Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά

Το συλλαλητήριο της 1ης νοέμβρη ενόχλησε πολλούς και για διάφορους (συγκλίνοντες) λόγους. Κάποιοι το έδειξαν με την πολύ εύγλωττη σιωπή τους και το νόμο της ομερτά που σκέπασε την ειδησεογραφική κάλυψή του, ενώ άλλοι με την ανούσια φλυαρία τους, που τους αφαίρεσε το ενωτικό φύλλο συκής, σε ένα ομολογουμένως απολαυστικό πολιτικό στριπτίζ, που έδειξε γυμνή την αλήθεια για τις πραγματικές τους διαθέσεις.

Μια αρκετά διασκεδαστική προσπάθεια ήταν αυτή του κάσδαγλη στο εναλλακτικό press project, όπου έγραψε αυτό το κείμενο για το «πολύ μεγάλο αλλά τόσο μοναχικό» σαββατιάτικο συλλαλητήριο, γιατί όλοι προφανώς νιώθουμε μοναξιά μέσα στο πλήθος, μακριά από τις μικρές αλλά (γι’ αυτό ακριβώς) τόσο συντροφικές και παρεΐστικες πορείες που διοργανώνει ο παρδαλός, ενωτικός χυλός. Ψάρεψε όμως ακόμα ένα λαβράκι στο κλείσιμο, όπου το έμπειρο δημοσιογραφικό του μάτι διέκρινε ότι ίσως κάτι να αλλάζει στην τακτική του κκε, εν όψει της συνέχειας και της απεργίας στα τέλη του μήνα. Ε ναι λοιπόν, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, το παμε κάνει ριζική στροφή 360 μοιρών και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργιακής μάχης, όπως έκανε κάθε φορά άλλωστε (κι όπως δεν κάνει ποτέ η γσεε που πλέον κηρύσσει απλώς τις απεργίες, εθιμοτυπικά ή κατόπιν πίεσης, χωρίς να τις κυνηγάει καν).

Κανείς όμως δεν έφτασε στα απάτητα ύψη του ικεα, που δεν μπορούσε να πει κάτι για αυτό καθαυτό το συλλαλητήριο και τον όγκο του, οπότε το έψαξε από δω, το έφερε κι από εκεί, εγώ ξανά στο τίποτα, στο γενικά εσύ, στο γενικάάά (άρθρα δίχως νόημα, άρθρα χωρίς σκοπό) και βρήκε πως έφταιγε το σύνθημα που καπέλωσε τους εργάτες που συμμετείχαν σε ένα συλλαλητήριο με καθαρά οικονομικά αιτήματα και αιχμές (ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, να μη ζήσουμε με ψίχουλα, κτλ). Και ναι, το μαξιμαλιστικό αυτό σύνθημα που κατάφερε όλα τα παραπάνω είναι που δίνει και τον τίτλο της σημερινής ανάρτησης: χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά.
Αν βρέθηκες κι εσύ το σάββατο στο σύνταγμα σφε αναγνώστη κι απορούσες γιατί βλέπεις τόσες σφιχτές κι αγανακτισμένες καπελωμένες φάτσες, τώρα ξέρεις. Δεν ήταν η κούραση από το πολύωρο ταξίδι κι όσα άλλα σκέφτηκες για να τη δικαιολογήσεις. Φταίει το σύνθημα.

Λοιπόν θα μπορούσα ειλικρινά να καταλάβω πολλά σημεία κριτικής που αφορούν το σύνθημα. Πχ πως το έχουμε ακούσει τόσες φορές αυτά τα τελευταία χρόνια, που δια της συχνής επανάληψης έχουμε πάθει ανοσία στο ερέθισμα κι είναι πολύ δύσκολο να ξανανιώσει κανείς τη μαγεία της πρώτης φοράς –όπως με κάποια τραγούδια που μας κολλάνε και θέλουμε να τα ακούμε συνέχεια, μέχρι να τα βαρεθούμε. Ή πως νοσταλγεί κάποιος τις μέρες που είχε πρωτακούσει το σύνθημα και το πολιτικό κλίμα της άνοιξης του 10’ –σε εποχές πιο ηρωικές και όχι τόσο πένθιμες.

Προσωπικά το ‘χα πρωτακούσει το μάη στη συγκέντρωση του σπόρτινγκ –όπου λίγους μήνες πριν είχε γίνει η ιδρυτική πράξη της ανταρσυα, στις στάχτες του δεκέμβρη (έτσι θέλησαν δηλ να το «πουλήσουν» προς τα έξω, γιατί το φλερτ είχε ξεκινήσει ήδη από τις εκλογές του 07’). Ενώ τώρα παρουσιάζει εικόνα αριστερής αποσύνθεσης και ίσως είναι προτιμότερο να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη από το να φυτοζωεί (εκτός και αν αναγεννηθεί από τις στάχτες της ή από τις στάχτες του επόμενου δεκέμβρη), με «ξενιστές» που νιώθουν ξένα σώματα στις γραμμές της και κάνουν να φαίνεται αριστερίστικο το σεκ (!) της κριτικής στήριξης στο πασοκ του 93’ «χωρίς αυταπάτες» (αφού όλες τις έκαψες κι αυτοί αλήθεια τόσο τις ήθελαν).

Το πρωτάκουσα λοιπόν στο σπόρτινγκ που ξεχείλιζε από κόσμο κι από συναίσθημα, παρακολουθώντας την ομιλία του πρωτούλη (άρτι επανεκλεγμένου από το 10ο συνέδριο της κνε) και μια μουσικοθεατρική παράσταση με την επιμέλεια του καζάκου και πολύ δυνατό φινάλε, όπου μια  σφισσα έβαλε το αυτί της στο έδαφος να ακούσεις τους παλμούς της γης, και το ένιωθες κι εσύ μαζί της το τράνταγμά της και πως «κάτι γίνεται. ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ».
Βράζει και χύνεται, θα μας απαντούσε με τη στερνή του γνώση ο σημερινός μας εαυτός. Και δε θα ήταν ειρωνία αλλά κυριολεξία, με την έννοια ότι η οργή του κόσμου ήταν ένα καζάνι που έβραζε και ξεχείλιζε, αλλά ξεθύμανε σύντομα, επιστρέφοντας στην προηγούμενη παθητική του κατάσταση.

Το σύνθημα αυτό όμως ήρθε τότε να εκφράσει και να κορυφώσει το διάχυτο (ακόμα) ενθουσιασμό. Και δεν είναι τυχαίο πως το ζήλεψαν και το υιοθέτησαν άμεσα ένα σωρό ομάδες κι οργανώσεις της αναρχίας και του εξωκοινοβουλίου. Αλλά θα μου πεις, αυτό «πιστοποιεί» ότι είναι αριστερίστικο και μαξιμαλιστικό, ε; Δε θα το φώναζε ποτέ πχ κάποιος πιο δεξιός, σαν τον αλέξη τσίπρα –αν και βασικά και στη λαοκρατία θα πίστευε, εφόσον χρειαστεί. Καμία σχέση με το παλιό καλό πασόκ, που υιοθετούσε και αριστερίστικα συνθήματα ακόμα, για να μας υπερκεράσει σε (φραστικό) ριζοσπαστισμό. Τώρα όμως δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη και το μόνο σημείο που δανείστηκε ο σύριζα, για να το διαστρεβλώσει και να το φέρει στα μέτρα του, ήταν αυτό για την κυβέρνηση του μετώπου, από το πρόγραμμα του 15ου.

Είναι ζήτημα βέβαια ποιος ακριβώς σφύριξε στον τσίπρα και το λαφαζάνη αυτό το σημείο. Γιατί μπορεί το πρόγραμμα του κκε να είναι εύκολα προσβάσιμο στον καθένα, για να το διαβάσει και να το κριτικάρει αλλά εδώ ο σύριζα δεν παίρνει καλά-καλά στα σοβαρά ούτε καν το δικό του πρόγραμμα –που δεν είναι εξάλλου για άμεση εφαρμογή, από τις πρώτες εκατό μέρες. Και στο εσωτερικό του δεν έχουν ακριβώς προγραμματικές διαφορές ουσίας. Ακόμα και οι όποιες διαφωνίες-ενστάσεις της αριστερής πλατφόρμας, πχ για τις συνεργασίες, αντανακλούν μάλλον την αγωνία της για τους συσχετισμούς και τις βουλευτικές έδρες, που λιγοστεύουν επικίνδυνα, αν πρέπει να βολευτούν μαζί κι όλοι οι πασοκογενείς σύμμαχοι.
Παρεμπιπτόντως, να μην το ξεχάσω, γιατί έχουν περάσει κι αρκετές μέρες. Στη βιβλιοπαρουσίαση του πετρόπουλου για τον ζαχαριάδη, πρώτη μούρη ήταν ο πιλάφ αλλά κι ο μπαλάφ (του δεξιού σύριζα) που είναι γνωστό πόση αδυναμία τρέφουν στην πολιτική προσωπικότητα του μέντορά τους νίκου ζαχαριάδη.

Θα μπορούσε επίσης η κριτική να αφορά πχ τη μελοποίηση του συνθήματος. Θυμάμαι ήμασταν πριν δυο-τρία χρόνια στο πέραμα, στην έκθεση «άνθρωποι και σίδερο», όπου έβγαιναν με τη σειρά διάφοροι καλλιτέχνες, κι ένας απ’ αυτούς λάνσαρε το στίχο «χωρίς εσένα/γρανάζι κανένα/δε γυρνά» (με ελαφρώς παραλλαγμένο το σύνθημα). Στο καπάκι βγαίνει κι ο γ. σαρρής και λέει στον πρόλογό του πως έτυχε και αυτός να συνθέσει ένα τραγούδι με τον ίδιο τίτλο (μα κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις ε;) και κατέληξε να το τραγουδά μισό-μισό με τον κόσμο από κάτω, όπως στα οπαδικά πέταλα.
Μπορεί να πει λοιπόν πως δεν του άρεσε η μελοποίηση του σαρρή ή πως προτιμάει το «απολύομαι και τρελαίνομαι», το «νάι-νάι-νάι», το «είμαι ερωτευμένος με μια 16άρα», με το 15ο, τη μύτη του επαμύτη β. παπακωνσταντίνου, που είναι πιο γαμψή κι ενωτική (πλατιά). Ή έστω ότι ξέρει ποιος έβγαλε το σύνθημα και του έχει άχτι ή δεν τον πολυσυμπαθεί για χι-ψι λόγους. Είναι κι αυτή μια κάποια άποψη που νιώθεται.

Όχι όμωως πως είναι μαξιμαλιστικό και τρομάζει τους εργάτες ή ότι δε βγήκε μέσα από τις γραμμές τους, γιατί γελάνε και τα τσιμέντα της πλατείας συντάγματος. Επειδή όμως τα συνθήματα (αν υποτεθεί δηλ πως αυτά από μόνα τους πείθουν ή απομακρύνουν τον κόσμο), τα πανό και (πολύ περισσότερο) οι ομιλίες ήταν πολύ προσεγμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και δεν έδωσαν το παραμικρό πάτημα για να πει ο καθένας τα δικά του –άσχετα που θα τα πει τελικά ούτως ή άλλως, γιατί μπορεί- χρειάστηκε να επιστρατευτεί η φαντασία, για να βρεθεί κάτι με το ζόρι και να επιβεβαιώσει αυτό που γράφτηκε πολύ εύστοχα (ως εξαίρεση στον κανόνα) στο τουίτερ από ένα σφο: της κοντής.. γιορτής (ας το πούμε έτσι), οι κνίτες της φταίγανε.

Ας πούμε εν κατακλείδι δυο λόγια και για αυτό καθαυτό το σύνθημα. Που δεν είναι μόνο πορωτικό για λίγους κι εκλεκτούς φανατικούς οπαδούς, αλλά συνολικά πολύ εύστοχο. Γιατί σπάει την ηττοπάθεια και το δέος του μέσου εργάτη μπροστά στον καπιταλιστή, που δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως αφεντικό, αλλά ως ευεργέτης, τολμηρός και πετυχημένος επιχειρηματίας, ο εργο-δότης (γιατί ακόμα και η ετυμολογία των λέξεων έχει πολλές φορές ταξικό πρόσημο) που μας δίνει δουλειά για να ζήσουμε (κι όχι για να βγάλει κέρδος στις πλάτες μας). Δείχνει στον εργάτη πως δεν είναι απλά ένα ακόμα γρανάζι της μηχανής αλλά η δύναμη που κινεί όλα τα γρανάζια και παράγει τον πλούτο. Οι εργάτες μπορούν και επιβάλλεται να ζήσουν και να οργανώσουν την παραγωγή χωρίς αφεντικά, το αντίθετο όμως δεν μπορεί να συμβεί.

Κι έτσι οι ενωτικοί μινιμαλιστές που απορρίπτουν τα.. μαξιμαλιστικά συνθήματα που «τρομάζουν τον κόσμο», καταλήγουν να συμπίπτουν και να ταυτίζονται με όσους φοβούνται πραγματικά το περιεχόμενο του συνθήματος κι έναν κόσμο χωρίς αφεντικά. Κι αυτοί δεν είναι εργάτες, αλλά οι ίδιοι οι καπιταλιστές..

60 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την προβοκατσια με το 15ο συνεδριο αυτοι την στησανε μαζι με τον συριζα πιστευοντας μεσα στην απογνωση τους οτι θα μας παρασυρουνε να γκρεμισουμε οτι χτιζουμε εδω και 23 χρονια και να γυρισουμε στην ΣΥΜΜΑΧΙΑ της δημοκρατι κες δυναμεις και στο ΚΟΙΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ με την ΕΑΡ. και προσωπικη μου αποψη ειναι οτι αν δεν ητανε τοσο συνταρακτικα τα γεγονοτα του 1991 θα τα ειχανε καταφερει οπως μετα το 1968 Την καλημερα μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Με αγωνια περιμενω την αναλυσαρα του Περδικη.

ΠΕΡΔΙΚΗ ΕΜΕΙΣ,
ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΣΟΥ, ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.
ΜΗ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ!!!

σπουργιτης

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάλι μου λείπει ένα άλλο σύνθημα των αρχών του 2010, αυτό που λέει "Εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ, δεν είναι Ιρλανδία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία". Ξέρει κανείς γιατί εγκαταλήφθηκε ή αν υπάρχουν σκέψεις επαναφοράς του;

James Joyce

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν διάφορες απόψεις στην υπόλοιπη αριστερά για τις κινήσεις του ΚΚΕ.

Υπάρχει και η άποψη πως ένα εκλογικίστικο σχέδιο κοινοβουλευτικής διαμαρτυρίας δεν βγάζει μπροστά τον κόσμο της εργασίας και την νεολαία, για τις αποφασιστικές μάχες της περιόδου που έρχεται, που η, όχι σίγουρη ακόμα, πρόσκρουση της αριστεράς με την κυβερνητική εξουσία την βρίσκει χωρίς γείωση στις μάζες, χωρίς αφήγηση για ένα σχέδιο παραγωγής, κατανάλωσης και εξουσίας με τον λαό αφέντη στον τόπο του, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική επιβουλή. Ένα σχέδιο που η πολιτική θα ριζώνει στις πραγματικές κοινωνικές συλλογικότητες, η πράξη και η δράση των μαζών θα ειναι το μέσο για να βγάζουν συμπεράσματα, οι υλικές τους νίκες τα πισογυρίσματα θα ανοίγουν τον δρόμο για την εξουσία των εργαζομένων και του λαού. Το λέω γιατί απαντάται μονίμως σε κριτικές του τύπου "το παρακάνετε" και ποτέ σε αυτές τις κριτικές.

Δεν υπάρχει κάπου στην κοινωνία (είτε στους εργαζόμενους και τον λαό, είτε στο κεφάλαιο, σε καμία όψη της καπιταλιστικής κυριαρχίας δηλ) αυτή η πεποίθηση ότι το ΚΚΕ είναι κάτι σε "too much" κάτι που επιμένει ότι ο εργάτης μπορεί χωρίς αφεντικά κλπ.

Δεν είναι αυτή η κυρίαρχη άποψη αλλά εκείνη για μια τίμια αριστερά της προκοπής και της τάξης, που δεν κάνει τις ακρότητες του φοιτητικού κινήματος όπως εκφράζεται από τους συλλόγους με την ηγεμονία της ανεξάρτητης αριστεράς, αλλά εκφράζει με όμορφο τρόπο μια πολιτική γραμμή, πάει όμορφα να συναντήσει τον Φορτσάκη, που δεν στηρίζει τις καταλήψεις στα σχολεία αν δεν γίνουν καθολικές, αλλά γενικά τον "αγώνα", που λέει ότι όσοι βάζουν απεργίες κοντά στην 1η Νοέμβρη είναι ... αδίστακτοι.

Βγείτε λίγο στον καθαρό αέρα. Και 300000 κόσμο να είχε, δεν κρίνεται εκεί, αλλά στο πολιτικό σχέδιο και την πολιτική στρατηγική. Και αυτά μετρήθηκαν, στην απουσία από τα σκιρτήματα της νεολαίας μετά από τόσα χρόνια που σας βρήκαν έξω και οριακά απέναντι, στις απεργίες των εκπαιδευτικών που εκβιάζουν την λαική οικογένεια σύμφωνα με το ΠΓ του ΚΚΕ, στα μαγαζιά που μια μέρα μετά το μεγαλειώδες (λέτε) συλλαλητήριο, δεν είδαν κανένα χνάρι από το μεγαλείο του, και εμπορουπάλληλοι και μικρομαγαζάτορες έμειναν με την απορία, whats the point, δεν έπρεπε η τρομερή δυναμική της 1 Νοέμβρη, να είναι εκεί στην ζωή τους και τον αγώνα τους 1 μέρα μετά.

Αλλά αυτά είναι και απορίες ενός ορισμένου ρομαντισμού στις μέρες μας, που δεν τον συμμερίζονται και πολλοί στην αριστερά.

Μυρίζει και εκλογές, άστα αυτά τώρα ...

"κάποιος σύντροφος"

dionperd είπε...

Ε, παιδιά αφού το φαν κλαμπ μου με αναζητά δεν μπορώ να σας χαλάσω το χατήρι. Βασικά θα ήθελα να πω στο Βασίλη ότι δεν απαντά το άρθρο του στα βασικά σημεία κριτικής για το σύνθημα αυτό που είναι λίγο πολύ τα εξής:

1. Αν οι αποφάσεις των σωματείων και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ έχει μόνο τα συγκεκριμένα οικονομικά αιτήματα, που βρίσκει τη νομιμοποίηση/εξουσιοδότηση η ντουντούκα να ζυμώνει τη στρατηγική του ΚΚΕ περί εργατικής εξουσίας (δηλ. "εργάτες χωρίς αφεντικά";). Δηλ. ένα ζήτημα δημοκρατικής εκπροσώπησης ή περιφρούρησης του πολιτικού πλαισίου της κινητοποίησης θέτω εδώ. Να σας δώσω ένα αντίστοιχο παράδειγμα: οι αριστεριστές που σε κάθε φοιτητική κινητοποίηση "μπαίνανε" μέσα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, δέχονταν την κριτική μας ότι κανένας σύλλογος δεν αποφάσισε κάτι τέτοιο, ότι αποτελούσε καπέλωμα και αλλοίωση του πολιτικού μηνύματος/περιεχομένου της κινητοποίησης που οφείλουν όλοι οι φοιτητές-μέλη των συλλόγων να περιφρουρούν...

2. Είναι σωστό μια συνδικαλιστική οργάνωση να έχει όχι απλά πολιτικά αιτήματα, αλλά και πρόταση εξουσίας και οργάνωσης της κοινωνίας; Σε τί διαφέρει τότε από ένα κόμμα;

3. Γιατί είναι απαραίτητο η ζύμωση της στρατηγικής του ΚΚΕ να γίνει μέσα από τη ντουντούκα του ΠΑΜΕ κι όχι μέσα από την αυτοτελή δουλειά των μελών του ΚΚΕ;

4. Θα μπορούσε μέλος άλλης πολιτικής οργάνωσης, και μέλος σωματείου που πήρε απόφαση με το ΠΑΜΕ να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, να πάρει την ντουντούκα και να πει ένα δικό του ανάλογο σύνθημα; Θα μπορούσε ηγέτης άλλης πολιτικής οργάνωσης να κάνει χαιρετισμό όπως ο Κουτσούμπας (φαντάζομαι απλά ως ένας απλός εργαζόμενος συμμετέχων στο συλλαλητήριο αφού κόμματα δεν υπήρχαν σε αυτό...);

Αν όχι, ε τότε...

Εκεί έγκειται η κριτική στο σύνθημα κι όχι διότι δεν πρέπει το ΚΚΕ να ζυμώνει τη στρατηγική του.

Εν τέλει, αν έβγαινε το σύνθημα αυθόρμητα από τις μάζες των εργατών, ή το φώναζε απλά ένα μπλοκ δυνάμεων του ΚΚΕ δε θα με πείραζε. Αλλά όταν το φωνάζει η ντουντούκα ή η μεγαφωνική ΤΟΥ ΠΑΜΕ, τότε ΠΑΜΕ=ΚΚΕ...
με ότι αυτό συνεπάγεται...

Ανώνυμος είπε...

Δυνατος ο Περδικης αλλα αυτος ο καποιος συντροφος σηκωνει ψηλα το πηχη του καψιματος.

Περδικη, για εμας μονο,
για τους φανατικους σου οπαδους,
ριξε και μια "ακαπελα" καταγγελεια στο Μαρινο (ή σε οποιο αλλο μελος του ΠΓ γουσταρεις)

επισης θελω και μια κριτικη στη τακτικη Αναστασιαδη να ξεκιναει Σαλπι βασικο

Μπεκατσας

zoot horn rollo είπε...

Γιατί ρε σπουργίτη;
Ήρθε κι ο "κάποιος" να μας πει τα ίδια και τα ίδια για άλλη μια φορά.
Μόνο μπλε κοκόρι.

Ανώνυμος είπε...

1.40 Δεν υπαρχει καμμια αριστερα αυτα τα παραμυθια τελειωσανε εκτος αν τα λες για να πεισεις τον ευατο σου. Οπορτουνισμος υπαρχει που μαζι με τον φασισμο ειναι και τα δυο παιδια του καπιταλισμου και αποτελει καρκινωμα μεσα στο κινημα. Το ΚΚΕ ειναι μεσα στον λαο και εχει προγραμμα οσο και αν σας τσουζει. Φτιαξε ενα μετωπο με το ανταριζα να σωθει ο καπιταλισμος και καθαρισες. οσο για τον βρωμικο αερα χαρισμα σου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. το ΠΑΜΕ ειναι ταξικο μετωπο και αποτελει τμημα της λα ικης συμμαχιας και δεν ειναι πολιτι κο μετωπο ποναει η δραση του και η συγκεντρωση περαστικα σας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Απλα να ενημερωσει καποιος τον Περδικη οτι συνθηματα εναντια στα αφεντικα και τον καπιταλισμο χρησιμοποιουσαν οι εργατες στις κινιτοποιησεις τους πριν ακομα και τη θεμελιωση του επιστημονικου σοσιαλισμου, πριν ακομα τη δημιουργια λενινιστικων κομματων νεου τυπου. Απο την εποχη του ουτοπικου σοσιαλισμου το εργατικο κινημα υοθετουσε πολιτικα συνθηματα. Αν το 2014 αυτα θεωρουνται καπελωμα και μαλιστα οταν το συγκεκριμενο συνθημα εχει αγκαλιαστει απο πολυ ευρυτερες μαζες απο τα μελη του ΚΚΕ, τι να πω σηκωνω τα χερια ψηλα. Παντως ακομα και στην εξεγερση του Σικαγο που τα αιτηματα ηταν οικονομικα, πολλοι απο τους εκπροσωπους των εργατων που συνεληφθησαν, στις ομιλιες τους εβαζαν πολιτικα επιχειρηματα και στοχους. Στο βαθμο ωριμοτητας που κατειχαν οι ιδιοι ως ατομα και φυσικα το εργατικο κινημα της εποχης. Ευτυχως που δεν ειχαν τοτε Περδικηδες γιατι αντι να γινουν ηρωες της εργατικης ταξης θα τους κατηγορουσαν για σεχταρισμο και καπελωμα!

ratm

dionperd είπε...

Δεν απαντάτε...

Είπα ήδη ότι θα ήταν διαφορετικό το σύνθημα να ήταν αυθόρμητο και να εξέφραζε μια ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης...

Η ντουντούκα και η μικροφωνική πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις των σωματείων και να μην είναι στον έλεγχο κάποιου κόμματος, εκτός κι αν αυτό το έχουν αποφασίσει τα ίδια τα σωματεία...

Διαφορετικά ΚΚΕ=ΠΑΜΕ.

Από εκεί και πέρα, το ρίξατε στον καλαματιανό...

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ταΐζετε τον "λενινισταρά";

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Καποιε συντροφε (ποιανου αραγε?)
Σε ποιο μαζικο χωρο της εργατικης ταξης της χωρας υπαρχεις και δρας και εισεπραξες οτι οι εργατες βλεπουν το ΚΚΕ οχι ως too much αλλα ως αριστερα που ειναι της ταξης και δεν κανει ακροτητες?
Στο σχολιο σου κατι για φοιτητικο κινημα ειπες, κατι για εκπαιδευτικους και μεχρι εκει.
Μαλλον τους εργατες τους βλεπεις με το κυαλι και συ οπως πολλοι φοιτητοπατερες της "ανεξαρτητης" (εδω γελαμε) αριστερας.
Βλεπεις το ΚΚΕ οταν μιλαει για αγωνα και κινημα εχει συγκεκριμενο στοχο οχι το κινημα για το κινημα. Η συγκρουση με το κρατος γινεται με πολλους τροπους και σε αυτη τη συγκρουση υπαρχει εργατικη ταξη και λαος με τους κομμουνιστες εμπροσθοφυλακη μονο, χρονια τωρα.
Να θυμηθουμε τι? Τη χαλυβουργια? Το λιμανι του πειραια οπου δια στοματος Τσιπρα το ΠΑΜΕ εκανε εξαλοσυνες? Αληθεια που ηταν η αριστερα σου στις επιστρατευσεις? Οταν ο Τουσας κρεμονταν απο το πλοιο για να μη φυγει και τα ΟΥΚ εδερναν εργατες και κκεδες? Που ησασταν στην επισκεψη Κλιντον? Οταν οι κκεδες στελνανε τα αρματα μαχης στη λαχαναγορα? Που ησασταν στα μαθητοδικεια επι Αρσενη οταν η ΚΝΕ μπηκε μπροστα και συνεβαλε τα μεγιστα στο μαθητικο κινημα? Που ησασταν στην Εβγα, την Αγνο, το Χιλτον,τον Παπουτσανη, τον Κατσελη, στα Τσιμεντα Χαλκιδας, στη Λαρκο, στη ζωνη στο Περαμα οταν το ΠΑΜΕ συγκρουονταν με απεργοσπαστικους μηχανισμους και χρυσαυγιτες μπραβους? Που εισασταν στα αγροτικα μπλοκα οταν τα ΜΑΤ χτυπουσαν, ψεκαζαν και εστελναν στα αγροτοδικεια αγροτοσυνδικαλιστες της ΠΑΣΥ? Ποσες μυνησεις εργοδοτων, δικαστηρια και καταδικες εχει η αριστερα σας? Να δουμε τελος παντων ποιος συγκρουεται και ποιος παιρνει τηλεφωνο το ΣΚΑΙ του Αλαφουζου να τραβηξει βιντεο το σοου στην Πρυτανεια λιγων μαιντανων. Και ενω οι ΓΣ ειχαν αποφασισει αλλα.
Εχεις δικιο σε ενα πραγμα οντως ο λαος θεωρει το ΚΚΕ τιμια αριστερα γιατι το να γραφεις τις αποφασεις των ΓΣ στα παλια σου τα παπουτσια για ενα πλανο στην τηλεοραση που θα αποτελεσει ακομα ενα λιθαρακι στην προσπαθεια για κυβερνητικη εναλλαγη δεν ειναι τιμιο.
Απο κει και περα ποιος εκφραζει την πλειοψηφια στο φοιτητικο κινημα τα ΕΑΑΚ και οι παραφυαδες τους ή το ΜΑΣ ειναι γνωστο. Και επιβεβαιωθηκε τα τελευταια χρονια κυριως στα ΤΕΙ με το σχεδιο Αθηνα οπου το ΜΑΣ σηκωσε ολο το βαρος του αγωνα παρα τις αντικειμενικες δυσκολιες και τις δικες του αδυναμιες. Το ποιος στηριξει τον αγωνα των μαθητων και ποιον εμπιστευονται οι μαθητες φανηκε και χθες στονσυλλαλητηριο στα προπυλαια. Η ΚΝΕ στηριζει τον αγωνα εναντια στο νεο λυκειο της κυβερνησης και της ΕΕ. Οχι στενα μια καταληψη. Η καταληψη ειναι μορφη που πρεπει να την χρησιμοποιουν οι μαθητες σαν οπλο. Η ΚΝΕ διαχρονικα και σημερα εχει βαλει τη σφραγιδα της στις μαθητικες καταληψεις αλλα φετιχ με τις μορφες διαχρονικα η "ανεξαρτητη" αριστερα ειχε σε βαθμο εκφυλισμου. Παντως τη στιγμη που η ΚΝΕ δινει τη μαχη στηριξης και οργανωσης του αγωνα των μαθητων παει πολυ να κουνανε το δαχτυλο ανυπαρκτοι οργανωτες "επαναστασεων" μεσω facebook.
Τελος για το χωρο των εκπαιδευτικων και την απεργια αν ειχατε ελαχιστη τσιπα θα προσπαθουσατε να το ξεχασετε καθως ηταν ο ορισμος του τυχοδιωκτισμου και του κρετινισμου απεναντι στους ιδιους τους εκπαιδευτικους πρωτα απ'ολα αλλα ποιος εχασε την τσιπα για να τη βρειτε εσεις? Στους εμπορουπαλληλους την Κυριακη παντως το σωματειο που ανηκει στη δυναμη του ΠΑΜΕ ηταν εκει τους υπολοιπους ψαχνανε...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. η ντουντουκα και η μικρο φωνικη ητανε στα χερια του ΠΑΜΕ που ειναι ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τα 1.000 σωματεια και οι φορεις που πηρανε μερος γνωριζανε το πλαισιο. ΜΗ ΤΟ ΓΥΡΝΑΣ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ratm,το έθεσες πολύ καλά και αυτή είναι η ουσία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την άποψη που διατυπώνει ο Περδίκης μπορεί o οποιοσδήποτε να τη διαβάσει ολοκληρωμένη με μπόλικο αντικομμουνισμό στο "Βήμα" και στην "Καθημερινή".Πρόσεξε μια πλευρά που θέτει:"Είναι σωστό μια συνδικαλιστική οργάνωση να έχει όχι απλά πολιτικά αιτήματα, αλλά και πρόταση εξουσίας και οργάνωσης της κοινωνίας; Σε τί διαφέρει τότε από ένα κόμμα". Μου θυμίζει και λίγο εκείνο τοσύνθημα των μενσεβίκων και των αναρχικών για σοβιετ χωρίς τους μπολσεβίκους. Αυτή είναι όλη η μετουσιώση του οπορτουνισμού. Η κάθετη άρνηση της πολιτικής πάλης για την εργατική τάξη,δηλαδή ευθεία άρνηση της ταξικής πάλης. Τα συνδικάτα λοιπόν λέει πρέπει να μη θέτουν πολιτικούς στόχους, να είναι μακριά από την πολιτική και να ασχολούνται αποκλειστικά με οικονομικά συνδικλιστικά αιτήματα. Και το επόμενο βήμα είναι να λες ότι δεν χωρά και δεν επιτρέπεται να παρεμβάινουν κόμματα στα συνδικάτα, "έξω τα κόμματατ απότα συνδικάτα".
Μα αυτά λέει και η κυβέρνηση. Πρόσφατα μάλιστα κρίθηκε παράνομη απεργία με το σκεπτικό ότι έθετε πολιτικά αιτήματα. Με λίγα λογια μας λέει ότι αυτά είναι τα όρια του καπιταλισμού μην τολμήσετε να διεκδικήσετε τίποτα παραπάνω. Παρεπιπτόντως αξίζει να αναφερθεί ότι η ΓΣΕΕ έχει στο καταστατικό της ότι παλεύει για το σοσιαλισμό, ενώ η ΕΣΕΕ (σπουδαστές)ότι έχει αντιιμπεριαλιστικούς-αντιμονοπωλιακούς στόχους.
Τι μας λέει λοιπόνο μεγάλος καλοπιασμένος αντιΚΚΕ διανοητής:μην τολμήσουν και παλψουν οι εργάτες ενάντια στον καπιταλισμό! Λες και ένα σύνθημα σήμαίνει και υιοθέτηση του προγράμματος του ΚΚΕ; Σαν να ακούω ΠΑΣΟΚους μια 15ετία πρίν.
Επομένως αφού στα συνδικάτα δεν πρέπει να ζυμώνουμε πολιτικά συνθήμτατα όταν οι κομμουνιστές είναι πλειοψηφία, δηλαδή στις εργατικές οργανώσεις, τότε που θα ζυμώσουν οι Κομματικές Οργανώσεις τις θέσεις του ΚΚΕ; Μα ο ανθρωπός το λεει καθαρά: μόνο σε ένα στενό κύκλο που συμφωνούν. Να λοιπόν πως ο οπορτουνισμός πάει χέρι χέρι με τον σεχταρισμό.
Καιμετά μας λέει τις παρλαπίπες του για τους αριστεριστές στη Θεσσαλονίκη.Ποιός; Αυτός που έχει κολεγιές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχουν από κοινού σε κοινή επιτροπή στη Γερμανία. Δηλαδή τους πρωτομάστορες των καπέλων, που μας κάνουν κριτικη γιατί δεν βάζουμε κύριο ζήτημα να πέσει η κυβέρνηση και στήνουν κινητοποιήσεις χωρίς καμιά απόφαση!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Ώστε έτσι Περδίκη, αυθόρμηατα διαμορφωνεται η συνείδηση! Εσύ ο μεγάλος υπερσπιστης του λενινισμού τα λές αυτά. Τότε να διαλύσουμε και το ΚΚΕ, γιατί δεν χρειάζεται. Να διαχυθούμε σε θολά μετωπα! Αλλά αυτά τα ακούγαμε από τους ΝΑΡιτες το 1989 και το ΣΥΝ το 1990.
kk-1

Ανώνυμος είπε...

ratm το μόνο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι λες ψέματα ότι υπήρχαν αποφάσεις "σεβασμού στον Φορτσάκη" και παραίτησης από τις πρακτικές του φκ (μαζική παρουσία). Και ότι τέτοιες αποφάσεις και να υπάρξουν κάποτε, δεν θα γίνουν σεβαστές. Οι φοιτητές έχουν κάθε δικαίωμα να πάνε στα όργανα ακόμα και αν μια απόφαση δεν το λέει, ακόμα και αν λέει το αντίθετο

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...

ο λογος που δεν γωναζουμε το συνθημα για την ιρλανδια ειναι επειδη θα επρεπε να φωναζουμε το ιδιο για πορτογαλια, λετονια, ισπανια, ιταλια κλπ

fernando pesoa

Ανώνυμος είπε...

11.53 το ΚΚΕ σε θεατρικες παραστα σεις μπροστα στις καμερες για να αλλαξει διαχειρηστεις του καπιταλισμου δεν συμμετεχει εσεις που εχετε αναλαβει την βρωμικη αυτη δουλεια συνεχιστε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@καποιος συντροφος

Ποια ειναι λοιπον αυτη η too much αριστερα που δε σεχταριζει?

Γιατι πλην ΚΚΕ,αλλο σχετικα μαζικο κομμουνιστικο κομμα,δεν υπαρχει.

Δλδ οι ΑΝΤΑΡΣΥΕΣ,τα μ-λ,τα ΕΕΚ και δε συμμαζευεται,που ολα μαζι αν τα αθροισεις δε βγαινει 2%,και δε χωνευονται οχι μονο με το ΚΚΕ,αλλα και μεταξυ τους,ειναι μη σεχταριστικα,ενω το ΚΚ που συσπειρωνει 300-350.000 κομμουνιστες ψηφοφορους,και ακομα περισσοτερους αγωνιστες στα συνδικατα και τους φοιτητικους συλλογους,ειναι σεχταριστικο?

Ειναι δυνατον το 5% να ειναι σεχτα,και να μην ειναι το 0,5%?Εχουμε χασει το νοημα των λεξεων.

Και επειδη ειχα επαφη μια περιοδο με ΑΝΤΑΡΣΥΑ,και λιγοτερο και ΣΥΡΙΖΑ,εχω δει απο πρωτο χερι ποσο ''συντροφικες'' ειναι οι σχεσεις μεταξυ συνιστωσων,και κατα ποσο υπαρχει κατι παραπανω απο τις εκλογες που να αποτελει συγκολλητικη ουσια μεταξυ τους.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι αλλο πραγμα πανε αντιπροσωποι και βαζουν τα αιτηματα και αλλο μπουκαρουν αφου εχουν ειδοποιησει τα καναλια καποιοι αυτοκλητοι εκπροσωποι των φοιτητων και κανουν σοου ανευ ουσιας καθως ουδεις ασχοληθηκε εντελει με τα αιτηματα των συλλογων. Ποιος ορισε αυτους τους 30 και εξουσιοδοτησε να κανουν κατι τετοιο στο ονομα των φοιτητικων συλλογων? Ας πηγαιναν να κανουν οτι γουσταρουν σαν ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ και να κρινοντουσαν ως παραταξεις. Αυτος ηταν ο ορισμος του καπελωματος και χυδαια μαλιστα.
Οι συλλογοι και ντου εχουν κανει σε συγλητους. Η καθε μορφη αξιοποιειται σε καθε φαση ωστε να εξυπηρετει τον αγωνα των φοιτητων και στο κατω κατω οι φοιτητες αποφασιζουν τη μορφη οχι οι φοιτητοπατερες των ΕΑΑΚ. Η συγκεκριμενη ενεργεια εγινε για το χατιρι του Αλεξη και τελικα εξυπηρετησε συνολικα το νεο δικομματισμο.
Ποιος λεει ψεματα λοιπον αστο...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη συγκεντρώσου, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι εκπαιδευτικοί, και οι χαμηλόβαθμοι καθηγητές, πήγαν στην Σύγκλητο για να αλλάξει η κυβέρνηση ? Που η στήριξη της ΑΡΕΝ στο κίνημα ψιλο ότι να ναι είναι, γιατί και ο κόσμος που όντως επηρεάζει στα μπλοκ αγώνα δεν ειναι και τρομερός, αλλά ότι στο παραένα της κυβέρνησης είναι με το κίνημα και εσείς όχι, της πιστώνεται.

Δεν το προτιμούμε το πανεπιστήμιο νεκροταφείο που κάποιοι πεφωτισμένοι συνδικαλιστές του ΜΑΣ θα πάνε όσοι τους παρήγγειλε ο Φορτσάκης, και την ώρα που τους είπε ο Φορτσάκης, για να μην τυχόν κεφαλαιοποιηθεί ο αγώνας από το χ κόμμα.

Μάλιστα πήρε το μάτι μου ότι πήγαν σήμερα (σεμνά και ταπεινά, και οι άντρες λογικά ξυρισμένοι κόντρα) και ο Φορτσάκης ... τους έστησε. Κρίμαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!

Μπες σαν ΜΑΣ λοιπόν στο κίνημα, όπως έκανες το 2006 με μισή καρδιά, και προσπάθησε να το κεφαλαιοποιήσεις εσύ.

Τώρα βέβαια το ότι οι φοιτητικές αντιστάσεις πολύ απέχουν από το αναγκαίο, πρέπει να προβληματίσει τους πάντες.

Όσους είναι εντός τους όμως, απ' όξω είναι εύκολο να λες λόγια.

Με συγχωρείτε για την παρέκκλιση, έπρεπε να τα έχω πει στην σχετική ανάρτηση για τα φοιτητικά, αλλά με προκαλεί ο Παναγιώτης, κυρίως με την προκλητική άγνοια των γεγονότων, και την υποτίμηση του αγώνα των φοιτητών σε προεκλογικό ντεκόρ.

Δεν είναι αυτό Παναγιώτη, δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ.

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...

3.01 Αυτο το παρα ενα της αστικης κυβερνησης μας αφηνει αδιαφορους απο την στιγμη που θα εχουμε εναλλα γη ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ. παλευουμε και στα πανεπιστημια ΜΕ ΤΟ ΜΑΣ για την συγκεντρωση δυναμεων σε μη επαναστατικες συνθηκες με στοχο εργατικη λα ικη κυβερνηση οπου τα μεσα παραγωγης θα ειναι στην εργατικη ταξη ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζω fernando. Αν ήταν έτσι δε θα το φωνάζαμε από την αρχή. Κάποιος άλλος λόγος υπάρχει, που μου διαφεύγει τώρα. Αν κάποιος άλλος γνωρίζει καλό θα είναι να μας διαφωτίσει

James Joyce

Ανώνυμος είπε...

Σαπιε συντροφε,
πηγαινε λεβεντη μου να διαβασεις κανα μαθημα και μη ξημεροβραδιαζεσαι στα μπλογκ. Διαβασε καμια Αντοχη Υλικων Ι καμια Γραμμικη Αλγεβρα ... εξεταστικη ερχεται και παλι δε θα περασεις μαθημα.

Περδικη εσυ δεν απαντας.
1ον) Σαλπι ή Μαρτενς στην επιθεση κοντρα στον βαζελο;
2ον) Θα ρηξεις καμια σπεσιαλ καταγγελια στο Μαρινο ή τζαμπα σε προσκυναμε εμεις οι οπαδοι σου;

κοκορης

Ανώνυμος είπε...

@Περδίκη

Είναι οι τάξεις, οι 2 κύριες. Μια αποξένωση από την παραγωγή για τους εργάτες και μια σχέση παραγωγής που τους χωρίζει. Μια πέτσα που χοντραίνει μέσα στην κρίση και η πέτσα των εργατών που δε ζει με ψίχουλα.

Και ένα σύνθημα που ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΝ και με το οποίο λένε αυτοβούλως πως μπορούν χωρίς αυτούς που αποφασίζουν αν θα έχουν ψωμί(μισθός), υγεία(ασφάλιση), ξένοιαστα γηρατειά(συντάξεις), κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι (χαράτσια-νοίκια), παιχνίδι και παιδεία για τα παιδιά.

Έτσι Περδίκη; Ο λαός που κατέβηκε δεν είναι πρόβατο να φωνάζει ό,τι δεν θέλει. Γιατί υπήρχαν και άτομα που δεν πιάστηκαν αλυσίδες και δε φώναξαν, δε βήξανε, δεν βράχνιασαν.

Μάκια Περδίκη

τσαφ

Ανώνυμος είπε...

σώπα ρε Κοκόρη που ξέρεις και τι διαβάζω !

έξω έπεσες βέβαια, αλλά όχι και γραμμική άλγεβρα, νταξ, το παράκανες, το χω και χωρίς διάβασμα.

επίσης είμαι ιδεολογικά ταγμένος με την αντιγραφή, έτσι κι αλλιώς είμαι εναντίον του διαβάσματος για μαθήματα :P

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...

@James Joyce
Γιατί στην Ιρλανδία είπαν οι αστοί στους μικροαστούς και τους εργάτες: Δεν τους τρώμε τα λεφτά; (των ξενων καταθετών - «επενδυτών» που ήσαν μεγάλοι αλλά κυρίως μεσαίοι και κάποιοι μικροί κεφαλαιούχοι). Έκαναν και το ανάλογο δημοψήφισμα, τους τα φάγανε και κάπως τη σκαπουλάρανε.
Αντίθετα στην ελλάδα η «καταρρευση» των τραπεζων στον καπιταλισμο σημαινει και καταρρευση της επιχειρηματικης δραστηριοτητας με ότι αυτό συνεπαγεται για την εργατικη ταξη και πρέπει να τις προσέχουμε. Οπότε στην Ελλάδα έπεσε για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού πείνα.
James Dimon

Ανώνυμος είπε...

james
σου εξηγω το λογο αλλα εσυ αμφιβαλλεις
αρα η ερωτηση σου δεν ειναι αθωα και υποθετω οτι εχεις τη δικη σου εξοχως αντιΚΚΕ εξηγηση η οποια με αφηνει παντελως αδιαφορο

λιγο κρατει στη μ@@@κια δεν εβλαψε ποτε κανενα

fernando pecoa

Ανώνυμος είπε...

james dimon
αυτο που περιγραφεις συνεβει (να και οχι ετσι ακριβως) στην ισλανδια

τι πινεται στις παμπ

fernando pecoa

Ανώνυμος είπε...

Ε, μάλλον αποδείχτηκε στην πράξη πως την κρίση την πλήρωσε ο λαός, ο΄πως και στην Ιρλανδια... Και θα ακουγόταν σαν μπλακ χιούμορ, το 'δεν είναι Ιρλανδία'...

Antonxxx είπε...

Χιλιαδες οι κατασχέσεις σπιτιών στην Ιρλανδία

dionperd είπε...

Νομίζω ότι αυτό το θέμα σας ζορίζει πολύ διότι είναι εμφανές ότι με ένα δήθεν οικονομίστικο πλαίσιο, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου ζυμώσανε όλη τη στρατηγική του ΚΚΕ αδιαφορώντας για τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που "φτάσανε τις 1000" κοκ...

Επίσης είναι σαφές ότι αν ΠΑΜΕ και ΚΚΕ είναι λίγο-πολύ οι ίδιοι άνθρωποι που ζυμώνουν τα ίδια αιτήματα και συνθήματα, τότε είναι σαφές ότι κόμμα και συνδικάτο γίνονται ένα, κάτι που ...δεν μπορεί να είναι σωστό...

Τώρα για να δικαιολογηθούν όλα αυτά πέφτει πολύ σαβούρα και λάσπη...

Ποτέ δεν είπα ότι είμαι ενάντια στην πολιτικοποίηση του αγώνα των συνδικάτων. Αλλά το πώς και το με ποιά αιτήματα είναι το θέμα μας...

Ο σεχταρισμός δεν έχει να κάνει με το 5% ή με το 0.5% στις εκλογές, ούτε με το πόσο μεγάλες είναι οι συγκεντρώσεις του καθενός, αλλά με το πολιτικό πλαίσιο, τις συμμαχίες κοκ. Συμφωνώ ότι πολλοί που κάνουν κριτική στο ΚΚΕ και έχουν 0.5% είναι οι ίδιοι ακόμη μεγαλύτεροι σεχταριστές...

Πάει πολύ να μιλάει κάποιος εδώ για τον αυθορμητισμό δήθεν των συνθημάτων, ενώ θα έπιανε κρύος ιδρώτας τα στελέχη του ΚΚΕ εάν έπρεπε να δώσουν δημόσιο λόγο στους εργάτες του συλλαλητηρίου... Γι'αυτό και οι ντουντούκες/μεγαφωνική ήταν πλήρως ελεγχόμενες, και έπρεπε να είσαι κωλόφαρδός σαν τον Κουτσούμπα, ώστε σαν απλός παρευρισκόμενος (!) να πάρεις το μικρόφωνο για χαιρετισμό...

Τέλος πάντων, δεν πολυαπαντάω στον κκ-1 διότι πραγματικά ακολουθεί την τακτική "κατασκευάζω τον αντίπαλο που προτιμάω να έχω", διότι εγώ ποτέ δεν είπα αυτά που μου καταλογίζει.

Όσο για τους διάφορους ανώνυμους είρωνες και υβριστές έχω να σας πω ότι και παλιότερα: στην πραγματικότητα κρύβεστε από το λαό και τους φίλους του ΚΚΕ.

dionperd είπε...

Παρεπιπτόντως, ένα αρκετά ισορροπημένο άρθρο από το ΠΡΙΝ, με το ΝΑΡ πραγματικά να παρακάλει για λίγη μετωπική συνεργασία με το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ...
http://tsak-giorgis.blogspot.de/2014/11/blog-post_62.html

Προσέξτε:
"Παρά την όποια κριτική, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για «ένα κομματικό συλλαλητήριο» και να ξεμπερδέψει. Γιατί η μαζικότητά του υπερέβη το εύρος των δυνάμεων του ΚΚΕ, γιατί έγινε τόπος συνάντησης αγωνιστών από διαφορετικά ρεύματα της Αριστερός που αναζητούν το συντονισμό και την κοινή δράση. Τελικά κλείνουν τα μάτια όλοι όσοι δεν μπορούν, πίσω από τον δυσμενή συσχετισμό δύναμης για το ταξικό εργατικό κίνημα, να διακρίνουν τις δυνατότητες και τις αγωνιστικές διαθέσεις που αναδείχτηκαν. Κι οι διαθέσεις αυτές αναπτύσσονται λόγω του βάθους της επίθεσης και του προβληματισμού πλατιών στρωμάτων για το συμβιβασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν δυνατότητες για την υπέρβαση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, καθώς μεγάλα τμήματα εργαζομένων έχουν συνειδητοποιήσει το ρόλο και την καθηλωτική του στάση...
Το επόμενο διάστημα κάθε δύναμη της μαχόμενης Αριστερός θα κριθεί από τη συμβολή της στη συγκρότηση ενός μετώπου ρήξης και ανατροπής, ώστε οι διάσπαρτοι, κατακερματισμένοι αγώνες να συνενωθούν σε ένα ισχυρό πολιτικό κίνημα και να υπερβούν τη λογική των συμβολικών κινήσεων. Με αυτό έχουμε να αναμετρηθούμε όλοι και σε αυτό θα κριθούμε στις μάχες που έχουμε μπροστά μας.
"

dionperd είπε...

Φυσικά, παραπάνω το άρθρο κάνει σωστή κατά βάση κριτική στον τρόπο που οργανώθηκε το συλλαλητήριο, στο περιεχόμενό του κτλ.

Στην ουσία το συλλαλητήριο ήταν τέτοιο που και αυτοί που θα θέλανε να συμμετάσχουν με τα ...μπούνια, θα έπρεπε να παραιτηθούν της αυτοτέλειάς τους ως πολιτικές οργανώσεις...

Φυσικά, όλοι αυτοί δεν είναι και πολύ καλύτεροι όπως είπα ήδη... Α ναι.. Για να σας προλάβω... Είναι και λίγοι...!

Ανώνυμος είπε...

@Περδίκη

Ο Κουτσούμπας δε μίλησε στο συλλαλητήριο.Τουλάχιστον να παίρνεις τις σωστές πληροφορίες.
Και δεν είδα κανέναν κρύο ιδρώτα όταν μίλησαν εκπρόσωποι από τα τσιμέντα Χαλκίδας ή την κοκα κολα που δεν είναι ΚΚΕ.

mariori

dionperd είπε...

Μάλλον έχεις δίκιο mariori.

Παραδέχομαι ότι μάλλον παρασύρθηκα από τον τρόπο που έγινε το "ρεπορτάζ" σε κάποια σελίδα στο διαδίκτυο.

Από το ρεπορτάζ του 902 προκύπτει ότι οι δηλώσεις Κουτσούμπα γίνανε μόνο στα ΜΜΕ, μάλλον. Εννοείται ότι δεν μπορούσα να είμαι εκεί για να ξέρω από πρώτο χέρι.

Η ουσία δεν αλλάζει πάντως και χωρίς αυτό το στοιχείο.

Κανείς εργάτης που είναι πολιτικά οργανωμένος σε διαφορετικό κόμμα/πολιτική οργάνωση από το ΚΚΕ, ή που έχει αρκετά διαφορετικές απόψεις από αυτές του ΚΚΕ δε θα δεχτεί να είναι "καλεσμένος" στο συλλαλητήριο που οργανώνει άλλη πολιτική οργάνωση, όπου ο τόπος, η ημερομηνία, τα συνθήματα, το πολιτικό περιεχόμενο κτλ, όλα αποφασίζονται από στελέχη του ΚΚΕ, και τα σωματεία καλούνται είτε να στηρίξουν είτε να γίνουν αποδέκτες καταγγελίας από το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ...

Στο ΠΑΜΕ θα πρέπει να επιτρέπονται να εκφράζονται και οι στρατηγικές και τακτικές άλλων κομμάτων, μέσα από τα μέλη/στελέχη τους που είναι εργάτες.
Εκεί φυσικά θα μπει ένα ζήτημα συσχετισμού ΕΝΤΟΣ του ΠΑΜΕ. Σήμερα, ο συσχετισμός είναι 100-0-0-0-0-0, όπου το 0 πάει σε όποια άλλη πολιτική οργάνωση θα επιθυμούσε δυνητικά να συμμετέχει στο ΠΑΜΕ δεχόμενη τα βασικά αιτήματά του και έχοντας μια γενική ταξική πολιτική κατεύθυνση ενάντια στα μονοπώλια.

Δεν ξέρω ποιοι είναι στα τσιμέντα Χαλκίδας και στην Κόκα-κόλα, και τί είπαν. Ούτε λέω ότι όσοι πήραν αποφάσεις συμμετοχής είναι ΚΚΕ. Ούτε καν το ΠΡΙΝ δε λέει κάτι τέτοιο στο άρθρο του! Αλλά όλα τα υπόλοιπα παραμένουν.


dionperd είπε...

Άλλο ένα σχετικό άρθρο:

http://vathikokkino.gr/archives/89280

Περιττό να πω ότι δεν υιοθετώ απαραίτητα ότι γράφεται.

Απλά το θέτω στη συζήτηση για όποιον ενδιαφέρεται.

Στα άρθρα φαίνεται ότι υπάρχει μια κριτική που δεν είναι μηδενιστική καθώς οι περισσότεροι παραδέχονται τις τερράστιες δυνατότητες που αναδείχτηκαν από το συλλαλητήριο αυτό.

Προσωπικά είχα πει και πριν το συλλαλητήριο ότι η σωστή συμπεριφορά μικρών/άλλων οργανώσεων θα ήταν να συμμετάσχουν και να επιχειρήσουν να έχουν λόγο για τα πάντα, πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο την ηγεσία του ΚΚΕ για τον τρόπο που παρεμβαίνει στο εργατικό κίνημα και οργανώνει το ΠΑΜΕ. πχ Τί θα έκανε η ηγεσία του ΠΑΜΕ αν έπαιρναν απόφαση συμμετοχής και συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα αξιοποιούσαν έναν άλλον πολιτικό συσχετισμό για να συμμετάσχουν με ελαφρώς διαφοροποιημένες αποφάσεις, και διεκδικούσαν το δικαίωμα να απευθύνουν χαιρετισμό;

Αλλά η μη συμμετοχή και η πολεμική στο ΠΑΜΕ δε βοηθάει στη συζήτηση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, μαζί με τις δυνατότητες πάνε και οι ευθύνες του καθενός...


Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. Το ΠΑΜΕ ειναι ταξικο μετωπο οσο και να πονας και αποτελει τμημα της ΛΑ ΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Και εκει θα κριθουνε οι κομμουνιστες. οσο για τα πολιτικα μετωπα που βλεπεις ονειρο απο αυτα χορτασαμε. ΕΑΜ ΕΔΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1974 ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ 1989 που καταστρεψανε το κομμουνιστικο και εργατικο κινημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Περδικης

''Ο σεχταρισμός δεν έχει να κάνει με το 5% ή με το 0.5% στις εκλογές, ούτε με το πόσο μεγάλες είναι οι συγκεντρώσεις του καθενός, αλλά με το πολιτικό πλαίσιο, τις συμμαχίες κοκ. Συμφωνώ ότι πολλοί που κάνουν κριτική στο ΚΚΕ και έχουν 0.5% είναι οι ίδιοι ακόμη μεγαλύτεροι σεχταριστές...''

Ενα ΚΚ λογοδοτει απεναντι στο λαο,και εχει καθηκον να ενωσει ολες τις καταπιεζομενες ταξεις κατω απο τη σημαια του.Αρα το αν ειναι ενα ΚΚ σεχταριστικο ή οχι,κρινεται με βαση τη σταση απεναντι στο λαο και τα προβληματα του,και οχι απο τη σταση του σε μαγαζακια 5-10 ινστρουχτορων της εξωκοινοβουλευτικης αριστερας.

Και απο αυτη την αποψη,το ΚΚΕ ειναι το λιγοτερο σεχταριστικο κομμα,απο τη στιγμη που εχει την μεγαλυτερη απηχηση στα συνδικατα,απο καθε αλλο αυτοαποκαλουμενο κομμουνιστικο και αριστερο φορεα,απηχηση πολλαπλασια του εκλογικου του ποσοστου,και παραλληλα απευθυνει καλεσμα στον κοσμο με βαση την ταξικη του και οχι την πολιτικη του θεση.

Συγκρινε το αυτο με τους εξωκοινοβουλευτικους,που με εξαιρεση το φ.κ. (στην περιπτωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και πιθανον τη διανοηση,δεν τους βλεπεις ουτε με κυαλι,ενω συνεχως κανουν καλεσματα με βαση την ενοτητα της αριστερας και οχι της εργατικης ταξης.Λες και το θεμα ειναι να συναντησει το 0,2% το αλλο 0,2%,και οχι να συναντηθουμε με τον λαο.

Αυτα τα λεω οχι γιατι τα ποσοστα αποτελουν αποδειξη ορθοτητας,αλλα για να βαλω στη θεση τους τα περι σεχταρισμου.Το ΚΚΕ εχει τετοιες ριζες στον ελληνικο λαο οσο κανενα αλλο κομμα (με εξαιρεση τα 2 πρωην μεγαλα αστικα κομματα,για τελειως διαφορετικους και στρεβλους λογους).

Απο κει και περα,προσωπικα ειμαι κατα των ξεχωριστων προσυγκεντρωσεων και πιστευω οτι πρεπει να διαμορφωνονται κοινα πλαισια οπου αυτο ειναι εφικτο,αλλα αυτες οι διαφωνιες μου επ' ουδενι δε με κανουν να κατηγορω το ΚΚΕ ως σεχταριστικο ή να διαγραφω ολη τη συνεισφορα του ΠΑΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. Δεν θα τους εδινε τον λογο γιατι δεν μιλησε κανεις απο την ΕΣΑΚ. Σου συνιστω τα πονηροβλαχικα να τα λες αλλου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zoot horn rollo είπε...

Μας υποχρέωσες πάλι,με το ΠΡΙΝ,το μετά,το βαθύ μαύρο,τον τσακγιώργη και τη "προσφορά" τους.

"Όσο για τους διάφορους ανώνυμους είρωνες και υβριστές έχω να σας πω ότι και παλιότερα: στην πραγματικότητα κρύβεστε από το λαό και τους φίλους του ΚΚΕ."

Τ'ακούσαμε/διαβάσαμε κι αυτό.

Trueιλα στα καλύτερά της.

zhukov είπε...

Οταν το ΕΑΜ είχε ραχοκοκκαλιά του το ΚΚΕ δεν θυμάμαι κανέναν από τους υποστηρικτές του ΕΑΜ σαν μέτωπο να έλεγε ότι ΕΑΜ ΚΚΕ ένα πράγμα και ότι το ΚΚΕ είναι σεχταριστικό....
Τώρα που στο ΠΑΜΕ ραχοκοκκαλιά είναι το ΚΚΕ (μιας και οι πρωτοπόροι εργάτες κομμουνιστές είναι) χαλάει η σούπα...
Πείτε το καθαρά ρε σεις...
Σας τη δίνει το ΚΚΕ που υπάρχει...
Σας αρέσει το ΚΚΕ να υπήρχε...μουσειακά...
Να ζούμε να το θυμόμαστε...

Αφού ρε μάγκες κόφτεστε για τη λάθος τακτική καλέστε εσείς τον κόσμο με τη σωστή σας τακτική να δούμε πόσοι θα μαζευτείτε...
Εμείς με τα δικά μας @@ χωρίς ΜΜΕ χωρίς τίποτα μαζευτήκαμε 100.000...
Εσείς και με τα ΜΜΕ και με κρατική επιχορήγηση ζήτημα αν μαζέψετε (έχει σημασία πώς αντιπαραθέτω το μαζεύομαι στο μαζεύω) 10.000 άτομα όλοι μαζί...

Ανώνυμος είπε...

"Όσο για τους διάφορους ανώνυμους είρωνες και υβριστές έχω να σας πω ότι και παλιότερα: στην πραγματικότητα κρύβεστε από το λαό και τους φίλους του ΚΚΕ."

Αγαπητε μου Περδικη,
αυτη τη ξαφνικη επιθεση στον Στωικο και τον Ταξικο Παρατηρητη,
δεν την καταλαβαινω.

Τσαλαπετεινος

Neophyte_commie είπε...

Το επιχείρημα «η αστυνομία είπε 8 άτομα, άντε να 'σασταν 12, αραιά-αραιά» πέρασε;

Περδίκη, τι ελαφρώς διαφοροποιημένα συνθήματα; Δηλαδή, εμείς λέμε 751, να έρθουν οι αριστεριστές να πουν 752, έτσι για να διαφέρουν; Είσαι με τα καλά σου; τι είναι εδώ, παιχνίδι; «Εγώ θα βάλω την Μπάρμπι, εσύ την Μπιμπιμπό, και θα πάμε στο Σύνταγμα να μας πει ο Κεν ποια είναι πιο όμορφη;»

Θα σ' το πω διαφορετικά. Για σένα είναι σημαντικό να νιώθεις διαφορετικός από τους («βρωμερά σιχαμένα σταλίνια») κομμουνιστές, οπότε προωθείς τη σούπα όπου τα διακόσια σπυριά ρύζι έρχονται και γίνονται κατσαρόλα, «με διαφοροποιημένα συνθήματα». Για το ΚΚΕ το θέμα είναι η υπόθεση της εργατικής τάξης, όχι ο εαυτός του.

Στο ΠΑΜΕ συμμετέχεις ως άτομο, διά της οργάνωσης που συμμετέχει σ' αυτό και καθορίζει μέσω συγκεκριμένων σωμάτων και διαδικασιών τις θέσεις του. Δεν είναι συνεργασία κομμάτων όσο κι αν χτυπάς κάτω τον κώλο σου.

Ανώνυμος είπε...

7.43 ΣΙΓΑ μη το πουνε καθαρα. Θελουνε παση θυσια το ΚΚΕ εγκλοβισμενο σε πολιτικο μετωπο ωστε ο καπιταλισμος να υπαρχει για παντα. Αρα μη ζητας πολυτελειες απο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

δημοσιευση στο βαθυ κοκκινο αναφερει οτι εγινε προταση σε ΜΠΙΤΣΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ να ειναι στα ψηφοδελτια του συριζα. ο κατηφορος και η ξεφτιλα δεν εχει ορια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Στη συγκάντρωση συμμετείχαν σωματεία που δεν πρόσκεινταν στο ΠΑΜΕ, καλούσε μια "πολιτική οργάνωση"(ΑΚΕΠ) και μοιράζαν κάτι τρότσκες τα φυλλάδια τους.



Σ.

anonymous anonymous είπε...

Διάλογος, πριν λίγες μέρες, μεταξύ μέλους της ΚΝΕ (στο χώρο όπου εργάζομαι) και κομματικής επιρροής (επίσης στο χώρο όπου εργάζομαι). Εγώ, απλά παρατηρητής (άκουγα, χωρίς να μιλάω).

Μέλος της ΚΝΕ: Θα πάρεις Ριζοσπάστη; Έχει ρεπορτάζ για την πανελλαδική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Επιρροή: Δεν χρειάζεται. Έχω ήδη ενημερωθεί.

Μέλος της ΚΝΕ: Από πού;

Επιρροή: Από φιλοΚΚΕ μπλογκ.

Μέλος της ΚΝΕ: Δηλαδή;

Επιρροή: Από το "Σφυροδρέπανο" και από το "Lenin Reloaded".

Μέλος της ΚΝΕ: Αυτοί είναι "άσπονδοι φίλοι" και όχι πραγματικοί φίλοι. Έτσι κι αλλιώς, τα συγκεκριμένα μπλογκ δεν εκφράζουν το Κόμμα, παρά μόνο τους συγγραφείς τους. Τα μόνα ηλεκτρονικά μέσα που εκφράζουν το Κόμμα είναι το σάιτ του "Ρ" και το πόρταλ του 902.

Αν αναρωτιέστε, αν τελικά η επιρροή (εντός ή εκτός εισαγωγικών η λέξη επιρροή) αγόρασε "Ρ", απαντώ ότι δεν αγόρασε.

Ανώνυμος είπε...

Anonymous anonymous, οταν γραφουμε μυθιστορημα, δεν το διαβαζουμε σε οκταχρονα για να μας πουν αν ειναι αληθοφανες ή οχι. Πραγματικα, εισαι το πιο ανικανο τρολ που εχω δει σ' αυτο το ταλαιπωρο μπλογκ.

Για την ιστορια απλα, μεγαλε συγγραφεα, το Lenin Reloaded δεν εγραψε κανενα ρεπορταζ για τη συγκεντρωση (δεν θα μπορουσε, μιας και δεν ηταν εκει, αλλα ποιητικη αδεια ολα συγχωρουνται υποθετω), εχει γραψει ομως αυτο: http://leninreloaded.blogspot.nl/2013/09/blog-post_11.html

sniper

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ασχετα αν ειναι αληθινη η ιστορια ή οχι,το πλασαρισμα του Ρ απο κνιτες στο δρομο,ειναι η πιο ανουσια κομματικη δουλεια.Λες και δε ξερει ο καθενας στην Ελλαδα,τι ειναι ο Ρ και τι πρεσβευει,ή οτι οποιος αγοραζει Ρ ουτως ή αλλως,θα τον παρει απο το περιπτερο

Επιπλεον,το βρισκω ανουσιο να παρω Ρ,και να ενημερωθω για τη συγκεντρωση ως εξης:

''Μεγαλειωδης η συγκεντρωση της 1/11,ο λαος εδειξε την αντιθεση του στον ευρωμονοδρομο κλπ κλπ''

Κατι που χω διαβασει για ολα τα συλλαλητηρια τους τελευταιους 10 αιωνες και μπορει να δει ο καθενας απο τη σελιδα του 902 δωρεαν στο κατω κατω.

anonymous anonymous είπε...

@sniper (13 Νοεμβρίου 2014 - 2:27 π.μ.):

Έχεις δίκιο ότι το Lenin Reloaded δεν θα μπορούσε να είχε πρωτογενές δικό του ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για το λόγο ότι είναι γνωστό πως ο συγγραφέας του ζει εκτός Ελλάδας. Εγώ απλά μετέφερα το διάλογο που άκουσα μεταξύ μέλους της ΚΝΕ και επιρροής του Κόμματος. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

Αναυδος είπε...

το συνθημα του ΠΑΜΕ ξυνιζει στον περδικη και στους μανιαδακικους σημερα

ξυνιζε και στην αυγη το 2011 !!!

http://archive.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=638870

η ταυτιση ειναι εκπληκτικη για να ειναι απλως συμπτωση

Ανώνυμος είπε...

ΠΓ (απαντω σε σενα, καθως το τρολ anonymous anonymous εδειξε για πολλοστη φορα με βλακωδη τροπο τι ρολο βαραει στην κοκκινη μπλογκοσφαιρα), η εξορμηση με ριζο στο δρομο γινεται πλεον σε ειδικες περιπτωσεις (εκτος της εξορμησης με τον κυριακατικο) και δεν ειναι καθολου ανουσια. Υπαρχει η πιθανοτητα να γνωρισεις κοσμο, υπαρχει η πιθανοτητα να γνωρισεις κοσμο που ηδη αγοραζει ριζοσπαστη και να αποκτησεις επαφη μαζι του, η οποια μπορει να οδηγησει σε στενους δεσμους. Σκεψου επισης οτι τα χρηματα απο το "χερι σε χερι" πανε ολα στο κομμα και οχι σε 15 μεσαζοντες, δεν σε παω καν σε ζητηματα του τυπου "διαβασμα απο εντυπο/διαβασμα στο ιντερνετ" και τελος, σκεψου πως το γεγονος οτι ο ριζος πωλειται στα περιπτερα και λειτουργουν ελευθερα οι επισημες ιστοσελιδες του κομματος και τα φιλοκκε μπλογκ, ειναι ζητημα και συγκυριακο και συσχετισμου δυναμεων. Καποτε ημασταν παρανομοι, καποτε μπορει και να ξαναγινουμε. Τοτε, αυτοι δεσμοι που χτιζονται σημερα με την προσωπικη επαφη (η οποια μπορει να οδηγησει σε πολυ ουσιαστικες συζητησεις, κατι που δεν μπορει να γινει με τo παθητικο διαβασμα στο ιντερνετ), θα ειναι υπερπολυτιμοι.

sniper

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Και, όχι λιγώτερο,Sniper 2:18, σπάει η ηττοπαθής νοοτροπία (=υποχώρηση στον αντικομμουνισμό) , να αγοράζουμε τον "Ρ" στη ζούλα, και μετά διπλωμένο στη μέσα τσέπη του σακκακιού ..."μη μας δούν μάτια"!

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ σωστο, αν και αυτη η νοοτροπια σπαει για μια στιγμη. Το αν ο ανθρωπος που πηρε ριζο απο τα χερια καποιου μελους θα τον κραταει και θα τον διαβαζει στο δρομο ή θα τον χωσει κι αυτον διπλωμενο στο σακακι, ειναι κατι που αντικειμενικα δεν μπορει να ελεγχθει. Εκεινη τη στιγμη που αποφασιζει να τον παρει ομως, κατι συμβαινει, το οποιο ειναι σπουδαιο.

sniper

Neophyte_commie είπε...

Μ' αυτή τη λογική να μην μοιάζουμε ούτε ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ στις εξορμήσεις, αφού όλα είναι στο ίντερνετ, και να μην κάνουμε και εξορμήσεις καν, αφού ξεροσταλιάζουμε από τα χαράματα. Δεν είναι έτσι. Η ανακοίνωση, η εφημερίδα κλπ είναι πρωστίστως αφορμές για να μιλήσεις με κόσμο, να του εξηγήσεις ποιος είσαι, τι κάνεις, ότι τον συμφέρει να ακούσει τη γνώμη σου, να συμμετέχει κλπ. Είναι «δουλειά μυρμηγκιού» όπως λένε, αλλά χρήσιμη και ενίοτε έχει αποτέλεσμα. Δεν μπορείς να την αρνηθείς ως «άσκοπο ξεροστάλιασμα». Αν είναι έτσι, κόψ'τα όλα και πάνε σπίτι σου.

ΥΓ. Σόρρυ που το θέτω και πάλι, αλλά η λεκτική επαλήθευση καθόλου δεν μ' αγαπάει. Οι αμφιβληστροειδείς μου χορεύουν ρούμπα για να δούν τι σκατά γράφει.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΥΔΟΣ. δεν υπαρχει καμμια αντιφα ση. Ολοι οι οπορτουνιστες ιδια μουρη εχουνε. Απλα αυτη εδω πρεπει να το παιζουνε λενινιστες χωρις να ειναι για να φαινεται και καλα οτι το ΚΚΕ ειναι δηθεν αριστεριστικο. Δεν βλεπω κατι περιεργο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το σημαντικό με τις εξορμήσεις δεν είναι μόνο οτι φτάνει ο λόγος σου σε μέρη που μπορεί να μη φτάσει αλλιώς(που είναι σημαντικό απο μόνο του), αλλά κυρίως οτι κατακτάς δημόσιο χώρο. Δηλαδή, στη τάδε γειτονιά οι κομμουνιστές έχουν δημόσια παρουσία κάθε τρείς και λίγο. Επιβάλουν την παρουσία και τον λόγο τους σε δημόσια θέα. Και αυτό είναι σημαντικό απο μόνο του.





Σ.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@sniper + υπολοιποι

Εχετε δικιο,δεν ειχα σκεφτει τους λογους που αναφερετε,περα απο το οικονομικο θεμα,οτι δλδ πανε τα λεφτα κατευθειαν στο κομμα.

Διαφωνω στο κατα ποσο οι εξορμησεις αυτες αναπτυσσουν επαφες με ατομα που δεν υποστηριζουν ηδη το κομμα.