ταξικών συσχετισμών, αλλά στη βάση της δαιμονοποίησης κάθε προηγούμενης πολιτικής. Αφαιρούν δηλαδή το περιεχόμενο και κάνουν κριτική στα επιφαινόμενα.

Φοβάμαι ότι αυτό που έγινε για το ΑΑΔΜ, μπορεί να γίνει αύριο και με τη σημερινή πολιτική συμμαχιών από τους ίδιου τύπου φανατικούς, όταν αλλάξουν οι συνθήκες ή γίνουν αρκετά λάθη που θα την ακυρώνουν ενώ από τη φύση της δεν ανήκει σε είδη για πέταγμα.

Όλες αυτές οι αφοριστικές κριτικές μπορούν πολύ εύκολα να αποκτήσουν άλλη θετική διάσταση, αν βάλουμε σε πραγματική διάσταση δύο παραμέτρους. Την υπόθεση ότι κεντρικός στόχος όλων των προσπαθειών ήταν η εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου και ότι στην εφαρμογή χάθηκε αυτός ο στόχος σε πολλές περιπτώσεις με αποτέλεσμα ακόμη και να καταστρέφουν τον κεντρικό στόχο. Μόνο έτσι θα έχουμε μια διαλεκτική ερμηνεία της ιστορίας του ΚΚΕ. Και αντί για αφορισμούς θα καταλάβουμε ότι αυτά τα λάθη, είναι δικά μας λάθη και παράλληλα δικός μας πλούτος για να μη τα ξανακάνουμε.

Το ότι και τώρα έχουμε πολιτική συμμαχιών σε κοινωνικό επίπεδο δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται το πολιτικό επίπεδο. Αν αυτοί οι κοινωνικοί σύμμαχοι έχουν και πολιτικό φορέα που φτάνει μέχρι την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων δεν θα τους αγνοήσεις…. Το θέμα είναι να τους θέσεις στην υπηρεσία της επανάστασης αντικειμενικά και όχι να τεθείς εσύ στην υπηρεσία των μικροαστών. Ε, τότε δεν θα φταίει η πολιτική συμμαχιών. Ούτε αυτός ο φόβος μπορεί να σε κάνει να αποκλείεις κάθε σύμμαχο.

Αν σήμερα κάποιοι τόσο σκούζουν για το ΑΑΔΜ, της ουσίας του οποίου είμαι φίλος, είναι γιατί αδυνατούν να το κατανοήσουν ως μέρος μιας ενιαίας επαναστατικής μεταβατικής διαδικασίας προς την εξουσία της εργατικής τάξης και την βλέπουν ως πολιτικό μόρφωμα κάτι σαν στάδιο αντιμονοπωλιακό με αρχή και τέλος, μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού κλπ, που φυσικά είναι εκτός πάσης λογικής.

Δεν καταλαβαίνουν επίσης την μεταβολή των συνθηκών που έχουν εξαλείψει πλέον πολλά προαπαιτούμενα για τη σοσιαλιστική επανάσταση από τις δεκαετίες του ’30 του ‘ 50 του ’70. Δεν λέω είναι καλύτεροι οι συσχετισμοί, λέω ότι είναι χειρότεροι αλλά για την πολιτική συμμαχιών του κόμματος έχουν εξαλειφθεί τα παλιά ταξικά δεδομένα της διαστρωμάτωσης ώστε να επιζητάς επίλυση πολλών προαπαιτούμενων.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Η πολιτική συμμαχιών και μερικά τυπικά θέματα ΙΙΙ


Η αντίφαση που τροφοδοτεί τις ενστάσεις κατά του ΚΚΕ για τη πολιτική μετώπων, από πραγματικούς κομμουνιστές, είναι ότι, ενώ οι γενικές αντικειμενικές συνθήκες έχουν προχωρήσει κατά πολύ για τον σοσιαλισμό, οι υποκειμενικές έχουν κάνει απίστευτη οπισθοχώρηση – ήττα. Έτσι θέλουν τη σοσιαλιστική επανάσταση του 21ου αι. με λογικές και εργαλεία της δεκαετίας του ’30 του 20ου αι.! Φαινομενικά όλοι έχουν δίκαιο! Όμως παλιά εργαλεία για νέες συνθήκες δεν γίνονται. Αν κάνουμε λάθη πρέπει να τα κάνουμε στη σημερινή κατάσταση, με σημερινά σύγχρονα δεδομένα, προγράμματα και εργαλεία, όχι να γυρίσουμε πίσω χάριν δογματικής ασφαλείας. Είναι πραγματικά μια αντίφαση που με ζάλισε κι εμένα μέχρι να βρω λύση.

Τέλος, για τον μαρξιστή δεν υπάρχουν θέσφατα ούτε αλάνθαστες πολιτικές. Υπάρχουν μόνο πολιτικές που κρίνονται κάθε μέρα στην πράξη. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιμένουμε σε λανθασμένες πολιτικές όταν βρούμε τα λάθη. Δυστυχώς ο υποκειμενικός παράγοντας είναι ο τελευταίος που παραδέχεται ότι έκανε λάθος και όχι λίγες φορές, του επιβάλλεται με ανατροπή.

Τι να κάνουμε όμως, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός είναι ένα άριστο σύστημα αλλά εφαρμόζεται από ατελείς ανθρώπους. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αλλάξουμε αυτή την αντίφαση και να έχουμε αλάνθαστους ανθρώπους σε ένα αλάνθαστο σύστημα. Γι αυτό ας κρατούμε πιο χαμηλούς τόνους στους χαρακτηρισμούς και πιο οξείς στις διαλεκτικές κριτικές.

Ανώνυμος είπε...

τα λα ικα μετωπα ειναι απο την φυση τους να σωζουνε τον καπιταλισμο και να μην γινεται ποτε σοσιαλισμος ΙΣΠΑΝΙΑ 1936 ΓΑΛΛΙΑ 1934 ΕΑΜ 1944 ΙΤΑΛΙΑ ΣΑΛΕΡΝΟ 1944 ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 1965 ΧΙΛΗ 1973 μονο στην αν. ερωπη που η παρουσια του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ απετρεψε την αντεπανασταση οι λαοι οικοδομησανε σοσιαλισμο. η ομιλια του Γ.ΣΙΑΝΤΟΥ στην 44η συνδιασκεψη της ΠΕΕΑ λεει περιληπτικα. ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΑΣΤΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΟΜΑΛΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. επισης στην εισηγηση του στο 7ο συνεδριο ελεγε η συμφωνιες ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΖΕΡΤΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΗΤΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΡΚΙΖΑ 2ος τομος σελ. 618 619 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥς ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΔΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ