Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Οι 53 (ακόμα πιο γκρι) αποχρώσεις του Σύριζα

Το Συνέδριο του Σύριζα είναι ένα πανταολικό προτσές, χωρίς αρχή και τέλος, κάτι σαν το διαρκές Συνέδριο που είχαν εφεύρει, κατ' αντιστοιχία της διαρκούς επανάστασης, με συνέπεια, μόνο που εδώ είναι μια διαρκής μεταρρύθμιση που προσεγγίζει διαρκώς το σοσιαλισμό με πισωγυρίσματα, για να πάρουν φόρα προ τα μπρος, χωρίς επαναστατικές εξαλλοσύνες. Κατά συνέπεια δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Αν δεν κάνω λάθος -μπορεί και να κάνω όμως- είναι το συνέδριο που ζητούσε το καλοκαίρι του 15' το αριστερό ρεύμα -και νυν ΛαΕ- για να πάρει θεωρητικά το κόμμα με το μέρος του, ενάντια στο τρίτο μνημόνιο, και τελικά να μην πάρει -με το συμπάθιο- ούτε καν τα 3% του, λίγο καιρό αργότερα, στην κάλπη.

Το πρώτο συνέδριο του ενιαίου Σύριζα -που δεν έπαψε να είναι πολυτασικός- είχε σημαδευτεί από την καμπάνια αύξησης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που έφτασαν θεωρητικά τις τριάντα χιλιάδες, και το φοβερά δημοκρατικό μέτρο ένα προς δέκα (ένας σύνεδρος για κάθε δέκα μέλη), που έστειλε τρεις χιλιάδες συνέδρους στο ΣΕΦ, σε μια διαδικασία, όπου έχανε η μάνα το παιδί και η κόβα τον πυρήνα, κουρελιάζοντας κάθε οργανωτικό μέτρο και την πιθανότητα σοβαρής κι ουσιαστικής συζήτησης.

Θα περίμενε κανείς να μην υπάρχουν πια τέτοια προβλήματα, από τη στιγμή που πολλά μέλη του απογοητεύτηκαν, έφυγαν ή απλά αποστασιοποιήθηκαν κιοι οργανωτικές του κόμματος φυλλορρόησαν. Κάτι που φαίνεται κι από τα δεδομένα που βγαίνουν προς τα έξω και ένα πρόσφατο σχόλιο του ΟΧΕΠ για την οργάνωση Πειραιά, όπου το λιμάνι είναι βαθύ και προς ιδιωτικοποίηση, οπότε οι ριζοσπαστικές εξαγγελίες πνίγηκαν μαζί με τις οργανωτικές.

Έλα όμως που ο Συριζαίος Πετρόπουλος της Αυγής, που είναι (άτυπα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος-σχολιαστής στο πάνελ του Ευαγγελάτου, είπε ότι ο Σύριζα έχει δέκα χιλιάδες μέλη παραπάνω σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο! Κάτι που μπορεί να μας προβληματίσει για το πώς ακριβώς ορίζουν τελικά την έννοια του μέλους.

Δεν ξέρω αν προκαλεί καμιά έκπληξη, αλλά ο σχετικός ορισμός στο καταστατικό τους (και στο προτεινόμενο νέο καταστατικό, όπου υπάρχουν σημειωμένες οι αλλαγές) θυμίζει πολύ τον κλασικό ορισμό των μενσεβίκων: να συμφωνεί γενικά με το πρόγραμμα και να αγωνίζεται. Που συνοψίζεται και στο λογοπαίγνιο να παλεύει και γενικά να μην την παλεύει -με την κοινωνική αδικία. Αν και δεν είναι ακριβώς κατανοητό, γιατί να είναι μέλος του Σύριζα κάποιος που θέλει να αντιπαλέψει την αδικία, εκτός κι αν είναι ντιπ απάλευτος.

Αυτή η σύνδεση με το "αγνό" οπορτουνιστικό παρελθόν και τους πατέρες του ρεφορμισμού, από τον Μπέρνσταϊν και τους μενσεβίκους ως τον Πουλαντζά) είναι απαραίτητη, για να μπορέσει να ασκήσει κανείς κριτική με αξιώσεις στις θέσεις του Συνεδρίου, γιατί αλλιώς είναι σαν να ληστεύει εκκλησία -για να θυμηθούμε και τον παραλληλισμό που κάνει ο Λένιν για τους γενικούς στόχους της κίτρινης σοσιαλδημοκρατίας, με τα κούφια ευχολόγια των ιερέων και των παπάδων.

Αυτό ακριβώς κάνει κι η ιδεολογική επιτροπή της κετουκε, δίνοντας όμως μάλλον παραπάνω αξία -απ' ό,τι έχει πραγματικά- στο πολιτικό διακύβευμα του συνεδρίου και την ιδεολογική συγκρότηση των συμμετεχόντων. Εξάλλου, όσοι παραμένουν "εγκλωβισμένοι" στο Σύριζα, σε αυτό το επίπεδο, δεν παγιδεύονται σε κάποια ιδεολογική βάση ή με κάποιο σοσιαλιστικό όραμα αλλαγής του κόσμου και βασικά δεν παγιδεύονται, αλλά είναι σφιχτά (κι αυτοβούλως) δεμένοι με προσωπικά, υλικά συμφέροντα.

Άλλο κομβικό καταστατικό ζήτημα είναι η ύπαρξη τάσεων και η λειτουργία τους. Γιατί είναι λίγο αστείο να ακούς τον Τσίπρα στην ομιλία του να απαντά στη ΛαΕ (μόλις ένα χρόνο μετά) και να την κατηγορεί ότι λειτουργούσε σαν κόμμα μες στο κόμμα, εφόσον αυτό προβλέπεται και κατοχυρώνεται καταστατικά. Κι επειδή οι Συριζαίοι δεν είναι τίποτα σταλινικοί* να καταργήσουν την πολυφωνία και τις τάσεις, μπαίνει από μερικούς το ζήτημα να μην έχουν μόνιμη υπό(σ)ταση, αλλά να συγκροτούνται προσυνεδριακά και σε προγραμματική βάση.

Του Πάνου Ζάχαρη
Αναρωτιέμαι λοιπόν ποια είναι η προγραμματική βάση της διαφοροποίησης-ομαδοποίησης των τάσεων που υπάρχουν σήμερα στο Σύριζα. Υπάρχουν οι δεξιοί (Δούρου, Παπαδημούλης, Μπαλάφας) που έχουν δικαιωθεί απόλυτα, αλλά μπορεί να θέλουν πιο... τολμηρές συμμαχίες με τα ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας, οι προεδρικοί που πάνε πάντα με τους νικητές και τον ηγέτη (από την εποχή του Κωνσταντόπουλου ακόμα υπήρχε προεδρική τάση) κι οι 53 που είναι οι ντεμέκ ιδεολόγοι και προτιμούν να πέσουν ως κυβέρνηση παρά να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα σκληρής λιτότητας (κι αυτά τα λέει πχ η ομάδα του Τσακαλώτου). Υπάρχει επίσης το πασοκογενές μπλοκ, γιατί το ΠαΣοΚ δεν είναι απλό κόμμα, αλλά χώμα, όλοι από εκεί προέρχονται κι εκεί καταλήγουν.
Κι αν βρει κανείς τις διαφορές στα παραπάνω, να τις πει και στους άλλους.

*Κράτησα ένα αστερίσκο για τους σταλινικούς, που ας μην ξεχνάμε ότι είναι οπαδοί της προσωπολατρίας κι αποθεώνουν άκριτα τους ηγέτες τους. Θυμηθείτε πχ το κείμενο του Κωστόπουλου για την πρώτη φορά Αριστερά του ΕΑΜ, τα προνόμια της βολεμένης ηγεσίας και την αφίσα-πορτρέτο με τον Μπαρτζιώτα. Αυτό πχ είναι προσωπολατρία.

Σταλινικού τύπου προσωπολατρία
Ενώ αυτό...

Λαοπρόβλητος ηγέτης με image
αυτό γατάκια, για να μαθαίνετε, είναι image making και marketing.
Ή απλώς γκάβλας, όπως θα έλεγε ο Ζαραλίκος -κι ας μη μας φαίνεται εμάς.

Τι άλλο μένει; Τα διάφορα βατράχια-μαργαριτάρια που θα μείνουν να μας θυμίζουν το Συνέδριο. Κι ο θετικός απολογισμός δράσης, στην πορεία προς το σοσιαλισμό, που συνοψίζεται στα σημεία του Γ. Μπαλάφα (που δυσκολεύεται να διαλέξει μόνο πέντε σημεία, για αυτό βάζει τα εξής).

Υλοποιούμε προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση

Σταθεροποιήθηκε το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο κατέρρεε

Προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία σε ποσοστό 94%

2,5 εκ. ανασφάλιστοι απέκτησαν πρόσβαση στα νοσοκομεία και στο ΠΕΔΥ

Άρχισε μια δειλή, αλλά υπαρκτή, μείωση της ανεργίας. Σύντομα θα έχουμε και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Για πρώτη φορά πλήρωσαν οι καναλάρχες για να κατέχουν δημόσιες συχνότητες

Άνοιξε η συζήτηση για το κούρεμα του χρέους. Ελπίζω σύντομα να έχουμε και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Έγιναν κοινωνικές τομές όπως το σύμφωνο συμβίωσης, οι αλλαγές στην παιδεία και στην υγεία. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για 4.000 προσλήψεις στην υγεία, αποτελούν την μεγαλύτερη επένδυση στη δημόσια υγεία τις τελευταίες δεκαετίες.

Σταμάτησε το ακαταδίωκτο για τους μεγαλόσχημους οφειλέτες ή καταχραστές του δημοσίου.

Παραχωρήθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαντικοί χώροι τους οποίους διεκδικούσαν για χρόνια. Τέτοιοι είναι το παραλιακό μέτωπο στον Σαρωνικό, τα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα, το Σκοπευτήριο στην Καισαριανή, το παραλιακό μέτωπο στην Πάτρα, το Φαληρικό Δέλτα και πολλά άλλα.

Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε τα σημεία που βάζει ο Ν. Ηλιόπουλος (αυτός είναι αριστερός και δε θέλει άνοιγμα με λογική μεσαίου χώρου) όχι ως απολογισμό, αλλά ως στόχους για το μέλλον.

Α. το ζήτημα της εργασίας, με το σταμάτημα της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας.

Β. στον χώρο της δημόσιας υγείας η δημιουργία ενός καθολικού και αναβαθμισμένου τομέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σε συνεργασία με τα σημαντικά βήματα που ήδη γίνονται.

Γ. στον χώρο της εκπαίδευσης μια σειρά από αλλαγές που θα περιορίσουν τις εξετάσεις στο εσωτερικό του σχολείου, θα δώσουν χώρο στην δημιουργικότητα των μαθητών και των μαθητριών με κεντρική αλλαγή την δημιουργία ενός αναβαθμισμένου δημόσιου μεταλυκειακού συστήματος τεχνικής εκπαίδευσης και την θέσπιση της ελεύθερης πρόσβασης σε ένα δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.

Δ. στο ζήτημα της δημοκρατίας και των κοινωνικών ελευθεριών, συνεχίζοντας τα πολύ σημαντικά βήματα όπως τα νομοσχέδια για την βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές, την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς, το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλά ζευγάρια. Κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι και οι βαθιές δημοκρατικές αλλαγές που έχουμε καθυστερήσει να κάνουμε στον χώρο των σωμάτων ασφαλείας.

Ε. μια σειρά από εργαλεία που μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε μια άλλης μορφής οικονομική δραστηριότητα όπως η αναβάθμιση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας καθώς και η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων και δομών εκτός των συστημικών τραπεζών, δηλαδή ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα
.

Μπράβο "σύντροφοι". Κι εις ανώτερα...

11 σχόλια:

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

http://www.newsit.gr/politikh/Synedrio-SYRIZA-Metamesonyktio-mpaxalo-me-to-katastatiko-Dipli-psifoforia-me-paremvasi-Tsipra/665582

http://www.parapolitika.gr/article/384667/neyra-tsipra-sto-synedrio-toy-syriza#.WAMfQt5N-Ko.twitter

Τι ωραίες δημοκρατικές διαδικασίες. Κι όλα αυτά για να ελέγξει η κυβέρνηση το κόμμα κι όχι το αντίθετο, λες και υπήρχε κανείς που του πήγαινε κόντρα κι αντιμιλούσε.

Ναι αλλά ο Στάλιν...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και ναι, αλλά πήγε να καθίσει μαζί με τους νεολαίους, γιατί είναι παιδί του λαού... Κι όχι του μάρκετινγκ...

http://news247.gr/eidiseis/politiki/parapolitiki/me-neolaioys-stis-kerkides-parakolouthhse-to-synedrio-o-tsipras.4319562.html

Ανώνυμος είπε...

Άκου εκεί προσωπολατρία-Σταλινισμός, και παρεμβατισμός στις καταστατικές διαδικασίες!
Αυτά είναι συκοφαντίες, και απλά εσείς οι καμένοι κουκουέδες, δεν μπορείτε τις μεγάλες προσωπικότητες και αυτούς που ξεχωρίζουν, και μια ζωή τους τρώτε με δικαιολογία την οργανωτική τυπικότητα!
Οι πραγματικοί αριστεροί δεν φοβούνται να κάνουν συμβιβασμούς (ή να δώσουν και κόλλο) αν μπροστά τους έχουν ένα νέο Φεντελένιν ή την ανάπτυξη! Γατάκια!
Εκτός αυτού, και στη λαοκρατία οι κορυφές της κυβέρνησης, αντικειμενικά θα ταυτίζονται με τις κορυφές του κόμματος, είμσστε τόσο μπροστά που έχουμε προλάβει ακόμα και τις αντικειμενικές συνθήκες!
Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ανώτατο σοβιέτ (συμβούλιο για εμάς που βάζουμε και Ελληνική σημαία πίσω από το σφηροδρέπανο), και εσείς ακόμα κάνετε συλλαλητήρια για τα εργασιακά!!! Μάθετε μπαλίτσα ρεεεε...

Ιβάν Τζόνι

Αναυδος είπε...

Δεν πρεπει να υποτιμαμαι τη διεισδυση που εχουν οι παπαρολογιες του συριζα σε μεγαλο μερος του κοσμου και ειδικα σε ορισμενα κοινωνικα στρωματα. Ακομη και το ελαχιστο εχει αξια στους πενητες ενώ πολλοί είναι αυτοι που καταπινουν αμασητη την προπαγανδα περι διαπλοκης, παραλληλου προγραμματους κλπ.

Η βασικη δυσκολια να αντιληφθει ο κοσμος την ανικανοτητα του καπιταλισμου να λυσει οποιοδηποτε προβλημα σε οφελος του λαου και το συνεπακολουθο καθηκον να ταχτει με τον αγωνα για την ανατροπη του παραμενει το κυριαρχο στη σημερινη συγκυρια Αυτή η δυσκολια είναι το ευφορο εδαφος για να αναπτυχθει κάθε ειδους δικαιολογια για το συμβιβασμο, την αδρανεια και την υποταγη.

Εχει συνεπως αξια η αντιπαραθεση με τις οποιες θεσεις του Συριζα περα από τους αφορισμους, την καζουρα και το βρισιδι (που και αυτά εχουν την αξια τους)

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Kι επειδής τίποτα δε γίνεται για πλάκα σ' αυτόνε το ντουνιά, γιατί αυτός ο "βοναπαρτισμός" να μην είναι οι πολεμικές προετοιμασίες του τετάρτου μνημονίου;
Ετσι κι αλλιώς, μόνο 280.000 μικροεπιχειρήσεις έχουν κλείσει από τις ~900.000, που είχαμε πριν από τα μνημόνια, και ο στόχος της εναρμόνισης με τα διεθνή ανεπτυγμένα (=ιμπεριαλιστικά) καπιταλιστικά πρότυπα είναι για μας γύρω στις 250.000. Αν σήμερα "επιβιώνουν" 920.000-280.000=620.000 τεμάχια, μέχρι τον στόχο μεσολαβούν ~370.000, που μένουν ακόμη να κλείσουν.
Υπάρχουν κι άλλοι δείκτες: Οι μισθοί των 420 €, (ακόμη και ΑΝ γίνουν ....751€!) προϋποθέτουν συντάξεις της τάξης των 250€-500€, σύμφωνα με τα "διεθνή πρότυπα", που πόρρω απέχουν από τις τρέχουσες και που, παρά τις οιμωγές για τα κουρέματα..., βρίσκονται ακόμη πάνω από το χιλιάρικο σε μέσους όρους.
Αρα, ακόμη δε μπήκαμε στο κυρίως πιάτο, κι ό,τι ζήσαμε μέχρι σήμερα ήταν τα ορντέβρ.
Μην περιμένετε να πέσει ο Τσίπρας. Εκλογές μπορεί να γίνουν για να βγεί ένας δυνατότερος τσίπρας, να εκτελέσει το "έργο", που τούχουν αναθέσει. Οι ιμπεριαλιστές έχουν βρεί την πολιτική τους λύση στην Ελλάδα, και δεν την αλλάζουν με καμία παναγία.
To "πασόκ" είναι εδώ, ενωμένο-δυνατό, και (αναδι)οργανώνεται για να φάει το κοινωνικό πασόκ.

Ανώνυμος είπε...

OI ACTIVE MEMBER ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/orgh-twn-active-member-gia-to-pano-ths-neolaias-toy-syriza.4320011.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_article&utm_campaign=24MediaWidget

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Και για την ιστορία,

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα, αφού επί της ουσίας, η πρόταση του καταψηφίστηκε.
«Αν καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε καλώς. Αλλά αν δεν καταλαβαίνετε, τότε υπάρχει θέμα γιατί ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου» είπε ο κ. Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα και ζητώντας να επαναληφθεί η ψηφοφορία, όπως και τελικά έγινε.

ΑΧΠ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Για μια ιδέα των (αδιεξόδων) διεργασιών σε μεγάλο τμήμα της αντικομμουνιστικής "αριστεράς" του τόπου μας διαβάστε Κοροβέση εδώ:
Από τον Κύρκο στη Μενεγάκη.
Αν, τώρα, το συνδυάσετε με τις παρενέργειες της ευρύτερης ενδοϊμπεριαλιστικής (και στενότερης/εγχώριας ενδοαστικής) κόντρας, όπως όχι παρουσιάζονται αλλά "μυρίζονται" εδώ, κρατώντας τις απαραίτητες "πισινές" για την αξιοπιστία πηγών και συγγραφέων: Η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από ακροδεξιούς στη Ρωσία, έλληνες και ρώσους επιχειρηματίες, στο σχετικό άρθρο, που μας θύμισε χτες ο Στρατάρχης, έχετε μιαν εκδοχή των μηχανισμών του συστήματος, που "αυθόρμητα" στέλνουν τις απογοητευμένες λαϊκές μάζες στον Φασισμό και τις γράνες των πολέμων.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

...και πριν προκάνω να σας μαυρίσω την ψυχή.... νάσου και οι μηχανισμοί εν δράσει...

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο του unfollow κατ'εμέ πρέπει να διαβαστεί με πολύ σκεπτικισμό. Απ'την μια για κάποιον ανεξήγητο λόγο ενώ ισχυρίζεται ότι γνωρίζει "διευθύνσεις κι ονόματα", όταν φτάνει στο ζουμί αρνείται να κατονομάσει, ενώ μεγάλο του μέρος βασίζεται σε δημοσιεύματα δυτικών μμε (αντικειμενικότατων σε τέτοια ζητήματα ως γνωστόν...) που προσπαθούν να χρεώσουν στην Ρωσία και στον Πούτιν μια στρατηγική προσεταιρισμού της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς (γιατί ας πούμε φαντάζει απίθανο η ευρωπαϊκή ακροδεξιά να είναι κώλος και βρακί με το ευρωπαϊκό κεφάλαιο -- δυιμωγκραντηκύ ευρώπη γαρ -- και χρειάζεται τις πλάτες του ρώσικου) χωρίς πολύ συγκεκριμένα στοιχεία αλλά με βάση τον άλφα και τον βήτα σύμβουλο. ¨Ηδη στην πρώτη παράγραφο "μαθαίνουμε" ότι οι ουκρανικές ακροδεξιές ομάδες στην Ουκρανία γιγαντώθηκαν με ρωσικά χρήματα, ώστε να ενταθεί η σύγκρουση εκεί. Πρόκειται προφανώς για μια ευφυέστατη στρατηγική από πλευράς Ρωσίας, να χώσουν πρώτα χρήματα να φύγει ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας και να χάσουν μια ολόκληρη χώρα από την σφαίρα επιρροής τους, και μετά να χώσουν κι άλλα χρήματα (πάλι σύμφωνα με τους δυτικούς) να στηρίξουν φιλορώσουν αντάρτες εκεί, μιας και οι ακροδεξιοί πλέον έχουν γίνει οι καλύτεροι φίλοι της δύσης...

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Για το Γ. του Ηλιόπουλου κι ενώ οι "διαμάχες" γύρω από τις αλλαγές στην παιδεία που απασχολούν την κοινωνία (από τα δεξιά ούγκανα ως τους ατζάλινους γκωμουνηστές) περιστρέφονται γύρω από το πανηγυράκι που έστησε ο Φίλης με τους τράγους, έχουμε αυτό:

https://syndikatoergazomenonfarmakoukallyntikousynafonepaggelmaton.wordpress.com/2016/10/13/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CE%AD/

Τα μέτρα αυτά έρχονται κατευθείαν εξ Αμερικής όπου αυτά τα φοβερά συστήματα εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, με θαυμαστά αποτέλεσματα (και ευτυχώς δεν έχουν απολιθωμένους εκεί να μιλάνε για ταξική παιδεία κτλ).

Ijon Tichy