Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Περί κανονικότητας

Υπάρχει ένα καλό κι ένα κακό νέο.

Η κανονικότητα της μεταπολεμικής περιόδου ή των χρόνων της μεταπολίτευσης για την περίπτωση της Ελλάδας, που απέρρεε από τον παγκόσμιο συσχετισμό και την ύπαρξη της Σοβιετικής Ένωσης ως αντίπαλου δέους, ή έστω από τον απόηχο της ήττας της και την πρόσκαιρη ευφορία στο δυτικό κόσμο, στα happy 90's, και συμπυκνωνόταν σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά που όλοι γνωρίζουμε (κοινωνικό κράτος, σχετικά υψηλοί μισθοί, κτλ) έχει χαθεί οριστικά. Η κρίση δεν είναι μια στιγμή που περνάει και χάνεται, κάτι παροδικό που θα περάσει, αλλά φάση που επικυρώνει και εδραιώνει αυτήν την "ανισορροπία", καθιερώνει καινούρια δεδομένα και καταστρέφει "δημιουργικά" (για τους κρατούντες) τη βάση του προηγούμενου "κοινωνικού συμβολαίου".

Αν αυτό ισχύει για την οικονομία, μπορούμε να το επεκτείνουμε ως συμπέρασμα και για πτυχές του πολιτικού εποικοδομήματος και της καθημερινής μας πραγματικότητας. Το σημειώνω με αφορμή το χτεσινό χτύπημα στο Βέλγιο, που έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες, αντίστοιχες επιθέσεις στην Ευρώπη, και γίνεται κομμάτι της νέας καθημερινότητάς μας μαζί με τον πόλεμο, τα κλειστά σύνορα, το μαζικό προσφυγικό κύμα. Είναι το τίμημα της νέας τάξης πραγμάτων για τους λαούς, για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, ακόμα και για την ασφάλειά τους, που ανάγεται -υποτίθεται- σε αυταξία, για να προαχθεί σε βάρος των ατομικών ελευθεριών. Αλλά κινδυνεύει θανάσιμα, όσο εξακολουθεί να συνδέεται με την ελευθερία του κεφαλαίου να αναπτύσσεται, να εκμεταλλεύεται την εργατική δύναμη, να μακελεύει λαούς για τα κέρδη του. Και βασικά δεν υφίσταται σε έναν κόσμο διαρκούς 'κινητικότητας' χωρίς καμία σταθερά, ένα καθεστώς γενικευμένης ανασφάλειας, με βασικό συστατικό του σαξές στόρι του, τη μαύρη, ανασφάλιστη εργασία. Η καινούρια συνθήκη δεν είναι μια κατάστασης εξαίρεσης, αλλά κανόνας. Δεν είναι μια προσωρινή μπόρα, που θα τη διαδεχτεί ο ήλιος σε ένα γαλανό ουρανό, όσο εξακολουθούμε να θερμαίνουμε την καπιταλιστική μηχανή του κέρδους, που σωρεύει τα σύννεφα του πολέμου πάνω από το κεφάλι μας.

Η πραγματικότητα διαμορφώνει το φάσμα στο οποίο ελίσσεται το αστικό πολιτικό σύστημα, ακόμα και το "αριστερό άκρο" του, όπως στην περίπτωση της ΔΦΑ. Υπό "κανονικές (μεταπολιτευτικές) συνθήκες", η 'αριστερή κυβέρνηση' θα επιχειρούσε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μετριοπαθούς κεϊνσιανισμού, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Λαπαβίτσας, πχ ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ή έστω ένα παράλληλο πρόγραμμα, για να καταδείξουν τη 'διαφορετικότητά' τους. Αλλά αυτά κινούνται σε μια παράλληλη, εικονική πραγματικότητα.

Στις σημερινές συνθήκες, η ΔΦΑ είναι υποχρεωμένη να πνίγει την υποτιθέμενη διαφορετικότητά της στον πάτο του Αιγαίου και να βάζει τον εκπρόσωπό της να ξεφτιλίζεται, λέγοντας ότι οι Πακιστανοί πρόσφυγες δεν ήταν δεμένοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ούτε με κανονικές χειροπέδες, αλλά με πλαστικές. Πάλι καλά δηλαδή που δεν είπε ότι ήταν kinky αξεσουάρ, με γουνάκια.

Ο πόλεμος, η φτώχεια, το ξερίζωμα των προσφύγων από τον τόπο τους, το ISIS έχουν έρθει για να μείνουν. Δεν είναι μια ουρανόπεμπτη κατάρα, για να δοκιμαστεί η πίστη μας, αλλά θανάσιμη απειλή, που δοκιμάζει τη δύναμή μας, την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να αντιδρούμε αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες.

Αυτό διαμορφώνει αντίστοιχα και τη δική μας δράση, τα δικά μας πρακτικά καθήκοντα, που απαιτούν ευελιξία, νέες, ευφάνταστες μορφές, έξω από τα καθιερωμένα, έξω από τη ρουτίνα και τα γνωστά κουτάκια (μια εξόρμηση, μια αφισοκόλληση, μια πορεία, κτλ), που αν ήταν μια φορά ανεπαρκή κι αναποτελεσματικά (από μόνα τους)) στην προηγούμενη συνθήκη ισορροπίας, είναι εντελώς αναντίστοιχα με τη σημερινή συγκυρία. Κι αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο της εποχής, που θα εκλείψει, για να επιστρέψουμε κάποτε στη συνηθισμένη μας καθημερινότητα, που μας περιμένει για επιβράβευση στο τέλος του τούνελ. Αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που χάνεις...

Πού είναι λοιπόν τα καλά νέα; Μα σε αυτό ακριβώς. Αν κάποιος θέλει να έχει μια κανονική ζωή, να έχει μια δουλειά, έναν ικανοποιητικό μισθό, ένα σπίτι, τις προϋποθέσεις να μπορεί να κάνει παιδιά, οικογένεια, να έχει σύνταξη στα γεράματα, παιδεία και υγειονομική περίθαλψη, να απολαμβάνει κάποιες ανέσεις, αυτά τα όνειρα θα μείνουν θερινής νυκτός στο σημερινό πλαίσιο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Κι όποιος θέλει να τα κατακτήσει, πρέπει να παλέψει για την ανατροπή της.

Είναι δύσκολο; Οπωσδήποτε. Σαν μαραθώνιος σε ανήφορο. Αλλά είναι μονόδρομος, για να μη μας πάρει ο κατήφορος. Τρίτος, ίσιος δρόμος δεν υπάρχει.

17 σχόλια:

Vangelis είπε...

Πού είναι λοιπόν τα καλά νέα; Μα σε αυτό ακριβώς. Αν κάποιος θέλει να έχει μια κανονική ζωή, να έχει μια δουλειά, έναν ικανοποιητικό μισθό, ένα σπίτι, τις προϋποθέσεις να μπορεί να κάνει παιδιά, οικογένεια, να έχει σύνταξη στα γεράματα, παιδεία και υγειονομική περίθαλψη, να απολαμβάνει κάποιες ανέσεις, αυτά τα όνειρα θα μείνουν θερινής νυκτός στο σημερινό πλαίσιο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Κι όποιος θέλει να τα κατακτήσει, πρέπει να παλέψει για την ανατροπή της.

Διαφωνώ με το συμπέρασμα σου αυτό και το βρίσκω να είναι δικός σου ευσεβής πόθος. Νομίζω πως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (20 ή και 30%) του αρκεί να ταυτιστεί με μια μεγάλη πολυεθνική ή με μια συστημική τράπεζα ή με μια τεράστια επιχείρηση, να δουλέψει για αυτήν και να διατηρήσει ένα σχετικό επίπεδο ποιότητας ζωής και κυρίως καταναλωτική ευχέρεια. Οι βόμβες μπορεί λίγο να τους τρομαξουν αλλά με λίγο κατανάλωση παραπάνω θα τους περάσει. Μια χαρά μπορεί να συνεχιστεί το σύστημα με αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους. Οι υπόλοιποι στα κατεργα στις γαλερες και στις φαβελες. Όλα αυτά γίνονται χρόνια και χρόνια σε χώρες όπως η Κολομβία ή το Μεξικό. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι εκεί ένα ποσοστό του πληθυσμού δεν απολαμβάνει τον πλούτο του και γενικά το καπιταλιστικο φαντασιακο;

Ανώνυμος είπε...

Ποια κανονικότητα ρεεεϊ;

Εδώ το Κόμμα αγοράζει τον Ίμπρα και σεις μου λέτε για κανονικότητα;

http://www.contra.gr/Columns/contra-epithesi/china/ekswfrenikh-protash-apo-kina-gia-zlatan.3970922.html

Το Κόμμα να πάει για Στεφ Κάρι τώρα πριν μας τον πάρει κανένα ΚΚΠορτογαλίας ή ακόμα χειρότερα τίποτα οπορτούνες Γάλλοι.

ΒΧ

Cos είπε...

@Vagelis
"Νομίζω πως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (20 ή και 30%) του αρκεί να ταυτιστεί με μια μεγάλη πολυεθνική ή με μια συστημική τράπεζα ή με μια τεράστια επιχείρηση, να δουλέψει για αυτήν και να διατηρήσει ένα σχετικό επίπεδο ποιότητας ζωής και κυρίως καταναλωτική ευχέρεια.Μια χαρά μπορεί να συνεχιστεί το σύστημα με αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους"
Όμως άλλο ένα 20% ή και 30% του πληθυσμού ζει μέσα στην φτώχεια και την μιζέρια και μπορεί κάλλιστα να ταυτιστεί όχι με κάποια πολυεθνική, αλλά με την επανάσταση. Μια χαρά μπορεί να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ το σύστημα με αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους.

Ανώνυμος είπε...

@Cos

Σωστότατο σε βρίσκω!
Έτσι κι αλλιώς ακόμα και με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, αυτό το 20-30%, όταν θα έρθει η επανάσταση (αντικειμενικά) θα κάνει σοπινγκ θεραπι, σε αντίθεση με τους άλλους που θα πρέπει να πολεμήσουν για να ζήσουν...
Παρόλα αυτά πιστεύω είναι πολύ πολύ αισιόδοξο, ότι θα μείνει ή ότι έχει μείνει (στην Ελλάδα τουλάχιστον) 20-30% μικροαστική τάξη!

Ιβάν Τζόνι

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

https://die3odos.wordpress.com/2016/03/23/%CF%80%CF%89%CF%83-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%B7%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B5/

για τους διαφωνουντες με το ...συμπερασμα του αρθρου

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικο κειμενο.
Παρακολουθω αλλα εχω καιρο να γραψω διοτι τρεχω στην τελικη ευθεια για το νεο μελος της οικογένειας...
Με βαλε σε πειρασμο στο προηγούμενο θρεντ ο γνωστός συριζαιος λαφαζανικος αλλα πηρε απο αλλους απαντησεις.

Tους συντροφικους χαιρετισμους μου. Θα επανέρχομαι πιο συχνα σε λιγο καιρο...

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Βαγγέλη, αφενός αυτό που λέει ο Κος. Αφετέρου, υπάρχει διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και αυταπάτης. Δε λέω ότι διαλύονται αυτομάτως οι αυταπάτες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυταπατώμενων παύει να υφίσταται η εμπειρική, αντικειμενική βάση της αυταπάτης τους.

Ευχαριστώ Ρατμ και καλά γεννητούρια.

Ανώνυμος είπε...

“Ο πόλεμος, η φτώχεια, το ξερίζωμα των προσφύγων από τον τόπο τους, το ISIS έχουν έρθει για να μείνουν. Δεν είναι μια ουρανόπεμπτη κατάρα, για να δοκιμαστεί η πίστη μας, αλλά θανάσιμη απειλή, που δοκιμάζει τη δύναμή μας, την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να αντιδρούμε αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες….Κι όποιος θέλει να τα κατακτήσει, πρέπει να παλέψει για την ανατροπή της.”
Το κείμενό σου είναι ρεαλιστικό ,αλλά αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας,με τα οποία συμφωνώ .Διαβάζοντάς το μου ήρθε στο νου αυτό το ποίημα;
«Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό.
Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα.
Η ζωή είναι ένα δώρο που μας δίνεται μία φορά.» Χρόνης Μίσσιος
…Είναι δύσκολο; Οπωσδήποτε. Σαν μαραθώνιος σε ανήφορο. Αλλά είναι μονόδρομος, για να μη μας πάρει ο κατήφορος. Τρίτος, ίσιος δρόμος δεν υπάρχει.
mt

Ανώνυμος είπε...

Υγεία και στους τρεις σας ratm και να δεις το παιδάκι σου όπως αυτό επιθυμεί

ρα

Ανώνυμος είπε...

@mt

Σε συμπαθώ πολύ και μόνο για καλό το λέω. Άσε τους Μίσσιους πιάσε καναν Μπρεχτ.
Δε χρειαζόμαστε κανένα άλλοθι απραξίας. Διότι ως τέτοιο χρησιμοποιείται ο Μίσσιος.
Ο συγκεκριμένος έμεινε όντως κύριος, αλλά τα πολιτικά του συνθήματα ήταν μακριά από τη βία, επιστροφή στην φύση, αυτονομία κλπ. Και γι αυτά τα συνθήματα και αυτή την παραίτηση τιμήθηκε με συνεντεύξεις από τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ. Δεν μιλήσανε ας πούμε οι δημοσιογράφοι με γυναίκες που ως κορίτσια πολέμησαν στον ΔΣΕ και ακόμα πάνε σε τιμητικές εκδηλώσεις για το ΔΣΕ με ψηλά το κεφάλι. Αυτές τις γιαγιάδες γιατί δεν τις μιλάνε;

Αφήστε τους Μίσσιους, αυτούς που παραιτήθηκαν.
Πιάστε τους ορεινίσιους, αυτούς που πήραν τα βουνά.

σαπορ τουτουρκι

Ανώνυμος είπε...

@σαπορ τουτουρκι
Ευχαριστώ για την παρατήρηση,διαβάζω και Μπρέχτ που είναι κορυφή,αλλά στη ζωή χρειάζονται όλα,και από τις λάθος στάσεις ή αποφάσεις παίρνεις διδάγματα.Για τα υπόλοιπα σίγουρα τα ΜΜΕ δε θα προβάλλουν ποτέ τέτοια πρότυπα γυναικών, δεν τους εξυπηρετεί. ..θέλουν τη γυναίκα όπως την παρουσιάζουν τα μεσημεριανάδικα ή οι παλιές ειδήσεις του star!
Αγωνίστηκαν τόσο (πλύση εγκεφάλου) για να το πετύχουν!!
Τα λόγια του Μίσσιου με εκφράζουν ως άποψη,το να αγωνίζεσαι να μείνεις άνθρωπος (με ότι συνεπάγεται )αυτό μέσα στη γενικευμένη βαρβαρότητα,είναι όντως πολιτική μάχη!Αν τελικά καταφέρεις να μείνεις άνθρωπος, το επόμενο βήμα συμφωνώ είναι τα βουνά...Και ότι αυτά συμβολίζουν!
mt

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

mt, εγώ δε θα σου πω να μη διαβάζεις Μίσσιο. Χρήσιμος είναι, αρκεί να τον ξεπεράσεις κάποτε και να μη μείνεις εκεί. Κι αυτό το λέω γενικά, έχοντας περάσει κι εγώ από φιλομισσικό στάδιο, κι όχι για το συγκεκριμένο απόσπασμα.

Ανώνυμος είπε...

Απολίθωμα,ίσως έχεις δίκιο ,μπορεί να περνάω μια τέτοια φάση,έχω περάσει πολλές και με διάφορους ,με το Βρεττάκο,τον Ελύτη,το Ρίτσο και ειδικά με το Λειβαδίτη...Το ίδιο συμβαίνει και με την μουσική!Όλα αυτά μετά τα "σέρνω" μαζί μου και αναλόγως τις καταστάσεις που προκύπτουν τα ανασύρω ,άλλοτε σαν όπλα καταπολέμησης της θλίψης που με κατακλύζει από τα τεκταινόμενα(μέθοδος ψυχοθεραπείας που λες και συ) και άλλοτε σαν αντίδρασης και αντίστασης!Αυτό άλλωστε δεν προσφέρει η ποίηση και η κάθε μορφή τέχνης;
Ελπίζω και γω να περάσω κι απ' αυτό!!

Ανώνυμος είπε...

Ξεπέρασε τις προσδοκίες τους...

http://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=23/3/2016&id=16149&columnId=161

Ποιον άραγε ξάφνιασε το «μπράβο» που εισέπραξε ο Αλ. Τσίπρας απ' τους Β. Σόιμπλε και Μ. Σαπέν; Σίγουρα κανέναν απ' όσους παρακολουθούν την αφοσίωση με την οποία ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του υλοποιούν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ανακάμψει η κερδοφορία του.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, σε κοινή συνέντευξή τους, ρωτήθηκαν: «Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;».
«Εγώ τον εμπιστεύομαι» δήλωσε ο Μ. Σαπέν.
«Φυσικά και εγώ», απάντησε ο Β. Σόιμπλε.

«Πώς έτσι; Είναι γιατί μιλάει φέτος λιγότερο ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;» επέμεινε ο δημοσιογράφος.
«Οχι, δεν είναι έτσι» απάντησε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφάσεις στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι, να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Ελληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως».

Ο Μ. Σαπέν πρόσθεσε ότι «πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους».

Μάλιστα, για να μην επαναπαυτεί η κυβέρνηση στις «δάφνες» που της απένειμαν για το έργο της, επισήμαναν ότι δεν πρέπει να «χαλαρώσει», αλλά «να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Το σωστό να λέγεται. Δικαίως εισπράττει τους επαίνους Σόιμπλε και Σαπέν η κυβέρνηση. Μόνο που την κυβέρνηση που εμπιστεύονται ο Σόιμπλε, ο Σαπέν και οι λοιποί της συνομοταξίας, δεν πρέπει να την εμπιστεύεται ο λαός. Για τους λόγους που αυτοί τη χειροκροτούν, ο λαός πρέπει να την αντιπαλέψει.

#################

ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8830240

Πέφτουν οι μάσκες για τον πραγματικό ρόλο της ΝΑΤΟικής αρμάδας
Την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας «παραπονιέται» για την «αναποτελεσματικότητα» της ΝΑΤΟικής επιχείρησης, ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ουσιαστικά ομολογεί ότι η επιχείρηση δεν αφορά το Προσφυγικό...

#################

Τρίτη 22 Μάρτη 2016

Καθόλου αθώα...

http://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=22/3/2016&id=16148&columnId=161

Εδώ και μερικούς μήνες, κάμποσες ΜΚΟ «αγνώστου» προέλευσης και ταυτότητας σουλατσάρουν στα νησιά και στα σύνορα, λειτουργώντας υπεράνω οποιασδήποτε κρατικής υπηρεσίας, με τη βούλα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Το περιστατικό με την παρακίνηση των προσφύγων να περάσουν στα Σκόπια παρακάμπτοντας την Ειδομένη, είναι χαρακτηριστικό.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, αναμένεται να αναπτυχθούν σε κομβικά σημεία της χώρας μερικές εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) «υπάλληλοι» υπηρεσιών από διάφορα κράτη - μέλη της ΕΕ, για να συνδράμουν στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ γι' αυτό το σκοπό στα ελληνικά νησιά έχουν ήδη αφιχθεί Τούρκοι αξιωματούχοι.

Είναι φανερό ότι ο συνωστισμός στελεχών υπηρεσιών και μηχανισμών διάφορων καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών με αντιτιθέμενα συμφέροντα και επιδιώξεις στην περιοχή, δεν μπορεί παρά να γεννά ανησυχία. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με το γεγονός ότι στο Αιγαίο περιπολεί το ΝΑΤΟ - το οποίο σημειωτέον δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η διαχείριση του Προσφυγικού από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μόνο «αθώα» δεν είναι, σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι και οι ανταγωνισμοί «χτυπάνε κόκκινο».

#################

Επιστροφή στην...κανονικότητα!

O 4:14

Ανώνυμος είπε...

@ratm

Διαβάζω τους σχολιασμούς σου ratm.

Να Σας Ζήσει! Να το δείτε όπως το επιθυμείτε!

0 4:14


Ανώνυμος είπε...

Αλλού έχουν ξεμπερδέψει με αυτά τα παλαιοκομματικά δίπολα, καπιταλιστές - εργάτες, φεουδάρχες – δουλοπάροικοι, δουλοκτήτες – δούλοι. Είναι πολύ μπροστά. “Κανονικές” χώρες αναγνώστη μου, όχι μη κανονικές όπως υπονοούν για την δική μας ανησυχούντες τηλεπαρουσιαστές, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ιστορικοί.

Οι άνεργοι και υποψήφιοι εργαζόμενοι κάθονται πίσω από βιτρίνες για να τους δουν οι μελλοντικοί εργοδότες. Συνειρμός που φέρνει στο μυαλό κάποιων τα ξακουστά “σπίτια” του Άμστερνταμ. Όταν χρεοκοπούν τα «πρότυπα» του καπιταλισμού στην Σκανδιναβία
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7870744

Χώρες - πρότυπα όπου η πολύχρωμη κυβέρνησή της ψήφισε νόμο με τον οποίο ζητά μέρος από τα τιμαλφή από τους πρόσφυγες ως εγγύηση για να καλύψει «μέρος των εξόδων» υποδοχής τους!
http://www.902.gr/eidisi/kosmos/83173/i-kyvernisi-tha-katashei-ta-timalfi-ton-prosfygon-gia-na-kalypsei-meros-ton

Ενώ οι φιλάνθρωποι καπιταλιστές κάνουν μία μικρή παραχώρηση, το 1/3 του μισθού. Και φυσικά ανταμείβονται για την καλή τους πράξη με επιδότηση από τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ. Εργοδότες εργαζόμενοι, πάντα φίλοι. Με την πρασινοκόκκινοροζ συμμαχία στα καλύτερά της.

Με το 1/3 του μισθού θα προσλαμβάνονται οι πρόσφυγες
Τη βαρβαρότητα αυτή στηρίζουν κυβέρνηση, εργοδοσία και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8831676

Και δεν είναι μόνο εκεί. Αλλά και σε άλλες “κανονικές” χώρες - πρότυπα. Οι κατευθύνσεις ευρωπαϊκές και με τις προσθήκες - παρατηρήσεις - ιδέες του ΔΝΤ

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8667128

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8677141

Φθηνό, νεαρής ηλικίας και μορφωμένο εργατικό δυναμικό. Δεν χρειάζεται εξειδίκευση άρα δεν χρειάζονται έξοδα εκπαίδευσης. Είναι νεαρής ηλικίας με φιλοδοξίες και άρα θα μαθαίνει γρήγορα και θα δουλεύει αρκετά. Καπνίζει και θα αυξήσει και τον τζίρο της καπνοβιομηχανίας. Και αν δυσανασχετεί, μπορεί να του πετάνε και μία ευρωπαϊκή απειλή απέλασης ίσα-ίσα για να το ξανασκεφτεί.

Και φυσικά θα έχεις και τους ανησυχούντες πατριώτες της κάθε κανονικής ή μη κανονικής -εντός ή εκτός εισαγωγικών – χώρας να φωνάζουν πως οι ξένοι τους παίρνουν τις δουλειές. Χωρίς να πουν κουβέντα για τον ταχυδακτυλουργικό Καπιταλισμό που κάνει μαγικά, εμφανίζει κέρδη και ρίχνει τα βάρη και τις αιτίες της φτώχειας τους στον πιο αδύνατο.

Μάλλον αυτές θα είναι οι αξίες της Ευρώπης που όλοι τους αγάπησαν

Επιστροφή λοιπόν στην..κανονικότητα

Μη Κομμουνιστικά Οργανωμένο Τρολάρισμα (Μ.Κ.Ο.Τ)

O 4:14

Ανώνυμος είπε...

Άμα γουστάρετε πρόσφυγες και μετανάστες, να τους πάρετε σπίτι σας, έγραφαν ειρωνικά τα ναζι-άρι(κ)α και χρυσαυγήτικα friendly troll του διαδικτύου που γράφουν με greeklish. Πήραν την απάντησή τους από την αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού.
http://fadomduck2.blogspot.gr/2016/03/blog-post_79.html

Αλληλεγγύη που εκφράζεται, παρά τα hoaxes με την πάνω-κάτω παρόμοια “μαγειρική”

Το 50% των ελληνικών hoaxes απευθύνονται σε φασίστες γράφει το "σπάσμενο παράθυρο" spasmenoparathyroblog.wordpress.com

https://spasmenoparathyroblog.wordpress.com/2016/03/21/%CF%84%CE%BF-50-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-hoaxes-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CF%86%CE%B1/

#################

Χαμογέλα ρε τι σου ζητάνε; Χρονομισιότικη ατάκα που επαναφέρει η Αυγή με αφορμή την απόλυση μιας υπαλλήλου

Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016

Η Σοφία... και η κοροϊδία

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8777416

Πέρα από τα όρια της κοροϊδίας κινείται το ψυχοπονιάρικο άρθρο που φιλοξένησε η «Αυγή» με τον τίτλο «Χαμογέλα, ρε Σοφία... τι σου ζητάνε;», για απολυμένη στο «Πλαίσιο» στη Λάρισα και όλες τις υπόλοιπες «Σοφίες». Μόνο που μέσα στη «σοφία» του ο συντάκτης ξέχασε να μας πει: Αν τόσο νοιάζονται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τις «Σοφίες» και το χαμόγελό τους, γιατί νομοθετούν για τα αφεντικά της κάθε Σοφίας; Γιατί λύνουν τα χέρια στους επιχειρηματίες για να έχουν αυτό το πάμφθηνο εργατικό δυναμικό που ο αρθρογράφος περιγράφει; Και γιατί όταν η Σοφία και κάθε Σοφία βρεθεί στο δρόμο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, θα την αφήσει στο έλεος, χωρίς επίδομα ανεργίας και δικαιώματα; Μα γιατί αυτά προτάσσει η «καπιταλιστική ανάκαμψη» που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι όσο για τις Σοφίες του κόσμου αυτού, για να σταματήσουν να τις περιγελάνε για την αδυναμία τους, και για να ξανάρθει το χαμόγελο στα χείλη τους, ένας δρόμος υπάρχει: Οργάνωση και αγώνας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στους επιχειρηματίες και τις «ψυχοπονιάρικες» κυβερνήσεις τους, μέχρι να «παγώσει» το δικό τους γέλιο...

#################

@Μπρεζνιεφικό απολίθωμα
Να με συγχωρείς για την μονοπώληση της συζήτησης. Όποτε νομίζεις πως το παρατραβώ, με κόβεις. Ή βγάζεις κάρτα.

#################

Επιστροφή στην...κανονικότητα!

O 4:14