Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Σε δέκα μέρες

(που δε συγκλόνισαν τον κόσμο)

Αγαπητό ημερολόγιο,

όχι πως δε συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά κινούμαστε ακόμα σε ύστερους εορταστικούς ρυθμούς, γι' αυτό θα σου γράψω σε αντίστοιχα ελαφρύ κλίμα τα αθλητικο-πολιτικά συμπεράσματα ενός μπασκετικού διημέρου.

Θα μου πεις, έλα μωρέ τώρα, ποιο μπάσκετ και ποια Στικούδη; Και θα σου πω, τουλάχιστον το ελληνικό μπάσκετ υπάρχει στον ευρωπαϊκό χάρτη, σε αντίθεση πχ με τη Στικούδη και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα συνεχίσεις τον εσωτερικό μου μονόλογο, ρωτώντας γιατί να ασχολούμαστε γενικά με το μπάσκετ, παθητικά, ως θεατές, αντί να βγούμε όλοι στους δρόμους και τα ανοιχτά γηπεδάκια, κι ας έχει κρύο αυτές τις μέρες. Θα σου απαντήσω σαφώς πως αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Προχωράμε στην επόμενη.

Χτες έπαιζαν για την Α1 ΑΕΚ-Άρης, σε έναν άτυπο (ημι)τελικό για την τρίτη θέση της κανονικής περιόδου, και προχτές, στην Ευρωλίγκα, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (που αρνιέμαι να τον γράψω ΠΑΟ Superfoods, όπως αρνιέμαι-αρνιέμαι-αρνιέμαι να πω την Α1 Basket League Σκρατς, Στοίχημαν και τρέχα-γύρευε. Όπως οι Βάσκοι, που άλλαζαν σχεδόν κάθε χρόνο όνομα, αλλά κρατούσαν τη χάρη και τελικά καταστάλαξαν στο δικό τους: Μπασκόνια). Έπαιζαν δηλαδή οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες στην Ελλάδα, που θα ξαναπαίξουν μεταξύ τους σε δέκα μέρες για τους ημιτελικούς του Κυπέλλου.

Αλλά εν αρχή ην η επέλαση του χιονιά, που στην πρωτεύουσα ειδικά, ήταν ένα μικρό ανέκδοτο και τον αποδομήσαμε με γκοσινικούς όρους και φράσεις από το μικρό Νικόλα, μαζί με ένα βόρειο σφο "καλο"φαγά.
-Επέλαση ή όχι, πάντως κρύο δεν κάνει, είπε ο Κλοτέρ και πήγε τιμωρία στη γωνία, όπως κάθε φορά που σηκώνεται να πει μάθημα.
Αν και το βασικό πρόβλημα ξεκίνησε από μια νιφάδα που ήθελε να κάνει μόνη της τη χιονόπτωση, όπως ο Αλσέστ το πλήθος.
Και τέλος πάντων, κανείς δεν τα βάζει ατιμώρητα με την Παρέα των Εκδικητών και το χιονιά της Αθήνας.
Αχ Αθήνα του χιονιά...

Το πρόβλημα με την Αθήνα δεν είναι το τσουχτερό κρύο της (γελάει ο κόσμος, εκτός κι αν μιλάμε για πρόσφυγες και άστεγους), αλλά τα σπίτια και οι κλειστοί χώροι που δε θερμαίνονται. Κανονικά, αντί για "χρόνια πολλά" κι άλλα τέτοια κοινότυπα αυτές τις μέρες, πρέπει να ευχόμαστε "θέρμανση πάνω απ' όλα", "να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας", κτλ. Κάποιοι φίλοι βγαίνουν κάθε μέρα από το κρύο σπίτι τους, για καφέ, μπραντς, τάβλι κι ό,τι ήθελε προκύψει, με βασικό σκοπό να ζεσταθούνε -όπως οι γέροι πηγαίνουν το καλοκαίρι στα ΚΑΠΗ και τις δημόσιες υπηρεσίες, που κλιματίζονται.

Αλλά έτσι παίζεις με τις πιθανότητες. Που μπορεί να είναι κι εις βάρος σου, όταν πχ ακόμα και το κλειστό του ΟΑΚΑ (που το ονόμασαν "Νίκος Γκάλης" χωρίς κανένα λόγο) δεν έχει θέρμανση. Μα είναι τρελοί αυτοί οι χαμουτζήδες. Κι έτσι οι δυο ομάδες βαρούσαν στο γάμο του καραγκιόζη, μέχρι να ζεσταθούν και να πάρουν μπρος (η ΑΕΚ πχ είχε 46 πόντους στο ημίχρονο, αλλά μονάχα δύο, στο πρώτο τετράλεπτο.

Το άλλο πρόβλημα. όταν πηγαίνεις γήπεδο, είναι πώς να αποφύγεις το φακέλωμα, την κάρτα πολίτη, ΑΜΚΑ, ιστορίες και δε συμμαζεύεται. Εκτός κι αν πέσεις πάνω σε κάποιο μέλος της Ορίτζιναλ, που σου δίνει "δικό της" εισιτήριο, πέντε ευρώ, χωρίς ουρές και διαπιστεύσεις, πας και κάθεσαι όπου θες. Και μένεις με την απορία αν τα έδωσες σε έναν πολιτικοποιημένο σύνδεσμο (το όνομα θα μπορούσε να παραπέμπει στους "δικούς μας" αυθεντικούς "τρου" κουκουέδες), με ανησυχίες και σωστή θέση ενάντια στο φακέλωμα. Ή σε μια οπαδική μαφία, που βγάζει μεροκάματο για τα κεφάλια της, κι έχει γίνει κολαούζος του Μελισσανίδη στο θέμα του γηπέδου στη Φιλαδέλφεια.
Αν και το ένα δεν αποκλείει το άλλο, απαραίτητα.

Γενικά η ΑΕΚ είναι μια ιδιαίτερη, μπερδεμένη περίπτωση συλλόγου και λαού. Που τιμά τις ρίζες του με τη δωρεάν κερκίδα για τα προσφυγόπουλα (ή το 99', το φιλικό με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι), αλλά κάνει ένα μικρό χαμό με κροτίδες και καπνογόνα, για να νιώσουν τα προσφυγάκια σαν το σπίτι τους (την πατρίδα τους) και να βάλει τα κλάματα ένας άλλος μπόμπιρας, που καθόταν πίσω μας. Έξω οι οικογένειες από το γήπεδο, που λέει κι ένα σύνθημα στην Τούμπα.

Που μπορεί να έχει ωραία κερκίδα, παλμό, ωραία συνθήματα, Ζαραλίκο στο μικρόφωνο, κτλ, αλλά να την πέσει στην κόρη του Αμερικάνου. Κι έχει τεράστιο άχτι στους Αρειανούς, λόγω Ξηροκώστα (που ζει κάθε χρόνο γι' αυτό το παιχνίδι), αντί να τα βάλουν πρωτίστως με την αστυνομία, που τους στρίμωξε υπεράριθμους σε μια μικρή θύρα στο Χαριλάου, για να ποδοπατηθούν με μαθηματική, νομοτελειακή ακρίβεια.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, έπαιζαν δύο ομάδες με πολύ διαφορετική φιλοσοφία (σα να λέμε υλιστές εναντίον ιδεαλιστών, αλλά καμία σχέση). Όπου ο Άρης δεν αλλάζει ποτέ και για κανένα λόγο τους ξένους του (ακόμα και αν φύγουν από μόνοι τους, όπως ο Μαρμπλ) ποντάροντας στην ομοιογένεια. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν, άλλαξε εσύ.

Ενώ η ΑΕΚ αλλάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα (Ελονού, Μακ Γκραθ) λες και περιμένει να της κάτσει το Τζόκερ. Τα πάντα ρει, πλην του προπονητή της, αν και έχει μαλώσει με τους πάντες, στο βαθμό που μετά τον αγώνα να δηλώνει μεταξύ σοβαρού κι αστείου για το μαυρισμένο μάτι του Ούκιτς (που τα έβαζε όλα κι έπαιζε καλύτερα έτσι): "δεν το έκανα εγώ".

Κι ίσως να ήταν ευκαιρία να τον τελειώσουμε το Σάββατο το βράδυ (εμείς θα ξαναφέρουμε τον Αναστασιάδη) αλλά μετά το 29-30 δεν υπήρχαμε στο γήπεδο. Κι έτσι τώρα μένει η ρεβάνς για το Κύπελλο, την άλλη βδομάδα, κι η πρόκριση στον τελικό. Αν και κανείς δε μοιάζει έτοιμος-ικανός για την υπέρβαση, να σπάσει δηλ το δίδυμο των αιωνίων.

Εκεί όπου τα κόζια άλλαξαν κι ο Ολυμπιακός έχει πάρει τον αέρα του ΠΑΟ, με έξι σερί νίκες. Κι αυτό είναι το μόνο σημαντικό που μένει στο τέλος, σε μια διοργάνωση-μαραθώνιο, 30 αγωνιστικές, όπου όλοι μπορούν να κερδίσουν τους πάντες (ακόμα και την ΤΣΣΚΑ που έχει τρεις σερί ήττες) και να καλύψουν ένα στραβοπάτημα. Όχι όμως και τους τραυματισμούς των παικτών τους, που δίνουν δυο και τρεις αγώνες κάθε βδομάδα, και πέφτουν σαν τα κοτόπουλα, στο βωμό του νέου συστήματος της Ευρωλίγκα, που ζήλεψε το ΝΒΑ.

Όσο για τον ΠΑΟ είχε 15 κλεψίματα, εξουδετερωμένα τα βασικά ατού του αντιπάλου (Σπανούλη, Πρίντεζη, Λοτζέσκι), σούπερ δίδυμο Τζέιμς-Ρίβερς... Αλλά δεν είχε ομάδα και Έλληνες να μιλήσουν στα δύσκολα. Ούτε καν τον (γεια-σου) Παππά...
Ούτε καν τον Μπουρούση, που προβλημάτισε με την απόδοσή του και την... ωριμότητά του, όταν τον πίκαρε το κοινό του ΣΕΦ κι αυτός δε γύρισε να τους πει: σε δέκα μέρες...



Στο φινάλε της σημερινής ανάρτησης, μπορείτε να δείτε μια αγιογραφία του Καίσαρη για τον πεθερό του Μπουρούση, το Μάκαρο Ψωμιάδη -δικαίως ακούει τα σχολιανά του στα σχόλια από κάτω, χωρίς να υπολογίσει ο άτιμος αυτούς που τον θεωρούνε κομμουνιστή.

Και κάτι που γράφτηκε ένα χρόνο πριν, σε μια σελίδα ερασιτεχνών (που αγαπάνε δηλ την τέχνη και αυτό που κάνουν) για την κοινωνική διάσταση του φαινόμενου Αντετοκούμπο. Ο οποίος πάει καρφί για το All Star Game στο ΝΒΑ, κι είναι πίσω (μόνο) από το Λεμπρόν Τζέιμς, στους "κοντούς" της Ανατολής. Ναι, αλλά δεν έφτασε ακόμα τις ψήφους των φασισταριών της ΧΑ στις εκλογές. Ρε λες τελικά να τους ψηφίζουν κι αυτούς bot (ψεύτικοι λογαριασμοί, μηχανές), σαν τον Πατσούλια;

10 σχόλια:

aek είπε...

Νταξει οκ πέρυσι τους άλλαζε σαν τα πουκάμισα η αεκ τους ξένους αλλά φέτος αυτή η επιμονή στο Ρανταλ Φαλκερ ήταν ακατανόητη. Το ματς ημιτελικός το σάββατο θα ναι διαφοερετικό κλειστό και θα κριθεί στις τελευταίες επιθέσεις ας κερδίσει ο καλύτερος κι ας φύγει ο ζντοβτς απτήν αεκ επιτέλους

Ανώνυμος είπε...

Αν μιλάμε για άτεχνο παίχτη, μιλάμε για τον Μπουρούση. Ένα σουτάκι έφτιαξε με πολλή δουλειά, σεβαστό για ψηλό, αλλά τώρα που έχει χάσει την αθλητικότητά του είναι αστείος. Να βγει να δώσει σκρην δεν μπορεί, βοήθειες στην άμυνα γελάνε και οι πέτρες, άμα φύγει δε η μπάλα απ την πλευρά που πήγε για βοήθεια αφήνει μια τρύπα ΝΑ μέσα στην ρακέτα, για κόψιμο δεν μπορεί να πηδήξει, να παίξει με πλάτη ξαναγελάνε και οι πέτρες, γεμίζει φάουλ σε χρόνο ρεκόρ αλλά τα φάουλ του είναι καλάθια και φάουλ. Μιλάμε για το πιο ντεφορμέ πεντάρι - φτάνει επίπεδα Ραντούλιτσα στην άμυνα. Στην επίθεση είναι λες και παίζει ο Υπερτροφή με 4 και ο αντίπαλος με 6.

Μεγάλη αντιπάθεια, μπασκετικά και σαν προσωπικότητα.

σαπόρ τουτούρκι

G.T είπε...

Ούτε ένα σχόλιο για τον πάντα παντού και για τον μπόμπιρα?

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον άσχετο, αλλά γέλασα με αυτό το ξύλινο:

"(...) είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όσους και όσες ακόμη πιστεύουν ότι υπάρχουν «από μηχανής σωτήρες», ότι αρκεί ο θολός αντιμνημονιακός λόγος, χωρίς καμία ταξική αναφορά, χωρίς διάθεση σύγκρουσης με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και ρήξη με την ΕΕ, για να απαλλαγούμε από το μνημονιακό ζυγό".

Τάδε έφη (die Frau) Koutsoumpa.

Ridebis.

BX

Unknown είπε...

Η σπόντα περί κομμουνιστή Καίσαρη πάει (και) σε μένα φαντάζομαι. Εκτός από το απαράδεκτο άρθρο για τον Ψωμιάδη έγραψε πρόσφατα και αυτό το άρθρο για την περίπτωση Ρούπα/Μαζιώτη. Νομίζω ότι δεν είναι άρθρο που θα έγραφε ένας «έντιμος δεξιός» όπως τον θεωρει η κ.ε. του μπλοκ. Οπότε επεκτείνω τον προβληματισμό της κ.ε. του μπλοκ για την Original, στον Καίσαρη και αναρωτιέμαι δημόσια τι είναι; Ένας πολιτικοποιημένος αρθρογράφος με ανησυχίες και σωστές θέσεις ή κολαούζος της μαφίας; Αν και το ένα δεν αποκλείει το άλλο, απαραίτητα θα μπορούσε να πει κανείς.

Για το γαμπρό του Ψωμιάδη τώρα, κάνει απίστευτα κακή σεζόν. Δεν φαίνεται και καθόλου καλά σωματικά. Εντάξει η περσινή σεζόν ήταν εξαίρεση και δεν μπορούσες να περιμένεις να την επαναλάβει αλλά να είναι τόσο πεσμένος; Τέτοια απότομη πτώση παίκτη μέσα σε μία σεζόν δε θυμάμαι. Συμφωνώ με τον Σαπόρ Τουτούρκι για τη φετινή σεζόν, όχι όμως γενικά για την καριέρα του Μπουρούση. Αν είναι τελείως άτεχνος πως έκανε τόσα χρόνια καριέρα σε κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκας; Ο επαγγελματίας μπασκετμπολίστας βασίζεται σε δύο πράγματα, τη γνώση του αθλήματος και τα αθλητικά του προσόντα. Ο Μπουρούσης έκανε μια (σεβαστή) καριέρα στηριζόμενος στο πρώτο. Αν ήταν και στα δύο μέτριος, θα είχε φτάσει μέχρι τον Άρη το πολύ, για να ρίξω και εγώ τη σπόντα μου.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

@aek

Μα και φέτος τους αλλάζει σαν τα πουκάμισα (κι ας έπρεπε να αλλάξει νωρίτερα το Φάλκερ). Το ότι καταφέρνει παρόλα αυτά να έχει κορμό κι ανταγωνιστική ομάδα, μπορεί και να πιστωθεί στον Ζντοβτς (άσχετα από το αν πρέπει ή όχι να μείνει)

Σαπόρ(τα), συμφωνώ ότι ο Μπουρούσης είναι μαύρη τρύπα στην άμυνα κι ότι αν ήταν έτσι, μπορούσε να μείνει κι ο Ραντούλιτσα, που το είχε στην επίθεση. Συμφωνούμε απόλυτα για το χαρακτήρα -παλιότερα η κε είχε γράψει το κείμενο: δε μας χέζεις ρε Μπουρούση
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2010/10/blog-post_31.html
Αλλά...
βαραίνει πολύ ότι λείπει ο Γκιστ για να τον καλύπτει -όπως πέρσι το Ραντούλιτσα. Κι επίσης, ο Μπουρούσης είναι κλασικός παίκτης, που παίζει καλά, όταν δε νιώθει ότι πρέπει κάτι να αποδείξει. Όποιος έβλεπε πέρυσι Ευρωλίγκα, ξέρει πως ο Μπουρούσης έβγαζε μάτια. Και το ενδιαφέρον των Γουόριορς, μόνο τυχαίο δεν είναι. Υπάρχει καλύτερος Μπουρούσης και τον θέλετε, το θέμα είναι πώς μπορείτε να τον βγάλετε στην επιφάνεια.

GT, σκέφτηκα να κάνω μερικά σχόλια του στιλ "κατάληψη για πάντα" ή να κολλήσω την άλλη μασκότ, εκεί που γράφω για τον μπόμπιρα που έβαλε τα κλάματα, η οποία βασικά είναι σαν χειροβομβίδα, κι ήταν λίγο σουρεάλ να τη βλέπεις δίπλα στα προσφυγάκια, όπως ήταν ακόμα πιο σουρεάλ αυτό με το πιστόλι που εκτόξευε δώρα και το κρατούσε Ο Πάντα, σημαδεύοντάς τα. Είπα να μην τα βάλω, για να μη βαρύνει το κείμενο, χαίρομαι όμως που πρόσεξε κάποιος άλλος την έλλειψη και χρειάστηκε να τα συμπληρώσω.

ΒΧ, σε αυτό αναφέρεται ουσιαστικά -μεταξύ άλλων- το σημερινό κείμενο.

UR, δεν είχα την ελπίδα να καταλάβεις τίποτα περισσότερο από το ότι η αναφορά πήγαινε σε εσένα. Εγώ έχω γράψει από πού προέρχεται πολιτικά ο Καίσαρης, μπορώ να του αναγνωρίσω ότι έχει κάνει βήματα, χωρίς να κλείνω τα μάτια μου στις κραυγαλέες αντιφάσεις του.
Εσύ μπορείς να συνεχίσεις να τον θεωρείς κομμουνιστή, φίλο, οπαδό, και ό,τι άλλο θέλεις.

Τ.Σ. είπε...

'Ολυμπιακός έχει πάρει τον αέρα του ΠΑΟ'
Ο Ολυμπιακος Εχει βασικο κορμο ελληνων, εχει παικτες που δεν αρνουνται οταν τους ζητειται να παιξουν αμυνα, εχει ολους τους παικτες σε διακριτους ρολους, ζει και πεθαινει με αμυνα και τακτικη, εχει παρει (προσκαιρα) και τον αερα, του Παο,

ο οποιος ειναι σε περιοδο που φτιαχνει την χημεια του, γιατι παικτες εχει με προσοντα, εμπειρια.. 'ετοιμους' και με ορεξη. Δεν νομιζω να μετρησει το ρεκορ αν ο Παο βελτιωθει και δεσει. Το μπασκετ που παιζουν οι δυο αυτοι ειναι τοσο υψηλου επιΠεδου που η προιστορια ειναι ο πιο ασημαντος παραγοντας. Πιο πολυ μετρα η αποφασιστικοτητα και η ομαδικοτητα.
υ.γ. Το Σπανουλη δεν τον εξουδετερωσε κανεις, Το Σπανουλη. εβγαλε αρκετες ασιστ, δεν κλειστηκε, ειχε την ψυχραιμια και δεν μονοπωλησε τις επιθεσεις, ηταν απο τραυματισμο με 1 προπονηση, το ιδιο ισχυει και για Πριντεζη. Ο Παο ειχε ευκαιριες να κερδισει, αλλα τελικα δεν μπορεσε γιατι λογω ελλειψης συστηματων, καποιοι παικτες του δεν συμμετειχαν αρκετα. Αυτο νομιζω πρεπει να κοιταξουν. Ο Ολυμπιακος ειναι πλασμενος πολλα χρονια πριν σε ενα σιγκεκριμενο καλουπι.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Γράφω με τα βασικά ατού εξουδετερωμένα. Μπορεί να είναι κι από τρίτους λόγους (αρρώστιες, κτλ) όχι από την άμυνα του αντιπάλου, αλλά ως γεγονός παραμένει.

Το αν παίζει ρόλο ή όχι η προϊστορία ή μάλλον τα σερί νικών, φαινόταν νομίζω τα χρόνια που ο Ολυμπιακός ήταν από κάτω. Και βασικά στο τελευταίο ματς του Μπαρτζώκα, στο Κύπελλο, που ο Ολυμπιακός βρήκε άλλο έναν τρόπο να χάσει.
Το να πειράζεις το μυαλό του αντιπάλου είναι πολύ σημαντικό σε αυτά τα παιχνίδια.

Τ.Σ. είπε...


Ο Σπανουλης κερδισε 7 φαουλ ειχε 7 ασσιστ και βαθμο 17. Οι Φελνειν, Φωτσης, Τζεντιλε και Νικολς με μεγαλους χρονους συμμετοχης, 24 18, 8,και22λεπτα αντιστοιχα, πολυ κατω του στανταρ τους, ενω ο Μπουρουσης που εχει καποιο προβλημα ηταν αρνητικος. Με τοσους λιγους διακριθεντες, πως περιμενεις να κερδισεις και ποτε προλαβαν να γινουν λουζερς οι προαναφερθεντες παικτες;

Ο Καλαθης πχ, βασικος δημιουργος σε ολα τα παιχνιδια μεχρι το τελευταιο, χωρις να ειναι αρρωστος, δεν μπορεσε να κανει παιχνιδι. Me φετεινο μεσο ορο στην ευρωλιγκα 6,6 ασιστ, ειχε 3. Μεσο φετεινο ιndex παλι στην ευρωλιγκα 18, ειχε 1!!
Αν κανει καλο παιχνιδι, στο κυπελλο, θα μπασει πολλους παικτες στο κολπο και θα ειναι πιο πολυτιμος απο οσο οι James και Ριβερς που αφεθηκαν να κανουν παιχνιδι αποκλειστικα με ατομικες προσπαθειες. 2 μιση διακριθεντες ειχε ο Παο αλλα οι υπολοιποι δεν μπορεσαν να προσφερουν παρα ελαχιστα, ενω ο Ολυμπιακος πηρε απο ολους τους παικτες εκτος των τριων, αυτο που χρειαζοταν για να κερδισει. Αυτο φαινεται και στο index της ευρωλιγκας, ατομικο και ομαδικο. http://www.euroleaguebasketball.net/competition/players/showplayer?pcode=001932&seasoncode=E2016

Η νικη εχει να κανει με την αξιοποιηση ολου του ροστερ, οχι με την ψυχολογια. Με ταρζανιες πηγε να το παρει αλλα φανηκε οτι δεν εφτανε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν φοβάσαι μην αποκτήσω ψυχολογικό τραύμα και σαν τον Σπύρο Παπαδόπουλο στο "δεν είμαι μαλάκας" φωνάζω "δεν είμαι αμπάσκετος" κάθε φορά που με λες σαπόρτα;

σαπόρ τουτούρκι