Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Όταν έκλαψε ο Μπογδάνος…

…με τα κροκοδείλια δάκρυα της τάξης του. Κι αν η ταξική αρένα ήταν πραγματικό γήπεδο, θα μπορούσε η αντίπαλη κερκίδα να του φωνάξει: «κλάψε, κλάψε…». Αρκεί να μην κλάψει κι αυτή στο τέλος με μαύρο δάκρυ για το πάθημά της, εφόσον δε βγάλει τα σωστά διδάγματα από την πείρα της, και δε βρεθεί σε επαγρύπνηση κι ετοιμότητα για την επόμενη μέρα.

Όταν η αστική τάξη σχόλασε με συνοπτικές διαδικασίες από το πολιτικό υπαλληλικό της προσωπικό, τον επικεφαλής του ενός πόλου του καινούριου δικομματισμού, σα στυμμένη λεμονόκουπα, που δεν της χρησιμεύει άλλο πια, θεωρώντας τον βασικό υπεύθυνο για την αποτυχία του «ναι». Κι αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που τον έκρυβε όλη αυτή τη βδομάδα, ενώ αντιθέτως στην κεντρική συγκέντρωση του «όχι» βγήκαν να μιλήσουν ο τσίπρας και ο καμμένος. Γιατί ο φόβος κι η τρομοκρατία δεν κατάφεραν να νικήσουν την πολιτική σιχασιά του ελληνικού λαού για όσους τον κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Κι αφού ο σαμαράς δεν το κατάλαβε από μόνος του, για να αποχωρήσει οικειοθελώς και να τους αδειάσει τη γωνιά, παρά επέλεξε να γαντζωθεί στην καρέκλα του, έπρεπε να υποστεί την πολιτική ταπείνωση της τηλεοπτικής προαναγγελίας του τέλους του από τους εντολείς του και από την μπακογιάννη. Που έδωσε κατευθείαν στη δημοσιότητα τον μεταξύ τους τηλεφωνικό «διάλογο» και φάνηκε πρόθυμη να «θυσιάσει» την ηγετική της προοπτική-καριέρα, για χάρη ενός μικρότερου μητσοτάκη, ώστε να κλείσει (άμποτε) ευτυχισμένος τα μάτια του ο πρεσβύτερος δρακουμέλ.

Όταν η κυβέρνηση της πρώτης φορά αριστεράς είχε αγαστή συνεργασία με τις δικαστικές κι αστυνομικές αρχές, για να καταδιώξει και να εξολοθρεύσει τον κομμουνιστικό κίνδυνο, που της χαλούσε τη σούπα έξω από τα εκλογικά τμήματα. Και υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες αντίστοιχων περιστατικών, που επιβεβαιώνουν μια καινούρια συνθήκη και την ανάγκη ενός νέου συνθήματος: μπάτσοι-τιβί-«αριστεροί»/κυβέρνηση, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί.
Φανταστείτε μόνο να ήταν αντίστροφοι οι ρόλοι, να υπήρχε η παραμικρή υποψία για πιθανή συνεργασία των κομμουνιστών με τους μπάτσους (εις βάρος των συριζαίων), πώς θα είχε προβληθεί, διαδοθεί και γιγαντωθεί το θέμα.
Το δημο-κράτος νίκησε κι η νίκη της δημοκρατίας ξαναχτυπά.

Όταν η βρώμικη προπαγάνδα του νέου πασόκ έκανε την αυριανή να ζηλέψει, βγάζοντας τον κουτσούμπα χειρότερο κι από τους δανειστές, με βάση τη δήλωσή του μετά την ψηφοφορία, με την οποία καλούσε το λαό σε επιφυλακή κι ετοιμότητα, για όλα τα ενδεχόμενα.

Όταν η πρώτη φορά αριστερά υφάρπαξε την ελπίδα ενός λαού και την αντίστασή του στην τρομοκρατία, για να τη μεταφράσει σε αριστερό πρόσημο και νέα συμφωνία εντός 48 ωρών. Αλλά ακόμα κι αυτή η άκρως συστημική επιδίωξη προσκρούει στο οικοδόμημα της εε και τους αδήριτους κανόνες του παιχνιδιού της. Και είναι μια ευκαιρία να γίνει φανερό σε όλους πόσα αντιμνημονιακά απίδια πιάνει ο σάκος της κυβέρνησης κι αν η σχέση εμπιστοσύνης με το λαό που την εξέλεξε (και ανανέωσε τη λαϊκή εντολή) καταλήξει με εκείνη την ατάκα από μια παλιά, ελληνική ταινία: φάε ένα αχλάδι αγάπη μου. Και από πίσω να παίζει ως μουσική υπόκρουση το ELA να με τελειώσεις…

Ένας λαός που δε μίλησε στις κάλπες, για να επιστρέψει στην αφωνία και να αποσυρθεί στο παρασκήνιο, αλλά πρέπει να μείνει πρωταγωνιστής, δίνοντας τώρα τον πιο δύσκολο αγώνα, ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια. Με αυτό το λαό δε μας χωρίζει απολύτως τίποτα, όταν τον προειδοποιούμε ότι πρέπει να επαγρυπνεί για κάθε πολιτικό ενδεχόμενο και εξέλιξη και πως εκτός από τις αλυσίδες του, έχει να χάσει πρωτίστως τις αυταπάτες του.

Οε οε οε, συμφωνία μεθαύριο λαέ
Για να κάτσεις καλά, για να βάλεις μυαλό
Που δεν ήθελες μνημόνιο

Όταν δεν έχεις καν την αγωνία μη τυχόν και τσαλακώσεις ή σκίσεις ή μουτζουρώσεις το ψηφοδέλτιο και θεωρηθεί άκυρο –αφού έτσι κι αλλιώς άκυρο θα το έβγαζαν. Και όταν δεν έχεις ακριβώς αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα (από τις λίγες φορές), παρά μια έγνοια να μην το πάρει ο πιο μισητός αντίπαλος, πχ η ρεάλ. Ναι αλλά από την άλλη δεν έπαιζε και η μπαρτσελόνα, οπότε…

Όταν κάποιοι μπέρδεψαν τη λενινιστική τακτική και τη στενή παρακολούθηση-αξιοποίηση των αντιθέσεων, με τη λογική του μικρότερου κακού, στην οποία υποτάχθηκαν πλήρως. Κι άρχισαν να κατηγορούν το ανύπαρκτο κουκουέ, που αν και ανύπαρκτο, θα είχε δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην επικράτηση του «όχι». Αλλά τότε μπορεί να μιλούσαν οι απέναντι (ή ακόμα και οι ίδιοι, που και αυτοί βασικά απέναντι είναι) για «σταλινικά ποσοστά» και δε συμμαζεύεται. Και όταν κάποιοι προσπάθησαν να το στριμώξουν σε συμπληγάδες, στο στιλ του λέτσοβου από την ταινία του χάρρυ κλυνν: κατακαημένο λέτσοβο, σε χώρισαν στα δύο (κι ανάθεμα αν ξέρουνε οπού τους παν τα δύο). Και να πετάγεται ο μοναχικός πλην ηρωικός κομμουνιστής τραμπάκουλας να τους χαλάσει τη σούπα. Στα τρία ρε χαμένε, είμαι και εγώ εδώ. Α χαμένε

Όταν ένα σημαντικό κομμάτι των εργατικών στρωμάτων δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς, έσπασε στην πράξη τα διλήμματα και τα φτιαχτά δίπολα, αυξάνοντας τόσο τα ποσοστά του άκυρου, όσο και της αποχής, συγκριτικά με τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Και ας μείνουμε σε αυτό, γιατί δεν είναι εύκολο να βρούμε καμία συγκεκριμένη καταγραφή και να κάνουμε αναλύσεις σε υποθετική βάση.

Τα πιο δύσκολα έρχονται τώρα. Για να μην πάει ξανά στον καναπέ απογοητευμένος αυτός ο λαός, που νιώθει σήμερα περήφανος, κι ιδιωτεύσει αναρωτώμενος τι πήγε στραβά και τελικά δε νίκησε. Για να μην μπλέξει, και δη με τη δική του «συγκατάνευση» στα δίχτυα ενός τρίτου μνημονίου.

Χρειάζεται κινητοποίηση, οξυμένα αντανακλαστικά, άμεσες πρωτοβουλίες τις ερχόμενες μέρες. Η ζωή τραβάει την ανηφόρα…

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έγραψα το Σάββατο πως από Δευτέρα πάλι δίπλα θα είμαστε. Ας μαζέψουν κάποιοι υπερασπιστές της κομματικής επιλογής το υφάκι και το από καθέδρας κούνημα του δαχτύλου γιατί είναι δύσκολες οι μέρες. Να μην χαθούμε από παρεξήγηση...Κατά τα άλλα όποιος ήταν σε χώρο που το Κόμμα πάντα πήγαινε καλά ή μέσα στο τμήμα κατά την καταμέτρηση (είχα την τύχη να μου συμβούν και τα δύο) είδε την απήχηση της επιλογής του άκυρου. Προφανώς θα γίνει και εκτίμηση στα όργανα, θα συζητηθεί και από τον κόσμο αλλά ας μην βιαστούν κάποιοι να μεγαλώσουν τη ζημιά. Κ όπως μπορεί να είχα άδικο εγώ χθες, μπορεί να είχε και οποιοσδήποτε. Δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά. ΟΕ, ΟΕ, ΟΕ....

Λέων

zoot horn rollo είπε...

Όταν λες ζημιά;

Μπρεζινσκι είπε...

Φιλτατε Λεων

Επιμενεις να λες πολλα, αλλα σε ποιο σημειο θα καθορίσεις αν η επιλογή σου για ΟΧΙ ήταν λάθος ή σωστη δεν το λες, αν και ερωτήθεις και σε προηγούμενο ποστ.

Ειναι προφανές ότι τα ενωτικα προηγούμενων ποστ, τύπου η ιστορία θα δείξει ποιος έχει δίκιο πήγαν απατα. Είναι προφανες ότι το ποσοστο που πήρε το ΟΧΙ είναι αυτόματα η δικαίωση της επιλογής σου και ταυτόχρονα η επιβεβαίωση του λάθους που είχες αποφασίσει ότι κάνει το κόμμα.

Εχεις προεξοφλήσει οτι υπάρχει ζημιά που πρέπει κιολας να το βουλώσουμε, για να μην μεγαλώσει κι άλλο....Τώρα για καθαρά ρητορικούς λόγους αναφέρεις την μπορεί και να έχεις εσύ αδικο. Στο βαθμό που δεν το προσδιορίζεις , ψευδεσαι.

εγω πάντως χαίρομαι για εσένα που έζησες ένα λεβέντικο ΟΧΙ και τουλάχιστον μπόρεσες να γίνεις κομματι μιας νίκης....και θλίβομαι γιατι φίλος καθώς λες του κόμματος δεν κατάλαβες και πολλά από αυτό

to left.gr σε μια ακρη ενος κειμένου του σου υπενθυμίζει με έπαρση
"λες και μπορεί κανείς να ψηφίζει το δικό του «όχι» και να του δίνει το δικό του περιεχόμενο"
https://left.gr/news/dithen-ohi-tis-akrodexias

ΥΓ. Ήδη το ΟΧΙ αποδίδει, οι Ιφιγένειες θυσιάζονται και εσυ μάλλον πρέπει να δικαιώνεσαι.

ΠΑΜΜΕΓΓΙΣΤΟΣ ΕΡΜΗΣ, ερωτηθείς εχρησμοδότησεν ο μάντις Κάλχας

Αναυδος είπε...

Η προσωπική μου γνώμη
1. Το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ ήταν καλό. Επιπλέον 453χιλ απειχαν ή ψηφισαν λευκο-ακυρο χωρίς να είμαι σε θεση να υπολογίσω πόσοι από τους απέχοντες ή ακυρα λευκα του Ιαν 2015 ψήφισαν ναι ή όχι χθες. Θυμιζω το ΚΚΕ είχε περί του 340χιλ ψήφους τον Ιαν’15.

2. Το μεγαλο ποσοστο ΟΧΙ αν εχει κατι θετικό να μας δείξει είναι πως οι αντικειμενικές συνθηκες μεταμορφώνουν τη συνείδηση. Παρολη την προπαγανδα και τις κλειστές τράπεζες δεν καταφεραν να τρομοκρατήσουν το λαό και να ψηφίσει ένα ατιμωτικό ΝΑΙ. Δειχνει επισης ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει συμφέρον από μια άλλη εξουσία.

3. Πιστεύω ότι οι φίλοι του ΚΚΕ που ψήφισαν όχι συμφωνούν με το ΚΚΕ στο 99% και διαφωνούν μόνο στο 1% Αρα αυτή τους η διαφωνία δεν τους απομακρύνει από τη στρατηγική θεση του ΚΚΕ για λαική εξουσία (ο Ποε και ο Θερσιτης μπορουν να με διαψευσουν). Το μόνο λάθος τους είναι ότι εξεφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους παραγνωρίζοντας ότι οι κομμουνιστες είναι ενας στρατός που πρεπει να μαχεται σα μια γροθια και με πειθαρχία. Θα μπορούσαν να κρατήσουν την άποψη τους για τον εαυτό τους και να δράσουν σε συμφωνία με το Κόμμα.

4. Για τα όποια μέλη του ΚΚΕ που ψήφισαν ΟΧΙ δεν εχω την ίδια γνωμη. Πρόκειται για την πεμπτη φάλαγγα μέσα στο κόμμα και το καλό είναι ότι τουλάχιστον ορισμένοι εκαναν το λαθος να βγουν επώνυμα δίνοντας τη δυνατότητα στο κόμμα να τους ξεφορτωθεί άμεσα.

5. Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Η συγκυβερνηση θα εκλιπαρεί για μία συμφωνία (η αποπομπή Μπαρουφακη αυτό δειχνει) αλλα υποπτεύομαι ότι οι δανειστες θα τους τσιγαρίσουν επι μακρόν μιας και τα οποια όπλα θα μπορούσε να έχει η ελληνική οικονομία οι συριζοανελ τα παρέδοσαν επί 5 μήνες. Εννοείται ότι το τσιγαρισμα θα το υποστει ο ελληνικό ςλαός (συνταξιουχοι που δεν θα εισπραξουν ποτε τη συνταξη, απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες, μη καταβολή μισθών κλπ) ενώ το κεφαλαιο θα λουφαξει περιμένωντας τις καλύτερες μερες.

6. Ο ρολος του ΚΚΕ είναι ανεκτιμητος γιατι θα είναι το μόνο κόμμα που θα νομιμοποιείται να πει ΟΧΙ στη συμφωνια Τσιπρα. Γι αυτό και τα πυρα που δεχεται και η αισχρη προπαγανδα εναντιον του που ενωνει ολο το φασμα (ΧΑ, Συριζα, ανταρσια, αναρχικοι)

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε Μπρεζίνσκι

Είχα γράψει: "Από Δευτέρα και πάλι μαζί θα είμαστε και θα δούμε ποιός είχε δίκιο. Άλλωστε σε κάθε περίπτωση τα δύσκολα είναι μπροστά."
Συμφωνώ πως η διατύπωση δεν είναι η καλύτερη οπότε για να μην έχουμε συγχήσεις διευκρινίζω πως το ποιός έχει δίκιο δεν κρίνεται σήμερα Δευτέρα αλλά δεν θα αργήσει φαντάζομαι. Άλλωστε δεν υποστηρίζω πως περίμενα να φτάσει το ΟΧΙ σε τέτοια επίπεδα, οπότε σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση μου θα ήταν η ίδια. Στην τελική το χθεσινό δημοψήφισμα ήταν μόνο μια στιγμή σε ένα 10μερο πυκνού πολιτικού χρόνου, το αν αξιοποιήθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο θα αργήσουμε να το συμφωνήσουμε. Και θεωρώ πως η διαφωνία μας έγγειται σε αυτό, στο πως αξιοποιήθηκε η συμμετοχή (καθώς και η δυνατότητα συντονισμένης μη συμμετοχής) στο δημοψήφισμα.
Υ.γ.1) Έγραψε το left τέτοια πράγματα;;; Τρομερό...
Υ.γ.2) Ιφιγένεια ο Βαρουφάκης και μάλιστα αυτό προδίδει το ΟΧΙ;; Να πω ΟΥΑΟΥ...
Υ.Γ.3) Το καταλαβαίνω και εγώ πως το χάνω στο ύφος ή στη διατύπωση αλλά να ζητά διευκρινήσεις ο αρχηγός των τρελών του χωριού δεν το παλεύω. Ναι, ίντερνετ είναι και ο καθένας γράφει τζάπα και ανώνυμα ότι θέλει αλλά ή θα το παίζεις τρελίτσα ή θα κουβεντιάσεις στα ίσια και εξέφρασε τις ειλικρινείς απορίες σου.

με εκτίμηση
Λέων

Ανώνυμος είπε...

"3)οι φίλοι του ΚΚΕ.....Το μόνο λάθος τους είναι ότι εξεφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους παραγνωρίζοντας ότι οι κομμουνιστες είναι ενας στρατός που πρεπει να μαχεται σα μια γροθια και με πειθαρχία. Θα μπορούσαν να κρατήσουν την άποψη τους για τον εαυτό τους και να δράσουν σε συμφωνία με το Κόμμα."
Δηλαδή ψηφίζουν τα Χ χιλιάδες μέλη του Κόμματος, αποφασίζουν έτσι, αλλιώς, αλλιώτικα και οι 100άδες χιλιάδες φίλοι να κάνουν την πάπια; Στις συσκέψεις να κάνουν κριτική και να εκφράζουν διαφωνίες; Γιατί και εκεί δημόσια είναι.
Κάποιος δεν έχει καταλάβει τι εστί δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, πότε και πως ξεκίνησε, σε ποιές συνθήκες εφαρμόζεται.
Και καμωνόμαστε πως βγάζουμε συμπεράσματα...

Λέων (και σταματάω γιατί ξέφυγα)

Μπρεζινσκι είπε...

Η απορία μου είναι σαφής: ποιες εξελίξεις θα οδηγήσουν εσένα σε μια παραδοχή πως η ψήφος στο ΟΧΙ ήταν υφαρπαγή μιας συμφωνίας στις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.....και αρα θα θεωρήσεις πως είχες αδικα?

Ο τρελός του χωριού (κομψος είσαι) είναι σαφής και ....μη τεθλασμένος ...της ίσιας σχολής....
Ισια λόγια όμως απαιτούν ίσα αυτια.....

ΥΓ1. Πραγματι τα έγραψε, για να μην κυνηγάμε νοηματοδοτήσεις
ΥΓ2 Βεβαια για να γίνουν ουριοι οι άνεμοι της διαπραγμάτευσης (και εγραψα ΑΠΟΔΙΔΕΙ όχι ΠΡΟΔΙΔΕΙ) - Αυτό ηταν παυση υπουργου μετα απο απαιτηση ΕΕ, αλλα περήφανο...όχι σαν τις καννες
ΥΓ3 Δεν ειναι ζήτημα υφους, αλλα σαφώς διατυπωμένης έπαρσης...Λογικε

ΠΑΜΜΕΓΓΙΣΤΟΣ ΕΡΜΗΣ,...ότι τότε μόνον εξ Αυλίδος θ' αποπλεύσωμεν και θα
καταστρέψωμεν την πόλιν των Φρυγών, όταν θυσιασθή η Ιφιγένεια

Ανώνυμος είπε...

Πάντως μέσα στον κουρνιαχτό των πανηγυριών για το όχι, και όλα τα ωραία και ηρωικά που λένε στον λαό για να τον καλοπιάσουν μπροστά σε αυτά που έρχονται, ας μην παρασυρθούμε, όπως δεν κάναμε με το ψεύτικο δημοψήφισμα.
Καλό είναι να είμαστε έτοιμοι, και να βρεθούμε στον δρόμο ακόμα πιο πολύ!
Ακόμα και οι φίλοι το κόμματος που παρασύρθηκαν από το δίλημμα, πρέπει απλά να κάνουν γρήγορα απολογισμό, και να ακυρώσουν αυτούς που τους ακυρώνουν την ζωή, όπως λέει και το σύνθημα.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε (μην μου το χαλάς τώρα) Μπρεζίνσκι

το "αρχηγός των τρελών του χωριού" δεν ήταν για σένα.
Και ξέρω να διαβάζω, δεν έγραψες "προδΙδει", κατά τα άλλα λαμβάνω υπόψη όλα όσα έγραψες.

Με λίγη καλή θέληση θα λύσουμε τις μικροδιαφωνίες μας, πιστεύω πως οι περισσότεροι την έχουμε.

Λέων (και έφυγα)

Απλός Στρατιώτης είπε...

"Εμπαιναν μέσα στα εκλογικά τμήματα για μπερδέψουν τους γέρους λέγοντας τους ότι αυτό είναι το όχι είναι δίνοντας το άκυρο του ΚΚΕ. Τώρα για να δικαιολογήσουν το κράξιμο που έφαγαν από τα ίδια τους τα μέλη και τους ψηφοφόρους άρχισαν τις συνήθεις στρεβλώσεις και ψέματα.
Για να ξεκαθαρίσουμε και κάτι τελευταίο το αντικομμουνισμός δεν ισχύει γι αυτούς,γιατί απλά δεν είναι κομμουνιστές."

Απο στέλεχος του ΝΑΡ, εκλεγμένος στο νομιαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και πρώην μέλος του ΔΣ Δασκάλων (σε συνεργασία τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ...).

Οι ανταρσυώτες να χαρούν και τους νέους τους φίλους τους χαδες, μαζί με τους παλιούς συριζαίους...

Υπομονή λίγες ώρες και οι εξελίξεις δεν θα δέχονται άλλη ερμηνεία, πέρα από αυτή που δώσαμε στην αρχή, δικαιολογώντας την στάση μας.

--------------------------------------

Τώρα σχετικά με το κείμενο, αλλά και κάποιες τοποθετήσεις. Μην τραβάμε το αυτί σε αυτούς τους ψηφοφόρους μας που είπαν όχι. Έτσι και αλλιώς, ο γγ χτες ούτε επικριτικός ήταν, ούτε καταγγελτικός. Συσπειρωθείτε στα σωματεία σας, στην γειτονιά σας κλπ για να δώσουμε το πραγματικό νόημα του όχι, όπως το βάλαμε με το άκυρο, όπως το βάλατε, έστω και νοθευμένο μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, οι υπόλοιποι.

Δεν χρειάζεται να καλείς κάποιον να κάνει τώρα αυτοκριτική. Ας περάσει λίγο η κάψα της στιγμής και εδώ είμαστε εμείς.




Ανώνυμος είπε...

Τα ποσοστα του ακυρου ειναι πλασματικα και οφειλονται στις αντιφατικες οδηγιες του υπες στους δικ.αντιπροσωπους αναφορικα με το σταυρο προτιμησης που ειχε σαν αποτελεσμα πολλα ψηφοδελτια που ο σταυρος δεν ηταν υποδειγματικα ευθυγραμμισμενος να ακυρωνονται απο τυπολατρια των δικ.αντιπροσωπων. Η διευκρ εγκυκλιος εξεδοθη απ το υπουργειο στις 6 χθες τ απογευμα αλλα ηταν αργα για φτασει στα τμηματα.Ετσι τα ακυρα δεν ηταν ακυρα πραγματικα αλλα ουσιαστικα εγκυροι ψηφοι σε αναλογια ναι και οχι ιδια με τα τελικα αποτελεσματα, που λανθασμενα ακυρωνονταν.Προσωπικα σε χωριο των 150 ψηφοφορων οπου το Γεναρη ειχα 30 ΚΚΕ τωρα ειχα 8 πραγματικα ακυρα μεταξυ αυτων και το δικο μου του δικ.αντιπροσωπου που δεν ψηφιζω εκει κανονικα.Αν ακολοθουσα τις οδηγιες του υπουργειου θα εφτανα ανετα τα 50 ακυρα σε 109 ψηφισαντες χθες,αλλα θα οφειλονταν στο οτι τα γεροντια δεν μπορουν να κανουν ολοισιο το σταυρο ουτε να μην εξεχει απ το κουτακι. Και μιλαμε για χωρια του γραμμου οπου οι περισοτεροι γεννηθεντες μετα το 1949 ειχαν ως τοπο γεννησης καποια σοσιαλιστικη χωρα και οι πανω απο 85 ετων ηταν μαχητες του ΔΣΕ,ενω αρκετοι μου ελεγαν ιστοριες του πως ως παιδια, οι ανταρτες τους περναγαν στην Αλβανια για να τους σωσουν απ το στρατο..πιο δεσμοι αιματος με το Κομμα δεν εχει.Ακομα κι εκει λοιπον μασησαν στο συριζεικο διλημμα, εννοειται οτι δεν τους ψεγω, αυτοι εχουν κερδισει το δικαιωμα να ειναι υπερανω κριτικης, το καθηκον τους το καναν οταν επρεπε! Σορι για το σεντονι.dik

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Χαρηκα για το χθεσινο αποτελεσμα.Ο ελληνικος λαος δε μασησε απο την προπαγανδα και τις κλειστες τραπεζες.

Μπορει να θεωρω το δημοψηφισμα παραπλανητικο και το ΟΧΙ ασαφες και ευκολα εκμεταλευομενο,αλλα πιστευω πως δεν εχω να χωρισω τιποτα απο τους ψηφοφορους του ΟΧΙ,καθε αλλο.

Οπως και δεν κατηγορω φιλους ακομα και μελη του κομματος που ψηφισαν ΟΧΙ ή προτιμησαν την αποχη.Στην περιπτωση των μελων βεβαια υπαρχει οργανωτικο φαουλ,και αυτο αφορα το ιδιο το κομμα,αλλα πολιτικα δεν μπορω να τους προσαψω κατι.

Το κακο ειναι οτι ειναι τετοια η φυση του δημοψηφισματος,που ειναι δυσκολο να υπολογιστει σε τι ποσοστο το ακυρο οφειλεται στην επιρροη του κομματος.Το ιδιο θα ισχυε αν το κομμα στηριζε το ΟΧΙ βεβαια.

Ανώνυμος είπε...

@dik
Εγώ πάντως εκεί που ήμουν, άμα είχε και "χ" έγκυρο το βγάζαμε, οπότε δεν υπήρξε η ίδια στάση παντού, παρόλο που όντως σε κάποια μέρη έγινε και αυτό που λες.
Πέρα από αυτό, λογικό είναι να έπεσε ο κόσμος στην παγίδα, ακόμα και αυτός που περιγράφεις.
Η προπαγάνδα έσπαγε κόκαλα την τελευταία βδομάδα, και για το ναι, και για το όχι.
Ακόμα και κόσμος που είναι κοντά μας, νόμιζε ότι μπορεί να δώσει δική του ερμηνεία στην επιλογή του, και να μην σκορπίσει αυταπάτες, ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό...

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι για το ΟΧΙ, όσο και συγχυσμένο και γεμάτο αυταπάτες ειναι για ένα μέρος του, τουλάχιστον. Χαίρομαι που το ναι κατςποντιςτηκε, που ο λαος μας άντεξε στον τρόμο των τελευταίων ημερών απο τα ΜΜΕ και απο τους μαύρους εκπροσώπους της αντίδρασης ντοπιους και ευρωπαικούς. Το αποτέλεσμα εχει έντονα ταξικά χαρακτηριστικά και θεωρώ οτι το ΚΚΕ καλό ειναι να επικεντρώςει την δράση του, να ανοίξει το δρόμο για να συναντηθεί με το κομμάτι εκείνο του λαού που ψηφιςε οχι και ενέχει ειλικρινά μεςα του την προσδοκία ρήξης. Το ΟΧΙ που τέθηκε στο δημοψηφιςμα απο το ΟΧΙ - ΟΧΙ του ΚΚΕ απέχει χιλιομετρα σκέψης, ιδεών και πεποιθήσεων και τρόπων τακτικής αλλα κατανοώ οτι οι φίλοι (με συγκαταλέγω σε αυτούς) και σύμμαχοι του ΚΚΕ δεν μπορούν εν συνολω να καλύψουν αυτη την απόσταση συνειδητότητας μεςα σε λίγες μέρες. Τουλάχιστον οχι σημερα, οχι σε αυτές τις συνθήκες. Αλλα και αυτοί οι φίλοι, δεν μπορούν να ζητάνε μια εκ των υςτερων εγκριςη, για την ψήφο τους στο οχι. Ο καθεις ας αναμετρηθεί με το μεςα του. Αναφορικά με τα μέλη του που δεν πειθάρχησαν, το ΚΚΕ ειναι το μονο αρμόδιο να δει τι θα κάνει και τι οχι. Ψήφισα άκυρο με ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ γιατι η συνείδηση μου δεν μου επέτρεψε να πράξω οτιδήποτε άλλο. Τα ποσοστά του άκυρου και της αποχής δεν μπορούν να μας δώσουν επαρκή στοιχεία για την τύχη της πρότασης του ΚΚΕ αλλα και η αποχή δεν ηταν αμελητέα. Εχω την πεποίθηση οτι μέχρι τωρα το ΚΚΕ το πήγε καλα το καράβι του, οπως καλα έπραξε ο ΓΓ του που πήγε στην σύσκεψη των αρχηγών.

raven

Ανώνυμος είπε...

Εν αρχή, τα αριθμητικά -αμείλικτα- δεδομένα:

Στις εκλογές του Γενάρη του 2015: Αποχή = 3580709, Άκυρα = 114703, Λευκά = 34809. Σύνολο = 3730221. Ψήφοι ΚΚΕ = 338138.

Στο δημοψήφισμα, χθες: Αποχή = 3697368, Άκυρα = 310812, Λευκά = 46341. Σύνολο = 4054521.

Διαφορά άκυρων = +196109, Διαφορά λευκών = +11532, Διαφορά αποχής = +116659. Σύνολο διαφοράς = +324300.

Ακόμα και αν το σύνολο της αύξησης της αποχής, της αύξησης των ακύρων και της αύξησης των λευκών οφείλεται στο κάλεσμα του ΚΚΕ, προκύπτει και πάλι μείωση 13838 ψήφων σε σχέση με τις ψήφους που πήρε το ΚΚΕ το Γενάρη του 2015. Συνεπώς, η κατεύθυνση δεν έπεισε ούτε καν το σύνολο της καταγεγραμμένης επιρροής του Κόμματος. Το πρόβλημα είναι πολύ οξύτερο, ασφαλώς, διότι ένα μικρό μέρος (εκτιμώ όχι μεγαλύτερο από 1/3) των ακύρων είναι ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Το λευκό και η αποχή δεν αξιολογούνται σημαντικά, ποσοστιαία η αύξηση της αποχής είναι ασήμαντη ενώ η αύξηση του λευκού εκτιμώ ότι, πολιτικά, πολύ μικρή σχέση έχει με αυτό καθαυτό το κάλεσμα του ΚΚΕ, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να θεωρηθεί ριζοσπαστική μετατόπιση.

RFB

Ανώνυμος είπε...

Πάμε τώρα σε μερικά πρώτα συμπεράσματα. Ολοκληρωμένα θα γράψω αργότερα γιατί τώρα είμαι στο τρέξιμο.

1. Με ευχάριστη έκπληξη υποδέχθηκα την ευρεία νίκη του ΟΧΙ, την οποία ομολογώ δεν περίμενα. Είναι ένα θετικό δείγμα, διότι στο εύρος που επιτεύχθηκε δυσκολότερα θα λειτουργήσει νομιμοποιητικά ως προς την επικείμενη υπογραφή του νέου μνημονίου. Επειδή η αστική τάξη κάνει κι αυτή την ίδια εκτίμηση, εξ ου και η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Για τη συμμετοχή του ΚΚΕ σε αυτήν, δε θεωρώ ζήτημα αρχής αυτή καθαυτή τη συμμετοχή, συμφωνώ απόλυτα με την πλήρη διαφοροποίηση.

2. Αν και είναι ίσως πρόωρο, διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι τελικά η ελλάδα θα μείνει στο ευρώ με υπογραφή εξαιρετικά επώδυνης συμφωνίας που θα περιλαμβάνει κάποιο κούρεμα ή μιας μορφής διευθέτηση (ή υπόσχεση διευθέτησης) του χρέους. Το τι σημαίνει για το λαό, φυσικά, το ξέρουμε όλοι, οπότε ουδέν σχόλιον επ'αυτού. Η αποχώρηση Βαρουφάκη (ενός εκ των πρωτεργατών του "τορπιλίσματος" της συμφωνίας προ του δημοψηφίσματος, προφανώς σε συνεννόηση με πέραν του Ατλαντικού κέντρα συμφερόντων) είναι μια ένδειξη της τάσης αυτής που μένει να αποδειχθεί. Άλλωστε, η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό ήταν και η επιδίωξη αυτών των κέντρων, η παραμονή δηλαδή της ελλάδας στο ευρώ ως ένα διαρκές αγκάθι στα νώτα του γερμανικού κεφαλαίου και μια τηλεχειριζόμενη βόμβα στα χέρια των αμερικάνων για να εκβιάζουν.

3. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οδηγεί σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ήδη στη ΝΔ δρομολογείται η μετά Σαμαρά εποχή με ανοικτά τα ενδεχόμενα είτε επανόδου του Καραμανλικού μπλοκ (οπότε η ΝΔ θα αποτελέσει τον πόλο αναφοράς του γερμανόφιλου τμήματος της αστικής τάξης - σε συνδυασμό με περιπτώσεις Βορίδη, δηλ. ανοιγμάτων προς τη λαϊκή δεξιά), είτε μιας στροφής σε πιο "λαϊκά δεξιά μονοπάτια" μέσω περιπτώσεων τύπου Μπαλτάκου, δηλαδή μιας "σοβαρής", εθνικιστικής, λαϊκής δεξιάς με αναφορά στα αμερικάνικα συμφέροντα. Ο διαλυμένος χώρος του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ παραμένει διχοτομημένος ανάμεσα στο αμερικανοστραφές ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο περιμένει τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και στο γερμανοστραφές υπόλοιπο (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, διάφορες κινήσεις σημιτικών κλπ.). Τέλος, το ευρύ 60% του ΟΧΙ δίνει πια τη δυνατότητα στον Τσίπρα και την ηγετική ομάδα να αρχίσει να απαλλάσσεται από διάφορα "βαρίδια" των "συνιστωσών", ενώ και στο Λαφαζάνη-ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξασφαλίζει μια κρίσιμη μάζα ακροατηρίου για να συγκροτήσει ένα ισχυρό οπορτουνιστικό ανάχωμα με επίκεντρο το "όχι στο νέο μνημόνιο".

4. Δυστυχώς, για το ΚΚΕ τα είπα και πριν το δημοψήφισμα. Η ευρεία νίκη του ΟΧΙ, σε συνδυασμό με την αποτυχία του άκυρου με το μήνυμα "έξω από την ΕΕ" θα δυσκολέψει πάρα πολύ την προσπάθεια του Κόμματος να επανασυγκροτήσει δεσμούς με το ριζοσπαστικό τμήμα του ΟΧΙ, στο οποίο ήδη ο οπορτουνιστικός χώρος έχει σαφές προβάδισμα. Με μια άλλη τακτική, όπως είχα γράψει προ του δημοψηφίσματος, τώρα το ΚΚΕ θα μπορούσε να απευθυνθεί με άλλους όρους στο συγκεκριμένο ακροατήριο. Αυτό θα το συγκεκριμενοποιήσω και σε επόμενες ευκαιρίες συνέχισης της συζήτησης. Είναι αδήριττη η ανάγκη για να αναληφθούν πλατιές, ενωτικές, αγωνιστικές πρωτοβουλίες από το ΠΑΜΕ και τις άλλες συσπειρώσεις οι οποίες θα συνδυάζουν τα άμεσα αιτήματα με ένα σαφές, αντιμονοπωλιακό πλαίσιο πολιτικών αιτημάτων που ως σύνολο δεν είναι υλοποιήσιμα στο πλαίσιο του συστήματος και ανοίγουν το δρόμο στην αντικαπιταλιστική προοπτική, σε συνδυασμό με τη ζύμωση του κόμματος για την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Όμως, πια, υπάρχει το ερώτημα αν προλαβαίνουμε (για ορισμένους θα έθετα και το ερώτημα αν θέλουν να προλάβουμε, αλλά θα γίνω πολύ κακός, οπότε το αποσύρω)...

Προς το παρόν αυτά και είναι ήδη αρκετά.

RFB

zoot horn rollo είπε...

RFB καλά που "αποσύρεις" τη τελευταία παρενθεσούλα, είσαι λίγο πονηρούλης.

Απλός Στρατιώτης είπε...

Σιγα ρε RFB που οι οπορτουνιστές έχουν σαφές προβάδισμα!
Τώρα να δεις και από κει πόσοι κοψοχέρηδες θα βρεθούν. Αλλά υπομονή 2 μέρες να κλείσουν τα μέτρα να μην υπάρχει μετά καμία αυταπάτη.
Έτσι και αλλιώς, "δυστυχώς" πάλι εμείς θα σηκώσουμε την πρωτοβουλία ενάντια στα νέα μνημόνια. Έχεις δει πολλές φορές άλλους "αριστερούς" να τρέχουν απεργίες, να συμμετέχουν, να οργανώνουν απεργιακές φρουρές ? Ακόμα και να θεωρούμε ότι πχ στους καθηγητές με τις 5μερες επαναλαμβανόμενες, το κίνημα δεν πάει μπροστά, εμείς πάλι εκεί συμμετείχαμε, βγάζοντας το φίδι από την τρύπα για τους συριζαίους πρώτα και κύρια. Άρα δεν ισχύει και δεν έχω κανένα φόβο γι'αυτό που λες. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε την όποια κινητικότητα στπους πολιτικούς χώρους αλλά μέχρι εκεί.
-----------------
Και σχετικά με την εκτίμησή σου που θέτεις αυτά τα αριθμητικά.
<>.
Σχόλιο όχι δικό μου, άλλα κάποιου σφου εδώ
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21205:katerreyse-kke&catid=83:aristera&Itemid=200
Μάλλον εκεί στήριξες περί του 1/3.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ στρατιώτη,

Το κλάσμα είναι δευτερεύον στο σκεπτικό μου. Ο χειρισμός του κόμματος θα εξακολουθούσε να είναι αποτυχημένος, ακόμα και αν το σύνολο των κομματικών ψήφων του Γενάρη ακολουθούσε αυτή τη γραμμή. Στα σημειώματα που έγραψα πριν από το δημοψήφισμα (στα οποία σε παραπέμπω ελλείψει χρόνου) έβαζα το κατ'εμέ κριτήριο με το οποίο θα μπορούσε ένας τέτοιος χειρισμός να είναι πραγματικά ορθός.

Όσο για το 1/3 για να μη σου μπαίνουν ιδέες, το εκτίμησα με βάση τις δημοσκοπήσεις που έβγαζαν ένα 48-50% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ που ήταν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη γραμμή και το συνδύασα με το γεγονός ότι αυτό δε θα εκφραζόταν όλο με άκυρο, αλλά θα τριχοτομούνταν σε άκυρο (βασικά) και δευτερευόντως σε λευκό και αποχή. Μερικές φορές η αλήθεια βρίσκεται στις απλές σκέψεις...

RFB

orthodox είπε...

@RFB

Ένα βασικό λάθος που κάνεις είναι ότι προσπαθείς να βγάλεις αριθμό "ΚΚΕδικων" ψήφων στο δημοψήφισμα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, το δημοψήφισμα δεν είναι εθνικές εκλογές όπου ο ψηφοφόρος ψηφίζει πλατφόρμα, πρόγραμμα, όνομα, ιστορία, βιωματική σχέση, με δυο λέξεις πολιτικό προφίλ. Ακόμα περισσότερο που στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα εξ αρχής το μισό ερώτημα ήταν θολό (κανένας από αυτούς που το προκύρηξαν δεν δήλωσε ανοιχτά και ξάστερα τι σημαίνει το "όχι", άλλο αν ήταν δεδομένο) και επιπλέον το μπλοκ των ευρωληγούρηδων έδωσε εντελώς δική του ερμηνεία στο ερώτημα.

Το λευκό/άκυρο δεν είναι ψήφος στο ΚΚΕ. Είναι ψήφος στη συγκεκριμένη, ειδική θέση του ΚΚΕ, για το ειδικό θέμα της διαπραγμάτευσης, ότι τόσο το ναι όσο και το όχι φέρνουν νέα μνημόνια, νέα μέτρα, νέα φτωχοποίηση. Καμία σχέση με λαϊκές εξουσίες, με ταξικές ενότητες, πόσο μάλλον με σοσιαλισμούς και επαναστάσεις.
Με βάση το παραπάνω ΚΑΙ από αυτή την άποψη η επιλογή του ΚΚΕ ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Η συμφωνία σε ένα ειδικό ζήτημα μέσω της ψήφου αποτελεί δρόμο για περαιτέρω καλλιέργεια αντανακλαστικών στη συνείδηση. Οι άκυρες/λευκές ψήφοι δεν αποκλείεται να ήταν ακόμα και εκλογικές ψήφοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος του ΚΚΕ που ψήφισε όχι δεν σημαίνει ότι έχασε το δεσμό με το ΚΚΕ και την πίστη του στο πρόγραμμά του. Αυτό που συνέβη είναι ότι παρασύρθηκε από το τεχνιτό δίλημμα και θέλησε να δώσει τη δικιά του ερμηνεία στο όχι. Προφανώς είναι λάθος και είναι προβληματικό που οι επαφές του με το κόμμα δεν τον βοήθησαν να απεγκλωβιστεί αλλά αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στη σχέση του με το κόμμα. Αν το ΚΚΕ καλέσει αύριο απεργία, πιστεύεις ότι θα υπάρξει έστω και ένας φίλος του ΚΚΕ, που θα αρνηθεί να συμμετέχει, επειδή ψήφισε όχι και έκρινε ως λανθασμένη την απόφαση του ΚΚΕ για άκυρο; Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε καλώς θα γίνει, γιατί ο συγκεκριμένος δεν είχε πάρει χαμπάρι τι λέει το ΚΚΕ.

Τέλος, οι συνειδήσεις δεν διαμορφώνονται από επιμέρους τακτικές επιλογές ούτε από θεωρητικές υπεραναλύσεις. Όταν θα έρθει το νέο μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα το παρουσιάσει σαν αποτέλεσμα του όχι, θα χαθεί κάθε αμφιβολία για την αστοχία της ψήφου τους. Εκτός αν πιστεύεις ότι θα υπάρξει έστω και ένας που θα κατηγορήσει το ΚΚΕ ότι αυτό φταίει για τη σκληρότητα των μέτρων, και ότι θα ήταν πιο ήπια αν είχε στηρίξει το όχι.

Κάτι που φυσικά θα ήταν τελείως διαφορετικό εάν είχε επικρατήσει το ναι με οριακή διαφορά - εκεί θα υπήρχε πράγματι πρόβλημα για το ΚΚΕ, θα είχε πολύ μεγαλύτερο βάρος να σηκώσει και όντως θα μετρούσε απώλειες.

Η γραμμή για το δημοψήφισμα δεν είναι ζήτημα στρατηγικής αλλά τακτικής, και η ορθότητά της αποδεικνύεται μόνο εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος. Το κόμμα ορθά εκτίμησε και ορθά αποφάσισε. Η ορθότητα της απόφασης θα φανεί πάρα πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με ορθοδοξο. Εξαλλου το να λεμε οτι οποιος εριξε ακυρο στις εκλογες εριξε και τωρα ειναι αυθαιρετο. Και η εικονα απο τα τμηματα που ειχαν πολλα ακυρα σε σχεση με τα τμηματα που ειχαν ακυρα στις εκλογες αυτο δειχνει. Πολλοι που εριξαν ακυρο στις εκλογες πηγαν τωρα στο ΟΧΙ ή στο ΝΑΙ και αντιστροφα.

ratm