Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Για την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού

Για την ουσία της υπόθεσης του απεργού πείνας νίκου ρωμανού και τα όσα αυτονόητα ζητάει, έχουν προλάβει και τα έχουν πει, πολύ καλύτερα απ’ ό,τι θα τα έγραφα εγώ, άλλοι κόκκινοι ιστογράφοι (δες εδώ κι εδώ). Δε θα είχα λοιπόν τίποτα ουσιαστικό να προσθέσω για την εκδικητική στάση των μηχανισμών του αστικού κράτους, τα πολλαπλά και συνεχιζόμενα εγκλήματά τους που ξεκινάνε από το 08’ και τη δολοφονία του αλέξη γρηγορόπουλου, για τη στυγνή επιβεβαίωση του ταξικού χαρακτήρα του λεγόμενου «κράτους δικαίου», κτλ. Συνεπώς, από τη δική μου πλευρά θα ήθελα να σταθώ λίγο στις όποιες επιφυλάξεις τυχόν μπορεί να προβάλει κάποιος σφος αναγνώστης σχετικά με την υπόθεση, επαναδιατυπώνοντας κάποιες που έχω υπόψη μου και προσθέτοντας μερικές ακόμα, για να τις πιάσουμε συνολικά.

-Ο ρωμανός είναι αναρχικός των βορείων προαστίων.
Επιχείρημα που στην προκείμενη θυμίζει την αθλιότητα που αναπαραγόταν ευρύτατα στο διαδίκτυο κι εκτός αυτού, για την κομμουνίστρια της εκάλης κανέλλη, όταν της επιτέθηκε χυδαία ο κασιδιάρης και φραστικά, λίγους μήνες αργότερα, ο εξίσου χρυσαυγίτης στύλιος.
-Δεν πρόκειται για αγωνιστή του κινήματος, αλλά για επίδοξο ληστή τραπεζών.
Το οποίο συνεπάγεται όμως πως ο ρωμανός δεν καταδικάστηκε για τρομοκρατική δράση, αλλά με βάση το κοινό ποινικό δίκαιο. Κάτι που καθιστά ακόμα πιο προκλητική κι αδικαιολόγητη την απαγόρευση που του επιβλήθηκε.

-Πολλές καμπάνιες αλληλεγγύης των αναρχικών «λευτεριά στον τάδε ή στο δείνα» καταλήγουν σχεδόν να αυτοτρολλάρονται και να αυτοαναιρούνται, απομακρύνοντας με τον τρόπο τους τον κόσμο, αντί να τον ενημερώνουν και να φωτίζουν κάθε περίπτωση: ποια είναι τα δεδομένα, ο στόχος, τα αιτήματα, κτλ.
Αυτό δε μας απαλλάσσει ωστόσο από την ευθύνη να μαθαίνουμε τι ισχύει και να παίρνουμε θέση σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

-Ναι αλλά το κίνημα αλληλεγγύης γύρω από το πρόσωπό του προσπαθεί να προσδώσει πολιτικά-κινηματικά χαρακτηριστικά εκεί που δεν υπάρχουν. Χώρια το αντικομματικό μίσος που ξερνάνε στις πορείες τους, όταν συναντάν τα γραφεία του κκε, πχ στην εγνατία, στο κέντρο της θεσσαλονίκης –όπως θα γνωρίζουν από πρώτο χέρι όσοι έχουν ζήσει στη λδ του βορρά. Κι είναι ζήτημα τι θα γίνει αν κοπεί το νήμα της ζωής του ρωμανού και μάλιστα τόσο κοντά στην επέτειο της 6ης δεκέμβρη και της δολοφονίας του γρηγορόπουλου από τον κορκονέα.
Θα μου πεις, είναι τόσο ηλίθια τα κρατικά, αστικά επιτελεία κι η κυβέρνηση, για να αφήσουν σε αυτή τη συγκυρία ένα φυλακισμένο να πεθάνει στα χέρια τους; Δεν μπαίνει ζήτημα για την ηλιθιότητά τους όμως –κι αν έμπαινε, δεν ξέρω πολλούς που θα αμφέβαλλαν γι’ αυτήν, χωρίς προφανώς η βλακεία τους να αποτελεί ελαφρυντικό στοιχείο. Το τελευταίο διάστημα εξάλλου έχουν αποδείξει πολλές φορές πως η τακτική τους είναι να τραβάν το σκοινί, για να δούνε αν/πόσο τους παίρνει, οπότε είναι πολύ πιθανό να κοπεί κάποτε και να τους μείνει στα χέρια.

Σε όλα αυτά κι όσα άλλα μπορεί να προσθέσει κανείς ως επιφυλάξεις για το ρωμανό και τον πολιτικό χώρο στον οποίο τοποθετείται ιδεολογικά, η μόνη απάντηση είναι: ναι, ίσως, αλλά: δεν είναι αυτό το ζήτημα. Δεν είναι αυτό το διακύβευμα που κρίνεται, το επίδικο (για να πιάσουμε όλα τα κινηματικά ιδιόλεκτα), δεν είναι η ουσία του πράγματος. Η ουσία είναι να μην πεθάνει ο ρωμανός και να ικανοποιηθούν, έστω την ύστατη στιγμή, τα αυτονόητα και απόλυτα δίκαια –ακόμα και με τα μέτρα της δικής τους ταξικής δικαιοσύνης- αιτήματά του.

Γιατί μπορεί να ενδιαφέρει τους κομμουνιστές αυτή η υπόθεση;
Πέρα από το προφανές που αναλύσαμε ως εδώ για την κατάφορη αδικία εις βάρος του απεργού πείνας, υπάρχει κι ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος. Ότι αυτά μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας στο άμεσο, προσεχές μέλλον, οπότε θα λειτουργήσουν ως προηγούμενο που άνοιξε δρόμους. Όπως ακριβώς η (κατα)δίκη ατόμων που κατηγορούνταν για συμμετοχή στη 17ν (η οποία δεν αποδείχτηκε ποτέ), κατ’ ουσίαν με βάση τα φρονήματα και τη δράση τους ήταν η πρώτη «πειραματική» εφαρμογή του εκτρωματικού τρομονόμου. Η καταγγελία των παραπάνω και του ευρύτερου κρατικού σχεδιασμού δε σηματοδοτεί προφανώς καμία ταύτιση-συμμαχία-υπεράσπιση συνολικά της 17ν και του ρόλου της.

Θα σημειώσω παρενθετικά πως μία από τις βασικές κατευθύνσεις της λαϊκής συμμαχίας που βάζει στη δουλειά του το κόμμα, είναι πως απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, με βάση την ταξική τους θέση, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Επικρατεί δηλ το ταξικό κριτήριο κι όχι ο γεωγραφικός σχεδιασμός δεξιοί-αριστεροί, που στενεύει και περιορίζει τη βάση αυτού του καλέσματος. Δεν ισχυρίζομαι πως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αντίστοιχη, ταξική σκοπιά ή ότι άπτεται άμεσα της  συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας –αν και αφορά συνολικά το μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών. Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η ουσία της υπόθεσης, ανεξάρτητα από την ιδεολογική-πολιτική τοποθέτηση του ατόμου που εμπλέκεται (αντιεξουσιαστής, κτλ). Κλείνει η παρένθεση.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;
Κάποιοι μιλάνε εκ του πονηρού για τείχος σιωπής από την πλευρά του κουκουέ, επιχειρώντας ενδεχομένως να αντλήσουν πολιτική υπεραξία από αυτό το θέμα εις βάρος του κόμματος. Και μόνο η αναφορά του χτεσινού ρίζου θα αρκούσε για να καταρρίψει καταρχάς την αβάσιμη κατηγορία. Παράλληλα είναι σκόπιμο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να βγάλει άμεσα το κόμμα μια ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα και την ανάλγητη, εκδικητική στάση του αστικού κράτους. Αλλά η έμπρακτη αλληλεγγύη δεν περιορίζεται σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Αυτό το αγκάθι πάντως δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιων «κακόψυχων σταλινικών», όπως θα ήθελαν να το ερμηνεύσουν και να το γενικεύσουν κάποιοι, αλλά πτυχή μιας συνολικής παθογένειας, που συναντάται στον ένα ή τον άλλο βαθμό σε όλους τους χώρους. Και βασίζεται στη λογική πως η αλληλεγγύη μας σταματά στα όρια της δικής μας οργάνωσης ή έστω του ευρύτερου, σύμμαχου χώρου και έξω από αυτά αποκτά στην καλύτερη συμβολικό χαρακτήρα –εάν υπάρχει. Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν από την ανάποδη τις επιλεκτικές ευαισθησίες κάποιων αλληλέγγυων (από την απουσία τους στα αγροτοδικεία και τις δίκες των κομμουνιστών που εμπόδισαν στον πόλεμο της γιουγκοσλαβίας τη διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων, μέχρι άλλες πιο πρόσφατες περιπτώσεις). Όπως αντίστοιχα κι αρκετά παραδείγματα εκατέρωθεν που ξεπερνάνε το παραπάνω στερεότυπο –αναφέρω ενδεικτικά ως πιο κοντινό σε μένα τη δίκη του ναρίτη πατέρα μου, που διαδήλωνε το 99’, στον πρώτο διαγωνισμό του ασεπ.


Αυτά δεν τα επικαλούμαι για να συμψηφίσω ή να δικαιολογήσω οτιδήποτε, αλλά για να καταδείξω μια γενική κατάσταση και την επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ριζικά. Οι κομμουνιστές δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ή να κερδίσουν ως αντάλλαγμα από τη δική τους στάση. Ούτε πιο συμπαθείς θα γίνουν σε συγκεκριμένους χώρους με παράδοση ετεροπροσδιορισμού, ούτε θα εξαργυρώσουν με εκλογικά ψηφαλάκια τη στάση τους, για να γίνουν αριστερή κυβέρνηση. Οφείλουν όμως να πάρουν θέση, ακριβώς γιατί είναι κομμουνιστές και νιώθουν σύντροφό τους (όχι με τη στενή οργανωτική έννοια, αλλά με την ευρύτερη σημασία της λέξης) και συμπαραστέκονται αμέριστα σε όποιον τρέμει από αδικία ή την υφίσταται.

62 σχόλια:

demis είπε...

O Ρωμανός, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι ένας ακόμη γνήσιος αστός επαναστάτης-απ' τους ελάχιστους, που απαρνήθηκε την ταξική του προέλευση, το "πολλά υποσχόμενο μέλλον" του, και βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα, όπως, στο παρελθόν, άλλα φωτεινά παραδείγματα, ωριμάζοντας με τον πιο απότομο και καθοριστικό τρόπο. Υπό άλλες συνθήκες, όπου το κίνημα θα διεκδικούσε κάτι παραπάνω, τέτοιας πάστας άνθρωποι θα βρισκόντουσαν μπροστάρηδες. Όπως όμως έχουν τα πράγματα, περιπτώσεις σαν του Ρωμανού φαίνονται τραγικά μόνες και βαδίζουν τον δρόμο του μαρτυρίου.
Είναι σημαντικό, και σε τιμά που σε απασχολεί, το συγκεκριμένο ζήτημα. Έστω κι αν ορισμένοι σύντροφοι αισθάνονται ίσως άβολα.
Όσο για την πονεμένη ιστορία του ΑΣΕΠ, θυμάμαι ακόμη τα ποντίκια που στα μουλωχτά πήγαιναν να δώσουν, τη στιγμή που στο απέναντι πεζοδρόμιο οι παλιοί συμφοιτητές τους διαδήλωναν, γιατί έτσι είχαν (με το κουτοπόνηρο μυαλό τους) περισσότερες πιθανότητες...
Σήμερα πολλά από αυτά τα ποντίκια διδάσκουν! Και, ασφαλώς, θα διαμαρτύρονται για τις περικοπές των μισθών τους...

TRASH είπε...

Αφήνω και εδώ το ίδιο σχόλιο:

Ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι.
Τα αστοδημοκρατικά δικαιώματα είναι κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.
Δεν μας προσφέρθηκαν ως ελεημοσύνη για κρατήσουμε χαρακτήρα και να αδιαφορήσουμε για αυτά.
Πολύ περισσότερο να αφήσουμε τον κάθε φασίστα να κρίνει το ποιον αφορούν τελικά και ποιον όχι.

Το ζήτημα δεν είναι εάν συμφωνούμε με τα πιστεύω του Ρωμανού -και του κάθε Ρωμανού θα συμπλήρωνα. Με αυτά διαφωνούμε.
Ούτε εάν θεωρούμε "επαναστατική πράξη" την ληστεία μιας τράπεζας ως τέτοια (μόνο με όρους κινήματος θα μπορούσε), ούτε εάν θεωρούμε αποτελεσματικό μέσο πάλης την ατομική τρομοκρατία.
Αυτά για τους μαρξιστές είναι λυμένα.
Το ζήτημα είναι η υπεράσπιση των όποιων αστοδημοκρατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, ως υπεράσπιση κινηματικών κατακτήσεων. Χωρίς καμμία αυταπάτη για το που μπορούν να φτάσουν αυτά, ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό που υπερασπιζόμαστε τους μισθούς ή το ωράριο μας.

Για εμένα τουλάχιστον, τα παραπάνω είναι λυμμένα και αυτονόητα.

Και δεν θα γίνουν λιγότερο αυτονόητα επειδή διαφωνώ με την πρακτική και την ιδεολογία του κάθε παιδιού που έπεσε στα νύχια του αστικού κράτους...

Cos είπε...

Τα πράγματα για μένα είναι απλά. Ο Ρωμανός, μέσα από μια αλληλουχία γεγονότων που την παρουσίασε πολύ καλά ο Lenin reloaded, βρέθηκε αντιμέτωπος με το φασιστικό αστικό κράτος και φυσικά ηττήθηκε. Ήττα όμως προσωρινή, γιατί τελικά με την στάση του ο Ρωμανός νίκησε με τον τρόπο που ωραία περιγράφει ο Οικοδόμος: «Ο Νίκος Ρωμανός μέσα στα εικοσιένα χρόνια της ζωής του πρόλαβε ήδη και εκτός από τη δική του «έζησε» και τις ζωές πολλών που ποτέ δεν έζησαν τη δική τους.»
Σαν κομμουνστές και σαν επαναστάτες είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για αυτό τον νέο, άσχετα με τις πολιτικές μας διαφωνίες με τον χώρο στον οποίο ανήκει. Είμαστε επαναστάτες όχι μικροπολιτικάντιδες. Αυτοί που εναντιώνονται με την ίδια τους την ζωή στον αστικό φασισμό δεν μπορεί παρά να είναι συνοδοιπόροι μας στον δύσκολο δρόμο της κομμουνιστικής απελευθέρωσης. Αν δεν αισθανόμαστε οργή για το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του σήμερα με τον Ρωμανό, αν αυτό που στυμβαίνει σήμερα δεν είναι αρκετό για να εκδηλώσουμε με πράξεις την συμπαράσταση μας επειδή το παιδί αυτό δεν ανήκει στο οργανωμένο ταξικό κίνημα, αύριο η πόρτα θα κτυπήσει και για μας και ίσως τότε να είναι αργά. Κυρίως όμως θα έχουμε υποστεί μια ηθική (τουλάχιστον) ήττα.

Ανώνυμος είπε...

Μη ξεχναμε οτι ο ρωμανος ειχε την οξυδερκεια και την ωριμοτητα να φτυσει προκαταβολικα τους αυτοκλητους "προστατες" του, που θα τον χρησιμοποιουσαν για πολιτικη υπεραξια, "φωτογραφιζοντας" συγκεκριμενους χωρους και κομματα και οι οποιοι φυσικα παρισταναν οτι εβρεχε οταν τους χτυπησαν οι ροχαλες του.

sniper

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Κριμα που ανθρωποι (το γιατι λεω ''ανθρωποι'' και οχι ''αγωνιστες'' θα δειτε παρακατω) σαν το Ρωμανο (και τους φιλους του),με τετοιο θαρρος,αυταπαρνηση και αρκετα συνειδητοποιημενη ματια,παρα την ταξικη του θεση και τις αδυναμιες του χωρου απο στον οποιο κινειται,επελεξαν να πορευθουν ξεχωρα απο τον κοσμο για τον οποιο παλευουν.Θα μπορουσε να ναι ενας αγωνιστης πρωτης γραμμης στη σχολη του και το συνδικατο του,δεν μας περισσευουν τετοια ατομα.

Ελπιζω να μην καταντησει ξερατο τυπου Χ. Ξηρου ή Κουφοντινα,και το γεγονος οτι τελικα δεν εκανε κακο σε αλλον ανθρωπο (ακομα και μπατσο) ενω ειχε την ευκαιρια,ειναι μεγαλο ηθικο και ψυχολογικο συν,αν και οχι και ποινικο,αφου το δικαστηριο του επεβαλλε την μεγιστη ποινη που θα μπορουσε.

Για τους παραπανω λογους υποστηριζω τον αγωνα του,και προσωπικα δεν θα ειχα την ''ανωτεροτητα'' να κανω το ιδιο για εναν φασιστα κρατουμενο (αν και αμφιβαλλω αν θα ειχε τετοια μεταχειριση) ή εναν βαρυποινιτη,ακομα και αν αυτο θα ηταν το πολιτικα σωστο.

Με το χερι στην καρδια δλδ,αν ο Κασιδιαρης ετρωγε το ξυλο που φαγε ο Ρωμανος (υποθετικο σεναριο τρελου sci fi δε λεω),δε θα σας ξενιζε αν το ΚΚΕ εβγαζε ανακοινωση για την κακομεταχειριση του?

Οσο για το οτι οι αντιδραστικοι χλευαζουν την ταξικη θεση του Ρ.,εγω εχω παρατηρησει οτι χλευαζουν τον κομμουνιστη και γενικα τον προοδευτικο ανεξαρτητα απο την ταξικη του θεση.Δεν ειδα σεβασμο ποτε απο αυτους για τους λιμενεργατες ή τους χαλυβουργους ας πουμε.Ο αντικαπιταλιστης τους ενοχλει γιατι και μονο υπαρχει,ισως επειδη τους θυμιζει ολα αυτα που θα επρεπε να ειναι ενω δεν ειναι.''Της κοντης ψωλης της φταινε οι τριχες'' για να το πουμε λαικοτερα.

Cos είπε...

Π.Γ., αυτό που λες για τον Κασ. δεν είναι απλά σενάριο Ε.Φ., είναι κάτι αδύνατον να συμβεί. Ο Κασ. και ο κάθε Κασ. αν βρισκόταν απέναντι στους μηχανισμούς του αστικού κράτους (αυτό είναι σενάριο Ε.Φ.) θα ήταν για να υπηρετήσει καλύτερα τους αφέντες του, όχι για να πολεμήσει το φασιστικό κράτος των αστών.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι θα ήταν καλό να καταγγελθεί με ανακοίνωση η συμπεριφορά των δικαστικών αρχών.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Ο Ρωμανός είναι παλικάρι. Οποιοσδήποτε ρίχνεται στη μάχη για τις ιδέες του (άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με αυτές) με τέτοια αυτοπεποίθηση, με ακλόνητη στάση από την 1η μέρα και με ξεκάθαρο τρόπο έχει τον σεβασμό μου.

Το παλικάρι έχει το σθένος και τους φτύνει στα μούτρα. Δεν κλαίγεται, δεν γλείφει.

Από εκεί και πέρα, τα αστικά δικαιώματα είναι σαν τα προϊόντα στις βιτρίνες: υπάρχουν και υποτίθεται ότι απευθύνονται σε σένα, αλλά δεν είναι δικά σου. Μπορείς να τα βλέπεις, αλλά για να τα πάρεις θα πρέπει να πληρώσεις πολύ ακριβά. Και στον καπιταλισμό, ο πελάτης δεν έχει ποτέ δικιο...


Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Cos

Εχεις δικιο οποτε θα το θεσω αλλιως,και σε σενα,και στον Τρας και σε ολους:

Η υπερασπιση του Ν.Ρ. και η αναδειξη του θεματος του,γινεται απο τη σκοπια της υπερασπισης αστικων δικαιωματων και μονο(ανεξαρτητα απο το φορεα των δικαιωματων αυτων και τις αποψεις του) ή απο τη σκοπια της υπερασπισης ενος ανθρωπου που συγκρουστηκε με το αστικο κρατος?

ΥΓ Το Κομμα εχει βγαλει ανακοινωση μεχρι στιγμης?

Ανώνυμος είπε...

Βγηκε ανακοινωση Παπουτσωμενε Γατε, υπαρχει στο 902 (δε μπορω να βαλω link). Εμενα με βρισκει απολυτα συμφωνο

ρα

Ανώνυμος είπε...

http://902.gr/eidisi/politiki/56367/sholio-toy-kke-gia-tin-arnisi-horigisis-ekpaideytikis-adeias-ston-n-romano

http://902.gr/eidisi/politiki/56373/kne-sholio-gia-tin-arnisi-horigisis-ekpaideytikis-adeias-ston-n-romano

sniper

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κάπταιν,
Με ξενίζει κάπως ο παραλληλισμός των "επαναστατών" των βορείων προαστείων με την Λιάνα Κανέλλη.
Στην περίπτωση της Λιάνας είναι εμφανής η προσπάθεια να σπιλωθεί το Κόμμα, και, κατά συνεπαγωγήν και κάθε γνήσια αντικαπιταλιστική πράξη (υπάρχουν και εκτός κκ τέτοιες) σαν ....αντιδραστικής ταξικής προέλευσης! Κλασσική ασφαλίτικη πραχτική. Η Λιάνα είναι μία εξαίρεση ενός κανόνα, και είναι γνωστό ότι έχουν υπάρξει και πολλές άλλες, (και πολύ πιο τρανταχτές... χε!), εξαιρέσεις, που καθόλου δεν αναιρούν τον κανόνα.
Δε θάλεγα, όμως, πως η μικροαστική ταξική βάση του σημερινού εντόπιου αναρχικού κινήματος (όσο επικίνδυνο γενικά είναι να αποδίδεις σε ένα τέτοιο απίθανο συνονθύλευμα ενιαία χαρακτηριστικά...) μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί σε αδρές γραμμές. Οι πιτσιρικάδες της "Συνωμοσίας κλπ." προφανέστατα και επιβεβαιώνουν, τουλάχιστον ως προς αυτό, τον αδρό κανόνα του πολιτικού χώρου τους - δεν είναι, τουλάχιστον αυτοί, εξαιρέσεις.
Επί της ουσίας.
Οι πιτσιρικάδες της "ΣΠΦ" δηλώνουν "αντικαπιταλιστές", αλλά το τι είναι κανείς δεν νομίζω πως προσδιορίζεται από τι νομίζει ο ίδιος για τον εαυτό του η από τι προθέσεις έχει. Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις ειδικότερες απόψεις τους αλλά έχοντας υπόψιν τον ακατέργαστο αντικομμουνισμό αυτού του χώρου δυσκολεύομαι να τους θεωρήσω αντικαπιταλιστές, όσες τράπεζες και αν απαλλοτριώσουν η κάψουν. Και διαχρονικά, δεν έχω καταλάβει τι έχει προσφέρει το αναρχικό κίνημα, ιδιαίτερα στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, στον αγώνα για την χειραφέτηση της Ε.Τ. Στο μυαλό μου το έχω ταυτίσει με άλλη μια μάβρη φάλαγγα της αστικής τάξης κατά της εργατιάς.
Συνεπώς δε θάβλεπα τίποτε περισσότερο από το ελαφρυντικό της ηλικίας και τις ειδικότερες τραυματικές εμπειρίες του, τότε με την δολοφονία του Γρηγορόπουλου, για ανθρωπιστικήσυμπαράσταση. Λεβεντιά μπορούν να επιδείξουν, και έχουν επιδείξει πολλοί, και σε νεαρώτερες ηλικίες - σημασία έχει τι εξυπηρετεί αυτή η λεβεντιά. Εκτός αν ο νεαρός έχει και πλευρές, που δεν ξέρω.
Ο Ρωμανός, στην κόντρα του με την "εξουσία" έχει βάλει ένα γκόλ από τα αποδυτήρια: τότε, που αποφάσισε να "στρώσει κώλο" και να μπεί στην αυτοπειθαρχία της μόρφωσης. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναρωτηθεί και ο ίδιος, πόσο αυτό ήταν συμβατό με τα συνθήματα και τις πρακτικές των ομοϊδεατών του στα πανεπιστήμια και στα λύκεια, που έστρωσαν το δρόμο της Χρυσής Αυγής.
Κι όσο για συμπαράσταση, βλέπω ήδη πως έχει άφθονη και από πολλές πλευρές, και μάλλον περιττεύει και η δική μου, για να πετύχει τους στόχους του. Αν πραγματικά την χρειαστεί, θα του την δώσω, υπό τον όρο να μη χρησιμοποιηθεί κατά του εργατικού κινήματος και του Λαού.

-----------
Επειδή κάποιοι φίλοι κόβουνται για τις "αστικοδημοκρατικές ελευθερίες", θα τους έλεγα να είναι επιφυλακτικοί. Οι "αστικοδημοκρατικές ελευθερίες" περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα ...φασιστών κρατουμένων! Η Λαϊκή Εξουσία θα τους αναγνωρίζει "αστικοδημοκρατικά" δικαιώματα;
Ας βρούν καλύτερη πολιτική τεκμηρίωση της συμπαράστασής τους στον Ρωμανό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ώρα για μεμψιμοιριες αλλά θα ήθελα κάπως καλύτερα αντανακλαστικά και πιο ολόπλευρη αντιμετώπιση των πραγμάτων. Δεν είναι,ας πούμε, μοναδικό πρόβλημα η μη εφαρμογή του σωφρονιστικού κώδικα για τα δικαιώματα των κρατουμένων.
(...Δε θεωρεί ότι οι ενέργειες αυτών των ανθρώπων έχουν σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες και το λαϊκό κίνημα. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο η υπονόμευση δικαιωμάτων που προβλέπονται από το νόμο και το σωφρονιστικό κώδικα..., ...Οι εκπαιδευτικές άδειες προβλέπονται από το σωφρονιστικό κώδικα και πρέπει να δίνονται σε όσους κρατούμενους..., ... Κάθε λοιπόν απαγόρευση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους, όπως προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας, είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αρθεί...)
Υπεραστικός

Ανώνυμος είπε...

Την Ατομικη τρομοκρατια οι Κομμουνιστες την αποριπτουν απο θεση αρχης. Δεν θιγει ποτε τα θεμελια της εξουσιας της Αστικης ταξης και προσφερει αντικειμενικα αλλοθι για την ενταση των διωξεων στο εργατικο κινμα και δημιουργει συνθηκες υποχωρησης την στιγμη που δεν ειναι ετοιμο για την τελικη συγκρουση. Ο ιδιος Λενιν οταν εκτελεστηκε ο αδερφος του που επιχειρησε να σκοτωσει τον Τσαρο καταδικασε αυτον τον δρομο. Υπηρχανε πραχτορες της Οχρανα που με συγκεκριμενες εντολες δρουσανε ετσι. Ας σκεφτουμε στην Δικτακτο ρια ασχετα απο τον προσωπικο ηρωισμο του Παναγουλη τη θα αλλαζε αν σκοτωνε τον Παπαδοπουλο. Αντι κειμενικα θα αναλαμβανε νωριτερα ο Ιωαννιδης η καποιος αλλος. Αυτος ο τροπος δρασεις δεν βλαπτει την αστικη ταξη σε τιποτα. Η ανακοινω ση του κομματος τοποθετει σωστα το ζητημα στα δικαιωματα ολων των κρατουμενων. Και ειναι πολυ σωστη η επισημανση του Σεχταρ για το αν η Εργατικη Λαικη Εξουσια εδινε τετοια δικαιωματα σε Φασιστες. Και βεβαια το μισος αυτου του χωρου με οτι εχει να κανει με ΚΚΕ Διαχρονικα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

demis είπε...

"Συνεπώς δε θα βλεπα τίποτε περισσότερο από το ελαφρυντικό της ηλικίας και τις ειδικότερες τραυματικές εμπειρίες του, τότε με την δολοφονία του Γρηγορόπουλου, για ανθρωπιστική συμπαράσταση. Λεβεντιά μπορούν να επιδείξουν, και έχουν επιδείξει πολλοί, και σε νεαρότερες ηλικίες..!
[...]
Κι όσο για συμπαράσταση, βλέπω ήδη πως έχει άφθονη και από πολλές πλευρές, και μάλλον περιττεύει και η δική μου, για να πετύχει τους στόχους του..!"

Και, φυσικά, το γνωστό κλισέ:

"των "επαναστατών" των βορείων προαστίων"

Δηλ. πόσο διαφορετικά θα το διατύπωνε ένας νεοφιλελές; Αναρωτιέμαι...
Θα μου πεις, δεν θα έγραφε τη μαύρη μάβρη. Οκ, το δέχομαι.

Χρύσα είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για το κείμενο καταρχήν.Με βρίσκει σύμφωνη στο 100%.Δεν θα μπω σε θεωρητικές συζητήσεις για τον μοναδικό και απλό λόγο ότι ο Ρωμανός πεθαίνει από μέρα σε μέρα και κάθε τί θεωρητικό δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα.Το ερώτημα για τον κόσμο του Κόμματος κατά τη δική μου ταπεινή άποψη,καθότι απλή ψηφοφόρος,είναι μόνο ένα.Μας αφορά η άσκηση της κρατικής καταστολής απέναντι σε έναν ποινικό κρατούμενο που δηλώνει αναρχικός?Αυτό δηλώνει.Εγώ λέω ότι μας αφορά και μάλιστα πολύ περισσότερο απ' ό,τι φαίνεται.Οι φυλακές γ' τύπου και η νομοθεσία γύρω από αυτές μας αφορούν?Εγώ λέω πάλι μας αφορούν.Δεν ξέρω τί αντιλαμβάνεται ο καθένας βλέποντας ένα παιδί 21 ετών πίσω από κάτι κάγκελα μισό από απεργία πείνας με σηκωμένη τη γροθιά διεκδικώντας εκπαιδευτική άδεια.Προσωπικά η εικόνα με συγκλονίζει.Και είναι ένα απλό συναίσθημα.Με ωθεί όμως στο δρόμο.Και ωθεί κι άλλους.Που απλά λένε ΟΧΙ σε αυτή την κτηνωδία.Το να σε βγάζει κάτι στο δρόμο από ένστικτο την ώρα που η πλειοψηφία εκφασίζεται με ρυθμούς ιλιγγιώδεις,ας μην το προσπερνάμε έτσι απλά.Δεν με κάλυψαν οι 4 σειρές ανακοίνωσης του Κόμματος.Ήταν πολύ λίγες σε σχέση με αυτό που συμβαίνει.Και δεν συμβαίνει μόνο αυτό.Συμβαίνουν και πολλά άλλα.Συμβαίνουν και οι Σύροι.Είναι και αυτό κάτι απλό?Ή μήπως εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες παρέμβασης?Οι αντιδράσεις είναι λίγες.Και μετά θα φταίει πάλι το τί?Ένα παιδί με σηκωμένη τη γροθιά πίσω από κάγκελα που σβήνει μέρα με τη μέρα δεν χρειάζεται αναλύσεις.Χρειάζεται παρουσία.Ειδικά αυτών με τη σωστή θεωρητική κατάρτηση και την οργάνωση.Συγνώμη για το μέγεθος του κειμένου,απλοί προβληματισμοί σε πολύ δύσκολες και βαρειές μέρες.Και πάλι συγχαρητήρια για το κείμενό σου,ήταν ό,τι πιο σωστό διάβασα μέχρι στιγμής.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν διαβάζεις.....

http://www.902.gr/eidisi/politiki/56367/sholio-toy-kke-gia-tin-arnisi-horigisis-ekpaideytikis-adeias-ston-n-romano

Ανώνυμος για Χρύσα

Χρύσα για Ανώνυμο είπε...

Δεν το είχα δει αυτό,είχα διαβάσει μόνο τις 4 σειρές τις ανακοίνωσης.Σ' ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η ανακοίνωση του ΚΚΕ βάζει το ζήτημα στην πραγματική διάστασή του.
Άλλο η κρίση για τον αγώνα του Ν. Ρωμανού και άλλο η θέση για την καταπάτηση θεμελιώδους δικαιώματος του, ως κρατουμένου. Είναι ορθή η βάση της θέσης του ΚΚΕ. Eπίσης άλλο θέμα είναι αν ο Ρωμανός είναι παλληκάρι και άλλο κατά πόσο ο αγώνας του είναι προς όφελος του λαϊκού κινήματος. Προφανώς η θέα ενός νέου ανθρώπου πίσω από τα κάγκελα που κάνει απεργία πείνας για να μπορέσει να να ασκήσει ένα κεκτημένο δικαίωμα είναι κάτι που προκαλεί δυνατά συναισθήματα. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο δρόμος δράσης που επέλεξε δεν είναι υπέρ των λαϊκών αγώνων.

Για τα 'αστικά' δικαιώματα μπορούμε να συμφωνούμε, διαφωνούμε και να συζητάμε για την φύση και τον χαρακτήρας τους. Αλλά πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι η καθιέρωσή τους δεν είναι αποτέλεσμα της αβρότητας του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι κυρίως αποτέλεσμα μεγάλων και πολλές φορές αιματοφόρων αγώνων του κινήματος και των λαών. Τα

raven

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''Οι πιτσιρικάδες της "ΣΠΦ" δηλώνουν "αντικαπιταλιστές", αλλά το τι είναι κανείς δεν νομίζω πως προσδιορίζεται από τι νομίζει ο ίδιος για τον εαυτό του η από τι προθέσεις έχει. Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις ειδικότερες απόψεις τους αλλά έχοντας υπόψιν τον ακατέργαστο αντικομμουνισμό αυτού του χώρου δυσκολεύομαι να τους θεωρήσω αντικαπιταλιστές, όσες τράπεζες και αν απαλλοτριώσουν η κάψουν. Και διαχρονικά, δεν έχω καταλάβει τι έχει προσφέρει το αναρχικό κίνημα, ιδιαίτερα στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, στον αγώνα για την χειραφέτηση της Ε.Τ. Στο μυαλό μου το έχω ταυτίσει με άλλη μια μάβρη φάλαγγα της αστικής τάξης κατά της εργατιάς.''

Ο αναρχισμος ειναι μια μιξη ουτοπικου κομμουνισμου (η μονη ουτοπικη κομμουνιστικη θεωρια που εχει επιβιωσει μετα Μαρξ) με ορισμενα στοιχεια της κριτικης της πολ. οικονομιας του Μαρξ και (αργοτερα) με νεοαριστερες αντιληψεις.Οσοι απο αυτους δεν ειναι κουκουρουκου 15χρονα ή ασφαλιτες,τους θεωρω αντικαπιταλιστες,ασχετα με την οντως εχθρικη σταση τους απεναντι στο κομμα και τον υπαρκτο.

Πως αλλιως να τους πεις?Αστοι (ιδεολογικα) δεν ειναι.Ουτε οπορτουνιστες γιατι δεν προσποιουνται τους μαρξιστες.

''Επειδή κάποιοι φίλοι κόβουνται για τις "αστικοδημοκρατικές ελευθερίες", θα τους έλεγα να είναι επιφυλακτικοί. Οι "αστικοδημοκρατικές ελευθερίες" περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα ...φασιστών κρατουμένων! Η Λαϊκή Εξουσία θα τους αναγνωρίζει "αστικοδημοκρατικά" δικαιώματα;
Ας βρούν καλύτερη πολιτική τεκμηρίωση της συμπαράστασής τους στον Ρωμανό.''

Σε αυτο συμφωνω για αυτο ρωταω πανω σε τι βαση γινεται η συμπαρασταση.Παντως η ανακοινωση του ΚΚΕ,φαινεται να το κανει στη βαση των α/δ δικαιωματων,χωρις να κανει αναφορα στη δραση του Ρωμανου.

Αναυδος είπε...

Η απεργία πεινας του Ρωμανου δεν είναι ουτε η πρωτη ουτε η τελευταια. Πριν περιπου 11/2 μηνα ειχαμε την απεργια του Σταμπουλου ενώ παραλληλα με αυτή του Ρωμανου ειχαμε την απεργια πεινας του Κωσταρη κλπ. Κι αν ανατρεξει καποιος την επικαιροτητα θα δει ότι εχουμε περι τις 8-10 απεργιες πεινας κάθε χρονο από αναρχικους κρατουμενους για διαφορετικους φυσικα λογους. Ακομη και σε αυτές τις περιπτωσεις αδυνατουν να δουν το κυριο και προτασουν το θανατο τους σαν τη μοναδικη μορφη παλης. Προκειται για μια γνησια μικροαστικη θεωρηση των πραγματων που νομιζει ότι με μια μπλοφα ή ένα προσωπικο ολοκαυτωμα ή ένα καλασνικοφ θα ανατρεψει ένα συστημα θεμελιωμενο εδώ και αιωνες.

Εχοντας επιλεξει εναν αδιεξοδο πολεμο με το κρατος και αυτό στην περιπτωση που δεν προκειται για ενεργουμενα μυστικων υπηρεσιων ερχονται αργα η γρηγορα αντιμετωποι με τα αδιεξοδα της στρατηγικης τους. Χωρις λαικη βαση παραδιδονται σε μεγαλους αριθμους στις κρατικες υπηρεσιες ασφαλειας για τα περαιτερω. Το αποτελεσμα είναι η διαβρωση του χωρου με πληροφοριοδοτες χαφιεδες και προβοκατορες

Από την άλλη αρνουμενοι την συνδικαλιστικη και πολιτικη οργανωση των εργαζομενων οι αναρχικοι συντασονται αντικειμενικα με το αστικο κρατος εναντια στη μονη δυναμη που μπορει να το ανατρεψει. Με την πρακτικη τους αυτή εχουν ερθει απειρες φορες σε συγκρουση με το εργατικο κινημα και μαλιστα την τελευταια φορα (20/10/2011) προκαλοντας το θανατο ενός εργατη και δεκαδες τραυματιες. Οι αναρχικοι είναι εχθροι του εργατικου κινηματος και στις μεγαλες στιγμες βρεθηκαν απεναντι του (π.χ. Μαχνο, αντισοβιετισμος κλπ).

Ορθα συνεπως το κομμα περιοριζεται σε μια ανακοινωση για το αναφαιρετο δικαιωμα στη μορφωση του οποιουδηποτε κρατουμενου και τιποτε περισσοτερο

Ιστρολλικός είπε...

Προσυπογράφω με χέρια και πόδια το σχόλιο σου Άναυδε.

Ειδικά η τρίτη παράγραφος τα λέει όλα.

Όταν μιλάμε για τον αναρχισμό δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε λες και ζούμε στον καιρό της Πρώτης Διεθνούς και να μαστε σύντροφοι με κάποιες διαφωνίες. Έχει μεσολαβήσει ολόκληρος 20ος αιώνας από τότε και σχεδόν (;) ποτέ και πουθένα οι αναρχικοί δεν ανέπτυξαν αξιοσημείωτη δράση που να μην συμπεριλάμβανε σύγκρουση με τους κομμουνιστές. Η 20/10 δεν είναι τόσο παλιά.

Αφήνουμε στην άκρη το ότι οι μόνοι αναρχικοί που έχουν έστω και θεωρητική σχέση με το εργατικό κίνημα είναι οι αναρχοσυνδικαλιστές, η οποίοι είναι ανύπαρκτοι.

Ανώνυμος είπε...

εκεί έφτασε λοιπόν η "αριστερά"!

να προβάλει σε πρωτοσέλιδα ψυχοπαθείς σαν επαναστάτες και τους πραγματικούς επαναστάτες και αγωνιστές που τρώνε τα νιάτα τους σε δικες και πορειες, να τους βάζει σε μονόστηλο ή να τους τρώει το σκοτάδι.

Πολύ καλά κάνει το κόμμα και δεν μπαίνει στη λογική του πανηγυρτζιδικου σοου όπως είχε γίνει τότε με τον Σακκα (αλήθεια που χάθηκε αυτό το παιδί και τι έκανε για το εργατικό κίνημα τώρα που είναι ελεύθερο;Απολυτως τίποτα!). Και μονο η υποστήριξη που βρήκε ο Ρωμανος από πανούση και λαζόπουλο θα έπρεπε να είχε προϊδεάσει το καθέναν για το τραγικοκωμικό της υπόθεσης.

-για να μην παρεξηγηθω. Οταν το κρατος σκοτωσει τον φιλο σου ή τον αδελφο σου δεν γινεσαι αναγκαστικα επαναστατης αλλα μπορει να γινεις απλα ψυχοπαθης με τασεις εκδικησης.Ακουγεται σκληρο αλλα ετσι ειναι. Το παραδειγμα του Λενιν και η σταση για τον αδελφο του τα λεει ολα, συμφωνω Παναγιωτη / αναυδε .
Πετροπουλιωτης

Ανώνυμος είπε...

Αηδία. Και απογοήτευση για τους true ταξικούς κομμουνισταράδες.
Το πρώτο και τελευταίο σχόλιο* μου στο καλύτερο μπλοκ του διαδικτύου (και χάρη των σχολιαστών).

Ειδικά ο τελευταίος, που αποκαλεί το Ρωμανό ψυχοπαθή, είναι από τις ελπίδες του κομμουνιστικού κινήματος...

Τουλάχιστον μπείτε στο μπλοκ του καθηγητή από την Κύπρο - όχι στο ασφαλίτικο/Σόρος/παρακρατικοί indy βέβαια - να δείτε και μερικά απο τα κείμενα του ψυχοπαθή τουλάχιστον...

Αντίο

Αζάν Προβοκατέρ

ΥΓ1. Δεν ήθελα να αρχίσει (και να τελειώσει) έτσι η συζήτηση μου μαζί σου απολίθωμα. Σχώρα με!
ΥΓ2. Επόμενο αστικό δικαίωμα που μπορείτε να υποστηρίξετε ΚΡΙΤΙΚΑ σε περίπτωση που το εκμεταλευτεί η ΧΑ, είναι αυτό της πορείας/συγκέντρωσης. Για γέλια...

Ανώνυμος είπε...

@ Πετροπουλιωτη
Δεν ξέρω αν οι απόψεις σου προέρχονται από τρολιά ή χαζομάρα αλλά ανησυχώ που αυτά μπορούν να συγχέονται και να παρουσιάζονται ως συμβατή γραμμή με το ΚΚΕ.

-Ποιοί είναι οι αγωνιστές που τρώνε τα νιάτα τους σε δικες; Μέσα δεν είναι κανείς. Ειρωνεύεσαι; Είναι ειρωνικό για καποιους που θα δώσουν τα νιάτα τους αν παραστεί πραγματική ανάγκη; (Αν και φυσικά δεν θα είναι όλοι όσοι σήμερα δραστηριοποιούνται υπο αστική δημοκρατία)

- Τον πανούση και τον λαζόπουλο γιατι τους αναφέρεις ως αδυνατον να εκφράσεις συμπαράσταση σε κοινο πρόσωπο; Για να εκθέσεις πχ την Ελληνοφρένεια και τους κόκκινους μπλόγκερ, ακόμα και «σκληροπυρινικούς»;

-Η ψυχοπάθεια είναι η μόνη αίτια που μπορείς να αντιληφθείς για να ερμηνεύσεις μια συμπεριφορά;

-Τον Λενιν γιατι τον κακοποιείς; Γιατί θέλεις τσιτάτα για να δικαιολογήσεις τη σκέψη σου; Γιατί παρόλα αυτά ψεύδεσαι; Ο Λένιν για στις επαναστατικές τρομοκρατικές ομάδες σαν του αδερφού του έκανε πολιτική κριτική και θεωρούσε οτι «Οι άνθρωποι αυτοί έδειξαν μεγάλη αυτοθυσία και με τη ηρωική τους τρομοκρατική μέθοδο πάλης κατέπληξαν όλο τον κόσμο. Οι θυσίες αυτές αναμφισβήτητα δεν πήγαν του κάκου, συντέλεσαν αναμφισβήτητα άμεσα ή έμμεσα στην επαναστατική διαπαιδαγώγηση του ρώσικου λαού που επακολούθησε» (Απαντα, τ.30, σελ.315). Δεν αποκύρηξε τον αδερφό του ως χαφιέ ή ψυχοπαθή. Φυσικά είναι επίσης ηλίθιο να μεταφέρεις τη φράση αυτή όπως είναι στο σήμερα.

Τρούι

Ανώνυμος είπε...

9.19 Αηδια νιωθω και εγω αντιστροφα για εσενα που ερχεσαι εδω για να προβοκαρεις το ΚΚΕ την στιγμη που εχει βγαλει ανακοινωση για τα δικαιωματα ολων των κρατουμενων. Δεν σου φτανει αυτο. Θελεις να υποστηριξουμε ενα πολιτικο χωρο που το 2011 μαζι με τους Χρυσαυγιτες συμμετειχε στην δολοφονικη επιθεση στο Συνταγμα εναντια στο ΠΑΜΕ με τον νεκρο οικοδομο συντροφο μας και δεκαδες τραυματιες. Και το χειροτερο προσπαθησατε προβοκατορικα να μπειτε στο κοινοβουλιο για να βαλετε φωτια για να γινει νεο Ρα ιχσταγκ. Λοιπον αντε στο καλο να βοηθησεις τον συριζα να παρει την κουταλα και το ΚΚΕ τον ξερει τον δρομο για την ανατροπη του Καπιταλισμου. Αμοιβαια λοιπον τα αισθηματα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

AGIS είπε...

Τα παρακάτω δεν εκφράζουν προβληματισμό για την ανακοίνωση του ΚΚΕ και γιατί να είναι τέτοια κι όχι αλλιώτικη κλπ. Ούτε περιμένω από μια τέτοια ανακοίνωση -που είναι σαφής μέσα στον "μινιμαλισμό" της- να "πελαγοδρομήσει" σε άλλους συλλογισμούς. Τα παρακάτω αφορούν το θέμα της στάσης (έστω κι αν πρόκειται για την προσωπική μου - πολιτική στάση) απέναντι στον "αναρχισμό" από τη μια και τον "αναρχικό" από την άλλη.
Θα μπορούσα λοιπόν να πω, ακόμα κι αν έχω επιμέρους διαφωνίες, ότι αναρχισμός είναι αυτό που περιγράφει ο Άναυδος, να βάλω τελεία και να υποτάξω κάθε τι άλλο σε αυτή την περιγραφή.
Έλα όμως που αυτή την περιγραφή δεν μπορώ να την μετατρέψω στο κοστούμι που όχι μόνο φορά, αλλά που σχεδόν οφείλει και να φορά, ο κάθε νέος (έστω μικροαστός ή ακόμα κι αστός ως προς την ταξική θέση της οικογένειας του) που βρίσκει στον "αναρχισμό" ή στην όποια μορφή ατομικής "επανάστασης" το πρώτο πρόσφορο ιδεολογικό πλαίσιο για να εντάξει σε αυτό τις ανησυχίες του, την αμφισβήτησή του και την δραστηριότητά του ενάντια σε αυτό το κοινωνικό σύστημα και στις κυρίαρχες κοινωνικές σχέσεις του, την κοινωνική αδικία, την εκμετάλλευση, την καταπίεση.
Δεν πρόκειται να παραδεχτώ ποτέ ότι αυτό είναι το κοστούμι που "πρέπει" να ταιριάζει στον κάθε νέο άνθρωπο που από αυτή την αφετηρία αυτοπροσδιορίζεται "αναρχικός", έστω κι αν συνεχώς διαψεύδομαι. Όπως και, παρόλη την "κατακραυγή" των ανυποψίαστων, δεν μπορώ να αποστρέψω το βλέμμα από το διπλό έγκλημα της αστικής εξουσίας που με τους μηχανισμούς της εξαπάτησης που διαθέτει, επιχειρεί πρώτα να χειραγωγεί και να παγιδεύει και κατόπιν να συνθλίβει προσωπικά αυτόν που την αμφισβητεί και της εναντιώνεται υπό όρους ατομικού αυθορμητισμού. Κι αυτά φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με όρους κολακείας.

Άλλωστε η παραπάνω διαφορά στάσης ανάμεσα στον αναρχισμό και τον αναρχικό, τηρουμένων των εκάστοτε κοντινών ή μακρινών αναλογιών, ισχύει σε γενικές γραμμές και για τα ζεύγη πχ "δεξιά - δεξιός", "συριζα - συριζαίος", "φασισμός - φασίστας", όταν φυσικά δεν πρόκειται για τους στρατευμένους εκπροσώπους των μηχανισμών που συγκροτούν τις γενικές "έννοιες", αλλά για άτομα για τα οποία αυτές οι ιδιότητες είναι "απλώς" οι ιδιότητες που τους επιφυλάσσει ο κυρίαρχος καταμερισμός ιδεολογικών και πολιτικών ρόλων για τη μακροημέρευση του συστήματος. Μόνο που τώρα τυχαίνει να μιλάμε για το Ρωμανό οπότε το συγκεκριμένο περιεχόμενο του θέματος αφορά τον "αναρχισμό" και τον "αναρχικό".

Ανώνυμος είπε...

Όλη η κατάσταση με τον Ρωμανό, αρχίζει και μου θυμίζει τον Bobby Sands, τον Ιρλανδό του IRA, που πέθανε, σε απεργία πείνας στα μπουντρούμια της Θάτσερ το 81, διεκδικώντας την άρση του "ειδικού καθεστώτος" φυλάκισης των Ιρλανδών του IRA.
Θάτσερ έχουμε, ή μάλλον όχι Θάτσερ, αλλά τις φάρσες (όπως λέει και ο Μαρξ) της Θάτσερ.
Ελπίζω, ο Ρωμανός να μην έχει τη κατάληξη του Bobby Sands. Είναι κρίμα να χαρίσει τη ζωή του σ αυτά τα κτήνη. Η μεγαλύτερη νίκη του θα είναι να ζήσει και να τους πολεμήσει οργανωμένα.

Πετροπουλιώτη, καλά θα κάνεις να προσέχεις τα λόγια σου και να μην ανακατεύεσαι με το ΚΚΕ. Προσωπικά σε θεωρώ προβοκάτορα.

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

@Λαθραναγνώστης
-ψυχοπάθεια = «Αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας. Άτομο με τη διαταραχή αυτή δεν μπορεί να ακολουθήσει τα πρότυπα της κοινωνίας και συχνά παρανομεί. Συμπτώματα: Παρορμητικότητα, αδιαφορία για την ασφάλεια των τον εαυτό του ή άλλους, ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, καταστροφή περιουσίας». Δεν προσέβαλα το παιδί το οποίο έχει περάσει πολλά και ένα τρομακτικό σοκ, το «ψυχοπαθής» το αναφέρω καθαρά σαν περιγραφικό- επιστημονικό όρο. Ξέρω τι γράφω, δεν είπα τρελό το παιδί, έχει όμως ενδείξεις ψυχικής διαταραχής- και πώς να μην έχει με αυτά που έχει τραβήξει.Παμε παρακάτω

-Τον Ρωμανο, σαν άνθρωπο και προσωπικότητα τον σέβομαι και τον στηρίζω, σαν πολιτική οντότητα όμως και δράση έχω δικαίωμα να τον κρίνω και να έχω τις αντιρρήσεις μου. Αυτό γιατί αντικειμενικά δεν βοηθαει κινηματικά σε κάτι, παρά μόνο προβάλει ,με την πονηρή ανοχή των αστικών μέσων, την εικόνα του υπερεπαναστάτη με σκοπό να μειώσει, να τσαλακώσει την εικόνα των αγωνιστών της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ που πραγματικά παλεύουν για κάτι χειροπιαστό, τη σοσιαλιστική μετάβαση και όχι για ένα ουτοπικό εφηβικό ξέσπασμα του κάθε Σακκα-Ρωμανου και αλλων. Πες με προβοκάτορα τώρα, την επόμενη φορά όμως που αντιπαρατεθείς κυρίως με νεολαίους και σου πουν ότι πραγματικός επαναστάτης είναι ο Χ-Ψ ρωμανος και όχι ο άνεργος χαλυβουργος με δυο παιδιά που καταδικάστηκε από το δικαστήριο γιατί δεν έσκυψε το κεφάλι στον καπιταλιστή, τότε ίσως θα καταλάβεις τι διακυβεύεται εδώ. Και δεν λέω ότι δεν αξίζει προβολής ο κάθε απεργος πεινας, αλλά πως γίνεται καθε φορα και οι αστοί παίζουν το παιχνίδι των αναρχικών και αφιερώνουν εξώφυλλα, φτιαχνουν ενα ιδιότυπο show αλλά σωπαίνουν εκκωφαντικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις με καταδίκες και αδικίες εναντίων κομμουνιστών;
Ποιοι είναι πιο επικίνδυνοι τελικά για το σύστημα, για πες μου.

- Νίκος Χαροκόπος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Άννα Ανανιάδου, Πέτρος και Παύλος Πουντίδης, Σοφία Καλαντίδου, Γιώργος Σιφωνιός μερικοί από τους συντρόφους που καταδικάστηκαν από αστικό δικαστήριο σχετικά πρόσφατα. Με εξαίρεση τα κομματικά μέσα, δεν είδαν ουτε φλας από κάμερες, ούτε κανάλια, ούτε αφιερώματα, ούτε πρωτοσέλιδα στην αυγη/εφ .συν., ουτε ιδιαίτερη προβολή σε «βαθια κοκκινα»sites,ουτε μέγα θέμα στα φιλελε τρεντι lifo,Voice και πιτσιρικους,ούτε συναυλίες-πανυγυρακια, ουτε υποστηριξη από πανουσο-λαζοπουλους. Που διαφωνείς;
Πετροπουλιώτης

zoot horn rollo είπε...

Για κάτι προβοκατέρ,πετροπουλιώτες κτλ, τα έγραψε σύντομα κι όμορφα το Απολίθωμα στο άλλο ποστ. Λίγα λόγια και καλά.

zoot horn rollo είπε...

Για κάτι προβοκατέρ,πετροπουλιώτες κτλ, τα έγραψε σύντομα κι όμορφα το Απολίθωμα στο άλλο ποστ. Λίγα λόγια και καλά.

zoot horn rollo είπε...

Ίσως σε πήρε άδικα η μπάλα πετροπουλιώτη (δε βοηθάει το ψευδώνυμο σου πάντως). Για τη τελευταία παράγραφο: Έχω κι εγώ ένα τέτοιο προβληματισμό. Καλά, ΕΙΔΙΚΑ για Πανούση-Λαζόπουλο, συγχωρήστε με αλλά δε βλέπω καμία ειλικρινή πρόθεση, ακόμα κι αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη στιγμή προσπαθούν να την εξαργυρώσουν, έτσι πιστεύω.
Είναι νωπό το παραλήρημα Πανούση στην "ελλήνοφρένεια" και τα βρωμερά "silver alert" του Λαζόπουλου, κακώς ο Θύμιος κι ο Αποστόλης τους ξεπλένουν, άποψή μου πάντα.

Cos είπε...

@Π.Γ.
"Η υπεράσπιση του Ν.Ρ. και η ανάδειξη του θέματος του,γίνεται από τη σκοπιά της υπεράσπισης αστικών δικαιωμάτων και μόνο(ανεξάρτητα από το φορέα των δικαιωμάτων αυτών και τις απόψεις του) ή από τη σκοπιά της υπεράσπισης ενός ανθρώπου που συγκρούστηκε με το αστικό κράτος?"
Για μένα για το δεύτερο.
Για τα αστικά δικαιώματα συμφωνώ με τον 2310. Εντάξει κάποτε είχαν σημασία, σήμερα... Ας πάμε παρακάτω.

Cos είπε...

Μου φαίνεται αδιανόητο να υποστηρίζουν άνθρωποι κοντά (με οποιοδήποτε τρόπο) στο ΚΚΕ (όπως δηλώνουν οι ίδιο) ότι η ληστεία μιας τράπεζας και η "καταστροφή περιουσίας" συνιστούν "ενδείξεις ψυχικής διαταραχής". Πάντως "αδιαφορία για την ασφάλεια των τον εαυτό του ή άλλους" δεν έδειξε ο "ψυχικά διαταραγμένος" αφού προτίμησε να τον συλλάβουν από το να θέσει σε κίνδυνο ζωές άλλων.
Μου αρέσει όμως η σκέψη (και τα αισθήματα) της Χρύσας.

Αναυδος είπε...

πολλοι ειναι αυτοι που συγκρουονται με το αστικο κρατος για τους λαθος ομως λογους. Και ο παλαιοκωστας εχθρος του αστικου κρατους ειναι κατα μια εννοια. απο την αλλη δεν ειναι τιποτε αλλο απο ενα παρασιτο που τρωει και αυτος απο τον ιδρωτα του εργατη. Το αφεντικο τον κλεβει νομιμα άρα εμμεσα ενω ο παλαιοκωστας με την αμεση βια

Η ληστεια μιας τραπεζας εχει καποιο νοημα αν ετσι χρηματοδοτεις έναν αγωνα. Θεωρητικα ο ρωμανος δεν καταδικαστηκε ως τρομοκρατης αλλα μονο ως ληστης. Φυσικα μια αποφαση αστικου δικαστηριου δε λεει απολυτως τιποτα αλλα αν υποθεσουμε ότι ηθελε τα λεφτα για να χρηματοδοτησει ατομα και δρασεις το ερωτημα είναι ποια ατομα και για πιο σκοπο. Το αναρχικο κινημα σημερα εκτος από τον ανειρηνευτο πολεμο σε βιτρινες και παρκαρισμενα αμαξια εχει ελαχιστα αλλα να δειξει πλην των ενοπλων οργανωσεων τυπου 17ν ελα κλπ.

Η ατομικη τρομοκρατια είναι ωστοσο εχθρος της επαναστασης και χρησιμοποιειται από τις υπηρεσιες του αστικου κρατους για το σκοπο αυτό.

v4 είπε...

βλεπω πολλες αποψεις εδω περα και με ξενισε η λεξη που χρησιμοποιησε ο πετροπουλιωτης για τον Ρωμανο. Ομως πιο πολυ με ξενιζει το γεγονος οτι δυο-τρεις υποθεσεις το χρονο για ατομα που δηλωνουν αναρχικοι γινονται τεραστια θεματα απο τα "εναλακτικα" μεσα, ατομα απο διαφορους αριστερους χωρους βρισκουν κατι καλο να πουνε, διαολε, ακομα και το πασοκ εβγαλε ανακοινωση υπερ του 22χρονου και οταν καποιος συντροφος διωκεται απο το εκδικητικό αστικο κρατος, ουτε αλληλεγγυη βλεπω, ουτε συγκινηση απο Ανταρυζα, ουτε καιγεται το κεντρο οπως χθες.

Δεν θα πω τιποτα αλλο, με εχει καλυψει η ανακοινωση της Κ.Ε., σαφεστατη ειναι και χωρις παροξυσμους.

Ανώνυμος είπε...

Ας πω και γω μια γνωμη.
Καταρχην καλυπτομαι απο τις ανακοινωσεις ΚΚΕ-ΚΝΕ και απο την τοποθετηση Γκιοκα στη βουλη.
Γνωμη μου ειναι οτι επρεπε πιο γρηγορα να τοποθετηθει το κομμα.
Δε λεω να σερνομαστε πισω απο την επικαιροτητα που επιβαλλουν τα αστικα ΜΜΕ για να αποπροσανατολισουν αλλα εδω χρειαζοταν καλυτερα αντανακλαστικα.
Στην ουσια τωρα. Πρεπει να απαιτησουμε ο Ρωμανος να παρει αδειες οπως δικαιουται. Απο κει και περα δεν κρινω το Ρωμανο ως λαικο αγωνιστη ή κομματι του λαικου κινηματος γιατι δεν ειναι τετοιος.
Ωστοσο η αυταπαρνηση με την οποια διεκδικει το δικαιωμα να φοιτησει που προκαλει σεβασμο και συμπαθεια γνωριζοντας ολο το μπακραουντ της ζωης του (φιλος Γρηγοροπουλου κλπ)

Για να κλεισω. Συνιστω σε ολους ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ.
Οι αστοι δεν ειναι βλακες,εχουν σχεδιασμο. Αν εχουν σκοπο να σκοτωσουν ουσιαστικα το Ρωμανο τις μερες της επετιου απο τη δολοφονια Γρηγοροπουλου, ξερουν οτι θα ξεχειλισει οργη και θα καει η Αθηνα. Αρα εχουν ετοιμο σχεδιασμο που δεν μπορουμε να ξερουμε.
Αυτη μου η ανησυχια δυστυχως επιβεβαιωνεται σημερα ακουγοντας οτι τελικα δεν εγινε δεκτο κατοπιν προτασης του εισαγγελεα το αιτημα του Ρωμανου.

ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.
ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ. ΚΑΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ.

ratm

Cos είπε...

@Άναυδος
Δεν θέλω να υπερασπιστώ τον Παλαιοκώστα, αλλά πότε και πως έκλεψε τον ιδρώτα του εργάτη; Πάντως η σύγκριση του με τον Ρωμανό είναι ατυχής, ο Παλαιοκώστας δεν έχει εκφράσει (από όσα ξέρω) πολιτικές θέσεις. Παρεπιπτόντως επί χούντας υπήρξε ένας ληστής τραπεζών, ο Βενάρδος, που έγινε σχεδόν λαϊκός ήρωας σαν εκφραστής της αντίδρασης απέναντι στο καθεστώς.
Υ.Γ. Η 17Ν δεν ήταν αναρχική οργάνωση, αν και αυτό δεν έχει σημασία.

Ανώνυμος είπε...

ratm, νομίζω ότι η κυβέρνηση ίσως και να επιδιώκει αυτή τη στιγμή την ένταση για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την ταυτόχρονη συσπείρωση των "νοικοκυραίων" στις γραμμές της.
Η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή δίνει μάχη για να συγκρατήσει τα μικροαστικά στρώματα , τα οποία διαρρέουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο παρεμπιπτόντως, μια κατάσταση τύπου 2008 θα έφερνε σε δύσκολη θέση. Με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει. Χώρια που οι ΝΔ/ΠΑΣΟΚ θα φρόντιζαν να υπενθυμίσουν τη στάση του το 2008, ώστε να τρομοκρατήσουν και να εξασφαλίσουν την επιστροφή αυτών των μικροαστικών στρωμάτων στη σιγουριά της δεξιάς.
Μια σειρά επεισοδίων θα ήταν και ένα πολύ καλό πρόσχημα για μερικούς βουλευτές, για την εξασφάλιση της εύθραυστης ομαλότητας,να ψηφίσουν πρόεδρο και να μην πάμε σε εκλογές.
Ένα "κάψιμο" τέλος της Αθήνας, θα ήταν ότι έπρεπε και θα έδινε και άλλοθι για ένα όργιο καταστολής.
Σίγουρα αυτιά και μάτια ανοιχτά, διότι σίγουρα κάτι ετοιμάζουν.

Πετροπουλιώτη,
Υπάρχουν κι άλλοι ορισμοί της ψυχοπάθειας πολύ πιο άσχημοι από αυτόν που αναφέρεις. Το κύριο θέμα όμως, δεν είναι να μην προσβάλουμε τον Ρωμανό, που και αυτό όμως είναι θέμα. Η ανακοίνωση του κόμματος, όπως βλέπουμε όλοι μας, στάθηκε και υποστήριξε ότι ζήτησε και ο ίδιος ο Ρωμανός: Να του επιτραπεί να παρακολουθήσει τις σπουδές του. Απέφυγε να διευρύνει το θέμα, όπως δεν το διεύρυνε και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος και απέφυγε να κάνει σχόλια για τη μορφή αντίδρασης που επέλεξε.
Η υπόθεση αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμα και προφανώς από μέρους μας απαιτείται κάποια ταχτική. Σε αυτά που έρχονται, πρέπει να μπορέσουμε να αναδείξουμε και να ζυμώσουμε μέσα στο λαό τη δική μας θέση, κόντρα στην ακροδεξιά αστική θεώρηση των πραγμάτων, αλλά και στο αντικομουνιστικό μένος των αντιεξουσιαστών. Σε τέτοιες στιγμές, οι χαρακτηρισμοί του τύπου "ψυχοπαθής"κλπ, για κάποιον που πρωταγωνιστεί ως θύμα του αστικού κράτους δεν νομίζω ότι βοηθάνε.


λαθραναγνώστης



Αναυδος είπε...

Cos
Λιγο απλουστευτικά αλλα η κλοπη, η κάθε κλοπη γινεται πανω στον πλουτο που εχει παραξει η εργατικη ταξη και μονο αυτή. Οποιος συνεπως δεν εργαζεται (αν και ανηκει στον ικανο να εργαστει πληθυσμο) ζει σε βαρος της εργατικης ταξης. Ο εγκληματιας είναι wanabee καπιταλιστης και αρκετοι εξ αυτων καταφερνουν να μπουν στο επισημο κλαμπ των αφεντικων μετα από αρκετα χρονια επιτυχημενης δρασης (να μην αναφερω ονοματα και μας τρεχουν ολους). Υπαρχει η αφελης εντυπωση ότι ο ληστης τραπεζας δεν κλεβει το λαο αλλα την τραπεζα. Λαθος οι τραπεζες ασφαλιζουν τα λεφτα τους και τα ασφαλιστρα τα μετακυλυουν στους πελατες τους.
Δεν είναι τυχαιο ότι εκτος από το FBI το σκληροτερο χτυπημα στα αμερικανικα συνδικατα το εφερε η διεισδυση σε αυτά της μαφιας ουτε είναι ασχετη η σφαγη των κομμουνιστων το 1947 από τον σαλβατορε τζουλιανο τον ληστη-ευγενη !!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Portella_della_Ginestra_massacre

Cos είπε...

@Άναυδος
"Λιγο απλουστευτικά αλλα η κλοπη, η κάθε κλοπη γινεται πανω στον πλουτο που εχει παραξει η εργατικη ταξη και μονο αυτή."
Ναι, στον σοσιαλισμό. Στον καπιταλισμό δεν ισχύει, ο πλούτος παράγεται από την ΕΤ αλλά ιδιοποιείται από τους καπιταλιστές. Επομένως αυτούς κλέβουν οι ληστές, κλέβουν τον πλούτο που ΗΔΗ έχει κλαπεί από την ΕΤ.

Ανώνυμος είπε...

Καλως,παίρνω πίσω τον ορο που συνόδευε τον Ρωμανό, που αν και επιστημονικά ακριβής για μένα, φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερο αρνητικό φορτίο από όσο τον χαρακτηρίζει. Το αλλάζω με "έντονο ψυχικό στρες", με την έννοια ότι τα τραύματα και οι εικόνες που έχει, δυστυχώς μπορεί να τον καταδιώκουν μια ζωή. Εχει περασει πάρα πολλά σε μια πολύ τρυφερή ηλικία.

Από κει και πέρα δεν αλλάζω τίποτα σε όσα λέω για το παιχνίδι των αστικών μεσων και των καλοθελητων, που εντέχνως και μαλλον αθελα από τις προθέσεις των απεργών πεινας, υπερπροβάλλουν και ηρωποιούν στην ουσία ακίνδυνες για το σύστημα μονάδες χωρίς σχέδιο για την επομενη μέρα, ενώ ξέρουν να θάβουν μαζικά αιτήματα και λαϊκούς αγωνιστές.
Δεν έχω τίποτα με τους αναρχικούς, έχω πολλά όμως με αυτούς που τους εκμεταλλεύονται για να διαμορφώνουν οπως τους βολεύει την ατζέντα τους.
Πετροπουλιώτης

anonymous anonymous είπε...

Η ανακοίνωση του Κόμματος βάζει το θέμα στις σωστές διαστάσεις του. Προσωπικά, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Κατά τα άλλα, αυτές τις μέρες (όπως το έγραψε και ο ratm) τρεις λέξεις πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας: ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ, ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ και πάλι ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

Εν τάξει! Εξ άλλου, για τον όρο "ψυχασθενής" ήταν και η ένστασή μου διότι όντως έχει μεγάλο αρνητικό φορτίο. Στα υπόλοιπα συμφωνούμε.
Άλλωστε και η δική μου αντίδραση ήταν υπερβολική.

λαθραναγνώστης

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ο Καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση, όχι εξαιτίας του κομ. κινήματος, (που επίσης δε λέει να βγεί από τη δική του μακροχρόνια κρίση) ούτε από την ανύπαρκτη συνειδητή αντίσταση της Εργ. Τάξης. Αλλά, εξαιτίας πρωτοφανέρωτου παροξυσμού των εγγενών του αντιφάσεων (κοινώς τάχει κάνει σκατά....). Η Ε.Τ. και κάποια ελάχιστα κ.κ., που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, είναι επικίνδυνα κυρίως γιατί ...υπάρχουν. Προς το παρόν.
Ο Καπιταλισμός στη χώρα μας, έχει και πρόσθετα εγγενή(;*) προβλήματα, τα λεγόμενα διαρθρωτικά, (συνοπτικά, τα εκτεταμένα μικροαστικά στρώματα και η συνακόλουθη "διασπορά ισχύος"), συν το εξής ένα: Ενα δυσήνιο κ.κ..
Στην προσπάθεια του να ξεμπλέξει, από τα οικονομικά καταρχήν, προωθεί, αποφασιστικά και με βιάση, μέτρα ("Μνημόνια" και άλλα) αλλά αυτά του προκαλούν πολιτικές παρενέργειες. Η βάση κλωτσάει.
Αυτό το ειδικότερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει εν μέρει με τις "διεργασίες" και την "κινητικότητα" των εξωκκε κομμάτων αλλά κυρίως το αντιμετωπίζει ρίχνοντας κάθε τόσο σφαλιάρες στο ΚΚΕ, πέρα από τον μακρόσυρτο και ανειρήνευτο (μέχρι τελικής πτώσης) πόλεμο φθοράς.
Οι δυνατές σφαλιάρες ήταν χρονολογικά: Ο Δεκέμβρης 2008, η Μαρφίν 5/5/2010, το Σύνταγμα 20/11/2011, οι εκλογές 2012.
Τις τρείς πρώτες τις αντιμετώπισε το κόμμα αλλά η τελευταία χτύπησε σε σημείο, που είχε μείνει αφύλαχτο ~50 χρόνια και το χτύπημα ήταν γερό. Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό έδειξε πάλι σημάδια ανάκαμψης το Κόμμα, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν πάλι οι τριγμοί, κάτι ΕΝΦΙΑ, κάτι το Ασφαλιστικό, που κι αυτό επείγει, κάτι η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, κάτι η εξαθλίωση, που συνεχίζει ακάθεκτη, η Καισαριανή βάρεσε καμπανάκι, οπότε.....
...ας τους ρίξουμε ένα "Ρωμανό"!
Εν μιά νυκτί και με μία κίνηση η αστική τάξη απειλεί να μας διαλύσει, μας έκανε έναν χυλό, όλοι μαζί, κομμουνιστές, "αντιεξουσιαστές/αναρχοφασίστες, πασοκολαμόγια, καιροσκόποι συριζάνοι, με επικεφαλής ...Λαζόπουλο-Πανούσηδες και χαζο-παρατρεχάμενους, την ....Κωνσταντοπούλου, τον ...Λοβέρδο(!), ευτυχώς, που μας βρίζουν και οι χρυσαυγήτες, για νάχουμε ...προσανατολισμό! Κι από πάνω, να βριζόμαστε και μεταξύ μας, ...με την πρώτη ντουφεκιά του εχθρού!

Ποια Δευτέρα Παρουσία, ούτε η Εβδόμη δε μας σώζει.

---------------------------------------------------------
(*) Αμιγώς εγγενή; Δεν είμαι σίγουρος. Ο μισός κμκ τομέας, ίσως, αλλά τον άλλο μισό και τα ασύμμετρα μικροαστικά στρώματα τα επέβαλε το φάντασμα του Δημοκρατικού Στρατού. )

Αναυδος είπε...

Cos

ο καπιταλιστης το πλανο του θα το πιασει Κι αν καποιος τον κλεψει θα βγαλει τα κλεμενα απο την εργατικη ταξη. Μην κανεις το λαθος να εξιδανικευεις τους κλεφτες στον καπιταλισμο γιατι αν τραβηξω λιγο ακομη την δικη σου οπτικη και η διαφθορα πραξη αντιστασης ειναι

Cos είπε...

@Άναυδος
"ο καπιταλιστής το πλάνο του θα το πιάσει Κι αν κάποιος τον κλέψει θα βγάλει τα κλεμμένα από την εργατική τάξη"
Από αυτό συνεπάγεται ότι οι καπιταλιστές έχουν την δυνατότητα να μειώνουν όσο θέλουν και σύμφωνα με τις ανάγκες τους την τιμή ενός εμπορεύματος (της εργατικής δύναμης εν προκειμένω). Συγνώμη αλλά δεν συμφωνώ. Οι καπιταλιστές ότι μπορούν να οικειοποιηθούν από τον πλούτο που παράγει η ΕΤ θα το κάνουν και μάλιστα στον μέγιστο βαθμό. Θα το κάνουν άσχετα με το γεγονός ότι κάποιος τους "έκλεψε" ή όχι.
Όσο για αυτό που λες για τους καταχραστές, μάλλον δικαιώνεις την κυβερνητική προπαγάνδα: είμαστε εδώ που είμαστε γιατί κάποιοι τα έφαγαν! Ούτε με αυτό λοιπόν συμφωνώ. Δεν είναι βέβαια η κατάχρηση πράξη αντίστασης, αλλά και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την εκμετάλλευση της ΕΤ.

Αναυδος είπε...

@Cos
Κυνηγας φαντασματα μου φαινεται. Το ότι καποιοι τα εφαγαν είναι γεγονος αλλα δεν αποτελει την αιτια της σημερινης κρισης και ουτε αφησα πουθενα να εννοηθει κατι τετοιο. Καλη η σκιαμαχια αλλα θελει λιγο μετρο.

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι αρνεισαι να καταλαβεις το προφανες. Ο κλεφτης κλεβει από κει που μπορει Συνηθως οι πλουσιοι είναι πιο καλα φυλαγμενοι από τους φτωχους για το λογο αυτό είναι ο κακομοιρης που υποφερει πιο πολύ από το εγκλημα. Ο πλουσιος επισης εχει τη δυνατοτητα να ασφαλιζει τον πλουτο του με αποτελεσμα τα ασφαλιστρα να κατανεμονται στους πολλους, εχει επισης τη δυνατοτητα να αντλησει μερος των κλεμενων από την εργατικη ταξη (π.χ. ο χαιτογλου, ο παναγοπουλος κλπ καποιους θα απελυσαν καποιο επιδομα θα εκοψαν και θα ηρθαν μια η άλλη). Ο κλεφτης στον καπιταλισμο παραμενει ένα παρασιτο κι εχθρος της επαναστασης

Το αυτό ισχυει και για τη διαφθορα (το αποκαλουμενο και εγκλημα του λευκου κολαρου). Νομιζεις ότι η ζημενς και η κάθε ζημενς δεν εχει προυπολογισει τις μιζες στο κοστολογιο της και δεν εχει μετακυλησει το κοστος αυτό στις τιμες της. Τιμες που πληρωνουμε ολοι μεσω της φορολογιας. Εισαι πολύ γελασμενος αν νομιζεις ότι οι αστοι είναι χαπατα και τους κλεβουν μερικα λαμογια. Αντιθετα οι αστοι χρησιμοποιουν τα λαμογια για να γεμιζουν τις τσεπες τους . Η διαφθορα στον καπιταλισμο είναι ο τροπος που δενεται η υπαλληλικη γραφειοκρατια στο αρμα των αφεντικων. Ξεφτυλιζει την εννοια του συνδικαλιστικου αγωνα και γεμιζει την εργατικη ταξη με πρακτορες των αστων.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Σεχταρ

Για τις 5/5 του 10 και τον Οκτωβρη του 11 (οπου εκει πεσαν κυριολεκτικες φαπες) το καταλαβαινω,αλλα γιατι η 6/12 του 08 ηταν φαπα?Απο ποια αποψη?

Επισης δεν καταλαβα τι γραφεις στον αστερισκο σου.

Cos είπε...

@Άναυδος
Μάλλον μιλούσαμε για άλλα πράγματα. Όταν μίλαγα για κλέφτες, εννοούσα κλέφτες τραπεζών με αφορμή το ζήτημα που έθιξες με τον Παλαιοκώστα. Όχι για τον εργάτη που μπαίνουν σπίτι του κλέφτες. Όσο για τον κάθε καπιταλιστή που θα απολύσει εργάτες ώστε να καλύψει την ζημιά από την ληστεία, αυτό σημαίνει ότι οι καπιταλιστές έχουν πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό και μπορούν να το μειώνουν, κάτι που δεν νομίζω ότι ισχύει.
Η Ζήμενς (και η κάθε Ζήμενς) καθορίζει τις τιμές της λόγω διαφόρων παραγόντων, αλλά όχι με βάση το κόστος των μιζών. Αν ίσχυε αυτό, δεν θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική απέναντι σε άλλη εταιρεία που δεν έδωσε μίζα.
Λες: "Αντιθετα οι αστοι χρησιμοποιουν τα λαμογια για να γεμιζουν τις τσεπες τους". Συμφωνώ απολύτως, για αυτό και η διαφθορά δεν μπορεί να καταργηθεί στον καπιταλισμό. Αλλά νομίζω ότι το θέμα μας δεν είναι η ύπαρξη ή όχι διαφθοράς, αλλά αν η διαφθορά σχετίζεται με την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από τους καπιταλιστές.
Λες επίσης: "Η διαφθορα στον καπιταλισμο είναι ο τροπος που δενεται η υπαλληλικη γραφειοκρατια στο αρμα των αφεντικων. Ξεφτυλιζει την εννοια του συνδικαλιστικου αγωνα και γεμιζει την εργατικη ταξη με πρακτορες των αστων." Ουδεμία αντίρρηση, αλλά δεν βλέπω πως σχετίζεται αυτό με το θέμα.
Ίσως κυνηγάω φαντάσματα αλλά προσωπικά δεν μπορώ να αισθανθώ έχθρα προς έναν κοινό ληστή τραπεζών, χωρίς να συνυπολογίσω αν η πράξη του έβλαψε με οποιοδήποτε τρόπο άλλους ανθρώπους εκτός από τους τραπεζίτες. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρώ πως κάνει αντικαπιταλιστικό αγώνα.
Τα παραπάνω βέβαια σε σχέση με τον Παλαιοκώστα και όχι σε σχέση με τον Ρωμανό που τα κίνητρά του είναι πολιτικά και επομένως οι πράξεις του κρίνονται κάτω από άλλη οπτική γωνία. Το λέω αυτό γιατί μάλλον ξεστράτισε η συζήτηση.

Αναυδος είπε...

@Cos
Επειδη πιστευω ότι επαναληψη μητηρ μαθησεως
Κάθε εταιρια δινει μιζες και δεν υπαρχει δημοσιο εργο ανευ αυτων Συνεπως κάθε εταιρια προυπολογιζει στο κοστος της τη μιζα και το κοστος αυτό μεταφραζεται σε αυξημενη τιμη η οποια πληρωνεται πο την κοινωνια. Και η υποθεση ζημενς αυτό δειχνει και η χρηση μυστικων υπηρεσιων στη προσπαθεια να βρουν ποιος τα πηρε από ποιον αυτό δειχνει κι όχι μονο για την ελλαδα αλλα παγκοσμια. Ακομη κι αν δεν συμφωνει η μιζα πληρωμεται από τον κοσμακη

Η τραπεζα οχυρωνεται για τον κάθε παλιοκωστα με αποτελεσμα να την πληρωνει το ψιλικο που δεν μπορει να σηλωσει τα μετρα ασφαλειας. Τα μετρα ασφαλειας η τραπεζα τα θεωρει κοστη και τα μετακυλύει στις δικες τιμες (προμηθειες, επιτοκια χορηγειας κλπ). Επισης τα λεφτα που κλεβει ο κάθε παλαιοκωστας είναι ασφαλισμενα τα ασφαλιστρα σαν κοστος που είναι μετακυλυονται και αυτά στους πελατες της τραπεζας. Και την κλοπη αυτή την πληρωνει ο κοσμακης.

Οσο ρομαντικα κι αν παρουσιαζεται ο παλαιοκωστας και ο κάθε παλαιοκωστας (από τον συστημικο τυπο!!!) παραμενει ένα παρασιτο που δεν παραγει και τρωει από τον ιδρωτα αλλων

Ανώνυμος είπε...

@COS,
Έχω υπ όψη μου συγκεκριμένη περίπτωση όπου ζητήθηκε μίζα 30% από προμηθευτή, ο οποίος αγανάκτησε λέγοντας ακριβώς ότι αν δώσει τέτοια μίζα, δεν θα είναι ανταγωνιστικός έναντι των ανταγωνιστών του. Η απάντηση από το κυβερνητικό στέλεχος που ζήτησε αυτή τη μίζα ήταν ότι έχει τον τρόπο να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές και να του δώσει τη δουλειά. Φυσικά και η μίζα μετακυλίεται πάνω στην τελική τιμή.

λαθραναγνώστης

Αναυδος είπε...

επισης οι μηχανικοι φιλοι μας μπορουν να μιλησουν για τις αντιστροφες μιζες των εκπτωσεων που φθανουν στο 90% του αρχικου προυπολογιμου σε ορισμενες περιπτωσεις αλλα και για το ρολοι που ισχυει σε ορισμενους δημοσιους οργανισμους για τα δημοπρατουμενα εργα !!!

Cos είπε...

@Αναυδος
Επειδή παρά την επανάληψη δύσκολα μαθαίνω:
Αν υποθέσουμε ότι το κράτος δεν είχε δώσει μίζες και είχε πληρώσει λιγότερα σε εξοπλισμούς, το όφελος του κράτους (έστω ότι θα είχε) θα το καρπωνόταν η ΕΤ μέσω της κοινωνικής πολιτικής ή μέσα από την μείωση των φόρων που πληρώνει η ΕΤ;
Μήπως, λέω εγώ, πάλι θα είχαν επιστραφεί τα χρήματα στους δικαιούχους, δηλαδή στους καπιταλιστές;
Τέλος πάντων φαίνεται ότι δεν θα συμφωνήσουμε, δεν πειράζει, άλλωστε από αλλού ξεκινήσαμε.

Αναυδος είπε...

@Cos
Το πιθανοτερο είναι ότι στην απιθανη περιπτωση οπου δεν υπαρχει μιζα το δημοσιο να εξοικονομουσε καποια ποσα τα οποια θα τα διεθετε ειτε για την αναπαραγωγη της εργατικης δυναμης (κοστος που επωμίζεται το δημοσιο για το συμφερον του κεφαλαιου) είτε για την αναπαραγωγη του συστηματος ειτε για αμεση επιδοτηση του κεφαλαιου.

Το σιγουρο είναι ότι οι μιζες δημιουργουν επιπλεον κοστος στη λειτουργια του δημοσιου και το κοστος αυτό το πληρωνει ο λαος ειτε εμμεσα (περιστολη δαπανων) ειτε αμμεσα (αυξηση φορων ή τιμων). Ουτε είναι τυχαιος ο αγνωας εναντια στη διαφθορα εν τω μεσω της κρισης . Περα από το βολικο του θεματος (δηλ φταινε οι κλεφτες) το κοστος της μιζας γινεται λιγοτερο ανεκτο και από το ιδιο το κεφαλαιο,

Με αλλα λογια χωρις μιζα τα βαρη ειναι δεδομενα με μιζα τα βαρη είναι ακομη μεγαλυτερα για τις λαικες πλατες

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

http://www.902.gr/eidisi/koinonia/56607/parastasi-diamartyrias-sto-yp-dikaiosynis-apo-dynameis-tis-koinonikis

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Γάτε, (4 Δεκεμβρίου 2014 - 2:48 μ.μ.), για ν' αρχίσουμε από τα εύκολα, του αστερίσκου: Εγγενή είναι τα προβλήματα του Καπιταλισμού, που οφείλονται σε εσωτερικές αντιφάσεις του και όχι σε εξωγενή αίτια. (Εξωγενές αίτιο είναι η επίδραση της συνειδητής/οργανωμένης αντίστασης της Ε.Τ., δηλ. το Σοσ. Στρατόπεδο, τότε, που υπήρχε, και το εργ. κίνημα των καπ. χωρών). Ο κμκ καπιταλισμός ήταν πρακτική κυρίως του κευνσιανισμού για υπέρβαση εσωτερικών οικονομικών αντιφάσεων. Ετσι και στην Ελλάδα είχαμε κρατική ενέργεια, επικοινωνίες, ύδρευση, τράπεζες κλπ. Είναι μια συζήτηση, όμως πως και αυτός ο τομέας, εν μέρει, παράλληλα με την υπερδιόγκωση των μικροεπιχειρήσεων στη χώρα μας οφείλονταν στην ανάγκη θωράκισης του συστήματος απέναντι στην απειλή του από το κ.κ.. Πως υπαγορεύτηκε δηλ., σε σημαντικό βαθμό, από πολιτικές σκοπιμότητες και δεν εξέφραζε αποκλειστικά οικονομικές αναγκαιότητες.
Τέλος πάντων, ας μην επεκταθούμε εδώ, γιατί άλλο είναι το θέμα του ποστ και της virtual reality, που μια χαρά μας έχει επιβάλει η Αντίδραση. Και σχετίζεται ευθέως με το πρώτο ερώτημά σου για την 6/12/08.

Γιατί ήταν «φάπα» ο Δεκέμβρης 08; Για τον ίδιο λόγο, που είναι και αυτά, που εξελίσσονται τούτες τις ώρες. Μέρες θα μπορούσα να γράφω…
Καμιά φορά απελπίζομαι από το έλλειμμα κοινού νου, που ενδημεί στην αριστερά, εντός και εκτός εισαγωγικών.
Καλά, δε σκέφτηκε κανείς το εξής απλό: Θα αντιδρούσε το 2008 το αστικό κράτος με αστυνόμους «αγαλματάκια ακίνητα», αν π.χ. αντί για τους μπάχαλους έβαζε φωτιές στην Αθήνα …. η ΚΝΕ; Το λιγώτερο, στρατιωτικό νόμο θα βλέπαμε και θα μας μπουζουριάζανε όλους ξανά πίσω στη Μακρόνησο. Περισσότερο με έχει εντυπωσιάσει η πρόσληψη της «17Ν» από …κομμουνιστές, η έστω, κομμουνίζοντες (από άλλους δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις): Θαυμάζαμε μια σούπερ ένοπλη οργάνωση, που εκτελούσε αμερικανούς(!), έλληνες, τούρκους, λήστευε, έβαζε βόμβες κλπ. ανενόχλητη επί …27(!) συναπτά έτη! Ενώ ξέρουμε και από ιστορική εμπειρία, πως κανένα παράνομο κλιμάκιο του ΚΚΕ δεν άντεξε περισσότερους από κάτι μήνες στην καλύτερη, πριν εξαρθρωθεί. Και παρά τα πολύπλευρα λαϊκά ερείσματα του ΚΚΕ και την υποστήριξη από τις Λ.Δ. (Αλλά, βέβαια, ξέχασα, οι κουκουέδες, με την πολύχρονη εμπειρία στην παρανομία, ήταν χαζόβλακες μπροστά στα απαστράπτοντα πνεύματα ενός Τζωρτζάτου, ενός …Ξηρού η ενός πασόκου (και κυπατζή, όπως ακούστηκε) ….Κουφοντίνα!) Φαντάζεται κανείς στη θέση της «17Ν» π.χ. μια «ΝΕΑ ΟΠΛΑ» υπό την καθοδήγηση του ΠΓ/ΚΚΕ; Τα ίδια θάλεγα και για τους διάφορους αρειμάνιους μαζιότηδες και Σια. Η την …«απόδραση» αυτού του φοβερού τρομοκράτη και εν ταυτώ αστέρα ευφυϊας Χ. Ξηρού, που τάχατες δεν μπορούν, όχι η αστυνομία αλλά η ΚΥΠ και η DIA/CIA, ένα χρόνο τώρα, να ξετρυπώσουν. Οι …καϋμένες! Είναι φανερό, ότι ….μας ψεκάζουν! Το να τα χάφτουν όλα αυτά οι μικροαστοί είναι φυσιολογικό αφού (θεωρούν πως ) τους συμφέρει. Αλλά και οι κομμουνίζοντες;
Πίσω στην επικαιρότητα: Απόψε το MEGA είχε σχεδόν 20 λεπτά ρεπορταζ για «Ρωμανό». Ξετσίπωτη προβολή/υποστήριξη από κανάλια, που συνήθως ξεσπαθώνουν για τις …βιαιότητες του ΠΑΜΕ, όταν δεν μπορούν να τις θάψουν στην αφάνεια. Να και η …«κατάληψη» της ΓΣΕΕ από τους «αντιεξουσιαστές», δόσε και φωτιές, να και το ΤΕΙ, μέχρι και το λιποθυμικό επεισόδιο του πιτσιρικά σε λάϊβ αναμετάδοση. (Πόσοι κομμουνιστές λιώσανε στις φυλακές και δε μάθαμε καν αν πεθάνανε…) Τόσο βαθειά «δημοκρατική-αριστερή» μετάλλαξη δεν έχω ματαδεί.
(συνεχίζεται)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Μη μακρηγορώ. Η αστική τάξη έχει την ευχέρεια να διαμορφώνει και την «αντίσταση» στον …εαυτό της, κατά πως βολεύει τον εαυτό της, έχοντας πάντα την προσοχή της στον κύριο αντίπαλό της. Κι αυτό παράλληλα με, και χωρίς να αποδιοργανώνεται (προς το παρόν) από, τις εσωτερικές συγκρούσεις της. Μια τέτοια «αντίσταση» ήταν και ο Δεκέμβρης 2008, και έτσι φαίνεται πως εξελίσσεται και ο Δεκέμβης 2014. Ταυτόχρονα φαίνεται πως και τότε (και σήμερα) εκφράζονται εσωτερικές αντιθέσεις της. Το πρόσφορο έδαφος υλοποίησης αυτών των μεθοδεύσεων είναι ο αντικομμουνισμός των μικροαστικών στρωμάτων και των ομάδων, που εκφράζουν αυτά τα στρώματα. Νάχουμε υπόψιν, πως, αν οι αστοί μπαίνουν σε κατάσταση συναγερμού για τον κομμουνιστικό κίνδυνο σε περίοδο κρίσης, οι μικροαστοί πέφτουν σε delirium tremens, γιατι έχουν και την ανασφάλεια του αδύνατου/εξαρτημένου. Τα γεγονότα του 08 μάλλον υποδαυλίστηκαν από αμερικανικά συμφέροντα εναντίον ευρωπαϊκών και ρωσικών, με επίδικο κύρια την ακύρωση του τον South Stream αλλά και άλλων ανοιγμάτων των δεύτερων. Ταυτόχρονα και οι δυό (αμερικάνοι και ευρωπαίοι) από κοινού και με τους ντόπιους, που συνήθως μοιράζονται ανάμεσά τους, σχεδιάζανε την εσωτερική υποτίμηση, που βόλευε τους πάντες. Το 08 ακόμη στην Ελλάδα κρίση δεν είχε εκδηλωθεί αλλά μεσουρανούσε σε Αμερική, είχε πλήξει και την Ευρώπη και όλοι ξέρανε πως ήταν θέμα χρόνου (και μεθοδεύσεων) νάρθει κι εδώ. Οι μικροαστοί οσμίζονταν τα δυσάρεστα τεκταινόμενα, τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης και ήταν δεδομένη η καναπεδάτη υποστήριξή τους όταν ενεργοποιήθηκαν από τους μηχανισμούς οι κατάλληλες ομάδες κρούσεις (αντιεξουσιαστές/αναρχοφασίστες) τραβώντας και όση από τη νεολαία τους μπόρεσαν, για να προλάβουν τους κομμουνιστές, μην πάρουν το πάνω χέρι εν μέσω αναταραχών. [ Παρένθεση: Νομίζω πως αναφέρεται και σε κομματικό ντοκουμέντο. Το βράδυ της Δευτέρας (8;/12) στην διαδήλωση στην Ομόνοια, επιχειρήθηκε και προβοκάτσια, που άμα είχε πετύχει θάχε δόσει άλλη τροπή στα γεγονότα, σε βάρος του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Ημουν μπροστά και τα είδα – το ακύρωσαν οι τριπλές αλυσσίδες. Μια ομάδα προβοκατόρων, με όχημα τα μ&*@#σμένα του τότε «Ενάντια» μπήκε στην Ομόνοια, επιχείρησε να διαχυθεί στο μπλοκ του ΚΚΕ για να σπάσει βιτρίνες και να βάλει φωτιές μέσα από τις γραμμές μας. Καταλαβαίνεις τι θα επακολουθούσε… ] Κάποιοι θα πουν «υπερβολές» και «συνομωσιολογία», αλλά αν προσέξεις τίποτε δεν είναι περίεργο και όλα αυτά επαληθεύονται από τις μετέπειτα εξελίξεις. Η αστική τάξη κρατάει τους αναρχομπάχαλους μονίμως σε «θερμή εφεδρεία» όπως λέμε οι μουτζούρηδες, τα «Εξάρχεια» μονίμως σε κατάσταση αναβρασμού, για διαχρονική χρήση και πολλούς λόγους, που γίνονται πιο κατανοητοί σε τέτοιες στιγμές. Είναι ρουτίνα το «Λευτεριά στον αναρχικό τάδε». Όπως προσφυώς παρατήρησε ο Αναυδος, πάντα υπάρχει κάποιος αναρχικός η «επαναστάτης» που κάνει απεργία πείνας. Και τα συγκροτήματα τύπου πάντα είναι έτοιμα (όταν χρειαστεί…) να συμβάλουν στην «προετοιμασία» γεγονότων με τα μέσα τους. Κανα-δυο βδομάδες πριν τις 6/12/08 ένα δισέλιδο σαλόνι στα ΝΕΑ(;, η «Ε», δεν θυμάμαι ακριβώς, που) ήταν συνέντευξη-αγιογραφία κάποιου μεγαλοαναρχικού. Και δεν ξεχνιέται το πρωτοσέλιδο της «Ε»: «Μάθημα 10: επίθεση στα Αστυνομικά Τμήματα». Είναι μια Αγία Οικογένεια έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προβοκάρει το λαϊκό κίνημα. Τόσο απλά.
(συνεχίζεται)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Οι αναρχοφασίστες του 2014 δεν έχουν καμιά σχέση με τους αναρχικούς του 19ου-αρχών εικοστού αιώνα, όπως παρατήρησε κι ο ιστρολλικός. Σήμερα είναι το έτερο σκέλος του περιθωριακού (εισέτι) δικομματισμού: Από τη μια οι χρυσαυγήτες, από την άλλη οι αναρχοφασίστες. Και οι δύο υπηρετούν με τον τρόπο τους και στον τομέα τους την αστική τάξη, ανεξάρτητα τι λένε. Αλλωστε και οι δύο κατσικώνονται στους αδαείς για …«αντικαπιταλιστές». Ο μικρός λόγω ηλικίας δεν μπορεί να είναι πράκτορας. Όμως είναι πωρωμένος με τον αντικομμουνισμό της τάξης του, περιβάλλεται από πράκτορες και σαφέστατα δεν έχει καταλάβει που έχει μπλέξει. Μόνο η μάνα του μπορεί να τον σώσει, και το εύχομαι.
Εμείς, μόνη βοήθεια, που μπορούμε να του προσφέρουμε είναι να καταγγείλουμε τον ανθρωποφαγικό μηχανισμό, που τον αλέθει: Το αστικό κράτος σε συνεργασία με το «μάβρο μπλοκ». Και τους χρυσοφόρους φαρισαϊκούς υποκριτές, που τον «υποστηρίζουν». Κύριε Καλαμούκη….
Οι υπόλοιποι, ραντεβού στο συλλαλητήριο για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ την Κυριακή.

Αναυδος είπε...

Επιπροσθετα σε αυτά που ανεφερε ο Σεχταρ οι εξελιξεις δειχνουν ότι οδηγουμαστε για άλλη μια φορα σε μια εκτονωση της καταστασης μεσω τυφλης εξεγερσης Χθες π.χ καηκαν μια alpha bank, 2 atm, ένα βανακι του οτε και εγινε επιθεση στο ατ βυρωνα. Οι ενεργειες αυτές των αναρχοφασιστων σε καμια περιπτωση δεν βοηθουν τη δικαιωση του αιτηματος του ρωμανου. Πιθανολογω ότι και αυτοι ψαχνουν ένα νεκρο για να δικαιωσουν τον δεκεμβρη του 2008 που εσβησε στη ζαχαρη αχνη των κουραμπιεδων και στο μελι των μελομακαρονων των χριστουγεννων της ιδιας χρονιας. Από κοντα οι συνηθεις ηλιθιοι ανταρσιοι και ισως ποοι μαγωμενα οι συριζεοι.

Ποιος οεφελειται από μια συγκρουση με κεντρικο θεμα το δικαιωμα της μορφωσης ενός φυλακισμενου δεν χρειαζεται διδακτορικο για να γινει κατανοητο. Το καθεστως για αλλη άλληφορα στρεφει την οργη σε λαθος κατευθυνση.

Υγ. χθες πεθανε ένα παιδιακι 5 ετων από ελλειπη νοσοκομειακη περιθαλψη κιε ενας εργατης στη χαλυβουργια βολου. Εγκληματα κι αυτά του καθεστωτος που όμως δεν διαφημιζονται γιατι ετσι θα φανει ότι το προβλημα είναι ο καπιταλισμος κι όχι ο αθανασιου ή η καταστολη

Ανώνυμος είπε...

H καταδίκη των κρατικών αρχών, της συμπεριφοράς, του ρόλου και των στοχεύσεών τους, δε πρέπει να μεταφράζεται αυτόματα σε συμπάθεια πόσο μάλλον σε αλληλεγγύη στον οποιονδήποτε.

Θυμάμαι για παράδειγμα πόσο μεγάλο σοκ είχα νιώσει το βράδυ που διαπράχτηκε το κρατικό έγκλημα της οδού Νιόβης το 1998 και την οργή μου το πρωινό, κανα δυο μέρες μετά, που πληροφορήθηκα το θάνατο/δολοφονία του Ματέι (ή κάποια χρόνια αργότερα όταν στην αίθουσα του δικαστηρίου ανακοινώθηκε ότι τελικά δεν υπήρχε ούτε ένας ένοχος). Ήταν από τις περιπτώσεις που θα έλεγα ότι "κάτι έσπασε μέσα μου". Θα μπορούσε όμως κανείς να νιώσει ποτέ συμπάθεια, πόσο μάλλον αλληλεγγύη, προς τον εγκληματία Ματέι;

Ανέφερα το παράδειγμα για το λόγο που έγραψα στην αρχή και όχι για να αφήσω να εννοηθεί ότι ο Ρωμανός μοιάζει με το Ματέι. Ο Ρωμανός ως άτομο μπορεί να είναι συμπαθής και σεβαστός για πολλούς και σημαντικούς λόγους (και είναι όντως). Ποιός θα μπορούσε για παράδειγμα να αμφισβητήσει το θάρρος του; Είκοσι έξι μέρες απεργία πείνας δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα (από μένα, δεν το κρύβω, έχει κάποιες χιλιάδες φορές περισσότερο θάρρος). Και το μεγάλο θάρρος του έχει ήδη καταγραφεί τελεσίδικα, ανεξάρτητα από το αν λήξει την απεργία πείνας την επόμενη μισή ώρα. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι θάρρος, ανθρωπιά κτλ μπορεί να τύχει να βρεις, και πολύ μάλιστα από αυτά, ακόμα και σε καθαρά ποινικούς κρατουμένους. Αυτό όμως που πρέπει να αξιολογήσει σε τέτοιες περιπτώσεις μια συλλογικότητα, δεν είναι τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου αλλά τη δράση του. Η δράση του Ρωμανού-ανεξάρτητα από τα κίνητρά του (που σηκώνουν συζήτηση)- ήταν υπέρ ή κατά του λαού; Είναι πάνω και σε αυτό που πρέπει να πάρουμε θέση.

Προσωπικά μπορώ να δικαιολογήσω πράξεις πολύ πιο ηθικά επιλήψιμες από τη ληστεία μιας τράπεζας (που δε πρέπει καθόλου να εξιδανικεύεται), αδυνατώ όμως να αντιληφθώ τη δράση του Ρωμανού ως κάτι άλλο από εχθρική για το λαό. Το τι άτομο είναι ο Ρωμανός θα το αξιολογούσαμε σε μια κουβέντα για το τι θα μπορούσε να ήταν ήδη ο Ρωμανός ή στο τι μπορεί να γίνει στο μέλλον (που μακάρι να γίνει).

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι αν στη περίπτωση του Ματέι χωρούσε στη περίπτωση των κρατικών αρχών ο παράγοντας ηλιθιότητα, στη περίπτωση της αδικίας που υφίσταται ο Ρωμανός δε χωρά τέτοιο πράγμα. Επιβάλλεται ετοιμότητα.

Θεωρώ τη μέχρι τώρα στάση του ΚΚΕ πολύ σωστή. Δε θα ήμουν αντίθετος και σε μια πιο δυναμική/μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο σε ένα πλαίσιο όμως υπέρ αιτημάτων/δικαιωμάτων των κρατουμένων (και ενταγμένο μέσα σε αυτό και το ζήτημα του Ρωμανού). Δεν είμαι όμως σύμφωνος σε μια προσπάθεια (ηθελημένη ή όχι) "αγιοποίησης" του Ρωμανού που εν τέλει συντελεί και αυτή (πάλι ηθελημένα ή άθελα) στο να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του συνανθρώπου μας. Ο Ρωμανός είναι ένας συνάνθρωπος που υφίσταται μια αδικία από ένα εξ ορισμού άδικο σύστημα και κράτος. Δεν είναι όμως συνοδοιπόρος ή φίλος (μακάρι να ήταν και μακάρι να γίνει).

Συμφωνώ με τα σχόλια Σεχτάρ, Άναυδου και λοιπών.

ρα

ΥΓ. Θεωρώ λάθος από πλευράς των συντελεστών της ελληνοφρένειας (και του Ζαραλίκου) το κοινό κείμενο με τον Πανούση. Μπορώ να τους κατανοήσω-δικαιολογήσω (Καλαμούκη-Μπαρμπαγιάννη) για το Λαζόπουλο, όχι όμως για το Πανούση.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Σεχταρ

Σε ευχαριστω που μπηκες στον κοπο να απαντησεις τοσο αναλυτικα.

Και μενα μου βρωμανε παρα πολλα για το Δεκεμβριο του '08.Δεν μου ''αρεσε'' ενστικτωδως απο την πρωτη μερα χωρις να εχω σχηματισει καποια αποψη ακομα για το τι ακριβως παιχτηκε.

Σιγουρα δεν ειναι τυχαιος ολος αυτος ο χαμος που εγινε,ουτε ειναι τυχαια η αδρανεια της αστυνομιας εκεινη την περιοδο.

Αν ανακατευεται και το θεμα του αγωγου στην υποθεση,τοτε πιθανον εκτος απο προβοκατσια - προληπτικο χτυπημα κατα του ε.κ. να ηταν και προβοκατσια κατα του Καραμανλη και της αστυνομιας με την εξης εννοια:

α)Αν η ΕΛ.ΑΣ. αδρανουσε (οπως και εγινε) τοτε η ΝΔ θα εχανε σε δημοτικοτητα απο τους ''νοικοκυραιους'' της βασης της

β)Αν η ΕΛ.ΑΣ. αντιδρουσε,να εσπρωχναν την κατασταση ωστε να συνεβαινε δευτερη (ή και αλλες) δολοφονια απο αστυνομικο,προκαλωντας ακομα μεγαλυτερη ζημια,και οξυνοντας περαιτερω την κατασταση.Ισως με αυτη τη λογικη να επιλεχθηκε η στρατηγικη α.

Οποτε μιλαμε για lose-lose κατασταση.

Παντως το ΚΚΕ το χειριστηκε καλα το θεμα,για αυτο δεν εχω την 6/12 σαν ''σφαλιαρα'' στο μυαλο μου(με εξαιρεση ισως τη γνωστη δηλωση της Αλεκας για τα τζαμια και τις λαικες επαναστασεις).Και δε θυμαμαι να επηρεασε εν τελει σημαντικα τη σταση του κοσμου απεναντι στους αγωνες και το συνδικαλισμο.Για παραδειγμα,πιστευω πως ο εμπρησμος της Μαρφιν ηταν πολυ πιο καταλυτικος στο μουδιασμα του κινηματος για μερικους μηνες.Αυτο που δε θυμαμαι ειναι αν ενισχυθηκαν συγκυριακα,μεχρι να ξεφουσκωσει ο Δεκεμβρης,τα ΕΑΑΚ και η ΑΡΕΝ εις βαρος της ΠΚΣ.

Για την προβολη που παιρνει ο α/α χωρος θα συμφωνησω,οπως και για την σταση του απεναντι στις ταξικες δυναμεις,αν και τους αποδιδω περισσοτερο βλακεια και ελλειψη πειρας (η πλειοψηφια των αναρχικων ειναι εφηβοι και φοιτητες) παρα ασφαλιτιλικι.

Οπως θα συμφωνησω και για την εκτιμηση που κανεις για τους 17νιτες,αλλα οπως βλεπεις και ο ιδιος ο Ρωμανος φαινεται να ειναι απο αλλη παστα.Σιγουρα ο χωρος στον οποιο κινειται θετει τα ορια της σκεψης του και των δρασεων του,αλλα οταν μιλαμε για μεμονωμενα ατομα,δεν μπορεις να μην λαβεις υπ οψιν τις προθεσεις τους και τις ιδιαιτεροτητες τους.

@ρα

Και γω οταν ειδα τα ονοματα αυτων των 2 ξερασματων μου σφιχτηκε το στομαχι.Μια ''κοκκινη'' σατιρικη εκπομπη υπαρχει,ειναι κριμα να τσαλακωνεται με κατι τετοια και να ξεπλενει τυπους σαν το Λαζοπουλο.