Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Λάμπει το άστρο του Φιντέλ Κάστρο



Το όνομά του σημαίνει "πιστός" και δε θα μπορούσε να έχει πιο δυνατή κι εύστοχη σημειολογία. Ο Φιντέλ δεν ήταν μαρξιστής στα νιάτα του, αλλά συνάντησε το μαρξισμό στην πορεία και έμεινε ως το τέλος της ζωής του πιστός στα ιδανικά της επανάστασης, παρά κι ενάντια στο κύμα της παγκόσμιας αντεπανάστασης, παρά κι ενάντια στις άπειρες, ανείπωτες δυσκολίες κι εμπόδια που προκαλεί η απομόνωση που έχουν επιβάλει στην Κούβα οι ΗΠΑ και το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Το επίθετό του είναι Κάστρο, και στα ελληνικά δε θα μπορούσε να έχει πιο δυνατή κι εύστοχη σημειολογία. Η Κούβα ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα το νησί της επανάστασης, ένα φρούριο ελεύθερων πολιορκημένων, που αντέχουν όρθιοι και περήφανοι. Ο ορισμός του γαλατικού χωριού, που είναι περικυκλωμένο από ρωμαϊκά οχυρά, κι ένα από αυτά μάλιστα βρίσκεται στην άκρη του νησιού, σαν στρατιωτική βάση (Guantanamo). Μόνο που αντί για μαζικό ζωμό, ο κουβανικός λαός έχει ρούμι και ζαχαροκάλαμα, μια ακατανίκητη εσωτερική παρόρμηση για χορό και μια απέραντη εμπιστοσύνη κι αγάπη στον ηγέτη του, που μάλλον θα τη γιγαντώσει, παρά θα τη σβήσει ο θάνατός του (κι είναι εντελώς βέβαιο πως οι αυθόρμητες εκδηλώσεις λατρείας θα γίνουν αντικείμενο χλευασμού από τα "αντικειμενικά, δυτικά ΜΜΕ").

Ο θάνατός του ήρθε λίγους μόλις μήνες μετά από την επίσκεψη του Ομπάμα στην Κούβα και δε θα μπορούσε να έχει πιο ιδιαίτερη σημειολογία. Οι Αμερικανοί είδαν να συμβαίνει αυτό που προσπαθούσαν να πετύχουν εδώ και (παραπάνω από) μισό αιώνα, εδώ και δέκα διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ, με (τουλάχιστον) 634 αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας του Φιντέλ. Είδαν δηλαδή να "πετυχαίνουν" ως "φίλοι" αυτό που μάταια προσπαθούσαν να πετύχουν τόσα χρόνια ως εχθροί της Κούβας -κι αυτό είναι μια συμβολική προειδοποίηση για το νησί της επανάστασης. Από την άλλη μεριά, μπορεί να πει κανείς πως ο Φιντέλ έζησε αρκετά, για να δει έναν πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκέπτεται την Κούβα, κι από τη στιγμή που τα είχε δει όλα σε αυτή τη ζωή, μπορούσε ήσυχος να κλείσει τα μάτια του. Εκτός κι αν το έκανε, για να μη δει τη συνέχεια.

Ο Φιντέλ Κάστρο δεν ξεκίνησε ως κομουνιστής, αλλά συνάντησε το μαρξισμό στην πορεία νομοτελειακά, όπως λένε οι μαρξιστές, κι όπως θα έκανε δηλαδή κάθε συνεπής επαναστάτης. Κι αν κάπου τον "παραβίασε" δεν είναι στα όποια τυχόν λάθη έχει κάνει κατά καιρούς, στις υποχωρήσεις που έκανε για να αντιμετωπίσει τους συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς ή στη σημερινή στροφή της Κούβας, που αποτυπώνεται και στις αποφάσεις του τελευταίου (7ου) συνεδρίου του ΚΚ Κούβας.

"Παραβίασε" όσα διδάσκει ο μαρξισμός για τον ιστορικό ρόλο και τα όρια της προσωπικότητας στο κοινωνικό προτσές, και το περίφημο συμπέρασμα πως είναι η ιστορία αυτή που δημιουργεί τα πρόσωπα κι όχι αντίστροφα. Είναι αυτή που ψάχνει τους πρωταγωνιστές με εκείνα τα γνωρίσματα, που θα εκφράσουν σαν αναγκαιότητα τις κοινωνικές τάσεις και μπορεί να αντικαταστήσει κάποιο πρόσωπο που θα εκλείψει από το προσκήνιο με ένα άλλο, που θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.

Παραβίασε όλα τα παραπάνω, όπως κάθε μεγάλη προσωπικότητα, που ξεφεύγει από το μέσο όρο, κάνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται ενδόμυχα αν η επανάσταση μπορεί να επιζήσει μετά από το δικό του θάνατο, την απώλεια ενός και μόνο προσώπου (αν και υπάρχει και ο Ραούλ). Αφήνει όμως μια σπουδαία, ανεκτίμητη παρακαταθήκη, το άστρο του που φωτίζει το δρόμο της επανάστασης, που επιβίωσε από τον πόλεμο (των άστρων) με τα 50 αστέρια της αστερόεσσας, και που γιγαντώνεται με το βιολογικό του τέλος, περνώντας στα όρια του μύθου, πέρα κι από την αθανασία της ιστορίας.

Αφήνει πάνω από όλα πολύτιμη παρακαταθήκη τα προφητικά του λόγια στο πρόσφατο συνέδριο του ΚΚ Κούβας (που μοιάζουν αρκετά με τη φράση του Χαρίλαου για τους ζευγάδες που φεύγουν και τη σπορά που μένει).
Για όλους έρχεται η ώρα μας, αλλά οι ιδέες των Κουβανών κομμουνιστών θα μείνουν ζωντανές...

Hasta Siempre Fidel, Hasta Siempre Comandante


Διαβάστε επίσης ένα πρόσφατο κείμενο για τα 90χρονα του Φιντέλ.

23 σχόλια:

zoot horn rollo είπε...

Αθάνατος.

Ανώνυμος είπε...

Βαθιά θλίψη.Δουλεύω, το σκέφτομαι και βουρκώνω.

σαπόρ τουτούρκι

skatopsyxos είπε...

Gracias por todo,Comandante

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Hasta siempre Comandante!

Ο,τι και να πούμε για σένα, θα μείνεις στην ψυχή μας σαν ένα χελιδόνι μιας νέας εποχής για τον Ανθρωπο.
Εσύ τόλμησες!

λαθραναγνώστης είπε...

Έκανε την δεύτερη έφοδό του στον ουρανό κι άφησε τον κόσμο φτωχότερο!
Αθάνατος κομμαντάντε!

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη αλλά εμένα δεν μου αρέσει η θλίψη για τον Φιντέλ. ο άνθρωπος έζησε μέχρι τα 90 του και σίγουρα κατάφερε να αντισταθεί και να παλέψει μέχρι τέλους. Όλοι θα πεθάνουμε και το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να αξιοποίησούμε οπωσ μπορούμε την ζωή μας. Αν είναι να λυπομάστε για κάτι είναι για πράγματα που δεν κάναμε.
χαμόγελο.

Ανώνυμος είπε...

seamos realistas,
exijamos lo imposible,
hasta la victoria siempre

Λέων

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφοι ας μην ασχοληθεί κανένας με όσους ειρωνευτούν, χλευάσουν και μειώσουν το φιντέλ τις επόμενες μέρες. Όσο και να χαίρονται τα γεράκια θα ξέρουν μέσα τους ότι ποτέ δεν τον νίκησαν, ούτε στη Σάντα Κλάρα, ούτε στη Χιρόν, ούτε και όταν "τελείωνε η ιστορία", ούτε με 60 χρόνια εμπάργκο. "σαν ένα ξεροκόμματο ψωμί που δεν μπορεί να το μασήσει μήτε ο θάνατος"

φάνης

ΔΙΟΝΥΣΗΣ είπε...

Παγκόσμιο σύμβολο για τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τη φτώχεια, την καταπίεση, τους πολέμους. Ακόμη και νεκρός τρομάζεις τους γιάνκηδες Φιντέλ. Όπως ο Τσε.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

O τελευταιος μεγαλος επαναστατης που εφυγε.Σεβασμος μονο!

Αναυδος είπε...

αθανατος
θα μεινει αιωνια στη μνημη ολων των κομμουνιστων

Ανώνυμος είπε...

Πλήρης ημερών. Σχεδόν κορόιδεψε τους ιμπεριαλιστές που ήθελαν να τον καθαρίσουν με τον ίδιο του τον θάνατο στα 90.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Φιδέλ, μας έκλεψες για πάντα όλες τις δικαιολογίες. Αφού η Κούβα μπόρεσε, μπορεί η ανθρωπότητα.

Αθάνατος!

Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Ο τελευταίος τις γενιάς επαναστατών που μεγάλωσαν στον 20ο αιώνα, κάτω από την σημαία της Οκτωβριανής επανάστασης, αθάνατος!
Εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να τον ξεπεράσουμε, και έτσι να τον τιμήσουμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή!

Ιβάν Τζόνι

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Τον αντρειωμένο μην τον κλαις
όσο κι αν αστοχήσει
μα αν αστοχήσει μια και δυο
πάλι αντρειωμένος θα `ναι,
πάντα είν’ η πόρτα του ανοιχτή

Ο άντρας κάνει τη γενιά
κι όχι η γενιά τον άντρα
Σαν είναι ο τράγος δυνατός
δεν τον εσταίνει η μάντρα.

Ανώνυμος είπε...

Δεδομένων των συνθηκών, δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για κάποιου είδους "στροφή" στην κουβανική πολιτική, καθώς υπάρχει μια συγκεκριμένη πορεία μετά το 90 που σε μεγάλο βαθμό έχει επιβληθεί από την πραγματικότητα -- και εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στις κινήσεις των ΗΠΑ, αλλά και σε αυτές των διαφόρων σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων από τις οποίες (λανθασμένα καθώς αποδείχθηκε) οι κουβανοί περίμεναν πολλά περισσότερα απ'όσα έπρεπε (και συν τοις άλλοις έτσι μας έμειναν και κάβα οι απόψεις των διαφόρων μπουρδολόγων που παρουσιάζουν όλους μας όλους τους λατινοαμερικάνους σοσιαλδημοκράτες ως επαναστάτες με όχημα αυτές τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες αλλά και με το μπαλαντέρ της στάσης των ΗΠΑ απέναντί τους).

Ο ίδιος ο Φιντέλ πάντως αν δεν κάνω λάθος είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για κάποιες από τις τελευταίες εξελίξεις.

Ijon Tichy

GT είπε...

Θεωρω πολυ μικρο το χτυπημα στην πρωτη σελιδα του ριζοσπαστη για καστρο. ΟΚ καταλαβαινω ηταν τελευταια στιγμη αλλα γνωμη μου επρεπε να αλλαξει να ναι πρωτο θεμα ετσι μια παρατηρηση απο μενα

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως δεν ήταν απλώς τελευταία στιγμή, ήταν αφού έκλεισε η έκδοση καθώς ο κυριακάτικος ρίζος κλείνει από παρασκευή.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Άξιοι στον Ριζοσπάστη 3 παράγραφοι για ολόκληρο Φιντέλ Κάστρο και η ανακοίνωση σελίς 31

Αναμένουμε την αρχή της αποκαθήλωσης στο συνέδριο

Μόνη νησίδα σοσιαλισμού στον κόσμο ο Περισσός

ΡΙΠΚΚΕ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αφενός αυτό που λέει ο Ijon.

Αφετέρου, καταλαβαίνω πως κάποιοι θα προτιμούσαν μαζί με το Φιντέλ να θάψουν και το ΚΚΕ και ό,τι κομμουνιστικό έχει μείνει όρθιο από το τσουνάμι της αντεπανάστασης.
Αλλά ας φροντίσουν να έχουν στοιχειώδη επαφή με τα δεδομένα της πραγματικότητας (πότε κλείνει μια κυριακάτικη εφημερίδα, κτλ) και να το παίξουν λίγο πιο έξυπνα, για να μην καίγονται τόσο γρήγορα.

zoot horn rollo είπε...

Ρεστ ιν πις το μυαλο σας.

Ανώνυμος είπε...

Το "σελίς 31" είναι η καινούρια εξυπνάδα; Τα διεθνή νέα ξέρετε που πέφτουνε στον ρίζο; Το ότι είχαμε ανακοίνωση της κετουκε για το θέμα λέει κάτι σε μερικούς;

Έχει βγει ο κάθε πικραμένος να πει το μακρύ του και το κοντό του για τον Φιντέλ, και -- ω μα τι έκπληξη! -- να βρει και πάτημα για να επιβεβαιώσει τις αντικκε εμμονές του είτε βγάζοντάς τον δικτάτορα (φιλελεδο-ανάρχες) ή λέγοντάς μας ότι δεν τιμήθηκε όπως έπρεπε (σοσιαλδημοκράτες και τα κοπρόσκυλά τους -- από τους τενεκέδες ως τους ατσάλινους). Και το τελευταίο για την μόνη πολιτική δύναμη στην ελλάδα που στάθηκε και στέκεται στο πλευρό της Κούβας χωρίς "ναι μεν αλλά" και λοιπές γελοιότητες. Τραβάτε να γράψετε κανα άρθρο για τον αν ήταν δικτάτορας, επαναστάτης, κομμουνιστής ή δοκιμαστής πούρων και σταματήστε την φαρσοκωμωδία, μέχρι εκεί σας παίρνει.

Ijon Tichy

λαθραναγνώστης είπε...

Πολλά "αναμένετε" εσείς, αλλά σαν την αλεπού που "ανέμενε" να πέσουν τ αρχίδια του τράγου, θα ξερογλείφεστε , μέχρι που θα ψοφήσετε κι εσείς από τη πείνα!