Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Πραξικόπημα στο Ατέχνως

Στις 25 Νοέμβρη το ΑΤΕΧΝΩΣ έληξε, σε ό,τι μας αφορά ως “Οικοδόμο” και “Σφυροδρέπανο”. Καταλήφτηκε ανοίκεια, αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγουμένως κήρυξη πολέμου από τον ως τώρα συνταξιδιώτη Ηρακλή Κακαβάνη, που μπορεί να μας κατηγορήσει άδικα ―ήδη δεν είναι η πρώτη φορά― ότι δε σταθήκαμε Ηρακλείς στο στέμμα του. Ουδέποτε είχε θρόνο το ΑΤΕΧΝΩΣ. Τώρα αποχτά και παύει να είναι ΑΤΕΧΝΩΣ.


Ο Ηρακλής Κακαβάνης επιχειρεί να μετατρέψει το ΑΤΕΧΝΩΣ σε μαγαζί, χωρίς τη δική μας σύμφωνη γνώμη, για την εξυπηρέτηση των προσωπικών του φιλοδοξιών, παραβιάζοντας κάθε κανόνα συνεργασίας και τις αρχές στις οποίες βασίστηκε το ΑΤΕΧΝΩΣ, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, μέχρι που μας ανακοίνωσε ως άλλος Ανδρέας: “Θέσατε εαυτούς εκτός περιοδικού”.

Όταν ξεκινήσαμε ούτε λεφτά είχαμε στο κεφάλι μας, ούτε επιχειρηματικά σχέδια, μόνο την ελπίδα ότι χάρη στη συμβολή τόσων και τόσων συνεργατών, που αγκάλιασαν το ΑΤΕΧΝΩΣ με την ανιδιοτελή, εθελοντική συμμετοχή τους και γέμισαν τις σελίδες του με δουλειά, φαντασία, μεράκι, την αφειδώλευτη και χωρίς υλικά ανταλλάγματα προσφορά τους, μπορεί κάποια μέρα να μετατραπεί σε μεγαλύτερη και πιο επαγγελματικοφανή ιστοσελίδα.

Τρεις άνθρωποι δε μπορούν να συμφωνούν πάντα, ούτε να διαφωνούν συνεχώς. Έτσι για παράδειγμα όταν τρεις άσχετοι τεχνικά με το διαδίκτυο, ανακαλύψαμε ότι το domain το ’χει στο όνομά του ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας, και είπαμε να το πάρουμε, προσφέρθηκε ο Ηρακλής Κακαβάνης να το πάρει αυτός. Για μας ισοδυναμούσε ότι το είχαμε ως η καλώς εννοούμενη «τρόικα» του ΑΤΕΧΝΩΣ. Για τον Ηρακλή Κακαβάνη το domain ισοδυναμεί με dominium (κυριαρχία).

Τώρα πώς και γιατί ένα πρωί ο Ηρακλής Κακαβάνης μάς αφαίρεσε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ΑΤΕΧΝΩΣ για να μη μπορούμε να κάνουμε αναρτήσεις, άλλαξε τους κωδικούς των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους κωδικούς του προφίλ του περιοδικού στο facebook, καθώς και τους κωδικούς των σελίδων του ΑΤΕΧΝΩΣ στο facebook και στο twitter, εκπαραθυρώνοντας ουσιαστικά τους δύο από τους τρεις συνδημιουργούς του περιοδικού από το σπίτι τους, είναι και κρίμα και άδικο. Το κρίμα άντε να το επιμερίσουμε στους λαιμούς των τριών μας, το άδικο αφορά στον Ηρακλή Κακαβάνη που δεν άντεξε προφανώς τη συλλογικότητα, όταν ονειρευόταν τη θέση του διαδικτυακά και όχι μόνο.

Αν το κρατήσει μόνος του θα το δούμε. Από δω κι εμπρός, δυστυχώς, εμάς δεν θα μας αφορά γιατί δεν μετρήσαμε ποτέ, ούτε αποτιμήσαμε υλικά αριθμό αναρτήσεων, προσωπικές και ανθρώπινες σχέσεις με συνεργάτες, σχέδια και προτάσεις, με αντίληψη ένα… ΕΣΠΑ που έσπασε τα αυγά και κανείς δεν τρώει ―Ατέχνως― ομελέτα.

Ο Ηρακλής Κακαβάνης οφείλει να δώσει λόγο, όχι σε εμάς, αλλά στους συνεργάτες και τους αναγνώστες του περιοδικού γιατί διέσπασε το ΑΤΕΧΝΩΣ και ποια κίνητρα δικαιολογούν τις κινήσεις του. Και το κυριότερο, τι θεωρεί ότι εκπροσωπεί και υπερασπίζεται, στο όνομα του ΑΤΕΧΝΩΣ και από ποιον, ενεργώντας αυθαίρετα και πραξικοπηματικά.

Από τις 25 Νοέμβρη το ΑΤΕΧΝΩΣ δεν είναι το ίδιο. Δεν είναι το ΑΤΕΧΝΩΣ της συντακτικής του ομάδας και των δεκάδων συνεργατών του. Δεν είναι το ΑΤΕΧΝΩΣ που εμπιστεύτηκαν οι χιλιάδες αναγνώστες και οι φίλοι του. Εξακολουθεί να υφίσταται τυπικά και να 'χει το ίδιο όνομα.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα τη δύσκολη θέση των συνεργατών (έχουν ήδη ενημερωθεί) και των φίλων του περιοδικού που ξαφνιάζονται δυσάρεστα από όσα μαθαίνουν σήμερα. Αυτή η κατάληξη μάς στενοχωρεί περισσότερο από τον καθένα. Έχουμε όμως καθαρή τη συνείδησή μας ότι εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, προτού αναγκαστούμε να καταγγείλουμε ανοιχτά αυτές τις ενέργειες.

Θα μας λείψει, μας λείπει ήδη, και από αυτό το μετερίζι δεν αποχαιρετάμε κανέναν. Άλλωστε η θάλασσα είναι πολύ πλατιά, και χάριν των όσων ζήσαμε από τον Γενάρη του 2015 ως τώρα, αφήνουμε παρακαταθήκη στο αρχείο του ΑΤΕΧΝΩΣ ό,τι μας αφορά, φτάνει να μην αλλάξει η χρήση του.

Βασίλης Κρίτσας (Σφυροδρέπανο) – Νίκος Πουρναράς (Οικοδόμος)

25 σχόλια:

Profoldsorfolds είπε...

Λυπάμαι πολύ σύντροφε σύντροφε...

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Μηδενί δίκην δικάσαι, πριν αμφοίν μύθον ακούσης.
Ας είναι κι η μάνα σου ο ..."ενάγων"!
Ας περιμένουμε και τον έτερο μύθο.

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Κρίμα και πάλι κρίμα!Μπροστά σε όλο αυτόν τον οχετό των "ανεξάρτητων" σελίδων το ΑΤΕΧΝΩΣ έμοιαζε σαν τη μύγα μες στο γάλα,με πλούσιο περιεχόμενο και στέρεα ιδεολογική βάση.
Εύχομαι σφυροδρέπανε εσύ και ο οικοδόμος να συνεχίζεται να γράφετε γιατί το έχουμε ανάγκη,κάθε εμπόδιο για καλό.

JohnyQ είπε...

Αρχικά νόμισα ότι ο τίτλος ήταν ειρωνικός...λυπάμαι Απολίθωμα.
καλή συνέχεια στα υπόλοιπα μετερίζια (ηλεκτρονικά και πραγματικά ;) )

Ανώνυμος είπε...

Τι όμορφα που τα λες. Παραλίγο να ξεχάσω ότι ψηφίζεις μνημόνια, ρίχνεις ξύλο σε συνταξιούχους και είσαι η τσατσά των Αμερικανωνε.
ΒΧ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Είναι όντως λυπηρή εξέλιξη, Σερ.

Σεχτάρ, δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει δημόσια.

ΝΣ, το επιμύθιο σωστό είναι. Δεν μπαίνουν όμως απαραίτητα όλες οι περιπτώσεις στο ίδιο τσουβάλι.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά κρίμα. Και ας μην αλλάξει καθόλου το περιεχόμενο, μόνο και μόνο που έγινε κάτι τέτοιο, απλά δεν μπορεί πια να διαβάζετε το site όπως παλιά...
Όλα τα καλά στην ταξική κοινωνία τελειώνουν κάποτε.

Ιβάν Τζόνι

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Aν προτιμά την ...ερημοδικία, δικό του πρόβλημα.
Και κρίμα, γιατί είχα μιαν εκτίμηση στο περιοδικό αυτό.
Κράταγε μια ποιότητα.

Ανώνυμος είπε...

Αν παντως μετα τον απριλιο (πριν ειμαι λιγο πνιγμενος) αποφασισετε να φτιαξετε κατι αλλο μπορω να βοηθησω στο τεχνικο μερος.
Χαμογελο

Ανώνυμος είπε...

Θα σου ζητήσω συγγνώμη Σφυροδρέπανε γιατί αναλογίζομαι τη δικαιολογημένη φόρτισή σου για την εξέλιξη αυτή, με όλο το θάρρος όμως και ως απλός αναγνώστης θα σου πω ειλικρινά ότι δε στενοχωριέμαι ιδιαίτερα. Θεωρώ ότι θα σου κάνει καλό. Ήταν πράγματι εξαιρετικά αξιόλογη προσπάθεια το ατέχνως, για κάποιο λόγο όμως δε συνδέθηκα τόσο πολύ ως αναγνώστης μαζί του όσο πχ με τούτο το μπλογκ. Δεν έχω καθίσει να σκεφτώ το γιατί. Ένας λόγος θα μπορούσε ΄να είναι ότι το Ατέχνως ήταν πολύ μεγάλο για να το παρακολουθήσω, γράφαν πολλοί και ήταν πολλά και τα κείμενα. Χρόνος δεν υπάρχει και καμιά φορά, οι πολλοί και τα πολλά (αξιολογότατοι και αξιόλογότατα χωρίς να σημαίνει ότι για όλους και όλα ο κάθε αναγνώστης δίνει την ίδια αξιολόγηση) που από τη μια μπορεί να είναι "κράχτες" για να προσελκυστεί ένας αναγνώστης, από την άλλη, μπορεί να είναι και ένα εμπόδιο κάνοντάς τον να νιώσει ότι χάνεται μέσα στον όγκο των πληροφοριών. Ένας άλλος λόγος μπορεί να ήταν η μικρότερη αμεσόητα μιας και δεν υπήρχε δυνατότητα σχολιασμού. Εξηγούμαι. Δε λέω ότι αν κάποιος έστρωνε τον κώλο του να γράψει ένα κείμενο δε θα το ανεβάζατε (ακόμα κι αν διαφωνούσατε με αυτό), νομίζω όμως ότι ακόμα και ένα τεμπέλικο σχολιάκι-και σε αυτά που συμφωνεί κάποιος και σε αυτά που διαφωνεί) μπορεί να προσθέσει κάτι ουσιαστικό καμια φορά (σίγουρα πάντως προσθέτει αμεσότητα). Αυτά σα πιο γενική παρατήρηση. Πιο ειδικά θα έλεγα ότι η αίσθησή μου είναι υπάρχει μια διαφορά στα εκεί κείμενά σου και τα εδώ. Δεν το βάζω από ποιοτική αξία. Εκεί μου φαίνονταν λιγότερο προσωπικά, μικρότερα γενικά σε έκταση, με λιγότερο "παιχνιδιάρικη" διάθεση, πιο "δημοσιογραφικά" με την έννοια του ακολουθώ το ρυθμό της επικαιρότητας. Μιλώ βέβαια απλά για την αίσθησή μου-μπορεί φυσικά αυτή η αίσθηση να είναι εντελώς λάθος επί των πραγματικών δεδομένων. Προφανώς και το να ακολουθεί κανείς την επικαιρότητα δεν είναι κάτι λάθος. θεωρώ όμως ήταν τόσο μεγάλη η, για μένα αξιοθαύστη, προσπάθεια να γράφεις καλά κείμενα και εκεί και εδώ (εδώ σε καθημερινή μάλιστα βάση) που θεωρώ ότι σου έκοβε χρόνο από πιο σοβαρά πράγματα. Και εδώ ήρθε η ώρα να σου γράψω και ένα παράπονο. Είχες γράψει για τη φιλοδοξία σου να γραφτούν 100 κείμενα για τα 100 χρόνια από το 1917. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το-υπερφιλόδοξο όντως αλλά εγώ το αξιολογό ως πιο σημαντικό ακόμα κι αν περιορίζονταντ στο ένα τέταρτο της εξαγγελίας- πρότζεκτ που είχες υποσχεθεί στη βάση του μπλογκ πήγε στις ελληνικές καλένδες και πιστεύω ότι φταίει λιγάκι και το ατέχνως σε αυτό (έστω και χωρίς να το θέλει/επιδιώκει). Αίσθησή μου είναι επίσης ότι η καθημερινή συχνότητα ανάρτησης κειμένων ίσως να επιδρά αρνητικά στην αφομοίωση των κειμένων ή τον προβληματισμό επί αυτών.
Πιστεύω ότι με τον οικοδόμο μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι πιο συνεκτικό στη θέση του ατέχνως (και μακάρι να το κάνετε-πιστεύω ότι ταιριάζετε πιο πολύ εσείς ως δίδυμο από ότι η "τρόικα" που ξεκινήσατε το ατέχνως).
Αυτό που βασικά είναι λυπηρό, με την ευκαιρία της στάσης του κυρίου στο ατέχνως, είναι οι περιορισμοί που αναδεικνύονται και το πόσο εύκολα το διαδίκτυο μπορεί να εκθρέψει γιγάντια "εγώ" και καλαμοκαβαλάρηδες που την είδαν φωτεινοί παντογνώστες ή αφεντικά (προφανώς δεν εχω στο μυαλό μου μόνο τη περίπτωση του συγκεκριμένου).

ρα

Ανώνυμος είπε...

Στο ατεχνως νομίσαμε ότι μπορούν να υπάρξουν νησίδες δημιουργικότητας χωρίς κανένα συμφέρον οικονομικό και προβολής του εαυτού μας... Κάθε εμπόδιο για καλό... το λογότυπό μου και το όνομά μου δεν εχει καμιά δουλειά στο εξής εκεί... Είμαι σίγουρη οτι θα έχουμε καλύτερες ευκαιρίες.
Η logo creator

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ο Νς προσφέρει τις καλοπροαίρετες υπηρεσίες του

Ανώνυμος είπε...

Ρε Σφυροδρεπανε αυτονα τον Σαραβακο για δεν τον κόβεις; Μη σε πούμε σταλινα; Καμάρι και τιμή σου, ξερωγω.
ΒΧ

Ανώνυμος είπε...

Ρε δεν κάνεις σεξ που θα πεις και "αυτό παραπαει".
Έχεις ακουστά τι θα πει ΣΥΡΙΖΑ και Τσιπρας;
Ντροπ ντεντ ρε Σαραβακο ναουμε.
ΒΧ

Ανώνυμος είπε...

@ΒΧ
ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα θεωρούσε τιμή του που ήταν Σταλίνας!

Μία απλή παράγραφος από παλαιό γράμμα του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα προς την θεία του Μπεατρίς από το Σαν Χοσέ, πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα το 1953(*)

«Περνώντας από τις απέραντες εκτάσεις της United Fruit, πείστηκα για μία ακόμα φορά για το πόσο τρομερά είναι αυτά τα πλοκάμια του Καπιταλισμού. ΟΡΚΙΣΤΗΚΑ μπροστά στην ΕΙΚΟΝΑ του ΠΑΛΙΟΥ και ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΣΤΑΛΙΝ [που είχε πεθάνει στις 5 Μαρτίου εκείνου του χρόνου] πως θα ησυχάσω μόνο όταν τα δω να εξαφανίζονται»

Σταλινικός ο Τσε

(*)Πηγή:
Ερνέστο Τσε Γκεβάρα του Κάρλο Μπάτα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Έννιο ντι Νόλο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας, Μασσιμιλιάνο Γκουδέρζο Πανεπιστήμιο Ούρμπινο και Λεοπόλδο Νούτι Πανεπιστήμιο της Ρώμης

Στα Ελληνικά: Εκδόσεις Καστανιώτη

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μερικές ακόμα απαντήσεις.

ΝΣ, τα ονόματα έχουν αφαιρεθεί πια, ούτως ή άλλως δεν ήταν δική μου υπόθεση να το αλλάξω (ούτε και στις δυνατότητές μου, τεχνικά μιλώντας).
Η άλλη μνεία δεν υπήρχε εξ αρχής, αλλά όχι, δεν ήταν πρόσφατη.

ΒΧ, τον έχω κόψει (για άλλο θέμα) και ξανάρθε μόνος του. Άλλες φορές προσθέτει κάτι χρήσιμο, άλλες φορές προσθέτει απλώς την ανάγκη του να περιαυτολογήσει και εκτίθεται. Το "Σαραβάκος" το θεωρώ πετυχημένο και το κρατάω. Αλλά αυτό με το οποίο συμφωνώ περισσότερο είναι το πρώτο σου σχόλιο. Δεν έχω διάθεση για κουβεντούλα με τσάι και συμπάθεια με συνειδητούς υποστηρικτές μιας κυβέρνησης που ψηφίζει μνημόνια, χτυπάει συνταξιούχους, είναι η τσατσά των Αμερικάνων, κτλ. Και θεωρώ πιο χρήσιμο να του το θυμίζω-ουμε κάθε φορά που σχολιάζει, από το να τον κόψω (μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον).

Για το φινάλε, τις ευχαριστίες μου σε όσους εκφράζον τη λύπη τους για την εξέλιξη (τη συμμερίζομαι απόλυτα και σίγουρα δεν είναι αυτό που φανταζόμουν για τέλος). Και ένα μικρό σχόλιο για τον ρα, που τον ευχαριστώ για το πολύ καλό δικό του σχόλιο.
Αγγίζει σε αρκετά σημεία την ουσία και κάποιες δικές μου σκέψεις, τόσο καλά, ώστε ακόμα κι αν κάπου την αδικεί ή τη στρεβλώνει άθελά του, δεν κρίνω σκόπιμο να απαντήσω και να το "διορθώσω".

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αναυδος είπε...

πιο τεραστιο παρατσουκλι θα ηταν ιαγος

Ανώνυμος είπε...

Ήρθα εδώ για να γράψω αυτό που όλοι σκέφτηκαν μόλις διάβασαν το ποστ σου Δημήτρη:
Στ' αρχιδια μας.
ΒΧ

G.T είπε...

Πάντως δυστηχώς για μας τους λάτρης των διαδυκτιακων ξεκατινιασμάτων δεν έχει υπάρξει απάντηση στο ατέχνως ακόμα :(... Τέλος πάντων ελπίζω να μην σας κάμψει αυτό το πάθημα και να επανέλθετε με κάτι άλλο αν και εσύ ούτως η άλλως εισαι το μόνο μπλογκ που διαβάζω τόσα χρόνια και το κρατάς στο ίδιο επίπεδο άσχετα αν συμφωνώ παντα η όχι

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δε νομίζω να υπάρξει GT. Είτε υπάρξει είτε όχι όμως, βασικό μας μέλημα είναι να κρατήσουμε τέτοια στάση, που να απογοητεύσει τους λάτρεις των διαδικτυακών ξεκατινιασμάτων ;)

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχα

Όντωσταρχίδιαμας

σαπόρ τουτούρκι

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλο κρίμα και ευχαριστώ πολύ για το χώρο που μου δόθηκε αλλά σας θεωρώ και τους 2 μαχητές της καλής λαϊκής ενημέρωσης και κάπου κάτι καινούργιο θα γεννηθεί!
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΡΥΠΟΣ