Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Η επόμενη μέρα

Μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για την επόμενη μέρα, χωρίς να έχουμε δει πρώτα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος; Ναι. Γιατί οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις δύο πιθανές καταλήξεις δεν είναι διαφορετικής τάξης και κλίμακας (και για αυτό ακριβώς προειδοποιεί η σημερινή δήλωση του γγ, που τόσο αναμενόμενα παρεξηγήθηκε και διαστρεβλώθηκε). Κι επειδή πρέπει από τώρα η δράση μας κι η προσοχή μας να είναι στραμμένες σε αυτούς.

Μια σφισσα λέει πως έχουμε μια ανόητη αστική τάξη, που έχει αναγάγει σε μείζον ζήτημα κάποιες αμελητέες μικροδιαφορές και σέρνεται στο δημοψήφισμα. Ο redfly απαντάει πως έχουμε μια έξυπνη αστική τάξη, που μαλώνει μεταξύ της. Και θέτει μετ’ επιτάσεως στο τουίτερ το ερώτημα: τι θέση παίρνει ο λάτσης, μεταξύ αρκετών άλλων, στο σημερινό δημοψήφισμα. Το ότι δε διαθέτει στην κατοχή του κάποιο μεγάλο μμε για να δημοσιοποιήσει και να ζυμώσει τη θέση του, δε σημαίνει πως υστερεί σε σημασία (παρά μόνο σε εργαλεία-όπλα για τις μεταξύ τους συγκρούσεις) συγκριτικά με άλλους  καπιταλιστές. Κι εγώ λέω πως έχουμε μια στική τάξη, που έκανε έναν πολύ έξυπνο χειρισμό, φαίνεται να της βγαίνει και τώρα ετοιμάζεται να δρέψει και να απολαύσει τους καρπούς, που θα της αποφέρει.
Ας δούμε πρώτα όμως κάποια ποσοτικά-μαθηματικά δεδομένα.

Το κουκουέ κάλεσε το λαό να ακυρώσει το εκβιαστικό δίλημμα με κάθε πρόσφορο τρόπο: λευκό, άκυρο ή αποχή, θεωρώντας ως πιο συνεπή καταδίκη το δικό του ψηφοδέλτιο με το διπλό «όχι». Ο αριθμός των άκυρων ψηφοδελτίων πιθανότατα δε θα προσεγγίσει το εκλογικό ποσοστό του κόμματος, όχι τόσο εξαιτίας των διαρροών προς το «όχι», αλλά γιατί κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει πχ από κάποιον ετεροδημότη σφο ή φίλο του κόμματος να ξοδέψει μια μικρή περιουσία για να κλείσει τελευταία στιγμή εισιτήρια. Κι όποιος έχει μια στοιχειώδη επαφή με το κόμμα και τα μέλη του, αντιλαμβάνεται πολύ καλά πως η κινητοποίηση και οι απαιτήσεις δεν είναι αντίστοιχες με τις εθνικές εκλογές. Θα ήταν εύκολο βέβαια να κρυφτούμε πίσω από τα παραδοσιακά αρκετά υψηλά ποσοστά της αποχής, για να συμπεριληφθούμε στους μεγάλους νικητές της βραδιάς, αλλά αυτό τον τρόπο σκέψης τον αφήνουμε για άλλες δυνάμεις.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει κι η ανάγνωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων (αν και τα ευρήματά τους χρειάζονται προφανώς φιλτράρισμα και σχετική επιφυλακτικότητα), που δείχνουν ανάμεσα σε άλλα στοιχεία πως το «ναι» έχει το μικρότερο ποσοστό αποδοχής μεταξύ των ψηφοφόρων του κκε, ενώ δίνουν και ένα αρκετά χαμηλό ποσοστό για το «όχι». Που σημαίνει πως τουλάχιστον ένας στους δύο ψηφοφόρους του κόμματος απαντάει άκυρο, κι αυτό αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη αξία, εφόσον προκύπτει ως αυθόρμητη απάντηση, που δεν περιλαμβανόταν αρχικά στο ερωτηματολόγιο –όπως ήταν και το πιθανότερο δηλ. Σε μια άλλη δημοσκόπηση, το άκυρο εμφανίζεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό κοντά στο 2,5%, επίσης ως αυθόρμητη απάντηση.

Τι ισχύει όμως για τους δύο πόλους του δημοψηφίσματος; Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πολύ οριακές διαφορές, στα όρια του στατιστικού λάθους, μεταξύ του ναι και του όχι. Που σημαίνει πως είτε δεν έχουν σαφή εικόνα και προσπαθούν να μην εκτεθούν, είτε πως εμφανίζουν το δημοψήφισμα ως αμφίρροπο ντέρμπι, για να εντείνουν την πόλωση, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των αναποφάσιστων και αμφιταλαντευόμενων και για τους δύο πόλους του διλήμματος. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχικές εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων και των στοιχηματικών εταιριών για σχετικά εύκολη επικράτηση του «ναι» , είτε δεν απηχούν την πραγματικότητα, είτε έχουν ανατραπεί πλήρως σε αρκετές περιπτώσεις. Και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να καθοριστεί από την περίφημη σιωπηλή πλειοψηφία, που δεν εκφράζεται απαραίτητα ανοιχτά στους δρόμους και τους συσχετισμούς των δύο συγκεντρώσεων. Θέλω να πω δηλ πως η μεγάλη συγκέντρωση-συναυλία του «όχι» προχτές, μπορεί εύκολα να εξισορροπηθεί από κύματα τρομαγμένων νοικοκυραίων ή πολύ πιο απλά, από την ψήφο της επαρχίας. Αν και η δική μου εντύπωση εξακολουθεί να είναι πως το «όχι» διατηρεί κάποιο προβάδισμα.

Κι έτσι λοιπόν επιστρέφουμε στην εκτίμηση που διατυπώθηκε στην εισαγωγή. Καταλαβαίνω πολύ καλά πως για κάποιους αμύητους ψηφοφόρους, ακόμα και το «όχι» μπορεί να αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την υπερνίκηση της καλλιεργούμενης τρομοκρατίας από το μαύρο μέτωπο καναλιών, δανειστών και αστικής τάξης (στη μεγάλη της πλειοψηφία). Αλλά η ψήφος δεν μπορεί να μένει στο επίπεδο του ετεροπροσδιορισμού, χωρίς να αξιολογηθεί και το «θετικό μήνυμα» που δίνει.


το πραγματικό ψηφοδέλτιο
Κι από αυτή την άποψη εκτιμώς πως η αστική τάξη έκανε έναν πολύ έξυπνο χειρισμό, που φαίνεται να της βγαίνει και να τη βγάζει κερδισμένη σε κάθε ενδεχόμενο, σε μια λεγόμενη win-win situation, κορώνα κερδίζει το κεφάλαιο, γράμματα χάνει ο λαός. Και αν με το «ναι» είναι φανερό πως ο λαός βάζει οικειοθελώς το κεφάλι του στη θηλιά, η επικράτηση του κυβερνητικού «όχι» καταφέρνει να τον πνίξει στον ασφυκτικό εναγκαλισμό του σύριζα, που θα σβήσει κάθε υποψία κινητοποίησης για τους επόμενους μήνες. Η αστική τάξη καταφέρνει με άλλα λόγια να πιάσει με ένα τρυγόνι πολλούς σμπάρους: να περάσει αβρόχοις ποσί μια συμφωνία, που φαινόταν να προκαλεί κάποιους τριγμούς στον κυβερνητικό λόχο. Να δυναμώσει και τους δύο πόλους του συστήματος, που φαίνονταν να φτάνουν με αρκετές δυσκολίες σε αυτό το σκόπελο. Να εγκλωβίσει τον κόσμο κάτω από ξένες σημαίες, σε δύο «αντιμαχόμενα» στρατόπεδα, που εκπροσωπούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και να δέσει χειροπόδαρα το μαζικό κίνημα, που θα βαυκαλίζεται με το νανούρισμα της μεγάλης νίκης, για το επόμενο χρονικό διάστημα.


Αυτή είναι η κατάσταση και οι κίνδυνοι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι αυτά είναι τα θέματα που θα συζητάμε την επόμενη μέρα. Μια μέρα που βρίσκει πολύ ανεβασμένο τον πήχη των απαιτήσεων και της δυσκολίας για τις οργανωμένες, ταξικές δυνάμεις.

20 σχόλια:

zoot horn rollo είπε...

Πολύ εύστοχο κείμενο. Πράγματι, με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια οι αστοί.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται πως ο εσωτερικός συσχετισμός επιρροής μεταξύ των δύο πολιτικών εκφραστών του αστικού κόσμου, από 47.37% (τΣύριζα, κλπ) προς 41.01%(ΝΔ, κλπ) θα πάει σε σχέση 61% προς 39%. Βέβαια τα ποσοστά αποχής δεν είναι καθόλου καλά για τους νικητές, καθώς κινούνται στο ...43% σε σχέση με το 36.3% του Ιανουαρίου, δηλαδή διαφορά +6.7%!
Πολύ καλά φαίνεται να πηγαίνει το μαχητικό άκυρο που εκφράζεται από την διαφορά σημερινού 4.8% μείον το άκυρο 1.8% του Ιανουαρίου, δηλαδή 3%.
Αρα η αποδοκιμασία στα δύο στρατόπεδα φαίνεται πως φτάνει στο 6.7+3=9.7% κι αυτό εκφράστηκε κύρια από τις πολιτικές δυνάμεις, που κάλεσαν σε τέτοια στάση, το ΚΚΕ, το ΚΚΕμ-λ και κάποιες μικρότερες ομάδες.
Την γραμμή του ΚΚΕ φαίνεται πως υλοποίησε πάνω από το 50% των ψηφοφόρων του ενώ ένα μέρος των λευκών πρέπει να ανήκει επίσης σε οπαδούς του ετεροδημότες, που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν. Το υπόλοιπο από το 9.7% προφανώς δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική έκφραση, αλλά εξ αντικειμένου συμπαρατάχτηκε με το Κόμμα σαν κύρια πολιτική δύναμη εδώ, και αυτό αποτελεί ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.
Κατά τα άλλα το 60% περιμένει τώρα την ελπίδα..., τρέμε "γραφειοκρατία των Βρυξελλών"!
Πολιτικά, μπορώ να πω ότι η αμερικανόφιλη μερίδα του κεφαλαίου κατήγαγε θριαμβευτική νίκη απέναντι στην φιλοευρωπαϊκή, και οι δύο μαζί θριάμβευσαν ακόμη μια φορά εις βάρος του ελληνικού Λαού, που θα πάει ακόμη πιο πίσω, ακολουθώντας πάντα τον ισχυρό και τον νικητή, άρα ...νικητής κι αυτός!!!!
Το ΚΚΕ κατάφερε να χώσει στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο, που ήταν ....εκτός Νόμου(!), εναντίον όλων των αστών, των αμερικανών, των γερμανών κεφαλαιοκρατών, και από κοντά εναντίον του κεκραγμένου αντικομμουνισμού "δεξιών" τε και "αριστερών".
Σε αυτή τη μάχη έχασε φίλους και ελάχιστα μέλη, αλλά κέρδισε πολλούς περισσότερους προσβλέποντας ότι με την πάλη του κάποια στιγμή θα εκφράσει την οργή των εξαπατημένων.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

A, κάτι ξέχασα: Οι χρυσαυγήτες γιατί χώθηκαν κάτω από το κρεββάτι τους;
Δε νίκησαν κι αυτοί; Τι γίνανε;
Η μήπως θεωρείται ότι στερούνται, προς το παρόν, αντικειμένου;

Αναυδος είπε...

το 54%-46% έγινε 61%-39%

Αναυδος είπε...

Το 54%-46% έγινε 61%-39% ή η διαφορά από 8πμ ανεβηκε στις 22πμ, ωστοσο Δεν είναι όμως τοσο εντυπωσιακη οσο φαινεται

Νικη αναμφισβητητα του Συριζα αλλα με κοντη διαρκεια μεχρι την αφιξη της συμφωνιας. Η ουσια είναι ότι πλεον ολοι ναι-όχι εκλιπαρουν για μια συμφωνια. Ωστοσο το ατυχημα δεν μπορει να αποκλειστει ειτε σαν καθυστερηση ειτε σαν διακοπη συνομιλιων. Εκει οι εξελιξεις θα είναι ανεξελεγκτες

Αναυδος είπε...

εφτασαν και τα πρωτα συγχαρητιρια (οι συμμαχοι στην ευρωπη)

http://news.in.gr/world/article/?aid=1500010220

Ανώνυμος είπε...

Δειτε την απαντηση Συριζαιου στον Κουμπουρη στην Ερτ.
Του λεει ο Κουμπουρης. Οτι και αυτοι που ψηφισαν οχι, δεν ενστερνιστηκαν προφανως αυτα που ειπε το ΚΚΕ για το καλπικο οχι αλλα δεν πρεπει να αφησουν την κυβερνηση να ερμηνεψει το ΟΧΙ τους που ειναι ενπολλοις οχι στα μνημονια γενικα σε ΝΑΙ σε δικο της μνημονιο.
Απαντα ο συριζαιος. Οτι ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΕΡΜΗΝΙΩΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΟΧΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΠΛΗΝ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. (οτι ακριβως εγραψα πριν 2 μερες!)
Δυστυχως ο πολιτικος χρονος τρεχει τοσο που φιλοι του κομματος που επελεξαν το "δικο τους οχι" συντασομενοι με το κυβερνητικο οχι θα γινουν κοψοχερηδες μεσα σε λιγες ωρες. Ελπιζω να ειναι απο αυριο στο δρομο και να μην τους παρει απο κατω.
Επισης κανενα ελεος, καμια συμπονια για την ηγεσια των πρασινοφρουρων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των λοιπων ναυαγιων καθως και για τα ρεταλια της ΑΚ και κυβερνητικων αναρχικων που απο κοινου με τους ναζι στηριξαν και εσπειραν αυταπατες για το καλπικο δημοψηφισμα και το ψευτικο οχι ωστε να κανουν το λαο συνενοχο. Ηδη πολυς κοσμος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αναρχικων τους φτυνει. Πολλοι επαιρναν το ακυρο του ΚΚΕ ή ερχονταν στο εκλογικο τμημα αλλα δεν ψηφιζαν απλως μας πλησιαζαν και μας ελεγαν οτι σε αυτο εχουμε την πιο σωστη σταση.
Μαζικο ανοιγμα και σε αυτον τον κοσμο. Να μην τους χαρισουμε κανεναν.

ratm

Απλός Στρατιώτης είπε...

Μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας ας κάνω και γω την τοποθέτησή μου.
Ομολογώ, το είχα γράψει και δω, ότι ήμουν αρκετά προβληματισμένος ως προς το αν βοηθείται η τακτική μας, που μέσα σε αυτή είναι ενταγμένο το άκυρο, από την απόφαση για άκυρο. Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για την πολιτική ορθότητα της επιλογής μας για άκυρο εξ αρχής. Γι'αυτό είχα και αυτό τον προβληματισμό.
Όσο όμως πέρναγαν οι μέρες και έβλεπα πως θα το αξιοποιήσει το όχι η κυβέρνηση, τόσο πιο πολύ μου κάμπτονταν οι όποιες "αντιστάσεις".
Μάλιστα, ανεξάρτητα του αν θα έβγαινε ναι ή όχι, όσον αφορά τις εξελίξεις θα είχαμε τα εξής τεινά:
Βγάινει ναι: Άρα πάμε, λογικά, σε εκλογές, η κυβέρνηση καλεί τον κόσμο να την στηρίξει για να μην κλείσει η "αριστερή παρένθεση", οι του εξωκποινοβουλίου εξαϋλώνονται με την στάση τους για το όχι, και εμείς την βγάζουμε με αμυχές.
Βγαίνει όχι: Πάμε σε νέο μνημόνιο, άρα δικαιωμένοι απο τις εξελίξεις και οι εξωκοινοβουλευτικοί εξαϋλώνονται.
Πέρα από την ορθότητα της πολιτικής απόφασης, τελικά και σε θέμα τακτικής ήταν σωστή η επιλογή του άκυρου.
Πάμε τώρα στα σημερινά.
Ομολογώ οτι δεν περίμενα τόσο ποσοστό για το όχι, το Σάββατο το έβλεπα 65-35 υπερ του όχι, αλλά μετά από μια "τρομοκρατική" εβδομάδα μου έκανε εντύπωση το όχι.
Θα έχει ενδιαφέρον να βγει ένα ποστ του σφυροδρέπανου μόνο πάνω στα γεγονότα τις τελευταίας εβδομάδας. Πάντως εν γένει χάρηκα που δεν τρομοκρατήθηκε πολύ ο κ΄σομος.
Ειλικρινά χαίρομαι που έριξα άκυρο 100% πεισμένος και λυπάμαι τους "συντρόφους" που πανηγύριζαν στο Σύνταγμα με τις σημάιες του ΣΕΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ώρα που ο σφος Αλέξης έλεγε σε όλους τους τόνους ότι ο κ΄σομος δεν ψήφισε για ρήξη και ανατροπή, αλλά για ένα κουρεματάκι. Σενιάρισμα βρε αδερφέ!
Τώρα αν στο γιουρογκρουπ τους πουν take it or grexit θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τί θα γίνει...
Αλλά υπομονή λίγες ώρες!

Σοφχοζ είπε...

Το ΚΚΕ μπορεί να έχασε κάποια μέλη και ψηφοφόρους, αλλά έδωσε γερά μαθήματα ενάντια στον οπορτουνισμό και τον καιροσκοπισμό που τον χαρακτηρίζει.Δε χάιδεψετε τα αυτιά του κόσμου.Εναντιώθηκε σθεναρά στον Ιμπεριαλισμό χωρίς να φοβηθεί το κόστος.Για άλλη μια φορά απέδειξε ποιος παλεύει για την ευμερία της κοινωνίας και ποιος φορώντας τόσα διαφορετικά προσωπεία(από ακροδεξιά μέχρι ακροαριστερά) θέλει να την υποδουλώσει, να την εκμεταλλευτεί και να την στείλει (για πλάκα) στη χρεωκοπία.Μόνο με αυτή τη στάση μπορεί να βγει κερδισμένο ένα ΚΚ και στο τέλος θα βγει.
Υ.Γ:Δεν είμαι μέλος.Και στις τελευταίες εκλογές έκανα το λάθος να απέχω

Poe είπε...

"Το ΚΚΕ μπορεί να έχασε κάποια μέλη και ψηφοφόρους"

Καλα δεν σημαινει πως ολοι οσοι δεν ψηφισαν την προταση του για το δημοψιφησμα οτι δεν ειναι κκε πια, κρινοντας δηλαδη απο εμενα και απο καποιους αλλους που ξερω.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Αμα "επιστρέφουν οι Λαοί" της Λεπέν,
...εμείς ώρα να του δίνουμε!
-----------------------
Σοφχόζ, και Στρατιώτη, πόσο σας καταλαβαίνω....
Αν δεν πάθουμε δε θα μάθουμε.
Κι αν δεν πυρωθεί στο καμίνι, και δε σφυρηλατηθεί, ο σίδηρος, δεν θα γίνει ατσάλι.
Είμαι ενθουσιασμένος.
Το ΚΚΕ βγήκε νικητής από την πιο ύπουλη και ολοκληρωτική επίθεση, που έχω δεί να δέχεται όσο ζω. Γιατί σήκωσε το γάντι, και βγήκε στη μονομαχία.
"Επαναστατικά" κόμματα, που δε μάχονται, και καταφεύγουν σε "ερμηνείες" στάσης, για τις οποίες "χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι" γρήγορα θα εκμετρήσουν το ζείν.
Σοφή στους σοφούς είναι η στάση. Και όχι οι ερμηνείες.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κουτσουμπας δεν έπρεπε να παει στην συσκεψη των πολιτικων αρχηγων. Σε μια στιγμη που ετοιμαζεται η σφαγή του λαού ανεξάρτητα αν θα κλείσει ή όχι η συμφωνια, σε μια στιγμη που καλλιεργειται ενα αηδιαστικο κλιμα εθνικης ομοψυχιας, το κλιμα στο συνταγμα χαρακτηριστικο (ελληνικες σημαιες, τσαμικα κ.α.) το κεντρικο ζητουμενο ειναι η εθνικη συνενοηση, η εθνικη συστρατευση. Αυτο ειναι και το αντικειμενο της συσκεψης τωνπολιτικων αρχηγων. Τι κανει το ΚΚΕ στην σύσκεψη αναρωτιεμαι. Δεν καταλαβαινει ότι σε μια τετοια στιγμη μπαίνει στο καδρο της εθνικης συστρατευσης, Για συμβολικους λογους έπρεπε να δηλωσει ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετεχει γιατι δεν συναινει στον σφαγιασμο του λαου. Αυτην την στιγμη ο ρολος του ΚΚΕ ειναι στα εργοστασια και στο κινημα όχι στους διαδρομους του ΜΑξιμου

Καμιλο μπερνερι

Ανώνυμος είπε...

Καλα εκανε και πηγε. Πρεπει να ξερουμε τι σκατα λενε εκει μεσα και εξαλλου χωρις εμας θα τους ηταν ολα πιο ευκολα. Απ'οτι ακουω χαρασουν εθνικη γραμμη και ενιαια ελληνικη προταση που μονο το ΚΚΕ δεν θα υπογραψει. Αρα απο το καδρο βγαινουμε ετσι και αλλιως. Επιπλεον εκει δεν ειναι ουτε η ΧΑ. Αν αρνουμασταν να παμε θα διναμε αλλοθι για τα 2 ακρα κλπ. Ειναι πονηροι οι καιροι. Χθες ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αστυνομια σε αγαστη συνεργασια προσπαθουσαν να μας φιμωσουν.
Ειναι φανερο οτι χαλαμε τη σουπα γι'αυτο επιδιωκουν απομονωση και τσακισμα μας. Η υπαρξη της ΧΑ ως το αλλο "ακρο" αυτο θα υπηρετησει. Γι'αυτο θεωρω οτι καλως καναμε και πηγαμε.

ratm

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

ratm (3:49),
πήρες τα λόγια από το στόμα μου, 100%. Ακριβώς έτσι!

orthodox είπε...

Εννοείται ότι καλά έκανε και πήγε!
Όχι μόνο γι' αυτό που λέει ο ratm αλλά και γιατί εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να επαναλάβει άλλη μια φορά ποια είναι η θέση του κόμματος, να επισημάνει και τώρα τι σήμαινε το όχι, να ξανακαλέσει τον κόσμο σε συστράτευση με την ελάχιστη προβολή που του έδωσαν για τη δήλωσή του.

Είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να ακούγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η ταξική γραμμή πάση θυσία, όσο κι αν λοιδωρείται.

Γ.Κ. είπε...

" Καλα δεν σημαινει πως ολοι οσοι δεν ψηφισαν την προταση του για το δημοψιφησμα οτι δεν ειναι κκε πια, κρινοντας δηλαδη απο εμενα και απο καποιους αλλους που ξερω."

Ετσι ειναι Poe για τους φιλους του κομματος. Αντιθετα για τα μελη, συμφωνω οτι ειναι διαφορετικα τα πραγματα και εκει χρειαζεται αυστηροτητα.

Εξαλλου αν, ας πουμε, υπαρχουν καποιοι συντροφοι που "λυγισαν" και επεσαν θυμα των "αυταπατων" του ΟΧΙ μεσα στην μικροτητα και την ταπεινοτητα μας, τοτε τι να πουμε και για αυτους τους κυριους ;

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/1867567/epistoli-tou-fintel-kastro-ston-alexi-tsipra

https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2015/07/04/%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF/

http://www.enikos.gr/international/327810,Sygxarhthria-toy-Raoyl-Kastro-ston-Tsipra-.html

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Μισές αλήθειες αραδιάζεις, Γ.Κ.
Είναι κι άλλοι, που (καθόλου δεν) έπεσαν θύματα των αυταπατών του ΟΧΙ: η Λεπέν, ο Φαράντζ, ο Κρουγκμαν, κλπ.

Πολλή φτήνεια, αδερφέ!

poexania είπε...

Δεν θεωρω οτι επεσα θυμα αυταπατης και δεν μετανιωσα για το οχι μου, ηταν οχι σε καποιο μνημονιο και επουδενι δεν πιστευω πως ηταν ναι σε ενα αλλο μνημονιο. Την λογικη μου την εχω αναπτυξει σε σχολια σε παλιοτερο αρθρο. Απλα ουτε τελειοτητα απαιτω απ το κομμα οπως αυτο δεν απΑιτει τελειοτητα απο μερους μου ουτε ταυτιση 100/100.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΛΗΣΕΣ ΣΩΣΤΑ ΠΟΕΧΑΝΙΑ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΧΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΚΥΡΟ, ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝΤΕΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ.

ΠΑΛΙ ΚΚΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΧΙ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

zoot horn rollo είπε...

Αν υπἀρχει επιθετικότητα είναι προς κάποιους πονηρούς "αυθεντικούς"-μνημονιούληδες, λίγο ΕΑ-λίγο ΑΝΤΑΡΣΥΑ-λίγο ΣΥΡΙΖΑ κτλ. που ψάχνουν ευκαιρία, κι όχι σε ανθρώπους με διαφορετική οπτική αλλά ειλικρινά κοντα στο ΚΚΕ, οπότε όντως αχρείαστες οι "αγριάδες" μεταξύ μας. Έτσι κι αλλιώς τρέχουν οι εξελίξεις, δε χανόμαστε, θα τα λέμε...