Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ημερολόγια σοσιαλισμού

Σας ανακοινώνουμε τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Επικεφαλής: βλαντίμιρ ιλίτς λένιν
Λαϊκός επίτροπος εθνοτήτων: ιωσήφ βισαριόνοβιτς τζουγκασβίλι
Λαϊκός επίτροπος προ-πο (προστασίας του ταβάριτς): φέλιξ τζερζίνσκι
Λαϊκός επίτροπος παιδείας κι ανεξιθρησκίας: ανατόλι λουνατσάρσκι
Αναπληρωτές επίτροποί: ναντιέζντα κρούπσκαγια, αντόν μακάρενκο
Λαϊκό επίτροπος αγροτικής ανάπτυξης: τροφίμ λυσένκο
Λαϊκός επίτροπος νέας οικονομικής πολιτικής: νικολάι μπουχάριν
Λαϊκός επίτροπος σε θέματα εκβιομηχάνισης και κολεκτιβοποίησης: παναγιώτης λαφαζάνης…

-Τι έκανε λέει;
-Ε, ναι. Παντού πρέπει να υπάρχει ένας κόκκινος πάνος.
-Και το πρώτο διάταγμα για τι θα είναι; Για τη γη και την ειρήνη;
-Όχι. Για την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Και μετά ξύπνησες. Σε μια ελεύθερη, διαφορετική ελλάδα, που αλλάζει με οργασμό μικρών σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων και σταδιακών μετασχηματισμών. Πρώτη φορά αριστερά! Κι ο κόσμος άλλαξε πλευρό στις εκλογές. Μα αν ξυπνήσει μονομιάς…

Κάθεσαι στο γραφείο και παίρνεις το ημερολόγιο, για να το ενημερώσεις με τα πρώτα κατορθώματα της αριστερής κυβέρνησης.
Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός χάρηκε αρχικά (στην πλειοψηφία του) γιατί κατάφερε μετά από εννιά δεκαετίες (αγώνας και θυσία) να βγάλει μια βουλή χωρίς κανένα παπανδρέου, απ’ όπου και αν προέρχεται. Και γιατί μπόρεσε να εκλέξει για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολίτευσης μια κυβέρνηση που να μην περιέχει κάποιο από τα δύο κόμματα (νδ-πασόκ) που κυριαρχούσαν και (συγ)κυβερνούσαν σαράντα χρόνια τώρα, αποκλείοντας όλους τους γαλαζοβένετους από το νέο κυβερνητικό σχήμα. Όλους; Όχι. Γιατί κάποιοι πολιτικοί γυμνοσάλιαγκες εξακολουθούν να αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου και να επιβιώνουν στα κυβερνητικά πόστα. Πρώτη φορά αριστερά!

Όρεξη να έχεις να διαβάζεις ονόματα και να ξεσκαλίζεις το παρελθόν τους. Εξετάζεις σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και δεν προλαβαίνεις να μετράς πασόκους εκσυγχρονιστές και βαμμένους δεξιούς. Και δεν εννοώ απλούς, τυχαίους πασόκους που ακολούθησαν φυσιολογικά το ρεύμα και εντάχθηκαν ομαλά στο σύριζα, για να χτίσουν καριέρες. Αλλά αμετανόητους πρασινοφρουρούς, όπως ο πράσινος πρόεδρος του τεε, που κράτησε όμως για προσωπικούς λόγους κάποιες αντιμνημονιακές πισινές –βάζοντας πχ πρώτος και καλύτερος την υπογραφή του στη λίστα όσων συμφωνούσαν με την πρόταση νόμου του κουκουέ για την κατάργηση των μνημονίων. Το λέγαμε και προεκλογικά στην παρέα μεταξύ σοβαρού και τρολαρίσματος. Να βγούμε δηλ το βράδυ των εκλογών στους δρόμους, με πλαστικά σημαιάκια πασόκ ανά χείρας και να πανηγυρίζουμε. Τόσα πασόκ κυκλοφορούν τη σήμερον, δεν μπορεί, όλο και κάποιο θα είχε πάει καλά, για να είμαστε στους κερδισμένους.

Διάβαζα εν τω μεταξύ προεκλογικά μια «ανάλυση» του κάρπετ, (που εκτός από τα αθλητικά είναι γενικός μπαρουφολόγους, αλλά έχει πλάκα), όπου έγραφε: δεν ξέρω ποιος θα στενοχωρηθεί περισσότερο: οι αρειανοί αν πάρει φέτος πρωτάθλημα ο παοκ, ή οι κουκουέδες αν βγει κυβέρνηση ο σύριζα;
Έχοντας δύο στα δύο στις παραπάνω ιδιότητες, πρέπει να πω στον αντώνη πως δεν του τα ‘παν καλά. Αφενός στο πρωτάθλημα δεν μας αφορούν οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ μαρινάκη, σαββίδη και σια. Αφετέρου, δεν ξέρω κανέναν κουκουέ, οργανωμένο μέλος ή οπαδό, που να μην ευχόταν από μέσα του το βράδυ της κυριακής να πιάσει την αυτοδυναμία ο σύριζα. Όχι γιατί έτρεφε κάποια ψευδαίσθηση –από αυτές που είναι πολύ της μόδας αυτές τις μέρες, εδώ και κάτι χρόνια- αλλά για να βγει ακομπλεξάριστα από την ντουλάπα και να αποκαλυφθεί χωρίς ελαφρυντικά και άλλοθι για τους συνεργάτες του. Για την οποία συνεργασία με τους ανελ, δεν ξέρω αν ξέρετε, αλλά και πάλι το κκε φταίει, γιατί αν είχε δώσει έστω ανοχή στο σύριζα, δε θα υπήρχε κάποια αναγκαιότητα να γίνει. Μονά-ζυγά, δικά τους.

Πού αλλού θα βρίσκαμε όμως, χωρίς κυβέρνηση σύριζα, τόσα μαργαριτάρια μαζεμένα κατά την παραλαβή-παράδοση των υπουργείων;

Ο πανούσης πχ είπε στο προ-πο πως η αστυνομία είναι θεσμός της δημοκρατίας (και έχει απόλυτο δίκιο, εφόσον μιλάμε για το αστικό κράτος και την αστική δημοκρατία) και πως η αποστολή της είναι να προστατεύει τους φτωχούς που την έχουν ανάγκη και όχι τους πλούσιους. Ε ναι, άμα είσαι πλούσιος, τι έχεις να χάσεις, σιγά την περιουσία δηλ. Ο λαός είναι που θέλει να προστατεύσει τα καγιέν που δεν έχει.
Βγήκαν όμως τα κάγκελα από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη! Αυτό που το πας… Πρώτη φορά αριστερά. Και τα μυαλά στα κάγκελα…

Ο βαρουφάκης μας εξήγησε σε άπταιστα παπανδρεϊκά τη διαφορά μεταξύ λιτότητας και λιτού βίου. Που πρέπει να ‘ναι κάτι σαν τη διαφορά μεταξύ του ανασχηματισμού και της αναδόμησης, όπως λεγόταν επί αλλαγής. Μην ανησυχείτε όμως απλώς δε θα έχουμε τις καγιέν και τις πόρσε που (δεν) είχαμε προ κρίσης. Κι αν δεν έχουν λεφτά για το εισιτήριο του λεωφορείου, ας πάρουν να οδηγήσουν την μπεμβέ τους, που θα ‘λεγε και μια ψυχή…

Ο κοτζιάς –που διαβάσατε πρώτοι εδώ, από το ρεπορτάζ της ρένας δουρου-τι ότι θα γίνει υπουργός εξωτερικών- διαφοροποιήθηκε απ’ το ανακοινωθέν της εε για τις κυρώσεις στη ρωσία, βαδίζοντας στα χνάρια των περιβόητων αστερίσκων του τρίτου δρόμου του πασόκ και πήρε και τα συχαρίκια των χρυσαυγιτών για τη στάση του.
Οι οακκίτες τώρα δικαιώνονται!
Η πλάκα είναι πως η ελληνική πλευρά δεν είπε «όχι» σε κάτι, απλά σημείωσε ότι έπρεπε να ερωτηθεί κι η ίδια –πριν πει ίσως κάποιο περήφανο «ναι». Στην ουσία δηλ μηδέν εις το πηλίκο, αλλά σε επίπεδο συμβολισμών, σκίζουμε. Γι’ αυτό σου λέω, σφε αναγνώστη, πού αλλού θα βρίσκαμε τέτοια ωραία αριστερά πράγματα, για να περνάει ευχάριστα η ώρα.. Αλλά στον κοτζιά θα χρειαστεί πιθανότατα να επανέλθουμε σύντομα..

Εκτός κι αν ο κάρπετ είναι της γραμμής δελαστίκ, ότι δηλ η κυβέρνηση σύριζα είναι ο χειρότερος εφιάλτης του κουκουέ –που είναι πάντως διαφορετικό από το ότι περιέχει κάποιους Εφιάλτες, που πήδηξαν από το καράβι το 91’, όταν δεν κατάφεραν να το βυθίσουν αύτανδρο, όπως σκόπευαν.
Ο οποίος δελαστίκ, σταθερός στις απόψεις του, έλεγε πως το 89’ ήταν επαίσχυντη προδοσία, άλλαξε όμως σταθμά και κριτήρια για την κυβερνητική συνεργασία σανέλ, θεωρώντας την γνήσια αντιμνημονιακή. Πρώτη φορά αριστερά.



Και συνέχισε με μια ανάλυση περί γερμανοτσολιάδων πολιτικών, που δεν ήταν όμως τέτοιοι μέχρι να υπογράψουν τα μνημόνια και προφανώς έγιναν τέτοιοι στη συνέχεια. Και τώρα εσύ με τι να καραφλιάσεις πρώτα (πρώτη φορά αριστερά); Με την ατόφια, ταξική του ανάλυση ή με το ακαταμάχητο σκεπτικό του για το διαχωρισμό προ και μετά μνημονίου; Και επίσης, τι κόμμα είπαμε πως είναι ο δελαστίκ; Ο ίδιος το ξέρει; Οι σφοι του;

21 σχόλια:

TRASH είπε...

Τί κόμμα είναι ο Δελαστίκ ρώτησες απολίθωμα.
Θα σας το αποκαλύψω. Ο Δελαστίκ είναι στον ΣΥΡΙΖΑ Κ-3%.
Οπως έχει η Μπαρτσελόνα την Μπαρτσελόνα Κ-17 που δεν είναι ανταγωνιστική με την κανονική «πρώτη» της ομάδα γιατί παίζει σε κατώτερη κατηγορία. Που τροφοδωτεί με ταλέντα την πρώτη ομάδα, που χρησιμεύει για να ψήνονται κάποιο καιρό τα ταλεντάκια και να ξεχωρίζουν οι καλύτεροι. Και παρόλα αυτά η ίδια ομάδα είναι, και αν τεθούν αντιμέτωπες σε κανένα κύπελο θα παραιτηθεί χωρίς αγώνα υπέρ της «πρώτης».
Έτσι και ο Δελαστίκ. Παίζει στον ΣΥΡΙΖΑ Κ-3% με τον οποίο δεν είναι ανταγωνιστικός λόγω κατηγορίας, αλλά δεν ντρέπεται να πει πως και αυτός ...ΣΥΡΙΖΑ είναι στην τελική ανάλυση.

Αφού η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής έφερε κοντά της και τον θεσμό των «παρατημάτων», ας τον επισημοποιήσουν τουλάχιστον...

Ανώνυμος είπε...

Ο Δελαστίκ είναι ακόμα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
Ο.Χ.Ε.Π.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

O Δελαστικ μπορει να σου πει με ακριβεια 4 δεκαδικων ποσο πηρε καθε κομμα απο την απελευθερωση απο τους γερμανους και μετα,μπορει να αναπαραξει με μεγαλη ευκολια και λεπτοτητα τους διαχωρισμους των κομματων,συμφωνα με την αστικη πολιτικη επιστημη,σε κεντροαριστερα,κεντροδεξια,ακροδεξια κοκ.

Αυτο που ''ξεχναει'' να κανει ειναι να αντιπροσωπευσει τις θεσεις του κομματος του.Ή μηπως τις αντιπροσωπευει?

Ανώνυμος είπε...

Ας μη μας κάνει εντύπωση η στάση του Δελαστίκ που λοιδορεί το ΚΚΕ για το 89 ενώ, ψύχραιμα και γαλήνια, υποστηρίζει τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ο ανεκδιήγητος και καθ όλα απεχθής αυτός τύπος, απευθύνεται στο χειρότερο αυτή τη στιγμή είδος οπαδών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Στους ΠΑΣΟΚους που μεταπήδησαν στο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά, ενώ στο ΠΑΣΟΚ είχαν μεταπηδήσει από το ΚΚΕ, έχοντας σαν πρόσχημα τη συνεργασία με τη ΝΔ.
Και λέω πρόσχημα, διότι στην πραγματικότητα, ποσώς τους ένοιαξε ιδεολογικά ή ηθικά η σύντομη συνεργασία του ΚΚΕ με τη ΝΔ - και μάλιστα για συγκεκριμένο σκοπό. Απλά μια αφορμή περίμεναν για να την κοπανήσουν προς το ΠΑΣΟΚ που ήταν σαφώς προσοδοφόρο ενώ το ΚΚΕ ήταν παθητικό γι αυτούς. Να την κοπανήσουν ρίχνοντας πίσω τους το ανάθεμα, πιστεύοντας ότι στα μάτια του κόσμου η κίνησή τους ήταν δικαιολογημένη. Όσοι είχαν τέτοια άτομα στο περιβάλλον τους, καταλαβαίνουν τι λέω.
Ο Δελαστίκ σε αυτά τα άτομα απευθύνεται,και προφανώς αναμένει και κάποια ανταμοιβή. Οι εξωνημένοι ανταμείφθηκαν, γιατί να μην ανταμειφθεί κι αυτός που ανέλαβε να δικαιώσει "ηθικά" τις πράξεις τους.
Ιδεολόγοι ρουφιάνοι δεν υπάρχουν!

λαθραναγνώστης

Αναυδος είπε...

η ιστορία με το ιερατειο της ανταρσυας και του ναρ ιδαιτερα αναφορικα με τους Δελαστικ και Π.Παπ είναι αρκετά περιεργη ως και υποπτη
παρα τα παχια λογια περι δημοκρατικων διαδικασιων , συλλογικων αποφασεων συνεδριων, σωμάτων κλπ ενας δημοσιογραφος, υπαλληλος σε διαπλεκομενο ΜΜΕ παραμενει ο ιδιοκτητης της εφημεριδας του ΝΑΡ και η μονη τους φωνη προς τα εξω. Ο κυριος αυτος εκφερει λογο, γνωμη κλπ που υποτιθεται ότι βρισκεται σε αντιδιαστολη με τις ψηφισμενες θεσεις τοσο του ναρ οσο και της ανταρσυας κι ωστοσο αντις να του δωσουν τα παπουτσια στο χερι τον εχουν και στα ψηφοδελτια τους.

Αυτό σημαινει ότι η ηγεσια της ανταρσυα δεν λογοδοτει και δεν συνδεεται με τη βαση και τα απλα μελη ψηφοφοροι απλως τα προβατα που αγονται επαναστατικα και φερονται ρεφορμιστικα αναλογα με το σφυριγμα του τσοπανη. Σημαινει επισης ότι η ανταρσυα είναι μια συμμαχια κορυφης για την επιβιωση των κάθε λογης αρχηγισκων

Ανώνυμος είπε...

@Λαθραναγνώστης

Συμφωνώ στα περισσότερα, αλλά πάντως έχω και μια ένσταση: μη δικαιώνουμε, με το όποιο σκεπτικό (συντομία, "ειδικός" σκοπός) το όνειδος της Τζανετακιάδας και της Οικουμενικής. Αυτές οι δυο είναι ίσως οι πιο μελανές στιγμές της μεταπολιτευτικής κομματικής ιστορίας και αυτό δεν αλλάζει. Ευτυχώς, έχουν βγει τα σωστά συμπεράσματα και τέτοιες στιγμές δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε. Αλλά η αποστροφή για τις επιλογές της περιόδου εκείνης δεν αλλάζει...

Ένας παλιός

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΟΧΕΠ, ο Δελαστίκ ήταν υποψήφιος στο επικρατείας της ανταρσυα, και όταν έμπαινε με σταυρό, έβγαινε πρώτος με διαφορά. Είναι διευθυντής του πριν και είναι μέλος του ναρ.
Αλλά την πιο σωστή απάντηση τη δίνει μάλλον ο Τρας παραπάνω. Πολύ καλό το Κ-3%, καθιερώνεται.

Ανώνυμος είπε...

Παλιέ, Δεν είναι ώρα να ανοίξουμε συζήτηση για το 89. Πάντως, με κανένα τρόπο, δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό "όνειδος", ούτε και για "τις πιο μελανές στιγμές της μεταπολιτευτικής κομματικής ιστορίας."

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Απολίθωμα το είπα μεταξύ σοβαρού και αστείου. Αναρωτιέμαι αν έχουν την στοιχειώδη ευθιξία να τον πετάξουν όξω ή ακόμα. Γνωρίζω τον κύριο από την καλή και από την ανάποδη από το σύντομο πέρασμά μου από μαγαζάκι του (ναρ).
Έχοντας πει το παραπάνω στο άλλο θέμα. 89' κατάμαυρη σελίδα (πιθανώς και όνειδος, αλλά η μισή ντροπή του αλλουνού), αλλά καμία σχέση με το μαύρο χάλι της τωρινής "αριστερής" συγκυβέρνησης και μουλωχτών χειροκροτητών. Και μιλάω για κάθε επίπεδο: πολιτικών αναλύσεων, αυταπατών και στόχων. Υπάρχει ξεκάθαρη μετατόπιση όλου του "αριστερού χώρου πλην Λακεδαιμονίων" (άντε να αφήσω έξω και τα μλ που την παλεύουν λίγο ακόμα παρά τις προφανείς αδυναμίες τους) προς όλο και πιο αντιδραστικές θέσεις. Και είναι φυσιολογικό πρόκειται για ένα χώρο που είχε κάνει γραμμή τον ιδεολογικό αγνωστικισμό, την αμορφωσιά και δρα σε εποχή ανατροπής του υπαρκτού. Αν το συνδυάσουμε με την ακριβώς αντίθετη πορεία των Λακεδαιμονίων τα τελευταία 25 χρόνια δεν είναι τυχαίο που υπάρχει τέτοια ιδεολογική άβυσσος μεταξύ ανταριζα και κκε σήμερα. Δεν είναι τυχαίο που κάθε εκπρόσωπος αυτού του χώρου εδώ μέσα συμπεριφέρεται σαν δεκάχρονο και μιλά για τις ορθογραφίες. Δεν υπάρχει τίποτα σοβαρό να συζητήσουμε όταν διαφωνούμε στα πάντα. Έχουμε άλλη βάση, άλλη ανάλυση, άλλο στόχο, άλλη τακτική, άλλη δομή και ακόμα και άλλη ιδεολογική αναφορά πολλές φορές. Λέμε τις ίδιες λέξεις και καταλαβαίνουμε άλλα πράγματα. Από μηδενική βάση ξεκινάμε και γελάμε ο ένας με τον άλλο. Αυτός ο κόσμος βλέπω ή κατά τύχη να ανοίξει κανένα βιβλίο μια ώρα αρχύτερα και να πάρει χαμπάρι τι ηλιθιότητες λένε ή να φάει όλο το αγγούρι της σ-ανελ και να προσγειωθεί απότομα όταν έρθει ο καιρός.
Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@ΟΧΕΠ, Λαθραναγνώστης

Συμφωνώ μαζί σας. Το ζήτημα δεν είναι λεκτικό, αν θα πούμε τη λέξη "όνειδος" (στο κάτω-κάτω της γραφής, οι μισοί που πρέπει να απολογηθούν είναι τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνησή του) ή όχι. Η ουσία είναι ότι έγινε ένα μεγάλο λάθος που είχε βαθύτερες αιτίες, οι οποίες και έχουν αναδειχθεί, έστω σε ένα βαθμό. Έχουν βγει νομίζω τα σωστά συμπεράσματα που δημιουργούν βάσιμη ελπίδα ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Κατά τα λοιπά, έχω καλυφθεί.

Ένας παλιός

Ανώνυμος είπε...

"Και λέω πρόσχημα, διότι στην πραγματικότητα, ποσώς τους ένοιαξε ιδεολογικά ή ηθικά η σύντομη συνεργασία του ΚΚΕ με τη ΝΔ - και μάλιστα για συγκεκριμένο σκοπό. Απλά μια αφορμή περίμεναν για να την κοπανήσουν προς το ΠΑΣΟΚ που ήταν σαφώς προσοδοφόρο ενώ το ΚΚΕ ήταν παθητικό γι αυτούς."

Αν και από θέση αρχής η συνεργασία με τη ΝΔ δεν θα έπρεπε να χει γίνει, αυτό που τελικά ήταν ήταν ένα σήμα σε όσους επιθυμούσαν -κι επιθυμούν- ΚΚ ουρά της σοσιαλδημοκρατίας. Γι' αυτό έφυγαν και για κανέναν άλλο λόγο οι περισσότεροι το 89. Η στρατηγική όσων έφυγαν το 91 ήταν αντιθέτως να αντικαταστήσουν τη σοσιαλδημοκρατία, κάτι που εσχάτως κατάφεραν έστω και για λίγο.


ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

ΓΜ Το μονο που δεν καταφερανε ολοι αυτοι ειναι να εχουνε την Σφραγιδα και την σημαια του ΚΚΕ για να την παραδωσουνε στην Αστικη Ταξη. Τα υπολοιπα ειναι ακριβως οπως το λες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μετά από τόση αριστερά ας πούμε και μια είδηση για την ακροδεξιά!

Λουκέτο στο ΛΑΟΣ βάζει ο Καρατζαφέρης

http://www.iefimerida.gr/news/189360/loyketo-ston-laos-vazei-o-karatzaferis

Το κόμμα που ευλόγησε ο Παττακός, που έμαθε στους ακροδεξιούς πως να κατεβαίνουν στις εκλογές, που έβγαλε μπουμπούκια, που εξωράισε τσεκούρια, που κακοποίησε την αισθητική μας θα πάψει να υπάρχει.

Θα θυμόμαστε την προβοκάτσια του αρχηγού του εναντίον του ΠΑΜΕ και το απίστευτο σπρώξιμο από τα ΜΜΕ στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του.

Άλλο ένα καμένο χαρτί της αστικής τάξης...

ARGIE

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Από όλο αυτό το σκυλολόϊ ο μόνος "αξιόλογος", και γι αυτό πιο επικίνδυνος για το λαϊκό κίνημα, είναι ο Κοτζιάς.
Είναι παμπόνηρος, εύστροφος, και κυρίως ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΧΟΥΓΙΑ ΜΑΣ, αφού δούλεψε στο Κόμμα και σε ψηλά καθοδηγητικά πόστα από το '68, δηλαδή πάνω από 20 χρόνια. Σαν αναλυτικό μυαλό δεν είχε τίποτε ιδιαίτερο, επιφανειακός, ανίκανος να εμβαθύνει, δεν κατάλαβε ούτε το Κεφάλαιο, ούτε Διαλεχτικό Υλισμό, Λένιν, Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ κλπ., παρόλο, που εκείνα τα χρόνια έδειχνε να έχει αποστηθίσει κυριολεκτικά όλα αυτά.
Είχε τερατώδη μνήμη, ανέσυρε απίθανα τσιτάτα, και γι αυτό στις κόντρες με τους (επίσης δεινούς τσιτατολόγους) εκκετζήδες έβγαινε πάντα θριαμβευτής (: "γιατί όπως λέει ο Λένιν, σύγγραμμα τάδε, σελίδα ..., παράγραφος..." - κόκκαλο ο απέναντι!). Κλασσικό στέλεχος "πρώτης γραμμής" χωρίς θεωρητικές δυνατότητες.
Από ηθικής πλευράς, εγωϊστής, συχνά αλαζονικός, φιλοδοξος, δεν είχε όμως δώσει δείγματα μακιαβελισμού κλπ.. Την κοπάνησε από τον αγώνα, όταν είδε πως δεν υπάρχει προοπτική εξουσίας.
Ενα πολύ χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του: Το ~95(;), σε τηλεφωνική επικοινωνία μας, ήταν τότε στο υπεξ, μου είχε εξομολογηθεί, "αν ήξερα τι σκυλοφάγωμα και συντροφικά μαχαιρώματα γίνονται εδώ (ενν. Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ) δε θάφευγα από το ΚΚΕ". Ηθελε να πεί πως το Κόμμα είναι πιο ανθρώπινος χώρος για να ..."ανέβεις"...!!
Ηταν μεγάλο σαμποτάζ για την Αντίδραση, ότι τέτοια στελέχη της, της τα στερήσαμε όταν ήταν στην πιο παραγωγική τους ηλικία. Βέβαια από την άλλη,δεν τα αξιολογήσαμε σωστά, τα "σπρώξαμε" και μας έκαναν εμάς τη ζημιά - μία η άλλη...
Θα τον ξαναβρούμε μπροστά μας.

Ανώνυμος είπε...

Τα πρώτα πανηγύρια πάντως για την παντελονάτη διαπραγμάτευση του συριζα ξεκίνησαν. Τις δηλώσεις του βαρουφάκη για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, το πρωτογενέςπλεόνασμα και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων μάλλον τις θεωρούμε το λιγότερο περίεργες μόνο οι γκρινιάρηδες οι κουκουέδες. Και να σκεφτεί κανείς ότι από τους διάφορους τωρινούς τσιρλίντερς (όλοι τους μη συριζαίοι κατά δήλωσή τους) είχαμε διαβάσει τα χίλια μύρια για το ιδεολόγημα της ανταγωνιστικότητας, ενώ για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τα είχε πει ο σταθάκης προεκλογικά (μάλλον όλα αυτά ακούγονται άσχημα μόνο όταν βγαίνουν από τα στόματα πατενταρισμένων δεξιών):

http://www.matrix24.gr/2013/12/%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%81/

Αφήνω τον Κατρούγκαλο για άλλη ώρα (δείτε το ρεπορτάζ του 902 για το πώς έχει η πραγματικότητα, οι παρεμβάσεις των παμιτών είναι το ζουμί).

Ijon Tichy

ΥΓ: Από το τσίρκο της ανταρσυα (μιας και λέτε για τον σεισμολόγο διευθυντή του πριν):
1) Πιπις ο μέγας, τους έσκισε τους νενέκους ο συριζα για την ρωσία (τελευταία τουίτς):
https://twitter.com/PPapacon/status/560900019625406464
2) Δείγμα ενός μαχητή του φωτός και της αριστερής πίεσης:
https://twitter.com/N0nServ1am/status/561201969264877568

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΧΤΑΡ. Οπως ακριβως τον περιγραφεις τον θυμαμαι και εγω. εδειχνε τρομακτικος εκεινα τα χρονια.Δυστηχως θυμαμαι και αλλους τις ιδιας κατηγοριας και ηλικιας απο τον Πειραια που αναριχηθηκαν στην ηγεσια του κομματος που δεν σηκωνανε μυγα στο σπαθι τους. Ο Χαριλαος μεσα στο βιβλιο του Θεοχαρατου το ειχε προβλεψει οτι μπορει να παθουμε την ζημια με αυτα τα Στελεχη επειδη ειχανε μονο πολιτικο κριτηριο και οχι ταξικο. Αρε Καπεταν Γιωτη που εισαι να τα δεις τα λουλουδια. Γεια σου Σεχταρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι επί του πιο λάιτ τμήματος της ανάρτησης: νομίζω πως ο μακαρένκο είχε πολύ διαφορετικές απόψεις από τον λουνατσάρσκι στα εκπαιδευτικά ζητήματα (βέβαια ο πρώτος δούλευε μόνο με ειδικές κατηγορίες μαθητών αν δεν κάνω λάθος).

Ijon Tichy

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''Είναι παμπόνηρος, εύστροφος, και κυρίως ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΧΟΥΓΙΑ ΜΑΣ, αφού δούλεψε στο Κόμμα και σε ψηλά καθοδηγητικά πόστα από το '68, δηλαδή πάνω από 20 χρόνια. Σαν αναλυτικό μυαλό δεν είχε τίποτε ιδιαίτερο, επιφανειακός, ανίκανος να εμβαθύνει, δεν κατάλαβε ούτε το Κεφάλαιο, ούτε Διαλεχτικό Υλισμό, Λένιν, Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ κλπ., παρόλο, που εκείνα τα χρόνια έδειχνε να έχει αποστηθίσει κυριολεκτικά όλα αυτά.
Είχε τερατώδη μνήμη, ανέσυρε απίθανα τσιτάτα, και γι αυτό στις κόντρες με τους (επίσης δεινούς τσιτατολόγους) εκκετζήδες έβγαινε πάντα θριαμβευτής (: "γιατί όπως λέει ο Λένιν, σύγγραμμα τάδε, σελίδα ..., παράγραφος..." - κόκκαλο ο απέναντι!). Κλασσικό στέλεχος "πρώτης γραμμής" χωρίς θεωρητικές δυνατότητες.''

Moυ κανει εντυπωση αυτο,πως δλδ να καταναλωσεις τετοιο ογκο γνωσης (οποια και αν ειναι αυτη),και να μην σου μενει τιποτα ουσιαστικο.

Επισης,μου κανει εντυπωση που ακουσα οτι εχει ''εθνικομπολσεβικικες'' τασεις και θεωρειται απο τα ''πατριωτικα'' στελεχη της κυβερνησης.

Το σιγουρο ειναι οτι 26 χρονια μετα το '89 εχει ξεχωρισει η ηρα απο το σταρι,μετρηθηκε τοσο το ΚΚΕ,οσο και οι 2 διασπασεις του αυτα τα χρονια,οπως και ο καθενας ατομικα.Φανηκε ποιοι διαφωνησαν εντιμα,φανηκε ποιοι ηθελαν να κανουν καριερες και ποιοι κρατησαν τη φλογα της επαναστασης ζωντανη.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Γάτε,
"Moυ κανει εντυπωση αυτο,πως δλδ να καταναλωσεις τετοιο ογκο γνωσης (οποια και αν ειναι αυτη),και να μην σου μενει τιποτα ουσιαστικο."
Γιατί; Ξέχασες το βιβλικό: "Γιγνώσκεις, α αναγιγνώσκεις;". Αλλο το "παπαγαλίζω", άλλο το "μαθαίνω".
(Καταρχήν, και με την ευκαιρία, η γνώση δεν "καταναλώνεται" αλλά "μεταδίδεται", δηλ. "αντανακλάται", στον εγκέφαλό μας. Η έκφραση "κατανάλωση" της γνώσης, δυστυχώς πολύ διαδεδομένη, απηχεί την αγοραία, καπιταλιστική και άρα εσφαλμένη-σκόπιμη αντίληψη της εμπορευματοποίησης μιας μη-υλικής κατηγορίας της αντανάκλασης. Καταλαβαίνω τι θέλεις να πείς, αλλά ζούμε σε ένα κόσμο κατάρρευσης και πρέπει να προσέχουμε και τους όρους. Το θυμήθηκα γιατί ήταν ένα κλασσικό λάθος του Κοτζιά, όταν επιμελήθηκε την κομματική μπροσούρα "Η Διανόηση στην Ελλάδα").
Η μάθηση είναι μια πλευρά της αντανάκλασης. "Μαθαίνω" δεν σημαίνει απλά "πληροφορούμαι" αλλά "αλλάζω τον εαυτό μου". Οι Ελληνες είχαν μιαν έξοχη λέξη: "Μορφώνομαι".
Ολα αυτά τα παιδιά "πληροφορήθηκαν", αλλά δε "μορφώθηκαν", "δεν απέκτησαν ταξική συνείδηση" (Χ. Φλωράκης, γειά σου ρε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ...).
Οταν διαβάζουμε έχει μεγάλη σημασία να προσπαθούμε να "καταλάβουμε". Να μπούμε στο μυαλό του συγγραφέα, να υποβάλουμε στην βάσανο της όποιας κριτικής μας σκέψης τα μηνύματά του για να τα αφομοιώσουμε. Δεν αρκεί να "μάθουμε" κάτι σωστό. Πρέπει και να μας αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας, την νοοτροπία μας, να μας γίνει συνήθεια.
Ετσι εξηγείται, πως ένας αδιάβαστος εργάτης, η ένας ταπεινός ξωμάχος, που δούλεψαν και πάλαιψαν σκληρά αλλά συνειδητά, και που ταυτόχρονα παρατηρούσαν και σκέφτονταν, μπορούν να είναι σοφότεροι σε κάποιες κρίσιμες δοκιμασίες από χιλιοδιαβασμένους καλαμαράδες. Τους έχει μορφώσει το σχολείο της ταξικής πάλης...
----------------
Κάτι ακόμη σχετικά με τον Κοτζιά: Ηταν όντως εντυπωσιακός ο τρόπος, που σέρβιρε επικοινωνιακά τον αναμενόμενο δουλοπρεπή συμβιβασμό της "αριστερής κυβέρνησης" για την Ουκρανία, σαν ...αντίσταση(!), και μάλιστα ...."περήφανη"(!!).
Αν δεν υπήρχε η ανακοίνωση της ΚΕ/ΚΚΕ:
http://www.902.gr/eidisi/politiki/60296/kke-anakoinosi-gia-tin-apofasi-tis-synodoy-ton-ypoyrgon-exoterikon-tis-ee
να ξυνίσει την σούπα,
θα είχαμε όλοι πνιγεί σε μιαν απέραντη θάλασσα ...αντιϊμπεριαλιστικής αγαλίασης για την ..."περήφανη στάση της ελλάδας", με μαέστρους διάφορους Πι-Πι-δες, Δελαστίκιους, και true.
Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τους κοτζιάδες.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Σεχταρ

Καταλαβαινω τι λες,εχει και πρακτικη/βιωματικη πλευρα η γνωση,χωρις την οποια καθισταται κενη.

Εκει που εχω ενσταση ειναι οτι μηπως κανεις αυτην την κριση επειδη ο Κοτζιας ειναι προδοτης.Θελω να πω οτι υπαρχει ο κινδυνος,οταν ο αλλος γινει Εφτιαλτης,a posteriori να θεωρησεις οτι παντα αμφιταλαντευοταν και δεν ηταν αφοσιωμενος.

Για παραδειγμα,θεωρεις οτι εχει και σημερα το κομμα τετοιους παπαγαλους σε στελεχιακο επιπεδο?Δεν περιμενω να πεις ονομα,ενα ναι ή οχι μονο.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Γάτε, δεν θεωρώ ότι ήταν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, προδότης. Αλλο λιποτάκτης η κοπανατζής, άλλο προδότης. Δεν επεδίωξε, μετά την αποχώρησή του, να χτυπήσει το ΚΚΕ, φανερά τουλάχιστον, όπως έκαναν και κάνουν συνήθως οι αποχωρούντες από το ΚΚΕ.
Για τον προδότη παίρνεις ειδικά μέτρα, δεν τον αφήνεις σε χλωρό κλαρί. Τον λιποτάκτη απλά τον περιφρονείς. Και βέβαια τον προσέχεις μη γίνει εκ των υστέρων και προδότης.
Τώρα βέβαια ανέλαβε εξέχοντα πολιτικό ρόλο στην απέναντι όχθη και αυτό είναι ένας κατήφορος, με γνωστό τέλος.
Πάντως αρκετές από τις (επι)κρίσεις, που διατύπωσα προηγουμένως για τον Ν.Κ. τις είχα από τότε. Βέβαια, δεν έκανα κομματικό σημείωμα, και το λέω αυτοκριτικά. Δυστυχώς, πριν από το '89, για τις αδυναμίες εφησυχάζαμε (όχι πάντα), πιστεύοντας είτε πως θα ξεπεραστούν, είτε πως έχουμε εσφαλμένη εκτίμηση εμείς οι ίδιοι, ιδίως αν δεν είμαστε σίγουροι για το αλάθητό μας.... Μετά το '89 αρχίσαμε όλοι να ψαχνόμαστε.
Μην υποτιμάς τις a posteriori εκτιμήσεις, ιδίως όταν δεν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με προηγούμενες για το ίδιο θέμα. Αλλωστε "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Δεν είπα, πως αμφιταλαντευόταν η δεν ήταν αφοσιωμένος, είπα πως ήταν "ρηχός" από θεωρητικής πλευράς, καθώς και ταξικά αβέβαιος, πράγμα, που μπορεί να ελεγθεί από τα γραπτά και τα πεπραγμένα του, που δεν αλλάζουν από τις κρίσεις οιουδήποτε επ' αυτών, άρα, ούτε και από τις δικές μου. Και ασφαλώς μέσα στα πεπραγμένα του κορυφαία θέση έχει η αποχώρησή του - δε βλέπω γιατί πρέπει να διαχωριστεί. Πολλοί έχουν την ιδιότητα να είναι υπερδραστήριοι, φανατικοί (και αποτελεσματικοί) σε αυτό, που κάνουν, χωρίς να έχουν εμβαθύνει στο τι κάνουν η χωρίς να πιστεύουν βαθειά σε αυτό. Υπάρχουν και γνωστά ιστορικά παραδείγματα.

Στην τελευταία σου ερώτηση, θα ήταν ασυγχώρητος ιδεαλισμός να απαντήσω .."όχι"! Εστω κι αν δεν έχω πράγματι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα να αναφέρω. Ολοι είναι (είμαστε) επιρρεπείς σε λάθη, (τέτοιο είναι και ο παπαγαλισμός) ακόμη και λόγω ταξικού περιβάλλοντος η καταβολών. Κατά καιρούς έχω κάνει κι εγώ κριτική σε κομματικές θέσεις. (Και, ασφαλώς, και οι κρίνοντες κρίνονται...). Σημασία έχει να επαγρυπνούμε. Ομως, μετά το 2008, αγρίεψαν πολύ τα πράγματα στην ταξική πάλη, και γι αυτό αποφεύγω τις δημόσιες κριτικές. Κουτσό-στραβό, θα παλαίψουμε με ό,τι έχουμε τώρα.