Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Πήγαινε δες αν έρχομαι

Το τελευταίο διάστημα έχει καταστεί πολύ δημοφιλής ένας τύπος αήττητων επιχειρημάτων, που τερματίζουν το κοντέρ της μετάθεσης πολιτικών ευθυνών.

Για παράδειγμα: γιατί δεν έρχεστε να συνεργαστείτε στην κυβέρνηση με το σύριζα, για να γίνετε αντίβαρο στις αντιδραστικές τάσεις που τον πιέζουν προς τα δεξιά και να βάλετε ένα φρένο στη διολίσθησή του; Τώρα αντίβαρο… άλλοθι… μικρή σημασία έχουν οι λέξεις όταν ξεφτίζουν και χάνουν το νόημά τους. Ο σύριζα, βλέπεις, είναι κάτι σαν ανοιχτό πεδίο ταξικής πάλης –όπως και η εε και το κράτος γενικότερα, κατά τη δική τους ευρωκομμουνιστική αντίληψη, που έχει απολέσει προ πολλού, αν το είχε ποτέ, το δεύτερο χαρακτηριστικό της. Κι αν τελικά συντηρητικοποιείται και εξελίσσεται ραγδαία σε αμιγώς αστικό κόμμα (μετεξέλιξη που νομίζω πως έχει συντελεστεί οριστικά με την υπογραφή της μνημονιακής συμφωνίας), αυτός κατά βάθος δε φταίει σε τίποτα, είναι δική μας ευθύνη, που δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε. Όπως και για το τρίτο μνημόνιο που έρχεται, δε φταίει ακριβώς η κυβέρνηση, αλλά ο λαός, που δεν κατέβηκε στους δρόμους, για να ασκήσει πίεση και να δώσει άλλη τροπή στα γεγονότα. Με άλλα λόγια, για τη συντηρητική στροφή της κυβέρνησης φταίει η παθητικότητα του λαϊκού παράγοντα. Και για τα παχιά λόγια περί σκισίματος μνημονίων με ένα νόμο σε ένα μόνο άρθρο, αυτά είναι λαϊκιστικές προσεγγίσεις, και τόσο το χειρότερο για αυτούς που τα πίστεψαν, όταν τα έλεγε. Πιθανόν τότε να τον πιέζαμε περισσότερο και να ‘ταν αναγκασμένος να δίνει περισσότερες υποσχέσεις.

Τώρα τελευταία πέτυχα και μια πιο εξελιγμένη εκδοχή που λέει: γιατί δεν έρχεστε να συνεργαστείτε με την ανταρσυα, που αναγκάζεται να αναζητά άλλες μετωπικές συμμαχίες, σε πιο δεξιά κατεύθυνση;
Είναι από τις περιπτώσεις που δεν ξέρεις τι να πρωτοπείς, οπότε μένεις σιωπηλός κι απορημένος. Οπότε περιορίζεσαι στην απάντηση που δίνει ο τίτλος της ανάρτησης. Και την απλή υπόμνηση μιας πρόσφατης κοινής ανακοίνωσης της αραν και της αρας (οργάνωσεων της ανταρσυα) που διεκδικούν-ζητάνε μεταξύ άλλων την κρατική ενίσχυση των επιχειρήσεων που δε θα προχωρήσουν σε απολύσεις!
Για του λόγου το αληθές, ιδού και το σχετικό απόσπασμα:

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δώσουν τη μάχη για να επιβληθεί η κατεύθυνση της συντεταγμένης εξόδου από την Ευρωζώνη, με την ενεργοποίηση άμεσων μέτρων όπως πρέπει τουλάχιστον να είναι:

·                Η ανάκτηση του εθνικού νομίσματος και του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής

·                Η άμεση κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος

·                Η άμεση στάση πληρωμών του χρέους και η μη αναγνώριση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του

·                Η άμεση ενεργοποίηση ενός πλαισίου κρατικών παρεμβάσεων για την προστασία των θέσεων εργασίας και την αποτροπή της εκτόξευσης της ανεργίας μέσω του άμεσου κλεισίματος επιχειρήσεων, είτε με τη μορφή του κρατικού ελέγχου αυτών, είτε της κρατικής ενίσχυσης όσων δεν επιθυμούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, με όρο την προστασία των θέσεων εργασίας

Είναι τόσο εντυπωσιακό που προσπερνάς κάτι λεπτομέρειες, όπως το αίτημα άμεσης εξόδου από την ευρωζώνη (χωρίς να μπαίνει κι η έξοδος από εε), ή της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους (και όχι όλου) του χρέους!

Πού είναι ένας βαρουφάκης, όταν τον χρειάζεσαι, να πει: ουάου…

υγ: μια διαφορετική, φιλελεύθερη οπτική του ΤΙΝΑ κάνουμε, αλιευμένη από το τουίτερ


5 σχόλια:

Poe είπε...

Τη μπαλου αν δεν κανω λαθος την ρωτουσαν πριν απο μερικες μερες γιατι δεν συνεργαζομαστε με λαφαζανη.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι σαν το κλασικό σκηνικό του απατημένου άντρα που πιάνει την γυναίκα με γκόμενο στο κρεβάτι, αυτή τους λέει "να σου εξηγήσω", και απλά περιμένει να τα φάει αμάσητα όλα ο άλλος.
Απλά πουλάνε παραμύθια, ενώ έχουν πιαστεί επ' αυτοφώρω, και ελπίζουν να πιστέψει ο κόσμος ότι δεν σκότωσαν, ενώ κρατάνε ακόμα το μαχαίρι καρφωμένο στο λαιμό του θύματος.
Όταν ξεφοβηθεί ο κόσμος, και δει με τι παπαριές των κράταγαν στον καναπέ, η οργή και το μίσος θα είναι ανεπανάληπτα νομίζω...

Κώστας

λαθραναγνώστης είπε...

@Κώστας. Στη περιοχή της Θεσσαλίας, όταν ο απατημένος σύζυγος πιάνει στα πράσα την άπιστη, εκείνη του λέει ότι τους ήρθε μια "σβημάρα" από τη ζέστα και πλαγιάσανε.
"Τι σβημάρες μ' λες μωρή, αφού είσαστι τσίτσιδοι κι απαφτώνεστε"
"Στα μάτια 'σ πιστεύς Γιώργο 'μ, για συ μένα που συ πήρα απο έρωτα?"
Κι ο σύζυγος ανακουφισμένος:
"Ααα, είιιπα κι ηγώ!"

Ανώνυμος είπε...

Σόρρυ για το ελαφρώς off-topic, άλλα 25 μέρες μετά το δημοψήφισμα που συγκλόνισε(;) τον κόσμο, πρεπει επιτέλους να εμβαθύνουμε στο μέγα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο:

Τι τελικά σήμαινε το Όχι στο δημοψήφισμα;

Πιστεύω λοπόν ότι έχω αποκωδικοποιήσει τις 33 αποχρώσεις του Όχι της 5ης Ιουλίου.
(το κείμενο είναι φυσικά ανοιχτό για επεξεργασία και προσθήκες):

- Όχι στα μνημόνια και στη λιτότητα
- Ναι στο μνημόνιο του Σύριζα – «έντιμο συμβιβασμό», με δέσμευση των εταίρων μας για διαγραφή χρέους
- Όχι στους αεροψεκασμούς
- Ναι στο μεγάλο αρχηγό Αλέξη
- Όχι στους λαθρομετανάστες (Κασιδιάρης στη Βουλή για το τι σημαίνει το όχι για τη ΧΑ)
- Όχι Κολοκοτρωνέικο, λεβέντικο και καραμπουζουκλίδικο
- Όχι στο Ευρώ
- Όχι επειδή τα ΜΜΕ λένε ΝΑΙ
- Όχι στους ξένους μασόνους –εβραίους τοκογλύφους
- Όχι στις μειώσεις των αμυντικών εξοπλισμών
- Όχι στους ξένους φαρμακοβιομήχανους
- Όχι γιατί έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Όχι να πεις…
- Όχι, επειδή έτσι ανοίγονται μεγάλα ρήγματα στο αστικό στρατόπεδο με τεράστια οφέλη για την εργατική τάξη και την επαναστατική προοπτική…
- Όχι στην φορολόγηση των ελλήνων εφοπλιστών
- Όχι γιατί δεν έχω τίποτε να χάσω, ούτως ή άλλως
- Όχι, επειδή διάβασα τα κείμενα που αναφέρονται στο ψηφοδέλτιο λεπτομερώς και τα βρίσκω υφεσιακά χωρίς προοπτική εξόδου από το καθεστώς της χρεοδουλοπαροικίας.
- Όχι στο Σόιμπλε, τη Μέρκελ, τον Γιούνγκερ και τον Σουλτς, - να τους κάνουμε τη μούρη κρέας!
- Όχι, γιατί πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια δίνεται ο λόγος στο λαό ν` αποφασίσει με δημοψήφισμα – ναι στην άμεση δημοκρατία.
- Όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Όχι, επειδή Πασόκ/ΝΔ/ Ποτάμι λένε ναι
- Όχι, επειδή το ΚΚΕ προτείνει άκυρο/αποχή
- Όχι στο μαρασμό της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας, τον Τουρισμό.
- Όχι γιατί το `παιξα στο στοίχημα στο ίντερνετ
- Όχι γιατί είμαι υπέρ της δραχμής, τότε περνούσαμε καλύτερα
- Όχι γιατί έχω τα λεφτά μου έξω και ποντάρω στην χρεοκοπία για ν` αγοράσω ό, τι γουστάρω στην Ελλάδα μπιρ-παρά
- Όχι στο Κράτος και τα` αφεντικά - για την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό
- Όχι, γιατί αν βγει ναι θα πέσει η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση και θα` ξανάρθει η Δεξιά.
- Όχι στην προτεσταντική ηθική και στη Νέα Τάξη – ζήτω η Ορθόδοξος πίστις μας.
- Όχι γιατί απλούστατα είμαι Συριζαίος, ΑΝΕΛ, έλληνας εθνικιστής.
- Όχι γιατί σε τούτα `δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει…
- Όχι για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και να πνεύσει αέρας ελευθερίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και κεϋνσιανισμού...
- Όχι γιατί όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί τρώγανε βελανίδια.
- Όχι γιατί αν πτωχεύσουμε, θα καταρρεύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα- Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων!


Μάνος

Ανώνυμος είπε...

Αυτό με το σοσιαλιστικό ΕΣΠΑ για την εργασία ήταν όλα τα λεφτά. Το μόνο που μένει τώρα είναι όταν εξειδικεύσουν την θέση τους για τον εργατικό έλεγχο (λέμε τώρα), να μας πούνε ότι αυτός δεν θα υλοποιηθεί με βάση τα σταλινικά πρότυπα που θέλει το ΚΚΕ, αλλά σε μια πιο ελευθεριακή κατάσταση αμοιβαίας κατανόησης και αλληλοσεβασμού. Να κρατήσει ας πούμε τα μέσα παραγωγής η εργατική τάξη και τα κέρδη η αστική. Εμείς την υψηλή κυριότητα και αυτοί την επικαρπία.

Β.Δ.