Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα

Το εαμ μας έσωσε από την πείνα και από τη σκλαβιά, γι’ αυτό το πολέμησαν λυσσαλέα, όσοι (ντόπιοι και ξένοι) ήθελαν το λαό πεινασμένο και σκλαβωμένο, στο περιθώριο. Δεν κατάφερε όμως να μας σώσει από το σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς, της αδικίας και της εκμετάλλευσης, εν μέρει εξαιτίας των δικών του αντιφάσεων τακτικού και στρατηγικού χαρακτήρα αλλά βασικά λόγω της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των άγγλων «συμμάχων», που έφεραν χιλιάδες στρατιώτες από το μέτωπο της ιταλίας κι άλλες περιοχές, ενόσω ακόμα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος ενάντια στους ναζί, για να φερθούν «σαν σε κατακτημένη χώρα», όπως έλεγαν οι γραπτές ντιρεκτίβες του τσώρτσιλ.

Το εαμ είχε στα χέρια του την εξουσία και την χάρισε στον αντίπαλο. Το βάρος αυτής της ήττας καθιστά αυτονόητη και υποχρεωτική την κριτική προσέγγιση και επανεξέταση των στρατηγικών εφοδίων και της πολιτικής πρωτίστως του κουκουέ και κατ’ επέκταση του εαμ. Και δε δικαιολογεί τα αρνητικά (σχεδόν υστερικά σε κάποιες περιπτώσεις) αντανακλαστικά ενάντια σε κάθε τέτοια απόπειρα, που αντιμετωπίζεται εξ αρχής ως μηδενισμός, προδοσία, τροτσκιστικό ολίσθημα, κτλ. Όταν οδηγείται σε συντριβή ένα τέτοιο ισχυρό, παλλαϊκό κίνημα, αυτό δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε μια κακή συγκυρία και στον παράγοντα του τυχαίου.

Στον αντίποδα βέβαια, η αρνητική κατάληξη και τα όποια λάθη οδήγησαν σε αυτήν, δεν μπορούν να σβήσουν την αξία και την προσφορά του εαμ, που εξακολουθεί να φωτίζει ως ιστορικό παράδειγμα τις νεότερες γενιές και να δείχνει (μαζί με τον ελας και την επον) το δρόμο των λαών. Πολύ περισσότερο, καμία από τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις του εαμ δεν μπορεί να γίνει αιτία κι αφορμή για να χαριστεί ελαφρά τη καρδία στις συριζαϊκού τύπου καρικατούρες του, όπως σημειώνει πολύ εύστοχα ο ιστορικός μαργαρίτης στο άρθρο του για το φασισμό, που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος των θεμάτων παιδείας.

Πολλοί εδώ ομνύουν στην ανάγκη δημιουργίας αντιφασιστικών μετώπων ενάντια στην Χρυσή Αυγή. Τα μέτωπα που προτείνονται ελάχιστα μοιάζουν με εκείνα του παρελθόντος, παρά τη συχνή επίκληση του ΕΑΜ. Το ΕΑΜ πολεμούσε το φασισμό κάτω από τν πολιτική καθοδήγηση της εργατικής τξάης και του κόμματός της, του ΚΚΕ. Η νίκη επί του φασισμού συνοδευόταν από το αίτημα για Λαοκατία. Ας μην πω Λαϊκή Εξουσία –για λόγους που καταλαβαίνετε. Αλήθεια, η διαχείριση των υποθέσεων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα του 2014, όπως έστω τη φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει οποιαδήποτε συγγένεια με τη Λαοκρατία του ΕΑΜ: Ας αφήσουν στην Κουμουνδούρου ήσυχες τις παρακαταθήκες του ελληνικού εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Μπορεί σήμερα η λαοκρατία να θεωρείται ολίσθημα προς τη λογική των σταδίων και προβληματική από στρατηγική άποψη (ο στάλιν στις επιστολές του προς το ντιμιτρόφ, που δημοσιεύονται στο ημερολόγιο του τελευταίου, περιγράφει τις λαϊκές δημοκρατίες ως ιδιαίτερο δρόμο περάσματος στο σοσιαλισμό, σε διάκριση με τη δικτατορία του προλεταριάτου που ήταν ο ρώσικος δρόμος προς την ίδια κατεύθυνση). Αυτό δε σημαίνει πως ταυτιζόταν με τη στρατηγική και τους πολιτικούς στόχους της σοσιαλδημοκρατίας (άλλο αν οι διάφορες εκδοχές της στην ελλάδα επιχειρούν διαχρονικά τη λεηλασία της εαμικής πολιτικής κληρονομιάς). Προκύπτει λοιπόν εύλογα το ερώτημα, αν μπορούσε το εαμικό κίνημα να νικήσει με αυτή τη συγκεκριμένη στρατηγική της λαοκρατίας, εφόσον είχε εξ αρχής καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης και καθαρή αντίληψη, χωρίς αυταπάτες για το ρόλο των «συμμάχων». {Κάποιοι προσθέτουν σε αυτό ως επιχείρημα ότι κι ο τίτο στη γιουγκοσλαβία κατάφερε να νικήσει έχοντας την ίδια πολιτική γραμμή, αλλά ένα στρατό με πιο σαφή, ταξικά χαρακτηριστικά. Όπως είδαμε όμως σε δύο προηγούμενες αναρτήσεις, αφενός εκεί είχε αποφασιστικό ρόλο η απελευθέρωση του βελιγραδίου απ’ τον κόκκινο στρατό, αφετέρου κάποια ζητήματα τα ξαναβρήκαν μπροστά τους οι γιούγκοι, χωρίς να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις –τουλάχιστον όχι απ’ τη δική μας πλευρά}. Από την άλλη βέβαια είναι ευνόητο ότι μια θολή, αντιφατική στρατηγική στόχευση καθορίζει αντιστοίχως και αντανακλάται στις τακτικές κινήσεις και επιλογές κάθε πολιτικού φορέα-υποκειμένου. Με άλλα λόγια ο σκοπός (δεν αγιάζει, αλλά) επηρεάζει και καθορίζει τα μέσα που χρησιμοποιούνται κάθε φορά.

Το εαμ κατάφερε να πετύχει αυτό που σημειώνει κάπου ο κάρολος (δεν το μεταφέρω πιστά, αλλά από μνήμης και γι’ αυτό χωρίς παραπομπή) για την εργατική τάξη σε επαναστατική περίοδο, που προβάλλει ως πρωτοπόρος δύναμη ολόκληρης της κοινωνίας, με ηγεμονία και πρωτοβουλία κινήσεων. Η κοινωνία όμως είναι ταξικά διαχωρισμένη και όχι ενιαία. Συνεπώς το εαμ, ως εθνικό απελευθερωτικό μέτωπο, δεν πρέσβευε παρά μόνο το έθνος των εργαζομένων, όπως έλεγε ο λένιν, και πλήρωσε ακριβά την υποτίμηση αυτής της απλής αλήθειας. Στον αντίποδα βέβαια, αν είχε παραμείνει πιστό έστω και σε αυτή την εθνική σκοπιά, έχοντας εξ αρχής καθαρό μέτωπο ενάντια στους άγγλους και το σχεδιασμό τους, θ’ αντιμετώπιζε στη συνέχεια με πολύ ευνοϊκότερους όρους και το ταξικό ζήτημα, δηλαδή το αποδυναμωμένο «έθνος» της ελληνικής αστικής τάξης. Αυτό που θόλωσε το κριτήριο της ηγεσίας του δικού μας ‘έθνους’ ήταν η ιδιομορφία της αντιφασιστικής συμμαχίας, που προέκυψε όμως ως έξυπνος και απαραίτητος τακτικός ελιγμός από την πλευρά των σοβιετικών, για να σπάσουν τη διεθνή τους απομόνωση και ν’ αποκρούσουν από καλύτερες θέσεις την επίθεση των ναζί. Αυτό που ήταν όρος-κλειδί για τη νίκη, μπορεί να γίνει το.. «μυστικό της αποτυχίας» σε μια διαφορετική περίσταση –κάτι που καταδεικνύει πόσο δύσκολο καθήκον είναι η εκτίμηση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Ας σταθούμε όμως σε ένα ακόμα σημείο. Είναι γενικά σωστή η θέση πως η επαναστατική κατάσταση εμφανίζεται αντικειμενικά και ανεξάρτητα από τις δικές μας επιθυμίες, τη βούληση και τη δράση του εκάστοτε πολιτικού υποκειμένου, το οποίο καθορίζει όμως με τις κινήσεις του και το βαθμό ετοιμότητάς του την τελική της έκβαση (αν δηλ θα εκδηλωθεί το επαναστατικό ξέσπασμα και αν θα είναι νικηφόρο). Το εαμ/κκε άφησε να χαθεί μέσα από τα χέρια του η εξουσία κι η επαναστατική κατάσταση που υπήρχε στην ελλάδα κατά την απελευθέρωση από τους γερμανούς (και αργότερα). Η.. ‘τραγωδία του δεκέμβρη’, όπως τον ονομάζει παραδοσιακά το αναθεωρητικό, ευρωκομμουνιστικό ρεύμα –και θ’ ακούσουμε πολλά τέτοια φέτος, με το στρογγύλεμα της επετείου- δεν ήταν τέτοια επειδή επιλέξαμε τη σύγκρουση (που δεν ήταν εμφύλια αλλά ταξική) αλλά (αφενός εξαιτίας της ωμής επέμβασης των άγγλων και αφετέρου) λόγω των όρων και των αυταπατών με τους οποίους έγινε αυτή η σύγκρουση, χωρίς καθαρή στόχευση από τη δική μας πλευρά, με ένα μικρό μόνο μέρος της στρατιωτικής δύναμης του ελάς, κτλ.

Το εαμ όμως δεν άφησε αναξιοποίητη κάποια ευκαιρία που έπεσε ουρανοκατέβατη και παρουσιάστηκε τυχαία στο δρόμο. Η επαναστατική κατάσταση που εμφανίστηκε στην ελλάδα, προέκυψε ως ένα βαθμό εξαιτίας της δικής του πρωτοπόρας δράσης, της οργάνωσης του λαού, των φύτρων της λαϊκής εξουσίας στο βουνό και την ελεύθερη ελλάδα, κτλ, κι όχι μόνο λόγω των ειδικών συνθηκών του πολέμου και την απελευθέρωση (που υπήρχαν ως όροι και σε άλλες χώρες, χωρίς να παρουσιαστεί εκεί όμως αντίστοιχη ευκαιρία).


Το εαμ έφτασε πολύ ψηλά, σε κορυφές απάτητες για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά δεν μπόρεσε λόγω αντικειμενικών κι υποκειμενικών αδυναμιών, να προχωρήσει παραπέρα, στο τελικό άλμα και στην έφοδο προς τον ουρανό. Κι αν τελικά έφτασε στη βρύση, αλλά τα έκανε μούσκεμα, πότισε ωστόσο με το χνάρι του τον εικοστό αιώνα και συνεχίζει να είναι αστείρευτη πηγή διδαγμάτων (θετικών κι αρνητικών) για το λαϊκό κίνημα.

209 σχόλια:

1 – 200 από 209   Νεότερο›   Νεότερο»
dionperd είπε...

Το κείμενο βοηθάει να γίνει μια ψύχραιμη συζήτηση, κάτι που φοβάμαι ότι δε θα γίνει τελικά. Στα ερωτήματα που βάζει η ...εισήγηση, θεωρώ ότι:

1. Πουθενά στη στρατηγική των ΛΜ και του 7ου Συνεδρίου της ΚΔ δε λέει κάντε κυβέρνηση με τους αστούς πάσει θυσία, και ότι κάτι τέτοιο είναι νομοτελειακό να συμβεί.

2. Οι παραχωρήσεις που γίνανε σε Καζέρτα, Λίβανο κτλ, ήταν ΕΚΤΟΣ κι όχι ΕΝΤΟΣ της στρατηγικής του ΚΚΕ, γι' αυτό και στην αρχή, όταν επέστρεφαν οι αντιπροσωπείες υπήρχε ζήτημα για το αν θα γίνουν δεκτές, ενώ είναι κάπως δύσκολο να τις εξηγήσουμε σήμερα.

3. Οι αιτίες γι' αυτήν την εξέλιξη είναι πολυπαραγοντικές κι όχι η εξής μία: η στρατηγική... Σίγουρα, μιλάμε για ένα μικρό, ανώριμο κόμμα, με ατελή ηγεσία και αφομοίωση της στρατηγικής, και στη δίνη ενός παγκόσμιου πολέμου... Η ίδια ελληνική κοινωνία δεν ξέρω πόσο καλύτερο και ηρωικότερο κόμμα θα μπορούσε να έχει τότε. Σε κάθε περίπτωση, να βγάζουμε συμπεράσματα για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, αλλά όχι να μηδενίζουμε τη στρατηγική που μας έφερε πιο κοντά στην εξουσία από ποτέ...

4. Ειδικά, εφόσον, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα υπήρχε ΕΑΜ, εάν εξαρχής το πλαίσιο συμφωνίας περιλάμβανε κάτι σαν τη δικτατορία του προλεταριάτου...
Θα ήταν πιο τίμιο, από όσους διαφωνούν με τη στρατηγική του ΚΚΕ τότε, να μας πουν, περιληπτικά, ποιά θα έπρεπε να ήταν η σωστή στρατηγική, ποιούς στόχους, ποιές συμμαχίες, ποιά συνθήματα...

Καλημέρα.

dionperd είπε...

Α, και το σημαντικότερο...

Και σήμερα, πρώτα πρέπει να σώσουμε το λαό από την πείνα, με ή χωρίς επαναστατικές συνθήκες...

Εκεί δε χωράνε διαφωνίες με βάση το στόχο της εξουσίας...

Διότι αυτός ακριβώς είναι ο σεχταρισμός: να σε οδηγεί δήθεν η στρατηγική σου στο να αποκόβεσαι από την τάξη σου...

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. ο Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ σε διαψευδει στην 44η συνδιασκεψη της ΠΕΕΑ σελ.618 2ος το μος ιστοριας ΚΚΕ. Επρεπε να ειχε γινει ΛΑ ΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. τον λαο σημερα θα τον σωσουμε απο την πεινα οταν παρει τα μεσα παραγωγης στα χερια του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

"Εκεί δε χωράνε διαφωνίες με βάση το στόχο της εξουσίας..."

Για καν'το πιο λιανά λεβέντη μου!

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ παντα συμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ οταν εχουμε καπιταλισμο ειναι οταν δεν συμμετεχεις στο αστικο κοινοβου λιο και στα αντιδραστικα σωματεια. τετοιο πραγμα στο ΚΚΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. εκτος αν σημερα εχουμε φεουδαρχια οποτε παω πασο ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

Το κάνω πολύ λιανά "αγόρι μου":

πχ στην Επιτροπή Αγώνα Νέων Μεταναστών Βερολίνου, με σκοπό την αγωνιστική αλληλεγγύη των νέων μεταναστών, δε χρειάζεται η διακήρυξη να μας λέει ότι:

"Εναντιωνόμαστε στη βαρβαρότητα που επιβάλει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και στο ΣΥΡΙΖΑ που σπέρνει αυταπάτες για δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση μέσα στην ΕΕ και με τα μονοπώλια στην εξουσία." (http://epitropiagonaberlin.wordpress.com/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7/)

Θέωρείς ότι στο κείμενο σύγκλισης μιας επιτροπής αγώνα πρέπει να κάνεις σων και καλά ονομαστικά κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ; ΟΚ και καλά κάνεις. Σας πληροφορώ έχει κάνει αρκετά ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ στο Βερολίνο για να του κάνεις κριτική (πχ για το πώς επιδιώκει τη χρηματοδότηση της κοινότητας μέσω θεματικών πρότζεκτ του γερμανικού κράτους, κοκ). Όμως, η διακύρηξη αυτή, που και καλά απευθύνεται σε όλους τους μετανάστες πέρα από κομματική ένταξη, κάνει ΓΕΝΙΚΗ κριτική σε ένα κόμμα για τη στρατηγική εξουσίας του (μονοπώλια στην εξουσία, εντός ΕΕ)! Λες και είμαστε σε επαναστατικές συνθήκες και πρέπει να ενωθούμε μόνο όσοι είμαστε υπέρ της επανάστασης για να παλέψουμε ακόμη και γαι τα στοιχειώδη δικαιώματά μας!

Με αυτόν τον τρόπο, το ΚΚΕ στο Βερολίνο χωρίζει τους μετανάστες όχι με βάση την ταξική τους θέση, αλλά με βάση το αν η πολιτική τους συνείδηση είναι τέτοια που να μπορούν να καταλάβουν και να συμφωνήσουν ή έστω να ανεχθούν (ή απλά αυτό που συμβαίνει στην πράξη να ...μην το δώσουν σημασία...) τη συγκεκριμένη φράση για το είδος της εξουσίας! Πρακτικά, στην επιτροπή αγώνα έχει ή μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ, ή άτομα που ποτέ δε διάβασαν ή δεν ενδιαφέρθηκαν για τη διακήρυξη, ενώ κρατούνται μακρυά όσοι έχουν άλλη άποψη, είτε διότι είναι μέλη άλλου κόμματος, είτε διότι, όπως εγώ, διαφωνούν με αυτόν τον σεχταρισμό... Αν πιστεύετε ότι με τέτοια τακτική θα έφτανε η Εθνική Αλληλεγγύη να έχει ~1 εκατομμύριο μέλη, τί να σας πω...

Για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται η Επιτροπή Αγώνα αυτή, ασχολείται (ή θα έπρεπε να ασχολείται...) με το σχολικό πρόβλημα των παιδιών των μεταναστών, με τη διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για την Ελληνική Κοινότητα, την εκμάθηση γερμανικών τζάμπα και άλλα τέτοια προβλήματα της ζωής μας στο Βερολίνο. Γιατί μια τέτοια επιτροπή πρέπει να έχει και ...πρόταση εξουσίας λες κι είναι κόμμα;.. Η' αποκλείεται έστω και μερικώς να λυθούν αυτά τα ζητήματα στον καπιταλισμό;..

Το αποτέλεσμα είναι να μένει στάσιμη σε μαζικότητα και να ΜΗΝ κάνει κινητοποιήσεις ("διότι ακόμα δεν έχουμε μαζέψει αρκετές δυνάμεις με τη λογική μας, και επειδή δεν κάνουμε αγώνες για τους αγώνες αλλά μόνο με συγκεκριμένο πλαίσιο") όπως θα δείτε και απλά κοιτώντας τις ανακοινώσεις της τον τελευταίο χρόνο...

Αναλυτικότερα μπορείτε να διαβάσετε την κριτική μου για την επιτροπή αυτή εδώ:
http://dionperd.blogspot.fr/2013/10/blog-post_12.html.

Εφόσον ζω εξωτερικό εδώ και χρόνια, για μένα η επιτροπή αυτή είναι το ζωντανό παράδειγμα που έχω προσωπικά για το αδιέξοδο της σεχταριστικής τακτικής του "μοντέρνου" ΚΚΕ που οδηγεί σε αδράνεια...

Αυτό εννοείτε ότι έπρεπε να κάνουν οι κομμουνιστές το 1940; Δε θέλω να προκαταβάλω τη συζήτηση. Ίσως να εννοείτε κάτι άλλο με το οποίο να συμφωνήσω, όπως το να υπάρχουν λιγότερες αυταπάτες εντός του κόμματος για την αντίδραση της αστικής τάξης και των Άγγλων. Αλλά, ως προς το πολιτικό πλαίσιο του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΕΠΟΝ/Εθνικής Αλληλεγγύης και τις πολιτικές τους συμμαχίες κτλ τί έπρεπε να είναι διαφορετικό και πώς; Αν έπρεπε να ξαναγράψετε, ως νέοι Γληνοί!, το "Τί είναι και τί θέλει το ΕΑΜ", πώς θα το γράφατε; Διαπιστώνω μια ευκολία να γίνεται γενική κριτική στη στρατηγική, αλλά μια δυσκολία να πείτε συγκεκριμένα, τί έπρεπε να γίνει... Και ούτε από το μέντορα Μαϊλη έχω δει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση επί τούτου...

Ανώνυμος είπε...

"τον λαο σημερα θα τον σωσουμε απο την πεινα οταν παρει τα μεσα παραγωγης στα χερια του"...Σωστο αλλα μεχρι να γινει αυτο ρεΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, οι φασιστες μοιραζουν φαγητο σε λαικες γειτονιες και παιρνουν ψηφαλακια.Εμεις μαλλον δεν καταδεχομαστε να δινουμε εστω μια σουπα δωρεαν και ας μην μας ψηφισουν ποτε.Το θεωρω μεγαλο λαθος και ας μιλανε καποιοι για λαικισμο.Ο λαικισμος γινεται προβλημα μονο οταν τον υπηρετουν υποκριτες και οχι γνησιοι λαικοι αγωνιστες.Γιαννος

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. ολα ειναι ξεκαθαρα. Με τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ Της Β ΔΙΕΘΝΟΥΣ και με οσους προσπαθησανε το 1936 να ανατρεψουνε τους ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ απο μεσα δεν κανεις ΜΕΤΩΠΟ ουτε με αυτους στην ΓΑΛΛΙΑ που στον ισπανικο εμφυλιο με την ουδετεροτητα βοηθησανε τον ΦΡΑΝΚΟ και υπογραψανε την ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟ 1938. φτιαχνεις ΛΑ ΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ εναντια στην ξενη αστικη ταξη και την ντοπια σαν ΕΙΣΒΟΛΕΑ. ο οπορτουνισμος μαζι με τον φασι σμο ειναι γνησια παιδια του καπιτα λισμου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

"Η επαναστατική κατάσταση που εμφανίστηκε στην ελλάδα, προέκυψε ως ένα βαθμό εξαιτίας της δικής του πρωτοπόρας δράσης, της οργάνωσης του λαού, των φύτρων της λαϊκής εξουσίας στο βουνό και την ελεύθερη ελλάδα, κτλ, κι όχι μόνο λόγω των ειδικών συνθηκών του πολέμου και την απελευθέρωση (που υπήρχαν ως όροι και σε άλλες χώρες, χωρίς να παρουσιαστεί εκεί όμως αντίστοιχη ευκαιρία)."

Συμφωνω με το κειμενο. Αλλα εχω ενσταση στο παραπανω αποσπασμα. Η διαφορα στην Ελλαδα ηταν οτι το ζητημα παρα τους απαραδεκτους συμβιβασμους λυθηκε σε 2 φασεις με ενοπλη συγκρουση(Δεκεμβρης και ΔΣΕ). Οι προυποθεσεις αυτες υπηρχαν και σε Ιταλια -Γαλλια και αλλου αλλα εκει τα ΚΚ 1ον δεν ηρθαν αντιμετωπα με συμμαχικο στρατο, οπως ο ΕΛΑΣ το Δεκεμβρη και κυριως δεν οξυνθηκαν τα πραγματα γιατι η υποχωρητικοτητα τους δεν ειχε τελειωμο. Η Ιταλια ειναι χαρακτηριστικοτερο και απο την Ελλαδα παραδειγμα για το πως ενα ΚΚ παραδιδει ουσιαστικα την εξουσια ενω μπορει να την παρει. Στην Ελλαδα βαρυνε 1 οτι το μεγαλυτερο μερος της αστικης ταξης ή εφυγε ή συνεργαστηκε με τους ναζι κατι που δεν το επραξε σε ολες τις χωρες. Αρα η απελευθερωση ταυτιζεται εξ ολοκληρου με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ.
Ενα γενικοτερο σχολιο.
Ο πολεμος και στη διαρκεια της κατοχης δεν μενει μονο στο εθνικοαπελευθερωτικο ζητημα αλλα εχει και σαφη ταξικα χαρακτηριστικα. Οι μαχες του ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ ή με τα ταγματα ασφαλειας εχουν τετοιο υποβαθρο. Το προβλημα ειναι οτι η αστικη ταξη εχει απιστευτο ταξικο κριτηριο , δεν χανει σε καμια φαση του πολεμου τον προσανατολισμο της ουτε στην Ελλαδα ουτε διεθνος. Απλα υπολογιζει χωρις τον ξενοδοχο (ΕΣΣΔ, Κοκκινος Στρατος,λαοι, παρτιζανικα κινηματα) Ακομα και οι υποχωρησεις που κανει επιβαλονται σε αυτην για να μη χασει και αλλα πχ ανοιγμα 2ου μετωπου ή ειναι 1 βημα πισω για να τη φερουν 2 μπροστα. Πχ συμμετοχη του ΕΑΜ στην κυβερνηση, "και εις την λαοκρατια πιστευουμε" του Γερου Παπανδρεου κλπ Απο την αλλη η στρατηγικη του ΔΚΚ ειναι προβληματικη. Ο Σιαντος οταν λεει οτι η Καζερτα και ο Λιβανος ειναι σε συμφωνια με τις αποφασεις του ΚΚΕ δεν ειναι παλαβος ουτε πρακτορας. Η στρατηγικη των ΛΜ αφηνε περιθωρια ακομα και να την ερμηνεψεις ετσι. Απλα ο συσχετισμος ηταν τοσο συντριπτικος υπερ τογ ΕΛΑΣ που εκ των πραγματων η ιδια η πραγματικοτητα πεταγε στα σκουπιδια τις αναλυσεις για αστικοδημοκρατικα σταδια που απο αποψη υλικων προυποθεσεων ητσν ετσι και αλλιως λαθος σαν αναλυση. Αρα σημερα ή θα κριτικαρουμε τα προβληματα στρατηγικης ή θα κανουμε συνομωσιολογικες αναλυσεις με ορους πρακτορολογιας! Γιατι οι απιστευτοι χειρισμοι του Δεκεμβρη ή θα τους μελετησουμε υπο το πρισμα της πολιτικης ή θα πουμε πρακτορας ο Σιαντος και καθαρισαμε. Αν παμε ομως ετσι γιατι το ΕΑΜ προτεινε στον μετεπειτα σφαγεα του Παπανδρεου να ηγηθει του μετωπου? Ασχετα αν αυτος αρνηθηκε. Σε ποιο συσχετισμο εντος Ελλαδας ανταποκρινοταν και πως εξηγουνταν πολιτικα? Ηταν κοντρα στη λογικη των ΛΜ αυτο? Ηταν εξαιρεση και λαθεμενη ερμηνεια των ΛΜ? Μπορει. Αλλα λιγα χρονια πριν εχεις την ΛΕ στην Ισπανια. Λαθος χειρισμοι και εκει? Το ΛΜ στη Γαλλια με τον Μπλουμ? Η Χιλη οπου ο ηρωικος Αλιεντε διορισε αρχηγο των ΕΔ τον μετεπειτα φονια του Πινοσετ? Στην Ιταλια με τα Σαλερνο κλπ? Παντου ερμηνευτικαν λαθος ολα? Η στρατηγικη και οι εκτιμησεις ηταν σωστες χωρις ψεγαδι?
Τη μαζικοτητα το ΕΑΜ την απεκτησε απο τους φιλοβασιλικους που δεν τους απεκλειε στην ιδρυτικη διακυρηξη του? Ποσοι βασιλικοι ηταν στο ΕΑΜ και ποσοι στον ΕΔΕΣ ή τα ταγματα ασφαλειας? Δηλαδη ηταν πλατυ το μετωπο ή ειχαμε αυταπατες οτι υπαρχει πατριωτικη ή αντιφασιστικη αστικη ταξη? Ο Σβολος και λοιποι που ηταν στην ΚΕ του ΕΑΜ τι ερισμα ειχαν στο λαο? Παταγε στην αναγκη μαζικοτητας του μετωπου το να εχεις στην ΚΕ του ΕΑΜ καθε καριεριστα οπορτουνιστη?

ratm

Ανώνυμος είπε...

(Συνεχεια)
Τα ΛΜ ερχονται οπως πιο πριν τα ΕΜ σε μια φαση που το επαναστατικο κυμα του Οκτωβρη εχει κερδισει εντελει μονο στη Ρωσια και η αστοι περνανε στην αντεπιθεση σε πρωτη φαση με οχημα την σοσιαλδημοκρατια και σε 2η φαση με το φασισμο. Ειναι μια στρατηγικη δηλαδη τη στιγμη που η επανασταση εχει πια ηττηθει στην δυτικη ευρωπη (Γερμανια,Ουγγαρια κλπ) και τα νεαρα ΚΚ προσπαθουν να δουν πως θα δρασουν μετα την ηττα μεχρι τον επομενο γυρο. Με αυτο θελω να πω οτι δεν ηταν οπορτουνιστες ή παλαβοι οσοι στηριξαν τα ΛΜ τοτε. Εκεινοι ηταν μπροστα σε πρωτογνωρες και συνθετες συνθηκες και προσπαθησαν να χαραξουν μια στρατηγικη. Αυτοι ομως που θελουν να κανουν τα ιδια ακριβως σημερα ειναι προδοτες της υποθεσης της εργατικης ταξης γιατι ξερουν πολυ καλα που οδηγει αυτη η λογικη. Δεν ειναι τυχαιο εξαλλου οτι λιγο -πολυ θεωρουν τυχοδιωκτισμο τον ΔΣΕ. Που αντικειμενικα ηταν πρωτοβουλια κοντρα στη λογικη των ΛΜ. Δεν ειναι τυχαιο που δεν λενε με ποια πολιτικη δυναμη σημερα να κανει ΛΜ το ΚΚΕ. Απλα λενε σεχταριστικο (ως προς ποιον?) ΚΚΕ ή οτι πρεπει το ΚΚΕ να εκπονησει ενα μεταβατικο ρεφορμιστικο προγραμμα με το οποιο θα διεκδικησει την κυβερνηση και εφαρμοζωντας το μπορει και να προκαλεσει επαναστατικη κατασταση!(η επαναστατικη κατασταση εξαρτατε απο τη βουληση του ΚΚΕ δηλαδη συμφωνα με τους νεοκοπους λενινιστες) Βεβαια το 44 η οξυνση ηρθε οταν το ΕΑΜ αποχωρησε απο την κυβερνηση και ελυσε τα χερια του. Οσο συμμετειχε μονο υποχωρησεις εκανε. Επιπλεον αν και το ΚΚΕ δεν ειχε στρατηγικη ενοπλης συγκρουσης και υπεγραψε τη Βαρκιζα η επαναστατικη κατασταση δεν χαθηκε καθως οι αντιθεσεις ηταν τετοιες και η οξυνση τετοια που ουσιαστικα στο ΚΚΕ εμειναν 2 επιλογες ή να σφαγιαστει σαν προβατο ή να διεκδικησει ενοπλα την εξουσια. Αρα η επαναστατικη κατασταση προκυπτει αντικειμενικα και η συγκρουση ερχεται ακομα και με πρωτοβουλια της αστικης ταξης. Το ΚΚΕ ευτυχως απαντησε με μαχη το Δεκεμβρη και με ΔΣΕ το 46 αλλιως το κυρος του σημερα δεν θα ηταν διαφορετικο απο αυτο του πρωην Ιταλικου ΚΚ που πια εχει μετονομαστει σε δημοκρατικο κομμα νομιζω. Η παρακαταθηκη του ΕΑΜ,του Δεκεμβρη και του ΔΣΕ κρατησαν το ΚΚΕ και το 68 και το 89-91.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Αρα οι κομμουνιστες δεν πρεπει να βαζουν ζητημα κεντρικων πολιτικων θεματων στα μετωπα παλης? Γιατι αποσυσπειρωνεινη κριτικη στη σοσιαλδημοκρατια ή στην ΕΕ και τα μονοπωλια. Συγνωμη φιλτατε αλλα το να λες αυτο που θελει μονο να ακουσει ο ανωριμος πολιτικα εργαζομενος, να του λες τα μισα απο αυτα που πιστευεις γιατι τα αλλα μπορει να τον δυσαρεστησουν , δηλαδη το να πορευεσαι με γνωμονα να εισαι με το ρευμα (των αυταπατων) παση θυσια χωρις αρχες αυτο ειναι ο ορισμος του τυχοδιωκτισμου. Οταν σε μια επιτροπη για ενα θεμα απο τους 100 οι 70 ειναι κομμουνιστες ε αυτος ο οικονομικος αγωνας θα πολιτικοποιειται και θα πλησιαζει τη λογικη του ΚΚΕ. Αν ηταν 1000 και 70 κομμουμιστες τα αιτηματα μετα απο τη διαπαλη ισως να μην ηταν τοσο ωριμα. Εσυ ζητας απο εναν κομμουνιστη να απαρνηθει την ιδεολογια του γιατι ο κοσμος δεν ειναι ετοιμος ακομα να πειστει και να υοθετησει μια αλλη και ισως στο μελλον στα μουλοχτα αφου θα εχει γινει πρωτος μαγκας λαοπλανος να φερει το σοσιαλισμο απο την πισω πορτα οπως το ΠΑΣΟΚ το 1981. Ειναι βαθια λαθεμενη η αντιληψη σου. Ακρως αντιθετη ως προς το εμπιστοσυνη στις μαζες του Λενιν. Λιγο πολυ θεωρεις την εργατικη ταξη ανικανη για επανασταση, ανικανη να καταλαβει το μαρξισμο,ανικανη να χειραφετηθει και να γινει ταξη για τον εαυτο της. Σε ξενιζει που οι κομμουνιστες επιτελουν απλα το καθηκον τους. Να πεισουν την εργατικη ταξη οτι δεν αρκει ο οικονομικος αγωνας και οτι πρεπει να απαλοτριωθουν οι καπιταλιστες για να δει ασπρη μερα ο λαος.
Δε μου κανει εντυπωση που ανηκεις στη διανοηση. Η ριζα οπορτουνιστικων αντιληψεων ξεκιναει παντα απο την ελειψη εμπιστοσυνης στην εργατικη ταξη. Γι'αυτο και η κοινωνικη ριζα του οπορτουνισμου ως ρευμα εχει την εργατικη αριστοκρατια και τα μικροαστικα στρωματα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Γιαννος. Εξαρταται ποιους ενοεις εμεις. Αν ενοεις να δουμε πως θα γινουμε καλυτεροι σε ζητηματα αληλε γγυης καμμια αντιρρηση δεν εχω. Αν εννοεις βοηθεια μεσα απο συμμετοχη σε κυβερνηση με τους καπιταλιστες στην εξουσια σε καμμια περιπτωση δεν υπαρχει λυση. Περιμενω την διευκρινηση ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

ratm,

Δηλ. ή κάποιος είναι πράκτορας ή ακολουθεί κατά γράμμα μια λάθος στρατηγική;

Ή επειδή μια στρατηγική αφήνει περιθώρια λάθους και παρερμηνειών (και ποιά στρατηγική δεν αφήνει τέτοια;..) πρέπει να την απορρίψουμε;

Γενικώς τα επιχειρήματα αυτά δεν έχουν λογική. Για να αποδείξεις λάθος μια στρατηγική, πρέπει να αποδείξεις ότι δεν ήταν σύμφωνη με τις αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες της εποχής και για να το κάνεις αυτό χρειάζεται εντατική ιστορική έρευνα για εκείνη την εποχή (κάτι στο παρακάτω στυλ, αν και όχι απαραίτητα με τα ίδια συμπεράσματα: http://ow.ly/C6X0R, http://ow.ly/C6X6a, http://ow.ly/C6Xal ). Γι' αυτό και περιμένω να δω που θα με παραπέμψει ο ratm για να με πείσει ότι η Ελλάδα του μεσοπολέμου μπορούσε να οικοδομήσει άμεσα το σοσιαλισμό κι ότι το σύνθημα της σοσιαλιστικής επανάστασης και των "σοβιέτ της Ελλάδας" μπορούσε να το αγκαλιάσει μαζικά ο ελληνικός λαός... Η λαθολογία και η ηττο-λογία δεν μπορεί να οδηγούν σε συμπεράσματα για τη στρατηγική. Η στρατηγική είχε και επιτυχίες όσο και αν θέλετε να τις αποδίδετε αλλού. Η ίδια η ομολογία ότι το ΚΚΕ παρέδωσε την εξουσία ενώ μπορούσε να την πάρει αποδεικνύει ότι η στρατηγική επέτρεπε αυτή τη δυνατότητα. Θα πρόσθετα ότι ήδη το ΕΑΜ ΕΙΧΕ την εξουσία, μια εξουσία εργατών και αγροτών, στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, και την παρέδωσε. Γενικώς αν κρίνουμε τη στρατηγική εκ των υστέρων στη βάση νικών και ηττών, δε θα βγάλουμε συμπέρασμα. Οπότε η λογική αυτή ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ.

Κατά τα άλλα ο ratm αραδιάζει μια σειρά λάθος επιλογών ή δηλώσεων στελεχών κτλ, και όλα τα θεωρεί απότοκο της στρατηγικής ενώ περιλαμβάνει και άλματα λογικής και ανακρίβειες όπως πχ η αναφορά σε "στρατηγική ένοπλης σύγκρουσης" (τί είναι αυτό; μην τα ονομάζουμε κι όλα στρατηγική διότι χάνει στο τέλος η λέξη τη σημασία της...). Επίσης, χάνει το βασικό ότι οι συμφωνίες κορυφής δε γίνονται διότι σων και καλά θέλεις τα στελέχη των άλλων κομμάτων μαζί σου, αλλά διότι διευκολύνουν να βρεθούν οι μάζες σε κοινό αγώνα.

Ακόμη περιμένω να μου περιγράψετε ποιά θα ήταν η σωστή στρατηγική ώστε να ξέρουμε κι εμείς για τί μιλάμε...

Ανώνυμος είπε...

Και για να μην παρεξηγηθω. Αλλο το να κανεις μετωπα παλης. Που θα βαζουν το ζητουμενο (ενοτητα εργατικης ταξης και συμμαχια με τα συμμαχα στρωματα) ,αλλο να βρισκεις αιτηματα κρικους για να πηγαινεις απο το ειδικο στο γενικο και αλλο να μενεις στον οικονομικο αγωνα συνειδητα.
Και τελος. Οταν επι δεκαετιες οι συσπειρωσεις ή πιο μετα το ΠΑΜΕ καταγγελανε την πολιτικη ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ηταν λαθος? Ή μηπως ειναι πιο ριζοσπαστικος ή με πιο μεγαλη εργατικη -λαικη βαση ο ΣΥΡΙΖΑ απο το ΠΑΣΟΚ αλλων εποχων? Ή μηπως εχει μεγαλυτερη επιρροη το ΜΕΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ απο την ΠΑΣΚΕ οταν το ΠΑΣΟΚ ηταν ο κυριος φορεας σοσιαλδημοκρατιας? Αφου δεν σε ενοχλησε η κριτικη του ΠΑΜΕ στο ΠΑΣΟΚ γιατι σε ενοχλει στο ΣΥΡΙΖΑ?
Και τελος οταν τρωγαμε τα μουστακια μας με ΕΑΑΚΙΤΕΣ και ΠΑΣΟΚΟΥΣ στις σχολες για να καταλαβουν οι φοιτητες οτι οι αντιδραστικες αναδιαρθωσεις δεν ειναι θεμα κακου υπουργου αλλα πολιτικη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που εκπορευεται απο την ΕΕ ημασταν σεχταριστες? Τζαμπα διναμε μαχες να καταγγηλουν οι φοιτητες την ΕΕ μεσα απο τους αγωνες τους?
Περδικη το δικαιωμα να αλλαζει αποψη το εχει ο καθενας. Αλλα αυτο που κανεις εσυ και το σιναφι σου ειναι ατιμο γι'αυτο και θα σας κρινει η ιστορια πολυ πιο αυστηρα απ'οτι σε εκριναν οι πρωην συντροφοι σου που σε διεγραψαν απο το κομμα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει ρε Περδίκη,το καταλάβαμε! Απαιτείς να μην γίνεται καμιά κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ! Για την ακρίβεια απαιτείς συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ να γίνει ουρά του,να μην κάνει πολιτική ζύμωση και να μην δρά με την στρατηγική του. Αλλά σε παρακαλώ, σταμάτα συνεχώς να αντιγράφεις κείμενα της ISKRA.
Την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείς,την άκουγα μονότονα,σταθερά και με τον ίδιο τρόπο, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ,από το 1999 μέχρι το 2010. Ακριβώς τα ίδια. Οι ίδιοι μονότονα κατηγορούσαν το ΚΚΕ ότι τα παραπέμπει όλα στον σοσιαλισμό, ότι δεν θέλει συνεργασία και ανότητα των εργαζομένων,ότι δν θέλει λύση των προβλημάτων και επιδιώκει τη φτώχεια του λαού για να κάνει την επανάσταση. Τα ακούω πάνω από 15 χρόνια. Από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ παλιότερα και τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και στο κάτω-κάτω αν δεν συμφωνείς με το ΚΚΕ στο Βερολίνο, κάνε μια επιτροπή με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είναι πιο "μαζικοί"...και μην ασχολείσαι με τους ΚΚΕδες που είναι "σεχταριστές".Αλλά να τους πείσεις να μην κάνουν κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να μην διαχωρίζονται πολιτικά από αυτόν τον κόσμο,ούτε στην Ε.Ε.,γιατί οι περισσότεροι την υποστηρίζουν. Στο τέλος μην διεκδικείτε και τίποτα γιατί η οικονομία δεν μπορεί! Εσύ και η εκκλησία να μάζευετε τρόφιμα για να δίνετε στους καημένους που κρέμονται από τα...γένια σας!
Ή μηπως είσαι και εσύ "σεχταριστής" και ασχολείσαι με τις "απομονωμένες ομάδες" του ΚΚΕ. Ή μήπως έχεις συγκεκριμένη αποστολή!
kk-1

Αναυδος είπε...

Μια παρατηρηση από μερους μου
Τον στιχο Το ΕΑΜ μας εσωσε από την πεινα πολλοι τον ερμηνεύουν κυριολεκτικά (όπως π.χ. ο Γιαννος). Το ΕΑΜ μας έσωσε από την πείνα όχι μέσα από τα συσιτια που οργάνωνε στις πόλεις (που λιγοστα ηταν και τα τροφιμα ηταν του Ερ.Σταυρου) αλλά επειδή έδωσε ένοπλα την δυνατότητα στους αγρότες να διακρατουν τη σοδειά τους και να μην την ληστευουν οι γερμανο-ιταλοί όπως επισης και ορισμενες καταχεσεις από μαυραγοριτες. Το ΕΑΜ δεν ηταν φιλανθρωπικο σωματειο για τον απλουστατο λογο ότι για να εισαι φιλοανθρωπος και να μοιραζεις πρεπει καταρχην να εχεις και το ΕΑΜ όπως και το ΚΚΕ σήμερα ΔΕΝ εχουν. Οποιος ονειρευεται συσιτια σημερα από το ΚΚΕ το ΠΑΜΕ κλπ πρεπει πριν από όλα να είναι ετοιμος να αρπαξει τη λεια από τους κλεφτες

Υγ.
Ο Ντουρουντι επεινε τον καφε του καπου στη Μαδριτη όταν τον πλησιασε ενας ζητιανος γυρευοντας του ελεημοσυνη Ο Ντουρουντι εβγαλε και του εδωσε το πιστολι του


Ανώνυμος είπε...

Αν ειναι να πεις κατι για να πεις. Καλυτερα να σιωπας. Εχω αντιμετωπισει στη ζωη μου πολυ καλυτερους συνδικαλιαρηδες απο σενα.
Το ΚΚΕ δεν ειχε στρατηγικη ενοπλης αντιπαραθεσης γιατι η λογικη των ΛΜ μαζι με την αποψη οτι η Ελλαδα δεν μπορουσε να οικοδομησει σοσιαλισμο ηταν λογικη που οδηγουσε σε συμβιβασμο με την αστικη εξουσια. Το ΚΚΕ μολις το 47 δια στοματος Ζαχαριαδη ξεκαθαριζει οτι ο ΔΣΕ παλευει για μια σοσιαλιστικη Ελλαδα. Μαλλον και ο Ζαχαριαδης ασχετος ηταν αφου ο Περδικης λεει ΟΧΙ. Μπορεσε η Ρωσια το 1917 και δεν μπορουσε η Ελλαδα το 1940! Ενω διπλα της οικοδομουσε σοσιαλισμο η Αλβανια και η Βουλγαρια!
Η σωστη στρατηγικη ηταν να συνδεθει ο αγωνας του ΕΑΜ με το ζητημα της εξουσιας. Αυτο που εκανε ο ΔΣΕ επρεπε να το ειχε κανει ο ΕΛΑΣ οταν ειχε τους συσχετισμους. Θες να σου το ζωγραφισω κιολας? Μπορεις να δεις το βιντεο απο την παραδοση των οπλων στη Βαρκιζα απο τους απαρηγορητους ανταρτες. Δες το καλα. Συμπυκνωνει ολη σου την πολιτικη αποψη. Αν υοθετουσε αποψεις σαν τις δικες σου το ΚΚΕ αυτο το βιντεο θα ηταν εικονα απο το μελλον.
Οταν χανεις σημαινει οτι καπου εκανες λαθος. Το λαθος οταν δεν ειναι συνηδειτη προδοσια (που δεν ηταν απο το ΚΚΕ τοτε) εχει προκυπτει πανω σε συγκεκριμενα γεγονοτα,καταστασεις αντικειμενικες και υποκειμενικες που εφεραν συγκεκριμενες αποφασεις,ερμηνιες και αντιληψεις. Αρα ο κομμουνιστης μελετα με αφορμη την ηττα. Βλεπει το λαθος. Μελετα ποιοι παραγοντες οδηγησαν σε αυτο και βγαζει συμπερασματα για να μην το επαναλαβει. Το ιδιο κανει και στις νικες. Η Οκτωβριανη επανασταση και τα συμπερασματα της ειναι φανερα μπολιασμενα στο σημερινο προγραμμα του ΚΚΕ. Απο τη σωστη θεωρηση για τη θεση της Ελλαδας, τον ιμπεριαλισμο στην ουσια του και τη σταση των κομμουνιστων στον πολεμο μεχρι την αντιληψη για το σοσιαλισμο, τις βασικες νομοτελειες της σοσιαλιστικης οικοδομησης και τον αντικειμενικο χαρακτηρα της επαναστατικης καταστασης.

ratm

Αναυδος είπε...

Να διορθώσω και τον Απολιθωμα
Ο Στάλιν έλεγε ότι η λαικη δημοκρατια είναι μια μορφη της δικτατορίας του προλεταριατου

(…)
Comrade Stalin teaches that the régime of the countries of people’s democracy in Central and South-East Europe fulfils the functions of the dictatorship of the proletariat and that the States of people's democracy are one of the forms of the dictatorship of the .proletariat.
(….)
A. Sobolev
[Printed in Communist Review, London, January, 1952, pp. 3-21]

dionperd είπε...

Τραλαλά τραλαλό διότι η συζήτηση κάνει κύκλους γύρω από τα ίδια καθώς συνέχεια καταλαβαίνετε ότι θέλετε να καταλάβετε από αυτά που λέω...

Διευκρινήσεις λοιπόν:

1. Δε λέω να μην κάνει κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ μια επιτροπή αγώνα, λέω ότι η συγκεκριμένη κριτική ήταν για το ΓΕΝΙΚΟ, την πρόταση εξουσίας! Επομένως, με αυτόν τον τρόπο η Επιτροπή αγώνα σταματάει να απευθύνεται σε όλους τους μετανάστες βάση ταξικής θέσης, και απευθύνεται μόνο σε όσους μπορούν να συμφωνήσουν με μια συγκεκριμένη άποψη για την πρόταση εξουσίας... Γιατί πρέπει μια επιτροπή αγώνα να υιοθετεί μια πρόταση εξουσίας και να κάνει κριτική στις υπόλοιπες; Τί είναι; Κόμμα; Αυτή είναι η ερώτηση μάγκες μου. Μην απαντάτε σε άλλα. Από εκεί και πέρα, σαφώς και μια συσπείρωση μπορεί να κάνει κριτική σε κόμματα, όταν αυτά κάνουν κάτι ενάντια στα συμφέροντα του χώρους της συσπείρωσης, όπως όντως, ως φοιτητές κάναμε κριτική σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την Μπολόνια και τη γενική εκπαιδευτική και εργασιακή πολιτική τους κι ΟΧΙ γιατί γενικώς ήταν υπέρ του καπιταλισμού και της εξουσίας των μονοπωλίων...

2. Αν ratm μας λες ότι το καταστατικό του ΕΑΜ. με βάση μια κατ' εσένα σωστή στρατηγική θα ήταν το ίδιο, απλά το ΚΚΕ την κρίσημη στιγμή θα συμπεριφερόταν διαφορετικά, τότε απλά διαφωνώ μαζί σου για το πώς ερμηνεύεις τη συμπεριφορά του ΚΚΕ την κρίσιμη στιγμή, και θεωρώ ότι η συμπεριφορά αυτή ήταν ΕΝΑΝΤΙΑ κι όχι ΣΥΜΦΩΝΗ με τη στρατηγική των ΛΜ.
Αν, επιμένω, λες ότι τα συνθήματα και η πολιτική συμμαχιών, κι επομένως και τα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κτλ έπρεπε να φτιαχτούν στη βάση άλλης πολιτικής συμφωνίας, περιμένω να μου πεις ποιά έπρεπε να είναι αυτή η πολιτική συμφωνία... Σαν του σημερινού ΚΚΕ; Που για να κάνει την παραμικρή επιτροπή αγώνα απαιτεί συμφωνία στο να φύγουν τα μονοπώλια από την εξουσία;

4. Τέλος, είμαι στη διαδικασία να γράψω ένα αναλυτικό άρθρο για το μεταναστευτικό κίνημα στο Βερολίνο, που θα κάνω και μια κριτική στις πολιτικές δυνάμεις που (δεν) δρουν εδώ σε αυτό. Δυστυχώς το καθυστερώ λόγω έλλειψης χρόνου. Εκεί θα έχω αναλυτικά τί (δεν) γίνεται στο Βερολίνο, τί μαζικότητα (δεν) έχει, και τί στάση κρατά ο καθένας... Και ναι, μια επιτροπή αγώνα πχ για το σχολικό των μεταναστών χωράει και ΣΥΡΙΖΑ, και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ακόμη και δεξιούς, φτάνει να συμφωνούν στη γενική κατεύθυνση της λύσης του συγκεκριμένου προβλήματος (κάτι που φυσικά δεν είναι εύκολο...). Να σας θυμίσω, από το παράδειγμα του πανεπιστημίου που αναφέρθηκε από τον ratm, ότι αυτό που μας χώριζε τότε από ΕΑΑΚ, πόσω μάλλνο από την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ, ήταν ακριβώς η στάση μας στα προβλήματα των ΑΕΙ, της εργασίας και του ιμπεριαλισμού (ΝΑΤΟ, ΕΕ κτλ) κι όχι η διαφορετική πρόταση εξουσίας (αν και φυσικά σχετίζονται)... Σε κάθε περίπτωση δε χωρίζαμε τους φοιτητές με βάση το αν θέλουν τα μονοπώλια στην εξουσία ή όχι, όπως κάνει σήμερα το ΜΑΣ...

dionperd είπε...

Και κάτι ακόμη που μόλις διάβασα από τον ratm που είναι ενδιαφέρον.

Είναι ιδεαλισμός να πιστεύουμε ότι μάζες εργατών (ας μην πω πλειοψηφικές) θα συνειδητοποιηθούν σε ΜΗ επαναστατικές συνθήκες για τα ζητήματα εξουσίας της τάξης τους. Δεν είναι δυνατόν ούτε εντός της εργατικής τάξης, στον καπιταλισμό, να γίνει ιδεολογία της τάξης άλλη από την κυρίαρχη ιδεολογία, δηλ. της αστικής τάξης. Ακόμη και στις επαναστατικές συνθήκες, οι μάζες μόνο με γενικό τρόπο μπορούν να αντιληφθούν το ζήτημα της εξουσίας. πχ Το "όλη η εξουσία στα σοβιέτ" μπορούσε ο κόσμος να το καταλάβει έχοντας την εμπειρία τους, κι όχι με θεωρητικό τρόπο όπως ένα μέλος του ΚΚ. Αντίστοιχα, θα ταίριαζε ίσως ένα σύνθημα "όλη η εξουσία στην κυβέρνηση του βουνού και στο ΕΑΜ που απελευθέρωσε τη χώρα!" την κρίσιμη στιγμή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο λαός θα καταλάβαινε θεωρητικά τί σημαίνει μια τέτοια εξουσία, παρά μόνο διαισθηικά, μέσα από την εμπειρία του. Σήμερα, θεωρώ ότι αντίστοιχα, η ε.τ. μπορεί να συνειδητοποιηθεί για μια εξουσία που θα υπερασπίζετα τα δικά της συμφέροντα, ενάντια σε αυτά των μονοπωλίων, και που θα είναι ανεξάρτητη από ΕΕ και ΝΑΤΟ. Μπορεί να συνειδητοποιηθεί γιατί κάποια μονοπώλια όπως οι τράπεζες και άλλα, πρέπει να είναι κρατικά. Αλλά μέχρι εκεί.

Όταν στο σήμερα, εκτός επαναστατικών συνθηκών, φτιάχνεις μια τοπική συσπείρωση, απαιτώντας συμφωνία για το ζήτημα της εξουσίας, δηλ. στην ουσία για το ζήτημα της επανάστασης, στην ουσία λειτουργείς σαν ένας ιεραπόστολος, που περισσότερο από το να παρέμβει στην ταξική πάλη εκείνη τη στιγμή για το συγκεκριμένο ζήτημα, ιεραρχεί ως το σημαντικότερο, το να κάνει ιδεολογικοπολιτική προπαγάνδα!

Μάλιστα, ο ratm εμφανίζει ως "άρνηση της ιδεολογίας του κομμουνιστή" το να συμμετέχει αγώνες που δε βάζουν το ζήτημα της εξουσίας!

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Εγώ δε λέω ότι οι κομμουνιστές πρέπει να περιορίζουν την ιδεολογικοπολιτική τους ζήμωση!

Η μετωπική πολιτική απαιτεί να κάνεις ωφέλιμους συμβιβασμούς στο πολιτικό πλαίσιο της συσπείρωσης/συμμαχίας/αγώνα κτλ και ταυτόχρονα να ζυμώνεις ανεξάρτητα και αυτόνομα και παράλληλα, το ΣΥΝΟΛΟ του προγράμματός σου...

Στο παράδειγμά μας: θα ήταν ΟΚ στην επιτροπή να έρχονται και ΣΥΡΙΖΑΙοι, μπροστά τους και ενώπιον όλων των άλλων συμμετεχόντων της επιτροπής να τους κάναμε κριτική και για όσα κάνουν στην Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου και για τη γενική τους πολιτική, και μετά ΟΛΟΙ μαζί να κάναμε κινητοποίηση πχ για το ελληνικό σχολείο που κλείνει, στην οποία κινητοποίηση οι κομμουνιστές να είχαν πρωτοπόρα δράση και να κατάφερναν σιγά-σιγά να ηγηθούν! Φυσικά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση "να γίνει ιδιωτικό σχολείο"), ε, όχι δε θα κάναμε κοινή κινητοποίηση! Αλλά όχι επειδή δεν έχει θέση ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων!

Εν τέλει, ratm, η ταξική πάλη είναι το καλύτερο σχολείο, όχι η ιδεολογική δουλειά από μόνη της, και για να γίνει καλό σχολείο η ταξική πάλη πρέπει να τη διεξάγεις και να την πηγαίνεις όσο πιο μάκρυά μπορεί να την πάει το ΥΠΑΡΧΟΝ επίπεδο συνείδησης (και λίγο πιο μακρυά!..). Αυτή είναι η κομμουνιστική τακτική, και επομένως μη φοβάσαι, κανείς δε σου ζητάει να απαρνηθείς την ιδεολογία σου!..

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ακριβώς αυτό λέω, θελουμε περισσοτερες πράξεις αλληλεγγύης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη για ένα πιάτο φαΐ, πρώην αστοί, μικροαστοι, χρεωκοπημένους επιχειρηματίες, νέοι άνεργοι, απολιτικ η μη, δεν εχει σημασια. Σε ανθρώπους που θα δουν στην πράξη την συντροφικότητα, την αδελφοσύνη, τη λαϊκή ομοψυχία και θα ενταχθούν μονοι τους στις γραμμές του κόμματος, όχι επειδή πήραν μια μπουκιά ψωμιά για αυτούς και τα παιδιά τους, αλλα γιατί θα αναγνωρίσουν το πραγματικό κόμμα του λαου και θα ενισχύσουν την μαζικότητα του. Και δεν μπορεί να έχεις την δυνατότητα να κανεις 2 επιτυχημένα φεστιβαλ το χρόνο και να μην μπορείς να μοιράσεις μια σούπα δυο φορες το μηνα, μακριά από κάμερες και δημοσιογράφους, σε λαϊκά στέκια. Όπως ξαναέγραψα, δεν είναι λαϊκισμός, δεν είναι ψηφοθηρία, είναι αυτό που θα περίμεναν όλοι από ένα κόμμα με λαϊκή εργατική βάση. Θα θελα ο κοσμος να επιστρεφει από το συσσίτιο του ΚΚΕ και να σκεφτεται “δεν ειμαι κομμουνιστής, αλλα ρε γαμωτο οι κομμουνιστες είναι οι μόνοι που μας δινουν σημασία και ένα κομματι ψωμι.”. Απορώ που μια τέτοια ενέργεια την έκαναν σημαία τους οι ναζιστές και παίζουν μπάλα μονοι τους σε γειτονιές όπως το κερατσίνι και το πέραμα, περιοχές κατακόκκινες κάποτε. Εχω λαθος; Γιάννος

dionperd είπε...

Επιπλέον, η Ρωσία του 1917 είχε ένα ευρωπαϊκό κόμμάτι πολύ πιο βιομηχανοποιημένο από την Ελλάδα του 1940 αν έχω καταλάβει καλά τα στοιχεία που διάβασα. Πού διαφωνείτε με αυτό το άρθρο για παράδειγμα:
http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-20-07-12/166--6-1934-
;
Εν πάσει περιπτώσει, αυτός είναι ό δρόμος κύριοι να βγάλετε λάθος τη στρατηγική του ΚΚΕ: κάνετε μια ανάλυση των αντικειμενικών και υποκειμενικών συνθηκών της εποχής εκείνης στη χώρα μας! Έχετε δει έστω και 1 τέτοιο άρθρο ή βιβλίο από το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια; ΟΧΙ. Όλα τα σχετικά άρθρα πάνω στα οποία βασίζεται η αναθεώρηση της ιστορίας του ΚΚΕ απλά λένε: "αφού κάναμε αυτές τις βλακείες, και αφού τέτοιες και χειρότερες γίνανε και αλλού, και αφού όπου νικήσαμε το καταφέραμε λόγω κόκκινου στρατού, άρα φταίει η στρατηγική" και ακολουθούν όποιες λάθος τοποθετήσεις έκανε ο Σιάντος κοκ κοκ Γι' αυτό δε χρειάζεται ιστορική έρευνα... Το γράφει κανείς μέσα σε 5 γραμμές...

Επίσης, όποιος διαβάσει αυτή τη ρημάδα την απόφαση της 6ης ολομέλειας του '34 (http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-20-07-12/140--1934)

πρώτον δε θα πει ότι μέχρι το '47 το ΚΚΕ δεν πάλευε για σοσιαλισμό που λέει ο ratm..., και 2ον, θα δει ακριβώς αυτό: ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!

Ιδού η ρόδος, ιδού και το πηδημα...

Ακόμη επίσης δεν είδα απάντηση για το ποιό έπρεπε να είναι το πλαίσιο πάλης του ΕΑΜ...

Ανώνυμος είπε...

Α. Κάτι στο οποίο καταλήγει αναπόφευκτα κάθε συζήτηση για συμμετοχή σε αστική κυβέρνηση, είναι τι ακριβώς κάναν λάθος όλοι όσοι τα σκατώσαν με τη συμμετοχή τους σε μια. Δηλαδή, ήταν όλοι κουτοί ή όλοι πουλημένοι; Κόμματα που ήταν φρεσκοματωμένα, και μπηκαν σε κυβερνήσεις, και δεν κατάφεραν να κάνουν βήματα προς την επαναστατική ρήξη, για ποιό λόγο δε το καταφέραν και γιατί να το καταφέρει το ΚΚΕ αν πάρει μέρος σε μια τέτοια σήμερα;

Οχι τίποτα άλλο, αλλά δεδομένο οτι αυτοί οι οποιοι κατακρίνουν το ΚΚΕ για αυτή του τη θέση, δε δείχνουν εν γένει εμπιστοσύνη στο κόμμα το ίδιο(δε κάνω τον ηλιθιο διαχωρισμό ΄βασης- ηγεσίας). Είναι λίγο αντιφατικό να ζητάνε απο ένα κόμμα που δεν εμπιστεύονται να κάνει κάτι παραπάνω απο αποδεδειγμένα ατσαλωμένα κόμματα.


Β. Τα ΛΜ, το έιπαν και το ξαναείπαν κάποιοι, ήταν γραμμή για να προστατευτεί η ΕΣΣΔ πρώτα απο όλα. Αυτή ήταν η απόφαση του κινήματος τότε, και έτσι κινήθηκε. Με πολυ αμφισβητούμενες τακτικές ανα περίπτωση, αλλά αφου αυτή ήταν η στρατηγική, έχει καλώς.


Σήμερα, ΛΜ για ποιό λόγο;


Γ. Σήμερα ΛΜ με ποιόν; Υπάρχουν υγειείς αστικές δημοκρατικές δυνάμεις να συνεργαστείς; Υπάρχει σοσιαλιδημοκορατία απο την οποία πρέπει να παρεις κόσμο;


Δ. Αν άλλαξε κάτι στην κατάσταση; Ναι. Ο καπιταλισμός είναι πάρα πολύ πιο σαπισμένος. Και κατα τη γνώμη μου η αιχμή της πάλης πρέπει να είναι πολύ πιο οξυμένη απο τότε.Κάτι που δεν ξεχωρίζει απο τα προηγούμενα ζητήματα βέβαια.




Air

Ανώνυμος είπε...

Να σε ρωτήσω κάτι πολύ σοβαρά. Το ΕΑΜ ανδρώθηκε και δημιούργησε το έπος της αντίστασης επειδή συνεργάστηκε με τους σβωλοτσιριμωκαίους, επειδή έφτασε στο σημείο να προτείνει στον παπατζήδες την αρχηγία του ή επειδή οι κομμουνιστές μπήκαν στην πράξη μπροστά? Και να στο πω χοντρά - χοντρά, μια γραμμή που θα έλεγε συσπειρωνομαστε να διώξουμε τον κατακτητή χωρίς καμία συνεργασία με την α.τ. που άλλωστε είχε "προδώσει" το λαό με τον άλφα ή βήτα τροπο και ο λαός το βλέπε, με τελικό έπαθλο την Ελλάδα της δουλειάς κτλ. θα είχε διαφορετικό αποτέλεσμα ως προς τη μαζικότητα? Η ιστορία δεν γράφεται με αν, αλλά όλα συνηγορούν στο όχι και μάλιστα την κρίσιμη στιγμή, τον Οκτώβρη του 1944 αλλιώς θα πήγαιναν τα πράγματα... Λοιπόν μάγκα μου άκου το μια και για πάντα. Οι πολιτικές συμμαχίες με τους ομοίους σου, μικροαστους οπορτουνιστες τελείωσαν. Η λογική του δεν ασκούμε κριτική μπας και τσιμπησουμε κανένα τελείωσαν το 91. Γράψε λοιπόν όσα πονήματα θες, δώσε τις εξετάσεις σου στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά μην μας πρηζεις και το συκώτι...

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Γιαννος. Η χρυση αυγη ειναι κομματι του καπιταλιστικου συστηματος ενισχυετε απο αυτο και εχει την δυνατοτητα να κανει ολα αυτα που λες για να στρεψει αλλου τον λαο το ΠΑΜΕ στο μετρο τον δυνατοτητων του εχει προσφερει τετοια βοηθεια οπου χρειαζοτανε σε απεργιες και αλλου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. Με τον οπορτουνισμο που ειναι κομματι του καπιταλισμου δεν μπορεις να εχεις καμμια σχεση ειναι εχθρος. οπου γινανε ΛΑ ΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ εγινε παντου καταστροφη ΙΣΠΑΝΙΑ 1936 ΓΑΛΛΙΑ 1934 ΕΑΜ 1944 ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 1965 ΧΙΛΗ 1973 πουθενα η εργατικη ταξη δεν πηρε την εξουσια με τον τροπο που λες. Μονο στην αν. ευρωπη που ο Κ.Σ απετρεψε την αντεπανασταση. Πες μας ενα παραδειγμα να μας πεισεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Συνοπτικα (πολυ δουλεια εχει πεσει τελευταια στο μπλογκ,καλο αυτο!):

1)Διαφωνω οτι τα αιτηματα και το προγραμμα του ΕΑΜ δεν ηταν ενσωματωσιμα.Πρακτικα,οι εκσυγχρονισμοι του ΚΚ Α' και του ΑΓΠ (πρωτη 4ετια ΠΑΣΟΚ συγκεκριμενα),μαζι με μετρα κοινωνικης προνοιας που πηρε το ΠΑΣΟΚ,καλυπτουν σε μεγαλο βαθμο,αν οχι εξ' ολοκληρου,το ΕΑΜικο προγραμμα.
Απο την αλλη,το ΕΑΜ τα ζητουσε αυτα,σε εποχη που η ΑΤ δεν ηθελε ή δεν μπορουσε να τα δωσει,οποτε αυτο μπορουσε να δημιουργησει επαναστατικες συνειδησεις.Βαζω ερωτηματικο εδω.

2)@Περδικης
Το '41 ειχαμε κατοχη,και το ΚΚΕ εκανε καλεσμα σε αλλα κομματα να αντιμετωπισουμε τους κατακτητες.Οσο και αν θεωρω τελειως αστοχη τη συγκριση μεταξυ οικονομικης κρισης-κατοχης,θεωρω οτι τηρουμενων των αναλογιων(αυτων των λιγων που υπαρχουν αναμεσα στο τοτε και το τωρα),τα περισσοτερα κομματα πλην ΚΚΕ,θα ανηκαν στα ταγματα ασφαλειας,γιατι δε θελουν να φυγει ο ''κατακτητης'' αλλα (γελανε οι πετρες) να αλλαξουν οι οροι της ''κατοχης''.Αντε να πω οτι ΑΝΤΑΡΣΥΑ,Καζακης,Αλαβανος και λοιπα κομματα της δραχμης,να ειναι κατι σαν τον ΕΔΕΣ,αντι για Τ/Α.Στο ΕΑΜ δε θα χωραγανε ουτε για πλακα.

Φανταστειτε να λεει το ΕΑΜ ''Και εχει στο προγραμμα του την αναδιαπραγματευση των ορων της κατοχης απο τα SS(οπως λεει και το τραγουδι για τη λαοκρατια).ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:1)Να σκοτωνονται 30 ελληνες για καθε νεκρο γερμανο.
2)Να μην βιαζουν πανω απο 3 γερμανοι στρατιωτες τις γυναικες μας.
3)Απαιτουμε να σταματησετε να κλεβετε τις σοδειας μας και να μας σκοτωνετε μεχρι να ανεβει η αγροτικη παραγωγη και να αυξηθει ο πληθυσμος (μορατοριουμ γεννησεων να 'ουμ).
Η φαντασου αφισσα του ΕΑΜ αντι να λεει ''Ως ποτε οι αντρες του Σκομπι θα μας ατιμαζουν'' να λεει ''Ρε παιδια ενταξει μια Αρια οικογενεια ειμαστε (πως λεμε ευρωπαικη οικογενεια),ατιμαστε μας,αλλα κατα 50% λιγοτερο''

3)Συμφωνω με παρατηρησεις ΡΑΤΜ

Ανώνυμος είπε...

Το καταπληκτικο με το χαφιεδοτσουρμο ειναι οτι το 1944 που ο ενοπλος λαος δεν πηρε την εξουσια δεν φταει λεει η στρατηγικη ενω το 2012 που χαθηκανε αστικα ψηφαλακια απο αυταπατες πριν το 1991 δεν φταιει η τοτε στρατηγικη αλλα η σημερινη μετα το 1996. ο ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΚΕΜΠΕΛΣ σε μεγαλες ωρες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

4)Κατα την γνωμη μου,απο την στιγμη που η σταση των αστικων κρατων απεναντι στον Αξονα,εξαρτωνταν απο τα συμφεροντα των ταξεων αυτων,και οχι απο τις κυβερνησεις τους (πχ Η Ελλαδα αντισταθηκε στον Αξονα αν και ειχε φασιστα στο τιμονι),θα επρεπε να συμβει το εξης:

-Να δωθει εντολη στα ΚΚ των συμμαχικων χωρων να περιορισουν τις δρασεις τους για οσο καιρο χρειαστει,χωρις να αυτοδιαλυθουν.

-Η εντολη αυτη να εχει καθαρα πρακτικο και συγκυριακο χαρακτηρα,ως κινηση καλης θελησης απεναντι στους συμμαχους,και να μην θεωρητικοποιηθει οπως εγινε με τα ΛΜ.Η θεωρητικοποιηση αυτη συνεβαλλε ωστε η γραμμη αυτη να παραμεινει δεκαετιες αφου τελειωσε ο πολεμος.

-Μετα τον πολεμο,και αφου η ΕΣΣΔ κρινει οτι εχει σταθει στα ποδια της,και δεν κινδυνευει απο αντιποινα που θα εφερνε μια κομμουνιστικη επανασταση,γυρναμε στην γραμμη της ''τριτης περιοδου'' της ΚΔ.Εννοειται οτι η ΚΔ δεν επρεπε να ειχε διαλυθει εξ αρχης.

-Κατα την γνωμη μου,οπως εγραψα και στο προηγουμενο αρθρο,η τακτικη των ΛΜ ηταν συνειδητη ή ασυνειδητη υποχωρηση της ΕΣΣΔ απεναντι στις ΑΤ των συμμαχικων χωρων.Το κακο ειναι οτι αυτη η υποχωρηση δεν εγινε κατανοητη ως τετοια,αλλα ως τακτικη παντως καιρου!!

Ανώνυμος είπε...

Οτι να ναι ο Περδικης... αναπαραγει τις κλασσικες αηδιες. Αλλα επειδη σε ολα αυτα εχεις παρει απαντησεις και βαριεμαι να ξαναεπαναλαμβανω. Απλα σε αφηνω στην κακομοιρια σου.
Ολοι ξερουν οτι ουδεποτε το ΚΚΕ εβαλε προυποθεση το σοσιαλισμο για συμπορευση στο κινημα. Το ειχα απαντησει σε αλλα νηματα με πληθος παραδειγματων. Στα υπολοιπα απαντανε ολα τα ντοκουμεντα του ΚΚΕ που με καλυπτουν απολυτα. 2ος τομος δοκιμιου ,προγραμμα κλπ.
Τελος για τις αναλυσεις που δεν κανει και καλα το ΚΚΕ. Φαινεται ποσο καλη σχεση ειχες με την ΚΟΜΕΠ και ως οργανωμενος και ως φευγατος...

Υγ. Μανωλεα -Περδικη ξερεις οταν προσπαθεις να κρυψεις αυτο που θες να πεις αναποφευκτα γινεσαι αστειος.
Η Ελλαδα λοιπον δεν μπορουσε να οικοδομησει σοσιαλισμο αλλα ο Ζαχαριαδης σωστα εβαζε οτι η νικη του ΔΣΕ θα εφερνε τη σοσιαλιστικη Ελλαδα. Το ΚΚΕ πριν το ΔΣΕ παλευε για αστικοδημοκρατικες αλλαγες αυτο θεωρουσε ως τακτικο στοχο και σε 2ο σταδιο για το σοσισλισμο. Ο ΔΣΕ με πρωτοβουλια του Ζαχαριαδη εγινε τακτικος στρατος και διεκδικησε την εξουσια. Ετσι ειναι.
Το προβοκαρισμα σου το συνεχισες χρεωνοντας μου οτι ειπα οτι θα πειστει η πλειοψηφια της εργατικης ταξης σε μη επαναστατικες συνθηκες. Οταν εγω απλα και τεκμηριωμενα σε κατηγορησα οτι δεν εχεις εμπιστοσυνη στην εργατικη ταξη.


Συνεχισε Περδικη. Αλλα σου πα και σε αλλο σχολιο τετοιους πασοκοδυνδικαλιαρηδες εχω αντιμετωπισει πολλους στη ζωη μου.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το πνεύμα της τοποθέτησης του΄Άναυδου-δεν ήξερα μάλιστα το περιστατικό με τον Ντουρούντι το οποίο το βρήκα εξαιρετικό (αλήθεια για τον Ντουρούντι-επειδή δεν ξέρω πολλά-ποιά είναι η κρίση του κομμουνιστικού κινήματος;).

Θα σημείωνα μόνο, για να μην το υποτιμήσει κανείς, ότι μεγάλη συμβολή στο να "σωθούμε από την πείνα" είχε το εργατικό ΕΑΜ και η "Πανυπαλληλική Επιτροπή" που οργάνωσε αγώνες στις μεγάλες πόλεις οι οποίες εξανάγκασαν τις κατοχικές δυνάμεις και αρχές σε υποχωρήσεις που επέτρεψαν να περιοριστεί ο λιμός. Στην επαρχία έγινε αυτό που περιέγραψε ο Άναυδος αλλά στις μεγάλες πόλεις (οι οποίες επλήγησαν πολύ βαριά) ήταν οι εργατικοί αγώνες (διαδηλώσεις, απεργίες) αυτοί που μας έσωσαν από την πείνα (η μεταφορά των εμπορευμάτων από την επαρχία στις μεγάλες πόλεις ήταν εξαιρετικά προβληματική υπόθεση). Βέβαια οι αγώνες με τα όπλα έδιναν επιπλέον ορμή στους εργατικούς αγώνες (και το αντίστροφο). Το αναφέρω απλά στη περίπτωση που υποτιμήσει κανείς τη δύναμη των εργατικών αγώνων.

ρα

Ανώνυμος είπε...

ΣΜΑ αυτοδιαλυση ΟΚΝΕ 1943. καταδικη της ΑΣΟ Ως τυχοδιωκτες ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ 1944 ΒΑΡΚΙΖΑ ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1945. μαχη του ΔΕΚΕΜΒΡΗ μονο με τον εφεδρικο ΕΛΑΣ ο ΑΡΗΣ στην ηπειρο στην υπολοιπη ελλαδα ησυχια του ταφου. 17 δεκεμβρη μεσα στην φωτια της μαχης περασε απο την ΚΑΖΑ με προσωπικη εντολη του Γ.ΣΙΑΝΤΟΥ Αγγλικη ταξιαρχια ερχομενη απο ιταλια και μπηκε στην αθηνα για να μας χτυπηση. Αν δεν ειχε γυρισει ζωντανος ο σ.Ν.Ζ απο το ΝΤΑΧΑΟΥ ΔΣΕ δεν θα ειχε γινει ποτε το ΚΚΕ θα ειχε γινει ευρωκομμουνιστικο και σημερα δεν θα υπηρχε ΚΚΕ. αυτη ειναι η αλληθεια οτι και να λενε οι ΜΑΝΙΑ ΔΑΚΗΔΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@ratm
"Η στρατηγικη των ΛΜ αφηνε περιθωρια ακομα και να την ερμηνεψεις ετσι. Απλα ο συσχετισμος ηταν τοσο συντριπτικος υπερ τογ ΕΛΑΣ που εκ των πραγματων η ιδια η πραγματικοτητα πεταγε στα σκουπιδια τις αναλυσεις για αστικοδημοκρατικα σταδια"

Εδώ θα βρούμε κοινό τόπο. Καζέρτα-Λίβανος-Βάρκιζα ΔΕΝ ήταν νομοτέλεια της εξέλιξης του ΕΑΜικού κινήματος. Ήταν απλά αποτέλεσμα έλλειψης ικανής ηγεσίας. Αν είχαμε π.χ. στην ηγεσία τον Ζαχαριάδη ή τον Άρη, που υπηρέτησαν την ΕΑΜική πολιτική (ο πρώτος τη σχεδίασε κιόλας) το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν την οξυδέρκεια και τη θεωρητική επάρκεια που τους επέτρεπαν να καταλάβουν από πριν σε ποια καμπή μπαίνει το κίνημα και τι ελιγμούς πολιτικούς και στρατιωτικούς έπρεπε να ακολουθήσουν. Αντίθετα, οι Σιάντος, Ιωαννίδης κλπ. κλπ. αποδείχτηκαν ότι δεν την είχαν.

Μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι τελευταίοι ήταν πράκτορες; Όχι αναγκαστικά, αν και είναι μια λογικοφανής εξήγηση. Το άλλο ενδεχόμενο είναι ότι ήταν λειψοί. Το ερώτημα που αναδύεται είναι: Μπορεί λειψοί άνθρωποι να αναρριχηθούν ως εκείνο το σημείο; Κοιτώντας τη σημερινή πνευματική φτώχεια της ΚΕ (του κόμματος εν γέννει ως "συλλογικού διανοούμενου") με αποκορύφωμα το να μπορεί να παριστάνει το θεωρητικό ένας Λουκάς χωρίς να τον παίρνουν με τις λεμονόκουπες, η απάντηση είναι ασφαλώς ναι...

"Η σωστη στρατηγικη ηταν να συνδεθει ο αγωνας του ΕΑΜ με το ζητημα της εξουσιας. Αυτο που εκανε ο ΔΣΕ επρεπε να το ειχε κανει ο ΕΛΑΣ οταν ειχε τους συσχετισμους."

Κι εδώ θα βρούμε κοινό τόπο. Στην εξίσωση όμως πρέπει να μπει και η δύναμη του αντίπαλου, του βρετανικού στρατού. Για παράδειγμα δε συμφωνώ μ' αυτά που λες για το ΚΚΙ, στην Ιταλία βρίσκονταν τεράστιες δυνάμεις του βρετανικού στρατού. Το ΚΚΙ σωστά δεν πήγε σε ένοπλο αγώνα γιατί ήταν σίγουρο ότι θα έχανε. Στην Ελλάδα οι Βρετανοί άργησαν να έρθουν, εκείνο το διάστημα μια σοβαρή ηγεσία έπρεπε να ζυγίσει από στρατιωτικής καθαρά άποψης τις πιθανότητες επιτυχίας, παίρνοντας υπόψιν τις διαθέσεις του διεθνή παράγοντα (π.χ. προθυμία της ΕΣΣΔ να εμπλακεί σε περίπτωση που η Βρετανία έκανε απόβαση σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα κλπ. κλπ.) και αν τις έκρινε θετικές να προχώραγε.

Σε μένα είναι καθαρό πως οι αναθεωρητές της ΕΑΜικής ιστορίας έχουν αποκλειστικά εργαλειακά κίνητρα. Για να δικαιολογήσουν ότι δεν έβαλαν στην πράξη την πολιτική του ΑΑΔΜ, χρειάζονται την ιστορική δήθεν επιβεβαίωση. Γιατί επέλεξαν να μην την βάλουν, είναι ένα ερώτημα, μπορεί να είναι απλά λειψοί. Δεν χρειάζεται να τους κρατάει η αστική τάξη με δάνεια κλπ. όπως αφήνουν να εννοηθεί ο Περδίκης και άλλοι εδώ μέσα.

Ο κόσμος το 2010 στην αρχή της κρίσης είχε στρέψει το βλέμμα του σε μας. Τα αποτελέσματα των περιφερειακών ήταν ενδεικτικά. Βγαίνοντας μπροστά με την πολιτική του ΑΑΔΜ (πρόγραμμα του κόμματος τότε) θα έβαζε στη γωνία το ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πάσα βεβαιότητα θα αρνούνταν να μπει κάτω από αντιμονοπωλιακό-αντιιμπεριαλιστικό-αντιΕΕ μέτωπο και θα τον σβήναμε από τον πολιτικό χάρτη. Ενδεχομένως να προσελκύαμε κάποια στελέχη του, αυτό όμως είναι δευτερεύον, το βασικό είναι ότι θα παίρναμε εμείς το ρεύμα που τον ενίσχυσε στη συνέχεια. Προτάσσοντας τα δίκτυα αλληλεγγύης γιατί προφανώς το πρώτο είναι να σωθεί ο λαός από την πείνα.

Το βασικό δεν είναι ποιοι θα έρχονταν στο ΑΑΔΜ, αλλά ότι θα στρίμωχνες όσους δεν έρχονταν στα μάτια του λαού.

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ξαναδιαβαζοντας τα σχολια εχω να πω το εξης:Το ποιον του Περδικα ειναι χειριστο,και διαφωνω με αυτα που λεει για το ΕΑΜ και την τωρινη στρατηγικη του ΚΚΕ,αλλα αυτο που λεει για την σταση μας στα συνδικατα,εχει ενα point.

dionperd είπε...

Air,
Το σωστό είναι να λες ότι αλλού τα ΚΚ που κυβέρνησαν πέτυχαν, αλλού απέτυχαν, αλλού πέτυχαν μερικώς κοκ Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να αναφέρεις τα παραδείγματα του ευρωκομμουνισμού ή του ΚΚΕ το ’89 ως επιχειρήματα ενάντια στις κυβερνήσεις των ΛΜ ή ενάντια στις αποφάσεις του 4ου συνεδρίου της Διεθνούς… Κάθε τακτική ή στρατηγική να την κρίνουμε με τις προϋποθέσεις της και όχι να τσουβαλιάζουμε. Εννοείται ότι εγώ δεν υπερασπίζομαι κάθε τέτοια κυβέρνηση. Οι προϋποθέσεις σήμερα αφορούν ποικιλοτρόπως και το ΚΚΕ φυσικά…
Διάβασε το προηγούμενο πρόγραμμα του ΚΚΕ για το τι μέτωπο και γιατί. Ο χώρος δεν επαρκεί για να απαντήσω. Όχι για τους δήθεν λόγους που αναφέρεις πάντως… Ας αντιστρέψω κι εγώ το ερώτημα: πότε είχανε οποιαδήποτε επιτυχία σε μη επαναστατικές συνθήκες τα ΚΚ χωρίς πολιτικές συμμαχίες και μέτωπα;..

dionperd είπε...

ΡΓ («Και να στο πω χοντρά - χοντρά, μια γραμμή που θα έλεγε συσπειρωνομαστε να διώξουμε τον κατακτητή χωρίς καμία συνεργασία με την α.τ. που άλλωστε είχε "προδώσει" το λαό με τον άλφα ή βήτα τροπο και ο λαός το βλέπε, με τελικό έπαθλο την Ελλάδα της δουλειάς κτλ. θα είχε διαφορετικό αποτέλεσμα ως προς τη μαζικότητα?»)
Αυτή ήταν στην ουσία η γραμμή του ΕΑΜ… πχ διάβασε την μπροσούρα του Γληνού, τι κοινωνικοταξικό περιεχόμενο δίνει στο «λαό», τι στους «προδότες του λαού», τι λέει για την «εσωτερική απελευθέρωση» που πρέπει να ακολουθήσει το διώξιμο του κατακτητή, τι λέει για τους φιλομοναρχικούς και τη στάση των «παλιών κομμμάτων» κοκ Η μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδας είχε ήδη θέσει τον εαυτό της εκτός ή ενάντια σε αυτόν τον αγώνα… Δένει διαλεκτικά τον εθνικό αγώνα με τον ταξικό και γι’αυτό, μαζί με την πρωτοπόρα δράση, κυριάρχησε το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Ο εθνικός αγώνας στη συγκυρία εκείνη χώριζε ΚΑΙ ταξικά. Μετά την απελευθέρωση άλλαξαν τα πράγματα και το ΚΚΕ έπρεπε να αναπροσαρμόσει την τακτική του. Κάπου εκεί το έχασε… Αντίστοιχα σήμερα η διαγραφή του χρέους και η έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ, οι ευρείες κοινωνικοποιήσεις κτλ αποτελούν κόκκινες γραμμές που χωρίζουν τα μονοπώλια από το λαό. Δε χρειάζεται η δικτατορία του προλεταριάτου ή η λαΪκή εξουσία για να χωρίσει τα στρατόπεδα….
Από εκεί πέρα, τι διαφορετικό θα έγραφες εσύ στη διακήρυξη του ΕΑΜ; Λένε προσωρινή κυβέρνηση των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΕΑΜ (δηλ. κανενός καθαρά αστικού κόμματος…) για να γίνουν εκλογές και ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ συνέλευση. Τϊ θα έπρεπε να λέει; Δικτατορία του προλεταριάτου; Να μη γίνουν εκλογές; Κρατικοποίηση των εργαστασίων; Τί επιπτώσεις θα είχαν αυτά στην προσπάθεια των μεγαλοαστών και των κατακτητών να διχάσουν το λαό; Τι επιπτώσεις θα είχαν στη αναποφασιστικότητα όσων ταλαντεύονταν;

dionperd είπε...

ΡΑΤΜ,
Προσωπικά, τα προγραμματικά σημεία που μπορείς να δεις στη σελίδα του συλλόγου Γιάννης Κορδάτος, ή και στης Αριστερής Μετωπικής Συμπόρευσης, με καλύπτουν εμένα για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα της κρίσης τώρα που μιλάμε. Εϊναι αρκετές οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να τα στηρίξουν αν είχε πάρει το ΚΚΕ την πρωτοβουλία. Τα ΚΚΕ θα ηγεμόνευε σίγουρα ανάμεσά τους, είτε τελικά το ακολουθούσαν είτε όχι. Για νωρίτερα, το πρόγραμμα του ΑΑΔΜ με όλον τον εμπλουτισμό σε διεκδικήσεις κατά κλάδο που έγινε…
Το ΚΚΕ βάζει το γνωστό τρίπτυχο ως προϋπόθεση ακόμη και για την παραμικρή συσπείρωση, όπως σου έδειξα με το παράδειγμα της Επιτροπής Αγώνα Νέων Μεταναστών. Το τρίπτυχο αυτό αποτελεί πρόταση εξουσίας αφού δίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο για τη λαϊκή εξουσία, που για το ΚΚΕ είναι η δικτατορία του προλεταριάτου, ενώ και στο οικονομικό πεδίο, η γενική κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων αποτελεί στην ουσία το μόνο σοσιαλισμό που μπορείς να έχεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που έχει ακόμη αρκετούς μικροαστούς. Πρακτικά είναι η στρατηγική του ΚΚΕ δηλ…
Μια επαναστατική εξουσία στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου θα έπρεπε να επιλύσει καθήκοντα που είχαν να κάνουν με τις μισοφεουδαρχικές σχέσεις της υπαίθρου, το διώξιμο του ξένου κεφαλαίου, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων που υπήρχαν, και τη γρήγορη ανάπτυξη της βιομηχανίας, ειδικά της παραγωγής μέσων παραγωγής. Προφανώς πρώτα θα έλυνα αυτά και μετά θα …κοινωνικοποιούσε το σύμπαν. Πρώτα θα αύξανε σε αριθμό, γνώση, εμπειρία και δύναμη η εργατική τάξη και μετά θα ασκούσε τη δικτατορία της. Αν έχεις άλλη γνώμη ή παρουσίασε τη σχετική ανάλυση της Ελλάδας του Μεσοπολέμου που να διαφωνεί με αυτήν στα λινκ που έδωσα παραπάνω, ή καλώς ήρθες στο βασίλειο του ιδεαλισμού. Σε ένα βασίλειο που δε νομίζω ότι ήταν ποτέ ο Ζαχαριάδης.
Επίσης, δε σε προβοκάρω. Έχω εμπιστοσύνη στην ε.τ. αλλά όχι για κάτι που είναι μεταφυσικό: δεν μπορούμε να έχουμε μια ε.τ. που σε μεγάλο της μέρος θα «σκέφτεται» τα ζητήματα εξουσίας με κομμουνιστικό τρόπο. Στον καπιταλισμό από όσο ξέρω κυρίαρχη ιδεολογία είναι η αστική. Οι εργάτες που σκέφτονται κομμουνιστικά, είναι στο ΚΚ και αποτελούν την πρωτοπορία που μπολιάζει στην τάξη την επαναστατική στρατηγική «απ ‘εξω».

dionperd είπε...

Γάτε,
Τα ΛΜ ακολούθησαν μια περίοδο όπου τα ΚΚ με αριστερίστικη τακτική σε ΜΗ επαναστατικές συνθήκες τα είχαν κάνει θάλασσα (και στην Ελλάδα…). Δεν ήταν τακτική προς εξυπηρέτηση μόνο της ΣΕ.

Συμπεράσματα μετά από μια κουραστική μέρα:
1. Η στρατηγική είναι σωστή ή λάθος ανάλογα με την ανάλυση των παραγωγικών μέσων και σχέσεων (τάξεων). Αν κρίνουμε λοιπόν τη στρατηγική του ΚΚΕ με βάση αυτά νομίζω ότι ήταν σε γενικές γραμμές σωστή πριν από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
2. Τα ΛΜ, η συμμετοχή ή όχι σε κυβερνήσεις, είναι τακτικές αποφάσεις στρατηγικής σημασίας. Τα επιλέγουμε ΚΑΙ ανάλογα με το συσχετισμό δύναμης, και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα ή όχι. Επίσης, μπορεί η αναγκαιότητά τους να αλλαξει απότομα, ειδικά αν προκύψουν επαναστατικές συνθήκες. Η ιστορία του ΕΑΜ δείχνει και αυτό το σημείο της απότομης αλλαγής… Η τυχόν αποτυχία μπορεί να οφείλετε σε λάθος τακτικές, πρακτικές ή και πιο ασταθείς παράγοντες την κρίσιμη στιγμή, κι όχι σων και καλά στη στρατηγική.
3. Τα ΛΜ είχαν μεγάλες επιτυχίες και μεγάλες αποτυχίες. Έχω την εντύπωση ότι οι αποτυχίες οφείλονται μάλλον σε παρεκκλίσεις από την αποφασισμένη τακτική. Σε ΜΗ επαναστατικές συνθήκες τα ΚΚ δεν έχουν βρει μέχρι και σήμερα προσφορότερες τακτικές.
4. Το ΚΚΕ σήμερα αποφεύγει οποιαδήποτε μετωπική δράση ακόμη και στη βάση του κινήματος, υιοθετεί μια γραμμή που ελάχιστη απόσταση έχει από τη στρατηγική του ίσως ακριβώς ώστε να «μη μπορεί» να έχει μετωπική δράση… Το γιατί ας το βρει ο ιστορικός του μέλλοντος… Αναθεωρεί την ιστορία με αντιεπιστημονικό τρόπο (λαθολογία, εμπειρισμός, αλλαγή ερμηνείας χωρίς νέες μελέτες και στοιχεία) για να δικαιολογήσει τη σημερινή του γραμμή.

dionperd είπε...

Να σημειώσω μόνο ότι η ευκαιρία που χάθηκε, έτσι όπως την περιγράφει ο Κριτίας, ελπίζω να μην αποδειχθεί μια νέα Βάρκιζα... Από τα αριστερά αυτή τη φορά... Καμιά φορά αυτές οι ευκαιρίες είναι once in a lifetime... Αυτό δεν απασχολεί κανέναν εδώ μέσα;.. Εξώ ξέρω φίλους μου που πέφτουν στην κατάθλιψη όταν το σκέφτονται...

Ανώνυμος είπε...

Αντε να πω οτι ΑΝΤΑΡΣΥΑ,Καζακης,Αλαβανος και λοιπα κομματα της δραχμης,να ειναι κατι σαν τον ΕΔΕΣ,αντι για Τ/Α.

ποιο μεγαλη κοτσανα δεν εχω δει στην ζωη μου.Επιστημονας οποιος το εγραψε


-ασχετος-

Ανώνυμος είπε...

1.13. με τα λα ικα μετωπα η εργατι κη ταξη δεν πηρε πουθενα την εξου σια και παντου συνεβη καταστροφη. ΙΣΠΑΝΙΑ 1936 ΓΑΛΛΙΑ 1934 ΕΑΜ 1944 ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 1965 ΧΙΛΗ 1973. και δεν θα μπορουσε να ειναι αλλιως σε καμμια περιπτωση απο την στιγμη που σταματας να βλεπεις τον οπορτουνισμο σαν ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ τοτε εισαι απο χερι χαμενος.το ΚΚΕ ΑΠΟ ΤΟ 15ο συνεδριο το 1996 εχει καταργησει το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΔΙΟ και μιλαγε για ΑΑΔΜετωπα παλης μεσα στο κινημα. και υπηρχε μια παρα γραφος που ελεγε. ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝΕ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΟΤΑΝ Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙ ΣΜΟΙ ΣΤΟ Σ.Κ ΕΧΟΥΝΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙ ΚΑ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΑΔΜ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. αυτα ελεγε το προγραμμα το 1996 και ο καθε ανθρωπος που δεν ειναι λειψος καταλαβαινει τη λεει. Το ΧΑΦΙΕΔΟ ΤΣΟΥΡΜΟ ομως του ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ που μαζι με την αστικη ταξη και τον συριζα εστησε την προβοκατσια του 2012 ειχε στοχο να μπει το ΚΚΕ σε κυβερνηση με τους καπιταλιστες στην εξουσια ωστε σημερα να μην υπηρχε κομμα και να ειχε συμβει οτι το 1958 με την ΕΔΑ και το 1991 με τον συνασπισμο. Συνεχισε ΧΑΦΙΕΔΑΚΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΟΥ εδω θα ειμαστε. Καταλαβαινω οτι ποναει που το κομμα σας ξεβρακωσε ετσι ειναι η ζωη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ο σ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ το 1953 εφερε προσχεδιο προγραμματος που καταργουσε το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΔΙΟ. Το 1955 το ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΩΦ τους υποχρεωσε να φερουνε παλι το παλιο με τα γεγονοτα στην ΤΣΚΕΝΔΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ.σελ.315 318 2Ος ΤΟΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. αρα λοιπον ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ για τους ΜΑΝΙΑΔΑΚΙΚΟΥΣ ητανε τροτσκιστες. οι νεκροι συντροφοι στην ΧΙΛΗ που αφου διοριστηκε αρχηγος του στρατου ο ΠΙΝΟΣΕΤ σφαγιαστηκαν χαιρετουνε τους ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΔΕΣ μεσα απο τον ταφο. Το αρχειο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ απο τους προσυνεδριακους διαλογους ειναι αποκαλυπτικο. Διαφωνουσανε με ολα να μην αλλαξει τιποτα μετα το 1991. και σημερα το παιζουνε τιμητες του 15ο συνεδριου. Συνεχιζουμε να ειναι σιγουροι οτι θα μας βρισκουνε μπροστα τους το ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αφου λοιπον θα διαστρεβλωναμε το προγραμμα του 15ου συνεδριου που δεν μιλαγε για συμμετοχη του ΚΚΕ σε κυβερνηση με τους καπιταλιστες στην εξουσια θα στριμωχναμε λεει τον συριζα και θα τον εκθεταμε στα ματια του λαου. Εχει αποδειχτει πολλες φορες στην ζωη οτι οταν σταματησεις να βλεπεις τον οπορτου νισμο σαν εχθρο απο εκει και περα δεν υπαρχει γραμμη αμυνας και υπερισχυουνε οι αυταπατες μεσα στις γραμμες του κομματος. Η ΕΔΑ το 1951 φτιαχτηκε σαν συνεργασια κομματων το 1956 εγινε ενιαιο κομμα το 1958 διαλυθηκανε η Κ.Ο και απο εκει και περα ολα γινανε ενας χυλος προετοιμαζοντας το ΠΑΣΟΚ του 1974. Γινεται η διασπαση το 1968 φευγουνε οι οπορτουνιστες το προγραμμα το κομματος παραμενει στα πολιτικα μετωπα και τα σταδια συνεχιζοντας της ιδεολογικες παρεκλισεις. ΣΥΜΜΑΧΙΑ το 1974 δημοκρατικες δυναμεις πραγματικη αλλαγη 1978 1981 Και στην συνε χεια δημιουργια του συνασπισμου το 1989 συμμετοχη σε 2 αστικες κυβερνησεις και το 1991 εφοδος για την διαλυση του κομματος και ανατροπη του σοσιαλισμου. Και ερχονται σημερα οι ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΔΕΣ και μας λενε οτι για ολα αυτα δεν φταιει η λαθος στρατηγικη που ειχαμε απλα συνεβη ενα ατυχημα. ενω αντιθετα για το εκλογικο απο τελεσμα του ιουνη του 2012 δεν φταινε τα τοτε χαλια με τις αυταπα τες αλλα η στρατιγικη που εχουμε απο το 1996. Τα πραγματα ειναι απλα. Απο το 1991 διαφωνουσανε με τα παντα μεινανε μεσα για να κανουνε ζημια και οταν η αστικη ταξη επαιξε το χαρτι του συριζα ηρθανε να χτυπησουνε πισωπλατα μηπως και λυγισουμε δυστηχως για αυτους ευτυχως για τους κομμουνι στες χασανε.οσο για τους τροτσκι στες αυτους θα τους βρουνε στο ΑΝΤΑΡΙΖΑ που ειδη ξερογλειφονται για ενα κοκαλακι για το μετωπο βεβαιως βεβαιως ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zoot horn rollo είπε...

Ναι,αλλά μετά το 18ο διάφοροι έλεγαν για εικονίσματα του Στάλιν κι άλλα τέτοια, κάτι "μετωπικοί" κι "ενωτικοί",για συνεργασίες με τον εαυτό μας... Τώρα έχουμε "ΕΑΜικους", "φλωρακικούς", κατηγορίες για "νεοτροτσκισμό" κ.ά. από αυτούς που κατά βάση είναι οι ίδιοι που σε κατηγορούν για όσα σε κατηγορούσαν κι επι ΑΑΔΜ. Μόνο το πως αντιμετώπιζαν το ΠΑΜΕ από ίδρυσής του να θυμηθούμε, παρόμοιες "ατάκες" και κριτικές. Ο Κοψίδης ας πούμε, τι έλεγε το 2002 επι ΑΑΔΜ;
Δε νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έσβηνε από το πολιτικό χάρτη έτσι εύκολα, από το 2009-10 υπήρχε μετακίνηση πασόκων που δεν έγινε με τρόπο εμφανή αλλά πιθανόν συγκροτημένο κι οργανωμένο. Δε μιλάμε για τη προβολή-προώθηση άμεση κι έμμεση που είχε ήδη από το 2008.
Κανένα δίκτυο αλληλεγγύης δε σε σώζει πραγματικά-οριστικά από τη πείνα, προσωρινές λύσεις που κάποια στιγμή δε θα φέρνουν αποτέλεσμα, ούτε πρακτικά, ούτε στις συνειδήσεις, αν δε βάζεις το βασικό σου στόχο και γιατί πρέπει να παλέψεις γι'αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

1.13 το ΚΚΓ και ΚΚΙ κανανε λαθος που δεν μετατρεψανε τον πολεμο σε εμφυλιο γιατι υπηρχανε οι προ υποθεσεις για να νικησουνε. Ο Κ.Σ βαδιζε για το βερολινο και οι δυτικοι τρεχανε να προλαβουνε να φτασουνε πρωτοι για να σωσουνε οτι μπορουνε για τον καπιταλισμο συνολικα. το ιδιο ακριβως επρεπε να ειχε κανει και το ΕΑΜ ΤΟ 1944. Αλλα πως να μπορει να γινει αυτο οταν δουλεια του οπορτουνισμου ειναι να θεωριτικοποιηση τους ελιγμους ωστε να σωθει ο καπιταλισμος οτι ακριβως κανανε με την συνωμοσια για την ανατροπη των ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΤΟ 1936 ΚΑΙ οτι ακριβως κανεις εσυ και οι αλλοι της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Π.Γ το σκεπτικο σου ειναι σωστο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Περδίκης έγραψε 10 κατεβατά για να μας πεί ότι:
-Δεν έχει καμία σχέση ο ίδιος με το ΚΚΕ. Αλλά συμμετέχει σε άλλες οργανώσεις που συμπορεύονται ή συζητάνε συμπόρευση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΧΕΔΙΟ Β΄, διάφορες τροτσκιστικές γκρούπες (προφανώς όλοι αυτοί δεν έχουν σεχταριστική γραμμή και δεν ακολουθούν την αριστερίστικη γραμμή του ΚΚΕ). Άλλωστε και αυτές συμφωνούν με τη γραμμή συσπείρωσης που λέει και αυτός.
-Είναι πολέμιος του ΚΚΕ.
-Να μην κάνουμε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, εννοώντας ότι μπορούμε να συνεργαστούμε.
-Ότι υπήρχαν ΚΚ που συμμετείχαν σε αστικές κυβερνήσεις και πέτυχαν.
-Ότι η γραμμή της ΚΔ μέχρι το 1935 και πολλών ΚΚ ήταν αριστερίστικη (Ο Τρότσκι τώρα δικαιώνεται).
-Τέλος,αν αναρωτιέστε τι εννοεί ο Περδίκης όταν λέει οτι η στρατηγική του ΚΚΕ ήταν σωστή το 1944 και οι αιτίες της ήττας δεν έχει να κάνει με προδοτες με βάση τις δικές του εξηγήσεις, η απάντηση είναι απλή: Λέει έμμεσα αυτό που έλεγαν πάντα όλοι οι οπρτουνιστές. Οτι δεν έπρεπε να πάμε για 2ο αντάρτικο. Αντίθετα έπρεπε να συμμετέχει το ΚΚΕ στις εκλογές το 1946 και να κέρδιζε την κυβέρνηση.
Είναι τόσο απατεώνας που σκόπιμα μπερδεύει τα ζητήματα στρατηγικής του ΚΚΕ με το πρόγραμμα του ΕΑΜ και το ίδιο το ΕΑΜ.
Υ.Γ. Το άρθρο για το μεταναστευτικό κίνημα στο Βερολίνο, ο Περδίκης το έχεις τάξει εδώ και 5-6 μήνες. Τι έγινε; Μήπως τελικά δεν έχει καμιά συμμετοχή σε τίποτα στη Γερμανία και πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Καλα με τον Περδικη δεν ασχολουμε αλλο. Τα χουμε ξαναπει , δεν εχει νοημα. 1/11 εχουμε το πανελλαδικο συλλαλητηριο για την ανεργια. Δεν ειδα πουθενα να ζητηται συμφωνια με τη δικτατορι του προλαιραριατου για να οργανωθει αυτος ο αγωνας.
Ειναι ατιμο πραγμα η πραγματικοτητα τι να κανουμε...
Ο Κριτιας συμφωνει με το τι εγινε λαθος και το τι ισως θα μπορουσε να γινει αλλα δεν θελει να δει ποιοι παραγοντες, ποιες αντικειμενικες συνθηκες και πρωτογνωρες οντως καταστασεις εφεραν συγκεκριμενες αναλυσεις και πολιτικες που συνετελεσαν στο λαθος. Ειναι σαν να λεμε επεσε μια πολη απο ενα σεισμο και να λεμε οτι εφτεξε αυτος που εκανε το σοφατισμα! Δεν πρεπει να αναλυσουμε τις τεκτονικες πλακες, τα ρηγματα , να δουμε τι αναλυσεις εχουν κανει γεωλογοι,σεισμολογοι κλπ Να μην δουμε με ποιο σκεπτικο και λογικη φτιαχτηκαν τα κτηρια, τα θεμελια τους , τα υλικα, τα αντισεισμικα μετρα. Απλα ανοιξε ο τοιχος γιατι ηταν λειψος ο σοφατζης!
Κατα τα αλλα υπαρχει ιδεολογικη φτωχεια στην ΚΕ του ΚΚΕ και πασχω εγω απο ιδεαλισμο! Δηλαδη το ΚΚΕ (που μελετα το ΔΚΚ απο πριν την Οκτωβριανη επανασταση και μιλαει για τις μετεπαναστστικες συνθηκες και στην ΕΣΣΔ και στην καπιταλιστικη ευρωπη, για το σε τι κατασταση βρεθηκε μπροστα σε καθε περιοδο η ΚΔ , για τη διαπαλη εντος της, για το ΚΚΕ ως τμημα της, για την τοτε κατασταση στην Ελλαδα, για τις εκτιμησεις τις ΚΔ και απο που επηρεαστηκαν καθε φορα αλλα και με τι σκεπτικο παρθηκαν, για αντιστοιχα τις αποφασεις του ΚΚΕ, σε τι νεα δεδομενα ηρθε η ΚΔ και τα ΚΚ με την εναρξη του πολεμου και εντελει κατω απο πιο πρισμα εγιναν οι επιλογες που εγιναν) δεν κανει αναλυσει συμφωνα με το διαλεκτικο υλισμο αλλα κανει ο Κριτιας που λεει ολα καλα απλα ο Σιαντος λειψος! Ενταξει αλλα παντου λειψει ολοι?
Και ενταξει αναμφισβητητα ο Ζαχαριαδης ητα ηγετης διορατικος και με το θαρρος της γνωμης του σε καθε καμπη. Τα 3 γραμματα του το αποδεικνυουν αυτο. Αλλα μπορουσε κ Ζαχαριαδης να υπερβει το συνολικο πλαισιο γυρω του? Δυσκολο. Αν και το 2ο ανταρτικο κοντρα στη γνωμη του ΚΚΣΕ οπως και η συνολικοτερη πορεια του Ζαχαριαδη δειχνουν μια τετοια βουληση. Εξαλλου με κατηγοριες για αριστερισμο,για τυχοδιωκτισμο , για ελειψη εσωκομματικης δημοκρατιας και αρνηση των ΛΜ τον καθαιρεσαν και διεγραψαν οι οπορτουνιστες.
Οπως και να χει κυριοι αν καποιος κανει σοβαρη αναλυση χωρις λαθολογια αυτος ειναι το ΚΚΕ.

ratm

Αναυδος είπε...

Κι ο κριτιας αποκαλυπτικος

Και λιγη συκοφαντια ‘πνευματικη φτωχεια του ΚΚΕ’ όταν η συχνότητα και το βαθος των αναλυσεων των τελευταιων 5-6 χρονων ξεπερνα κάθε προηγουμενο στην ιστορια του κομματος.

Και λιγος ελιτισμος και πρακτορολογια. Οι Σιαντος Ιωαννιδης δεν ηταν αναγκαστικα πρακτορες που σημαινει ότι καποιοι αλλοι σημερα μπορει και να είναι (ευλογικοφανης εξηγηση)ακομη και το δανειο μπορει να εξηγει την προδοσια της ηγεσιας Δεν του αρεσει ο Λουκάς γιατι αραγε μηπως επειδη δεν είναι καιθηγητης στο παντειο δεν εχει διδακτορικο στον σωματιδιακο μαρξισμο και στον οργανικο λενινισμο; Όχι απλως δεν του αρεσουν του κριτια οι θεσεις του οποτε χαρακτηριζεται λειψος, φτωχος το πνευμα, αξιος για λεμονοκουπες κλπ, Αν όμως εγω κατηγορισω τον κριτια για κρετινισμο θα ειμαι πρακτορολογος, συκοφαντης κλπ.

Κι εναντια στον Δεκεμβρη ο κριτας μιας και οι βρεταννοι στην ελλαδα παραηταν σκληροι για τα δοντια του ΕΛΑΣ. Τι θα μας πει για τον ΔΣΕ περιμενω

Τα ωραια αρχιζουν όμως με το ΑΑΔΜ και την προταση που επρεπε να απευθυνουμε στο Συριζα !!! Δηλαδη σε ένα κομμα που δεχεται το πλαισιο της ΕΕ/ΝΑΤΟ το ελληνικου καπιταλισμου εμεις θα τον ξεπλεναμε καλωντας τον να σπμυξουμε μετωπο !!! Το πιο πιθανο είναι ο Συριζα να ελεγε ΝΑΙ και μετα να μας κατηγορουσε για μαξιμαλισμο που επειμενουμε για εξοδο από ΕΕ, διαγραφη του χρεους κλπ. Από κοντα για μαξιμαλισμο θα μας κατηγορουσαν και τα καλοπαιδα της ανταρσυας κλπ. Ο κοσμος εστρεψε το βλεμα και στο ΚΚΕ ταυτοχρονα όμως και στη χρυση αυγη στον καμμενο στο συριζα κλπ. Όταν το ΚΚΕ του ειπε ότι με τα παλια υλικά δεν χτιζεται ενας νεος κοσμος πηγε στην ασφαλη εκ του καναπεως λυση του Συριζα. Χρονια εκπαιδευμενος στις κοινοβουλευτικες αυταπατες ακομη κι όταν ο ουρανος του επεσε στο κεφαλι συνεχιζει να αναζητα λυση δαι της αναθεσης συντασσομενος με τον καπιταλισμο. Αναπαντεχη βοηθεια στην συντηρηση του βρηκε το συστημα και σε ορισμενους αγραμματους (πρωην πλεον) κομμουνιστες.

Τελος αν το δανειο καθοριζει την πολιτικη του ΚΚΕ τοτε η αμεση λυση θα ηταν να γινει το ΚΚΕ Συριζα (όπως προτεινει ο κριτιας) για να βαλει χερι στη μεγαλυτερη κρατικη επιχορηγηση κλπ. Αντιθετα το ΚΚΕ παρεμεινε πιστο στις αρχες του κλοτσωντας μερικες εκατονταδες χιλιαδες ευρω το χρονο

ροκυ είπε...

@ ΠΓ

σε ποια σωματεία ή συσπειρωσεις γενικότερα θέτουν οι κομμουνιστες ως προϋπόθεση  τη συμφωνία στο ζήτημα της εξουσίας; Σε ρωτάω επειδή στο συγκεκριμένο δίνεις, λες, ένα point στον περδικη.
ξέρω αρκετούς εργαζόμενους που συμμετείχαν σε ψηφοδέλτια του ΠΑΜΕ χωρίς ποτέ τους να έχουν ψηφίσει ΚΚΕ, με μόνο κριτήριο τη στάση που κρατάνε στο χώροδδουλειάς

Πρωην είπε...

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ όχι φιλε μου, το ΚΚΕ δεν θα χανόταν αν δεν είχε γυρίσει ζωντανός ο Ζαχαριάδης απο το Νταχαου.

Κι ομως: Το ΚΚΕ θα χανόταν αν ΕΙΧΕ πάρει την εξουσία το ΕΑΜ και κατ επεκταση το κομμουνιστικό κόμμα, κυβερνούσε την χωρα επι δεκαετιες,γινόταν μέλος της ΕΣΣΔ και την ακολουθούσε στην πτώση του υπαρκτού.

Τότε σιγουρα θα ηταν που το ΚΚΕ θα είχε απαξιωθεί εντελώς από την εργατική τάξη και το λαο, τότε μπορεί και να γινόταν ευρωκομμουνιστικό για να γλυτώσει από την ανυποληψία, όταν μια ολόκληρη χωρα θα το ακολουθούσε στην πτώση της παραγωγικής διαδικασίας και του κοινωνικού κράτους, στην συναλαγματικη απομόνωση και στην βίαιη και απότομη καπιταλιστική επίθεση που θα του γίνονταν. Το εχεις σκεφτει ποτε αυτο; Μια βολτα στα πρωην σοσ.κρατη και η γνωμη του απλου κοσμου για τα εκει ΚΚ θα σε πεισει για αυτο το επιχειρημα.

Το γεγονος οτι εχασε τον εμφυλιο και κυνηγήθηκαν οι αγωνιστές ήταν που έκαναν το KKE μεγάλο στη λαϊκή συνείδηση και άντεξε μέχρι σήμερα όταν πολύ μεγαλύτερα ΚΚ σε άλλες χώρες δεν άντεξαν. Αυτή είναι μια ανομολογητη και παραδοξη αλήθεια. Η ηττα φερνει συμπαθεια, η εξουσια μισος.

Μπορεί βεβαίως να ισχυριστεί κάποιος, ότι η ελλάδα κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ θα ήταν παράδεισος και ότι δεν θα είχε καμια σχέση η πορεία της με την ανέχεια των σοσιαλιστικών γειτόνων της μετά το 89. Καλώς το πιστεύει, όλοι έχουμε δικαίωμα στις αυταπάτες.

dionperd είπε...

κκ-1 βουλωμένο γράμμα διαβάζεις!
Έχεις δίκιο για το άρθρο όμως!
Τεμπέλιασα, περιμένω και κάτι στοιχεία και αργούν...

ratm,
μελετά κανείς τις αντικειμενικές συνθήκες (παραγωγικά μέσα, σχέσεις τάξεις κτλ) για να κρίνει κυρίως τη στρατηγική, και μελετά την κατάσταση/εμπειρία/ισχύ του κόμματος, τις συγκυρίες, το συσχετισμό των δυνάμεων κοκ για να κρίνει την τακτική, την πρακτική, κοκ
Εσείς τα μπερδεύετε τα πράγματα με αποτέλεσμα να μπαίνει το ψεύτικο δίλημμα ή ο Σιάντος άχρηστος/πράκτορας ή η στρατηγική λάθος. Τίποτα από τα 2 είναι η άποψή μου και θα πάρει περισσότερα απο 1-2 κοψοραψίματα του Μαίλη και 1-2 λανθασμέμες τοποθετήσεις του ΚΚΕ της εποχής για να με πείσεις να αποδώσω μια ήττα (και καμία από τις νίκες...) σε μια ολόκληρη παράδοση κομμουνιστικής στρατηγικής και τακτικών...

Ανώνυμος είπε...

1.00 Στο ΚΚΣΕ με το 20ο συνεδριο επικρατησανε οπορτουνιστικες αντεπαναστατικες δυναμεις λογο των απωλειων του 2ου Π.Π. ξεκινησανε σταδιακα να εφαρμουζουνε νομους του καπιταλισμου και σε μια πορεια ολοκληρωθηκε αυτη η διαδικασια το 1991 αυτη η πορεια δεν ηταν νομοτελεια εχουμε το παραδειγμα της Β.ΚΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ που ακολουθησανε τον δρομο των ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ και δεν ανατραπηκανε. Αλλος ενας λογος λοιπον που ο οπο ρτουνισμος σωστα χαραχτηριζετε απο το ΚΚΕ σαν εχθρος. απο εκει και περα αν δεν ειχε γυρισει ο σ.Ν.Ζ απο το ΝΤΑΧΑΟΥ το ΚΚΕ θα ειχε γινει ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

Εύχομαι στην ελληνική ε.τ. να έχει επιτυχία το συλλαλητήριο του Νοέμβρη. Αν το μόνο πολιτικό/διεκδικητικό πλαίσιο για το συλλαλητήριο αυτό είναι τα αιτήματα που βλέπω σε αυτή τη σελίδα του ΠΑΜΕ: http://ow.ly/C98ixm , τότε έχω να κάνω τα εξής σχόλια:
1. Το πολιτικό πλαίσιο αυτό όντως δεν αποκλείει άλλες πολιτικές δυνάμεις από το να το στηρίξουν με αποφάσεις και να συμμετέχουν σε αυτό. Σίγουρα θα έπρεπε να το στηρίξουν και να συμμετέχουν, ενώ θα μπορούσε να το κριτικάρει κανείς μόνο από την ανάποδη πλευρά, ότι δηλ. θα μπορούσε να είναι πιο πολιτικοποιημένο περιλαμβάνοντας πχ και αιχμές εναντίον του χρέους και των μνημονίων/δανειακών συμβάσεων (αλλά δεν επιμένω σε αυτό, μπορεί να κάνω και λάθος). Σε κάθε περίπτωση, όσο σωστό θα ήταν πχ τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμβάλουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία σε κάθε σωματείο/εργατικό κέντρο κτλ, άλλο τόσο σωστό θα ήταν και το ΚΚΕ να διευκολύνει τη συμμετοχή των μελών άλλων δυνάμεων, πχ στη στιγμή της συζήτησης στα ΔΣ και ΓΣ για το ακριβές πλαίσιο με το οποίο θα συμμετέχει κάθε σωματείο/κέντρο κτλ Καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν είναι υποχρεωμένη να δέχεται μια πρωτοβουλία άλλης δύναμης χωρίς να έχει καθόλου λόγο για πιθανές ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις...
2. Από την άλλη, αυτή η πρωτοβουλία έρχεται μετά από μια πρακτική χρόνων του ΠΑΜΕ, που έχει δημιουργήσει κάποια τετελεσμένα στο πώς το αντιμετωπίζουν άλλες δυνάμεις. Πάντως, αν είναι έξυπνες, θα επιχειρήσουν να συμμετάσχουν. Δεν ισχυρίζομαι ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για παράδειγμα, ή το Σχέδιο Β' κτλ, έχουν άψογη στάση στα ζητήματα μετωπικής δράσης, πόσω μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ που μάλλον έχει την γραμμή "όσοι λιγότεροι αγώνες τόσο καλύτερα"...
3. Θα ήταν λάθος αν αντίστοιχες πρωτοβουλίες έπαιρνε το ΠΑΜΕ και για ζητήματα όπως η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, η αντίθεση σε ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα εθνικού πλούτου, δημόσια υγεία-παιδεία-ασφάλιση, αντιφασιστικά και δημοκρατικά αιτήματα κοκ, δηλ σε άλλα επί μέρους μέτωπα πάλης, χτίζοντας αυτά τα μέτωπα σε μια πορεία χρόνου;

dionperd είπε...

4. Αν η απάντηση στο 3 είναι ΝΑΙ (όπως πιστεύω ότι είναι) ανακύπτει το εξής ερώτημα: χρειάζεται μια οργάνωση που να οργανώνει και να συντονίζει τον αγώνα της ε.τ. σε αυτά τα μέτωπα, κι εφόσον η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν το κάνει; Αν η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά αυτή είναι το ΠΑΜΕ, εδώ έχουμε πρόβλημα... Διότι το ΠΑΜΕ δεν κάνει μόνο αυτό... Έχει πολιτικό πλαίσιο (που το εκδίδει μια φορά το χρόνο) το οποίο περιλαμβάνει το γνωστό τρίπτυχο του ΚΚΕ, δηλ. συνοπτικά τη στρατηγική του. Επίσης, διότι η οργάνωση του ΠΑΜΕ έχει γίνει αποκλειστικά από το ΚΚΕ και δε βρίσκει σύμφωνες άλλες δυνάμεις που πιθανόν να μπορούσαν/ήθελαν να συμμετάσχουν στα μέτωπα πάλης αυτά. πχ αντιγράφω από την ανακοίνωση στη ΔΕΘ: "... Αγώνας ανυποχώρητος για την απαλλαγή τους από το ζυγό των μονοπωλίων, την ΕΕ και το κράτος τους....Κίνημα ενιαίο και αποφασισμένο απέναντι στα μονοπώλια, στην ΕΕ για άλλο δρόμο ανάπτυξης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της, για ρήξεις και ανατροπές, ως το επίπεδο της εξουσίας, για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο....". Επίσης, σε όλη την ανακοίνωση ταυτίζεται η κριτική προς τις άλλες δυνάμεις (ακόμη και τα αριστερά, ή εργατικά/μικροαστικά κόμματα που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με το 90-99% του διεκδικητικού πλαισίου του ΠΑΜΕ) με αυτή του ΚΚΕ. πχ Θα μπορούν τα μέλη αυτών των πολιτικών δυνάμεων που μπορεί να είναι εκλεγμένα σε ΔΣ συνδικαλιστικών οργανώσεων που πιθανόν να συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, να απευθύνουν χαιρετισμό στη συγκέντρωση, να έχουν κάποια πανώ με ελαφρώς διαφοροποιημένα συνθήματα, μπλοκ και ντουντούκες με τα συνθήματα αυτά κοκ; Τα ίδια είδαμε ότι ισχύουν ακόμη και στην Επιτροπή αγώνα νέων μεταναστών Βερολίνου των …20 ατόμων… Επομένως, το ΠΑΜΕ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο ενός πχ αντίστοιχου εργατικού ΕΑΜ καθώς δεν αφήνει καθόλου χώρο για τις στρατηγικές των άλλων κομμάτων, των οποίων τα μέλη θα μπορούσαν να συμβάλουν σε πρωτοβουλίες όπως το συλλαλητήριο του Νοέμβρη. Εκεί είναι που μια ελάχιστη πολιτική συνενοήση μεταξύ των κορυφών, όχι απαραίτητα για πρόταση εξουσίας, έστω στα επί μέρους μέτωπα πάλης, είναι απαραίτητη για να υπάρξουν τέτοια μέτωπα πάλης...


5. Τέλος, στο βαθμό που θα χτίζονταν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών δυνάμεων στη βάση της μετωπικής δράσης, θα μπορούσε να καταλήξει και σε κοινή κοινοβουλευτική πρόταση. Αυτό δε θα το ονόμαζα ακόμη πρόταση εξουσίας. Κάθε κόμμα έχει τη δική του στρατηγική και οποιαδήποτε στιγμή το ΚΚΕ μπορεί να διαλύσει το μέτωπο και να λειτουργήσει αυτόνομα, πχ στην περίπτωση εμφάνισης επαναστατικών συνθηκών ή στην περίπτωση που οι σύμμαχοι τα διπλώσουν. Το αυτό έπρεπε ίσως να κάνει και με τις ταλαντεύσεις του Τσιριμώκου όταν έπρεπε...

Συμπερασματικά, και ο τρόπος που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ το ΠΑΜΕ, αλλά και η συμπεριφορά των άλλων δυνάμεων, μετατρέπει την πρωτοβουλία αυτού του συλλαλητηρίου μάλλον σε μια συγκυριακή ενωτική πρωτοβουλία του ΚΚΕ, παρά σε κάτι πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί η ενότητα της ε.τ. Παρόλα αυτά, αν ήμουν Ελλάδα θα συμμετείχα.

Ανώνυμος είπε...

Οχι μωρε τι αναλυση εχει κανει το ΚΚΕ....Φαινεται οτι ουτε εξω απο την ΣΕ δεν περναγες καλα για ΚΟΜΕΠ κλπ αστο ουτε το εξωφυλλο δεν πρεπει να εχεις δει. Μη σου πω οτι και το 2ο τομο του δοκιμιου και τις θεσεις 18ου και 19ου διαγωνια τις διαβασες.
Μαλλον δεν ειχες χρονο γιατι διαβαζες τη βαθυστοχαστη διακυρηξη του ΚΚ-ΜΑ...Ασε μας ρε φιλε. Εσυ θες να τρολαρεις αλλα χτυπας λαθος πορτες...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. λαθος πορτα χτυπησες. το ΠΑΜΕ ειναι ταξικο μετωπο και προσπαθει να ενωσει τους εργατες ανεξαρτητως τη κομμα ψηφιζουνε. Μεσα απο την ΛΑ ΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα παλευουμε να καθυστερησουε και να φρεναρουμε τα χειροτερα που ερχο νται με στοχο αλλαγη ταξης στην εξουσια. Αν στο μελλον υπαρξουνε μικροαστικα κομματα που θελουνε να συμμετεχουνε θα μπορουνε να το κανουνε μεσο των μελων τους χωρις να υπαρχει πολιτικο οργανωτικο σχημα και το καθε κομμα θα μετεχει στις ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ μονο του ετσι εξασφαλιζεται η αυτοτελεια των κομματων. οποτε λαθος πορτα χτυπησες ωστε να δωσεις την δυνατο τητα στον οπορτουνισμο να παρει ρεβανς για το 1968 και το 1991 οσο για το ΕΑΜ ακομα περιμενω ενα παραδειγμα που η εργατικη ταξη να πηρε την εξουσια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zoot horn rollo είπε...

Πρώην...και νυν τι; Έχει σημασία.

ratm τη καλύτερη,βαθύτερη ουσιαστικότερη ανάλυση κι εξήγηση να κάνεις, όταν δε θέλει ο άλλος...

dionperd είπε...

ratm,
Υπάρχει στην ΚΟΜΕΠ ή στο Β' τόμο της ιστορίας κοινωνικο-οικονομική-ταξική ανάλυση της Ελλάδας του Μεσοπολέμου που να στηρίζει την αναγκαιότητα δικτατορίας του προλεταριάτου και την καταλληλότητα ευρείας εφαρμογής σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής έτσι ώστε να είναι άμεσαα κυρίαρχες στην οικονομία της εποχής εκείνης;.. Θα το ψάξω. Αν μπορούσες να με παραπέμψεις κιόλας θα το εκτιμούσα πολύ.

Παναγιώτη,
Καταρχήν μιλάμε για οργανωτικό σχήμα στο εργατικό κίνημα: αυτό που θα αποφασίζει τέτοια συλλαλητήρια και το διεκδηκητικό τους πλαίσιο, που θα οργανώνει και θα συντονίζει τη δράση στα διάφορα μέτωπα και επί μέρους συνδικαλιστικές οργανώσεις κοκ. Το ΠΑΜΕ δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, διότι πολιτικά εκφράζει τη στρατηγική του ΚΚΕ, και οργανωτικά, το έφτιαξε το ΚΚΕ μόνο του και όπως ήθελε, πχ στα όργανα υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά μέλη και στελέχη του ΚΚΕ...
Είναι άλλη υπόθεση το τί θα γίνεται στις εκλογές. Πάλι απαντάς σε κάτι διαφορετικό από αυτό που λέω.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. ξερω πολυ καλα τη λεω. το ΠΑΜΕ ειναι ταξικο μετωπο που μπορει να μετεχει ο καθε εργατης. Δεν μιλαμε για πολιτικο οργανωτικο σχημα σε καμμια περιπτωση με τον οπορτουνισμο ουτε στο συνδικαλιστι κο κινημα.Απο το παραθυρο πολιτικο μετωπο δεν χωραει ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Με συγκινησες τωρα. Θυμηθηκα αφηγησεις απο τις παλιες καλες εποχες του ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Ακριβως ετσι καναμε και παραλιγο να διαλυθει το κομμα, η μιση ΚΕ γεμισε οπορτουνιστες, για 3 ψηφους δεν εχεις Δραγασακη ΓΓ κλπ. Και στο κινημα αλλωστε ο ΕΣυναπισμος προσεφερε πολλα. Μπορουμε να το καταλαβουμε απο τις τοποθετησεις στο 13ο συνεδριο...Καταφερε βασικα το ΚΚΕ που εκλογικα επαιρνε 10% περιπου να αλλαξει θεση για την ΕΟΚ και οχι να αλλαξει η ΕΑΡ του 1%.
Αλλα επειδη θα μου πεις οτι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ κατεληξε ετσι απο λαθος χειρισμους σου εχω και ΕΔΑ. Που εκει και λογω παρανομιας διαλυσαμε τις ΚΟ στην Ελλαδα! Και επρεπε να φτασουμε στο 68 και να κινδυνευει η υπαρξη του ΚΚΕ για να χτυπησουν καμπανακια. Σκεψου λεει να γινοταν αλλα στη 12η ολομελεια και να εφτανε το ΚΚΕ να συμμετεχει στο δημοψηφισμα και τη φιλελευθεροποιηση της χουντας οπως το ΚΚΕ-εσωτ.?!
Ωστοσο με αυτο που λες δινεται η ευκαιρια για μια αλλη κουβεντα. Περα απο το προφανες οτι ποτε και πουθενα δεν υπηρξε οφελος γθα την εργατικη ταξη και το επαναστατικο κινημα απο το παντρεμα κομμιυνιστων-σοσιαλδημοκρατων-οπορτουνιστων(ειρωνια ομως να κατηγορεις το ΚΚΕ ως τροτσκιστικο και να του προτεινεις πολιτικη συμμαχια με τους τροτσκιστες!)Για την ακριβεια ακομα και οι αριστεροι Εσαιροι που αρχικα συμμαχησαν με τους μπολσεβικους εντελει εγιναν αντεπαναστατικη δυναμη και τους τσακισε ο ενοπλος λαικος στρατος.
Υπαρχει και το εξης ζητημα. Την εποχη που χαρασονται τα ΕΜ και μετα τα ΛΜ χαρασονται στη λογικη του απεγκλωβισμου εργατων που μαζικα συσπειρωνοντουσαν στη σοσιαλδημοκρατια. Περα απο το οτι παντου τα αποτελεσματα ηταν ακριβως τα αντιθετα(ειτε να χανουν τα ΚΚ προς τη σοσιαλδημοκρατια, ειτε να σοσισλδημοκρατικοποιουνται τα ΚΚ) εχουμε μια προφανη διαφορα. Σημερα πλεον τα σοσιαλδημοκρατικα κομματα ειναι απαξιωμενα και αμαζα σε τιποτα δε θυμιζουν το SPD , τους Εργατικους στην Αγγλια ή εστω το ΠΑΣΟΚ της δεκαετιας του 70-80. Το προβλημα σημερα ειναι πως θα πολιτικοποιηθει η εργατικη ταξη, πως θα ενταχθει στον αγωνα οχι να την απεγκλωβισουμε απο καποιο κομμα αλλα πως θα την απεγκλωβισουμε απο την αστικη ιδεολογια του ατομισμου, της αναθεσης , του φοβου, της υποταγης στα αφεντικα. Τι μελη να απεγκλωβισεις και απο που? Ο ΣΥΡΙΖΑ συπειρωνει στα συνδικατα λιγοτερους απο το ΚΚΕ. Καλα η Ανταρσυα αστο ψαχνει εργατη με το δικανο. Τι να απεγκλωβισεις απο οργανωμενες δυναμεις? Οσοι ειναι οργανωμενοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ειναι μικροαστοι,διανοηση κλπ και εμφορουνται απο μισος για το ΚΚΕ τη σοσιαλιστικη οικοδομηση του 20ου αιωνα κλπ Για ριξε μια ματια στα μπλογκ τους και βρες διαφορες με τους χρυσαυγιτες οταν η κουβεντα παει στο ΚΚΕ,την ΕΣΣΔ , Σταλιν,Ζαχαριαδη,Φλωρακη κλπ Τα ιδια πανω κατω ειναι και ο ΣΥΡΙΖΑ οτι δυναμη εχει πλεον στο εργατικο κινημα ειναι κοσμος που επηρεαζεται αμεσα ή μπορει και να ανηκει στον αλλοτε κραταιο μηχανισμο της ΠΑΣΚΕ. Το ζητημα ειναι λοιπον να χαρασουμε πολιτικη για να τραβηξουμε το ενα πουλμαν που κινητοποιει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ενα ταξι που κινητοποιει ο ΣΥΡΙΖΑ ή να ενταχθει η μεγαλη μαζα της ε.τ. στο ΠΑΜΕ και μεσα απο αυτη την ενταξη σε βαθος χρονου να την κερδισουμε συνολικα με την επανασταση? Εξαλλου οσα τιμια μελη εχουν αυτες οι δυναμεις αργα ή γρηγορα καταλαβαινουν. Πχ οικοδομοι Κρητης. Μελος ΣΥΡΙΖΑ μπηκε στο ψ/δ του ΠΑΜΕ γιατι το αλλο ηταν ενιαιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΧΑ-ΣΥΡΙΖΑ. Την αλλη μερα διαγραφηκε με συνοπτικες διαδικασιες απο την τοπικη του ΣΥΡΙΖΑ....

ratm

Ανώνυμος είπε...

Στο 2ο τομο του δοκιμιου υπαρχει αναλυση για τη χρονικη περιοδο που καταπιανεται το δοκιμιο.
Για την Ελλαδα του μεσοπολεμου θα πρεπει μαλλον να περιμενεις την επανεκδοση του 1ου τομου ή καποια αντιστοιχη δουλεια.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ξεκίνησα να γράφω κάτι προς το τιτάνιο πτηνό αλλά το έφαγε η μαρμαγκα του smartphone... Από μια μεριά καλύτερα γιατί με κάλυψε απόλυτα ο ratm και με καλύτερα λόγια από μένα. Πάντως φιλαράκο το ΕΑΜ δεν στο χαρίζουμε που να χτυπάς τον μικροαστικό σου κωλο κάτω. Γούσταρε εσύ αλισβερίσια με τους σβωλοτσιριμωκαίους της νέας εποχής και άσε εμάς να το ψάχνουμε αλλιώς. Αλλά ξέρω γιατί όλο σου το πρόβλημα είναι οι κολιγιες με ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αλαβάνο κτλ. Νοσταλγεις την καΐλα του Μαϊούνη που ήσουν κάποιος, ήσουν στελεχάρα ντε!

ΡΓ

dionperd είπε...

ΡΑΤΜ,
δεν μπορώ να λύσω εγώ τα ψυχολογικά σου τραύματα από το '89. Κανείς δεν είπε να κάνουμε κοινό κόμμα, έτσι κι αλλιώς. Αυτό που λέμε είναι σε πρώτη φάση να αφήναμε το ΠΑΜΕ όπως ήταν ΠΡΙΝ αρχίσει να βάζει στα διεκδικητικά του πλαίσια τη στρατηγική του ΚΚΕ, αλλά και να καλούσαμε τις άλλες δυνάμεις να συμμετέχουν και να βοηθήσουν στην οργάνωσή του όπως είχαμε κάνει με το ΔΗΚΚΙ και την Κομμουνιστική Ανανέωση, δίνοντας τους αναγκαστικά και κάποιο λόγο, κάνοντας και κάποιους συμβιβασμούς.
Σε δεύτερη φάση, κι εφόσον χτίζονταν μια εμπιστοσύνη και αναδεικνύονταν ένα κοινό μετωπικό πρόγραμμα θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και για κοινή κοινοβουλευτική κάθοδο, που το ξαναλέω, δεν αφορά κοινή πρόταση εξουσίας και στρατηγική, ο καθένας μπορεί να κρατά τις δικές του.

Δε συμφωνώ ότι τα ΛΜ είχαν τα πενιχρά αποτελέσματα που λες. Έχει εκτεταμμένη αρθρογραφία και βιβλιογραφία ο Β.Λιόσης ας πούμε (για τα πιο πρόσφατα) που παρουσιάζονται ΚΑΙ οι επιτυχίες της εφαρμογής τους και οι παρεκκλίσεις και αποτυχίες. Τα δε αντιφασιστικά μέτωπα, ήταν ο τρόπος που μπήκανε τα ΚΚ στην ηγεσία των εργαικών και λαϊκών κινημάτων σε μια σειρά χώρες. Ακόμη δεν έχω ακούσει για κάποιο ΚΚ που να έδρασε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα με άλλη τακτική σε ΜΗ επαναστατικές συνθήκες και να είχε καλύτερα αποτελέσματα η δράση του... Αν έχετε κάποιο παράδειγμα, παρακαλώ πείτε μου.

dionperd είπε...

Τέλος, για το σήμερα. Όντως, το πρόβλημα σήμερα είναι να δημιουργήσεις συνθήκες ενότητας και ένταξης της ε.τ στον αγώνα, να την εμπνεύσεις να πιστέψει στη δυνατότητα για ένα άλλο δρόμο,ενάντια στα μονοπώλια, έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ κοκ παρά τόσο να αποσπάσεις δυνάμεις στο συνδικαλιστικό επίπεδο από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ. Πιστεύω ότι αν στις γειτονιές υπήρχαν 1 κι όχι 3 επιτροπές αγώνα/αλληλεγγύης, αν υπήρχε ο στοιχειώδης συντονισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα, πόσω μάλλον αν υπήρχε και μια κοινή προοπτική στο επίπεδο της κυβέρνησης, θα αποτελούσαν προωθητική δύναμη. Αντίθετα, ο πόλεμος μεταξύ των μαγαζιών (μικρών ή μεγάλων) το να απεργεί ένα σωματείο και να αδιαφορούν τα γειτονικά που έχουν αναφορά σε άλλη πολιτική δύναμη, οι ξεχωριστές κινητοποιήσεις σε κάθε περίπτωση κοκ δε βοηθάνε. Επίσης, θεωρώ ότι ο τρόπος που πάει να παρέμβει το ΚΚΕ στη βάση του κινήματος είναι γενικά απωθητικός. Οι στόχοι και τα συνθήματα δε φαίνεται να συγκινούν, ίσως γιατί δε βγαίνουν από την ψυχή του λαού όπως θα έλεγε ο Γληνός, ούτε και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η διαφορετική πολιτική άποψη, είτε εκφέρεται από οργανωμένους είτε όχι, είτε από φίλους είτε από εχθρούς (η καθοδήγηση του ΚΚΕ κατέφερε να τσακωθεί στην Επιτροπή Αγώνα Βερολινου και με άλλους εκτός από εμένα...)... Τέλος, μην υποτιμάς τον κόσμο που συσπειρώνεται σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Σχέδιο Β' κ.α. ή ακόμη και αυτών που είναι ανένταχτοι ή και απογοητευμένοι και ημι-αποστρατευμένοι, πολλοί από αυτούς φεύγοντας από το ΚΚΕ από το 1990 ως σήμερα. Συνολικά όλοι αυτοί κάνουν τουλάχιστον ένα ΚΚΕ σε αριθμούς, απλά φυσικά δεν είναι όλοι μαζί σε ενιαία και ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ οργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο το ΚΚΕ δε φαίνεται να προσεγγίζει κόσμο από αυτή τη δεξαμενή, αλλά τα τελευταία χρόνια τον χάνει κιόλας προς τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της κυβερνητικής προοπτικής και μιας κάποιας άμεσης λύσης που αρνείται να προτείνει το ΚΚΕ. Και είναι κρίμα διότι εμφανώς αυτός ο κόσμος δεν έχει μεγάλες προσδοκίες και δεν εμπιστεύεται το ΣΥΡΙΖΑ...

Και 2 μικρότερες παρατηρήσεις. Ποιός είπε ότι τους μικροαστούς και τη διανόηση δεν θέλεις να τους κερδίσεις κατά πλειοψηφία; 1ον στην Ελλάδα με βάση την τελευταία μελέτη του Κάππου η εργατική τάξη ήταν 60% γύρω στο 2004 αν δεν κάνω λάθος, ας έχει ανέβει τώρα λόγω κρίσης στο 70%, 2ον, οι μικροαστοί που έχουν προλεταροποιηθεί τα τελευταία ας πούμε 25 χρόνια, δηλ τελευταίας γενιάς, δεν μπορείς να πεις κι ότι είναι αναμενόμενο να έχουν αναπτύξει έμπειρη εργατική συνείδηση, 3ον οι πολυπληθείς τόποι εργασίας με μικρό αριθμό εργατών και διαφοροποιημένες σχέσεις εργασίας, η διανοητική εργασία όλο και περισσότερων εργατών, διαμορφώνει μια τερράστια ποικιλία "συνειδήσεων" ακόμη και εντός της ε.τ. Αν πιστεύεις ότι μπορείς να αγνοείς τις πολιτικές της εκφράσεις, μην περιμένεις ποτέ να ενώσεις την ε.τ....
2ον. δεν ξέρω τί εννοείς με το να τους κερδίσεις όλους αυτούς με την επανάσταση, αλλά αν εννοείς να τους βάλεις να θέλουν σοσιαλιστική επανάσταση και κατάργηση της "εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο" σε μη επαναστατικές συνθήκες, να τους μάθεις να μην έχουν προσδοκίες από τις εκλογές διότι θα μπορούν να διαχωρίσουν την κυβερνηση από την εξουσία κοκ, τα είπαμε και πριν, κυρίαρχη ιδεολογία στο καπιταλισμό θα είναι αυτή που ταιριάζει στις παραγωγικές του σχέσεις...

dionperd είπε...

Έτσι για να γελάσουμε λίγο, νομίζω ότι ο σύγχρονος Τσιριμώκος είναι μάλλον ο Αλαβάνος! Μάλλον αυτό αφήνει τον Τσίπρα στο ρόλο του παπατζή! Όσο για το Αγροτικό Κόμμα, μάλλον έχει αντικατασταθεί από το κόμμα μηχανικών και καθηγητών (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), με το οποίο έτσι κι αλλιώς όλο και έχει κάποια πάρε δώσε μελών τώρα τελευταία το ΚΚΕ...!

zoot horn rollo είπε...

Σεχταριστικό και το ΠΑΜΕ λοιπόν, ήταν καλό παλιά και χάλασε κι αυτό. Τότε που όλοι οι άλλοι το έλεγαν σεχταριστικό, κομματικό,άκουγες για "χωριστές πορείες", "διάσπαση" του εργατικού κινήματος κτλ.
ratm είπαμε, γράφε εσύ κατεβατά να απαντάς και να εξηγείς κι ο άλλος θα σου πετάει τέτοια μαργαριτάρια, και έτοιμη επίσης την ατάκα "δε μου απαντάς όμως..." κτλ. κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε ασε το καλαματιανο... Σου ειπα κατι 1 ποτε τα ΚΚ κερδισανε τον οργσνωμενο κοσμο της σοσιαλδημοκρατιας με τα ΛΜ ή τα ΕΜ και περα απο αυτο πιο κομμα σημερα στην Ελλαδα του 2014 συσπειρωνει στη βαση του μαζικα την εργατικη ταξη. Θα μου λες για Ανταρσυα που στην επαρχια ή σε ανθρωπους ανω των 40 αν την αναφερεις θα νομιζουν οτι μιλαμε για ομαδα γ τοπικου. Ή το σχεδιο β που στις πορειες κατεβαζει ενα πανω με 5 ανθρωπους. Εδω και ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικα αμφιβαλω πολυ αν τα ενεργα μελη του ειναι περισσοτερα του ΚΚΕ. Βασικα δεν αμφιβαλω. Δεν ειναι.
Τελος ο Λενιν ηταν ο πρωτομαστορας του διαχωρισμου, της οργανωτικης συγκρουσης και διασπασης με τη σοσιαλδημοκρατια και τον οπορτουνισμο. Οι μπολσεβικη ιστορια και η πορεια του Λενιν ειναι ταυτισμενη με καθε λογης αποχωρησεις,διασπασεις και συγκρουσεις απο το ΣΔΕΚΡ μεχρι τη 2η διεθνη και τη δημιουργια της ΚΔ ο Λενιν δινει μαχη μεχρις εσχατων για να διαχωριστει το ΚΚ απο τον οπορτουνισμο σε ολα τα επιππεδα. Επιπλεον ο Λενιν ειναι αυτος που περισσοτερο απο καθε αλλη ιστορικη προσωπικοτητα του ΔΚΚ ασκει την πιο σκληρη πολεμικη στη σοσιαλδημοκρατια. Αν οσα λες σαν σωστη στρατιγικη για το ΚΚΕ σημερα τα ακολουθουσαν οι μπολσεβικοι η οκτωβριανη επανασταση δεν θα ειχε υπαρξει ποτε.

ratm

dionperd είπε...

Προφανώς zoot horn rollo
το να διαστρεβλώνει κανείς αυτό που λέω, ή το να με αποκαλεί διάφορα κοσμητικά επίθετα και να κάνει δίκη των προθέσεών μου είνα πιο ωραίος τρόπος να συζητάμε...

Κι όλα αυτά με την ασφάλεια της ανωνυμίας...

Πολύ κομμουνιστική συμπεριφορά...

Ανώνυμος είπε...

Οι φευγατοι από το Κόμμα μαζί με την τσίπα χάνουν και όσο χιούμορ έχουν βλέπω. Πάντως φωτεινέ παντογνώστη για μαρξισταράς έχεις ξεχάσει την αλφαβήτα. Όταν μια γραμμή δεν έχει πετύχει πουθενά στη διάρκεια ενός αιώνα, ανεξάρτητα από το τι θέλαν οι εμπνευστές της - μεγαλύτεροι άλλωστε επαναστάτες από εμάς τα τσουτσέκια - τι πρέπει να κάνουμε? Να την λιβανιζουμε ή να την μελετήσουμε και στη συνέχεια να την αλλάξουμε? Αλλά πέρα από τις σάλτσες, το βασικό σου πρόβλημα είναι τα κομπρεμί από πάνω. Αυτά σε κοφτουν, αυτά υπερασπίζεσαι με λύσσα. Αν πω ότι αυτο είναι ίδιον παραγοντίσκου θα έχω άδικο?

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

@Perdiki

"...αν υπήρχε ο στοιχειώδης συντονισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα,πόσω μάλλον αν υπήρχε και μια κοινή προοπτική στο επίπεδο της κυβέρνησης,θα αποτελούσαν προωθητική δύναμη."

Aφου το θεμα για σενα ειναι η κοινη προοπτικη στο επιπεδο της κυβερνησης τι τα θες ολα τα υπολοιπα;

Гриша

Ανώνυμος είπε...

ratm

ΛΕΣ "Τελος ο Λενιν ηταν ο πρωτομαστορας του διαχωρισμου, της οργανωτικης συγκρουσης και διασπασης με τη σοσιαλδημοκρατια και τον οπορτουνισμο. Οι μπολσεβικη ιστορια και η πορεια του Λενιν ειναι ταυτισμενη με καθε λογης αποχωρησεις,διασπασεις και συγκρουσεις απο το ΣΔΕΚΡ μεχρι τη 2η διεθνη και τη δημιουργια της ΚΔ ο Λενιν δινει μαχη μεχρις εσχατων για να διαχωριστει το ΚΚ απο τον οπορτουνισμο σε ολα τα επιππεδα. Επιπλεον ο Λενιν ειναι αυτος που περισσοτερο απο καθε αλλη ιστορικη προσωπικοτητα του ΔΚΚ ασκει την πιο σκληρη πολεμικη στη σοσιαλδημοκρατια."
Και όμως, μόνο έτσι δεν είναι. Ξεχνάς ότι, αυτός ήταν που δέχτηκε πίσω στο κόμμα αυτούς που πρόδωσαν την επανάσταση. Ξεχνάς πως λειτουργεί το κόμμα εκεί. Με τάσεις. Μέχρι να πάρει ο τροτσικισμός ανοιχτή πολεμική και να κάνει την "στροφή" για το κόμμα νέου τύπου(και πολύ σωστά την κάνει). Παραβλέπεις ότι ακόμα και αν σε πολλούς ηγέτες των ΚΚ κυριαρχούσε η ρεφορμιστική/σοσιαλδημοκρατική λογική ο Λένιν συνέχισε την διαπάλη μέσα στη διεθνή. Δεν έβαλε ζήτημα διαγραφής τους. Επομένως δεν είναι τόσο απλό αυτό το ζήτημα που ανοίγεις.Πολύ πιο σύνθετο και περίπλοκο.

zoot horn rollo είπε...

Ακόμα κι αυτή η απάντηση με το ανάλογο "ύφος" έχει καταντήσει τυποποιημένη.
Δε πιάνουν αυτά, μας τα είπαν κι άλλοι.
@Гриша
Έλα ντε...

dionperd είπε...

Το γεγονός ότι στο ΕΑΜ υπερίσχυσε το ΚΚΕ κι όχι καμία σοσιαλδημοκρατία τί σημαίνει για εσάς; Αλλά εκεί λειτούργησε η κομμουνιστική αυτοθυσία, παρόλη τη λάθος γραμμή...

Όλες οι σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολ. Ευρώπης; Αλλά εκεί αυτό που μέτρησε ήταν ο Κόκκινος Στρατός...

Ότι σε κάθε περίπτωση τα ΚΚ μαζικοποιήθηκαν μέσα από τα ΛΜ; Αλλά αυτό έγινε διότι τους λέγαμε αυτά που θέλανε να ακούσουν κι όχι τις κομμουνιστικές μας αλήθειες...

Εγώ ποτέ δεν είπα ότι τα ΛΜ είναι μια τακτική με συνεχείς αποτυχίες ΡΓ... Εσείς το λέτε και φροντίζετε να θυμάστε τους άλλους παράγοντες μόνο για να αποδώσετε τις νίκες σε αυτούς, και ποτέ τις ήττες...

Οπότε δεν αφήνων κανένα καλαματιανό ΡΑΤΜ...

Гриша ας συνέβαλε το ΚΚΕ σε ένα δυνατό και ενωμένο λαϊκό κίνημα και θα βλέπαμε πώς θα απαντούσε το ίδιο στο απλό ερώτημα τί να ψηφίσουμε στις εκλογές και γιατί...
Πάντως τώρα απαντάει με το βαθυστόχαστο "ΚΚΕ παντού"...
Το τί με καίει εμένα δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Σε κάθε περίπτωση, τι ψυχή θα παραδώσετε στο επόμενο συνέδριο του ΚΚΕ; Ένα μικρότερο αποδυναμωμένο κόμμα, ένα κίνημα πιο διαλυμένο και απογοητευμένο από πριν, και έναν πολιτικό συσχετισμό με δυνατούς τον οπορτουνισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το φασισμό διαφόρων, και με όλην τη στρατηγική της αστικής τάξης ανέπαφη και με όλη την κρίση περασμένη στην πλάτη του λαού;...

Αλλά δεν πειράζει... Δοκιμασίες είναι για να αποδείξουμε ότι δε λυγάμε και είμαστε κομμουνισταράδες... Στις επαναστατικές συνθήκες θα δικαιωθούμε, όταν και αν... Δε χρειάζεται να έχουμε άμεσες προσδοκίες και μετρήσιμους στόχους στο βραχυπρόθεσμο μέλλον... Όπως είπε και ο Παναγιώτης παραπάνω, αν θέλει ο λαός να γλιτώσει από την πείνα, ας κάνει επανάσταση... Αλλιώς, ότι και να κάνει, θα πεινάσει... Οι δικές μας αποτυχίες οφείλονται στο ότι τα μέλη του ΚΚΕ δε σκυλιάζουν αρκετά, στις αυταπάτες του κόσμου και στις δυσκολίες της περιόδου, αλλά ποτέ στη λάθος γραμμή της ΚΕ...

Λυπάμαι, αλλα τακτικές και πολιτικές γραμμές που δεν ελέγχονται για την αποτελεσματικότητα τους σε ένα εύλογο παρόν και μέλλον όπως από συνέδριο σε συνέδριο, δεν πρέπει να αναθεωρούνται;.. Από το 18ο στο 19ο και από το 19ο στο 20ο πώς θα έχουν πάει τα πράγματα;...

Ας δούμε αυτά τα ζητήματα και μετά σκεφτόμαστε να καταδικάσουμε τα ΛΜ στη βάση και καλά των ...αποτυχιών τους...

Καλησπέρα σας.

dionperd είπε...

Επίσης ΡΑΤΜ, δεν πάει πολύ να λες ότι ο Λένιν ήταν υπέρ τακτικών που αποκλείουν δογματικά κάθε πολιτική συμμαχία, κάθε μεταβατικό πρόγραμμα, κάθε ωφέλιμο συμβιβασμό από τη στρατηγική μας, κάθε εθνικό και δημοκρατικό αγώνα, κάθε μετωπική δράση με άλλες δυνάμεις κοκ κοκ κοκ;

Όταν σας δίνουμε αυτά τα παραδείγματα, απαντάτε (λανθασμένα) ότι ο Λένιν όποτε χρησιμοποίησε τέτοιες τακτικές το έκανε διότι ακόμη δινόταν μάχη ενάντια στη φεουδαρχία για την αστική επανάσταση. Όμως, τότε για ποιά λενινιστική τακτική μιλάμε; Αυτή για το μικρό χρονικό διάστημα ανέμεσα σε 2 επαναστάσεις; Αυτήν της περιόδου της δυαδικής εξουσίας; Έχει καμια σχέση η σημερινή εποχή με εκείνη τη μικρή χρονική περίοδο σε επαναστατικές συνθήκες;

Η' μήπως στα κατοπινά συνέδρια της ΚΔ δεν υπήρχε Λένιν μέχρι και το 4ο (που δε σας αρέσει καθόλου...);

Λυπάμαι αλλά εσείς είστε που καταδικάζεται αρκετό από το πλούτο του κομμουνιστκού κινήματος, και πρακτικά αποθεώνετε πολύ σύντομες περιόδους που είτε δεν έχουν καμία ομοιότητα με τη σημερινή εποχή, είτε που το ΚΚ δεν είχε να επιδείξει και πολλές εποτυχίες (πχ 5ο-6ο συνέδριο)...

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ 5.41 αποτελει θρασος να μιλας για ανωνυμια εσυ και το υπολοιπο ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟ που εισαστε μαστορες σε αυτο για να χτυπηθη το ΚΚΕ. νομιζω οτι και η αθλιοτητα εχει ορια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zoot horn rollo είπε...

Έτσι, για όλα,μα όλα, φταίει το ΚΚΕ...όλα όμως...
Μπορείς να το πεις με πιο λίγα λόγια και χωρίς επικλήσεις στο συναίσθημα.
Τι τα θες τα κατεβατά...

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. να σου πω εγω τη ψυχη θα παραδωσουμε. οτι ενω η αστικη ταξη το 2012 επαιξε το χαρτι του οπορτουνισμου χρησιμοποιοντας και τους ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΔΕΣ το ΚΚΕ δεν επεσε στην παγιδα. ξεροντας οτι θα λειτουργησουνε οι αυταπατες τις πριν το 1991 περιοδου εμεινε πιστο στο προγραμμα του 15ου συνεδριου το 1996 που δεν μιλαγε για ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ και εβαλε γερες παρακαταθηκες για το μελλον γιατι διαφορετικα θα γυρναγαμε στις τραγωδιες του παρε λθοντος. Επαναλαμβανω πουθενα τα ΛΑ ΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ δεν πηρανε την εξουσια και ειναι απολυτα φυσιολο γικο αφου ο οπορτουνισμος αποτελει την 5η φαλαγγα. ΙΣΠΑΝΙΑ 1936 ΓΑΛΛΙΑ 1934 ΕΑΜ 1944 ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 1965 ΧΙΛΗ 1973 Παντου καταστροφη ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΕΥΡΩΠΗ Που η παρουσια του Κ.Σ απετρεψε την αντεπανασταση οσο για τον λαο που πειναει και ψηφιζει καπιταλισμο δεν υπαρχει λυση εκτος εαν παρει τα μεσα παραγωγης στα δικα του χερια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. Για τον ΛΕΝΙΝ και το 4ο συνεδριο της Κ.Δ δεν τσιμπαμε. ητανε παραλυτος με απανωτα εγγεφαλι κα και πληρη απαγορευση απο τους γιατρους για οτιδηποτε. Μονο ενα χαιρετισμο εκανε και την εισηγηση την εκανε ο φιλαρακος σας ο ΖΗΝΟΒΙΕΦ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ. το 1903 φτιαχτηκε το κομμα των ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ και ο ΛΕΝΙΝ ΗΤΑΝΕ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ οτι χωρις την συντριβει του οπορτουνισμου επανα σταση δεν γινεται και βεβαια ποτε δεν μπηκε στην κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ και την ανετρεψε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Διονυση Περδικη, μην μιλας για ανωνυμια. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΟΥ.(μπορει να δηλωνεις ονομα, κι εγω να γραφω ανωνυμα, αλλα συμφωνα με τις αρχες του μαρξισμου λενινισμου σκεψη ΜΑΟ, Πολ ΠοΤ, Σαλοθ σαρ, λιγο κομφουκιο και χαμμουραμπι, διαλεκτικα αν το κρινω εσυ μιλας ανωνυμα κι εγω επωνυμα. Μου το 'πε και σε συνεργασια το πνευμα του ινδιανου αρχηγου-καθοδηγητη 'Πρασινο μουχλιασμενο σαν ροκφορ βουβαλι')

Επισης, επειδη η συζητηση με τα ΜΕΤΩΠΑ μου εχει ανοιξει την ορεξη, προτεινω την δημιουργια πιο πλατιου μετωπου που να περιλαμβανει και τα ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ.
Δεν ειναι εποχη περασματος στο σοσιαλισμο, και προεχει η επιλυση της κυριαρχης αντιθεσης ΛΑΟΥ-ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ (συγχωρατε με διαβαζα πολλες ανακοινωσεις ΟΑΚΚΕ τελευταια και ειχα εφιαλτες με Ρωσους μογγολους, αλλα Γελτσιν να με κυνηγουν στα μπουντρουμια του ταφου της Αμφιπολης)

PS- I love you
A, και πλακα κανω, απλα μου φαινεται αστειο η αντιπαραθεση εδω μεσα να γινεται με τους ορους που γινεται. Εχω αληθια την απορια, αν ολοι αυτοι που ξεκατινιαζονται, αποκαλοντας ο ενας τον αλλον μανιαδακη και πρακτορα (πιο ανουσιο κι απο διημερο ΕΑΑΚ του 2001-02), αν θα ηταν καλλιτερο, να αφιερωναν και λιγο περισσοτερο χρονο στην προπαγανδα κι αγκιτατσια στν χωρο δουλια στους.


ΓΓ Οργανωσης για την ανασυνταξη του Σταλινισμου-Τιτοισμου Ελλαδας

Ανώνυμος είπε...

Φάε συνεχόμενο Παναγιώτη να γουσταρεις! Λοιπον για να τελειώνει κάπου εδώ η παραμύθα είπες οτι είχες να πεις, πέταξες και το περιεχόμενο του υγρου και σάπιου βουρκου που επέλεξες στα μούτρα μας, αναμάσησες τα ίδια και τα ίδια εδώ και τρεις μέρες, εκλεισες και με την απαραίτητη καταστροφολογία, σου ειπε ο ratm και άλλοι, γενικά ωραία περάσαμε... Επειδη βαρέθηκα όμως, κι επειδή το μαγαζί ειναι άλλου και δεν μπορω να σε στείλω εκεί που ζεις - στα σκατα- για πάντα, αποχωρώ. Καλη τύχη στις αλλαξοκωλιές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους λοιπούς τροτσκιστές. Και μην ανησυχείς, θα ξαναγίνεις στελεχος κάπου, μα σε γκρούπα μα σε "αριστερό" υπουργείο δεν θα χαθεί τέτοιο ταλέντο!

ΡΓ

ΥΓ. Συγγνώμη για την "ομοφοβική" λεξούλα.

Ανώνυμος είπε...

Θα μελετησουμε και θα παρουμε ομως ως πυξιδα αποψεις που ο Λενιν αναθεωρησε? Γιατι το κομμα νεου τυπου ηταν μεταγενεστερο. Επιπλεον το γεγονος ειναι οτι ο Λενιν ηγητε της διασπασης στο ΣΔΕΚΡ και στη 2η διεθνη. Ενω για την ΚΔ δεν ειναι ζητημα ποιον δεχεται ή οχι ο Λενιν καθως στο 1ο συνεδριο της δεν ηταν κατεληγμενο καν οτι αυτο ηταν μια νεα διεθνης κλπ παντως στη συνεχεια τα κομματα που συμμετεχουν στην ΚΔ εχουν πολυ συγκεκριμενα κριτηρια.
Ο Λενιν ηγηθηκε της οργανωτικης και ιδεολογικης αυτοτελειας των κομμουνιστων και χαρακτηριζε ορο για τη νικη της επαναστασης το τσακισμα του οπορτουνισμου. Μαλιστα χρησιμοποιουσε πολυ πιο βαριες φρασεις για τους οπορτουνιστες οπως "πρακτορες της αστικης ταξης στο εργατικο κινημα".

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ρ.Γ θελει μεγαλο υποκριτικο συντροφε ταλεντο και ενω εισαι οπορτουνιστης να κατηγορεις το ΚΚΕ για τροτσκιστικο ωστε να φαινεσαι οτι ταχα μου εισαι με το ΛΕΝΙΝ. απογνωση εχουνε γιατι επι 20 χρονια προβοκατορικης δου λειας και σπασανε τα μουτρα τους. Και ειμαστε κυριολεκτικα στην τελευταια στροφη θα φανε και το 3ο τομο της ιστοριας στα μουτρα και θα εχει πολυ γελιο.αυτο το γλεντι δεν το χανω με τιποτα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η αληθεια ειναι οτι ο Λενιν εκανε πολιτικη συμμαχια. Με τους αριστερους εσαιρους. Υοθετωντας το αγροτικο προγραμμα τους. Μετα τους εσφαξε ο κοκκινος στρατος. Με τετοιους ορους εγω θα δεχομουν το ΚΚΕ να κανει πολιτιλη συμμαχια με τον ΜΑ.....:-)
Απο κει και περα πιανεσαι για αλλη μια φορα αδιαβαστος.
Ο Λενιν στο 4ο συνεδριο της ΚΔ δεν παιρνει μερος καν στις εργασιες. Καθως ηδη η υγεια του ειναι βεβαρημενη. Απευθυνει εναν χαιρετισμο στην αρχη και μονο. Η εισηγηση για τις εργατικες κυβερνησεις ειναι του Ζινοβιεφ. Μη μου πεις οτι ειναι ντεφακτο εγκεκριμενη απο την ΚΕ των μπολσεβικων γιατιβτα παραδειγματα τοποθετησεων οχι γραμμης αλλα αποψαρας στα συνεδρια της ΚΔ δεν ειναι λιγα. Αν εχεις μπει στον κοπο να μελετησεις την ιστορια της ΚΔ.
Το τι κομμα θα εχουμε το 2017 θα το δουμε και θα το κρινουμε αλλα προσεχε τι λες γιατι και πιο παλια καναν τετοιες προβλεψεις κατι Κοψιδιδες και χρειαστηκε να περιμενουν 12 χρονια και 1 εκλογικη μαχη για να νιωσουν δικαιωμενοι. Αν και συντομα θα μπουν παλι στην τρυπα τους οπως και οι λοιποι γυμνοσαλιαγκες...

ratm

Ανώνυμος είπε...

@Άναυδος

"Δεν του αρεσει ο Λουκάς γιατι αραγε μηπως επειδη δεν είναι καιθηγητης στο παντειο..."

Περιγράφεις τον εαυτό σου, ε; Μα το Δία και τον τρισμέγιστο Ερμή, περιγράφεις ντροπαλά τον εαυτό σου!

Ώ μέγα διανοητά Άναυδε, σ' ευγνωμονούμε που ανέχεσαι τις αναλύσεις μας, ακόμα και όσων εξ΄ ημών διαθέτουν το πνευματικό επίπεδο ενός Λουκά! Είστε πραγματικά μεγαλόψυχος!

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Ανώνυμος είπε...

@Πουλιόπουλους

Επειδή πολλοί αναφέρονται σε Θεωνάδες, Κοψίδηδες και σία και πάνε να τραμπουκίσουν όποιον δεν καταπίνει αμάσητη τη μετατροπή του κουκουέδικου σε ΣΕΚ:

Που βρίσκονται σήμερα εκείνοι που σήκωσαν το βάρος της πολεμικής ενάντια στην ΚΕΔΑ τόσο με αρθρογραφία από το ριζοσπάστη όσο και με ομιλίες σε δημόσιες εκδηλώσεις μέσα στο "σπίτι" τους;;;

Στις τάξεις των Πουλιόπουλων πάντως όχι.

Και ο νοών νοείτω...

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Ανώνυμος είπε...

Καποιος φιλος του Κοψιδη θιχτηκε...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ εγινε ΣΕΚ παιδες...το πε ο Κριτιας!

Δε βαριεσαι ρε Κριτια υπαρχουν και χειροτερα...Θα μπορουσε να γινει ΕΠΑΜ ξερω και να χαριεντιζεται με νεοφασιστες και επιχειρηματιες...

ratm

Αναυδος είπε...

κριτια

μωραινει κυριος ον βουλεται απωλεσει

zoot horn rollo είπε...

*Κοψίδη* ξαναζεσταμένο δε θα πάρουμε. Δε τρώγεται με τίποτα. Αν εσείς πάλι θέλετε...

Ανώνυμος είπε...

ο σ. Ν.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ το 1953 εφερε προσχεδιο προγραμματος που καταργουσε το ΣΤΑΔΙΟ. Τους υποχρεωσανε να το παρουνε πισω και να φερουνε το παλιο το 1955 με το ΠΟΓΚΡΟΜ στην τασκενδη σε εξελιξη απο το ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΩΦ. αρα για το ΧΑΦΙΕΔΟΥΤΣΟΡΜΟ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝΕ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ. ο καθηγητης Γ.ΡΟΥΣΗΣ σε ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ στον προσυνεδριακο του 18ου συνεδριου στο θεμα για το σοσιαλισμο μας κατηγορουσε για ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ στροφη. Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ σε ολο της το μεγεθος απο τους ΧΑΦΙΕΔΕΣ. Συνεχιζουμε συντροφοι αφηνουμε τον καθε καραγκιοζη στην μοιρα του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

τελικα εκτος απο ολα τα αλλα ο οπορτουνι σμος προκαλει τυφλωση και διανοητικη καθυστερηση. Το γλεντι συνεχιζεται το ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ Προκαλει αφθονο γελιο συνεχιστε μη σταματατε με τιποτα ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη

Δεν χρειάζεται να μου απευθύνεσαι. Με έχεις κατηγορήσει για πράκτορα ή βαρίδι(δεν θυμάμαι καλά). Έτσι και αλλιώς, τα λεγόμενα σου δεν έχουν και καμία διαφορά μεταξύ τους. Κόψε τα copy-paste.

ratm

Η λογική του Λένιν δεν διέπεται από αναθεωρήσεις. Επέβαλε το κόμμα νέου τύπου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με συγκεκριμένους όρους(και καλά έκανε). Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να διακρίνουμε αυτή τη διαδικασία σαν μια εξελιγκτική πορεία εξετάζοντας τις συνθήκες, τόσο μέσα σε εκείνο το κόμμα όσο και στο κίνημα εκεί.
Τα κόμματα που συμμετειχαν στην ΚΔ μόνο ξεκάθαρα κριτήρια δεν είχαν. Αυτό φαίνεται τόσο από την πορεία τους, όσο και από τις επεξεργασίεσ τους. Είναι χαρακτηριστικές οι αναλύσεις για τον φασισμό ή ακόμα και για το κίνημα και τί μορφή πρέπει να έχει.
Το τσάκισμα του οπορτουνισμού είναι ξεκάθαρο. Όχι μόνο σήμερα αλλά πάντοτε. Αποτελεί γάγγραινα για το εργατικό κίνημα. Η αντιμετώπιση του από κομμουνιστές ηγέτες όμως δεν μας διδάσκει τίποτα. Το ανοιχτό γράμμα του ΚΚΓ προς όλα τα συνδικάτα είναι χαρακτηριστικότατο

Ανώνυμος είπε...

Οταν λεω κοινα χαρακτηριστικα δεν μιλαω για τις αναλυσεις που διεφεραν σαφως. Εδω στην ΚΔ πηγαινε μελος του ΠΓ των μπολσεβικων και ελεγε την αποψη του αντι για τις αποφασεις του κομματος. Νομιζω ηταν ο Μπουχαριν αλλα δεν θυμαμαι σιγουρα. Θα το κοιταξω και θα επανελθω αν εχω κανει λαθος. Απο κει και περα στην ΚΔ συμμετειχαν κομματα που υπερασπιζονταν την ΕΣΣΔ, κομματα νεου τυπου με δημοκρατικο συγκεντρωτισμο κλπ και κομματα με δικο τους τυπογραφειο και εφημεριδα. Αυτο λεω.
Ο καθενας μπορει να εχει την αποψη του και να την εκφραζει. Αν θεωρει καποιος οτι το κομμα νεου τυπου σημερα εχει ολοκληρωσει τον κυκλο του και πρεπει να περασουμε σε αλλες μορφες οργανωσης της πρωτοπορειας της ε.τ. ας το πει. Αλλα ανοιχτα οχι κεκαλυμενα. Στον προσυνεδριακο υπηρξαν αποψεις τετοιες απο καποιους που διαφωνουσαν με τις θεσεις, το προγραμμα και το καταστατικο. Το θεμα ειναι οτι αν βγουν να το πουν ανοιχτα οι επικλησεις σε Λενιν,Ζαχαριαδη,Φλωρακη κλπ θα γινουν κενο γραμμα οποτε προσπαθουν να το πουν πλαγιως.
Τελος η ιδια η ζωη καποιες φορες διαψευδει εκτιμησεις. Ο αληθινος επαναστατης και ο χαρισματικος ηγετης κρινονται απο την γρηγορη αντιληψη τους στις καμπες και την αναθεωρηση ή αλλαγη λαθος εκτιμησης ή τακτικης που μπορει σε αλλη φαση να ηταν σωστη αλλα σε νεες συνθηκες οχι. Ο Λενιν με το προλαιταριακο κομμα νεου τυπου αποτυπωνει διδαγματα για τη δραση της πρωτοπορειας μεσα σε μια μια πορεια προς τη νικη της επαναστασης. Με αυτη την εννοια αναθεωρει παλαιοτερες αντιληψεις που υπηρχαν για τη δραση και λειτουργια κομματων.

ratm

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Tακτικη σημαινει 1002 πραγματα,και ειναι προφανες οτι σε πολλα η τακτικη του ΚΚΕ πασχει για αυτο ειναι μολις στο 5-6%.

Τακτικη ομως δε σημαινει μονο πολιτικες συμμαχιες με φανταστικους συμμαχους,οπως προσπαθει να μας πεισει ο ΔΠ.Σημαινει τα συνθηματα που θα χρησιμοποιησεις,τις μορφες παλης,να ξερεις ποσο θα
προχωρησεις,ποσο θα υποχωρησεις,να συγκεντρωσεις τις δυναμεις σου στο καταλληλο σημειο και την καταλληλη στιγμη κλπ.

Φυσικα το θεμα της τακτικης,αφορα και τις κινησεις ενος ΚΚ ΜΕΤΑ την επανασταση,την σταση του απεναντι στις διαφορες ταξεις της κοινωνιας,στις διεθνεις συμμαχιες,τις επιλογες του στην οικονομια κλπ.Και η τακτικη μετεπαναστατικα ειναι κατι που εχει μελετηθει ακομα λιγοτερο απο την τακτικη σε προεπαναστατικες και επαναστατικες συνθηκες.

Πανω σε αυτα ας συζητησουμε οσο θελουμε.Παρ'ολα αυτα η συζητηση περι τακτικης στην εκτος ΚΚΕ αριστερα,αναλωνεται και συνοψιζεται στο θεμα των μετωπων κορυφης καθε ειδους.Λες και δεν εχει αλλες πτυχες η τακτικη μιας κομμουνιστικης οργανωσης.

Εχει πολλα προβληματα το ΚΚΕ οπως φαινεται εκ των πραγματων,αλλα το οτι δε συνεργαζεται με ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΣΥΡΙΖΑ κλπ δεν ειναι ενα απο αυτα.

Αυτο το λεω οχι τοσο για το ΕΑΜ,οσο γιατι προσπαθει ο ΔΠ και αλλοι,οχι ολοι το ιδιο καλοπροαιρετα,να μεταφερουν την ιδια γραμμη και σημερα.

Ανώνυμος είπε...

ratm
Ο ρόλος της ε.τ.( και πολύ περισσότερο της πρωτοπορίας της) είναι ξεκάθαρος εδώ και πανω από 1 αιώνα. Παρ' όλα αυτά το ζήτημα που θίγεις αναπαράγεται και καλιεργείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από τον λεγόμενο αριστερό/κομμουνιστικό χώρο, με κατεύθυνση την αναθεώρηση του κόμματος νέου τύπου και της λογικής του.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι τυχαιο οτι αναπαραγεται και καλλιεργειται απο δυναμεις του ευρωκομμουνιστικου ρευματος, τροτσκιστες ή εκφυλισμενα κομματα φορεις του συγχρονου δεξιου οπορτουνισμου? Στην Ελλαδα φορεις τετοιων αποψεων ειναι γνωστοι, ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπα κομματα και ομαδες εξωκοινοβουλιου πλην των Μ-Λ νομιζω.
Στο εξωτερικο κομματα του ΚΕΑ ή δορυφοροο του ΚΕΑ στην στην ευρυτερη περιοχη που πρωτοστατουν στο στησιμο αντιστοιχου πολου με το ΚΕΑ στην ανατολιλη Μεσογειο και βορειο Αφρικη...

ratm

dionperd είπε...

Νόμιζα ότι έστειλα ένα σχόλιο αλλά ίσως έκανα λάθος οπότε ξαναγράφω συνοπτικά:

1. Δεν είμαι μέλος του ΕΑ και δεν έχω γράψει ποτέ τίποτα ανώνυμα. Το ότι δεν παραδέχεστε ότι το να συκοφαντείς ανώνυμα είναι άνανδρο, λέω πολλά για το ποιόν σας...

2. Να χρησιμοποιείτε τα ίδια κριτήρια και σταθμά (πχ κόκκινος στρατός - άγγλοι, Λένιν εγκεφαλικό - Σιάντος οπορτούνας), κι όχι όπως σας βολεύει κάθε φορά. Δηλ. αλλού παίζουν ρόλο τέτοιοι παράγοντες κι αλλού όχι;..

3. Ο Λένιν ενάλλασσε τις τακτικές ανάλογα με τις συνθήκες, δεν τις αναθεωρούσε.Πάντως σίγουρα επεδείκνυε ευελιξία κι όχι δογματική προσκόλληση ή απόρριψη...

4. Αποφεύγω γενικά την αναφορά στους κλασσικούς διότι είναι δύσκολο να αποδείξουμε ποιός από εμάς διαπράττει εκλεκτικισμό...

5. Όντως η τακτική δεν είναι μόνο οι πολιτικές συμμαχίες. Ωστόσο, αυτές όπως και τα ζητήματα κυβέρνησης, είναι τακτικές στρατηγικής σημασίας, ή εν πάσει περιπτώσει πολύ πιο σημαντικές από άλλες πλευρές της τακτικής. Κριτική στο ΚΚΕ δεν κάνω μόνο γι' αυτό αλλά και για τη θέση του για (μη) έξοδο από ΕΕ όσο δεν έχουμε λαϊκή εξουσία, για τον τρόπο που κάνει συσπειρώσεις ακόμη και στη βάση, για τη δημιουργία κόκκινων συνδικάτων κοκ κοκ κοκ

6. ΡΑΤΜ, δεν είναι λενινιστικό κόμμα νέου τύπου αυτό που περιγράφεται σε αυτό το άρθρο του Καλτσώνη: http://ow.ly/CcDNQ ; Ή το ΚΚΕ πέφτει στην κατηγορία των "γραφειοκρατικών στρεβλώσεων" που περιγράφει αυτό το άρθρο;..

7. Ακόμη απάντηση δεν πήρα για το πώς έπρεπε να επιδιώξει το ΚΚΕ ένα διαφορετικό ΕΑΜ, με ποιά συνθήματα/συμμαχίες/πολιτικούς στόχους... Δε γίνεται να λέτε ότι με αυτήν την στρατηγική/τακτική ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ να πάρουμε την εξουσία (κι ας την πήραμε έστω και μερικώς...) αλλά να δένεται η γλώσσα σας όταν πρέπει να πείτε τί θα έπρεπε να γίνει...

8. Επίσης, δεν πήρα απάντηση για το ποιά περίοδος ΕΚΤΟΣ επαναστατικών συνθηκών και ποιά τακτική του διεθνούς ΚΚ σε τέτοια περίοδο θα έπρεπε να είναι οδηγός μας διότι αποδείχτηκε δήθεν πιό επιτυχημένη από τις διάφορες παραλλαγές των μετωπικών τακτικών. Αν δε βρίσκετε καμία, μήπως στην ουσία αναθεωρείτε το σύνολο σχεδόν της κομμουνιστικής ιστορίας και τακτικής; Κάποιοι σύντροφοί σας πάντως μετά από 1-2 μπύρες για κάτι τέτοια κομπάζουν (ονόματα δε λέμε, υπολείψεις δε θίγουμε καθότι φάγαμε ψωμί και αλάτι μαζί...). Πάντως μέχρι τώρα, τέτοια αναθεώρηση κάνανε κάτι αντικαπιταλιστικές γκρούπες. Δεν αφήνετε το ΚΚΕ στην ησυχία του και στην έλλιπή επαναστατικό χαρακτήρα του και να πάτε να ανασυγκροτήσετε καμία από αυτές τις γκρούπες;..

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. περαστικα σου. Παμε ξανα. Με τα λα ικα μετωπα πουθενα η εργατικη ταξη δεν πηρε την εξουσια και δεν θα μπορουσε να ειναι αλλιως απο την στιγμη που ο οπορτουνισμος αποτελει την 5η φαλαγγα του καπιταλισμου. Παντου καταστροφη ΓΑΛΛΙΑ 1934 ΙΣΠΑΝΙΑ 1936 ΕΑΜ 1944 ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 1965 ΧΙΛΗ 1973. μονο στην αν.ευρωπη ο λαος πηρε την εξουσια χαρη στον Κ.Σ που απετρεψε τις αντεπαναστασεις. Ο ΛΕΝΙΝ μας δειχνει τον σωστο δρομο με την μετατροπη του πολεμου σε ταξικο. οσο για το ανεκδοτο να αφησουμε το ΚΚΕ στο ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΜΗ ΦΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΛΑΡΟΣΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε φιλε εσυ εισαι ωραιος ρε! Χαχαχα
Αν εχεις τοσο χαβαλε και σε αλλα πραγματα εκτος των πολιτικων αναλυσεων να ξεκινησεις σταντ απ κομεντι. Το Ζαραλικο τον εχεις!
Δεν ξερω τι πινεις εκει στη Γερμανια αλλα μαλλον ξεχασες οτι το ΚΚΕ εσενα σε διεγραψε και με αυτα που λες προφανως επραξε πολυ καλα. Οποτε κοιτα εσυ μαζι με τον "ογκολιθο μαρξιστικης σκεψης' τον Καλτσωνη να φτιαξετε κομμα και να δοκιμασετε την φοβερη τακτικη σας στις μαζες και ασε το ΚΚΕ ησυχο. Εχει μεγαλα και δυσκολα καθηκοντα μπροστα του.
Εσυ τη δουλεια σου λοιπον και το ΚΚΕ τη δικη του.
Και παραφραζοντας τον Παπαφλεσσα "οποιον βρουν οι αστοι ξαρματο ας τον κοψουν".

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΑΡΙΑΣ.εχεις διαστρεβλωση των ΛΕΝΙΝ επανειλημενα και σε ειπα ΒΑΡΙΔΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

Τραλαλαλαλό μια ωραία πεταλούδα!

Άρχισαν οι ζεμπεκιές ΡΑΤΜ;

Νομίζω ότι όντως είναι η ώρα να σφυρίξουμε λήξη σε αυτή τη συζήτηση, διότι εξαντλήθηκε και ο μη προκατειλημένος αναγνώστης θα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιόν και δίκιο του καθενός.

Επίσης, ΡΑΤΜ,
παρόλο που είμαι μανιαδάκης, δεν έχω (προφανώς...) δημοσιοποιήσει το γιατί με διέγραψε το κόμμα... Αν ποτέ γίνει γνωστό θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος με το γελοίο της δικαιολογίας... Επίσης, από όσο ξέρω, από ένα ΚΚ δε διαγράφεσαι για αυτά που λες ή γενικά για τις απόψεις σου... Η' κάνω λάθος;..

Εις το επανιδείν...

Ανώνυμος είπε...

ΔΠ
Για το 6.
Καλα ρε αθεοφοβε με εκανες να χασω ωρα απο τη ζωη μου γισ να διαβασω τα κλασσικα εικονογραφημενα που λενε οι τροτσκιστες(οι κανονικοι τροτσκιστες οχι οι φαντασιακοι που εχετε φτιαξει στο μυαλο σας) και οι λοιποι οπορτουνιστες εδω και 70χρονια τουλαχιστον?
Ο καλος Λενιν που ηταν δημοκρατξς και ο μοχθηρος,κακος,γραφειοκρατης,αντιδημοκρατικος Σταλιν που εκανε γραφειοκρατικο το ΚΚΣΕ και αντιδημοκρατικη την ΕΣΣΔ?

Εσεις ειστε που μας λετε τροτσκιστες?

ratm

Ανώνυμος είπε...

Το θράσος περισσεύει από κάποιους, όπως και η μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Μόνο που αυτό χαρακτηρίζει άλλα πτηνά και όχι τις πέρδικες, φουσκωμένο μου παγώνι!

ΡΓ

ΥΓ. Απαντήσεις παίρνεις συνεχώς, αλλά όταν σε φτύνουν νομίζεις ότι βρέχει. Και μετά το τσάμικο: κάποιός μου είπε κάτι μετά από μπύρες αλλά ούτε τι σε είπε δεν μας λες...
ΥΓ2. Τελικά είναι πολύ πιο υγιές ψυχικά να μιλάς με τον ulyanovism ο οποίος δεν κάνει συνδικαλισμό αλλά καταθέτει την άποψη του, με την οποία φυσικά και διαφωνώ. Επιφυλάσσομαι για επόμενη ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. υπαρχει διαγραφη για φραξιονι σμο. Εχουνε γνωση οι φυλακες. Στο καλο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΙΤΙΑΣ σιγα τις αναλυσεις. τετοιες βγαζει η ασφαλεια με το κιλο. οσο για το τσουξιμο περαστικα σας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

Εξαιρετικά αφιερωμένο:

Εγώ ο μικροαστός..., Δ.Τσακνής Εργατικός Αγώνας
http://t.co/Z5YGruAEyU

Ιστρολλικός είπε...

Παρακουλουθώ την συζήτηση από την αρχή χωρίς να σχολιάσω αλλά δεν μπορώ άλλο, λύγισα.

"Δεν αφήνετε το ΚΚΕ στην ησυχία του και στην έλλιπή επαναστατικό χαρακτήρα του και να πάτε να ανασυγκροτήσετε καμία από αυτές τις γκρούπες;"


Θα μας τρελάνεις τελείως ρε πέρδικα; Θες να φύγει το ... ΚΚΕ από το ΚΚΕ για να γυρίσεις πίσω εσύ και ο ΕΑ να το ξανακάμετε σωστή πρωτοπορία ;

dionperd είπε...

Κι ένα θετικό παράδειγμα για όλους με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ:

http://aristerisymporefsi.gr/index.php/component/k2/item/137-mataiothikan-oi-pleistiraismoi-sta-trikala-o-agonas-kai-h-enotita-eferan-ti-niki

Ανώνυμος είπε...

Η σοσιαλδημοκρατια το 1914 πουλησε συνειδητα την υποθεση της εργατικης ταξης και οδηγησε τους λαους στο σφαγειο του 1ου Π.Π Και αρνηθηκε να τον μετατρεψει σε ταξικο. Μονο οι ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ το καταφερανε αφου ηρθανε σε συγκρουση με τον οπορτουνισμο. Το 1918 η γερμανικη σοσιαλδημοκρατια με τους ΕΜΠΕΤ ΣΑ ΙΝΤΕΜΑΝ πνιξανε την επανασταση στο αιμα και δολοφονησανε τους συντροφους ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ ΛΙΜΠΝΕΧΤ το 1935 επιλεχτηκαν τα ΛΑ ΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ αντι του ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ σαν ελιγμος για την σωτηρια της ΕΣΣΔ και για το τραβηγμα των εργατων με το ΚΚ. παντου καταστροφη οι οπορτουνιστες θεωριτικοποιησανε τους ελιγμους και σωσανε παντου την αστικη ταξη ενω η ΕΣΣΔ αντιμετωπισε μονη τον φασισμο μεχρι το τελος. οι δυτικοι ακομα και οταν ανοιξανε μετωπο το κανανε το καλο καιρι του 1944 για να προλαβουνε να φτασουνε στο βερολινο και να σωσουνε τον καπιταλισμο. και ταυτοχρονα εφεραν δυναμεις στην αθηνα για να χτυπησουνε τον ΕΛΑΣ. Στο 20ο συνεδριο το 1956 επικρατησανε οι οπορτουνιστες κανανε τον ελιγμο επισημη θεωρια και εφαρμοζοντας σταδιακα νομους του καπιταλισμου ολοκληρονωντας την ανατροπη το 1991. Η εμπειρια του 20ου αιωνα δειχνει πεντακαθαρα οτι ο οπορτου νισμος ειναι καπιταλισμος μεσα στο κινημα. Επισης οποιος λεει οτι παλευει εναντια στον οπορτουνισμο ενω ταυτοχρονα μιλαει για ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ειναι κοινος προβοκατορας και προσπαθει να περασει τον οπορτουνισμο απο το παραθυρο. Μονο με την ΛΑ ΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα μπορεσει να γινει αλλαγη ταξης στην εξουσια και με βασικη προ υποθεση οτι η εργατικη ταξη θα εχει συντριψει πρωτα τον οπορτουνισμο σε ολες του τις μορφες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσακνης ειναι επικληση στην αυθεντια?
Αν οχι διπλα στη αποψη του Τσακνη μπορουμε να κοτσατουμε εκατονταδες τοποθετησεις μελων του ΚΚΕ ή φιλων απο τον πτοσυνεδριακο και να τις αφιερωσουμε... Και ναι Περδικη ο τιτλος του μελους του ΚΚΕ δινεται απο το ΚΚΕ την ΚΟΒ που αφορα τον καθενα και απο κανεναν αλλο. Απο κει και περα το δικαιωμα στον αυτοπροσδιορισμο ολοι το εχουν. Ολοι κρινομαστε καθημερινα, ειτε καποιος ειναι μελος του ΚΚΕ ειτε οχι.

Υγ. Παντως με τετοιους φιλους το ΚΚΕ τι να τους κανει τους εχθρους?
Ναι μιλαω για τον εξαιρετικο κατα τα αλλα τραγουδοποιο που επελεξε να συνετισει το ΚΚΕ μεσα απο τη σελιδα του ΜΑ για 2η φορα με σε 1 χρονο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Σχεδον ξεκαρδιστικα κλαψιαρης ο Τσακνης στην ιστοσελιδα των ινδαλματων του Περδικη. Και με τη γνωστη (κουρεληδικη και ξεπουπουλιασμενη πλεον) αλαζονεια της μεγαλης ΄πλειοψηφιας των καλλιτεχνων, που θεωρουν ιδιοκτησια τους αυτα τα οποια πιστευουν κι ενστερνιζονται (αυτο τον καιρο).

sniper

Ανώνυμος είπε...

2.19 τωρα μας τρομαξες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

οι κομμουνιστες αλητες του διαδυκτιου σε ενα θλιβερο κειμενο βγαλμενο απο τον βουρκο του ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ και δημοσιευση πρωτη μοστρα στο ΛΑΦΑΖΑΝΑΙ ΙΚΟ. οτι και να πει κανεις ειναι λιγο. Μονο λυπη Συνεχιζουμε συντροφοι αφηνοντας πισω τα ΝΑΥΑΓΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

Ιστρολλικέ, έχεις ένα δίκαιο ότι αυτό που έγραψα ακούγεται αστείο! Γι' αυτό όμως κι εγώ διαφωνώ ότι οι εκτός ΚΚΕ πρέπει να έχουν πολιτικούς στόχους που αφορούν το ΚΚΕ, και αντίθετα πρέπει να παρέμβουν στην ταξική πάλη και να φανεί εκεί το δίκιο και το άδικο.

ΡΑΤΜ,
δεν είναι ο Τσακνής καμία αυθεντία. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύς κόσμος που σκέφτεται σαν τον Τσακνή, κόσμος που δεν καταλαβαίνω γιατί είναι καλό για το ΚΚΕ να τον έχει απέναντι. Δηλ. ο Τσαακνής είναι ένα παράδειγμα απλά.

Επίσης, τί εχθρικό βλέπεις στα λόγια του πέρα από οξεία κριτική;

Γενικώς, νομίζω ότι πίσω από κραυγές και κατηγορίες ηθικολογικού χαρακτήρα, κρύβεται το γεγονός ότι η ηγεσία του ΚΚΕ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να σταθεί στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη και να πείσει...

Σε κάθε περίπτωση μπράβο στο ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα. Χρειάζεται να γενικευτεί αυτή η συμπόρευση στη δράση με ...Μανιαδάκηδες/οπορτουνιστές/μικροαστούς/Κάουτσκι κτλ τουλάχιστον για τα πιο βασικά...

Τέλος, ΡΑΤΜ, συμφωνώ για το ποιός είναι μέλος του ΚΚΕ, δε συμφωνώ για το ποιός είναι ΚΚΕ με ότι αυτό εκφράζει στην ελληνική ιστορία...

Ανώνυμος είπε...

απο τις αρχες του 2012 το ΚΚΕ δεχεται αντικομμουνιστικη επιθεση προκειμενου να αλλαξει την στρατη γικη του και φτιαχνοντας ενα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με τους οπορτουνιστες να μπει σε κυβερνηση με τους καπιταλιστες στην εξουσια. ΜΑΛΙΣΤΑ. Η εμπειρια λεει οτι οποτε το ΚΚΕ ΕΦΤΙΑΞΕ ΜΕΤΩΠΟ επιχειρηθηκε η διαλυση του.ΕΑΜ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. διεθνως τα ιδια και παντου καταστροφη. ΤΟ ΕΑΜ με το 80% του λαου μαζι του δεν πηρε την εξουσια και ταυτοχρονα απο μεσα ο οπορτου νισμος ανετρεψε τα σοσιαλιστικα κα θεστωτα. Και οποιος υποστηριζει το ΚΚΕ απεναντι σε ολο αυτο το χαφιε δοτσουρμο ειναι λεει φασιστας και αλητης ενω αν στηριζαμε τον καπιτα λισμο θα ειμαστε καλοι. ολος αυτος ο βουρκος δειχνει την σωστη πορεια του ΚΚΕ και μας δινει δυναμη να συνεχισουμε με βαση την στρατηγικη μας για ανατροπη του καπιταλισμου ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΑΘΛΙΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. αν το ΚΚΕ δεν μπορουσε να πεισει δεν θα δεχοτανε ολο αυτο τον βοθρο απο τους ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΔΕΣ αρα πειθει και εχεται ερθει σε απογνωση τωρα ποσο ειναι κριτικη να μιλας για αλητες και φασιστες του διαδυ κτιου αυτο φαινεται ξεκαθαρα. Αλλα ειπαμε η ουρες του συριζα στριμωχνο νται για κανενα μεζε απο την αστικη ταξη. ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Επιτρέψτε μου να το πάω ένα βήμα νωρίτερα.


Σήμερα το ΚΚΕ δίνει μια σαφή έμφαση στην ανάπτυξη του κινήματος, παρά στην δράση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Για μένα αυτό είναι όχι μόνο ο σωστός τρόπος να δράσει σήμερα ένα ΚΚ, αλλά είναι και κίνηση για να διορθωθούν πολλά αρνητικά που είχαν εμφανίσει τα ΚΚ καθόλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Χωρίς προφανώς να μιλάω για εν γένει άρνηση της πολιτικής δράσης, και χωρίς να ξεχνάω τον "Αριστερισμό", έχει νομίζω αξία να δούμε κάποια σημάδια που εμφάνιζαν κατ εξοχή τα ΚΚ σε θέματα πολιτικής αλλά και δημοκρατίας. Δηλαδή, αν εν γένει απο ότι φάνηκε τα ΚΚ είχαν τη τάση να αναπτύσουν μια γραφειοκρατία στο εσωτερικό τους, αλλά και κατα κανόνα να στρέφονται στον οππορτουνισμό(είτε τον ρεβιζιονιστικό, είτε τον ευρωκομμουνιστικό), αυτό είχε άμεση σχέση με την σχέση κινήματος-πολιτικής που εφάρμοζαν.

Νομίζω, χωρίς να είμαι και απόλυτα σίγουρος για το ορθό του λόγου μου, οτι το γεγονός οτι απο τη στιγμή που η ύπαρξη ενός ΚΚ κριινόταν πρωτίστως στην δράση του στο κεντρικό πολιτικό χώρο, είναι εύκολο μετά να αναπτυχθούν τα προβλήματα σε θέματα πολιτικής(δεξιά στροφή) και εσωτερικής λειτουργίας (γραφειοκρατικοποίηση).

Και νομίζω οτι αν κάποιος διαβάσει την κριτική του ΚΚΕ κυρίως στο ΚΚΣΕ, βλέπει οτι το ΚΚΕ πιάνει το πρόβλημα αυτό απο τη ρίζα του.


Αρα νομίζω είναι και λίγο αντιφατικό να κατηγορούν κάποιοι το ΚΚΕ για "διολίσθιση", "λαθρεπιβάτες" και άλλα τέτοια, τη στιγμή που δεν κάνουν ανάγνωση μιας κατάστασης απο τη ρίζα.


Νομίζω οτι το ΚΚΕ είναι ακόμα σε μια πορεία που έχει την προοπτική να το πάει πολύ πιο μακριά απο ότι οι τραντισιοναλιστικές και πρακτικιστικές αναγνώσεις κάποιων μπορούν να κατανοήσουν. Με κάθε σεβασμό βέβαια σε ανθρώπους που έχουν φάει τα σκατά τους μέσα στο μετερίζι αυτό πολύ παραπάνω απο μένα, και χωρίς να εξωραίζω λάθη και αδυναμίες.
Στις θέσεις για το συνέδριο της ΚΝΕ, ξεχωρίζω το άνοιγμα του ζητήματος για πιο ουσιαστικούς και δημιουργικούς διαλόγους μέσα στις ΟΒ- κάτι που είναι δομικός όρος για την υγειή λειτουργία μιας επαναστατικής οργάνωσης.




metalorixos


Ανώνυμος είπε...

Αυτα που λεει ο Τσακνης και που λενε και αλλοι γνωστοι πρωην κκεδες ειναι συγκεκριμενη πολιτικη πλατφορμα που καλλιεργειται οχι μονο απο οσους βγαινουν ως "μπαμπαδες" αυτης της πλατφορμας αλλα αβανταρεται απο εχθρικους πολιτικους φορεις ως προς το ΚΚΕ, φορεις που εχουν δεκαετιες τωρα αποσχιστει απο το ΚΚ, εχουν κανει τη δηλωση μετανοιας τους και τα τελευταια χρονια θυμιθηκαν τις κομκουνιστικες καταβολες τους για να κοροιδεψουν τους εργατες. Μιλαω για φορεις οπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ , η Α.Π του ΣΥΡΙΖΑ καθως και μια γκαμα πρωην ΚΚΕδων που εφυγε μετα το 91 οπως κ Καζακης του ΕΠΑΜ , ο Κωστοπουλος που εχει επαφες με ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Θεωνας και ο Κοψιδης που πηγαν ΣΥΡΙΖΑ και ο 2ος περιοδευει και σε κατι οικολογους και αλλοι γνωστοι στα περιξ. Ολοι αυτη με τον εναν ή τον αλλο τροπο δεκαετιες τωρα αναμασουν με παραλλαγες τα ιδια για το ΚΚΕ. Πιθανον ως μελος της ΚΝΕ καποτε να ηρθες αντιμετωπος με αυτα που τωρα ασπαζεσαι και αφιερωνεις. Δε θα μπορουσε εξω απο αυτο το πλεγμα πιεσης στο ΚΚΕ για αλλαγη γραμμης να λειπουν και καλλιτεχνες ή αλλοι της διανοησης που να συνεισφερουν οχι γιατι ειναι πληρωμενοι της ασφαλειας. Αλλα γιατι ο μικρομεγαλισμος ειναι ατιμο πραμα οπως και ο εγωισμος. Σου λεει εγω ο σπουδαγμενος, εγω που βγαινω στη σκηνη και τα πληθη χειροκροτανε θα υποταχθω στον οικοδομο, τον αποθηκαριο, το ναυτεργατη? Δυστυχως καποιοι θεωρουν το πιο συνειδητο κομματι της ελληνικης ε.τ. τα μελη και στελεχη δηλαδη του ΚΚΕ προβατα ,αβουλους και ασχετους με το μαρξισμο που μια μοχθηρη ηγεσια τους κανει οτι θελει. Ε δεν ειναι ετσι. Στο ΚΚΕ οσο ημουν δε θυμαμαι ποτε να υπηρχε ηγετικη ομαδα. Τα στελεχη της ΚΕ που γνωρισα καθαριζαν τα γραφεια αργα το βραδυ ενω οι υπολοιποι την καναμε με ελαφρα για να βγουμε ή να μη χασουμε τον αγωνα. Ε αυτους τους ανθρωπους δεν θα τους αφησω να τους χλευαζει κανενας καλοταισμενος και να τους παρουσιαζει σαν βενζεβουλ ενω εχω δει να μην εχουν να δωσουν στα παιδια τους 3 ευρω να πανε για καφε. Δε μου το επιτρεπει η συνηδειση μου και ας μην ειμαι πια οργανωμενος. Το δικιο αμα ξερεις που ειναι δεν το φτυνεις. Για την πολιτικη γραμμη του ΚΚΕ απανταω πολιτικα στο βαθμο που αυτη με εκφραζει. Για χτυπηματα κατω απο τη μεση και προσπαθεια διαχωρισμου του κομματος σε βαση-ηγεσια με υποτιμιση της νοημοσυνης της βασης και συκοφαντια στελεχων θα απανταω με καθε τροπο και μεσο.
Αν ο Τσακνης και ο καθενας του ΜΑ ή της ΝΣ εβγαινε ανοιχτα να κανει πολιτικη κριτικη θα απαιτουσα πολιτικη απαντηση απο το ΚΚΕ. Αλλα σε επιχειρηματα ψευτικα τυπου "το ΚΚΕ κλεινει την πορτα στο λαο" ή σε οσους δε συμφωνουν απολυτα με της ΚΕ και ολα αυτα να διαρεονται εδω και χρονια μαζι με κουτσομπολια-συκοφαντιες για στελεχη του κομματος οχι το ΚΚΕ ουτε οφειλει να απαντησει και καθε τιμιος αγωνιστης οφειλει να στιγματισει και να απομονωσει αυτη τη λογικη που εγω την πρωτοειδα σε πασπιτες και εαακιτες στις σχολες. Οποιος ειναι μελος του ΚΚΕ και διαφωνει το καταστατικο του αφηνει τεραστια περιθωρια και να πεισει κσι εκτακτο συνεδριο να προκσλεσει και δικη του πλατφορμα να κατεβασει. Ιδου η ροδος. Αλλιως φευγει και φτιαχνει κομμα. Και ας κανει Φεστιβαλ με τον Τσακνη. Οχι πλαγιοκοπηση και υπογραφη πανελλαδικη γραμματεια ΕΑ. Ποιοι ειναι οι "κυριοι" ονοματα δεν εχουν? Φυτρωσαν?
Ο Τσακνης κρινεται απο μενα για το περιεχομενο και τη στοχευση οσων λεει και απο ποια μεσα τα λεει. Και ασφαλως Περδικη ολη αυτη η λασπη επηρεαζει κοσμο περιξ του ΚΚΕ αλλα δε θα απιστρατευσετε καιβδεν θα κερδισετε για λογαριασμο της αστικης ταξης κανεναν τιμιο αγωνιστη. Ακομα και αν καποιοι παραπλανουνται στο τελος θα καταλαβουν ποιος εχει το δικιο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Συμπέρασμα: ο Τσακνής παρακολουθεί την αντιπαράθεση στο "Σφυροδρέπανο". Μπράβο! Εμείς ακούμε τα τραγούδια του και αυτός ασχολείται με εμάς.
Μόνο που ξεχνούν όλοι κάτι:κανείς από μας δεν επικαλείται ότι εκπροσωπούμε το ΚΚΕ! Μόνο ο Περδίκης προσπαθεί να εμφανιστεί σαν πραγματικός ΚΚΕ-κομμουνιστής!
Πέρα από την πλάκα τώρα. Κάποτε (5-6 χρόνια πριν)ένας γνωστος μου, μέλος του ΠΑΣΟΚ, μου έλεγε ότι το ΚΚΕ δεν έχει δικαίωμα να δίνει "πιστοποιητικά κομμουνιστοσύνης"(δηλαδή να κρίνει ποιός είναι κομμουνιστής και ποιός όχι) γιατί υπάρχουν κομμουνιστές και εκτός του ΚΚΕ, ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ! Όταν αντέδρασα και του είπα ότι δηλαδή μόνο το ΚΚΕ δεν έχει δικαίωμα, αλλά έχουν δικαίωμα το ΠΑΣΟΚ, το κράτος, οι επιλεγμένοι καθηγητές που το παίζουν μαρξιστές, δηλαδή όλοι εκτος του ΚΚΕ,μου απάντησε: "το σημερινό ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με πρίν 60 χρόνια που οι κομμουνιστές πήγαιναν φυλακή. Οι πραγματικοί κομμουνιστές δεν αρνουνται τις συνεργασίες, πολλοί στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, ενώ εσείς του ΚΚΕ πουλάτε επανάσταση εκ του ασφαλούς χωρίς να κάνετε τίποτα"!
Δηλαδή όλοι τους έχουν το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται ό,τι να ΄ναι, αλλά το ΚΚΕ,δηλαδή το κομμουνιστικό κόμμα δεν έχει δικαίωμα να τους κρίνει.Μπορει ο καθένας να λέει την αποψάρα του, αλλά το ΚΚΕ δεν έχει δικαίωμα να τους κρίνει. Αυτοί έχουν δικαίωμα να γίνονται τιμητές των πάντων,αλλά εμείς οι υποστηρικτές του ΚΚΕ,που κάνουμε εκατο αυτοκριτικές γιατί δεν έχουμε τα κότσια να είμαστε μέλη του ΚΚΕ,δεν έχουμε δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε το ΚΚΕ από τις αθλιότητες!
"Όλως τυχαίως" και το συγκεκριμένο άρθρο φιλοξενείται στην ISKRA του Λαφαζάνη,αυτού του πραγματικού κομμουνισταρά!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια,ο κάθε Τσακνής δεν φοβάται μήπως τον χαρακτηρίσουν "σεχταριστή" που γράφει σε ιστοσελίδα μιας γκρούπας που δεν έχεικαμιά σύνδεση με τις μάζες,αλλά αρέσκεται να πολεμά κατά προτεραιότητα το ΚΚΕ και να ασχολείται με το 5%;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Αντε παιδια καλοριζικα. Την πεμπτη 2 οκτωβρη στην ηλιουπολη εγινε δημοτικο συμβουλιο για την εκλογη συμπαραστατη ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ειναι ενας καινουργιος θεσμος για την ταξικη συναι νεση και τον ελεγχο των συνειδησεων και ενας απο τους λιγους δημους που εγινε δυνατον να γινει γιατι θελει αυξημενο ποσοστο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδηκησε την θεση με τον Δ.ΚΑΛΤΣΩΝΗ Των ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΔΩΝ που ξερνανε τον αντικομμουνιστικο οχετο τους εναντιον του ΚΚΕ οτι ταχα αρνειται την ιστορια του. Τα συγχαρητηρια μου σε ολους τους ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ. φαινεται ξεκαθαρα ο στοχος που ειχανε οπως επισης και το ποιοι ειναι οι αλητες και φασιτες του διαδυκτιου. ΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΛΕΝΙΝΙΣΤΕΣ ΚΟΛΕΓΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΚΑΛΑΚΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Από τον 902
"Ένας νέος αντιδραστικός θεσμός στο επίπεδο των δήμων που έρχεται με τον «Καλλικράτη» και που έχει ως στόχο να καλλιεργήσει τον κοινωνικό εταιρισμό και την ταξική συναίνεση, ενσωματώνοντας τα λαϊκά στρώματα στο όραμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης...
Αυτό τον αντιδραστικό θεσμό, που σε ελάχιστους δήμους έχει γίνει κατορθωτό να στηθεί μέχρι σήμερα (μιας και απαιτεί τα 2/3 των δημοτικών συμβούλων, που σημαίνει ότι απαιτεί ευρύτατες συναινέσεις στο επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζονται σε αυτό), διεκδίκησε από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα του Δ. Καλτσώνη. Ο Δ. Καλτσώνης είναι αρθρογράφος στο αντι-ΚΚΕ site του «Εργατικού Αγώνα», που καιρό τώρα, διαστρεβλώνοντας την πολιτική του ΚΚΕ, επιχειρεί μάταια να καλλιεργήσει συγχύσεις στους φίλους του Κόμματος, φιλοδοξώντας να κάνει τους κομμουνιστές ορντινάντσες της πολιτικής και της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ".
kk-1

Valmy είπε...

Ο Καλτσώνης πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλιούπολη για "συμπαραστάτης του δημότη". (μια καλλικρατική εφεύρεση ..)

Γελάνε και οι πέτρες μαζί σας ρε καθάρματα που θα μας πείτε και για "λενινιστικά" κόμματα που περιγράφει ο Καλτσώνης..

ΥΓ είσαι κωλόφαρδος ρε Περδίκη που δεν σε προλαβαίνω λόγω δουλειάς. Πραγματικά η ασχετοσύνη σου σπάει κόκκαλα , απορώ ποιος σε κάνει να πιστεύεις έστω ότι έχεις μια επάρκεια..

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια γιατι σας φαινεται παραξενο αυτο ειναι το καταντημα του καθε προδοτη τυχοδιωκτη. θελουνε να σωσουνε τον καπιταλισμο και πνιγονται μεσα στον βουρκο με τα σκατα του συστηματος. Ας δειξουμε λιγο ελεος καρεκλα θελουνε ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ηρθε και ο τσακνης να μας πει οτι ζητησε να μπει στο ΚΚΕ του ειπανε οχι και θυμωσε το παιδι. Αντε στο συριζα ρε λεβεντη και ασε το θεατρο. για κυβερνηση παει καπου θα σε βολεψουνε και εσενα η αστικη κουτα λα ειναι μεγαλη και ασε το ΚΚΕ σαν τα μουτρα σας δεν γινεται ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

ου τσακνης ειναι ουραιους
εστειλε ενα κειμενο - λιβελο σε ενα σαιτ το λιγοτερο υποπτο που δεν επιτρεπει τα σχολια και για να προλαβει αντιδρασεις ονοματισε φασιστακους οσους του τα χωσουν

εχει πατο η γελοιοτητα ?

Ανώνυμος είπε...

Γραφει ο τσακνης μεσα απο τον βοθρο θα ερθουνε φωτισμενοι ηγετες που θα κανουνε ξανα το κομμα οπως ητανε στην χιλιοματωμενη πορεια του. Σωπα ρε λεβενυη θα εχουμε την συγκινηση να δουμε ξανα ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗ ΦΑΡΑΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ η μηπως θα δουμε ξανα ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΕΔΑ ΣΥΝΑΠΙΣΜΟ ΠΕΡΕΣΤΡΟ ΙΚΑ.κρατηστε τα και βαλτε και τον ΚΑΛΤΣΩΝΗ τωρα που τα βρηκατε με τον συριζα. Μα για τα μετωπο βεβαιως βεβαιως ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

anonymous anonymous είπε...

Ο κ. Καλτσώνης προτείνεται για συνήγορος του δημότη στην Ηλιούπολη από το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα... Να πέφτουν οι μάσκες σιγά-σιγά.
Δεν είναι απλά σοσιαλδημοκράτες. Είναι σοσιαλ-φασίστες, χαφιέδες, ασφαλίτες, λούμπεν καθάρματα, υπόκοσμος: αυτό είναι το ποιόν των αντικομμουνιστών του Ε.Α.

zoot horn rollo είπε...

Με το Τσακνή ξενερώνω εδώ και καιρό, τον θεωρούσα σοβαρό και μετρημένο. Δε τον τιμά καθόλου το τελευταίο πόνημα του, για να το θέσουμε ευγενικά, δε νομίζω ότι δε καταλαβαίνει που γράφει.

zoot horn rollo είπε...

Όσο για το Καλτσώνη, βρήκε το δρόμο του, όπως κι άλλοι όμοιοι του στο παρελθόν. Πιο γρήγορα βέβαια από πολλούς...
Εγγύηση διαχρονικά να κάνεις πολεμική στο ΚΚΕ, βρίσκεις τροφή και στέγη με ευκολία, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

"true" κατά τ'άλλα...

Ανώνυμος είπε...

Έχουν πολύ πλάκα τελικά οι Πουλιόπουλοι. Τόσες μαλακίες έχει πει στο παρελθον ο Τσακνής, δε τους πείραξε γιατί ήταν "επιρροή". Τώρα που τον χάσαν, άρχισαν να τον κατακεραυνώνουν. Σωστά μιλά για φασιστάκους, οι Πουλιόπουλοι την έχουν ψωμοτύρι τη συκοφαντία.

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Ανώνυμος είπε...

"Στο ΚΚΕ οσο ημουν δε θυμαμαι ποτε να υπηρχε ηγετικη ομαδα. Τα στελεχη της ΚΕ που γνωρισα καθαριζαν τα γραφεια αργα το βραδυ ενω οι υπολοιποι την καναμε με ελαφρα για να βγουμε ή να μη χασουμε τον αγωνα. Ε αυτους τους ανθρωπους δεν θα τους αφησω να τους χλευαζει κανενας καλοταισμενος και να τους παρουσιαζει σαν βενζεβουλ ενω εχω δει να μην εχουν να δωσουν στα παιδια τους 3 ευρω να πανε για καφε. Δε μου το επιτρεπει η συνηδειση μου και ας μην ειμαι πια οργανωμενος. Το δικιο αμα ξερεις που ειναι δεν το φτυνεις. "

Συγγνώμη που ίσως υπερβαίνω κάποια όριο, αλλά οι "προσωπικές μαρτυρίες" οποιουδήποτε ανώνυμου - απρόσωπου, είναι το λιγότερο γελοίες. Όποιος θέλει να στηρίξει άποψη από την ανωνυμία του, το κάνει με επιχειρήματα, όχι με υποτιθέμενες εμπειρίες, τις οποίες όποιος δεν είναι πρόβατο,ακόμα και αν δεν τις απορρίψει, σίγουρα θα τις θεωρήσει πιθανές παπάτζες. Εσύ θεωρείς τόσο πρόβατα τους αναγνώστες;

Δ.Τ.

zoot horn rollo είπε...

Μη ταϊζετε το Κριτία.

Ανώνυμος είπε...

Κριτια, αντικκε να ναι κι οτι να ναι. Και Τσακνη θα παρω. Κι ας μην μπορει να γραψει δυο συνεχομενες σειρες χωρις να φανουν τα 9 μποφωρ που πνεουν στο κεφαλι του.

Θυμιστε μου να βαλω μια χορωδια γατες να ψαλλει το ρεκβιεμ, τωρα που χασαμε τον Τσακνη.

sniper

Ανώνυμος είπε...

Φιλτατε η Ελλαδα εινσι μικρη χωρα και το ΚΚΕ οσοι περασαμε μια οικογενεια. Πολυ πιθανο πολλοι που μπαινουν σε ενα μπλογκ που αφορα την κομμουνιστικη ιδεολογισ στη χωρα μας να γνωρισαν καποτε προσωπικα μελη ή στελεχη του ΚΚΕ. Ο καθενας κρινει. Δε αναγκαζω κανενα να ενστερνιστει μια προσωπικη πειρα που και επωνυμα να την εγραφα παλι δε θα μπορουσε να τεκμηριωθει... Μια φορα γυμνοσαλιαγκας να σπιλωνω ανθρωπους που εχω γνωρισει απο πρωτο χερι δε θα γινω. Οσοι το κανουν αξιος ο μισθος τους. Γιατι αυτοι που το κανουν γνωριζουν και συνειδητα συκοφαντουν.
Σου ξαναλεω μικρη χωρα η Ελλαδα.
Ο Μπρεχτ ελεγε " ο μοναχικος βλεπει μια πολη, το κομμα ομως 7 χωρες. Ο μοναχικος εχει 2 ματια, το κομμα ομως εχει χιλιαδες..."
Το ξεβρακωμα δεν εχει αρχισει ακομα. Ο Καλτσωνης ηταν αναμενομενη κινηση. Μην κοιτας που ο Περδικης νομιζε τουλαχιστον μεχρι προχθες οτι ο Καλτσωνης ειναι με τον Λενιν και το κομμα νεου τυπου. Σε λιγο καιρο θα σκασουν και αλλα ομορφα. Ηδη και αλλα αστερια αμοιβονται απο ΜΜΕ, απο πρεσβειες, αλλοι θεωρητικοι της εξαρτησης εχουν αρχισει να γραφουν οτι η Ελλαδα ειναι υποτελης λογω διαρροης επιστημονικου δυναμικου!(ο Λενιν θα πεθανει πολλες φορες ακομα οπως φαινεται)
Εδω θα ειμαστε ολοι. Το ΚΚΕ τη δουλεια του και οι εχθροι του τη δικη τους.
Υγ. Το συλλαλητηριο σημερα ηταν ελπιδοφορο. Παμε για 1/11 να βουλιαξει η Αθηνα!

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΙΤΙΑΣ. να δωσεις τους χαιρετι σμους μας στον συνηγορο του δημοτη ηλιουπολης και μπραβο για την κολε για με τον συριζα. στην 4η πλατεια ολομελεια του ΚΚΕ 12 ΜΕ 14.12.1953 ο σ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ εφερε προσχεδιο προ γραμματος που καταργουσε το ΣΤΑΔΙΟ. του υποχρεωσανε να το παρουνε πισω και να φερουνε το παλιο απο το ΚΚΣΕ χρουτσωφ το 1955 με το ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΤΗΝ ΤΑΣΚΕΝΔΗ σε εξελιξη 2ος τομος ιστοριας σελ.315 318 αρα ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ ητανε τροτσκιστες.ΜΑΛΙΣΤΑ. επισης στον προσυνεδριακο διαλογο του 18ου συνεδριου ο Γ.ΡΟΥΣΣΗΣ Ειχε στειλει γραμμα που κατηγορουσε το ΚΚΕ για σταλινικη στροφη αρα καλο θα ειναι να κοψεις τις ΜΑΛΑΚΙΕΣ γιατι βαραει στο κεφαλι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά? Αλλαγή βάρδιας ανάμεσα στο φουσκωμένο πτηνό και τον Κριτία? Περιμένεις τη γραμμή λεβεντοπέρδικα?

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Ρ.Γ Εχει παει για οδηγιες και για να συγχαρει τον συνηγορο του δημοτη και ανελαβε αλλος απο το ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1962 η κυβερνηση της ΕΡΕ εφερε νομοσχεδιο στην βουλη και το ψηφισε για αρση εκτακτων μετρων του εμφυλιου πολεμου.Καταψηφισανε η Ε.Κ ΚΑΙ Η ΕΔΑ με το σκεπτικο οτι στρεφοτανε εναντιον τους. Μηπως μπορει να μας πει καποιος απο το ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟ τη ζημια θα παθαινε η ΕΔΑ απο την αρση των εκτακτων μετρων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Περδίκης ψάχνει στο τηλέφωνο το Δημήτρη. Εγώ με τη σειρά μου περιμένω τον Περδίκη να μου μεταφέρει τη γραμμή.

Στο μεταξύ όμως, μου θυμίζετε που είναι σήμερα τα στελέχη της τότε ΚΕ που πήραν πάνω τους την πολεμική ενάντια στο ΚΕΔΑ το 2000;

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Ανώνυμος είπε...

1.43 οι κομμουνιστες ειναι με το κομμα τους το ΚΚΕ οι προδοτες και ολος ο συρφετος ερχεται γυρω γυρω απο τον συριζα για κανεν κοκαλακι ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Εκαναν κριτικη συγκεκριμενα στελεχη? Μονο ο Καζακης εκανε κριτικη? Αλλα και αυτος να εκανε μονο (που δεν ηταν αυτος μονο) το εκανε πρωτοβουλιακα ή με αποφαση της ΚΕ που ειχε ΓΓ την Παραρηγα πχ?
Το αστειο ειναι οτι επικαλεισε αυτο το αστειο επιχειρημα παραβλεπωντας οτι σημερα το ΕΠΑΜ ειναι κατι σαν συνιστωσα του ΣΥΡΙΖΑ οπως και η ΚΕΔΑ!
Πχ στις δημοτικες και περιφεριακες το ΕΠΑΜ στηριξε επισημα ΣΥΡΙΖΑ και συμμετειχαν στα ψηφοδελτια του τα μελη του.

Υγ. Σε ποιο δημο θα σε βαλει συνηγορο του δημοτη εσενα ο ΣΥΡΙΖΑ?

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm. απο οτι πιοστευω μαλλον στη περιφε ρεια θα μπει συνηγορος του δημοτη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ολοι αυτοι που αποχωρησανε απο το ΚΚΕ απο το 1996 μεχρι και σημερα ενα στοχο ειχανε και εχουνε. Πως δεν θα αλλαζε τιποτα στο προγραμμα του κομματος ωστε με την πρωτη ευκαρια να γινουνε τα ιδια πραγματα με πριν το 1991 δηλαδη ολες η τραγωδιες που γνωρισαμε και καταστρεψανε τα παντα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Δεν καταλαβαινω γιατι εχει βαρυτητα η δηλωση Τσακνη.Καποια συγκεκριμενη θεση δε βλεπω,μονο αφορισμους,γενικοτητες και δηθεν αυταποδεικτα επιχειρηματα.Μια κακουγουστη εκθεση ιδεων γυμνασιου,οπως και ολες σχεδον οι τοποθετησεις των διαφορων ''πολιτικοποιημενων'' καλλιτεχνων.

Το χω πει παλιοτερα και θα το ξαναπω,οντας εν γνωσει μου ισοπεδωτικος.Χιλιες φορες εκτιμω περισσοτερο τον αμορφωτο τυπα που παιζει ροκιες με το πιο παρακμιακο περιεχομενο που υπαρχει*,που τουλαχιστον συχνα παιζει πανω απο 2 συγκεκριμενα ακορντα,και που δεν τον νοιαζει η πολιτικη και το παραδεχεται,παρα τον τυπα που πουλαει πολιτικα στρατευμενη τεχνη με συνοδεια ακουστικης κιθαρας,και τα 15 απο τα 10 που λεει ειναι μαλακιες ή συκοφαντιες για το κομμα.

ΥΓ Ας βαλει τιποτα πιο ενδιαφερον μουσικα στα τραγουδια του τουλαχιστον,μην πληρωνει αδικα την ΑΕΠΙ για τα 5000 τραγουδια που εχει κοπυραιτ

*η κακη πλευρα της ροκ κατα τον Β.Παπ.Προφανως η καλη πλευρα της ροκ κατα τον Βασιλη ειναι να απαριθμεις τις μερες του Μαιου,με την συνοδεια-τι αλλο-ακουστικης κιθαρας.

(1000% προσωπικη αποψη και ουδολως κομματικη)

dionperd είπε...

Επειδή βλέπω ότι συνεχίζετε τη συζήτηση εν τη απουσία μου, ας κάνω μερικά σχόλια…
1. Δεν είμαι αναγκασμένος να απαντάω σε πράγματα που ποτέ δεν είπα και δεν υπονόησα, ούτε να αποδεικνύω ότι δεν είμαι ελέφαντας και κακώς με τσουβαλιάζετε με τον Κοψίδη, τον τάδε ή τον δείνα, ούτε καν με τον Εργατικό Αγώνα, με τον οποίο διαφωνώ με τον τρόπο που παρεμβαίνει και με αυτά στα οποία στοχεύει. Δυστυχώς ο βερμπαλισμός για το γενικό και το "στρίβω διά του αρραβώνος" για το συγκεκριμένο είναι τακτική που χρησιμοποιείτε αρκετοί από εσάς σε όλη τη συζήτηση, και ο αμερόληπτος αναγνώστης μπορεί να το διαπιστώσει.

2. metalorixε,
διαφωνώ με το να θέτουμε τη δουλειά από τα κάτω και τη δουλειά από τα πάνω σε αντιπαράθεση. Πρέπει να δουλεύουν μαζί. Επιπλέον, όπως έδειξα με παραδείγματα από την Επιτροπή Αγώνα Νέων Μεταναστών Βερολίνου παραπάνω, αλλά και από τα πλαίσια του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ σε αυτή τη δουλειά από τα κάτω που κάνει, ζητάει συμφωνία με τη στρατηγική του (δηλ. κάτι που αφορά κατά μία έννοια το "από τα πάνω")... Τα μπερδεύει δηλ...

3. ratm,
Στην πολιτική όποιος δουλεύει με άλλη τακτική/στρατηγική άποψη είναι προφανώς και πολιτικός σου αντίπαλος. Αυτό δεν τον κάνει ΕΧΘΡΟ του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης, ηθικά κολάσιμο, άτομο του οποίου την ψυχολογία και τα κίνητρα πρέπει να μας αναλύσεις, ή να τα τσουβαλιάσεις με όσους έχει κάποια κοινά σημεία η κριτική του κοκ κοκ Μάλλον την αδυναμία της άποψής σου δείχνει αυτό. Το ζητούμενο για το ΚΚΕ είναι να μαζεύει δίπλα του όσους έχουν διαφωνίες μαζί του αλλά το εκτιμούν και προσδοκούν από αυτό. Κι όχι να γεμίζει παντού με "εχθρούς"... Όσο για την ηγεσία και τη βάση του ΚΚΕ, άσε να έχουμε την άποψή μας, ειδικά όσοι τα έχουμε ζήσει από μέσα... Εν τέλει ποια είναι κατά τη γνώμη σου η στάση που πρέπει να κρατά κάποιος φίλος του κόμματος που διαφωνεί με την τωρινή και συμφωνεί με την προηγούμενη γραμμή του κόμματος, για να μην μπει στην κατηγορία των "εχθρών"; Να μην κάνει δημόσια κριτική; Τέλος, για τις εμπειρίες σου τι να πω… Εγώ ξέρω και στελέχη επαγγελματικά που από την ΚΝΕ πήδηξαν στο κόμμα χωρίς ποτέ να έχουν δουλέψει, έχω μάθει με πόσο «κοινωνικά κριτήρια» έγιναν οι απολύσεις στην Τυποεκδοτική, όπου δουλεύουν ολόκληρες οικογένειες κτλ κτλ Φυσικά αυτοί που μου τα είπαν μπορεί να είναι συκοφάντες… Αλλά τι κάνει εσένα που είσαι και ανώνυμος, πιο αξιόπιστο;..

4. kk -1,
Ο Τσακνής κάνει κριτική στη γραμμή και στις συμπεριφορές. Πιστοποιητικά ΚΚΕφροσύνης μοιράζετε εσείς μόνον… Συνεχώς επιχειρείτε να συκοφαντήσετε τον φορέα μια άποψης για να απαντήσετε στην άποψη…

5. Για το ζήτημα του Καλτσώνη δεν έχω καμία ενημέρωση, δεν ξέρω καν τι είναι αυτή η θέση. Θα απαντήσει ο ίδιος φαντάζομαι για ότι τον αφορά. Σε κάθε περίπτωση, γενικώς εγώ δεν είμαι ενάντια σε οποιαδήποτε συνεργασία/κοινή δράση κτλ με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των κινημάτων. Δε φοβάμαι μην κολλήσω οπορτουνισμό… Αλλά και ο χειρότερος άνθρωπος να είναι ο Καλτσώνης, τελικά έχει κανείς να πει που διαφωνεί με το άρθρο του, ή επιβεβαιώνετε ακριβώς αυτό που λέω στο σημείο 4;..

6. Valmy, όποτε μπορείς εδώ είμαστε. Μην αγχώνεσαι!

7. Τώρα επειδή βαρέθηκα να συνεχίζω να απαντώ σε συκοφαντίες, χαρακτηρισμούς ανοησίες, σας στέλνω άλλο ένα σύνδεσμο από το μισητό Εργατικό Αγώνα, διότι κριτικάρει αυτό που συζητούσαμε παραπάνω, δηλ. το πολιτικό πλαίσιο της 1ης Νοέμβρη. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η γνώμη μου είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν το συλλαλητήριο κριτικά, να συμμετάσχουν κτλ φτάνει και το ΚΚΕ να επέτρεπε τη συμμετοχή τους με ελαφρές διαφοροποιήσεις. (http://ergatikosagwnas.gr/new/ea/index.php/arthra/politiki/257-ti-kinima-xreiazomaste-simera)

Άντε ξεσαλώστε τώρα!

dionperd είπε...

Κι έτσι για να μη χάνεται στη σαβούρα η ουσία, ας υπενθυμίσουμε κάποια κεκτημένα της συζήτησης:

1. Δεν είναι ιδεαλισμός να κρίνουμε μια στρατηγική από δήθεν αποτελέσματα κι όχι μελετώντας επιστημονικά τους αντικειμενικούς παράγοντες της κάθε εποχής (παραγωγικά μέσα και σχέσεις, τάξεις κτλ); Η εξουσία του βουνού ήταν μια εξουσία εργατών και αγροτών; Αποτέλεσε έστω και μερική επιβεβαίωση της στρατηγικής/τακτικής, ακόμη και αν κρίνουμε μόνο από το αποτέλεσμα;..

2. Δεν είναι βολουνταρισμός να απορρίπτουμε δογματικά τακτικές επιλογές όπως οι πολιτικές συμμαχίες και η συμμετοχή σε κοινοβουλευτική κυβέρνηση αντί να θέτουμε προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα κάναμε τη μία ή την αλλη τακτική επιλογή; Κατανοούμε ότι το να μη συζητάμε προϋποθέσεις αλλά να απορρίπτουμε ως αρχή, υπονοεί την ύπαρξη ...ιστορικής νομοτέλειας;

3. Αν δεν ήταν σωστή η στρατηγική/τακτική του ΚΚΕ στο ΕΑΜ, ποιά έπρεπε να είναι η σωστή; Με ποιές συμμαχίες, ποιά πολιτικά συνθήματα, ποιούς άμεσους πολιτικούς στόχους; Ποιός σας έφαγε τη γλώσσα; Αίντε για να ξέρουμε κι εμείς σε ποιά εναλλακτική λύση να κάνουμε κριτική...

4. Το ΚΚΕ στο γνωστό τρίπτυχο άμεσων στόχων πρακτικά περιλαμβάνει τη στρατηγική του. Άρα, στην ουσία προσπαθεί να επιβάλλει από τα πάνω τη στρατηγική του στην παραμικρή συσπείρωση στη βάση του κινήματος, διασπώντας την ε.τ. μα βάση τις πολιτικές της πεποιθήσεις. = ΣΕΧΤΑΡΙΣΜΟΣ

5. Στον καπιταλισμό κυρίαρχη ιδεολογία είναι η ΑΣΤΙΚΗ, όσο καλή προπαγάνδα κι αν κάνουμε. Σε μη επαναστατικές συνθήκες δεν μπορούμε να κερδίσουμε την πλειοψηφία, ούτε καν μεγάλο κομμάτι της ε.τ. με το στρατηγικό στόχο της σοσιαλιστικής επανάστασης. Κι αυτό είναι ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ, που έχει να κάνει με την κυριαρχία των παραγωγικών σχέσεων επί του οικοδομήματος. Οπότε ας σχεδιάσουμε τακτικές με βάση την υπάρχουσα ε.τ. κι όχι με βάση την ιδανική που ονειρεύεστε (που δε θα έχει κοινοβουλευτικές αυταπάτες, δε θα θέλει άμεσες λύσεις στα προβλήματά της κοκ...)

6. Το σημείο 5, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανομοιομορφία στις διαστρωματώσεις της ε.τ και των μικροαστικών στρωμάτων στην Ελλάδα, έχει ως συνέπεια μια πολιτική πανσπερμία. Ϊσως γι' αυτό οι μετωπικές πολιτικές να είναι ενδεδειγμένες σε μη επαναστατικές συνθήκες, προκειμένου να επιτύχουμε την ενότητα της ε.τ. και τη συμμαχία με τους κοινωνικούς της συμμάχους. Οι όποιες συμφωνίες κορυφής γίνονται, γίνονται για να διευκολύνουν την από τα κάτω κοινή δράση. Ακόμα δεν αναφέρθηκε από κανέναν καμία άλλη ιστορική περίοδος και τακτική του διεθνούς ΚΚ, σε ΜΗ επαναστατικές συνθήκες που να ήταν πιο αποτελεσματική...

7. Τέλος, στο άρθρο του Καλτσώνη για το κόμμα, διαφαίνεται ότι ο Λένιν ίσως να μην είχε τις ίδιες απόψεις με σας για το τί είναι φραξιονισμός... Κουβέντα δεν άκουσα επι του συγκεκριμένου...

Συνεχίστε να βρίζετε για να μην απαντάτε σε αυτά...

dionperd είπε...

Κι αφού ο ΡΑΤΜ με βρήκε εύκαιρο και πάει φιρί φιρί, ας δούμε και το θέμα της εξάρτησης.

Η οικονομική βάση της εξάρτησης είναι η μεταφορά υπεραξίας που παράγουν οι Έλληνες εργαζόμενοι σε κεφάλαια που έχουν την έδρα τους σε άλλες χώρες. Αυτό μπορεί να γίνεται με πάρα πολλούς μηχανισμούς (εμπορικό ισοζύγιο, δανεισμός, άμεσες επενδύσεις κοκ κοκ). Μια πραγματική οικονομική ανάλυση θα έπρεπε να τους μελετήσει όλους όπως και το αθροιστικό τους οικονομικό αποτέλεσμα. Φυσικά, υπάρχει και η ανάποδη κίνηση, με υπεραξία να έρχεται στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Αλλά κάπου εκεί έρχεται ο διαλεκτικός νόμος της ποσότητας που μετατρέπεται σε ποιότητα. Αν η Ελλάδα είναι εξαρτημένη κατά 99 "μονάδες εξάρτησης" αθροιστικά από ΕΕ και ΗΠΑ, και η ίδια "εξαρτά" την Αλβανία και Σκόπια κατά 1 τέτοια μονάδα, ενώ την ίδια στιγμή, η Αλβανία και τα Σκόπια είναι εξαρτημένες κατά 99 μονάδες επίσης από ΕΕ και ΗΠΑ, τελικά αυτό που μετράει είναι η εξάρτηση που έχουν όλα τα Βαλκάνια από ΕΕ και ΗΠΑ... Αν θέλετε αυτό να το πείτε «ανισότιμη αλληλεξάρτηση» δε θα τα χαλάσουμε εκεί φτάνει να μην αλλοιώνεται η ποιοτική αυτή διαφορά… Επί μέρους εμπειρικοί δείκτες της εξάρτησης, είναι η ιδιοκτησία/εισαγωγή ξένου κεφαλαίου στην πλειοψηφία των βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας. Πάρτε ενέργεια (συντόμως...), τηλεπικοινωνίες (ήδη...), διατροφή, αμυντική βιομηχανία, φάρμακα (που οι ελληνικές εταιρείες ναι μεν έχουν κέρδη αλλά λειτουργούν κυρίως ως μεσάζοντες ξένων πολυεθνικών και δεν έχουν δική τους επιστημονική παραγωγή), ΤΡΑΠΕΖΕΣ (και πού να δείτε τί θα γίνει οσονούπω...), η έλλειψη παραγωγής μέσων παραγωγής, φυσικά και η μη απορρόφηση του επιστημονικού δυναμικού κοκ. Ο μόνος κλάδος όπου οι Έλληνες είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί είναι φυσικά ο εφοπλισμός. Αλλά αυτός για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους το νομικό του καθεστώς, ο τρόπος που ανασυντάχθηκε ιστορικά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κτλ κτλ λειτουργεί πιο πολύ ως ξένο παρά ως ντόπιο κεφάλαιο. Σημαντική είναι και η παράμετρος του πώς δίνουμε "εντοπιότητα" σε ένα κεφάλαιο. Ελπίζω να μη χρειαστεί να επεκταθώ εδώ γιατί οι θεωρίες της παγκοσμιοποίησης που βλέπουν "διεθνή" κεφάλαια κι όχι εθνικά έχουν τις ρίζες τους στον ...Κάουτσκι... Κάθε κράτος (προσπαθεί) να είναι πρώτα απ’ όλα εκφραστής του συλλογικού συμφέροντος του «ντόπιου» μεγάλου κεφαλαίου… Όποιος αρνείται την οικονομική εξάρτηση, πρακτικά αποκρύβει από την ελληνική ε.τ. τους πραγματικούς εκμεταλλευτές της (διπλή εκμετάλλευση κοκ).
Για όσους θέλουν να δουν σχηματικά πώς η σκέψη της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι ΑΝΤΙΘΕΤΗ του Λένιν στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχει παρά να αντιπαραβάλει την παράγραφο του Λένιν από την μπροσούρα «Σχετικά με τη γελοιογραφία του μαρξισμού και τον "ιμπεριαλιστικό οικονομισμό"» με σχετικό άρθρο του «Ρ». Στο πρώτο περιγράφεται πώς η Αγγλία «καταληστεύει» και εξαρτά την Πορτογαλία μέσω δανείων και άμεσων επενδύσεων. Μια Πορτογαλία που τότε είχε ακόμη η ίδια αποικίες! Στο δεύτερο, ο φωστήρας μάλλον Λουκάς Στέφανος, δίνει το παράδειγμα των επενδύσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα ως απόδειξη της εξάρτησης της πρώτης από τη δεύτερη (κι όχι το αντιίθετο!) διότι αν δεν υπήρχε η Ελλάδα, «που θα έβρισκε να επενδύσει η Γερμανία;»! Αν προκληθώ θα κάνω copy paste τα ακριβή εδάφια να γελάσει ο κάθε πικραμένος…

dionperd είπε...

Επομένως, η οικονομική εξάρτηση οδηγεί σε κάθε είδους πολιτικές, στρατιωτικές, πολιτιστικές εξαρτήσεις. Δε χρειάζεται μάλλον να επεκταθώ στο γιατί. Υλιστές είμαστε. Ας πιάσω μόνο ένα παράδειγμα. Οποιαδήποτε κρατική καπιταλιστική "συμμαχία" θα συμφωνείτε ότι είναι ζήτημα συσχετισμών. Οπότε στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ κτλ εξυπηρετούνται τα συμφέροντα κατά 99% των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Τότε γιατί η αστική τάξη της Ελλάδας θέλει να συμμετέχει σε τέτοιες "συμμαχίες"; Διότι, εξυπηρετείται το βασικό της συμφέρον: το να κρατάει την εξουσία της απέναντι στην ελληνική ε.τ. Φανταστείστε πχ στο περιβάλλον της σημερινής κρίσης, να έπρεπε η Ελληνική α.τ. ΚΑΙ να ανταγωνιστεί τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (όπως θα έπρεπε ώστε να την αποκαλέσουμε "ανεξάρτητη") αλλά ΚΑΙ να διατηρήσει την εξουσία της απέναντι στην ε.τ..... ΑΔΥΝΑΤΟΝ! Γι' αυτό και ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι το καλώδιο που κρατάει ζωντανή την ντόπια ολιγαρχία.. Γι' αυτό και είναι λάθος που το ΚΚΕ δε θέλει να το τραβήξει αυτό το καλώδιο "ΠΡΙΝ την επανάσταση και τη λαϊκή εξουσία"... Φυσικά, η ελληνική α.τ. επίσης φιλοδοξεί να πάρει ένα κομματάκι από την πίτα μέσω της πρόσδεσής της αυτής στο άρμα του ιμπεριαλισμού. Αλλά αυτό θα είναι το κομματάκι του υπηρέτη μετά το φαγοπότι των αρχόντων… Επομένως μιλώντας για εξάρτηση, σε καμία περίπτωση δεν αθωώνεις την ελληνική α.τ. Ίσα-ίσα, της χρεώνεις ότι όχι μόνο εκμεταλλεύεται την ε.τ. αλλά επιπλέον ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ/ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. Κι όπως είδαμε και με το ΕΑΜ και την ελληνική α.τ. που είτε συνεργάστηκε με τους Ναζί, είτε το έσκασε στην Αίγυπτο, η εθνική της αυτή προδοσία συμβάλει στην ταξική συνειδητοποίηση και διαχωρίζει την α.τ. από την ε.τ (που όπως έλεγε ο Άρης, δεν μπορεί να φύγει και να πάει αλλού…)
Η εξάρτηση υπαγορεύει όχι στρατηγικές αλλά τακτικές στρατηγικής συμμαχίας. Η σοσιαλιστική επανάσταση είναι σωστή στρατηγική διότι εξαρτάται από τη συγκέντρωση του κεφαλαίου και της ε.τ. (για να το πω χοντρικά) στην Ελλάδα, η οποία κρίνεται επαρκής για το σοσιαλισμό. Αλλά με ποια τακτική/συμμαχίες κτλ θα φτάσουμε εκεί, έχει πολύ σχέση με την εξάρτηση…
Άλλη σχετική παρανόηση, έχει να κάνει με τα «5 κριτήρια» του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό. Βρείτε μου μια περίπτωση που ο Λένιν να εφαρμόζει αυτά τα κριτήρια για μια μεμονωμένη χώρα, προκειμένου να την κατατάξει… Τα κριτήρια αυτά εφαρμόζονται για το παγκόσμιο σύστημα και το χαρακτήρα της ιστορικής εποχής κι όχι για κάθε χώρα ξεχωριστά. Για κάθε χώρα μπορούμε να κάνουμε 2 πράματα: 1. Να μελετήσουμε το επίπεδο ανάπτυξής της για να καθορίσουμε τη στρατηγική, 2. Να μελετήσουμε τη θέση του κρίκου αυτού στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα (από ποιους εξαρτάται, ποιους εξαρτά κτλ) για να το λάβουμε υπόψη για την τακτική μας. Όποτε ο Λένιν και η ΚΔ έκαναν τέτοιες κατατάξεις, πάντα κατέληγαν ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται όλον τον κόσμο, είναι μια χούφτα. Από τότε, όλες οι χώρες λίγο πολύ ανέπτυξαν τον καπιταλισμό και έχουν τώρα ΚΡΑΤΙΚΟμονοπωλιακό καπιταλισμό. Αυτό δεν τις κάνει όμως και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αν και καπιταλιστικές χώρες με μονοπώλια, οι περισσότερες εξακολουθούν να είναι θύματα ιμπεριαλιστικής ληστείας ή και στρατιωτικών επεμβάσεων από μια χούφτα χώρες και τις «συμμαχίες» τους των προθύμων…

zoot horn rollo είπε...

Δε σας σώζουν τα "σεντόνια"...

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. συγχαρητηρια για την κολεγια με τον συριζα αρχισε το ξεβρακωμα. οσα σεντονια και να γραψεις ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ η ξεφτιλα δεν κρυβεται. ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΕΝΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

Συγνώμη αν γίνομαι φορτικός, αλλά θέλω να επιμείνω στα εξής:

1. Δε συμφωνώ με τη μεταγενέστερη "θεωρία της εξάρτησης" που δίνει μεγαλύτερη σημασία στις εθνικές παρά στις ταξικές αντιθέσεις. Υπάρχει μόνο θεωρία του ιμπεριαλισμού, που ανάμεσα στα άλλα φαινόμενα περιγράφει και την εξάρτηση των πιο αδύναμων χωρών από μια χούφτα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Είναι συνέπεια της εμφάνισης των μονοπωλίων, δηλ. αποτελεί συνέπεια των ταξικών αντιθέσεων, της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας που γιγάντωσε τα μονοπώλια, και πάνω απ'ολα αυτά των μεγαλύτερων κρατών/ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

2. Η εξάρτηση δεν "ενοχλεί" τη στρατηγική του ΚΚΕ. Γι' αυτό και εγώ δεν έφυγα ποτέ από μόνος μου από το ΚΚΕ. Συμφωνώ με τη στρατηγική του. Η εξάρτηση έχει να κάνει με την τακτική, αν και είναι στρατηγικής σημασίας καθώς επηρεάζει πολύ τη μετάβαση στο σοσιαλισμό, που δεν μπορεί να είναι ίδια στις ΗΠΑ και στη Γερμανία και ίδια στην Ελλάδα και στην ...Ουγκάντα...

Καλή εβδομάδα σε όλους και καλά μυαλά.

zoot horn rollo είπε...

Γεια σου κι εσένα.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. το πως θα γινει σοσιαλισμος ο τροπος ειναι παντου ο ιδιος οπως εδειξε ο ΛΕΝΙΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ. αντε καλα μυαλα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ εχει τελειωσει και εχουμε καπιταλισμο στο ιμπεριαλιστικο σταδιο η αστικη ταξη της καθε χωρας συμμετεχει συνειδητα στις διεθνεις συμμαχιες για να εξυπηρετησει τα ταξικα της συμφεροντα στα πλαισια βεβαια τις ανισομετρης αναπτυξης με ενδιαμεση θεση στην ιμπεριαλιστικη πυραμιδα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zoot horn rollo είπε...

Αφού το καταλαβαίνεις ότι το κουράζεις...κι εσείς οι υπόλοιποι επίσης μη το κουράζετε. Δε βαρεθήκατε να απαντάτε στα ίδια και τα ίδια, μάλιστα να σας λένε πως δεν απαντάτε κιόλας και ξανά απ' την αρχή;

dionperd είπε...

Παναγιώτη,
μόλις πάρω κάποια θέση με το ΣΥΡΙΖΑ, να είσαι σίγουρος ότι θα φροντίσω να είσαι από τους πρώτους που θα το μάθουν!

Αυτή τη στιγμή πάντως ούτε σε άλλο κόμμα είμαι ούτε κάποιος με πληρώνει...

Μακάρι να μπορούσαν να πουν το ίδιο όλοι αυτοί τους οποίους υπερασπίζεστε...

Ανώνυμος είπε...

Ισχύει: Όσα βαθυστόχαστα "σεντόνια" και να γράψετε, δεν ξεπλένεστε. Τώρα για τα υπόλοιπα, εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Απαντήσεις έχεις/έχετε πάρει. Δεν σου αρέσουν; Μη σώσουν και σ' αρέσουν. Στην τελική δεν μας ενδιαφέρει τι σου αρέσει και τι όχι.
Σου έχω μια πρόταση. Προχώρα μαζί με τον παραλίγο "συμπαραστάτη" και κάτι άλλους ογκόλιθους στη μεγαλειώδη γραμμή που χαράζετε και κάντε πράξη αυτό που υποστηρίζετε για το ΚΚΕ: Ότι αφού δεν έχει νόημα να παλεύετε για να αλλάξει πολιτική, προχωρήστε χωρίς να μας πρήζετε τα παπάρια να δουμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Άντε ντε! Αλλά μην το παίζετε ιστορία, πρώην στελέχη του Κόμματος και τέτοια μπας και αποκτήσει κύρος η θεωρητικοποίηση της υποχώρησης...

ΡΓ

ΥΓ. Είστε όμως γαμάτοι. Κάνει κάποιος την κουτσουκέλα και αμέσως όλοι δεν ξέρετε, δεν γνωρίζετε, δεν είστε μαζί του. Λίγη τσίπα ρεεεεε! Αν τώρα κάνω τίποτα τραβηγμένες συγκρίσεις με παρόμοιες συμπεριφορές από αλλού θα έχω άδικο και θα συκοφαντώ; Σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζω, αλλά όπως και να το κάνεις μια κοινότητα υπάρχει. Που εδράζεται; Ότι κι εσείς πλέον πατάτε πάνω στην αστική ή μικροαστική ιδεολογία και σας καθορίζει αρχές και συμπεριφορές.
ΥΓ2. Καλύτερα να μασάτε παρά να μιλάτε. Καληνύχτα, καλή τύχη και επειδή δεν είμαι μεγαλόψυχος σαν και σένα δεν θα σου ευχηθώ αφ' υψηλού καλά μυαλά αλλά τουλάχιστον να βγάλεις το κατιτίς σου από την κατρακύλα και το βούρκο...

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ στο συριζα εισαστε σιγουρα απλα πρεπει να παιζετε θεατρο οτι εισαστε κομμουνιστες. Αυτους που υπερασπιζομαι το κανω συνειδητα χρονια με πληρη γνωση του τη λεω. Και εχοντας ζησει και το κομμα πριν το 1991 οποτε εχω απολυτη γνωση της τοτε καταστροφης οταν γινοντουσαν αυτα που λετε λογο ιδεολογικον παρεκλισεων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μεσοβδομαδα ο Λιοσης εκτελεσαι τον Λενιν και τον ιμπεριαλισμο.
Κυριακατικα ηταν η σειρα του Περδικη...

Κακομοιρε βλαδιμηρε...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Περδικη τουλαχιστον γινεσαι πιο προσεκτικος. Πριν λιγες μερες κοτσαρες Καλτσωνη για Λενιν και σου βγηκε Δραγασακης! Τωρα τουλαχιστον εβαλες ενα ανωνυμο κειμενο του βοθρου. Σου λεει Στωικος υπογραφει οποτε ειτε ειναι ηδη Συριζαιος ειτε γινει στο μελλον εγω δε θα ξεφτιλιστω 2η φορα σε λιγες μερες.
Παντως επειδη η ημιμαθεια ειναι χειροτερη απο την αμαθεια πρεπει να ξερεις οτι οταν μια αναλυση ακολουθει μια αλλη πανω στο ιδιο θεμα και απο τον ιδιο ανθρωπο τοτε συνηθως η δευτερη χρονικα ειναι αυτη που αποτελει την κατελειγμενη αποψη. Κοτσαροντας 3 τσιτατα απο κειμενα του Λενιν πριν την επεξεργασια του για το προλαιταριακο κομμα νεου τυπου δεν εγινε κανεις λενινιστης. Εφοσον συμφωνεις ομως με το κειμενο του Καλτσωνη συμπεραινουμε οτι ο Σταλιν ηταν ενας αντιδημοκρατικος γραφειοκρατης που εκανε το ΚΚΣΕ γραφειοκρατικο κατα την αποψη σου?
Γιατι το κειμενο του Καλτσωνη εμμεσως πλην σαφως αυτο λεει.

υγ. Ναι εχω βαρεθει τη σοβαροφανη κουβεντα μαζι σου. Γιατι σοβαρη δεν ειναι αφου την αδυναμια σου να αντικρουσεις οτιδηποτε μπαινει στην κουβεντα τη βαφτιζεις υπεροχη.
υγ2. Το ειχες καημο να γινεις επαγγελματικο στελεχος ε? Δεν πειραζει τωρα που θα φτιαξεις κομμα(ή συνιστωσα του ΣΥΡΙΖΑ?) με τα αλλα αστερια μπορει να γινεις και επαγγελματικο στελεχος αφου το βλεπεις σαν προνομιο.

Και μια συμβουλη.
Οι φιλοι σου εκει στον ΜΑ εχουν αναλαβει καθηκοντα και στο βωμο τους πανε ολα περιπατο. Τον Καλτσωνη πριν αλεκτωρ λαλισει 3 τον απαρνηθηκαν. Κρατα πισινες γιατι εκτος απο το φραξιονισμο υπαρχει και η μοναξια. Και ειδικα οταν σε πετανε σαν στημενη λεμονοκουπα ειναι αφορητη...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm. ολοι θα βολευτουνε σε καλες καρε κλες για γερη οικονομα. Να ξερες ποσους τετοιους γνωριζω απο το προσφατο παρελθον ΠΑΝΘΕΟΝ ολοκληρο με ονοματα και διευθυνσεις συντροφε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

Εκτός από προσωπικές επιθέσεις σε φανταστικές πραγματικότητες που κατασκευάζετε μόνοι σας, τα τελευταία σχόλια δεν έχουν τίποτα άλλο. Να πω μόνο στον ΡΑΤΜ ότι αν από όλο το άρθρο του Καλτσώνη κατάλαβε ότι ο Λένιν ήταν "καλός" και ο Στάλιν "κακός" η περίπτωσή του είναι δυστυχώς αγιάτρευτη...

Αν η συζήτηση για την τακτική, τη στρατηγική, τον ιμπεριαλισμό, θεωρείτε ότι τελείωσε, τότε δε χρειάζετε να με απαντάτε, αφήστε να τα λέω μόνος μου. Εσείς απλά βρίστε όπως ξέρετε πολύ καλά.

Έτσι έκανε και η καθοδήγηση του κόμματος. Έλεγε μια μπαρούφα και μετά θεωρούσε ότι απάντησε την ερώτηση και δε χρειάζεται περισσότερη συζήτηση...

Για τον Καλτσώνη, όταν μάθω τί έγινε, θα πάρω θέση, μην ανησυχείτε. Δε θα πάρω θέση όμως με βάση τις δικές σας συκοφαντίες. Επίσης, τα επιχειρήματα είναι επιχειρήματα όποιος και να τα λέει. Και οι δικές μου απόψεις είναι δικές μου, κι εγώ παίρνω την ευθύνη για ότι λέω. Δεν είμαι σαν κι εσάς που πετάτε τις συκοφαντίες σας ανώνυμα... Και μου κάνετε και κυρήγματα περί κομμουνιστικής ηθικής. Όσο για τα άρθρα του Εργατικού Αγώνα, έχω δικαίωμα να τα ποστάρω είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, είτε συμφωνώ με ότι κάνουν είτε όχι, και να τα σχολιάζω για ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ.

Τέλος, τις προσωπικές επιθέσεις τις δοκιμάσατε και στην αρχή αυτής της συζήτησης, αλλά μαζευτήκατε όταν είδατε ότι τέτοιες μπορούμε να κάνουμε κι εμείς αν θέλουμε...

Για πέστε μου λοιπόν κομμουνισταράδες:
1. Πώς είναι να ξέρουν οι καπιταλιστές που έχουν αγοροπωλησίες με το ΚΚΕ (πχ για τον 902), τα δικαστήρια στα οποία "πτωχεύουν" οι επιχειρήσεις του, και οι τράπεζες που το δανείζουν τα οικονομικά των επιχειρήσεων αυτών χαρτί και καλαμάρι, αλλά τα μέλη του ΚΚΕ και ο λαός να ενημερώνονται χωρίς καθόλου λεπτομερή στοιχεία;

2. Πώς είναι να χρησιμοποιεί το κόμμα σας κάθε παραθυράκι του αστικού νόμου για να κάνει μη συνεναιτικές απολύσεις, για να μην πληρώνει ή να καθυστερεί πληρωμές και αποζημιώσεις, και να έχει γενικά τη συμπεριφορά που έχει απέναντι στους πρώην εργαζόμενούς της στα δικαστήρια, συμπεριφορές που έχουν καταγγελθεί δημοσίως με λεπτομέρειες και ουδέποτε διαψεύστηκαν (διότι στα δικαστήρια κρατούνται και πρακτικά...)

3. Πώς είναι όταν ο λαός κατεβαίνει κατά 100δες χιλιάδες στο δρόμο και αμφισβητείται η βασική στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης για συμμετοχή στο Ευρώ και στην ΕΕ, αλλά και η συνεπαγόμενη στρατηγική της για την αντιμετώπιση της κρίσης, (μνημόνια), το Αλεκάκι να θυμάται ξαφνικά ότι μπορεί να είναι και καταστροφή να βγούμε τώρα από ΕΕ/Ευρώ;

4. Πώς είναι όταν εκατονταδες αγωνιστές από Σκουριές μέχρι Κερατέα και ένας θεός ξέρει πού αλλού να διώκονται για τους αγώνες τους, τα στελέχη του ΚΚΕ να μην έχουν καμία κήρωση, το ΚΚΕ να κάνει αγωραπωλησίες, να επιβιώνει οικονομικά με έκτακτα δάνεια κοκ; Τόσο το φοβάται η αστική τάξη;

5.Πώς είναι όταν η νεολαία έχει 60% ανεργία, όταν αποψηλώνονται τα μέσα προπαγάνδας του Κόμματος από επαγγελματικό προσωπικό, να υπάρχουν επαγγελματικά στελέχη προερχόμενα από την ΚΝΕ που ΠΟΤΕ δεν έχουν δουλέψει; (Όχι ότι ο γραμματέας μας ή τα περισσότερα στελέχη του ΠΓ μας δουλέψανε και πολύ στη ζωή τους...).

6. Πώς είναι να έχω ως νεαρό μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, ελλειπή ενημέρωση και καλόπιστα να πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις του κόμματος στοχεύουν μόνο στην ανεξάρτητη πολιτική και προπαγανδιστική του δουλειά, και τώρα να μαθαίνω ότι η Τυποεκδοτική ήταν ίσως και η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου και συμμετείχε στον ανταγωνισμό;

Εγώ δε λέω ότι εξηγείται η πολιτική του ΚΚΕ από αυτά, ούτε ότι όλα αυτά χαρακτηρίζουν ή λερώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του ΚΚΕ. Αλλά δε δικαιολογούν ενώ κλείνετε τα μάτια σε όλα αυτά, να μου κάνετε κυρήγματα κομμουνιστικής ηθικής, και να απαξιώνετε ανθρώπους για τις πολιτικές τους επιλογές αποδίδοντάς τους προθέσεις και ιδιοτελή συμφέροντα και ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ...

Εγώ όπως κάνω τώρα την αυτοκριτική μου για ότι δεν έκανα καλά ως μέλος του Κόμματος, που επέτρεψε κάποιους σαν κι εσάς να θεωρείτε σήμερα ότι εκφράζετε το ΚΚΕ, έτσι θα κάνω και στο μέλλον, αν αποδειχθούν λάθος αυτά που λέω σήμερα.

dionperd είπε...

Παναγιώτη,

έκανα μια βόλτα σε διάφορα μπλογκ και παρατήρησα την πολύ έντονη παρουσία σου. Πανταχού παρών και τα πάντα πληρών...

Επαγγελματικά να είχες αναλάβει την μπλογκοπολεμική, θα έπαιρνες και κανένα ρεπό βρε παιδί μου...

Στο εξής δε θα ψάχνω στο γκουγκλ με τη λέξη "ΚΚΕ" για να βρω κανένα μπλογκ πολιτικού σχολιασμού (για να το πω ευγενικά...). Απλά θα βάζω "Παναγιώτης" και τσουουπ θα βγαίνει η φάτσα του Καλτσώνη με διάφορα κοσμητικά επίθετα!...

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. σε πουλανε οι φιλοι σου κοιτα να βολευτης καπου γιατι στο τελος θα μεινεις μπουκαλα. οσο λασπη και να ριξεις μαζι με τους αλλους ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΔΕΣ τα πραγματα ειναι απλα. Στο προγραμμα του 1978 του 10ου που σε βολευει δεν γυρναμε. παλευουμε για την ανατροπη του καπιταλισμου μακρια απο καθε καπιταλιστικη κυβερνηση. ΕΞΟΔΟΣ απο την Ε.Ε ναι αλλα ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑ ΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ μακρια απο κολπακια.Η λασπη στην ηγεσια του κομματος δεν πιανει ειναι πολυ αργα για εσας. Και να θυμασαι οτι εχω ζησει το κομμα πριν το 1991 και δεν υπαρχει περιπτωση να γυρισουμε εκει. αντε και σου ευχομαι καλο ρουσφετι απο τον συριζα ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

"...Πώς είναι όταν εκατονταδες αγωνιστές από Σκουριές μέχρι Κερατέα και ένας θεός ξέρει πού αλλού να διώκονται για τους αγώνες τους, τα στελέχη του ΚΚΕ να μην έχουν καμία κήρωση, το ΚΚΕ να κάνει αγωραπωλησίες, να επιβιώνει οικονομικά με έκτακτα δάνεια κοκ; Τόσο το φοβάται η αστική τάξη;..."

Θα γίνεται ανεκτός για πολύ ακόμη ο αργόσχολος (5 σχόλια ανά λεπτό) παγκαλίσκος που έχει ρίξει τόσους τόνους λάσπης χρησιμοποιώντας άπειρα χρυσαυγίτικα κλισέ (για τα δάνεια της εθνικής, τους ανεπάγγελτους του πγ κτλ) που βγαίνει εδώ να μας πει για τους ήρωες των σκουριών και της κερατέας εν αντιθέση με τους κουκουέδες που τους έχει στα ώπα ώπα το αστικό κράτος; Ο πουντίδης νομίζω το διαβάζει μπλογκ, καθώς και άλλοι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι στους χώρους δουλειάς τους την "αγάπη" του συστήματος για τους κουκουέδες (και αρκετοί την μετράνε σε μήνες φυλάκισης, και σε χιλιάδες ευρώ προστίμων).

Ξέρω, ξέρω, να μην τσιμπάνε οι σχολιαστές, να προστατευόμαστε μόνοι μας και να μην καθόμαστε να απαντάμε σε όλους αυτούς τους γελοίους που υπάρχουν μόνο στον σχολιασμό διαφόρων μπλογκς και πουθενά αλλού στην ταξική πάλη. Σώστα αυτά, και τσάμπα χρόνο έχασαν ο ratm και οι υπόλοιποι, αφορμές δίνουν, συζήτηση ουσίας δεν έχουν σκοπό να κάνουν όλα αυτά τα νούμερα, μόνο να ρίξουν λάσπη. Αλλά νομίζω πως υπάρχουν και όρια, τα ίδια όρια που θα είχαν απαγορεύσει στο οποιόδηποτε χρυσαυγιτόπουλο να μπει εδώ και να χέζει δεξιά αριστερά. Και υπό ποιών τις εντολές τα κάνουν όλα αυτά ξέρουμε, και με ποιών τις οικονομιές πλάτες, και το ότι το χαφιεδότσουρμο σε λίγο καιρό δεν θα το θυμάται κανένας (έχουν βγάλει και μεταξύ τους τα μαχαίρια -- αναμενόμενο, τώρα που θα έρθουν κι άλλες καρέκλες θα γίνει ο χαμός).

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

Μη στεναχωρείτε το Περδίκη και το νευριάζετε. Κάντε μια "αυτοκριτική" με μπόλικο αυτομαστίγωμα για να είστε κομπλέ.
Πονηρούλη...

Ανώνυμος είπε...

O Περδίκης έχασε την ψυχραιμία του και αυτοαπαοκαλύπτεται:"Πώς είναι να χρησιμοποιεί το κόμμα σας κάθε παραθυράκι του αστικού νόμου για να κάνει μη συνεναιτικές απολύσεις", "τα στελέχη του ΚΚΕ να μην έχουν καμία κήρωση, το ΚΚΕ να κάνει αγωραπωλησίες, να επιβιώνει οικονομικά με έκτακτα δάνεια κοκ","Πώς είναι όταν η νεολαία έχει 60% ανεργία, όταν αποψηλώνονται τα μέσα προπαγάνδας του Κόμματος από επαγγελματικό προσωπικό, να υπάρχουν επαγγελματικά στελέχη προερχόμενα από την ΚΝΕ που ΠΟΤΕ δεν έχουν δουλέψει; (Όχι ότι ο γραμματέας μας ή τα περισσότερα στελέχη του ΠΓ μας δουλέψανε και πολύ στη ζωή τους"...Ο λανθρωπος είναι σε άλλη πολιτική οργάνωση καιπολεμά το ΚΚΕ, με επιχειρήματα εργοδοτικών συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ. Μπράβο! Επειδή το ΚΚΕ προφανώς έβγαλε συμπεράσματα, πέταξε με τις κλωτσιές κάτι παράσιτα σαν του λόγου σου, που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους και το παίζουν κομμουνισταράδες. Καλή θητεία στα γερμανικά ινστιτούτα που σε τρέφουν!
kk-1

dionperd είπε...

Βλέπω παιδιά το ρίξατε στο τσάμικο...

Αλλά εγώ σας είπα να μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη...

Σε κάθε περίπτωση αν/όταν καθαρίσει το ΚΚΕ με κάτι τύπους σαν του λόγου σας θα καθαρίσει και από τις σκιές που αναφέρω παραπάνω. Διότι οι σκιές αυτές δε χαρακτηρίζουν ούτε τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ούτε φυσικά σκιάζουν την ιστορία του. Και φυσικά ίσως εξηγούν τη συμπεριφορά μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ, αλλά όχι την πολιτική του γραμμή που είναι πρώτα απ' όλα πολιτικό πρόβλημα. Γι' αυτό κι εγώ επιχειρώ να το συζητώ ως τέτοιο, αλλά όχι να νομίζετε ότι είμαστε και τυφλοί σε αυτά που γίνονται...

Τα λέμε ξανά αν πείτε κάτι πολιτικό, κι όχι υβριστικό. Μέχρι τότε ζείστε με όλα αυτά χωρίς να βγάζετε κουβέντα...

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ 12.57 εχοντας απεριοριστο χρονο και βλεποντας την ενταση της ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ για να συρθη το κομμα να γινει σαν τα μουτρα σας ειναι για εμενα ζητημα τιμης να κανω τα παντα για το ΚΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

Πάντως έχουν και πλάκα και είναι ενδεικτικά αυτά που λέτε...

Δηλ. εσύ τι πιστεύεις ρε zoot horn rollo, ότι δεν είναι ειλικρινής μια αυτοκριτική που λέει ότι τόσον καιρό που ήμουν στο ΚΚΕ δεν κατάλαβα ούτε την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη που υπέβοσκε, ούτε όλα αυτά με την Τυποεκδοτική, για το ότι ήμουν εύπιστος σχετικά με τον τόμο της Ιστορίας ή τις διαγραφές στην ΚΝΕ (έχω βέβαια το ελαφρυντικό του ότι ήμουν στο εξωτερικό αλλά και της μη δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος...) κοκ; Προφανώς κι είμαι ειλικρινής! ΑΦού μια διαφορετική στάση σε όλα αυτά και πιο πριν ίσως είχε άλλο αποτέλεσμα για το κόμμα! Δεν έχω λόγο να λέω ψέμματα σε κάτι τέτοιο! Αντίθετα θα ήμουν καραγκιόζης αν έλεγα ότι όλα λειτουργούσαν τέλεια στο Κόμμα μέχρι που διαγράφηκα, ή μέχρι που άλλαξε η γραμμή που συμφωνούσα! Όπως καραγκιόζηδες είναι όσοι δε βλέπουν τώρα τις "ασχήμιες" για τις οποίες μιλάω...

Όσο για τον κκ-1 με τις πάντα καίριες επεμβάσεις, απορώ τί ηθικά κολάσιμο βλέπει στο να δουλεύει κάποιος ως επιστημονικός ερευνητής στο εξωτερικό... Η' απλά κάτι πρέπει να πούμε για όσο δε με πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (αλλά ούτε το ΚΚΕ...); Παρεπιπτόντως, ψάξτε λίγο ποιά κόμματα έχουν επαγγελματικά στελέχη στη Γερμανία και πόσα... Θα εκπλαγείτε...

Τέλος,
Ijon Tichy, ίσως κάποιος που δεν κάνει γαργάρα τις "κομμουνιστικές" αυτές πράξεις της ηγεσίας του ΚΚΕ να το αγαπάει περισσότερο από αυτούς που το παίζουν υπερασπιστές του...

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. απο κατι σαν εσας παντως ξεβρωμισαμε ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ την συνεχεια θα την δουμε ολοι. χαιρετισμους στον συνηγορο του δημοτη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. Σε νιωθω οτι ποναει ο 2ος τομος αλλα ακομα δεν εχεις δει τιπο τα ερχεται και ο 3ος κανε κουραγιο. Το ΚΚΕ αλλαξε στρατηγικη στο 15ο συνεδριο το 1996 Και το αρχειο του ριζοσπαστη ειναι αποκαλυπτικο με τους προσυνεδριακους διαλογους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

Από ποιόν να του πώ τα χαιρετίσματα;..

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. απο εμενα και ολους τους συντροφους μαζι και η ηγεσια που σας ξεβρακωσανε και σωσανε το ΚΚΕ απο την καταστροφη τον ΜΑΗ του 2012 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Η αυτοκριτικη του Περδικη ηταν στο στυλ ''τοσο καιρο που ημουν εκει δεν ειχα καταλαβει οτι Τυποεκδοτικη ειναι καπιταλιστικη επιχειρηση,που τρωει τα λεφτα του κρατους και πινει το αιμα των εργαζομενων της,και οτι η ΚΕ κυνηγαει τους υποστηρικτες του ΑΑΔΜ'',δηλ. πρακτικα ''αυτοκριτικαρεται'' για να κριτικαρει το ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Περδίκη, έσύ τα κατάλαβες όλα, αφού σε πέταξαν έξω από το ΚΚΕ και είχες ήδη καπαρώσει θεσούλες, χωρίς να έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους επιστημονικούς συνεργάτες,γιατί οι περισσότεροι βγάζουν τίμια το ψωμί τους και προσφέρουν στο επιστημονικό αντικείμενό τους. Έχω μονο με τα παράσιτα σαν εσένα, που διαλλαλούν ότι έφυγαν από το ΚΚΕ και το πολεμούν δημόσια για να διατηρούν τις θεσούλες τους, έχουν προσωπική επώνυμη ιστοσελίδα και το συκοφαντούν με επιχειρήματα των κρατικοδίαιτων και επαγγελαμτικών στελεχών των αστικών κομματων. (γιατί και εσύ με μια έννοια επαγγελματικό στέλεχος είσαι). Όποιος έχει στοιχειώδη γνώση για τη Γερμανία, καταλαβαίνει πού καλά τι σημαίνουν όλα αυτά που κάνεις.Μην αγχώνεσαι, είσαι σε καλό δρόμο, θα τη διατηρήσεις τη θεσούλα σου. Παρεπιπτόντως,όλοι γνωρίζουν ότι το Ιδρυμα Ρόζα Λουξεμποργκ του ΚΕΑ-ΣΥΡΙΖΑ, χρηματοδοτείαι από την Ε.Ε. και πρωταγωνιστεί στον "αριστερό"αντικομμουνισμό. Για τα επαγγελματικά στελέχη του στη Γερμανία θα μας πείς τίποτα;
Υ.Γ. Βλέπω τσούζει πολλούς η μεγάλη επιρροή του ΚΚΕ στους μετανάστες στη Γεμανία!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

ολα τα επαγγελματικα στελεχη του κομματος εχουνε τον ιδιο μισθο βουλευτες και ευρωβουλευτες τα ιδια καποιοι στον ριζοσπαστη επρεπε λεει να εχουνε πολυ μεγαλυτερο μισθο επειδη ταχα δεν ειναι επαγγελματικα στελεχη αλλα εργαζομενοι. Λαθος πορτα χτυπησατε ρε λεβεντες. στο ΚΚΕ ειναι ολοι εθελοντες και αμοιβονται με οτι εχει το κομμα. οποιος παει για καρριερα ο καπιταλισμος εχει για αυτους και οπως ειναι και προδοτες οι αγκαλιες του καπιταλισμου ειναι ανοιχτες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

kk-1,

Πόσες βλακείες μπορείς να γράφεις το δευτερόλεπτο;

Τί σχέση μπορεί να έχει η δουλειά μου με το ΚΚΕ, για να με βγάλεις και επαγγελματικό στέλεχος;! Η' όποιος αμοίβεται από οποιαδήποτε κρατική ή ημι-κρατική θέση σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου, αμοίβεται για να πολεμάει το ΚΚΕ;!

Στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ ούτε ήμουν ούτε επιδίωξα να είμαι ποτέ επαγγελματικό στέλεχος, ούτε θα δεχόμουν αν μου το πρότειναν όπως και σε κανένα άλλο κόμμα.

Τέλος, λίγο να το έψαχνες, θα ήξερες ότι όντως το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ δίνει υποτροφίες με κριτήρια πολιτικά (ελέγχει την "κοινωνική" δράση κάποιου). Οι υποτροφίες δίνονται σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές για μια περίοδο συνήθως 2 (+1) χρόνων. Αυτό είναι όντως ένα πρόβλημα που έχουμε εδώ στο Βερολίνο, που όντως παρεμβαίνει το ίδρυμα αυτό στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλους. Αλλά ούτε έχω εγώ καμια σχέση με αυτό, και επιπλέον, ακόμη και έτσι, πρόκειται για υποτροφίες με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και δε συνοδεύονται με απαιτήσεις κομματικής πειθαρχίας, όπως συμβαίνει με τα επαγγελματικά στελέχη του ΚΚΕ που, επιπλέον, αν "διαφωνήσουν" με τη γραμμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το 60% ανεργίας της νεολαίας χωρίς να έχουν οι περισσότεροι καμία προϋπηρεσία πουθενά...

Δε διαφωνώ βέβαια ότι την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έτσι κι αλλιώς την προωθούν οι κρατικές και διπλωματικές πηγές. Αμιγώς κομματικά επαγγελματικά στελέχη όμως από όσο έχω μάθει δεν έχει κανέναν άλλο κόμμα εδώ στη Γερμανία.

Οπότε η στοιχειώδη γνώμη σου για τη Γερμανία μάλλον δείχνει πόσο αστοιχείωτος συκοφάντης είσαι. Ούτε μια συκοφαντία της προκοπής, στοιχειδώς αληθοφανή δηλ., δεν ξέρεις να κάνεις...

Όσο για τη μεγάλη επιρροή του ΚΚΕ στους μετανάστες άστο καλύτερα... Μακάρι να ίσχυε και μακάρι να οδηγούσε και σε κάποια ανάλογη αγωνιστική δράση...

Τέλος, για άλλη μια φορά φαίνεται ότι πρόβλημα έχεις με όποιον κάνει πολιτική πολεμική στη γραμμή του ΚΚΕ... Αυτός είναι ένας "κακός" επιστημονικός συνεργάτης... Ε, γι'αυτό σας αποκαλεί φασίστες ο Τσακνής... Διότι πρακτικά κυνηγάτε την αντίθετη γνώμη...

Ανώνυμος είπε...

Για να ειμαι ειλικρινης και να απολογηθω και στον Ijon Tichy.
Δεν αναμενω σοβαρη ιδεολογικοπολιτικη αντιπαραθεση προφανως απο τον Περδικη. Ενας τυπακος μαρξιστικα αμορφωτος, με ελλιπη ικανοτητα αντιληψης των πραγματων, προβλημα που εντεινεται απο την επαρση και τη ματαιοδοξια που τον διακατεχει σε συνδυασμο με την πρεμουρα να πλαγιοκοπισει το ΚΚΕ. Απλα η γουσταρω να τον κανω χαβαλε. Και στο σχολειο,στη σχολη,στο στρατο και τη δουλεια δεν μιλαμε με το καρφι,τον χαφιε,τον αγαπημενο του αφεντικου για να σπαμε πλακα μαζι του? Ε καπως ετσι. Η αληθεια ειναι οτι μετα το βατερλο "Καλτσωνη" περιμενα να μαζευτει ή να τον ψιλοαποκυρηξει οπως οι αλλοι του ΜΑ. Αλλα διαολε υπαρχουν και τιμιοι ρουφιανοι! Ο Περδικης υποστηριζει τον βοθρο που διαλεξε να κυλιστει μεχρι τελους και γι'αυτο τον παω! Ακομα και οταν απο τη μποχα που ξερναει βρωμιζει ο ντουνιας αυτος μενει και επιμενει οτι ειναξ ενα πρωτοποριακο αρωμα που με την καταλληλη τακτικη θα μυρισει λεβαντα! Γι'αυτο οχι μπλοκ στον Περδικη!
Επιπλεον σκεφτειτε τι ακουγαμε απο τους Περδικηδες απο το 2012 και τι ακουμε σημερα. Τι γραφανε στον προσυνεδριακο και τι τωρα. Αν η μεταλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ειναι οβιδιακη , η δικη τους δεν εχει προηγουμενο. Ποιος θα ξεχασει ποσες φορες ακουσαμε οτι κανουμε δικη προθεσεων? Σε θεματα που αφορουν, 1) το ενδιαμεσο ασυικοδημοκρατικο σταδιο,2)τη φυσιογνωμια και το χαρακτηρα του κομματος με αιχμη το δημοκρατικο συγκεντρωτισμο,3) τη συνεργασια με το ΣΥΡΙΖΑ κλπ Σημερα πια δεν κανουμε δικη προθεσεων. Σημερα αντιπαρατεθομαστε πανω σε αυτα. Και αυτοι πλεον τα λενε ανοιχτα ως αποψεις. Δε λενε πια μισολογα και μολις του αποκαλυψεις να σου λενε εγω δε λεω αυτο. Εδω ο ενας παει στο ΣΥΡΙΖΑ αλλος γραφει στις εφημεριδες του, ο Περδικης ηρθε και ζητησε οχι κριτικη στο ΣΥΡΙΖΑ μεσα στο κινημα. Εγω αυτα τα θεωρω προοδο. Οπως προοδος ειναι το σεντονι του Περδικη για το κομμα. Ξερω σε πολλους ανεβηκε το αιμα στο κεφαλι αλλα σκεφτειτε. Μετα και απο αυτο. Ποσο σοβαρες μπορουν.να ακουστουν οι νουθεσιες του Περδικη προς μελη και φιλους του ΚΚΕ? Ποιος πλεον αμφιβαλει για τις προθεσεις,την αποψη και τη στοχευση του Περδικη? Ο τυπος πανω στα νευρα του για το ρεζιλικι του εγραψε ενα κειμενο το οποιο ο Στοχος και η ΧΑ εχουν γραψει μεσες ακρες πολλες φορες. Πλεον ποιος μπορει να πιστεψει οτι αυτοι ειναι true κκεδες,οτι νοιζονται ηια το κομμα,το κινημα και την υποθεση της εργατικης ταξης?

ratm

Ανώνυμος είπε...

Και για να ερθω και στον Περδικη.
1)Τα μελη του ΚΚΕ ηταν ενημερα απο το 2010 για την πορεια του 902 και της τυποεκδωτικης. Επειδη ημουν τοτε μελος το γνωριζω και ξερω οτι το ξερεις και συ. Οποτε κοψε τα ψεματα δεν πειθεις κανεναν. Απο κει και περα ο 902 ανηκε στο ΚΚΕ η ΚΕ απο το 2010 ειχε ενημερωσει και ζητησει γνωμη απο τα μελη ωστε να κλεισει ο 902. Το οτι καταφερε να τον πουλησει εντελει δινοντας τη δυνατοτητα να αποπληρωθουν ταμεια και εργαζομενοι μονο υπερ του ΚΚΕ λειτουργει. Απο κει και περα το ΚΚΕ ειναι το μονο κομμα που αποπληρωνει τα δανεια του και εχει υποθηκη περιουσιακα στοιχεια του γι'αυτα και οχι την κρατικη επιχορηγηση (βλ. Θαλασσοδανεια) η εισαγωγη της τυποεκδοτικης στον πτωχεπτικο κωδικα ειναι καθ'ολα νομιμη και για ολα τα παραπανω με λεπτομερης ανακοινωσεις ενημερωσε το ΚΚΕ το λαο συνολικα. Εχεις στοιχεια για κατι αλλο? Ιδου η ροδος.
2) Στο αστικο συστημα ζει το ΚΚΕ οποτε και με αυτους τους νομους λειτουργουσε η τυποεκδοτικη, ο Ριζοσπαστης και ο 902. Απο κει και περα οποιος εργαζονταν εκει ηξερε καλα που εργαζονταν και απο που πληρωνεται. Η συντριπτικη πλειοψηφια και οσων δεν ηταν μελη εδειξαν οτι ηξεραν και κατσλαβαιναν και αρα οπως δεν διορισαν ποτε κανενα λακε Πρετεντερη ως δικηγορο ετσι δεν διορισαν και σενα Περδικη. Αν μιλας για τους ελαχιστους που πηγαν το κομμα στα δικαστηρια και γραφαν σε κατι νευροσπαστες λιβελους θα σου πω οτι κατα την προσωπικη μου αποψη το ΚΚΕ τους αντιμετωπισε πολυ ομορφα για το ποιον τους. Για μενα δεν επρεπε να παρουν μια. Τα μελη του ΚΚΕ και οι φιλοι του που το ενισχυουμε δεν χρωσταμε σε κανενα ρουφιανο. Το αντιθετο μαλιστα.
3)Ποτε ο λαος στην Ελλαδα κατεβηκε κατα 1000αδες αμφισβητωντας την ΕΕ? Αρχισες τους μπαφους στο Βερολινο? Ο μονος κοσμος που αμφισβητουσε την ΕΕ στη χωρα μας ηταν αυτος που κατεβαινε κατα 1000αδες με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Ειναι αυτος που οταν το διλημμα ΕΕ ή χανομαστε μπηκε απο ολο το φασμα των αστικων δυναμεων το 2012 πηγε και ψηφισε ΚΚΕ. Δηλαδη το 2012 η ΕΕ πηρες 95,5% και το ΚΚΕ 4,5%. Απο κει και περα στη διαδτρεβλωση των λογων της τοτε ΓΓ εχετε παρει ντοκτορα μονο που ξερουμε καλα τι ειπε η Αλεκα.
4) Που στις Σκουριες ηταν απων το ΚΚΕ? Επειδη δε στηριξε τον επιχειρηματια δημαρχο που μολις βγηκε δηλωσε οτι δεν ειναι αρμοδιος για την εταιρια εξορυξης! Που ελειπε το ΚΚΕ απο την Κεραταια? Στη Λαυρικ τα μπλοκα ποιος τα κραταγε μερα - νυχτα? Επειδη δεν πηγαμε να κανουμε σοου με τα ΜΑΤ οπως κατι "επαναστατες"? Πες σε αυτον που σου δωσε το σκονακι οτι ειναι αδιαβαστος. Πες του οτι τα μισα μελη του ΚΚΕ ειναι απολυμενα για συνδικαλιστικους λογους. Πες του οτι μεσα σε 1 χρονο δεκαδες μελη του ΠΑΜΕ συρθηκαν και καταδικαστηκαν σε δικαστηρια μετα απο μυνησεις εργολαβων ,εφοπλιστων κλπ Ακαπνε που θα κανεις και μαθηματα αγωνιστικοτητας στο ΚΚΕ.
5)Το ποιος γινεται επαγγελματικο στελεχος καθοριζεται απο το καταστατικο που δινει υην αρμοδιοτητα στην ΚΕ. Οχι το τωρινο αλλα και το παλιο με το οποιο ειχες οργανωθει. Απο κει και περα το σκαρτο ποιον σου φαινεται απο το οτι θεωρεις προνομιο ,αξιωμα και επαγγελματικη αποκατασταση το να ειναι καποιος επαγγρλματικο στελεχος. Προσωπικα ποτε δε ζηλεψα καποιον που ηταν επαγγελματικο στελεχος. Εγω με πολυ λιγοτερεα ωρες εργασιας επαιρνα και προ κρισης και τωρα πολυ περισσοτερα χρηματα. Και κυριως τα παιρνω. Γιατι οταν φτανει το ΚΚΕ να χρωστα δεδουλευμενα αυτο πρωτα ισχυει για τα επαγγελματικα στελεχη οπως τα μελη του ΠΓ κλπ. Επιπλεον τα επαγγελματικα στελεχη ειναι πολυ λιγα με βαση τις πραγματικες αναγκες για μενα και ειναι απαραιτητα οχι κατα τη δικη μου γνωμη αλλα κατα τη γνωμη του Λενιν. Αλλα το ποσο χυδαιος εισαι φαινεται αππ τη αντιληψη οτι μια χρεωση που συχνα σε κανει να αλλαζεις πολη ή και χωρα τη θεωρεις αξιομα! Στο ΚΚΕ η καθοδηγηση ειναι ο υπηρετης της βασης Περδικη.

ratm

Ανώνυμος είπε...

6)Αχου μωρε ο Περδικης ηταν καλοπιστος και τωρα ξυπνησε! Η τυποεκδοτικη ηταν ισχυρη εταιρια στον κλαδο τη δεκαετια του 80 λογω τεχνογνωσιας απο την ΕΣΣΔ που δεν ειχε καμια εταιρια στην Ελλαδα. Μετα το 91 συνεχισε ετσι για καποια χρονια. Λαθος που συνεχισε ετσι? Ναι. Ευθυνες υπηρξαν ναι. Καταμεριστηκαν και εγινε κριτικη?Ναι. Ηταν δολια λαθη? Οχι. Ισα ισα τα οποια κερδη της τυποεκδοτικης στηριξαν οικονομικα το κομμα σε πολυ δυσκολες εποχες κατα την ανασυγκροτηση. Καλυπταν ζημιες του 902 και του Ριζοσπαστη. Πηγαιναν κακως για να πληρωνονται τα μελη του ΚΚΕ που ηταν δημοσιογραφοι του Ριζοσπαστη με την συλλογικη συμβαση των δημοσιογραφων και οχι ως επαγγελματικα στελεχη κλπ Κυριος στοχος της τυποεκδοτικης ηταν να ειναι τυπογραφιο του ΚΚΕ. Κανεις δε σε κοροιδεψε καθως κανεις ποτε δεν αρνηθηκε οτι η τυποεκδοτικη επαιρνε και αλλες δουλειες. Ασε λοιπον το μελο.

7) Αυτο ειναι δικο μου. Ολα αυτα τα ψεματα και οι συκοφαντιες εξηγουν την πολιτικη τοποθετηση σου. Αυτοκριτικη θα πρεπε καποτε στο μελλον να κανεις για ολα αυτα. Αλλα δεν ελπιζω σε κατι τετοιο. Συνηθως ο συμβιβασμος θεωριτικοποιειται. Ειναι η πεμπτουσια του καιροσκοπισμου και του μικροαστισμου αυτο. Μονο που οταν συμβαινει αυτο ερχεται η στιγμη που πιστευεις τα ψεματα σου ο ιδιος και περνας ολοκληρωτικα απεναντι. Αν δεν ησουν απο παντα. Τα παραδειγματα απειρα. Δες τον Παγκαλο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Περδίκη, πολύ ψαγμένο σε βλέπω για το "Ίδρυμα Ρ.Λουξεμπουργκ". Είναι φανερό ότι εσύ δεν έχεις κανένα πρόβλημα με "όποιον κάνει πολιτική πολεμική στη γραμμή του ΚΚΕ". Αντίθετα φανατικά κατακεραυνώνεις ή συκοφαντείς όποιον υπερασπίζεται το ΚΚΕ και το γουστάρει για αυτό που είναι γιατί δεν θέλει να καταντήσει το κομμα ορντινάτσα του κεφαλαίου και του ΣΥΡΙΖΑ. Μα φυσικά, το ίδιο λέμε Περδίκη:τα άλλα κόμματα δεν έχουν ανάγκη να έχουν "αμιγώς επαγγελματικά στελέχη",γιατί ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος τους, να διοικούν το αστικό κράτος από τη θέση της κυβέρνησης και της κρατικής διοίκησης. Τα στελέχη τους εντάσσονται στον κρατικό μηχανισμό για να υπηρετούν την αστική τάξη πιο αποτελεσματικά. Μήπως τελικά αυτοκαρφώνεσαι;
Υ.Γ. Δεν με απασχολεί τι έκανες κάποτε στο ΚΚΕ. Αλλά θα σε συμβουλευα να διαβάσεις λίγο Λένιν για τους "επαγγελματίες επαναστάτες". Εν ολίγοις δεν είναι και πολύ τιμητικό σε ένα ΚΚ να λές ότι "δεν θα ήθελα να είμαι επαγγελματικό στέλεχος" γιατί αυτό είναι δήλωση που λέει "κοιτάω τη βολέψη μου". Το έντιμο είναι να λέει οτι "μάλλον δεν κάνω ρε παιδιά" ή "θα προσπαθήσω αλλά έχω πολλά ελατώματα και ελλείψεις, φοβάμαι μην βλάψω το κόμμα". Δείχνει ότι δεν πολυπιστεύες αυτά που υποτίθεται ευαγγελιζόσουν, αρά να αποφάσιζες να αφιερώσείς αποκλειστικά τη ζωή σου σε αυτή την υπόθεση, ό,τι συνέπειες κι αν έχει. Στο κάτω-κάτω σιγά μην πληρούσες τα κριτήρια και ήσουν εσύ ποτέ ικανός να αναλάβεις μια τέτοια υπεύθυνη θέση.Ενας τύπος που δεν είχε δουλέψει ποτέ στη ζωή του!

kk-1

dionperd είπε...

Να λοιπόν που τελικά έχει νόημα να απαντήσει κάποιος στις "αντικομμουνιστικές βρωμιές" του Διονύση, ε ΡΑΤΜ;

Για να δούμε όμως τι και σε τί απαντάς...

1. Τα μέλη του ΚΚΕ ήταν ενήμερα για την τραγική κατάσταση των οικονομικών της Τυποεκδοτικής από το 2010 και για τις λύσεις που συζητούνταν. Τα μέλη του ΚΚΕ αλλά και ο λαός, διότι κάτι τέτοιο δεν αφορά μόνο τα μέλη του, ΔΕΝ ήταν ενήμερα, ούτε συναποφάσισαν σε κανένα σημείο, για τις υπέρογκες επενδύσεις της Τυποεκδοτικής και του 902 για να γίνει ψηφιακός ακόμη και ΜΕΤΑ το 2007 (τόσο πολύ προβλέψαμε την κρίση;..), ούτε για την ήδη γιγάντωσή της, ούτε για τα παζάρια για πώληση του 902 (για κλείσιμο λεγόταν από ότι θυμάμαι), ούτε για το σε ποιόν θα γινόταν η πώληση, ούτε μας παρουσιάστηκε ποτέ κανένα αναλυτικό στοιχείο για τα έσοδα/έξοδα/επενδύσεις κτλ όλων αυτών των επιχειρήσεων, ούτε τα εγκρίναμε ποτέ ούτε τίποτα. Το να σου λένε κατόπιν εορτής ότι "πέσαμε έξω τόσα, θα κάνουμε αυτό, τι λές;" δεν αποτελεί συλλογική δημοκρατική διαχείριση της περιουσίας του κόμματος... Σε όλα αυτά τα ζητήματα ήταν ενήμερη η αστική τάξη. Γιατί όχι και ο λαός μέσω πχ του Ριζοσπάστη;

2. Ο αστικός νόμος υπάρχει αλλά είναι στο χέρι σου να χρησιμοποιήσεις κάθε αντεργατικό παραθυράκι που υπάρχει ή όχι. Διότι ότι είναι αστικά νόμιμο δεν είναι και ηθικό... Και ναι. Υπήρχαν και άλλοι τρόποι να λυθούν τα ζητήματα με τους εργαζομένους. Ήταν η πολιτική διαφωνία που το εμπόδισε...

3. Ο λαός κατέβηκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες για να εναντιωθεί στη μνημονιακή στρατηγική, δηλ.στη στρατηγική των μονοπωλίων για ξεπέρασμα της κρίσης εντός της ΕΕ και του Ευρώ. Αν το ΚΚΕ κατάφερνε να ηγηθεί του κινήματος αυτού αντί να ασχολειται με το δάνειό του και να αλλάζει θέση ξαφνικά για το άμεσο της εξόδου από ΕΕ/Ευρώ, ίσως είμασταν έξω από ΕΕ τώρα, ή έστω η προοπτική αυτή θα ήταν πολύ πιο κοντά... Οι αστοί πολιτικοί πάντως, ξένοι και Έλληνες, θέσανε το δίλημμα ωμά εκείνη την εποχή, και τώρα λένε ότι η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο. Το ΚΚΕ ονόμασε το δίλημμα "ψευτοδίλημμα" και καθάρισε...

4. Δεν είπα ποτέ ότι το ΚΚΕ απουσίαζε από Σκουριές και Κερατέα. Αυτό που είπα είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που διώκονται αυτή τη στιγμή για τους αγώνες τους (άσχετα από το πόσο σωστή ή λάθος ήταν η πολιτική τους τακτική/πρακτική) και σχεδόν κανένας δεν είναι στέλεχος του ΚΚΕ (και μάλιστα ...επαγγελματικό...). Αυτό, συν το γεγονός της δανειοδότησης και των αγοραπωλησιών, δείχνει ότι η αστική τάξη δεν κυνηγάει και δε φοβάται αυτή τη στιγμή το ΚΚΕ. Άρα μη μας μιλάτε λες και πρέπει να φερόμαστε στην ΚΕ του ΚΚΕ σαν τον Πλουμπίδη που έδρασε σε μια εποχή που το μισό ΚΚΕ ήταν στη φυλακή και το άλλο μισό στην εξορία... Επίσης, να πω ότι το ΚΚΕ απέτυχε να συνδεθεί, να εκφράσει και να ηγηθεί του αυθορμητισμού των μαζών σε Κερατέα, Σκουριές κ.α., αν και αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα της υπόθεσης στο οποίο δεν αναφέρθηκα παραπάνω.

5. Δεν αρνούμαι γενικά το ρόλο των επαγγελματικών στελεχών. Απλά νομίζω ότι έχει γίνει κατάχρηση στο ΚΚΕ και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του κόμματος, ενώ θα έπρεπε να μειωθεί δραστικά τον καιρό της κρίσης κι όχι να έχουμε μέχρι και στη Γερμανία... Επίσης, γνωρίζω ότι δεν είναι και καμιά ζηλευτή δουλειά, αλλά κι ότι τα περισσότερα πιθανότατα είναι τίμια στελέχη και κομμουνιστές. Το ίδιο όμως μπορεί να ισχύει και για έναν νέο που παίρνει υποτροφία από τη Ρόζα και έμμεσα αυτό επεμβαίνει στην πολιτική του συνείδηση. Εκεί όμως εσείς δημιουργείτε θέμα ηθικό. Ε, λέω ότι δεν μπορείτε να μιλάτε όταν κάνετε τα ίδια και χειρότερα...

6. Απάντησα ήδη για το σε ποιό επίεδο ήταν η ενημέρωση και η συναπόφαση ή ο έλεγχος για τα οικονομικά του Κόμματος. Εγώ ειλικρινά δεν ήξερα, που σημαίνει ότι κανείς δεν ασχολήθηκε με το να μάθω. Κάθε άλλο... Επίσης, ξέρουμε πώς επιμερίστηκε η κριτική. Με φοβερή δειλία που συλλογικές αποφάσεις της ΚΕ και του ΠΓ, της φόρτωσε σε 1 άνθρωπο...

dionperd είπε...

Ας πιάσουμε και το πολιτικό ζήτημα και το νούμερο 7 του ΡΑΤΜ. Αυτή τη στιγμή ΕΓΩ κατηγορώ για συμβιβασμό την ηγεσία του ΚΚΕ, όχι εσύ εμένα...

ΕΓΩ κατηγορώ την ηγεσία του ΚΚΕ για αντιλενινιστικές επιλογές για το κόμμα και την τακτική του, όχι εσύ εμενα.

Εσείς είστε που ντύνετε μια πολιτική συμβιβασμού με τα μονοπώλια και τις επιλογες τους (ΕΕ) με επαναστατικούς βερμπαλισμούς.

Και εν τέλει, αν κάποιος πληρώνεται για όλα αυτά, σίγουρα δεν είμαι εγώ...

κκ-1
τα περισσότερα απαντήθηκαν και για τα κρατικά στελέχη σου είπα ότι συμφωνώ.
Για τη Ρόζα γνωρίζω πολλά διότι γνωρίζω τί συμβαίνει στο χώρο μου και διότι αναγνωρίζω το πρόβλημα αυτό και ψάχνω τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε.

Αν εσείς δε βλέπετε καμία αντίφαση μεταξύ της τάχα μου επικίνδυνης για την α.τ. πολιτικής του ΚΚΕ, και του τρόπου που του φέρεται ως προς επιχειρήσεις, παραγγελίες από άλλες επιχειρήσεις, δάνεια κτλ, ε, τί να πω...

Εγώ ξαναλέω ότι δεν εξηγείται από αυτά η πολιτική του ΚΚΕ, καθώς την πολιτική του ΚΚΕ την συναποφασίζουν έτσι όπως τη συναποφασίζουν εν πάσει περιπτώσει τα μέλη του ΚΚΕ, και σε κάθε περίπτωση οι θέσεις όντως ψηφίστηκαν με 97%. Αλλά λέω ότι όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις του τί είδους πολιτική είναι αυτή, αλλά και σε κάθε περίπτωση αφαιρούν το ηθικό πλεονέκτημα που είχε πάντα το ΚΚΕ, και δε σας επιτρέπουν να κρίνεται τους άλλους με τον τρόπο που τους κρίνετε.

Ανώνυμος είπε...

Σιγα Περδικη. Μη σπασεις κανενα πληκτρολογιο.
Αμα γραψεις δε το ΕΓΩ 3-4 φορες ακομα με κεφαλαια μπορει να αρχισω να πιστευω οτι χριζεις ψυχιατρικης παρακολουθησης και οχι πολιτικης απαντησης. Μαλλον ομως γραφεις γραφεια μπας και τα πιστεψεις και συ ο ιδιος. Τα οικονομικα του κομματος ελεγχονται και κατα οργανωσεις και κενττικα απο τα αρμοδια οργανα τα οποια και λογοδοτουν στο συνεδριο ,τις συνδιασκεψεις κλπ οχι γενικα στο λαο. Στο λαο οφειλουν ενημερωση και επεξηγηση των αποφασεων.
Αντε τωρα ριξε ακομα ενα κλαμα μαζι με ασφαλιτικο οχετο. Απ'οτι φαινεται τις τελευταιες μερες σπασαν τα φρενα σου και σε πηρε η κατηφορα. Δε φανταζεσαι οτι πλεον με οσα λες καλο κανεις στο ΚΚΕ παρα την αντιθετη στοχευση σου.
Keep walking λοιπον.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. να σου θυμισω οτι δεν εχουμε ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ αλλα καπιταλισμο στο ιμπεριαλιστικο σταδιο με ανισομετρη ανα πτυξη και ενδιαμεση θεση στην ιμπεριαλι στικη πυραμιδα. οποτε δεν ειμαστε με τον ΚΑΟΥΤΣΚΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΣΤΑ ΙΝ που εισαι εσυ και η συμμορια Συνεχισε να γραφεις γιατι χανεις την ψυχραιμια σου και εισαι αποκα λυπτικος ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. στο ριζοσπαστη δεν υπηρχανε εργαζομενοι υπηρχανε μελη του κομματος που πηγανε εκει εθελοντικα. Και ητανε απο την δεκαετια του 80 λαθος να πληρωνονται με την συλογικη συμβαση και να περνουνε πιο πολλα απο τον Γ.Γ τους βουλευτες και τον διευθυντη του ριζοσπαστη. Μελη του κομματος που το ειδανε σαν καρριερα και πηγανε το κομμα στα αστικα δικαστηρια προκειται για ΞΕΦΤΙΛΑ. θα ανταμειφθουνε βεβαια απο την αστικη ταξη για την προδοσια τους ΑΞΙΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η συζήτηση έχει σιγά σιγά ολοκληρωθεί.Η ανακύκλωση των ίδιων θεμάτων δε βοηθά κανέναν.Όπως επίσης και η αναφορά σε θέματα άσχετα με την ανάρτηση που έχουν αναλυθεί επανειλημμένως.Εδώ θα είμαστε και σε επόμενα κείμενα υποθέτω.

Αντ'αυτού

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. παμε ξανα. Εξοδος απο την Ε.Ε χωρις ΛΑ ΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ βοηθαει τμηματα της αστικης ταξης που εχουνε συμφεροντα με ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ και Τ.Ε. οποτε λαθος πορτα χτυπησες η σωστη πορτα για αυτο που ζητας ειναι στο ΑΝΤΑΡΙΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

v4 είπε...

Καλο ειναι να βλεπουμε τι λενε οι ανθρωποι που ΕΖΗΣΑΝ τον εμφυλιο και τον δεκεμβρη και οχι μονο να πεταμε ευκολα θεωρηματα απο το pc:

-Ζήσατε από πολύ κοντά και τον κόκκινο Δεκέμβρη του ’44... -Terroriste et terrorisé… Τον Δεκέμβρη ήμουν εσωκομματικός διαφωτιστής. Οι Σοβιετικοί θέλαν η Ελλάδα να είναι μπουρδέλο, στέλναν θολά μηνύματα. Θυμάμαι τον Σιάντο πριν τον Δεκέμβρη μετά από μια συνέλευση για το «τι θα κάνουμε» όπου άλλοι έλεγαν ένοπλο, άλλοι ό,τι να ναι. Όταν τον ρώτησα: «Τι σύνθημα θα ρίξουμε; Στηρίζουμε την αστική δημοκρατία;» – ο Σιάντος είπε: «Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι». Ό,τι να ναι! Μετά ήρθε ο Ζαχαριάδης που ήταν σχιζοφρενής – Μάρτη του ’45. Τον Δεκέμβρη του ’45 εγώ πλέον φεύγω... Από το ’45 έκοψα κάθε σχέση με την ενεργό πολιτική. Το ελληνικό Κομουνιστικό Κόμμα ήταν σχιζοφρενικό. Από τη μία έκανε αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη ήταν η Ο.Π.Λ.Α. που εκτελούσε τους πάντες. Στο αντάρτικο ήταν καλή η βία ενάντια στους κατακτητές αλλά όχι ενάντια στους συναγωνιστές. Τον Δεκέμβρη η Ο.Π.Λ.Α. μας εξετέλεσε όλους, αρχειομαρξιστές, τροτσκιστές... Οι τροτσκιστές πίστευαν πως ο κόσμος και ο πόλεμος ήταν ιμπεριαλιστικός, πίστευαν στη «μη αντίσταση». Τους τρώγαν βέβαια όλους... Τον Δεκέμβρη κατάλαβα τι λάθη έκανε το Κόμμα... Αργότερα δημοσίευσα μια μελέτη για τον Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες.
Κώστας Αξελός

http://www.lifo.gr/team/retrolifo/51933

Ανώνυμος είπε...

@v4

Πώς και δεν έβαλες κανένα λινκ για το Μελιγαλά;Θα μπορούσα να βάλω εκατοντάδες link για το Δεκέμβρη,τον εμφύλιο,την ΟΠΛΑ κλπ αλλά από τη lifo η αλήθεια είναι δεν έχω.
Αλλά το να λες ότι το Δεκέμβρη η ΟΠΛΑ εκτελούσε και να μη μιλάς για τους Άγγλους ξεπερνά αρκετά όρια.Αλλά δεν είμαι και φιλόσοφος να ξέρω.

mariori

Neophyte_commie είπε...

Remember To: Όταν ξαναπεράσω από το εκλογικό κέντρο να κολλήσω: «Ο Τσακ Νόρις μπορεί να ανεχθεί τον Περδίκη.» (Μαρούσκα, γράφε.)

Ανώνυμος είπε...

5.04 ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ. η ΕΣΣΔ καθολου δεν ηθελε η ΕΛΛΑΔΑ να ειναι μπαχαλο. Μπαχαλο εγινε απο τις αυταπατες του ΕΑΜ και της τοτε ηγεσιας του ΚΚΕ οτι πρεπει πρωτα να μεσολαβησει αστικοδημοκρατικο σταδιο. Η ομιλια του Γ.ΣΙΑΝΤΟΥ στην 44η συνδιασκεψη της ΠΕΕΑ τα εξηγει ολα 2ος τομος ιστοριας σελ.618 πανω σε αυτη την λογικη υπογραψανε τις εγκληματικες συμφωνιες ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ δεν διεκδικησανε την εξουσια τον οκτωβρη του 1944 Δωσαμε τα δεκεμβριανα μονο με το ΕΦΕΔΡΙΚΟ ΕΛΑΣ σε χρονο που διαλεξε ο αντιπαλος και υπογραψαμε στην ΒΑΡΚΙΖΑ χωρις να εχει πεσει ντουφεκια στην υπολοιπη χωρα. ο σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Δεν ητανε καθολου σχιζοφρενης γυρισε μετα απο 8.5 χρονια αλυγιστος και οδηγησε στην ΕΠΟΠΟΙΙΑ του ΔΣΕ που παρα την καθυστερηση απο τις αυταπατες και τα φουμαρα το 1944 θα ητανε πολυ διαφορετικη η εξελιξη αν δεν ειχε συμβη η προδοσια της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΙΤΟ το 1948 που μας εκλεισε τα συνορα. αποτελει αισχος και αλητεια ολος αυτος ο οχετος και ασεβεια στους νεκρους του αγωνα ΑΘΛΙΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ για τον πολεμο και βεβαια ηταν ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ μεταξυ χωρων που ειχανε ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

ΟΚ ΡΑΤΜ, ας σφυρίξουμε λήξη, φτάνει να μη μπω αύριο εδώ και δω ότι εν τη απουσία μου άρχισε καινούριος γύρος βρισίματος. Δε θυμάμαι πάντως ποτέ να ζητήθηκε από την ΚΟΒα μου γνώμη το 2007 αν πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις σε 902 και Τυποεκδοτική... Η ενημέρωση ήταν πάντα κατόπιν εορτής και σε πολύ γενικές πληροφορίες.

Επίσης, η γνώμη μου είναι ότι όταν διορθωθεί το ΚΚΕ, ή αν/όταν γίνει καινούριο ΚΚ στην Ελλάδα, έτσι όπως το θέλουμε εμείς οι οπορτούνες, δε θα πρέπει να κρύβουμε κάτω από το χαλί ότι κάναμε λάθος στο ΚΚΕ.

Δε θεωρώ ότι κάνει κακό στο ΚΚ και στο ΚΚΕ γενικότερα να λέμε ότι το δάνειο της Εθνικής, γύρω στο 2010, δεν είναι και τόσο καλό σημάδι για την επικινδυνότητα της πολιτικής του γραμμής.

Μπορεί να κάνω λάθος και να είναι άσχετο, αλλά δεν κάνω κακό στο κόμμα με το να το θέτω στη συζήτηση.

Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να γίνεται συζήτηση χωρίς να αποδίδονται προθέσεις στις διαφωνίες. Και αυτό το έλεγε η ίδια η Αλέκα στο κλείσιμο του 15ου. Άλλο που στο 19ο ανακάλυψε αμόρφωτους, και άλλους που έκρυβαν τη διαφωνία τους...

Καλή εβδομάδα σε όλους.

zoot horn rollo είπε...

200ρίσαμε...δε θα σε βρίσουμε, μην ανησυχείς. Αλλά το ωραίο είναι που σφυράς λήξη και ξαναρχίζεις.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ δεν ανακαλυψε αμορφωτους. υπηρχανε διαφωνουσανε σε καθε αλλαγη απο το 1994 υποκρινοντουσαν και το 2012 νομιζανε οτι ηρθε η ωρα να χτυπησουνε παιζοντας το ταχα τιμητες του 15ου συνε δριου Αρε κουνια που σας κουναγε. Και με το καλο η δημιουργια κομματος απο τους ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΔΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 209   Νεότερο› Νεότερο»