Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι

Μετά από το διαγωνισμό γραφικότητας στους δρόμους με τους χρήσιμους ηλίθιους και πανηλίθιους με τις μπέρτες, όπως τους αποκάλεσε ένας φίλος, το ανελέητο μπρα ντε φερ συνεχίστηκε επί οθόνης, με τα υψηλότερα κλιμάκια.

Όσο πλησιάζαμε προς τη λήξη του προγράμματος, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της τετάρτης, τα κανάλια κορύφωναν τις εκδηλώσεις τρομοκρατίας με ρεπορτάζ, αντίστροφη μέτρηση με ρολόγια, ζωντανές συνδέσεις και τον άδωνη σε ρόλο καραμούζας να τσιρίζει: χρεοκοπήσαμε, χρεοκοπήσαμε! Κάτι σαν παραμονή πρωτοχρονιάς με 3… 2… 1… Έμπλεξαν στο μυαλό μου κι οι εικόνες από το σύνταγμα, με το λαϊκό ηγέτη καμίνη να βγάζει φλογερά λογύδρια στα πλήθη, και αγχώθηκα μήπως ξεχαστεί και χάσουμε πάλι την αλλαγή χρόνου. Ευτυχώς όμως οι διαδηλωτές είχαν διαλυθεί πολύ πριν από την ώρα-μηδέν.

Ο σκάι εν τω μεταξύ έχει αναλάβει χορηγός επικοινωνίας του «μένουμε ευρώπη», με ζωντανή κάλυψη και μαραθώνιες εκπομπές, που θα ζήλευε κι ο 902 για τις πορείες-συγκεντρώσεις του παμε. Κι αυτοί που την πληρώνουν είναι όσοι περιμένουν να δουν τους αγώνες του κόπα αμέρικα, για να ξεσκάσουν, με τον τελικό να πέφτει πάνω στο δημοψήφισμα. Αλλά αν το είχαν σκεφτεί καλά στο κανάλι, θα αξιοποιούσαν τις μεταδόσεις για να περάσουν τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα.

Πχ «κι η μπάλα περνάει εκτός εστίας, όπως εκτός ευρωζώνης θα μείνει κι η ελλάδα μας, αν ψηφίσετε όχι την ερχόμενη κυριακή».
Ή «συνωστισμός στη μεγάλη περιοχή, σαν αυτόν που επικρατεί εδώ, στα ΑΤΜ».
«Δίνει λάθος πάσα, σαν τη λάθος πάσα που έδωσε ο τσίπρας στο λαό, με το δημοψήφισμα»
«Σουτάρει και γκολ, ΝΑΙ, ΝΑΙ, την κυριακή ψηφίζουμε όλοι ΝΑΙ!»
«Πεσμένος στο έδαφος ο επιθετικός από το σκληρό μαρκάρισμα, σφαδάζει σαν το λαό μετά την χρεοκοπία».
Ευχαριστώ τους σφους τουιτεράδες, που συμπλήρωσαν κι απογείωσαν την αρχική ιδέα με τη συμβολή τους.

Σε άλλα μαυρομετωπικά νέα, ο εργατικός ογκόλιθος της γσεε έβαλε το δικό του εργατοπατερικό ογκολιθαράκι στην ευρωπαϊκή υπόθεση, ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος. Αν και είναι ζήτημα ποιος την παίρνει σοβαρά πια, τώρα που δε χρησιμεύει καν για να υπογράφει κατάπτυστες συλλογικές συμβάσεις και ο κατώτατος μισθός ορίζεται χωρίς… διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων (για να μείνουμε στο κλίμα και τους όρους της συγκυρίας).

Την ίδια στιγμή είναι φανερό πως ο σταύρος θεοδωράκης προαλείφεται από τους δανειστές και τα εγχώρια media (ή μύδια, όπως τα λέει το λαϊκό στρώμα) για επόμενος πρωθυπουργός ή τουλάχιστον για επικεφαλής ενός ενιαίου νέου, ενιαίου πολιτικού χώρου «μένουμε ελλάδα» (έχει αλλάξει μονάχα ο πρώτος όρος από το «νέα ελλάδα» του σαμαρά), που καταφέρνει ήδη να γίνει πιο αντιπαθής και από τους αυθεντικούς φασίστες της χρυσής αυγής. Ο κατάλληλος τηλε-μαϊντανός που έλειπε από το ελληνικό μεϊντάν. Και αν δεν έχουμε αγάλματα του λένιν να γκρεμίσουμε, μας κάνουν και αυτά του βενιζέλου, που του φέρνει λίγο φυσιογνωμικά.

Κι ενώ η ελλάδα απειλείται με καταστροφή, χρεοκοπία, σύφιλη και καρκίνο στα παιδιά μας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έπαιρνε τη σκυτάλη του πολιτικού εξευτελισμού, βάζοντας περήφανα την ουρά στα σκέλια και δίνοντας γη και ύδωρ, για το κλείσιμο μιας συμφωνίας. Μια συμφωνία που ουδέποτε έκρυψε πως ήθελε να κλείσει, γι’ αυτό εξάλλου χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα ως διαπραγματευτικό χαρτί, όπως επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους και όχι ως βήμα ρήξης με τους δανειστές. Μια συμφωνία που όταν έρθει με το κακό, θα είναι ακόμα χειρότερη και με πιο επαχθείς όρους από τις προηγούμενες, γιατί στο λάκκο των λεόντων δεν έχουν κανένα λόγο να πάρουν στα σοβαρά ένα γατάκι που βρυχάται και ομνύει στη μεγάλη οικογένεια των αιλουροειδών και το αρχικό όραμα των μεγάλων ευρωπαϊστών, που προφανώς παραχαράχτηκε στην πορεία –και είναι κρίμα να μη ζει ο τρότσκι να γράψει σήμερα την «προδομένη ένωση». Ενώ όλοι ξέρουμε πως κάθε πραγματικός αριστερός μεγάλωσε με τις αφίσες των μεγάλων ευρωπαϊστών ηγετών (σούμαν, βίλι μπραντ και πόσοι άλλοι) πάνω από το κρεβάτι του.

Μια συμφωνία που κι η μία κι η άλλη της εκδοχή μοιάζουν σα δυο σταγόνες βρωμόνερο, δικαιώνοντας κατά τη δική μου προσωπική εκτίμηση, τη διορατική στάση του κόμματος να μη στοιχηθεί πίσω από τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους της κυβέρνησης και το όχι τους που αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι (όπως λέει κι ένας καραμανλικός καλλιτέχνης), να μη δει μόνο το τυράκι, αλλά και τη φάκα που ετοιμάζουν στον ελληνικό λαό, καλώντας τον να τη νομιμοποιήσει κιόλας, με την υπερψήφισή της.

Φαντάσου δηλ να έκλεινε κι η συμφωνία στο χτεσινό γιούρογκρουπ, όπως φάνηκε προς στιγμήν, και να έβγαινε με νέο διάγγελμα ο τσίπρας να αναγγείλει την περήφανη και περιφανή νίκη και την πανηγυρική αλλαγή στάσης της κυβέρνησής του υπέρ του «ναι». Αλλά η ζωή δε γράφει συνήθως τόσο βολικά σενάρια. Ο σύριζα δεν είναι κουτός (κάθε άλλο) για να αυτοκτονήσει πολιτικά με αυτόν τον τρόπο και να καεί τόσο νωρίς ως εφεδρεία του συστήματος. Και οι δανειστές δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να συνδιαλεχθούν αυτή τη στιγμή με την ελληνική κυβέρνηση και να της δώσουν κάτι εν όψει του δημοψηφίσματος και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων από «μηδενική βάση». Η οποία θα περιλαμβάνει, όπως και να ‘χει, πρόγραμμα και δόσεις, λες και έχουμε χρήστη σε απεξάρτηση, μόνο που πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο (ένταση της εξάρτησης ή της ανισότιμης αλληλεξάρτησης, δε θα τα χαλάσουμε στον όρο).

Κι ενώ το διάγγελμα ήταν μια φούσκα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, με λιγότερη αξία κι από αυτά του σαρτζετάκη, από κάτω οι συριζαίοι ένιωθαν ρίγη εθνικής περηφάνιας να τους κατακλύζουν, σα να έβλεπαν τον ανδρέα παπανδρέου, που κι αυτός ακόμα, αν ζούσε, μπορεί να ένιωθε «πράγματι βαθύτατα συγκινημένος...» για το άξιο τέκνο του, που ξέρει να λέει πού και πού κανένα όχι, και ας νανουρίζει τον κόσμο, για να αποκοιμηθεί στην αγκαλιά του ναι.


Σε άλλα κυβερνητικά νέα, ο λαφαζάνης αποχώρησε από τηλεοπτικό πάνελ του σταρ. Ε αφού δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να φύγει από την ευρωζώνη, ας φύγει από κάπου και αυτός να ξεσκάσει…

12 σχόλια:

Mtzr είπε...

Το βασικό concept πίσω από την λογική σου είναι ότι είτε ναι βγει είτε όχι αυτό δεν έχει σημασία για τα λαϊκά στρώματα και συνεπώς ενδεδειγμένη στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα ειναι το ακυρο. Αυτό όμως που δεν μπαινει σαν στοιχείο ειναι το γεγονός ότι για τους αστούς φαίνεται ότι έχει σημασία. Αν δεν κανεις μια εκτίμηση ότι όλο αυτό είναι μια συμπαιγνία του διεθνούς ιμπεριαλισμού θα πρέπει να ερμηνευτεί το γιατί το αντίπαλο μπλοκ συνασπίζεται σφόδρα γύρω από το ναι. Αν το όχι αυτό που σημαίνει είναι ένα άλλο μνημόνιο "που μοιαζει σαν δυο σταγόνες βρομόνερο" γιατί όλη αυτή η φασαρία?

Γιατί από την στιγμή που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα όλα τα διεθνή μέσα (ευρωπαϊκά, αμερικάνικα κ.α.) έχουν πρώτο θέμα την Ελλάδα. Γιατί την επόμενη μέρα η ΕΚΤ έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες (οι οποίες δεν έχουν κλείσει ποτέ όλη την τελευταία πενταετία των μνημονίων). Γιατί όλος ο συρφετός της ΕΕ (Ντράγκι, Γιουνκερ, Μερκελ, Σοιμπλε, Ολαντ) δεν σταματά να πιέζει τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ναι. Γιατί όλα τα εγχώρια media κάνουν ρεπορτάζ τρομοκρατίας 24 ώρες το 24ωρο. Γιατί τα αφεντικά στις δουλειές έχουν λυσάξει να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ναι. Γιατί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ δίνουν μάχη για το ναι. Αν το αποτέλεσμα δεν είχε σημασία για αυτούς θα γινόταν τόση φασαρία?

Εσύ μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι δεν έχει επίδικο, αλλά όλοι οι υπολοιποι με την στάση τους δείχνουν μάλλον να αγχώνονται και αυτό δεν μπορεί να το παραγνωρίζεις. Προφανώς μπορεί κανεις να πει ότι όλοι αυτοί δεν βλέπουν πίσω από τις γραμμές και κάνουν λάθος, αλλά μου φαίνεται κάπως υπερβολικό.

Ακόμα και η πρωτοβουλία του Τσίπρα χθες, ήταν μια πρωτοβουλία για να αποφύγει το δημοψήφισμα, γιατί και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι ένα οχι θα δυσκολευτεί πολυ να το διαχειριστεί και θα αποσταθεροποιήσει πολύ τα πράγματα. Γιατί ένα όχι ενός λαου σε αυτές τις συνθήκες τρομοκρατίας, στην ουσία του δεν είναι ένα απλό όχι στην πρόταση γιουνκερ, αλλά είναι ένα όχι που βαθαίνει πολύ ισχυρά το ρήγμα απέναντι στην ΕΕ αντικειμενικά και ανοίγει άλλους δρόμους. Μέσα σε αυτούς τους δρόμους προφανώς υπάρχουν και κίνδυνοι, αλλά αυτό δεν μπορει να είναι επιχείρημα για το ακυρο.

Το άκυρο δεν είναι η "ασφαλής" γραμμή που θα κρατήσει την αξιοπρέπεια των κομμάτων που το υποστηρίζουν. Το άκυρο από τους κομμουνιστές είναι ξεκάθαρη δήλωση ότι το αποτέλεσμα δεν μας ενδιαφέρει. Και αυτό είναι σαφής τοποθέτηση απέναντι στο λαό, είναι ευθύνη για το πως οδηγείς τα πράγματα σε αυτή την συγκυρία. Είναι ανάληψη ευθύνης για το ναι που μπορεί να βγει και τις συνέπειες που αναμφίβολα θα έχει. Γιατί όσο κανείς μπορεί να έχει αμφιβολίες για το τι σημαίνει το οχι, αυτές δεν υπάρχουν στην περίπτωση του ναι. Η ΕΕ και το ΔΝΤ θα θεωρήσουν (και όχι αδίκως) ότι ο ελληνικός λαός τρομοκρατήθηκε συναίνεσε στην πρότασή τους (γιατί μην ξεχνάτε ότι το ερώτημα εξακολουθεί να είναι ναι/όχι στην πρόταση γιουνκερ και όχι διαλέχτε ανάμεσα στην πρόταση γιουνκερ/τσιπρα). Θα θεωρήσουν λοιπόν ότι ο λαός δεν τόλμησε να πει ούτε καν αυτό το ΌΧΙ, τους επιδοκιμάζει και τους δίνει τον πολιτικό χώρο (όχι μέσω του πολιτικού προσωπικού αλλά απευθείας) να εξαπολύσουν έναν πιο βίαιο γύρο επίθεσης.

Νομίζω ότι η πρόταση του άκυρου από όσους θέλουν να εκφράσουν την τάση αγωνιστικότητας και χειραφέτησης του λαού και να την μετασχηματίσουν σε ρηξιακή/επαναστατική είναι ένα από τα λάθη τα οποία θα συνοδεύουν την εσωτερική συζήτηση στην αριστερά για χρόνια.

Cos είπε...

Ε, όχι και πρωθυπουργός ο Θεοδωράκης!!! Είπαμε οι αστοί είναι γελοίοι, αλλά τόσο ηλίθιοι για να κάνουν δώσουν αυτή την θέση σε αυτόν τον κακομοίρη, δεν είναι. Νομίζω ότι ήδη ετοιμάζεται για πρωθυπουργός της κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας" ο Μπουχέσας.

Poe είπε...

ΣΦυροδρεπανε, μου αρεσει που εισαι ρομαντικος:P

Ανώνυμος είπε...

Καταρχην το αγγλοαμερικανικο μπλοκ μονο υπερ του ΝΑΙ δεν τοποθετειται. Επισης υπαρχει μεριδα ισχυρων βιομηχανων οπως ο Γιαννακοπουλος με τη Βιανεξ που ταχθηκαν υπερ του ΟΧΙ. Ο Γιαννακοπουλος οταν μιλισε υπερ του οχι σε συνεδριο βιομηχανων μπορει να αποδοκιμαστηκε απο καποιους αλλα χειροκροτηθηκε απο αλλους εκει μεσα.
Αν το ΟΧΙ ηταν καταστροφη σημερα θα υπηρχαν στους δρομους αρματα μαχης και το δημοψηφισμα θα ειχε παει για βρουβες.

ratm

ΥΓ.

Εντωμεταξυ στη χθεσινη επιστολη του ο Τσιπρας ουσιαστικα αποδεχθηκε ολη τη συμφωνια την οποια καλεσε το λαο να καταψηφισει υποτιθεται την Κυριακη. Τετοιο θρασσος ουτε το ΠΑΣΟΚ.

zoot horn rollo είπε...

Η αστική τάξη δε έχει ενιαία συμφέροντα, παλιό αυτό για να κάνουμε πως δε το βλέπουμε. Ο "Τράκης" που λέει "όχι" ας πούμε, που κατατάσσεται;

Με το ζόρι να ψηφίσουμε το ένα μνημόνιο, επιμένετε κάποιοι. Κι αν δε θέλω και δε με συμφέρει κιόλας; Τι κάνω τότε;

Ανώνυμος είπε...

Ναι ή όχι στο δημοψήφισμα, σημαίνει ναι σε νέο μνημόνιο.
Αν βγει το ναι έρχεται το βαρύ μνημόνιο (11 δισ.) και γύψος για το κίνημα στη λογική της "ετυμηγορίας' του λαού.
Αν βγει 'όχι", στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει αυτό που λέει ο Τσίπρας, όταν ανοιχτά δηλώνει ότι θέλει να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία. Και φυσικά γύψος στο κίνημα, αφού "ο λαός μίλησε".

Οπότε το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι:
Ναι στο μνημόνιο του Τσίπρα
ή
Ναι στο μνημόνιο των δανειστών

Υγ Όποιος θέλει να ψηφίσει "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα, με σκεπτικό ίδιο ή παρόμοιο με αυτό που αναπτύσσει ο πρώτος σχολιογράφος, τον προτρέπω να πάρει το ψηφοδέλτιο και να γράψει δίπλα στο όχι, όλο αυτό το σκεπτικό.
Όχι για κανέναν άλλο λόγο. Αλλά γιατί μπορεί ο Τσίπρας να μπερδευτεί και μην εκλάβει το όχι αυτό, ως "εφαλτήριο για την επανάσταση", αλλά ως εντολή για νέο μνημόνιο. Οπότε να του το διευκρινίσετε. Με κόκκινο στιλό κατά προτίμηση...

Ο Ακυρος

Αναυδος είπε...

Mtzr
Κατά αρχην δεν απαντας το όχι τι ακριβως σημαινει και ποιος θα το διαχειριστει. Παλι μεριδα της αστικης ταξης θα το διαχειριστει πες τους αμερικανοκινητους, εφοπλιστες, εξαγωγεις (γιαννακοπουλους, αγγελοπουλους) ονομασε τους όπως θελεις.

Κατά δευτερο δεν μας λες για ποια αριστερα μιλας. Για τη συριζανελικη αριστερα των μνημονιων του εμφια του αυξημενου φπα ; Αν ναι δεν μας ενδιαφερει τι θα λεει για τη σταση του κομματος μιας και είναι πρακτορας των αστων.

Αυτό που φαινεται πλεον είναι ότι η περαιτερω φτωχοποιηση και η επιπελον ανεργια θα εχει τη σφραγιδα του συριζα και της καπιταλιστικης αριστερας. Βοηθοι τους οι χρησιμοι ηλιθιοι της ανταρσυας που είναι και οι μονοι που προπαγανδιζουν το όχι στις πλατειες με αφισες κλπ. Είναι ο βραχιονας του συριζανελ στο μαζικο κινημα. Ο συριζα μαλλον θελει να εγκαταλειψει το κυβερνητικο σπορ για καλυτερες μερες

Το διπλο όχι του ΚΚΕ που επεμεινε καταρχην να μπει στο δημοψηφισμα είναι η μονη ορθη σταση για οποιον θελει να αποκαλειται κομμουνιστης ή εστω αντικαπιταλιστης. Το να ριξεις το ψηφοδελτιο του ΚΚΕ καταρχην σημαινει σεβασμος στη δημοκρατια στην ορθη χρηση του δημοψηφισματος εστω και στα πλαισια του αστισμου. Ο συριζανελ το αρνηθηκε ενδεικτικο των προθεσεων του

Η εξαθλιωση που θα ζησουμε τα επομενα χρονια θα εχει και την συνενοχη της δηθεν αριστερας και αποδυκνειει ότι αν θες να αλλαξεις πραγματικα τον κοσμο πρεπει να αναλαβεις τα ηνια της οικονομιας

Αναυδος είπε...

cos
εδω πρωθυπουργος εγινε ο ΓΑΠ που ειναι πατενταρισμενος ηλιθιος

GT είπε...

Πες τε ρε mtzr

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

"Το βασικό concept πίσω από την λογική..." του ΚΚΕ, αν καλά την έχω καταλάβει, δεν "...είναι η "ασφαλής" γραμμή, που θα κρατήσει την αξιοπρέπεια...κλπ" αλλά το πως θα αποκρουστεί η τωρινή "εαρινή επίθεση" στον Λαό, και πως θα συνεχιστεί ο αγώνας μετά. Μην κρίνεις το ΚΚΕ με τα δεδομένα, που έχεις εσύ συνηθίσεις να σκέφτεσαι, όπως τουλάχιστον προδίδονται από τα εδώ γραφόμενά σου.
Το ερώτημα, που αποτελεί τον πυρήνα του σχολίου σου είναι γιατί αυτή η πρεμούρα των ιμπεριαλιστών για το "ναι" αν πράγματι δεν έχει διαφορά από το "όχι".
Καταρχήν πρόσεξε πως η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ αφορά τον ελληνικό Λαό. Γι αυτόν πράγματι δεν έχει καμία διαφορά: Το "όχι" είναι ο φερετζές του "ναι" (Λαθραναγνώστης), και το φυλλάδιο, που δημοσίευσαν τα κομματικά έντυπα για την σύγκριση των δύο προτάσεων είναι πολύ εύγλωττο. Αν διαφωνείς σε κάτι συγκεκριμένο, πέστο. Αν διαφωνείς γενικώς και αορίστως, δικαίωμά σου, αλλά τότε μη μας απασχολείς χωρίς λόγο. Ασε, που όλα δείχνουν, πως εκεί, που τελικά θα κάτσει ο αναπόφευκτος συμβιβασμός ό,τι και να βγεί στο δημοψήφισμα θάναι κάτι πολύ χειρότερο, που θα αφήνει πίσω ακόμη και τα επιχειρήματα του ΚΚΕ.
Να αποπειραθώ, όμως, ν' απαντήσω και στο ερώτημα, που σε τυραννάει: Ο ισχυρός, πριν φτάσει στο μέτρο της σοφρωνιστικής σφαγής (grexit), προφανώς επιδιώκει την πιο ταπεινωτική υποταγή του αδύναμου. Είναι πιο οικονομική λύση, που του εξασφαλίζει και τα οικονομικά οφέλη της δουλείας, και, κυρίως, την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του και άρα την δημοσιονομική τάξη σε όλο το κοπάδι της ΕΕ. Oλα αυτά τα μέτρα πίεσης, που σε εντυπωσιάζουν, καταρχήν είναι ανέξοδα: Δηλώσεις ηγετών, παραγόντων, εργοδοτών κλπ., μην τσιμπάς. Εγώ θα προσθέσω και πιο επίπονα μέτρα: Η εξασφάλιση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον EFSF, με μπόλικα δις, κάπου 90 μέχρι τώρα, που είναι γνωστό πως δεν θα εξοφληθούν ποτέ, όπως και το υπόλοιπο γενικό χρέος του Καπιταλισμού, οξύνοντας τα προβλήματά του. Αρα το grexit είναι και γι αυτούς μια κακή λύση, που αξίζει να επενδύσουν στην ακύρωσή του. Αλλά μέχρι εκεί και τίποτε παραπάνω.
Το ότι μιλάς αόριστα για "άλλους δρόμους" δείχνει πως κι εσύ δεν είσαι βέβαιος για τον χαρακτήρα των "άλλων δρόμων". Για μένα οι "άλλοι δρόμοι" θα ήταν οι εξής δύο:
1. Καπιταλισμός εκτός ΕΕ (υπάρχει και τέτοιος....).
2. Σοσιαλισμός.
Τρίτος δρόμος μας τέλειωσε.
Τι σημαίνει για τον Λαό το (1), βαρυέμαι να αναλύσω. Θα το πω συνοπτικά: "Αλβανία" με Καπιταλισμό. (Μπρος του η "Αλβανία" με σοσιαλισμό, που γνωρίσαμε, θα μοιάζει και θα είναι παιδική χαρά).
Για το (2). Αν έχεις το κουράγιο να υποστηρίξεις ότι αυτό το κυβερνητικό σοσιαλφασιστικό μόρφωμα+Χ.Α.+Ανταρσύα (=το στρατόπεδο του "Οχι-στην-κάλπη") "ανοίγει δρόμους" προς τον σοσιαλισμό, και αυτό μάλιστα είναι ήδη αποδείξιμο, ε, τότε Ο.Κ., το διπλό ΟΧΙ του ΚΚΕ ίσως "είναι ένα από τα λάθη τα οποία θα συνοδεύουν την εσωτερική συζήτηση στην αριστερά για χρόνια".
.........
Να προσθέσω κάτι, που υπαινίχτηκα και σε άλλα μου σχόλια, και νομίζω έχουν καταλάβει και άλλοι πολλοί: Τελικά, αυτό το πεντάμηνο, ο εσμός της "πρώτη-φορά-αριστεράς" έχει ήδη έναν πλούσιο απολογισμό:
Ξέπλυνε, εξάγνισε θάλεγα τον Σαμαρά, και τον έκανε πάλι Σωτήρα, με λυτά χέρια!
Νομιμοποίησε την Χρυσή Αυγή και μάλιστα σαν ...συνιστώσα στους ..."νέους δρόμους"!
Αποκατέστησε το κύρος της ΕΕ στον ελληνικό Λαό, πάνω, που άρχισε να κλωνίζεται.
Σπολάτη σας, όσων συζητάτε την επάνοδο του ΚΚΕ σε αυτό το Βόθρο.

Ανώνυμος είπε...

Η πρώτη αντίδραση του σεβ ήταν στήριξη της κυβέρνησης, τώρα λέει "ναι" σε ευρώπη κτλ (τα ίδια λέει κι ο συριζα σε αυτό το επίπεδο), δεν πιέζει για "ναι" στο δημοψήφισμα ξεκάθαρα (εν αντιθέση με την καλή γσεε του "κοινωνικού διαλόγου" που μπαχάλευε το κακό και σεχταριστικό παμε). Διεθνώς απ'την άλλη δεν γίνεται ο χαμός όπως λες mtzr, οι ηπα τηρούν στάση αναμονής, στην εε υπάρχουν πλέον τριβές για το θέμα (γαλλία-γερμανία), ενώ η πίεση διαφόρων αξιωματούχων της εε κινείται στα όρια του γελοίου (γιούνκερ: ψηφίστε "ναι" για να κάνουμε αλλαγές στην πρόταση, που διαφέρει για 60εκ. από αυτήν του συριζα). Το νατο δε στο ένα θέμα που το αφορά άμεσα πήρε θέση υπέρ της ελ. κυβέρνησης.

Ijon Tichy

ΥΓ1: Να'το τώρα και το δντ που θέλει δεξιά ελε (κακόμοιροι αντάρσυοι...).
ΥΓ2: Εν τω μεταξύ η κατάσταση είναι παιδική χαρά για εργοδότες που θέλαν πώς και πώς να κάνουν απολύσεις όλον αυτόν τον καιρό αλλά δεν μπορούσαν για τον α ή β λόγο (για καθυστέρηση μισθών κτλ δεν το συζητάω, άλλη μια αφορμή). Εξαιρετική πάσα. Όλως τυχαίως για τα εργασιακά δεν υπάρχει λέξη σε κανένα από τα δύο μνημόνια (είναι στο 80%, ή όπως μάθαμε προσφάτως στο "μνημόνιο-60εκ.").

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ουπς! Το σχόλιό μου, 4:57, αφορούσε τον mtzr.
....................

Με την ευκαιρία, πήρατε χαμπάρι ότι αυτές τις μέρες εξελίσσεται ένα προγκρομ μαζικής καταστροφής κεφαλαίου, ανθρώπων, απολύσεις κλπ;
Μ' ένα σμπάρο 18 τρυγόνια ο καπιταλισμός.