Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ούτε 48 ώρες

(το χρονικό μιας προαναγγελθείσης συμφωνίας)

Ούτε βενιζέλος, ούτε σαμαράς, ήρθε η ώρα της αριστ…
Ουπς! Εεεε… η ώρα της εθνικής συμφωνίας, του κοινού ανακοινωθέντος και της διαπραγμάτευσης, με βάση τέσσερα σημεία-φτιασιδώματα της συμφωνίας που απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία ο ελληνικός λαός. Κι αναρωτιέμαι, τώρα που νίκησε η διαβούλευση και η εθνική συνεννόηση (με τους μερκελιστές και τους γερμανοτσολιάδες), τώρα που η (αστική) δημοκρατία πετάει από θεσμική νίκη σε νίκη κι από κορυφή σε συμφωνία κορυφών, γιατί δε μπαίνει άραγε σε δημοψήφισμα προς τον ελληνικό λαό, για να δώσει την ετυμηγορία του, αν συμφωνεί ή όχι με τα διορθωτικά σημεία και τις στρατηγικές κατευθύνσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος; (Λέμε τώρα…).


Κι ενώ ο ελληνικός λαός είναι συντετριμμένος από την ταυτόχρονη απώλεια του νταή σαμαρά και του ροκ-σταρ βαρουφάκη και δεν ξέρει για ποιον από τους δύο να κλάψει περισσότερο (σπαράζω μέσα μου, που θα ‘λεγε κι ο μπαλούρδος), γίνεται φανερό και το βαθύτερο νόημα αυτού του συνθήματος, «ούτε βενιζέλος, ούτε σαμαράς». Που δεν ανοίγει απλά το δρόμο της αριστεράς, αλλά και της πολιτικής ομοψυχίας. Λες και το πρόβλημα δηλ ήταν τα πρόσωπα και οι ηγέτες που ταυτίστηκαν με την εφαρμογή των μνημονίων. Και τώρα που αποτελούν παρελθόν, μπορεί να βρεθεί κοινή βάση συνεννόησης για τις στρατηγικές μας κατευθύνσεις (που ας το τονίσουμε με την ευκαιρία, δεν είναι τέσσερα οποιαδήποτε σημεία, αλλά στρατηγικές κατευθύνσεις για τη συμφωνία, στις οποίες συμπίπτουν απόλυτα).
Η ελπίδα έρχεται ενωτικά για όλους, πλην λακεδαιμονίων.

Το κουκουέ ήταν το μόνο που χάλασε την ξινή, αστική σούπα, εκπροσωπώντας στη σύσκεψη πιστά το πραγματικό «όχι» του ελληνικού λαού, που οι υπόλοιποι το έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε και στο τέλος, παρά τις φοβρές διαρροές των έγκυρων ρεπορτάζ για ομόφωνη αρχηγική απόφαση, που κολλούσε όμως στο αγκάθι της υπόδειξης του ολάντ να παραλειφθεί κάθε υποψία ρήξης με την εε από το ανακοινωθέν, με την οποία τελικά διαφώνησε ο κουτσούμπας (ενώ αλλιώς, θα υπέγραφε).
Αλλά αν τους θυμίσεις το σύνθημα «πέντε κόμματα (όσα υπέγραψαν τελικά δηλ το κοινό ανακοινωθέν ή και παραπάνω), δύο πολιτικές», θα σου απαντήσουν: «πέντε –και παραπάνω- κόμματα, δύο άκρα, ένας ευρωμονόδρομος».

Όλο και περισσότεροι αρχίζουν όμως να καταλαβαίνουν την αλήθεια και πως «σικέ, το ματς είναι στημένο» «κι από πριν ξεπουλημένο, κι εσύ πνίγεσαι με δίπολα καρμπόν». Και οι δύο μονομάχοι παριστάνουν πως είναι πολύ θυμωμένοι, και αιώνιοι εχθροί, για να αυξήσουν το τζέρτζελο και την εμπορικότητα της αναμέτρησης, όπως ακριβώς γίνεται στους στημένους αγώνες πάλης. Και μπορεί να ρίξουν καμιά ψιλή, έτσι για το θεαθήναι, ύστερα αποχωρούν όμως αγκαζέ.


Πριν φύγουμε τελείως από το αθλητικό κλίμα, να συμπληρώσω πως οι συριζαίοι στα πάνελ (πχ λαφαζάνης χτες) θέλουν να διακόπτουν και να σχολιάζουν κάθε συνομιλητή τους, όπως ο ομπράντοβιτς διαμαρτυρόταν σχεδόν για κάθε φάση κι έπρεπε να τη συζητήσει μαζί με τους διαιτητές. Με τη βασική μεταξύ τους διαφορά να αφορά τις αποχρώσεις –ο πιλάφ είναι ροζ, ενώ ο ζοτς ως επί το πλείστον μελιτζανί.

Η λέξη-κλειδί από χτες το βράδυ είναι η γέφυρα, που δένει και με το μπριτζ και τη θεωρία των παιγνίων. Καταρχάς καμία διαφορά των «ναιόχι) δεν είναι πολιτικά αγεφύρωτη, όπως αποδεικνύει κι η χτεσινή συμφωνία. Κατά δεύτερον, έρχεται ξανά στο προσκήνιο το σενάριο μιας συμφωνίας-γέφυρας, μέχρι το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας. Κατά τρίτο (και μακρύτερο), όπως λέει κι ο ζαραλίκος, η ξηρασία πχ στον ερωτικό τομέα, αν τη δεις με αυτό το σκεπτικό, δεν είναι αγαμία, αλλά γέφυρα μέχρι να ξαναπηδήξεις ή να σε πηδήξουν –εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπεις. Γιατί όχι εξάλλου; Εδώ για το λαφάζα, οι συμφωνίες και τα άλλα μέτρα μπορεί να είναι και μεταβατικές γέφυρες για το σοσιαλισμό, όπως είπε χτες βράδυ. Στα άλλα θα τα χαλάσουμε σφοι;

Ένα άλλο ωραίο που είπε εκτός γραμμής ο πιλάφ (κι ο επίσημος σύριζα το έχει απαλείψει από το λόγο του), είναι η διαγραφή μέρους του χρέους, που πρέπει να είναι βαθιά. Ένας όρος που παραπέμπει αφενός στο… βάθος των αντιλαϊκών μέτρων που θα υποστεί ο λαός, όπως στο κούρεμα του 2012. Κι αφετέρου στις καλύτερες συνδικαλιές των φοιτητικών μας χρόνων, όταν για να βγει ένα κοινό πλαίσιο, υπήρχαν διάφορες αμοιβαίες υποχωρήσεις, που κατέληγαν σε σαφείς και σουρεάλ διατυπώσεις του στιλ «κάμποσα ευρώ βασικό μισθό», «γενναίες αυξήσεις στη χρηματοδότηση της παιδείας», κοκ, που άγγιζαν ευαίσθητες χορδές της δημιουργικής φαντασίας του λαϊκού στρώματος (που κοροϊδεύει την κοινωνία με την επανεκκίνηση του επαναστα-μα-τημένου μπλοκ του), και συνέχιζε με τη βαθιά επεξεργασία τους: γενναίες αυξήσεις, ατρόμητες αυξήσεις, τσαμπουκαλεμένες (με όρους κινήματος) αυξήσεις, κτλ.

Σε άλλα τηλεοπτικά νέα, ο βορίδης που προαλείφεται (σα βούτυρο στο ψωμί της αντίδρασης) για αρχηγός της νδ, έπιασε στασίδι στα κανάλια, κρατώντας σιγή ιχθύος για τα εσωκομματικά, μέχρι που τον κάρφωσε ο μαρτυριάρης μητρόπουλος (με τον οποίο βγήκαν μαζί από ένα στούντιο και προφανώς είχαν μιλήσει λίγο πριν) και του ευχήθηκε με πολιτικό πολιτισμό και αντίληψη μικρού παιδιού, καλή επιτυχία με την υποψηφιότητά του. Και άντε μετά να τρέχει να τα μαζεύει. Ούτε καν σε αυτό δεν μπορείς να εμπιστευτείς τους συριζαίους

Κλείνουμε με δανεικό φινάλε από τον 2310, που έγραψε για το δημοψήφισμα και τη στάση του λαού μας: σωστή απάντηση, λάθος το ερώτημα. Ή όπως έλεγε και σε μια επιθεώρηση, ο (ντεμέκ) κυβερνητικός εκπρόσωπος, που απαντούσε στους δημοσιογράφους: πολύ καλή ερώτηση, ας περάσουμε στην επόμενη.

Κι εκεί ακριβώς βρισκόμαστε ήδη, οπότε οφείλουμε να μην πάμε αδιάβαστοι, και ας μην είναι βατά τα θέματα…

8 σχόλια:

Cos είπε...

Η ατάκα του 2310 εξαιρετική.
Κατά τα άλλα, θεωρώ ότι το καθαρό ΟΧΙ που είπε ο λαός, άσχετα με το πως θα το διαβάσει κανείς, άσχετα με το πόσο ετερόκλητο είναι και άσχετα με το τι σημαίνει στην πράξη, περιέχει πάνω από όλα την απόγνωση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που ψήφισαν ΟΧΙ γιατί δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις τράπεζες, ούτε τους φόρους τους, ούτε καν το ρεύμα τους, ούτε καν το νοίκι τους και ήθελαν να πουν απλά "άντε γαμ...τε". Το ότι το είπαν πιθανά με λάθος τρόπο, δεν αναιρεί τίποτα.
Από εδώ και πέρα είτε πάμε σε grexit είτε υπογραφεί ένα νέο βαρύτατο μνημόνιο (που θα είναι προσωρινό μέχρι να ξαναγυρίσουμε στο grexit), αυτοί που θα βρεθούν σε κατάσταση απόγνωσης θα πολλαπλασιαστούν.
Το αστικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε απελπισία. Το κοινό ανακοινωθέν κινδυνεύει να οδηγήσει στην απόλυτη απαξίωση όλα τα αστικά κόμματα. Λύσεις για τους αστούς δεν φαίνεται να υπάρχουν και οι όποιες μπορούν να υπάρξουν θα είναι κουτσές αφού οι αστοί καίνε όλα τα χαρτιά τους και κυρίως γιατί αυξάνεται συνεχώς η οργή της κοινωνίας.
Ήδη μας έχει τεθεί το ερώτημα (και θα μας τεθεί σύντομα πολύ πιο έντονα), "τι να κάνουμε"; Ένα πρώτο βήμα νομίζω ότι είναι να αφουγκραστούμε και να αγκαλιάσουμε αυτή την απελπισία, αυτή την οργή. Ένα δεύτερο να την οδηγήσουμε σε ρήξεις του λαού με τις αστικές πολιτικές ώστε το αδιέξοδο των αστών να οδηγεί σε σιδερένιο, απροσπέλαστο τοίχο. Κοινώς, να φάνε τα μούτρα τους.
Για να απαντήσουμε εντέλει στο "τι να κάνουμε", πρέπει πρώτα να πιστέψουμε ότι "μπορούμε". Γιατί πράγματι μπορούμε.

NineL EhC MiK είπε...

Το απρόσμενο 61% στο όχι εμπεριέχει αρκετό κόσμο που θα συμμαχήσει με το ΚΚΕ τον επόμςνο καιρό.

Προτίμησα το όχι όπως έκανε σημαντική μερίδα οπαδών του ΚΚΕ,γνωρίζοντας ότι θα το κουρελιάσει ο Τσίπρας.Το χαστούκι στα φιλομνημονιακά κόμματα ήταν ηχηρό.Μένει τώρα να χαστουκίσει ο λαός με αγώνες και τους ΣυριζοΑνέλ.

Δεν θα υπάρξει συμφωνία.Μη κάνουμε για δεύτερη φορά λάθος ανάγνωση των προθέσεων κομματιού της λυκοσυμμαχίας. Η Ελλάδα είναι ήδη εκτός ευρωζώνης και δεν το έχουμε καταλάβει.Ας δούμε τι θα κάνουμε τώρα με νέα δραχμή και καπιταλισμό.Το ΚΚΕ μετά το συμβούλιο ρτων αρχηγών απέμεινε η μόνη σανίδα σωτηρίας για το απελπισμένο και φτωχό κομμάτι του λαού.

Cos είπε...

@NineL
Συμφωνώ ότι είμαστε ουσιαστικά ήδη εκτός ευρωζώνης, δεν ξέρω μόνο αν η έξοδος θα γίνει και τυπικά τώρα ή αν θα μεσολαβήσει κάποια ενδιάμεση (και επαχθέστατη) συμφωνία μέχρι να ολοκληρωθεί. Πριν πολύ καιρό (2 χρόνια περίπου) είχα γράψει σε σχόλιο στο Lenin reloaded ότι η μοναδική περίπτωση να γίνει ο Σύριζα κυβέρνηση, είναι αν οι αστοί έχουν αποφασίσει την έξοδο μας από το ευρώ.
Συμφωνώ φυσικά και με το ότι το ΚΚΕ απέμεινε η μόνη σανίδα σωτηρίας για το απελπισμένο και φτωχό κομμάτι του λαού. Αυτό προσπάθησα και εγώ να δείξω.

Ανώνυμος είπε...

μου αρέσει που το έχετε σιγουράκι οτι βγαίνουμε εκτος ευροζώνης.
Ποθεν συνάγεται αυτό; Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ειναι πρόβλημα για την ευρωζώνη.
Αντιθέτως μια ελεγχόμενη κινεζοποίηση του λαού μέσω μνημονίων ειναι ευχής έργο και για την ντοπια αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές. Οι μεν αυξάνουν το ποσοστό κέρδους τους, αυξάνοντας το ποσοστό της υπεραξίας , οι δε εξασφαλίζουν τους τόκους τους και αντλούν μεγαλύτερο τμήμα της υπεραξίας των ελλήνων εργαζομένων με πολλούς τρόπους.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

"Ο Ριζοσπάστης και στελέχη του ΚΚΕ «τσουβαλιάζουν» ανερυθρίαστα τις δυνάμεις οι οποίες ψήφισαν «ΟΧΙ» με τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝ.ΕΛΛ. Αλήθεια ποια θα ήταν η στάση τους αν όλοι εμείς «οι οπορτουνιστές του ΟΧΙ», αποκαλούσαμε τα μέλη του ΚΚΕ «φρικιά», ότι αθροίστηκαν μαζί με τα αναρχικά στέκια και τις σαρδέλες του Τζίμη;"

Από άρθρο του εργατικου αγώνα. Γράφει ο Τ.Β. διαγραμμένο μέλος Τομεακού συμβουλιου της ΚΝΕ από την ξάνθη. Πολυτεχνίτης.
Αναρωτιέμαι πόσο φοβάται ο "αντ-εργατικος αγώνας" της ενσωματωσης την μέθεξη του ΚΚΕ με τμήμα της επαναστατικης αριστερας και φτάνει να χρησιμοποιει τετοια επιχειρηματα. Δηλαδη ρε μεγαλε είναι τόσο φοβερο να έχει καπου το ΚΚΕ ίδια θέση με πολλα αναρχικα στέκια (όχι όλα βεβαια), αλλα και άλλα τμηματα της εξοκοινοβουλευτικης αριστερας π.χ. ΚΚΕ μ-λ, εφημεριδα "Κοντρα" κ.α.. Και είναι αυτο ίδιας τάξης πρόβλημα με το να ψηφίζεις μαζι με Χρυση Αυγη -ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο ψηφοδελτιο.
Ναι ρε φιλειρηνιστη οπορτουνα, ως ενα βαθμο το ΚΚΕ πήρε ίδια θέση με τμήμα από τα φρικια και αλλες εξοκοινοβουλευτικες οργανωσεις της αριστεράς.
Εσυ και η μισοπασιφιστικη γκρουπα σου πήρες ίδια θέση με όλο το αστικο μνημονιακό μπλοκ αριστερο (συριζα) και δεξιο (ΑΝΕΛ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ).
Δεν είναι καθολου τυχαιο το παραπανω γεγονος. Αυτο δεν σημαινει ότι πρέπει να ταυτιζει η επαναστατικη αριστερα την σοσιαλδημοκρατια με το φασισμο καθώς η πρωτη βάζει στην πρωτη γραμμη το καροτο και δευτεροντως το μαστιγιο ενω ο δευτερος βαζει σε πρωτη γραμμη το μαστιγιο και δευτερευοντος το καροτο. Και οι δυο όμως υπερασπιζουν τα εθνικα συμφεροντα της αστικης ταξης και την ατομικη ιδιοκτησια.

Τελος είναι σαφες ότι ο εργατικος αγώνας και η νεα σπορα ειναι ανικανοι να αξιοποιησουν με την γραμμη τους την οικονομικη και πολιτικη κριση που ειναι σε εξελιξη γιατι εχουν γινει υποχειρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ δυστυχως δεν μπορει επισης όχι γιατι καλεσε σε αποχη (καλως και καλεσε σε ακυρο -αποχη) αλλα γιατι δεν έχει εκτιμηση για την υπαρξη τέτοιας κρισης, Στην προσφατη ανακοινωση της ΚΕ γαι το δημοψηφισμα ειχαμε σωστες διατυπωσεις, επιμερους μικροτερα λαθη αλλα ΚΥΡΙΩΣ έλλειπε η εκτιμηση ότι σε περιπτωση που δεν υπαρχει συμφωνια θα έχουμε τετοια οξυνση των αντιθεσεων που θα πρέπει να παρθουν τα αντιστοιχα ΜΕΤΡΑ. ΤΟ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

Καμιλο Μπερνερι

zoot horn rollo είπε...

ΕΑ=Μασίφ μνημονιούληδες κι όχι καλοπροαίρετοι πλην συγχυσμένοι.
Μπορεί ο Τ.Β. να λέγεται ΤΓιώργος ΒΠετρόπουλος, που ξέρεις...

Ενδιαφέρον αυτό που λες στο τέλος, αλλά θα δείξει και η πορεία. Τρέχει το πράγμα πάντως.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τ. Β δεν ειναι ο Πετροπουλος και εχει διαγραφει για πολυ συγκεκριμενους λογους απο το κομμα. Γουστο του καπελο του να γραφει στον εα. Ας μην τα αναραγουμε αυτα ειδικα οταν η αφορμη ειναι οι μαλακιες του καμιλο τρολιερη...
Ξανθιωτης

zoot horn rollo είπε...

Κοίτα, είπα να το διακωμοδήσω λίγο Ξανθιώτη και τίποτε άλλο, οκ.