Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Τι ‘χες Γιάνη, τι ‘χα πάντα

Τόση αλλαγή από το 81’ είχαμε να δούμε.

Οι αλλαγές γύρω μας είναι σαρωτικές και ραγδαίες, τόσο που δεν προλαβαίνει κανείς να τις καταγράψει καλά-καλά. Ο νέος υπουργός οικονομικών γράφει το μικρό του όνομα με ένα νι: γιάνης. Αυτοί οι συριζαίοι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο –να δεις που σύντομα θα καταργήσουν και τα διψήφια φωνήεντα. Το γράφει δηλ, όπως και ο κορδάτος στα βιβλία του. Μπορεί επίσης να κάνει και το επίθετό του «βαρουφάκις», με γιώτα, όπως το ‘γραφε ο χατζιδάκις –ή ο άρις νικολάκις από τους ζώντες. Ή να κόβει το πρώτο νι συμβολικά για λόγους οικονομίας και λιτού βίου. Είδατε και τους κύπριους, που έχουν ένρινη ομιλία, και σπαταλούν αφειδώς τα «νι» πώς χρεωκόπησαν. Και περίμεναν μάταια ένα χέρι βοήθειας από τον πούτιν και το ξανθό γένος του λιακόπουλου.

Ο τσάρος της οικονομίας (αγαπημένο κλισέ) δεν είναι παρόλα αυτά ρωσόφιλος, σαν τον κοτζιά (που εμφανίστηκε πρώτη φορά στο πλευρό του τσίπρα στο ταξίδι του τελευταίου στη μόσχα), αλλά αμερικανοθρεμμένος, σαν τον γαπ για τον οποίο δούλευε πριν. Στενός φίλος του μικρού γκαλμπρέιθ και θιασώτης κεϊνσιανών ιδεών (όπως κατεξοχήν ήταν ο πατήρ γκαλμπρέιθ στον καιρό του) για ένα διαφορετικό μίγμα αστικής διαχείρισης, με περισσότερο κρατικό παρεμβατισμό. Δηλ όχι γιάνης, γιανάκης.

Παρόλα αυτά ο βαρουφάκης ξέχασε τις προεκλογικές εξαγγελίες περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και βάζει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% -όχι όμως 4,5% που ζητάει η τρόικα, γιατί την έχουμε απέναντι. Τι είχες γιάνη, τι είχα πάντα.

Σε άλλα κυβερνητικά νέα: το υπουργείο εξωτερικών προσγειώθηκε απότομα στην ιμπεριαλιστική πραγματικότητα και συνυπέγραψε τη συμφωνία για τις κυρώσεις στη ρωσία, έχοντας δώσει ωστόσο ένα στίγμα για τυχόν μελλοντικές διαφοροποιήσεις του. Και στο υπουργείο ναυτιλίας, ο αριστερός δρίτσας είπε ότι μπαίνει τέλος στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του πειραιά (ολπ), αλλά οι μέχρι τώρα συμφωνίες με την κόσκο θα γίνουν σεβαστές. Δήλωση που νομίζω πως ευχαρίστως θα προσυπέγραφε ακόμα και ο μαρινάκης, που στην παρούσα φάση θέλει απλά να μπει ένας φραγμός στη διείσδυση της κόσκο στο λιμάνι, που θα του έδενε τα χέρια για τα δικά του… επενδυτικά σχέδια.

Αυτά βέβαια δε μας πάνε ούτε καν ως την ανάκτηση των δεδομένων του 09’. Αν λοιπόν αυτά τα ολίγα συνιστούν κάποιου είδους προοδευτικά μετάβαση σε ριζικούς κοινωνικούς μετασχηματισμούς, τότε πριν το 09’ πρέπει να είχαμε προεπαναστατική περίοδο (και μετά στις πλατείες επαναστατική κατάσταση) αλλά δεν το είχαμε καταλάβει.
Τόση ελπίδα από το 81’ είχαμε να δούμε.

Ο βαρουφάκης ανεβαίνει σα ροκ σταρ σε μηχανές μεγάλου κυβισμού και διώχνει την τρόικα που μένει, σκίζοντας το μνημόνιο που παρατείνεται. Ο σουλτς ασχολείται με το γιακά του αλέξη, που είναι γυμνός χωρίς γραβάτα. Ο αλκίνοος γράφει πως μπορεί επιτέλους να αναπνεύσει ξανά, χωρίς να του έχει γίνει μάθημα το πάθημα του ακελ στην πατρίδα του. Και εμείς ετοιμαζόμαστε να κρατήσουμε την ανάσα μας, σαν το μικρό πέπε από το αστερίξ στην ισπανία, για να αναγκάσουμε τους ευρωπαίους φίλους μας να δεχτούν τις απόψεις μας και να διαπραγματευτούμε μαζί τους ένα διαφορετικό πλαίσιο.

Γιατί όμως είστε τόσο μίζεροι κι αρνείστε τις αλλαγές που γίνονται; Γιατί απαξιώνετε την ελπίδα ενός κόσμου που προσδοκά κάτι διαφορετικό, χωρίς να περιμένετε να δείτε κάποια πρώτα δείγματα, προτού τα κρίνετε; Γιατί προεξοφλείτε την ήττα κι εκχυδαΐζετε κάποια πράγματα, κάνοντας ευθέως παραλληλισμούς με τα συνθήματα για την χούντα;


Καταρχάς, αν φωνάζει κανείς ένα σύνθημα, πρέπει να παραμείνει συνεπής σε όσα λέει. Γιατί αν κάποιοι έλεγαν πως η χούντα δεν τελείωσε το 73’ (ούτε και το 74’ τέλος πάντων), αλλά συνεχίζεται ως τις μέρες μας, μήπως τελικά θεωρούν ότι έληξε σήμερα, το σωτήριο έτος 2015; Και τι γίνεται με την περιβόητη «συνέχεια του κράτους» που διασφαλίζει και ο σύριζα; Μήπως έλαβε τέλος η δικτατορία των μονοπωλίων και της αστικής τάξης;

Το ζήτημα προφανώς δεν είναι να πάρουμε από τα αυτιά, όποιον τρέφει καλοπροαίρετες αυταπάτες για τη νέα κυβέρνηση και τους πολιτικούς της στόχους. Αλλά επειδή ο λαός μας έχει ζήσει την πασοκική λαίλαπα και τις συνέπειές της (και δε δικαιολογείται καμία ιστορική αμνησία επ’ αυτού), το κρίσιμο στοίχημα είναι αν θα πάμε και εμείς με τα νερά της ελπίδας που έρχεται, αφήνοντας τον κόσμο έρμαιο στη διάψευση των προσδοκιών του και προσπαθώντας να τον πείσουμε πως εμείς είμαστε μια διαφορετική, πιο συνεπής εκδοχή του καλού σύριζα, αγωνιστική και ασυμβίβαστη. Ή αν θα τον προειδοποιήσουμε έγκαιρα για όσα πρόκειται να συμβούν, ακριβώς για να τα αποτρέψουμε.

Κι όσο για την ελπίδα, κανείς απολύτως δεν την εξοστρακίζει με τις επταετίες. Μετά την επταετία της χούντας, μεσολάβησε άλλη μία επταετία ως την άνοδο του πασόκ (και του λαού ντεμέκ) στην εξουσία κι άλλη μία ως τη διάψευση και των πιο αισιόδοξων σχετικά με την τύχη της αλλαγής. Όσα χρόνια περίμενε δηλ κι ο τσίπρας, από το 08’ που ανέλαβε την ηγεσία του σύριζα, για να γίνει πρωθυπουργός. Αλλά τώρα ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος. Κι η χρεωκοπία του αλεξέι κέρενσκι της εποχής μας θα έρθει πολύ πιο σύντομα, χωρίς να περιμένουμε άλλη επταετία (παχιών ή ισχνών αγελάδων) για τη δική μας έφοδο στον ουρανό. Η ελπίδα είναι εδώ και τα σημάδια της ιστορίας είναι καθαρά…
Πίσω μενσεβίκοι, εμπρός σύντροφοι.

135 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι ακριβώς έλεγε ο Βαρουφάκης για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς προεκλογικά; Τώρα είπε ότι η κυβέρνηση συριζα θα εγγυηθεί τέτοιους προϋπολογισμούς, και αυτό έρχεται σε συμφωνία με αυτά που έλεγε ο σταθάκης. Υπάρχουν προεκλογικές δηλώσεις σε άλλη κατεύθυνση από τον ροκ-σταρ υπουργό;

Ijon Tichy

Κάσσανδρος είπε...

Αυτό που αδυνατείτε να φανταστείτε είναι ότι η κατάρρευση, όποιον τρόπο (συντριβή ή κωλοτούμπα) του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπαρασύρει το ΚΚΕ. Εντελώς. Και όχι, δεν έχω καμία σύσταση γιά το τι πρέπει να κάνει. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΙΤΛΟ:

"ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"

ΧΑ

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Kασσανδρος

Σε μεγαλο βαθμο τα χερια του ειναι δεμενα,γιατι δεν ελεγχει τα ΜΜΕ.

Η υποτιθεμενη πολιτικη και ιδεολογικη συγγενεια ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ εχει σφυρηλατηθει στα παραθυρα του MEGA και του ΑΝΤ1.Σε καθε,μα καθε πανελ,ρωτανε τους εκπροσωπους του ΚΚΕ αν θα συνεργαστουν με το ΣΥΡΙΖΑ,λες και ειναι το πιο αυτονοητο πραγμα του κοσμου.Απο και περναει και στον κοσμο,οπως και πολλα αλλα.

Σε εναν εναλλακτικο κοσμο,η εργατικη ταξη ειναι εξουσια παγκοσμιως,και στα πανελ ρωτανε οι παρουσιαστες τους αντιπροσωπους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθε λιγο και λιγακι ''Μα καλα γιατι δε συνεργαζεστε,κομματα του ευρωμονοδρομου ειστε και οι 2.Ο κοσμος θελει μια κυβερνηση του ευρωμονοδρομου''.

Τελος παντων,δεν πιστευω οτι θα καταρρευσει και το ΚΚΕ,στη χειροτερη απλως θα μεινει στα ιδια.

Γάβρος από κούνια είπε...

Η πτώση του Σύριζα δεν θα συμπαρασύρει το ΚΚΕ.Αντιθέτως θα επιστρέψουν όσοι κουκουέδες ψήφισαν Σύριζα με μισή καρδιά.

Το θέμα είναι να καταφέρει να συσπειρώσει το ΚΚΕ ευρύτερες δυνάμεις που δεν είναι κομμουνιστές αλλά αντιλαμβάνονται την ανάγκη εξόδου από την Ευρωπαική ένωση.

Η αποτυχία του Σύριζα θα είναι αποτυχία της αριστεράς του ΝΑΤΟ και της Ευρ.ένωσης.

Ανώνυμος είπε...

"Αυτό που αδυνατείτε να φανταστείτε είναι ότι η κατάρρευση, όποιον τρόπο (συντριβή ή κωλοτούμπα) του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπαρασύρει το ΚΚΕ. Εντελώς."

Δηλαδή θα σταματήσουμε να το στηρίζουμε; Είσαι βέβαιος Κάσσανδρε;
Μήπως ξέρεις και ποιο κόμμα θα ψηφίσω στις επόμενες μη ψάχνομαι και χάνω χρόνο;


ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Προς όλους τους εξυπνάκηδες:
Το ΚΚΕ ποτέ δεν έθεσε ή πόνταρε στο υποτιθέμενο σενάριο "αποτυχία" ή "παρένθεση" ΣΥΡΙΖΑ, γιατί απλούστατα δεν καλλιεργεί αυταπάτες, ουτε παραιτείται από το να κάνει πλατιά ουσιαστική δουλειά στο λαό.
"Αυτό που αδυνατείτε να φανταστείτε είναι ότι η κατάρρευση, όποιον τρόπο (συντριβή ή κωλοτούμπα) του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπαρασύρει το ΚΚΕ". Και όπως καταλάβατε αρχίσαμε το γνωστό παραμύθι με τίτλο "κοινός αγώνας για να μην ξαναέρθει η Δεξιά" σε νεα παραλλαγή. Και φυσικά με νέο "δράκο", το απαραίτητο υπονοούμενο-απειλή ότι "καθίστε καλά", αλλιώς θα σας "τσακίσουμε". Γιατί σας βολεύει πολύ κυριοι να ταυτίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την κομμουνιστική πολιτική και τάχα μου δήθεν να τον εμφανίζετε συγγενή στο ΚΚΕ. Είδατε πως το δουλεύουν το παραμύθι: δεν φταίνε αυτοί γιατί έχουν αστική πολιτική, αλλά γιατί εφαρμόζουν "κομμουνιστική πολιτική".
kk-1

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν το έχω πρόχειρο ijon, αλλά εννοώ το σύριζα συνολικά, όχι το βαρουφάκη ως άτομο.

Ιστρολλικός είπε...

Ο κίνδυνος από μια κατάρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι θα συμπαρασύρει το ΚΚΕ. Οι άνθρωποι που ψήφισαν ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές δεν μπορεί παρά να έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει το Κόμμα από το ΠΑΣΟΚ 2.0. Αλλιώς θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ για ισχυρή αριστερή κυβέρνηση.

Ο κίνδυνος είναι ότι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα στραφούν, σε μεγάλο μέρος, προς την ακροδεξιά. Αυτό θα γίνει γιατί ο κόσμος δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ επειδή του αρέσει η ριζοσπαστική αριστερά, θέλει γάμους ομοφυλοφίλων, υπηκοότητα για τους μετανάστες και αφοπλισμό της αστυνομίας. Ψήφισε για να φύγει η κυβέρνηση και να τελειώσει το μνημόνιο, αλλά ταυτόχρονα να μείνουμε στο ευρώ και την ΕΕ.

Η απογοήτευση αυτών των προσδοκιών δύσκολα θα οδηγήσει τον κόσμο να αναζητήσει μια πιο συνεπή αριστερά με ταξικό προσανατολισμό. Αντίθετα, εύκολα θα τονώσει τον αντικομμουνισμό καθώς όλη η Αριστερά θα χρεωθεί τα καμώματα της Κυβερνώσας "Αριστεράς".

Ανώνυμος είπε...

Κασσανδρος.Αυτο που εχουμε καταλαβει πολυ καλα ειναι οτι το ΚΚΕ δεν εχει καμμια συγγενεια με τον οπορτουνισμος ο οποιος αποτελει γνησιο παιδι του καπιταλισμου. Ετσι θα συνεχισουμε να τον αντιμετωπιζουμε και να τον αποκαλυπτουμαι σαν τον χειροτερο εχθρο τις εργατικης ταξης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

πολιτικός αν-αλήτης είπε...

Καλησπέρα,

Ο Κάσσανδρος έχει δικιο σε ένα βαθμό και πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά αυτο που λέει.

Κατ αρχάς ο Συριζα δεν πρόκειται να πέσει άμεσα, παρα μόνο ίσως με κάποια εθνική τραγωδία. Ειναι πολύ νωρίς να πουμε αν θα μακροημερεύσει αλλά τα διάφορα που ακούγονται περί "αριστερής παρένθεσης" προέρχονται από τον Σαμαρά (οχι από την ΝΔ) με σκοπό να αγγιστρωθεί στην καρέκλα της ΝΔ. Δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος.
Αν τολμήσουν να τον ρίξουν κάποιοι πριν της ώρας του απλά θα τον ανεβάσουν στο 70% και δεν ειναι τόσο ανόητοι για να το κάνουν.

Και ισχυρή λαϊκή εντολή έλαβε και "περίοδο χάριτος" έχει, λίγους μήνες τουλάχιστον.
Αν αρχίσει να υλοποιεί κάποιες έστω από τις πιο ευκολες δεσμεύσεις του, θα συγκρατήσει κατα πολύ την οργή και θα κερδίσει και άλλο έδαφος.
Αν μετατραπεί σε αριστερό Σαμαρά θα καταρρεύσει η εμπιστοσύνη του κόσμου αλλά η κατάρρευση του θα έρθει μέσα από άλλα κανάλια, σε συνδυασμό με την παλινόρθωση της ακροδεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα χάσει έδαφος όσο δεν παρουσιάζει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Στα μάτια του λαού αλλά και για ιστορικούς λόγους ειναι το κοντινότερο κόμμα στο Συριζα.
Ωραίες είναι οι καταγγελίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με 5.47% δεν μπορείς να φέρεις τον σοσιαλισμό άμεσα. Σχεδόν το παραδέχεται και η ΚΕ. Δεν είναι θέμα πίστης αλλα ψυχρή ματιά στον συσχετισμό δύναμης.

Ανώνυμος είπε...

3.36 Το ΚΚΕ εχει προγραμμα για την ανατροπη του Καπιταλισμου και παλευει καθε μερα μεσα στον λαο για να φρεναρουμε και να καθυστερησουμε τα χειροτερα που ειναι μπροστα και ταυτοχρονα να δημιουργηθουνε οι συνθηκες για την ανατροπη του καπιταλισμου μεσα απο την λαικη συμμαχια Κανενα προγραμμα εξοδου απο την κριση δεν μπορει να υπαρξει οσο τα μεσα παραγωγης ειναι στους καπιταλιστες. Το 5.5% που ψηφισαμε το ΚΚΕ το καναμε γιατι δεν μπαινει σε κυβερνηση μεσα στον καπιταλισμο και δεν κανει συνεργασια με τον οπορτουνισμο. Καμμια ανοχη δεν θα υπαρξει ολοι θα ειμαστε στους δρομους. Και βεβαια καμμια συγγενεια δεν υπαρχει με τους προδοτες της ταξης μας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οι καταστροφολογίες δεν ευνοούν κανέναν. Πόσο μάλλον μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι προσπαθούν να προστατεύσουν. Τα αποτελέσματα των εκλογών μιλούν από μόνα τους. Δυσκολεύομαι να δω πως θα χτίσει λαϊκή υποστήριξη η Χ.Α. χωρίς να εισχωρήσει σε μαζικούς φορείς. Για να κάνει κάτι τέτοιο πρέπει το ΚΚΕ να εγκαταλείψει την δουλειά στα σωματεία. Προς το παρόν όχι δεν το κάνει, αλλά δίνει και εκεί βάση. Προφανώς η δουλειά του ΚΚΕ από μόνη της μπορεί να μην αρκεί για αυτό προσπαθεί να χτίσει την λαϊκή συμμαχία που μπορεί να χτιστεί μόνο από το αντιπολιτευτικό μετερίζι, αντί να ξοδεύει φαιά ουσία σε πολιτικούς τακτικισμούς με μηδενικό περιεχόμενο. Ο δε αντιφασισμός κυβέρνησης, ανταρσυα και αναρχοκάτι είναι για να τον πάρουμε με τις πέτρες και μιλάω επιεικώς. Όταν μιλάει αντιφασιστικό πλαίσιο αντισυγκέντρωσης με εωρωενωσιακούς όρους του στύλ "ακροδεξιός ολοκληρωτισμός" καταλαβαίνει και ο πιο χαζός ότι μιλάμε για βαρέλι δίχως πάτο. Όσο το ΚΚΕ διαχωρίζει την θέση του με την αναπόφευκτη αποτυχία της συγκυβέρνησης μπορεί να μην αποτρέψει πλήρως το κύμα ανθρώπων προς την ακροδεξιά, αλλά σίγουρα θα το περιορίσει κατά πολύ. Αν δεν πας σε αυτή την λογική τότε απλώς υποστηρίζεις την κυβέρνηση μέχρι να κατέβουν τα τανκς στους δρόμους και να μας στείλουν σε ξερονήσι της αρεσκείας μας. (εκτός και αν υπάρχει κανείς εδώ μέσα που βλέπει διέξοδο μέσα στην ΕΕ που δεν θα οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και απογοήτευση αργά ή γρήγορα)
Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Noμιζω πως ο κασσανδρος λεει οτι η ακροδεξια παλινορθωση που θα σημανει η τυχουσα καταρρευση συριζα,θα επιφερει ακομη πιο αρνητικους ορους για το λαικο κινημα,και αρα για το κκε.Δεν ειναι λαθος γενικα αυτο.Ουτε σημαινει βεβαια πως πρεπει να γινει ουρα του συριζα κανεις.

Α,αν δεν το εχετε ακουσει,ετοιμαζονται και οι πρωτες φιλοκυβερνητικες διαδηλωσεις τις μερες του γιουρογκρουπ.

Ανώνυμος είπε...

Προς πολιτικό αν-αλητή,
Επειδή έχω βαρεθεί να ακούω τις ίδιες παπάτζες από τον γνωστό εσμό Ε.Α.-Ν.Σ.-Λαφαζαναίικο-1000-Ανασύνταξη, που οι μισοί ψήφισαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ και οι άλλοι μισοί ΣΥΡΙΖΑ, θα παρακαλούσα δύο πράγματα:
-Βγάλτε τις μάσκες και σταματήστε την υποκρισία. Το ξέρουμε ότι μπροστα στις δυσκολίες του αγώνα έχετε κατεβάσει και τα παντελόνια. Μην απαιτείτε όμως να τα κατεβάσουμε και εμείς!
-Σταματάτήστε να επικαλείστε και να μιλάτε για το ΚΚΕ. Ανήκετε σε κόμματα και οργανώσεις διαφορετικές και εχθρικές προς το ΚΚΕ.
Να είστε σίγουροι για ένα πράγμα:
Οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ είμαστε στις επάλξεις και περήφανοι για την πολιτική του ΚΚΕ. Αποφασισμένοι και ακόμα πιο σίγουροι.
Πάντως η λογική σας ένα στόχο έχει: Το ΚΚΕ να καταντήσει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, να προδώσει τα λαϊκά συμφέροντα. Χρησιμποποιείτε τα ίδια κόλπα με το ΠΑΣΟΚ.
Χωνέψτε το:ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ!!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Και για τους εξυπνάκηδες που ακόμα αναζητούν "ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση", πρόκανε για αυτούς ο Βαρουφάκης.Ο "Γοργοπόταμος" στέλνει περήφανο χαιρετισμό!!!!!!! Νίκη της "Αριστεράς"!!!!!!!
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοίνωσε την ανάθεση στην εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD (ναι αυτή με το PSI, που είχε ο ΓΑΠ και ο Παπαδήμος) του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης. Μήπως είναι ο ΓΑΠ υπουργός οικονομικών και δεν το καταλάβαμε εμείς οι κολλημένοι και κακεντρεχείς;;;;;
Εμπρός Λαέ μην σκύβεις το Κεφάλι
Ξανά με Lazard, PSI και πάλι!!!!!
Αφιερωμένο στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε είδους "κινηματικό" που ετοιμάζονται να βγούν στους δρόμους 16/2 για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Τους το προτείνω για κεντρικό σύνθημα...Φάτε εθνική υπερηφάνεια από ΣΥΡΙΖΑ! Μήπως εσείς του Ε.Α. και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαιτείτε από το ΚΚΕ να τρέξουμε μαζί σας για να στηρίξουμε τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης;;;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@4:32 Διαδηλώσεις με πλαίσια διεκδίκησης που στέλνουν το κόσμο πακέτο στην Χ.Α. να τα βράσω. Έχεις όρους που ξεπλένουν την θεωρία των δύο άκρων στην σημερινή. Σοβαρέψου.
Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Tι εχω?πας καλα ρε?για καλο το ειπα τις φιλοκυβερνητικες διαδηλωσεις?θα μου πεις και να σοβαρευτω...

ο 4.32

Ανώνυμος είπε...

Να θυμίσω ότι όταν το ΠΑΜΕ ζητούσε διαγραφή των διευθυντών από τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΙΖΑ σφύριζαν αδιάφορα. Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε. Εθνικιστικό ψηφοδέλτιο σε έναν από τους πιο πρωτοπόρους κλάδους των ΔΥ, ενώ λίγο πολύ είναι κοινό μυστικό ότι δεν θα είχαν άνθρωπο να κατεβάσουν αν είχε περάσει η πρόταση του ΠΑΜΕ. Στους εκ των υστέρων ακτιβισμούς είναι πρώτοι εκεί στην ΑΝΤΑΡΙΖΑ στην αντιφασιστική πάλη το χάνουν λίγο. Έτσι για να καταλάβουμε τι δουλειά κάνουν στα σωματεία.
Ο.Χ.Ε.Π.

πολιτικός αν-αλήτης είπε...


ΟΧΕΠ, καμία καταστροφολογία και δεν υπερασπίζομαι καμία κυβέρνηση. Επίσης δεν θεωρώ ότι "αναπόφευκτα" θα αποτύχει ο Σύριζα. Από που προκύπτει αυτό;
Όταν έγραψα πιο πάνω ότι θα χάσει έδαφος το ΚΚΕ, είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση δεν εννόησα ότι θα χάσει το σκληρό πυρήνα των οπαδών του, ούτε ότι θα διαλυθεί. Περισσότερο εννοώ ότι δεν θα μπορέσει ούτε Λαϊκή Συμμαχία να φτιάξει, ούτε καλή αντιπολίτευση να κάνει στον "κυβερνώντα τυχοδιωκτισμό" και πολύ περισσότερο δεν θα μπορέσει να αναχαιτίσει την ακροδεξιά διόγκωση από τα κύματα των δυσαρεστημένων που θα εγκαταλείψουν τον Συριζα αν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες τους.
Η πολιτική αποτυχία του ΚΚΕ είναι ήδη παρούσα από την στιγμή που δεν μπόρεσε να δείξει "τον άλλο δρόμο" από το 2010 με αποτέλεσμα να επωφεληθούν οι γνωστές τυχοδιωκτικές δυνάμεις που έγιναν τώρα κυβέρνηση.
Αυτή τη στιγμή περπατάμε σε ένα τεντωμένο σκοινί. Από την μία, κάθε διαμαρτυρία προς τον Συριζα θα κατηγορείται ότι "πριμοδοτεί την ακροδεξιά" (σε αυτό έχεις δίκιο αν κατάλαβα). Από την άλλη, η επίκληση της "ακροδεξιάς" θα γίνει σαν τον τσοπάνη που έσπαγε πλάκα φωνάζοντας "λύκος-λύκος". Υπάρχει ένας εξ ίσου τρομερός κίνδυνος, η αδιαφορία και η ανάθεση.

Όταν λέμε "ακροδεξιά" δεν σημαίνει ότι αναφερόμαστε μόνο στην ΧΑ. Πιθανόν να είναι ΚΑΙ αυτη αλλά ακόμα δεν έχουν το πάτημα να αποκτήσουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 40 κ 50 (αντικομμουνισμός, ναζισμός κτλ). Περισσότερο αναφέρομαι σε μια συμμαχία με πυρήνα τη ΝΔ, εκδότες, εφοπλιστές κτλ που θα εκμεταλλευτούν μια (ενδεχόμενη) αποτυχία του Συριζα προκειμένου να επανακάμψουν στην εξουσία. Όχι άμεσα όμως.

Σε αυτό το μεσοδιάστημα πρέπει να αναδειχτεί η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση με πειστικότητα.

κοκινος καπνας είπε...

Δύο παρατηρήσεις στον διάλογο που άνοιξε:

1. Για το κατά πόσον όσοι ψήφισαν το κόμμα του Περισσού είναι όλοι πεισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΑΣΟΚ, ίδιος με τη ΝΔ κλπ.: ξέρω άνθρωπο που μάζευε ψήφους για το ΣΥΡΙΖΑ σαν τρελλός, ενώ από την αρχή έλεγε ότι ψηφίζει "ΚΚΕ" για λόγους αξιακούς, οικογενειακούς και προσωπικούς (και δεν έλεγε ψέματα, ξέροντάς τον το πιστεύω απόλυτα). Ξέρω και πολλούς άλλους που ευθαρσώς μου δήλωναν ότι ψήφισαν "ΚΚΕ", αλλά πανηγύρισαν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε Μπογιόπουλος μετά βίας έκρυβε τη χαρά του, κάνοντας τάχα τον "δύσκολο" στο ραδιόφωνο. Αλλού λοιπόν αυτά. Τα σταυραδέρφια σας, οι κνίτες του Φλωράκη Λαφαζανοδραγασάκηδες ήρθαν στην εξουσία. Όσο και να κάνετε τους "μπλαζέ", μια χαρά "φτιάχνεστε" και με τα "αντιδεξιά" και με τα "ρώσικα" του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς τα θεωρείτε "ημίμετρα".

2. Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συγγενέστερος με τη ΝΔ "του ευρωμονόδρομου" ή με το "ΚΚΕ": εδώ γελάνε δυνατά. Δηλαδή ρε μάγκες, η ΙΣΚΡΑ του υπουργού Παραγωγικού Σαμποτάζ (εεεεε, συγγνώμη, "Παραγωγικής Ανασυγκρότησης"), που έχει μπανεράκια του Χαρίλαου και αναδημοσιεύει τα άρθρα του τηλεαστέρα σας, του προαναφερθέντος Μπογιόπουλου |(από τότε που έγραφε στο Ριζοσπάστη), είναι εγγύτερα στην "ευρωπαιόφιλη" Δεξιά παρά στον Κουτσούμπα;

Αφού όλο το αξιακό σας σύστημα είναι ολόιδιο με του Λαφατζανί, τον εαυτό σας ή τους άλλους κοροϊδεύετε; Μαζί ενάντια στην Ευρώπη, απλώς αυτοί τη λένε "νεοφιλελέ" κι εσείς "καπιταλιστική". Μαζί κι οι δυο με τη Ρωσία στο ουκρανικό (μνημείο ξενοδουλείας και υποτέλειας η ανακοίνωση του "ΚΚΕ" για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ, όπου κατέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ήταν αρκετά φιλορώσος!!!!!!). Μαζί στη λογική "η κρίση είναι δικιά τους" και δεν έχει αντικειμενική υπόσταση, ΤΕΛΙΚΑ μαζί στους κύριους εχθρούς σε όλα τα ζητήματα.

Γι' αυτό και η κριτική του "ΚΚΕ" στο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από δω και πέρα ότι "δε χτυπάει αρκετά τη Δύση", ότι "συμβιβάζεται", ότι "δεν κάνει αρκετά". Είναι μια νέα φάση 81-85, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας να το κρύψετε...

Υ.Γ. Η δε Χρυσή Αυγή έχει ξελιγωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ... Πάνε τα "χούντα Σαμαρά - Βενιζέλου"... Τώρα οι ναζήδες ζητούν απλώς από το ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο "Ρώσος" και να διώξει την τρόικα πιο γρήγορα, χωρίς "κωλοτούμπες".

Α, και ο τέως βασιλιάς (Κοκός) πριν από λίγο βγήκε και είπε "να δώσουμε μια ευκαιρία στον Τσίπρα"... Ε ρε μέρες που ζούμε...

Ανώνυμος είπε...

6.54 Εναλακτικη προταση για διαχειρηση του καπιταλισμου απο το ΚΚΕ ουτε υπαρχει ουτε μπορει να υπαρξει. Παλαευουμε καθημερινα για την ενισχυση της λαικης συμμαχιας για να καθυστερησουμε και να φρεναρουμε οτι μπορουμε με τελικο στοχο την αλλαγη ταξης στην εξουσια. αυτη ειναι η Στρατηγικη και η τακτικη του ΚΚ που εχει δικαιωθει απο την εμπειρια του 20ου αιωνα. Δεν υπαρχει παραδειγμα χωρας που η εργατικη ταξη να πηρε τα μεσα παραγωγης με αυτον τον τροπο. Αντιθετα οποτε ΚΚ μπηκανε σε αυτην την λογικη υπηρξε παντου καταστροφη ΕΑΜ 1944 ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 1965 ΧΙΛΗ 1973 Αντιθετο παραδειγμα δεν υπαρχει αν ξερεις καποιο ειμαι ολος αυτια να το ακουσω. Οσο για το παραμυθακι με τον φασισμο και τον οπορτουνισμο μπαμπουλας και αυταπατες δεν πιανει στους κομμουνιστες οποιος εχει προβλημα με τον φασισμο παλευει για την ανατροπη του καπιταλισμου. Βαρκιζα δεν προκειται να υπογραψουμε ξανα επειδη εσεις θελεται να σωθει ο καπιταλισμος απο την κριση του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Κόκκινε καπνά,

Αν δεν ήξερα ότι είσαι πολιτικά ηλίθιος (ως ΟΑΚΚΕιτης) θα ορκιζόμουν ότι είσαι πατενταρισμένος χαφιές. Ή μήπως η πολιτική σου ιδιότητα είναι το προκάλυμμα για την ουσιαστική;

Και το λέω με πάσα βεβαιότητα και δεν πρόκειται να το ανακαλέσω.

Απολίθωμα, πέτα τον πράκτορα - είτε το καταλαβαίνει, είτε όχι - έξω από το διάλογο σε παρακαλώ. Αρκετά τους ανεχτήκαμε.

Ένας παλιός

Ανώνυμος είπε...

"Η πολιτική αποτυχία του ΚΚΕ είναι ήδη παρούσα από την στιγμή που δεν μπόρεσε να δείξει "τον άλλο δρόμο" από το 2010 με αποτέλεσμα να επωφεληθούν οι γνωστές τυχοδιωκτικές δυνάμεις που έγιναν τώρα κυβέρνηση."
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμαζόταν για χρόνια ως σοσιαλδημοκρατικό ανάχωμα. Τώρα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Την ίδια στιγμή οι κινηματικοί μηχανισμοί της σοσιαλδημοκρατίας είναι σμπαραλιασμένοι σε σύγκριση με το πως ήταν το 2010. Ποια δύναμη θα παίξει αυτό το ρόλο πια; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Θα 'θελε. Η Α.Π.; Ρίσκο, από κυβερνητική να γίνει ξάφνου αντιπολίτευση δεν ξεχνάει και αμέσως ο κόσμος. Τι αποτελεσματικότητα θα έχει αυτή η δύναμη; Δεν καταλαβαίνω που το πας.
Συγχαρητήρια που αυτοαναιρέθηκες προσπαθώντας να υπερασπίσεις την κυβέρνηση που δεν υπερασπίζεσαι τελικά "δεν υπερασπίζομαι καμία κυβέρνηση. Επίσης δεν θεωρώ ότι "αναπόφευκτα" θα αποτύχει ο Σύριζα. Από που προκύπτει αυτό;", αλλά το τέλος του πρώτου μου σχολίου καλύπτει την ερώτησή σου. Το ότι η "ακροδεξιά" θα είναι κάτι άλλο από αυτήν του 30'-40' (ήμαρτον ιστορία) καταλαβαίνω ότι το διάβασες σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης του ε/κ, αλλά δεν εννοούσε αυτό ο "ποιητής" όταν το έλεγε. Εννοούσε ότι ο φασισμός δεν θα αποκτήσει τα μιλιταριστικά χαρακτηριστικά που είχε κάποτε, καθώς βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε συσχετισμούς η αστική τάξη. Βασικά ούτε αυτό το δεύτερο το πιστεύω μιας και θα χάσει κάθε ηθική βάση μόλις βρεθεί σε θέση εξουσίας και θα αρχίσει τα παλιά μου τέχνη κόσκινο. Να θυμίσουμε επίσης ότι και ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία με κυβέρνηση συνεργασίας, οπότε και αυτό δεν λέει κάτι. Τώρα αν θεωρείς ακροδεξιά την νδ μου κάνει εντύπωση γιατί δεν θεωρείς και ακροδεξιούς τους ανελ και την τωρινή κυβέρνηση που αφήνει τον φράκτη του Έβρου στην θέση του και συμμετέχει στο πανηγυράκι με τα Ίμια. Απλούστατα και μόνο το γεγονός ότι χρησιμοποιείς κατά το δοκούν τον όρο "ακροδεξιά" δεν βοηθά πολύ την συζήτηση.
Ο.Χ.Ε.Π.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Mετα τις 3 πρωτες κωλοτουμπες (Ρωσια,φρακτης,πρωτογενες),προστεθηκε και 4η:Δε κουρευουμε τα ομολογα της ΕΚΤ.

Με δεδομενο οτι ουτε του ΔΝΤ δε θα κουρεψουν (το χαν πει πριν τις εκλογες),ουτε τους ιδιωτες (PSI γαρ),μενει το χρεος προς ΕΕ (60% συνολικου χρεους) που ειναι και το πιο δυσκολο να κουρευτει,παραμενοντας ταυτοχρονα στο ευρωπαικο πλαισιο.

Εχει να πεσει γελιο.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αλήθεια ότι η ΟΑΚΚΕ αποδέχεται ακόμα την θεωρία των τριών κόσμων;
Ο.Χ.Ε.Π.

πολιτικός αν-αλήτης είπε...

@O.X.E.P

1) Δεν το πάω κάπου και σίγουρα όχι εκει που φαντάζεσαι. Το σενάριο που περιγράφεις για τον Συριζα ως ανάχωμα, μπορεί και να ισχύει αλλά δεν είναι κάτι το παράλογο. Εξ άλλου η πολιτική λειτουργεί με σενάρια και plan b, δλδ αν ένας πολιτικός φορέας δεν αντέξει στην φθορά να μπορεί να βρεθεί ενα αντίβαρο. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνεις υπ όψιν το δυσμενέστερο σενάριο.
Δεν είναι όμως αυτό το βασικό πρόβλημα.
Ο Συριζα ξεκίνησε από το 4.6% το 2009 (στην προ μνημονίου εποχη) και τώρα είναι κυβέρνηση γιατί είδε από το 2010 την ευκαιρία και την άδραξε, ουσιαστικά αντίπαλο δεν είχε και με ευκολία καρπώθηκε την λαϊκή οργή.
Το ΚΚΕ από το 7.54% το 2009 και πάνω από 500.000 ψήφους, έχει χάσει το 1/3 της εκλογικής του δύναμης από τότε. Σε συνδυασμό με την εκλογική νίκη του Σύριζα, δεν το λές αυτό πολιτική επιτυχία , πολύ περισσότερο όταν -σωστά- έχεις κηρύξει τον πόλεμο στον οπορτουνισμό.

2) Πρώτα πρέπει να ορίσουμε τί σημαίνει "αποτυχία" του Συριζα. Μπορεί να είναι "επιτυχημένος" για το μεγάλο κεφάλαιο, μπορεί όμως να αποτύχει γιατι αντικειμενικά πατάει σε δύο βάρκες και να βρεθεί στη θάλασσα. Δλδ να μην ικανοποιήσει ούτε το μεγάλο κεφάλαιο, ούτε τις λαϊκές προσδοκίες.

3)Χρησιμοποιώ τον όρο "ακροδεξιά" καταχρηστικά και σε αυτό δεν έχεις άδικο. Προσπαθώ να περιγράψω αυτό τον "φιλογερμανικό" αχταρμά (Ποτάμια, Σαμαράδες, εκδότες, διανοούμενοι κτλ) που συγκροτεί τό ένα μπλοκ. (το άλλο είναι το φιλοαμερικάνικο). Αυτά τα δύο μπλοκ θα συγκρουστούν όταν οξυνθεί η αντιπαράθεση σε διεθνές επίπεδο, για την ώρα όμως συνεργάζονται στη χώρα μας. Οι διαχωρισμοί αυτοί δεν είναι απόλυτοι και δεν εννόησα ότι μπορεί να αντιγραφεί το παρελθόν ούτε καν προς τους παλιούς διαχωρισμούς.
Παράδειγμα ειναι ότι τόσο ο Καμμένος όσο και οι Σαμαριστές είναι ακροδεξιοί, αλλά για την ώρα βρίσκονται σε διαφορετικά μπλοκ.

Ανώνυμος είπε...

9.49 Κανεις ενα λαθος σκοπιμα.Τον τσυριζα τον προετοιμαζε το αστικο κρατος χρονια για την θεση του ΠΑΣΟΚ Ετσι λοιπον το 2012 αποφασισε να τον φερει δευτερο και σε ενα μηνα πηγαμε σε επαναληπτικες. Ητανε λοιπον απολυτα φυσιολογικο ανθρωποι που ειχανε διαπαιδαγωγηθει απο το ΚΚΕ πριν το 1991 και για δεκαετιες σε εκλογικες αυταπατες να πανε στον τσυριζα. Ασφαλως και η αντιμετωπι σει του οπορτουνισμου σαν εχθρου μετα το 1991 εχει φερει πολυ σημαντικα αποτελεσματα και ειμαστε στο 5.5%. Αν καναμε αυτο που εσυ θελεις θα γκρεμιζαμε τα παντα.Παρτο χαμπαρι Βαρκιζα τελος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

1)Τα ποσοστά είναι ένα μέσο για ένα επαναστατικό κόμμα να περιορίζει τους ελιγμούς της α.τ. και όχι αυτοσκοπός. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από εφαρμογή της λογικής που παρουσιάζεις στην διεθνή πείρα του κομ. κινήματος. Ο σκοπός είναι το κκ να μπορεί συνολικά να περιορίζει την ικανότητα ελιγμών της α.τ. και στην επίτευξή του όπως σου εξήγησα υπάρχουν σημαντικότατα βήματα τα τελευταία 2 χρόνια, άσχετα με την διακύμανση των ποσοστών.
2)"Δλδ να μην ικανοποιήσει ούτε το μεγάλο κεφάλαιο" https://www.youtube.com/watch?v=iSpm6HQjy9Y
Ο.Χ.Ε.Π.

κοκινος καπνας είπε...

Προς "ένας παλιός": Όταν κάποιος είναι τάχα τόσο "πράκτορας" όσο εγώ, δεν σε οργίζει, γιατί το "πρακτοριλίκι" του τον κάνει ακίνδυνο και καταγέλαστο. Άρα δεν οργίζει.

Το ότι οργίστηκες και ζητάς διαγραφή του/των σχολίου/σχολίων μου, δείχνουν ότι κάτι σε πείραξε σε αυτό/αυτά, κάτι άγγιξε ευαίσθητη χορδή. Εγώ φιλαράκο μιλάω πολιτικά. Σκληρά αν θες, αλλά ποτέ προσβλητικά. Άρα λοιπόν άσε τα κόλπα λογοκρισίας τύπου Μπρέζνιεφ, Χόνεκερ και Γιαρουζέλσκι. Δε θες να απαντήσεις, μην απαντάς. Προς τι όμως η έκκλησή σου για "ψαλίδι";

Προς ΟΧΕΠ: Ναι, η ΟΑΚΚΕ δέχεται απολύτως τη θεωρία των Τριών Κόσμων και μάλιστα κατά την αποψή μου την έχει αναπτύξει δημιουργικά στο πνεύμα του μαρξισμού - λενινισμού - μαοϊσμού.

Εδώ είναι και το πρωτότυπο κείμενό της θεωρίας στα ελληνικά: https://www.scribd.com/doc/56151889/%CE%97-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%A4%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%9A%CF%8C%CF%83%CE%BC%CF%89%CE%BD

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ενα πουλάκι μου είπε, πως αυτή η κομέντια ντελ αρτε θα έχει πολύ σύντομο τέλος.
Αλλά δυστυχώς θα τελειώσει σαν τραγωδία.

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατί να την εξελίξει κάπνα; Ένα "αριστούργημα" ήταν ως είχε. Μια ακόμη δικαιολογία για όλους τους μικροαστούς του πλανήτη να επιτίθενται ενάντια στην σοσιαλιστική ΕΣΣΔ και να γλείφουν τους Αμερικανικό κεφάλαιο.
Ο.Χ.Ε.Π.

πολιτικός αν-αλήτης είπε...

μου επιτρέπεις Σεχταρ Τρομερε;

Τίποτα από αυτα δεν θα γίνει, όπως στα είπε το πουλάκι. Σε κοροϊδεύει το άτιμο. Μήπως ειναι από την Καλαμάτα;
Μην επενδύεις στην γρήγορη συριζαίικη "παρένθεση" γιατί θα χάσεις τις επενδύσεις σου.

Με τον Συρίζα θα πάνε όλα ρολόι, θα περάσει το νέο δανειακό πρόγραμμα και δεν θα έχει καν διαδηλώσεις. Χτες πετυχε απόλυτα το πρώτο κρας-τεστ.

Ανώνυμος είπε...

Λίγο πριν άκουσα στο MEGA το Δελαστίκ να αναφέρει: "Σήμερα η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη είναι η πιο γερμανοκρατούμενη. Αντίθετα στο χώρο της δεξιάς υπάρχουν κόμματα που ενώ ξεκίνησαν ως ακροδεξιά, μετεξελίσσονται σε κεντροδεξιά". (Σημειώνω ότι αυτό το γράφω από μνήμης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζω το νόημα, ίσα ίσα που μπορεί να το κάνω και πιο ελαφρύ). Στη συνέχεια ανέφερε κάποια δήλωση κάποιου (δυστυχώς δε συγκράτησα το όνομα, μπορεί να ήταν δήλωση ανθρώπου ή μέσου) σύμφωνα με την οποία η Μαρί Λεπέν είναι ο Ντε Γκωλ του 21ου αιώνα!

ρα

Ανώνυμος είπε...

Περί Γιαν(ν)η. Από άρθρο του Στ. Μάνου:
- "Θα είναι απλώς πρωτογενώς ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός ή θα έχει ένα μικρό πλεόνασμα 1 έως 1,5% στο διηνεκές όπως είπε στους New York Times ο κ. Βαρουφάκης αντί του 4,5% του τροϊκανού προγράμματος; Η δήλωση Βαρουφάκη επιτρέπει, κατά τη γνώμη μου, ένα παζάρι που θα καταλήξει σε συμφωνία"
- "Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις θα περιοριστούν μόνο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους; Η ανταγωνιστικότητα και η κακοδιοίκηση δεν περιλαμβάνονται; Ο κ. Βαρουφάκης, αντιθέτως, στη συζήτηση του με τον κ. Dijsellbloem αναφέρθηκε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η δήλωση Βαρουφάκη μπορεί να στηρίξει μια συμφωνία"
- "Οι θέσεις (όχι το στυλ) του κ. Βαρουφάκη μπορούν, πιστεύω, να αποτελέσουν τη βάση μιας συμφωνίας. Πρέπει να οριστεί αποκλειστικά υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων."

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4849363&nid=2217123

ρα

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη για το άσχετο αλλά μόλις έμαθα ότι γκρεμίστηκε το πέτρινο γεφύρι της Πλάκας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λόγια, μόνο δάκρυα για αυτή την καταστροφή. Και η ελπίδα να γίνει ότι απαιτείται για να ανακατασκευαστεί έτσι ακριβώς όπως ήταν, αν αυτό είναι δυνατό.

ρα

κοκινος καπνας είπε...

Η ύπαρξη του Δελαστίκ και τα όσα λέει αυτός ο ξεσκολισμένος υπερασπιστής της ρώσικης εισβολής στο Αφγανιστάν, με βιβλίο παρακαλώ τότε (αλλά και όσα γράφει σήμερα στο Έθνος του Μπόμπολα) είναι η απόλυτη αποκάλυψη όλου του συνεχούς της ψευτοΑριστεράς, δεδομένου ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον έχει στις γραμμές της και ο ΣΥΡΙΖΑ τον προβάλλει μέσω της ΙΣΚΡΑ. Τέτοιος βρωμερός υπερασπιστής των φασιστών δεν έπρεπε ούτε από αριστερή (εντός ή εκτός εισαγωγικών) συγκέντρωση να περνάει χωρίς να τρώει γιαούρτια.

Είναι ο ίδιος τύπος που μας έλεγε ότι της Χρυσής Αυγής της τη στήσανε "το κεφάλαιο, η ΝΔΠΑΣΟΚ κι οι ξένοι" με τον Ρουπακιά.

Έχω μείνει αποσβολωμένος δε από την κτηνώδη κυνικότητα των συριζαίων στα σόσιαλ μήντια: ναι ρε, με τον Καμμένο, καλός είναι, απλός δεξιός ευρωσκεπτικιστής, με ποιον να πηγαίναμε με τους νεοφιλελεύθερους του Ποταμιού κλπ.

Για τους τύπους αυτούς, που τολμάνε να το παίζουνε και συνέχεια του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, είναι χειρότερο να είσαι "νεοφιλελέ" από το να σαι αντισημίτης, σοβινιστής, ρατσιστής και αντιμετανάστης, ομοφοβικός, ψεκαζμένος. Αυτό χωρίς να δικαιολογώ ούτε κατά διάνοια το σκοτεινό "Ποτάμι" του ρωσοπασόκου Θεοδωράκη που κέρναγε "μέλι και γραβιέρα" πριν δυο βδομάδες τον πρέσβη της Ρωσίας... βλ.: http://topotami.gr/nea/diplomatia-meli-ke-graviera/

Η πλάκα δε είναι ότι το Ποτάμι το λένε όλοι νεοφιλελέ κυρίως λόγω της Λυμπεράκη, η οποία παλιά ήταν... κνίτισσα, όπως και ο αντιπαθητικός Μπάμπης "ο μνημονιακός" Παπαδημητρίου. :P

Ανώνυμος είπε...

3.47 Μη κανεις ονειρα.Θα εχει διαδηλω σεις γιατι το ΠΑΜΕ θα ειναι στους δρομους.Οσο για τα μετρα που θα περασουνε και θα ειναι χειροτερα δικαιωνει το ΚΚΕ που μιλαει για ενισχυσει της λαικης συμμαχιας με στοχο την ανατροπη του καπιταλισμου.Και βεβαια δεν αποτελει λυση σε καμμια περιπτωση η μετατροπη του ΚΚΕ σε τσυριζα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Καπνας. Στο Αφγανισταν τον Απριλη του 1978 εγινε Σοσιαλιστικη Επανασταση που απο την αρχη αντιμετωπισε την εσωτερικη αντεπανασταση με ενισχυση απο Σαουδικη Αραβια και ΗΠΑ. Αυτα τα ξεχασες προφανως και στα θυμιζω. Η ΕΣΣΔ σταδιακα βαδισε προς τον καπιταλισμο δεν εγινε απευθειας το 1956. Και το 1979 δεν ειχανε κριθει τα πραγματα. Υπηρχανε αντιστασεις ακομα. Αυτη η θεωρηση των πραγματων που κανεις ειναι καθαρη αβαντα στον καπιταλισμο και τον δικαιωνεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

κοκινος καπνας είπε...

Βρε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ μου, αν το πραξικόπημα του αφγανικού στρατού στις 27 Απριλίου του 1978 το οποίο εγκαθίδρυσε την "κομμουνιστική" κυβέρνηση μου το χαρακτηρίζεις "επανάσταση" εφάμιλλη του 1917 στη Ρωσία, τι άλλο μπορώ να σου πω...

Περιττό ρε συ να συμπληρώσω για τις δολοφονίες και τα εσωτερικά πραξικοπήματα εντός της "λαϊκοδημοκρατικής κυβέρνησης", που θυμίζανε μεσαιωνική παλατιανή Αγγλία... Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμίν σκότωσε τον Ταράκι, αλλά τελικά ανατράπηκε και ο ίδιος από την φράξια Καρμάλ και Νατζιμπουλάχ, λίγο πριν μπουκάρουν οι Ρώσοι για να σκοτώνουν τα παιδάκια του Αφγανιστάν χασισωμένοι, με τις νάρκες σε σχήμα παιδικής κούκλας...

Επειδή το πιστεύω ότι είσαι καλός άνθρωπος, μην υπερασπίζεσαι τέτοια πράγματα, άστο να πάει στο διάλο...

Ανώνυμος είπε...

Καπνας. Ξερω καλα τη λεω και τα γεγονοτα επισης. Υπερασπιζω την Αφγανι κη επανασταση οπως επισης και το οτι η ΕΣΣΔ δεν εγινε κατευθειαν καπιταλιστικη αλλα βαδισε σταδιακα. Με αυτην την εννοια που το λες πρεπει να αποριψουμε ολες τις επαναστασεις και την διεθνιστικη βοηθεια. Αληθεια για πες μου την γνωμη σου για την Αγκολα και την βοηθεια της Κουβας. Εχω μεγαλη περιεργεια να ακουσω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

ΠΑΝ
Η ΟΑΚΚΕ οπως και καθε μαοικης προελευσης γκρουπουσκουλο ταυτιζεται με την ιμπεριαλιστικη προπαγανδα εναντια στην ΕΣΣΔ και υποστηριξε με νυχια και με δοντια τοσο τους αντιδραστικους μουλαδες του αφγανισταν (που σκοτωναν κοριτσια εκτελουσαν δασκαλους κλπ) οσο και τους χρηματοδοτουμενους απο τη ρατσιστικη Ν. Αφρικη μισθοφορους της ουνιτα

Το μισος τους για την ΕΣΣΔ και η ταυτιση τους με τον αμερικανικο ιμπεριαλισμο εχει εγγραφτει στο DNA και παραμενει ακομη και σημερα ζωντανη. Η ΟΑΚΚΕ περι τους 200-300 κυριολεκτικα βλαμμενους ανακαλυπτει παντου ρωσοφιλους οταν η χωρα ειναι δεκαετιες τωρα δεμενη στο αρμα του αμερικανικου και ευρωπαικου ιμπεριαλισμου.

υγ καλο θα ειναι να μην τροφοδοτουμε την παρανοικη τους πολεμικη εδω μεσα γιατι ειναι κυριολεκτικα σαν να μιλας σε τοιχο

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ξέρεις (εξακριβωμένο), ειδικά οι κουκουέδες είμαστε κατευθείαν απόγονοι του Φιοντόρ Α', του Κωδωνοκρούστη, γιου του Ιβάν του Τρομερού, οπότε όλα εξηγούνται...
....άστο!
-------------------
αναλήτη, 3:47,
σαν οπαδό του ΚΚΕ, νομίζω με συμφέρει το αργό ροκάνισμα του Σύριζα, κερδίζοντας χρόνο, δε σορτάρω την "αριστερή παρένθεση", τώχω πεί κι εδώ. Γι αυτό και γενικά παίζω το Σύριζα long.
Και το πουλάκι ήταν καλαματιανό μεν, συριζαίϊκο δε, αλλά το ψάρεψα σε άσχετη κουβέντα, ξεκινώντας από πραγματικά (και όχι καθησυχαστικά) γεγονότα.
Ομως το τι θα γίνει δεν εξαρτάται από τις ευσεβείς προσδοκίες των ...επενδύσεών μου. Ασε, να δούμε πως θα εξελιχτεί ο ακήρυχτος, υπόγειος και χαμηλής έντασης proxy-war των αμερικανοεγγλέζικων βουβαλιών vs. γερμανογαλλικά μέσα στον ευρωπαϊκό βάλτο. Κι αν είμαι σίγουρος, πως οι ευρωπαίοι είναι μαλάκες (για την πάρτη τους, όχι για μένα), ομολογώ δεν έχω ξανοίξει τι ακριβώς μαγειρεύουν για πρώτο πιάτο οι αμερικανοί.
Πολύ ρευστή κατάσταση, πολύ μετασταθείς ισορροπίες.
Αν ήμουνα συνεπής αντικομμουνιστής μαχητικός ρεφορμιστής θα έκανα στις 26/1 Κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού, εκλογικό νόμο για απλή αναλογική, και προκήρυξη νέων εκλογών αμέσως μετά, καλώντας ακόμη πιο πιεστικά το ΚΚΕ "να συνεργαστεί".
Αλλιώς, θα έκανα ...ό,τι κάνει ο τΣύριζας τώρα!
Η καμμένη "αριστερή κυβέρνηση" είναι μια σατανική προβοκάτσια, και καμία προβοκάτσια δεν γίνεται για καλό.
-----------------
Μάπα το χτεσινό σόου του ...δικομματισμού της ασφάλτου. Καμιά διακοσαριά(;) οι χρυσαυγήτες, κανά-δυό χιλιάδες οι ...."αντιφασίστες". Τα μπάχαλα ...κότες λιράτες! Ο σοσιαλφασισμός ακόμη δεν λέει να πάρει μπρος. Ενα καλό νέο.

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε το να λες την ΟΑΚΚΕ μαοϊκό γκουπούσκουλο είναι σαν να την ανεβάζεις από Β' ερασιτεχνικό στην Football League.
Ο.Χ.Ε.Π.

κοκινος καπνας είπε...

Φίλε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, αν μου επιτρέπεις, για να μην κουράζω με μακροσκελή σχόλια, η θέση μου για την κουβανική επέμβαση στην Αγκόλα βρίσκεται εδώ, όπως την εκθέτουν οι τότε σύντροφοί μου, Νορβηγοί μαοϊστές της εποχής:


Ο εμφύλιος στην Αγκόλα υποκινημένος από το ρώσικο σοσιαλιμπεριαλισμό - ΚΚ των Εργατών της Νορβηγίας (μαρξιστικό - λενινιστικό) - 1976

http://www.scribd.com/doc/99494581/%CE%9F-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%9A%CE%9A-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9D%CE%BF%CF%81%CE%B2%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-1976

πολιτικός αν-αλήτης είπε...

@Σεχταρ,

Αν ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές αλλά στις μεθεπόμενες. Αρα δεν μπορεί να γίνει το σεναριό σου, τουλαχιστον με αυτη την αιτιολογία
Θα μπορούσε εναλλακτικά να το κάνει σαν τον Παπανδρέου της Ε.Κ., δηλαδή να υλοποιησει μερικά λαϊκά αιτήματα και σε λίγους μήνες ξανά εκλογές με κάποια αφορμή. Απίθανο, πολύ απίθανο.
Στην κυριακάτικη καθημερινη, διακριτικά, ο Κασιμάτης βάζει το ενδεχόμενο να έχουμε πολύ σύντομα εκλογές, συντηρώντας το σχέδιο της αριστερής "παρένθεσης". Μάλλον εκφράζει επιθυμίες ορισμένων κυκλων αλλά το ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν γίνεται παρα μόνο με κάποιας μορφής πραξικόπημα.

Πως το εννοείς το "ροκάνισμα" του Συριζα; Με επιθετική αντιπολίτευση για υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, δηλαδή "αριστερή" πίεση; Με διατυπωση εναλλακτικής πρότασης; Με συνδυασμό των δύο;


ulyanovism είπε...

Ο 902 για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη στάση της Ελλάδας:

http://902.gr/eidisi/politiki/60277/parateinontai-oi-kyroseis-tis-ee-kata-tis-rosias-symfonei-i-sygkyvernisi

Η εκτίμηση ότι στο θέμα των αντι-ρωσικών κυρώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κωλοτούμπα είναι τόσο λανθασμένη, που με σπρώχνει να αναρωτιέμαι αν πρόκειται για λάθος εκτίμηση ή για συνειδητή κάλυψη της πραγματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τίτλος του άρθρου ("Παρατείνονται οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας - Συμφωνεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ") είναι παντελώς παραπλανητικός. Προβάλλει δύο βασικές διαπιστώσεις: ότι η ΕΕ δυναμώνει την επιθετική της στάση έναντι της Ρωσίας και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συναινεί σε αυτή τη στάση και σέρνεται πίσω της. Και στα δύο συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο.

Πως κινήθηκε η συγκυβέρνηση των ψευτοαριστερών με τους χουντοδεξιούς;

Πρώτα έκανε μια επιδεικτική δημόσια δήλωση ότι διαφωνεί με το ψήφισμα των κυρώσεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει διεθνώς είδηση η ελληνική άρνηση και να ανοίξει εκ των πραγμάτων ζήτημα ελληνικού βέτο. Στο γιατί διαφωνεί κράτησε διπρόσωπη στάση. Ο Βαρουφάκης βγήκε να καθησυχάσει τη Δύση ότι το ζήτημα είναι απλά διαδικαστικό. Ο Χουντής την ίδια ακριβώς ώρα έλεγε ότι η Ελλάδα διαφωνεί και με το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Όλοι μαζί κοκορεύονταν για τη νέα "ανεξάρτητη" εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Η δεύτερη πράξη ήταν η σύνοδος της Πέμπτης. Το αποτέλεσμα της συνόδου αυτής ήταν όχι μόνο να αφαιρεθεί οποιαδήποτε σκέψη για νέες κυρώσεις, αλλά και οι τρέχουσες κυρώσεις να παραταθούν για έξι μήνες και όχι για ένα χρόνο όπως προέβλεπε το αρχικό ψήφισμα.

Επιπλέον:

- Διαγράφηκε η αναφορά στην απόφαση της 27/1, με την οποία διαφώνησε η ελληνική κυβέρνηση.

- Διαγράφηκε η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της ρωσικής προπαγάνδας.

- Διαγράφηκε οποιαδήποτε αναφορά κατονομάζει τη Ρωσία ως τον επιθετιστή στην Ουκρανία, και αναφέρονται μόνο "αυτονομιστές".

H ελληνική στάση είχε πολύ απτά αποτελέσματα προς όφελος της Ρωσίας, στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της στάσης της ΕΕ. Φυσικά αυτό η Ελλάδα δεν το πέτυχε μόνη της, υπήρχε ήδη ρεύμα κατευναστικό προς τη Ρωσία εντός της ΕΕ (οι εφτά χώρες, μεταξύ των οποίων οι ισχυρές Γαλλία και Ιταλία), καμιά χώρα όμως δεν τόλμησε να βγει μπροστά με την απειλή του βέτο γιατί τότε θα στιγματίζονταν ως ανοιχτά φιλορώσικη δύναμη. Το ρόλο αυτό ανέλαβε η Ελλάδα και η νέα της "ριζοσπαστική" κυβέρνηση που δε μασάει από τέτοια, μιας και πλέον ακολουθεί "δημοκρατική" εξωτερική πολιτική, όπως λέει ο Κοτζιάς...

Το γεγονός των απτών αποτελεσμάτων της ελληνικής διπλωματίας καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί δήθεν κωλοτούμπας του ΣΥΡΙΖΑ. Η διπρόσωπη στάση τους, τη μία να κάνουν τους παλικαράδες και την άλλη να καθησυχάζουν τη δύση είναι κομμάτι μίας και ενιαίας στρατηγικής.

Απ' όλα αυτά τίποτα δεν μαθαίνει ο αναγνώστης του 902, που αντί να τεκμηριώνει το ρεπορτάζ του στα γεγονότα, το τεκμηριώνει στις κούφιες δηλώσεις των γλοιωδών ευρωπαίων γραφειοκρατών που μιλάνε για... "ισχυρό μήνυμα προς της Ρωσία". Ναι, πολύ ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία το ότι η ΕΕ έκανε πίσω στις απαιτήσεις του Τσίπρα.

Ανώνυμος είπε...

Αλλαγή στον εκλογικό νόμο μπορεί να ισχύσει και στις επόμενες εκλογές απλά αυτό απαιτεί μια πιο αυξημένη πλειοψηφία και όχι απλά 151 ψήφους.

Ανώνυμος είπε...

4.27 Το ροκανισμα του τσυριζα δεν μπορει να μετατρεψει το ΚΚΕ σε οπορτουνιστικο κομμα αστικης διαχειρησης. ουτε με τα παραμυθια περι αριστερης πιεσης για εφαρμογη του προγραμματος του γιατι απλα το προγραμμα του εμφαρμοζει ο τσυριζα. Το ροκανισμα του τσυριζα θα γινει μεσα απο την Εργατικη Λαικη Αντιπολιτευση που κανει το ΚΚΕ με στοχο να καθυστερησουμε τα χειροτερα που ερχονται και ταυτοχρονα να ανοιξουμε δρομο για αλλαγη ταξης στην εξουσια. Αυτος ειναι ο πολιτικος στοχος του ΚΚΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

αν υποψιαστω οτι το μ-λ στηριζει κριτικα συριζα ... (και μαλιστα την πεφτει στον 902 που αφαιρει τις φιοριτουρες της δηθεν ανεξαρτητητης εξωτερικης πολιτικης)

ulyanovism είπε...

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε οι συντάκτες του 902 δεν ξέρουν τι τους γίνεται από διεθνή πολιτική, είτε καταλαβαίνουν πολύ καλά τι γίνεται και καλύπτουν την φιλορώσικη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Το να κατηγορείς το ΣΥΡΙΖΑ για δουλική προς την αντιρώσικη Ευρώπη συμπεριφορά στο ζήτημα της Ουκρανίας, τη στιγμή που αυτός κάνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ηγείται της φιλορώσικης Ευρώπης, ισοδυναμεί με το να παρέχεις κάλυψη στην πραγματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προσφέροντάς της ένα προπέτασμα καπνού.

Φυσικά, ειδικά στο ζήτημα της Ουκρανίας, το ΚΚΕ έχει παρελθόν.

- Τον περασμένο Μάρτη έκανε την πιο κατάπτυστη ενέργεια αναγνώρισης του διαμελισμού της Ουκρανίας, στέλνοντας αντιπρόσωπο τον Μπάμπη Αγγουράκη σαν παρατηρητή στις εκλογές που στήσαν οι Ρώσοι για να νομιμοποιήσουν την στρατιωτική κατοχή της Κριμαίας. Μάλιστα εκτός από δυο τρεις ευρωπαίους ψευτοαριστερούς, τα άλλα κόμματα που συμμετείχαν σαν παρατηρητές είναι το αφάν γκατέ του ευρωπαϊκού φασισμού.

- Η μόνη κινητοποίηση που οργάνωσε το ΚΚΕ για το ζήτημα της Ουκρανίας ήταν στην πρεσβεία της Ουκρανίας κατά της απαγόρευσης του "ΚΚ" Ουκρανίας. Για να καταλάβουμε πόσο βρώμικο είναι να επικεντρώνεις τα πυρρά σου ενάντια στη χώρα που δέχεται την επίθεση και όχι στον ιμπεριαλιστή επιθετιστή, αν κάποιος το Μάρτη του 2003 οργάνωνε διαδήλωση ενάντια στη φασιστική χούντα του Σαντάμ Χουσεΐν, ορθά θα χαρακτηρίζονταν ως αμερικανοτσολιάς.

Καμία φυσικά αναφορά δεν έκανε το ΚΚΕ στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον πατριάρχη του ρώσικου φασισμού και μέντορα του Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν, είδηση η οποία πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Και δίκαια, γιατί ο Ντούγκιν δεν είναι κάνας τυχαίος. Αλήθεια, οι δηλώσεις του χιτλερικού κόμματος που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στους βασικούς πυλώνες της πολιτικής του γίναν για να τους προβοκάρουν ή επειδή οι χιτλερικοί συμφωνούν ειλικρινά; Το ΚΚΕ το κατήγγειλε αυτό;

Η πιο εμετική όμως επί της ουσίας στήριξη/κάλυψη στην κυβέρνηση των χουνταίων Καμμένου και Κοτζιά δεν είναι αυτή. Είναι το ότι ο Καμμένος πήγε στα Ίμια να στήσει σκηνικό έντασης δικαιώνοντας τους χρυσαυγίτες που κρατούσαν ζωντανή την επέτειο τόσα χρόνια... και το ΚΚΕ του προσέφερε κάλυψη μιλώντας για τουρκικές προκλήσεις. Αυτή η ταύτιση με την πολεμοκάπηλη στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση -ο Κοτζιάς το χει πει ευθέως ότι είναι υπέρ της κλιμάκωσης των εντάσεων και "κατά του ενδοτισμού"- η ταύτιση δηλαδή με το σωβινισμό της ελληνικής αστικής τάξης, του κατά τα άλλα ντούρου αντικαπιταλιστικού ΚΚΕ, είναι ιστορικών διαστάσεων έγκλημα απέναντι στον ελληνικό λαό.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=8300550

Ανώνυμος είπε...

ulyanovism Ο κυβερνητικός ίσκρα και όχι ο κακός 902 λέει ότι
"αφαιρέθηκε όποια αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από μία γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο. "
Δεν είναι Γιάνης είναι Γιάννης. Η ουσία είναι ότι η ενίσχυση των κυρώσεων παραμένει ως σχέδιο για το άμεσο μέλλον, ότι οι σοδειές που πετάξαμε τις προάλλες δεν τις μαζεύουμε τον Δεκέμβρη, αλλά το καλοκαίρι και ότι το θέμα δεν ήταν να βγουν λάδι τα ρωσικά μονοπώλια, αλλά να μην καταδικαστούν για μια ακόμη φορά οι οργανώσεις που κάνουν αγώνα ενάντια στην φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου. Επίσης, αν θες να δεις την κωλοτούμπα σύγκρινε τι έλεγε ο Τσίπρας στο ευρωντιμπέιτ και τι έλεγε η ανακοίνωση που υπογράφηκε από την κυβέρνηση.
Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

γιατί το κκε βάζει μπροστάρη το λαό ενώ ο σκουρλέτης οταν απευθύνεται στα συνδικάτα πετά το μπαλάκι?
γιατί αφού το κκε θα υποστηριξεί κάθε μέτρο άμεσης ανακούφισης του λαού δεν λέει ένα καλό λογο για την επαναπροσλήψη των αντισυνταγματικά απολυμένων, το 5 ευρώ στα νοσοκομεία?
γιατι δεν μπορει να αποδεχτεί οτι οι αγανκτισμένοι σημέρα βγάλαν κυβέρνηση και οι προβέψεις τους για το κινήμα αυτό πεσάν έξω?
γιατί δεν αποδέχεται απο την ελλάδα που δεχοτάν χωρις να μιλήσει αποφάσεις τωρά τουλάχιστον ειπέ θα συζητήσουμε πριν υπογράψουμε σαν υπ.εξ.?
γιατί δεν αναφέρεται στην επαναφορά συλλογικών συμβάσεων?
στο οτι έσπασε λιγο η μπατσοκρατία στο κέντρο?
γιατι ειναι ψιχουλά το ρευμά για οικογένειες που ζουν στο σκοτάδι?
γιατί ειναι λιγό οτι μποκάρουν οι αποκρατικοποιήσεις?
γιατί μας κουνάτε το δάχτυλο?
γιατι εκτυπώνατε το πρωτό θέμα στην τυποεκδοτική?
γιατι διαφημιζονται τράπεζες στον ριζοσπάστη?
γιατι προσεγγιζέται τον κοσμο σαν σοφοί μορφωμένοι?
γιατι το κομμά των πιο άξιών αγνών αγωνιστών έχει γινεί κομμά απο ρομποτ χωρίς φλόγα, χωρις συναισθημά?

ο ΓΙΑΤΙ

ulyanovism είπε...

@Άναυδος

Το ότι θεωρείς τη φιλορώσικη πολιτική που κατήγγειλα ως "ανεξάρτητη πολιτική" είναι αποκαλυπτικό. Αυτή ακριβώς είναι η γραμμή όλων των φιλορώσων στην Ελλάδα (βλ. χιτλερικοί της ΧΑ, φασίστες τυπου defencenet, νεοδημοκράτες οπαδοί της θεωρίας ότι οι αμερικάνοι φάγαν τον Καραμανλή λόγω αγωγών): ότι στροφή προς Ρωσία = εθνικά ανεξάρτητη, εθνικά υπερήφανη, αξιοπρεπής κτλ εξωτερική πολιτική.

Το τι πιστεύει το ΚΚΕ(μ-λ) μπορείς να το δεις στα τελευταία αναρτημένα κείμενα.

@Ο.Χ.Ε.Π.

Το "ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων" και το "κατάλληλες ενέργειες" στη γλώσσα της διπλωματίας δεν είναι ισοδύναμα, όπως υποστηρίζεις. Το γεγονός παραμένει ότι η ρώσικη επίθεση στη Μαριούπολη πέρασε από την ΕΕ στα ψιλά (χωρίς νέες κυρώσεις) χάρη σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική πολιτική. Αν δεν ισχύει αυτό τότε πως εξηγείς το ότι στη Ρωσία το κλίμα ήταν πανηγυρικό για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ; Για την αποστολή ΚΚΕ στην Κριμαία και την κάλυψη Καμμένου τι πιστεύεις;

Ανώνυμος είπε...

Η κωλοτούμπα έγκειται στο γεγονός ότι υπήρξε φανερή εγκατάλειψη φιλολαϊκών θέσεων σχετικά με την Ουκρανία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καταδίκη αυτονομιστών που μάχονται ενάντια σε μία φασιστική κυβέρνηση, αναγνώριση της δεύτερης, αποδοχή του εμπάργκο κλπ. Αν θέλουμε να παίξουμε με τις λέξεις και να λέμε άλλο κυρώσεις και άλλο κατάλληλες ενέργειες κατά το γνωστό άλλο μνημόνιο άλλο μεσοπρόθεσμο συγνώμη αλλά δεν θα σε ακολουθήσω. Το γιατί πανηγύρισε η Ρωσία (αν και μετά την Πέμπτη μούδιασε αρκετά το κλίμα) είναι κάτι που έχει να κάνει με τις στρατηγικές βλέψεις της και όχι απαραίτητα με Ρωσική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι έτσι πρέπει να μιλάμε και για χρυσαυγήτικη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ γιατί και αυτοί πανηγύρισαν. Γενικά ασυνάρτητες κριτικές που προσπαθούν να βγάλουν λάδι στα μουλωχτά την κυβέρνηση. Οι μουλάδες ήταν οι μόνοι που την ψιλοπάλευαν και τώρα το γύρισαν και αυτοί. Μήπως προετοιμάζεστε για νέο 80'-82' εκεί στα μλ; Τέσπα όχι δεν ακολουθούμε την χαζοχαρούμενη γραμμή του ΝΑΡ για την Ουκρανία, αλλά όταν 2 στις 3 σημαίες στην Κριμαία είχαν σφυροδρέπανο το θέμα χρήζει έρευνας.
Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο σκουρλέτης στα εργασιακά μιλάει για ενίσχυση των επιχειρήσεων και δεν επαναφέρει κατευθείαν τα 751 που υποσχέθηκε;
Γιατί η επαναπρόσληψη των απολυμένων κόβει από τις προγραμματισμένες 15000 προσλήψεις και δεν ανατρέπει τις ελαστικές μορφές εργασίας των απολυμένων; Γιατί το 5 ευρω κόβει κατά την ίδια λογική από το κρατικό κουρβανά για την υγεία για να κουκουλώσει γρήγορα το θέμα;
Γιατί οι προβλέψεις του κκε για συντηρητικοποίηση και πτώση του κινήματος έχουν πέσει μέσα;
Γιατί οι αγανακτισμένοι δεν έδωσαν την αναγκαία ώθηση για την επαναμαζικοποίησή του κινήματος αλλά μείναν σε εκλογικά και άρα αντιδραστικά πλαίσια;
Γιατί δεν δέχεται το ΚΚΕ το αγγούρι με "διαβούλευση";
Γιατί λέγονται τόσα για τις συλλογικές συμβάσεις και πηγαίνουν όλα για "διαπραγμάτευση";
Γιατί η "αριστερή" μπατσοκρατία δεν σπάει τις φασιστικές φιέστες και κάνει ατυχή σχόλια στην κεντρική σελίδα της αστυνομίας;
Γιατί φορτώνουν τα βάρη για τις φτωχές οικογένειες στις λιγότερο φτωχές και όχι στους βιομηχάνους;
Γιατί μια τα αφήνετε και μια τα μαζεύετε για τις ιδιωτικοποιήσεις;
Γιατί μας πουλάτε ότι κάνετε κάτι ενώ δεν κάνετε τίποτα;
Γιατί ο Ριζοσπάστης δεν είναι αυτοδιαχειριζόμενο στέκι;
Γιατί οι συριζαίοι ειρωνεύονται όποιον διαφωνεί μαζί τους από τότε που βγήκαν κυβέρνηση; Απαγορεύτηκε η διαφορετική άποψη;
Γιατί όλο το ε/κ ξεπουλιέται για ένα κομμάτι ψωμί στον ΣΥΡΙΖΑ; Που θα σταματήσει η κατρακύλα του;
Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Προς ulyanovism:

Επειδή ίσως το'χεις ξεχάσει, η Ελλάδα έχει αμερικάνικες και όχι ρώσικες βάσεις. Ανήκει στο ΝΑΤΟ κι όχι στο Σύμφωνο της Σανγκάης. Είναι μέλος της ΕΕ και όχι της Ευρασιατικής Ένωσης. Επομένως, καθήκον της είναι η πάλη ενάντια στο "δικό της" πρώτα-πρώτα ιμπεριαλιστικό συνασπισμό. Τα γενικόλογα "ενάντια στον ιμπεριαλισμό" που στην πράξη γίνονται ίσες αποστάσεις και άρνηση ανάληψης συγκεκριμένων αγωνιστικών καθηκόντων είναι ίδιον του οπορτουνισμού και όχι των κομμουνιστών. Το ΚΚΕ δεν κρύβεται πίσω από λέξεις, αναλαμβάνει καθήκοντα μετά από συγκεκριμένη ανάλυση της κατάστασης. Αν το να ξηλωθούν οι βάσεις, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, αν το να ακυρωθούν οι κυρώσεις που έχουν χτυπήσει την ελληνική μικρομεσαία αγροτιά, φαίνεται να "συμφέρει" την καπιταλιστική Ρωσία σήμερα, αυτό σε τι διαφέρει από το ότι η έξοδος της τσαρικής Ρωσίας το '17 από τον πόλεμο λόγω του Οχτώβρη, "συνέφερε" τον Κάιζερ; Αυτό είναι ο ιμπεριαλισμός, αγαπητέ, ακριβώς αυτό...

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επέλεξε να παίξει το παιχνίδι των ΗΠΑ και στο διεθνές πεδίο: να είναι δηλαδή ένας μηχανισμός πίεσης προς το γερμανικό ιμπεριαλισμό, είτε στο ζήτημα του χρέους (δηλαδή της κατανομής των βαρών της καπιταλιστικής κρίσης για να τα λέμε όπως είναι τα πράγματα), είτε στο ζήτημα των διεθνών συμμαχιών, με τη πρόκληση αδιεξόδου και ρήξης της Γερμανίας με τη Ρωσία. Το ότι αυτή η πολιτική έχει, ως ένα βαθμό, την ανοχή των ρώσων, αυτό είναι ευνόητο, όπως ευνόητο είναι ότι θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν ό,τι μπορούν περισσότερο και, έτσι, αργά ή γρήγορα, θα έρθουν σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ στο θέμα της στάσης απέναντι στην κυβέρνηση ΣΑΝΕΛ και οι μέρες των διθυράμβων από Μόσχα και Ουάσινγκτον θα παρέλθουν.

Το λαϊκό κίνημα, όμως, για να μη χαθεί στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών πρέπει να έχει σαφή αντιιμπεριαλιστική γραμμή, ταξικής ανεξαρτησίας και να μη χάνει το στόχο του. Αυτό υπηρετεί η γραμμή του ΚΚΕ και όποιος δε θέλει να το δει δε φταίμε εμείς γι αυτό.

Ένας παλιός

Αναυδος είπε...

ulian...
γραφω δηθεν ανεξαρτητη αλλα σαν γνησιο τεκνο του μικροαστου μαο διαβαζεις οτι θες κι ερμηνευεις τα παντα οπως βολευει το προκαθορισμενο μοντελο που εχεις ηδη φτιαξει

η κυβ συριζα-ανελ ειναι σιγουρα πολυ πιο φιλοαμερικανικη απο την προγουμενη του σαμαροβενιζελου. Μονο ενας τυφλος ερμηνευει τον κοτζια σαν φιλορωσο οταν ανηκε στον στενο πυρηνα του γαπ.

την οακκε γιατι δεν την συμπεριλαβατε στο αντιρωσικο μετωπο μλκκε-κκεμλ ?

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Αν-αλήτη,
Το ήξερα για τις διαδοχικές εκλογές και δεν αλλάζουν αυτές τίποτε στην υπόθεση εργασίας μου. Νομίζω πως η αστική τάξη είναι εγκλωβισμένη στις μαλακίες της ΚΑΙ με τον εκλογικό νόμο και τώρα το καταλαβαίνει με αυτό το έκτρωμα της καμμένης αριστερης κυβέρνησης. Την υπόθεση διατύπωσα απλά για να δείξω πως ο τσύριζας δεν είναι ούτε καν ρεφορμιστικό κόμμα, οπότε τι είναι ο τσύριζας οεο;
Το ερώτημα απευθύνεται σε όλη την αποψινή χορωδία μ-λ και λοιπών δημοκρατικών (εξω)κοινοβουλευτικών δυνάμεων, που έχουν αφήσει και εμένα ΑΝΑΥΔΟ!
Βλέπω οτι η πίεση στο ΚΚΕ να "συνεργαστεί" απλά συνεχίζεται με άλλα μέσα και ...απαλούς όνυχες!
Αλλά αυτά το θρέφουν το ΚΚΕ.
Για το ροκάνισμα του τΣύριζα με πρόλαβε ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

zoot horn rollo είπε...

Μη κλάψεις κι εσύ ρε ΓΙΑΤΙ...
Κατά τ'άλλα προέκυψαν διαφορετικού τύπου "true" για να μας ανοίξουν τα μάτια.

πολιτικός αν-αλήτης είπε...

@Σεχτάρ

O ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ γράφει αόριστα πράγματα και ευχές κατα βάσιν.
Εδώ πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα.

Ο λαός μας είναι τόσο καταπονημένος που ακόμα και το πεντάευρο να καταργηθεί στα νοσοκομεία θα δώσει πολύ αέρα στη νέα κυβέρνηση ενώ αντίθετα ποιός θα δίνει σημασία σε ένα κόμμα του 5.47% που θα διακηρυττει ότι μόνο επί σοσιαλισμού/κομμουνισμού θα έχουμε δημόσια κ δωρεάν υγεία; Καταλαβαίνετε τί περιφανή νίκη θα κάνουν οι τσυριζαίοι οπορτουνιστές αφου θα εξακολουθήσουν να παίζουν δίχως αντίπαλο, και ως κυβέρνηση.

Είναι πολύ εύκολο να "στριμώξεις" τους Τσυριζαίους χωρίς να φαίνεσαι εμπαθής (τους δίνεις πόντους) και πρός όφελος του λαού: Να κάνεις συμφωνία με αυτούς (τουλάχιστον να το επιδιώξεις έμπρακτα), ανοιχτή μπρόστά σε όλο τον ελληνικό λαό ότι θα δώσεις ψήφο εμπιστοσύνης (χωρίς υπουργεία και κυβερνητικές ευθύνες) αρκεί να ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα ανακούφισης του ελληνικού λαού, μείωση φόρων κτλ και διαγραφής του χρέους, ενώ παράλληλα με τις δυνάμεις σου στα συνδικάτα προπαγανδίζεις την συμφωνία ώστε να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Έτσι δείχνεις στον λαό ότι είσαι διατεθειμένος να συμφωνήσεις ακόμα και με τον Σύριζα προκειμένου να πάρει μιαν ανάσα. Αν δεν ικανοποιηθούν εντός ευλογου χρονικού διαστήματος τότε μπορείς ακόμα και να αποσύρεις την στηριξή σου χωρίς να σεκατηγορήσουν ότι "ρίχνεις την κυβέρνηση" αφου υπαρχει το "μαξιλαράκι" των ΑΝΕΛ.

Αντίθετα, αν σπαταληθείς σε γενικόλογες καταγγελίες ως άνωθεν παρατηρητής, ο οπορτουνισμός θα δώσει μερικά ψίχουλα και θα εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου που ακόμα δεν τον πιστεύει.



Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Αν-αλήτη,
Νομίζω έχει πια εξαντληθεί αυτό το θέμα.
Το κάναμε το '81-'85, στριμωχτήκαμε στο '88 (Κοινό Πόρισμα) και για να ξεμπλέξουμε από αυτά (και από παληότερες αμαρτίες), χρειαστήκαμε να περάσουμε από την Κυβέρνηση Τζαννετάκη, από τα σκατά δηλαδή.
Το δις εξαμαρτείν....
Δες τι γίνεται αυτές τις ώρες στη Βενεζουέλα, αφού η Χιλή δε σου δίδαξε τίποτε.
Ο λαός ξέρει πολύ καλά τι κάνει.
Απλά πρέπει να πειστεί από την ίδια του την πείρα, πως βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο.
Το χειρότερο είναι να ξέρεις κάτι και να μην του το λές, για "να συγχρονίσεις τα βήματά σου με τα δικά του", δηλαδή να συμμετέχεις κι εσύ στον αποπροσανατολισμό του.
Το +1% αξίζει 1000 φορές από ένα αψυχο 36% σαν του τΣύριζα (κι άν σου επιτρέπανε....λέμε....), με τη ίδια χρεοκοπημένη μέθοδο, που προτείνεις κι εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Αν.αλητης Εγω γραφω συγκεκριμενα πραγματα και καθολου αοριστα.Οπως και εσυ στο τελευταιο σου σχολιο μονο που ειναι δυο διαφορετικη δρομοι.Αυτο που λεει το ΚΚΕ και εγω ειναι οτι πολιτικη λυση οσο τα μεσα παραγωγης τα εχουνε οι καπιταλιστες δεν υπαρχει.Αυτη ειναι η λενινιστικη απαντηση.Ετσι λοιπον σε αντεπαναστατικες συνθηκες παλευουμε για την ενισχυση της λαικης συμμαχιας με τελικο στοχο την αλλαγη ταξης στην εξουσια.Αυτος ειναι ο στρατηγικος στοχος του ΚΚΕ και η τακτικη αυτο υπηρετει.Αυτο που εσυ περιγραφεις εφαρμοστηκε ολο τον 20ο αιωνα και εφερε παντου καταστροφη ΕΑΜ 1944 ινδονησια 1965 χιλη 1973 παντου καταστροφη και ενσωματωση στο συστημα.Βασικη προυποθεση για την νικη ελεγε ο Λενιν ειναι η συντριβη του οπορτουνισμου.Αρα λοιπον λεω πολυ συγκεκριμενα πραγματα σε αντιθεση με τα δικα σου που οδηγουνε σε αυταπατες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

συμφωνα με τους αν-αλητες πρεπει να ζουμε συνεχεια τη μερα της μαρμοτας
και για τα ψιχουλα θα πρεπει να συμμαχησουμε τον ταξικο εχθρο και το περιεργο μειγμα ακροδεξιων και οπορτουνισμου που κυβερνα σημερα.
Κι όλα αυτά για 5 ευρω για την ελεημοσυνη που το ιδιο το κεφαλαιο είναι ετοιμο να δωσει στον καταπονημενο λαο (ας θυμηθουμε τα μετρα που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ειχε παρει 400 εκτακτο επιδομα πριν τις ευρωεκλογες, ελαχιστο εγγυημενο σε 13 δημους, κοινωνικο τιμολογιο σε ΔΕΗ, παγωμα πληστιριασμων) κλπ.

Συμφωνα με τους χατζιαβατηδες η πολιτικη παλη πρεπει να εξευτελιστει σε περιπου ζητιανια για τον απλουστατο λογο ότι το κεφαλαιο δεν δινει γιατι απλουστατα δεν μπορει κι όχι γιατι δεν θελει.

Ανώνυμος είπε...

Ο εκλογικός νόμος μπορεί να αλλάξει και να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές αρκεί να συγκεντρώσει διευρυμένη πλειοψηφία. Έχω την εντύπωση ότι απαιτούνται τα 2/3 του όλου δηλ. 200 ψήφοι. Η παρούσα Βουλή μπορεί θεωρητικά να τους δώσει για την απλή.
Συμπτωματικά η εφημερίδα Επένδυση (δεν ξέρω τι συμφερόντων είναι) είχε χτες ρεπορτάζ για σκέψεις αλλαγής του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής. Λέω προς την κατεύθυνση γιατί έγραφε ότι οι έδρες θα μοιράζονται αναλογικά μεταξύ των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή αλλά το πρώτο θα μπαίνει σαν μπόνους τις έδρες του ποσοστού που αντιστοιχεί στα κόμματα που μένουν εκτός. Το ρεπορτάζ προχώραγε στο ότι έχουν εκφραστεί απόψεις να μπει το όριο εισόδου στη Βουλή το 5%. Αμφιβάλλω έντονα για κάποιες παραμέτρους του ρεπορτάζ αλλά ας έχουμε κατα νου το ότι γράφτηκε (έστω κι αν γράφτηκε μόνο για να γραφτεί).
Κατά τα λοιπά:
Τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι ευρωβουλευτές του Σύριζα τις είχαν καταψηφίσει στην Ευρωβουλή όταν είχαν πάει προς ψήφισει. Τώρα όντας στην Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΕ την χρονική παράτασή τους. Αν κάποιος αυτό το βλέπει ως φιλορωσική στροφή του Σύριζα τότε απλά εθελοτυφλεί. Αν η βάση του επιχειρηματός του είναι ότι θα μπορούσαν να είναι και αυστηρότερες οι κυρώσεις και χάρη στο Σύριζα δεν έγιναν θα του πω ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά πρόστυχο επιχείρημα το οποίο ανάγεται στο "κάτσε καλά γιατί υπάρχουν και χειρότερα". Θα θυμίσω ότι παρόμοιο επιχείρημα νομίζω ότι είχε (ή εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε κάλλιστα να έχει) και ο Βενιζέλος με το Σαμαρά όταν πρωτοεφαρμόστηκαν οι κυρώσεις.
Όχι, το 5ευρω στα νοσοκομεία και παρόμοιου μεγέθους μέτρα δε θα δώσουν κανέναν αέρα στα πανιά του Σύριζα.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Σώπα ρε μεγάλε αν-αλήτη! Διάνοια είσαι... Πως δεν το είχαμε σκεφτεί αυτό τόσες δεκαετίες; Ώπα κάτσε! Το σκεφτήκαμε. Και το κάναμε και δύο φορές μάλιστα. Και την δεύτερη μιλάμε τους στριμώξαμε για τα καλά. Μάλιστα από την πολύ αριστερή πίεση δεν φέραμε μόνο τους συριζαίους μαζί μας, αλλά και τους νεοδημοκράτες και λίγο αργότερα και τους πασόκους. Χαμός έγινε!
Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Να τη η ρωσική στροφή. Πάλι μέσα πέσαν οι μουλάδες. http://mignatiou.com/2015/02/gia-oukrania-tromokratia-sizitisan-keri-kotzias/
Ο.Χ.Ε.Π.

πολιτικός αν-αλήτης είπε...

-Σεχτάρ και ΟΧΕΠ (τί σημαίνουν τα αρχικά;)

Δεν εννοώ ούτε μορατόριουμ, ούτε συγκυβέρνηση και υπουργεία. Καμία σχέση.
Μιλώ για μια ξεκάθαρη συμφωνία για ψήφο εμπιστοσύνης, συμβολική ούτως ή άλλως, με μέτρα άμεσης ανακούφισης του λαού κτλ.
Περίπου σαν το συμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα με την διαφορά ότι μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό γιατι σήμερα ο "Σοφούλης" είναι ένα οπορτουνιστικό αριστερό κόμμα που δεν έχει αποφασίσει ακόμα να διαρρήξει τις σχέσεις του με τις μάζες που τον στήριξαν και άρα μπορεί να στριμωχτεί πολύ πιο εύκολα.

Σου δίνει την ευελιξία να κάνεις και να οργανώσεις το κίνημα και να πολεμήσεις τον οπορτουνισμό αλλα με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ και να πετύχεις μερικές ανάσες για το λαό. Ακόμα και αν αποτύχει θα βγεις στον λαό και θα πείς "να ποιοι είναι οι οπορτουνιστές".

Δεν μπορείς Άναυδε να λες ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει πια και το ΠΑΜΕ -σωστά- να κατεβάζει οικονομικά αιτήματα. Εκτός αν τα βάζει συμβολικά, για να περάσει η ώρα, που φυσικά δεν πιστεύω και δεν ισχύει.

Ας μας πει κάποιος τί είναι προτιμότερο, να δώσει δύο ψίχουλα ο Τσυριζα στο λαό φουντώνοντας τις αυταπάτες ή κάτω από την πίεση του ΚΚΕ και του κινήματος να υποχρεωθεί να κάνει μερικές σημαντικές παραχωρήσεις;

Σεχτάρ η πείρα του λαού τα τελευταία πέντε χρόνια είναι πολύ πικρή. Από ήττα σε ήττα πηγαίνει και είναι πολύ ευκολο πια να συμβιβαστεί με μερικά ψίχουλα παρά να κυνηγά τις χίμαιρες. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και γι' αυτό πήρε 36% ο Σύριζα, για να πάρει μια ανάσα. Αν τους θεωρείς άχρηστους, τί να σου πω, πάντως αυτη η λογική είναι προιόν της ήττας και δεν μπορεί να ανατραπεί με ευχολόγια.


Ανώνυμος είπε...

Αν.Αλητης.Ολα αυτα δοκιμαστηκανε στην χωρα μας τα τελευται 70 χρονια και ενσωματωσανε το εργατικο κινημα στο συστημα και παρα λιγο το 1991 να διαλυσουνε το ΚΚΕ Σου ανεφερε τα παραδειγματα και ο Σεχταρ και ο ΟΧΕΠ. συμπληρωνω την ΕΔΑ και την καταστροφη που εφερε στο ΚΚΕ.επισης ενα παραδειγμα χωρας που να εγινε Σοσιαλισμος ετσι δεν μας ειπες ακομα.Αντιθετα εμεις αναφεραμε πολλα. Αυτοι που ψηφισανε την περασμενη κυριακη ΚΚΕ μας ψηφισανε με εντολη να μην αυτοκτονησουμε και δεν θα το κανουμε Βαρκιζα τελος θα το χωνεψεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Πίεση από τον εργατόκοσμο του παμε θα υπάρξει και θα είναι μπόλικη όπως ήταν πάντα (και το ξέρεις πολύ καλά αναλητή).

Καμία ανοχή και καμία ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα έχουμε όπως ζητάς, ακριβώς για τον λόγο ότι η πολιτική του κκε χαράσσεται μέσα από τους αγώνες του εργατόκοσμου (που δεν σας άρεσαν όταν ήσασταν αντιπολίτευση, και τώρα δεν θα σας αρέσουν ακόμη περισσότερο).

Κυβέρνηση κάνατε, υπουργεία πήρατε, τους "καταχτητές" τους πλακώσατε (πολύ γαμιάς ο βόλντερμορτ, γεια σου ρε ικεα!) και σας χειροκροτάνε οι πάντες, σταματήστε να μας πρήζετε. Έχετε πάρει τον δρόμο σας, κι εμείς έχουμε πάρει τον δικό μας.

Ijon Tichy

ΥΓ: Απολίθωμα για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς θυμάμαι μόνο την δήλωση σταθάκη που έδωσα και σε λινκ, αν εννοείς ότι σε κάποιο επίσημο έγγραφο του συριζα υπάρχει κάτι άλλο δεν το γνωρίζω (και δεν θα μου έκανε κι εντύπωση).

Αναυδος είπε...

αν-αλητη
είναι εντυπωσιακη η πιστη σου στις δυνατοτητες του καπιταλισμου να ικανοποιει τις λαικες αναγκες . η επαναπροσληψη των 500 καθαριστριων θα είναι ο φερετζες για να κρυψει τη μονιμη ανεργια 1,2εκ εργατων
το πλαισιο του ΠΑΜΕ είναι πλαισιο οικονομικής πάλης αλλά τα αιτήματα του που συσπειρώνουν ευρυτερες δυναμεις από την εργατικη ταξη ακριβως γιατι ταυτιζονται με τις αναγκες τους δεν προκειται ποτε στο συνολο τους να ικανοποιηθουν από μια κυβερνηση στα πλαισια του καπιταλισμου.

Όλα αυτά που γραφεις δεν είναι παρα το ξαναζεσταμενο φαγητο της ταξικης συνεργασιας που αποσκοπει στην αποδοχη των απωλειών (δικαιωματα, εισοδηματα) από την κριση προς οφελος του κεφαλαίου και διαπραγματευεται ψιχουλα Μετατρεπει το εργατικο κινημα σε επαιτες Ο σωστος ιστορικος παραλληλισμος δεν είναι το συμφωνο Σοφουλη Σκλαβαινα αλλα η συμφωνια της Βαρκιζας δηλ παραδοση οπλων και αναμονη της ευαρεσκιας των αστων

Ανώνυμος είπε...

"Ας μας πει κάποιος τί είναι προτιμότερο, να δώσει δύο ψίχουλα ο Τσυριζα στο λαό φουντώνοντας τις αυταπάτες ή κάτω από την πίεση του ΚΚΕ και του κινήματος να υποχρεωθεί να κάνει μερικές σημαντικές παραχωρήσεις;".
Καλά δεν βαρεθήκατε να λέτε τα ίδια και τα ίδια τόσα χρόνια;;;;
Με αυτήν την τακτική, εσείς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σπρώχνατε τον κόσμο παλιότερα στο ΠΑΣΟΚ και τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όταν τεθεί το ζήτημα ποιές είναι αυτές οι "σημαντικές παραχωρήσεις", τότε αρχίζει η κριτική στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ότι βάζουν αιτήματα "μαξιμαλιστικά" που απομονώνουν από τις μάζες και δεν οδηγούν σε "νίκες". Ενώ αν θέτεις "αιτήματα" που κίνουνται στα όρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας και δεν θίγουν στο ελάχιστο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τότε γιατί να μην στα παραχωρήσουν;;; Βάζεις και τους εργάτες να μπάινουν μπροστα για να διεκδικούν για τα αφεντικά τους και όλα μέλι-γάλα. Νάτο το μεγάλο "κίνημα" μετά, με τις "νίκες" του...Και μετά μπράβο και στο ΣΥΡΙΖΑ που είναι με το λαό...και μαζί του δεν "υποκύπτει στις πιέσεις"!!!!
Ρε αν-αλητή, δεν νομίζεις ότι πλέον δεν είμαστε παιδάκια και πάει πολύ να ξαναζήσουμε το ΠΑΣΟΚν2 σαν φάρσα;;;;
Υ.Γ. Αλήθεια, με τον Περδίκη,τι σχέση έχετε;
kk-1

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Οι κυβερνησεις στις αρχες της 4ετιας παντα φερνουν μερικες παροχες,που λειτουργουν ως τυρακι για να περασουν χοντρα μετρα λιγο αργοτερα.

Και οταν η 4ετια πλησιαζει παλι προς το τελος,περνανε παλι παροχες για να ξεχαστουν τα μετρα που περασαν πριν και να ξανακερδισουν τις εκλογες.

Αν κρινω απο την πρωτη βδομαδα της κυβερνησης,το τυρακι δε φτανει ουτε για ζητω.Αν το καλυτερο που μπορει να κανει ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι να ξαναπροσλαβει 500 ατομα,να καταργησει το 5ευρω και να παει το βασικο στα 751,φανταστειτε πως θα ειναι το χειροτερο.Και αναφερω τα πιο βαρβατα,γιατι τα υπολοιπα ειναι ειτε σε καθαρα συμβολικο επιπεδο,ειτε ειναι κινησεις εντυπωσιασμου με μικρο δημοσιονομικο και ουσιαστικο αντικτυπο (πχ εξετασεις στο λυκειο).

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε με προβλημάτισε κάτι που είπες. Συγκεκριμένα "...το πλαισιο του ΠΑΜΕ... δεν προκειται ποτε στο συνολο τους να ικανοποιηθουν από μια κυβερνηση στα πλαισια του καπιταλισμου. "

Δηλαδή το ΠΑΜΕ βάζει αιτήματα, τα οποία εν γνώση του δεν μπορούν να καταχτηθούν στο σήμερα; Και αν μπορείς ανέφερε κάποιο από αυτά τα αιτήματα.

Ζαχαρίας Αποστόλου

Αναυδος είπε...

εγραψα για το συνολο των αιτηματων του ΠΑΜΕ οχι για καποια επιμερους που αναζητας

Ανώνυμος είπε...

Για τις καθαρίστριες δείτε και τις δηλώσεις κατρούγκαλου να ξέρετε πώς τις πήραν πίσω (και το πώς απάντησε στο παμε). Δείτε το τι είπε και για τους επαναπροσληφθέντες στο δημόσιο (2500-3000 πίσω αλλά του χρόνου δεν θα γίνουν 15000 προσλήψεις όπως προβλεπόταν - αναμενόμενο καθώς δεν θα βγάλει μεγάλο διάστημα στην κυβέρνηση ο συριζα χωρίς πλάτες στον κρατικό μηχανισμό, χτίζει και για το μέλλον).

kk-1, να συμπληρώσω ότι απ'την μια τα αιτήματα του παμε είναι μαξιμαλιστικά (χώρια το ότι φωνάζουν και το σεχταριστικό σύνθημα για το γρανάζι), απ'την άλλη το παμε πρωταγωνιστεί μόνο σε "χαμηλής έντασης" αγώνες και δεν κάνει εδώ και τώρα "απεργία διαρκείας" (αυτό το αίτημα λογικά τώρα θα μπει στο ράφι). Να τα λέμε όλα για αυτά τα σούργελα, τους σφουγγοκωλάριους των σοσιαλδημοκρατών, με τους οποίους κακώς κάθεσαι και ασχολείσαι στο άλλο θρεντ (με τους χιουμορίστες ορειβάτες και τις χάρυ πότερ-πέρδικες, που έχουν τόση σχέση με το εργατικό κίνημα όση ακριβώς κι ο χάρυ πότερ με τις πέρδικές του).

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε

Αυτό δεν είναι προβληματικό; Καλούμε τον κόσμο να κατέβει σε πορείες, σε απεργίες, να μας στηρίξει σε εκλογές και συνελεύσεις αλλα τα αιτήματα δεν είναι εφαρμόσιμα στο σήμερα. Εσύ αυτό το κρίνεις σωστό;

Για την υστορία πάντως εγώ δεν πιστεύω ότι είναι έτσι. Τα αιτήματα πρέπει και να είναι εφαρμόσιμα στο σήμερα αλλά παράλληλα να ανοίγουν τον δρόμο για το καλύτερο. Και πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό έτσι γίνεται σήμερα στο ΠΑΜΕ.

Ζαχαρίας Αποστόλου

Ανώνυμος είπε...

καθολου προβληματικο.Τα αιτηματα του ΠΑΜΕ βασιζονται στις συγχρονες αναγκες της εργατικης ταξης και δεν μπορει να τα λυσει καμμια κυβερνηση μεσα στον καπιταλισμο.Ειναι αιτηματα κρικοι για την ωριμανση των συνειδησεων με στοχο την ανατροπη του καπιταλισμου.Οτιδηποτε αλλο ειναι οχημα ενσωματωσης της εργατικης ταξης και μεταλλαξης του ΚΚΕ σε οπορτουνιστικο.Η συμμετοχη στις αστικες εκλογες εχει το νοημα της καλυτερης προβολης των θεσεων μας και τα οικονομικα Τιποτα αλλο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ζαχαρία,
αν δεν ενοχλώ, μπορώ να σου αναφέρω τουλάχιστον ένα αίτημα και βαρβάτο, που δεν μπορεί να λυθεί στον Καπιταλισμό:
Σύνταξη για όλους από τα 60.
Δε θα σου αναλύσω τώρα το πως και το γιατί, (έχω και βαρεια ενοχή, γιατί τώχω τάξει στο απολίθωμα εδώ και δυό χρόνια, αλλά τείνει κι αυτό να πάρει τη θέση του δίπλα στο περιπόθητο/πολυθρύλητο 2o Μέρος του "Αριστερισμού στην Ελλάδα", του Λαϊκού Στρώματος), αρκεί να σου πω μόνο, πως δεν έχεi λυθεί πουθενά στον κόσμο και ιδίως στις capitalies.
Εσύ τώρα πιστεύεις, πως το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να βάζει αυτό το αίτημα; Μα τότε δεν θα είναι εργατικό κίνημα αλλά "κίνημα" καθυπόταξης του εργατικού κινήματος, και από τέτοια έχουμε αρκετά...
Δηλαδή, θα πούμε εμείς οι κομμουνιστές στην γριούλα, που την πέρασαν στο απέναντι πεζοδρόμιο οι χρυσαυγήτες, "σκάσε τώρα, και βολέψου με κανα ψευτογενόσημο, άντε βρες και κανά πεταμένο λαχανικό στους κάδους του σκλαβενίτη, γιατί αυτά, που ζητάς δεν είναι "άμεσα επιλύσιμα";!
Μιλάς σοβαρά;
Γενικά αν κάτι χαρακτηρίζει την εποχή μας, είναι ακριβώς ότι καίρια και βασικά προβλήματα επιβίωσης της Ε.Τ. δεν μπορούν να επιλυθούν λόγω καπιταλισμού, που έχει φτάσει πια πέρα από το αμήν, κάθε μέρα, που περνάει καταστρέφει όχι μόνο τους λαούς αλλά και την βιόσφαιρα την ίδια.
Είναι και άλλα καίρια και ζωτικά προβλήματα, που ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω:
Η ανεργία.
Η υγεία.
Η παιδεία.
Το μεταναστευτικό.
Οι πόλεμοι.
Η προστασία του Περιβάλλοντος.
Η πολιτιστική εξαθλίωση.
Ολα αυτά είναι μεγάλες ενότητες, που σε κάθε γεωγραφική περιοχή και ανθρώπινη κοινότητα σπάνε σε επιμέρους "άμεσα αιτήματα", που όμως είναι αδύνατο λόγω καπιταλισμού να λυθούν στην ολότητά τους. Συνήθως λύνεται (λυνόταν....) εν μέρει ένα εδώ, κάποιο άλλο εκεί, σαν "κράχτης" για παραπλάνηση, αλλά σε βάρος όλων των υπολοίπων και η ολότητα στην πραγματικότητα πάει πίσω και όχι μπροστά. Και κάθε μέρα, που περνάει, αυτό χειροτερεύει, σε έναν κόσμο, που η συσσωρευμένη εργασία στην επιστήμη και στην τεχνολογία ανοίγει τεράστιες δυνατότητες προόδου για όλους.

Είναι μια μεγάλη αδυναμία του κομμουνιστικού κινήματος, που δεν έχει κάνει μια εργασία καταγραφής αυτών των ζωτικών σύγχρονων προβλημάτων, που δεν επιλύονται στον καπιταλισμό, (και γιατί δεν επιλύονται) για διαφώτιση παντού, ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση σε ερωτήματα, όπως αυτό, που έθεσες στον Αναυδο.
Ισως έτσι να γλυτώναμε από αυτές τις άγονες διαμάχες περι "μεταβατικών προγραμμάτων" και άλλων σχετικών φληναφημάτων.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Προσυπογραφω το σχολιο του Σεχταρ.
Οι αμεσοι στοχοι παλης και κυριως η διεκδικηση τους εχουν την εννοια του ''σχολειου'' για την Ε.Τ.,να μαθει να διεκδικει,να μαθει οτι αξιζει περισσοτερα,να μαθει ποιοι ειναι μαζι του και ποιοι απεναντι.

Δε σημαινει οτι δεν ειναι ουτε καν εν μερει πραγματοποιησιμοι στις τωρινες συνθηκες,αλλα το εν μερει απο το εξ ολοκληρου απεχουν συχνα ετη φωτος.Σιγουρα προσφερουν μια καλυτερη βαση διαπραγματευσης(μια που ειναι της μοδας η λεξη) με την εργοδοσια και την κυβερνηση,απο το να ξεκινας με το κεφαλι κατω.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Κωλοτουμπα νο. 5(καπου εκει):

Παει και το αιτημα της διαγραφης χρεους.

http://www.902.gr/eidisi/politiki/60499/i-sygkyvernisi-syriza-anel-de-zita-pleon-kamia-onomastiki-diagrafi-hreoys

Και εχουμε ακομα 1 βδομαδα μεχρι τις προγραμματικες δηλωσεις και 3 μεχρι τη διαπραγματευση με τους δανειστες.Τα καλυτερα ερχονται.

Ανώνυμος είπε...

Σεχτάρ

Αναφέρεις το θέμα της σύνταξης. Πριν καμία δεκαριά χρόνια σύνταξη έβγαινε κάποιος από τα 55 (νομίζω ότι ήταν στην κατηγορία βαρέων) και οι υπόλοιποι στα 60. Βέβαια αυτό είχε γίνει κάτω από την επίδραση πολλών παραγόντων. Δέχομαι όμως ότι κάποιο από τα προβλήματα που θέτεις είναι όντως απραγματοποίητα σήμερα π.χ. ανεργία. Δεν πρόκειται να εξαλειφθεί στον καπιταλισμό (δεν έχω δει κάπου το ΠΑΜΕ να βάζει αίτημα την εξάλειψει της ανεργίας).
Θεωρώ ότι όταν καλείς τον εργατόκοσμο να συμπορευτεί μαζί σου -την στιγμή που δεν είναι έτοιμος για ριζικές αλλαγές- πρέπει να βάζεις αιτήματα και στόχους που είναι προς κατάκτηση και όχι στην σφαίρα του φανταστικού. Διαφορετικά γίνεσαι βολονταριστής. Για αυτό είπα και πιο πάνω ότι δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη.


Ζαχαρίας Αποστόλου

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Ζαχαριας

''Σεχτάρ

Αναφέρεις το θέμα της σύνταξης. Πριν καμία δεκαριά χρόνια σύνταξη έβγαινε κάποιος από τα 55 (νομίζω ότι ήταν στην κατηγορία βαρέων) και οι υπόλοιποι στα 60. ''

Ουτε καν ρε,τοσο που αναφερεις (ή λιγο πιο κατω) ηταν στην ΕΣΣΔ.

Το ασφαλιστικο δεν το χω παρακολουθησει στενα,αλλα απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου (δεκαετια '90),ηταν γυρω στα 65 χρονια/35 χρονια εργασιας.Για ειδικες κατηγοριες πχ βαρεα,στρατιωτικους κλπ ηταν πιο κατω,αλλα ο μεσος εργαζομενος καπου εκει εβγαινε.

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ ειναι ετοιμο οταν αποφασισει ο λαος να παρει τα μεσα παραγωγης στα χερια του να συμμετεχει σε ριζικες αλλαγες στην οικονομια και στην κοινωνια. Μεχρι τοτε ομως δεν μπορει σε καμμια περιπτωση να πουλαει παραμυθια στον λαο οτι ο καπιταλισμος θα γινει ανθρωπινος. Ουτε συνεβη ουτε θα συμβει ποτε αυτο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μιας και αναφέρθηκες σε κωλοτούμπες Παπουτσωμένε Γάτε και επειδή σήμερα νομίζω ότι θα συναντηθεί ο Λαφαζάνης με τους Αζέρους της SOCAR για τη ΔΕΣΦΑ ας θυμηθούμε τι γράφονταν στην iskra στις 02/08/2013 υπό τον τίτλο "ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΦΑ!"
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12901:skandalo-idiotikopoihsh-desfa&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Υποθέτω ότι η προσπάθεια του Λαφαζάνη για να περάσει επικοινωνιακά την κωλοτούμπα θα είναι (στο καλό γι' αυτόν σενάριο) να πιέσει τους Αζέρους να ρίζουν τη συμμετοχή τους από το 66% στο 49% ώστε να πουλήσει το ότι το πλειοψηφικό πακέτο (51%) δε θα είναι των Αζέρων αλλά του δημοσίου. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τους πείσει αλλά ακόμα κι αν τους πείσει πάλι ψέματα θα λέει καθώς από το εκτός Αζέρων ποσοστό ένα μεγάλο μέρος θα ανήκει στα ΕΛΠΕ των οποίων σημαντικότατος μέτοχος (και έχων το μάνατζμεντ) είναι ο Λάτσης.

ρα

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Δεν αποκλειεται καθολου ρα,η κατευθυνση της κυβερνησης ειναι συγκεκριμενη,το θεμα ειναι πως θα περαστει ολο αυτο το αγγουρι επικοινωνιακα.

Εν τω μεταξυ,ηδη εχει προχωρησει αρκετα η πολιτικη και ηθικη εξαχρειωση του λαου.Η ''αριστερη'' κυβερνηση αρχιζει να ξεπλενει διαφορα και διαφορους απο την πρωτη βδομαδα.

Καλος και ο γαλαζιος Καμμενος,καλη και η επιμηκυνση χρεους,καλοι και οι αμερικανοι,καλες και οι ιδιωτικοποιησεις κοκ

Σημερα διαβαζω θα ερθουν στελεχη του υπ.οικ. των ΗΠΑ στην Ελλαδα.Η ξεφτιλα δεν εχει τελειωμο.

Που θα πανε ολα αυτα τα προβατα που βελαζουν επιδοκιμαστικα σε καθε κωλοτουμπα,οταν δουν οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα τους μοιρασει ψωμι?Βλεπω τη ΧΑ να βαραει 2ψηφιο.

Ανώνυμος είπε...

Τα αιτηματα που βαζουν στο κινημα οι κομμουνιστες περα απο το στοχο της ανακουφισης των εργατων στο σημερα (πχ 751 κατωτατος) πρεπει να δειχνουν την αναγκη συνολικης ανατροπης του καπιταλισμου δειχνοντας τα ασφυκτικα ορια του. Πχ καταργηση ελαστικης εργασιας,επαναφορα συλλογικων συμβασεων ,3ετιες κλπ
Αυτος που βαζει ως αιτημα πχ σημερα μονο το 751 χωρις να προβαλει ολα αυτα που θα διασφαλισουν εστω και αυτο ειναι φανερο οτι παιζει το παιχνιδι ενσωματωσης στη σοσιαλδημοκρατια.

ratm

Ανώνυμος είπε...

@ ratm

Θα θελα να μου πεις μιας και το ανεφερες (και οποιος αλλος θελει βασικα) γιατι η θεση 1400 πενθημερο 7ωρο αλλαξε μεσα στην κριση για 751 μικτα.

Οι αναγκες του κοσμου μεγαλωσανε.
Πνανω σε τι οικονομικα(;) στοιχεια βασιστηκε αυτη η αλλαγη;

Ευχαριστω. Δημητρης.

Гриша είπε...

Παραθετω ενα αποσπασμα απο ομιλια της Αλεκας που νομιζω απανταει στο ερωτημα του Δημητρη.

Σε συνθήκες κρίσης σήμερα τι βάζουμε; Σε συνθήκες κρίσης που υπάρχει και διαφαίνεται η προοπτική μιας μικρής ανάκαμψης, που είναι και αβέβαιη αν οι διεθνείς εξελίξεις και στην Ευρώπη περιπλέξουν την κατάσταση, γιατί δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα. Τι βάζουμε εμείς; Οχι μονόχνοτα αλλά ως κρίκο επικοινωνίας και συσπείρωσης του λαού: "Ανάκτηση των απωλειών". Εσείς, λέτε θα έχουμε επανεκκίνηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και καπιταλιστική ανάκαμψη; Εμείς, επειδή προβλέπουμε ότι η ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου δε θα έρθει, βάζουμε αυτό το θέμα με όλες τις πλευρές που έχει: Μισθοί, εργασιακές σχέσεις, τα πάντα. Αυτά που έχουμε χάσει.
Βεβαίως, αυτό δεν είναι αυτοσκοπός του Κόμματος, γιατί το 2007, το 2008 και το 2009 παλεύαμε για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Δε σημαίνει ότι η ανάκτηση των απωλειών λύνει το πρόβλημα αλλά είναι ένας κρίκος. Το 2007 και το 2008 είχαμε πιο επιθετικούς στόχους. Σήμερα, ενώ φαίνονται αμυντικοί οι στόχοι, η ανάκτηση των απωλειών, γιατί πρόκειται για στρατηγική του κεφαλαίου η απώλεια των κεκτημένων, απαιτεί πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση απ' ό,τι είχες πριν από επτά - οκτώ χρόνια, όπου πάλευες, και καλά έκανες και πάλευες, για τη βελτίωση της ζωής.
Αυτό το έφερα ως παράδειγμα για να πω ότι το "Κόμμα Παντός Καιρού" σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σταθερός και ταυτόχρονα ευέλικτος στο να βλέπεις τις συνθήκες, την ιεράρχηση των αιτημάτων κτλ. χωρίς αλλοίωση της στρατηγικής σου.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8157163

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρη

Κάποια πράγματα πρέπει να πατάνε στην αντικειμενική πραγματικότητα. Σήμερα λοιπόν όχι 1400 αλλά 5000 θα έπρεπε να είναι ο μισθός για να λέμε ότι ζούμε αξιοπρεπώς. Αλλά αυτό εκτός ότι είναι βολονταρισμός δεν πατάει στο σήμερα. Άμα πεις σε κάποιον, σήμερα πάμε να παλεψουμε για 1400 κατώτατο, θα σε λέει τρελό (και δίκιο θα έχει).
Επίσης λέει 751 για αυτούς που έχουν μικρότερο μισθό. Υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πέρνουν 900. Για αυτούς φυσικά δεν λέει 751.

Ζαχαρίας Αποστόλου

Ανώνυμος είπε...

Το αιτηματα κρικους που βαζεις στο εργατικο κινημα εχουνε ασφαλως σχεση με την καθε φορα αντικειμενικη πραγματικοτητα και πρεπει να γινονται ελιγμοι.Αυτο που ειναι αδιαπραγματευτο ειναι οτιαυτα τα αιτηματα ειναι κρικοι για την ωριμανση των συνειδησεων.Πρεπει στην καθημερινη μας δουλεια να σπαμε τις αυταπατες οτι αυτα λυνονται απο αστικη κυβερνηση.Γιατι σε αυτη την περιπτωση το κινημα παει για ενσωματωση και το ΚΚ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. η εμπειρια του 20ου αιωνα ειναι τρομακτικη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω.

Κατανοητο.

Απλως δεν ξερω κατα ποσο θα γελουσαν οι εργαζομενοι -που ειπε ο φιλος- αν τους ελεγες τωρα,αυτα που ελεγες το 2008 για παραδειγμα.

Νομιζω (ισως κανω λαθος) οτι επρεπε να σφηνωθει μεσα στον εργαζομενο η διεκδικηση για 1400 κτλ....

Δηλαδη εαν ικανοποιηθει καποια στιγμη το 751 (+ εφαρμοστικοι νομοι κτλ) τοτε τι θα πεις στον εργαζομενο;;;

Βεβαια απο οτι καταλαβαινω δεν πιστευει κανεις οτι θα παει (στην πραξη) 751 ο κατωτατος και θα αναπληρωθουν τα χαμενα....

Τελος παντων ευχαριστω και παλι.

Δημητρης.

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρης

Το αν θα πάει στα 751 ο μισθός είναι ζήτημα πολλών παραμέτρων με βασικότερο την κινητοποίηση της ε.τ. προς αυτή την κατεύθυνση, την ποιότητα αλλά και την δυναμική που θα υπάρξουν προς εκπλήρωση αυτού του στόχου παλης.

Ζαχαρίας Αποστόλου

Ανώνυμος είπε...

Για να παει ο μισθος 751 πρεπει να καταργηθουνε ολοι η αντεργατικη νομοι που εχουνε ψηφιστει συμφωνα με την συθηκη του Μααστριχτ εδω και 20 χρονια και εχουνε σχεση με την κερδοφορια και την ανταγωνιστηκοτητα του Ελληνικου και ξενου κεφαλαιου. Ειναι δηλαδη στρατηγικες επιλογες της αστικης ταξης που δεν εχει σκοπο να παραχωρησει τιποτα εκτος αν ο λαος αποφασισει να παρει τα μεσα παραγωγης στα χερια του. Ολα τα υπολοιπα ειναι για τον εγκλοβισμο του λαου σε αυταπατες ωστε ο καπιταλισμος ελευθερα να κανει την δουλεια του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ulyanovism είπε...

@Άναυδος

Εγώ έγραψα ότι η στροφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς Ρωσία είναι πραγματική και όχι στα ψέμματα, κι εσύ απ' αυτό έβγαλες το συμπέρασμα ότι στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο κάποιος που θεωρεί τη στροφή προς Ρωσία ως κάτι θετικό θα μπορούσε να βγάλει τέτοιο συμπέρασμα. Αποκαλύπτεσαι πάλι, όπως και την άλλη φορά που έλεγες ότι η Ρωσία του '17 ήταν χώρα φεουδαρχική.

Μην χρεώνεις αυτά που λέω στο ΚΚΕ(μ-λ). Είναι συκοφαντία απ' τη στιγμή που έχω ξαναγράψει πως δεν είμαι μέλος και δε γράφω για λογαριασμό του. Για την ιστορία η οργάνωση αυτή συμφωνεί με τη δική σου εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή αυτός κινείται στο πλαίσιο ΗΠΑ-ΕΕ κτλ. Δες την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών:

@Ο.Χ.Ε.Π.

Μιλάς για "ασυνάρτητες κριτικές που προσπαθούν να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση".

Και πάλι, αυτό θα είχε νόημα μόνο αν θεωρούσες τη στροφή προς τη Ρωσία σαν κάτι καλό. Εγώ όχι απλά δεν το θεωρώ καλό, αλλά το θεωρώ έγκλημα απέναντι στον ελληνικό λαό το να κάνεις τη χώρα πεδίο ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών. Γενικά υπάρχει στο λαό, και μάλιστα πλειοψηφικά, η άποψη ότι θα 'ρθουν οι Ρώσοι να μας σώσουν από τους Γερμανούς/Αμερικάνους, ενώ στην πραγματικότητα οι Ρώσοι έρχονται σαν τρίτος νταβατζής πάνω απ' το κεφάλι μας για να μεταφέρουν μέσα στη χώρα μας τον πόλεμό τους ενάντια στους ανταγωνιστές τους. Το τέλος αυτής της διαδρομής θα είναι ο φασισμός και ο πόλεμος. Θα γίνουμε Ουκρανία.

Το πάγωμα των Ρώσων μετά την Πέμπτη που λες δεν το είδα. Αντίθετα είδα να συνεχίζονται οι επιθέσεις φιλίας προς την Ελλάδα (δείγμα: http://rt.com/news/228395-greece-eu-russia-sanctions/ ). Μπορεί να θεωρείς ότι και οι Ρώσοι εξαπατούνται απ' το ΣΥΡΙΖΑ, ή ότι και αυτά είναι στα ψέμματα. Αλλά τότε θα πρέπει να παραδεχτείς ότι εκτός από τους Ρώσους εξαπατήθηκαν και τα κράτη της ΕΕ που πήραν εξ' αρχής φιλορώσικη στάση, τα κράτη που έχουν αντιρώσικη στάση και ανησύχησαν με τις κινήσεις Κοτζιά, καθώς και όλος ο διεθνής τύπος συμπεριλαμβανομένων αμερικάνικων θινκ-τανκ όπως το stratfor. Όλοι αυτοί θεώρησαν τις πρώτες κινήσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως επιδεικτική διατυμπάνιση των νέων σχέσεων με τη Μόσχα. Όπως και να 'χει, η συνέχεια θα δείξει ποιος έχει δίκιο σε αυτό το θέμα. Μην εκπλαγείς αν η Ρωσία δώσει στην Ελλάδα διπλωματικές νίκες (κάνα μικρό δάνειο για τα τρέχοντα έξοδα ενώ η κυβέρνηση "διαπραγματεύεται" με τους ευρωπαίους ή άρση του εμπάργκο στα αγροτικά).

Αν μου λες ότι όλα αυτά γίνονται για πλάκα ή για να ξεγελάσουν το λαό, τότε δεν καταλαβαίνεις πως λειτουργεί η διεθνής πολιτική. Τη φαντάζεσαι μέσα από καθαρά σχήματα. Ποιος σου πε ότι αυτή τη στιγμή συνέφερε τη Ρωσία περισσότερο να βάλει ο Κοτζιάς βέτο και όχι να κάνει αυτό που έκανε; Ποιος σου πε ότι η Ρωσία θέλει την Ελλάδα ας πούμε στην Ευρασιατική Ένωση, και όχι μέσα στην ΕΕ να δρα για λογαριασμό της;

Όσον αφορά τους "αυτονομιστές που μάχονται ενάντια σε μια φασιστική κυβέρνηση". Φαντάζομαι θα εννοείς αυτούς τους κυρίους: https://pbs.twimg.com/media/B8eN882CUAIgGIQ.jpg:large

Ο Girkin, γνωστός ως Στρελκόφ, είναι αξιωματικός της FSB και ο οργανωτής της στρατιωτικής αντίστασης των αυτονομιστών. Ο Μαλοφέγεφ είναι Ρώσος δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τους ανατολικοουκρανούς αυτονομιστές και ο Ντούγκιν είναι ο πατριάρχης του ρώσικου φασισμού, θεωρητικός του ευρασιατισμού που προσφέρει το ιδεολογικό πλαίσιο για τις πολεμικές εξορμήσεις της Μόσχας. Αυτοί είναι οι "αντιφασίστες" του Ντονμπάς που λιβανίζουν οι Έλληνες αριστεροί, μαζί με διάφορους άλλους κραγμένους χιτλερικούς που καθοδηγούνται απευθείας από τη Μόσχα, όπως ο "λαϊκός κυβερνήτης" του Ντόνετσκ, Πάβελ Γκουμπάρεφ, και ο μίστερ στημμένο δημοψήφισμα, Ντμίτρι Μπόιτσοφ.

Αυτός ο φασιστικός συφερτός είναι οι "αυτονομιστές που μάχονται μια φασιστική κυβέρνηση". Το ενδιαφέρον είναι ότι το ΚΚΕ επίσημα δεν τους στηρίζει, αλλά δεν έχω δει έναν κνίτη στα μπλογκς που να μην γουστάρει Νοβορόσιγια. Ενδιαφέρον.

Αυτά τα ολίγα.

ΥΓ. Για την αποστολή Αγγουράκη στην Κριμαία κάποιο σχόλιο; Για τις πλάτες στον σωβινιστή τουρκοφάγο Καμμένο;

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα'χουμε πει χίλιες φορές, τα οαακιτοειδή έχετε την δική σας πτέρυγα στο δαφνί. Φιλορώσικη τώρα η κυβέρνηση συριζα, το κκε στηρίζει φασίστες στην ουκρανία και τον καμμένο για την τουρκία, περιμένουμε σωτηρία από το ξανθό γένος και άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα στο παράλληλο σύμπαν των ντιπ για ντιπ παρανοϊκών αυτών τύπων.

Εδώ θα μου πεις για τα εγχώρια διαβάζαμε για τον ήρωα της εργατικής τάξης Μάνεση...

Έχουμε γεμίσει ακροδεξιά σκουπίδια που μου μοστράρουν το σφυροδρέπανο γιατί μάλλον δεν τους πολυαρέσει το σχήμα της σβάστικας.

Ijon Tichy

ulyanovism είπε...

Για ίσες αποστάσεις στην Ουκρανία κατηγορούν οι ΝΑΡίτες το ΚΚΕ. Και τώρα κατηγορείς εσύ εμένα. Επομένως να υποθέσω ότι δεν κρατάς ίσες αποστάσεις αλλά είσαι μονόπλευρα αντιδυτικός.

Αυτό το επιχείρημα ότι "πρώτα πολεμάμε το δικό μας ιμπεριαλισμό" το χω ακούσει πολλάκις από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι όμως αποπροσανατολιστικό. Καταρχήν επειδή λες "πρώτα" αλλά εγώ δεν βλέπω καμιά πάλη ενάντια σε κανέναν άλλο ιμπεριαλισμό... "δεύτερα". Πιο αναλυτικά:

1. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν πλειοψηφικά φιλορώσικα αισθήματα.

Τα αισθήματα αυτά, την πραγματική αντιιμπεριαλιστική πάλη τη βοηθάνε ή την υποσκάπτουν; Φυσικά και την υποσκάπτουν, γιατί ο λαός περιμένει τον αντίπαλο ιμπεριαλιστή (τη Ρωσία) να τον σώσει. Επομένως το να μην στοχοποιείται καθόλου η Ρωσία είναι ήδη από αυτό και μόνο λάθος, πόσο μάλλον που η άποψη αυτή όπως έγραψα είναι πλειοψηφική (υπάρχουν έρευνες γι' αυτό, μία απ' αυτές την έκανε ο Κοτζιάς με την Kapa Research και στη συνέχεια έστειλε τα αποτελέσματά της στον Ντούγκιν, σαν κοινός υπάλληλος που δίνει αναφορά).

2. Η Ελλάδα ανήκει σε δυτικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ-ΕΕ), σύμφωνοι. Είναι δυνατόν η θέση αυτή της χώρας να έχει μείνει χωρίς αμφισβήτηση επί τόσες δεκαετίες; Επί της ουσίας παρουσιάζεις έναν μονοπολικό κόσμο που υπάρχει μόνο ένας ιμπεριαλισμός. Αυτό είναι αντίληψη καουτσκική και όχι λενινιστική. Για τον Λένιν και τη θεωρία της ανισόμετρης ανάπτυξης, η παρακμή του κυρίαρχου ιμπεριαλισμού και η ανάδυση καινούριων που να τον αμφισβητούν είναι νομοτελειακή και καταλήγει σε παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή τη διαδικασία τη ζούμε σήμερα και το 'χει καταλάβει και η κουτσή Μαρία στη διεθνή πολιτική, στην Ελλάδα ακόμα κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.

3. Υπάρχει ή δεν υπάρχει ρωσική και κινέζικη οικονομική και πολιτική-διπλωματική διείσδυση στην Ελλάδα; Αν όχι τότε πως ξαφνικά η Κίνα έχει διακηρυγμένη στρατηγική να κάνει την Ελλάδα τη βάση για τη διείσδυσή της στην Ευρώπη; Αν όχι τότε πως φτάσαμε ο Καραμανλής ο ανιψιός να διαπραγματεύεται ρώσικους αγωγούς σε ελληνικό έδαφος (οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διακηρυγμένα θέλουν να συνεχίσουν αυτή την πολιτική); Πως φτάσαμε ο σημερινός Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας (ο Καμμένος) να έχει διακηρυγμένη θέση ότι πρέπει να επιτραπεί η διέλευση του ρώσικου ναυτικού από τα ελληνικά χωρικά ύδατα; Πώς φτάσαμε ο "αντι-ιδιωτικοποίηση" ΣΥΡΙΖΑ να είναι υπέρ της Κόσκο στο λιμάνι και της συμμάχου της ρώσικης Γκαζπρόμ, αζέρικης Σόκαρ, στο φυσικό αέριο; Αφού η Ελλάδα είναι τόσο με τα μπούνια δυτική χώρα, όλα αυτά δεν ενόχλησαν τους αμερικάνους; Δεν προσπάθησαν να τα εμποδίσουν; Προσπάθησαν αλλά απέτυχαν;

4. Αν υπάρχει διείσδυση ενός "νέου" ιμπεριαλιστικού μπλοκ στη χώρα μας, αυτό πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους (αφού όλοι οι ιμπεριαλιστές κακοί είναι, τι μας νοιάζει) ή να το καταγγέλουμε και να το πολεμάμε (επειδή αυτό κάνει τη χώρα μας πεδίο πάλης μεταξύ των ανταγωνιστών ιμπεριαλιστών); Το ΚΚΕ που τη δεκαετία του 1930 κατήγγειλε με πρωτοσέλιδα στο Ριζοσπάστη τη γερμανική διείσδυση στη χώρα (δείγμα: http://i.imgur.com/TjkamCc.png ) έκανε λάθος και πουλήθηκε στο μπλοκ (Άγγλοι) που ΗΔΗ ήταν η χώρα;

ulyanovism είπε...

(Το τελευταίο σχόλιο απευθύνεται στον "ένας παλιός").

ulyanovism είπε...

Το "είσαι ΟΑΚΚΕ" δεν είναι επιχείρημα, πρώτον γιατί δεν απαντάει σε τίποτα, δεύτερον γιατί δεν είμαι ΟΑΚΚΕ. Φιλιά.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κυρ' Αποστόλου, 3-Φεβ.,9:55 π.μ.
Νομίζω πως κάνεις το κλασσικό λάθος της σύγχυσης υποκειμενικού και αντικειμενικού. Η αντικειμενική ωριμότητα κάποιων προβλημάτων για επίλυση δεν εξαρτάται από την υποκειμενική κατανόηση αυτών των προβλημάτων από εκείνους, που τα έχουν.
Μπορεί οι εργαζόμενοι να μην είναι υποκειμενικά έτοιμοι για ριζικές αλλαγές και όμως να μην υπάρχει άλλου είδους λύση για τα προβλήματά τους. Το τελευταίο λέγεται "ωριμότητα των αντικειμενικών προϋποθέσεων για την επαναστατική αλλαγή" και δεν έχει να κάνει με την ενδεχομένως (και συνήθως) καθυστερημένη υποκειμενική κατάσταση των εργαζομένων. Η άρση της αναντιστοιχίας υποκειμενικού-αντικειμενικού (και, σε τέτοιες συνθήκες, η δημιουργία επαναστατικής κατάστασης) είναι το καθήκον του επαναστατικού κόμματος.
Πρόσεξε το λάθος σου: "την στιγμή που δεν είναι έτοιμος για ριζικές αλλαγές". Τι πα να πεί "έτοιμος"; Υποκειμενικά η αντικειμενικά; Αλλο το "ειδέναι" άλλο το "είναι".
Κι ο πιο νεοφώτιστος κνίτης θα στο ξεδιαλύνει...
Οταν η αντικειμενική πραγματικότητα είναι ώριμη για ριζικές αλλαγές (= αυτό, που λέμε "δεν πάει άλλο"), το να βάζεις "αιτήματα και στόχους, που είναι προς κατάκτηση" αλλά αποπροσανατολίζουν από τον στόχο των ριζικών αλλαγών (κατά το: "όποιος δε θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινάει"), συκοφαντώντας τις τελευταίες πως "ανήκουν στην σφαίρα του φανταστικού",
ε,
αυτό είναι ο ορισμός του ρεφορμιστή, που σε επαναστατικές συνθήκες γίνεται σκέτα αντιδραστικός.

Δεν είναι αυτός ο ορισμός του βολονταρισμού, που παραβάλεις.
Ο βολονταρισμός (=βουλησιαρχία) είναι μια έκφραση υποκειμενικού ιδεαλισμού, που υποτιμά τους αντικειμενικούς νόμους της εξέλιξης και αποδίδει στην θέληση του υποκειμένου αποφασιστικό και κυρίαρχο ρόλο αγνοώντας την ατνικειμενική πραγματικότητα.
Βολονταριστές είναι οι μικροαστοί (συνήθως φοιτητές/διανοούμενοι...), που ζητάνε "απεργία διαρκείας" κάθε τρείς και λίγο, η προτείνουν "κατάληψη της Βουλής" και "οι τρακόσιοι στο Γουδί" αλλά, μόλις πέσουν οι πρώτες κρότου-λάμψης τρέχουν σαν λαγοί μπροστά στην αδήριτη και σκληρή πραγματικότητα...
Αυτός, που δρά σύμφωνα με τους νόμους της εξέλιξης για να ανυψώσει τη συνείδηση και όχι για να χαϊδεύει τα αυτάκια των εργαζομένων λέγεται και είναι ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ.

zoot horn rollo είπε...

Έτσι, έτσι...
όλολαθηκιόχιμόνοαυτότοΚΚΕαπότότεπουζεικαιαναπνέεινασταματήσεινααναπνέειφτάνειπιαείναικαουτσκικίκοσταλινικόνεοτροτσκιστικόλικβινταριστικόαναρχοσυνδικαλιστικόνασταματήσειναυπάρχειναδώσειτοαρχείονακλείσειταγραφείαναδιαλυθείμόνοτουρεπαιδίμουδετοθέλουμεσταπόδιαμας

Ανώνυμος είπε...

Ουλιανοβισμ...

https://www.google.gr/search?q=%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82+%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=UyrRVKimNOffywO2jIDICg

http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/38477/oykrania-mahi-gia-poios-tha-dagkosei-milon-tis-eridos



Δεν ξέρω αν είσαι βλάκας ή κακόβουλος, πάντως τα όσα σεντόνια αραδιάζεις είναι εκτός τόπου και χρόνου, τόσο πολύ που φαίνεται με ένα γκουγκλάρισμα. Εκτός και αν ψάχνεις επι τούτου κάτι να σου φταίει στο ΚΚΕ, οπότε άλλη κουβέντα....




Σ.

πολιτικός αν-αλήτης είπε...

Σεχτάρ: "Γενικά αν κάτι χαρακτηρίζει την εποχή μας, είναι ακριβώς ότι καίρια και βασικά προβλήματα επιβίωσης της Ε.Τ. δεν μπορούν να επιλυθούν λόγω καπιταλισμού, που έχει φτάσει πια πέρα από το αμήν"

Aυτή η λογική φαίνεται υπερ-αριστερή αλλά λειτουργεί (χωρίς να το θέλεις, να εξηγούμαστε) ως απολογητική στις μεθόδους της "σχολής του Σικάγο" δλδ τη νεοφιλελεύθερη σχολή. Δεν λειτουργεί συσπειρωτικά αλλα αποσυσπειρώνει το λαό, αδυνατίζει τον τελικό στόχο, (σοσιαλισμό) σπέρνει την ηττοπαθεια και αποσυντονίζει τις όποιες προσπάθειες για πλατιους αγώνες.
Πιο απλά: κανένας καπιταλιστής δεν θα έχει πρόβλημα αν το ΚΚ προπαγανδίζει μια τέτοια άποψη γιατί οι εργάτες θα αποθαρρυνονται -και ιδεολογικά από το κόμμα της ΕΤ- από το να διεκδικούν.

Από την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί το ΠΑΜΕ βάζει οικονομικά αιτήματα, (πετσοκομμένα και αυτά) και παράλληλα διακηρύττει πως αυτά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στον καπιταλισμό. Τότε γιατί μπαίνουν,για την τιμή των όπλων; Για ηθικούς λόγους; Για να περνά η ώρα;

Αυτη η αντίληψη "οτι ο καπιταλισμός ό,τι ειχε να δώσει το έδωσε" δεν έχει κανένα θεμέλιο γιατί καταργεί αυτό που ,υποτίθεται, θέλει να ενισχύσει: την ταξική πάλη. Η ταξική πάλη δεν είναι ένα μονόπρακτο τελικής συγκρουσης των επαναστατών με τους καπιταλιστές για την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού αλλά ενα δύσκολο και βασανιστικό μονοπάτι με μπρος-πίσω, μια μάχη από ταμπούρι σε ταμπούρι.




Ανώνυμος είπε...

"Το "είσαι ΟΑΚΚΕ" δεν είναι επιχείρημα"
Καλά μην παίρνεις και όρκο για αυτό. Πρόσεχε αυτόν τον ρωσόφιλο τον Ομπάμα, γιατί δεν είναι καλή επιρροή για την κυβέρνησή μας. Άντε τώρα να την πιέσεις "από τα αριστερά".
Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Προς ulyanovism:

Από τις "απαντήσεις" σου εγώ διαπιστώνω σύγχυση και τρικυμία εν κρανίω - για να μιλήσω μόνο για τις "κόσμιες" σκέψεις που μου πέρασαν από το μυαλό.

1) Τι σχέση έχει η ιδεολογική ζύμωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και σε όλα τα κέντρα του με τα συγκεκριμένα κάθε φορά καθήκοντα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης; Πάρε θέση: να πούμε έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να ξηλωθούν οι αμερικάνικες βάσεις εδώ και τώρα, ΝΑΙ ή ΌΧΙ; Να σταματήσει η συμμετοχή ελλήνων στρατιωτικών στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν κι όπου αλλού τους θέλουν οι αμερικανονατοικοί ιμπεριαλιστές, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

2) Για τη διείσδυση που λες, το ΚΚΕ πήρε θέση. Ήταν και είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της COSCO, ήταν κατά της πώλησης ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ σε οποιονδήποτε κι αν πήγαιναν. Τα ίδια λέει και σήμερα και πρώτα και κύρια μιλάει για κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων που είναι η καλύτερη "απάντηση" στη διείσδυση αυτή, αφού το θέτεις έτσι. Ή μήπως όχι;

3) Μήπως θες να πεις, όμως, στο όνομα της γενικόλογης ζύμωσης, να σταματήσει το ΚΚΕ να λέει ότι μια αληθινά λαϊκή εξουσία στη χώρα έχει περιθώρια να συνάψει αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες εκμεταλλευόμενη τις οξυμένες αντιθέσεις; Με ποιον θα τις συνάψει αν όχι με το μπλοκ από το οποίο δεν είχε "ισχυρές εξαρτήσεις" (για να χρησιμοποιήσω την ακριβή φράση του 19ου Συνέδριου), όπως και συ παραδέχεσαι; Ποιος θα ωφεληθεί από αυτές τις "ίσες αποστάσεις" (κι όχι βέβαια τις γελοιότητες του ΝΑΡ περί της θέσης του ΚΚΕ στο Ουκρανικό), αν όχι η αντίδραση; Ποιος θα ωφεληθεί από τη μονοπώληση του πατριωτικών αισθημάτων του λαού από την ακροδεξιά; Ποιος ωφελείται από την (ψεύτικη και στρεβλή) εικόνα ενός ιμπεριαλιστικού κόσμου ενωμένου σα μια γροθιά απέναντι σε κάθε λαό που εξεγείρεται, έτοιμου να τον συντρίψει από κοινού; Είναι το 2015 το ίδιο με το 1871 κατά την άποψή σου;

4) Τέλος, δεν είδα κανένα σχόλιο για την ταμπακέρα: θα επιτρέψουμε στο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη "βρώμικη δουλειά" για λογαριασμό των αμερικάνων, με μπροστάρηδες τους Varoufakis kai sia, δηλαδή να στριμωχτεί η Γερμανία οικονομικά και γεωπολιτικά, να στηριχθούν οι ευρωατλαντικές δυνάμεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης της ώστε να κυριαρχήσουν οριστικά; Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει μια ορισμένη "προσεκτική πολιτική" έναντι της Ρωσίας η οποία, χωρίς να έχει αυταπάτες για το ποιον των Alexis-Yanis (εξ ου και τα σχόλια του Αλέξιου Μόσχας για τον "Ορθόδοξο ελληνικό λαό που πρέπει να σέβεται η κυβέρνηση τα πιστεύω του") θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενισχύσει τα όποια ερείσματά της. Αυτό τι σχέση έχει με τη θέση που πρέπει να πάρει το κίνημα απέναντι στις κυρώσεις; δηλαδή, οι τελευταίες τη φτωχή αγροτιά δεν την έπληξαν; από πότε οι κομμουνιστές κάνουν γαργάρα τα συμφέροντα του λαού για να μην τους πουν ότι "δεν τηρούν ίσες αποστάσεις";;;

Ένας παλιός

ΥΓ. Τέλος, είσαι και ανιστόρητος. Η διάσπαση της ελληνικής αστικής τάξης σε φιλογερμανική και αγγλόφιλη μερίδα χρονολογείται πολύ πριν τη δεκαετία του '30. Ο διχασμός την περίοδο του πρώτου παγκόσμιου, τι άλλο ήταν δηλαδή; ο βασιλιάς ποιανού τμήματος της αστικής τάξης ήταν εκφραστής;

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ2. Για να μην το ξεχάσω, εκτός από ανιστόρητος είσαι και ανενημέρωτος. Σου θυμίζω ότι η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ πήγε στους Αζέρους, αν και όλοι ξέρουν ότι η Γκαζπρομ είχε κάνει διπλάσια προσφορά, ακριβώς επειδή ΗΠΑ-ΕΕ "μπλόκαραν" τη συνέχεια της διαδικασίας. Επίσης, ο Καραμανλής πήγε κάτι να ψελλίσει για Μπουργκαζ και South Stream και ...κάηκε η χώρα το 2007 (με τη σ. Αλέκα να δηλώνει ότι "οι δρόμοι του πετρελαίου είναι φλεγόμενοι και ματωμένοι" όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ...αερολογούσε για τον "στρατηγό άνεμο"), για να μην πω για τα σκάνδαλα που "όλως τυχαίως ανακαλύφθηκαν" εκείνο το διάστημα με ρυθμούς χιονοστοιβάδας, τα "δεκεμβριανά" του 2008 κλπ. κλπ. Πάντως, η πρώτη δουλειά του ΓΑΠ όταν βγήκε, ήταν να ακυρώσει αυτές τις συμφωνίες, λόγω των "οικολογικών ανησυχιών" της βουλγάρικης κυβέρνησης βεβαίως. Αυτά και να διαβάζεις που και που καμιά εφημερίδα...

Ένας παλιός

Ανώνυμος είπε...

"...Από την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί το ΠΑΜΕ βάζει οικονομικά αιτήματα, (πετσοκομμένα και αυτά) και παράλληλα διακηρύττει πως αυτά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στον καπιταλισμό. Τότε γιατί μπαίνουν,για την τιμή των όπλων; Για ηθικούς λόγους; Για να περνά η ώρα;..."

Κοίτα να δεις μεγάλε αναλητή, βλέπεις ότι παρά τα όσα φίδια γράφεις κάποιοι συνεχίζουν να σου απαντάνε σοβαρά. Σεβάσου τουλάχιστον αυτό και σταμάτα να βγάζεις σενάρια από την κοιλιά σου για να δικαιολογήσεις τα αδικιολόγητα.

Το ΠΑΜΕ που "με το ζόρι βάζει οικονομικά αιτήματα" είναι το μόνο που οργανώνει απεργίες αυτόν τον καιρό -- και έχει και τον κόσμο του να τρώει άπειρο ξύλο από το αστικό κράτος με μηνύσεις, φυλακές και πρόστιμα -- ενώ όλοι οι υπόλοιποι σφυράτε αδιάφορα. Ακόμη και στους χώρους που πρωταγωνιστούσαν οι συριζοαντάρσυοι ήταν το μόνο που μιλούσε και μιλάει για αιτήματα επί του συγκεκριμένου ενώ οι άλλοι οι μαχητές του "σοσιαλισμού" σπρώχνατε το "να φύγουν, να μας βολέψουν οι επόμενοι". Ξανά και ξανά ακούμε τις ίδιες μπαρούφες για "αγώνες χαμηλής έντασης" από τους πουθενάδες της ταξικής πάλης, ενώ δεν περνάει βδομάδα χωρίς διώξεις και απολύσεις (βλέπεις δεν το καταλαβαίνει η εργοδοσία ότι τα αιτήματα μπαίνουν για μόστρα).

Όσο για τον καπιταλισμό που έχει κι άλλα να δώσει, είναι όντως υπερεπαναστατική λογική και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον σοσιαλισμό το να γλύφεις μονίμως την εργοδοσία για ψίχουλα. Στο είπα και πριν, εμπρός να σε δούμε, τον δρόμο σου τον πήρες και έχεις ουκ ολίγους συνοδοιπόρους, αυτούς που βάζουν αιτήματα για μόστρα τι τους θες;

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

11.47 Το να λες την αληθεια στον λαο δεν τον αποθαρυνει καθολου του δειχνει ποιος ειναι ο πραγματικος του αντιπαλος και οτι αυτον πρεπει να βαλει στοχο. Αυτον το σκοπο εχουνε και τα αιτηματα του ΠΑΜΕ που δεν απευθυνονται σε καμμια κυβερνηση μεσα στον καπιταλισμο αλλα ειναι αιτηματα κρικοι για την ωριμανση των συνειδησεων. Η Ταξικη παλη δεν ειναι οχημα ενσωματωσης στο συστημα. Ειναι μορφη αγωνα για την ανατροπη του καπιταλισμου ο οποιος στο ιμπεριαλιστικο σταδιο δεν προκειται να παραχωρησει τιποτα. Εκτος βεβαια αν εχουμε Φεουδαρχια οποτε Πασο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οι κομμουνιστες ειναι το πιο συνηδειτο κομματι της εργατικης ταξης. Το κυριο καθηκον τους ειναι να κανουν την εργατικη ταξη να συνηδειτοποιησει οτι ο οικονομικος αγωνας δεν αρκει, οτι η μοναδικη λυση ειναι η απαλοτριωση των απαλοτριωτων. Αυτο ειτε σε συνθηκες κρισης του καπιταλισμου οπου η επιθεση της αστικης ταξης φερνει την απολυτη εξαθλιωση ειτε σε συνθηκες αναπτυξης του καπιταλισμου οπου η επιθεση της αστικης ταξης φερνει τη σχετικη εξαθλιωση συνηθως.
Απο κει και περα η κριση του καπιταλισμου δειχνει τα ιστορικα ορια του. Οτι οι παραγωγικες σχεσεις του πλεον φρεναρουν σε τεραστιο βαθμο την αναπτυξη των παραγωγικων δυνατοτητων. Τα αιτηματα που βαζουν στα συνδικατα οι κομμουνιστες ουτε ασφαλως μπορουν να ειναι του στυλ σοσιαλισμος ή τιποτα. Και ασφαλως δεν κανει κατι τετοιο το ΚΚΕ. Αλλα ουτε μπορουν να ειναι ψιχουλα προς την ακραια φτωχια και μονο και εαν και εφοσον ειναι ενσωματωσιμα απο την αστικη ταξη. Ισα ισα οι αποσπασεις και οι κατακτησεις στον καπιταλισμο για την εργατικη ταξη ειναι επεδιωξη των κομμουμιστων γιατι μπορουν ειδικα σημερα να χτυπησουν την λογικη των χαμηλων απαιτησεων, να ανοιξουν την ορεξη για διεκδικηση στην εργατικη ταξη και να στριμωξουν τους αστους. Η ταξικη παλη ομως πρωτα και κυρια ειναι σχολειο για την εργατικη ταξη οπως σωστα ειπε ο Γατος. Σχολειο της ζωης οπου οι μαζες διδασκονται τις αρετες του αγωνα και βγαζουν συμπερασματα απο την πειρα και την ενεργο συμμετοχη τους σε αυτον. Συμπερασματα πολιτικα που θα γιγαντονουν αυτο που ειπα στην πρωτη προταση μου. Οτι η οικονομικη παλη δεν αρκει, πρεπει να πολιτικοποιειται και πολιτικη παλη για την εργατικη ταξη ειναι ο αγωνας για τη δικη της εξουσια.

ratm

πολιτικός αν-αλήτης είπε...

Ratm συμφωνώ και δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

Η αντίληψη του Σεχτάρ που παρέθεσα είναι λίγο-πολύ ισοδύναμη με τις απόψεις που εκφράστηκαν μέσα στην 2η Διεθνή, όπου ένα από τα ζητήματα ήταν και το αν η διεκδίκηση εργατικής νομοθεσίας είναι (ή όχι) προδοσία της επανάστασης. Υποστηριζόταν μάλιστα ότι είναι και "οικονομικά απραγματοποίητη" στις συνθήκες του καπιταλισμού.

Εκείνη την εποχή "οικονομικά απραγματοποίητα" στα πλαίσια του καπιταλισμου θεωρούνταν και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ο Λένιν βέβαια πολέμησε αυτές τις αντιλήψεις ως "απολογητική του Ιμπεριαλισμού" αν θυμαμαι καλά.

ulyanovism είπε...

@Σ.

Τα άρθρα του Βαγενά είναι κουτόχορτο για αφελείς. Αν πιστεύεις ότι στην αξιολόγηση της στάσης του ΚΚΕ απέναντι στο ουκρανικό, τα άρθρα αυτά βαραίνουν περισσότερο απ' ό,τι η επίσκεψη Αγγουράκη στην Κριμαία, τότε ο τίτλος του βλάκα που μου προσάπτεις σου επιστρέφεται (το κακόβουλος όχι, εκτός αν η εθελοτυφλία είναι και κακοβουλία). Τρίτη φορά που αναφέρω την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην υπό κατοχή Κριμαία, για να δούμε αν αξιωθεί κανείς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ("δε συμφωνούμε με τη Ρωσία στην Κριμαία αλλά πήγαμε να δούμε τι παίζει" ή κάτι τέτοιο).

@Ένας παλιός

Ναι σε όλα τα αιτήματα που λες. Πάμε παρακάτω. Για ποια ζύμωση ενάντια "στον ιμπεριαλισμό και όλα τα κέντρα του" μιλάς εφόσον οι περισπούδαστες αναλύσεις τύπου Βαγενά δεν βρίσκουν πουθενά ανταπόκριση σε "συγκεκριμένα καθήκοντα". Να μερικά συγκεκριμένα αιτήματα:

- Έξω ο ρώσικος στρατός κατοχής από την Ουκρανία.
- Όχι στους ρώσικους αγωγούς.
- Όχι ρώσικος στρατός σε ελληνικό έδαφος/χωρικά ύδατα.

Να τα βάζουμε αυτά τα αιτήματα, ΝΑΙ Η ΟΧΙ; Και μη μου πεις ότι δεν είναι επίκαιρα, η επίσημη θέση της σημερινής κυβέρνησης είναι ναι και στους αγωγούς και στο στρατό. Επομένως απάντα καθαρά: να βάλουμε συγκεκριμένα αιτήματα ενάντια στις λυκοφιλίες με τη Ρωσία, ναι ή ου;

Φυσικά και δε θες να τα βάζουμε, αφού το λες ανοιχτά (στο 3) πως βλέπεις Ρωσία και Κίνα σαν "εν δυνάμει συμμάχους", κατά τη διατύπωση του Π.Παπακωνσταντίνου. Εξόχως αποκαλυπτικό.

Και επειδή με κατηγορείς για τρικυμία εν κρανίω, τη στιγμή που εσύ έχεις τέτοια τρικυμία που δεν καταλαβαίνεις τις αντιφάσεις σε αυτά που λες.

Απ' τη μια υποστηρίζεις ότι η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της είναι με τα μπούνια αμερικάνικες.

Και απ' την άλλη για τον Καραμανλή παρουσιάζεις μια εικόνα, όπου οι αμερικάνοι για να τον ανατρέψουν:

- Έκαψαν ολοσχερώς τη μισή πελοπόννησο

- Οργάνωσαν βίαιο πανελλαδικό κίνημα τύπου πορτοκαλί επανάστασης (δεκέμβρης 08)

- Έστησαν απανωτά σκάνδαλα

Αν ισχύουν όλα αυτά τότε η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν τόσο με τα μπούνια ρώσικη, που οι αμερικάνοι είχαν χάσει κάθε σοβαρό έρεισμα στο εσωτερικό της και για να την ανατρέψουν αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε "εξωτερικές" παρεμβάσεις! Αν η ελληνική αστική τάξη ήταν τόσο συντριπτικά αμερικάνικη, ο Καραμανλής δε θα είχε φτάσει ποτέ στην ηγεσία της ΝΔ, και αν έφτανε και έκανε τέτοια παιχνίδια θα ανατρέπονταν από τους υπόλοιπους αμερικανόφιλους μέσα στο κόμμα του. Οι πορτοκαλί επαναστάσεις χρειάζονται όταν κάποιος έχει ηττηθεί στο πεδίο των παρασκηνιακών μηχανισμών. Σε τέτοιες βλακώδεις αντιφάσεις οδηγεί η ανάλυσή σου. Επομένως την ευχή να διαβάζω εφημερίδες στην επιστρέφω: να διαβάζεις και λίγο διεθνή τύπο, γιατί αν διαβάζεις μόνο ελληνικό τότε η άποψή σου δεν μπορεί να ξεχωρίσει από τη συνωμοσιολογική κοπτοραπτική του defencenet.

Και τελευταίο. Ανιστόρητος είσαι εσύ. Η ελληνική αστική τάξη ήταν διασπασμένη σε αγγλόφιλη και γερμανόφιλη, όμως η αγγλόφιλη μερίδα είχε νικήσει κατά κράτος, όπως φάνηκε από τη στάση του Μεταξά στην ιταλική επίθεση.

ΥΓ. Καμμένος; Ίμια;

Ανώνυμος είπε...

12.59 οι αποψεις του Σεχταρ και του ΚΚΕ ειναι ταυτοσημες με τις αποψεις του Λενιν και των Μπολσεβικων για την περιοδο του καπιταλισμου και μαλιστα στο ιμπεριαλιστικο Σταδιο. Οτι παραχωρησεις εκανε η αστικη ταξη ηταν κατω απο την επιδραση της επαναστασης του 1917 και μετα του σοσιαλιστικου στρατοπεδου και το εκανε για να μην ανατραπει και για να ενσωματωση το Εργατικο και Κομμουνιστικο κινημα. Μετα το 1991 και την ολοκληρωση των ανατροπων περνει πισω οτι παραχωρησε και δεν ειναι διατεθειμενοι να παραχωρησουνε τιποτα αν δεν ανατραπουν. Ετσι λοιπον τα αιτηματα που μπαινουνε δεν απευθυνονται σε καμμια αστικη κυβερνηση.Για τον λαο ειναι για την ωριμανσει των συνειδησεων για την ανατροπη του καπιταλισμου. Ετσι λοιπον δεν υπαρχουνε ουτε μεταβατικα προγραμματα ουτε καμμια ενδιαμεση εξουσια. Η Σοσιαλισμο θα εχεις η Καπιταλισμο. Η Τραγωδια στην χιλη το 1973 και το καταντημα που ζει ο λαος της Βενεζουελας εδω και 15 χρονια λεει πολλα για οποιον θελει να καταλαβει. Εσυ απλα εισαι απο την απεναντι πλευρα με τον καπιταλισμο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ulyanovism είπε...

@Ο.Χ.Ε.Π.

Όπως μπορεί ο καθένας.

---

Τελευταία νέα από το "αντιφασιστικό" μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας: https://news.yahoo.com/ukraine-run-miserable-jews-rebel-chief-202600090.html

Ανώνυμος είπε...

Περί της σημασίας των οικονομικών αιτημάτων σε σχέση με τη σημασία του πολιτικού αγώνα.

V. I. Lenin
To Comrade Thomas Bell

"(...)
Economic measures (like communal kitchens) are good but they are not much important now, before the victory of the proletarian revolution in England. Now the political struggle is the most important.

English capitalists are shrewd, clever, astute. They will support (directly or indirectly) communal kitchens in order to divert the attention from political aims.
(...)" 13/08/1921

Δηλαδή:
1) καλά και χρήσιμα τα αιτήματα οικονομικού περιεχομένου για την ανακούφιση του λαού αλλά όχι τόσο σημαντικά-πριν τη νίκη της προλεταριακής επανάστασης-όσο είναι ο πολιτικός αγώνας.
2) όποια οικονομικά αιτήματα αποδεχτούν οι καπιταλιστές θα τα αποδεχτούν υπό το βάρος της έντασης του πολιτικού αγώνα και μόνο ως μια προσπάθειά τους να κάνουν να ξεστρατίσει ο πολιτικός αγώνας.

Εγώ με το φτωχό μυαλό μου αυτό καταλαβαίνω ότι λέει ο Λένιν σε κάποιον άγγλο κομμουνιστή της εποχής εκείνης. Κάποιοι βέβαια μεγαλοφυείς πολιτικοί αν-αλητες πιθανώς να καταλαβαίνουν άλλα ή απλά να έχουν βαλθεί να γκρεμίσουν κάθε ρεκόρ αυτογελοιοποίησης.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Όποιος αναγνωρίζει την αντίσταση στα διορισμένα καθάρματα του Κιέβου ως "μονομπλοκ" χωρίς να βλέπει ότι σε αυτή συμμετέχουν άνθρωποι και συλλογικότητες τίμιων προθέσεων που πρέπει να στηριχτούν όσο γίνεται (ώστε να δυναμώσουν όσο γίνεται περισσότερο και αν είναι εφικτό να αποκτήσουν αυτοί το πάνω χέρι-που ως τώρα σαφώς και δεν το έχουν), αυτός που δε βλέπει την κήρυξη εκτός νόμου κομμουνιστικών κομμάτων και τις δολοφονίες μελών τους με τις πλάτες ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι απλά ηλίθιος αλλά κάτι άλλο πολύ χειρότερο.
Τα περί της ουκρανικής κρίσης άρθρα του Βαγενά, είναι όλα ανεξαιρέτως υποδειγματικά.

ρα

Αναυδος είπε...

και γιατι η Κριμαια ειναι υπο Ρωσικη κατοχη και δεν ηταν απο το 1990 υπο Ουκρανικη κατοχη ? Δεν ηταν αυτονομη δημοκρατια η οπια καταργηθηκε απο το Κιεβο (Κουζμα 1994 αν δεν με απατα η μνημη μου). ? Αν εγινε δημοψηφισμα και ο λαος με συντριπτικη πλειοψηφεια αποφασισε συνδεση με Ρωσια που ειναι το κακο ?

Αναυδος είπε...

η φιλορωσικη σταση του ΚΚΕ ....

Στην Κριμαία, βρίσκεται ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, ως παρατηρητής του δημοψηφίσματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσκεκλημένος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και το ΚΚΡΟ.

Μιλώντας στο 902.gr, μέσα από ένα από τα εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί στη Συμφερούπολη, ο Μπ. Αγγουράκης, σημείωσε ότι τα γεγονότα και τα δεδομένα, επαληθεύουν την εκτίμηση που έχει κάνει το ΚΚΕ, ότι η απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και η ένωση της με την Ρωσία, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα από τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με την ανοικτή ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ από την μία και της Ρωσίας από την άλλη. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη νέα εξουσία του Κιέβου, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί και μετά το δημοψήφισμα, εις βάρος του λαού της Κριμαίας» σημείωσε.
Αναφερόμενος στις ολοένα και εντεινόμενες διασπαστικές φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό της Ουκρανίας, τόσο των κατοίκων της Κριμαίας, όσο και των Τατάρων, των ελληνόφωνων της Μαριούπολης, και των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας, ο Μπ. Αγγουράκης, υπογράμμισε ότι επιβεβαιώνεται η επικαιρότητα αυτού που θέτει το ΚΚΕ, ότι μόνο μια λαϊκή εξουσία μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, με τον εργαζόμενο λαό κυρίαρχο που δεν θα επιτρέψει καμία εθνοτική διαίρεση.

http://www.902.gr/eidisi/politiki/39487/synenteyxi-toy-mpampi-aggoyraki-apo-tin-krimaia-audio

zoot horn rollo είπε...

Διαλυθείτεαντιφατικοίκκεδεςπηγαίντεναπέσετεστογκρεμόδεταξέρετεκαλάόπωςεμείςαυτοκτονήστεόλοιμαζικάάντεάντεάντε!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

@Ουλιάνοβισμ

Κατάλαβα. Κακόβουλος σίγουρα, βλάκας ίσως όχι, αλλά και όχι το σπουδαιότερο μυαλό. Απλά για να ολοκληρώσω την παρέμβαση μου, και μιας και με αυτά που είπαν ο ρα(σχετικά με την μη ταυτότητα των αντιστασιακών στους ουκρανούς ναζί κινημάτων) και με την επίσκεψη του Αγγουράκη(που βέβαια, αν δεν έχεις μπει στον κόπο να διαβάσεις τι ακριβώς λέει στο άρθρο του ο Βαγενάς, δεν μπορείς να κατανοήσεις ούτε το ένα θέμα ούτε το άλλο), θα προσανατολιστώ σε ένα πιο θεωρητικό ζήτημα.


Μίλησες λοιπόν για τον (όντως σκατοφασισταρά) Ντούγκιν. Ο οποίος όμως ούτε σήμερα ξεπήδησε, ούτε δεν έχει ήδη μια ταυτότητα. Εχει πρωταγωνιστήσει(και ίσως δημιουργήσει; Δε το ξέρω) στο ιδεολόγημα του "πολυπολικού κόσμου", χρόνια τώρα, με όλο το περιεχόμενο του όρου. Αν ήσουν λίγο πιο διαβασμένος, θα έβλπες οτι τα αποτελέσματα του γούγλη που σου εδωσα έχει μέσα άρθρα απο αλλότινες εποχές, άλλου χαρακτήρα, όπου και πάλι το ΚΚΕ τασόταν ενάντια σε αυτό το αντιδραστικό ιδεολόγημα και μίλαγε για μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό "απο όπου και αν προέρχεται"(sic). Γιατί να γαλουχεί απο τότε το κόμμα το λαό κατ αυτό το τρόπο αν επρόκειτο να έρθουν μέρες σαν τις σημερινές που οι ρώσσοι είναι ένα βήμα πριν φέρουν τα στρατά τους εδώ;


Και οκ, ας πούμε, σύμφωνα με την απολίτικη λογική σου, ότι το ΚΚΕ στην Ελλάδα κάνει ότι κάνει λχ για να "ρίξει στάχτη στα μάτια" ας πούμε κάποιων.

Δυστυχώς όμως, το ιδεολόγημα αυτό που προαναφέραμε, έχει εισχωρήσει ήδη σε πολλά ΚΚ ανα τον κόσμο που θεωρούν οτι μέσα απο μια τέτοια διαδικασία μπορεί να υπάρξουν οφέλη για το λαό. Μα, το ΚΚΕ, και εκεί στα ξένα την ίδια λέει στα άλλα κόμματα.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8207359

Δηλαδή, εκεί που ήδη είναι στρωμένος ο δρόμος για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό να παίξει μπάλα, πάει το ΚΚΕ και τους χαλάει όσο μπορεί τα σχέδια.


Γιατί, κατα την άποψη σου, το κάνει αυτό;


Και πρόσεξε, όλα αυτά που σου απαντήθηκαν, βρίσκονται με ένα γκουγκλ σερτς και λίγη ανάγνωση. Τώρα αν για το οτι δεν το έκανες ήδη ευθύνεται η κακή πρόθεση ή η δυνατότητα της κρίσης, δε το ξέρω.




Σ.

Ανώνυμος είπε...

"...ΥΓ. Καμμένος; Ίμια;"

Θα σου φέρουν τα χάπια σε λίγο και θα είναι όλα εντάξει. Α και για τον ψεκασμένο κοίτα να μην λες πολλά, γιατί κάποια από τα συντρόφια σου που εκτιμούν πολύ τις μεταναστοφάγες θέσεις του ίσως παρεξηγηθούν.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Α, και που'σαι, ρώτα και κάποιον από τους νοσοκόμους να σου πει για την άποψη των σβόμποντα, δεξιού τομέα κτλ (των ηρώων σου στην ουκρανία αυτή την περίοδο) για τον εβραϊκό λαό.

Τέλος πάντων, συγγνώμη από τον οικοδεσπότη και τους υπολοίπους που το συνεχίζω, σταματάω εδώ, γιατί, ξαναλέω, όλα αυτά τα ακροδεξιά σκουπίδια πρέπει να αντιμετωπίζονται με χλεύη και περιφρόνηση, όχι με διάλογο, έχει παραγίνει το κακό.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Ijon οι μαοϊκοί σε θέματα ιμπεριαλισμού ήταν πάντα σάπιοι. Μιλάμε για το ρεύμα που έχει γεννήσει Πολ Ποτ και UNITA. Ο άλλος ταυτίζει όλες τις ρωσόφωνες οργανώσεις με ένα ηγέτη. Άμα καταχραστεί αυτήν την λογική λίγο ακόμα μπορεί αύριο να ταυτίσει όλους τους Παλαιστινίους με την Χαμάς. Μόνο ο Θείος Σαμ είναι στο απυρόβλητο επειδή ο "μεγάλος τιμονιέρης" θεωρούσε ότι τελειώνουν τα ψωμιά του (ξεφτέρι ο τιμονιέρης!).
Ο.Χ.Ε.Π.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ανα-αλήτη, 3 Φεβ.15 - 11:47 μ.μ.,
Tι τώθελες, έρμε!
Συνειδητοποιείς τι έγραψες;
"Αυτή η αντίληψη "ότι ο καπιταλισμός ό,τι είχε να δώσει το έδωσε" δεν έχει κανένα θεμέλιο(σ. Σ.τ.Τ:!!!) γιατί καταργεί αυτό που, υποτίθεται, θέλει να ενισχύσει: την ταξική πάλη.”
Κανένας υγιής εγκέφαλος δεν κρίνει το εύστοχο μιας ανάλυσης, (και μάλιστα για αντικειμενικό γεγονός(!) όπως η τωρινή φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού) με βάση τις τελικές συνέπειες αυτής της ανάλυσης!
Αυτή η "λογική" είναι μια ακραία μορφή μεταφυσικού ιδεαλισμού γνωστή και ως τελεολογία, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους βυζαντινούς παπάδες!
Λοιπόν, συγγνώμη αλλά αυτό και μόνο φτάνει για να μου δώσει το δικαίωμα να σου κάνω κάποιες συστάσεις: Ξεκίνα από Αριστοτέλη, ξαναδιάβασε και την «Λογική» του Γυμνασίου. Αμα τα μάθεις (δηλαδή τα καταλάβεις) αυτά καλά, τότε μπες στον Μαρξισμό-Λενινισμό ξανά, αλλά αυτή τη φορά όχι αλα Κοτζιά, αποστηθίζοντας τσιτάτα, αλλά κριτικά. Ναι! Διάβαζε τα πάντα, και τον Μαρξ και τον Λένιν, αλλά πάντα ΚΡΙΤΙΚΑ, γιατί μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να τους καταλάβεις. Ειδικά τους κλασσικούς, άμα βρίσκεις λάθος, ξαναδιάβαζέ τους, γιατί πιθανότατα κάτι δεν θα έχεις καταλάβει εσύ. Αλλά μην παραιτείσαι ποτέ από το κριτικό σου εργαλείο.
Αλλιώς θα συνεχίσεις να πιστεύεις σαν τους Ελεάτες* ότι ο Αχιλλέας δεν θα φτάσει ποτέ την Χελώνα.
Και πως το εργατικό κίνημα, αναλογικά, πρέπει να βάζει μόνο «διεκδικήσιμους» (!!, δηλαδή στα μέτρα του καπιταλισμού που σαπίζει) στόχους, ώστε νάναι ….εξασφαλισμένο από την δυνατότητά του να ανατρέψει τον καπιταλισμό! Και γιατί αυτό, μάτια μου; Για να «συσπειρώνει» την εργατική τάξη στην «λογική» της υποταγής στη μοίρα της, στα ψίχουλα, που όλο και λιγοστεύουν, στον ψοφοδεή ρεφορμισμό; Δεν καταλαβαίνεις, πως αυτή η «λογική» έχει μακροχρόνια συνέπεια την απαξίωση των συνδικάτων και των διεκδικήσεων, πως το τέλος του ρεφορμισμού είναι ο φασισμός; Που ζείτε ρε παιδιά! Δεν έγινε τίποτε στον εικοστό αιώνα; Δεν χρεοκόπησαν όλες αυτές οι μπαγιάτικες θεωρίες, που ξαναζεσταίνετε;
Για το τι πράγματι κάνουν το ΠΑΜΕ (εργατικό συνδικαλιστικό μέτωπο) και το ΚΚΕ (επαναστατική πολιτική οργάνωση της ε.τ.), καθένας στον τομέα του, σου τάπαν άλλοι σ. (Παναγιώτης, ratm, Tichy) αν και δεν φαίνεται να τους πολυκατάλαβες.
Εγώ τείνω να συμφωνήσω με τον Ijon Tichy: Mάλλον χάνουμε τον καιρό μας με περιθωριακές απόψεις, που δεν αντιπροσωπεύουν τις κυρίαρχες αντιλήψεις, που καταδυναστεύουν την ε.τ. και φρενάρουν την κοινωνική εξέλιξη.
--------------------------------
(*) Τουλάχιστον οι Ελεάτες αντιλαμβάνονταν το παράδοξο του συλλογισμού τους, γι αυτό και τον ονόμαζαν «Παράδοξο». Οι καϋμένοι δεν γνώριζαν ακόμη την μαθηματική έννοια της φραγμένης αριθμοσειράς απείρων όρων. Οι σημερινοί ρεφορμιστές είναι από κάθε άποψη ασυγχώρητοι.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Παρέλειψα σχετικά και το επίσης αξιόλογο:
4 Φεβρουαρίου 2015 - 2:28 μ.μ., του Ρα, σχετικά με την αδιάρρηκτη σχέση μεταβατικών οικονομικών διεκδικήσεων και πολιτικού αγώνα.

πολιτικός αν-αλήτης είπε...

Βρε Σεχτάρ τί γράφεις;
Ποιός έχει τελεολογική αντίληψη;
Γιατί τα μπερδεύεις τα πράγματα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω σε αυτή την ωραία συζήτηση.

Πρώτα πρέπει να εξηγήσεις ποιό είναι το "αντικειμενικό γεγονός" και γιατί οι συνέπειες είναι τελικές (κατα τα άλλα εγώ τελεολογώ...) και όχι μια ενδιάμεση, μεταβατική περίοδος.

Μην κολλάς στη "λογική¨" του Αριστοτέλη και ειδικότερα όταν δεν έχεις σαφή δεδομένα.

Ως οπαδός της πιθανοκρατίας (Καρνεάδης κοκ) δεν απορρίπτω ολότερα την άποψη ότι "ο καπιταλισμός ό,τι είναι να δώσει το έδωσε" θεωρώ όμως ότι ο κύκλος δεν κλείνει εδώ και ειναι πολύ πιο πιθανό να συμβαίνει κάτι άλλο μακριά από αυτό που περιγράφεις και είναι ακριβως η αιτία της αντίφασης.

Η αντιφαση που επισημαίνω είναι απλή και θα έπρεπε να την είχες καταλάβει:

Πως γίνεται το ΠΑΜΕ να βάζει "ρεαλιστικά" οικονομικά αιτήματα, να χαρακτηρίζεις "ψίχουλα" τις εξαγγελίες του ΤΣΥΡΙΖΑ (ως προς τα 751 βασικό μισθό δεν υπάρχει διαφορά, και παράλληλα να λες ότι δεν μπορουν να επιλυθούν στο έδαφος του καπιταλισμού, δηλαδή όχι σήμερα.

Και να αναφέρεις ως παράδειγμα το τραγικό με την συνταξιοδότηση πριν τα 60. Έχεις κάποια επιστημονική μελέτη ή το πέταξες έτσι;

Άσε τον Λένιν και τί κριτική έκανε στην 2η Διεθνή ή στους γερμανούς αριστερούς κομμουνιστές. Ενδεικτικά τον χρησιμοποιώ όχι για να κάνω επίδειξη γνώσεων αλλά για να δείξω έναν τρόπο σκέψης. Ο οποίος έρχεται να αντιπαρατεθεί σε μερικούς "ανυπόμονους" που όλο νομίζουν ότι ξεμπερδεύουν όπου να ναι με τον καπιταλισμό και όλο διαψεύδονται και τρωνε τα μουτρα τους.

Εν ολίγοις, Σεχτάρ, ο Λένιν μας διδάσκει κάτι που ξέρει εξ ενστικτου το μουλάρι που περπατά στο κακοτράχαλο ελληνικό βουνό, Πάει σιγά-σιγά, δοκιμάζει, ζυγίζει πως θα προχωρήσει, κάνει ένα βήμα τη φορά. Δεν αρχίζει τον καλπασμό γιατί θα τσακιστεί. Έτσι μαθαίνουμε και τις κρυφές δυσκολίες και εχουμε λιγότερες πιθανότητες να φάμε τα μουτρα μας.

Κάθε βήμα έχει τη σημασία του, σε φέρνει πιό κοντά. Δηλαδή, αν μπορείς να διεκδικήσεις και να πετύχεις τα 75ι ευρώ εντός του καπιταλισμού, σημαίνει ότι μπορείς να πετυχεις ακόμα περισσότερα και ο κόσμος σε εμπιστεύεται περισσότερο, βλέπει πως ο κομμουνιστής, ο Κουκουές είναι δίπλα του, ειναι δικός του άνθρωπος. Έτσι οικοδομείς δεσμους με τις μάζες και δεν χρειάζεται κανένας Λένιν για να στο πει.



Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''Και να αναφέρεις ως παράδειγμα το τραγικό με την συνταξιοδότηση πριν τα 60. Έχεις κάποια επιστημονική μελέτη ή το πέταξες έτσι; ''

Στην ΕΣΣΔ οι αντρες στα 60 επαιρναν συνταξη,και οι γυναικες στα 55.Για τα βαρεα τα ορια ηταν -5 χρονια.Αν μπορουσε να γινει αυτο 50 χρονια πισω,μπορει να γινει και τωρα.

Ακομα και το 8ωρο ειναι ξεπερασμενο σαν αιτημα πλεον.

Ανώνυμος είπε...

2.02 αλλα λογια να αγαπιομαστε.Ο καπιταλισμος βρισκεται στο ιμπεριαλιστικο του Σταδιο και δεν ειναι διατεθιμενος να παραχωρησει τιποτα αν δεν ανατραπει. Το ΚΚΕ παλευει σε αντεπαναστατικες συνθηκες για την συγκεντρωση δυναμεων με στοχο την ανατροπη του καπιταλισμου. Η εμπειρια του 20ου αιωνα εδειξε οτι ενδιαμεση εξουσια δεν υπαρχει.Προκειται για ενα παραμυθι για τον εγκλοβισμο του λαου με στοχο την σωτηρια του καπιταλισμου ΕΑΜ 1944 Ινδονησια 1965 χιλη 1973 παντου τραγωδιες.Τελευταιο παραδειγμα η βενεζουελα. Ο Λαος εξαθλιωμενος μπροστα στα αδεια μαγαζια και η αστικη ταξη μεσα στον πλουτο. Αυτα ειναι τα χαλια του οπορτουνιστικου κουτοχορτου ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

πολιτικός αν-αλήτης είπε...

"
Στην ΕΣΣΔ οι αντρες στα 60 επαιρναν συνταξη,και οι γυναικες στα 55.Για τα βαρεα τα ορια ηταν -5 χρονια.Αν μπορουσε να γινει αυτο 50 χρονια πισω,μπορει να γινει και τωρα."

Παπουτσωμένε Γάτε, αναφερούμουν στην αποστροφή του Σεχτάρ ότι ΔΕΝ μπορεί να έχεις συνταξιοδοτήσεις πριν τα 60. (δεν τις αντέχει ο καπιταλισμός;)

Μεγάλη ηττοπάθεια.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Πραματι δεν τις αντεχει,αν τις αντεχε θα ημασταν αστοι οχι κομμουνιστες.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Και btw,δεν ειναι θεμα ''επιστημονικης μελετης'',γιατι τεχνικα σιγουρα γινεται.Το θεμα ειναι οτι δε θα δεχθει να λειτουργησει το κεφαλαιο κατω απο τετοιους ορους.

Ανώνυμος είπε...

"Παπουτσωμένε Γάτε, αναφερούμουν στην αποστροφή του Σεχτάρ ότι ΔΕΝ μπορεί να έχεις συνταξιοδοτήσεις πριν τα 60. (δεν τις αντέχει ο καπιταλισμός;)

Μεγάλη ηττοπάθεια."

Το οτι σε αυτη τη φαση αναπτυξης του ο.μονοπωλιακος καπιταλισμος δεν αντεχει να ικανοποιησει αιτηματα που εκ πρωτης οψεως ειναι οικονομικα ή αστικοδημοκρατικα δεν ειναι ηττοπαθεια ειναι αναλυση της συγκεκριμενης καταστασης. Ο καπιταλισμος περνα την πιο βαθεια και παρατεταμενη κριση του απο το 1929 και μετα. Επιπλεον εδω και δεκαετιες υπαρχει σταθερη πτωση παγκοσμια του μεσου ποσοστου κερδους. Το τι μπορει να ικανοποιησει ο καπιταλισμος δεν ειναι συναρτηση του παραγομενου πλουτου σε σχεση με τις αναγκες. Αυτη η συναρτηση καταδυκνυει απλα τον "παραλογισμο" του κεφαλαιοκρατικου τροπου παραγωγης και τις συνεπειες του πανω στις ζωες πλατιων λαικων στρωματων που ενω πχ ο πλανητης μπορει να θρεψει 2,5 τον εαυτο του εχεις ολοκληρες ηπειρους πληθυσμιακα να υποσιτιζονται. Το τι μπορει να δωσει ο καπιταλισμος μετρατε στο ποσο οι παραχωρησεις του, του κανουν ζημια στον ανταγωνισμο και στην αυξηση του ποσοστου των κερδων του.
Θεωρητικα ναι ο σημερινος παραγωμενος πλουτος στην Ελλαδα,η προοδος της τεχνολογιας και της αποδοτικοτητας της εργασιας θα επετρεπε συνταξη στα 60. Αυτο ομως πρακτικα ο καπιταλισμος σημερα δεν μπορει να το ικανοποιησει οχι γιατι ειναι απλα κακοι ανθρωποι οι Ελληνες κεφαλαιοκρατες αλλα γιατι αυτο θα ηταν πληγμα τεραστιο στον ανταγωνισμο τους και την κερδοφορια τους οταν οι ανταγωνιστες τους δινουν αλλοι συνταξη στα 70 και αλλοι ποτε.
Γι'αυτο τα αιτηματα δεν εχουν ταμπελα κομμουνιστικα-αστικοδημοκρατικα μια και για παντα. Γιατι ο καπιταλισμος αναλογα με τη φαση αναπτυξης του ειτε μπορει καποια να τα ενσωματωσει ειτε οχι. Πχ το γη και ειρηνη των μπολσεβικων το 1917 ο καπιταλισμος ηταν ανικανος να το υλοποιεισει και μονο η σοσιαλιστικη επανασταση μπορουσε να το κανει πραξη οπως και εγινε, αντιθετα το ιδιο αιτημα κατι δεκαετιες πριν ή μεταπολεμικα ηταν αιτημα που σε ενα βαθμο ενσωματωνοταν απο καποια καπιταλιστικα κρατη.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Το να δωσει ο καπιταλισμος συνταξη νωριτερα απο τα 60 χρονια ερχεται σε αντιθεση με την κερδοφορια του.Και ερχεται το οπορτουνιστικο παπαγαλακι να μας πει οτι ειναι ηττοπαθεια να λες την αληθεια στον λαο ΜΑΛΙΣΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Τέλος πάντων, άειντε άλλη μια φορά….
Αισθάνομαι διπλά ένοχος για κείνη την θρυλική ανάρτηση μου για το ασφαλιστικό, που όλο μου την αναβάλλει η κακούργα η κοινωνία. Φαίνεται πως πραγματικά χρειάζεται.
Λοιπόν, φίλοι και σύντροφοι, είναι αρκετά εύκολο να αποδειχτεί, και θεωρητικά, γιατί δεν μπορεί πια να δώσει σύνταξη στα 60 ο Καπιταλισμός, και γιατί αυτή η ανάγκη (και όχι αίτημα, γιατί τα αιτήματα εύκολα καταργούνται η «προσαρμόζονται» απ’ ότι βλέπω…) δεν είναι πια ενσωματώσιμη.
Επιγραμματικά: Οσο οι δαπάνες της ασφάλισης (δημόσιες η ιδιωτικές, αδιάφορο) συμποσούνταν σε ένα μικρό κλάσμα, μικρό μονοψήφιο, του ΑΕΠ μιας χώρας (ανεπτυγμένης καπιταλιστικής βεβαίως - οι καθυστερημένες ήταν μακρυά από τέτοιους προβληματισμούς), η ανάγκη ασφάλισης γήρατος εύκολα ενσωματώνονταν, είτε σαν δημόσιο σύστημα, είτε σαν ιδιωτικό. Όταν εκβιομηχανίστηκαν πλήρως οι capitalies, δηλαδή η εξαρτημένη εργασία έφτασε στο ~85-95% του πληθυσμού, το προσδόκιμο ζωής στα 80 – 85 χρόνια, και οι παραδοσιακοί οικογενειακοί θεσμοί, γένος κλπ., σαρώθηκαν, τότε η δαπάνη σύνταξης από τα 60/55 (άνδρες/ γυναίκες+ ειδικές κατηγορίες) ανέβηκε σαν ποσοστό του ΑΕΠ σε νούμερα (π.χ. στην Γαλλία γύρω στο 2000 έφτανε το ~23% του ΑΕΠ, με αυξητικές τάσεις!), που απειλούσαν τον καπιταλισμό με ασφυξία λόγω ποσοστού κέρδους. Στη γενική μορφή του το έθεσε ο ratm/12:31.
Δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα της σύνταξης με καπιταλισμό.
Ο λόγος συνοπτικά:
Υπάρχουν δυό κύριοι τρόποι οργάνωσης της ασφάλισης στον καπιταλισμό.
1. Διανεμητικό σύστημα, εισφορές «pay as you go», δηλαδή φόρος στα τρέχοντα κέρδη για πληρωμή τρεχουσών δαπανών ασφάλισης. Οσο οι εισφορές ήταν 2-3% του ΑΕΠ ο κευνσιανισμός της μπελ-εποκ τα βόλευε. Όταν φτάσαν το 15-20% ….απλά ήταν ένας ακόμη λόγος να καταργηθεί ο κευνσιανισμός! Και το διανεμητικό στον απήγανο.
2. Κεφαλαιοποίηση (δημόσια η ιδιωτική, δεν έχει σημασία). Σχηματίζονται (τώρα πια…) τεράστια ασφαλιστικά κεφάλαια, που βέβαια δεν περιμένουν 35 χρόνια για να «τρυγηθούν». Μαζεύονται με τις εισφορές και ξαναμπαίνουν στην παραγωγή χωρίς πλάνο και προγραμματισμό αξιοποίησης (είπαμε έχουμε καπιταλισμό…), επιταχύνουν την «ανάπτυξη», δηλαδή τον ξέφρενο καταναλωτισμό στην καλύτερη, με αποτέλεσμα το άναρχα επιταχυνόμενο αυξητικό επίπεδο αναγκών να μην μπορεί να καλυφθεί από τις αποδόσεις των κατατεθειμένων ασφαλιστικών κεφαλαίων. Είναι σαν τον σκύλο, που κυνηγάει την ουρά του! Εχουν γίνει μελέτες, (έχω κάνει κι εγώ μία), που επιβεβαιώνουν τα γνωστά εμπειρικά δεδομένα: Καμία ιδιωτική ασφάλιση (η καθαρή μορφή κεφαλαιοποίησης), που έγινε π.χ. το ’65 – ’70 δεν αποδίδει σήμερα άξια λόγου σύνταξη, παρόλο, που τότε εισπράχτηκαν σημαντικά για την εποχή τους ποσά σαν εισφορές. Είναι το μικρό ένοχο μυστικό, που κρύβουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες….. Χωρίς να συνυπολογίζουμε τις χρεοκοπίες-καταστροφές των κεφαλαιοποιητικών οργανισμών (ENRON, κλπ., καθώς και δημόσια ταμεία).
Μην επεκταθώ λόγω χώρου-χρόνου.
Τι λύση προτείνει ο καπιταλισμός; Την εξής μία: Κατάργηση του προβλήματος!
Γι αυτό βλέπετε παντού τις «μεταρρυθμίσεις» να στέλνουν τα όρια συνταξιοδότησης στα 67, γιατί όχι και στα ..75!
Με την μείωση του προσδόκιμου ζωής, αύξηση των ορίων, αύξηση των εισφορών και παροχές πείνας «ενσωματώνει», δηλαδή καταργεί το πρόβλημα της σύνταξης ο Καπιταλισμός… Και δεν υπάρχει μέλλον εδώ.
Το ασφαλιστικό είναι πρόβλημα, που παραπέμπει κατευθείαν στην βασική αντίθεση του Καπιταλισμού: Κοινωνικός χαρακτήρας παραγωγής – ατομική ιδιοποίησή της.
Το ότι έχει υποτιμηθεί από το κομμουνιστικό κίνημα δίνει ένα μέτρο της κρίσης του τελευταίου.
Αυτά, τηλεγραφικά σαν σχόλιο. Μια σοβαρότερη ανάρτηση εκκρεμεί, που θα πάει….

Ανώνυμος είπε...

Προς ulyanovism:

Πότε αλήθεια είδες το ΚΚΕ να λέει ΝΑΙ στους ρωσικούς αγωγούς στο υφιστάμενο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο ή ΝΑΙ στο να διέρχεται ή πολύ περισσότερο να σταθμεύει στη χώρα ρώσικος στρατός; Η απάντηση στα προβοκατόρικα ερωτήματά σου είναι:

1) Προφανώς ΌΧΙ σε κάθε συμφωνία αγωγού (TAP ή Μπουργκάς) που κλείνει με ανισότιμους όρους για τη χώρα και το λαό της. Προφανώς ΝΑΙ σε συμφωνίες σε ισότιμη βάση που θα συνάψει η εργατική-λαϊκή εξουσία με δυνάμεις που θα έχουν αμοιβαίο συμφέρον με αυτήν σε εκείνη τη φάση. Εγώ εκτιμώ ότι τέτοιες δυνάμεις δε μπορεί να είναι η ΕΕ και οι ΗΠΑ, μιας και παραδέχτηκες και συ τις ισχυρές εξαρτήσεις του ελληνικού καπιταλισμού από αυτά τα δυο κέντρα. Ξέρεις κάποιες άλλες ή να σου φέρουμε κανέναν άτλαντα γεωγραφίας να τις δεις;

2) Στην ίδια βάση με το παραπάνω, προφανώς ΟΧΙ στην παρουσία ρωσικού στρατού στη χώρα. Ενδεχομένως ΝΑΙ σε συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας της εργατικής-λαϊκής εξουσίας με άλλες χώρες, ώστε να εξασφαλιστεί η αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα έναντι όλων σε κάθε περίοδο δυνητικών επιτιθέμενων. Μιας και συμφώνησες ότι πρέπει να βγούμε από το ΝΑΤΟ και να ξηλώσουμε τις αμερικάνικες βάσεις, μάλλον τέτοιες συμφωνίες δε μπορούμε να συνάψουμε με το ΝΑΤΟ. Από την άλλη, οι προμηθευτές οπλικών συστημάτων δεν είναι άπειροι και, λογικά, δε θα έχουμε προλάβει να κάνουμε διαγαλαξιακές εισαγωγές. Επομένως, εκτός και αν προτείνεις η εργατική-λαϊκή εξουσία να υπερασπιστεί τον εαυτό της με ...γκράδες, τι απομένει;

3) Μπορείς να μου πεις που σταθμεύουν ρώσικα ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ στην Ουκρανία; Αν μου πεις, θα σπεύσω να ζητήσω την άμεση αποχώρησή τους και είμαι βέβαιος πως και το ΚΚΕ θα κάνει το ίδιο, αν και δε μιλώ εξονόματός του. Μέχρι τότε, επίτρεψέ μου να μην αναπαράγω τις κατηγορίες των ναζί του Κιέβου, της ΕΕ και των ΝΑΤΟικών, για να δικαιολογούν τους βομβαρδισμούς αμάχων.

4) Επίτρεψέ μου επίσης να μη θεωρώ κατοχή την απόφαση του λαού μιας περιοχής με συντριπτικά οιμοιογενή εθνοτικά χαρακτηριστικά να αποσχιστεί από μια χώρα με συντριπτικό ποσοστό σε δημοψήφισμα, αλλά άσκηση του δικαιώματος της εθνικής αυτοδιάθεσης, το οποίο οι κομμουνιστές σύμφωνα με το Λένιν αναγνωρίζουν μέχρι της ελευθερίας του αποχωρισμού, ακόμα και αν η πολιτική τους τοποθέτηση είναι κατά του αποχωρισμού. Σημειωτέον, το ΚΚΕ δεν υποστήριξε τον αποχωρισμό, το αντίθετο μάλιστα (σου έδωσαν άλλοι σύντροφοι πριν το link), αλλά διαπίστωσε δια του αντιπροσώπου του στο δημοψήφισμα ότι αυτό δεν ήταν νόθο και προκατασκευασμένο, αλλά έκφραση της λαϊκής βούλησης - σωστής ή λάθος. Η λενινιστική αρχή, λοιπόν, επιβάλλει, να αναγνωρίσεις το δικαίωμα στην ένωση με τη Ρωσία, αφού αυτό αποφάσισε η πλειοψηφία του πληθυσμού. Σοσιαλσοβινισμός από τη μεριά των Ουκρανών κομμουνιστών θα ήταν το να ζητούν το στρατιωτικό χτύπημα του Κριμαϊκού λαού, άσχετα αν η θέση που πήρε ο τελευταίος ήταν κατά τη γνώμη τους σωστή ή όχι. Οι Ουκρανοί κομμουνιστές δε διέπραξαν αυτό το λάθος και το πληρώνουν με τις διώξεις τους. Προτείνεις να δικαιολογήσουμε τους διώκτες τους;

Ένας παλιός

Ανώνυμος είπε...

Προς ulyanovism (part 2):

Πάμε τώρα στα δικά μας.

Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάσταση της χώρας είναι ο ιδιόμορφος συνδυασμός των εξαρτήσεων από ΗΠΑ και ΕΕ. Από το 18ο Συνέδριο το ΚΚΕ μιλούσε για πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση της χώρας από τις ΗΠΑ, ενώ στο 19ο Συνέδριο ανέδειξε το πλέγμα των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών εξαρτήσεων από ΗΠΑ και ΕΕ, ειδικά το γερμανικό ιμπεριαλισμό. Προφανώς, το βάρος των εξαρτήσεων από τον τελευταίο (και γενικότερα από την ΕΕ) είναι κυρίως οικονομικο-πολιτικό, ενώ από τις ΗΠΑ κυρίως πολιτικό-στρατιωτικό αν και η οικονομική διάσταση δεν είναι διόλου αμελητέα, όπως φάνηκε από το ρόλο των – βασικά αμερικάνικων – funds στην τρέχουσα καπιταλιστική κρίση. Ο προσανατολισμός τμημάτων της εγχώριας μονοπωλιακής αστικής τάξης προς το ένα ή το άλλο κέντρο ήταν και είναι δεδομένος και ο συσχετισμός μεταξύ τους πέρασε αρκετές διακυμάνσεις, με τη φιλογερμανική πτέρυγα να κερδίζει «πόντους» και «θέσεις» επί Σημίτη και Κωστάκη αρχικά, για να τις απωλέσει σταδιακά μέχρι σήμερα, όπου το πάνω χέρι το έχουν με σαφήνεια οι αμερικάνοι. Αν εξαιρέσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις ομίλων του τουρισμού και του αέριου (που δε συγκροτούν συμπαγές μπλοκ), δεν υπάρχει προς το παρόν σημαντικό τμήμα της μονοπωλιακής αστικής τάξης με σταθερό και μόνιμο προσανατολισμό προς τη Ρωσία.

Τα οικονομικά δεδομένα είναι αμείλικτα εις βάρος σου. Αν πάρουμε το δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, συνολικών και καθαρών, μεταξύ 2003 και 2013, θα δούμε ότι, μεταξύ 2003 και 2007 αυτές ανήλθαν συνολικά σε 22,3 δις. ευρώ, ενώ μεταξύ 2007 και 2013 σε 20,7 δις. ευρώ. Από αυτά, το 22,3% και το 41,8% αντίστοιχα προέρχονται από τη Γερμανία, 20,5% και 7,1% αντίστοιχα από τη Μ. Βρετανία, 19,6% και 21,5% αντίστοιχα από τη Γαλλία, ενώ από τις ΗΠΑ προήλθε το 3% και 4,3% αντίστοιχα, πολύ κάτω όχι μόνο από τις χώρες που αναφέραμε, αλλά και από τις χώρες της Μπε-Νε-Λουξ και την Ιταλία. Όσο για τη Ρωσία, αυτή δεν υπάρχει καν στον πίνακα [*]. Για ποια ακριβώς διείσδυση του ρώσικου κεφαλαίου στην Ελλάδα γίνεται λόγος, ενάντια στην οποία καλούμαστε μάλιστα με προτεταμένο επιτιμητικά το δάκτυλο να ανοίξουμε μέτωπο, ομολογώ πως αδυνατώ να το καταλάβω…

Στο δικό μου το φτωχό μυαλό, κάτι που να προσομοιάζει σε «πορτοκαλί» κινήσεις μπορεί κανείς να πει ότι ήταν οι αγανακτισμένοι και οι πλατείες, αν και όχι απόλυτα και όχι με τον τρόπο και τη στοχοθεσία άλλων, πιο «καθαρών» version αυτού του Project. Αντίθετα, το να βάλεις πενήντα βαλτούς να βάλουν από πέντε φωτιές ο καθένας, ή να κινητοποιήσεις τις ούτως ή άλλως ισχυρές σου προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ για να αναδείξεις (και όχι να κατασκευάσεις) σκάνδαλα που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχες λόγο να το κάνεις ή το να αξιοποιήσεις - λέω το λιγότερο - ένα κλίμα κοινωνικού αναβρασμού για να στήσεις πέντε-δέκα προβοκάτσιες στο κέντρο της Αθήνας, είναι ο ορισμός των κινήσεων παρασκηνίου. Δεν ξέρω ποιος είναι ο δικός σου, αλλά τον περιμένω με ενδιαφέρον...

Ένας παλιός

[*] ΠΗΓΗ: http://www.investingreece.gov.gr/default.asp?pid=21&la=2