Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται

Αλλά πρόσεχε αυτούς που θα το πιάσουν, για να σε ρίξουν στο βούρκο, από τον οποίο δεν έχουν ξεκολλήσει ποτέ και ούτε θέλουν κατά βάθος. Δώσ’ το σε όποιον έπεσε από τα σύννεφα, αλλά δεν πετάει πια σε αυτά, και δεν περνάει τα στάδια του πένθους, από την άρνηση και την οργή, για να φτάσει τελικά στην αποδοχή και φτου κι απ’ την αρχή. Δώσ’ το σε όποιον υπέκυψε κάποτε, στιγμιαία ή συνεχόμενα, στους φόβους του, και χρειάζεται τώρα να τον πιάσεις από το χεράκι για να βαδίσει δειλά σε μια διαφορετικά στράτα-στρατούλα (μακριά από το στρατούλη και το νέο ανάχωμα). Φρόντισε να είναι καθαρό –κι ας είναι ροζιασμένο όπως τα περισσότερα χέρια των παιδιών της εργατικής τάξης- να μη γλιστράει από σιρόπια και γλυκερές αυταπάτες για εύκολες λύσεις, να είναι περήφανο και σφιχτό, σαν υψωμένη γροθιά, δεμένο με άλλα από το μπράτσο, σε αλυσίδες. Γιατί ο αγώνας δε θα ‘ναι ένας ειδυλλιακός περίπατος, όπου οι αντίπαλες τάξεις θα βαδίζουν μονιασμένες σε έναν εθνικό στόχο, πιασμένες χέρι-χέρι, με τον καρατζαφέρη κιαι τους φασίστες που το διαδέχτηκαν. Ούτε σήκω ανδρέα για να δεις τα παιδιά της αλλαγής, και την πλατφόρμα σήκω-κάτσε, κάτσε-σήκω (που ενίοτε σηκώνει και το χεράκι της, όπως στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση του τσίπρα). Αλλά για αυτά αναλυτικά σε επόμενο σημείωμα.

Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται και σε όποιον το έχει ανάγκη. Γιατί αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος μονάχος σου να σηκωθείς, αλλά μαζί με τους συντρόφους σου, την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη τους. Που δεν έχει καμία σχέση με τα έντοκα δάνεια των εταίρων, που τα βαφτίζει ο τσίπρας αλληλεγγύη. Κι η οποία μπορεί το προσεχές διάστημα να πάρει νέες, ευρύτερες μορφές, για να αντιμετωπίσει ακόμα πιο ακραίες καταστάσεις, πχ με τις κατασχέσεις σπιτιών ή με την έλλειψη βασικών αγαθών –που μπαίνουν μάλιστα στο 23% του φπα. Κι η οποία πρέπει να οργανωθεί πολύ καλύτερα, με μεγαλύτερη ένταση και ψηλότερες απαιτήσεις απ’ όλους μας, όχι σαν παράπλευρο καθήκον ή απλό μέσο προσέγγισης κάποιων ατόμων, αλλά ως βασική ανάγκη της τάξης μας.

Και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της χτεσινής εκδήλωσης στο νοβοτέλ, με την ομιλία του γγ, όπως τους αντιλαμβάνομαι προσωπικά τουλάχιστον. Ο δεύτερος βασικός στόχος ήταν το έναυσμα για μαζική ζύμωση κι εξάπλωση του προγράμματος του κκε στις λαϊκές μάζες, η εκλαΐκευση των άμεσων στόχων πάλης για την αξιοπρεπή επιβίωση των εργατικών στρωμάτων, των βασικών αρχών της σοσιαλιστικής κοινωνίας του μέλλοντος και η εξειδίκευση του τρίπτυχου «διαγραφή του χρέους – αποδέσμευση από την εε- κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με λαϊκή εξουσία». Και αυτό το τελευταίο είναι κατά τη γνώμη μου το πιο βασικό καθήκον της περιόδου, η ανάλυση και η επεξήγηση της ρήξης με την εε, το κεφάλαιο και την εξουσία του, των πρώτων βημάτων του διαφορετικού δρόμου που υποστηρίζουμε, των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει και των ρεαλιστικών προοπτικών που έχει. Για να μπει στη συζήτηση, στην ημερήσια διάταξη, να αναμετρηθεί με τις εύλογες απορίες που θα προκύψουν, να δοκιμαστεί και να συμπληρωθεί στην πράξη, και προπαντός για να σπάσει το φόβο και την καλλιεργούμενη τρομοκρατία, που παραλύει τον κόσμο.

Κατά τα άλλα, η κε του μπλοκ δεν έχει να καταγράψει δικές της ζωντανές εντυπώσεις από τη χτεσινή εκδήλωση, πέρα από το πλήθος που κατέκλυσε όχι απλά την αίθουσα, ούτε μόνο τον προθάλαμο, αλλά και το δρόμο έξω από το ξενοδοχείο, σαν μετασυγκέντρωση αργοπορημένων· δείγμα ίσως και αυτό του πόσο διψάει ο κόσμος, και ο δικός μας κόσμος, να ακούσει, να μάθει, να συζητήσει για αυτά τα ζητήματα. Και εκτός από την ομιλία, υπήρχε και δεύτερο μέρος με ερωτοαπαντήσεις, και το γγ να απαντάει επί είκοσι λεπτά στην ερώτηση αν μια έξοδος από την ευρωζώνη, θα μπορούσε από μόνη της να ωφελήσει το βιοτικό επίπεδο του λαού μας. Και να πεις πως δεν το έπιασε εισηγητικά...


Αλλά αυτά δεν μπορούσες να τα δεις δια ζώσης, έαν πχ έφτανες –ανωτέρα βία- με δέκα λεπτά καθυστέρηση. Και δεν πρέπει να ‘χουν καταγραφεί, εξ όσων γνωρίζω, καθώς η μαγνητοσκόπηση σταμάτησε αμέσως μετά από την ομιλία. Κι όταν έφυγε το συνεργείο της ερτ, με την κάμερα και τον προβολέα-θερμοφόρα, ο γγ αναστέναξε με ανακούφιση γιατί κόντευε να σκάσει απ’ τη ζέστη μες στο σακάκι του...

1 σχόλιο:

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ελα, μπάλλα!
Μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι ενάντια «στο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα».
Θυμάστε, που σας έλεγα, "Αν δεν σκοπεύεις να ανατρέψεις τον Καπιταλισμό σήμερα, τουλάχιστον μην τον ...πειράζεις";
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να σταυρώσει τον Λαό για έναν χειρότερο Καπιταλισμό, η για μια "Εξω-ΕΕ παρένθεση"!
Το ΚΚΕ δεν τσιμπάει στους τυχοδιωκτισμούς των μικροαστών.
Κι αν οι μικροαστοί επέλεξαν να ξεσκατίσουν την δεξιά φορτώνοντας τον Λαό και την Πατρίδα με τα αχρείαστα βάρη του τελευταίου πενταμήνου, λες και δε μας φτάναν τα "κανονικά", δε θα γλυτώσουν τη λογοδοσία γι αυτά. Και θα τιμωρηθούν διπλά, όπως ταιριάζει σε προδότες και δοσιλόγους.
Ακου,εκεί, σύνταξη στα ....72!