Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015

Όχι Όχι Όχι

Καταρχάς μια σύντομη εισαγωγή, από ένα μήνυμα που μου έστειλε σφος αναγνώστης του μπλοκ και τον ευχαριστώ και δημοσίως για αυτό.

Εκείνοι που μέχρι χθες σου έλεγαν
"μαζί τα φάγαμε"
τώρα ετοιμάζονται να σου πουν
"μαζί το ψηφίσαμε"
το νέο μνημόνιο που φέρνουν

Μην παγιδεύεις την ψήφο σου
ούτε στο "ναι" τους
ούτε στο "όχι" τους

Πες το δικό σου ΟΧΙ
Στη συνέχεια αυτό, που γράφτηκε για το Ατέχνως και το αναδημοσιεύω
Το μεγάλο ΝΑΙ και το μεγάλο ΟΧΙ

Έρχεται λοιπόν η στιγμή που καλείσαι να πεις το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι», αλλά βλέπεις πως δε διαφέρουν πρακτικά σε τίποτα μεταξύ τους. Και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, που θα μοιράζουν οι κομμουνιστές έξω από τα εκλογικά τμήματα, μπορεί να λογιστεί ως άκυρο στη δική τους καταμέτρηση, αλλά είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να ακυρώσεις το κάλπικο δίπολο που έχουν στήσει και να πεις:

ΟΧΙ σε κάθε μνημονιακή συμφωνία, κυβέρνησης κι εταίρων-δανειστών.

ΟΧΙ στα εκβιαστικά διλήμματα.

ΟΧΙ στην καρμανιόλα ΟΧΙ και στη λαιμητόμο.

ΟΧΙ σε όλα που κουρέλια κάνουν τα όνειρά μας.

ΟΧΙ σε όσα μας ζωγραφίζουν παύλα-τελεία, για να χωρέσουν τη σκέψη μας σε έτοιμους, προκατασκευασμένους πόλους, χωρίς ουσία.

ΟΧΙ στο φόβο και την τρομοκρατία των εργοδοτικών απειλών, υποδείξεων, υποχρεωτικών αδειών, κοκ, στους χώρους δουλειάς.

ΟΧΙ στον υστερικό φόβο, που καλλιεργούν τα κανάλια, περιμένοντας τη σπορά των εκφασισμένων κι αποχαυνωμένων συνειδήσεων που διαμορφώνουν.

ΟΧΙ στο ελληνικό Μεϊντάν και τα άσφαιρα πυρά των αγανακτισμένων.

ΟΧΙ στον εμπαιγμό και την κοροϊδία της κυβέρνησης, που υποτιμά τη νοημοσύνη μας και μας πλασάρει νέο μνημόνιο σε «αντιμνημονιακό» περιτύλιγμα.

ΟΧΙ στη λογική του μικρότερου κακού, που φέρνει πάντα, με μαθηματική ακρίβεια, το μεγαλύτερο.

ΟΧΙ στη φυλακή της ΕΕ, που σημαίνει μνημόνια διαρκείας για τους λαούς της Ευρώπης.

ΟΧΙ στις αυταπάτες πως η λυκοσυμμαχία αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, με διαπραγμάτευση και εκλογικές διαδικασίες.

ΟΧΙ στα μνημόνια, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

ΟΧΙ στη διαχείριση του συστήματος που γεννά την αδικία και την εκμετάλλευση, μαζί με όλα τα παραπάνω, όπως το σύννεφο τη βροχή.

ΝΑΙ, ένα μεγάλο ΝΑΙ στην ελπίδα και την προοπτική που δίνει ο δρόμος, το οργανωμένο, μαζικό κίνημα, ο ιστορικός ρόλος της τάξης μας, η ρήξη με όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και την εξουσία του κεφαλαίου.

Αυτή είναι η πιο ισχυρή λαϊκή εντολή. Αυτός είναι ο πραγματικός μονόδρομος που οφείλει να βαδίσει ο λαός μας.

Τρίτο και τελευταίο, η προαναγγελία του αυριανού ζωντανού σχολιασμού της εκλογικής/δημοψηφισματικής μέρας από τους συνεργάτες και τη συντακτική ομάδα του Ατέχνως.

Αυτή την Κυριακή ψήφισε άκυρο. Και ύστερα ζήσε το δημοψήφισμα με την ακυρότητα του Ατέχνως και το ζωντανό σχολιασμό της συντακτικής ομάδας και των συνεργατών του. Από το πρωί (μετά τον πρώτο καφέ) ως τα βραδινά αποτελέσματα και τη χώνεψη της πίτσας. Αυτήν την Κυριακή ψηφίζουμε Ατέχνως, χωρίς αυταπάτες και χωρίς το "κύρος" του Μέγκα.

Ατέχνως: με την εγκυρότητα των αλμάτων του Κώστα Κουκουδήμου


2 σχόλια:

ΣτΠ είπε...

Δεν έχουμε καμία βεβαιότητα για τίποτα. Το μόνο που έχουμε είναι ένα θεωρητικό εργαλείο, την πίστη μας στον άνθρωπο και τις δυνάμεις του, και 5 δράμια μυαλό να βλέπουμε τα πράγματα και να κρίνουμε.

Δεν με νοιάζει τι πίεση νιώθει ο ΣΥΡΙΖΑ από τους δανειστές "εταίρους" του. Μόνος του επέλεξε να παίξει στο γήπεδό τους, με τους κανόνες τους, να ηγηθεί μιας προσπάθειας διαπραγμάτευσης με όρους που εκείνοι βάζουν. Ας το λουστεί - μακριά από εμένα η όποια συμμετοχή και συνενοχή σ' αυτό.

Αντίθετα, με νοιάζει η πίεση που θα νιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα κάτω, από μια κοινωνία που ευθέως θα του πει ότι δεν τον εξουσιοδοτεί εν λευκώ για τίποτα, ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί κανένα νέο μνημόνιο, ευρωπαϊκό ή ντόπιο, δεξιό ή αριστερό.

Δεν θέλω ούτε να υπονομεύσω την κυβέρνηση αλλά ούτε και να της δώσω όπλα, για να τα στρέψει αύριο εναντίον μου με το δικής της έμπνευσης μνημόνιο.

Αν το "ναι" δίνει όπλο στους δανειστές, και το "όχι" δίνει όπλο στην κυβέρνηση, εγώ θέλω να δώσω ένα όπλο στο λαό, και γι' αυτό ψηφίζω άκυρο.

(Από σχόλιο-απάντηση σε μια συζήτηση στο ΦΒ)

faros είπε...

Δεν μας ενδιαφέρει ούτε η τρόϊκα εξωτερικού ούτε η τρόϊκα εσωτερικού !

Μας ενδιαφέρει η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας !

Ψηφίζουμε το δικό μας ΟΧΙ, όπως κι ο λαός το ΄40 είπε το δικό του ΟΧΙ στον φασισμό και τον ναζισμό !