Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Κι ενώ η αγωνία για την κατάληξη του «διλήμματος» «μνημόνιο ή χρεοκοπία» κορυφώνεται, αλλά ολοένα και περισσότερος κόσμος το προσπερνά, γιατί ο βρεγμένος τη βροχή δε φοβάται, και στο κάτω-κάτω της γραφής «εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί», ήρθε η χτεσινή συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο να θυμίσει αμφιθέατρο και να διασκεδάσει κάπως το τεταμένο κλίμα.

Μια συζήτηση που είχε σχεδόν τα πάντα. Νταβαντούρι, χειροκροτήματα, αποδοκιμασίες, ατάκα στην ατάκα και συνδικαλιές, την καϊλή να μιλάει για την παγκόσμια ειρήνη, λες και ήταν στα καλλιστεία, εκθέσεις ιδεών με ιδεολογικές διακηρύξεις, χωρίς αντίκρισμα, αλλά και κάθε καρυδιάς καρύδι: ευρωλιγούρηδες και ευρωμάχους, αριστερούς ευρωπαϊστές και ακροδεξιούς ευρωσκεπτικιστές που τους την έβγαιναν από τα αριστερά –και ποιος να το φανταζόταν κάποιες δεκαετίες πριν- (αλλά όπως είπε και η καϊλή: αλέξη, εδώ έχουμε φίλους και συναγωνιστές). Με λίγα λόγια όλα τα συστατικά μιας καλής φοιτητικής συνέλευσης. Έλειπε ωστόσο η ψηφοφορία στο τέλος. Είπαμε, ναός της δημοκρατίας η ευρωβουλή, αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας.

Ο τσίπρας λοιπόν θυμήθηκε τα νιάτα του στον «εγκέλαδο», το σχήμα του στο πολυτεχνείο, και βρέθηκε στο στοιχείο του, βγάζοντας δύο συγκινητικούς δεκάρικους για την ευρώπη των αξιών και της αλληλεγγύης (αυτό το «ευρώπη των λαών» δεν το λέει κανείς πια, ούτε καν ως σύνθημα). Και πέτυχε πλήρως το στόχο του, που ήταν να τον ακούσουν και να συγκινηθούν στο εσωτερικό μέτωπο για το «σκληρό αγώνα» που δίνει. Γιατί στο εξωτερικό, οι εταίροι του εξακολουθούν να το βλέπουν σαν εταίρα, ενώ οι ευρωβουλευτές έχουν τόσο πολλές αρμοδιότητες και δικαιώματα, που μπορούσαν το πολύ να τον χειροκροτήσουν, και πέραν τούτου ουδέν.

Κι είπε αρκετά πετυχημένα ο τσίπρας στο λόγο του. Χαρακτήρισε «ναό της δημοκρατίας» το ευρωκοινοβούλιο, που είναι ένα μεγάλο διακοσμητικό τίποτα, σαν τον αβραμόπουλο. Είπε πως ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης (!) –οπότε ο τόκος μπαίνει προφανώς για να σφραγίσει τους ακατάλυτους δεσμούς και τη φιλία μας. Μίλησε για αποτυχημένο πείραμα στην ελλάδα (κι εγώ που νόμιζα ότι το πράγμα «δεν έτυχε, πέτυχε», εξαρτάται όμως από ποια σκοπιά το βλέπεις). Κι έκανε μεγάλο φινάλε με αντιγόνη και το δίκαιο των ανθρώπων, που μπαίνει ενίοτε πάνω από τους νόμους των ανθρώπων, ως υπέρτατος νόμος. Για το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» δεν είχαν γράψει τίποτα οι αρχαίοι τραγωδοί μας, οπότε δεν είχαμε κάτι να πούμε. Αλλά ακόμα και οι εκκλησιάζουσες του αριστοφάνη, που έδινε το βήμα τις προάλλες, πριν από το δημοψήφισμα, έχουν πιο προωθημένες προγραμματικές θέσεις από τν «πρώτη φορά αριστερά» και τον τσίπρα.

Η υπόθεση μοιάζει πάντως με ένα παιχνίδι εντυπώσεων για το ποιος-ποιος-ποιος θα χρεωθεί (το ποιος θα φαγωθεί το ξέρουμε) τη μοιραία κατάληξη. Και μολονότι μπορεί να έχουμε στο παρά πέντε μια ανατροπή (διάβαζε κωλοτούμπα) στο σκηνικό και να υπογραφεί συμφωνία για το τρίτο και μακρύτερο (σε διάρκεια) μνημόνιο, είναι η πρώτη φορά που το σενάριο του «κρέτζιτ», όπως το προφέρει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μοιάζει αρκετά πιθανό, πέρα από τη συνηθισμένη τρομοκρατία του μαύρου μετώπου, των καναλιών και των καλοπληρωμένων παπαγάλων τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το κόμμα, που είναι πολύ προσεκτικό στις εκτιμήσεις και τις δηλώσεις του, καλεί το λαό σε εγρήγορση και ετοιμότητα, για κάθε πιθανό ενδεχόμενο (περιλαμβάνοντας σε αυτά και το γκρέξιτ). Και τώρα ακριβώς γίνεται πολύ φανερό πόσο τραγικές συνέπειες μπορεί να έχει μια μεσοβέζικη ρήξη, που δε φτάνει ως το τέλος (δηλ στον έλεγχο της οικονομίας και το στρατηγικό στόχο της εξουσίας), και προπαντός δεν είναι συντεταγμένη κι οργανωμένη, με δική μας πρωτοβουλία και σχέδιο για τα επόμενα βήματα. Μια εξέλιξη απ’ την οποία ο λαός μας δεν έχει ίσως πολλά να χάσει (που κι αυτό σχετικό είναι), αλλά σίγουρα δε θα βγει ωφελημένος.

Υπάρχουν όμως διάφορα ερωτήματα, που προκύπτουν εύλογα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναζητώντας το συνδετικό νήμα που τις ερμηνεύει. Γιατί οξύνθηκαν απότομα και σε τέτοιο βαθμό οι αντιθέσεις, που να συζητάμε το γκρέξιτ; Και τίνος επιδίωξη είναι; Μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν εξαιτίας μερικών αμελητέων μάλλον διαφορών σε δευτερεύοντα σημεία, μεταξύ των δύο προτάσεων, σύριζα και δανειστών; Ή εξαιτίας των μικροβελτιώσεων για τις οποίες εκλιπαρεί η κυβέρνηση, και της πρόθεσης των συνομιλητών της να τη ρίξουν;

Αν υποθέσουμε ότι ο σύριζα, κι όντως έχει βάση ως υπόθεση εργασίας, αποτελούσε τη βασική πολιτική εφεδρεία κι ίσως την καλύτερη επιλογή του συστήματος για να διαχειριστεί ένα πιθανό γκρέξιτ, δε θα έπρεπε να το είχε προετοιμάσει καλύτερα, προετοιμάζοντας παράλληλα και τον ελληνικό λαό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Αν πάλι από την άλλη η ελλάδα παραμένει (ανισότιμα αλληλ)εξαρτημένη και την αρμέγουν οι δανειστές (με τη συναίνεση και της εγχώριας άρχουσας τάξης), γιατί θέλουν να την αποδεσμεύσουν από το άρμα τους και τη φυλακή του ευρώ, με τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους για το χρέος, το έλλειμμα και τα δημοσιονομικά κάθε χώρας-μέλους;

Μπορεί να πλησιάζουμε στο διαζύγιο (αν χρησιμοποιήσουμε τον όρο «ρήξη» και μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες, θα τον ευτελίσουμε) απλά και μόνο (τρόπος του λέγειν) λόγω των ελλήνων εφοπλιστών; Ή λόγω της διαφωνίας ηπα (δντ) και γερμανών ως προς το κούρεμα του χρέους; Φτάνουμε σε αυτό το σημείο βάσει οργανωμένου σχεδίου; Ή μήπως θα ήταν προτιμότερο να καταφύγουμε στην υπόδειξη των κλασικών για την πραγματικότητα που προκύπτει ως η κοινή συνισταμένη πολλών διαφορετικών βουλήσεων, χωρίς να είναι αυτό που είχε θελήσει εξαρχής κάποιος από τους εμπλεκόμενους;


Και ποια πρέπει να είναι η δράση της δικής μας «συνιστώσας» στο κοινωνικό προτσές, και στη δοσμένη συγκυρία; Περισσότερα γι’ αυτό, στο επόμενο σημείωμα, υπό το φως και των νεότερων εξελίξεων. Ας έχουμε όμως καθαρό πως τίποτα (κάθε άλλο αν λάβει κανείς υπόψη του μια σειρά σημάδια των τελευταίων ημερών, από τη συνάντηση τσίπρα-θεοδωράκη, μέχρι τα σημερινά πρωτοσέλιδα και τους συριζαίους στα τηλεοπτικά πάνελ) δεν αποκλείει τελικά την υπογραφή συμφωνίας για νέο μνημόνιο. Όπως αντίστροφα κι η συμφωνία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του γκρέξιτ, σε μεταγενέστερο χρόνο.

59 σχόλια:

faros είπε...

Πέντε χρόναι τώρα, με τον άθλιο εκβιασμό "γκρέξιτ ή μνημόνια" πάνε οι κυβερνώντες μας.

Τίποτα δεν άλλαξε ...

Ίσως, λίγο, η ... φρασεολογία (ένεκα των βαφτησιών) !

Έρχεται την Κυριακή η Νέα Δανειακή Σύμβαση και φυσικά το λεγόμενο Τρίτο Μνημόνιο (που θα είναι τουλάχιστον δύο τεχνικά μνημόνια)!

Το "όχι" του λαού μας, θα είναι για τα ... κανάλια !

Ανώνυμος είπε...

Σε σχέση με τα χτεσινά στο ευρωκοινοβούλιο, σήμερα που άκουγα στο αυτοκίνητο την αναμετάδοση της εκπομπής του Αρβανίτη στον "στο κόκκινο" (ο οποίος εδώ και πολύ καιρό κινείται-κατά τη γνώμη μου-στον αστερισμό της γλίτσας). Η γραμμή τους συνοπτικά είναι: "απομονωμένο το λαϊκό κόμμα", "τα είπαν καλά οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες-όχι σαν τους δικούς μας" (!!!), "δυναμική η παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ των θέσεών μας για το χρέος, ίσως προκύψει κάτι θετικό", "μεγάλη έκπληξη οι κινήσεις που κάνει η Γαλλία-κάτι κινείται στην καρδιά της ΕΕ" (αυτό το είπε ο Ξυδάκης στον Αρβανίτη), "η συμφωνία θα είναι σκληρή-το λέγαμε εδώ και ένα χρόνο(!!!)ας περιμένουμε τις εκλογές στην Ισπανία μετά θα φτιάξουν τα πράγματα". Ένα μάτσο από ψέματα, ασυναρτησίες και κυρίως η άθλια εναγώνια προσπάθειά τους να προσδεθούν σε κάποιον νταβατζή (σήκω Κάλβο να θαυμάσεις κάτι ριζοσπάστες που 'χει βγάλει η χώρα σου). Εχτές ή προχτές, ο Αρβανίτης είχε το Στάθη (άλλη λέρα) και επειδή ο Στάθης (όντας πιο πονηρός) ανέφερε ότι έρχεται μνημόνιο, ο Αρβανίτης του είπε το θεϊκό: "Μνημόνιο ή Συμφωνία;". Τέλος πάντων. Πλάκα είχαν και οι λεπτομέρειες που είχε ο λόγος του φιλελεύθερου για το Υπ. Παιδείας (μάλλον κάποιος ποταμίσιος ή ο Σκυλακάκης έπραξε το ...πατριωτικό καθήκον του).
Στο θέμα του διλήμματος μνημόνιο ή Grexit (έξοδος με καπιταλισμό, υπό τις δεδομένες συνθήκες προετοιμασίας στο κράτος και στο λαό, και υπό συγχρονισμένη διεθνώς καπιταλιστική κρίση). Εγώ το βλέπω πραγματικά σαν Σκύλλα και Χάρυβδη. Ένα φοβερό κακό δίπλα σε ένα ακόμα φοβερότερο κακό. Βάζουν το λαό να περάσει από αυτό το στενό χωρίς μάλιστα να υπάρχει για τον λαό καμιά προοπτική Ιθάκης. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι αντιμετωπίζουν το Grexit περίπου σαν "ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται", δεν κακίζω πολλούς από αυτούς (κακίζω όμως κάποια ασυνείδητα και ανεύθυνα καθάρματα που το έχουν κάνει εμπόριο) αλλά θα παραφράσω ένα ανέκδοτο για το ανατολικό μπλοκ και θα πω: "Σου λέγανε και σου λένε ψέματα για τα μνημόνια αλλά σου λένε την αλήθεια για το Grexit". Και μπορεί το Grexit να χτυπήσει άσχημα μεγάλο μέρος-όχι όμως όλο-του ελληνικού κεφαλαίου, το κεφάλαιο όμως θα επιζήσει και αυτού του χτυπήματος. Για το λαό θα είναι απείρως δυσκολότερα τα πράγματα. Μπορούμε να το (ξανα)συζητήσουμε αυτό αλλά ειλικρινά το θεωρώ λίγο άχαρο και σε κάποιο βαθμό παίζουμε και το παιχνίδι τους. Το να μπαίνεις στο δίλημμα να επιλέξεις ποιά συμφορά είναι μικρότερη δεν είναι ούτε ταξική, ούτε ριζοσπαστική έστω επιλογή. Είναι κατά τη γνώμη μου η εγγύηση ότι θα παραμείνεις μέσα στα σκατά χωρίς ελπίδα να βγεις από αυτά. Θεωρώ πάντως εγκληματικό να μην κατάγγελνε το ΚΚΕ τις επιθυμίες των επίδοξων μαυραγοριτών που στις επιδιώξεις τους πάνε να βάλουν φιλολαϊκό επίχρισμα. Και είναι ευτύχημα που το ΚΚΕ από τη πρώτη στιγμή το αντιλήφτηκε αυτό και δε βοήθησε (και δε βοηθά) τους πονηρίδηδες του "λόμπι της δραχμής".

ρα (συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα λοιπά νομίζω ότι η συνισταμένη διαφορετικών βουλήσεων είναι το πιο σωστό.
Και ρουφώντας με το απαράμιλλο στυλ ενός Φλαμπουράρη μια καλή γουλιά καφέ, θα πω το μακρύ και το κοντό μου: Η κρίση κάνει τον κάθε ιμπεριαλιστή να θέλει να φορτώσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος από το βάρος της στον ανταγωνιστή ή τον "εταίρο" του. Για να μην το πάω από την αρχή της κρίσης θα περιοριστώ να γράψω ότι οι ΗΠΑ θέλουν να φορτώσουν στην ΕΕ (και περισσότερο στη Γερμανία που είναι η ατμομηχανή της ένωσης) όσο το δυνατό περισσότερο βάρος. Ένα τέτοιο εργαλείο αποτελεί γι' αυτήν η περίπτωση της Ελλάδας. Με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ έχουν συνταχθεί τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου (πχ εφοπλιστές), πρόθυμοι ηλίθιοι που πάνε μόνοι τους να χωθούν στις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις πιστεύοντας ότι είναι τόσο μάγκες που θα κάνουν 2-3 μαγικά και θα πιάσουν τον ιμπεριαλισμό από τα κέρατα και θα βγουν νικητές, ιδιοτελείς καριερίστες και κάποια βαλτά καθάρματα τα οποία είχαν ρόλο από την αρχή της κρίσης (αν και λιγότερο δημόσιο τότε). Οι ΗΠΑ και τα συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου έχουν συμφέρον να τραβήξουν το σκοινί αρκετά στα άκρα αλλά όχι να το κόψουν μιας και για να χρησιμοποιηθεί κατά τα συμφέροντά τους η Ελλάδα τους είναι περισσότερο χρήσιμη εντός της ΕΕ και όχι εκτός (σε αυτό η θέση των ΗΠΑ μοιάζει κάπως με αυτή της Ρωσίας η οποία βέβαια έχει πολύ μικρότερες δυνατότητες παρέμβασης). Ο συρφετός των πρόθυμων ηλίθιων, των ιδιοτελών καριεριστών και των βαλτών καθαρμάτων έχει κι αυτός την επιδίωξη να τραβήξει το σκοινί αλλά να μην το σπάσει. Να πουλήσει δηλαδή "αντίσταση" στο λαό ώστε το παραμικρό να το παρουσιάσει ως τεράστια νίκη ή κι αν δεν το πετύχει αυτό, να φανεί ότι έκανε ότι μπορούσε και παίζοντας τον κίνδυνο του Grexit να τη βγάλει καθαρή περνώντας τα πάντα προς χαρά και των ντόπιων και των ξένων κεφαλαιοκρατών.

ρα (συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτή την επιδίωξη βρήκε ανοχή (ή και υποστήριξη, πχ Γιαννακόπουλος, Σκλαβενίτης κτλ) από και ένα επιπλέον τμήμα του κεφαλαίου. Για να πουλήσουν ότι τραβάνε το σκοινί είναι απαραίτητο στοιχείο να τραβήξουν σε κάποιο μάκρος οι διαπραγματεύσεις. Για να τραβήξουν σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είσαι συνεπείς στις υποχρεώσεις σου και να μην κάνεις για όσο αυτές διαρκούν, "μονομερείς ενέργειες". Γι' αυτό και στράγγιξαν καθετί προκειμένου να πληρώσουν τους δανειστές μένοντας χωρίς καμιά προετοιμασία για έξοδο (αφού εξάλλου δεν είχαν τέτοια πρόθεση). Από την άλλη η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αναλάβει το φορτίο, μόνο όμως μέχρι ένα όριο και μόνο κάτω από συμφέροντες γι' αυτήν όρους. Η ΕΕ (Γερμανία) διάβασε σωστά την κατάσταση και κατανοώντας ότι το να περνά υπό αυτούς τους όρους ο χρόνος είναι κατά της θέσης της Ελλάδας και υπέρ αυτών, οργάνωσαν την άμυνά τους. Έτσι έμειναν σχετικά αδιάλλακτοι μέχρι τέλους αναγκάζοντας τους εδώ να κάνουν ένα τελευταίο κόλπο αφήνοντας να τελειώσει το πρόγραμμα. Δεν έπιασε και τότε τα καθάρματα (με ιδιαίτερη ευθύνη των βαλτών καθαρμάτων) πέταξαν την ευθύνη στο λαό. Ένα ζαλισμένο λαό τον ώθησαν να τους δώσει είτε λευκή επιταγή ακόμα και να τον εκτελέσουν (ΟΧΙ) είτε να υπογράψει μόνος του τον αιώνιο αυτο-ακρωτηριασμό του(ΝΑΙ). Ούτε αυτό έπιασε στους ευρωπαίους και πλέον η κατάσταση για τους ευρωπαίους (γερμανούς) είναι win-win όπως θα 'λεγε και μια ψυχή. Είτε υπογράφεις κάτι βαρύτερο από αυτό που σου δίνανε πριν και λειτουργείς ως αντιπαράδειγμα για τους υπόλοιπους που θα ήθελαν κολπάκια, είτε σε πετάνε αυτοί στο Grexit και υπό τέτοιους όρους που λειτουργείς ως το απόλυτο αντιπαράδειγμα. Η ευρωζώνη και η ΕΕ είτε έτσι, είτε αλλιώς, μπετονάρονται, πολλά "γραφειοκρατικά"/"δημοκρατικά" πράγματα θα αρχίσουν να μπαίνουν σε πιο δεύτερη μοίρα (για να αντιμετωπίζονται οι κρίσεις), και ΕΕ-ευρωζώνη θα αποκτούν έναν όλο και περισσότερο συνεκτικό, συγκροτημένο και αυτεξούσιο χαρακτήρα. Ίσως έχουμε μπει σε διαφορετική περίοδο των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Εντός Ελλάδας η κατάσταση για το λαό θα γίνει δυστυχώς ακόμα πιο άσχημη αρχικά αλλά ο όλος χειρισμός νομίζω ίσως τραυματίσει πραγματικά τις σχέσεις του πολιτικού συστήματος και των κεφαλαιοκρατών μεταξύ τους. Θα είναι ενδιαφέρουσα περίοδος αν μη τι άλλο. Πρέπει να αντέξουμε τις δυσκολίες, να αποφασίσουμε πραγματικά μη σουρνόμαστε πίσω από τον έναν ή τον άλλο, για να βγούμε νικητές.

ρα

Αναυδος είπε...

Ρα
Ορθα παρατηρεις ότι το κάθε καπιταλιστικο κεντρο προσπσαθει να μετακυλησει την κριση στο άλλο. Το αυτό συμβαινει και στο εσωτερικο κάθε χωρας και κάθε κλαδου. Αυτος είναι και ο μηχανισμός που επιτυγχάνεται η καταστροφη κεφαλαιου απαραίτητη προυποθεση για την εξοδο από την κριση Αν το grexit επισπευσει την καταστροφη καποιων ανταγωνιστων γινεται ελκυστικο ακόμη κι αν δημιουργει δυσκολίες στο κρατος και τις δραστηριοτητες του.

Να προσθεσω στην αναλυση σου ότι υπαρχει ένα κοστος παραμονης στο ευρω κι ένα κοστος επιστροφης στη δραχμη. Το πρωτο συνεχως βαινει αυξανομενο ενώ το δευτερο μαλλον σταθερο (γιατι κανεις δε μπορει ευκολα να το υπολογισει)

Υπαρχει παντα η πιθανοτητα ειτε τωρα ειτε στο εγγυς μελλον αυξανόμενο μερος του ελληνικου κεφαλαιου να εκτιμησει ότι το κοστος παραμονης είναι αρκετα υψηλο σε σχεση με τα οφελη και να επιλεξουν τη επιστροφη σε τοπικο νομισμα ειτε προσωρινα ειτε πιο μονιμα.

Το κλείσιμο των τραπεζών έδωσε μια αισθηση τι θα σημάνει για τους εργαζόμενους ένα grexit σε καπιταλιστικά πλαίσια (είχε δικιο η Αλέκα το 2012) . Επιπλεον ανεργία, απλήρωτοι μισθοί , συντάξεις και επιδοματα , ελλειψεις σε φαρμακα, κλπ. Συνεπως σημερα σε μεγαλη μεριδα του κοσμου το μεηλ χαρδουβελη το σχεδιο γιουνγκερ οι 47+5 σελιδες του τσιπρα μοιαζουν περιπου σαν επιστροφη στον παραδεισο. Γι αυτό και είναι ανεκτιμητη η συμβολη τσιπρα στην οικοδομηση συναινεσης στη σφαγη μας (ακομη κι αν αυτό εγινε από ατυχημα, κακο υπολογισμό, κομματικο φιλοτομαρισμο)

Cos είπε...

Φίλε Ρα,
όπως ξέρουμε διαφωνούμε πάνω στο θέμα του grexit. Αφού όμως το αναφέρεις και επιχειρηματολογείς, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να γράψω και εγώ κάποιες παρατηρήσεις:
α) Βεβαίως και οι αστικές κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν από τον λαό συγκατάθεση για την εκτέλεση του. Δεν προσπαθούν όμως να πάρουν την συγκατάθεση του για έξοδο από την ΕΕ, αλλά για παραμονή και νέο μνημόνιο. Όλη η βρώμικη προπαγάνδα τους και όλα τα βρώμικα κόλπα τους σε αυτό στοχεύουν. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Επιπλέον ο λαός είναι τελείως απληροφόρητος για αυτά που συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν, με ευθύνη όλων.
β) Οι αστοί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν ανέβει στα κάγκελα. Η μέχρι τώρα αντίδραση τους δείχνει ότι θέλουν την παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτό λοιπόν που ξέρω, είναι ότι τα συμφέροντα των αστών δεν πάνε παρέα με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Το αντίθετο, ότι είναι συμφέρον για τους μεν είναι κακό για τους δε.
γ) Θα επανέλθω σε κάτι κατά την γνώμη μου σημαντικό: ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζόμενων είδε την τελευταία πενταετία την ζωή του να καταστρέφεται και πλέον δεν έχει άλλες αντοχές. Μπορεί να μην έχει φθάσει (ακόμα) στο σημείο να πεθάνει από ασιτία (που λέγαμε σε άλλη ανάρτηση), αλλά έχει φθάσει στο σημείο να μην φοβάται τα χειρότερα. Δεν είναι κακό αυτό, το αντίθετο, είναι η μόνη υγιής αντίδραση.
δ) Αν σκεφθούμε ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων, το μαρτύριο του λαού όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί κιόλας και θα αγκαλιάσει σαν τεράστιο χταπόδι ακόμα περισσότερους ανθρώπους, εύκολα συμπεραίνουμε ότι η παραμονή στο ευρώ δεν είναι μια λιγότερο κακή λύση από το grexit. Το μαρτύριο της σταγόνας, στο οποίο μας υποβάλλουν εδώ και 5 χρόνια, έχει γίνει πλέον το χειρότερο μαρτύριο.
ε) Αποδεχόμενοι ότι το grexit είναι η χειρότερη λύση, ουσιαστικά δίνουμε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να υπογράψει το νέο σφαγιαστικό μνημόνιο. Γιατί άμα λέμε ότι το grexit είναι καταστροφή, τότε δικαιολογούμε τις κυβερνήσεις (νυν και πρώην) που υπέγραψαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια.
στ) Σαν κομμουνιστές αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε είναι η σοσιαλιστική επανάσταση. Αν η χώρα χρεοκοπήσει και βρεθεί εκτός ΕΕ, αυτό δεν δημιουργεί τις αντικειμενικές συνθήκες για επαναστατική κατάσταση; Γιατί αν δεν αρκεί και αυτό, τότε ουσιαστικά παραιτούμαστε από την υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Τι άλλο θα έχει μείνει για να περιμένουμε "επαναστατική κατάσταση"; Ο πόλεμος; Μα και αυτόν δεν τον θέλουμε! Άλλωστε αλλοίμονο και αν η ελπίδα για αλλαγή της κοινωνίας προϋπόθετε την ολοκληρωτική καταστροφή μας. Τι ωραία ελπίδα που θα ήταν!
ζ) Εντέλει αυτό που έχουμε μπροστά μας να κάνουμε δεν είναι τίποτα άλλο από την καταστροφή των σχεδίων της αστικής τάξης, είτε μιλάμε για την ντόπια είτε για οποιαδήποτε άλλη (γερμανική, αμερικάνικη και δεν συμμαζεύεται). Είτε πρόκειται για ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις είτε όχι. Αν δεν προετοιμαστούμε πάνω σε αυτό, αν δεν αγωνιστούμε για αυτό, τότε αύριο θα έχουμε έναν κατεστραμμένο λαό χωρίς οποιαδήποτε ελπίδα.
η) Βεβαίως και η Ε.Τ. δεν θα ωφεληθεί επειδή άλλαξε το νόμισμα. Όμως δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι αυτά που προανέφερα, η έξοδος από το ευρώ και μάλιστα σαν "άδειασμα¨της ντόπιας Α.Τ. από τους συμμάχους της, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το εργατικό κίνημα να γιγαντωθεί και να αποκτήσει τον κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις. Αυτό βέβαια είναι καθήκον και ευθύνη του κομμουνιστικού κόμματος.

Κλείνοντας: δεν δέχομαι ότι ο λαός είναι έτσι, είναι αλλιώς, δεν καταλαβαίνει κλπ. κλπ. που κάποιοι άλλοι σχολιαστές φαίνεται να πιστεύουν. Ο λαός χρειάζεται διέξοδο, συγκεκριμένη, κατανοητή, λυτρωτική. Χρειάζεται μια πρωτοπορία που θα του δείξει τον δρόμο. Τότε μόνο θα οργανωθεί και θα πολεμήσει. Πίστευα και πιστεύω ότι το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας μπορεί και πρέπει να παίξει αυτόν τον ρόλο. Αρκεί να πιστέψει στις δικές του δυνάμεις και κυρίως αρκεί να πιστέψει στον λαό. Δεν ζούμε απλώς μια ενδιαφέρουσα περίοδο, ζούμε μια ιστορική περίοδο.

Ανώνυμος είπε...

Άμα λες οτι το γκρέξιτ είναι βήμα προς την άνοδο του βιωτικού επιπέδου και "στόχος πάλης" κι έρθει το γκρέξιτ και είναι σαν να έχουμε μνημόνιο με δραχμή (που αυτό ακριβώς είναι), μετά έχεις την αξιοπιστία ενός Στρατούλη.

ΓΜ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Εξαιρετικός, Ρα!
Από χτές υπάρχει ένα διάχυτο πνεύμα "συμφωνίας", και μια ανακούφιση στα κανάλια, που απηχούν τις διαθέσεις της ενιαίας, παρά τις εσωτερικές κόντρες της, αστικής τάξης.
Νομίζω πως ένα grexit θα ήταν πιο εύκολο γι αυτούς, αν το ΚΚΕ είχε συνταχτεί με το "ΟΧΙ".
Αλλά και το Μνημόνιο δε θάναι εύκολο, πάλι για τον ίδιο λόγο, συν ότι θα αποδιοργανώσει σε κάποιο βαθμό τις "ΟΧΙές", καθώς δε θα μπορούν να εξηγήσουν πως την φάγανε παρά το 61%.
Αρα, λογικά, πρέπει να αναμένουμε νέο γύρο επίθεσης κατά του ΚΚΕ, κυρίως από τις οχιές. Και κάτι μου λέει ότι και ο διχασμός, που σπρώχνεται τις τελευταίες ώρες με την προαναγγελία των δύο "πλατειών" είναι μέρος τέτοιων σχεδιασμών - δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού δεν μπόρεσαν να αλώσουν το Κόμμα από τα μέσα.
Δεν αποκλείεται να δούμε και διάσπαση του τΣύριζα και νέο ανάχωμα, στο πιο "κομμουνιστικό". Αυτό από μιά άποψη θάναι καλό σημάδι, σαν ένδειξη πιο ακριβώς είναι το πρόβλημά τους, των αστών εννοώ.
Πάντως "μνημόνιο" η grexit (η και graccident-ακόμη δεν ξέρουμε, με τυχοδιώκτες όλα παίζουν ), για ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ πρόκειται. Στην πρώτη περίπτωση συντεταγμένη (δηλαδή με τις λιγότερες εσωτερικές ενδοαστικές τριβές), στην δεύτερη πιο άναρχη, που σίγουρα θα αποσταθεροποιήσει λίγο και το πολιτικό σύστημα της α.τ.
Δεν νομίζω, όμως, πως θα δημιουργούνταν πρόβλημα εξουσίας, με όλες τις δομές της α.τ. άθικτες από την μια, και τον υποκειμενικό παράγοντα του λαού από την άλλη, όπως τον είδαμε και τον ξέραμε.
Το ΚΚΕ πρέπει να οργανώσει την άμυνά του, και με τακτική φθοράς, να επωφεληθεί από αυτήν την κρίση, απλώνοντας την επιρροή του στην ε.τ. και τον Λαό (με κεφαλαίο, όχι τον greco maskara). Και η καλύτερη άμυνα θαρρώ, τούτες τις ώρες είναι η κατά μέτωπο πολιτική επίθεση στις δύο μαφίες, που κοροϊδεύουν τον Λαό. Γίνανε τόσα ξεβρακώματα μέσα σε λίγες μέρες, που θα χρειαστούν μήνες για να τα αφομοιώσει ο Λαός.
Συν τις Επιτροπές Αλληλεγγύης, που θα πρέπει να πληθύνουν, γιατί έρχονται πολύ δύσκολες μέρες. Για πάρα πολύ κόσμο....
....αλλά και τους διαφόρους "αρτέμηδες", που αποφαίνονται με μελοδραματικό ύφος, πάνω από έναν φραπέ, πως "ό,τι είχα να χάσω το έχω χάσει", αλλά δεν πάνε να μαζέψουν εληές, γιατί η δουλειά είναι βαρειά, το μεροκάματο πολύ μπαγκλαντεσιανό, βρε αδερφέ, και η συνδικαλιστική πάλη πολύ out.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του λαϊκού κινήματος είναι η εξαχρείωση των συνειδήσεων, μετά από 40 χρόνια δεξιο-πασοκοκρατίας.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

....και πριν αλέκτορ φωνήσει, τα "κανάλια", οι "αλήτες-ρουφιάνοι", τώρα, προβάλουν με ζέση το χάπενινγκ του τΣύριζα και των συνιστωσών του ("ανταρσύα") στην ΚΕΔΕ.
Οι ...."εχθροί"!

Ανώνυμος είπε...

Ρε παλουκάρια, το ενδεχόμενο να γράφουμε σε σωστά ελληνικά το έχετε σκεφτεί ποτέ;

Ανίδεος

Neophyte_commie είπε...

Cos (ως προς το στ): Το θέμα είναι ότι ο υποκειμενικός παράγοντας (και όχι αντικειμενικός, όπως τον είπες), δεν είναι έτοιμος. Είναι τίγκα στις αυταπάτες και στον φόβο (και οι ψηφοφόροι του «ναι» και του «όχι»). Όπως είχα ξαναγράψει, γίνονται τρυπούλες στη συνείδησή του, αλλά το παρμπρίζ δεν έχει καταρρεύσει ακόμη. Πιο πιθανό είναι το grexit (που εγώ δεν το βλέπω καθόλου πιθανό) να τους κάνει να πουν «σκατά και η αριστερά» και να μας βάλουν κι εμάς μέσα (κι αν δεν είχαμε τη στάση που είχαμε, θα μαζεύαμε μπογαλάκια για Μακρόνησο αύριο) και να πάει γραμμή στους φασίστες, που βεβαίως δεν πρόκειται να καταδικαστούν…

Σεχτὰρ, για τις ελιές: Υπάρχει μια συγκεκριμένη επιρροή, οινοπαραγωγός (έχει αμπέλια, τα κάνει κρασί μόνος του και τα πουλάει στις λαϊκές). Μας έλεγε ότι οι Έλληνες δεν μαζεύουν σταφύλια. Του λέει ένας σύντροφος «έρχομαι εγώ, με παίρνεις; (και ικα;)». Απαντάει «εε, εσύ μπορείς να μου βγάλεις την ίδια δουλειά που βγάζει ο Αλβανός;». Με άλλα λόγια, ακόμη και η επιρροή θεωρεί δεδομένη την παρανόμως ανασφάλιστη δουλειά με σχετική και απόλυτη υπεραξία τραβηγμένη στα άκρα, άλλο που διαισθητικά έχει μια εικόνα της πραγματικής ταξικής θέσης του και στηρίζει το Κόμμα. Θέλω να πω, αφ' ενός αυτός δεν είναι καθόλου έτοιμος γι' αυτό που τον θέλουμε, αφ' ετέρου το ιδεολόγημα «ο Έλληνας πίνει φραπέ και δεν πάει στα χωράφια» είναι πολύ αντιδραστικό, ρε παιδάκι μου.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Νεόφυτο κουμμούνι,
Είναι πολύ πιο αντιδραστικό να το παίζει "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" με τα λεφτά του μπαμπά η του παππού, στην καφετέρια. Επρεπε να πάει στα σταφύλια και χωρίς ΙΚΑ και να βγάζει και περισσότερη δουλειά από τον Αλβανό. Αν έχει ανάγκη. Αν δεν έχει, τουλάχιστον ας αφήσει το Μανιφέστο ήσυχο. Δε γράφτηκε γι αυτόν.
Γράφτηκε για τον Αλβανό και τον μαύρο, κι όποιον παράγει υπεραξία, για να την διεκδικήσει, η και για τον άνεργο, που γυρεύει δουλειά.
Το "ο Ελληνας, που πίνει φραπέ κλπ" δεν είναι αντιδραστικό, είναι το επιχείρημα, που η γιαλαντζί αριστερά παρεχώρησε στους αντιδραστικούς όταν εξαγοράστηκε με τους διορισμούς σε αργομισθίες και σε "προγράμματα". Ηταν ο σατανικός τρόπος, που υπέσκαψε τον αυτοσεβασμό των κομμουνιστών και το κίνημα. Οι κομμουνιστές, που γνώρισα εγώ, ήταν σακατεμμένοι από την δουλειά και γι αυτό ήταν σκυλιά στον αγώνα.
Θα μου πείς, τώρα, αυτά είναι παλαιοκομμουνιστικά. Αλλά, τι να γίνει, εμείς έτσι μάθαμε. Εύχομαι για σας νάναι πιο εύκολα.

Ανώνυμος είπε...

Για το επόμενο διάστημα υπάρχει διπλός κίνδυνος. Από τη μία το νέο μνημόνιο να κάνει το λαό να λέει «σκατά και η αριστερά» και από την άλλη οι ΟΧΙές να λένε για όλα φταίει το ΚΚΕ που δεν έδωσε μαζί μας τη μάχη για καλύτερη συμφωνία!
Ευτυχώς που στο δημοψήφισμα κρατήσαμε διακριτή στάση ενάντια σε κάθε είδους πρόταση εις βάρος του λαού. Θα είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Χρειάζεται όμως σοβαρή και οργανωμένη δουλειά των λαϊκών επιτροπών, να τις νιώσει ο λαός στήριγμα στις δύσκολίες που θα έρθουν.

Δε νομίζω πως θα διασπαστεί άμεσα ο Συριζα, ούτε πως θα φτιαχτεί νέο ανάχωμα με κοινοβουλευτική δύναμη. Αυτή τη στιγμή οι αστοί χρειάζονται ισχυρότερα "ποτάμια" και όχι ισχυρότερες "ανταρσύες". Εγώ περιμένω επιθέσεις τύπου αυριανής από το Σύριζα με τη βοήθεια και των γνωστών ιστοσελίδων.

ARGIE

Ninel EhC MiK είπε...

Ο Σύριζα βιάζεται να επικυρώσει την εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού να διαπραγματευτεί το τρίτο μνημόνιο που τελικά θα αρνηθούν οι Γερμανοί και άλλες χώρες.

Θα ήταν κωμωδία, αν δεν είχε τραγικές επιπτώσεις για το φτωχό λαό.Το Grexit έχει σχεδόν ανακοινωθεί από τους Γερμανούς, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι στην Ελλάδα βλέπουν συμφωνία.

Με προβληματίζει επίσης η αντίδραση που μπορεί να υπάρξει από τον στρατό και τους Αμερικάνους σε περίπτωση Grexit.

Ανώνυμος είπε...

Μήν ανησυχήτε για πιθανές αντιδράσεις του στρατού σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ εναλλακτική εξέλιξη.
(όταν λέμε στρατό εννοούμε όλο το σώμα των αξιωματικών συν τους μισθοφόρους στρατιώτες).
Πρόκεινται για απόλυτα εκφυλισμένους δημοσίους υπαλλήλους που το μόνο που σκέφτονται είναι ο μισθός και τα όποια εναπομείναντα προνόμια τους.
Σκύλος δεν δαγκώνει το χέρι που τον ταίζει. Αντιθέτως το γλύφει.

TALIBAN

Ανώνυμος είπε...

Ενδεικτικά για τον στρατό δείτε την στάση του γελοίου στρατηγού ε.α. Φράγκου ο οποίος αποστρατεύτηκε απο τον Γ.Α.Π. το 2011 και μέχρι τώρα οι ηλίθιοι ακρο-δεξιοί διαδίδουν μυθεύματα πως η αποστρατεία του έγινε γιατί ετοίμαζε πραξικόπημα !
Αυτός ο δημοσιουπάλληλος ηγείτο κίνησης αξιωματικών υπέρ του ΝΑΙ !

TALIBAN

Ανώνυμος είπε...

Πάρτε και το σχέδιο νόμου (το νέο Μνημόνιο δηλαδή) που θα εισαχθεί για ψήφιση
στο Κυνοβούλιο (προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τα σκυλιά=κύνες είναι καθόλα αξιοπρεπή και αξιοσέβαστα όντα)

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9292390.pdf

Η ξεφτύλα των ΣΥΡΙΖαίων είναι τέτοια, ώστε ούτε την μετάφραση πρόκαναν !
Το έστειλαν στην κυνοβουλή στα αγγλικά, όπως τους το έδωσαν τα αφεντικά τους !

TALIBAN

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ninel EhC MiK, παίζονται πολύβρωμερά παιχνίδια στην πατρίδα μας τις τελευταίες ώρες.
Ισως να στήνεται σκηνικό αποσταθεροποίησης αλα Ουκρανία, κάτω από την μύτη του ηλίθιου Σόϋμπλε, ίσως να είναι κι αυτός στο παιχνίδι. Αλλά τι θα κερδίσει; Ο,τι κέρδισε και στην Ουκρανία;
Οι δικές μας ΟΧΙ-ές είναι ικανές να μας καταστρέψουν εν ονόματι του αντικομμουνισμού, αυτό το καταλαβαίνω.
Κάποιοι ηλίθιοι, που τους ακολουθούν είναι τόσο ηλίθιοι;
Δε βλέπουν ότι έχουν πάθει συμφόρηση οι γραμές από το Λάνγκλεϋ;
Μάλλον υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι,που βγαίνουμε στους δρόμους το απόγευμα.

Cos είπε...

"Είναι πολύ πιο αντιδραστικό να το παίζει "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" με τα λεφτά του μπαμπά η του παππού, στην καφετέρια. Επρεπε να πάει στα σταφύλια και χωρίς ΙΚΑ και να βγάζει και περισσότερη δουλειά από τον Αλβανό. Αν έχει ανάγκη. Αν δεν έχει, τουλάχιστον ας αφήσει το Μανιφέστο ήσυχο. Δε γράφτηκε γι αυτόν."
Διαβάζοντας το παραπάνω σχόλιο, ένοιωσα ένα δυνατό σφίξιμο στο στομάχι. Τώρα καταλαβαίνω και πολλά άλλα σχόλια του ίδιου σχολιαστή.
Για να είμαι ξεκάθαρος: το σχόλιο αυτό, αν δεν ήξερα που το διάβασα, θα νόμιζα ότι είναι του Τζήμερου. Κρίμα!

Cos είπε...

@ΓΜ
"Άμα λες οτι το γκρέξιτ είναι βήμα προς την άνοδο του βιωτικού επιπέδου και "στόχος πάλης"
Αυτό υπάρχει σε κάποιο κρυφό σχόλιο που όμως το βλέπεις εσύ; Γιατί εγώ δεν το βλέπω πουθενά.

Ανώνυμος είπε...

"Το ζήτημα είναι αυτά που προανέφερα, η έξοδος από το ευρώ και μάλιστα σαν "άδειασμα¨της ντόπιας Α.Τ. από τους συμμάχους της, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το εργατικό κίνημα να γιγαντωθεί και να αποκτήσει τον κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις."

Αυτά γράφεις. Εκτός αν τα γράφεις για κάτι που θεωρείς μνημόνιο με δραχμή. Αλλά τότε και τα ίδια τα μνημόνια "δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το κίνημα να γιγαντωθεί".

Κι εκτός από σένα υπάρχουν σίγουρα πολιτικές δυνάμεις που βάζουν το γκρέξιτ σαν στόχο πάλης και διακηρύττουν ότι τα προβλήματα μας λίγο πολύ θα λυθούν.
Νέα πρώτη φορά αριστερά είναι όλο αυτό. Υπάρχει ο σοσιαλισμός, ο καπιταλισμός και το τίποτα ανάμεσα τους.

ΓΜ

Cos είπε...

@ΓΜ
"Το ζήτημα είναι αυτά που προανέφερα, η έξοδος από το ευρώ και μάλιστα σαν "άδειασμα¨της ντόπιας Α.Τ. από τους συμμάχους της, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το εργατικό κίνημα να γιγαντωθεί και να αποκτήσει τον κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις."
Από αυτό προκύπτει ότι "το γκρέξιτ είναι βήμα προς την άνοδο του βιοτικού επιπέδου"; Από αυτό προκύπτει ότι είναι "στόχος πάλης"; Γιατί, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος που έχει διαβάσει όλο το σχόλιο μου, αυτά που γράφω (και σχετικά με αυτό επιχειρηματολογώ) είναι ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε την χρεοκοπία και το grexit καταστροφή, όταν οι δρόμοι που έχεις να διαλέξεις είναι ανάμεσα σε ένα νέο βαρύτατο μνημόνιο και στην χρεοκοπία και το grexit. Δεν διαλέγεις και δεν βάζεις τους εργαζόμενους κάτω από ξένη σημαία. Και προσπαθείς να εκμεταλλευτείς τις καταστάσεις. Αυτά είπα και συγνώμη αν κατάλαβες άλλα.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για αυτά που ειπώθηκαν για το Grexit αλλά σε αυτό το κείμενο σύντροφοι έχουν κατατεθεί εκτενώς οι προβληματισμοί και οι απαντήσεις:
http://agkarra.com/t%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-grexit-%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C/

Giorgis

Γιαννης είπε...

////ε) Αποδεχόμενοι ότι το grexit είναι η χειρότερη λύση, ουσιαστικά δίνουμε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να υπογράψει το νέο σφαγιαστικό μνημόνιο. Γιατί άμα λέμε ότι το grexit είναι καταστροφή, τότε δικαιολογούμε τις κυβερνήσεις (νυν και πρώην) που υπέγραψαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια.//

Το grexit δεν ειναι απο μονη της η χειροτερη λυση. Grexit, δηλαδη χρεωκοπια, επιστροφη σε εθνικο νομισμα, σε καπιταλιστικο περιβαλλον, χωρις κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης: Ολα αυτα ειναι εκεινα τα στοιχεια που την κανει χειροτερη λυση. Δεν βλεπω καμια ριζοσπαστικοποιηση ή ενδυναμωση της ΕΤ σε τετοιο περιβαλλον και καλα κανει και την απευχεται το Κομμα

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά όσα επισημαίνεις Άναυδε. Είναι δυναμικά αυτά τα πράγματα, μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα αναλόγως της εξέλιξης της κρίσης. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή το "λόμπυ της δραχμής" δεν ήταν από ότι φαίνεται αποφασιμένο να κάνει το τελευταίο βήμα και σε αυτό έπαιξε το ρόλο του ότι το ΚΚΕ δεν έπεσε στη παγίδα του καθόλη τη διάρκεια της κρίσης (συμφωνώ απολύτως με το Σεχτάρ). Να σημειώσω ότι δε θα πρέπει να μας διαφύγουν της προσοχής οι προειδοποιητικές βολές που έριξαν οι ευρωπαίοι σε εφοπλιστικό και τουριστικό κεφάλαιο τόσο πριν την κήρυξη δημοψηφίσματος όσο και μετά από αυτό, όταν ο Γιούνκερ σε ανταπάντηση στην ομιλία Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο ανέφερε: "σου είπαμε να φορολογήσεις τους εφοπλιστές". Νομίζω ότι σε μια επόμενη φορά οι "δραχμιστές" θα θελήσουν να το πάνε μέχρι τέλους.

Cos το ότι η παρούσα κατάσταση είναι ανυπόφορη και ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε τα πράγματα είναι ένα γεγονός. Το ότι το "Grexit" υπό τους όρους του λόμπυ της δραχμής συνεπάγεται κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το λαό είναι κι αυτό ένα γεγονός. Αν επιτρέψουμε στο λόμπυ της δραχμής να παρασύρει τον κόσμο πουλώντας του αυτή την εξέλιξη ως "φιλολαϊκή διαχείριση" το λόμπυ της δραχμής θα κατορθώσει να φορτώσει όλο (ή έστω το μεγαλύτερο) το κοινωνικό βάρος αυτής της εξέλιξης στο λαό και το ΚΚΕ και να κρατήσει για το εαυτό του όλα τα οφέλη. Νομίζω ότι το είχα ανφέρει και σε παλιότερο σχόλιο. Μοιάζει κάπως με τη περίπτωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι δυνατόν να οδηγήσει σε επαναστατική κατάσταση. Δε θα πάμε να υπερψηφίσουμε την έναρξή του αλλά θα καταγγείλουμε και τον πόλεμο κι αυτούς που τον απεργάζονται. Ούτε θα πάμε να λέμε ιμπεριαλιστική ειρήνη έχουμε τώρα δε τρέχει μια αν ξεσπάσει και ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Άλλο το να αγωνιστούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κατάσταση που θα προκύψει από τις αντιθέσεις και τα αδιέξοδα των εχθρών μας σε μια κατάσταση που θα λειτουργήσει τελικά υπέρ μας κι άλλο να φορτωθούμε το βάρος επιλογών που είναι ενάντια στο λαό. Φυσικά και το ζήτημα είναι να υπερβούμε την επιλογή του μικρότερου κακού. Και σε αυτό συμφωνώ μαζί σου. Αλλα αυτό θα το κάνουμε με τη πρότασή μας και όχι χρωματίζοντας μια επιλογή των εχθρών με λιγότερο έντονα χρώματα.

ρα

ΥΓ. Εχτές λέει αποθεώθηκε ο Βαρουφάκης στο Ηρώδειο από αυτούς που βρίσκονταν εκεί και του φώναζαν ΟΧΙ. Καλύτερα να μην το σχολιάσω...

Cos είπε...

"Φυσικά και το ζήτημα είναι να υπερβούμε την επιλογή του μικρότερου κακού. Και σε αυτό συμφωνώ μαζί σου."
Ρα, αν συμφωνούμε σε αυτό, τότε κανένα πρόβλημα. Αυτό ήθελα να υποστηρίξω και να δείξω. Απλά, από άλλα σχόλια σου (και δυστυχώς και από λεγόμενα άλλων συντρόφων, ευτυχώς όχι όλων) μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχεις (και έχουν) επιλέξει και αυτό το θεωρώ μεγάλο λάθος.

Αναυδος είπε...

@Cos
κάνεις ενα μεγαλο λαθος
Αν για τα δεινά της επαναστατικης κατάστασης εχεις βαλει το χερακι σου τοτε οι εργαζομενες μαζες δεν προκειται να σε ακολουθησουν
Οι εργαζομενες μαζες θα σε ακολουθησουν οταν μαχεσαι για να μην συμβουν τα δεινα που προυποθετοι μια επαναστατικη κατασταση. Τοτε μονο σε εμπιστευονται και ετοιμαζονται να κανουν το αλμα

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Cos, 10 Ιουλίου 2015 - 9:38 π.μ.,
χαίρομαι, αν έστω κι έτσι, σου έδοσα να καταλάβεις πόσο περιφρονώ τη μικροαστική αριστερίστικη τζαμπαμαγκιά, τον πασοκο-"κομμουνισμός". Και πόσα όπλα έχει δόσει στο κάθε τζήμερο. Αυτά τα μεγαλεία ζούμε κι αυτές τις μέρες, με τις "ιστορικές νίκες" των "οχι"-άδων.

Cos είπε...

@Αναυδος
Με συγχωρείς, αλλά αν κατάλαβα καλά, αυτό που λες μου φαίνεται μικροπολιτική και αν ασχοληθούμε με την μικροπολιτική, υπάρχουν και αντίθετα σχετικά επιχειρήματα, που δεν κρίνω σκόπιμο να τα αναφέρω εδώ.

Cos είπε...

@Σεχτάρ
Δυστυχώς το επίπεδο σου είναι τέτοιο που αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση μαζί σου. Η περιφρόνηση είναι αμοιβαία. Όσο για το αν είμαι τζάμπα μάγκας, δεν πειράζει, αρκεί που εσύ είσαι πραγματικός μάγκας. Ίσως κάποτε μας δοθεί η ευκαιρία να μου το αποδείξεις.

Υ.Γ. Αν διάβαζες τα σχόλια προτού κάνεις τον έξυπνο και τον κομμουνισταρά θα ήξερες ότι έχω ρίξει άκυρο. Αλλά και που δεν το ξέρεις ....

Cos είπε...

Κάτι ακόμα Σεχτάρ: αυτά τα περί πασοκο-"κομμουνισμού" όχι σε μένα, κοιτάξου στον καθρέφτη και ίσως δεις τον φασίστα που κρύβεις μέσα σου, αλλά σήμερα τον είδαν και άλλοι.

Ιστρολλικός είπε...

Cos,

Δεν είναι μικροπολιτική. Οι επαναστατικές καταστάσεις, η ίδια η αναγκαιότητα της επανάστασης, δημιουργούνται αντικειμενικά από τα δεινά του καπιταλισμού. Οι κομμουνιστές δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιδιώκουν τα δεινά και την εξαθλίωση όχι για μικροπολιτικούς λόγους αλλά για πραγματικά πολιτικούς και ηθικούς λόγους. Ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός είναι ιστορική ανάγκη, όχι ιδεολογικό φετίχ στο όνομα του οποίου θα σμπρώξουμε το λαό στην εξαθλίωση ώστε να του γίνουμε μετά αναγκαίοι. Αυτό είναι μικροπολιτική.

Σεχτάρ, ενδεχομένως να έχεις χάσει την μπάλα λίγο. Μήπως πρέπει να φτιάξουμε και σωματεία με μεροκάματα 12 ευρώ έτσι για να ατσαλωθεί λίγο ο κόσμος ρε παιδί μου;

Cos είπε...

Ιστρολλικέ, νομίζω ότι κάπου έχω παρεξηγηθεί. Ίσως η ευθύνη να είναι δική μου, αλλά υποψιάζομαι ότι δεν διαβάζουμε κάθε σχόλιο ολόκληρο (το κάνω και εγώ, δεν το λέω για κακό).
Προσπάθησα λοιπόν να επιχειρηματολογήσω (κυρίως στο σχόλιο του Ρα) ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να διαλέξουμε απέναντι στο μνημόνιο με ευρώ ή απέναντι στο grexit. Πουθενά δεν είπα ότι πρέπει να επιδιώξουμε δεινά για τον λαό! Αλλοίμονο. Είπα ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις (όπως λες και εσύ) αντικειμενικές συνθήκες που προέκυψαν και θα προκύψουν. Είπα ότι στα πλαίσια αυτά δεν πρέπει να φοβόμαστε το grexit (όπως άλλωστε δεν το φοβάται πλέον και μεγάλο μέρος του λαού), όχι να το κάνουμε "πλαίσιο πάλης" όπως έγραψε ότι είπα άλλος φίλος. Έγραψα ότι αν επιλέγουμε το ένα ή το άλλο, βάζουμε τον λαό κάτω από ξένες σημαίες.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Ιστρολλικός είπε...

Cos,

Απάντησα με βάση την εντύπωση που μου έδωσε η απάντησή σου πάνω στο σχόλιο του Άναυδου. Με συγχωρείς αν την εξέλαβα λάθος. Πάντως φαίνεται ότι τελικά συμφωνούμε. Καλό κουράγιο σε όλους.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Cos, Ψυχραιμία!
Αν πρόσεξες, πουθενά δεν αναφέρθηκα σε σένα!
Κακώς αναγνώρισες τον εαυτό σου σαν στόχο στα τελευταία σχόλιά μου....
Απλώς εξέφρασα τις φασιστικές ιδέες μου!
Πάρε μερικές ακόμη:
Το πλαστό το πασαπόρτι
σαν και την καρδιά σου μόρτη
σαν την κάλπικη καρδιά σου
τη σκληρή

Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες
η δουλειά κάνει τους άντρες
το γιαπί το πιλοφόρι το μυστρί


Ρημαδιό ζωή και σπίτι
απ’ τα χούγια σου αλήτη
που μετράς το αντριλίκι
με βρισιές

Μη βροντοχτυπάς τα ζάρια
όσοι είναι παλληκάρια
τη ζωή τους την περνούν στις σκαλωσιές



Ανώνυμος είπε...

Χωρις να συμφωνω με το χυμαρωδες ομολογουμενως υφος του Σεχταρ ή αν θελετε και με το περιεχομενο του σχολιου του σε μεγαλο βαθμο(διοτι πιστευω οτι βγαζει ενα συμπερασμα ξεκινωντας απο μια παραδοχη για την ελληνικη πραγματικοτητα που δεν ηταν τοσο διαδεδομενη οσο προπαγανδιζαν οι φωνες των αστων και μικροαστων) θεωρω οτι τον αδικεις Cοs διοτι κατω ακριβως απο το αποσπασμα του σχολιου του που στηλιτευσες συμπληρωνει με ενα αλλο που αλλαζει θεωρω το νοημα και της παραπανω προβληματικης και κατ'εμε διατυπωσης.
Μιλαω γι'αυτο.
"Γράφτηκε για τον Αλβανό και τον μαύρο, κι όποιον παράγει υπεραξία, για να την διεκδικήσει, η και για τον άνεργο, που γυρεύει δουλειά. "
Αν εχω καταλαβει λαθος ας με διορθωσει ο ιδιος ο Σεχταρ. Δεν εχω σκοπο ουτε να παραποιησω οσα λεει ουτε να το παιξω δικηγορος του. Ωστοσο ο γραπτος λογος ειναι υπουλος και εχω πεσει και εγω θυμα του.
Ανεξαρτητα απο διαφωνιες που μπορει να εχω με τον Σεχταρ ή τον Cos δεν θεωρω ουτε φασιστα, ουτε οπορτουνα κανεναν απο τους 2.
Ραντεβου Ομονοια σε λιγη ωρα...

ratm

orthodox είπε...

Η στάση του κόμματος, τόσο στο δημοψήφισμα όσο και μετά, και απ' ότι φαίνεται θα συνεχίσει να είναι έτσι, είναι ηρωική. Αυτές τις μέρες το κόμμα κλείνει μέχρι και την τελευταία υποσημείωση του κεφαλαίου "Βάρκιζα". Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, και με οποιοδήποτε τίμημα, ποτέ ξανά τέτοια υπογραφή.

Παρά τα χτυπήματα, παρά τις ανακατατάξεις, παρά τις όποιες προσωρινές απώλειες, το κόμμα στέκεται στο ύψος των αναγκών και επιμένει σκληροπυρηνικά στην ταξική πολιτική, στο μόνο δρόμο που συμφέρει την εργατική τάξη και που μπορεί να δώσει διέξοδο σε όλη αυτή την κατάσταση. Ο διαχωρισμός της θέσης του από τις καμουφλαρισμένες παγίδες της αστικής πολιτικής είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Αισθάνομαι περήφανος για τις επιλογές του κόμματος και την αταλάντευτη στάση των οργανωμένων συντρόφων.

Και θα ήθελα να κάνω δημόσια την αυτοκριτική μου, που στο παρελθόν παρασύρθηκα από μεμονωμένους σχολιαστές αυτού του blog και απέδωσα στο κόμμα στάσεις και θέσεις που δεν ανήκουν σ' αυτό.
Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως επιμέρους διαφωνίες πάνω σε ερμηνείες και συμπεράσματα σταμάτησαν να υπάρχουν.

Κρατάτε γερά. Έρχονται πολύ δυσκολότερες μέρες, όχι πια στο μακρινό αλλά στο άμεσο μέλλον. Κόντρα στην εθνική ενότητα, καθήκον μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ταξική ενότητα.

Ανώνυμος είπε...

Εγω πάλι συμφωνώ απόλυτα με τον "Σεχταρ" αλλά υποψιάζομαι πως αυτός δεν συμφωνεί μαζί μου.
το Μανιφέστο αφορά αυτόν που παράγει και δεν παίρνει αυτό που του αναλογεί, δεν αφορά τον καθένα που νομίζει πως είναι έτοιμος ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ και ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ αραχτός στην καφετέρια γιατί δεν καταδέχεται να μαζέψει πιπέρι με μεροκάματο 30 ευρώ και ανασφάλιστος.
Αλλά πως στο διάολο το Μανιφέστο αφορά τον κομματικά διορισμένο Δ.Υ. που πρέπει να τον στηρίξω ενάντια στην όποια αξιολόγηση; πως αφορά τον αγρότη που πρέπει να επιδοτηθεί για να κάθεται επειδή ο πατέρας του έκανε χωράφια ξελογκόνωντας; ή να έχει μεγαλύτερο αφορολόγητο και μειωμένο συντελεστή επειδή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον μπαγκλαντέζο που απασχολεί με 350 ευρώ τον μήνα, ήλιο με ήλιο; πως αφορά τον αναισθησιολόγο που ζητά φακελάκι για να γίνει επέμβαση στη μάνα μου σε επαρχιακό νοσοκομείο ( ενώ εγώ πιστεύω πως πρέπει να του γαμησω ότι έχει αλλιώς να παραιτηθεί). πως είναι προοθημένο αίτημα που δημιουργεί συνειδήσεις το να ζητάς ως κόμμα την χωρίς όρους και προυποθέσεις μονιμοποίηση 14 συμβασιούχων stage (τα θυμάται κανείς)σε ένα μουσείο με επισκεψιμότητα 3 άτομα την ημέρα;

Σύντροφοι, περίσσεψαν οι θεωρίες και έλειψε το όνειρο...χρόνια τώρα.
καληνύχτα

Λέων

Ανώνυμος είπε...

Και για να προλάβω έξυπνους, δεν αναφέρθηκα σε τραπεζίτες/εφοπλιστάδες/τσιφλικάδες γιατί ποτέ δεν μου ζήτησε το Κόμμα να τους υποστηρίξω

Υ.γ.: άκου Δ.Σ. και στους φίλους...μόνο μια σύσταση, όποιος δεν διάβασε τις "10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο" ας το διαβάσει πριν γελάσει ο κόσμος μαζί του

Λέων (και ψυχή βαθιά)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Λέοντα,
αυτουνού που παράγει δεν του "αναλογεί" κάτι. Του ανήκει όλο, ό,τι παράγει.
Για τα υπόλοιπα αύριο, γιατί είμαι νταούλι, μετά από μια διαδήλωση και ένα λαϊκό γλέντι, που δε μπορούσε να αναβληθεί.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ρα,σε ευχαριστω για τα τρια πρωτα σχολια!
Ξεκαθαρισαν απολυτα στο μυαλο μου το σκηνικο που παιζεται αυτες τις μερες.

Poe είπε...

Με τη λογικη μερικων, μονο οσοι δουλευουν στα ορυχεια αξιζει να ειναι "συντροφοι", α και στην Μανωλαδα...

Το Κομμ. Κομμα, αν το εχετε καταλαβει, προστατευει μεσα απο συλλογικη δραση τα δικαιωματα εργαζομενων, ανεργων, μικρο επιχειρηματιων, εργαζομένων με μπλοκακι κλπ.
Αυτος ο ελιτισμος απο την αναποδη, ότι στο κινημα αξιζει να ειναι ειναι μονο οσοι πιανουν το σκαπετι ειναι πολυ λαθος. Η μηπως οποιοι ειναι εργατες σε σκληρες δουλειες εχουν κατ αναγκη πιο ανεπτυγμενη ταξικη συνειδηση απο εναν υπαλληλο γραφειου για παραδειγμα;

Εσυ σεχταρ που μας ειπες προδοτες και οτι παιρνουμε διαταγες απο τους στρατηγους του αντιπαλου τις προαλες, μαθε λιγο τη θεση του κομματος και μην σεχταριζεις, κανεις μεγαλο κακο στο κομμα να τα λες παραεξω αυτα που λες.

Poe είπε...

"Αλλά πως στο διάολο το Μανιφέστο αφορά τον κομματικά διορισμένο Δ.Υ. που πρέπει να τον στηρίξω ενάντια στην όποια αξιολόγηση; πως αφορά τον αγρότη που πρέπει να επιδοτηθεί για να κάθεται επειδή ο πατέρας του έκανε χωράφια ξελογκόνωντας; ή να έχει μεγαλύτερο αφορολόγητο και μειωμένο συντελεστή επειδή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον μπαγκλαντέζο που απασχολεί με 350 ευρώ τον μήνα, ήλιο με ήλιο; πως αφορά τον αναισθησιολόγο που ζητά φακελάκι για να γίνει επέμβαση στη μάνα μου σε επαρχιακό νοσοκομείο ( ενώ εγώ πιστεύω πως πρέπει να του γαμησω ότι έχει αλλιώς να παραιτηθεί). πως είναι προοθημένο αίτημα που δημιουργεί συνειδήσεις το να ζητάς ως κόμμα την χωρίς όρους και προυποθέσεις μονιμοποίηση 14 συμβασιούχων stage (τα θυμάται κανείς)σε ένα μουσείο με επισκεψιμότητα 3 άτομα την ημέρα; "

Και εσυ Λεον είσαι ο ορισμός του κοινωνικού αυτοματισμού

και για να μην προτρεξει η γλωσσα, ουτε καθηγητης ειμαι ουτε δημοσιος υπαλληλος, και οτι στον πουτσο δουλεια μου εχει τυχει την εχω κανει μεχρι τωρα στη ζωη μου, αλλα και σε συνθηκες απολυτου κατεργου δεν δεχτηκα να δουλεψω, μαλλον δεν περναω το τεστ...

Poe είπε...

Αυτα που γραφετε θυμιζουν χριστιανικες λογικες και οπους ντει, με μαρτυρες οσιους και αγιους που μονο αυτοι αξιζουν να περασουν τις πυλες του ουρανου.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΕΧΑΝΙΑ

ΝΑ ΔΙΦΩΝΗΣΩ ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ OPUS DEI.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟ "ΚΙΝΗΜΑ". ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ https://el.wikipedia.org/wiki/Μάρτυρες_του_Ιεχωβά

Στη συνέχεια, ο Ιησούς Χριστός ίδρυσε τη Χριστιανική Εκκλησία. Στη Χριστιανική Εκκλησία υπάρχουν 144.000 άτομα τα οποία, αφού πεθάνουν, ανασταίνονται ως ουράνια, αθάνατα όντα ώστε να γίνουν συμβασιλείς με τον Χριστό και ιερείς για χίλια χρόνια. Σκοπός αυτού του ειδικού διορισμού είναι να συμβάλουν μαζί με τον Χριστό στην αποκατάσταση της τελειότητας του ανθρώπου που χάθηκε από τους πρώτους μας γονείς στον Κήπο της Εδέμ

144.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΣΟΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΤΟ "ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ" ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΛΗΠΗΡΗ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ.

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΚΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΚΙ ΟΣΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ 'ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ".

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ "ΕΚΤΙΜΗΣΗ" ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ;

ΚΑΙ ΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ;
ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ;
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ ΔΙΟΤΙ ΟΣΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΨΙΛΟ - ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΑ. DΙΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΒΑΝΤΖΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ;

ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ.

ΡΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΡΗΛΟΝΤΕΝΤ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

MA ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ;

COSMOTE ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ;

ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΕΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ CIA H NSA ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΨΟΓΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ.

2015 ΕΧΟΥΜΕ ΑΣ ΑΝΑΒΘΜΙΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ.

ΦΟΡΤΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΚΟΜΑ ΓΕΛΑΩ. ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ. ΠΡΟΟΔΕΥΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ.

ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΡΑΚΑΛΑΚΙΑ ΕΧΕΤΕ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Poe, δεν εχεις καμια δουλεια να απολογεισαι για το τι δουλεια κανεις ή δεν κανεις, τι δουλειες αρνηθηκες να κανεις για να μη ζεις σα σκλαβος και για τι δικαιουσαι να αγωνιζεσαι μετα απ αυτο. Θυμαμαι κατι κουβεντες στο γκρανμα, οπου καποια μεγαλα μυαλα της αριστερης διανοησης βριζανε τον αναυδο επειδη ειναι μανατζερ (δεν εχω ιδεα τι ειναι, απλα ετσι τον βριζανε). Εμετος. Τα σχολια του σεχταρ, αν και απο τη σωστη σκοπια, ειναι πολυ υπερβολικα και δε βοηθανε σε τιποτα περα απο το να στραπατσαρουν λιγο το υφακι ορισμενων. Τετοιος απολυτος τροπος σκεψης δεν ταιριαζει σε κομμουνιστες.

Κανε κι εσυ την αυτοκριτικη σου ομως. Περασαν μερες, ειδες τι ηταν το οχι, ειδες οτι τελικα δεν μπορουσε να νοηματοδοτηθει οπως ηθελε ο καθενας, ειδες σε τι μετετραπη, ειδες ποιον βοηθησατε τελικα εσεις που το ψηφισατε θεωρωντας οτι ειναι πιο εξυπνη τακτικη, ειδες οτι τελικα πηγες κοντρα οχι στην κομματικη γραμμη (που θα μπορουσε να ειναι και μια μαλακια), αλλα κοντρα στους ιδιους τους αγωνες σου, που γινονται κατω απο τη σημαια της ταξης σου και οχι για λογαριασμο τριτων. Και ειλικρινα, ολες αυτες τις μερες περιμενα ΕΝΑ σχολιο εδω μεσα, για τους συντροφους που δεχτηκαν επιθεσεις και απειλες στα εκλογικα κεντρα, απο σας που ψηφισατε το οχι και δεν το κανατε. Και αυτο ηταν μεγαλο χαστουκι. Για ποιο λογο να σας υπερασπιστει μετα κανεις απο το υφος και τις (στην πραγματικοτητα εντελως ανωδυνες) διαδικτυακες επιθεσεις του καθε σεχταρ?

Αυτα, χωρις καμια διαθεση για παραπανω κουβεντα δυστυχως.

sniper

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=BR6agNzEP9U

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

SNIPER

ΜΗΠΩΣ ΘΣ ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΟΧΙ.

ΑΔΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ.

ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝΕ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΘΕΙ. ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕ ΠΟΣΤ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΑ.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΗ. ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟ ΒΛΕΠΩ ΔΙΑΘΕΣΗ.

ΤΟ ΑΚΥΡΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ


Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝΤΕΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 5ΟΟ.ΟΟΟ ΝΑ ΤΟ ΕΒΑΖΑΝ ΠΑΛΙ ΑΚΥΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΥΡΩΝΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΜΗΟΝΙΟ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ GREΧΙΤ.

ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΝΕΟ ΜΝΜΗΜΟΝΙΟ ΟΠΩΣ ΨΕΥΔΩΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ. ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΧΙ ΣΤΟ 1 ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ.

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΞΑΝΑΡΩΤΑ ΟΣΟΥΣ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΧΙ, ΑΝ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕ ΝΑΙ.

Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ. ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ.

ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙΣ ΤΟ ΟΧΙ ΩΣ ΝΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΝΕΝΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Θερσιτη, ελπιζω να μην απογοητευτεις πολυ αν σου πω οτι οταν κουβεντιαζεις μαζι μου, θα μιλας μονος σου.

SNIPER

ΑΝΤΙΟ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

OXI. SNIPER. ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΩ. ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ. ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΣΗ ΠΡΟΣΜΟΝΗ. ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Η ΜΗ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.

ΤΩΡΑ ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕ Η ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ.

H ΠΙΚΡΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΟΥ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

@sniper 12 Ιουλίου 2015 - 2:56 μ.μ

Σωστός!

(Γιατί μερικοί εδώ μέσα μιλάνε με τον εαυτό τους.)

Ες αύριον τα σπουδαία…

Ὀδυσσεύς

Poe είπε...

Φιλε sniper δεν μετανιωσα για το Οχι μου, ουτε αλλαξα γνωμη για το οτι πιστευω πως θα ηταν καλυτερη επολογη τακτικης για το κομμα ουτε θεωρω οτι υποβαθμιζει η ακυρωνει τους αγωνες μου/μας. Επίσης για το τι θα κανει το συριζα δεν ειχα ουτε μια αμφιβολια, απο την αρχη το ελεγα,ισα ισα θεωρω οτι με τη σταση μας το βοηθησαμε να εννοιλογησειτ ο οχι με το δικο του τροπο, τα εγραψα και στα σχολια στο επιμαχο τοτε αρθρο. Εγραψα πριν λιγο και σχετικο αρθρακι για το οχι αν θες διαβασε το
https://poexania.wordpress.com/2015/07/12/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%8C%CF%87%CE%B9/#comments

Εννοειται πως καταδικαζω τις επιθεσεις εναντια στους παμιτες τους κνιτες και τα μελη του κομματος. Και επισης μη νομιζεις οτι δεν συγκρουωμαι και εγω συνεχεια με ανταρσυους και συριζαιους που πανε να δωσουν το δικο τους νοημα στο οχι, ή μη νομιζεις οτι δεν υπερασπιζομαι το κομμα απεναντι σε αυτους, στο κατω κατω ενα λαθος τακτικης θεωρω οτι καναμε οχι οτι προδωσαμε τις αξιες μας, η κριτικη απο συριζανταρσυα ειναι εκ το πονηρου και θελει την αναλογη απαντηση. Αλλα τι να κανω, με την αποφαση μας αυτη δεν συμφωνω.., επισης δεν συμφωνω με ορισμενους που αντιμετωπιζουν αυτους που ψηφισαν οχι ως οχιες... ειναι μεγαλο λαθος και παει κοντρα και στις ανακοινωσεις του κομματους

Poe είπε...

Δεν ειναι ανωδυνα αυτα πυο λεει ο σεχταρ περι οχιων, κανει μεγαλο κακο στο κομμα οταν λεει οχιες αυτους πυο ψηφισαν οχι, γιατι το κομμα δεν εχει αυτη την αποψη για τη μεριδα αυτη του κοσμου. Υστερα αναγνωριζει ως γνησια εργατικη ταξη την παλια καλη, αυτη που δουλευε 12ωρα, ε μα ο καλος κομμουνιστης δεν ειναι μαλακας και αυτα που λεει ειναι αριστεριστικα. ο καλος κομμουνιστης αγωνιζεται για το 8ωρο για συλλογικε συμβασεις για περιθαλψη υγεια κλπκλπ, δεν αγωνιζεται για να ειναι αυτος που θα υποστει τη μεγαλυτερη δυνατη εκμεταλλευση.

λαθραναγνώστης είπε...

Poe, ο Σεχτάρ δεν χαρακτηρίζει σαν ΟΧΙ-ες όλο τον κόσμο που έριξε ΟΧΙ, αλλά τους επιτελικούς προπαγανδιστές του ΟΧΙ - αυτού του συγκεκριμένου ΟΧΙ, που τελικά σημαίνει ΝΑΙ.
(Εξ άλλου και ο τρόπος που το γράφει, ΟΧΙ-ες δείχνει ότι κάνει λογοπαίγνιο. Αιχμηρό μεν, αλλά λογοπαίγνιο)

"Οι δικές μας ΟΧΙ-ές είναι ικανές να μας καταστρέψουν εν ονόματι του αντικομμουνισμού, αυτό το καταλαβαίνω.
Κάποιοι ηλίθιοι, που τους ακολουθούν είναι τόσο ηλίθιοι;"

Τελικά όμως, και η δική μου γνώμη είναι, οτι και ο απλός κόσμος έχει ευθύνη για τη μοίρα του. Δεν απαλλάσσεται!
Το έχουμε πει πολλές φορές.
Η λογική της "ανάθεσης" πρέπει να τελειώνει. Η εποχή της αθωότητας πέρασε ανεπιστρεπτί.

Ανώνυμος είπε...

Poe, με την πρωτη ευκαιρια θα διαβασω το κειμενο σου. Επισης να ξεκαθαρισω οτι οταν ελεγα για υπερασπιση των συντροφων που δεχτηκαν επιθεση την κυριακη, μιλησα καθαρα για αυτο το μπλογκ. Δεν αμφισβητω το τι κανεις καθε μερα, ουτε καν γνωριζω το τι γινεται στις κουβεντες σε αλλα μπλογκ, καθως εδω και ενα χρονο περιπου το μονο μερος που σχολιαζω (οποτε το κανω) ειναι εδω και οι μονες συζητησεις που παρακολουθω ολοκληρωμενα, ειναι παλι εδω.

Για αυτα που λεει ο σεχταρ περι οχιων, επιμενω οτι ειναι ανωδυνα. Ειναι η προσωπικη του αποψη, σαφεστατα διαφορετικη απ αυτη του κομματος, αλλα δεν τρεχει κατι. Στο κατω κατω η θεση του κομματος ειναι πιο ισχυρη απο την αποψη ενος ατομου. Θεωρω οτι εχεις διπλα στανταρ σε αυτο, λεγοντας οτι κανει κακο στο κομμα, λαμβανοντας υποψη οτι στηριξες ανοιχτα και ψηφισες το οχι στο δημοψηφισμα. Καληνυχτω και σταματω εδω απο τη μερια μου, γιατι εχουν ειπωθει τα παντα απο τους παντες και γιατι η επομενη μερα ειναι πιο σημαντικη.

sniper

Ανώνυμος είπε...

Αφιερώνω στους υπερήφανους οχιάδες αυτούς τους στίχους, που γράφτηκαν προφητικά, πριν από 25 χρόνια:

Στίχοι: Γιάννης Μηλιώκας
Μουσική: Γιάννης Μηλιώκας

Τσίρκο, παράγκα, φίρμα γκρέκα
τέμπο, μουργέλα, αγγαρεία
γκράντε μαέστρο καλαμπόρτζο
ράτσα μπαρούφα, ομελέτα, ιστορία
γκράντε μαέστρο καλαμπόρτζο
ράτσα μπαρούφα, ομελέτα, ιστορία.

Μασκαρά, γκρέκο μασκαρά
μασκαρά, γκρέκο μασκαρά.

Μάτσο αμάκα καπιτάλε
σκάρτο, τανάλια, πολιτσία
φράγκο, ρεζέρβα, φαλιμέντο
περκέ μαντζάρε σοσιαλίστε κομπανία
φράγκο, ρεζέρβα, φαλιμέντο
περκέ μαντζάρε σοσιαλίστε κομπανία

Μασκαρά, γκρέκο μασκαρά...

Σβέλτα, μαντόνα, μανιβέλα
φρένο, στραπάτσο, καραμπόλα
μόδα, καβάλα, ντόλτσε βίτα
τρόμπα, φιγουρα, σαχλαμάρα κι άρπα κόλλα.

Μασκαρά, γκρέκο μασκαρά.

Αειντε, γιατί αρχίζουν και γίνονται και προκλητικοί οι "περήφανοι και αξιοπρεπείς" οχιές.
Το "όχι" τους ήταν το γρύλλισμα του σκύλλου, που τρώει κλωτσιά από το αφεντικό, και αμέσως μετά ξαναγυρίζει στο αφεντικό με "πρόταση εθνικής συνεννόησης", αντί να τον δαγκώσει.
Τόσο αξίζει.
Ακούω χαμογελώντας τις διάφορες ερμηνείες για το "όχι" και τι εννοούσαν οι διάφορες παραλλαγές αυτού του απίθανου συνοθυλεύματος. Αλλοι το πάνε στο τυπικό του ερωτήματος, "απόρριψη της συγκεκριμένης πρότασης Γιούνγκερ", άλλοι είδανε ότι το "ΟΧΙ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΛΑΟΣ"" (!! στομφώδης μπούρδα, γιατί κανείς δε μίλησε για νοθεία!) και δεν κρύβουν τη χαρά τους ότι "ο λαός ξεπέρασε τις κομματικές γραμμές" δηλαδή του ΚΚΕ, άντε και του μου-λού, γιατί μια χαρά στοιχήθηκε κατά ~93% στις δυο μεγάλες κομματικές ομαδοποιήσεις, κλπ., κλπ., κλπ..
Αρκετοί καλοπροαίρετοι σύντροφοι, που ρίξανε άκυρο, προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό, ερμηνεύοντας κι αυτοί με την σειρά τους το "ΟΧΙ" σαν ένδειξη αντίστασης του Λαού κλπ.
Δεν ωφελεί να αισιοδοξούμε αβάσιμα. Αν ο "λαός" είναι αυτός, που ζω τόσα χρόνια, τότε το "ΟΧΙ" του 61% δεν είναι παρά η ντροπαλή πλευρά του "ΝΑΙ" του 39%, ακριβώς στο πνεύμα του Μηλιώκα. Οι ΝΑΙ-νέκοι είναι οι ψυχρά εθελόδουλοι, οι ΟΧΙ-άδες είναι οι "τραβάτε με κι ας κλαίω", κι απόδειξη οι αντιδράσεις τους στην "Δήλωση ("ράϊ-μπουγιουρντί") των πολιτικών αρχηγών". Αυτοί, που θα "καίγανε το μπουρδέλο με τους τριακόσιους" ......
Μια μεγάλη αηδία για την κατάντια ενός Λαού, που είχε γράψει την εποποιϊα '40-'49.
Τα ειλικρινή συλληπητήρια μου σε όσους Φίλους του Λαού μπήκαν εθελοντικά σε αυτή την χαβούζα, είτε συνειδητά, είτε με αυταπάτες, και τώρα έρχονται να μας κουνήσουν και το δάχτυλο από πάνω. Στη Μακρόνησο οι πιο σκληροί βασανιστές ήταν δηλωσίες. Ηταν ο μόνος τρόπος να πνίξουν την φωνή της συνείδησής τους, για να μην αυτοκτονήσουν. Δεν τους εμπιστεύομαι πλέον, ούτε για συγκέντρωση διάσωσης πάρκου!
Ρωτάς φίλε (!!, καλό;;!!) mariori "τώρα τι κάνουμε". Σίγουρα κάτι θα κάνουμε στις πάρα πολύ δύσκολες μέρες, που έρχονται, αλλά αυτό το κάτι δεν πρέπει να έχει ίχνος συμβιβασμού με την λιποταξία στην πιο δυνατή επίθεση κατά του Λαού και του ΚΚΕ, που έχω ζήσει.
Αλλιώς, ας πάμε καλύτερα από τώρα να παραδοθούμε στον εχθρό, να τελειώνουμε!
Δε θεωρώ κανέναν διπλωματούχο κομμουνιστή εν ζωή, ούτε ακόμη και τον Γ.Γ./ΚΚΕ, όλοι έχουμε κάτι, που πρέπει να αποδείξουμε. Αλλά αυτοί έχουν πλέον έναν γολγοθά μπροστά τους, που μόνοι τους στήσανε και θα τους είναι πολύ δύσκολο να τον ανέβουνε.
Τους είναι πολύ πιο εύκολο να κουνάνε το δάχτυλο στο "σεχταριστικό ΚΚΕ".

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΕΧΤΑΡ.

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΧΙ ΩΣ ΟΧΙΑΔΕΣ.

ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ.

ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

AYTA ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΣΕΧΤΑΡ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΧΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ ΤΟ ΟΧΙ, ΣΥΝ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΝΩΔΥΝΑ.

ΤΟ ΟΔΥΝΗΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΧΙ ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟΨΗ. Ο ΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ