Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Πόσο πασόκοι είσαστε

Υπάρχει μια γνωστή φράση που λέει πως κατά βάθος όλοι πασόκ είμαστε –και έχει μια βάση. Αλλά και η πασοκιά έχει κι αυτή τις διαβαθμίσεις της, και μια κλίμακα που μπορεί να την τερματίσει κανείς.

Καλή ώρα ο σύριζα. Η πασοκιά του οποίου δεν έγκειται σε τίποτα ριζοσπαστικά συνθήματα, που θα αθετηθούν μετεκλογικά, ή στην αντιγραφή του πολιτικού λόγου της 3ης σεπτέμβρη (ούτε καν αυτό), κοκ. Γιατί κάθε εποχή έχει το πασόκ που της αξίζει. Και στη δική μας αντιστοιχεί απλά το «να φύγουν». Αυτοί, γενικά και αόριστα. Ούτε καν να φύγει (ή να μην ξανάρθει σαν μπαμπούλας) η δεξιά. Καθώς αυτό προϋποθέτει να μιλήσεις και για την αριστερά, να ορίσεις κάποια γενικά της χαρακτηριστικά, έστω και με τον πιο θολό και αδόκιμο τρόπο.
Γιατί, όπως λέει ένας σφος, τι σημαίνει αριστερά στη συνείδηση του κόσμου; Κινητοποιήσεις στο δρόμο για να αλλάξουν τα πράγματα, αγωνιστική σεμνότητα και σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστές. Τι από τα παραπάνω πληροί δηλ ο (αποστειρωμένος από... κινηματικές εξαλλοσύνες) κυβερνητισμός του σύριζα, που έχει κληρονομήσει την πασοκική αλαζονεία, πριν καν έρθει στα πράγματα και δεν αμφισβητεί στο παραμικρό το γενικό πλαίσιο ένταξης της ελλάδας σε εε και νάτο;

Τι σχέση έχει ο σημερινός σύριζα με το παλιό (όχι καλό) πασόκ της ευρύτατης εργατικής, οργανωμένης βάσης και τη φραστική έστω διακήρυξη «εε και νατο το ίδιο συνδικάτο»; Ή ακόμα-ακόμα και με τους ελιγμούς και τη διαπραγμάτευση του πασοκ με την εοκ για τα μεσογειακά προγράμματα στήριξης και τους περιβόητους αστερίσκους στις κοινοτικές διακοινώσεις; Πιστεύει μήπως κανείς πως θα έβγαινε ποτέ σε διαδικτυακή συνέντευξη ο ανδρέας τόσο νερόβραστος και φιλήσυχος, σα γαμπρός που τον παρουσιάζουν στους συντηρητικούς γονείς της νύφης και προσέχει τι λέει, για να μην χαλάσει η παντρειά; (Ναι αλλά γραβάτα δεν έβαλε, αυτό πού το πας). Ή πως θα είχε στη δεκαετία με τις βάτες το πασόκ προεκλογική συγκέντρωση, έστω μες στο καταχείμωνο, και θα τολμούσε κανείς άλλος να βγει στο δρόμο και να τον καταπιεί το πράσινο λεφούσι; Ενώ σήμερα τι κώλυμα μπαίνει, για να το κάνει; Τα ποτάμια λαού που κατεβάζει και κινητοποιεί ο σύριζα; Σοβαροί να είμαστε. Ως και οι συγκενρώσεις του κύρκου είχαν περισσότερο κόσμο.

Αλήθεια όμως, αν ο αλέξης δε βγαίνει προεκλογικά ριζοσπαστικός, σε φραστικό έστω επίπεδο, και σε σχετικά ανώδυνα και δευτερεύοντα ζητήματα αστικής διαχείρισης, που αφορούν το εποικοδόμημα, πώς ακριβώς σκοπεύει να ικανοποιήσει πχ μισθολογικά αιτήματα, που αγγίζουν τη βάση της καπιταλιστικής οικονομίας και τους όρους της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου;

Ο τσίπρας κάνει λόγο, σε άπταιστα πασοκικά, για εξορθολογισμό της σχέσης (και όχι διαχωρισμό) εκκλησίας-κράτους, ανοίγοντας νέους πολιτισμένους δρόμους για τα ζευγάρια που βαρέθηκαν να είναι μαζί. Αγάπη μου, δεν πάει άλλο, νομίζω πως πρέπει να εξορθολογίσουμε τη σχέση μας.
Κι αρνείται  να τοποθετηθεί υπέρ του δικαιώματος υιοθεσίας για τους ομοφυλόφιλους, γιατί δεν αποτελεί προγραμματική τους θέση –χωρίς να έχει όμως τόσο καλό μάρκετινγκ όσο ο γγ και το κουκουέ, που αν είχαν πει κάτι παρόμοιο θα είχε γίνει πασίγνωστο και θα έκανε χαμό στο διαδίκτυο.

Τι μπορεί να περιμένει λοιπόν ο μέσος ψηφοφόρος του σύριζα από την κυβέρνηση της αριστεράς και την ελπίδα που έρχεται; Μα εδώ ακριβώς είναι το κλειδί και ο ορισμός της πασοκιάς. Ποτέ άλλοτε η ελπίδα δεν ήταν τόσο φοβισμένη και κουτσουρεμένη –κι άντε να ξεχωρίσεις μετά τον έμπορα ελπίδας από τον έμπορο του φόβου, έτσι πανομοιότυπη που έχει γίνει η πραμάτεια τους. Ο κόσμος ψηφίζει χωρίς πολλές αυταπάτες, όπως κάποτε το σεκ τους πασόκους, και βασικά χωρίς ουσιαστική ελπίδα, απλά και μόνο «για να φύγουν» (οι άλλοι). Το τι ακριβώς έρχεται στη θέση τους κι αν είναι ελπίδα ή πεπονόφλουδα, ελάχιστα τον απασχολεί στην παρούσα φάση.

Η κορυφαία απόδειξη πασοκιάς, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδίδει η κάθε περίοδος στο εκάστοτε πασόκ, είναι αυτές ακριβώς οι στρατιές κοψοχέρηδων, που μετανιώνουν ήδη και βρίζουν από τώρα αυτό που θα ψηφίσουν την κυριακή, αλλά δεν τολμούν να ρίξουν κάτι άλλο στην κάλπη, γιατί πάνω απ’ όλα... «να φύγουνε», να πάνε αλλού. Κι αυτό σκεπάζει τα πάντα, κάθε λογικό επιχείρημα και δυνατότητα συζήτησης. Γιατί πώς να αντιμετωπίσεις με επιχειρήματα κάτι που δε βασίζεται στη λογική; Ή που συμφωνεί θεωρητικά σε όλα μαζί σου (καλά τα λέτε, είστε συνεπείς αγωνιστές, έχετε δίκιο), αλλά στην πράξη... «να φύγουνε».

Σύριζα γιατί έτσι σας αρέσει, σύριζα γιατί πρώτη φορά αριστερά κι ένα πασόκ δεν ήταν αρκετό, σύριζα για να φύγουν (να μην ξεχνιόμαστε), και γιατί έχετε δίκιο σε όσα του καταλογίζετε, αλλά είναι ιστορική ευκαιρία, ραντεβού με την ιστορία, ζούμε μέρες του 81’, να έρθει η αλλαγή, κάθε εποχή έχει το 81’ και την αλλαγή που της αξίζει, κι η δική μας γενιά θα αξιωθεί να δει την ιστορία να επαναλαμβάνεται σα φαρσοτραγωδία, αλλά μακάριοι αυτοί που δε θα πέσουν στην παγίδα παλιών και νέων πασοκ, γιατί αυτοί θα κατακτήσουν τους ουρανούς, με επαναστατική έφοδο και όχι με κάλπες. Αλλά αυτό θα γίνει πολύ αργότερα, γιατί τώρα έχουμε εκλογές κι αυτό που προέχει είναι να φύγουν, γι’ αυτό φίλε, πήγαινε λίγο ως τη γωνία, όπου θα μας στριμώξουν να δεις αν έρχεται η ελπίδα και τα ημισκούμπρια.


 Τις χειρότερες πασοκιές δεν τις έχουμε δει ακόμα...

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Το τι ακριβώς έρχεται στη θέση τους κι αν είναι ελπίδα ή πεπονόφλουδα, ελάχιστα τον απασχολεί στην παρούσα φάση."


Ένα ερώτημα είναι πόσους από τους ψηφοφόρους/υποστηρικτές του συριζα θα απασχολήσει η οικτρή αποτυχία του να δώσει ακόμα και τα ψίχουλα που υποσχέθηκε μετά τις εκλογές, όπως επίσης και τι θα σημάνει αυτό.

Απλά θα δυναμώσει κάποιος νέος οπορτουνιστικός πόλος με την κεντροαριστερά να απορροφάται στον σύριζα και η "ζωή" θα συνεχιστεί κανονικά;


ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Η κατακλείδα είναι όλα τα λεφτά.

Ούτε τις χειρότερες πασοκιές έχουμε δει, ούτε τους χειρότερους πασόκους.

Πχ η κυρία Βαλαβάνη διαβάζω ότι σήμερα δήλωσε ότι θα ζητήσουν 6μηνη τεχνική(!!!) παράταση μνημονίου. Ως και τις προηγούμενες εκλογές ακούγαμε κάθε φορά από τα "μεγάλα" κόμματα τα φαιδρά για "πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών". Είναι τόσο μεγάλη η ... ελπίδα που έρχεται από τους "ριζοσπάστες" ώστε ακόμα και αυτές τις μαλακίες για προγράμματα 100 ημερών τις στέλνουν στις ελληνικές καλένδες από πριν τις εκλογές. Δυστυχώς ο λαός παραμένει εγκλωβισμένος και αντί να φερθεί ως γίγαντας με τη δύναμη που έχει, επιμένει να συμπεριφέρεται σε γενικές γραμμές ως ψοφίμι. Θα γκρεμιστούν δημιουργικά οι αυταπάτες μετά την Κυριακή; Θα δούμε, είναι σημαντικό να μην το βάλει κανείς (και πάνω από όλα το ΚΚΕ) ποτέ κάτω. Όπως και να έχει η περίοδος θα είναι πολύ (πιο) ενδιαφέρουσα.


ρα

Neophyte_commie είπε...

Στις 25/1 θα γίνουν οι εκλογές. Μέχρι την 1η/2 θα έχει σχηματισθεί κυβέρνηση Σύριζα με συμμετοχή Ποταμιού και ίσως Πασόκ-Βενιζέλου. Μέχρι 28/2 θα έχει καταλήξει στα μέτρα με την τρόικα, ενδεχομένως να τα έχει περάσει και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να ξεκλειδώσει η δόση. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει καταλήξει στο νέο μνημόνιο. Μέχρι τέλος του χρόνου η ορδή των μικροαστών θα έχει καταλάβει τι γίνεται.

Μετά υπάρχουν δύο περιπτώσεις.

1) Ο λαός θα τα χρεώσει στην «αριστέρα», με την οποία του έχουν γαζώσει το κεφάλι, και θα φύγει σούμπιτος προς Χρυσαυγή.

2) Κάποιοι θα πουν «για στάσου, το ΚΚΕ διαχώρισε τον εαυτό του, ας διαβάσω για μια φορά τι λέει». Από αυτούς κάποιοι θα έρθουν στα σωματεία, στις λαϊκές επιτροπές, στις επιτροπές ανέργων, οι άλλοι θα εξουδετερωθούν.

(Εξωκοινοβούλια και παπαριές απασχολούν μόνο τους ίδιους, δεν ασχολούμαι καν, μόνο την υπσημείωση ότι αντικειμενικά παίζουν το παιχνίδι του (1), και ορισμένοι το ξέρουν.)

Το (1) είναι η φυσική πορεία των πραγμάτων και σε τελική ανάλυση ο λόγος ύπαρξης της σοσιαλδημοκρατίας. Το (2) θα είναι αποτέλεσμα της σκληρής, καθημερινής και εξωφρενικά άνισης μάχης που δίνει το κόμμα. Ό,τι καταφέρουμε. Καλό όμως θα είναι να υπάρξει άμεση κινητοποίηση μετά τις εκλογές, λχ μια σειρά συλαλλητηρίων από πρώτη του μήνα, καμιά απεργία αν γίνει δυνατό, με κορύφωση την πρωτομαγιά είναι καλή ιδέα.

Ένα σχόλιο για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Επειδή είχα ασχοληθεί τότε, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν μας (τους ΛΟΑΔ) στήριξε ο Σύριζα. Όταν έγιναν οι γάμοι της Τήλου, ο Σύριζα «δεν μπορούσε να βρει» δήμαρχο (δικό του) να τον τελέσει, διότι «δεν μπορούσε να τους υποχρεώσει». Για να είμαστε δίκαιοι, οι γάμοι τελέσθηκαν από το πασοκτσή δήμαρχο.

Το πολύ-πολύ που μπορεί να θελήσει να κάνει είναι η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, που ως μέτρο είναι βαθιά προσβλητικό, γιατί επιβεβαιώνει και παγιοποιεί τη διάκριση, ενώ εμείς ζητάμε γάμο και τεκνοθεσία. Είναι το αντίστοιχο του να δίνεις δυο πεντάμηνα παραπάνω, ενώ οι άνεργοι ζητούν μόνιμη και σταθερή εργασία.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το πασόκ της επόμενης μέρας και το πώς το αντιμετωπίζουμε είναι ίσως το πιο βασικό θέμα των ημερών. Αλλά επιφυλάσσομαι να το πιάσουμε πιο αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση.

Αναυδος είπε...

για να το λεει η Μαρι Λεπεν κατι θα γνωριζει παραπανω απο εμας:

Δεν είμαι ακροαριστερή ακτιβίστρια αλλά καλοσωρίζουμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι νίκη του λαού κατά του ολοκληρωτισμού της ΕΕ

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=370458&catid=9

yellow submarine είπε...

"Το πασόκ της επόμενης μέρας και το πώς το αντιμετωπίζουμε"

Με τις κατσαρόλες. Από την πρώτη μέρα, διαδηλώσεις και καταλήψεις πλατειών για να ανατραπεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

kolokotronis είπε...

Και μετά την Λεπέν και ο... Γκουσγκούνης!

Πάει, αυτό ήταν. Το τερματίζουμε σιγά-σιγά:

"Γκουσγκούνης: Ο Τσίπρας θα σκίσει στις εκλογές"

http://www.protothema.gr/politics/article/444179/gousgounis-o-tsipras-einai-axios-ohi-mono-tha-pidixei-alla/

Ανώνυμος είπε...

Το γνωστο φασιστικο παραμυθι με τις κατσαρολες. 26 Γεναρη η αστικη ταξη και οι καπιταλιστες θα ειναι εδω νεα αντεργατικα μετρα θα ερθουνε για να ειναι ανταγωνιστικη η καπιταλιστικη οικονομια και δεν πρεπει λεει να αντιδρασει κανεις επειδη ο διαχειρηστης θα ειναι οπορτουνιστης.αρα πρεπει να πεθανουμε στην πεινα και στην εξαθλιωση και οι καπιταλιστες να πλουτιζουνε συμφωνα με αυτην την θαυμασια λογικη.Ας μη κανω χαραχτηρισμο γιατι με το δικιο του θα με κοψει το απολιθωμα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Το επόμενο ΠΑΣΟΚ μαζεύτηκε χτες στο "Διάνα": Ηταν δεν ήταν τετρακόσια άτομα. Κι όμως η λίλα-πάουζε θα μαζέψει καμιά 40-50 χιλιάδες κουκιά, δηλαδής το 100-πλάσιο.
Δε μπα να μαζεύει το ΚΚΕ είκοσι η πενήντα χιλιάδες, θα χεστούμε από την χαρά μας (και δικαίως) άμα πιάσουμε καμιά τρακοσοπενηντάρα, δηλαδή ούτε το 20-πλάσιο.
Είναι εύκολη η ζωή για τα μπιμπελό της καπιταλιστικής αριστερής βιτρίνας.

---------------------
Τι θα κάνουμε από Δευτέρα;
Ο,τι κάναμε και μέχρι την Κυριακή,
και με μεγαλύτερη ένταση και αυτοπεποίθηση, καθώς οι κεφαλαιοκράτες θα "καίνε" και το τρέχον πασόκ τους.
Αλλά, μετά από κάμποσα πασοκ, θα ντώχουμε ξεδοντιάσει το θηρίο, γιατί ξέρουμε τι θέλουμε και δεν ακούμε τις σειρήνες.
Τίποτε δεν είναι εύκολο γι αυτούς, που θέλουνε να γυρίσουνε τον κόσμο.
Τα εύκολα, για τους εύκολους.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

http://www.toxwni.gr/ellada/item/36836-ekloges-2015-proeklogiki-syzitisi-omilia-meta-tis-25-ti

όλα τα μωρά στην πίστα...

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Προλαβα πριν λιγο στο μακ τβ τα τελευταια λεπτα της διακαναλικης των Μ-Λ και στο καπακι επαιξε την πολιτικη τους διαφημιση.

Κατηγγειλαν χωρις μισολογα τους ιμπεριαλιστικους οργανισμους που συμμετεχει η Ελλαδα,και κατεκριναν τον Τσιπρα εξισου με την κυβερνηση.Επιβεβαιωνομαι που τους θεωρω τους πιο σοβαρους του εξωκοινοβουλιου.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Είπαμε, όταν ανεβάζεται ένα πασόκ στην πίστα, πρέπει στα παρασκήνια να ετοιμάζεται το επόμενο....
Αλλά ο μαθηματικός ιστορικός υλισμός λέει πως η σειρά των πασόκ είναι φθίνουσα και φραγμένη.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη μονο εγω ρε σφοι εχω τσαντιστει και ζοριστει με το σαρωμα του συριζα;πολυ θεωρητικη κουβεντα και το κκε στα ορια της βουλης...

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ είναι στα όρια να μη χωράει το ΣΕΦ τις εκδηλώσεις του.

ΓΜ

yellow submarine είπε...

"Το ΚΚΕ είναι στα όρια να μη χωράει το ΣΕΦ τις εκδηλώσεις του."

Ευκολο να το υπολογίσεις:

http://www.stadia.gr/sef/sef-gr.html

Χωρητικότητα: 11.390 (για αγώνες μπάσκετ), 10.520 (για αγώνες στίβου)

zoot horn rollo είπε...

Εδώ άλλοι έβγαλαν νούμερο για τη 1η Νοέμβρη, έχουμε πολλά φωτεινά μυαλά για τέτοια.
Ανώνυμε 12.28 αφού προβληματίζεσαι θα προσπαθήσεις να μην είναι το ΚΚΕ στα όρια της Βουλής ή σε έχει "απογοητεύσει η ηγεσία" του;

ΚΚΕ δαγκωτό είπε...

300 με 330 χιλιάδες ψήφοι είναι εφικτός στόχος για το ΚΚΕ σε μια εκλογική μάχη που κυριαρχεί η πόλωση.Οτιδήποτε παραπάνω καλοδεχούμενο.

Θα έρθει σύντομα η ώρα που το ΚΚΕ θα έχει τόσο κόσμο να το υποστηρίζει που κανείς μας τώρα δεν μπορεί να το φανταστεί.Θα χρειαστεί υπομονή, επιμονή, ιδεολογική σταθερότητα και σοβαρότητα.

Η πιθανότητα να ξεφουσκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να δούμε στα ύψη σε λίγους μήνες το Ποτάμι,το ΚΙΔΗΣΟ τη ΔΗΜΑΡ ή κάτι νέο οπορτουνιστικό υπάρχει.Γι'αυτό και κάθε μέρα που θα περνά μετά από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα είναι σημαντική για εμάς που πιστεύουμε και ελπίζουμε στο ΚΚΕ.

Κοινωνικά όντα είμαστε ρε γαμώτο , ας μεταλαμπαδεύσουμε τα πιστεύω μας σε όσους έχουν μια ελπίδα να ξυπνήσουν.