Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΕΑΑΚ και Γιουγκοσλαβία

Η συνειρμική αφετηρία είναι μια φωνή από το παρελθόν σε αμφιθέατρο να ρωτάει γεμάτη υπονοούμενο: και τι έλεγαν το 99' τα Εαακ για την Γουγκοσλαβία;
Και για όποιον δυσκολεύεται να πιάσει το υπονοούμενο, πχ γιατί είναι πολύ μικρός και δεν τα πρόλαβε: γιατί πήραν ίσες αποστάσεις στον πόλεμο και τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, μιλώντας για το σφαγέα Μιλόσεβιτς;
Οπότε ερχόταν συνήθως οργισμένη η απάντηση: δείξτε μας μία αφίσα-εφημερίδα-υλικό που να το έλεγε αυτό, αλλιώς μιλάτε στον αέρα.
Αλλά ήμασταν όντως μικροί, για να έχουμε τέτοιο αποδεικτικό υλικό, αφού δε σπουδάζαμε τότε.
Ευτυχισμένα χρόνια με ΑΑΔΜ vs πούρο αντικαπιταλισμό, όπου ο καθένας ήξερε το ρόλο του.


Πέρα από αυτό πάντως τα ΕΑΑΚ κι η Γιουγκοσλαβία παρουσιάζουν κάποιες εντυπωσιακές εξωτερικές ομοιότητες, που θα αναπτύξω παρακάτω. Και δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 90-91, όταν έσβηνε το άστρο της δεύτερης και ξεκινούσε το προτσές της διάλυσής της.

Το βασικό κοινό γνώρισμα είναι η ομοσπονδιακή δομή με τα σχήματα, τις οργανώσεις που συμμετέχουν και τις (πάλαι ποτέ) σοσιαλιστικές δημοκρατίες που ενώνονται σε ένα ενιαίο σύνολο, με επιφανειακή συνοχή κι ενότητα, μπόλικη ίντριγκα και υπόγεια πάθη να σιγοβράζουν. Όπου μπορείς πχ να ακούσεις ένα ναρίτη να θάβει τους αλτουσεριανούς, που σκοτώνονται μεταξύ τους, όπως πχ στην Πάτρα με τον Αντίλογο, αλλά μπορεί να έχουν τη χειρότερη άποψη για το Ναρ, που δεν πολυσυμπαθεί ούτε το Σεκ και θα προτιμούσε μάλλον το ΕΕΚ του Σάββα, έχει όμως αδελφικούς κι ακατάλυτους δεσμούς με τα ορφανά της Νεολαίας Σύριζα, κτλ.

Περίπου σαν τη σχέση Κροατών και Σέρβων, που συμβίωσαν αρμονικά για κάποια χρόνια, όσο κρατούσε το τιμόνι ένας Κροάτης με γιουγκοσλαβική συνείδηση, αλλά κατά την περίοδο της αντεπανάστασης έγιναν από δέκα χωριά και χωριάτες και διαλύθηκαν στα εξ ων συνετέθησαν και λίγοι είχαν αναπτύξει γνήσια γιουγκοσλαβική εθνική συνείδηση, όπως πχ ο Τάνιεβιτς που δήλωνε ακόμα και μετά τη διάλυση Γιουγκοσλάβος και τίποτα άλλο.
Ενώ η Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία ήταν ό,τι κι η ΕΦΕΕ για τα Εαακ, που κάποιοι δεν ήθελαν από θέση αρχής να συμμετέχουν και άλλοι το συζητούσαν υπό προϋποθέσεις. Αλλά έχει να συνέλθει σε σώματα από τον εμφύλιο του 95'.

Η Γιουγκοσλαβία του Τϊτο ηγήθηκε του λεγόμενου κινήματος των Αδεσμεύτων, που με φοιτητικούς όρους είναι κάτι σαν το ακηδεμόνευτο κίνημα. Γιγάντωσε το μύθος της (και το κύρος της στη Δύση) με το "φυσικά και δε θα υπακούσω" του Τίτο στην Κομιντέρν και το Στάλιν, κι ακολούθησε ένα δικό της μοντέλο, μακριά από τη συγκεντρωτική σοβιετική δομή ,που προωθούσε την αυτοδιαχείριση και την αυτονομία των επιχειρήσεων και των φοιτητικών σχημάτων. Ο καθένας δηλ έκανε ό,τι ήθελε, χωρίς γραμμή και σχεδιασμό από τα κεντρικά και χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν άλλο παρά στον εαυτό του και τη συνέλευσή του.

Για εμάς βέβαια, τόσο οι Τιτοϊκοί, όσο και το εξωκοινοβούλιο, μιλούσαν στο όνομα του Κομμουνιστικού Κινήματος και χρησιμοποιούσαν μερικά (φαινομενικά) ριζοσπαστικά συνθήματα, για να καταλήξουν στην αγκαλιά του ΠαΣοΚ και της σοσιαλδημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν αναπτύξει μια ρηχή πολιτική λογική Παναριστεράς, που θυμίζει κάπως το βαλκανικό πανσλαβισμό.

Η FYROM θυμίζει πολύ τα γραφικά αρκτικόλεξα που διαλέγουν για την επωνυμία τους τα διάφορα σχήματα Εαακ. Αλλά ο ντόρος γύρω από το όνομά της και τις διεκδικήσεις που απορρέουν απ' αυτό, παρέπεμπε συνειρμικά στη λεγόμενη Κνε-Ναρ, τον Οδηγητή που εξέδιδε και τη δικαστική διαμάχη για τα 'πνευματικά δικαιώματα'. Βέβαια, σε δέκα χρόνια από τότε, όπως θα έλεγε και ο επίτιμος (όχι ο Φλωράκης, ο άλλος πρωταγωνιστής του 89') κανείς σχεδόν στο Ναρ δε θα θυμόταν την Κνε και την (όποια) κουκουέ παιδεία που είχε λάβει, καθώς στράβωσαν το κλαδί από την ανάποδη και ξέπεσαν στον οργανωτικό φιλελευθερισμό, γιουγκοσλαβικού τύπου.

Οι Γιούγκοι τέλος έχουν παράδοση να βγάζουν (ειδικά στο μπάσκετ) κάτι κ*λόπαιδα, με την καλύτερη έννοια, με βρωμόχερο που σε σκοτώνει από μακρινή απόσταση, κατά (ακόμα πιο μακρινή) αντιστοιχία με τους (γι)ούγκανους Εαακίτες, που βαράνε το χέρι στο έδρανο, καθώς αγορεύουν στις συνελεύσεις και σκίζουν (σ)τις καρδιές μικρών φοιτητριών. Εκεί που εξηγούν βροντοφωνάζοντας ότι αν είχαμε ακολουθήσει τη γραμμή του Κουκουέ για κάποιο θέμα, θα είχαμε Βάρκιζα και νέες ήττες -λες κι αυτοί έχουν καταφέρει να πάρουν την εξουσία, σαν το στρατό του Τίτο.

Το κείμενο αυτό (που τελειώνει λίγο απότομα) γράφτηκε στα απόνερα της τριλογίας για το Μαϊούνη, που θα ολοκληρωθεί προσεχώς με το τρίτο και τελευταίο μέρος.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΗΤΑΝ ΟΤΙ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ : " Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΦΑΖΕΙ , ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΣΙΩΠΟΥΝ".
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΣΩΠΑΣΑΝ

Ανώνυμος είπε...

Η σταση των εαακ για γιουγκοσλαβια πιθανον να μην διαφερει ιδιαιτερα απο αυτη των σεκιτων κατα την "αραβικη ανοιξη"(ειδατε ποσο ανθισε ο αραβικος κοσμος; σαν τον κηπο της εδεμ εχει γινει).
Δηλαδη ο κοσμος εξεγειρεται, να επεμβει η διεθνης κοινοτητα να τους βοηθησει και αλλα γλυκαναλατα αριστερα. Ευτυχως τωρα υπαρχει ιντερνετ σε καθε σπιτι και κινητο και αυτα μενουν.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

To Πριν είχε σωστή γραμμή τότε. Είχε καταγγείλει ταυτόχρονα με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τον σερβικό σωβινισμό. Άλλωστε ο Μιλόσεβιτς μια χαρά τα είχε το προηγούμενο διάστημα με τους Αμερικανούς. Το ΚΚΕ ήταν που δεν είχε καθαρή ταξική γραμμή αλλά φλέρταρε με δεξιόστροφες θεωρίες της εξάρτησης και αθώωνε τον ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης με τουθς ισχυρισμους ότι η κυβέρνηση είναι υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, όπως λίγο πολύ λένε τ΄πωρα Κωνσταντοπούλου και Αλαβάνος.

Μαυρής

Ανώνυμος είπε...

Ποτε καταγγειλε η Κωνσταντοπουλου ή ο Αλαβανος καποιον ως υπαλληλο του ΝΑΤΟ;

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Ίσως ούτε καν για λόγους εντυπωσιασμού να το έχουν κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή τοψέμα έχει κοντά ποδάρια, αλλά το θράσος είναι απεριοριστο για τους φιλοΝΑΡ, να η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:
Το ΠΓ κατέληξε στα παρακάτω:
1.Καλεί τον ελληνικό λαό σε πανστρατιά κατά της δολοφονικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Νέα Γιουγκοσλαβία . Με αυτόν τον τρόπο, θα εμποδιστεί η επέκταση της φλόγας του πολέμου. Ο λαός μας πρέπει, ακόμη πιο μαζικά και αποφασιστικά, να καταδικάσει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να απαιτήσει το σταμάτημα της επίθεσης και "να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια".
Να απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπογραφή της στην επίθεση του ΝΑΤΟ στη Νέα Γιουγκοσλαβία . ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ . Να κλείσει τις βάσεις που έχουν οι ΝΑΤΟικοί στην Ελλάδα. Να μην υπογράψει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ . Να μη συμμετάσχει στις "δυνάμεις ταχείας αντίδρασης", που στόχο έχουν τους λαούς.
2.Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει και πάλι τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη συνεχιζόμενη σφαγή. Η ελληνική κυβέρνηση, που υποκριτικά παριστάνει την αμέτοχη, είναι συνένοχος στο δράμα που ζει ο λαός της Νέας Γιουγκοσλαβίας.
Η ελληνική κυβέρνηση προσυπέγραψε υπέρ της "νέας δομής του ΝΑΤΟ ", που υλοποιείται, δήθεν για τη διαχείριση κρίσεων, στην πραγματικότητα για την επέμβαση του ΝΑΤΟ σε κρίσεις που το ίδιο προκαλεί και μετά παρεμβαίνει για να καταστείλει! Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει το τελικό κείμενο της "νέας δομής του ΝΑΤΟ ", που θα επικυρωθεί τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον.
Η παρουσία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί εγγύηση για την κυριαρχία της. Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ , όταν μια χώρα - μέλος του επιτίθεται σε άλλη, δεν υποχρεώνεται να εμποδίσει την επιτιθέμενη και να υπερασπιστεί την αμυνόμενη.
3.Το σλόγκαν της κυβέρνησης, "πρώτα η Ελλάδα", είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το λαό. Με αυτό το σύνθημα: Δικαιολογείται η συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικές ενέργειες κατά άλλων λαών. Εκφράζεται πλήρης αδιαφορία για το γεγονός ότι δολοφονούνται άλλοι λαοί. Προβάλλει την ΟΝΕ ως εθνικό στόχο και ως τον αντίποδα για την αντιμετώπιση των κινδύνων, ενώ είναι γνωστό ότι οι κίνδυνοι προέρχονται από τη "νέα τάξη πραγμάτων", που μια πλευρά της είναι η ΟΝΕ.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας ανθρωπιστική βοήθεια, επιχειρεί παραπλανητικό αντιπερισπασμό, γιατί το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει είναι η ανάκληση της υπογραφής της να βομβαρδιστεί η Νέα Γιουγκοσλαβία .
4.Το ΚΚΕ από το 1991 είχε υπογραμμίσει τους κινδύνους που απορρέουν από το "νέο δόγμα του ΝΑΤΟ " και από το 1996 είχε καλέσει όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν, δίχως αποτέλεσμα.
Το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο λαός μας θα βγάλει συμπεράσματα και θα δυναμώσει την αντίσταση και την αντεπίθεσή του κατά του ιμπεριαλισμού και της πολιτικής που τον υπηρετεί.
Η πάλη κατά του πολέμου δεν έχει καμιά αξία, αν δε συνοδεύεται από την πάλη κατά των αιτίων που γεννούν πολέμους.
Αθήνα 29/3/1999"
Αντίθετα το ΝΑΡ μέσω του "ΠΡΙΝ", αφού έκανε κύριο ζήτημα την δήθεν εθνοκάθαρση, διερωτόύνταν γιατί δεν κάνει τίποτα η διεθνής κοινότητα!!!!
kk-1


Αναυδος είπε...

Τα ΕΑΑΚ ειχαν βγαλει αφισα που έλεγε
"Ο Μιλόσεβιτς σφάζει Αλβανούς στο Κόσσοβο, ΗΠΑ και Γερμανία σιωπούν’’
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3769009

Η αποτιμηση της νατοικης επεμβασης στη γιουγκοσλαβια υπαρχει στο παρακατω κειμενο του ΝΑΡ. Κραταει περιπου ισες αποστασεις μεταξυ ΝΑΤΟ και Μιλοσεβιτς

http://www.narnet.gr/content/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-4%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7%CF%82

στο κειμενο αυτο το ναρ παραδέχεαι ότι δεν εκανε απολυτως τιποτε για να αντιδραση στην ιμπεριαλιστικη επεμβαση:

(…) Πάντως, το ΚΚΕ κατάφερε, ειδικά την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, να αναδειχθεί ως η κύρια, αν όχι η μοναδική, δύναμη αντίστασης και να βελτιώσει τους συσχετισμούς υπέρ του, (…)

Υπαρχει και αρθρο στελεχους του ΝΑΡ (Β Νανου) που υπερσπιζοταν τους βομβαρδισμους του ΝΑΤΟ (νυξη γινεται από το μλ)

http://www.kkeml.gr/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%83%CF%85%CE%B1/

Ανώνυμος είπε...

Το ΝΑΡ στην αρχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία αναπαρήγαγε όλη την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα περί «εθνοκάθαρσης» που αποσκοπούσε στην αιτιολόγηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέλη του ’98-αρχές 1999, λίγους μήνες πριν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, το "Πριν" και τα ΕΑΑΚ σε αφίσα κυκλοφορούσαν το σύνθημα: «Ο Μιλόσεβιτς σφάζει Αλβανούς στο Κόσσοβο - ΗΠΑ και Γερμανία σιωπούν».
Για να συγκρίνουμε λοιπόν τις τοποθετήσεις του ΝΑΡ με αυτές του ΚΚΕ, για να δούμε τελικά ποιός είχε δεξιοστροφες και ποιός είχε πραγματικά ταξικές!!!!!
kk-1

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΦΑΖΕΙ , ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΣΙΩΠΟΥΝ" αυτο ηταν σωστη θεση κατα τον Μαυρη !!!
και ηταν λαθος η σταση του ...ΚΚΕ !!!
Εννοει οτι πιασαν οι εκλεισεις του "ΠΡΙΝ" και οντως τελικα εκανε το ΝΑΤΟ και η ΕΕ το "καθηκον" τους σφαγιαζοντας τον Σερβικο λαο ...και οτι κακως οι ΚΝιτες εστειλαν τα αμερικανικα τανκς βολτουλες στην Χαλκιδικη γιατι ετσι αθωωναν την αστικη μας ταξη !!!!
Τι αλλο θα ακουσουμε ....αγιοι μου Ζωη και Αλεκο

Ανώνυμος είπε...

Τα παλια σου αρθρα για τα ΕΑΑΚ , ηταν πολυ καλυτερα . Εχεις χασει πολυ σε σχεση με το υφος σου. Οπως και να εχει τα ΕΑΑΚ της πρωτης δεκαετιας ηγεμονευοταν απο το ΝΑΡ , οποτε σωστη η κριτικη . Παντως δεν ειναι τυχαιο , που γραφεις ενα αρθρο που βαζεις μαζι ΕΑΑΚ και αντιπολεμικο κινημα για την γιουγκοσλαβια , που ηταν το τελευταιο νεολαιιστικο κινημα που ηγεμονευσε η ΚΝΕ . Το προβληματικο για εσας ειναι , οτι εχουν περασει 18 χρονια , απο την τελευταια νικη της ΚΝΕ σε επιπεδο πραγματικου κινηματος , και απο τα σχολια καταλαβαινω οτι δεν πολυνοιαζει και κανεναν . . . Ακομα περιμενω ενα αρθρο σου αφιερωμενο για τους αλτουσεριανους των ΕΑΑΚ , γιατι η αδυναμια σου ειναι παντα το ναριτικο κομματι των μεταλλαγγμενων . . .
Αριστερη Κεραια

Ανώνυμος είπε...

Εχω μια απορια για τους "αναλυτες" που μελετανε το κινημα με ορους ποδοσφαίρου. Ποιος ηγεμονευει κλπ.
Αφου το ΚΚΕ και η ΚΝΕ εχει αποτυχει 18 χρονια παντου και αυτοι εχουν ηγεμονευσει τα κινηματα. Που στο διαολο ειναι οι οργανωσεις και οι νεολαιες τους? Υπαρχει μαζικοτερη πολιτικη νεολαια απο την ΚΝΕ σημερα? Που διαολο ηταν στις απεργιες πριν λιγες βδομαδες? Που ειναι η ατιμη η ηγεμονια τους? Ποιος ηταν μαζικοτερις του ΠΑΜΕ τη διετια των αγωμων 10-12? Που ηταν η ηγεμονια τους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ την περιοδο των αγωνων για το σχεδιο Αθηνα? Που ειναι η ηγεμονία τους στους φετινους μαθητικους αγωνες?
Καλα δεν πάω στο αντιπολεμικο κινημα του 2003 με το Ιρακ.
Το πρόβλημα σημερα ειναι η κατασταση σηψης του κινηματος που εχει αιτια και ριζες απο παλια. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ οφειλουν εκει να σκυψουν και να δωσουν μια μακροχρονια δυσκολη μαχη γιατι δυστυχώς η σημερινή καταστασης δεν οφείλεται στην ανυπαρκτη ηγεμονια των ανυπαρκτων αλλα στην ηγεμονια της αστικης και μικροαστικης ιδεολογιας στις γραμμες του εργατικου κινηματος οπου ο ταξικος πολος αν και διακριτος, οργανωμενος και πολυπληθεστερος του οργανωμενου οπορτουνισμου ειναι σαφώς πολυ λιγοτερο μαζικος και των αναγκων και σε σχεση με τη μάζα που εχει επηρεασει και απογοητευσει ο οπορτουνισμος ως γραμμη και αντιληψη. Γιατι ο οπορτουνισμος δεν ειναι μονο οι οργανωμενοι φορεις του που ειναι αριθμιτικα για κλαματα ειναι ρευμα στην κοινωνια που εχει υλικη βαση.

ratm

zoot horn rollo είπε...

Ναι μωρέ, δε πολυνοιάζει και κανέναν..."αστέρια"...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@ Δεξια Κεραια
Το προβληματικο με εσας παλι ειναι οτι εχουν επιστρεψει ολοι σχεδον οι ΝΑΡιτες στην βαση τους (το Κομμα ) και εχετε μεινει 2-3 ταξικα ναυαγια να κλαιτε την μοιρα σας

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αναυδε , βοηθησέ με σε παρακαλώ να βρώ το άρθρο του Β. Νάνου, για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία.
Κώστας Πρεβ.

Αναυδος είπε...

επειδη εχει γραφτει το 1999 δεν νομιζω οτι το αρθρο υπαρχει στο διαδικτυο

Ανώνυμος είπε...

Εκτός Θέματος
@Στρατάρχη - Κώστας Πρεβ.

Τεύχος: 2007 Τεύχος 1
του Κύριλλου Παπασταύρου

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
http://www.komep.gr/2007-teyxos-1/o-sygxronos-aristeros-oportoynismos-sthn-ellada-h-periptosh-toy-neoy-aristeroy-reymatos

Ο 4:14