Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Προεκλογικός καμβάς

Ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε αυτό το σαββατοκύριακο, μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις 25 γενάρη. Δεν αμφιβάλλω πως σε αυτές τις είκοσι μέρες προλαβαίνουν να γίνουν και να δούμε τα πάντα –συμπεριλαμβανομένου του γκοτζίλα και του σεναρίου του ίντερβιου, με τον κιμ να πατά το κουμπί της καταστροφής. Αλλά ενισχύεται μια γενικότερη αίσθηση πως η νδ (και το πολιτικό σύστημα εν γένει) έχει επιλέξει μια ελεγχόμενη ήττα της, σκεπτόμενη την επόμενη ημέρα (με ντόρα, βορίδη ή όποιον άλλο), χωρίς να οδηγήσει στο αποκορύφωμα την πόλωση. Αυτό θα γίνει κυρίως σε μια πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στο καπάκι, που θα μπορούσε να έχει ως κοινό κεντρικό σύνθημα: «θα σας εξαφανίσωμεν», άσχετα αν δε θα το καταφέρουν τελικά. Παράλληλα όμως βλέπω ολοένα περισσότερους να πιστεύουν για διάφορους λόγους πως η ιστορία θα λήξει από την πρώτη κυριακή και θα σχηματιστεί πάση θυσία κυβέρνηση, είτε με το σύριζα αυτοδύναμο, είτε χωρίς –που είναι και το πιθανότερο σενάριο, κατά τη γνώμη μου, αυτή τη στιγμή.

Στη δεξιά –όπως μπαίνουμε- πλευρά του αστικού πολιτικού φάσματος, τα κουκιά είναι μετρημένα κι οι ανακατατάξεις λιγοστές. Οι ανελ χαροπαλεύουν γύρω –και βασικά κάτω- από το όριο του 3%. Η νδ έχει συγκεκριμένο ταβάνι, που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Και τα χρυσαύγουλα εμφανίζονται με ψαλιδισμένη δυναμική, αν και ποτέ δεν ξέρεις με τον υπέροχο μέσο ψηφοφόρο. Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη ο δούρειος ίππος, που είναι σύμπραξη τζήμερου, χατζημαρκάκη, πειρατών και λοιπών αντιδραστικών δυνάμεων (μόνο ο μάνος που πήγε στο ποτάμι τους ξέφυγε), και κινείται στον ευρύτερο φιλελφασιστικό χώρο. Και θα κολλούσε να λέγεται και «δούρειος γύψος» αλλά ούτως ή άλλως φαίνεται να έχει χάσει μάλλον το τρένο.

Τα πιο ωραία γίνονται όμως στο υπόλοιπο κομμάτι του φάσματος, από κεντροαριστερά και δώθε. Καταρχάς στον χώρο των ποικιλώνυμων γενόσημων πασόκ, που εξακολουθούν να αναπαράγονται σαν αμοιβάδες. Τελευταία απόπειρα το κιδησό του γιωργάκη, που οδήγησε πολλούς να μοιραστούν την ίδια σκέψη και να ανασαίνουν τον ίδιο πόθο: να σπάσει δηλ σε δύο ίσα κομμάτια το 5-6% που θα έπαιρνε μόνο του το ενιαίο πασόκ και να μείνουν έξω αμφότερα, με 2,9 και 2,8% αντίστοιχα.

Αν κι ο πρωθυπουργός του μνημονίου, γαπ, εξακολουθεί να είναι πιο συμπαθής από τον υπερφίαλο βενιζέλο και δεν αποκλείεται τελικά να τον ξεπεράσει στις εκλογές, χάρη στη γνήσια ρανταπλανίσια ηλιθιότητα που αποπνέει στα πλήθη, όταν καλείται να μιλήσει εκτός κειμένου. Όπως προχτες δηλ, στην παρουσίαση του νέου πολιτικού προϊόντος, όπου σε κάποια στιγμή κάποιος.. «σύντροφος» -ή μήπως συντρόφισσα;- δεν άντεξε το πάθος που ξεχείλιζε κι έχασε τις αισθήσεις του, με το νταβραντισμένο κοινό να χειροκροτεί την αντίδραση και τα υπέροχα ελληνικά του αρχηγού του: ααα… λιποθύμησε.. αα.. κάποιος βοήθεια...
Κάψε το σενάριο.

Το βασικό ερώτημα είναι βέβαια αν ο γαπ τη φυλούσε απλώς στο βενιζέλο και τώρα τον εκδικείται ή αν καταφέρνει έτσι να ψαλιδίζει τον εκλογικό αέρα του σύριζα και να του κλέβει συμμάχους –σαν τον μπόλαρη και κάποιους πρώην συνδικαλιστές της πασκε. Ενώ ο σύριζα, που έχει κι αυτός τα δικά του εσωτερικά –καθώς βαδίζουν όλοι μαζί μονιασμένοι προς την εξουσία- καταλαβαίνει πολύ καλά πως η πολυσυλλεκτικότητα έχει συγκεκριμένα ανώτερα όρια ωφελιμότητας (χίλιοι καλοί μνημονιακοί χωράνε κι ένας κουβέλης περισσεύει). Κι ότι δεν κερδίζει απαραίτητα μαζεύοντας κάθε χρεοκοπημένο ρετάλι της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας –που ούτως ή άλλως την έχει ξεζουμίσει εκλογικά

Η δημαρ εν τω μεταξύ, λίγο πριν το κύκνειο άσμα της, εξελίσσεται σε εκείνο το είδος της πολιτικής γλίτσας, που κάποτε ήταν η συγκολλητική ουσία για κάθε κυβερνητικό σχήμα, αλλά έχει περάσει η μπογιά της και σήμερα τη βλέπουν όλοι χωρίς χρηστική αξία, ως αυτό που είναι: σκέτη γλίτσα. Και έτσι ο κυρ-φώτης κινδυνεύει να μείνει στο βυθό της θάλασσας, χωρίς να αναδυθεί καν στον αφρό. Κι ή που θα βγει μετεκλογικά πρόεδρος της δημοκρατίας και θα βολευτεί με δόξες και τιμές, ή που θα μείνει ρέστος στα αζήτητα και θα είναι τον κλαίνε οι ρέγκες.

Τις επόμενες μέρες, αυτό που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον θα είναι το παζάρι με τους υποψήφιους για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων του σύριζα. Μου παίρνεις ραχήλ, μου δίνεις υπουργείο. Σου δίνω λαπαβίτσα και τον ανταλλάσσω με την τζάκρη. Σου κόβω τον κουβέλη, αλλά περνάς βουδούρη. Και πάει λέγοντας και παζαρεύοντας. Κι έτσι όλοι μένουν ευχαριστημένοι, ενώ η βάση βαυκαλίζεται πως μετράει ο λόγος της, αφού κόπηκαν τουλάχιστον οι πιο κραυγαλέες δεξιές υποψηφιότητες. Αν και, όπως φαίνεται τελικά, δεν καταπίνουν όλοι αμάσητο το κουτόχορτο που τους ταΐζει η ηγεσία τους.

Πέρα από όλα τα άλλα, το διαρκές συνέδριο του σύριζα είχε στο φόντο το εύγλωττο σύνθημα: το μέλλον ξεκίνησε. Που όπως έχουμε πει είναι αυτούσιο σύνθημα του σημιτικού πασόκ. Μπορεί οι λέξεις να φθείρονται από την ανούσια κι υπερβολική προεκλογική χρήση τους, όμως εδώ είναι πολύ προσεκτικά (και καθόλου τυχαία) επιλεγμένες, με ασυναγώνιστες σημειολογικές προεκτάσεις. Εκτός κι αν το σύνθημα επιλέχτηκε απλά για να πάρει κόσμο από το ποτάμι του δηλωμένο σημιτάνθρωπου σταύρου θεοδωράκη.

Από τον τοίχο του Ρήγα Μπαστούνι στο FB
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κι οι διεργασίες στο εξωκοινοβούλιο, που προσπαθώντας να αποκρούσει τον εκλογικό οδοστρωτήρα του σύριζα, μοιάζει με τη σκηνή όπου το κογιότ βάζει μια ομπρελίτσα παγωτού, για να προφυλαχτεί από τους βράχους που έρχονται κατά πάνω του. Η πλειοψηφία όμως κατά βάθος ξέρει τι κάνει, έχοντας κι αυτή το νου της στην επόμενη μέρα και τις διασπάσεις της δυσαρεστημένης βάσης του σύριζα.
Είναι πολύ γλαφυρά όσα σημειώνει αυτοκριτικά στη στήλη διαλόγου, σε μια προσωπική του δήλωση, ένα μέλος της ανταρσυα, που διαφωνεί με την επιχειρούμενη εκλογική συμπόρευση:
Προκαλεί ερωτηματικά η επιλογή της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προχωρήσει κατ΄ αρχάς σε σιωπηρή αποδοχή μιας απαράδεκτης τακτικής εκ μέρους των ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ που πατούσαν επί μήνες σε δυο βάρκες και συνομιλούσαν με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως ΠΑΜΕΣ και συζητούσαν και συνδιαμόρφωναν την πολιτική γραμμή του Μετώπου στην ΚΣΕ ως συνιστώσες της. Μιλάμε για πολιτική σχιζοφρένεια που θα πρέπει να είναι αντικείμενο έρευνας ιατρικής ειδικότητας.

Κι ύστερα ξεφυλλίζεις το πριν και βλέπεις να κριτικάρει για δεύτερη σερί κυριακή το συνέδριο της κνε, αναμασώντας τις γνωστές αιχμές για το κόμμα-φρούριο και την οργάνωση που χάνει την αυτοτέλειά της και γίνεται παράρτημα του κόμματος. Αυτό το τελευταίο περί αυτοτέλειας έχει μείνει φετίχ από το 89’ (και την περιβόητη «ανταρσία της κνε»), μόνο που η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα κι ελάχιστοι δείχνουν αντίστοιχα αντανακλαστικά μπροστά στο «κοινό πόρισμα» (τηρουμένων των αναλογιών) με τον αλαβάνο σε ρόλο εαρ και της εκλογικής άνοιξης που έρχεται.

Όσο για το κόμμα-φρούριο, υποθέτω πως έρχεται σε αντίθεση με το ρεύμα-ξέφραγο αμπέλι. Το οποίο ωστόσο θυμάται το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό του κνίτικου παρελθόντος του (πάντα στις δεξιές στροφές του) και υπερψηφίζει ενιαία παντού, στις τοπικές της ανταρσυα, την εκλογική συμπόρευση με τον αλέκο, που θα επικυρωθεί και τυπικά, παρά την αντι-εισήγηση που κατεβάζουν το σεκ και η οκδε σπάρτακος. (Κοίτα να δεις οι τροτσκιστές…)


Αλλά για αυτά θα μιλήσουμε πιθανότατα και αύριο..

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτά που γράφεις απολίθωμα δεν ενδιαφέρουν κανέναν.
Ένα μόνο πράγμα κάνει τη καρδούλα των λαϊκών ανθρώπων να σκυρτήσει.
Ένα μόνο πράγμα ποθεί και προσμένει ο εργάτης, ο βιοπαλαιστής , ο οπαδός του ΠΑΟΚ , ο Τύριον Λάνιστερ , ο κάθε άνθρωπος του μόχθου εν γένει ...

ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ο ΠΕΡΔΊΚΗΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ,
να πει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη .

πελεκάνος

Ανώνυμος είπε...

Εγω παντως δεν ενδιαφερομαι για την τοποθετηση του Περδικη.

Τυριον του Οικου Λανιστερ

Ανώνυμος είπε...

re agori mou poia naritissa sou edwse xylopita kai sou xei meinei kousouri ? ma oloklhroi kommounistes na asxoleiste kai me anyparktoys kai me oporotounistes ? deikse ligo eleos me ta komplex sou !

(se paliotera keimena diakwmodhshs ths eaak eixes pio polu plaka ap oti komplex , mallon tote eixes elpides )

Ανώνυμος είπε...

Το όνομα του famous grouse είναι σαν το όνομα του Σκαθαροζούμη, το αναφέρεις και τσουπ,ξαφνικά εμφανίζεται. Γι αυτό προσέξτε τι ζητάτε...

https://www.youtube.com/watch?v=WRDJN23YZmw

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Προς ανώνυμο ναρίτη.

α. Το πριν μπαίνει στο σπίτι κάθε βδομάδα ελέω άβερελ και δε με αφήνει να αγιάσω.
β. κανένα έλεος.
γ. στείλε μέιλ να σου δώσω ονόματα
δ. την επόμενη φορά βάλε ψευδώνυμο
το αυτό ισχύει και για τον επόμενο ανώνυμο

(σε παλιότερα κείμενα μάλλον εσείς είχατε την ελπίδα ότι είμαι δικός σας και γελούσατε πιο πολύ)

Ανώνυμος είπε...

Απολίθωμα, στα δεξιά ξέχασες το Λάος. Ο Χερι-χέρης επιχειρεί να αναστήσει το Λάζαρο με ανακυκλωμένα χρυσαυγουλίστικα ζόμπι!

Πάντως από τα αυγά δεν περιμένω να πάρουν μεγάλο ποσοστό. Οι ψηφοφόροι τους, από τότε που χώσανε μέσα τους βουλευτές τους, έχουν λουφάξει και δεν εκδηλώνονται. Δεν έχουν και τα λεφτά που είχαν 2 χρόνια πριν.

Με τόσα Πάσοκ που κυκλοφορούν, εγώ εκτιμώ πως για το ΚΚΕ μια τρίτη θέση με ποσοστό κοντά στο 6% είναι πολύ εφικτή.
Αρκεί να μην προλάβει να πολωθεί υπερβολικά το κλίμα (η μικρή προεκλογική περίοδος βοηθά) και ο Αλέξης στην προσπάθεια να γίνει αρεστός στους νοικοκυραίους να ξεχάσει να παριστάνει τον "αριστερό".

Η σημερινή του παρουσία δίπλα στο Μώραλη και στον Πειραιώς Σεραφείμ προδιαθέτει για κάτι τέτοιο.

Στο τέλος αυτής της βδομάδας θα αρχίσουν να φαίνονται οι τάσεις πιο καθαρά, θα δούμε και το κλίμα στο ΣΕΦ στις 11 Γενάρη.

ARGIE

Ανώνυμος είπε...

Ας μιλησουμε λοιπον για τους επανα στατες της πλακας του Ναρ.Κοτζιας συνεργατης του ΓΑΠ και σημερα στην πορτα του συριζα για την κουταλα. Βαλαβανη τα ιδια.Δελαστικ εχει μπερδευτει και ο ιδιος σε ποιο κομμα ανηκει.Αυτοι που το 1989 το παιζανε υπερεπαναστατες που ταχα αγαπουσανε το Κομμα και ητανε εναντια στην Δεξια φραξια την δημιουργια του συνασπισμου και την συμμετοχη σε αστικη κυβερνηση στην πραγματικοτητα αποτελουσανε Τροτσκιστικη φραξια αλλητροφοδοτου μενη με τους αλλους. Στην πραγματι κοτητα χτυπησανε βαση οργανωμενου σχεδιου ωστε το 1991 να διαλυθει το ΚΚΕ.Μεσα στο συνδικαλιστικο κινημα αποτελουνε την ουρα του συριζα προσφεροντας αλλοθι και θα αποτελεσουνε το νεο οπορτουνιστικο αναχωμα. Ο μονος που πραγματικα ενοουσε οτι ελεγε ητανε ο σ.ΚΑΠΠΟΣ που βεβαια επρεπε να ειχε μεινει μαζι μας την κρισιμη ωρα του 1991. Κανενα ελεος λοιπον στον συριζα και στα τσιρακια του.οσο για τις χυλοπιτες τη να πει κανεις Μαλακιουλες για πεταμα τις μπαλας στην εξεδρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Neophyte_commie είπε...

Ο Σαμαράς θα μπορούσε να είχε κλείσει το μνημόνιο μέσα στον Δεκέμβρη (γι' αυτό άλλωστε έκανε τη συζήτηση του προϋπολογισμού κοντά Νοέμβρη, ενώ παραδοσιακά γίνεται τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα) και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας Φεβρουάριο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και γίνεται πάντα. Αντιθέτως, επέλεξε να τα κάνει ανάποδα. Γιατί; Για να παραδώσει την κυβέρνηση και να αφήσει τον Τσίπρα να κλείσει το υπάρχον μνημόνιο και να φέρει το επόμενο, ούτως ώστε να αποδείξει στην κοινή τους βάση ότι και ο άλλος «μνημονιακός» είναι και να πείσει τον Τσίπρα για τη συγκυβέρνηση σε ένα-δύο χρόνια.

Το χαρτί της Ντόρας το έκαψε μόνη της (γιατί είναι και ηλίθια, όπως αποδείχθηκε, καμία σχέση με τον πατέρα της παρά μόνο στα μούτρα). Αν αλλάξει ο Σαμαράς (αν, λέω, γιατί δεν βλεπω κανέναν λόγο), θα έρθει ένας από τους πρώην καρατζαφερικούς (ο Βορίδης;), ενδεχομένως και ο ίδιος ο Καρατζαφέρης. Αν οι νεοδημοκράτες ψήφισαν τον προδότη του '93, γιατί όχι και τον Χέρι-Χέρι… εδώ έκαναν τον Στεφανόπουλο (προηγούμενη διάσπαση, «Δημοκρατική Ανανέωση»), ΠτΔ!

Ο Τσίπρας θα γίνει πρωθυπουργός, με τη στήριξη του Ποταμιού, των ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ με την όποια τους μορφή και αν χρειαστεί, που όλοι ελπίζουν να μην χρειαστεί, την ανοχή της ΝΔ.

(Το εκάστοτε «αριστερό» και «δεξιό» εξωκοινοβούλιο είναι εφεδρεία της εκάστοτε σοσιαλδημοκρατίας και χριστιανοδημοκρατίας αντιστοίχως, δεν βλέπω γιατί επιμένουμε να ασχολούμαστε. Ότι ο Αλαβάνος άφησε την προεδρία στον Τσίπρα και μετά ανέλαβε να φέρει και τους άλλους δεν λέει τίποτε;)

Δεν είμαι σίγουρος τι από τα δύο συμφέρει το ΚΚΕ, γιατί η επίσπευση των εξελίξεων σημαίνει ταχύτερη σύγκρουση (άρα και λύση) αλλά και λιγότερο χρόνο προετοιμασίας (τόσο για μας όσο και για τους άλλους, όμως οι άλλοι έχουν τώρα όλα τα μέσα δικά τους). Είναι πολύ δύσκολη ερώτηση, που χρειάζεται και γνώση των περιφρουρημένων τμημάτων των συσχετισμών, που ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να έχουμε. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι στα χέρια του ΚΚΕ να κάνει οτιδήποτε γι' αυτό, οπότε την απάντηση θα τη μάθουμε εκ των υστέρων.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Διαβασα το κειμενο του ανταρσιτη και μου φανηκε τερας σοβαροτητας για τον Μ.Ο. του κομματος αυτου.

Απ'οτι βλεπω δεν ανηκει σε καμια οργανωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οποτε ετσι εξηγειται που δεν λεει παπατζες.Μακαρι να ξεμπλεξει ο ανθρωπος.

Σε ο,τι αφορα τις εκλογες αν:
α)Καταποντιστει κοντα στο 20% η ΝΔ (Ετσι για το γαμωτο και την αλητεια του Σαμαρα)

β)Αναγκαστει ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνησει με Ποταμι και γενικα οποιονδηποτε εκτος ΑΝΕΛ

γ)Μπει εστω και με 3% το ΚΚΕ στη βουλη

θα μαι ευχαριστημενος.Και πιστευω οτι κατα 99% θα γινουν και τα 3.

Επισης,απ'οτι ειδα προχθες,μπηκαν διαρηκτες στο σπιτι του Χαικαλη.Δεν νομιζω να μπηκαν τυχαια,ουτε να ψαχνανε μονο για φραγκα...Το παρακρατος οσο παει και αποθρασυνεται.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνο με την εκτιμηση του Νεοφυτου οτι ο Σαμαρας συντομευσε την διαδικασια για να αφησει την καυτη πατατα στο Ανταριζα ενω μπορουσε να ειχε κλεισει την συμφωνια.Πιστευω οτι δεν εχει την πολυτελεια να κανει επαναληπτικες εκλογες οπως το 2012. Ξερουνε πως οτι ητανε να παρουνε απο εμας το πηρανε δεν υπαρχει κατι αλλο. Εχουμε καθαρισει με τις αμαρτιες μας ειμαι απολυτα σιγουρος Απο εκει και περα η κολαση ειναι μπροστα τους και μαλιστα απο την πρωτη μερα δεν θα εχουνε ουτε τον χρονο που ειχε ο παπατζης το 1981. Η αληθεια παντως ειναι οτι τους καθυστερησαμε 24 χρονια συντροφοι να φτασουνε στην κουταλα.Θα ειχανε παρει το ΚΚΕ το 1991 θα ειχανε και το ναρ για οπορτουνιστικο αναχωμα και εμεις θα τρεχαμε να φτιαξιουμε ΚΚ απο την αρχη χωρις τιποτα. Θα κανω και την προβλεψη για τις εκλογες σημερα 19 μερες πριν.Εγω πιστευω οτι το 5% θα το πιασουμε χωρις βεβαια να σημαινει οτι θα απαγοητευτω με οτιδηποτε.Εμενα μου ειναι αρκετο οτι υπαρχουμε σε αυτες τις συνθηκες και κραταμε την φλογα της ιδεολογιας μας αναμενη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ