Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Πρώτη φορά αριστερά

Απολιθωμένες Αμπελοφιλοσοφίες στον Κόκκινο Πλανήτη 18
Η 18η εκπομπή μας, ή αλλιώς πρώτη στη μετά Σύριζα (μ.Σ.) εποχή, καταπιάνεται με το εκλογικό αποτέλεσμα (πρώτη φορά αριστερά!), τις ποσοστιαίες αυξομειώσεις και τους ποιοτικούς δείκτες, το σχηματισμό κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου (άλλη μια φορά ΠΑΣΟΚ), και τις προοπτικές της επόμενης μέρας.Σχολιάζουμε μεταξύ άλλων την εκλογική καταγραφή του ΚΚΕ ανά την επικράτεια, τους Λεβέντες (με κεφαλαίο ή χωρίς) και τις στυμμένες λεμονόκουπες των εκλογών, τα πρώτα δείγματα Πασοκογραφής της νέας κυβέρνησης, τη διαφορά λιτότητας και λιτού βίου, και του 89’ από το 15’.Κάθε παρατήρηση, επισήμανση, συμπλήρωση, ευπρόσδεκτη στα σχόλια. Καλή ακρόαση.

Η εκπομπή παρουσιάζεται σε 4 τμήματα καθώς το Youtube για κάποιον μυστήριο λόγο, μας υποβίβασε στο όριο των 15 λεπτών.




5 σχόλια:

Rocan είπε...

Λόγω μουσικής θα σας έριξε μάλλον... Κατεβαίνεις σε "αξιοπιστία" όταν χρησιμοποιείς copyrighted υλικό...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η εκπομπή και νομίζω ότι πιάσατε σωστά τα πράγματα.

Αναμένω με ενδιαφέρον και την ανάρτηση με τα πιο εξειδικευμένα εκλογικά στοιχεία για τα οποία έγινε αναφορά στην εκπομπή.

Ενστασούλα έχω σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ. Εντύπωσή μου είναι ότι τα ποσοστά αυτών των δυο δεν αθροίζονται. Αν το ΚΙΔΗΣΟ δεν κατέβαινε, πιστεύω ότι αυτοί οι ψήφοι θα τριχοτομούνταν. Ένα κομμάτι θα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ, ένα άλλο στο ΣΥΡΙΖΑ και ένα τρίτο στην αποχή κυρίως και δευτερευόντως στο ΠΟΤΑΜΙ ή σε μικρότερα κόμματα. Και από αυτά τα τρία κομμάτια, δε πιστεύω ότι το κομμάτι που θα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ θα ήταν το μεγαλύτερο. Ούτε και νομίζω ότι αυτό είναι το τέλος της συμπίεσης του ΠΑΣΟΚ. Βασικά πιστεύω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ ως όνομα κόμματος έχει πια πεθάνει. Δε βλέπω ποιός θα μπορούσε να αναλάβει με επιτυχία μετά από το Βενιζέλο. Ούτε ο Λοβέρδος, ούτε ο Ανδρουλάκης (ο Νίκος), ούτε ο Κωνσταντινόπουλος έχουν το "ειδικό βάρος" του Βενιζέλου που να αποτελέσουν κάποιο πόλο συσπείρωσης κάποιων προσώπων. Το κυριότερο όμως είναι ότι τα μεγέθη των κομματικών χρεών είναι τόσο μεγάλα σε συνάρτηση με το ποσοστό ώστε δε βλέπω πώς μπορεί να υπάρξει διέξοδος.

Μια άλλη ενστασούλα που έχω είναι ότι ο ρόλος των αμερικάνων σε γεγονότα όπως ο Δεκέμβρης του 08 ή η προώθηση του ΓΑΠ δεν είναι καπνός χωρίς καθόλου φωτιά.

Στη περίπτωση του Λεβέντη ειπώθηκε ότι αυτό "παίχτηκε" σε ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης. Επιβεβαιώνω καθώς στο αυτοκίνητο, στο δρόμο της επιστροφής, ακούω καμιά φορά την αναμετάδοση της αθλητικής εκπομπής του Ραπτόπουλου με τον Κόκκινο στο Metropolis και εκεί έβγαιναν τη τελευταία εβδομάδα διάφοροι και έλεγαν "θα/να ψηφίσουμε Λεβέντη". Δεν ξέρω όμως κατά πόσο μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι υπήρξε κάποιο κέντρο πίσω από αυτό.

Η έδρα που κερδίζει το ΚΚΕ στο Ηράκλειο είναι οπωσδήποτε καλή εξέλιξη αλλά δυστυχώς δε βλέπω στο νησί ιδιαίτερες προοπτικές για το άμεσο μέλλον. Τέτοιες φαίνεται να υπάρχουν σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και (θα επιμείνω σε αυτό αν και ίσως καταντώ εμμονικός) σε Θεσσαλία που διαισθάνομαι (όπως έγραψα σε άλλο σχόλιο) ότι διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για το προσεχές διάστημα.

Συμφωνώ με το ότι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μάλλον την ξεχνάνε για δημιουργία επόμενου αναχώματος. Τυχόν διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δημιουργηθεί ανάχωμα σαφώς και δε μπορεί να αποκλειστεί(το αντίθετο). Δε θα είναι όμως και τόσο επιτυχημένη. Δε πρέπει να υποτιμάμε τη γλύκα της υπουργικής καρέκλας και οι Λαφαζανικοί πήραν αρκετές. Δε θα δεχτούν εύκολα να τις αφήσουν όλοι-ούτε και πλέον θα μπορούν να πουλήσουν προφίλ ότι "δεν ξέρουν τίποτε για το φόνο".

ρα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όντως, κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε ρόσεαν (το e πού πήγε;) αλλά δεν το ξέρω ακριβώς, γιατί δεν είναι δικός μου ο λογαριασμός. Ούτε ο ανδρέας έχει βρει άκρη δηλ, τι ακριβώς του καταλόγισαν ως παράβαση..

Ρα, αν γίνει με το καλό αυτό που προανήγγειλε ο ανδρέας, δε θα είναι μόνο μία, αλλά ολόκληρος ξεχωριστός κύκλος σχετικών αναρτήσεων. Αλλά ας μη λέμε μεγάλα λόγια, πριν το δούμε στο χαρτί ή τέλος πάντων στην οθόνη.

Έχω κι εγώ διάφορες παρατηρήσεις στις ενστασούλες, θα περιοριστώ στις εξής τρεις.
Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιο κέντρο, αλλά ο λεβέντης είναι στην πολιτική πιάτσα είκοσι χρόνια τώρα και όλοι το θεωρούσαν γραφικό. Τι έγινε δηλ ξαφνικά και ανακάλυψαν το μεγάλο ηγέτη, που αξίζει να τον ψηφίσουν; Πού τον βρήκαν, για να τον θυμηθούν; Δηλ το μόνο που υπάρχει από πίσω είναι μια πετυχημένη πολιτική καμπάνια από το διαδίκτυο κι άλλα μμε, πλην τηλεόρασης;
Η έδρα στο ηράκλειο δε συμβαδίζει με ποσοστά, όπως σημειώσαμε και στην εκπομπή, αλλά γνωρίζοντας πώς λειτουργεί ένας κόσμος, που δεν έχει τα δικά μας κριτήρια, είναι πολύ πιθανό να παίξει κάποιο ρόλο στις διαθέσεις του και στο πώς μας αντιμετωπίζει. Μπορεί και όχι, μια εικασία κάνω.
Η ανταρσυα δεν προσφέρεται αυτή τη στιγμή και με αυτούς τους όρους να γίνει το επόμενο ανάχωμα. Μπορεί να είναι η ίδια κομμάτι του αναχώματος που θα δημιουργηθεί, ή να συμμετέχει σε αυτό ένα κομμάτι της. Αλλά δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, νομίζω, όσο μένει εκτός βουλής. Μόνο με μια διάσπαση της αριστερής πλατφόρμας, θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά όπως λες κι εσύ, η γλύκα των υπουργικών θώκων είναι μεγάλη και δεν προβλέπεται να την αφήσει τόσο εύκολα/σύντομα το λαφαζανέικο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Συμπληρώνω επίσης και αυτό, που μου έστειλε ένας σφος αναγνώστης στο μέιλ. Γιατί εδώ (δηλ εκεί) κάνουμε ρεπορτάζ, όχι μαλακίες..

http://www.alimosonline.gr/5928-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CE%B4%CE%B5-%CE%B2%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AD

Ανώνυμος είπε...

Για το Λεβέντη είναι βασικά που δε μπορώ να βρω σε ποιον θα χρησίμευε και πώς θα χρησίμευε ο Λεβέντης. Και βέβαια νομίζω ότι το ποσοστό των χαβαλέδων-ας τους πούμε έτσι-ψηφοφόρων δεν είναι καθόλου αμελητέο. Συνετέλεσε αρκετά και ο Μητσικώστας με μια δήλωση που είχε κάνει.

Μακάρι να γίνει αυτό που λες στο Ηράκλειο μιας και είναι πολυάνθρωπος νομός.

ρα