Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Τρία σημεία

(με αφορμή και την ανακοίνωση της κετουκε)

Η αλήθεια είναι πως έχουν ειπωθεί κι αναλυθεί σχεδόν τα πάντα. Το βάρος τώρα πέφτει στις πράξεις, και τη συζήτηση, όχι μεταξύ μας, αλλά με τον κόσμο, που διψάει να ακούσει, να μάθει, να βρει μια διέξοδο, και καλείται σε αυτόν τον κρίσιμο κόμβο να ξεπεράσει τους φόβους του και προκαταλήψεις χρόνων. Το άνοιγμα αυτό όμως, με την πρόταση του κόμματος για ρήξη με την εε, το κεφάλαιο και την εξουσία του, αναδεικνύει με τη σειρά του καινούριες δυσκολίες και σκοπέλους, ανατροφοδοτεί τη θεωρητική σκέψη και την προσανατολίζει στα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκειά του. Με αφορμή λοιπόν την ανακοίνωση της κετουκε που δημοσιεύει σήμερα ο κυριακάτικος ρίζος και με κίνδυνο να επαναληφθούν κάποιες ιδέες και να μοιάζουν κοινότυπες, η κε του μπλοκ σημειώνει και υπογραμμίζει τις εξής τρεις πτυχές:

-Πρέπει να σημάνει συναγερμός, άμεσος και καθολικός ξεσηκωμός, γενική παγκινητοποίηση για την υπεράσπιση των κατακτήσεων που απέμειναν και απειλούνται, αγώνας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, που δεν έχουν τέλος, ούτε λιγοστεύουν με διαπραγμάτευση, αλλά έρχονται λίγα-λίγα, κομμένα φέτες, για να περάσουν πιο εύκολα, και στην πορεία πληθαίνουν και φέρνουν κι επιδόρπιο. Κινητοποίηση και λαϊκή επαγρύπνηση ενάντια στη θερινή ραστώνη –στην οποία υπολογίζει η κυβέρνηση, για να περάσει χωρίς αντιδράσεις τα προαπαιτούμενα από τα θερινά τμήματα της βουλής- ενάντια σε παλιά και νέα αναχώματα, που λειτουργούν ως εφεδρείες του αστικού, πολιτικού συστήματος, ενάντια στο δηλητήριο της εκλογολογίας, που τείνει να υποτάξει τα πάντα, να παραλύσει κάθε λαϊκή αντίδραση, εν αναμονή των εξελίξεων…

-Η λυκοσυμμαχία της εε δείχνει απροκάλυπτα πια το πραγματικό της πρόσωπο και τα μνημόνια διαρκείας που επιφυλάσσει για τους λαούς της ευρώπης. Τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος (που τα «ξεπερνά» πάντα, για να τα ξαναβρεί μπροστά του πιο οξυμένα, εις βάρος των λαών, επιβεβαιώνοντας εν μέρει τη φράση πως στην –αστική- δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα –για την πλουτοκρατία) καθιστούν σαφές σε ευρύτερες μάζες πως η λύση και ή έξοδος από την κρίση είτε θα είναι επαναστατική είτε δε θα υπάρξει.

Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος για να πειστεί και να τολμήσει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα είναι να του δοθεί μια εναλλακτική. Κι αυτό που προέχει στην προπαγάνδιση της δικής μας εναλλακτικής δεν είναι η λεπτομερής, εξαντλητική επεξήγηση των γενικών αρχών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των νομοτελειών του κεντρικού σχεδιασμού –αν και έχει κι αυτή τη σημασία της. Αυτό που θα μπορούσε, ωστόσο, να γίνει σχετικά είναι ειδικότερες επεξεργασίες ανά παραγωγικό κλάδο, που να πλαισιώνουν την κεντρική πρόταση, να ανοίγουν ευκολότερα συζήτηση με τους εργαζόμενους ανά χώρο δουλειάς, να τους πείθουν συγκεκριμένα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν, μακριά από τις άθλιες συνθήκες εργασίας, την επισφάλεια και την αλλοτρίωση. Κάτι αντίστοιχο δηλ με αυτό που είχαν κάνει πειραματικά κάποιες κομματικές οργανώσεις, εκδίδοντας τις θέσεις του κκε σε ειδικές μπροσούρες.

-Αυτό που προέχει στη σημερινή συγκυρία είναι να αναλυθούν τα άμεσα καθήκοντα και τα πρώτα βήματα ενός εναλλακτικού, επαναστατικού δρόμου, να εξειδικευτεί το τρίπτυχο «αποδέσμευση από την εε – διαγραφή του χρέους – κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων», να εξεταστούν οι δυνατότητες κι οι προοπτικές της νέας, επαναστατικής εξουσίας, οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, τα μέτρα που θα πάρει για να τις ξεπεράσει, κτλ. Όχι για να δώσουμε μια έτοιμη συνταγή και να προσπαθήσουμε να κλείσουμε την πραγματικότητα, τον πλούτο των γεγονότων και των μορφών που μπορεί να δώσει, σε καλούπια, ούτε για να περιγράψουμε κάποιο προκαταρκτικό στάδιο που δε θα περάσει ποτέ στο κυρίως πιάτο, αλλά για να πειστεί ο λαός (κι από την πράξη πρωτίστως, αλλά και σε αυτό το επίπεδο) πως το βήμα του δε θα μείνει μετέωρο στο κενό, αλλά θα είναι στο μοναδικό δρόμο που μπορεί να βαδίσει, για να βγει από το σημερινό αδιέξοδο.


Κι αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει να του χαϊδέψουμε τα αυτιά με εύκολες, κυβερνητικές λύσεις και υποσχέσεις για παραδείσους που μας περιμένουν. Δεν προτείνουμε τον εύκολο δρόμο της Κακίας, χωρίς δυσκολίες και θυσίες, αλλά το μόνο δρόμο που δίνει διέξοδο, κι αυτό πρέπει να είναι καθαρό σε όσους μας ακολουθούν και συστρατεύονται στον αγώνα μας. Γιατί οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία, είναι στον αγώνα για άλλη εξουσία.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.thepressproject.gr/article/79568/To-KKE-kai-to-euro

Γι αυτό αγαπώ αυτά τα ανεξάρτητα αντικειμενικά αριστερά-επαναστατικά κτλ κτλ μέσα!!
Διότι αυτές οι εμβριθείς και βαθυστόχαστες αναλύσεις μπορούν να δημοσιεύονται και να συνεισφέρουν στην κριτική του ρεφορμιστικού ΚΚΕ!
παρακολουθείστε πέρα από το ελαφρό και χιλιοπαιγμένο περιεχόμενο του κειμένου τα σχόλια και το μένος του εκδότη Εφήμερου που προσπαθεί πάντα να μαζέψει τα ασυμάζευτα.
Τι έγινε ρε Κωστάκη;; Μας τελειώσαν τα επιχειρήματα κριτικής στήριξης στη μνημονιακή Αριστερά;;
Παραμένετε ακόμα "αντι-μνημονιακό" μέσο;;
Μάλλον είναι ώρα να αξιοποιήσετε τον αριστερό αντικομμουνισμό σας μέσω της διαστρέβλωσης θέσεων, απόψεων και δράσης.. Εξάλλου ταλέντο έχετε..
Έβαλε ο άλλος το παιδάκι να κάνει κριτική νηπιαγωγείου στο ΚΚΕ..
Εφήμερε μπορείτε και καλύτερα..
Αι στον οπορτουνισμό σας πια!!

Διαφθορέας Συνειδήσεων

faros είπε...

Δύσκολος δρόμος ... Ανηφορικός ... Με παγίδες και απρόοπτα !

Όμως, ΟΜΟΡΦΟΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ !

Αν θέλουμε το Μέλλον μας, να το φτιάξουμε ΕΜΕΙΣ και όχι να περιμένουμε από τους ... άλλους - οι οποίοι ... άλλοι, φυσικά, φτιάχνουν το μέλλον το δικό τους !

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως ξεκινησαν απο τη χωρα μας. Νομιζω οτι αν τα μετρα δεν προχωρησουν γρηγορα κ στις υπολοιπες χωρες της ευρωπης,ωστε να αντιδρασουν, μονοι μας δεν θα μπορεσουμε να κανουμε κ πολλα πραγματα. Βασιλης

Ανώνυμος είπε...

Οι διαθέσεις έχουν πιάσει πάτο και αυτό είναι φως φανάρι, ενώ δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να το αλλάξουμε, πέρα από την κλασική δουλειά μυρμηγκιού και την μαζική απεύθυνση.
Το θέμα νομίζω, είναι απλά να μην πιάσουν και οι δικές μας διαθέσεις πάτο, γιατί τότε την βάψαμε όλοι.
Είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε αυτό που ξέρουν όλοι για άλλη μια φορά, δηλαδή ότι είμαστε πάντα μπροστά σταθερά και αταλάντευτα, όσο χάλια και αν είναι τα πράγματα. Έτσι ακόμα και προκατειλημμένα άτομα κάποια στιγμή το ξανασκέφτονται...
Τώρα αυτό θα έχει πιο πολύ αξία από άλλες πρόσφατες φορές, αφού τώρα δεν υπάρχει αντιπολίτευση ούτε για δείγμα, και με καμία μορφή, πέραν της δικιάς μας.

Υπομονή θέλει και επιμονή

Κώστας

λαθραναγνώστης είπε...

Μετά το πρώτο σοκ του δημοψηφίσματος και της, σε λιγότερο από 24 ώρες, κωλοτούμπας του Τσίπρα, έχει αρχίσει ένα μπαράζ άρθρων ενάντια στη θέση που έχει το ΚΚΕ για την έξοδο από το ευρώ.
Εργατικός Αγώνας, ΙΣΚΡΑ, Παντιέρα, Πριν....
Κι αυτό, για να διευκολυνθνεί η εμφάνιση του καινούργιου αναχώματος που στήνεται με πυρήνα συσπείρωσης την "Αριστερή πλατφόρμα" του Λαφαζάνη.
Το καινούργιο ανάχωμα στήνεται με εκπληκτική ταχύτητα. Τόσο μεγάλη, όσο μεγάλη είναι και η ταχύτητα της κατάρρευσης του αριστερού προσωπείου του ΣΥΡΙΖΑ, της αποκάλυψης του πραγματικού του χαρακτήρα και η απροσχημάτιστη πλέον συμπεριφορά του σαν το πιό χυδαίο και αδίστακτο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
(Η αστική τάξη φαίνεται ότι αναγκάζεται να καίει τα χαρτιά της πολύ γρήγορα. Είναι η συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου που την αναγκάζει να το κάνει! Σε παλαιότερες συνθήκες, το "αριστερό" προφίλ του Τσίπρα θα είχε έναν πολιτικό ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας. Τώρα,...το πολύ 1 χρόνο κι αν.....Ήδη ξεσκεπάστηκε και μόνο η εθελοτυφλία μιας μερίδας μικροαστών τον κρατάει.)
Απ ότι φαίνεται, το κεντρικό θέμα που θα προβάλει το καινούργιο ανάχωμα και θα προσπαθήσει να συσπειρώσει κόσμο γύρο από αυτό, είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Γι αυτό και η επίθεση στο ΚΚΕ! Θεωρούν οτι πρέπει να εκκαθαρίσουν ιδεολογικά το έδαφος.
Εδώ όμως, έχουν πρόβλημα. Και ο πιο απλοϊκός άνθρωπός, ο πιο απαίδευτος πολιτικά, καταλαβαίνει πολύ εύκολα, ή έστω ψυχανεμίζεται, ότι ή επιστροφή στη δραχμή μόνη της, θα έχει τις ίδιες με τα μνημόνια ή και χειρότερες συνέπειες. Άρα, εύκολα κατανοεί τη συγκεκριμένη θέση του Κόμματος.
Από πλευράς δικής μας, το στοίχημα δεν είναι να επιχειρηματολογούμε αρνητικά, μόνο για την επιστροφή στη δραχμή. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να περιορίσουμε την προπαγάνδα μας στην σχετικά εύκολη ανασκευή αυτού του συνθήματος.
Το στοίχημα είναι, να εκμεταλλευτούμε τη συζήτηση που ανοίγεται για την επιστροφή στη δραχμή μόνο και να προβάλουμε την ολοκληρωμένη θέση του κόμματος.

Unknown είπε...

όσο αφορά τις δυσκολίες του δρόμου που προπαγανδίζει το ΚΚΕ
δεν βλέπω καμία δυσκολία
μόνο ομορφιά βλέπω
και η ομορφιά ποτέ δεν είναι κουραστική ποτέ δεν είναι κάτι που το δεχόμαστε με δυσκολία
και για να μην μπερδευόμαστε
ή για να μπερδευτούν κάποιοι άλλοι
κοινωνική ομορφιά είναι όταν η κοινωνία παίρνει την πραγματική της μορφή
που είναι μια αυτονομημένη και αταξική κοινωνία
:D

Ανώνυμος είπε...

@Petros Triantafillidis
Συμφωνώ με όσα γράφεις και επαυξάνω!
Το θέμα είναι απλά να ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε σαν αντικειμενική αντίδραση από τον κόσμο, στην κάθε φάση εξέλιξης της δράσης μας, ώστε να μην απογοητευόμαστε έχοντας πολύ μεγαλύτερες ή διαφορετικές προσδοκίες.
Με λίγα λόγια πρέπει να πατάμε τα πόδια γερά στο έδαφος, αλλά να μην σταματάμε να κοιτάμε στο ουρανό.

Κώστας

λαθραναγνώστης είπε...

Παραλήρημα Καζάκη και αναμετάδοση από Εργατικό Αγώνα
http://ergatikosagwnas.gr/new/ea/index.php/arthra/arthra-analysis/628-apo-pou-pairnei-grammi-o-k-koutsoympas-kai-o-perissos

Ανώνυμος είπε...

@λαθραναγνώστης
Δεν έχει αξία ούτε να απαντήσεις... Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τους λασπολόγους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Κώστας

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Πραγματικό παραλήρημα.
Tυχοδιώκτες, ευκαιριοσκόποι μικροαστοί. Εχουν λυσσάξει, που το ΚΚΕ ξέφυγε από τα δόντια τους. Η λύσσα τους η καλύτερη απόδειξη των ορθών αποφάσεων του ΚΚΕ.
Ο Πανελλήνιος (πήρε το μάτι μου και τον Πί-πη σε ένα καρέ) ένδειξη των πολιτικών αδιεξόδων της α.τ.. Ψάχνουν πυρετωδώς τις νέες λύσεις:
Αυτή την "Αριστερά" την κάψαμε, και με την "πρώτη φορά"! Χρειαζόμαστε επειγόντως κάτι σε "πιο κομμουνιστικό", περιέργως, την ώρα, που τον Λαό τον έχουμε βάλει ολόκληρο μέσα στο καπιταλιστικό σακκούλι μας... Το "ΟΧΙ" του το κάνουμε "ΝΑΙ" όποτε μας καβλώσει, ακόμη και μέσα στο ίδιο 24ωρο, και δεν ανοίγει μύτη, ακριβώς γιατί τα λαμόγια μας έχουν κάνει καλή προεργασία. Ο,τιδήποτε, εκτός Καπιταλισμού, το ανάγουμε σε Μεταφυσική, Δευτέρα Παρουσία κλπ. Ορίστε, όλοι τα λένε, από τον Αλλιέντε, και τον ....Μπελογιάννη(!!!!) μέχρι τον Τσάβες. Τι άλλο θέλετε και κρατάτε ζωντανό αυτό τον χοντρο-Κουτσούμπα;
Μας έχετε σκάσει!
Θάχαμε κάνει τώρα το ωραίο μας grexit, κανονικό, με τα όλα του, αμερικάνικο, με τις ευλογίες και των κομμουνιστών, αντί να μπλέκουμε τα μπούτια μας με μνημόνια και μυξο-grexit, να διασύρουμε και την αξιοπιστία της ΕΕ, που την θέλουμε ακόμη, να μην ξέρουμε ακόμη αν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζές μας η όχι, πότε θα τις ξανανοίξουμε, να μην ξέρουμε σε ποιούς θα δώσουμε τα λεφτά μας, μην πάνε χαμένα, να μην ξέρουμε ακόμη πόσα ακόμη μικροαστικά κεφάλια θα κόψουμε, να ψαχνώμαστε τώρα για το ΠΑΣΟΚ-3, μπας και μας πάει λίγο παρα πέρα!
Με τον ήλιο τα μπάζουμε, με τον ήλιο τα βγάζουμε.
Τι έχουνε τα έρμα και ψοφάνε;

Unknown είπε...

@λαθραναγνώστης
δεν ξέρω τι είναι χειρότερο
οι φασίστες
ή οι διαστρεβλωτές του μαρξισμού

Ανώνυμος είπε...

https://poexania.wordpress.com/2015/07/28/%CE%B1%CE%B4%CE%AD%CF%81%CF%86%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC/

Νομιζω οτι το ολο ζητημα με τον Καζακη μπορει να ληξει εδω.

sniper

Unknown είπε...

δυστυχώς οι καζάκιδες δεν θα τελειώσουν ποτέ
όπως θα έλεγε ο ίδιος ο καζάκης είναι μέρος τους λαού

λαθραναγνώστης είπε...

Λαπαβίτσας: "Υπάρχει από καιρό αναλυτικός σχεδιασμός εξόδου από το ευρώ"
"Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω του καλούς οπαδούς του μονόδρομου, αλλά αναλυτικός σχεδιασμός της εξόδου υπάρχει από καιρό. Η δημόσια κατάθεσή του είναι θέμα πολιτικό και θα γίνει όταν θα το επιλέξει η πλευρά που εδώ και χρόνια επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόδου. Περιττό να ειπωθεί ότι η πλευρά αυτή – που βρίσκεται κυρίως μέσα στο Σύριζα – έχει πλήρως δικαιωθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και την αποδοχή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση. Και η πλευρά αυτή με πρωτοβουλία της θέτει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση."
http://www.enikos.gr/politics/331997,Lapavitsas-Yparxei-apo-kairo-analytikos-sxediasmos-exodoy-apo-to-eyrw.html

Φυσικά ο κύριος οικονομολόγος και η υπόλοιπη παρέα εστιάζουν ΜΟΝΟ στο ευρώ. Η ΕΕ μένει στο απυρόβλητο.
.....και για καπιταλισμό, ούτε λόγος να γίνεται.
Να δείτε που κάποια στιγμή, αυτή τη μονομερή στόχευση του ευρώ, θα την παρουσιάσουν σαν "μεταβατικό στάδιο",σαν....λενινιστική ταχτική!
Διότι δήθεν, δεν μπορείς να πεις στο λαό και για έξοδο από την ΕΕ και για κοινωνικοποιήσεις των μέσων παραγωγής και για λαϊκή εξουσία. Θα του πέσουν βαριά όλα αυτά. Σιγά σιγά. Να μην βάλουμε το κάρο μπροστά απ το άλογο.
......να μην βάλουμε καθόλου κάρο ρε παιδιά!!

Poe είπε...

Sniper και αυτο μην ξεχναμε

https://poexania.wordpress.com/2012/02/19/o-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB/

Ανώνυμος είπε...

Τι να ξεχάσεις και τι να πρωτοθυμηθείς φίλε Πόε. Ο Καζάκης πλέον αρθρογραφεί τακτικά στην "Ελεύθερη Ώρα" (νομίζω το νταραβέρι ξεκίνησε από τον φλέβαρη, αλλά ίσως να κάνω λάθος), πάμε παρακάτω.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Poe ναι οντως, απο τα πρωτα του top ten hits, απ αυτο τον μαθανε και οι περισσοτεροι χρυσαυγιτες απ οτι καταλαβα, απλα θεωρησα πως το ξεραμε ολοι γι αυτο δεν το εβαλα.

sniper