Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Επετειακό σημείωμα -6η Δεκέμβρη

Λένε πως το ευρωπαϊκό 68' έφτασε, όπως και κάθε τι άλλο, με καθυστέρηση στην Ελλάδα, δίνοντας ως απόηχό του το Πολυτεχνείο του 73'. Κάποιοι ευρωκομμουνιστές βέβαια διεκδικούν για τον εαυτό τους και το "κκε εσωτερικού" τον τίτλο του "ελληνικού 68'". Ενώ το Πολυτεχνείο, μπορεί να είχε ως αιχμή του δόρατος το φοιτητικό κίνημα, αλλά παρουσίαζε, κατά τη γνώμη μου, αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά πχ συγκριτικά με τον παρισινό Μάη.

Αυτό που φέρνει περισσότερο με τα συνθήματα και τη λογική του Μάη ήταν ο Δεκέμβρης του 08', που κάποιοι τον αντιμετωπίζουν ως το Πολυτεχνείο της γενιάς τους, θυμίζοντας το Σπύρο Παπαδόπουλο και το αριστερό του παρελθόν στους Απαράδεκτους. Αν βλέπετε κάποιους τύπους με ύφος πολλά βαρύ, μπαρουτοκαπνισμένου επαναστάτη, είναι γιατί έχουν κι ένα Δεκέμβρη στις πλάτες τους. Το "Δεκέμβρη τον καλό" -θα μπορούσε να 'ναι και συνθηματικό για πονηρή βιντεοκασέτα- που δεν κατέθεσε τα όπλα στη Βάρκιζα, γιατί δεν τα πήρε ποτέ, κι απλώς πήγε για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, καταφέρνοντας τουλάχιστον να ακυρώσει το μίζερο (προ)εορταστικό κλίμα των ημερών -κι αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω, ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματά του.

Κάποιοι έσπευσαν να τον βαφτίσουν ως την πρώτη εξέγερση στην περίοδο της κρίσης, που δεν είχε εκδηλωθεί όμως ακόμα στην Ευρώπη, συνεπώς εξέφραζαν στην καλύτερη ευσεβείς πόθους ή απλώς ένα ωραίο λεκτικό σχήμα, χωρίς αντίκρισμα. Η όποια αξία του Δεκέμβρη -κατ' αναλογία του Μάη- έγκειται στο ξέσπασμα της νεολαίας και ορισμένων στρωμάτων, που χωρίς να έχουν πληγεί από την κρίση, φώναξαν με τον τρόπο τους πως ασφυκτιούσαν στο κυρίαρχο πλαίσιο.
Μήπως τότε λοιπόν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τον όρο "εξέγερση";

Αν το πάρουμε κυριολεκτικά, εξέγερση σημαίνει ξεσηκωμός. Κι από αυτήν την άποψη ήταν εντυπωσιακό πως ο Δεκέμβρης άγγιξε μαθητές και νεολαίους σε επαρχιακές περιοχές που βρίσκονται σε διαρκή λήθαργο και είχαν να δουν πολλές δεκαετίες αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Ο Δεκέμβρης κατάφερε να αγκαλιάσει μεγάλα τμήματα της νεολαίας και να εκφράσει μια αυθόρμητη αντίδρασή της ενάντια στην αστυνομική καταστολή και το σύστημα που εκπροσωπεί.

Από την άλλη, ένας μπακαλίστικος κανόνας λέει πως η εξέγερση είναι μια αποτυχημένη επανάσταση που απειλεί την εξουσία ή έναν τύπο καθεστώτος (όπως το Πολυτεχνείο στη χούντα) σε αντίθεση με το Δεκέμβρη, που δεν έθεσε ποτέ τέτοιο ζήτημα, ούτε κάποια άλλη διεκδίκηση, γιατί ήταν -λέει- το ερώτημα και όχι η απάντηση. Και δε θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να θέσει, αν δούμε την ταξική του σύνθεση, όπου η μικροαστική δυσαρέσκεια-ανυπομονησία συνάντησε το λούμπεν στοιχείο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης κι οι χώροι δουλειάς έμειναν μακριά απ' τη δυναμική των γεγονότων.

Αυτό, παρεμπιπτόντως, ήταν μια βασική διαφορά (ακόμα και) με το Μάη του 68', που ξεκίνησε μεν από τους φοιτητές, αλλά γρήγορα συνδέθηκε με το εργατικό κίνημα, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του -που ικανοποιήθηκαν εν μέρει, αν και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως το τυράκι στην παγίδα της ενσωμάτωσης και του κατευνασμού των εξεγερτικών διαθέσεων.

Κάποιοι πολιτικοί χώροι βέβαια ψάχνουν ούτως ή άλλως το επαναστατικό υποκείμενο της εποχής μας, μακριά από το ενσωματωμένο προλεταριάτο και την "πεπατημένη" των μαζικών του αγώνων -πχ στο μαζικό πλιάτσικο μεγάλων υποκαταστημάτων, την καταστροφή καταναλωτικών προϊόντων, κτλ. Παρόλα αυτά -ή μήπως ακριβώς για αυτά- ο Δεκέμβρης εξακολουθεί να θεωρείται εξέγερση από σύσσωμο το αριστεροχώρι, συμπεριλαμβανομένης και της Κόντρας, που φετιχοποιεί πρόθυμα οτιδήποτε περιέχει βία -από τους μπολσεβίκους, μέχρι τη 17Ν και το Δεκέμβρη.

Το "επαναστατικό βάθος" του Δεκέμβρη θα μπορούσε να αποτιμηθεί από τη συνέχειά του -που δεν υπήρξε- και αυτά που (δεν) άφησε πίσω του, πέρα από μια σύντομη άνοιξη της αναρχίας, μια "γενιά" που γαλουχήθηκε με αντιμπατσική λογική-συνείδηση και την ανοχή του εξωκοινοβουλίου στα καθιερωμένα μπάχαλα -με την αγωνία να μην ξεκοπεί από το "αυθόρμητο" ή να μην κατηγορηθεί πως το καταστέλλει.
Ακολούθως, υπήρξε ένα ρήγμα με τις πλατείες, που κάποιοι τις βίωσαν ως συνέχεια του εξεγερσιακού, αμεσοδημοκρατικού τους ονείρου, ενώ άλλοι τις κατήγγειλαν για τον πασιφιστικό τους χαρακτήρα, σε αντίθεση με το συγκρουσιακό πνεύμα του Δεκέμβρη.

Και το ΚΚΕ κύριε; Το ΚΚΕ είναι μια πολύ καλή αφορμή για την άτυπη επανασύσταση του "δεκεμβριανού μπλοκ" που στην καλύτερη λοιδορεί το κόμμα για την αμήχανη στάση του, την κακή σχέση του με το αυθόρμητο και την απουσία του από τις κρίσιμες μάχες. Ήταν έτσι όμως;

Κανείς σοβαρός και καλοπροαίρετος συνομιλητής δεν μπορεί να ισχυριστεί πως οι κομμουνιστές λούφαξαν κι έμειναν στο σπίτι τους, χωρίς να έχουν μαζική παρουσία στους δρόμους: τη Δευτέρα 8 Δεκέμβρη (για την οποία πολλοί σφοι έχουν να διηγούνται διάφορα, από τραυματικές εμπειρίες μέχρι θρυλικά βιώματα στα όρια του μύθου), τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Δεκέμβρη (που έμεινε μακριά από το Σύνταγμα, για να μην επαναληφθούν οι σκηνές της Δευτέρας) και την επόμενη βδομάδα, με τον τραυματισμό μαθητή, μέλους της ΚΝΕ, από "αδέσποτη" σφαίρα.
Αυτό που του καταλογίζουν είναι πως έμεινε μακριά από τις επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα, τα οργανωμένα μπάχαλα, το συγκρουσιακό κλίμα και το μαύρο Δεκέμβρη της αναρχίας.

Κι εδώ βαραίνει η εκτίμηση για το χαρακτήρα του Δεκέμβρη. Αν κάποιος θεωρεί πως πρόκειται για μια αυθεντική εξέγερση, πιστεύει ακράδαντα πως το ΚΚΕ απουσιάζει εκκωφαντικά από τις μεγάλες επαναστατικές κρίσεις του συστήματος (όπως έλειπε κι απ' τις πλατείες). Αν πάλι δούμε το Δεκέμβρη ως ένα ανώριμο βίαιο ξέσπασμα (χωρίς χαρακτηριστικά επαναστατικής κρίσης), η ουσία παραμένει, αλλά μπαίνει σε πολύ διαφορετικές βάσεις.

Τα παραπάνω δένουν με διάφορα γεγονότα και μύθους ή τέλος πάντων μια μίξη τους, πχ για το εντελώς άστοχο διήγημα στον κυριακάτικο Ριζοσπάστη (για το λάθος τηλεφώνημα ενός δολοφόνου), τις δηλώσεις της Αλέκας έξω από το Μαξίμου, για το Σύριζα που χαϊδεύει αυτιά κουκουλοφόρων και μια αποστροφή από το λόγο της στη βουλή, για την πραγματική επανάσταση, που δε θα σπάσει ούτε ένα τζάμι, γιατί θα το κάνει κοινωνική περιουσία.
Είναι μεγάλος ο πειρασμός να θυμηθούμε πόσο εύκολα και σχετικά αναίμακτα επικράτησε στην Πετρούπολη η Οκτωβριανή επανάσταση (η μεγαλύτερη της ιστορίας) πριν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση 14 χωρών, αλλά αυτά έχουν συζητηθεί πολλές φορές και δε χρειάζεται επανάληψη.

Δηλ το ΚΚΕ τα έκανε όλα σοφά και άγια; Σαφώς και όχι. Κατά τη γνώμη μου, η αυτοκριτική μπορεί να επεκταθεί σε τρία πεδία, που θα τα αναφέρω εντελώς συνοπτικά.
Το πρώτο είναι ότι έπρεπε να αποφευχθούν συγκεκριμένα σφάλματα και κινήσεις, όπως το διήγημα του Ριζοσπάστη, για το οποίο κανείς εκτός κόμματος -όπως εγώ δηλ- δεν μπορεί να γνωρίζει αν έγινε κάτι κι αν αποδόθηκαν ευθύνες.

Το δεύτερο πεδίο, που είναι το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου, είναι το ερώτημα αν η μαζική αυτή αντίδραση της νεολαίας μπορούσε να αποκτήσει διαφορετικά ή μόνιμα χαρακτηριστικά ή αν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί αποφασιστικά και να βγει ουσιαστικά στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα -αντί να αφήσουμε τη συσσωρευμένη οργή να ξεθυμάνει και να χαθεί.

Το τρίτο συνδέεται με το παραπάνω και κρίνει βασικά εκ του αποτελέσματος. Είναι σαφές (νομίζω) πως η επιρροή της ΚΝΕ στους μαθητές αδυνάτισε ή τουλάχιστον έμεινε στάσιμη τα επόμενα χρόνια -με την επίκληση του Δεκέμβρη από τους πολιτικούς της αντιπάλους να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Το ζήτημα λοιπόν, όπως το αντιλαμβάνομαι τουλάχιστον, είναι τι (μπορεί κι πρέπει να) κάνει ένα κόμμα και μια οργάνωση παντός καιρού, όταν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και την παγίδα που της στήνουν ενδεχομένως. Και με ποιον τρόπο δρα τότε, για να αποφύγει και να εξουδετερώσει αυτόν το σχεδιασμό. Κάτι που δεν αφορά μόνο το χώρο της νεολαίας αλλά το κόμμα συνολικά και το κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, που μπορεί να γίνει μια άλλη φορά (από μένα τουλάχιστον).

92 σχόλια:

aek είπε...

Εκείνο το διήγημα ρε φίλε δε χωνεύεται με τίποτα...

zoot horn rollo είπε...

Καλο κειμενο και σωστες στο τελος οι παρατηρησεις. Μπορουσε το ΚΚΕ να χειριστει αλλιως καταστασεις, το μυθιστορημα ηταν λαθος νομιζω,οι δηλωσεις διαστρεβλωθηκαν ομως σκοπιμα. Ευκαιρια; Ισως, ισως κι οχι. Γενικα εχω αρκετα ερωτηματικα για την ολη περιοδο. Δεν "αγοραζω" οτι ο Αλ. Γρηγοροπουλος ηταν "απλα" θυμα του Κορκονεα, της αστυνομιας και του κρατους,ομως δε μπορω να αποδειξω και κατι γι'αυτο.
Ακομη ας μη ξεχναμε οτι ηταν ουσιαστικα η αρχη του τελους του Καραμανλη και το ανοιγμα του δρομου για το Γιωργακη κτλ.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Aς αρχίσω από το τέλος.
1. Κορκονέας. Το διήγημα του «Ρ» ήταν άψογο και θαρραλέο. Αλλοίμονο αν ΚΑΙ το κομμουνιστικό κίνημα της πατρίδας μας υποταχτεί στην, εισαγόμενη από την aristeri ρεφορμιστική και ξενέρωτη Εσπερία, «αναρχο-χίππικη» μόδα, τα «λουλούδια», την πρέζα, και τις άλλες φλωριές, και εκτονώνεται στον αντι-μπατσισμό. Eίχα κάνει τότε επιστολή (επώνυμη – είχε και μια σημασία αυτό γιατί οι περισσότεροι παληοί εκεί με ξέρουν και τους ξέρω…) στο «ΠΡΙΝ» για αυτό το θέμα (το διήγημα του «Ρ»), και τους τάψελνα, με αρκετή σοβαρότητα, για να μη δώσω λαβές. Σιγά, που θα’ ν το δημοσίευαν….
Τώχω ξαναπεί: Εμείς εδώ έχουμε πίσω μας έναν «Κόκκινο Δεκέμβρη» και δύο μεγάλα αντάρτικα.
Δε θα ξαναρχίσουμε από την πρώτη δημοτικού.
2. «αν η μαζική αυτή αντίδραση της νεολαίας μπορούσε να αποκτήσει διαφορετικά ή μόνιμα χαρακτηριστικά».
Αυτό λέγεται «κινηματικός νομαδισμός» και ασκήθηκε κατά κόρον από το ΝΑΡ και τους συναφείς αριστεροχωρικούς.
Ακόμη κι αν δεν αντιλαμβανόμαστε τον υποβόσκοντα καιροσκοπισμό της σκέψης: Μας ενθουσιάζουν τα αποτελέσματα, που είχαν αυτοί;
3. « η επιρροή της ΚΝΕ κλπ.» : Που να δείς, που θάχε πάει η επιρροή της ΚΝΕ αν είχαμε κι εμείς πάει κατά κει, που φαινόταν να φυσάει ο άνεμος. Και κυρίως, τι θα είχε πάθει η ΚΝΕ, και το ΚΚΕ. Θα είχαμε καταντήσει κι εμείς, μετά από «διαδοχικές νίκες», αποδεκατισμένοι σαν κάποιους άλλους…..
Αυτό το θέμα σχετίζεται περισσότερο με την γενικότερη υποχώρηση του εργατικού και αριστερού κινήματος ΚΑΙ στη χώρα μας, (και παρά τις ηρωϊκές μας παραδόσεις…) και ξεπερνάει πολύ τα δεδομένα του «Μαύρου Δεκέμβρη», για να αντιμετωπιστεί σε αυτά τα στενά και παραπλανητικά πλαίσια.

Πολύ συνοπτικά για τον «Μαύρο Δεκέμβρη»: Τον έχω καταχωρίσει στη σκέψη μου σαν μια πέρα για πέρα αντιδραστική εξέγερση, που σηματοδότησε μια γενικότερη επίθεση εναντίον του Λαού και τον όποιων κατακτήσεών η και προνομίων του – πείτε τα όπως θέλετε. Μια μάβρη κλωστή τον δένει με αυτά, που ακολούθησαν και αυτά, που έρχονται.
Θα μου πείτε, τώρα: «Και τα παιδιά, τα δικά μας σχολιαρούδια, που είχαν βγεί στους δρόμους;»
Βρίσκω πιο γενναίο να μουτζώσω τον εαυτό μου γι αυτό, και ν’ αρχίσω πάλι να σκέφτουμαι, παρά να καμωθώ, πως χαϊδεύω τα αυτάκια τους επιζητώντας μια μίζερη αυτοεπιβεβαίωση μιας αμφιλεγόμενης «προοδευτικότητας» της περιλάλητης «γενηάς» μου. Η γενηά μου καθρεφτίζει στη νεολαία τον δικό της συμβιβασμό.
Αλλά κάποτε οι αυταπάτες δίνουν τη θέση τους σε μια σκληρή πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Τις ημέρες των επαναστάσεων δεν «σπάει τζάμι» γιατί οι από πάνω πλέον δεν μπορούν να κυβερνήσουν και οι από κάτω δεν θέλουν πλέον να κυβερνηθούν από τους προηγούμενους. Οι αστοί δεν μπορούσαν να διατάξουν ούτε τους ιπποκόμους τους τις ημέρες της Οκτωβριανής! Οι συνταγματάρχες του αστικού στρατού, πρότειναν στον Κερενσκι παράδοση «αν είναι έντιμος άνθρωπος».

Υπήρξε ολοκληρωτική κατάρρευση, με την έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα ως τελευταία πινελιά της Επανάστασης. Αντίθετα με ότι συνέβαινε, λίγο καιρό πριν ή λίγο μέρες μετά όπως π.χ. στην Μόσχα, μόλις νέα επανάσταση εγκαθιδρύθηκε, οι αστοί αναδιοργανώθηκαν και παρά τη νίκη στην μπολσεβίκικη πλευρά υπήρχαν πάρα πολλοί νεκροί, ανάμεσα τους και αναρχικοί εργάτες που συνταχθηκαν με τους Μπολσεβίκους(Τζ.Ρηντ).

Το ίδιο σκηνικό και στην Αστική Γαλλική Επανάσταση. Η κατάληψη της Βαστίλης έγινε σχεδόν αναίμακτα.

Ανώνυμος είπε...

Η ανωριμότητα του πλιάτσικου του κατάμαυρου Δεκέμβρη, κατα τη γνώμη μου βρήκε την ωριμότητά του στο "νεανικό προσκύνημα", σεισμό θα το χαρακτήριζα αν το συνέκρινα με την γενική εικόνα της προηγούμενης ακριβώς ημέρας που ήταν απεργιακή (για ΑΔΕΔΥ),το οποίο σημειώθηκε έξω από διάφορα πολυκαταστήματα κατά την "περίφημη" black Friday καταμεσίς της κρίσης. Ένα προσκύνημα-οργανωμένο σκασιαρχείο που για τις χαμένες σχολικες ώρες κανέναν οδυρμο δεν είχαμε από τους γνωστούς-γνωστούς. Αυτό δείχνει και το πόσες πιθανότητες δίνω στο να μπορούσε να εξελιχτεί σε κάτι άλλο ο Δεκέμβρης εκείνος.
Σχετικά με το διήγημα, είμαι υπέρ του. Πιθανότατα περισσότερο κι από τον Σεχτάρ.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Λες ότι η κνε είχε στασιμότητα σαν να βρισκόμαστε σε καμία επαναστατική εποχή και έπρεπε να κάνει πάταγο. Εδώ και 10 χρόνια γίνεται κριτική ότι το μαθητικό κίνημα έχει μείνει πίσω, άσχετα με το 08' ακόμα και στο 11ο συνέδριο πριν δυο χρόνια.

Απλά δεν υπάρχει σύνδεση. Οι γενικές αρνητικές συνθήκες στους μαθητές και τους φοιτητές επανήλθαν δυστυχώς ελάχιστες μέρες μετά. Η αποσυσπείρωση των Χριστουγέννων του 08' ήταν εκκωφαντική και υποτιμάται από όσους εξιστορούν τα γεγονότα. Τολμώ βασικά να πω ότι το ξεφούσκωμα ξεκίνησε δειλά μια εβδομάδα μετά την δολοφονία και έγινε σχεδόν καθολικό μέχρι τις αρχές του Γενάρη. Ποτέ δεν ξεπέρασε τους δυο χώρους που ανέφερα η όλη κίνηση μαζών.

Αν το αναλύσουμε λίγο ούτε οι άλλοι χώροι που συμμετείχαν στις διάφορες κινητοποιήσεις είχαν αύξηση τουλάχιστον σοβαρή. Οι αηδίες με τα αποτελέσματα στις φοιτητικές που ανασύραν τα εξωκοινοβούλια της εποχής εκείνης με το 2-3% πάνω-κάτω κλπ. ήταν απλώς μια συνδικαλιά που γρήγορα αποσύρθηκε. Επίσης υπάρχει και μία σχετική αντίφαση. Χώροι με παρόμοια στάση είχαν συσπείρωση διαφορετικού βαθμού την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένοι χώροι παρότι χαιδεψαν αυτιά δεν ανταμείφθηκαν καθόλου (βλέπε κάτι αντιεξουσιαστικές κινήσεις που κυριαρχούσαν στον αναρχικό χώρο και μπήκαν σε δεύτερο πλάνο μετά το 08'), άλλοι μετονομάστηκαν, άλλοι ανέβηκαν συγκρατημένα, άλλοι χρειάστηκε να περιμένουν αλλα 4 χρόνια για να γίνουν πασοκ στην θέση του πασοκ και απλώς διατήρησαν δυνάμεις. Η μόνη εξαίρεση στο γενικό κλίμα ήταν ένα συγκεκριμένο ρεύμα του αναρχικού χώρου που γέμισε την ελλάδα στέκια. Βέβαια και αυτοί ακολούθησαν τη έντονη αποστράτευση που κυριαρχεί στην Ελλάδα τη τελευταία δεκαετία σημάδι ότι αυτή η (αν)οργανωτική άνοδος ήταν σε λάθος βάση για να ξηλώθηκε τόσο γρήγορα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο μήνας δεν ήταν όσο κρίσιμος όσο παρουσιάζεται στο κείμενο (πόσο μάλλον ένα κείμενο στον Ρ που στην τελική στην χειρότερη το λες άστοχο και στην καλύτερη σύγκρουση με τα βλακώδη αντιμπατσικά αντανακλαστικά της εποχής). Να μου έλεγες για κανένα 06' να το καταλάβω, αλλά το 08' δεν μπόρεσε ούτε σοβαρό ξέσπασμα να γίνει.

Επικοινωνιακά το κόμμα βέβαια έχει αδυναμίες που και το ίδιο αποδέχεται. Αν και πιστεύω ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά 13'-14' (ή φταίει ότι χειροτέρευσαν οι υπόλοιποι;).

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Παντως οτι εχω διαβασει απο υλικο του κομματος για το θεμα δεν συμφωνει με το διηγημα αυτο. Καθε αλλο.

Ανώνυμος είπε...

Ένα πράγμα που νομίζω έκανε ο Δεκέμβρης του 08, ήταν να βάλει κάποιους από τον μαθητόκοσμο σαν εμένα πχ., να σκεφτούν λίγο σοβαρά τη συμβαίνει γύρο τους αλλά και γενικά.
Έβγαλε κάποιο κόσμο από τη παραμυθένια πραγματικότητα στην οποία ζούσε κλεισμένος!

Ήταν πολύ γερό ταρακούνημα. Από την ήσυχη χαλαρή ζωή γεμάτη αυταπάτες, να βλέπεις ξαφνικά μια ολόκληρη πόλη καμένη και σπασμένη, κουκουλωμένους να καταστρέφουν σαν να μην υπάρχει αύριο, με κόσμο να κυνηγιέται από τα ΜΑΤ, και να κάνει το δρομολόγιο Σύνταγμα - Ομόνοια τρέχοντας, απλά και μόνο για να αποφύγει τα δακρυγόνα και το ξύλο! Για πολλούς επίσης ήταν η πρώτη πορεία!

Μετά από αυτά βέβαια, η εξέλιξη του καθενός είχε και έχει να κάνει με πάρα πολλούς παράγοντες...
Θα συμφωνήσω ότι δεν ήταν εξέγερση, αλλά ξέσπασμα που ή το αβαντάρανε πολύ για τους δικούς τους λόγους, ή τους ξέφυγε. Το πρώτο πιο πιθανό.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Περί μπατσίλας κι αντιμπατσίλας κλπ, "La haine".. Αυτή η ταινία είναι και θα είναι το" γιατί" στο Παρίσι του 95 και του 2005, στο Δεκέμβρη του 2008 κλπ..
Ξεχνάμε ίσως τότε ότι στη σπουδαζουσα νεολαία, σχολική και κυρίως φοιτητική, υπήρχε τρελό πρεσαρισμα.. Το φοιτητικό κίνημα είχε πρόσφατα τα Μαιουνια και την τρελή καταστολή που είχαμε φάει τότε.. Ο κόσμος όλος είχε πρόσφατο το κάψιμο της μισής Ελλάδας.. Όλα ήταν πρόσφατα.. Πρεσα.. Συσσωρευση.. Όλα καλά μέχρι εδώ.. Όλα καλά μέχρι εδώ.. Ώσπου βρίσκεις επαφή με το έδαφος μετά την πτώση σου και ο πόνος σου θυμίζει ότι τπτ δεν πήγαινε καλά.. 15χρονο παιδί νεκρό γιατί κάποιος μπάτσος, κάποιο καθικι, κατακαθι, καθαρμα απ τα πολλά που έχουν όπλο και μας "υπερασπιζονται", εμάς και κυρίως την ιδιωτική περιουσία, θιχτηκε κι είπε μπορώ.. Ένα παιδί που ο κολλητός του είχε τη γιορτή του και τον έβγαλε για μπύρες.. Συγγνώμη αν δεν έχει ειρμο και συνοχή αυτό που γράφω αλλά δε γίνεται να θεωρηθεί σωστή στιγμή να δημοσιευτεί ένα τέτοιο διήγημα.. Σιγά μην τους λυπηθω που τους πετάνε μολότοφ.. Απ τη μία αυτό κι απ την άλλη όλο νόημα "δεν είναι τυχαίο που παίρνει τέτοια ποσοστά το φασιστικο έκτρωμα στους αστυνομικούς".. Αυτό το διήγημα, το πρώτο κείμενο στο Ρ μετά το θάνατο του Τσαβες, που μόνο που δεν τον εκραζε κι άλλα που δε θέλω να τ αναφέρω για να μην αλλάξει η συζήτηση δεν είναι απλά επικοινωνιακες πατάτες αλλά αντίληψη ορισμένων που δεν ταιριάζει μ αυτό που θέλω εγώ να ακούω και να βλέπω.. Τουλάχιστον δεν είναι γενικευμενο.. Αυτά τα μπερδεμένα από μένα ..


Anorymous

skatopsyxos είπε...

Ο Δεκέμβρης του '08 ήταν η αρχή του τέλους(που επήλθε οριστικά λίγα χρόνια μετά)της σχέσης μου με τον αναρχικό χώρο.Και ο καθένας ας βγάλει ό,τι συμπέρασμα θέλει από αυτό που είπα.Και ειδικά όποιος αναρχικός(και εννοώ αναρχικός,όχι νιχιλιστής ή μπάχαλος)τύχει να το διαβάσει.Μπας και καταφέρουν ποτέ σαν χώρος να κάνουν την αυτοκριτική τους,γιατί από αυτό ειδικά κι αν πάσχουν.

Τα δύο θετικά που μπορώ να πω ότι αποκόμισα ήταν πως απέκτησα λίγη "πολεμική"(σε αρκετά εισαγωγικά) πείρα παραπάνω από πριν και πως έγινα λίγο σοφότερος ως προς τι αναζητούσα πολιτικά.

Το ΚΚΕ ίσως θα μπορούσε να το έχει χειριστεί λίγο καλύτερα,συμφωνώ,ειδικά επικοινωνιακά.Βέβαια μέσα στο κλίμα εκείνων των ημερών οι πληροφορίες ήταν τόσες πολλές και μπερδεμένες που ακόμα και όλα σωστά να τα έκανε πάλι θα βρισκόταν κάποιος να πει την εξυπνάδα του.Αλίμονο αν δρούσε με γνώμονα να πάρει "επίσημα" εύσημα από χώρους που στην πρώτη ευκαιρία θα βάλουν να παίζει αντι-ΚΚΕ κασέτα με ενσωματωμένη όλη την γλιτσιασμένη συστημική προπαγάνδα.Και βέβαια έπαιξαν πολύ έξυπνα τον ρόλο τους και τα ΜΜΕ,τα οποία με το πρόγραμμα που είχαν φρόντιζαν να ανατροφοδοτείται από την μία αυτή η συγχυσμένη οργή για μία μερίδα κόσμου και από την άλλη να καλλιεργείται το λούφαγμα για μια άλλη μερίδα κόσμου.

Και το διήγημα δεν το βρήκα μάπα.Ακόμα και τότε που το διάβασα,μέσα στο κλίμα της περιόδου εκείνης κατάλαβα τι ήθελε να πει.Μάπα ήταν η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να δημοσιευτεί.

Ανώνυμος είπε...

"Ξεχνάμε ίσως τότε ότι στη σπουδαζουσα νεολαία, σχολική και κυρίως φοιτητική, υπήρχε τρελό πρεσαρισμα"

Υπήρχε τρελό πρεσάρισμα το 2008 λόγω μαιούνη και ...πυρκαγιών. Ευτυχώς που το 2016 τα πράγματα είναι πιο χαλαρά.

Είναι κωμικό ότι ασχολούμαστε ακόμη με "το ορόσημο του Δεκέμβρη". Κανείς έξω απ' το αριστεροχώρι δε νοιάζεται, μα κανείς.

ΓΜ

Unknown είπε...

Αφού στην πραγματική επανάσταση δεν σπάει ούτε ένα τζάμι, να υποθέσουμε ότι η κουβανική επανάσταση του 1959 δεν ήταν πραγματική;
Και ο Γιώργος Μαυρίκος που πήγε στην κηδεία του Φιδέλ ως γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (βλέπε λήμμα της Wikipedia) για να την τιμήσει παρασύρθηκε;
Παρεμπιπτόντως ισχύει ότι ο Μαυρίκος περιθωριοποιήθηκε στο ΚΚΕ (εκτός βουλής, Κ.Ε.) λόγω της ενέργειάς του να πετάξει το μνημόνιο στη Βουλή στο Βενιζέλο;

Ανώνυμος είπε...

Εγω νομιζω οτι το 2008 δεχθήκαμε μια επίθεση με επικεντρο την ΚΝΕ ειχε στοιχεια που ειχε και η αντίστοιχη το 2006-7 στους φοιτητές αλλα θεωρω οτι σε αυτη την επιθεση δουλευτηκε πολυ καλύτερα το "συστημικη" ΚΝΕ - "συστημικο" ΚΚΕ που το επαιξαν πλεον παρα πολυ οχι ο αναρχικος χωρος ή οι παραφυαδες του του εξωκοινοβουλιου αυτοι παντα το επαιζαν αλλα γενικα το αστικο πολιτικο συστημα και τα ΜΜΕ του. Σε αυτη την επίθεση δεν απαντησαμε και δεν ανταποκριθηκαμε ουτε στο βαθμο που επρεπε ουτε στο βαθμο που ειχαμε τη δυνατότητα. Δε λεω στο γενικο πολιτικο. Εκει σωστοι ημασταν και σωστη θεση ειχαμε και εχουμε και για τα μπαχαλα και για τη μικροαστιλη ανυπομονησια κλπ
Αλλα η πιεση που δεχθηκαμε μας εκανε να αντιδρασουμε ατσαλα σε πολλες περιπτώσεις. Καλα δε λεω για το τελειως αστοχο του διηγήματος στο ριζο. Που ηταν τουλάχιστον ανοησια. Και χρονικα και σαν διηγημα ήταν μια πατάτα. Ηταν αστοχο γιατι μας εβαλε σε θεση αμυνας και να ασχολουμαστε και να δικαιολογουμε μια πατατα. Αλλα και οι δηλωσεις για το ΣΥΡΙΖΑ στο χρονο και στο υφος δε βοηθησαν. Θα μπορουσαμε να αναδειξουμε αυτο που ειπε η Αλεκα που ηταν πολιτικα σωστο μεσα στο κινημα και με επιχειρήματα. Ειχαμε αυτη την ικανότητα. Και οχι να απολογουμαστε ή να εξηγουμε ποιους λεμε προβοκατορες, ποιους ασφαλιτες, ποιους παρασυρμενους κλπ. Οπως και να χει δεν μπορεις οπως αντιμετωπίζεις τον εργατη, το εργατικο κινημα, να βλεπεις ολα τα κινηματα. Το μαθητικο εχει δικα του χαρακτηριστικα. Με κυριο την πολιτικη ανωριμοτητα, τον αυθορμητισμό κλπ Γνωμη μου ειναι οτι πιεστηκαμε και περασαμε σε τακτικη πλημμύρα. Πχ δε θα χανοταν το συμπαν αν ο μαθητης Κνιτης απο τη στιγμή που το κλιμα στο σχολείο του ηταν ζαρζαβατικά στο αστυνομικό τμημα να παει και αυτος και να ριξει 5 ντοματες. Δε θα οπορτουνιζε, δε θα τον κερδιζε ο μπακουνισμος. Ίσα ισα θα απαντουσε πιο ευκολα και απο αλλη θεση στο ερωτημα ποια μορφη βοηθάει. Και θα το απαντουσε ως ενας απο τους μαθητές που μπηκαν μπροστα οχι ως ο απομονωμένος. Για καιρο μετα και σε επομενες ανωριμες πολιτικα κινητοποίησεις μαθητων οι δικοι μας αντι να δινουν τη μαχη για τα αιτηματα και το πλαισιο στιγματιζονταν απο μονοι ως οι "αντικαταληψιες". Για οσους ζησαμε εποχες Αρσενη ηταν τραγελαφικό. Ο Κνιτης που ταν ο νούμερο 1 καταληψιας να αντιμετωπιζεται ετσι απο αστοχιες δικες μας στην τακτική. Το ειδαμε το λσθος και το λεω αυτο γιατο βλεπω τα τελευταία χρονια οτι το διορθώνουμε και παιρνουμε ξανα κεφάλι στο μαθητικο κινημα και ξανα συσπειρωνομαι μαθητες. Αλλα τοτε εγινε ζημια. Που την πληρωσαμε τα επόμενα χρονια. Ξεχνανε καμια φορα οτι ο αντιπαλος δεν επιδιώκει παντα να σε ενσωματωσει. Με αυτη την απειλη οταν δεν μπορει να την κάνει πραξη κοιταει εστω να σε απομονωσει. Θελουν και τα 2 προσοχη γιατι η απομονωση μπορει να φερει ενσωματωση σε επομενη φαση αν δε διορθωσεις επαναστατικα τις αστοχιες σου.
Με χαρα βλεπω το κομμα να ειναι ωριμο να βγαζει συμπερασματα χωρις να μπορουν να το βάλουν στο χερι. Ξαναλεω δε φτανει να σε σωστος πολιτικα. Σωστοτατοι ημασταν αλλα αυτο θελει τροπο και πρακτικα μετρα για να υποστηριχθει. Και δεν ειναι το ιδιο η ντομάτα ή η πετρα στο τοπικο Α. Τ. με το οργανωμένο πλιατσικο σε μαγαζιά ή τους οργανωμενους εμπρησμους κτηριων απο υποπτα στοιχεια που ηταν απο λουμπεν εως και μισθωμενοι απο επιχειρηματιες που ξαφρισαν ασφαλιστικες... Δυστυχώς στη φουρια μας τα καναμε ολα ενα τσουβαλι... Αυτο βέβαια δε δικαιώνει τα ρεταλια που είδαν απο νεα επαναστατικα υποκειμενα, εως επαναστασεις, τριγμους στο συστημα, νικη απέναντι στην κρατική μηχανη και την καταστολη. Η ιδια η πραγματικοτητα εξαλλου ξεβρακωσε τις εκτιμήσεις τους και δικαιωσε εμας αλλα το δικιο απο μονο του δεν φτανει. Θα μπορουσαμε να μετρήσουμε και οφελη και αντι γι'αυτο μετρησαμε σοβαρες απώλειες.

ratm

Αναυδος είπε...

Καταρχην μονο και μονο ότι ο δεκεμβρης του 2008 ξεφουσκωσε με το που εμφανιστηκαν οι κουραμπιεδες και οι γαλοπουλες δινει το στιγμα και το βαθος του φαινομενου.
Στην ουσια για τη μεγαλη πλειοψηφεια των εργαζομενων ο δεκεμβρης ηταν τα σπασιματα και οι φωτιες και όχι το αθωο αιμα του γρηγοροπουλου. Για άλλη μια φορα αναρχια και αριστεριστες επαιξαν το παιχνιδι του συστηματος ξεπλενοντας και εξισωνοντας την κρατικη βια με ταγερ και σπασμενα τζαμια.

Η αντικειμενικη βαση της εξεγερσης ήταν μια ακαθοριστη σε μεγεθος μαζα λουμπεν που από τη μια είναι εξαθλιωμενη από την άλλη αγνοει τους λογους που την κρατουν σκλαβα. Το κρατος οφειλει για τη δικη του προστασια να της επιτρεπει να εκτονωνεται ακινδυνα καιγοντας περιπτερα και αυτοκινητα, σπαζοντας στα γηπεδα, με ναρκωτικα αλκοολ και μικροεγκλημα. Καποιοι χρησιμευουν σαν χαφιεδες καποιοι την πεφτουν στο ΠΑΜΕ και καινε τη μαρφιν κλπ

Για να λεμε ολη την αληθεια τα τζαμια είναι λαικη περιουσια και ορθα δεν πρεπει να σπανε από την άλλη οι εκκλησεις και οι επιθεσεις στα αστυνομικα τμημα ειτε είναι αποτελεσμα συμπαιγνιας με την ασφαλεια (γνωριζουν δηλ ότι τα λιγα ζαρζαβατικα δεν θα επιφερουν δυσαναλογη αντιδραση) η αλλιως καποιος στελνει πιτσιρικαδες στην κανη του επομενου κορκονεα

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο με το βασικό ζήτημα, αλλά μιας και τέθηκε, ο Μαυρίκος είναι γγ της ΠΣΟ, της οποίας ο ρόλος στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα είναι εξόχως σημαντικός, και στην ανασύνταξη της οποίας το κκε έχει επενδύσει πάρα πολλά. Αν αυτό λέγεται περιθωριοποίηση τότε ντάξει τι να πω. Είχαμε διαβάσει διάφορα μαργαριτάρια ωστόσο (στο ίδιο μήκος κύματος) για τον Μαυρίκο από σταυρόπουλους και παππούλιες, αλλά αυτό με το πέταγμα του μνημονίου πρώτη φορά το ακούω.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια γι'αυτό τον λόγο περιθωριοποιήθηκε ο Μαυρίκος. Είχε απήχηση βλέπεις στον λαό η ενέργεια του και ξεπέρασε την μικροαστική ευγένεια του Κόμματος.Εκτός αν λέγεσαι Λιάνα Κανέλλη, δεν περνούν αυτά στο ΚΚΕ.

Εκτός Γραμμής ΟΧΙ

Ανώνυμος είπε...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΑΛΕΚΑ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΖΑΜΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΚΤΟΝΩΝΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΚΕΛΕΙΟ. Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΙΚΟΥ ΗΤΑΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ. ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΝΑ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΗΜΑ.

ΑΛΛΑ Ο ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ. ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά, εγώ λέω μιας που είμαστε εδώ, να βγάλουμε μια φήμη για κάποιον άλλο κουκουε, πχ τον Μπογιόπουλο! Έτσι κι αλλιώς ότι μαλακία πει κανένας για το ΚΚΕ όλοι την χάφτουν σαν να είναι λουκουμάκι! Θα πούμε ότι του καταργήσαν τη στήλη από τον Ρίζο επειδή κάπνιζε αμερικάνικη μάρκα τσιγάρα, και ως γνωστό το ΚΚΕ είναι φούλ αντιαμερικάνικο, θα κάνει θράυση!

Ιβάν Τζόνι

zoot horn rollo είπε...

Κωστα εσυ; (στο δευτερο σχολιακι)

Ανώνυμος είπε...

Την ημέρα της επανάστασης οι τζαμάδες δεν δουλεύουν υπερωρίες.

Και στην Κουβανική, την ΗΜΕΡΑ της Επανάστασης "Δεν έσπασε ούτε Τζάμι". Ο κόσμος σε κατάσταση ευφορίας, περίμενε τους "γενειοφόρους" και οι πιο καλλιεργημένοι έψαχναν σε κατάσταση χαράς τον Χεμινγουέι στο γνωστό μπαρ της Αβάνας. Ο Μπατίστα, την είχε "κοπανήσει" λίγες ημέρες προς τον Άγιο Δομίνικο του δικτάτορα Τρουχίγιο.

Λίγες ημέρες μετά την Επανάσταση με Πρόεδρο τον Μανουέλ Ουρούτια και πρόεδρο τον Μίρο Καρντόνα, ακολούθησαν χτυπήματα και σαμποτάζ στην παραγωγή από αντι-επαναστατικές ομάδες φίλων και στελεχών του δικτάτορα Μπατίστα.


Ανώνυμος είπε...

IΒΑΝ ΤΖΟΝΙ

ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΣ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΗΜΩΝ;

ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ; ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΝΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ GOOGLE KAI ΘΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ.

Ο ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΣΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. ΤΕΛΟΣ.

https://www.youtube.com/watch?v=LvTOm1OzEvU

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

@Urtica Rubra + 10:33 π.μ.
Την επόμενη φορά με καλύτερο παραμύθι

Επίσκεψη των Διεθνών Αντιπροσωπειών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (ΦΩΤΟ)
http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/114691/episkepsi-ton-diethnon-antiprosopeion-sto-skopeytirio-tis-kaisarianis

" Εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, της Ένωσης Αραβικών Συνδικάτων και του ΠΑΜΕ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της ΠΣΟ που βρίσκεται μέσα στο χώρο του Σκοπευτηρίου, ενώ και οι υπόλοιποι επισκέπτες από οργανώσεις όλων των ηπείρων κατέθεσαν λουλούδια και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Στον «ιερό» αυτό χώρο, τους καλωσόρισε ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, εξηγώντας τους αγώνες που έχει δώσει η πόλη αυτή στο διάστημα της ναζιστικής κατοχής, με μπροστάρη και οργανωτή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ενώ μίλησε και ο ΓΓ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να φτιάχνονται τέτοια μνημεία και σε άλλες χώρες, γιατί η ιστορία των λαϊκών αγώνων είναι μάθημα για το παρόν και το μέλλον."



Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΣΟ Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9126305

" Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, Δευτέρα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Mzwandile Michael Makwayiba, από τη Νότια Αφρική, ο οποίος εκλέχθηκε στη θέση αυτή στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΠΣΟ. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος.

Ο πρόεδρος της ΠΣΟ βρέθηκε στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τις εργασίες της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 20 Νοέμβρη.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος, τη στήριξη των Ελλήνων κομμουνιστών, που δουλεύουν στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, στον αγώνα του νοτιοαφρικανικού λαού, αλλά και στον αγώνα του προεδρείου της ΠΣΟ, η οποία αριθμεί εκατομμύρια μέλη απ' όλες τις ηπείρους, για τα δικαιώματα της διεθνούς εργατικής τάξης. Του ευχήθηκε επίσης κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα."

Ανώνυμος είπε...

πρωθυπουργό τον Μίρο Καρντόνα. Διόρθωση στο 3:45 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Τρεις επαναστάσεις ( Μπολσεβίκικη, Αντιιμπεριαλιστική Κουβανική(*), Αστική Γαλλική) στις οποίες την ΗΜΕΡΑ που εγκαθιδρύθηκαν, που νίκησαν, καθώς και στο διάστημα λίγες ημέρες πριν και λίγες ημέρες μετά "ΔΕΝ ΕΣΠΑΣΕ ΟΥΤΕ ΤΖΑΜΙ".

Δύσκολη εποχή για τους Τζαμάδες οι ημέρες των επαναστάσεων.

(*)Ήταν 16/4/1961 όταν Ο Κάστρο ανακήρυξε τον Σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης. Μία μέρα πριν, προηγήθηκε ο Βομβαρδισμός Β26 Βομβαρδιστικών Αμερικανικών Αεροπλάνων με Κουβανικά διακριτικά και Κουβανούς Πιλότους.

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Όχι ότι έχει σημασία ή ότι έχασε η Βενετιά βελόνι, αλλά μια και κάνετε απολογισμό, ας πω ότι μετά από εκείνες τις δηλώσεις της Αλέκας εγώ είπα ότι για πέντε χρόνια δεν θα ψηφίσω ξανά ΚΚΕ (ως τότε ανελλιπώς, έως και το 2007, εκτός από το 89-90 με τον ενιαίο ΣΥΝ).

Κατά σύμπτωση, ακριβώς το ίδιο είπε και έκανε κι άλλος ένας που γνώρισα στη συνέχεια.

Μετά την πενταετία εκείνος επέστρεψε, εγώ όχι.

Unknown είπε...

Όσον αφορά το Μαυρίκο ερώτηση έκανα, η πηγή είναι το ρεπορτάζ του «έγκυρου» Βήματος, οπότε δεν το πήρα για δεδομένο. Ταιριάζει πάντως η ιστορία με τη γενικότερη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο «αυθόρμητο» χωρίς φυσικά αυτό να αποδεικνύει ότι αληθεύει. Το δεδομένο πάντως είναι ότι ο Μαυρίκος σταμάτησε να είναι βουλευτής και μέλος της Κ.Ε. Τώρα αν ο λόγος είναι αυτός που λέει το Βήμα ή κάποιος άλλος (π.χ. αποχώρηση από κομματικές θέσεις για να αναλάβει πόστο στην ΠΣΟ ή κάποιο άλλο «παράπτωμα»). Συνηθίζεται να αποχωρούν τα στελέχη του ΚΚΕ από κομματικές θέσεις όταν αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στο συνδικαλισμό; Δεν βλέπω το ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του γγ της ΠΣΟ και του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τώρα για τη δήλωση «στην πραγματική λαϊκή εξέγερση δεν πρόκειται να σπάσει ένα τζάμι» δεν ήξερα ότι εννοούσε μόνο τη μέρα που θα επικρατήσει η εξέγερση, αλλά τις προηγούμενες μέρες θα σπάνε. Με αυτή τη λογική για αυτό σπάγανε τζάμια το Δεκέμβρη, επειδή δεν είχε επικρατήσει η εξέγερση. Τέλος πάντων νομίζω ότι ήταν προφανώς άστοχη η συγκεκριμένη δήλωση, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να αναλυθεί περισσότερο.

zoot horn rollo είπε...

Ναι, και κάλυψες τις "επαναστατικές" σου ανάγκες με το ΣΥΡΙΖΑ.
Καλή κουτσουλιά αμολησες πάλι.

zoot horn rollo είπε...

Αστοχο ειναι που εφερες εδω τα κουτσομπολια του Βληματος (αυτο ειναι το επιπεδο του, με κυριλε υφος) και μαλιστα μπαγιατεμενα εδω κι εναμιση και βαλε χρονο.
Το λιγοτερο.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα πλάκα κάνεις ή μάλλον είσαι νεαρός και δε γνωρίζεις καλά.Την στήλη Μπογιόπουλου την έκοψαν για λόγους χώρου είπαν, η πραγματικότητα ήταν πως ήταν αντίθετος με τις ατομικές συμβάσεις στον Ριζοσπάστη.Και ήταν και δημοφιλής μικροαστικό αδίκημα στο ΚΚΕ για κάθε μέλος του.Μαυρίκος, Σπυρίδων Χαλβατζής, παρά είχαν απήχηση στον λαό της Αττικής και τους έκοψαν τα φτερά. Εντάξει σε σχέση με τα όργια εσωκομματικών μαχαιρωμάτων σε κόμματα αστικά και εξωκοινοβουλευτικής δήθεν αριστεράς τα παρατράγουδα του ΚΚΕ είναι πταίσματα.

Τέλος ένα ξεκάρφωτο αυτός της Κόντρας με το τεράστιο εγώ και τα τεράστια σεντόνια είναι ανυπόφορος και αηδιαστικός ιδανικός για πράκτορας της Δύσης αλλά το σκέφτηκαν ότι θα τους έπρηζε τα ούμπαλα στις υπηρεσίες τους και έμεινε όξω από τα κόλπα

Εκτός Γραμμής ΟΧΙ

Ανώνυμος είπε...

Βοήθησε λίγο και η θεσούλα η ζεστή ε;
Σιχαμερη σαλαμανδρα πίσω στην τρύπα σου.
ΒΧ

Ανώνυμος είπε...

Έχουν και απορίες οι συριζαιοι με πολιτικά... Ουρτ!
ΒΧ

λαθραναγνώστης είπε...


Κι εσύ Ν.Σ, όπως και πολλοί άλλοι, είχατε πρόβλημα με τις δηλώσεις της Αλέκας, του ΚΚΕ δηλαδή και δεν είχατε και δεν έχετε πρόβλημα με τις απάτες, τους τυχοδιωκτισμούς και τον δοσιλογισμό του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ....
Είχατε πρόβλημα με την εσωτερική δημοκρατία του ΚΚΕ, σταλινισμός γαρ, και το ότι ο Τσίπρας εν μία νυκτί και χωρίς καμία εσωτερική διαδικασία, πλημμύρισε τον ΣΥΡΙΖΑ με σταμπαρισμένα ΠΑΣΟκόμπαζα, δεν σας πείραξε καθόλου. Τι να πω...! Παλιότερα, φεύγατε προς το ΠΑΣΟΚ....
Φαίνεται, τα πάτε καλύτερα με τον Κουίσλινγκ παρά με τον Στάλιν.
Φυσικά λοιπόν και δεν έχασε η Βενετιά βελόνι....ούτε ο Περισσός καϊνάρι!
Για να αποχωρήσετε από το ΚΚΕ, για να διαβείτε αυτή τη καμπή, χρειάζεστε κάποιο πρόσχημα. Κι αν δεν υπάρχει το εφευρίσκετε! Συνήθως, μεγαλοποιείτε κάτι μικρό ή διαστρέφετε κάποιο νόημα.
Μετά, η πορεία σας, είναι ανευ προσχημάτων. Καταπίνετε τα πάντα ανερυθρίαστα και ενεργείτε αντίστοιχα!

Υ.Γ Το διήγημα του "Ρ", φυσικά και το στηρίζω. Όχι τώρα, αλλά από την πρώτη στιγμή.
Η δολοφονία, δεν δικαιολογείται, αλλά υπάρχει και αντίλογος. Κι ούτε θα κάνουμε τον Γρηγορόπουλο πολιτικό ήρωα.
Μην τρελαθούμε......

Αναυδος είπε...

υπαρχει συγγενικη σχεση συριζα και αναρχιας (περα απο την ιδεολογικη)
υιοι κι κορες σκουρλετη βουτση και αλλων στελεχων του συριζα συνηθως προερχομενων απο το εσωτερικο ειναι στο χωρο χρονια

zoot horn rollo είπε...

Οχι που δε θα πηγαινες τη κουβεντα εκει. Περισσοτερο για εντος γραμμης φαινεσαι, σε ποια γραμμη ειναι το θεμα. Πετας και ταχα "κραξιμο" στην εξωκοινοβουλευτικη και στον κοντραιο για ξεκαρφωμα. Δε πιανει.

zoot horn rollo είπε...

Ισως ειναι το λιγοτερο αυτο.

zoot horn rollo είπε...

Παλιο το κολπο της "ηρωϊκης εξοδου".

Ανώνυμος είπε...

"Τώρα για τη δήλωση «στην πραγματική λαϊκή εξέγερση δεν πρόκειται να σπάσει ένα τζάμι» δεν ήξερα ότι εννοούσε μόνο τη μέρα που θα επικρατήσει η εξέγερση, αλλά τις προηγούμενες μέρες θα σπάνε."

Κεφάλια μπορεί να σπάνε σε αφθονία, τα τζάμια και οι βιτρίνες δε ξέρω να έφταιξαν πουθενά για να σπάνε.

Νομίζω ότι κάποιοι όταν γίνει με το καλό η επανάσταση θα έχετε πολύ σοβαρότερα προβλήματα από το αν σπάνε βιτρίνες, πχ το να βρείτε μέρος να κρυφτείτε.

ΓΜ

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Λαθραναγνώστη, μισό λεπτό -όταν εγώ ήμουν μέλος του κόμματος δεν υπήρχε θέμα για σταλινισμό, μη λέμε ό,τι θέλουμε. Για τον Στάλιν ελάχιστα γινόταν λόγος, είτε από τους φίλους του κόμματος είτε από τους αντιπάλους του και μια χαρά λειτουργούσε ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός.

Μετά τον αναστήσατε τον Στάλιν -και, ναι, πέρα από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008, που ήταν η σταγόνα στο ποτήρι, η επαναφορά του Στάλιν στο προσκήνιο πρέπει να σου πω ότι επίσης με ενόχλησε πολύ.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Eν τάχει, γιατί μας καβαλάει και η επικαιρότητα, που μάλλον τρέχει (…εκλογές; “ηρωϊκή έξοδος»;):

Στον πόλεμο η καλή ταχτική υπαγορεύειι να επιδράς διαλυτικά στο αντίπαλο στρατόπεδο, να προσπαθείς να το αποσυντονίσεις, να του σπέρνεις αμφιβολίες, διχόνοιες, να κάνεις οτιδήποτε αντίθετο με ό,τι το «μπετονάρει». Ο «αντι-μπατσισμός» είναι το απόσταγμα της κρετίνικης «διάνοιας» του μικροαστού «αντιεξουσιαστή, και γενικά του αριστεριστή πασόκου. Μπετονάρει τα σώματα ασφαλείας της αστικής τάξης. Κι αν δεν υπήρχε, θάπρεπε να τον εφεύρουν οι αρχηγοί της αστυνομίας, οι υπουργοί προ-πο και η ίδια η αστική τάξη.
Λύνει κι άλλα, σοβαρότερα προβλήματα ο αντι-μπατσισμός: Το κίνημα επικεντρώνεται στον μπάτσο και όχι σε αυτούς, που διατάζουνε τον μπάτσο, όχι στις σχέσεις παραγωγής. Δεν κουμπώνει αυτό με τον ψευτοεπαναστάτη μικροαστό, που πουλάει «αντικαπιταλιστιλίκι» απλά για να εκβιάσει καλύτερη μερίδα στο καπιταλιστικό τραπέζι;
Tώρα εσείς τι λέτε; Καθήσανε και περιμένανε να φυτρώσει αυτοφυώς (=…. «αυθόρμητα»!) ο αντι-μπατσισμός στα παρτέρια της πλατείας Εξαρχείων; Τόσο χαϊβάνηδες τους έχετε τους ταξικούς εχθρούς;
Αλλά και πέρα από τις αναγκαιότητες της πάλης, την ανθρωπιστική πλευρά γιατί την υποτιμάμε;
Θα μας την οριοθετήσουν οι υστερικοί αριστεροχωρικοί;
Προσωπικά μιλώντας, είναι λίγοι οι άνθρωποι, που θα έβαζα ευχαρίστως στη μηχανή του κιμά. Και σίγουρα δε θα την χαράμιζα για …μπάτσους! Για τους πολλούς θεωρώ πως επαρκεί ο σωφρονισμός, που δεν είναι ούτε αθώωση, ούτε …εκδίκηση!
Να θυμίσω πως τον Δεκέμβρη, τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας παραδόθηκαν σχεδόν οικειοθελώς, γιατί το Κόμμα είχε οργανώσεις στην Αστυνομία και στη Χωροφυλακή, απομονώνοντας τους βαμμένους, που αναγκάστηκαν να μαζευτούν και να κλειστούν για να σωθούν, στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη.
Τι δουλειά έχουμε εμείς με αυτές τις αριστερίστικες ανεγκέφαλες αηδίες;
Να γιατί υποστήριξα και υποστηρίζω, πως το ψυχογράφημα του «Ρ» για κάποιον υποθετικό «Κορκονέα» ήταν ρεαλιστικό και γροθιά στο στομάχι του κάθε τζαμπαμάγκα ψευτοεπαναστάτη. Και ψευδώς διαδίδουν ότι «δίνει άφεση αμαρτιών» στον …Κορκονέα! Το δημοσίευμα καθόλου δεν «δικαιολογεί»(!), αλλά εναργέστατα «απεικονίζει» το πώς από ένα φτωχόπαιδο δημιουργείται ο πραιτωριανός, πως φανατίζεται, πως γίνεται χρυσαυγίτης. Και σου χτυπάει ένα καμπανάκι: «Πρόσεχε, μη συνεργείς κι εσύ σε αυτό»!
Ξαναδιαβάστε το εδώ, αλλά, προειδοποιώ, θέλει γερό στομάχι γιατί γρονθοκοπεί τον «πασόκα», που ίσως κρύβουμε όλοι μέσα μας.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Aειντε, και το γράμμα, που έστειλα ο αφελέστατος στο ..."ΠΡΙΝ", τότε. Προσέχτε, πόσο προφήτης(!) γίνομαι εκεί, προς το τέλος:
"Αναφέρομαι σε ένα σύντομο σχόλιο στο φύλλο της Κυριακής 4.1.09 του «ΠΡΙΝ» με τίτλο: «Διήγημα ντροπής στον Ρίζο», που αναφερόταν σε ένα δισέλιδο διήγημα με τίτλο: «Το λάθος τηλεφώνημα ενός φονιά».
Επειδή είχα διαβάσει το κείμενο, ομολογώ ότι εκείνο, που εμένα εντυπωσιάζει είναι ο τρόπος, που το αναμεταδίδουν-σχολιάζουν, όχι μόνο οι συντάκτες της εφημερίδας σας αλλά και της «ΠΟΝΤΙΚΙ», που επίσης διάβασα.
Πρέπει να σας πω, ότι οι παλαιότεροι, συχνά αντιμετωπίσαμε την βία της κυρίαρχης τάξης, που ασκείται και μέσω των αστυνομικών υπαλλήλων. Ποτέ όμως δεν υποβαθμίσαμε τον αγώνα μας σε αντιπαράθεση με τα όργανα του «συστήματος». Αντιμετωπίζαμε τους μεν «τσαμπουκάδες» με περιφρόνηση, τους δε υπόλοιπους με συγκατάβαση, κρατώντας πάντοτε τις αποστάσεις ασφαλείας. Ξέραμε ότι πολύ θα ήθελε η κυρίαρχη τάξη να εκφυλίσει τον αγώνα μας σε μια βεντέτα με τα όργανα καταστολής η με τους παρακρατικούς, που υπήρχαν τότε. Δεν παίζαμε αυτό το παιχνίδι.
Σήμερα, ένα τμήμα της σπουδάζουσας νεολαίας δείχνει να αγνοεί/υποτιμά μερικές πλευρές του ταξικού αγώνα, που λέγονται «προβοκάτσια» και «αποπροσανατολισμός» και παρασύρεται από οργανωμένους χαφιέδες-αγκιτάτορες σε επιθέσεις κατά αστυνομικών, ακόμη και εμπρησμούς αυτοκινήτων και καταστημάτων απλών βιοπαλαιστών, υπονομεύοντας, άθελα της σίγουρα, τα δικά της οράματα. Εχει ανάγκη από διαφώτιση.
Το δημοσίευμα του «Ρ» είναι εξαιρετικό, γιατί τόλμησε να πάει από την πίσω πλευρά της οθόνης, και να δείξει, τι είναι αυτό, που πετροβολάμε, πως δημιουργήθηκε και πως το χειρίζονται σαν μαριονέτα, ακριβώς για να μας αποπροσανατολίζουν.
Είναι σκληρό, γιατί σκληρό είναι το θέμα, που καταπιάστηκε. Δεν είναι για κολωνακιώτες…
Πρίν από 20 χρόνια κανείς δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν το επέτρεπαν οι γνωστοί νονοί, (Ελευθεροτυπία, Οργανισμός Λαμπράκη κλπ), που ασκούσαν την ιδεολογική τρομοκρατία «του δημοκρατικού χώρου», των «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» για να μην «ξαναέλθει η Δεξιά» κλπ…
Όμως η ζωή έστειλε στα σκουπίδια αυτές τις πολιτικές. Αργά αλλά σταθερά η Αριστερά χειραφετείται από αυτούς.
Οι νονοί μας δείχνουν τον «μπάτσο» που τον βάζουν μπροστά για να κρύψουν από πίσω του αυτό, που τους ενδιαφέρει: Τον Ιμπεριαλισμό, την ΕΟΚ, τον Καπιταλισμό. Αλλά δεν «τσιμπάμε», γιατί τώρα πιά δεν είναι ούτε 1965 ούτε 1981.
Το «ΠΡΙΝ» γιατί συμπαρατάσσεται όλο και στενότερα τελευταία, με τους νονούς και τους Συριζά-νους, που πρωτοστάτησαν στις σχετικές αντιδράσεις και δίνουν άλλοθι στις προβοκάτσιες; Μήπως εκδηλώνεται μια συναντίληψη, που προαναγγέλλει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις, οπισθοδρομικές - ρετρό;
Δεν θα εκπλαγούμε γιατί τα έχουμε ξαναδεί αυτά… Θα είναι όμως κρίμα για κάποιες αριστερές δυνάμεις και ειδικά για νέους ανθρώπους.
"

...και πήγε, ορθώς, στα σκουπίδια. Για "τέτοια" είμασταν;

Ανώνυμος είπε...


Νομίζω ότι κάποιοι όταν γίνει με το καλό η επανάσταση θα έχετε πολύ σοβαρότερα προβλήματα από το αν σπάνε βιτρίνες, πχ το να βρείτε μέρος να κρυφτείτε.

Απευθύνεσαι στο κοινό του Σφυροδρέπανου ή κάνεις διάγγελμα τύπου Τσίπρα ; Αν ισχύει το πρώτο γύρνα πλευρό μην πιαστείς, αν το λες προς όλους δεν βρήκες το κατάλληλο μπλογκ

Εκτός Γραμμής ΟΧΙ

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Πολύ ενδιαφέρον το γράμμα του Σεχτάρ από το 2008 -δεν έχουν περάσει τόοο πολλά χρόνια από τότε, αλλά μάς θυμίζει ότι το 2008 ο όρος "Συριζαίος" δεν χρησιμοποιόταν, ούτε υπήρχε αλλος, γι αυτό και νεολογίζει με το "Συριζα-νος" (και βάζει και την παύλα, επειδή είναι ευκαιριακός σχηματισμός).

Δείχνει και τα χρόνια του ο συντάκτης της επιστολής, αφού εν έτει 2008 λέει ακόμα ΕΟΚ και όχι ΕΕ :)

λαθραναγνώστης είπε...

Ν.Σ. Με εκπλήσσεις που δηλώνεις ότι ο Δημ. Συγκεντρωτισμός λειτουργούσε μια χαρά. Ο χώρος του ρεφορμισμού όμως, στον οποίο κατέφυγες, πάντα λοιδορούσε το ΚΚΕ σαν "σταλινικό" και συγκεντρωτικό.
Δεν "αναστήσαμε" τον Στάλιν. Απλά, "τακτοποιήσαμε" το θέμα ιστορικά. Ο Στάλιν πάντα είχε κύρος και μέσα στο ΚΚΕ και ανάμεσα στους φίλους του και όποιος προσπάθησε να τον αποκαθηλώσει, αποκαθηλώθηκε ο ίδιος.
Αλλά, όπως και να χει το πράγμα, είτε τον αναστήσαμε, είτε δεν τον πεθάναμε ποτέ, αυτό, δεν ακυρώνει το ότι κάποια στιγμή, κυριολεκτικά, προτιμήσατε τον Κουίσλινγκ από τον Στάλιν.

zoot horn rollo είπε...

Το "φιλοσόφησε" αλλιώς ο ΝΣ. Τάχα ο μουστάκιας του έφταιγε. Σίγουρα, αυτό ήταν...χιχι...

Φουλ εντός γραμμής "νόχι" ο άλλος.

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Πάντα νοσταλγω, ότι αν όχι τον δ.σ. πάντως σίγουρα την κομματικότητα του ΚΚΕ.

Τα περί Κουίσλινγκ είναι εντελώς άστοχα κτγμ.

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ σε ολη την πορεια του το κομμουνιστικο κινημα και το ΚΚΕ καλλιεργησεε το μισος του εργατη για τις δυναμεις καταστολης του αστικου κρατους. Ειναι αλλο η διαβρωτικη δουλεια που πρεπει να γινεται με πεισμα κα συνομωτικοτητα σε αυτους τους χωρους και αλλο να καλλιεργησουμε οτι πρεπει να υπαρχει ανοχη ή ακομα χειροτερα συμπαθεια. Δηλαδη σε περιοδους παρανομιας του κομματος δεν κυριαρχουμε και αν αντιμπατσικο μενος στο κοσμο και τα μελη του κομματος? Ηταν κακο? Ειναι κακο η νεολαια και η εργατικη ταξη να νιωθει περιφρονηση και αντιπαθεια για τις δυναμεις καταστολης? ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Θυμαμαι και γω που εκραζα συμφοιτητες ή μικροτερους που κυκλοφορουσαν με τα μπλουζακια του Τσε ''χωρις να ξερουν ή να εχουν ιδεα ποιος ηταν και τι εκανε''. Μπορω να πω οτι σημερα αναπολωντας αυτο το προσφατο παρελθον μου φαινεται πολυ καλυτερο απο τωρα που βλεπω μαθητουδια και φοιτητες να κυκλοφορουν με μπλουζακια απο τα ΛΟΚ, τα ΟΥΚ, ''ΕΛΛΑΣ ή ΤΕΦΡΑ'', εθνοσημα και τα ρεστα.
Καλυτερα να συμπαθει για μενα ο δεκαπενταχρονος τον ΤΣΕ εστω και διαστρεβλωμενο απο το να συμπαθει το Χιτλερ διαστρεβλωμενο....
Και ειναι αλλο ο στρατος με τους κλρωτους στρατιωτες που ειναι δικα μας παιδια της εργατικης ταξης και αλλο η αστυνομια. Δε λεω να μην προσδοκας ή να παλευες και εκει ενα ρηγμα αλλα ειναι αυταπατη ολκης να πιστευουμε οτι θα φυγει απο αυτη σημαντικο κομματι.
Η συγκριση με το 1944 ειναι ατοπη και ακαιρη απο ολες τις αποψεις.

Σαραντακο εσενα σε εκαναν να φυγει οι δηλωσεις της Αλεκας?
Ελα τωρα ποιον κοροιδευεις. Φευγατος ησουν. Και ησουν φευγατς γιατι ουδεμια σχεση ειχε η αντιληψη σου που αποθεωνει τον κοινοβουλευτικο κρετινισμο και το συστημα με τα κομμουνιστικα ιδανικα. Ασε τωρα που θχτηκες απο την ελειψη και καλα επαναστατικοτητας της Αλεκας. Θιχτηκες απο αυτο πασοκε αλλα απο το 3ο μνημονιο δε θιχτηκες ε? Απο τα ανηκουμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ οχι? Απο τις φιεστες μαζι με τον Κασιδιαρη στα φυλακια οχι? Απο την επισκεψη Ομπαμα οχι? Απο το λιβανιστηρι στο Περες του Ισραηλ οχι? Απο τα ψεματα, την απατη ,την κοροιδια οχι? Απο τα φωτοσοπ στα σφυροδρεπανα, απο τους Κουρουμπληδες , απο τους Κοτζιαδες απο το Σημιταριο οχι? Θα μου πεις παντα πασοκος ησουν γιατι να σε ενοχλησει το ΠΑΣΟΚ...Δε σε ενοχλησαν τα χημικα στους συνταξιουχους να φυγεις απο το ΣΥΡΙΖΑ αλλα σε ενοχλησε η Αλεκα που ειπε οτι χαιδευετε τα αυτια κουκουλοφορων και προβοκατορων. Σε ενοχλησε ο Σταλιν που του χρωστας το οτι δε μιλας γερμανικα αλλα οχι οτι εισαι μελος σε αυτους που ειναι τα καλυτερα σκυλακια της Μερκελ, του ΝΑΤΟ και των εφοπλιστων.
Εχει και η υπομονη τα ορια της Σαραντακο και αυτα τα χρονα εχετε παιξει πολυ με αυτην ολοι οι νεοπασοκοι. Το κανετε επειτηδες για να εξοργιζετε οσους σας ξερουν και να το παιζεται θιγμενοι απο τους ''ταλιμπαν'' του ΚΚΕ σε ανηξερο κοσμο. Αλλα τα ψωμια σας ειναι μετρημενα και τα φραγκα που σας δινουν επισης θα κοπουν τωρα που θα σας πεταξουν σα στιμενες λεμονοκουπες. Γιατι αυτα που ειπε χθες ο Τσιπρακος αν δεν καταλαβες ηταν ενας καρμπον επικηδειος σαν αυτον που ειχε βγαλει ο Σαμαρας πριν τον παραιτησουν για να προσλαβουν τον Τσιπρα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

@ Urtica Rubra
« δεν νομίζω ότι έχει νόημα να αναλυθεί περισσότερο» .

3 Επαναστάσεις που στις ημέρες τους «δεν έσπασε ούτε Τζάμι». Δύσκολη εποχή οι ημέρες των επαναστάσεων για τους Τζαμάδες.

Η πρόταση της δήλωσης της Αλέκας Παπαρήγα έγινε το όχημα ώστε ένα άβγαλτο στη ταξική πάλη κομμάτι της νεολαίας, να καταλήξει στα Τσιπρικά Σκουπίδια είτε ευθέως, είτε δια της τεθλασμένης. Δικαιολογημένες οι ερωτήσεις της Αλέκας.
Η πλήρης δήλωση για τα τζάμια με παράδειγμα από την Βενεζουέλα και τον Τσάβες.

Όλο το απόσπασμα της Αλέκας

« Και να πάψουν –να το πω καθαρά- να μιλάνε –δεν μπορούμε να τους το απαγορέψουμε- για λαϊκή εξέγερση. Ποια είναι η λαϊκή εξέγερση; Η πραγματική λαϊκή εξέγερση θα έχει αφετηρία τους εργάτες, τους μισθωτούς και τη νεολαία. Η πραγματική λαϊκή εξέγερση δεν πρόκειται να σπάσει ένα τζάμι. Η πραγματική λαϊκή εξέγερση θα έχει αιτήματα και στόχους. Θα έχει πολιτικό σκοπό. Δεν θα είναι απλώς αγανάκτηση. Η πραγματική λαϊκή εξέγερση, ακριβώς επειδή θέλει να μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία ό,τι έχει δημιουργήσει ο εργαζόμενος λαός σε αυτόν τον τόπο, δεν θέλει να την καταστρέψει.
Γιατί να καταστρέψει επιχειρήσεις; Γιατί να σπάσει μηχανήματα; Γιατί να κάψει επιχειρήσεις; Γιατί να καταστρέψει Τράπεζες; Λαϊκή περιουσία θέλει να τα κάνει. Κοινωνικοποιημένη, συνεταιριστική, ανάλογα. Θα σεβαστεί τον κόπο του κόσμου, που απεικονίζεται σε εργοστάσια, σε επιχειρήσεις. Την καπιταλιστική ιδιοκτησία θα βάλει σαν στόχο, αν πάρει ένα τέτοιο χαρακτήρα η λαϊκή εξέγερση.

Πρόκειται για γελοιοποίηση, για την πιο χυδαία μορφή εμφάνισης. Να πούμε και το εξής: Το 10 χιλιάδες κουκουλοφόροι στελέχη πολιτικά, που ακούω στην τηλεόραση, τι σημαίνει; Εγώ σας λέω ότι έχουμε 50 χιλιάδες κουκουλοφόρους. Αυτό σημαίνει πως αυτό είναι λαϊκό κίνημα;

Ο αριθμός είναι που κάνει το κίνημα; Όταν έχουμε γνωρίσει στην ιστορία πολύ πιο μαζικά λαϊκά, αντιδραστικά κινήματα. Λαϊκά, με την έννοια ότι έπαιρναν μέρος οι λαϊκές μάζες. Για πηγαίνετε στη Βενεζουέλα.

Ποιοι κάνουν τις διαδηλώσεις εναντίον του Τσάβες; Και φοιτητές. Βεβαίως, δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα εδώ στην Ελλάδα. Διότι σήμερα στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, σαν κατάκτηση λαϊκή, υπάρχουν και παιδιά από τα λαϊκά στρώματα και, βεβαίως, εξεγείρονται.
Στα πανεπιστήμια της Βενεζουέλας δεν είναι τα παιδιά από τις φαβέλες. Είναι τα παιδιά μεσαίων, ανώτερων στρωμάτων και της αστικής τάξης. Και αυτό το φοιτητικό κίνημα δεν είναι με τη θέση του Τσάβες. Το λέω αυτό, γιατί ό,τι είναι εξέγερση, ό,τι είναι μαζικό δεν σημαίνει ότι είναι και προοδευτικό. Σε καμία περίπτωση.

Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση δεν θα δικαιολογηθεί να προχωρήσει σε διεύρυνση του κράτους καταστολής και της βίας. Υπάρχουν τρόποι το ίδιο το λαϊκό κίνημα, με την κοινωνική του κριτική και όχι με αστυνομικά μέσα και με μέσα βίας, να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Άκουσα ένα Βουλευτή που διάβασε σε αυτήν την Αίθουσα ένα ποίημα του Ελύτη για τα παιδιά με τα πρησμένα πόδια που τα έλεγαν κάποτε αλήτες. Ε, ο Ελύτης δεν έγραψε το ποίημα για τους κουκουλοφόρους! Για άλλα παιδιά το έγραψε. Όχι και έτσι πια! Έχει χάσει την έννοια ο ηρωισμός, η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση. Λέει πόσο ήρωας μπορεί να γίνει ο καθένας. Ε, όχι! Η δική μας θέση είναι καθαρή. Γίνονται θετικές διεργασίες σήμερα μέσα στο λαό. Δεν έχουν ολοκληρωθεί. Εμείς δεν πετάμε στα σύννεφα. Θέλουμε να συμβάλουμε στο να πείσουμε. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς ούτε να επιβάλουμε. Λαϊκό, μαζικό κίνημα δεν μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα. Τουλάχιστον, δεν έχει γραμμή καθαρή κατά των μονοπωλίων και κατά της εξουσίας των μονοπωλίων. Δεν αρκεί η αντιπαράθεση με την εκάστοτε Κυβέρνηση. Γιατί το θέμα δεν είναι να αλλάξει η Κυβέρνηση... Η λύση δεν θα έλθει σε ένα βράδυ ούτε μέσα από τις εκλογές. Μπορεί να γίνει ένα βήμα με τις εκλογές, αλλά αυτό το κίνημα πρέπει να έχει αύριο και μεθαύριο, πρέπει να έχει σχέδιο και προοπτική. Και αυτά τα περί λαϊκής νεανικής εξέγερσης, αυτά τα κακέκτυπα, ούτε η ιστορία τα έχει γνωρίσει, ούτε το σήμερα και καλύτερα, λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα υπέρ της νεολαίας. »

zoot horn rollo είπε...

"Τα περί Κουίσλινγκ είναι εντελώς άστοχα κτγμ."

Όχι, δεν είναι.

Ανώνυμος είπε...

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοέμβριος 2015:

«Και να μην υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το έχουμε εφεύρει »
https://www.youtube.com/watch?v=aJz2zBIAsZs

Κατά τα άλλα εφαρμόζουν το μνημόνιο «με πόνο ψυχής»

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ο Δεκεμβρης εχει ξεφουσκωσει την τελευταια διετια-τριετια,πλεον ειναι ενα πανηγυρακι για λιγους.

Πιστευω πως το '08,ο περισσοτερος κοσμος που κατεβηκε (δεν περιλαμβανω προφανως τους ασφαλιτες) ειχε αγνες προθεσεις αλλα ηταν καθοδηγουμενος.Οσοι εδω μεσα εχετε εμπειρια απο συνδικαλιστικες οργανωσεις ξερετε ποσο απιστευτα δυσκολο ειναι να πεισεις κοσμο να κατεβει στο δρομο,ειδικα μια περιοδο που τα οικονομικα ολων μας ηταν πολυ καλυτερα απο τοτε και ζουσαν ολοι το ονειρο.

Για ποιο λογο τους κατεβασαν στο δρομο και προκαλεσαν ολες αυτες τις φασαριες δεν ξερω.

Οσο για το μαθητικο και το φοιτητικο κινημα δεν περιμενω πολλα.Μιλαμε για ατομα εκτος παραγωγης που λογω νεοτητας (ειδικα οι μαθητες) ειναι ανωριμα.Δεν περιμενω να εχουν την συγκροτηση και την καθαρη ματια ενος μεγαλυτερου ανθρωπου που δουλευει.

Επισης,πολλοι φοιτητες εχουν μια μικροαστικη νοοτροπια,νιωθουν συχνα οτι ειναι μερος μιας ελιτ και η εισαγωγη τους και μονο στο πανεπιστημιο τους κανει μερος αυτης της ελιτ.

Καθε φοιτητης και μαθητης πρεπει να αντιμετωπιστει ξεχωριστα,ειναι μεγαλο αναλυτικο λαθος να μιλαμε γενικα για φοιτητες και μαθητες.Ξερω πως και γω εκανα πολλες γενικευσεις αλλα ο χωρος δεν μου επιτρεπει να γινω πιο συγκεκριμενος.

Ανώνυμος είπε...

Από το προφητικό και διαυγέστατο γράμμα του Σεχτάρ θα προσυπέγραφα ως και κάθε κόμμα του. ratm δεν τη βρίσκω άτοπη δεδομένου ότι η κατάσταση στα σώματα ασφαλείας ήταν πολύ πιο δύσκολη τότε από ότι σήμερα.

ρα

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

ratm,
...."σε ολη την πορεια του το κομμουνιστικο κινημα και το ΚΚΕ καλλιεργησεε το μισος του εργατη για τις δυναμεις καταστολης του αστικου κρατους".
Θα με βόηθαγε κάποιο ντοκουμέντο να το τεκμηριώνει αυτό. Δεν είχα αυτή την εικόνα. Αλλιώς τάμαθα....
"Δηλαδη σε περιοδους παρανομιας του κομματος δεν κυριαρχουμε και αν αντιμπατσικο μενος στο κοσμο και τα μελη του κομματος?"
ΟΧΙ!
Μπορώ να σου μεταδώσω και προσωπική εμπειρία. Στενό συγγενικό μου πρόσωπο, (εξ αγχιστείας) ήταν δεσμοφύλακας του Μάνου Κατράκη. Ε, λοιπόν, ήταν άριστες και ανθρώπινες οι σχέσεις τους, και περιττό να σου πω ότι ο χωροφύλακας είχε συγκλονιστεί από αυτή τη "γνωριμία", που γκρέμισε μέσα του ό,τι με κόπο είχε χτίσει η αστική προπαγάνδα και η διαπαιδαγώγηση του "σώματος", όπως μου έλεγε η γυναίκα του. Και δεν έλεγε ψέμματα γιατί είδα και τις χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες του Μάνου στον ..δεσμοφύλακά του. Αυτός ήταν ο Μάνος, αυτοί ήταν οι "παληοί": Οχι μόνο δε "σπάγανε", αλλά ξέρανε πως να "στρατολογούνε" ακόμη και τους δεσμοφύλακές τους! Γιατί δεν είχαν γραμμή από το Κόμμα να ...πλακώνουνται με τους μπάτσους.
Αν τους γνωρίσαμε αλλά δεν τους καταλάβαμε, κακό του κεφαλιού μας!

Τελείως "άσχετο" το πρώτο μέρος του (9 Δεκεμβρίου 2016 - 10:52 π.μ.). Τι σχέση έχουν τα ..."μπλουζάκια του Τσε", τα ..."ΟΥΚ" και ο ..."διαστρεβλωμένος Χίτλερ(!), με αυτά, που έγραψα εγώ;!;!;
Και για κάντο πιο λιανά αυτό το ξεκάρφωτο "Η συγκριση με το 1944 ειναι ατοπη και ακαιρη απο ολες τις αποψεις."
...........

Γενικά και επιγραμματικά για τους αριστεριστές αντιμπατσίστες: Θεωρώ πως το αντιμπατσικό μένος τους πασκίζει να ξορκίσει τις ενδόμυχες μικροαστικές αστάθειες και αβεβαιότητες. Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι, όπως πάντα. Και αγκαλιά με τους Συριζάνους, που τους χαϊδεύουν τα αυτάκια, όχι ευκαιριακά. Ιδια κοινωνικά στρώματα, διαφορετική έκφραση.

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη του 2008.

http://edoketora.blogspot.gr/2012/12/2008.html

Οι συγκεντρώσεις- Η ομιλία της Α.Παπαρήγα στην Ομόνοια 8/12/08-

".. Χθες ψύχραιμα, συνειδητά, αλλά και με συγκίνηση, οργή και αγανάκτηση αποφασίσαμε αυτήν τη μαχητική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Γιατί τέτοιες ώρες, όταν ένας μαθητής, που κάθεται αμέριμνος στην πλατεία, δολοφονείται από έναν αστυνομικό, η απάντηση πρέπει να είναι μαζική, πολιτική, οργανωμένη. Ο θάνατος του Αλέξανδρου είναι δολοφονία, δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο γεγονός. Είναι χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που βλέπει εχθρό το λαό όταν διεκδικεί, που μισεί την απεργία και τη διαδήλωση, την κατάληψη, τις αγωνιστικές μορφές πάλης.

Πρωταγωνιστής στη συγκέντρωση είναι ο Αλέξανδρος, που τον γνωρίσαμε δυστυχώς με το θάνατό του. Την αφιερώνουμε όμως και σε όλους εκείνους τους Ελληνες και μετανάστες, εργάτες και εργάτριες, θύματα της εκμετάλλευσης και του πολέμου, που έχουν δεχτεί την αστυνομική βία στο κορμί τους, σε εκείνους που έχουν δεχτεί την καταιγίδα των εκβιασμών και εκφοβισμών.

Στους μαθητές και τις μαθήτριες που διώκονται, γιατί διεκδικούν δημόσια δωρεάν Παιδεία, που τους ψάχνουν για να τους μηνύσουν ζητώντας από τους γονείς και τους δασκάλους τους να τους καταδώσουν. Την αφιερώνουμε στους διωκόμενους γιατί ήρθαν λάθρα στην Ελλάδα, διωγμένοι από τη βία και την πολιτική στρατιωτική επέμβαση, σε κάθε πρόσφυγα, αλλά και σε κάθε άλλο κρατούμενο που έχει δεχτεί σωματικά μαρτύρια από αστυνομικά όργανα.."


Οι "Ρ" των ημερών

Σείστηκε η Αθήνα από τη φωνή της διαδήλωσης
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/12/2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες οι διαδηλωτές έδωσαν δυναμική απάντηση
Ατέλειωτο ποτάμι η κόκκινη πορεία

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την απάντηση δίνει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Κάνουμε την οργή οργανωμένο, μαζικό, περιφρουρημένο αγώνα
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/12/2008

Ανώνυμος είπε...

@Εκτός Γραμμής ΟΧΙ

«Την στήλη Μπογιόπουλου την έκοψαν για λόγους χώρου είπαν, η πραγματικότητα ήταν πως ήταν αντίθετος με τις ατομικές συμβάσεις στον Ριζοσπάστη»


1 ) Ο Μπογιόπουλος έδωσε πίσω την αποζημείωση στο ΚΚΕ/"Ρ". Άρα τα περί συμβάσεων "δεν παίζει". Την επόμενη φορά,με ακόμα καλύτερο παραμύθι.

2) http://edoketora.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7890.html

3) Τα έχει πει ο Λαζόπουλος αλλά πήρε την απάντηση που έπρεπε

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7378137

« Ακούστε, κύριοι

Κατανοούμε την «έκπληξη» για το βάθος, για την ποιότητα και για το ουσιαστικό περιεχόμενο του Προσυνεδριακού Διαλόγου για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκ μέρους όσων έχουν συνηθίσει να ζουν και να σκέφτονται με τους κανόνες της ίντριγκας, του μιντιακού παρασιτισμού, της υποκρισίας, του καιροσκοπισμού, της καμαρίλας, της κομματικής ψευτοδημοκρατίας.

Κατανοούμε τον «πόνο» τους να «διορθώσουν» τους κομμουνιστές όσον αφορά τη στρατηγική και την τακτική που θα φέρει το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, μιας και άλλωστε είναι πασίγνωστος ο «καημός» τους και για το σοσιαλισμό και για τον κομμουνισμό.

Κατανοούμε και την εμετική συμπεριφορά τους που άλλοτε μεταμφιέζεται σε «έπαινο», σε συκοφαντικές επιθέσεις «φιλίας» που είναι αηδιαστικότερες και από τον πιο αήθη λίβελο, κι άλλοτε υψώνει την «εισαγγελική» ρομφαία για τις Θέσεις του ΚΚΕ και τις απόψεις που αναπτύσσονται στο διάλογο.

Αυταπατώνται, αν νομίζουν ότι μπορούν αυτοί, είτε με τη χυδαιότητα, είτε με την «αντικειμενικότητά τους», να καθορίσουν τη σχέση του ΚΚΕ με τα μέλη του και τη σχέση των μελών του ΚΚΕ με το Κόμμα τους.

Αυταπατώνται, αν νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στα εσωτερικά του ΚΚΕ από την «πίσω πόρτα».

Αυταπατώνται ότι έτσι θα καταφέρουν να πλήξουν το φρόνημα, τις συντροφικές σχέσεις και την τιμή των ελεύθερων, σκεπτόμενων και συνειδητά πειθαρχημένων στα ιδανικά τους ανθρώπων που συγκροτούν το ΚΚΕ.
*
Ο Χαρίλαος μας έχει αφήσει παρακαταθήκη εκείνη τη φράση: «Παινεύουν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς». Ματαιοπονούν, μα στο τέλος θα καταλάβουν όπως τόσοι άλλοι αυτά τα 95 χρόνια, ότι:

Ούτε τους πεθαμένους, ούτε τους ζωντανούς του ΚΚΕ τούς επιτρέπουμε να μας πιάνουν στο στόμα τους. Κι όταν καταχρηστικά το διαπράττουν, ματαιοπονούν, αν νομίζουν ότι μπορούν να μας λερώσουν.

*
ΥΓ: (για κ. Λάκη Λαζόπουλο):
«Κρείττον εις κόρακας ή εις κόλακας εμπεσείν. Οι μεν γαρ νεκρούς, οι δε ζώντας εσθίουσιν» (Αντισθένης).


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ »

Ανώνυμος είπε...

Από απόσπασμα βιβλίου μενσεβίκου, πιο πολλοί τραυματίστηκαν κατά τα γυρίσματα της ταινίας του Αϊζενστάιν «Οκτώβρης», παρά την ημέρα της κατάληψης των Χειμερινών Ανακτόρων.

Τις ημέρες της επανάστασης οι εντολές της κυβέρνησης της άρχουσας τάξης δεν εκτελούνται. Το κράτος της κυρίαρχης τάξης τις ημέρες εκείνες παραλύει όπως έδειξαν οι τρεις επαναστάσεις. Η επανάσταση είναι μία διαδικασία η οποία δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με την κατάληψη της εξουσίας. Δεν είναι ένα μικροαστικό «ντου» από «μπαρουτοκαπνισμένους» των ρακόμελων. Και μετά όλοι πάμε διακοπές που λέει και ο Ογκουνσότο.

Τα τζάμια μένουν στην θέση τους, για λίγες ημέρες, προς απογοήτευση των Τζαμάδων, ώσπου να αρχίζουν οι αντεπαναστατικές ενέργειες με τα σαμποτάζ στην παραγωγή να πολλαπλασιάζονται.
Το διαβάσαμε στην Μπολσεβίκικη, το διαβάσαμε και στην Κουβανική. Και επομένως ακολουθούν τα μέτρα προστασίας της επανάστασης τα οποία κάποιοι τα βγάζουν «καταπιεστικά» κ.α. Υπενθυμίζουμε πως οι επαναστάσεις έχουν κάποιο λαό να θρέψουν με εργοστάσια, βιοτεχνίες να μπουν στην παραγωγή, και αγροτική γη να καλλιεργηθεί. Η επανάσταση είναι η αλλαγή τάξης στην εξουσία. Δεν είναι μία μπαρότσαρκα, ούτε ένα ξεγυρισμένο πάρτι.

Υ.γ. άσχετο με το θέμα, δεν έχει καμία σχέση με τους σχολιαστές Σεχτάρ ο Τρομερός και ratm, αλλά με αφορμή «τα μπλουζακια του Τσε».

Μία υπενθύμιση από το βιβλίο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα του Κάρλο Μπάτα, σελίδες 18-19
στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο ΤΣΕ, και προς τιμή του, θεωρούσε σύντροφό του τον Στάλιν. Ορκίστηκε μπροστά στην εικόνα του Στάλιν, όπως έγραψε στο γράμμα του από το Σαν Χοσέ της Κόστα-Ρίκα προς την θεία του Μπεατρίς το 1953. Όταν τα συμφέροντα της United Fruit στην Γουατεμάλα απειλήθηκαν από την Αγροτική Μεταρρύθμιση με επακόλουθο το πραξικόπημα με στρατά από Ονδούρα και Νικαράγουα.

Το γεγονός αυτό, του Τσε ως θαυμαστή του Στάλιν, «χαλάει» την εικόνα του Τσε που έχουν πλασάρει διάφοροι «αριστεροί», με τον Τσε π.χ. απέναντι σε «γκρίζες κεντρικές επιτροπές», «κομματικές πειθαρχίες» κ.α.

Ανώνυμος είπε...

Αριστεριστρια και η αλεκα, οργανωσε πορειες καταγγελειας της αστυνομικης βιας. Ειναι που δε γνωρισε τον κατρακη μαλλον...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επειδή έχει παραγίνει το κακό με την ανωνυμία, το επόμενο ανώνυμο σχόλιο θα πάει κατευθείαν στον κάδο με τα ανεπιθύμητα -μένει μόνο να πείσω και το συνεργάτη της κε του μπλοκ, που είναι πιο ελαστικός από μένα στην έγκριση σχολίων.

Διαλέξτε ό,τι να 'ναι, την ώρα του πρώτου σας σχολίου, το ζώδιό σας, ένα γράμμα της αλφαβήτου, αλλά μη στέλνετε ανώνυμα σχόλια.

Εκ της διαχειρίσεως-ευχαριστούμε

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

To ΚΚΕ ξεσηκώνεται καθημερινά κατά της ταξικής καταπίεσης αντιμετωπίζοντας την καταστολή του αστικού κράτους.
Ο μικροαστός φωνακλάς ξεσηκώνεται εναντίον ...του μπάτσου της καταστολής!
.......
Και κατ' εμένα, επίσης "ξεσηκώνεται", γιατί η Κροστάνδη δεν τον αφήνει να κοιμηθεί ήσυχος.

Ανώνυμος είπε...

Και κατά του καπιταλισμού έχει οργανώσει αλλά δεν κατάλαβα να είχε ταυτίσει κάτι τέτοιο με το πετάω νεράντζι, δέρνω ή σκοτώνω τον πρώτο καπιταλιστή που βρίσκω μπροστά μου. Ίσως βέβαια να μην είχε γνωρίσει κάποιον τόσο ντούρο κομμουνιστή

ρα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μη αγαπητέ Συριζάνε, ΝΣ,

Υπάρχει μια γνωστή φράση που λέει πως οι γνώμες είναι σαν τις κωλοτρυπίδες: ο καθένας έχει από μία. Θα μπορούσαμε λοιπόν να παραφράσουμε ένα άλλο ρητό και να πούμε: διαφωνώ με την κωλοτρυπίδα σου, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου να την έχεις και να την εκφράζεις. Ναι, αλλά αυτό δε μας απαλλάσσει από την ευθύνη για την καλή ή κακή χρήση της.

Επειδή λοιπόν εσύ έχεις επιλέξει συνειδητά να ταυτίζεσαι και να ευθυγραμμίζεσαι με τις κυβερνητικές κωλοτρυπίδες,
επειδή είναι αστείο να επικαλείσαι το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό για ένα "πολυφωνικό" κόμμα με λειτουργία του κώλου (από οργανωτική άποψη) ή το Δεκέμβρη και την αστυνομική καταστολή, ως υποστηρικτής μιας κυβέρνησης που πλακώνει με χημικά και ξύλο διαδηλωτές,
επειδή είναι καταγέλαστο να μιλάς με αποτροπιασμό για "σταλινισμό", ενώ έχεις καταπιεί αμάσητο και ασχολίαστο τον Τσίπρα στο πρόσφατο συνέδριο να ρωτάει τους συνέδρους αν έχουν καταλάβει ότι ψήφισαν ενάντια στην κωλοτρυπίδα που εισηγήθηκε και να διορθώνει την ψήφο τους

θα πρότεινα να σταματήσεις να εκτοξεύεις εδώ κι εκεί κυβερνητικά σκατά,
γιατί ήδη έχουμε αρκετά σκατά να αντιμετωπίσουμε στην πραγματική ζωή

ευχαριστώ πολύ που διάβασες προσεκτικά τη δική μου κωλοτρυπίδα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εκκρεμεί ένα ακόμα συγκεντρωτικό σχόλιο για τη συζήτηση, αλλά θα μείνει πιθανότατα για το βράδυ.
Ως τότε μπορώ να πω ότι με καλύπτουν (και κάτι παραπάνω) οι προβληματισμοί κι οι επισημάνσεις του ratm.

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Σφυροδρέπανε, εγώ ανέφερα με απόλυτη ειλικρίνεια για ποιον λόγο το ΚΚΕ έχασε αρκετούς ψηφοφόρους, κάποιους προσωρινά, κάποιους για μεγαλύτερο διάστημα ή για πάντα, κάτι που θα έπρεπε να θεωρηθεί χρήσιμη πληροφορία -και δεν έχω αμφιβολία πως αν διαβάζει κανείς από το κόμμα θα το θεωρεί έτσι.

Από κει και πέρα, το μήνυμα το έλαβα. Ο καθένας ό,τι έχει προσφέρει. Γεια χαρά.

Ανώνυμος είπε...

Η θέση του γγ της ΠΣΟ γνωρίζουν οι "ειδικοί" εδώ μέσα τι χρέωση έχει; Γνωρίζουν για τι τρέξιμο μιλάμε; Γνωρίζουν για το πόσο σημαντική θέση πρόκειται; Ντάξει οκ, ας πάρουμε τοις μετρητοίς τον σταυρόπουλο κι ας κοτσάρουμε και την μπούρδα για το πέταγμα του μνημονίου...

Ο άλλος βλέπω βγήκε να μας εξηγήσει και για τον Χαλβατζή, χωρίς επίσης να γνωρίζει τι συμβαίνει, με το φοβερό επιχείρημα ότι το κκε κόβει όποιον έχει επιρροή (για πολύ ευνόητους λόγους...). Ευτύχως για τον Τσιόγκα δεν έχουμε ακούσει κάτι ακόμη.

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

Ναι, γι'αυτό τα έγραψε, και για να "ισιώσει" λίγο το πράγμα με Κασιδιάρη κτλ.
Πάντα με...ειλικρίνεια.

Ανώνυμος είπε...

@Μπρεζνιεφικό απολιθωμα

Δεν θα μου φανεί απίθανο να σε διαβάζει ο αθλητικογράφος Καίσαρης! Κάτι ««κοινές αξίες» και με τον Ομπάμα και με τον Κάστρο», κάτι αποσπάσματα της Αυγούλας όπως «οι Κουβανοί δείχνουν τρομερή αυτοπειθαρχία υπακούοντας στους νόμους του καθεστώτος. Άραγε μπορούν να κάνουν αλλιώς», «η παρουσία στις συγκεντρώσεις είναι υποχρεωτική», «ο Φιντέλ έχει ρόλο αυτοκράτορα κυβερνώντας ελέω Θεού» σε σχόλια που είχαν εμφανιστεί στο blog, μου φαίνεται πως μάλλον σε διαβάζει!

Όταν σε πάρει η κατηφόρα, δεν υπάρχει τέρμα

http://www.sentragoal.gr/kostas_kaisaris/arthro/otan_se_parei_h_katifora_den_yparxei_terma-130655927/

«(..)Μέχρι την Αβάνα έφτασε ο Ελλην πρωθυπουργός για να κλάψει τον πεθαμένο. Να υψώσει τη γροθιά και να βροντοφωνάξει υπέρ της επανάστασης. Να ασκήσει δηλαδή την τέχνη που ξέρει καλύτερα από τον καθένα: Του παραμύθι φούρναρη. Αν δουλεύεις με τόση ευκολία τους Ελληνες, θα κωλώσεις να δουλέψεις τους Κουβανούς; Ή μήπως τους ήξερε κι από χθες;

Scripta, όμως, manen. Τα δημοσιεύματα της «Αυγής» ότι «ο Φιντέλ έχει ρόλο αυτοκράτορα κυβερνώντας ελέω Θεού». Οτι «η παρουσία στις συγκεντρώσεις είναι υποχρεωτική». Οτι «οι Κουβανοί δείχνουν τρομερή αυτοπειθαρχία υπακούοντας στους νόμους του καθεστώτος. Άραγε μπορούν να κάνουν αλλιώς»; Οτι «πόσο δημοκρατικό είναι όμως αυτό το όραμα, χωρίς να εξασφαλίζεται το κυριότερο δικαίωμα, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία»;

Κι όταν το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα κατά της Κούβας, ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Συνασπισμός είχε ψηφίσει λευκό. Για τέτοια αλληλεγγύη μιλάμε. Κάπως έτσι ο Αλέξης καταφέρνει να έχει «κοινές αξίες» και με τον Ομπάμα και με τον Κάστρο. Κι ενώ, λοιπόν, η συντρόφισσα βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ έκλαιγε στην Αβάνα τον πεθαμένο (Φιντέλ), επιστρέφοντας στην Αθήνα έφτιαξε άλλη βαλίτσα κι αριβάρισε για το ακριτικό Καστελόριζο. Με τον Πάνο Καμμένο επικεφαλής και εκλεκτή παρέα: Κασιδιάρη και Παππά της Χρυσής Αυγής.

(..)Θα πει κάποιος, τόσο ανόητοι είναι; Δεν έχουν συναίσθηση της ξεφτίλας να περιοδεύουν μαζί με τα υποκείμενα της Χρυσής Αυγής, να χασκογελάνε και να φωτογραφίζονται μαζί τους; Υπάρχει απάντηση: Όταν σε πάρει η κατηφόρα, δεν υπάρχει τέρμα. Όλα συνηθίζονται κι όλα γίνονται. Αυτά.»

Με υπογραφή: Για το sfyrodrepano.blog

Ανώνυμος είπε...

Την μία το ΚΚΕ «δεν έκανε τίποτα» τον Δεκέμβριο του 2008 με νεολαίο παραλίγο στα «θυμαράκια».

Την άλλη, όταν ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ μετά την δολοφονία του Γρηγορόπουλου, η Αλέκα αφιερώνει την συγκέντρωση σε εργάτες, μαθητές, πρόσφυγες, θύματα πολέμου, «που έχουν δεχτεί την αστυνομική βία στο κορμί τους» και ξαναγράφουν για αριστερισμούς και τα τζάμια.

Το ένα στο ΚΚΕ βρωμάει, το άλλο δεν τους αρέσει.

Μάλλον θα τους άρεσε ο Σύριζα με τις πλατείες του, τις παρατάσεις μνημονίων δια χειρός του 70% μνημονιακού υπουργού του λιτού βίου.

Μάλλον θα προτιμούν τα Δημοψηφίσματα τα οποία πανηγύρισαν, και την παραδοχή του τι σήμαινε το «όχι» από τον Σκουρλέτη.
http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/skourletis_to_dimopsifisma_epaikse_katalytiko_rolo_sti_symfonia-64375059/

«Και να μην υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το έχουμε εφεύρει » όπως είπε και βουλευτής του Σύριζα
https://www.youtube.com/watch?v=aJz2zBIAsZs


@ Σεχτάρ ο Τρομερός
«Και κατ' εμένα, επίσης "ξεσηκώνεται", γιατί η Κρονστάνδη δεν τον αφήνει να κοιμηθεί ήσυχος. »

Με τους αστούς της Ευρώπης να κάνουν έρανο για τους «εξεγερμένους της Κρονστάνδης» και τον Πετρουσένκο της Κρονστάνδης αρχηγό, έναν τυχοδιώκτη που είχε περάσει και από τους «Λευκούς» αντεπαναστάτες και του οποίου ο Γιέλτσιν έστησε και άγαλμα.
Πετρουσένκο: Αξία Ανεκτίμητη.

Με υπογραφή Για το sfyrodrepano.blog

loukasfilm είπε...

Αφιερωμένο στους πολύ true και ειδικά στον Κύριο Σαραβάκο για την ειλικρίνειά του.

https://www.youtube.com/watch?v=Ujq2JpvQVCs

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ
1) για καθε δεσμοφυλακα που συγκλονιστηκε απο τον Κατρακη υπάρχουν χιλιάδες που βασανισαν, κυνήγησαν ή σκοτωσαν με χαρα κομουνιστές. Υπαρχουν αυτοι που έβλεπαν το Ρουπακια να σκοτωνει το Φυσσα και κοιτουσαν, αυτοι που βασανιζουν τους μεταναστες στα τμηματα κλπ Η περιπτωσιολογια δε νομιζω οτι βοηθάει στην εξαγωγή γενικων συμπερασματων.
2)Το ΚΚΓερμανιας επι Τελμαν ειχε ανοίχτο μετωπο με την επίσημη αστυνομία. Θυμαμαι οτι διαβάζοντας στο "ναζισμος και εργατική ταξη" ειχα δει συνθηματα του ΚΚΓ σε φωτογραφίες απο το ασυνομικο τμημα του Βερολίνου που εγραφαν. "Για καθε νεκρο εργατη θα σκοτωνουμε 2 αστυνομικους" την προηγούμενη μερα μελη του ΚΚΓ ειχαν δολοφονήσει 2 αστυνομικους ως απάντηση στη δολοφονια ενος εργατη. Αντίστοιχη δραση ειχε και το ΚΚΕ εκεινη την περίοδο στην Ελλάδα αλλα και πολλα ΚΚ. Το μισος αρα για τις δυνάμεις καταστολης μονο ξενα δεν ειναι προς το κομμουνιστικο κινημα. Εξαλλου στην ορολογια του ΚΚΕ λιγοι χαρακτηρισμοι ειχαν αρνητικοτερη χροια απο το ασφαλιτης, χαφιες της ασφάλειας, πράκτορας της Cia κλπ επισης απο την οργανωμενη μου ζωη απ'οσο θυμάμαι οι σύντροφοί μας που έδιναν πανελλήνιες οχι μονο δε δηλωναν αστυνομικες σχολες αλλα κανανε κουβέντα σε μη μελη ωστε να μην τις δηλωσουν.
3)Το 44 τα σωματα ασφαλείας ηταν διαλυμένα και αναδιοργανωνοντουσαν. Σε καμια μα καμια περιπτωση δεν ηταν μπετο. Ακομα και οποιο φακελο και αν ειχε το κράτος ηταν για πέταμα αφου το ΚΚΕ απο ενα κομμα μικρο και υποδιωγμο το 1940 ηταν πλεον ενα κομμα με 500.000 μελη. Αρα τομπολα, οποιον και να βάζανε στην αστυνομία υπήρχε τεράστια πιθανότητα να ηταν κομμουνιστης ή επιρροη. Επισης το ΚΚΕ το 44 απο τον Οκτώβρη συμμετέχει στην κυβέρνηση με υπουργεία. Νομιζω οτι η κατάσταση της χωροφυλακης της Αθηνας οπου η ΟΠΛΑ και ο ΕΛΑΣ ηταν κυριαρχοι με την κατασταση σημερα στην αστυνομία οπου η ναζι ειναι 1ο κομμα ειδικα σε σωματα οπως τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ απεχει παρασαγκας. Γι'αυτο λεω οτι η σύγκριση 44 με σήμερα είναι ατοπη και ακαιρη.
4) Η σταση μας απεναντι στο κράτος οπου τα σωματα ασφαλείας ειναι το πιο μάχιμο, αντιδραστικο και σάπιο κομματι του ειναι σε αμεση συναφεια με την παλη και στο επίπεδο των ιδεων στην κοινωνία. Η ραγδαία ανάπτυξη της ΚΝΕ ειχε απορια να καλλιέργειται στη νεολαια ευρυτερα μια συμπαθεια για μορφες όπως ο Τσε αλλα και μια αντιπάθεια προς τις δυνάμεις καταστολης αντιπαθεια που στην Ελλάδα ηταν και είναι πολυ ευρυτερη στο λαο και λογω της ιστορίας του λαικου κινηματος που ειναι αρρηκτα δεμενο με τη δραση του ΚΚΕ. Αυτα τα χρονια που υποχώρησε η δυναμη της ΚΝΕ που βγηκαν στο προσκήνιο ναζι, Τζημεροι, αγανακτιστας και καθε αντιδραστικο φυντανι βλεπεις πως ο Τσε εχει αντικατασταθει απο εθνοσημα και τα μηχανογραφικα για σχολές αστυνομίας εχουν ανεβει κατακόρυφα οπως και οι θετικες γνωμες για αστυνομια και στρατο ως θεματοφυλακες της χωρας... Αυτο ήθελα να πω με το παράδειγμα με το μπλουζακι. Οτι ισχυρη ΚΝΕ = χαμηλη εκτιμηση στα σωματα ασφαλειας ενω αδυναμη ΚΝΕ = αυξηση του κυρους των σωματων ασφάλειας. Τυχαιο?

ratm

Ανώνυμος είπε...

Κάτσε ρε αναρχόμπάχαλε που μας έγινες και ΚΚΕ και τα ξέρεις όλα για τον Χαλβατζή κόψε κάτι ρε ψευτομαγκάκι αίντε από δω όλοι οι νεοφώτιστοι βγάζετε γλώσσα

Αλέκα γεια σου

Ανώνυμος είπε...

Προς 7.29, να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω πρόβλημα με το τι έκανε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τότε. Το "πρόβλημα" μου είναι όσοι εδώ λένε ουσιαστικά οτι κακώς το κόμμα κατέβηκε σε πορεία ενάντια στην αστυνομική βία γιατί... με κάποιο τρόπο έγινε το ίδιο πράγμα με τους ACAB μπάχαλους. Η Αλέκα σε ότι απόσπασμα παρατέθηκε εδώ μέσα τα είπε μια χαρά.


Αυτός που ανέφερε τη λέξη "αριστερισμό" στο 2.13

Unknown είπε...

@Με υπογραφή: Για το sfyrodrepano.blog
Στο μυαλό μου είσαι, κι εγώ ήθελα να ποστάρω αυτό το άρθρο του Καίσαρη.

@Μπρεζνιεφικό απολίθωμα
Δεν πιστεύω να επιμένεις ακόμα ότι ο Καίσαρης είναι απλώς ένας έντιμος δεξιός.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μερικές εκκρεμότητες

Καταρχάς, διορθώνω αυτό το "της αλφαβήτου" που πέταξα -ακόμα κι αν στέκει, δε μου χτυπάει καλά, το έγραψα πάνω στη βιασύνη μου.

Κατά δεύτερον, ο καθένας προσφέρει την άποψή του (κωλοτρυπίδα του) σε μια συζήτηση ή στην κυβέρνηση -καθείς εφ ω ετάχθη. Το θέμα είναι ποιος λέει όντως τη γνώμη του, όπου μπορεί και να του ξεφύγει καμιά΄βρωμιά, και ποιος βρωμίζει συνειδητά, συστηματικά και επιδέξια, που λέει και το τραγούδι, τη συζήτηση. Οπότε ποιο μήνυμα έλαβες; Τίποτα δεν κατάλαβες ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις -ως συνήθως.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητική προπαγάνδα χωρίς μια στοιχειώδη αυτοκριτική, έστω για τα μάτια του κόσμου, επειδή τάχα είσαι νοσταλγός του ροκ εν ρολ και του δ.σ, και μάλιστα σε ένα κείμενο με πολύ αξιόλογες συντροφικές (αυτοκ)κριτικές, ε δε θα πάρουμε, πώς να γίνει;

Φίλε με υπογραφή, είναι εντυπωσιακή η σύμπτωση κάποιων σημείων, αλλά δε μεγαλοπιάνομαι πως τα αντέγραψε-εμπνεύστηκε από εδώ.

UR, εγώ επιμένω για αυτό που (νομίζω πως) ξέρω για τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται ο Καίσαρης. Μην μπερδεύεις το τι ήταν κάποιος, με το τι (μπορεί να ) έγινε στη συνέχεια ή με το τι δείχνει (πουλάει) προς τα έξω.
Όσο για το πρώτο σχόλιό σου, μου μύρισε τοποθέτηση πρωτοετή σε αμφιθέατρο -ούτε καν έμπειρη συνδικαλιά.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επί της ουσίας τώρα.
Να ξανασταθώ στο σχόλιο του ratm που είπε πολύ καλύτερα από μένα κάποια πράγματα που ήθελα να πω ή απλώς υπαινίχθηκα.

Κατά τα άλλα, όχι δε ζούσαμε και δε ζούμε σε κάποια επαναστατική εποχή, αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν μπορείς να κερδίζεις θέσεις, να προχωράς στη συγκέντρωση δυνάμεων, κτλ. Και αυτό που εξελίχθηκε σε ενορχηστρωμένη επίθεση (όπως την περιγράφει ο ratm) θα μπορούσε να είναι-γίνει ευκαιρία να κερδηθούν νεανικές συνειδήσεις, ιδίως σε περιοχές που ταρακουνήθηκαν (έστω με αυτό τον αντιφατικό τρόπο) από ένα χρόνιο λήθαργο. Κι αν δεν μπορούσε να γίνει αυτό, χρειαζόταν μια ευέλικτη "πονηρεμένη" τακτική, για την απόκρουση αυτής της επίθεσης.

Κι όχι, το διήγημα δεν ήταν άψογο, ούτε βοήθησε σε κάτι, τη δεδομένη στιγμή. (Και αυτό, λαθρά, δεν το λέω λόγω συμπάθειας ή "αντιπάθειας", ούτε το λέω τώρα, για να αντιγράψω τα δικά σου λόγια).
Επίσης, δεν υπάρχει θέμα αντι-μπατσισμού, υπάρχει όμως σαφής αντίθεση με τις δυνάμεις καταστολής και το ρόλο που παίζουν. Όπως υπήρχε (και δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα) θέση της ΚΝΕ για την κατάργηση των ΜΑΤ κι αυτό είναι ουσιαστικό ζήτημα, όχι κάτι που γράφτηκε έτσι, για να υπάρχει.

Υγ: κι άντε πες πως τον Μπογιόπουλο τον φάγανε μαζί με τη στήλη του. Το Λεκάτη που έγραφε το διά του τύπου στη δεύτερη σελίδα, τον φάγανε κι αυτόν; Ή μήπως απλά κόπηκαν σελίδες και κάποιες στήλες; Μια στοιχειώδης ακολουθία με τα πραγματικά γεγονότα δε βλάπτει κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

Απολιθώμα καπου πρέπει να παραπεσε ενα σχολιο που εστειλα και διευκρινιζω καποια πραγματα απο αυτα που με ρωτησε ο Σεχταρ. Αν το βρεις κοτσαρε το.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Εδώ βλέπετε το σ. Μαυρίκο σε λατινοαμερικάνικο γκούλαγκ μαζί με τον παλιόφιλο Ντιέγκο.
Ρε θέλετε και τα λέτε μερικοί;

Στέργιος

https://postimg.org/image/7z5iqh6qb/

[url=https://postimg.org/image/7z5iqh6qb/][img]https://s29.postimg.org/7z5iqh6qb/diego_mayrikos.jpg[/img][/url]

Ανώνυμος είπε...

@ Μπρεζνιεφικό απολίθωμα
"πονηρεμένη" τακτική

Όλο το άλλο αστικό μπλοκ ήταν Συνασπισμένο εναντίον του ΚΚΕ. Όλο. Στον αντικομμουνισμό συνέτρεξαν και διάφορες αυτοαποκαλούμενες «αριστεροελευθεριακοαντιεξουσιαστικές» ομάδες.
Πως αλλιώς να δικαιολογηθεί πως ενώ από την μία σχεδόν όλοι έβριζαν τα «βοθροκάναλα», την άλλη κατάπιναν αμάσητα οτιδήποτε έλεγαν τα «βοθροκάναλα» εναντίον του ΚΚΕ ή του ΠΑΜΕ;

Η σχιζοφρένεια των μικροαστών είχε φτάσει στον Ουρανό.
Από την μία καλό είναι το ΚΚΕ για να πιέζει για να πάρουν κανένα επίδομα, καμία αύξηση, καμία επιδοτησούλα αλλά από την άλλη είναι ακατάλληλο για έστω μία απλή ψήφο, γιατί οι κομμουνιστές «θα τους πάρουν τα σπίτια».
1) Δεν θα τους πάρει τα σπίτια το ΚΚΕ ούτε την κύρια, ούτε την δεύτερη κατοικία ούτε τα χωραφάκια στο χωριό.
2) Τώρα που τους παίρνουν την κύρια κατοικία οι τράπεζες παρέα με τα «κοράκια» δεν πολυδιαμαρτύρονται.

Στις δεδομένες συνθήκες το ΚΚΕ έκανε το καλύτερο που μπορούσε. Ναι δεν ήταν αρκετό, αλλά αυτό μπορούσε με τις δυνάμεις που είχε. Τόσες Κυβερνήσεις άλλαξαν, τόσα χρόνια πέρασαν για να εφαρμόσουν τα μέτρα στην Ελλάδα. Οι αστοί «έκαψαν» σχεδόν όλα τα πολιτικά χαρτιά τους και τώρα συζητάνε για «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».

Ενώ στις άλλες χώρες των «συζητήσεων», του «διαλόγου», του να «τα βρούμε», τα μνημόνια ή μέτρα σαν των μνημονίων, τα περνούσαν αέρα-πατέρα σε μία μέρα χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, χωρίς μεγάλο μάκρος χρόνου. Εκεί δεν είχαν Κομμουνιστικό Κόμμα ή το είχαν μόνο ως επικεφαλίδα.

Ο Δεκέμβριος του 2008 ήταν η επίσημη αρχή μίας διαδικασίας που τελείωσε στο Δημοψήφισμα του 2015 με σταθμούς την εκλογή ΓΑΠ, τους «αγανακτισμένους» για να αναδείξουν τις νέες, την 20/10/2011, και τις διπλές εκλογές. Τότε που όλα έδειχναν το ΚΚΕ με διψήφιο ποσοστό και ένα μέρος των ψήφων από απογοητευμένους και έντιμους Δεξιούς.

Τότε βγήκε ο Καμμένος ως λύση για τους απογοητευμένους δεξιούς για να μην ψηφίσουν ΚΚΕ. Τότε λανσαρίστηκε το παραμύθι φούρναρης της «συγκυβέρνησης» Σύριζα - ΚΚΕ. Με σκοπό την καταποντισμό, ακόμα και κάτω του 3%, ή τον εξευτελισμό του ΚΚΕ. Ενός Σύριζα που ψήφισε « τα πάντα όλα», τα μνημόνια στο Ευρωκοινοβούλιο όπως την Συνθήκη του Μάαστριχ, της Σέρκας κ.α.

Εκεί το ΚΚΕ μέτρησε το κόστος σε ψήφους και τους έχασε συνειδητά, διατηρώντας αναλλοίωτη την φυσιογνωμία του και την στρατηγική του. Από την άλλη ξεχώρισαν ποιοι το ψήφιζαν από «συνήθεια», ή γιατί δεν είχαν κάτι άλλο να ψηφίσουν, και ποιοι συνειδητά. Έχασε ένα μεγάλο κομμάτι της άπειρης από ταξική πάλη νεολαίας που πήγε στα Τσιπρικά Σκουπίδια και σήμερα στην απογοήτευση. Κέρδισε ένα μικρό μέρος εργαζομένων που παλαιότερα ψήφιζε ΝΔ,ΠΑΣΟΚ καθώς και ένα ακόμα μικρότερο κομμάτι που ήταν κοντά στην αριστερά ή ακόμα και στην αναρχία.


Υ.Γ. Μία μεγάλη Ιταλική Τράπεζα λένε πως δεν τα πάει καλά. Ετοιμάζεται μνημόνιο στην Ιταλία, με ένα νόμο και ένα άρθρο.
Δεν θέλω να μεγαλοπιαστείς, αλλά το αντιΚουβανικό, αντιΕπαναστατικό άρθρο δεν αποκλείεται να είναι από το παρόν ή άλλα φιλοκόκκινα blog. Στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής» ή δεν το βρίσκω ή έχει «εξαφανιστεί»! Καμία έκπληξη. Από την ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής» έχουν «εξαφανιστεί» και άλλα άρθρα, π.χ. αυτό κατά του Τσάβες το 2007.

Με υπογραφή Για το sfyrodrepano.blog

Ανώνυμος είπε...

@ Urtica Rubra

Η πολιτική του τοποθέτηση είναι αυτή που σου γράφει το Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα.

Την ίδια ημέρα, κάτω από το

«Όταν σε πάρει η κατηφόρα, δεν υπάρχει τέρμα», http://www.sentragoal.gr/kostas_kaisaris/arthro/otan_se_parei_h_katifora_den_yparxei_terma-130655927/

υπάρχει άρθρο για τις απεργίες. Παράλληλα δεν τρέφει σε εκτίμηση την Λιάνα
Από εκεί μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα.

Με υπογραφή Για το sfyrodrepano.blog

Unknown είπε...

@Με υπογραφή Για το sfyrodrepano.blog
Το ότι δεν συμπαθεί τη Λιάνα δεν σημαίνει και τίποτα. Το άθρο για τις απεργίες που λες πράγματι είναι ένδειξη προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που πιστεύω.
Αυτό που δεν κολλάει με τίποτα με την εικόνα του δεξιού, έστω και έντιμου είναι αυτό το άρθρο για τον Θεοφίλου του Κώστα Καίσαρη. Εκτός αν υπάρχει κάποια συγγενική-φιλική σχέση δεν μπορώ να φανταστώ δεξιό να γράφει κάτι αντίστοιχο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μερικά σχόλια πέφτουν από μόνα τους στον κάδο με τα ανεπιθύμητα, χωρίς να φέρει κάποια ευθύνη για αυτό η κε του μπλοκ.

Ενέκρινα με καθυστέρηση μερικά, πχ μια απάντηση του ratm που είχε πέσει στην αυτόματη δαγκάνα (όπως και το σχόλιό του που μου έλεγε να κοιτάξω μήπως έχει παραπέσει το πρώτο σχόλιό του). Αν αντιμετωπίζουν και άλλοι σφοι τέτοιο πρόβλημα (συμβαίνει πχ δυστυχώς πολύ συχνά με τα σχόλια του Σαπόρ Τουτούρκι, για λόγους που μου είναι τελείως άγνωστοι), ας επιμείνουν ή ας στείλουν κάποιο μέιλ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Παρακάτω ξαναβάζω εγώ (σαν "ratm") το σχόλιό του, για να μη χαθεί η σειρά στη συζήτηση

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ
1) για καθε δεσμοφυλακα που συγκλονιστηκε απο τον Κατρακη υπάρχουν χιλιάδες που βασανισαν, κυνήγησαν ή σκοτωσαν με χαρα κομουνιστές. Υπαρχουν αυτοι που έβλεπαν το Ρουπακια να σκοτωνει το Φυσσα και κοιτουσαν, αυτοι που βασανιζουν τους μεταναστες στα τμηματα κλπ Η περιπτωσιολογια δε νομιζω οτι βοηθάει στην εξαγωγή γενικων συμπερασματων.
2)Το ΚΚΓερμανιας επι Τελμαν ειχε ανοίχτο μετωπο με την επίσημη αστυνομία. Θυμαμαι οτι διαβάζοντας στο "ναζισμος και εργατική ταξη" ειχα δει συνθηματα του ΚΚΓ σε φωτογραφίες απο το ασυνομικο τμημα του Βερολίνου που εγραφαν. "Για καθε νεκρο εργατη θα σκοτωνουμε 2 αστυνομικους" την προηγούμενη μερα μελη του ΚΚΓ ειχαν δολοφονήσει 2 αστυνομικους ως απάντηση στη δολοφονια ενος εργατη. Αντίστοιχη δραση ειχε και το ΚΚΕ εκεινη την περίοδο στην Ελλάδα αλλα και πολλα ΚΚ. Το μισος αρα για τις δυνάμεις καταστολης μονο ξενα δεν ειναι προς το κομμουνιστικο κινημα. Εξαλλου στην ορολογια του ΚΚΕ λιγοι χαρακτηρισμοι ειχαν αρνητικοτερη χροια απο το ασφαλιτης, χαφιες της ασφάλειας, πράκτορας της Cia κλπ επισης απο την οργανωμενη μου ζωη απ'οσο θυμάμαι οι σύντροφοί μας που έδιναν πανελλήνιες οχι μονο δε δηλωναν αστυνομικες σχολες αλλα κανανε κουβέντα σε μη μελη ωστε να μην τις δηλωσουν.
3)Το 44 τα σωματα ασφαλείας ηταν διαλυμένα και αναδιοργανωνοντουσαν. Σε καμια μα καμια περιπτωση δεν ηταν μπετο. Ακομα και οποιο φακελο και αν ειχε το κράτος ηταν για πέταμα αφου το ΚΚΕ απο ενα κομμα μικρο και υποδιωγμο το 1940 ηταν πλεον ενα κομμα με 500.000 μελη. Αρα τομπολα, οποιον και να βάζανε στην αστυνομία υπήρχε τεράστια πιθανότητα να ηταν κομμουνιστης ή επιρροη. Επισης το ΚΚΕ το 44 απο τον Οκτώβρη συμμετέχει στην κυβέρνηση με υπουργεία. Νομιζω οτι η κατάσταση της χωροφυλακης της Αθηνας οπου η ΟΠΛΑ και ο ΕΛΑΣ ηταν κυριαρχοι με την κατασταση σημερα στην αστυνομία οπου η ναζι ειναι 1ο κομμα ειδικα σε σωματα οπως τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ απεχει παρασαγκας. Γι'αυτο λεω οτι η σύγκριση 44 με σήμερα είναι ατοπη και ακαιρη.
4) Η σταση μας απεναντι στο κράτος οπου τα σωματα ασφαλείας ειναι το πιο μάχιμο, αντιδραστικο και σάπιο κομματι του ειναι σε αμεση συναφεια με την παλη και στο επίπεδο των ιδεων στην κοινωνία. Η ραγδαία ανάπτυξη της ΚΝΕ ειχε απορια να καλλιέργειται στη νεολαια ευρυτερα μια συμπαθεια για μορφες όπως ο Τσε αλλα και μια αντιπάθεια προς τις δυνάμεις καταστολης αντιπαθεια που στην Ελλάδα ηταν και είναι πολυ ευρυτερη στο λαο και λογω της ιστορίας του λαικου κινηματος που ειναι αρρηκτα δεμενο με τη δραση του ΚΚΕ. Αυτα τα χρονια που υποχώρησε η δυναμη της ΚΝΕ που βγηκαν στο προσκήνιο ναζι, Τζημεροι, αγανακτιστας και καθε αντιδραστικο φυντανι βλεπεις πως ο Τσε εχει αντικατασταθει απο εθνοσημα και τα μηχανογραφικα για σχολές αστυνομίας εχουν ανεβει κατακόρυφα οπως και οι θετικες γνωμες για αστυνομια και στρατο ως θεματοφυλακες της χωρας... Αυτο ήθελα να πω με το παράδειγμα με το μπλουζακι. Οτι ισχυρη ΚΝΕ = χαμηλη εκτιμηση στα σωματα ασφαλειας ενω αδυναμη ΚΝΕ = αυξηση του κυρους των σωματων ασφάλειας. Τυχαιο?

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm εγώ από τη μεριά μου θα πω ότι η έκρηξη των ποσοστών της ΧΑ στα σώματα ασφαλείας δεν είναι ένα φαινόμενο τελείως άσχετο με το κλίμα που καλλιεργήθηκε εκείνη τη περίοδο ή διάφορες ενέργειες "στο όνομα" του Δεκέμβρη. Το αίτημα πχ για κατάργηση των ΜΑΤ είναι ένα ουσιαστικότατο αίτημα μιας και τα ΜΑΤ έχουν απολύτως συγκεκριμένο ειδικό ρόλο. Το νεράντζι στο αστυνομικό τμήμα ως "ντου", το ξύλο σε έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας ή η δολοφονία κάποιου άλλου, δεν είναι τακτική που-κατά τη γνώμη μου πάντα- στηρίζει την προσπάθεια κατάργησης των ΜΑΤ ή πολεμά την αστυνομοκρατία αλλά το οδηγεί στο εντελώς αντίθετο. Όταν μιλάμε πάλι για ταρακούνησμα συνειδήσεων, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάζουμε τι έπραξαν αυτές οι ταρακουνημένες συνειδήσεις πιο μετά σε διάφορα επίπεδα (όχι ως αποτέλεσμα κάποιας άνωθεν βίαιης επιβολής αλλά με την ενεργητική συμμετοχή τους). Γιατί αν οι μεταγενέστερες επαναλαμβανόμενες πράξεις τους έχουν συνοχή μεταξύ τους, τότε ίσως δε θα έπρεπε να μιλάμε καν για συνειδήσεις που ταρακουνήθηκαν.
Σχετικά με τις ιστορικές αναφορές. Υπάρχει ένα βιβλίου του Χανδρινού για την ΟΠΛΑ. Είναι ένα βιβλίο που το θεωρώ πολύ καλό και τίμιο. Εκεί-αν θυμάμαι καλά γιατί δεν το έχω μαζί μου (νομίζω όμως ότι θυμάμαι καλά)-υπηρχε έντονη δυσπιστία των κατοχικών κυβερνήσεων, και πιο ειδικά του Ράλλη, για το φρόνημα μέσα στα σώματα ασφαλείας θεωρώντας μεγάλα τμήματά τους ως "διαβρωμένα" από το ΕΑΜ. Η δυσπιστία αυτή ΔΕΝ ήταν αδικαιολόγητη και φαίνεται ότι η ΟΠΛΑ είχε όντως γερό δίκτυο. Γι' αυτό και στις επιχειρήσεις κατά του λαού της Αθήνας χρησιμοποιούσε συγκεκριμένα επιλεγμένα τμήματα πχ το μηχανοκίνητο-τους λεγόμενους Μπουρανταδες και τα ΤΑ. Τα σώματα ασφαλείας που το ΕΑΜ είχε καταφέρει να έχει γερό δίκτυο δεν ήταν από άλλους ανθρώπους από εκείνους που τα επάνδρωναν κατά τη βασιλομεταξική δικτατορία. Και ακόμα και μέσα στην Κατοχή η οργή του λαού δεν στόχευε γενικά και αόριστα αλλά πάντα προσπαθούσε να στοχεύει συγκεκριμένα. Αυτό το δίκτυο, αυτή η επιρροή του ΕΑΜ εκεί δε νομίζω να χτίστηκε με νεράντζια.
Δεν είχα ποτέ οργάνωση στο ΚΚΕ. Αν υπήρχε ποτέ (ή αν υπάρχει τώρα) τέτοια συμβουλή που λες σχετικά με το μηχανογραφικό, προσωπικά τη θεωρώ εντελώς λάθος.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Ρα
Οχι το νερατζι στο ΑΤ δεν ειναι δραση πουβθα επιφέρει ρηγμα στα σωματα ασφαλείας ουτε δραση που θα ανεβάσει επίπεδο συνειδησης στο νεο για τη φυση και το ρολο του κράτους. Ηταν ομως κατι που ειτε αυθόρμητα ειτε υποκινουμενα απο απο αλλες δυνάμεις ειχε σαν μορφη τεράστια απηχηση στους μαθητές τοτε που ηταν εξοργισμενοι επειδή ενας μπατσος σκοτωσε εν ψυχρώ εναν 15χρονο. Επειδή οι μαθητές βλεπουν καθε μερα ξυλο απο ΜΑΤ και ΔΙΑΣ σε διαδηλωτες, επειδή και ο τελευταίος εχει υποστει εστω μια εξακριβωση στοιχειων και εχει δει με τι ζωα στις περισσότερες περιπτώσεις εχει να κανει. Ο Κνιτης τοτε θεωρω οτι θα μπορουσε να συμμετάσχει σε αυτο που απηχουσε ως μπορφη στους συμμαθητές του και μετα να βαλει με κουβέντα, σε συνελευση τη δικη μας λογικη, να κανει σωστη κριτικη στο περιεχόμενο και στη μορφη. Κυρίως γιατί οι μαθητές μας τοτε αυτο ηθελαν. Και χασαμε κόσμο επειδη πηγαμε αγαρμπα. Δεν ηταν ολα τα 15χρονα ασφαλιτες. Ασφαλιτες ηταν αυτοι που εκαναν πλιάτσικο στην Αθήνα και εκαιγαν μαγαζιά. Και ξαναλέω επειδη ξερω περίπτωση. Υπηρξαν επιχειρήσεις που έβαλαν να τις καψουν για να παρουν πολλα λεφτα απο ασφαλιστικες... Αλλα αλλο το πλιάτσικο αλλο ενα νερατζι στα ΜΑΤ δεν είναι το ιδιο. Θα μπορουσαμε να ειμαστε πιο ευέλικτοι.
Όσο για τη χωροφυλακη το 44 αυτο που λες λεω. Έχω διαβάσει και γω το βιβλίο του Χανδρινου.
Η χωροφυλακη συστηθηκε στην Αθήνα με βαση οτι φακελους ειχε το διαλυμενο αστικο κρατος απο τη μεταξικη περιοδο. Ελα που ομως εντωμεταξυ το ΚΚΕ απο παρανομο με 300 μελη εκτος φυλακης ολα ολα ειχε γινει ενα κομμα κυριαρχο στην πλειοψηφία του λαού. Πολλοι που στρατολογηθηκαν στη χωροφυλακη ηταν ΕΑΜιτες και ΚΚΕ πλεον. Σήμερα αλλη η κατασταση. Και οχι δεν εστειλαν τα επεισόδια του 2008 αστυνομικους στη ΧΑ. Ο φασισμός ηταν κυριαρχος ειδικα σε σωματα οπως τα ΜΑΤ, η ασφάλεια κλπ απο παντα. Ο Καρατζαφέρης αλωνιζε εκει εκλογικα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm δεν θυμάμαι να έγινε διάλυση και επανασυγκρότηση της φυλακής κατά την Κατοχή. Δε λέω ότι δεν έγινε, λέω οτι δε θυμάμαι/δεν έχω υπόψη μου να έγινε κατι τέτοιο. Όυτε για χωροφυλακή, ούτε για την αστυνομία πόλεων. Θυμάμαι η λειτουργία τους να είναι συνεχής και η διαδοχή από το βασιλομεταξικό καθεστώς στο κατοχικο, να υπήρξε σχετικά ομαλή. Το δίκτυο φτιάχτηκε εν πολλοίς επί των ίδιων φυσικών ατόμων που είχαν πια όμως αρκετά διαφορετική συνείδηση. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και μεταξύ αξιωματικών του στρατού.
Η εκτίμησή μου είναι διαφορετική για την ποσοτική και ποιοτική επιρροή του ΛΑΟΣ και βέβαια για το νεράντζο-ντου το οποίο θεωρώ αρνητικής επίδρασης και για τους απέξω και για τους από μέσα.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι υπήρχαν και 15χρονα που συμμετείχαν στα πλιάτσικα και μοστράρανε τα κλοπιμαία σε φιλαράκια τους χωρίς να είναι ασφαλίτες, αλλά και χωρίς να αντιλαμβάνονται την συνέπεια της πράξης τους. Εκεί υπάρχουν δύο εκδοχές: η εύκολη και μη ακομψη να χαϊδέψεις αυτιά και η άλλη που λέει να βάλεις τα πράγματα στην θέση τους.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@ Urtica Rubra

“Το ότι δεν συμπαθεί τη Λιάνα δεν σημαίνει και τίποτα ”
Τα άρθρα του Καίσαρη είναι σε δημόσια θέα στο ιντερνετ.
Αν δηλαδή δεν «πάει»,και το γράφει δημόσια, βουλευτή του ΚΚΕ είναι φιλο - ΚΚΕ;

Ότι ονομάζει τον Σύριζα «γιαλατζί αριστερά»,
βγάζει φόρα-παρτίδα το ΠΑΣΟΚικο βιογραφικό βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης Συριχανελ τους οποίους ΚΑΙ ειρωνεύεται, όπως π.χ. στο λινκ σε προηγούμενο σχόλιο μου με την κυρία που μετά το ταξίδι στην Κούβα με τον Αλέξη πήγε στο Καστελόριζο μαζί με τους χρυσαυγίτες,
δεν τον κάνουν και φιλο – ΚΚΕ ούτε καν αριστερό. Το άρθρο του για τις απεργίες είναι ενδεικτικό

Με υπογραφή Για το sfyrodrepano.blog

Ανώνυμος είπε...

Σχετικό - άσχετο

Λίγο καιρό πριν του Δεκεμβρίου του 2008, ο «επίτιμος» Φραντζέσκο Κοσίγκα, ξάδελφος του Μπερλιγκουέρ, έδινε μία συνέντευξη στον Αντρέα Κανίνι για το "Quotidiano nazionale" 23/10/2008 που συζητήθηκε.

Αφορμή το αν ο Μπερλουσκόνι το «παρατράβηξε» με τις μονάδες Δημόσιας Τάξης εναντίον των φοιτητών. Ο Κοσίγκα με την φράση «Εδώ που φτάσαμε, ο Μαρόνι θα έπρεπε να κάνει ό,τι εγώ όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών.» , λέει το τι έκανε αυτός ως υπουργός

Η συνέντευξη, αναδημοσιεύτηκε σε εφημερίδες σε Γαλλία, Ιταλία, σε αρκετά blog π.χ.
http://kkepedia.blogspot.gr/2013/09/blog-post_9447.html
https://redilioupoli.wordpress.com/2009/01/05/όταν-ομολογείται-ένα-έγκλημα…

Με αφορμή τη συνέντευξη Κοσίγκα, έγινε ερώτηση στο Επίσημη Ευρωκοινοβούλιο από Ιταλό Ευρωβουλευτή μέλος της Αριστερής Ομάδας. Η ερώτηση μεταφρασμένη υπάρχει και στα Ελληνικά

Με υπογραφή Για το sfyrodrepano.blog

Ανώνυμος είπε...

ratm δεν έχω υπόψη μου διάλυση και επανασυγκρότηση της χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων μεταξύ βασιλομεταξικής δικτατορίας και κατοχικού καθεστώτος αλλά μια σχετικά ομαλή διαδοχή. Δε λέω ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μπορεί να το αγνοώ ή να μην το θυμάμαι.
Για την ποιοτική και ποσοτική επιρροή του ΛΑΟΣ έχω διαφορετική εκτίμηση. Όπως και για το ρόλο του νεραντζιού και για τους απέξω και για τους από μέσα. Είναι τελείως αντιπαραγωγικό οδηγεί άπαντες σε λάθος κατευθύνσεις.
Για το πλιάτσικο συμφωνώ με ΟΧΕΠ.

ρα

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Συμπληρωματικά και βιαστικά, για τον «Αντι-Μπατσισμό»
Επειδή αυτό, ρατμ,
να είναι «Η συγκριση με το 1944 … ατοπη και ακαιρη απο ολες τις αποψεις» αλλά να μην είναι καθόλου άτοπη η σύγκριση με «Το ΚΚΓερμανιας επι Τελμαν …», δηλαδή είκοσι χρόνια ακόμη πιο πίσω, 3000 μίλια μακρύτερα, και σε μια τελείως διαφορετική κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία από τη δική μας,
κάθε άλλο παρά μπορεί να πείσει, νομίζω πως χρειάζεται καλύτερη υποστήριξη. Κάτι προσπάθησες στο ( 9 Δεκεμβρίου 2016 - 8:57 μ.μ. ), αλλά είναι συζητήσιμα για μένα (καθόλου δεν αποδιοργανώθηκε ο καταπιεστικός μηχανισμός στην Κατοχή, και στην Βαϊμάρη μια εποχή υπήρχε «κόκκινη πολιτοφυλακή» κλπ.) και δυστυχώς τούτη την ώρα πιέζομαι χρονικά να πάω στην τοπική συνεστίαση του ΚΚΕ.
Επίσης, αν πράγματι παραδέχεσαι πως η διείσδυση του ΚΚΕ/ΕΑΜ στα σώματα ασφαλείας το ’44 ήταν μαζική, όπως πράγματι ήταν, τότε πρέπει να παραδεχτούμε πως δε θα μπορούσε να είχε γίνει με «νεράτζια» και … «μπάτσοι γουρούνια, δολοφόνοι», οπότε δεν καταλαβαίνω πως ο Κατράκης είναι …περιπτωσιολογία! Περισσότερο με κανόνα ταιριάζει. Το κόμμα τότε αποτελούνταν από χιλιάδες κατράκηδες, αγωνιστές με ανεβασμένη συνείδηση, μην τους υποβαθμίζουμε στο επίπεδο …δεκαεξάρηδων της εποχής μας. Γενικά, σε απομνημονεύματα αγωνιστών δε θα συναντήσεις ιδιαίτερη μνεία και πολύ λιγώτερο ιδιαίτερο μίσος για χωροφύλακες-αστυνομικούς, που δεν πρέπει να ταυτίζονται με ταγματαλήτες – βασανιστές – πράκτορες. Είχαν μια ψυχική ανωτερότητα οι αγωνιστές αυτοί, λόγω συμπαγέστερης αίσθησης σκοπών, που είναι ίσως ακατανόητη στον οργισμένο νεοέλληνα πασόκο. Δεν υπονοώ κάτι προσβλητικό για όσους φίλους εδώ υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη, όμως από την άλλη δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πόσο το γενικότερο «κλίμα» παίρνει παραμάζωμα την νεολαία και αυτό «σαστίζει» κι εμάς. Το πώς θα το χειριστούμε, να το συζητήσω ευχαρίστως.
Συνοπτικά, ισοπεδωτισμοί τέτοιου είδους(αστυνομικός=μπάτσος=χρυσαυγίτης), εκτός από το στοιχείο της ανηθικότητας είναι και λογικά και πολιτικά σφαλεροί. Κι αφού το κομμουνιστικό κίνημα διακρίνεται για την συλλογικότητά του να παίρνουμε υπόψιν ότι τα κομματικά ντοκουμέντα δεν καταγράφουν πουθενά … «αντιμπατσισμό».
Και κάτι τελευταίο, γιατί είδα εδώ, πως γίνεται μια, ελπίζω λόγω φόρτισης, διαστρέβλωση της αντίθεσης στον «αντιμπατσισμό»: Το «όχι στον αντιμπατσισμό» δεν συνεπάγεται το …»όλοι είμαστε αδέλφια»! Η άποψη, που εγώ εξέφρασα, είναι όπως την συνόψισα στην επιστολή μου προς το «Πριν»: Περιφρόνηση στον τραμπούκο (=επίορκο αστυνομικό), συγκατάβαση στον «υπηρεσιακό» αλλά τηρώντας πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας. Η «περιφρόνηση» εξυπακούει ακόμη και ξύλο (αν το επιτρέπουν οι συσχετισμοί), όταν σηκώνει το γκλομπ στη διαδήλωση, κλπ. Αλλά η διαδήλωση δε γίνεται για να προκαλέσουμε τον …μπάτσο(!). Η ταξική πάλη έχει πολύ πιο σπουδαίους στόχους.

Ανώνυμος είπε...

Η πλειοψηφία παντως δεν πηγε για πλιατσικο. Η πλειοψηφία ηθελε να τιμωρήσει τις δυνάμεις καταστολής ή εστω να εκδηλώσει ολη την πιεση που νιωθει απο αυτο το σύστημα σήμερα ενας νεος. Η προσέγγιση μας θελει τροπο. Δεν ειναι δυνατον οπως πας σε εναν εργατη 40 χρονών να πηγαινεις σε ενα 15χρονο.

ratm

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ratm

Η αυξηση των βασεων για τις σχολες της αστυνομιας εχει να κανει με το οτι αυτες οι σχολες,οπως και οι στρατιωτικες,ειναι ο πιο ευκολος τροπος να χωθει καποιος στο δημοσιο και την μονιμοτητα και τη σταθεροτητα (οσο σχετικες εχουν γινει πια αυτες οι λεξεις πλεον),παρα λογω καποιας λατρειας για τον θεσμο της αστυνομιας.

Στην κοινωνια υπαρχει ενας διαχυτος αντιμπατσισμος μικροαστικης προελευσης:ο αστυνομικος στην ουσια χλευαζεται κυριως λογω της χαμηλης του κοινωνικης θεσης σε σχεση με καθως πρεπει επαγγελματα της (μικρο)αστικης κοινωνιας,οπως επιχειρηματιες,γιατρους,δικηγορους,μηχανικους,ή ακομα και σε σχεση με τους στρατιωτικους.

Εχω δει στρατιωτικους να αποκαλουν τους αστυνομικους μπατσους,ή δεξιες οικογενειες να αποτρεπουν το παιδι τους απο το να γινει ''μπασκινας'' (πλεον εχει φθινει αυτη η ταση,γιατι το μπατσιλικι σημαινει σταθερο χιλιαρικο καθε μηνα).Ξερουν ισως και οι ιδιοι ενδομυχα οτι ειναι απλως μαντροσκυλα του συστηματος και τιποτα παραπανω,αλλο αν αποδεχονται το συστημα αυτο.

Αυτη η νοοτροπια που περιγραφω παραπανω ειναι ο κανονας κατα τη γνωμη μου.Υστερα,υπαρχει μειοψηφικα ενας φανατικος αντιμπατσισμος απο α/α και εξωκοινοβουλιο καθως και μπατσολατρεια απο τους φασιστες.Δεν κυριαρχουν ομως αυτες οι τασεις στο γενικο πληθυσμο.

Ανώνυμος είπε...

Παντως το 2013 σε σχετικη ερευνα ο στρατος, η εκκλησια και η αστυνομια ηταν οι 3 θεσμοι με τη μεγαλυτερη αποδοχη στην ελληνικη κοινωνια σε αντιθεση με κομματα, ΜΜΕ , Βουλη κλπ

Δυστυχως η αποψη των νεων για την αστυνομια και το στρατο ειναι πολυ διαφορετικη πλεον απ'οτι πριν απο 10 χρονια.

ratm