Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ταξικός εμφύλιος

Χτες βράδυ στον Ενικό, η Φώφη είπε σε κάποιο σημείο πως η καταστροφή των μεσαίων στρωμάτων, στην οποία οδηγεί η κυβερνητική πολιτική, οξύνει την κοινωνική πόλωση και εντείνει τους φόβους της για έναν πιθανό ταξικό εμφύλιο!

Στην εποχή μας βέβαια, ένας εμφύλιος μόνο ταξικό περιεχόμενο θα μπορούσε να έχει, κι ας φροντίζουν επιμελώς να το κρύβουν πχ με ατάκες του τύπου "έλληνας να ντουφεκάει έλληνα" και με "ψαγμένες αναλύσεις" για την (αγροτική) ταξική σύνθεση του ΔΣΕ.

Από τη διατύπωση της Φώφης πάντως (ταξικός εμφύλιος), θα μπορούσε να παρανοήσει κανείς και να καταλάβει μια διαμάχη εντός των ορίων της ίδιας τάξης, πχ της εργατικής, που παραμένει διαιρεμένη και αφήνει την πάλη των τάξεων ιστορικά αδικαίωτη. Ή το σύνθημα της Κομιντέρν "τάξη εναντίον τάξης", από τη λεγόμενη τρίτη περίοδο, γιατί η Φώφη στο ΠαΣοΚ τον έζησε από πρώτο χέρι και το σιχάθηκε.

Μια τέτοια σιχαμερή περίπτωση (πάλαι ποτέ) σοσιαλφασισμού είναι οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και το πρόσφατο συνέδριό της, που διοργανώθηκε στη Ρόδο, γιατί όσο πιο εξωτικό μέρος κι όσο πιο μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, με οργανωμένες, εργατικές δυνάμεις, τόσο πιο άνετα νιώθουν να νοθεύσουν και να μαγειρέψουν το αποτέλεσμα.

Χρειάζεται εξάλλου κάτι ταιριαστό με τους εξωτικούς κλάδους και τα σωματεία που εκπροσωπούνται. Ο συμπαθής κλάδος χορευτών οριεντάλ (που δυσκολεύομαι να καταλάβω τι ειδικά αιτήματα έχει σε σχέση με άλλους χορευτές), δύο-τρία διαφορετικά σωματεία εργαζομένων σε γραφεία κηδειών, που συμπυκνώνουν διαλεκτικά την ενότητα μες στη διαφορά, και φυσικά το ανθηρό κι αναπτυσσόμενο επάγγελμα του μέλλοντος: θυρωρός. Που όταν ήμασταν στο δημοτικό (25 χρόνια πριν δηλ κι όχι τώρα, που έχει εξαφανιστεί τελείως) και παίζαμε όνομα-ζώο-πράγμα από θήτα, βασικά ντρεπόμασταν να το βάλουμε στο επάγγελμα κι ερχόταν στις προτιμήσεις λίγο πίσω από το "θηριοδαμαστής", που παίζει να είναι συγκριτικά πιο μαζικός κλάδος.

Αν ασχοληθεί κανείς λίγο με τα του συνεδρίου, μπορεί να βγάλει πολλά σπαρταριστά λαβράκια -και κάποια εξ αυτών πολιτικής φύσης. Πχ για τις παλινωδίες των Λαφαζανικών, που η αταλάντευτη αντιμνημονιακή τους γραμμή δεν τους αποτρέπει από το να κατέβουν στο ΜΕΤΑ, μαζί με τους παλιούς(;) συντρόφους τους Συριζαίους και το Φωτόπουλο. Ενώ η Ανταρσυα πήρε τους "συνεπείς λαφαζανικούς" και γιόρτασε τη δική της εκλογική άνοδο.

Μικρή άνοδο κατέγραψαν κι οι δικές μας δυνάμεις, ανακτώντας τη δεύτερη θέση από τη ΔΑΚΕ. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό. Η ουσία είναι αν υπάρχει λόγος και κάποιο νόημα σε όλη αυτή τη διαδικασία και την έμμεση 'νομιμοποίησή' της, σε αυτό το κουφάρι της ανύπαρκτης και ανυπόληπτης ΓΣΕΕ και τα εργατοπατερικά ζόμπι που νεκρανασταίνονται μόνο για να στήσουν το μηχανισμό επανεκλογής τους και ξαναπέφτουν σε χειμερία νάρκη. Το πρόβλημα είναι πως το τελευταίο διάστημα δεν έχει κουνηθεί φύλλο για το ασφαλιστικό-λαιμητόμο, που έρχεται, κι έχουν απομείνει μόνο οι ταξικές δυνάμεις να ζυμώνουν και να προετοιμάζουν την πρόταση για 48ωρη απεργία.

Οι συσχετισμοί στο εργατικό κίνημα δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την αποτύπωσή τους στο συνέδριο-παρωδία, ούτε πρόκειται να αλλάξουν μέσα από αυτό. Έτσι μπαίνει το ζήτημα τι νόημα έχει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, κι αν πρέπει να πιέσουμε τα πράγματα σε μια ουσιαστική ρήξη, που θα οδηγήσει σε κάτι διαφορετικό (και βασικά υπαρκτό, λειτουργικό).

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα εξεγερμένα Εξάρχεια αντιλαμβάνονται πως οι συνθήκες είναι υπερώριμες πια, το ποτήρι με το νερό περιμένει να απλώσουμε το χέρι μας να το πιάσουμε για να ξεδιψάσουμε κι η επαναστατική κατάσταση είναι εκεί έξω, τόσο πηχτή, που μπορείς σχεδόν να την αγγίξεις. Οπότε προχώρησαν το περασμένο Σάββατο σε μια ένοπλη διαδήλωση στην πλατεία, που μπορεί να οδηγήσει σε πιο ενδιαφέρουσες διαδικασίες, νέο Δεκέμβρη και δε συμμαζεύεται.

Αν δεν ήταν ύποπτο κι επικίνδυνο, το πράγμα θα ήταν σχεδόν αστείο, σαν πάρτυ μασκέ με θέμα "ένοπλη εξέγερση". Αλλά αυτά δεν πάνε ακριβώς αντιπαραθετικά, όπως κι η συνειδητή προβοκάτσια δεν αποκλείει την αγνή κι άδολη ηλιθιότητα, που την υπηρετεί, πιστεύοντας ότι ενσαρκώνει το φόβο και τον τρόμο της Φώφης και του αστικού πολιτικού συστήματος.

Το πιο ωραίο στον καπιταλισμό είναι ότι έχεις ελευθερία επιλογών, ακόμα και για τον τρόπο που θα αντισταθείς. Θέλεις υπεύθυνη, συνδικαλιστική δράση, που δε θα αμφισβητεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ("ναι" στο δημοψήφισμα), με κάποιες εθιμοτυπικές απεργίες το χρόνο; Πάρε ΓΣΕΕ. Θες κάτι πιο έντονο και ριζοσπαστικό, που να συγκρούεται φαντασιακά και να καλύπτει τα πιο άγρια κι επαναστατικά σου ένστικτα; Μια διονυσιακή εκτόνωση, με όρους κοινωνίας του θεάματος; Έχουμε κι από αυτό.

Οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός και να σε αφήσει θεατή στον πραγματικό, κοινωνικό πόλεμο...

56 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξεράστε ελεύθερα:

http://news247.gr/eidiseis/gnomes/andreas-andrianopoulos/yparxei-periptwsh-na-ksypnhsoyme.3969035.html

Και παράλληλα να ετοιμάζεστε για (νέους) πολέμους και real - time φασισμό (πρώτα πήραν τους πρόσφυγες και δεν είπα τίποτα, μετά * συνεχίζεται *).

Πάντως, άλλο ένα ζήτημα, που οι ΗΠΑ "δείχνουν" το δρόμο στους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Remember 9/11?

Και ο ελληνικός λαός ακόμα νομίζει ότι έξω από την Ε.Ε. θα καταστραφούμε.

Σχετικά με το τελευταίο, θυμάμαι τότε που ήμασταν μικροί να βρίζουμε τα Αμερικανάκια για τη χαζομάρα τους.
Ωραία χρόνια. Η εποχή της αθωότητας...

ΒΧ

Ανώνυμος είπε...

H ΓΣΕΕ φταίει για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, το ΚΚΕ για το άκυρο αποχή και το κλείσιμο του ματιού στο ΝΑΙ, δεν φταίει.

Σανό ...

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

@Κώστας

Δεν μας νοιάζει τι μασουλάς μια ζωή, επιλογές είναι αυτά...

Κώστας Γιο μαδερφακερ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Μια χαρα τα συνδεσες τα της Φωφης με τα "ενοπλα" των Εξαρχειων ...Ναι δεν ειναι σκορπια κι ασυνδετα αλλα μοιαζουν απ το ιδιο κεντρο !!

(Κωστακη 48ωρη ακουγεται ...WOW !)

Ανώνυμος είπε...

Το σανό ταιριάζει στα ζώα που ψηφίζοντας Όχι, πίστευαν ότι θα καταργούσαν τα μνημόνια, θα έβγαινε η Ελλάδα απ` το ευρώ, απ` την Ε.Ε., θα άνοιγε ο δρόμος για το σοσιαλισμό κι άλλα τέτοια, αρκούντως ευφάνταστα!

Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί, πόσο καιρό θα σας πάρει να το χωνέψετε;...

Μάνος

Ανώνυμος είπε...

@Κώστας

Το ΚΚΕ δε φταίει και για τη φιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ, που την εφαρμόζει πιο καλά από όλους ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το ΚΚΕ δε φταίει που πριν ένα χρόνο, τον Φλεβάρη του 2015 η ΛΑΕ, η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λαφαζάνης ντε, ψήφισε και εφάρμοσε την φιλελεύθερη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Λαφαζάνης και η ΛΑΕ δεν δώσανε τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ και των Δήμων στις τράπεζες;

twitter.com/rise_pirare14/status/636462816971620352

Τέλος, δεν είναι λίγο σάπιο το επιχείρημα, εφόσον το ΟΧΙ ψηφίστηκε και οι φιλελε πολιτικές εφαρμόζονται;
Ενώ ταυτόχρονα το ΚΚΕ από την επόμενη ήταν στον δρόμο και μάλιστα μαζί κατέβηκαν και για πρώτη φορά (αριστεροί) κουκουλοφόροι;
Και όλα αυτά όσο εσείς φτιάχνατε το νέο νέο ΠΑΣΟΚ, το νέο ΣΥΡΙΖΑ...

σαπορ τουτουρκι

Ανώνυμος είπε...

Ζούκωφ θα συμφωνήσει και το ΠΑΜΕ για απεργία ή περιμένει ακόμα να δει το ν/σ, μήπως είναι καλό ?

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Κάποιος από εσάς τον αναζητούσε τον "αστέρα" σε καποιο προηγούμενο ποστ, ανωμαλίες και βίτσια μου φαίνεται έχετε κάποιοι.
Εντάξει, έχει κι άλλους που καταλογίζουν ευθέως το μνημόνιο στο ΚΚΕ (π.χ. ένα φωστήρα που παίρνει στην "Ελληνοφρένεια" και διόλου απίθανο κι άλλοι). Ποιοι είναι χειρότεροι και τι σανό τρώνε αλλά και τι πίνουν,τρέχα γύρευε...

zoot horn rollo είπε...

Ο γνωστός Κώστας που "αγαπήσαμε". Συγχαρητήρια στους βιτσιόζους που έφεραν πίσω το πασοκόπραμα.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Περιμενουμε τι θα προσταξει ο κομανταντε Πιλαφ και οι λαοθαλασσες του πρωτα ..

Ανώνυμος είπε...

@Kώστας

Σιγά μην περίμενε το ΠΑΜΕ τα ταξικά ναυάγια των ΓΣΕΕ, ΕΜΕΙΣ, ΜΕΤΑ και λοιπών κοπρόσκυλων, για να πει για απεργία, πόσο μάλλον για 48ρη ρε καρμίρη!
Από το πανελλαδικό συλλαλητήριο με τους αγρότες το ετοιμάζει! Το ετοιμάζει λέμε, δεν το κουβεντιάζει!!!

Κώστας Γιο μαδερφακερ

Ανώνυμος είπε...

πανελλαδικό συλλαλητήριο με τους αγρότες λες τα 5 τρακτέρ του Μπούτα που έκανε το ΚΚΕ συμφωνία να περάσουν, αυτά ειδικά, οι υπόλοιποι έφαγαν ξύλο, για 5 λεπτά ? Τέτοια απεργία ετοιμάζετε ? Γιαπωνέζικη ?

θα πάει και ο Πέρρος τσίπουρο στον Τσίπρα ?

Κώστας

skatopsyxos είπε...

Κώστα το Μακελειό του Χίου σου ταιριάζει καλύτερα στο επίπεδο επιχειρημάτων. Α χέσου. Αφού εσύ δεν θα απεργήσεις έτσι κι αλλιώς μην και πεινάσουν τα τρισέγγονα σου,τι μας τα κάνεις τσουρέκια πάλι. Αν θες να σε σέβονται να μάθεις να δέχεσαι,κωλοπαιδαρισμούς αλλού.

skatopsyxos είπε...

Ακόμα και 5 να ήταν τα τρακτέρ,τουλάχιστον δεν ήταν 5 νοματέοι όλοι κι όλοι σαν την πάρτη σας.

Ανώνυμος είπε...

@Κώστας
Όσα δεν φτάνει η Αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Μέχρι και ο φαιδρός ο Λάφα ήταν εκεί μαζί με διάφορους άλλους!
Βέβαια από ότι φαίνεται, μάλλον εσύ ήθελες να βγάλουν λόγο οι φασίστες...
Δεν είναι κακό να ξέρεις, βλακεία είναι, αλλά να μωρέ δεν είχε και Καμένο να του κάνουμε κερκίδα όπως στο "δημοψήφισμα", άσε χάλια ήταν σε καταλαβαίνω, που πας σε ενωτικό συλλαλητήριο χωρίς ακροδεξιά πλέμπα...

Κώστας Γιο μαδερφακερ

Ανώνυμος είπε...

O σ Λαφαζάνης ήταν γιατί ήταν γνήσια λαική κινητοποίηση.

Άλλο θέμα το πολιτικό σχέδιο ξεφουσκώματος από ΚΚΕ-ΠΑΜΕ-Μπούτα.

Ταυτίζοντας τους αγώνες με το ΚΚΕ σου φαίνεται περίεργο πράγμα η πολιτική στήριξη σε έναν αγώνα και η διαφωνία με την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ που φάνηκε ταυτόχρονα σε αγροτικό αλλά και σε εργατικό που μαζί με την ΠΑΣΚΕ αρνήθηκε κάθε κλιμάκωση τον Μάρτιο και πιο πριν που ηταν το αγροτικό οξυμένο.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

@Κώστας
Ότι σου πέφτει εσένα light δηλαδή η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα.Γιατί έχει μπεί μπροστά η ΛΑΕ-για εσένα προσωπικά δεν θα το συζητήσουμε καν- σε μαζικότερες κινητοποιήσεις ή έχει καταφέρει να περάσει μέσα από διαπάλη γραμμή ρήξης-εδώ γελάμε- πιο αποτελεσματικά από ότι το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ...
Έξω απ'το χωρό και μας χτυπάνε και τα ντέφια...

ΓΩ

skatopsyxos είπε...

Ότι τα μπλόκα που ξεκίνησαν να σπάνε πρώτα πρώτα ήταν αυτά που δεν είχαν καμία ή είχαν ελάχιστη σχέση με το μπλόκο της Νίκαιας δεν του λέει κάτι του επαγγελματία προβοκάτορα. Ξαναλέω: α χέσου και τράβα στο Μακελειό.

Διόρθωση στο σχόλιο των 12.27:να μάθεις να σέβεσαι*

skatopsyxos είπε...

12.25* ε ρε η διόρθωση της διόρθωσης...

zoot horn rollo είπε...

Εσείς φταἰτε που "φέρατε" πίσω τον αυριανιστή νέας κοπής.
Κι αυτός απλά παραληρεί. Όλο και χειρότερος, όπως η ΛΑΕ του.

zoot horn rollo είπε...

Ο αχαρακτήριστος Λαφαζάνης είδε κάμερες και πήγε να τον τραβήξουν κανένα ωραίο πλάνο. Στη καλύτερη.
Έχετε κάνει την "ένδοξη" πασοκάρα να φαίνεται γατάκι μπροστά σας, ήδη από τότε που ήσασταν όλοι μαζί (αν δεν είστε ακόμα μαζί).

Αναυδος είπε...

ο γνησιος λαφαζανης γιατι κατεβηκε με τον συριζα στη γσεε οεο ?

Ανώνυμος είπε...

Τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς από τις ασυναρτησίες του Κωστάκη;
-Η ΛΑΕ (και συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με αυτούς) έχουν χτυπήσει κόκκινο στην αντιΚΚΕ εμπάθεια, σε τέτοιο βαθμό που ταυτίζονται με τους ναζί χρυσαυγίτες στα "επιχειρηματά" τους. Αλήθεια, είσαστε τόσο μακριά από τις μάζες που έχετε πάθει παράκρουση; Η "πλατιά"γραμμή συσπείρωσης που έχετε, γιατί δεν συσπειρώνει; Ή είναι τόσο πλατιά για να χωράει και το ΣΥΡΙΖΑ μέσα;
-Έμμεσα παραδέχονται (παρόλο τον συκοφαντικό οχετό τους) ότι το ΚΚΕ παίζει πρωταγωνιστικόρόλο στις κινητοποιήσεις. Ναι ντέ σεχταρισμος να 'ούμε και τέτοια...
-Είναι τόσο έξω από εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις...που δεν κατάλαβαν ότι ακριβώς οι αγροτικές κινητοποίησεις και οι απεργίες που πρωταγωνίστησε το ΠΑΜΕ για να γίνουν (όταν ακόμα κυριαρχούσε ότι ο κόσμος δεν ξεσηκώνεται και αυτού υπονόμευαν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία)έπαιξαν ρόλο να κθυστερήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Φυσικά όταν είσαι έξω από τις κινητοποιήσεις και αποφευγεις να απεργείς,μετά ευκολα καταγγέλεις το ΠΑΜΕ για μάζεμα των αγώνων, όταν η ΛΑΕ έκανε τα πάντα 1 χρόνο τώρα για να μην αναπτυχθούν λαίκοί αγώνες.
-Καλές οι φωτογραφίες παιδιά στα ΜΜΕ, αλλά όλοι βλέπουν ότι οι της λΑΕ είναι τρείς και ο κούκος...Τρέχουν πίσω από τις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και μετά κατηγορούν το ΠΑΜΕ γιατί η ΓΣΕΕ δεν μαζύει κόσμο...
-Αν ήμουν πιο πονηρεμένος θα έλεγα ότι οι μάγκες είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία από τον ΣΥΡΙΖΑ.
kk-1

Ανώνυμος είπε...

kk-1 διαφωνώ με τον στόχο να καθυστερήσει το ν/σ, το θέμα ήταν να μην έρθει στην Βουλή. Η δίμηνη, τουλάχιστον και βλέπουμε, εφαρμογή πάγου στην ανάταση της 4ης Φεβρουαρίου ήταν μια συνειδητή επιλογή εκτόνωσης γιατί το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται πως το να μην έρθει ή να μην περάσει το ν/σ θα είχε επιπτώσεις στην σχέση της χώρας με τους δανειστές και την ΕΕ, κάτι που το ΚΚΕ αποκλείει μέχρι την επανάσταση. Επίσης δεν είπα ότι το ΚΚΕ μάζεψε τα μπλόκα αλλά ότι συμφώνησε με την αποκλιμάκωση τους και προφανώς έχει μια βαρύτητα αυτό. Το εμετικό γλείψιμο του Μπούτα στον Τσίπρα ήταν πολιτική επιλογή. Αλλά στα μπλόκα είχατε κάτι δικαιολογίες, ότι η Πανελλαδική δεν είναι ΠΑΣΥ ξέρωγω. Αν αυτό ήταν γενική γραμμή θα περιμέναμε ανοίγματα και από το ΠΑΜΕ και θα ήταν θετικό, αρκεί όμως να γίνονται σε ριζοσπαστική κατεύθυνση. Εκεί όμως έρχεται η αχαρακτήριστη στάση του ΠΑΜΕ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μετά τις 4 Φεβρουαρίου.

Κώστας

λαθραναγνώστης είπε...

Μα Άναυδε, αυτός είναι ο γνήσιος Λαφαζάνης. Γνήσιος οπορτουνιστής!

Ανώνυμος είπε...

https://mycontent.ellak.gr/2016/03/23/tha-eprepe-ola-ta-erevnitika-arthra-na-ine-elefthera/

zoot horn rollo είπε...

Εντάξει οι βιτσιόζοι εδώ, αλλά κι εσύ ρε Απολίθωμα, αφού ξέρεις ότι και πάτο να πιάσει ο τύπος θα συνεχίζει να σκάβει με τα χέρια στο τέλος, για να πάει ακόμα παρακάτω, τι άλλο να μας πει;
Τελικά εκείνο το "αστέρι" της "Ελληνοφρένειας" μάλλον γραμμή εξέφρασε και δεν ήταν κάποια μεμονωμένη περίπτωση.
Πασοκίλα κι αυριανισμός σε διάφορες εκδοχές (ολντ σκουλ και νιου σκουλ).

TRASH είπε...

Τελικά οι Λαφαζαναίοι έχουν γίνει πιο βρωμιάρηδες και ξεφτιλισμένοι και από τα χρυσαύγουλα. Μήπως να αρχίζουν να αντιμετωπίζονται και ανάλογα;

Ανώνυμος είπε...

Κώστα θα σου ήταν εύκολο να απαντησεις στα ερωτηματα που εθεσα στο σχολιο εδω;

http://sfyrodrepano.blogspot.com/2016/03/blog-post_22.html?showComment=1458672343272&m=1#c3591130917211081631

σαπορ τουτουρκι

Ανώνυμος είπε...

Στο ζήτημα της ουσιαστικής ρήξης υποθέτω ότι μια απάντηση μπορεί να είναι: "Ωραία, έχουμε πράγματι μια υποδομή που μπορούμε αυτό να το κάνουμε έτσι και το αποφασίσουμε. Αν το αποφασίσουμε λοιπόν σήμερα, θα ξεκινήσουν από αύριο μαζικές εγγραφές των εργαζομένων στα συνδικάτα;". Σε αυτό το ερώτημα δε θα μπορούσα να απαντήσω καταφατικά. Πράγματι, αν σήμερα αποφασίζονταν κάτι τέτοιο, αύριο δε θα έτρεχαν πλήθη εργαζομένων να εγγραφούν στο συνδικάτο. Δε θέλω να το παίξω έξυπνος, είμαι πραγματικά από τους τελευταίους που μπορούν να μιλάνε για τέτοια πράγματα, η αίσθησή μου όμως είναι ότι η κατάσταση με τη ΓΣΕΕ έχει πέσει σε τέτοια σήψη που μου φαίνεται ως μη αντιστρεπτή. Πιστεύω ότι πράγματι δε θα ξεκινήσουν άμεσα μαζικές εγγραφές ούτε και θα σημειωθεί άμεσα εξ αυτού και μόνο, κάποια έκρηξη αγωνιστικότητας των εργαζομένων. Νιώθω όμως ότι η ουσιαστική ρήξη με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι πια βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να συμβούν αυτά κάποια στιγμή. Ίσως είμαι απολύτως λάθος (δε θα ήταν καθόλου παράδοξο-ξαναγράφω με απόλυτα ειλικρινή διάθεση πως είμαι από τους τελευταίους που μπορούν να μιλούν και ελπίζω να μην το εκλάβει κανείς ότι κάνω κριτική στους ανθρώπους του ΠΑΜΕ που λιώνουν παπούτσια και έχουν βάλει το κεφάλι τους στο ντορβά τόσες και τόσες φορές από τη μέρα που δημιουργήθηκε) και να είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι εντός της υπαρχούσης καταστάσεως, υπάρχουν περιθώρια να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Αν πάντως είναι να παραμείνουμε για πολύ ακόμα με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ελπίζω τούτο να γινει με βάση αυτό το σκεπτικό και όχι από κάποιο δισταγμό για τις πράγματι μεγάλες δυσκολίες που θα προκύψουν. Θα είναι κι ένας τρόπος βρεθούμε οι εργαζόμενοι μπροστά στις ευθύνες μας απέναντι σε έμας τους ίδιους, τα παιδιά μας και τους συναδέλφους μας χωρίς εύκολα άλλοθι. Κι αν κάποιοι δεν ξέρουμε κολύμπι, πρέπει επιτέλους να μάθουμε.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Ακου Κωστάκη,
Ο μόνος που δεν έχει καταλάβει ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ήταν να έρθει και να ψηφιστεί στην Βουλή από τον Νοέμβρη και μετά το Γενάρη, μάλλον είσαι εσύ και η ΛΑΕ. Και είναι φυσικό! Γιατί στις μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις όχι μόνο δεν συμβάλλατε και δεν είχατε ουσιαστική συμμετοχή, αλλά είτε τις υπονομεύατε είτε συρόσασταν πίσω από τις δυνάμεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ!
Επίσης, μάλλον δεν θές να φαίνεται ότι το ασφαλιστικό ήταν και εντάσσεται στην στρατηγική του κεφαλαίου για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να το φέρει και δεν το έχει φέρει ακόμα...!
Και είστε οι μόνοι που κάνετε ότι δεν το καταλβαίνετε. Όπως κάνατε ότι δεν καταλαβαίνατε ότι τα στελέχη της ΛΑΕ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσαν και στήριξαν τα μνημόνια και τα αντιασφαλιστικά εκτρώματα!
Επίσης μάλλον δεν παίρνεις χαμπαρι το τίγίνεται γύρω σου με τις πολιτικές εξελίξεις. Εκτός αν θές να μας πείς ότι οι πρόσφυγες, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν αφορούν την εργατική τάξη. Γιατί και σε αυτά μόνο το κΚΕ και το ΠΑΜΕ με συνέπεια πρωτοστατούν έχοντας μέτωπο στην αστική τάξη ακι την κυβέρνηση. Ρώτα τον Λαφαζάνη να σου πεί, οταν ήταν στην κυβέρνηση μαζί με τον εθνικιστή Καμένο, δεν είχε κανένα πρόβλημα με τις κοινές νατοϊκές ασκήσεις, με τη συνεργασία με το Ισραήλ. Ούε είχε πρόβλημα με την πλέρια στήριξη που τους έδινε ο ΣΕΒ!!! Στο ίδιο κόμμα είσασταν με ανθρώπους που ψήφισαν και τα προηγούμενα μνημόνια!
Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις...Μάλλον δεν καταλαβαίνειςούτε κατάλαβες την εξέλειξη τους. Δεν γνωρίζεις ούτε τη διπάλη, ούτε το πως αναπτύχθηκαν, ούε σε τελικά ανάλυση το τι σημαίνει οργάνωση κινήματος χειραφαιτημένου από την επιρροή της αστικής τάξης. Ούτε φυσικά "κατάλαβες" ότι η εξέλιξη τους αποφασιζόταν από τους ίδιους τους αγρότες. Ούτε φυσικά έχεις πάρει χαμπάρι ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχιζονται. Το μόνο που κάνεις είναι να παπαγαλίζεις την κυβερνητική προπαγάνδα με χρυσαυγίτικές συκοφαντίες. Και μην αγχόνεσαι, οι φτωχοί αγρότες ξέρουν καλά και τον Μπούτα, αλλά το σκύβάλα είναι οι Λαφαζάνης Πετράκος και σία...Για αυτό τους αντιμετωπίζουν όπως τους αξίζει.
Οι μόνοι πάντως που δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι λαϊκές κινητοποιήσεις γίνονται καθημερινά είστε εσείς της ΛΑΕ...
Περιμένετε να πάρετε εντολή από τους στνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ για το πότε θα κένετε κάτι...
Αλήθεια πως νειώθετε που είστε στις ίδιες παρατάξεις με το ΣΥΡΙΖΑ...Μήπως τα κουκιά δεν φτάνουν για να κάνετε τους παράγοντες;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

TRASH τι εννοείς ?

Θα μας καλείτε στις απεργίες που ελέγχετε και θα μας χειροκροτείτε ή θα μας πετάτε έξω από λαικές κινητοποιήσεις όπως σωστά έχετε κάνει και αυτό ?

χιλιοειπωμένα είναι μωρέ σαπόρ. Πρώτα απ όλα η ΛΑΕ δεν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, αριστερό ρεύμα εννοείς ή αριστερή πλατφόρμα. Η γραμμή της προφανώς κατάρρευσε και έχει ευθύνες, μην τα πολυλογώ τώρα, δεν βγήκε μπροστά από το 2012 για μια πλατιά αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση της αριστεράς στους χώρους και κεντρικά με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερες ευθύνες από το ΚΚΕ και την πλειοψηφία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είχαν την γραμμή της μετάθεσης της κυρίαρχης στην συγκυρία αντίθεσης στην αντιιμπεριαλιστική ρήξη.

Ας πούμε λες για αποθεματικά για το χρέος. Παύση πληρωμών = καταστροφή έλεγε το ΚΚΕ, λυπάμαι, τροικανές δόσεις δεν έρχονταν, η κυβέρνηση συμφωνούσε σε αυτό με το ΚΚΕ. Πολύ κακώς οι σύντροφοι ρεύμαυτος και πλατφόρμας το ανέχτηκαν, αλλά εσείς το λέτε ... ακόμα και σήμερα. Οι σύντροφοι δεν το λένε, βασικά ποτέ δεν το λέγανε αλλά το ανέχονταν, σήμερα δεν το ανέχονται.

Βέβαια τις περισσότερες ευθύνες τις έχει η πλειοψηφική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά η αριστερή πλατφόρμα και μετά ΚΚΕ και πλειοψηφία ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μια απλή ιεράρχηση ευθυνών όμως δεν προσδιορίζει και το ποια είναι η πολιτική γραμμή που πρέπει σήμερα να έχουμε.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

"διαφωνώ με τον στόχο να καθυστερήσει το ν/σ, το θέμα ήταν να μην έρθει στην Βουλη"

Ευτυχως εχουμε και τον Κωστα να τους ταραζει στην απεργοσπασια και στην απραξια μεχρι να το παρουν τελειως πισω το νομοσχεδιο.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

kk-1 για φέρε ένα αντιασφαλιστικό έκτρωμα Στρατούλη γιατί και οι πέτρες ξέρουν για ... 100 διατάξεις-καταργήσεις μνημονιακών αντιασφαλιστικών μέτρων.

περιμένω

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

λάθος στο 1:48,

ΚΚΕ και πλειοψηφία ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν την γραμμή της μετάθεσης της κυρίαρχης στην συγκυρία αντίθεσης από την αντιιμπεριαλιστική ρήξη στην εργατική εξουσία

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Είδατε; Η ΛΑΕ δεν ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ...συκοφάντες...τον αγανάκτισες σαπορ, να τι έκανες, κακό παιδί.
Τι να διαβάσεις παρακάτω μετά από αυτό;

zoot horn rollo είπε...

Άλλο κι αυτό, μήπως να τους αγιοποιήσουμε που έστρωσαν το δρόμο και μετά έβγαλαν (σχετικά γρήγορα) την ουρά απ' έξω για να λένε "δε ψήφισα το ένα και το άλλο", αλλά όμορφα κορόϊδεψαν το κόσμο μέχρι τότε...

Πασοκίλα ατελείωτη.

Ανώνυμος είπε...

Κωστάκη,
Δεν μας λές εσύ καλύτερα ποιές είναι οι "100 διατάξεις-καταργήσεις μνημονιακών αντιασφαλιστικών μέτρων"; Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να το επικαλεστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει ότι είναι φιλολαϊκός και έχει διακιότερη πολιτική από τη ΝΔ,, δηλαδή καλύτερο μνημόνιο!!!
Ή μήπως δεν πήρες χαμπάρι οτι ο Στρατούλης εφάρμοσε την συμφωνία στις 20 Φλεβάρη 2015. ¨η μήπως δεν πήρες χαμπάρι ότι δεν κατήρησηε τη ρήτρα μηδενικού ελλειμματος, αλλά την πάγωσε(!!!!)μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματευσεις!
Δεν πήρες χαμπάρι ότι στο κείμενο-πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (με τον Στρατούλη)προς την ΕΕ τον Ιούνιο, προτείνονταν πρόμοια αντιασφαλιστικά μέτρα!!!! Ο στρατούλης δεν περιμενε αναλογιστική μελέτη για να προσαρμόσει τις συντάξεις στα νέα δεδομένα;
Και επί Στρατούλη παρέμειναν οι μειώσεις στις συντάξεις. Ούτε η 13η σύνταξη στους μισούς συνταξιόυχους δεν δώσατε, όπως τάζατε!
Σπέρνατε αυταπάτες και κοροϊδευατε τον κόσμο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τον Αυγουστο του 2015. ¨εβλεπα στα κανάλια τα στελέχη σας και πραγματικά όσο το θυμάμαι τόσο εξοργίζομαι με τ ψέματα σας.
ΛΑΕ= ΣΥΡΙΖΑ Νο 2=σοσιαληδημοκρατες πολιτικοί απατεώνες!
kk-1

Alxazar είπε...

Μου αρέσει που ένα χρόνο μετά ακόμη υπάρχουν κολλημένοι και γραφικοί πολιτικοί γεωσκολικες οι οποίοι προσπαθούν να χτηπισουν το κκε με ένα δημοψήφισμα που τελικά γινόταν δε γινόταν δεν θα υπήρχε και καθόλου διαφορά.
Επίσης ενδιαφέρουσα ειναι η ανάλωση χρόνου σε online προπαγάνδα και η επιμονη που στερει από τους φίλους μας τους Λαεκούς (see what I did there..) τη δυνατότητα τους να ερθουν σε πραγματικη επαφή με τον κόσμο ώστε να διαδώσουν τις θέσεις τους. Ή αυτά ειναι ξεπερασμένες μέθοδοι και δεν αρμόζουν στη συγχρονη κοινωνία (νε μεν) της πληροφόρησης ( δε μεν της κυριαρχίας των μονοπωλίων) ?

Ανώνυμος είπε...

Κώστάκη,
Όταν ο Στρατούλης με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βούταγαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων στο ΔΝΤ και στν ΕΕ, δεν είχατε και πολύ πρόβλημα μάλλον!!! Να τον χαίρεστε τον απατεωνα που σας δουλεύει και εσεις με τη σειρά σας δουλεύετε τον κόσμο!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

ο ΣΥΡΙΖΑ κκ-1 δύσκολο να επικαλεστεί τις διατάξεις Στρατούλη που από τον Ιούλιο κιόλας άρχισε να καταργεί

δεν πληρώθηκαν δόσεις στο χρέος από τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί ήταν υπουργός κάποιος που δεν έλεγε πως η παύση πληρωμών του χρέους είναι καταστροφή, όπως λέει το ΚΚΕ.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Κωστάκη,
Πολύ απλά είσαι καμένος. Τον Ιούλιο πάντως ο Στρατούλης και ο Λαφαζάνης εξακολουθούσαν να είναι και να στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...Μόνο που εγώ άλλα είπα....
"δεν πληρώθηκαν δόσεις στο χρέος από τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί ήταν υπουργός κάποιος που δεν έλεγε πως η παύση πληρωμών του χρέους είναι καταστροφή".
298 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ, μέσω Τραπέζης της Ελλάδος το Μάρτη...από επιδοτήσεις των αγροτών...
"η χώρα έχει επιλέξει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και να καταλήξει σε συμφωνία. Προσπαθούμε να έχουμε τα χρήματα". Σκουρλέτης τον Μάιο...
750εκατ. στο ΔΝΤ το Μάη...
«Eλαβα εντολή από την κυβέρνηση για ενοποίηση των δόσεων στο ΔΝΤ», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας τον Ιούνη....
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρει δήλωσε στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την «Καθημερινή» ότι «οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ομαδοποίηση πληρωμών σε έναν συγκεκριμένο μήνα καταβάλλοντας μια πληρωμή εφάπαξ στο τέλος του μήνα».
Μάλλον ζείς σε άλλο κόσμο...Μάλλον ξέχασες ότι από τότε πληρώνονταν οι δόσεις...Κόψε τα πολλά ναρκωτικά, γιατί έχεις καταντήσει ανέκδοτο!!!!
kk-1

λαθραναγνώστης είπε...

Τι τσαμπουνάει μωρέ ο αχαρακτήριστος ότι και καλά, το ΚΚΕ λέει ότι η παύση των πληρωμών του χρέους είναι καταστροφή?
Που τα έχει μωρέ πει αυτά το ΚΚΕ?

Ανώνυμος είπε...

"η παύση πληρωμών του χρέους είναι καταστροφή, όπως λέει το ΚΚΕ"...Τέτοιες ανοησίες λέτε στον κόσμο σας. Για να λές τέτοια, δύο πράγματα μπορεί να είσαι:
Ή καλοπληρωμένος κονδυλοφόρος ή πανίβλακας που παπαγαλίζει ό,τι του σερβίρουν!
kk-1

zoot horn rollo είπε...

Ότι και να του απαντήσετε, μόνο Τσε Γκεβάρα που δε θα σας τον βγάλει το Στρατούλη (αν και μπορεί να το πει κι αυτό).
Δεν ήξερε ο "αγνός" Στρατούλης, σα φοιτητής στο πρώτο εξάμηνο, 18-19 χρόνων που ήταν άβγαλτος και τον κορόϊδεψε η παράταξη, τους κατάλαβε κι έφυγε κι έτσι. Παναγίτσες ήταν όλοι, μην είστε καχύποπτοι.

Οι υπόλοιποι λες και τον διαβάζετε πρώτη φορά. Αυτός σε λίγο όλα τα μνημόνια (κι αυτά που δεν έχουν έρθει ακόμα) θα τα χρεώσει στο ΚΚΕ με την ίδια ανίκητη λογική. Μη σου πω και για τη σκόνη από τη Σαχάρα του φταίει το ΚΚΕ.
Είπαμε, αναβλύζει πρασινίλα.

λαθραναγνώστης είπε...

You cannot argue with an idiot!

Ανώνυμος είπε...

ασφαλιστικά ταμεία λέει ο κκ-1 και τελικά καταλήγει στις επιδοτήσεις των αγροτών, που δεν ήταν του Στρατούλη, και ότι η κυβέρνηση πλήρωνε το χρέος όπως έλεγε ότι πρέπει, το ΚΚΕ.

κακώς λέω εγώ και χαίρομαι που λέμε το ίδιο.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Πάντως η λαϊκή σοφία επαληθεύτηκε.
Καλομελέτα και έρχεται...

ΓΩ

zoot horn rollo είπε...

Παρθένα της εγκράτειας ο Στρατούλης, άσπιλος κι αμόλυντος. Κι ο ήλιος ανατέλλει από τη δύση και όλα τα σχετικά.
Το ΚΚΕ φταίει για το πέμπτο μνημόνιο! Τι; Ακόμα δεν έχει έρθει ούτε το τέταρτο; Ε, το ΚΚΕ φταίει.

zoot horn rollo είπε...

Ωχ, μέχρι που αρπάχτηκαν μεταξύ τους! Στου Ζωγράφου που μιλούσε ο Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, λέει. Για να πείσουν ότι έχουν *ουσιαστικές* διαφορές μεταξύ τους. Καλή προσπάθεια. Άραγε έτσι γίνεται και στο ΜΕΤΑ;

Ανώνυμος είπε...

Κώστα έτσι είναι όπως τα λες. Το ΚΚΕ πάντα έλεγε να πληρώσουμε τις δόσεις.
"το χρέος να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες"
"ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες"
Εμείς το πονέσαμε το δίπολο αυτό Κώστα μου διπολικέ μου φίλε. Εμείς! Που είμαστε κεφαλαιούχοι και θέλουμε να πληρώσουμε. Αλλά δε μας αφήνουν!!!
Ξέρεις πόσα έχω εγώ προσωπικά από την πώληση του 902;

σαπορ τουτουρκι

Ανώνυμος είπε...

Αντιμνημονιακοί - μνημονιακοί όλοι φίλοι, όλοι μαζί στην ΓΣΕΕ. Η ενότητα πάνω από όλα! Όλοι στον κοινό αγώνα (να περιοριστεί η επιρροή του ΠΑΜΕ)

Γιατι ρε Κώστα; Να ξαναγράφουμε για άλλη μία φορά τα επιτεύγματα της Ένδοξης Ενωμένης Συριζαϊκης Παράταξης του πρώτου 8μηνου του 2015; Είναι τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο!

@zoot horn rolo :
Δύο οι στανταρ φανς του Πι.λαφ στην ελληνοφρένεια. Ο ένας, ο διάσημος ταξιτζής. Άλλη δουλειά δεν έχει, μόνο τηλέφωνο στον Αποστόλη.

όχι άλλο συριζεϊκο -εντός ή εκτός βουλής -κάρβουνο.

Ο 4:14

skatopsyxos είπε...

Αυτή η καραμέλα με το ότι δεν μπορείτε να πατήσετε στο ΠΑΜΕ γιατί θα σας πάρουνε με τις πέτρες... Πρώτον χαίρομαι που καταλαβαίνετε πώς το ΠΑΜΕ δεν είναι η παιδική σας χαρά να έρθετε και να πετάτε τις ανεκδιήγητες μαλακίες σας και να μένετε χωρίς απάντηση. Από κει και πέρα,να έρθετε. Όπως κι έρχονται και χιλιάδες κόσμου που δεν είναι ΚΚΕ ούτε στην ψήφο. Αλλά να έρθετε σαν εργαζόμενοι,φοιτητές,άνεργοι,αυτοαπασχολούμενοι, κλπ κι όχι σαν ακόλουθοι της σέχτας σας με πανό ΛΑΕ,Ανταρσύα και κολοκύθια τούμπανα. Έχει δει κανείς σε συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ σημαία ή πανό ΚΚΕ; Όχι. Γι αυτό και λέγονται ΤΑΞΙΚΑ σωματεία. Χρόνια πετάτε οι αριστεροαναρχοχαρούμενοι για ακηδεμόνευτα κινήματα και τα συναφη (γελάμε εδώ όσοι καταλαβαίνουμε) αλλά στην τελική όπως φαίνεται αυτοί που δεν μπορούν να αποχωριστούν ούτε λεπτό την(θλιβερά ναυαγημένη) σημαιούλα τους είστε εσείς οι ίδιοι.

Ανώνυμος είπε...

sfyrodrepane nomizw oti de diavases kala thn apofash gia thn poreia anasuntaxhs, pou den allazei, parola ta apotelesmata sth gsee kai th fush ths pleiopshfias ths kai parolh th diaforetikh sou thewrhsh kai "epithumia"

βλ. σελ. 11 ...εχουμε πολλη δουλεια {....} και να αποκτησουν οι ταξικες δυναμεις σε καθε κλαδο την ικανοτητα, τον εξοπλισμο, τα μεσα να δουλευουν και να προσελκυουν στην οργανωμενη δραση τις πλατιες μαζες των ασυνδικαλιστων, ανοργανωτων εργατων ως βασικη προϋποθεση αλλαγης του συσχετισμου μεσα στο συνδικαλιστικο κινημα.

συναγωνιστης ernestico
υγ. απαντιεται και ο ρα

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Αφηστε τον πασοκο παλιας κοπης να αλυχτα μονος του και σκεφτητε την κουβεντα που πεταξε η "βαθια" πασοκτζου Φωφη .Συνδεστε και τις κουμπουρες που εμφανιστηκαν στα Εξαρχεια μια και το ΒΑΘΥ Πασοκ (ποιος ηταν ΠΡΟΠΟ ειπαμε οταν μας χτυπησαν τα μπαχαλα στο Συνταγμα???) και το παρακρατος Ευπ και συναφι δεν χωρησαν ποτε ... και καντε συνειρμους για συμπερασματα !

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ερνέστικο, δεν την έχω διαβάσει ακόμα, είναι στα υπόψη.

Έχει δίκιο ο λαθρά, κι ο Ζούκοφ. Μην ταΐζετε άτομα που δεν αξίζουν προσοχής.