Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ο εθνάρχης Ζαχαριάδης

Μες στο 16' συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από το θάνατο του Βενιζέλου και 20 από αυτόν του Ανδρέα Παπανδρέου. Που το 86' είχε στήσει μια μικρή, κοινοβουλευτική καμπάνια, όπου παρουσίαζε το... Λευτεράκη -που λέει και το τραγούδι- ως εθνάρχη, και τον ίδιο ως συνεχιστή του έργου του. Κάτι που ήταν αληθές, κατά μία έννοια. Γιατί ο Βενιζέλος της αναθεωρητικής (και όχι Συντακτικής, όπως ζητούσε ο λαός) συνέλευσης του 1910, της μεγαλοϊδεατικής, Μικρασιατικής καταστροφής, του Ιδιώνυμου και των ζητωκραυγών (από τα βάθη της ψυχής του) για το βασιλιά, το 36', είχε -ακριβώς όπως κι ο Ανδρέας- το όνομα του ριζοσπάστη-δημοκράτη και την αντίστοιχη διεισδυτικότητα στα λαϊκά στρώματα, χωρίς να αποκτήσει ποτέ τη χάρη. Κι αμφότεροι οδήγησαν την αστική τάξη, σε κρίσιμες κι επικίνδυνες συγκυρίες για αυτήν, στην εδραίωση κι επιβολή της εξουσίας της.

Ο παπατζής ο Β' δεν το έκανε αυτό μόνο για να επισφραγίσει το τέλος της Αλλαγής, που αποδείχτηκε απλή τυπική εναλλαγή σε επίπεδο διακυβέρνησης και αστική παραλλαγή για να ξεγελάσει τους... μη προνομιούχους, που ένιωσαν πως βρήκαν τον πολιτικό τους εκφραστή. Αλλά και για να διασφαλίσει ψήφους παλιών βενιζελικών, που μπορεί να στραβοκοίταζαν προς τη ΝΔ του Μητσοτάκη, που ήταν κι αυτός Κρητικός (Χανιώτης) και (νεο)φιλελεύθερος, χωρίς να αποστατήσει ποτέ από τα καθήκοντα της υπεράσπισης του συστήματος. Ό,τι είχε κάνει δηλ και με τη βάση του ΕΑΜ, όπου βέβαια εκτός από τις αφηρημένες επικλήσεις-κορώνες, την κουτσουρεμένη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και το δεδομένο ιστορικό φορτίο που επηρέαζε τα πολιτικά πράγματα, η εκλογική της λεηλασία βασίστηκε σε εντελώς εμπράγματα και φτηνά δεδομένα, όπως οι αντιστασιακές συντάξεις για την εξαγορά ψήφων.

Αν ο Παπανδρέου (ως ηγέτης του έθνους των μικροαστών, που στις μέρες μας οδηγήθηκαν στην οδυνηρή μικροαστική καταστροφή) ήταν σοσιαλδημοκράτης κι ο Μητσοτάκης νεοφιλελεύθερος (οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που προβάλλονταν σε κλίμα πολιτικής όξυνσης και νέου "εθνικού διχασμού"), ο Τσίπρας είναι νεο-σοσιαλδημοκράτης -η νομοτελειακή κατάληξη κάθε νεο-αριστερού ρεύματος (που δεν είναι μπηχτή για το ΝΑΡ, χωρίς να το αποκλείει κιόλας). Με άλλα λόγια, ο παπατζής ο Δ' (κατ' αριθμητική συμφωνία με το τέταρτο μνημόνιο που έρχεται) κι άξιος συνεχιστής του Παπανδρέου, έστω και σε μικροκλίμακα (αν και κάθε εποχή έχει τον παπατζή και το ΠαΣοΚ που της αξίζει).

Επειδή όμως η κυρίαρχη ιδεολογία επέλεξε να φορτώσει όλη την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στις αμαρτίες της δεκαετίας με τις βάτες (κρατισμός, κεϊνσιανισμός, κοκ), όπου παράγαμε περισσότερα απ' όσα καταναλώνουμε -όπως ήδη από τότε λεγόταν- κι επειδή το παπανδρεϊκό κοινό είναι διασφαλισμένο για το Σύριζα, ο ηγέτης επιλέγει να διεμβολίσει άλλα ακροατήρια, αποφεύγει τις "αμαρτωλές αναφορές" και επικεντρώνει στον... εθνάρχη Τριανταφυλλίδη -όπως έγραφε άλλωστε το διαβατήριό του, μία από τις φορές που την έκανε στο εξωτερικό. Δηλ τον Καραμανλή των εκλογών της βίας και της νοθείας, της "παρα"κρατικής, μεταπολεμικής τρομοκρατίας, κτλ. Που όμως, ακόμα και αυτός, ο ηγέτης της Δεξιάς, ήταν -σχηματικά μιλώντας- πιο αριστερός από τον Τσίπρα, τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, όταν κατηγορήθηκε δηλ για σοσιαλμανία, επειδή κρατικοποιούσε κάποιες προβληματικές επιχειρήσεις.

Δεν τον βάφτισαν βέβαια εθνάρχη για αυτές, ούτε για την αναγκαστική, προσωρινή αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ -που επιλέχτηκε ως βαλβίδα ασφαλείας, για να εκτονωθούν τα έντονα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού, μετά την πτώση της δικτατορίας. Αλλά για τη νέα "μεγάλη ιδέα" του ελληνικού αστικού κόσμου, που ήταν η είσοδός της στην ενιαία, ευρωπαϊκή αγορά. Ευτυχώς είναι αρκούντως εφευρετικοί, ώστε να μην ξεμείνουμε ποτέ για πολύ από (μεγάλες) ιδέες, ως έθνος.

Αλλά μια ταξική κοινωνία είναι βαθιά διαιρεμένη και δεν μπορεί να τσουβαλιαστεί σε ένα "ενιαίο", εθνικό σύνολο, ενώ χαρακτηρίζεται από οξυμένες αντιθέσεις. Οι αποκαλούμενοι εθνάρχες στάθηκαν τέτοιοι μόνο για το "έθνος των εκμεταλλευτών" και τις στρατηγικές του επιδιώξεις, προσφέροντας πλούσιο έργο στον πλουτισμό και το αυγάτισμα των κερδών του. Κι έπαψαν να παίζουν προοδευτικό επαναστατικό ρόλο (αυτό δηλ που μπορεί να εμφανίσει μια τάξη προσωρινά ως δυναμικό εκπρόσωπο όλης της κοινωνίας και της θέλησής της τη δεδομένη στιγμή) ήδη από την εποχή του Βενιζέλου, που ηγήθηκε ενός ενωμένου αστοτσιφλικάδικου συνασπισμού (με τις επιμέρους εσωτερικές αντιθέσεις του και τους αναγκαίους συμβιβασμούς) και δε φάνηκε "συνεπής" ούτε καν από τη σκοπιά ενός ολοκληρωμένου αστικοδημοκρατικού μετασχηματισμού.

Επειδή λοιπόν παραπάει το αστείο να βαφτίζουμε εθνάρχες τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες της άρχουσας τάξης (ξεχνώντας ή αποσιωπώντας βολικά ιστορικά γεγονότα, όπως ο "εθνικός διχασμός", το "καραμανλικό παρακράτος", κτλ). Επειδή είναι τελείως προκλητικό να πηγαίνει αυτός ο τίτλος στο πολιτικό προσωπικό μιας τάξης, που απείχε μαζικά από την εθνική αντίσταση στον κατακτητή και στην καλύτερη περίμενε την (εθνική αλλά ποτέ κοινωνική) απελευθέρωση να πέσει ως δώρο από τον ουρανό, από τους Συμμάχους, ενώ στη χειρότερη κράτησε ανοιχτά δωσιλογική στάση, εντελώς συμβατή με τα ταξικά της συμφέροντα. Κι επειδή είναι αλήθεια πως μόνο η εργατική τάξη μπορεί να εξυψωθεί σε εκπρόσωπο όλης της κοινωνίας, καταργώντας την εκμετάλλευση, τις τάξεις και μαζί τον ίδιο της τον εαυτό...

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, πιστεύω πως πρέπει από δω και πέρα, μεταξύ πολύ σοβαρού και λιγότερο αστείου, να αποκαλούμε "εθνάρχη" το Νίκο Ζαχαριάδη. Που έδωσε το σύνθημα για το έπος της Εθνικής Αντίστασης και το πραγματικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, με τα γράμματά του από τη φυλακή -κι ας έλειπε αιχμάλωτος των ναζί στο κολαστήριο του Νταχάου, στο διάστημα της κατοχής- κι ηγήθηκε του ένοπλου αγώνα του έθνους των εργαζομένων στο δεύτερο αντάρτικο, μιας από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Έτσι έχουν τα πράγματα. Και αν κάποιους ξενίζει αυτό το συμπέρασμα, θα δώσω έμφαση δαλιανιδικού τύπου, με φινάλε Ρετιρέ (σε αντίθεση με τους Μικρομεσαίους, που τους εκπροσωπούν υποτίθεται οι παπατζήδες κάθε εποχής, για να τους ξεζουμίσουν στο όνομα της πάταξης των πρώτων, δηλ των ρετιρέ).

Ε ναι λοιπόν. Εθνάρχης ο Ζαχαριάδης. Αντικειμενικά μιλώντας. Εθνάρχης ο Ζαχαριάδης. Άμα πια...

131 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από την άλλη όμως η εργατική τάξη δεν έχει πατρίδα (και άρα έθνος), οπότε δεν ξέρω αν μπορείς να το πεις με όρους εργατικού κινήματος αυτό.
Παρόλα αυτά, στο δίνω, ότι είναι ότι πιο κοντά είχε ποτέ ο λαός σε εθνάρχη, βλέποντας μέσα από τον τρόπο που το κατανοούν οι αστοί αυτό, και που μας έχουν μάθει και εμάς, δυστυχώς, να το κάνουμε...

Ιβάν Τζόνι

faros είπε...

Προσωπικά, θα προτιμούσα το Λαοπρόβλητος Ηγέτης της Εργατικής Λαϊκής Τάξης.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, off the topic!

Σφυροδρέπανε, αφού σε συγχαρώ είναι για τη σύντομη νεκρολογία σου στο «Ατέχνως» —απ’ ό,τι συνέλαβαν οι κεραίες μου είναι η μοναδική μέχρι στιγμής σχετική είδηση στην Ελλάδα— με αφορμή το θάνατο την Κυριακή που μας πέρασε στο Νόιστρελιτς (περιοχή Μεκλεμβούργου στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο- Εγγύς Πομερανία) του σπουδαίου γερμανού συγγραφέα Χέρμαν Καντ (1926–2016), θα κάνω με την άδειά σου μια μικροδιόρθωση και μια-δυο μικρές σημειώσεις.

Αυτό που ονομάζεις «αυτοβιογραφική νουβέλα» είναι για την ακρίβεια το μυθιστόρημα «Η διαμονή» (Der Aufenthalt, 1977) που πράγματι βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία όπως σωστά γράφεις, και θεωρείται από πολλούς το αριστούργημά του, αν κι εμένα, για καθαρά προσωπικούς λόγους, με συγκινεί περισσότερο το έτερο μεγάλο του έργο, το μυθιστόρημα «Η πανεπιστημιακή αίθουσα τελετών» (Die Aula, 1965) που έχει θέμα, πάλι με αυτοβιογραφικό φόντο, τις εμπειρίες του στη «Σχολή Εργατών-Αγροτών» (Arbeiter-und-Bauern-Fakultät, ABF) ενός πομερανικού πανεπιστημίου από το 1949 και μετά. Αυτές οι σχολές που δημιουργήθηκαν στα πανεπιστήμια της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, είχαν σκοπό να προετοιμάσουν νέους και νέες εργάτες/εργάτριες κι αγρότες/αγρότισσες για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές· λειτούργησαν μεταξύ 1949 και 1963 και στο διάστημα 1951–1963 αποφοίτησαν απ’ αυτές πάνω από 30000 φοιτητές και φοιτήτριες που υπό άλλες συνθήκες —εννοείται καπιταλισμού— δεν θα είχαν ούτε κατά διάνοια την ευκαιρία και δυνατότητα πανεπιστημιακών σπουδών (η αποφοίτηση από μια «Σχολή Εργατών-Αγροτών» συνοδευόταν από την εγγραφή στο πανεπιστήμιο).

Ο Χ. Καντ υπήρξε από τους λίγους, ελάχιστους θα τολμούσα να πω, «υψηλά ιστάμενους» συγγραφείς της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας που μετά το 1989/90 αρνήθηκε να πει το «ἀπεταξάμην» στον κομμουνισμό παρ’ όλες τις κριτικές απόψεις που κατά καιρούς διατύπωνε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη συστηματική συκοφάντησή του που δεν σταμάτησε ούτε και όταν «έφυγε» (ακόμα ηχεί στα αυτιά μου η ραδιοφωνική επισκόπηση του γερμανικού τύπου την περασμένη Δευτέρα το πρωί με αφορμή το θάνατό του: η «ναυαρχίδα» του συγκροτήματος «Σπρίνγκερ» τον αποκάλεσε «ικανό» συγγραφέα που όμως «πούλησε την ψυχή του στο διάβολο» (δηλ. στον κομμουνισμό)!).

Επιφανής λογοτέχνης με γερμανική (τα μυθιστορήματά του διδάσκονταν από τη δεκαετία του 1970 και στα δυτικογερμανικά γυμνάσια) και διεθνή (επισκεπτόμενος προ ετών το πομερανικό πανεπιστήμιο, τη «Σχολή Εργατών-Αγροτών» του οποίου είχε βγάλει, ενεχείρισε στον πρύτανη ένα αντίτυπο της τελευταίας ιαπωνικής μετάφρασης του μυθιστορήματός του «Η πανεπιστημιακή αίθουσα τελετών» με την παράκληση να δοθεί στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη) αναγνώριση και ακτινοβολία αφήνει πίσω του ένα σημαντικό έργο (δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι έχει απ’ αυτό μεταφραστεί στα ελληνικά). Όταν οι δημοσιογράφοι κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του τον ρωτούσαν αν ήταν υπέρ ή κατά της ενοποίησης της Γερμανίας, συνήθιζε ν’ απαντά με το χαρακτηριστικό του ύφος: «Βεβαίως και ήμουν υπέρ της ενοποίησης, αλλά σε μια σοσιαλιστική Γερμανία για μπορέσω κι εγώ να γυρίσω στο Αμβούργο!» (είχε γεννηθεί εκεί).

Παρατηρητικός

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Τα συγχαρητήρια ανήκουν στον Anton Saefkow (ψευδώνυμο ασφαλώς) που μου υπέδειξε την είδηση και κάποια μονοπάτια, για να βρω σχετικές πληροφορίες. Το λάθος στη διόρθωση που κάνεις, βαραίνει εμένα, κατά τη μεταφορά-μετάφραση πληροφοριών από ξενόγλωσσες πηγές.

Sofoklis92 είπε...

Μάλιστα - ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πιο αριστερός από τον Τσίπρα το καταγράψαμε και αυτό

Να θυμήσω μόνο πως 3 χρόνια πριν η κομμουνίστρια αλλά όχι αριστερή Παπαρήγα αναιρούσε με δηλώσεις της στην βουλή τις θέσεις του ΚΚΕ 1963 για την ευθύνη της ΕΡΕ και του αριστερότερου του Τσίπρα -Κωνσταντίνου Καραμανλή στην υπόθεση δολοφονίας του Γρήγορη Λαμπράκη

Ανώνυμος είπε...

Αν αριστερά = κρατικοποιήσεις και δεξιά = ιδιωτικοποιήσεις, τότε μάντεψε ποιος είναι αριστερότερος. Αν ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ* (και κάπως απλουστευμένα φυσικά) αριστερά = προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων ενάντια στα αφεντικά (στις "ελίτ", στη γλώσσα που καταλαβαίνεις) και δεξιά = προώθηση των συμφερόντων των αφεντικών με κάθε τρόπο, πάλι μάντεψε τον κοινό τους χώρο. Μόνο που και σ' αυτή την περίπτωση το αυθεντικό έχει άλλη χάρη...

Για την Αλέκα, απλά ενημέρωσε μας αν αυτό θα αποτελέσει την καινούρια καραμέλα για το επόμενο διάστημα που έρχονται εργασιακά κτλ.

ΡΓ

* Γιατί στα λόγια χτίζονται αλώνια και κατώγια, μαγαρίζονται το Σκοπευτήριο, ο Άρης κτλ., κτλ.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Τσιπρόπουλα,
ώρες-ώρες δίνετε την εντύπωση,πως δεν έχετε καταλάβει σε τι λούκι έχετε μπεί....
Ενδόμυχα, ίσως "...νταξ, πωρέ, μια πασόκ από τα ίδια, μόνο, που αυτή τη φορά έχουμε εμείς την κουτάλα....".
Αμ, δε.....
Και οι λουμπινιές θένε τον καιρό τους.
Τηράτε, τι γίνεται τριγύρω σας! Κεφάλια πέφτουν.
Είναι άλλα χρόνια ετούτα.

Sofoklis92 είπε...

Σχηματικά μιλώντας το ΚΚΕ σήμερα είναι διακοσμητικό κόμμα του αστικού κοινοβουλίου. Εγώ από το νέο σοσιαλδημοκράτη και σχηματικά μιλώντας δεξιότερα του Καραμανλή Αλέξη Τσίπρα περιμένω ελάχιστα ως τίποτα.

Και σε ένα χρόνο πιθανό να είμαι με ποσοστό 5-10% με Κούλη πρωθυπουργό, ελπίζω αμυδρά στο συνέδριο να αλλάξει κάτι αλλά και πάλι φαίνεται που πάμε ως ΣΥΡΙΖΑ

Εσείς με το συμβούλιο των σοφών Ελένη Μπέλλου Μάκη Μαΐλη Αλέκα Παπαρήγα και Δημήτρη Κουτσούμπα να έχουν κάνει κλειστό κλαμπ το ΚΚΕ περιμένετε κάτι επαναστατικό για τα επόμενα χρόνια ;

Και για να αναφέρω και για την τραγική εικόνα της υπόλοιπης αριστεράς σπλάχνων του ΣΥΝ και του παλαιού ΚΚΕ του Λαφαζάνη Ζωούλας Ανταρσίας και ΜΛ μλ συμμαχίας κόμματα σφραγίδες με επαγγελματικά στελέχη εκτός πραγματικότητας

Ποιός έχει ψευδαισθήσεις και σπέρνει αυταπάτες στον λαό πέρα τους οπορτουνιστές της κυβέρνησης λοιπόν;

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια είναι διακοσμητικό, όπως διακοσμητικές είναι για σένα οι αμέτρητες παρεμβάσεις του για την τύχη χιλιάδων εργαζόμενων που συνοδεύονται από αγώνες εκτός κοινοβουλίου στους εργασιακούς χώρους. Το κόμμα σου πάντως νοιάζεται περισσότερο για αυτά τα διακοσμητικά πράγματα κι έτσι φέρνει τις καινούριες αλλαγές στα εργασιακά. Εδώ κάποιες πρώτες δηλώσεις:

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500096572

Πρώτο βήμα φυσικά ο οικονομικός στραγγαλισμός των συνδικάτων. Στο ίδιο θέμα είχε γίνει από άλλο πόστο (αυτό του πουλημένου συνδικαλισμού) και η επίθεση στην ΟΕΝΓΕ πριν λίγο καιρό (αυγή και εφ.συν. μπροστάρισες) που είχε αποφασίσει συμβολική ενίσχυση άλλων συνδικάτων. Σιγά σιγά θα έρθει κι η ρύθμιση για τα κουπόνια ώστε η απεργία να είναι απλά πρακτικώς αδύνατη, όπου συνεχίσει να είναι εφικτή δηλαδή, καθώς και αυτό ρυθμίζεται με την μετατροπή των εργαζομένων σε "απασχολήσιμους" κτλ.

Τράβα τώρα λοιπόν να βγάλεις καμιά πύρινη ανακοίνωση, μπας και ξαναφέρετε στην ζωή τον παλιό "καλό" συριζα, που όλοι θυμόμαστε το ότι ήταν μπροστάρης σε όλους τους αγώνες και άλλα αγαπημένα παραμύθια.

Ijon Tichy

ΥΓ: Για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου υπάρχει και το κατά πολύ πληρέστερο ρεπορτάζ του 902 εδώ:

http://www.902.gr/eidisi/politiki/106032/koroidia-kai-nea-prospatheia-efisyhasmoy-apo-tin-kyvernisi

Έβαλα ωστόσο και την είδηση από το in.gr για το γεγονός ότι οι αστοί δημοσιογράφοι νοιάστηκαν να τον ρωτήσουν επί του θέματος αν προτιμάει την μπούλικη ΝΔ του Κωστάκη έναντι της σημερινής ή της προηγούμενης του Σαμαρά...

Ανώνυμος είπε...

Πετάμε την πίπα (συγγνώμη για τα Γαλλικά), δεν πιάνει και μετά το γυρνάμε στο τσιφτετέλι, καλαματιανό, τσάμικο - διάλεξε και πάρε χορό. Το αστείο είναι ότι στο καπάκι μετά την αναφορά του Σεχτάρ για ΠΑΣΟΚ, σπεύδεις να τον επιβεβαιώσεις παίρνοντας τη θέση του "αριστερού ΠΑΣΟΚ". Αλλά είπαμε, "...σαν φάρσα"

ΡΓ

λαθραναγνώστης είπε...

Σοφοκλή, το 63 δεν υπήρχε ΚΚΕ. Υπήρχε ΕΔΑ που έτρεχε πίσω από τον σκατόγερο τον παπανδρέου και τον παρακαλούσε να τους βάλει στη δούλεψή του. Τέτοια ξεφτίλα!! Συνεπώς η Αλέκα δεν αναίρεσε καμία θέση, κανενός ΚΚΕ. Η Αλέκα το 13, είπε κάτι που αντικειμενικά είναι σωστό. Τώρα, αν αυτό δεν αρέσει σε μερικούς αριστερούληδες γιατί τους χαλάει την αντιπαράθεση δεξιά-αντιδεξιά, αυτό είναι άλλο θέμα.

zoot horn rollo είπε...

Που πας ρε ΚΚΕ με 4 στελεχη μονο...
Η ελπιδα ερχεται, τωρα στο συνεδριο. Αν οχι, ιδια παπατζα με αλλο ονομα.
Επεστρεψαν δρυμυτεροι απο διακοπες, βλεπω.

Sofoklis92 είπε...

λαθραναγνώστη Και βέβαια υπήρχε ΚΚΕ το 1963 αλλά θέλετε να απωθήσετε στο υποσυνείδητο σας εκείνες τις εποχές και την στροφή της Αλέκας 60 χρόνια μετά

zoot horn rollo σε καμιά 20 χρόνια όσοι ζούμε θα διαβάζουμε την αυτοκριτική του ΚΚΕ και τις τεράστιες ευθύνες της τετράδας για το πισωγύρισμα κλπ η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα σε κάθε συνέδριο σας


Ijon Tichy σχηματικά έγραψα πως είναι διακοσμητικό το ΚΚΕ στην βουλή

Το συμπέρασμα είναι πως αν δεν υπήρχε η ευγενική χορηγία της Αλέκας με το ντιμπέιτ στον Χατζηνικολάου το τελευταίο τρίμηνο πριν τις πρώτες εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ με το ζόρι θα ήταν 3ο κόμμα και θα γινόταν το ατύχημα το ΚΚΕ να είναι 2ο και άντε να διαχειριστεί η ομάδα των σοφών σας την χαρά των μπαρουτοκαπνισμένων Κομμουνιστών και εργατών του ΠΑΜΕ

Το 30% των ψηφοφόρων σας που σε ένα μήνα εγκατέλειψαν άρον άρον το κόκκινο καράβι εξαιτίας της σειρήνας ΠΦΑ παρέμεινε στην πλειοψηφία τους σε μας την ΠΦΑ ΣΥΡΙΖΑ και μας χάρισαν 2 φορές τη νίκη το 15

Αλλά ο γιαλός φταίει δεν αρμενίζετε στραβά όταν καλομαθαίνετε τον κόσμο σας στις αποχές και τα λευκά σε δημοψηφίσματα και 2ους γύρους τοπικών θα κατηγορείτε εμάς που ναι φταίμε χαίρω πολύ για την μεγάλη αποχή και απογοήτευση αλλά δεν θα είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι


Μακάρι να διαψευσθώ μου μοιάζει να ελπίζετε να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος ή εμφύλιος ή ο φασισμός να κυριαρχήσει στην Ευρώπη και να γίνουν όλα πουτα για να ξυπνήσει ως δια μαγείας η ΕΤ στην Ελλάδα και να πάρει την εξουσία με παρατηρητή άντε και μπροστάρη το ΚΚΕ

Ο Κούλης και ο κάθε νέος παπατζής που θα προκύπτει παίζουν χωρίς αντίπαλο

Για να μην το παραχέσω όμως θα γράψω ξανά μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι το πολιτικό τέλος για αρκετούς από εμάς που δεν έχουμε γερά στομάχια να αντέξουμε άλλη σοσιαλδημοκρατία

όχι άλλο Ολάντ και Ρέντζι σύντροφε Αλέξη κατά το όχι άλλο κάρβουνο Νίκο Σαραντάκο αν διαβάζεις το μήνυμα μου πες μου αν υπερβάλλω χάσαμε την μπάλα με τις κόκκινες γραμμές τον Σεπτέμβρη θα τα πω να τα ακούσουν στο προσυνεδριακό μπας και

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Σοφοκλή, μια και με κατονομάζεις, δεν είναι συχνό φαινόμενο στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις μέσω εκλογών από αριστερά κόμματα οπότε δεν έχουμε κανένα μέτρο σύγκρισης. Εδώ ο μέγας Λένιν αναγκάστηκε (μιλώντας μάλιστα για πικρή πείρα) να φέρει τη ΝΕΠ "στα σοβαρά και για πολύ καιρό" και (λέω εγώ) αν ζούσε ακμαίος άλλα είκοσι χρόνια θα την είχε διατηρήσει.

Περισσότερα δεν γράφω διότι τα εσωκομματικά μας δεν τα συζητάμε δημόσια, όσο κι αν δεν είμαστε κόμμα νέου τύπου.

Ανώνυμος είπε...

Μιας και το ’φερε η κουβέντα, «γκούγλισα» (ή «γκουγκλάρισα»;) που θα ’γραφε κι ο «Μεγάλος», στο ιντερνέτ και ψάρεψα τα παρακάτω δύο που τα αντιγράφω αυτούσια.

Ένα

Άμα κάποιος που το παίζει ξερόλας εκμεταλλεύεται πολιτικά ότι αυτός που συζητάει μαζί του δεν ξέρει κάτι για να τον παραπλανήσει, τότε αυτός ο κάποιος δεν είναι μόνο ξερόλας, είναι και πολιτικός αλήτης.

Ο Ν. Σαραντάκος πέταξε κάτι στα ρώσικα που το λέει ρητό αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι τσιτάτο του Λένιν: НЭП – это всерьез и надолго = Η ΝΕΠ είναι στα σοβαρά και για πολύν καιρό. Δεν το λέει ακριβώς ότι είναι του Βλαδίμηρου, αλλά σαν χέλι οπορτουνιστικό πούναι, δεν το ξεκαθαρίζει, το ίδιο κάνει σε τελευταία ανάλυση.

Στην πραγματικότητα είναι τσιτάτο από λόγο του Στάλιν. Το τσιτάτο αναφέρεται στον Λένιν, κι ο Σαραντάκος τόχει έτσι κουτσουρέψει ώστε να τον βολεύει. Ολόκληρο το τσιατάτο στο πρωτότυπο και σε ελληνική μετάφραση παρακάτω.

Στο πρωτότυπο:

Ленин говорил, что нэп введена всерьез и надолго. Но он никогда не говорил, что нэп введена навсегда. (И. В. Сталин, К вопросам аграрной политики в СССР: Речь на конференции аграрников-марксистов 27 декабря 1929 г., "Cочинения". – Т. 12. – Москва: Государственное издательство политической литературы, 1949, стр.171.)

Σε ελληνική μετάφραση:

Ο Λένιν έλεγε πως τη ΝΕΠ την καθιερώσαμε στα σοβαρά και για πολύν καιρό. Ποτέ όμως δεν είπε πως τη ΝΕΠ την καθιερώσαμε για πάντα. (Ι. Β. Στάλιν, Ζητήματα της αγροτικής πολιτικής στην ΕΣΣΔ. Λόγος στη συνδιάσκεψη των μαρξιστών θεωρητικών του αγροτικού ζητήματος, 27 του Δεκέμβρη 1929, "Άπαντα", Τόμος 12, Εκδοτικό της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, 1953, σελ. 197).

Ο Νίκος Σαραντάκος είναι πολιτικός αλήτης γιατί είναι βέρος συριζαίος κι είναι βέρος συριζαίος γιατί είναι πολιτικός αλήτης.

Θαυμάστε τον!

Παρείσακτος στο δώδεκα παρά πέντε


Έχει και συνέχεια.

Θεομπαίχτης

Ανώνυμος είπε...

Κι η συνέχεια.

Δύο

«Всерьёз и надолго, но не навсегда» ή ο Λένιν κι ο Στάλιν στην προκρούστεια κλίνη του Νίκου Σαραντάκου

[…] Ο Λένιν τη ΝΕΠ την καθιέρωσε «στα σοβαρά και για πολύν καιρό» (это всерьез и надолго, όπως παραδέχτηκε αργότερα ο Στάλιν). Πόσον καιρό εννοούσε δεν ξέρουμε, διότι ο Λένιν λίγο αργότερα προδόθηκε από την υγεία του εξαιτίας των πυροβολισμών που είχε δεχτεί από την σοσιαλεπαναστάτρια Φάννυ Καπλάν, … […] Ο Λένιν βυθίστηκε στην ανημπόρια και τον Γενάρη του 1924 πέθανε… […] … αλλά τι θα γινόταν άραγε αν ζούσε ακμαίος άλλα 15 χρόνια ο Λένιν; Πιθανώς να μην άλλαζε τίποτα μακροσκοπικά, εγώ όμως δεν αποκλείω η ΝΕΠ στην ΕΣΣΔ να διαρκούσε ίσαμε σήμερα. Και η ΝΕΠ και η ΕΣΣΔ. […] (19/6/2015)

Λέει λοιπόν ο Β. Ι. Λένιν στο πρωτότυπο:

Вот почему мы сказали единодушно, что эту политику мы проводим всерьёз и надолго, но, конечно, как правильно уже замечено, не навсегда. (В. И. Ленин, IX Всероссийский съезд советов 23–28 декабря 1921 г., 1. О внутренней и внешней политике республики. Отчет ВЦИК и СНК 23 декабря, Полное собрание сочинений, 5-ое издание ― Т. 44, Июнь 1921–март 1922 ― Москва: Издательство политической литературы, 1970, стр. 310–311.)

Και στα ελληνικά:

Να γιατί είπαμε ομόφωνα πως την πολιτική αυτή θα την εφαρμόσουμε στα σοβαρά και για πολύ καιρό, μα φυσικά, όπως σωστά ήδη έγινε η παρατήρηση, όχι για πάντα. (Β. Ι. Λένιν, Το ΙΧ Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ 23–28 του Δεκέμβρη 1921, 1. Σχετικά με την εσωτερική κι εξωτερική πολιτική της Δημοκρατίας. Εισήγηση της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής και του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων 23 του Δεκέμβρη, Άπαντα, Έκδοση πέμπτη, Τόμος 44, Ιούνης 1921–Μάρτης 1922, Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 1983, σελ. 310–311)

Αναφέρει ο Ι. Β. Στάλιν στο πρωτότυπο:

Ленин говорил, что нэп введена всерьёз и надолго. Но он никогда не говорил, что нэп введена навсегда. (И. В. Сталин К вопросам аграрной политики в СССР: Речь на конференции аграрников-марксистов 27 декабря 1929 г., Cочинения. ― Т. 12, Апрель 1929–июнь 1930. ― Москва: Государственное издательство политической литературы, 1949, стр.171.)

Και σε ελληνική μετάφραση:

Ο Λένιν έλεγε πως τη ΝΕΠ την καθιερώσαμε στα σοβαρά και για πολύν καιρό. Ποτέ όμως δεν είπε πως τη ΝΕΠ την καθιερώσαμε για πάντα. (Ι. Β. Στάλιν, Ζητήματα της αγροτικής πολιτικής στην ΕΣΣΔ. Λόγος στη συνδιάσκεψη των μαρξιστών θεωρητικών του αγροτικού ζητήματος, 27 του Δεκέμβρη 1929, Άπαντα, Τόμος 12, Απρίλης 1929–Ιούνης 1930, Εκδοτικό της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, [Βουκουρέστι] 1953, σελ. 197).

Μνήμων ουκ αμνήμων


Κατά τα άλλα ο Βλαδίμηρος κι ο Αλέξης μαζί ή «Βάζει κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες»…

Άντε και καλή βδομάδα!

Θεομπαίχτης

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ο Αλεξης είναι κράμα Αλιεντε με Λενιν,το ΚΚΕ καλομαθε(!) τους ψηφοφόρους του στα λευκά και τις αποχές,ενώ παραμένει κλειστό κλαμπ εν αντιθέσει με την Κουμουνδουρου που την αφήνουν ξεκλειδωτη...
Όχι άλλο κάρβουνο.Τραβατε να καειτε αλλού...

ΓΩ

zoot horn rollo είπε...

Αυτά σε διάφορες παραλλαγές, τα έχουμε διαβάσει από πολλούς εδώ κατά καιρούς, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας βέβαια, αλλά μυστηριωδώς καταλήγοντας στα ίδια και τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια (τείνει στο άπειρο)...

Περί σοσιαλδημοκρατίας και στομαχιού, υπάρχουν και τα ζαντακ ή αντίστοιχα φάρμακα, μια χαρά θα είστε και πάλι.

Απολίθωμα είχα γράψει νωρίτερα ένα παρόμοιο σχόλιο που "χάθηκε" για κάποιο λόγο, όποιο θέλετε δημοσιεύετε.

λαθραναγνώστης είπε...

Προς Ν.Σαραντάκο:
Στο ΚΚέδικο μυαλό μου, περνάει η καχύποπτη ιδέα ότι θεωρείς (θεωρείτε, έτσι σας αχτιφάρουνε), ότι ο Τσίπρας εφαρμόζει κάποια Νέα ΝΕΠ.
Όταν θα δώσετε την Κάρπαθο για βάση στους Αμερικάνους, θα μας θυμίζετε το Μπρεστ Λιτοφσκ και το Γκουαντάναμο!
Η οικονομική πολιτική του Τσίπρα, δεν είναι καθόλου "Νέα". Είναι τόσο παλιά, όσο και ο καπιταλισμός και η πολιτική του συμπεριφορά γενικότερα, είναι τόσο παλιά, όσο και το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο....!
Σοφοκλή, δεν σας φταίει καμιά Αλέκα και καμιά "τετράδα" (και όχι μόνο αυτοί) που έβλεπαν, από την αρχή ότι οι "κόκκινες γραμμές" ήταν στην πραγματικότητα "κόκκινα φανάρια" - "Περάστε είμαστε ανοιχτοί"!!

Αναυδος είπε...

Πρεπει να παραδεχτω ότι η αγωνια των συριζεων να εξυπηρετησουν το συστημα είναι ειλικρινής και δεν επιδεχεται παρερμηνειων.

Από κει και περα με ξεπερνα το ότι βαφτιζουν το ξεπουλημα λιμανιων αεροδρομιων και αλλων υποδομων, το ξεκληρισμα των αγροτων, το πελεκημα των συνταξεων το ξεχαρβαλωμα υγειας, παιδειας, πολιτικης προστασιας τη πιστη υποταγη σε αμερικανους, νατο, εε κλπ κλπ σε ΝΕΠ

Αγραμματοι (το λιγοτερο) διαστρεφουν και ευτελιζουν την ιστορια του κομμουνιστικου κινηματος για να δικαιολογησουν τις δικες τους ατιμιες

Δεν είναι απογονοι κομμουνιστων αλλα απογονοι του εμπερτ και σαιντμαν, δολοφονοι της εργατικης ταξης είναι οι ξεφτυλες.

Δεν ξερω τι θα πει το ΚΚΕ σε 20 χρονια ξερω όμως πως ο τσιπρας και το λοιπο συριζαικο σοσιαφασιστικο σκυλολοι θα βρισκεται στον σκουπιδοντενεκε της ιστοριας

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Νικος Σαραντακος

Πως δεν ειναι?Οι σοσιαλδημοκρατες σχηματιζουν κυβερνησεις εδω και 1 αιωνα.

Υπαρχει ομως και το μετρο συγκρισης των κυβερνησεων Σαμαρα και ΓΑΠ,και βλεπουμε οτι η τωρινη κυβερνηση ακολουθει πιστα τα βηματα τους.

Ανώνυμος είπε...

"Ήρθα κι εγώ για τον Λένιν μου, τον λεβέντη μου, το παληκάρι μου, που 'ναι όλα πρόστυχα των εσέρων, όλα οι εσέροι τα κάνουν κι οι μενσεβίκοι. Πρέπει να μα 'στε ενωμένοι! Ο Λένιν μας έδωκε και φάγαμε, αγόρι μου, τη συνταξή μου που παίρνω απ'αυτόν την παίρνω."
Ανώνυμη μπολσεβικογιαγιά

Φορθ Σπούτνικ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΑ» του Λαμπράκη 22-08-2016

Μνημείο θάπρεπε να κάνουν οι «έλληνες» αστοί, και όχι μόνο αυτοί, στον ΔΟΛ, αντί να τον κατατρέχουν, καληώρα….
Τα δυό τελευταία σχόλια 22 Αυγούστου 2016 - 2:29 π.μ. και 9:43 π.μ. , είναι κάτι σαν «Παρθενώνας» της δουλειάς, που έχει κάνει αυτός ο «οργανισμός» (δεν είναι απλή επιχείρηση…) για την καταπολέμηση του κουμμουνισμού και την θωράκιση του Καπιταλισμού στην Ελλάδα.
Την ώρα, που οι χαμηλοτάβανοι μπουζουκοκέφαλοι στήναν Μακρονήσια, ένας Λαμπράκης έβλεπε πολύ μακρύτερα, και πάσχιζε να θεμελιώσει την «σύγχρονη Αριστερά». Αναπολώντας, με αφορμή τα προμνησθέντα σχόλια, την ελληνική αριστερή ιστορία αλλά και το σημερινό της καταστάλαγμα, το αριστεροχώρι, αισθάνομαι την ανάγκη να «βγάλω το καπέλο μου». Τα έχει καταφέρει ΣΧΕΔΟΝ(1) άψογα.
Μην ανησυχείτε ΑΜΦ(2) κοψοχέρικα πασοκόπουλά μου.
Και το διάδοχο σχήμα, ΠΦΚ(3), σας το ξεσκονίζουν, για να κάτσετε.
Κάτι ξέρουν οι Χάγιος-Πιλάφης, για ρωτήστε….

-------------------------------------------------------------------------------
(1) Μόνο εκείνο το άτιμο το ΚΚΕ του ξεφεύγει, σαν το γαλατικό χωριό.
(2) Αλλη Μια Φορά
(3) Πρώτη Φορά Κομμουνιστές

--------------------------------------------------
Υ.Γ. Τιμής ένεκεν: Σαραντάκο, βρέθηκε ένας πιο «μέγας» να υλοποιήσει το όραμά σου. Ντεγκ-Χσιάο-Πινγκ, τον λέγανε.

Ανώνυμος είπε...

Όντως, σχηματικοί είναι κι οι αντεργατικοί νόμοι, σχηματικές είναι κι οι απολύσεις όσων αγωνίζονται, σχηματικοί είναι κι οι αγώνες στο τέλος. Όσο για το στομάχι σου μην το υποτιμάς τόσο. Άντεξες τόσα πολλά, μπορείς κι ακόμη περισσότερα. Είσαι πολύ σκληρό καρύδι και μαθαίνεις εσύ τον κόσμο στα περήφανα ΟΧΙ που σημαίνουν μνημόνιο, στους μίχους και στους μπέους, στα ένα άρθρο κι έναν νόμο κτλ, σε οτιδήποτε παραμυθάκι για την ΕΤ κάτσει στην τελική, κι όταν δεν το χάφτει σφαλιάρα μέχρι να το χάψει. Και στο τέλος φταίει το κκε κι όσοι αντιστέκονται (αμ δεν κοιμούνται όλοι όπως θα'θελες, αλλά τι να πεις), γιατί έτσι φέρνουν τον εμφύλιο, τον φασισμό, ή (πιο λάιτ εδοχή) την δεξά. Εσύ όμως βράχος Σοφοκλή. Τα καταπίνεις όλα προσμένοντας την λύτρωση, για αυτό σου λέω, μην λυγάς τώρα.

Μπήκε κι ο άλλος τώρα να πει ξανά τις ίδιες χιλιοειπωμένες μαλακίες για τον λένιν, την νεπ κτλ. Έγινε επανάσταση και την χάσαμε. Λίγη τσίπα να είχατε θα βγάζατε απλώς τον σκασμό. Αλλά το θράσος είναι χαρακτηριστικό όλων των εγκληματιών και απατεώνων. Προκαλείτε αηδία, τίποτα άλλο.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Ώπα ο ερμηνευτής του Λένιν! Αν ζούσε θα έφερνε και μνημόνιο?

ΡΓ

ΥΓ. Δεν πάτε κάπου αλλού να συζητήσετε τα εσωκομματικά σας?

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Παπουτσωμένε, η σοσιαλδημοκρατία που σχηματίζει εδώ και έναν αιώνα κυβερνήσεις στην Ευρώπη διαφέρει από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από την κομμουνιστική αριστερά. Οπότε, όχι. Αναλογίες μπορείς να βρεις μόνο με τις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Όσο για τα αποσπάσματα που παραθέτει (με bold) ο Θεομπαίχτης, αν τα διαβάσει κανείς στην ουσία τους, προσπερνώντας τους χαρακτηρισμούς, θα δει ότι πράγματι ο Λένιν είχε πει ότι την ΝΕΠ την εννοεί "στα σοβαρά και για πολύν καιρό".

Αν ο Λένιν λέγοντας "για πολύ καιρό" εννοούσε 15 ή 25 ή 50 χρόνια, αυτό δεν το ξέρουμε και δυστυχώς δεν μπορούμε να τον αναστήσουμε για να μας το πει. Σίγουρα πάντως, λέω εγώ, δεν εννοούσε 6-7 χρόνια που διάρκεσε η ΝΕΠ.

Μπορεί βέβαια η κατάργησή της να ήταν σωστή και επιβεβλημένη, και ο Λένιν να έσφαλε στην εκτίμησή του, και μπορεί αν ζούσε να την είχε καταργήσει ο ίδιος βλέποντας τις αντιφάσεις που προκάλεσε, αλλά αυτά είναι εικασίες, εξίσου βάσιμες ή αβάσιμες όσο η δική μου, ότι μπορεί και να την κρατούσε πολλές δεκαετίες.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Νικος Σαραντακος

Και λοιπον;Ειναι πασιγνωστο οτι η σοσιαλδημοκρατια στην Ευρωπη εχει κομμουνιστικο παρελθον.

Αλλαζει κατι επι της ουσιας το οτι ο Δραγασακης πριν ενα τεταρτο του αιωνα ηταν στο ΚΚΕ,ή οτι ο Τσιπρας πριν απο 25 χρονια ειχε κανει ενα φεγγαρι στην ΚΝΕ;

zoot horn rollo είπε...

Γνωστο ανεκδοτο το τελευταιο.

zoot horn rollo είπε...

Συριζαιος, με ο,τι αυτο συνεπαγεται.

Ανώνυμος είπε...

Το δημοκρατικο κομμα στην Ιταλια προερχεται απο το ιταλικο κομμουνιστικο κομμα του γκραμσι και του τολιατι.

Το sdp της γερμανιας ηταν καποτε το κομμα του Λιμπκνεχτ και της Ροζας.

Η σοσιαλδημοκρατια της ανατολικης ευρωπης προερχεται απο τα παλια εργατικα και κομμουνιστικα κομματα του συμφωνου της βαρσοβιας.

Ειδικα η ευρωπαικη σοσιαλδημοκρατια εχει πολυ πιο κραταιους προγονους απο οποιαδηποτε αλλη στο κοσμο. Το θεμα ειναι οτι οι οποιες καταβολες δεν σταματησαν την ιδεολογικη μεταλλαξη. Απαιτειται μετωπο στο σημερα με τον ρεφορμισμο και την σοσιαλδημοκρατια για να μπλοκαρει η μεταλλαξη.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

ΝΕΠ = νεοφιλελεύθερα μνημόνια. Κι επειδή έγινε και μια προλεταριακή επανάσταση κι έχουν κοινωνικοποιηθεί και τα μπ, να μην ξεχνάμε και το μπρεστ-λιτόφσκ:

https://twitter.com/t_anastasiou/status/753881673092116481

Σχετίζεται με τις αριστερές κυβερνήσεις της λατινικής αμερικής λέει ο άλλος, κι όχι με την σοσιαλδημοκρατία της πασοκάρας των τελευταίων 25 χρόνων (που διαφέρει πλέον από την νεοφιλελεύθερη δεξιά της νδ μόνο στα πρόσωπα). Τους χτυπάνε αλύπητα οι νατοϊκοί κιόλας, έχουν προσπαθήσει να κάνουν και 2-3 πραξικοπήματα, δις ις α κουπ να πούμε, και για αυτό θέλουν να χτίσουν άλλες 2-3 βάσεις του νατο εδώ, για αυτό συνεχίζουν με την αμέριστη συνεργασία της αντιιμπεριαλιστικής μας κυβέρνησης τα ανδραγαθήματά τους οι νατοϊκοί στο προσφυγικό και άλλα πολλά και ωραία (τι έγινε με τους 8 τούρκους αξιωματικούς είπαμε;).

Δεξιός μέχρι το μεδούλι είσαι Νικόλα. Και δεν έγινες τώρα, εδώ και 20κάτι χρόνια είσαι.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Κανεις τον χαζο τωρα; Παρεθεσες αποσπασμα του λενιν χωρις την καταληκτικη συμπερασματικη προταση που ο ιδιος επελεξε.
Και απο αυτο βγαζεις συμπερασμα οτι η νεπ θα ισχυε μεχρι σημερα (1 αιωνα μετα!!) αν ζουσε ενω αυτος στο συμπερασμα υποστηριζει το ακριβως αντιθετο.

Ο.Χ.Ε.Π.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Παπουτσωμένε, λες
"Ειναι πασιγνωστο οτι η σοσιαλδημοκρατια στην Ευρωπη εχει κομμουνιστικο παρελθον."

Κάτι θα κάνω λάθος, αλλά εγώ θα έλεγα ότι τα ΚΚ στην Ευρώπη, ιστορικά, έχουν σοσιαλδημοκρατικό παρελθόν, αφού προήλθαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, από τη διάσπαση των σοσιαλιστικών/σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων το 1919-21 (όχι στην Ελλάδα βέβαια)

Με το ΔΚ στην Ιταλία πράγματι υπάρχουν αναλογίες, είναι και αυτοί μετεξελιξη του κόμματος του Τολιάτι και του Μπερλινγκουέρ. Όχι η μόνη μετεξέλιξη.

Σεχτάρ, έχεις δίκιο για τον Τενγκ, πιθανώς και η ΕΣΣΔ να εξελισσόταν έτσι. Θα περιμένουμε βέβαια να δούμε το τέλος του έργου (αν ζούμε ως τότε).

zoot horn rollo είπε...

Υπερωριες μαλλον.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΝΣ

Μιλαμε για την εποχη πριν τον Α' ΠΠ,οπου σοσιαλδημοκρατης και κομμουνιστης ηταν εννοιες αξεχωριστες και τα σοσιαλδημοκρατικα κομματα ηταν στην ουσια πρωιμα κομμουνιστικα κομματα και οχι τα τσιρκα που ειναι σημερα.

Συνεχιζω να μην καταλαβαινω ομως πως η ιδιοτητα του πρωην μελους ΚΚΕ καποιων στελεχων του ΣΥΡΙΖΑ, βαραινει περισσοτερο ως προς τον χαρακτηρισμο του ΣΥΡΙΖΑ ως κομματος σε σχεση με τις πραγματικες πολιτικες του κομματος αυτου.

Στο κατω κατω και το ΠΑΣΟΚ εχει στελεχη προερχομενα απο την ΚΝΕ και το ΚΚΕ,χωρις αυτο να αλλαξει την πολιτικη του φυσιογνωμια.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Παπουτσωμένε, κύκλους κάνουμε. Λες "Στο κατω κατω και το ΠΑΣΟΚ εχει στελεχη προερχομενα απο την ΚΝΕ και το ΚΚΕ,χωρις αυτο να αλλαξει την πολιτικη του φυσιογνωμια." Μιλάς για μετρημένους στα δάχτυλα, στον ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός κορμός αλλά και η μεγαλη πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών προέρχεται από το ΚΚΕ ή από το ΚΚΕ εσωτ.

Τέλος πάντων, δεν έχει μεγάλη σημασία, ούτε ήθελα να κάνω τέτοια συζήτηση -με ρώτησε ένας σύντροφός μου και έπρεπε να απαντήσω. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η ιστορία.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"Μιλάς για μετρημένους στα δάχτυλα, στον ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός κορμός αλλά και η μεγαλη πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών προέρχεται από το ΚΚΕ ή από το ΚΚΕ εσωτ."
Αυτή η καταραμένη τυπολατρία της δογματικής "αριστεράς"!
Ε, και;
Ο χαρακτήρας κάθε οργανισμού προσδιορίζεται από την συμπεριφορά του. Η βάση του τΣύριζα είναι κατά 80-90% το παληό-καλό Πασόκ;.
Τι σημασία έχει η καταγωγή της ηγεσίας, από την στιγμή, που η τελευταία επέλεξε να προσαρμοστεί στα χούγια αυτής της βάσης;
O πασόκας έχει, παρά τις σφαλιάρες, παραμείνει πασόκας, γαντζωμένος κυριολεκτικά σε ένα ψεύτικο όνειρο. Κι αυτό δεν αλλάζει μέρα-με την μέρα, και κυρίως δεν αλλάζει χαϊδεύοντάς του τα αυτάκια και κοροϊδεύοντάς τον.
Είσαστε τραγικές φιγούρες, πασοκόπουλά μου, και οι αρχηγοί σας (μια και "δεν είσαστε κόμμα νέου τύπου") απλά τομάρια.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΝΣ

Το ΚΚΕ εσ. δεν ηταν κομμουνιστικο κομμα.

ΟΚ,απλως ηθελα να αναιρεσω αυτο που ειπες περι πρωτης φορας,που δεν ισχυει.

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Σεχτάρ, δεν ξέρω τι εννοείς με τον όρο "βάση" (απλά μέλη; οπαδούς; ψηφοφόρους;) αλλά είμαστε και πολλοί που προερχόμαστε από το ΚΚΕ -βέβαια, όπως έχεις γράψει άλλη φορά κι αυτούς πασόκους τους θεωρείς.

λαθραναγνώστης είπε...

Ν.Σαραντάκο, λες ότι "δεν έχει μεγάλη σημασία, ούτε ήθελα να κάνω τέτοια συζήτηση..."
Έχει σημασία, διότι πάνω σε κάτι τέτοιους ισχυρισμούς (ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από την κομμουνιστική αριστερά), βασίζονται διάφοροι και ενοχοποιούν και το ΚΚΕ γι αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι υπάρχει σχέση μεταξύ τους.
Κατ αρχήν, το ΚΚΕες, δεν είχε καμία σχέση με την "κομμουνιστική αριστερά". Οπορτουνιστικό ρεφορμιστικό μόρφωμα ήταν. Να μην τα ξαναλέμε...
Τώρα, όσον αφορά στα στελέχη και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΚΚΕ, είναι τελείως διαφορετικό, το ίδιο άτομο, όταν ενεργούσε όντας μέλος του ΚΚΕ και δεσμευόμενο από τον δημ. συγκ., απ ότι έξω από αυτό. Από την πλευρά τουλάχιστον της "κομμουνιστικής αριστεράς", οι δύο περίοδοι της ζωής του δεν έχουν καμία συνέχεια. Το τι κάνει κάποιος "πρώην" δεν αφορά καθόλου το ΚΚΕ ούτε το χαρακτηρίζει. Το τι κάνει για παράδειγμα τώρα ο Δραγασάκης δεν είναι καθόλου ενδεικτικό του τι έκανε όταν ήταν μέλος του κόμματος.

Ανώνυμος είπε...

@Ν. Σαραντάκο,
Επείδή τυγχάνει να είσαι ο πιο σοβαρός σχολιαστής που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα είναι να μελετήσεις καλύτερα ζητήματα που αφορούν την ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Τουλάχιστον πέρασες από το ΚΚΕ και όσο να ΄ναι η βιβλιογραφία της Σ.Ε. τη δεκετία του ΄80 ήταν πλούσια. Δεν χρειάζεται να μας επαναλαμβάνεις όλη την μπουρδολογία για την ΝΕΠ της περεστρόικα και των οπορτουνιστών που πήγαν τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ ή αλλού. Εγώ και πολλοί άλλοι, νέοι ακόμα εκείνη την περίοδο, τα "χαφταμε" για τη ΝΕΠ, χωρίς να μπούμε στη διαδικασία να μελετήσουμε σε βάθος. Έπρεπε να γίνει η διάσπαση το 90 και αργότερα οι επεξεργασίες του ΚΚΕ για να μπούμε στον κόπο να ξαναδιαβάσουμε κάποια ζητήματα. Για αυτό σου λέω, ασ΄το με την ΝΕΠ και την ιστορία του κ. κιν....Και καλό θα είναι αυτόν τον έρμο τον Λένιν να μην το ξεφτυλίζετε για να δίνετε άλλοθι σε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ!
kk-1

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Αυτο που λεμε ''Αριστερα'' ειναι σχηματικα κομμουνισμος+σοσιαλδημοκρατια.

Αριστερο κομμα,που να μην ειναι ουτε κομμουνιστικο,ουτε σοσιαλδημοκρατικο,δεν υπαρχει.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ σιγουρα δεν ειναι κομμουνιστικο κομμα.

Εν πασει περιπτωσει,ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνα κοντα 2 χρονια,δεν ειναι ενα πια ικρο κομμα της αντιπολιτευσης που κρινεται βασει των θεωρητικων του διακυρηξεων (που ακομα και αυτες την περιοδο του παλιου ΣΥΡΙΖΑ ηταν απλως ελαχιστα αριστεροτερες του ΠΑΣΟΚ).

Κρινεται βασει της κυβερνητικης του πολιτικης,η οποια ειναι πανομοιοτυπη με εκεινη των προηγουμενων δεξιων και κεντροαριστερων κυβερνησεων.

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Λαθραναγνώστη, ως προς το ΚΚΕ εσ. σου θυμίζω μόνο ότι το ΚΚΕ το 1987 με την ίδρυση του ενιαίου Συνασπισμού συμμάχησε με το "μόρφωμα" που λες.

Συμφωνώ πάντως ότι αλλιώς ενεργεί κάποιος ως μέλος του ΚΚΕ και ως μη μέλος.

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε τα μουρουτοτρόλλια που γράφουν και ξαναγράφουν "μας κυβερνάνε οι κομμουνιστές και για αυτό μπλα μπλα*", έχουμε και τα συριζοτρόλλια να απαντούν "ναι, κομμουνιστές είμαστε, και για αυτό εν αντιθέσει με εσάς μπλα μπλα*". Χιλιοπαιγμένο έργο (χρόνια πρώτο στα τσαρτς επί πασοκ-νδ) αλλά συνεχίζει να σπάει ταμεία.

*μπλα μπλα = εφαρμογή μνημονίων και νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

"Tο 'να χερι νιβει τ'αλλο..." που λενε.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το (κάθε άλλο παρά) αγνό κι άδολο συριζοτρολάρισμα θα είναι σε μεγάλο βαθμό πηγή έμπνευσης για το σημερινό σημείωμα.
Κατά τα άλλα, οι ελιγμοί (πώς λέμε Γράμμος-Βίτσι; καμία σχέση) η επιμονή στον τύπο και τις δευτερεύουσες λεπτομέρειες για να αποφευχθεί η ουσία, η επιμελής αξιοποίηση κάθε δυνατότητας παρανόησης που προσφέρει ο γραπτός λόγος, ώστε να μη βγει νόημα και να μην απαντηθεί τίποτα και ποτέ, μου θυμίζουν βασικά αυτό (αντί άλλων χαρακτηρισμών).

https://www.youtube.com/watch?v=FB9YoPQEia0

λαθραναγνώστης είπε...

Κακώς κάκιστα συμμάχησε! Αυτό ήταν αδιαμφισβήτητο λάθος!
Ήταν βλέπεις και η βάση που πίεζε από κάτω τόσα χρόνια, να ενωθεί η αριστερά, να ενωθεί η αριστερά κι εγώ χάρηκα όταν έγινε η συμμαχία, καλόβουλα μεν - η βάση πάντα καλόβουλα ζητάει κάτι, αλλά ο ρόλος της ηγεσίας είναι να κρατιέται μακρυά από συναισθηματισμούς και να ενεργεί με αντικειμενικά κριτήρια!

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Ευχης εργον τελικα η ανατροπες του 90 ! Θειο δωρο για το κομμουνιστικο κινημα ! Καθαρισε η ηρα απ το σταρι και μπηκαν τα θεματα στη σωστη τους βαση

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Λαθραναγνώστη, ασφαλώς υπήρχε η πίεση της βάσης, αλλά δεν ήταν μόνο αυτή. Πάντως εμένα εκείνο το ΚΚΕ με εξέφραζε και νομίζω (προσωπική η άποψη, μπορεί να πέφτω έξω) πως ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως και να είναι πιο κοντά στο ΚΚΕ του 80 (όχι στις θέσεις αλλά στη νοοτροπία) παρά το σημερινό ΚΚΕ.

Ο άλλος, πάλι, ο Ζούκωφ εννοώ, χαίρεται για την κατάρρευση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, μια καταστροφή ιστορικών διαστάσεων, επειδή μείνανε οι καθαροί. Μου θυμίζει μια πολύ αγαπημένη κατά τα άλλα συντρόφισσα από τα χρόνια του 80, η οποία αγανακτούσε με τις ανανεωτικές τάσεις στο ΚΚΕ, και μου έλεγε "Να μείνουμε 5% αλλά να είμαστε καθαροί". Τώρα πια βέβαια που η ευχή της εκπληρώθηκε, υποψιάζομαι πως έχει περάσει στον χώρο της επιχειρηματικότητας και του εκσυγχρονισμού.

Σφυροδρέπανε, δεν άνοιξα το λινκ που βάζεις διότι θεωρώ πως δεν έχει καμιά σχέση με όσα γράφω -δεν τρολάρω.

λαθραναγνώστης είπε...

Στρατάρχα μου θα διαφωνήσω!
Το τίμημα του ξεκαθαρίσματος, ήταν και είναι τεράστιο, ασύλληπτο!. Και για τους κομμουνιστές, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα γενικότερα. Ο χειρότερος "υπαρκτός", είναι χίλιες φορές καλύτερος από αυτή τη κόλαση που ζούμε τώρα.
Στο λέει άνθρωπος που έζησε τον "υπαρκτό" στα χειρότερά του....

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ε ναι, η σύνδεση Λένιν, ΝΕΠ και Σύριζα είναι άκρως σοβαρή τοποθέτηση, όχι τρολάρισμα.

Τέλος πάντων, εγώ διάλογο επί τρολαρίσματος δεν ανοίγω. Εδώ εσύ δεν ανοίγεις ένα βιντεάκι που κρατάει δύο δεύτερα, τι να λέμε...

λαθραναγνώστης είπε...

Μη βλαστημάς βρε Νίκο μου, να χαρείς.........

λαθραναγνώστης είπε...

...........Ισα ίσα. Στη νοοτροπία είναι που δεν έχει καμία σχέση το ΚΚΕ του 80 με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το "ματάκι" που παίζει σβέλτα δεξιά κι αριστερά, πάνω και κάτω, να βρει την ευκαιρία και να την αρπάξει, το χαμογελάκι το δημοσιοσχεσήτικο, την αυθάδεια να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο, τη ψευτιά που ήταν τόσο προφανής ώστε απαξίωνε αυτόν στον οποίο απευθύνονταν, τη δημαγωγία και τη λαοπλάνη ποτέ δεν τα είχε αυτά το ΚΚΕ.

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Καλά, το άνοιξα!

Λαθροτέτοιε, συμφωνούμε απόλυτα για τον υπαρκτό, κατά τα άλλα άνοιξε έναν Ριζοσπάστη του 1987 και έναν σημερινό και κάνε συγκρίσεις (δεν σου λέω για την ποιότητα, διότι η τοτινή ήταν εξακόσια έτη φωτός μπροστά, εννοώ στο ύφος).

zoot horn rollo είπε...

Υπερωριες φουλ,λογικο...

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθει να πουλησει οση παραμυθα προλαβαινει μεχρι την δεθ.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί τσιμπάω, μάλλον επειδή η τεράστια συμπύκνωση λαθροχειρίας, θράσους και προκλητικότητας απλά με ξεπερνάει... Είναι χιλιοειπωμένο και κλισέ - για την ακρίβεια απέκτησε αυτό το status επειδή αντανακλά τέλεια την πραγματικότητα - αλλά ρε αδερφέ έχετε αφήσει το ΠΑΣΟΚ έτη φωτός πίσω! Έρχεσαι και παριστάνεις τον κληρονόμο του "παλιού καλού ΚΚΕ" του '80 και προσπαθείς να μας πείσεις ότι η ποιότητα τότε ήταν σαφώς καλύτερη από σήμερα.
Κάποια πραγματάκια για να μπουν καλά στο μυαλό σου γιατί μας θεωρείς χαζούς, αν και όπως έχει πει κάποιος άλλος πολλάκις εδώ μέσα η υπεροψία σου/σας δεν θα σου/σας βγει σε καλό εντέλει, και νομίζεις ότι εν έτει 2016 μπορείς να σέρνεις την αλά Έμπερτ βρώμα σου εδώ μέσα:

1. Κληρονόμος του ΚΚΕ σε όλη του την ιστορική πορεία είναι το ΚΚΕ και κανένας άλλος, πόσο μάλλον οι ριψάσπιδες. Όσο θα υπάρχουμε, και θα φροντίσουμε να υπάρχουμε μέχρι το τέλος, θα ενσωματώνουμε διαλεκτικά όλες τις στιγμές του Κόμματος μέχρι τώρα. Θες επεξήγηση τι σημαίνει διαλεκτικά; Επειδή είσαι του "αφηγήματος" λέω κι έχεις ξεχάσει τα παλιά... Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για σένα αλλά και για κάτι άλλους ανεκδιήγητους τύπους που λερώνουν το όνομα του πρώτου Οργάνου του Κόμματος .

2. Λαθροχειρία ολκής: Συγκρίνεις τον Ριζοσπάστη του 1987 με τον σημερινό, φυσικά για να τον βρεις κατώτερης ποιότητας. Έχει νόημα αυτή η σύγκριση; Με τι ακριβώς κριτήρια το κάνεις; Θες να πεις ότι είχε καλύτερες "πένες"; Καλύτερα σκίτσα; Μήπως εννοείς ότι ήταν πιο συγκαταβατικός με την "αριστερά"; Αν εννοείς τα πρώτα ας το συζητήσουμε συνυπολογίζοντας όμως κάποιες παραμέτρους όπως οι υποδομές και οι δυνατότητες. Άλλωστε οι "πένες" και οι σκιτσογράφοι την κρίσιμη στιγμή λακίσαν και με ιδιοτελή κριτήρια. Προτιμώ παιδιά πεισμένα για το σοσιαλισμό που θα βελτιώνονται συνεχώς παρά μεγάλες φίρμες που σε αδειάζουν την κρίσιμη στιγμή. Αν πάλι εννοείς το δεύτερο, δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε, τον δρόμο μας και την υποτέλεια σου. Εκτός αν εννοείς το δεύτερο αξιοποιώντας τα πρώτα οπότε σου αρμόζει μόνο ένα όνομα: Απατεώνας.

ΡΓ

ΥΓ. Πάντως θαυμάζω την επιμονή σου. Σε φτύνουν από παντού κι εσύ εκεί. Επειδή ξέρεις ότι αυτά που λες είναι ψέματα και ΠΑΣΟΚιές και παρ' όλα αυτά τα λες, να σε ενημερώσω ότι σε αντίθεση με ότι πιστεύεις είσαι μέγα τρολλ. Και πετυχημένο μάλιστα!

Νίκος Σαραντάκος είπε...

ΡΓ δυο διευκρινίσεις μόνο

Η σύγκριση που προέτρεψα τον Λαθραναγνώστη να κάνει ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΣΕ την ποιότητα αλλά το ύφος της εφημερίδας το 2016 και το 1987. Εκανα την αναφορά στην ποιότητα ακριβώς για να μην εξετάστεί η διαφορά ποιότητας. Ίσως κακώς, γιατί σου έδωσα την ευκαιρία να στρέψεις εκεί τη συζήτηση.

Επίσης όσα γράφω ειναι προσωπικές μου απόψεις οπότε τα σου/σας που γράφεις είναι άστοχα ή ίσως πονηρά.

Πέρα από αυτές τις διευκρινίσεις, συζήτηση δεν μπορεί να γίνει μαζί σου. Με βρισιές δεν θέλω να συζητάω, κι εσύ βρίζεις.

Ανώνυμος είπε...

1. Οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί δεν είναι βρισιές. Παρεπιπτόντως κάποτε μια του ΠΑΣΟΚ μου είχε απαντήσει ακριβώς όπως εσύ επειδή της είχα πει ότι λέει ψέματα.

2. Εμ σου αναγνωρίζω την αξιοθαύμαστη ικανότητα σου να τρολάρεις, εμ δεν με παίζεις...

3. Και στο προκείμενο. Πως ορίζεις το "ύφος"; Αν διάβασες αναλυτικά τι έγραψα και δεν τυφλώθηκες από τις "βρισιές" προσπάθησα να προσεγγίσω το τι εννοείς. Επίτρεψε μου (ένιωσα την τάση να γράψω επέτρεψε για να σου δώσω την ευκαιρία να με διορθώσεις!) να θεωρώ ότι αυτό που σε κόφτει είναι η ενδεχόμενη συγκαταβατικότητα ως προς την "Αριστερά". Και ως γνήσιος συνομωσιολόγος να σε ρωτήσω αν είναι τυχαίο που διάλεξες το 1987 και όχι π.χ. το 1982 ή το 1979. Και μη μου πεις ότι ήσουν μικρός τότε...

Αν θες να με παίξεις παίξε με. Αλλιώς δν θα στεναχωρηθώ κιόλας!

ΡΓ

λαθραναγνώστης είπε...

Ν.Σαραντάκο,
Μια πολιτική εφημερίδα, όργανο ενός κόμματος, δεν την παίρνει κανείς για το "ύφος" της, αν και δεν καταλαβαίνω κι εγώ ακριβώς τι περιλαμβάνεται μέσα στην έννοια "ύφος", αλλά για το περιεχόμενό της. Κι η ανάγνωσή της γίνεται "ενεργά" και όχι παθητικά. Πράγμα που σημαίνει ότι παρακάμπτεις το θέμα "ύφος". Πάντως και το 87, όχι εσύ, αλλά άλλοι του πολιτικού χώρου στον οποίο βρίσκεσαι τώρα, τα ίδια με αυτά που λες, λέγανε και τότε.
Άσε που για να ξεμπροστιάσεις το Τσίπρα, το Κατρούγκαλο, το Τσακαλώτο καθώς και όλο το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης δεν χρειάζεται και κανα ιδιαίτερο στυλ. Μάλλον λίγο παραπάνω χέσιμο χρειάζεται και αυτό όντως είναι κάτι που λείπει από το "ύφος" του "Ρ".

Διαβάζω καμιά φορά την Αυγή στο διαδίκτυο. Αυτό είναι το ύφος που προτείνεις? ή της ΕφΣυν?
έλεος!!

zoot horn rollo είπε...

Θιχτηκε ο μεγα-τρολλας...

zoot horn rollo είπε...

Μα γιατι; Αυγη κι Ελευθεροτυπια, εγγυηση.Διαχρονικα.

λαθραναγνώστης είπε...

Βρε Σαραντάκο, μήπως το 87 διευθυντής στον "Ρ", ή τέλος πάντων αρχισυντάκτης ήταν ο Καρτερός?

Νίκος Σαραντάκος είπε...

ΡΓ: Διάλεξα το 1987 επειδή ήταν η χρονιά που ιδρύθηκε ο Συνασπισμός κι επειδή κατά τη γνώμη μου τότε έφτασε ο Ριζοσπάστης στις καλύτερες στιγμές του μετά το 1946-7.

Για το άλλο που λες, μα είναι φανερό ότι ισχύει, αφού το είχα ήδη γράψει. Ο Ριζοσπάστης του 1987 ήταν ενωτικός προς την υπόλοιπη αριστερά -παραμονές του Συνασπισμού, λέμε.

Πάντως, για να τα λέμε όλα, και τώρα αξίζει έπαινος στην ηγεσία του ΚΚΕ για την υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκεί στην αριστερή κυβέρνηση, χωρίς τις εξαλλοσύνες των άλλων κομμάτων.

(Βέβαια, πολύ πιο 'φιλικη' αντιπολίτευση ασκούσαμε στο ΠΑΣΟΚ ως το 1984. Κι ενώ εμείς θεωρούσαμε ότι πάμε πολύ μαλακά, θυμάμαι όταν είχα πάει στο Βερολίνο ένα στέλεχος από το ΕΣΚΓ να μας λέει ότι κακώς είμαστε τόσο αυστηροί!)

Ανώνυμος είπε...

Το πιο επιτυχημένο τρόλλινγκ του Νικόλα, μέχρι το επόμενο. Ολόκληρη συζήτηση για να μας πείσει ότι είναι κομμουνιστής ένας άνθρωπος που στηρίζει μια καραδεξιά κυβέρνηση που εφαρμόζει πολύ σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές (πού είναι ο άλλος μπούφος να μας πει για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό που είναι σε σωστή κατεύθυνση και για τα λαμόγια τους αγρότες;), που έχει ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, είναι ο καλύτερος στρατιώτης του νατο στην περιοχή αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο σε ένα πολύ δύσκολο και ευαίσθητο θέμα όπως το προσφυγικό στο οποίο διαπράττει εγκλήματα ως σωστός σύμμαχος, κι ετοιμάζει και περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά (γιατί όσα έχουν γίνει δεν είναι αρκετά...) που φτάνουν τους νεοφιλελέρες σε οργασμό (διαβάστε capital.gr, έχουν ανοίξει σαμπάνιες), ενώ ζωές καταστρέφονται με αμείωτους ρυθμούς.

Όσο για τον ρίζο και το τι είδους εφημερίδα είναι, έχει ξαναγίνει η συζήτηση και πάλι είχε αποχωρήσει (αφού τα άκουσε) με παρόμοιες γελοιότητες (με βρίζετε κτλ). Κάποιοι πιστεύουν ότι η εφημερίδα της εργατικής τάξης είναι για να γράφουν άρθρα γνώμης κάποιοι ψευτοσελέμπριτις της διανόησης για τον λούτσο κτλ και μόνο για αυτό. Δεν τον πρόλαβα τον ρίζο του 87, αλλά ξέρω ότι τότε έλυναν κι έδεναν στο κκ ο κοτζιάς κι ο ανδρουλάκης μεταξύ άλλων, ενώ βλέπουμε και την εφημερίδα με την οποία συνεργάζεται σήμερα ο Νικόλας και κρίνουμε (γιατί έχει δηλώσει περήφανος για την πχιότητα της αυγής, των ενθεμάτων κτλ). Γι'αυτό μην τσιμπάτε στις παπαριές του.

Ijon Tichy

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ο Συνασπισμός δε δημιουργήθηκε το 87 όμως.
Το 87' έγινε το 12ο Συνέδριο που τον περιέγραφε.
Και το κοινό πόρισμα βγήκε Δεκέμβρη του 88' αν θυμάμαι καλά (για την ακρίβεια διέρρευσε με τις γνωστές "συντροφικές" μεθόδους, άλλο αν επιλεκτικά γίνεται επίκληση του γνωστού "τα εν οίκω μη εν δήμω").

Ανώνυμος είπε...

"...Πάντως, για να τα λέμε όλα, και τώρα αξίζει έπαινος στην ηγεσία του ΚΚΕ για την υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκεί στην αριστερή κυβέρνηση, χωρίς τις εξαλλοσύνες των άλλων κομμάτων..."

Δώσε κι άλλο μεγάλε μπαλλαδόρε, παίξε κι από τις δύο πτέρυγες. Οι απεργίες κι οι κινητοποιήσεις δεν σας ενοχλούν, οι εξαλλοσύνες της νδ σας ενοχλούν κι οι σκληρές κόντρες επιπέδου σεφερλίδικης επιθεώρησης.

Πασοκ λεβελ = + άπειρο.

Ijon Tichy

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Ωπ, τώρα το είδα αυτό. Λαθροτέτοιε, το 1985-88 λέω ότι ήμουν απλός συνεργάτης στον Ρ. στην κριτική δίσκων αλλά δεν μπορω να το αποδείξω διότι δεν υπέγραφα.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Tichy

''Το πιο επιτυχημένο τρόλλινγκ του Νικόλα, μέχρι το επόμενο. Ολόκληρη συζήτηση για να μας πείσει ότι είναι κομμουνιστής ένας άνθρωπος που στηρίζει μια καραδεξιά κυβέρνηση που εφαρμόζει πολύ σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές (πού είναι ο άλλος μπούφος να μας πει για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό που είναι σε σωστή κατεύθυνση και για τα λαμόγια τους αγρότες;), που έχει ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, είναι ο καλύτερος στρατιώτης του νατο στην περιοχή αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο σε ένα πολύ δύσκολο και ευαίσθητο θέμα όπως το προσφυγικό στο οποίο διαπράττει εγκλήματα ως σωστός σύμμαχος, κι ετοιμάζει και περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά (γιατί όσα έχουν γίνει δεν είναι αρκετά...) που φτάνουν τους νεοφιλελέρες σε οργασμό (διαβάστε capital.gr, έχουν ανοίξει σαμπάνιες), ενώ ζωές καταστρέφονται με αμείωτους ρυθμούς.''

Ναι αλλα ολα αυτα τα κανει ενα κομμα προερχομενο απο την κομμουνιστικη αριστερα,ας μην ειμεθα τοσο αυστηροι.

Αναυδος είπε...

Συμφωνα με τον νταμπλντορ της λεξικολογιας τη δεκαετια του ’80 ο Ριζοσπαστης και το ΚΚΕ ηταν υπερ της ΕΕ του ΝΑΤΟ των ιμπεριαλιστικων επεμβασεων κλπ. υποστηριζαν περικοπες μισθών συνταξεων κοινωνικων παροχων, προπαγανδιζαν ιδιωτικοποιησεις και την αναγκη για αυξημενη φορολογηση του λαου κι ετσι το νιωθει πιο κοντα του

Δεν προκειται για σχιζοφρενεια αλλα για συνειδητη διαστρεβλωση. Πλεον τα συριζοτρολ αξιοι συνεχιστες της αυριανης και του γκεμπελς εχουν ανεβασει σε νεα υψη τον αντικομμουνισμο

Νίκος Σαραντάκος είπε...

"Πάντως εμένα εκείνο το ΚΚΕ με εξέφραζε και νομίζω (προσωπική η άποψη, μπορεί να πέφτω έξω) πως ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως και να είναι πιο κοντά στο ΚΚΕ του 80 (όχι στις θέσεις αλλά στη νοοτροπία) παρά το σημερινό ΚΚΕ. "

Όχι στις θέσεις, έγραψα μπρε!

Ντάμπλντορ

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι και να λέει ο Σαραντάκος, ο "Ρ" και τη δεκαετία του ΄80 και το ΄87, με περηφάνεια δήλωνε όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε το τιμημενο σφυροδρέπανο για σύμβολο του και διακήρυττε "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε"!. Και σε κάθε περίπτωση υπερασπιζόταν τον σοσιαλισμό, την επανάσταση και ήταν ενάντια στην ΕΟΚ. Αυτά που έχει και τώρα. Όλα αυτά δηλαδή που ο Σαραντάκος τα πέταξε στα σκουπίδια, τα πολέμησε μαζί με τους ομοίους του, δίνοντας αποτυχημένα τη μάχη για να βγούν από το "Ρ". Το ίδιο ισχύει και για τον τίτλο του κόμματος, το ίδιο το κόμμα και τα σύμβολά του. Όλα τα άλλα που μας λέει ένας τύπος που πήγε στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ το 1990 και πολέμησε το ΚΚΕ, είναι περιττά!
Δυστυχώς για εσένα Σαραντάκο, πολλοί από εμάς ζήσαμε εκείνη την περίοδο από πρώτο χέρι. Για αυτό το λόγο, λίγο μέτρο από μέρους σου στα προβοκατόρικα υπονοούμενα δεν θα έβλαπτε!
kk-1

zoot horn rollo είπε...

Πολλές υπερωρίες...

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Αχ KK-1, δεν μ' αφήνεις ν' αγιάσω, δηλαδή να μην ξαναγράψω στο νήμα.

Προσωπικά, το 1991 πήγα σπίτι μου αφού δεν μπορούσα να διαλέξω -συμφωνούσα με τους αποχωρήσαντες στα ιδεολογικά αλλά διαφωνούσα με τον τρόπο που ενέργησαν. Συνέχισα να ψηφίζω αδιάλειπτα και με συνέπεια το Κόμμα (αλλά έριχνα συνήθως ασταύρωτο) έως και το 2007.

zoot horn rollo είπε...

Αχ ΚΚ-1, καλά σου λέει.
Τα υπόλοιπα αν θέλουμε (που δεν) τα πιστεύουμε...

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Οι θεσεις του ΣΥΝ,ακομα και τα πρωτα χρονια του,ηταν πολυ πιο συντηρητικες απο τις θεσεις του παλιου ΠΑΣΟΚ ή της ΕΔΑ.Για το ΚΚΕ ουτε λογος.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΟ 2007 ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;

ΒΡΗΚΕΣ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ;

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

εξακολουθω να πιστευω ευχης εργο τις ανατροπες γιατι δεν υπηρχε περιπτωση να καθαρισει ο κοπρος του Αυγεια που ειχε γεμισει το κ.κ .Το οτι μειναμε οι λιγοι και υποφερει ολη η ανθρωποτητα ειναι το αναγκαιο κακο που ΠΡΕΠΕΙ να υποστουμε ολοι .Ιστορικη αναγκαιοτητα

Ανώνυμος είπε...

Ο Σαίξπηρ γράφει στον «Άμλετ» (Δεύτερη Πράξη, Δεύτερη Σκηνή, στίχος 206): «Though this be madness, yet there is method in’t.», δηλ. «Παρά την τρέλα τους όλα αυτά έχουν ειρμό» (μετάφραση Γιωργου Χειμωνά, στην οποία το «method» του πρωτότυπου μεταφράζεται «ειρμός»· θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να είχε μεταφραστεί και «μέθοδος», αλλά τελοσπάντων).

Τηρουμένων των αναλογιών ή mutatis mutandis που ’λεγαν κι οι αρχαίοι Ρωμαίοι —το τονίζω αυτό για να μη δίνουμε στο άτομο περισσότερη αξία απ’ όση πραγματικά έχει— το ίδιο ισχύει και για το Νίκο Σαραντάκο και τις σε στιλ «διάττοντα αστέρα» εμφανίσεις του σε τούτο δω, αλλά και σ’ άλλα προσκείμενα στο ΚΚΕ ιστολόγια, στα οποία συνηθίζει να τρυπώνει: αυτό που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με τρολιά, είναι μεθοδευμένη παρέμβαση ενός ΣΥΡΙΖΑίου σε διατεταγμένη υπηρεσία. Έχω συγκρατήσει πώς τον είχε παλιότερα (24/6/2014, δηλ. σε σχετικά ανύποπτο χρόνο) χαρακτηρίσει ο Αντώνης του Lenin Reloaded (είχε προηγηθεί διώξιμο, «μπαν», του Σαραντάκου από το συγκεκριμένο ιστολόγιο): «Ξέρω τι τον έτσουξε, και δεν είναι το μπαν. Είναι η αναφορά μου στο γεγονός ότι έχει ήσσονος σημασίας ρόλο και χαμηλής διαβάθμισης χρέωση στο ΣΥΡΙΖΑ (δικτύωση με ΕΑ, φραξιονισμό και υπεράσπιση “Αυγής„ και Left) και δεν λαμβάνεται εσωκομματικά σοβαρά υπόψη ως διανοούμενος. […] υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αποδέχονται πλήρως την ατιμία, αλλά η ασημαντότητα θέσης στην μεγάλη τράπεζα των ατίμων τούς κάθεται στον λαιμό.».

Βέβαια, δεν αποκλείεται να διαισθάνεται αρκετά έντονα ο Σαραντάκος, όντας «απόφοιτος μετ’ επαίνων» της Μεγάλης του Καιροσκοπισμού Σχολής του καπιταλισμού, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει —σιγά-σιγά, αλλά πολύ σταθερά— να «μπάζει» απ’ όλες τις μεριές και ήδη τρίζει να καταρρεύσει. Γι’ αυτό, θέλοντας να «κρατήσει πισινή» (κανείς δεν ξέρει ποτέ τι γίνεται στον κόσμο που ζούμε κι ο Σαραντάκος είναι «παλιά καραβάνα» σ’ αυτά), επιδίδεται από καιρού εις καιρόν σε προσεκτικές —δήθεν φιλικές— αβάντες προς τους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ στο διαδίκτυο, μπας και τους χρειαστεί για την «επόμενη ημέρα» που προβλέπεται να είναι πραγματική «Doomsday» γι’ αυτόν και το σινάφι του.

Ό,τι και να συμβαίνει πάντως, ας λάβει σοβαρά υπόψη του ο Σαραντάκος και οι περί αυτόν την προειδοποίηση του Σεχτάρ σε προηγούμενο σχόλιο αυτού του νήματος· του την υπενθυμίζω: «Τσιπρόπουλα, ώρες-ώρες δίνετε την εντύπωση, πως δεν έχετε καταλάβει σε τι λούκι έχετε μπει… Ενδόμυχα, ίσως “...νταξ, μωρέ, μια ΠΑΣΟΚ από τα ίδια, μόνο, που αυτή τη φορά έχουμε εμείς την κουτάλα…„. Αμ, δε… Και οι λουμπινιές θένε τον καιρό τους. Τηράτε, τι γίνεται τριγύρω σας! Κεφάλια πέφτουν. Είναι άλλα χρόνια ετούτα.».

Αυτά προς το παρόν…

Παρατηρητικός

Ανώνυμος είπε...

Τι λες ρε Ζούκωφ; Είσαι σοβαρός; Αν είναι δυνατόν να γράφονται τέτοιες μπούρδες που θυμίζουν παπαδαριό στην καλύτερη (μην πω τίποτα χειρότερο), άκου αναγκαίο κακό το να υποφέρει όλη η ανθρωπότητα.

Κι επειδή εικάζω ότι θα επανέλθει κι ο Νικόλας καθώς του δίνεται πάτημα, το κόμμα του σήμερα συμβάλλει σε αυτά εδώ:

http://www.902.gr/eidisi/eyrovoyli/106194/kataggelia-gia-tis-antikommoynistikes-ekdiloseis-ee-kai-slovavikis-proedrias

Ijon Tichy

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Σκεψου πως θα ειχες ακομα Σαραντακους να το παιζουν βαρια χαρτια στο κομμα σου Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Το οτι σωσαμε το κομμα δεν ειναι λογος να χαιρομαστε για την πτωση του μπλοκ. Και αν οι σαραντακοι δεν το παιζουν βαρια χαρτια στο κκε, το παιζουν σε ολα τα υπολοιπα κκ της ευρωπης οποτε δεν ειναι και για πανυγυρια.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Συμφωνώ με ΟΧΕΠ, ειδικά για το δεύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Υ. Γ. στην τελευταία παράγραφο του τελευταίου μου σχολίου σ’ αυτό το νήμα.

Νίκος Σαραντάκος (22/8): «Παπουτσωμένε, η σοσιαλδημοκρατία που σχηματίζει εδώ και έναν αιώνα κυβερνήσεις στην Ευρώπη διαφέρει από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από την κομμουνιστική αριστερά. Οπότε, όχι. Αναλογίες μπορείς να βρεις μόνο με τις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.»

Από τις επικεφαλίδες του σημερινού (26/8) διαδικτυακού αθηναϊκού τύπου:

► «Βολιβία: Απεργοί απήγαγαν και σκότωσαν στο ξύλο τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας — Οι εργατικές διαδηλώσεις για αλλαγές στη νομοθεσία πήραν βίαια τροπή αυτή την εβδομάδα» («Το Βήμα»/«Τα Νέα»)

► «Σοκ στην Βολιβία: Απεργοί ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου υπουργό — Είχε πάει να μιλήσει σε συγκεντρωμένους μεταλλωρύχους στην περιοχή Παντούρο - Η κυβέρνηση προσπαθεί να εντοπίσει το πτώμα του» («Πρώτο Θέμα»)

► «Βολιβία: Απεργοί ανθρακωρύχοι δολοφόνησαν τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών» («Η Καθημερινή»)

► «Σοκ στη Βολιβία: Απεργοί ανθρακωρύχοι δολοφόνησαν τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών» («Έθνος»)

► «Δολοφονία υπουργού από ανθρακωρύχους στη Βολιβία» («Η Εφημερίδα των Συντακτών»)

Προφήτης αποδεικνύεται ο Ηλίας, καλή του ώρα, προφήτης!

Παρατηρητικός

Αναυδος είπε...

ωχ η η ρανια η ο γιωργος

Sofoklis92 είπε...

Είπα ότι δεν θα γράψω πριν το συνέδριο, αλλά προσέχετε τι εύχεστε και με τι χαίρεστε. Ο ένας που έπεσε το ανατολικό μπλοκ , ο άλλος που τραμπούκοι σκότωσαν υπουργό του Μοράλες. Άντε να φάνε και τον Κατρούγκαλο να βγει η προφητεία

Με τον σεισμό στην Ιταλία καμιά χαρά ρε σύντροφοι ;

Εκεί κατάντησε το ΚΚΕ να παρακαλά σαν τους Ιεχωβάδες την καταστροφή του κόσμου για να επέμβει ο Σωτήρας και να δικαιωθούν οι 144 χιλιάδες καθαροί, κρατήστε τον αριθμό εκεί θα πάτε το κόμμα σας. Και αν τα σκάτωσε ο Σύριζα δεν σημαίνει πως δεν τα σκατώσατε και εσείς και η Ανταρσία και τα μλ και ο Λαφαζάνης και κάθε απόκομμα της αριστεράς

Αρνούμαι να ξαναμπώ σε ένα μπλογκ που οι αναγνώστες τπυ ζηλεψαν τους αναγνώστες του πρώτου φλέγματος κ του μακελειού

Το ανεβάσεις δεν το ανεβάσεις Μπρεζνιεφικέ δεν με ενοχλεί πρόσεχε μονο την ανθρωποφαγία και τον πολιτικό κυνισμό μερικών στο ΚΚΕ γιατί θα σε πάρει η μπάλα και σένα που είσαι ρομαντικός τυπάς

Sofoklis92 είπε...

Οι διαμαρτυρόμενοι εργάτες που απήγαγαν και σκότωσαν τον υπουργό ήθελαν να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρίες ,Αδώνιδες δηλαδή κατάλαβες Παρατηρητικέ ή μπα ;

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΤΟ ΠΟΥΤΣΟΔΕΚΑΝΟ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕ 3 ΜΕΤΩΠΑ, ΤΟΤΕ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΗΤΤΗΘΕΙ. ΚΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ.

ΡΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ. ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ!!

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

"Οι διαμαρτυρόμενοι εργάτες που απήγαγαν και σκότωσαν τον υπουργό ήθελαν να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρίες"

Καλα ενταξει εχεις ξεφυγει. Η ομοσπονδια των μεταλλιων στην οποια προσκεινται οι απεργοι ηταν για χρονια ισχυρος υποστηρικτης του Μοραλες. Για αυτο αλλωστε πηγε και ο υπουργος αυτοπροσωπως εκει. Λιγο δυσκολο να γιναν αδωνιδες ξαφνικα. Μπορει να αγωνιζονται κατω απο τα συμφεροντα των αφεντικων τους (αυτο διαφερει απο το να εισαι αδωνις), αλλιως με την ιδια λογικη θα πρεπει να απολογηθεις που το κομμα σου εχει συνυπαρξει με τετοιους στην ελλαδα.

Και μην κλαιγεσαι για το μπλοκ και για το κκε. Εδω και 25 χρονια προβλεπετε την διαλυση μας αλλα μονο εσεις διαλυεστε ως τωρα.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Πήρε τα ζαντακ του, έφτιαξε το στομάχι του ο "φιλοΚΚΕ" κι επανήλθε για ένα τελευταίο σχόλιο (μέχρι το επόμενο).

Πρωτότυπε, σ'έχει προλάβει ο Πανούσης με τους ιεχωβάδες εδώ και χρόνια.
Οι προβλέψεις για "κομματίδια" κι άλλα παρόμοια όμορφα επίσης μπαγιάτικες από 2012.
"Αρνούμαι...": μεγάλη μπουκιά φάε κτλ.

Αυτά που θα έρθουν από Σεπτέμβρη, τα έφερες κι εσύ με το τρόπο σου.

Ανώνυμος είπε...

http://m.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/106470/den-katavlithike-epidoma-anergias-logo-tehnikoy-provlimatos-apo

Αλλη μια επιτυχια.

Ο.Χ.Ε.Π.

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Σοφοκλή, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, είχε δώσει κάποιες υποσχέσεις ο Μοράλες που δεν τις τήρησε, ενώ το πρόβλημα ήταν μπλεγμένο, είχε δημιουργηθεί από δεκαετίες.

Ωστόσο, στην κεντρική ιδέα δεν έχεις άδικο -κι αν/όταν πέσει η κυβέρνηση της Βολιβίας ή όποια άλλη απόμεινε στη Λατινική Αμερικη, η πλουτοκρατία και ο ιμπεριαλισμός θα πανηγυρίζουν, οι προοδευτικοί άνθρωποι όλου του πλανήτη, μαζί και οι Κουβανοί, θα θρηνούν, κι ένα κοντοπίθαρο κιτρινιαρικο ανθρωπάκι, ο Παρατηρητικός ας πούμε, θα γελάει χαιρέκακα και θα χοροπηδάει: -Είδατε; Σας τόλεγα! Τέρμα πια οι αυταπάτες!

Ανώνυμος είπε...

Από τη σημερινή διαδικτυακή έκδοση των «Νέων», οι προσθήκες σε ορθογώνιες αγκύλες ([ ]) κι οι υπογραμμίσεις με κυρτά ημίμαυρα δικές μου:

ΒΟΛΙΒIΑ: ΑΠΕΡΓΟI ΑΠHΓΑΓΑΝ ΚΑΙ ΣΚOΤΩΣΑΝ ΣΤΟ ΞYΛΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤH ΥΠΟΥΡΓO ΕΡΓΑΣIΑΣ [sic]

Τα γεγονότα πήραν άσχημη τροπή μετά τον αποκλεισμό κεντρικού δρόμου από τους απεργούς και τη σύγκρουσή τους με την αστυνομία που είχε ως αποτέλεσμα δυο μεταλλωρύχοι να χάσουν τη ζωή τους. [λεζάντα φωτογραφίας]

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας Ροδόλφο Ιλάνες ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από απεργούς εργάτες μεταλλείων αφού τον απήγαγαν, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

«Πήγαμε στο μέρος όπου βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ιλάνες και τον βρήκαμε νεκρό. Είμαστε κατατρομαγμένοι», είπε ο Μόισες Φλόρες, διευθυντής του ραδιοφώνου Fedecomin, το οποίο μεταδίδει αποκλειστικά ειδήσεις που αφορούν τα μεταλλεία, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Σε άλλες δηλώσεις σε τοπικά μέσα δήλωσε ότι «συνάδελφοί μας ανέφεραν πως πέθανε από άγριο ξυλοδαρμό».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Ιλάνες, 56χρονών, είχε απαχθεί από απεργούς εργάτες μεταλλείων και κινδύνευε από βασανιστήρια στο Πανδούρο, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λα Παζ.

Οι διαδηλώσεις των εργατών που ζητούν αλλαγές στη νομοθεσία πήραν βίαια τροπή αυτή την εβδομάδα μετά από μπλόκο σε κεντρικό δρόμο. Σε επεισόδια την Τετάρτη, δύο εργάτες σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 17 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Η Εθνική Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Μεταλλείων της Βολιβίας (Fencomin), που κάποτε συγκαταλέγονταν στους υποστηρικτές του αριστερού προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, προκήρυξε απεργία διαρκείας μετά από την αποτυχία, όπως ανακοίνωσε, των διαπραγματεύσεων για το νόμο που αφορά τα μεταλλεία.

Οι διαμαρτυρόμενοι εργάτες απαιτούν περισσότερες άδειες λειτουργίας μεταλλείων, το δικαίωμα να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρείες, και μεγαλύτερη αντιπροσώπευση μέσω ενώσεων.


Πρόχειρο πρώτο σύντομο συμπέρασμα, γιατί μετά το θάνατο του υπουργού, κατά πώς δείχνουν τα πράγματα, η κατάσταση θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο: Η εργατική τάξη γίνεται από τον οπορτουνισμό βορά του καπιταλισμού με όλα τα επακόλουθα που μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. Τώρα, αν κατά τη διάρκεια της βοράς αυτής την «πληρώνει» και κανένας οπορτουνιστής («κεφάλια πέφτουν» που λέει κι ο Σεχτάρ), ε, δεν θα χάσει τότε κι ο καπιταλισμός βελόνι (για να παραφράσω μια από τις συχνές αποστροφές του Νίκου Σαραντάκου): ας πρόσεχε ο οπορτουνιστής να μην την πάθει απ’ τ’ αφεντικά του.

Αυτά κι ο νοών νοείτω, αν διαθέτει, βέβαια, νου…

Παρατηρητικός

λαθραναγνώστης είπε...

Ναι Σαραντάκο και Σοφοκλή! Και ο Μαρξ που άσκησε κριτική στην Παρισινή Κομμούνα ήταν ένα κοντοπίθαρο κιτρινιάρικο ανθρωπάκι που γελούσε και χοροπηδούσε κι έλεγε "σας τα λεγα εγώ"!
Κι έγραψε μάλιστα και ολόκληρο βιβλίο!
Σα δεν ντρέπεστε λιγάκι που προσπαθείτε να πολώσετε τον κόσμο σας με κάτι τέτοιες χυδαιότητες.
Έχετε πάρει διαζύγιο εδώ και χρόνια από αυτό που ονομάζεται αντικειμενική κριτική, γενικώς κριτική. Σας βολεύει, όπως βολεύει όλους του τυχοδιώκτες, ο κόσμος να άγεται και φέρεται από το συναίσθημα, χωρίς αναλυτική ικανότητα, να βλέπει μόνο το αποτέλεσμα, για να έρχεστε εσείς και να του σερβίρετε την αιτία, μια αιτία που σας βολεύει και απομακρύνει τη σκέψη απ τις βρωμιές σας.
Αναρωτιέται και καλά, η Deutche Welle, αν ο Τσίπρας εξελίσσεται σε σοσιαλδημοκράτη......
http://www.enikos.gr/international/405811,DW-Exelissetai-o-Tsipras-se-Sosialdhmokrath.html
Τι λες κυρά μου, τώρα το κατάλαβες?
Σας τα λεγε το ΚΚΕ εδώ και χρόνια αλλά δεν το ακούγατε... ΧΑχαχαχα!!!!

(κι άλλο κοντοπίθαρο κιτρινιάρικο ανθρωπάκι χοροπηδάει γελώντας.
Γεμισε ο κόσμος κοντοπίθαρα κιτρινιάρικα ανθρωπάκια που χοροπηδάνε γελώντας!
Σαραντάκο, μπας και βλέπεις τα Πόκεμον και τα μπέρδεψες?)

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Ο Μαρξ, Λαθραναγνώστη, έγραψε συντροφικα και με πόνο ψυχής, δεν ήταν σταλεγάκιας. Κανείς δεν λέει να σταματήσεις την κριτική σου.

Α, και μην βάζεις ίσα κι όμοια τον Μαρξ με τον Χολερίξ.

Ανώνυμος είπε...

Τα "κιτρινιάρικα ανθρωπάκια" είναι αυτά που με κάθε κυβέρνηση, "δεξιά" και "αριστερη", σε κάθε περίπτωση, προσπαθούν να οργανωθεί η αντίσταση και η αντεπίθεση με τον κόσμο και μέσα στον κόσμο. Αυτοί έχουν δικαίωμα να κατακεραυνωνουν τις αυταπάτες. Και το πληρώνουν με απολύσεις, διώξεις και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, όταν άλλοι διορίζονται σε παχυλές θέσεις ασελγώντας στο οικογενειακό τους παρελθόν. Και όχι δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑιος (αυτό, μαλιστα, είναι βρισιά κ. Σαραντακο...) να θέλω διοριστήρια. Να λείψει το θράσος από τον κόσμο θα ήθελα και να μην προσπαθείτε να καλύψετε τη χεσμένη σας φωλιά με την πρόκληση. Ζητώ πολλά? Αν κρινω από συνασπιστήρια τύπου Sofoclis μάλλον ναι!

ΡΓ

ΥΓ. Για την παράλληλη συζήτηση περί σοσιαλιστικού στρατοπέδου ένα έχω να πω: Ανατράπηκε από τις πολιτικές και τα "στελέχη" που εκφράζουν διαχρονικά οι Σαραντάκοι, οδηγώντας τον κόσμο στη χειρότερη θέση. Ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της ανατροπής ήταν να μην κυριαρχήσουν πριν καθίσουν στο σβέρκο μας. Άρα δεν πρέπει ούτε για πλάκα να θεωρούμε ότι είναι θετικό που γκρεμίστηκε το σπίτι επειδή φύγαν εξ' αυτού οι κατσαρίδες.
ΥΓ2. Ξέρω, βρίζω...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αν μη τι άλλο είναι τραγική ειρωνεία να κάνει λόγο για "Χολερίξ" ο Φούλιους Ζιζάνιους, το πράσινο ανθρωπάκι από τη Διχόνοια του Αστερίξ.

Πράσινο, γιατί έρχεται με "εκλεπτυσμένα, πετροπουλικά επιχειρήματα" να αντιπαραθέσει το παλιό καλό ΚΚΕ στο σημερινό και να δει τι ψάρια θα πιάσει.

Καταπράσινο, γιατί υπερασπίζεται σαν σκυλί του πολέμου το ΠΑΣΟΚ της εποχής μας. Και κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι "δε δικαιούται δια να ομιλεί", όπως θα έλεγαν στη γλώσσα του, τα πασοκικά

Υγ: εγώ πάντως δεν έχω λόγο να λυπηθώ αν πέσει το ΠΑΣΟΚ που μας κυβερνά. Ούτε και να χαρώ, εφόσον αυτό δε γίνει με όρους κινήματος, αλλά στα πλαίσια μιας τυπικής, αστικής εναλλαγής, για να προλάβω μερικούς.

λαθραναγνώστης είπε...

ΡΓ, ακριβώς αυτό το παράδειγμα ήθελα να χρησιμοποιήσω κι εγώ και με πρόλαβες.
Το ότι "πιάσαμε" κατσαρίδες και ποντίκια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γκρεμίσουμε το σπίτι για να απαλλαγούμε!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω πολύ χρόνο αλλά νομίζω-συγγνώμη αν κάνω λάθος- ότι οι απεργοί στη Βολιβία (χώρα με μεγάλο ορυκτό πλούτο) δε ζητούν να εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες όπως λέει το απόσπασμα των Νέων που έβαλε ο Παρατηρητικός αλλά το να υπογράφουν συμβόλαια οι συνεταιρισμοί τους με ιδιωτικές εταιρείες έτσι ώστε να πουλάνε εκεί ότι παίρνουν από την (άναρχη) εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Συνεταιρισμοί που μπορεί να είναι μεγέθους ακόμα και λίγων ατόμων. Αν τους περιγράφαμε και σαν (πολύ) μικρές ΒΙΟΜΕΤ ίσως να μην ήταν υπερβολή. Ίσως να είναι ένα παράδειγμα που δείχνει γιατί η αστική τάξη αγκαλιάζει πολλές φορές (στα λόγια τουλάχιστον) τα ιδεολογήματα περί αυτοδιαχείρισης, συνεταιρισμούς ανέργων κτλ., τα όρια αυτών των εγχειρημάτων αλλά και τις διάφορες αντιφάσεις που γεννιούνται, πχ τη "χαριτωμενιά" αυτούς που χτες τους πουλούσαν φούμαρα, να τους λες σημερινούς Αδώνιδες.

ρα

Ανώνυμος είπε...

γιατι θα πρέπει να λυπηθούμε αν πέσει ο Σύριζας; Μήπως τα λαμογια που τρώνε με χρυσές κουτάλες απο τους θώκους των υπουργείων, ενω μέχρι χτες ήταν στις παρυφές των γραμματέων των υπουργείων, μόνιμα θεραπαινίδες της αστικής εξουσίας, είναι το τελευταίο κάστρο πριν τη φασιστικοποίηση του κράτους; Δεν το νομίζω. Καλά ξεκουμπίδια βρωμερές σκουλικαντέρες. Ο Τσίπρας δεν είναι ούτε Μπλουμ, ούτε Καμπαγιέρο, μάλλον για Σαϊντμαν το κόβω, αυτόν δηλαδή που ψήφισε το μνημόνιο των Βερσαλλιών στη Γερμανία, αφού πρώτα κατέπνιξε την επανάσταση των εργατών στο Βερολίνο με τη βοήθεια των φράικορπς.

για οποιον ενδιαφέρεται, έτσι για μια σύντομη αναθάρρηση:
Λίνα Οδένα, Αιντα Λαφουέντε, Ροζάρια λα ντιναμιτέρα, Φάνη Σκούνχεντ, η τελευταία γάζωσε κάτι λιποτάκτες του μετώπου της Αραγονίας (ειχαν φύγει με τα όπλα τους απο φλεβαρη) το Μάη του 1937, και κάτι προδότες τροτκιστές, έξω απο τα γραφεία του PSUC, το απαλλοτριωμένο ξενοδοχείο Colon

el quinto regimiento

και μην ξεχνάμε,ζήτω οι επαναστατικές δίκες της Μόσχας!
τουφέκι σε ολα τα λυσσασμένα σκυλιά :-) [εστω και με δυο μέρες καθυστέρηση της επετείου της απόφασης του επαναστατικού δικαστηρίου της Μόσχας]

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχει ο Πετρόπουλος με τον Σαραντάκο ?

Και μια και το έφερε η κουβέντα, φοβερός Γιώργος Πετρόπουλος από φουμπού, πριν έναν μήνα. Γιατί όταν ο λαός λέει περήφανο ΟΧΙ οι κομμουνιστές ριζοσπαστικοποιούν το ΟΧΙ απέναντι στον αστισμό και τον ιμπεριαλισμό. Αν ο λαός εξαπατήθηκε σημαίνει πως το δημοψήφισμα δεν ήταν απάτη, είχε σημασία το ΝΑΙ και το ΟΧΙ. Το δημοψήφισμα θα ήταν απάτη αν ίσχυε το περήφανο ΟΧΙ και δεν γινόταν τιποτα, έλα όμως που το ΚΚΕ συμφωνούσε με τον Σαραντάκο πως το ΟΧΙ είναι καταστροφή !!

Κωσταντίνος

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Μιλώντας στη Βουλή- απ' αφορμή την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls- ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο περσινό δημοψήφισμα λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Τα "ήξεις - αφήξεις" του ΣΥΡΙΖΑ τους 6 πρώτους μήνες πέρσι (όχι ότι δεν συνέχισε και μετά δηλαδή, αλλά τέλος πάντων μιας και γι' αυτή την περίοδο γίνεται λόγος σήμερα) κατέληξαν σε ένα δημοψήφισμα που αποδείχτηκε μαϊμού από τους διοργανωτές τους και από τα ερωτήματα τα ίδια που έβαζε, όπως ακριβώς το είχε προβλέψει το ΚΚΕ, αφού μέσα σε μια νύχτα το πραγματικά "περήφανο ΟΧΙ" του ελληνικού λαού, έτσι όπως το αισθανόταν και έτσι όπως το εξέφραζε, μετατράπηκε σε ένα πελώριο ΝΑΙ σε μνημόνια, στο κουαρτέτο, στη σφαγή του λαού μας. Αυτό που αισθάνεται ο ελληνικός λαός και η νεολαία είναι ότι για μια φορά ακόμα εξαπατήθηκαν. Είδαν να διαψεύδονται οι ελπίδες τους, βλέπουν ότι και οι σημερινοί κυβερνώντες και οι χθεσινοί συγκυβερνώντες τού βάζουν ψεύτικα διλήμματα, εκβιαστικά διλήμματα, χωρίς να θίγουν στο ελάχιστο όλους αυτούς που φταίνε πραγματικά για την οικονομική κρίση, για την κατάντια της χώρας, για την ανεργία, τη φτώχεια».
Τι ακριβώς λέει εδώ ο Κουτσούμπας:
α) Το δημοψήφισμα ήταν μαϊμού ευθύς εξαρχής. Ήταν δηλαδή μια απάτη.
β) Ο λαός ψήφισε ΟΧΙ συμμετέχοντας σε ένα δημοψήφισμα- απάτη. Πράγμα που σημαίνει πως είτε «ναι» ψήφιζες είτε «όχι» το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο και το αυτό αφού το όλο πακέτο, ως απάτη, μόνο αποτέλεσμα που εξυπηρετούσε την απάτη μπορούσε να φέρει.
γ) Εντούτοις το ΟΧΙ του λαού ήταν- με τα λόγια του ΓΓ- περήφανο. Συνεπώς υπερέβαινε την απάτη και ως πολιτική πρακτική και ως πολιτικό αποτέλεσμα.
δ) Το ΟΧΙ αυτό η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε ΝΑΙ με αποτέλεσμα ο λαός να νιώθει εξαπατημένος.

Κωνσταντίνος

Ανώνυμος είπε...

Στα λόγια του ΓΓ υπάρχει μια καταφανής αντίφαση ή μια παραδοχή που δεν ομολογείται ευθέως. Το ξεκαθαρίζουμε: Αν το δημοψήφισμα- ως στήσιμο- ήταν μαϊμού ο λαός κακώς συμμετείχε στο πλαίσιο του ΝΑΙ και του ΟΧΙ. Αν το ΟΧΙ ήταν περήφανο κι ο λαός στη συνέχεια εξαπατήθηκε από την κυβέρνηση, αυτό σημαίνει πως ο λαός κατάφερε να δώσει στο δημοψήφισμα άλλο περιεχόμενο. Συνεπώς, ανεξαρτήτως του πως στήθηκε το δημοψήφισμα, υπήρχε σε αυτό μια δυναμική που έφερε το λαό σε διάσταση με την κυβέρνηση και τους κυρίαρχους κύκλους της χώρας και της Ευρώπης.
Είναι γνωστή η στάση του ΚΚΕ στο περσινό δημοψήφισμα. Δεν είδε καμία δυναμική και καμία υπερηφάνεια στο ΟΧΙ και ακριβώς γι' αυτό το λόγο δεν το στήριξε. Δεν θα μπορούσε για ιστορικούς και πολιτικούς λόγους να ταχθεί με το ΝΑΙ. Προτίμησε το άκυρο.
Πρακτικά, όμως, η στάση του ΚΚΕ ευνοούσε το ΝΑΙ. Γιατί; Το είχαμε εξηγήσει τότε. Θα το ξαναεπαναλάβουμε: Ο κόσμος που επηρεάζει το ΚΚΕ δεν θα ψήφιζε ποτέ ΝΑΙ. Αυτό δεν χρειάζεται να εξηγηθεί. Με την γραμμή όμως που υιοθέτησε η ηγεσία του κόμματος, στερούσε αυτόν τον κόσμο από το ΟΧΙ. Αδυνάτιζε το ΟΧΙ. Συνεπώς αδυνατίζοντας τον έναν πόλο συμβάλλεις αντικειμενικά στην ενίσχυση του άλλου. Η μεγαλειώδης νίκη του ΟΧΙ εμπόδισε πολλούς να δουν αυτή την πραγματικότητα. Αλλά αν το αποτέλεσμα ήταν οριακό υπερ του ΝΑΙ τότε θα ήταν σε όλους ξεκάθαρο πως αυτό συνέβηκε γιατί το ΚΚΕ αφαίρεσε δυνάμεις από το ΟΧΙ.
Εν κατακλείδι, αν το ΚΚΕ έβγαλε συμπέρασμα ότι το ΟΧΙ ήταν περήφανο και συνεπώς ο λαός που το επέλεξε εξαπατημένος, στη συνέχεια από την κυβέρνηση (και όχι συνένοχος για την συμμετοχή του σε ένα δημοψήφισμα μαϊμού) οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του για την στάση που κράτησε πέρσι. Βρέθηκε σε διάσταση με τον λαό και υπό αυτή την έννοια τον εγκατέλειψε σε μια κρίσιμη μάχη τόσο στην διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας όσο και μετά που η κυβέρνηση έκανε τα δικά της.
Υ.Γ. Ο φίλος και συνάδελφος Δημήτρης Κανελλόπουλος έχει απόλυτο δίκιο πάνω σε αυτό το ζήτημα με όσα έγραψε στο
The Press Project (http://www.thepressproject.gr/…/To-KKE-afise-to-lao-mono-to…)
Δεν έχει κανένα απολύτως δίκιο ο Νίκος Μπογιόπουλος με όσα του απάντησε στην ίδια ιστοσελίδα (http://www.thepressproject.gr/…/Rabdos-en-gonia-ara-to-KKE-…). Η στάση του, βεβαίως, είναι απολύτως κατανοητή. Πέρσι είχε στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την κομματική γραμμή. Όχι από κομματικό καθήκον- καθότι μέλος του ΚΚΕ- αλλά γιατί την πίστευε. Τότε είχα αισθανθεί την ανάγκη να του απαντήσω δημόσια και επέλεξα, για ευνόητους λόγους, το FB. Ήταν η πρώτη φορά που έβγαινα δημόσια απέναντι σε έναν σύντροφο και φίλο με τον οποίο με συνέδεαν πολύχρονοι κοινοί αγώνες και αγωνίες. Τούτη είναι η δεύτερη και επιλέγω πάλι το FB για να πω, απλώς, πως έχει άδικο και πως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι ώστε να είχε βγάλει κάποια συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα στη γνώμη είναι ιερό για όλους.
Προς το παρόν αυτά.-
Γ.Π.

Κωνσταντίνος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αρκετά στενή. Από το ΦΒ μπορεί να είναι και πιο εύκολο να τη διαπιστώσεις.

Το σχόλιό σου είναι εντελώς άσχετο με το θέμα της ανάρτησης τη συζήτηση, χώρια ότι κοτσάρεις ένα κατεβατό, αντί να βάλεις ένα σύνδεσμο για όποιον θέλει. Μπαίνει καταχρηστικά, και σε τιμή γνωριμίας που λένε, πρώτη φορά (αριστερά) και τελευταία.

Τα υπόλοιπα τα έχουμε συζητήσει αρκετές φορές -και στην επέτειο του δημοψηφίσματος. Δεν ήσουν υποχρεωμένος να την έχεις παρακολουθήσει, για να παρέμβεις τότε, αλλά δεν είναι -και από την άλλη- κανείς υποχρεωμένος να τσιμπήσει το δόλωμα που πετάς για αντιπερισπασμό, και να σου απαντήσει.

zoot horn rollo είπε...

Ακομα προσπαθουν τα διαφορα εξαπτερυγα...δεν ειναι συγχυση ή αυταπατες καποιου ειδους,ειναι γραμμη.
Και μαλλον ο γνωστος ειπε να υπογραψει με το πληρες ονομα του.

zoot horn rollo είπε...

Απολαμβανω οτι τωρα δεν τους αρεσουν αυτα που ειπε ο Μπογιοπουλος, που καποια στιγμη τον "αγαπησαν" οταν βολευε.
Πραγματικα πονεσε πολυ το αρθρο του τοτε, ειναι ολοφανερο...

λαθραναγνώστης είπε...

Τυπικός Πετρόπουλος!
Προσπαθεί να σε εξαπατήσει μπροστά στα μούτρα σου.
...φυσικά, εξαπατούνται αυτοί που θέλουν να εξαπατηθούν.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε διαχειριστή στοιχειώδης αίσθηση δικαίου και ευθικρισίας από την μεριάς σου επιβάλλει να βλέπεις πως η συζήτηση, εδώ και άπειρες μέρες, γίνεται επι παντός του επιστητού με κέντρο το ΚΚΕ των τελευταίων 30 χρόνων. Προφανώς είμαι στην καρδιά της συζήτησης. Link από το facebook δεν δοκίμασα αν είναι ανοικτή ανάρτηση. Δεν έχει δα και τόση αξία, φίλε zoot, να συζητάμε αν ο Μπογιό έχει τις απόψεις που είχε το 2013, που δεν έχουμε ένδειξη για το αντίθετο, όταν βγαίνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γκρεμίζει την ... περσινή γραμμή του ΚΚΕ. Όχι την μπάλα στην εξέδρα.

Κωνσταντίνος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Φίλε οδηγέ (που 'λεγε κι η διαφήμιση).

Αναφέρεις κάπου τη φράση "την μπάλα στην εξέδρα". Έχεις αυτογνωσία λοιπόν.

Το ζήτημα που θίγεις είναι παντελώς άσχετο με όσα προηγήθηκαν κι αν ήθελες απλά να το θίξεις, θα το έβαζες σε άλλη ανάρτηση, πιο πρόσφατη, κι όχι εδώ. Καλός λοιπόν ο αντιπερισπασμός, αλλά δεν έπιασε.

Μη στέλνετε άλλα τέτοια σχόλια (απαντητικά και μη), δεν πρόκειται να δημοσιευτούν.

Ευχαριστούμε, εκ της (φιλολαϊκής) διαχειρίσεως

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Θα ελεγα οτι υπαρχουν ομοιοτητες με την περιπτωση Σβερντλωφ, αλλα περιμενω και να δω πως τοποθετειται ο Φιντελ.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Οff topic, αλλα ρε quinto, μια απορια, τα λυσσασμενα σκυλια, τα βλεπεις και στον υπνο σου καθε βραδυ, ή μονο στην επαιτιο των δικων;

Ανώνυμος είπε...

@ Τακτικος σχολιαστης

Ναι, είναι αυτό που συνέβαινε κατά τον Πλούταρχο (Θεμιστοκλῆς 3, 4 [113 c]) με το Θεμιστοκλή που δεν τον άφηνε να κοιμηθεί η δόξα (το τρόπαιο) του Μιλτιάδη: «[…] καὶ λέγειν πρὸς τοὺς ἐρωτῶντας καὶ θαυμάζοντας τὴν περὶ τὸν βίον μεταβολήν, ὡς καθεύδειν αὐτὸν οὐκ ἐῴη τὸ Μιλτιάδου τρόπαιον»· έτσι και το Σταυράκο δεν τον αφήνει να κοιμηθεί η δόξα του Αντρέι Γιανουάριεβιτς Βισίνσκι [Андрей Януарьевич Вышинский, (1883–1954)], πρβ. την ακροτελεύτια πρόταση της ομιλίας του κατά την πρωινή συνεδρίαση της 22/8/1936 στη δίκη της υπόθεσης του «αντισοβιετικού ενιαίου τροτσκιστοζηνοβιεφικού κέντρου» (19–24/8/1936): «Взбесившихся собак я требую расстрелять — всех до одного!» (А. Я. Вышинский, Судебные речи, Госюриздат, Москва 1955, стр. 423) δηλ. ελληνιστί: «Απαιτώ να τουφεκιστούν τα λυσσασμένα σκυλιά — μέχρι και το τελευταίο!» (Α. Γ. Βισίνσκι, Δικανικοί Λόγοι, Κρατικός Εκδοτικός Οίκος Νομικής Φιλολογίας, Μόσχα 1955, σελ. 423). Τώρα, βέβαια, ο Σταυράκος δίπλα στο Θεμιστοκλή, το Μιλτιάδη και το Βισίνσκι, ε, αυτό είναι για γέλια ή για κλάματα (μπορεί να ’ναι και ψυχοπαθολογικό, πού να ξέρει κανείς). Διαλέγεις και παίρνεις που λένε…

Παρατηρητικός

Τακτικος σχολιαστης είπε...

παρατηρητικε, ο Σταυρακος ειναι ο quinto; Αν ναι, τον εχω φοβηθει, οι πηγες του δεν ειναι και αμελητεες, το θεμα ειναι αν μπορουν παντα να τσεκαρονται.

Ανώνυμος είπε...

@ Τακτικος Σχολιαστης

Ε, ναι αυτός είναι, είχε αυτοσυστηθεί εδώ παλιότερα, όταν ―«Δυο γάδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα» που ’γραφε κι ο Καμπούρογλου(ς) το 1904 στην «Ονομαχία» του― είχε άγρια αρπαχτεί μ’ έναν πρώην του δικού του σιναφιού, ο οποίος μάλιστα τον είχε απειλήσει με μήνυση.

Τώρα αν είναι οι πηγές του μη αμελητέες, αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση γιατί, όπως πολύ σωστά λες, «το θέμα είναι αν μπορούν πάντα να τσεκάρονται». Θυμάμαι πως πριν από κάμποσο καιρό τα ’χε βάλει με τον Σεχτάρ για το μαρξιστικό-λενινιστικό χαρακτηρισμό της οικονομικής-ταξικής δομής των νότιων πολιτειών των ΗΠΑ την περίοδο του Εμφύλιου (1861–1865) κι αργότερα, υποστηρίζοντας τελείως λαθεμένες θέσεις. Μέρες ολόκληρες φώναζε κι ούρλιαζε εδώ ―ο Σεχτάρ έδειχνε σημειωτέον καταπληκτική υπομονή κι αυτοσυγκράτηση, προσπαθώντας να του δείξει το λάθος του― και ξαφνικά βρήκε μιαν όχι και τόσο γνωστή ―στον ίδιο εννοείται― εργασία του Βλαδίμηρου που ανάτρεπε εξ ολοκλήρου τις «θεωρίες» του, οπότε έκανε αμέσως μόκο, έβαλε την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια και στερηθήκαμε (*τρανταχτό γέλιο*) μετά για κάποιο καιρό την παρουσία του. Και δεν είναι η μοναδική φορά που σφυρίζει κλέφτικα άμα τα βρει σκούρα.

Γραφικός τύπος κι αρκούντως παπαγάλος, τι να τον φοβηθεί κανείς, εγώ προσωπικά, θες λόγω ηλικίας θες λόγω εμπειριών, τον βαριέμαι: στ’ αυτιά μου ηχούν όσα σχεδόν υστερικά κραυγάζει, σαν παλιός δίσκος 78άρης που όσο πιο πολύ τον γρατζουνάει ένα παλιό χαλασμένο γραμμόφωνο, τόσο περισσότερο χάνει την ήδη κακή ποιότητά του. Αλλά δεν αποκλείεται να ’χει και ψυχοπαθολογικό πρόβλημα, όπως έλεγα προηγουμένως…

Παρατηρητικός

Ανώνυμος είπε...

Τι γινεται παρατηρητικε σου αρεσει το σπορ των προσωπικων επιθεσεων; μονος μου εντοπισα το σφαλμα μου και το αναγνωρισα. Εσυ απλως μετεφραζες. Κατα τα αλλα μαλλον εισαι κομπλεξαρας επειδη ουκ ολιγες φορες αρχισες το τσαμικο και την εκανες με ελαφρα σε αντιπαραθεση. Χαιρομαι λοιπον για αυτα που γραφεις.
El quinto

Ανώνυμος είπε...

Χο χο χο. Παρατηρητικε ακομη αναμενω την αποκαλυψη που μας εταξες για το μαο. Οτι δηθεν και καλα ειχε πλασαρει τη θεωρια των 3 κοσμων πριν την επανασταση. Ξερω θα περιμενουμε πολυ ακομη. Οπως παντα επιτιθεσαι οταν νομιζεις οτι δεν σε παρακολουθω. Εισαι δειλος και πονταρεις οτι ο σφυροδρεπανος θα σου κανει αβαντα. Κακομοιρο με αυτα που γραφεις φαινεται το κομπλεξ σου.
Εl quinto

Ανώνυμος είπε...

α, και που 'σαι Παρατηρητικέ, περιμένω να μου πεις ποιες πηγές μου σηκώνουν πολλή συζήτηση. ΦΑντάζομαι δεν εννοεις το Μια άλλη ματιά στο Στάλιν για το γεγονός ότι ο Ζούκοφ συνεργάτηκε με το Χρουτσόφ για να διαγράψει τους σταλινικούς, έτσι;
Περιμένω εναγωνίως τεκμηρίωση σε ό,τι γράφεις. Αλλα ξέρω ότι εισαι στη πραγματικότητα αυτο που περιγράφεις για μένα.
αντε ιντερνετική ψωνάρα...μαζέψου. Στη τελική γράψε αυτά τα περισπούδαστα που κατά καιρούς υπόσχεσαι, αλλα δεν γράφεις ποτέ των ποτών (ακομη και στο λογοτεχνικό σκέλος) και περίμενε απαντήσεις.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

Πω πω, έσκασε μύτη ο κουΐντος! Διακοπές ήσουνα τζίνιους κι επανέκαμψες; Καλά έκανες, Σταύραξ, γιατί απ’ ό,τι κυκλοφοράει στην πιάτσα, ο Γρηγόρης (ξέρεις ποιος Γρηγόρης) σε γυρεύει…

Τρελάρας που πάντως στην τρέλα δεν σε φτάνει

Ανώνυμος είπε...

επειδή χάθηκαν καποια σχολια. Ισως να φταιω κι εγώ στην επισκόπηση και στην αποστολή. Κατι δεν έκανα καλά.
Παρατηρητικέ, την επομενη φορά, να μην την κάνεις με ελαφρά απο μια συζήτηση και να περιμένεις ποτε θα αποχωρήσω, να απομακρυνθει το θρεντ προς το τέλος της αρχικής σελίδας του μπλογκ, για να τα χώσεις σε προσωπικο επίπεδο.
Να περιμένεις και εμένα, θρασύδειλε.
Αλήθεια εσυ εχεις ονοματάκι, όταν χρησιμοποιείς το δικό μου, ή εισαι κοινώς ιντερνετική κοτάρα; κο κο κο!
Ακομη περιμένουμε το πονημά σου για τον Μάο που υποτίθεται ειχε επινοήσει τη θεωρία των τριων κοσμων πριν την επανασταση. Ξέρω θα περιμένουμε πολύ. Στο ενδιάμεσο κάποιος άλλος έσωσε τη παρτίδα με κινεζικές πηγές, απ' οτι θυμάμαι καλά και βέβαια θυμάται και ο τακτικος σχολιαστής και η πλειοψηφία των θαμώνων του μπλογκ.
Οσο για τις άλλες τις μπουρδίτσες που αραδιάζεις, ο καθένας μπορει να δει ποιος βρήκε το σφάλμα του ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ και ποιος το διόρθωσε. Ακομη και εκει βρε εγωπαθή ψεύδεσαι.
Μάλλον εισαι μεγάλη κομπλεξάρα τελικά!

el quinto regimiento

υγ: το φυσάει και δεν το κρυώνει το φιλαράκι σου ο δήθεν Γρηγόρης, ε; Εγώ δεν ειμαι του τουίτερ κύριε ανώνυμε, δεν ξέρω τι γραφεται και τι ακούγεται και για να σου πω την αλήθεια αδιαφορώ εντελώς.

zoot horn rollo είπε...

Δε τα λύνετε τα ζητήματά σας αλλού καλύτερα;

Ανώνυμος είπε...

Ο Κόντρα φοβάται να βγάλει την μπροσούρα για την Ισπανία γιατί θα πικρίσει τις σχέσεις της με το αναρχικό κοινό της και ο κουίντο βγάζει την ενέργεια του εδώ.

Redman

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια, πρώτα τον κάρφωσες τον άλλονε ότι έρριχνε μπόλικα μολότοφ και δεν ξέρω και τι άλλο, και μετά, όταν σούπε πως θα σου πατήσει μήνυση, τόρριξες στην παλαβή και κουβέντα για το πάπλωμα. Και δεν ντρέπεσαι στάλα που συνεχίζεις και βγαίνεις κι από πάνω. Πολύ "αγωνιστική" και "παλληκαρίσια" η στάση σου. Αλλά νομίζεις ότι όλοι οι άλλοι έχουνε μνήμη χρυσόψαρου. Εμ, είναι όλα γραμμένα και ψάχνουμε και τα βρίσκουμε, φτάνει νάμαστε λιγάκι περίεργοι.

Curious

Ανώνυμος είπε...

Μηπως το χεις χαμενο; εγω εγραψα σε ενα ξεφτιλα που με χαφιεδιζε οτι πεταγα μολοτοφ οτι αν το ειχα κανει μια φορα αυτο που μου καταλογιζει τοτε το φιλαρακι του ο δηθεν γρηγορης με τον οποιο χαριεντιζεται το εχει κανει περισσοτερες φορες απο μενα αφου ειναι μεγαλυτερος. Αλλα απο συκοφαντες σαν και σενα μην περιμενεις και πολλα. Συνεχισε καραγκιοζακο. Την επομενη φορα ομως που θα γραψετε για αυτη τη στιχομυθια θα βαζετε και το ονοματακι σας κοτουλες.
El quinto regimiento

zoot horn rollo είπε...

Επαναλαμβανω: Δε πατε καπου αλλου να λυσετε τα ζητηματα σας;
Τι θα πετυχετε εδω δηλαδη;

Ανώνυμος είπε...

Από παλιά κουβεντούλα εδώ

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=81787152277490965&postID=2195746523950810467&bpli=1

και τα έντονα στοιχεία τάχω βάλει ’γω.
_________________________________



Φιλικά πάντα, όσο επιτρέπει η ένταξή σου σε μια οργάνωση που καλύπτει δολοφόνους εργατών, συνέχισε να διαβάζεις, κράτα πιο χαμηλό προφίλ και σιγά-σιγά θα τον βρεις τον δρόμο σου!

ΡΓ

29 Οκτωβρίου 2015 - 10:12 μ. μ.
_________________________________

«…Ήμουν εκεί και πλακώθηκα με αυτούς που υπερασπίζονταν τον αστικό κοινοβούλιο, αντικαθιστώντας τους πραιτοριανούς του κράτους. Για την ακρίβεια συνεργάζονταν μια χαρά με τους πραιτοριανούς του κράτους όταν άρχισαν την επίθεση ενάντια στους αντίπαλους διαδηλωτές.»

Μικρό απόσπασμα του el quinto σε παλαιότερη συζήτηση στο redfly planet!
http://redflyplanet.blogspot.com/2014/07/blog-post_4308.html


By the way, να σε πληροφορήσω ότι τελικά αυτοί που ήθελαν να μπουν στη βουλή μαζί με σας, οι χρυσαυγίτες δηλαδή, τα ΚΑΤΑΦΕΡΑΝΕ! Μπήκαν με μια μικρή καθυστέρηση βγάζοντας τις κουκούλες φορώντας τις γραβάτες πλέον.

Άρα για να το λήγουμε ποιος είναι κότα, αυτός που φοράει κουκούλα και βαράει εργάτες μαζί με Χ. Α. με αποτέλεσμα ένα νεκρό ή αυτός που δεν δίνει το όνομά του σε έναν από αυτούς ας αφήσουμε τον αναγνώστη να επιλέξει.

Ντίκενς

30 Οκτωβρίου 2015 - 1:43 μ. μ.
_________________________________

el quinto



Ναι ρε γι’ αυτά που έχω κάνει στη ζωή μου είμαι περήφανος.



30 Οκτωβρίου 2015 - 3:16 μ. μ.
_________________________________


Curious

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Χα!
Κι αυτοί μέσα στην Πηγάδα, υπερήφανοι ήταν!

Ανώνυμος είπε...

o εργάτης μεγάλε δολοφονήθηκε απο τα χημικά των μπάτσων. To κόμμα σου έσπευσε την ίδια μέρα να βγάλει λάδι τους δολοφόνους. Θυμίζω αναφορά της Παπαρήγα στη βουλή, οτι ο μακαρίτης ίσως να ειχε και κάποιο πρόβλημα υγείας. Κράτα λοιπόν τις εξυπναδούλες σου για αλλου.
Κατα τα άλλα, πήγες να συκοφαντήσεις και τώρα το γύρισες. Εγραψα πουθενά βρε συκοφάντη της δεκάρας, οτι πέταγα μολότοφ σε κνίτες; Ποιος χαφιεδίζει λοιπόν;

el quinto regimiento

zoot horn rollo είπε...

Δε ξεκουβαλάτε από δω τελικά;

Ανώνυμος είπε...

"o εργάτης μεγάλε δολοφονήθηκε απο τα χημικά των μπάτσων."


Αρα, το κράτος όντως επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ με χημικά την ίδια ώρα που το έκανε το παρακράτος με μολότωφ. Συ είπας.


Redman

Αναυδος είπε...

οι προγονοι του κουιντο μας κατηγορουσαν οτι θα πουλησουμε τη Μακεδονια στους βουλγαρους
ο κουιντος και ο οχλος των αναρχοφασιστοσυριζεων οτι περιφρουρουσαμε τη βουλη
το φονο του Κοτζαριδη δεν τον εχουμε ξεχασει αλλα ειμαστε υποχρεωμενοι να βαλουμε το μισος μας στον παγο (προς το παρον) η πηγαδα ομως και το κιλκις παραμενουν θεμελια στη στρατηγικη μας

ολα τα γουρουνια την ιδια μουρη εχουν